An error occurred while processing the request. Try refreshing your browser. If the problem persists contact the site administrator

  
    Αρχιτέκτονες στη Θεσσαλονίκη: 8η Διάλεξη     
  Ανακοίνωση     Περίληψη Διάλεξης     Φωτογραφικό υλικό  

ΔΙΑΛΕΞΗ  ΤΩΝ  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ  Ζ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ &  Μ. ΜΑΚΡΗ

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, μετά από εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων, στο πλαίσιο της προβολής των Μηχανικών και ειδικότερα των Αρχιτεκτόνων, διοργανώνει σειρά παρουσιάσεων-διαλέξεων των σημαντικότερων συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία.

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2) θα γίνει η διάλεξη των αρχιτεκτόνων Ζαφειρίας Κωστοπούλου και Μαρίας Μακρή με θέμα: «Αρχιτεκτονική Γραφή: σε αναζήτηση ενός νέου κώδικα».

Η πορεία των  αρχιτεκτόνων υπήρξε κοινή ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια. Αποφοίτησαν ταυτόχρονα από την Αρχιτεκτονική Σχολή Π.Σ., Α.Π.Θ., το 1983 και από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φ.Σ., Α.Π.Θ., το 1992. Συνεργάζονται από το 1983 διατηρώντας μελετητικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.  Κύριο αντικείμενο ενασχόλησης και προβληματισμού τους αποτελεί η αρχιτεκτονική της σύγχρονης κατοικίας (μονοκατοικία, αστική πολυκατοικία) στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος παραγωγής του κτισμένου χώρου. Έχουν επίσης εκπονήσει σημαντικό αριθμό μελετών ειδικών κτιρίων (γραφεία, βιομηχανικά κτίρια, κλπ.), ενώ παράλληλα, ασχολήθηκαν με την πολεοδόμηση οικισμών του βορειοελλαδικού χώρου, την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων και την ανάπλαση παραδοσιακών οικιστικών συνόλων. Έχουν συμμετάσχει σε συνέδρια και εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό  και έργα τους είναι δημοσιευμένα σε περιοδικές αρχιτεκτονικές εκδόσεις και καταλόγους.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει διαχρονική περιήγηση στα σημαντικότερα έργα των δύο αρχιτεκτόνων, από τις πρώτες προσπάθειες μέχρι τους πιο πρόσφατους πειραματισμούς, με παράλληλη αναφορά στο θεωρητικό τους υπόβαθρο, τις αρχιτεκτονικές τους επιρροές, τις πηγές του αρχιτεκτονικού τους λεξιλογίου και τις συνθετικές αρχές που ακολουθούν κατά το σχεδιασμό και την επεξεργασία μιάς αρχιτεκτονικής πρότασης. Θα σχολιάσουν το πλαίσιο άσκησης της αρχιτεκτονικής στη χώρα μας σήμερα, το ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση του αστικού χώρου, το αρχιτεκτονικό ήθος.

Σχετικά με την προβληματική τους οι αρχιτέκτονες αναφέρουν :

 “Η άσκηση της αρχιτεκτονικής σήμερα στη χώρα μας είναι μια πράξη αβεβαιότητας, αμφιβολίας και αναζήτησης. Στη δαιδαλώδη πλοκή των σύγχρονων τάσεων, σε ένα αρχιτεκτονικό τοπίο ανησυχίας και σύγχυσης, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη επιστροφής στις αρχές της οικοδομικής τέχνης, ενώ τίθεται εκ νέου το ζήτημα του αρχιτεκτονικού ήθους.

Την αρχιτεκτονική μας γραφή διατρέχει διαχρονικά το αίτημα της απλότητας και της γεωμετρικής καθαρότητας, με την έννοια της εγκράτειας και του αυτοπεριορισμού, της επιλογής του ελάχιστου και αναγκαίου, της αφαίρεση του περιττού και της προβολής του ουσιώδους.

Σήμερα που η αρχιτεκτονική πρακτική έχει να αντιπαλέψει, τόσο με διαμορφωμένες αισθητικές και κατασκευαστικές αντιλήψεις, όσο και με το ισχύον περιοριστικό θεσμικό πλαίσιο, η αναζήτηση ενός έγκυρου κώδικα επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική”.