An error occurred while processing the request. Try refreshing your browser. If the problem persists contact the site administrator

  
    Ανακοίνωση     
    Φωτογραφικό Υλικό     
    Παρουσίαση του προγράμματος στη Συρία     
    Απολογισμός     

«COUPOLES ET HABITATS»

Ημερίδα και έκθεση, 26 Μαΐου

 

 

Έκθεση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Coupoles et Habitats», που εστιάζεται στη χρήση θολωτών κατασκευών για κατοίκηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, θα εγκαινιαστεί στις 26 Μαΐου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (στις έξι το απόγευμα). Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Θα ακολουθήσει ημερίδα-παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος και των αποτελεσμάτων του, από τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Saverio Mecca, στο αμφιθέατρο «Μ. Μερκούρη».

 

Αναλυτικότερα, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και συγκεκριμένα ο καθηγητής Mecca, ο οποίος είναι και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας “Research Center on Innovation and Local and Indigenous Knowledge Systems”, ανέλαβε και υλοποίησε, ως συντονιστής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Culture 2007-2013, το πρόγραμμα “Coupoles et Habitats”.

 

Στο διετές αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, το Πολυτεχνείο της Βαλένθια εκ μέρους της Ισπανίας, η Ecole d´Avignon από τη Γαλλία, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας και από την Ελλάδα το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

 

Συντονιστής για τον Έλληνα εταίρο είναι ο αρχιτέκτονας της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Βασίλης Κονιόρδος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Υπεύθυνος της υλοποίησης της επιστημονικής έρευνας στο πεδίο και για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτής είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών κ. Κώστας Τοκμακίδης, Διευθυντής του Τομέα Γεωδαισίας και Τοπογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έγινε η καταγραφή και αποτύπωση δέκα παραδοσιακών οικισμών και οικιστικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή του Χαλέπι της Συρίας. Την ευθύνη για την επιστημονική τεκμηρίωση αντίστοιχων κτισμάτων  και οικιστικών συνόλων στην ελληνική επικράτεια είχαν οι καθηγήτριες του Α.Π.Θ., Κλαίρη Παλυβού και Μαρία Αρακαδάκη, οι οποίες  και συνέγραψαν τα επιστημονικά άρθρα με την ανάλογη φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση κτισμάτων  και οικιστικών συνόλων της Ελλάδος για την επιστημονική έκδοση του Προγράμματος.

 

Το Ευρωπαϊκό αυτό Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και τα αποτελέσματά του παρουσιάσθηκαν στις 23-30 Νοεμβρίου 2009 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Χαλέπι στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε μια έκθεση στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Μουσείου και μία Ημερίδα με μεγάλη επιτυχία. Η έκθεση θα μεταφερθεί στη συνέχεια από το Χαλέπι στη Δαμασκό, ενώ παράλληλα μία δεύτερη σειρά των ιδίων banners της έκθεσης θα εκτεθούν στη Φλωρεντία και την Βαλένθια.

 

Η έκθεση «Coupoles et Habitats» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 31 Μαΐου.