Το εξασθενές χρώμιο βλάπτει και την παραγωγή

Την άμεση διακοπή της χρήσης του νερού, όχι μόνο για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά και για οποιαδήποτε οικιακή εργασία, προτείνει η Ενωση Ελλήνων Χημικών σε ειδική έκθεση που συνέταξε για την επικινδυνότητα παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό των Οινοφύτων, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα. (Τα βασικά σημεία της έκθεσης είχε παρουσιάσει η «Κ» στις 15 Νοεμβρίου). Η ΕΕΧ επισημαίνει ότι οι παρεκκλίσεις από τα όρια επικινδυνότητας που έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή «συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».
Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι η ΕΕΧ επισημαίνει ότι ακόμα και η χρήση νερού για πότισμα είναι επικίνδυνη. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η «χρήση νερού με παρουσία εξασθενούς χρωμίου για πότισμα καλλιεργειών και θερμοκηπίων, με μεθόδους που δημιουργούν αερολύματα, θα πρέπει να συνοδεύεται από λήψη προστατευτικών μέτρων και αποφυγή εισπνοής του αερολύματος από το προσωπικό που εκτελεί αγροτικές εργασίες». Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι «για να διερευνηθούν οι φυτοτοξικές επιδράσεις του χρωμίου θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές μετρήσεις στο έδαφος των καλλιεργειών».
Η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, πάντως, ενδεχομένως εξηγεί και την φθίνουσα πορεία της αγροτικής δραστηριότητας στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Χημικών, οι ενώσεις του χρωμίου και ιδιαίτερα το εξασθενές χρώμιο, θεωρούνται πολύ τοξικές για τα φυτά, ενώ οδηγούν στη μείωση της παραγωγής, την κακή ανάπτυξη των φύλλων και των ριζών του φυτού κ. ά. Η τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου οφείλεται στη μεγάλη του διαλυτότητα στο νερό, με αποτέλεσμα τη μεγάλη απορρόφησή του από το ριζικό σύστημα του φυτού. Ωστόσο, όταν απορροφάται από το φυτό, η ουσία μετατρέπεται σε τρισθενές χρώμιο.
Οι Ελληνες Χημικοί, επίσης, θέτουν τέλος στη συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής. Μολονότι -αναφέρουν- η παρουσία χρωμίου πάνω από 10μg/l μπορεί να οφείλεται και σε φυσική ρύπανση από τα πετρώματα, όταν το εξασθενές χρώμιο βρίσκεται σε ποσοστό 85-90% του συνολικού (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση), πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ανθρωπογενή ρύπανση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_04/12/2007_251262