«Κλιμακώνεται» το Ασφαλιστικό προς τον τρίτο κύκλο διαλόγου


Εντάσεις εντός και εκτός Βουλής συνεχίζει να πυροδοτεί το ζήτημα του Ασφαλιστικού, την ώρα που η Κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τον τρίτο κύκλο του διαλόγου.
Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ αναφορικά με το διάλογο για το ασφαλιστικό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας απέχουν από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο διάλογος και επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Απασχόλησης.
Σε τριάντα λεπτά την ημέρα υπολογίζει την καθαρή αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους η ΑΔΕΔΥ με την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Παράλληλα, διοργανώνει από κοινού με τη ΓΣΕΕ 24ωρη απεργία στις 12 Δεκεμβρίου, όπου εκτός από τις αυξήσεις στους μισθούς αντιδρούν και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Ηλίας Ηλιόπουλος, κατηγόρησε τον υπουργό Απασχόλησης για την «εξέλιξη του διαλόγου σε κυβερνητικό μονόλογο».
Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική μείωσης των συντάξεων, αύξησης των ορίων ηλικίας και περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. «Οδεύουμε», υπογραμμίζουν, «σε μια νέα περικοπή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που θα προσλάβει την τελική της μορφή από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου του νέου έτους».
Ως προς τις διεκδικήσεις, η ΑΔΕΔΥ, σχετικά με το εισόδημα, ζητά νέο μισθολόγιο με 1.300 ευρώ κατώτερο εισαγωγικό μισθό. Ως προς το ασφαλιστικό, διεκδικεί τη διατήρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τον υπολογισμό της σύνταξης στο 80% των αποδοχών με βάση τον μισθό εξόδου, καθώς και τη διατήρηση των ρυθμίσεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Ως προς τις εργασιακές σχέσεις, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τη μονιμοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, τον περιορισμό των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την κατάργηση της «ενοικίασης» εργαζομένων και την άμεση εφαρμογή του 35ωρου.
Στο μεταξύ, απεργούν και σήμερα, Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην 'Αλφα Μπανκ, αντιδρώντας στα σχέδια υπαγωγής τους στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ η ΟΤΟΕ έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας. 24ωρη απεργία έχει προαναγγείλει για την ερχόμενη Τρίτη, 27 Νοεμβρίου και η ΕΣΗΕΑ, αντιδρώντας στην ένταξη του Ταμείου των δημοσιογράφων σε ενιαίο οργανισμό ασφάλισης. Την ίδια μέρα θα απεργήσουν και οι δάσ καλοι, που μαζί με τους καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.
Επιστολές Μαγγίνα για τον Γ' Κύκλο διαλόγου
Στο μεταξύ, ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας απέστειλε σήμερα, Πέμπτη, στους Κοινωνικούς Εταίρους επιστολές πρόσκλησης για τη συνέχιση του διαλόγου στη Βουλή, την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου. Στον Γ΄ Κύκλο, εντάσσονται τα θέματα του εκσυγχρονισμού του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, της προαιρετικής - με κίνητρα - παραμονής στην εργασία, της θωράκισης του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων και της ενίσχυσης χαμηλών και μεσαίων συντάξεων καθώς και της μητρότητας. Οι επιστολές στάλθηκαν στους προέδρους της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρο, του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλο, της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκη και της ΟΚΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/11/2007_212946