«Τακτοποίηση» ημιυπαίθριων

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι το υπουργείο κατευθύνεται στην εξαίρεση από την κατεδάφιση και όχι στη νομιμοποίηση όσων έχουν κλείσει παράνομα
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στην κατεύθυνση της εξαίρεσης από την κατεδάφιση και όχι της νομιμοποίησης θα κινηθεί οποιαδήποτε ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι έχουν κλείσει παράνομα.
Το θέμα ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε με έμφαση πως δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης των χώρων αυτών. «Είναι σαφές πως δεν θα υπάρχει νομιμοποίηση. Η συζήτηση που γίνεται είναι να υπάρξει τακτοποίηση», δήλωσε.
Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει την έννοια «τακτοποίηση», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την προσδιόρισε ως εξαίρεση από την κατεδάφιση, κάτι που συζητά όπως φαίνεται η Επιτροπή του υπουργείου που έχει συγκροτηθεί για να μελετήσει την αναμόρφωση και βελτίωση της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Πόρισμα
Το πόρισμά της αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάιο, ίσως και νωρίτερα. «Περιμένω την εισήγηση της Επιτροπής. Αλλη δήλωση δεν θα κάνω γι αυτό το θέμα έως ότου μιλήσω οριστικά», τόνισε ο κ. Σουφλιάς.
Με τη χθεσινή του τοποθέτηση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για ακόμα μία φορά έδειξε να αποστασιοποιείται από την τακτική του υπουργείου Οικονομίας που έχει αναδείξει τη «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων ως το άμεσο εισπρακτικό μέτρο προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα.
Οπως επισήμανε, το θέμα των ημιυπαίθριων αφορά το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα δώσει την απάντησή του κατά το καλοκαίρι.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τη δυσκολία μιας ρύθμισης για τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Νομοθεσία
Με την αναφορά του, χθες, στην εξαίρεση από την κατεδάφιση γίνεται φανερό πως το ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνει χρήση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων, που προβλέπει την επιβολή εφάπαξ προστίμου ανέγερσης αυθαιρέτου και την καταβολή κάθε χρόνο του προστίμου διατήρησης αυθαιρέτου.
Τα πρόστιμα υπολογίζονται στη βάση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ σύμφωνα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ του 2004 το εφάπαξ πρόστιμο για τους ημιυπαίθριους δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ, ενώ αυτό της διατήρησης θα κυμαίνεται στα 500 ευρώ ετησίως.
Από πολλές πλευρές προτείνεται να ισχύσει μόνο το εφάπαξ πρόστιμο, κάτι που προϋποθέτει την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
ΕΝΕΣΗ 1,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Με το ποσό του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ θα ενισχυθεί άμεσα το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές του, να ξαναβρεί την ελκυστικότητά του και να συνεχίσει να λειτουργεί ως ο βασικός πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής. Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί κατά το ήμισυ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά το ήμισυ από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ι. Λάτση στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΧΩΔΕ αυξάνει το ποσό που δίνει κάθε χρόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του πάρκου από 200.000 σε 400.000 ευρώ.
Χθες πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Σουφλιά, με τη συμμετοχή των δημάρχων Αγίων Αναργύρων Ν. Σαράντη, Ιλίου Ν. Ζενέτου, Καματερού Ν. Καμαρινόπουλου, του προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, δημάρχου Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχου και του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, δημάρχου Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλου. Θέμα της συνάντησης, η αναγέννηση και η καλύτερη λειτουργία του πάρκου.
Εκτός από τα τεχνικά έργα που θα γίνουν (εξασφάλιση νερού, αποκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης και άρδευσης, περίφραξη, αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος), προωθείται η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία του πάρκου σε ορισμένες αυτοχρηματοδοτούμενες δραστηριότητες μέσα στον χώρο. Εξετάζεται συγκεκριμένα η αξιοποίηση των 80 στρεμμάτων αγροκτήματος, η ανάπτυξη αγοράς βιολογικών προϊόντων και η αξιοποίηση των κτισμάτων του πάρκου.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8452&pubid=2676802