Πρωτοποριακή FORMA που ανιχνεύει τα Ρίχτερ

    Η ομάδα του Γερ. Παπαδόπουλου μέσω συστήματος αξιοποιεί τις προσεισμικές δονήσεις που εκδηλώνονται ακόμα και έξι μήνες πριν από τον κύριο σεισμό
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
Νέοι ορίζοντες για την πρόγνωση ισχυρών σεισμικών γεγονότων διαφάνηκαν στο Συνέδριο Σεισμολογίας, με θέμα τα 10 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 1999. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε το σύστημα FORMA, το οποίο ανιχνεύει μελλοντικούς σεισμούς, αξιοποιώντας τις προσεισμικές δονήσεις που εκδηλώνονται ακόμη και έξι μήνες πριν από την εκδήλωση του κυρίως φαινομένου.
Ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δ/ντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποίησε η ομάδα του, εξηγώντας ότι οι περισσότερες από τις μισές ισχυρές δονήσεις συνοδεύονται από προσεισμούς, οι οποίοι σημειώνονται κοντά στο επίκεντρο του κύριου σεισμού μερικές ώρες, μέρες έως και 5 με 6 μήνες πριν από το κύριο γεγονός.
Ως παράδειγμα, για την ανάπτυξη της επιστημονικής του ανάλυσης ο κ. Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε τον σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που ισοπέδωσε την πόλη ΛΑκουιλα της Ιταλίας στις 6 Απριλίου του 2009. «Εκεί το σεισμογραφικό δίκτυο είναι πολύ πιο πυκνό και ανιχνεύει ακόμη και τους πολύ μικρούς σεισμούς μεγέθους 1 Ρίχτερ.
Από την ανάλυση της σεισμικότητας με τον ειδικό αλγόριθμο FORMA προέκυψε ότι περί τα μέσα του Οκτωβρίου 2008 η σεισμικότητα σε ακτίνα περίπου 50 χλμ. γύρω από το επίκεντρο του σεισμού της 6.4.09 άρχισε να αυξάνει σταδιακά σε σχέση με τη σεισμικότητα που επικρατούσε εκεί τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. «Κατά το τελευταίο 10ημερο πριν από τον κύριο σεισμό η αύξηση έγινε δραστική και ο ημερήσιος αριθμός των σεισμών ήταν περίπου 24 φορές μεγαλύτερος απ ό,τι στο προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, τα επίκεντρα των προσεισμών παρουσίασαν χαρακτηριστική συγκέντρωση ακριβώς πάνω στο ρήγμα Παγκάνικα, που έδωσε τον κύριο σεισμό, δείχνοντας ότι οι προσεισμοί δεν έδειχναν μόνο ότι επέρχεται ισχυρός σεισμός αλλά και το επίκεντρο του κύριου σεισμού».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, εκτός από την εντυπωσιακή χωροχρονική μεταβολή της προσεισμικής ακολουθίας, διαπιστώθηκε και μεταβολή σε ακόμη μία χαρακτηριστική παράμετρο που έχει μελετηθεί ιδιαίτερα στη σεισμολογία. Πρόκειται για τη λεγόμενη παράμετρο b που δείχνει κατά πόσο, σε ένα σύνολο σεισμών, είναι ανώμαλα αυξημένα τα σχετικώς μεγάλα μεγέθη ή όχι. Οταν η σεισμικότητα είναι συνήθης, τότε η παράμετρος αυτή είναι 1. Αν όμως γίνονται προσεισμοί, τότε προκύπτει μία σχετική αύξηση των ισχυρότερων σεισμών και η παράμετρος b μικραίνει. Κατά την έντονη φάση των προσεισμών στη ΛΑκουίλα η τιμή της έπεσε περίπου στο 0,7. «Είναι κάτι σαν τον δείκτη του χρηματιστηρίου», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «αλλά εδώ είναι το σεισμολογικό χρηματιστήριο».
Οπως συμπέρανε ο κ. Παπαδόπουλος, η περίπτωση της ΛΑκουίλα αποδεικνύει ότι ο αλγόριθμος FORMA ανταποκρίνεται επαρκώς ανοίγοντας νέες προοπτικές στην πρόγνωση κυρίως σεισμών.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν έχουν όλοι οι κύριοι σεισμοί προσεισμούς. Ο σεισμός της Αθήνας είχε πολύ λίγους και έγιναν μέσα στο τελευταίο 20λεπτο πριν από τον κύριο». Προσέθεσε, όμως, πως «ίσως να έγιναν περισσότεροι μικροί προσεισμοί, που όμως δεν κατεγράφησαν, γιατί τότε το σεισμογραφικό δίκτυο δεν είχε τις σημερινές δυνατότητες», καθιστώντας σαφή την αξία ενός ολοκληρωμένου δικτύου στη χώρα.
Χθές το πρωί
Δόνηση 4,3 R στη Σπερχειάδα
Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες στις 11.34 το πρωί σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίστηκε δυτικά της Σπερχειάδας, ενώ ο σεισμός ήταν επιφανειακός.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=8736831