Πέντε σημαντικά έργα πολιτισμού σε τροχιά ΕΣΠΑ

    Θα αναζητηθούν χρήματα και από ιδιώτες
Της Γιωτας Συκκα
Λιγότερα λεφτά σε περισσότερα έργα. Αυτή είναι η λογική που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις για τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένους τους εθνικούς πόρους. Οχι λοιπόν σε κτιριολογικές υπερβολές, ναι σε ήπιες και ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε να λυθούν περισσότερες εκκρεμότητες, σε μια εποχή αβεβαιότητας και γενικής οικονομίας.
Μέχρι τον Μάιο θα ανοίξουν τα προγράμματα στις περιφέρειες, και εκείνες με τη σειρά τους θα στείλουν τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Στο μεταξύ, η εξέλιξη πέντε βασικών έργων έχει δρομολογηθεί. Η επέκταση της Πινακοθήκης, η αποκατάσταση του Ακροπόλ, του κτιρίου Λοβέρδου (στη Μαυρομιχάλη), τα έργα στο Τατόι και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) στην Πλάκα. Για κάποια απΆ αυτά, εξασφαλίστηκαν όλα τα χρήματα, στα μεγαλύτερα όμως και πιο δαπανηρά, πρέπει να αναζητηθούν κι άλλα χρήματα είτε από ιδιώτες είτε από άλλους πόρους.
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που υπάρχουν τα χρήματα, όπως συμβαίνει με το Λύκειο του Αριστοτέλη στη Ρηγίλλης, κι εκεί επίσης επικρατεί η πολιτική της οικονομίας. Το έργο θα γίνει με οικονομικότερες λύσεις, ενώ τα χρήματα που θα περισσέψουν θα διατεθούν σε άλλα μνημεία.
Το υπουργείο θέλει να δοθεί λύση και στο Μουσείο των Αθηνών που έχει επίσης καθυστερήσει. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πρώιμη να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όμως οι ιθύνοντες θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες και κυρίως να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σκοπός να μη χαθεί μεγάλη χορηγία για το μουσείο. Αλλωστε το κτιριολογικό πρόγραμμα (σε έκταση 30 στρεμμάτων), έχει εγκριθεί.
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Χρόνια μιλάμε για την Πινακοθήκη του 21ου αι. περιμένοντας την επέκτασή της που μπλοκάρει πάντα στις χρηματοδοτήσεις. Ομως τα 62 εκατ. ευρώ που έφτασε το κόστος του έργου από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, το ΥΠΠΟΤ δεν μπορεί να τα δώσει. Η πολυπόθητη επέκταση και ο εκσυχρονισμός του μουσείου με την εξασφάλιση 16.000 τ.μ. επιπλέον για εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, έχει την έγκριση μόνο 32 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα πρέπει να καλυφθούν από χορηγίες για να έχουμε το 2013 ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα.
ΑΚΡΟΠΟΛ Η αξιοποίηση του «Ακροπόλ Παλλάς» εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής art nouveau, είναι όπως φαίνεται στις προτεραιότητες του ΥΠΠΟΤ, αφού από τον αρχικό προϋπολογισμό των 14 εκατ. ευρώ (το έργο είναι έτοιμο για ανάθεση μετά από διαγωνισμό με το σύστημα «Μελέτη κατασκευή») δεν κόπηκε ούτε ένα ευρώ. Το υπουργείο έχει αποφασίσει να στηρίξει το παλιό σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου από τα χρόνια του Ευ. Βενιζέλου στην οδό Μπουμπουλίνας, όσο πληθαίνουν από την άλλη πλευρά οι διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων ενοίκων των διπλανών πολυκατοικιών, οι οποίοι έχουν πέσει πολλές φορές θύματα των διαρρηκτών. Το επταώροφο κτίριο (6.500 τ.μ.), με εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης περιμένει τη δημοπράτηση.
ΜΕΓΑΡΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ Το κτίριο της οδού Μαυρομιχάλη 6 που θα αποτελέσει το πρώτο παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου κρύβει απίστευτες εκπλήξεις στο εσωτερικό του. Κέντρο μεταβυζαντινής τέχνης, περιοδικών εκθέσεων και ιστορικής μνήμης είναι το σχέδιο για το κτίριο που αποτέλεσε αρχικά την κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ και έπειτα της οικογένειας Λοβέρδου. Το υπουργείο εξασφαλίζει 5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου που πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα, γιατί κάθε νέα εμπλοκή κινδυνεύει να μπλοκάρει το σχέδιο της παρουσίασης της συλλογής Λοβέρδου που φυλάσσεται στις αποθήκες του Βυζαντινού Μουσείου.
ΤΑΤΟΪ Με τα 8 εκατ. ευρώ που υπολογίζει να διαθέσει το υπουργείο στο πρώην βασιλικό κτήμα θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Βέβαια το Τατόι δεν είναι αποκλειστική υποχρέωση του συγκεκριμένου υπουργείου. Σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να εξετάσουν το μάστερ πλαν έχει δρομολογηθεί, όπως η κήρυξη από το Συμβούλιων Νεωτέρων Μνημείων, όλων των κινητών αντικειμένων με πρώτους στη σειρά τους πίνακες, αμέσως μετά το Πάσχα. Παραμένει επιτακτική η ανάγκη της μεταφοράς των αντικειμένων από το εσωτερικό του ανακτόρου.
ΜΕΛΤ Οκτώ εκατομμύρια προβλέπει το υπουργείο για τα 16 κτίρια του στην Πλάκα που θα αναβιώσουν την «Αυλή των θαυμάτων», μια πανέμορφη γειτονιά στην οποία θα στεγαστεί το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ).
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_30/03/