Η Μονή Δαφνίου στο «έλεος» της αδιαφορίας των κυβερνήσεων του δικομματισμού

Παρότι πέρασαν 11 χρόνια από το σεισμό του 1999, άλλαξαν κυβερνήσεις του δικομματισμού και κάμποσοι υπουργοί Πολιτισμού, η Μονή Δαφνίου, κορυφαίο βυζαντινό μνημείο μας, χαρακτηρισμένο και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, κινδυνεύει με κατάρρευση.
Αυτό προκύπτει από όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με αφορμή τη μελέτη αποκατάστασης μεγάλου περιβόλου της Μονής Δαφνίου. Συγκεκριμένα προκύπτει από όσα είπε η γγ του ΥΠΠΟ-Τ, Λίνα Μενδώνη, η οποία, εμφανίστηκε «κατάπληκτη» για το ότι δεν υπάρχει ακόμη μελέτη για την αποκατάσταση του Καθολικού, συμπληρώνοντας ότι το μνημείο «θα πέσει στο τέλος».
Βέβαια, το ίδιο το μνημείο μάλλον ...«αδιαφορεί» για τις προσπάθειες των πολιτικών ηγεσιών να «κονταροχτυπιούνται» για το ποιος αδιαφόρησε, ουσιαστικά, περισσότερο από τον άλλον. Πολύ περισσότερο αν καταρρεύσει. Διότι, όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση, βρίσκεται πάνω σε ρήγμα, που έχει δώσει και στο μακραίωνο παρελθόν του μνημείου σεισμούς, όπως διαπιστώνουν σήμερα οι επιστήμονες. Αλλωστε, το κράτος δεν αδιαφορεί μόνο τα τελευταία 11 χρόνια για το μνημείο. Σε μια συνεδρίαση του ΚΑΣ λίγες μέρες μετά το σεισμό του 1999, μέλη του μιλούσαν για την ολιγωρία του ΥΠΠΟ να προστατεύσει το μνημείο, που είχε βλάβες και από το σεισμό του 1981. Στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε ξανά το γεγονός ότι η περιοχή επηρεάζεται από πολλαπλές σεισμικές εστίες και είχε τεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης του μνημείου. Ενώ το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων) σε συνολική του παρέμβαση (Απρίλης 2004) για τα μνημεία της Αττικής είχε εντάξει τη Μονή Δαφνίου στον άτυπο «κατάλογο» της κρατικής αδιαφορίας. Η οποία φυσικά συνεχίστηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις.
Αν και η κατασκευή του μνημείου ανάγεται τον 11ο αι. - πάνω σε αρχαιοελληνικό ναό του Απόλλωνα - οι συντάκτες της μελέτης για τον περίβολο υποστηρίζουν πως χτίστηκε το 10ο αιώνα. Πάντως «δεν έχει σωθεί καμιά μαρτυρία πριν από την κατοχή της μονής από τους Κιστερκιανούς τον 13ο αι.», σύμφωνα με τη μελέτη.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5661242&publDate=21/5/2010