Ανησυχούν για τη βιοποικιλότητα οι κάτοικοι της πόλης

Ζωή Λιάκα
ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ οικολόγοι αλλά δύσπιστοι απέναντι στις σχετικές ενέργειες του κράτους είναι στην πλειονότητά τους οι Θεσσαλονικείς. Αυτό μεταξύ άλλων προκύπτει από την έρευνα που έκαναν οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και σήμερα την παρουσιάζουν στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.
Η έρευνα έγινε με αφορμή το παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας 2010 και σύμφωνα με αυτή η πλειονότητα των ερωτηθέντων έχει ακούσει τον όρο «βιοποικιλότητα», αλλά δεν γνωρίζει το νόημα του όρου. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αντιλαμβάνεται την αξία της βιοποικιλότητας. Το μεγαλύτερο ποσοστό άγνοιας εντοπίζεται στη νεώτερη ηλιακή κλάση (18-34 ετών).
Στην ερώτηση «τι φταίει» για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που υπάρχει, οι δύο δημοφιλέστερες απαντήσεις, με ποσοστά 75% και 85%, ήταν «το εκπαιδευτικό σύστημα» και «οι ίδιοι οι πολίτες». Η οικονομία στην οικιακή ενέργεια, η κατανάλωση νερού, οι αγορές ανακυκλούμενων προϊόντων είναι οι καθημερινές οικολογικές πράξεις των Θεσσαλονικέων.
Ενημερωμένοι
Σήμερα στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ θα παρουσιαστεί μια αντίστοιχη έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο, με δείγμα 1.000 ατόμων η οποία δείχνει ότι μόνο το 1/3 των Ευρωπαίων γνωρίζει τι σημαίνει ο όρος βιοποικιλότητα, ενώ το 70% πιστεύει ότι θα πληγεί στο μέλλον από τις επιπτώσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας. Οσο αφορά την Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό ότι συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες που θεωρούν πολύ σημαντικό το πρόβλημα της απώλειας της βιοποικιλότητας τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, αλλά και στις τελευταίες που υιοθετούν όλα όσα επαγγέλλονται.
Την έρευνα των φοιτητών συντόνισαν οι διδάσκοντες του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Χιντήρογλου, καθηγητής, Ελένη Βουλτσιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σπύρος Γκέλης, λέκτορας.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4575729