Καταστροφή από φυτοπλαγκτόν

Τεράστια ζημιά έχουν υποστεί οι παράκτιοι ψαράδες και όσοι ψαρεύουν με γρι γρι λόγω της πρωτοφανούς έκτασης και διάρκειας του φαινομένου τη φετινή χρονιά.
Μαρία Ριτζαλέου
Το φαινόμενο ήταν φέτος σε πρωτοφανή έκταση και διάρκεια, καθώς κάλυψε επί τέσσερις μήνες μια τεράστια περιοχή από τη Λήμνο μέχρι τις Σποράδες και τη Βόρεια Ελλάδα, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες ψαράδων σε οικονομική καταστροφή.
Στην αρχή έκανε την εμφάνισή του -κάπου στο τέλος Ιανουαρίου- στον Κόλπο της Καβάλας ως άμορφη μάζα, διαφόρων διαστάσεων, υπόλευκης μέχρι καφέ απόχρωσης.
Σε χρόνο-ρεκόρ εξαπλώθηκε, τόσο προς τα ανατολικά, μέχρι τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, όσο και προς τα δυτικά, καλύπτοντας τον Στρυμονικό Κόλπο και φτάνοντας μέχρι τα ανοιχτά των Σποράδων.
«Ηταν ένα απρόβλεπτο, μη περιοδικό φαινόμενο, που μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά κατανοητό. Εμφανίζεται κάθε χρόνο, φέτος όμως ήταν πολύ έντονο, εξαπλώθηκε γρήγορα και κράτησε πολύ» δήλωσε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΘΙΑΓΕ, Σωτήρης Ορφανίδης. Η βλέννη αυτή κολλάει στα δίχτυα των ψαράδων, τα οποία βαραίνουν και καταστρέφονται.
Οι παράκτιοι αλιείς και όσοι διαθέτουν γρι-γρι υπέστησαν τεράστια ζημιά και όπως λένε θα ζητήσουν αποζημιώσεις, κάτι που είχαν κάνει και πριν από δύο χρόνια.
Υπόσχεση
Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, τους υποσχέθηκε ότι έχει εξασφαλισμένα χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, αλλά οι ψαράδες ακόμη τα περιμένουν.
«Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός συναδέλφων που καταστράφηκαν, αφού έχουν να βγουν για ψάρεμα από τον Ιανουάριο. Κάθε χρόνο έχουμε πρόβλημα με το φυτοπλαγκτόν, αλλά φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τις τελευταίες μέρες ευτυχώς υποχώρησε και αρχίσαμε να κινούμαστε λίγο» μας είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Στέργιος Μωραΐτης.
Τα προηγούμενα χρόνια το φυτοπλαγκτόν εμφανιζόταν στο Βόρειο Αιγαίο γύρω στα μέσα Απριλίου και διαρκούσε περίπου 20 μέρες. Φέτος ξεκίνησε στο τέλος Ιανουαρίου και στην ανάπτυξή του συνέβαλε ο ήπιος χειμώνας, αλλά και οι πλημμύρες του Εβρου που κατέβασαν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες με θρεπτικά συστατικά.
Τοξικό φυτοπλαγκτόν στον Εβρο
Στοπ στο ψάρεμα μυδιών και οστράκων
Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα με το φυτοπλαγκτόν, ήρθε και το τοξικό φυτοπλαγκτόν να αποτελειώσει τους οστρακοκαλλιεργητές του Εβρου. Τις τελευταίες μέρες το επικίνδυνο τοξικό φυτοπλαγκτόν οδήγησε τις υπηρεσίες της νομαρχίας στην απαγόρευση της αλιείας μυδιών και όστρακων από τρεις παραθαλάσσιες ζώνες γύρω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Η κατάσταση χειροτέρεψε και από προχθές ισχύει ολική απαγόρευση. Ο αντινομάρχης Εβρου, Μιχάλης Κογιομτζής, δήλωσε ότι οι μετρήσεις έδειξαν αύξηση των τιμών του τοξικού φυτοπλαγκτόν και πλέον απαγορεύονται η αλιεία και η εμπορία μυδιών και οστρακοειδών, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ψάρια και τους λουόμενους.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=12608947