Η Ναοδομία θα «μοιράζει» τα πρόστιμα

Για τις αυθαίρετες εκκλησιαστικές κατασκευές, ενώ θα ασκεί και ελέγχους
Του Νικου Παπαχρηστου
Πρόστιμα σε αυθαίρετες εκκλησιαστικές κατασκευές καθώς και ελέγχους νομιμότητας θα ασκεί σύντομα η Ναοδομία, σύμφωνα με τους νέους Κανονισμούς που πρόκειται, εκτός απροόπτου, να υιοθετήσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες της προωθούν σειρά μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια πρόχειρων ή δημόσιων διαγωνισμών (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ) για την ανάθεση και εκτέλεση εκκλησιαστικών έργων καθώς και για τη σύναψη και εκτέλεση συμβάσεων προμηθειών. Οι νέοι Κανονισμοί θα απασχολήσουν την Ιεραρχία που θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου για να τους συζητήσει και να τους εγκρίνει. Ο φάκελος με τους νέους Κανονισμούς έχει ήδη σταλεί στους μητροπολίτες, ενώ η συζήτησή τους αναβλήθηκε ήδη δύο φορές.
Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτηρίζονται οι αλλαγές στη Ναοδομία, η οποία από απλό Τμήμα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση. Βάσει των νέων Κανονισμών διευρύνονται οι αρμοδιότητές της έτσι ώστε να επιβάλει πρόστιμα σε αυθαίρετες κατασκευές, δυνατότητα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται και σε σχετικό έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους, τα εισπραττόμενα ποσά θα αποταμιεύονται και θα διατίθενται για έργα ευποιίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης υπέρ των Μητροπόλεων, Ναών και των Μονών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2008 η ποινική δικαιοσύνη αναμένει τη Ναοδομία να προχωρήσει στην επιβολή πολεοδομικών προστίμων για τους αυθαίρετους οικίσκους που ανεγέρθηκαν εντός της Ι. Μ. Πεντέλης. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ειδική υπηρεσία που θα ελέγχει καταγγελίες και εάν διαπιστώνονται αυθαιρεσίες θα επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την Πολιτεία.
Θεσπίζεται επίσης Κανονισμός Λογιστικού για τον τρόπο κατάρτισης των προϋπολογισμών και των απολογισμών και τήρησης των βιβλίων και στοιχείων όλων των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η τήρηση βιβλίων Β΄ Κατηγορίας ή η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος που ισχύει στο Δημόσιο.
Δημιουργείται, τέλος, Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου, αρμόδια για προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους, η οποία θα υπάγεται μόνο στη ΔΙΣ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/05/2010_401812