Θετικά αξιολογήθηκαν επενδύσεις 70,6 εκ. ευρώ που δημιουργούν 400 νέες θέσεις απασχόλησης

EΠENΔYTIKA σχέδια ύψους 70.631.765 ευρώ, με τα οποία δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας, εγκρίθηκαν από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου που συνεδρίασε την εβδομάδα 10-14 Μαΐου 2010.
Τα νέα σχέδια που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του Yπουργείου Οικονομίας αφορούν επενδύσεις στη μεταποίηση, συνολικού ποσού 33.857.864 ευρώ, στον τουρισμό, ύψους 29.608.231 ευρώ και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (AΠE), προϋπολογισμού 7.165.670 ευρώ. Το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα ανέλθει στα 32.539.413 ευρώ.
Εν τω μεταξύ τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν διοχετευθεί στην αγορά περίπου 450 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών προς επιχειρήσεις που είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και είχαν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια. Μέχρι το τέλος του 2010 θα αποπληρωθούν ακόμη 700 εκατ. ευρώ.
Η Γνωμοδοτική Επιτροπή, μετά από εντολή της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και προκειμένου να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έχει αξιολογηθεί το σύνολο των 3.438 εκκρεμών επενδυτικών προτάσεων, ώστε ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα αρχίσει να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια από το 2011 να κινηθεί σε ένα τοπίο απαλλαγμένο από εκκρεμότητες.
 ΣΔΙΤ
 Tη σύσταση επιτελικής επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει και τα 52 έργα ΣΔΙΤ που έχουν εγκριθεί από το 2005 προκειμένου να προχωρήσει σε απεντάξεις έργων που δεν κρίνονται ώριμα και να εντάξει νέα, αποφάσισε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που συνεδρίασε υπό την προεδρία της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, οι υφυπουργοί Σταύρος Αρναουτάκης, Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Σηφουνάκης και οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς, επισημάνθηκαν οι αδυναμίες του συστήματος λόγω τεχνικής και νομικής ανωριμότητας των έργων, αφού μόλις ένα από τα 52 εγκεκριμένα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.
Αποφασίστηκε ότι στο εξής τα έργα ΣΔΙΤ θα είναι επιλέξιμα μόνο αν εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις σκοπιμότητας και ωριμότητας. Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση επιτελικής επιτροπής που θα διερευνήσει την απένταξη παλαιών και την ένταξη νέων έργων με την υιοθέτηση πρότυπης διαδικασίας, που θα εδράζεται στην τεχνική και νομική ωριμότητα, αλλά και τη στρατηγική αναγκαιότητα του έργου. Τα έργα, μεγάλα ή μικρότερα, παραχώρησης ή άλλα, θα εξετάζονται από κοινού και θα εκτιμάται η πορεία τους. Ορισμένα από τα νέα έργα που θα εξεταστούν αφορούν μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά, δράσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, όπως οι οπτικές ίνες, και έργα υποδομών εξυπηρέτησης θαλάσσιου τουρισμού. Τέλος αποφασίστηκε να ζητηθούν από υπουργεία και δημόσιους φορείς προτάσεις για νέα έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Η επιτελική επιτροπή αποτελείται τους Ν. Μαντζούφα (ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας), Σ. Λαμπρόπουλο (γενικός γραμματέας Συγχρηματοδούμενων Eργων του Υπουργείου Υποδομών), Α. Ανδρεαδάκη (ειδικός γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων), Ιω. Γραβιά (ειδικός συνεργάτης της Υπουργού Ενέργειας), Γ. Χριστοδουλάκη (ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών).
http://www.express.gr/news/finance/305839oz_20100521305839.php3