Υπερψηφίστηκε το ν/σ για την απλοποίηση ίδρυσης εταιρειών

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών.
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ
Κατά τη διάρκεια ακρόασης φορέων σημειώθηκε ένταση λόγω της απουσίας εκπροσώπου του ΣΕΒ ο οποίος απέστειλε υπόμνημα με το αιτιολογικό ότι δόθηκε ελάχιστο περιθώριο ειδοποίησης στον πρόεδρο του Συνδέσμου, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προσέλθει.
Αυτή η αναφορά στο διαβιβαστικό έγγραφο, προκάλεσε την οργή του προέδρου της Επιτροπής, Δημήτρη Δριβελέγκα. «Την άλλη φορά, που θα το ζητήσουν, δεν θα τους δεχθούμε. Αφού απαξιώνουν να έρθουν στην Επιτροπή -ούτε καν μέλος του συμβουλίου δεν ήλθε- εφόσον θα είμαι πρόεδρος, την επόμενη φορά δεν θα δεχθώ αυτόν τον φορέα», ανέφερε ο κ. Δριβελέγκας.
Στο πεντασέλιδο υπόμνημά του, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη» τη «διαφαινόμενη τάση απλοποίησης των πραγμάτων με βασικό στόχο να υπάρχει ένα μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης για την ίδρυση επιχείρησης». Σημειώνει ωστόσο πως το σχέδιο νόμου «καλύπτει μόνον την ίδρυση της επιχείρησης, χωρίς να επεμβαίνει στη σχεδόν ταυτόχρονα απαιτούμενη έναρξη επιτηδεύματος, ούτε πολύ περισσότερο στη μετέπειτα λειτουργία της εταιρείας».
«Φοβούμαστε ότι αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν θα συμβάλουν στην άρση των σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων -αντικινήτρων που συναντούν οι εταιρείες στην καθημερινή λειτουργία τους. […] Το ένα σημείο εξυπηρέτησης δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Το ζήτημα είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και όχι απλώς να «μεταφερθεί» από πολλές υπηρεσίες σε μία […]. Η σκοπούμενη μετά τρίμηνο έναρξη ισχύος του νέου νόμου δεν θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστική - αντιθέτως οι εκδοθησόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν για άλλη μια φορά ένα κενό περιεχομένου θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα μπορεί να τύχει εφαρμογής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του Συνδέσμου.
Ερωτηθείσα για τη μη προσέλευση εκπροσώπου του ΣΕΒ, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κράτησε χαμηλούς τόνους: «Θα περίμενα από το ΣΕΒ να προσέλθει στην Επιτροπή για να εκθέσει τις προτάσεις για το νομοσχέδιο, το οποίο περιμένει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και μειώνει τόσο το κόστος όσο και τη γραφειοκρατία, που σήμερα ταλανίζει τον κάθε επιχειρηματία που προσπαθεί να ιδρύσει μία επιχείρηση. Αν είχε προσέλθει, θα είχε λάβει απαντήσεις για τις ερωτήσεις που θέτει και διευκρινίσεις για ζητήματα στα οποία, όπως προκύπτει από το υπόμνημα, υπάρχει παρανόηση».
Κατά τα άλλα, οι άλλοι προσκεκλημένοι φορείς, στην πλειονότητά τους συναίνεσαν στην κατεύθυνση του νομοσχεδίου.
«Η εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, θα φέρει την Ελλάδα 40 θέσεις πιο ψηλά στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας», εκτίμησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης.
Για την «ανεπιφύλακτη στήριξη» του νέου νόμου εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ. Καββαθάς, αν και διέκρινε και ορισμένα κενά («δεν υπάρχουν προβλέψεις για τις ατομικές επιχειρήσεις, κοινωνίες κληρονόμων, κοινοπραξίες, δεν υπάρχει ιδιαίτερη μνεία για τις διαδικασίες αδειοδότησης από άλλες δημόσιες αρχές…»). Αμφότεροι οι εκπρόσωποι των φορέων ωστόσο, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την εμπλοκή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και των συμβολαιογράφων στη διαδικασία έναρξης, εκεί που δεν υπάρχουν Επιμελητήρια.
Δεύτερο κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης, αναδείχθηκε το άρθρο 15 του σχεδίου νόμου, που μειώνει τα προαπαιτούμενα για τη λειτουργία κλιβάνων ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης εντός των σούπερ μάρκετ, κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, δέχθηκε οριακά τη διάταξη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει στο παραμικρό και σημειώνοντας πως «αποδεχόμαστε την τροποποίηση με το πιστόλι στον κρόταφο».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1819255