Πιέσεις για χωροταξικές αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Των Γιωργου Σ. Μπουρδαρα - Ελενας Kαρανατση
Η αντοχή την οποία επέδειξε, μέχρι στιγμής, ο υπουργός Εσωτερικών στην επί πολλές ημέρες και ώρες πίεση την οποία του άσκησαν βουλευτές όλων των κομμάτων, και του ΠΑΣΟΚ, για αλλαγές χωροταξικού χαρακτήρα στο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί τελικά την ερχόμενη εβδομάδα: Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο θα αρχίσει να συζητείται στην Ολομέλεια από το απόγευμα της Τρίτης, με στόχο να ψηφισθεί ως νόμος του κράτους το αργότερο έως την επόμενη Παρασκευή.
«Εχουμε εξαντλήσει όλα τα όρια και τα περιθώρια για να πετύχουμε τη χρυσή τομή», είπε με έμφαση ο υπουργός Εσωτερικών, θέλοντας στην παρούσα φάση να μην αφήσει περιθώρια για άλλες «διαπραγματεύσεις».
Αλλαγή ονομάτων δήμων
Παράλληλα, ωστόσο, ανέφερε ότι στη βάση προτάσεων που έγιναν για άλλα ζητήματα, όπως η αλλαγή σε ονόματα ορισμένων νέων δήμων ή και της ιστορικής έδρας σε άλλους, αποφάσισε να κάνει αποδεκτά σχετικά αιτήματα. Ειδικά για τις ιστορικές έδρες, αυτές αφορούν μόνο δύο περιπτώσεις (το Λιδωρίκι αντί για το Ευπάλιο και τα Σιάτιστα αντί της Νεάπολης). Κριτήριο –όπως είπε– είναι ότι υπήρξε ομόφωνη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων στους συγκεκριμένους νομούς.
Η τοποθέτηση - διευκρίνιση αυτή του υπουργού Εσωτερικών, όμως, «άνοιξε την όρεξη» στους βουλευτές: Ο κ. Χρ. Ζώης (Ν. Δ.) ενδεικτικά κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει εάν προτίθεται να προβεί σε αλλαγές και στο χωροταξικό, στην περίπτωση που υπάρξει τις επόμενες ημέρες ανάλογη κοινή - ομόφωνη πρωτοβουλία βουλευτών ανά περιφέρεια. Παράλληλα, υπήρξε από τον κ. Ραγκούση αποδοχή αιτήματος πολλών βουλευτών να υπάρξει στους μη αστικούς δήμους μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής, για την εφαρμογή του ασυμβίβαστου του δημαρχιακού αξιώματος και άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας. Η μεταβατική περίοδος θα είναι από το 2011 έως το 2014 και θα αφορά δήμους με κατοίκους λιγότερους των 25.000, είπε ο κ. Ραγκούσης. Σημειώνεται, επίσης, ότι υπήρξαν και βουλευτές, οι οποίοι παρουσίασαν σειρά προτάσεων για άλλου χαρακτήρα και όχι «χωροταξικού» αλλαγές στο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών, χθες, επί παραδείγματι, ο κ. Δημ. Καρύδης (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για την ενεργό «εμπλοκή» των νέων δήμων στην ανάπτυξη του τουρισμού και την προβολή του τουριστικού ανά περιοχή «προϊόντος».
Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι τοπικές αντιδράσεις για τον χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη». Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Βάρδας, προχώρησαν χθες κάτοικοι του Δήμου Βουπρασίας διαμαρτυρόμενοι για τον ορισμό των Λεχαινών ως έδρα του νέου δήμου. Εξάλλου, τη γέφυρα του Ευήνου στην Ε. Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων πρόκειται να αποκλείσουν σήμερα στη 1 μ. μ. κάτοικοι και φορείς του Δήμου Μεσολογγίου, αντιδρώντας στη συνένωση των Δήμων Αρακύνθου και Μακρύνειας με τον δήμο τους.
Στην Κύμη της Εύβοιας, τοπικοί φορείς και κάτοικοι έκλεισαν για έξι ώρες το λιμάνι, ενώ σήμερα κλειστές θα μείνουν τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την ένταξη Κύμης και Αλιβερίου στον ίδιο δήμο.
Στην Αθήνα, κάτοικοι του Δήμου Ελληνικού έκλεισαν, χθες, στις 7 το απόγευμα τη Λ. Βουλιαγμένης (ύψος Ιασωνίδου) διεκδικώντας την αυτονομία του δήμου τους.
Στον Εβρο, περίπου 600 άτομα από τους Δήμους Τριγώνου, Βύσσας και Κυπρίνου απέκλεισαν συμβολικά τον μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου με μηχανήματα των δήμων, απορριμματοφόρα και λεωφορεία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_21/05/2010_401820