Μεταμόρφωση από το 2011

Οι πρώτες δημοπρατήσεις θα αφορούν το κέντρο της πόλης με προτεραιότητα περιοχές υποβαθμισμένες. Τον Ιανουάριο τα πρώτα βήματα για τις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής.
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μέσα στο 2011 υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι μεγάλες αναπλάσεις της πρωτεύουσας που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για την υλοποίηση του προγράμματος «Αθήνα - Αττική 2014», το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη.
Μέσα στο 2011 υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι μεγάλες αναπλάσεις της πρωτεύουσας που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για την υλοποίηση του προγράμματος «Αθήνα - Αττική 2014», το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη.
Οι πρώτες δημοπρατήσεις θα αφορούν το κέντρο της πόλης με προτεραιότητα τις υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, στον Ελαιώνα πρόκειται να κατασκευαστεί το ισλαμικό τέμενος στη θέση του ναυτικού οχυρού. Τον προσεχή Ιανουάριο προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης των πλατειών Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και Αττικής και η σύνδεσή τους μέσω της οδού Αγορακρίτου καθώς και της πλατείας Αγίου Νικολάου Αχαρνών.
Η Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρώσει την οριστική αρχιτεκτονική μελέτη και αναμένεται η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Υποδομών και του ΟΑΣΑ. Αρχές 2011 ξεκινά και η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου. Ακόμα, από τον ερχόμενο μήνα αρχίζουν να προκηρύσσονται σταδιακά οι διαγωνισμοί για τις αναπλάσεις του Πειραιά (συμβολή οδών Θηβών και Φαλήρου στα Καμίνια), της πλατείας Αγίου Στυλιανού στο Ζεφύρι και της πλατείας Σωτήρη Πέτρουλα στον Κολωνό.
Επίσης:
   Στις αρχές του έτους προκηρύσσεται από την ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων) ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2014.
    Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 επιδιώκεται να προκηρυχθεί η κατασκευή του έργου ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας.
    Αρχές 2011 αναμένεται να θεσμοθετηθεί το προεδρικό διάταγμα προστασίας του Υμηττού, μετά τον έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο δημιουργούνται τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ δεν υπάρχει αναφορά σε «μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού», παρότι αυτό περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014». Αυτό που αναφέρεται είναι πως «οι προς ανάπλαση μεγάλες παραθαλάσσιες περιοχές της νότιας Αθήνας, από το Ελληνικό μέχρι τον πρώην Ιππόδρομο και τον Φαληρικό Ορμο, αντιμετωπίζονται ως ενιαία θεματική ενότητα». «Θα αποδοθούν στην πόλη τα μεγάλα πάρκα της αλλά και η σύγχρονη ταυτότητά της», σημειώνεται και τονίζεται πως άμεσα θα ανακοινωθεί η μελέτη ήπιας ανάπλασης για τη δημιουργία πάρκου 750 στρεμμάτων στον Φαληρικό Ορμο.
Το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει να έχει καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους την πρότασή του για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής, με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή το πρώτο εξάμηνο του 2011.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=41243015