eng fb rss yt
tee menu 14


  1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ    23-24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 - ΑΘΗΝΑ



  
    Επικοινωνία     
    Πρόγραμμα     
    Πληροφορίες     
    Ανακοίνωση     

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι εργασίες που παρουσιάσθηκαν στις δύο μέρες των εργασιών του συνεδρίου ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες ερευνητές στον τομέα της ρομποτικής συμμετέχουν ισότιμα με ερευνητές του εξωτερικού στην διαμόρφωση της αιχμής τόσο  στη βασική και όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα. Πολλές εργασίες είχαν υψηλό θεωρητικό επίπεδο, όμως πρότειναν μεθόδους για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό ρομπότ, που θα καλύψουν τις εφαρμογές του μέλλοντος ούτως ώστε οι μηχανικοί να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Οι περισσότερες εργασίες ήταν προσανατολισμένες στην ανάπτυξη   ρομπότ  προχωρημένης ευφυΐας. Συγκεκριμένα περιστράφηκαν στην 

  • Ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων που θα είναι σε θέση να αισθάνονται και να αλληλεπιδρούν μέσα στον ανθρώπινο κόσμο
  • Σχεδιασμός ρομποτικών συστημάτων που να διεκπεραιώνουν με επιτυχία πολύπλοκα καθήκοντα με μεγάλο βαθμό αυτονομίας

Οι εργασίες παρουσιάσθηκαν κυρίως από νέους ερευνητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με επάρκεια τόσο στην παρουσίαση όσο και στη συζήτηση που επακολούθησε μετά από κάθε εργασία.
Την πρώτη μέρα παρουσιάσθηκαν εργασίεςπου αφορούσαν στον έλεγχο, την αίσθηση και τον σχεδιασμό κίνησης. Οι εργασίες που διαπραγματεύονταν τον έλεγχο των ρομποτικών συστημάτων βασισμένο  τόσο σε κλασικές θεωρίες όσο και σε νεότερες όπως η υπολογιστική νοημοσύνη συμβάλλουν στην ανάπτυξη ρομπότ  ανώτερη γνωστικής ικανότητας και αυτονομίας. Παρουσιάσθηκαν  εργασίες με μεθόδους για ανεπτυγμένη αίσθηση του περιβάλλοντος ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής και χρήσιμη αλληλεπίδραση του ρομπότ με τον άνθρωπο. Οι εργασίες σχεδιασμού κίνησης πρότειναν μεταμορφικά ρομπότ και μεθόδους για την βέλτιστη αποδοτικότητα των ρομπότ σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.
Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου οι  εργασίες περιστραφηκαν στην πλοήγηση, τον σχεδιασμό τροχιάς σε αυτοκινούμενα ρομπότ και τον συντονισμό πολλών ρομπότ. Στην πρώτη συνεδρία της δεύτερης μέρας οι εργασίες αφορούσαν την αυτόνομη πλοήγηση στον αέρα, το διάστημα  και τη θάλλσσα με πιθανές εφαρμογές στην πρόληψη πυρκαγιών, τις υποθαλλάσιες εξερευνήσεις (αρχαιολογικές, ναυάγια) και επιθεώρηση υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων. Στην επόμενη συνεδρίαση παρουσιάσθηκαν εφαρμόγες τηα ρομποτικής σε μικροσυστήματα, χειρουργική, εκπαίδευση και μεθόδους επιλογής ρομπότ ανάλογα με το είδος της εφαρμογής. Στη συνεδρία με αντικείμενο τα ρομποτικά οχήματα, οι εργασίες  περιλάμβαναν την αυτόνομη κίνηση σε πραγματικά περιβάλοντα με την χρήση δικτύου αισθητήρων, την χρησιμοποίηση ρομποτικής πλατφόρμα για πειράματα συμπεριφοράς αυτοκινήτου και δοκιμές αναρτήσεων, όπως επίσης και ρομπότ για την διάσωση θυμάτων καταστροφών. Στην τελευταία συνεδρία για τα σμήνη και βιομιμητικά ρομπότ, οι εργασίες περιλάμβαναν θεωρίες που αναπτύχθηκαν με βάση την παρατήρηση συμπεριφοράς βιολογικών συστημάτων είτε μεμονωμένων οργανισμών είτε συλλογικής συμπεριφοράς εντόμων, πουλιών και ζώων.
Οι εργασίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, με ερωτήσεις σε κάθε  εισηγητή όπως και παρεμβάσεις. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των φοιτητών των πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών, που συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση.
Μετά το τέλος των συνεδριών της πρώτης μέρας συνεδρίασε η οργανωτική και επιστημονκή επιτροπή και αποφασίσθηκε να δοθεί συνέχεια με την οργάνωση συνεδρίων, με πιο διευρυμένο περιεχόμενο. Να προβλεφθούν ειδικές συνεδρίες για διπλωματικές φοιτητών και μεταφοράς τεχνογνωσίας πέραν των ερευνητικών εργασιών. Προτείνεται το επόεμενο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής να λάβει χώρα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2010.

Το ΠΣΡ '09 προσέλκυσε το ενδιαφέρον 43 συγγραφέων, επιστημόνων και μηχανικών, οι οποίοι απέστειλαν τις επιστημονικές τους εργασίες προς κρίση από την 14μελή Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Η προέλευση των εργασιών κατανέμεται ομοιόμορφα στην ελληνική επικράτεια με μηχανικούς από 9 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, 5 ΑΤΕΙ, 1 ΤΕΛ, εταιρείες, αλλά και ιατρούς να αποτελούν το εισηγητικό σώμα της παρουσίασης εργασιών, των αναρτημένων ανακοινώσεων και εκθέσεων.

Παράλληλα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και Ελλήνων μηχανικών και ερευνητών του εξωτερικού, με κατάθεση εργασιών που προέρχονται από Ιταλία, Ολλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχεδόν 200 εγγραφές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παρακολούθηση του Συνεδρίου καταγράφτηκαν λίγες ημέρες πριν την έναρξή του. Τελικά, περισσότεροι από 300 σύνεδροι, απλοί παρατηρητές, εισηγητές, αλλά και επίσημοι καλεσμένοι παρακολούθησαν το Συνέδριο τις δύο ημέρες διεξαγωγής του. Φοιτητές, μεταπτυχιακοί και κυρίως μηχανικοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αποτέλεσαν το σώμα των συνέδρων.

Κατά τις δύο ημέρες του Συνεδρίου η Οργανωτική Επιτροπή έγινε αποδέκτης του ενθουσιασμού των μηχανικών, της αγωνίας τους και της αναμονής τους για τη συνέχιση της προσπάθειας αυτής, με τη διοργάνωση των επόμενων Συνεδρίων.

An error occurred while processing the request. Try refreshing your browser. If the problem persists contact the site administrator