2.1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ

 

 

 

 

1.   Ορισμός

2.   Περιγραφή του αντικειμένου 

3.   Παραπομπές σε πρότυπα- προδιαγραφές- κώδικες εφαρμογής. Έλεγχοι 

      χαρακτηριστικών

4.   Υλικά που απαρτίζουν τα συστήματα επενδύσεων 

5.   Τρόποι/ Μέθοδοι εφαρμογής

6.   Χαρακτηριστικά /Ιδιότητες

7.   Πλεονεκτήματα/Εφαρμογές/Χρήσεις

8.   Κατανάλωση 

9.   Τρόποι συσκευασίας

10. Συνθήκες αποθήκευσης

11. Τρόποι/ Μέθοδοι διακίνησης

12. Στοιχεία παραγγελίας

13. Ποιοτικός έλεγχος

14. Επιμέτρηση των εργασιών

15. Υγιεινή και ασφάλεια

16. Βιβλιογραφία 

17. Φορείς για περισσότερες πληροφορίες

 

 

 

 

 

1. Ορισμός

 

Δομικά κατακόρυφα συστήματα αποτελούμενα από μία η περισσότερες στρώσεις γυψοσανίδων στερεωμένες αμφίπλευρα σε μεταλλικό σκελετό αποτελούμενο από ειδικά προφίλ γαλβανισμένης λαμαρίνας με σκοπό τη διαμερισματοποίηση, διαμόρφωση, διαχωρισμό και δημιουργία λειτουργικών χώρων.

 

2. Περιγραφή του αντικειμένου

 

Σχήμα: Τελική επιφάνεια κατακόρυφη επίπεδη η καμπύλη συνολικού πάχους που ποικίλλει ανάλογα με της τεχνικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις του χώρου.

Είδη /Ποιότητες: Πολύ μεγάλη ποικιλία συστημάτων για απαιτήσεις όπως:

Θερμομόνωση

Ηχομόνωση

Πυραντίσταση

Μεγάλα ύψη

Καμπύλες επιφάνειες

Μηχανικές αντοχές

Αντίσταση σε εκπομπή ακτινοβολίας

 

Για συγκεκριμένες απαιτήσεις χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχες γυψοσανίδες, όπως αναφέρθηκαν στο σχετικό κεφάλαιο όπως και αντίστοιχα υλικά (μεταλλικά προφίλ, μονωτικά υλικά ) σε συμφωνία με τα πρότυπα, που περιγράφουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων για τις πιο πάνω απαιτήσεις.

 

3. Παραπομπές σε πρότυπα- προδιαγραφές- κώδικες εφαρμογής. Έλεγχοι 

    χαρακτηριστικών

 

ΕΛΟΤ EN 520:2005 Γυψοσανίδες - Ορισμοί, απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμής

ΕΛΟΤ EN 14190:2005 Προϊόντα γυψοσανίδων από επανεπεξεργασία - Ορισμοί, απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμής

prEN 13915 –Prefabricated partition panels

DIN 18180- 1989 Gypsum plasterboard-Types, requirements and testing 

DIN 18181- 1990 Dry lining and partitioning using gypsum plasterboard

DIN 18182 Accessories for use with gypsum plasterboard

DIN 18183-1988 Prefabricated gypsum plasterboard metal stud partitions

DIN 4102-part1 Fire behaviour of building materials and building components; summary and use of classified building materials, building components and special building components.

DIN 4102 –Part 4 Fire behaviour of building materials and building components; summary and use of classified building materials ,building components and special building components.

DIN 4103 Part 1 Internal non-load bearing partitions; requirements and testing

DIN 4103 Part 4 Internal non-load bearing partitions; timber framing

 

4. Υλικά που απαρτίζουν τα συστήματα επενδύσεων

 

Γυψοσανίδες

Μεταλλικά προφίλ (ορθοστάτες-στρωτήρες ή κανάλι οροφής-περιμετρικό κανάλι).

Ξύλινοι ορθοστάτες και στρωτήρες.

Υλικά αρμολόγησης.

Υλικά στερέωσης (βίδες, βύσματα, ειδικά μεταλλικά εξαρτήματα).

Υλικά συγκόλλησης με βάση το γύψο σε περίπτωση απ’ευθείας επένδυσης της γυψοσανίδας. στο προς επένδυση δομικό στοιχείο, όπως αναφέρεται πιο κάτω.

Ταινίες αρμολόγησης (χαρτοταινίες, υαλοταινίες, αυτοκόλλητες δικτυωτές υαλοταινίες)

Αυτοκόλλητες ηχοαπορροφητικές ταινίες πολυαιθυλαινίου.

Μονωτικά υλικά (διογκωμένη η εξηλασμένη πολυστερίνη, υαλοβάμβακας, ορυκτοβάμβακας).

 

5. Τρόποι/ Μέθοδοι εφαρμογής

 

Εσωτερικές εφαρμογές

 

Τα συστήματα χωρισμάτων σε εσωτερικές εφαρμογές αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό (ορθοστάτες και στρωτήρες) πάνω στον οποίο βιδώνονται αμφίπλευρα οι γυψοσανίδες σε μία ή περισσότερες στρώσεις με ειδικές βίδες διαφόρων μηκών ανάλογα με το συνολικό πάχος των στρώσεων. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου, (υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, πυραντίσταση, ηχομόνωση, μηχανικές αντοχές, προστασία από εκπομπή ακτινοβολίας, μεγάλα ύψη κ.λ.π.), μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντίστοιχες γυψοσανίδες και συστήματα τα οποία εκπληρώνουν αυτές τις απαιτήσεις. Είναι δυνατόν να κατασκευαστούν ακόμα και καμπύλα χωρίσματα με κατάλληλη επεξεργασία των γυψοσανίδων ή με ειδικές εύκαμπτες γυψοσανίδες.

 

Η διαδικασία εφαρμογής ενός χωρίσματος ακολουθεί τα εξής βήματα:

 

- Χάραξη του ίχνους του χωρίσματος στην οροφή και το δάπεδο όπως και των ανοιγμάτων.

- Εφαρμογή του μεταλλικού σκελετού: Βίδωμα των στρωτήρων στο δάπεδο και την οροφή  αφού προηγουμένως και για την αποφυγή των ηχογεφυρών επενδυθεί η πλευρά των στρωτήρων που θα βιδωθεί στο δάπεδο και την οροφή με αφρώδη αυτοκόλλητη ταινία πολυαιθυλενίου. Ακολούθως εφαρμόζονται οι ορθοστάτες συνήθως σε αποστάσεις μεταξύ τους ανά 60 εκατοστά (εκτός αν υπάρχουν απαιτήσεις ανάρτησης αντικειμένων με μεγάλο βάρος ή απαιτήσεις μεγάλου ύψους του χωρίσματος).

- Εφαρμογή της πρώτης στρώσης γυψοσανίδων από τη μία πλευρά του χωρίσματος: Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επαφή των γυψοσανίδων με το δάπεδο για την αποφυγή ανιούσας υγρασίας. Προς τούτο οι γυψοσανίδες συνιστάται να ανασηκώνονται 1-1,5 cm από το δάπεδο.

- Εφαρμογή των διαφόρων εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικών ,υδραυλικών κ.λ.π.) και τυχόν συστημάτων στερέωσης ειδών υγιεινής: Οι καλωδιώσεις περνάνε εύκολα μέσα από τους ορθοστάτες μέσω προδιατρημένων οπών που υπάρχουν στη ράχη τους  (πλάτος) και σε συγκεκριμένες καθ’ ύψος αποστάσεις. Σε περίπτωση διαμέτρου μεγαλύτερης από 30 mm συνιστάται η εφαρμογή σκελετού αποτελούμενου από κανάλι οροφής με δεδομένη τη ρύθμιση του πάχους του διάκενου χώρου.

- Εφαρμογή του μονωτικού υλικού.

- Κλείσιμο του χωρίσματος με την εφαρμογή της πρώτης στρώσης των γυψοσανίδων από την άλλη μεριά.

- Αρμολόγηση της πρώτης στρώσης των γυψοσανίδων: (γέμισμα- ταινία αρμού- αρμολόγηση)

- Εφαρμογή της δεύτερης στρώσης των γυψοσανίδων και από τις δύο μεριές:

- Αρμολόγηση της δεύτερης στρώσης των γυψοσανίδων και από τις δυο μεριές του χωρίσματος: (γέμισμα- ταινία αρμού- αρμολόγηση- επεξεργασία αρμολογημένων επιφανειών), κ.ο.κ. αν υπάρχουν περισσότερες στρώσεις.

- Τελική επεξεργασία επιφανειών.

 

Είναι δυνατόν σε περιπτώσεις ειδικών τεχνικών ή/και κατασκευαστικών απαιτήσεων (π.χ. απαιτήσεις υψηλού σταθμισμένου δείκτη ηχομείωσης, ή διέλευση υδραυλικών εγκαταστάσεων με διάμετρο σωλήνων >30 mm), να χρησιμοποιηθούν ειδικά χωρίσματα με διπλές σειρές μεταλλικού σκελετού με διάκενο μεταξύ των ορθοστατών, ώστε να μπορούν να διέλθουν οι σωληνώσεις ή και χωρίς διάκενο.

 

Κατασκευαστικές λεπτομέρειες

Στα πιο κάτω σχέδια εμφανίζονται οι πλέον χρησιμοποιούμενοι τύποι χωρισμάτων όπως και λεπτομέρειες αρμών διαστολής και αρμών ολίσθησης (σημείο ένωσης χωρίσματος με οροφή)

 

 

 

 

 

 

Σχ.2.1.1 Χώρισμα μονής σειράς γυψοσανίδων με μονό ορθοστάτη

 

1=Αφρώδης ηχομονωτική ταινία σφράγισης

2=Στρωτήρας UW

3=Γυψοσανίδα

4=Ορθοστάτης CW

5=Μόνωση

 

 

 

 

 

 

Σχ.2.1.2 Χώρισμα με διπλή σειρά ορθοστατών με διπλή σειρά γυψοσανίδων (75+75/205 συνολικό πάχος χωρίσματος)

 

1 =Αφρώδης ηχομονωτική ταινία σφραγίσματος

2= Στρωτήρας UW

3=Γυψοσανίδα

4= Ορθοστάτης CW

5= Μονωτικό υλικό

6= Αφρώδης αυτοκόλλητη ταινία

 

 

 

 

 

 

 

 

 Σχ.2.1.3 Χώρισμα με διπλή στρώση γυψοσανίδων και διπλή σειρά ορθοστατών ενωμένων μεταξύ τους με λωρίδες γυψοσανίδων ή μεταλλικές λωρίδες (παρέχουν αντοχή σε θλίψη και κάμψη)

 

1=Αφρώδης ηχομονωτική ταινία πολυαιθυλενίου

2=Στρωτήρας UW

3=Γυψοσανίδα

4=Ορθοστάτης CW

5=Μονωτικό υλικό

6=Λωρίδες από γυψοσανίδα ή μεταλλικές λωρίδες

 

 

Σχ.2.1.4 Αρμός διαστολής για χωρίσματα με μονή σειρά γυψοσανίδων (α>=20mm)

 

 

 

Σχ.2.1.5 Αρμός διαστολής για χωρίσματα με διπλή σειρά γυψοσανίδων (α>=20mm)

 

 

Σχ.2.1.6 Αρμός ολίσθησης στην ένωση μεταξύ οροφής και χωρίσματος (όπου α είναι το βέλος κάμψης της οροφής)

 

Εξωτερικές εφαρμογές

 

Σε αντικατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας (τούβλα, πορομπετόν, κυψελωτά δομικά στοιχεία κ.λ.π.) είναι δυνατό να εφαρμοστούν χωρίσματα εξωτερικών εφαρμογών που αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό (ορθοστάτες ανά 60 η 40 cm συνήθως και στρωτήρες) πάνω στον οποίο βιδώνονται από την εσωτερική πλευρά του κτιρίου μονή ή διπλή σειρά γυψοσανίδων και από την εξωτερική πλευρά μονή ή διπλή σειρά τσιμεντοσανίδων. Μέσα στο μεταλλικό σκελετό τοποθετείται μονωτικό υλικό ανάλογα με τις απαιτήσεις (θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυροπροστασία κ.λ.π.). Συνήθως επιβάλλεται και η χρήση ειδικής ατμοδιαπερατής μεμβράνης μεταξύ του μεταλλικού σκελετού και των τσιμεντοσανίδων, για να διασφαλίζεται η στεγανότητα και η διαπνοή του συστήματος. Οι τσιμεντοσανίδες πρέπει να βιδώνονται με ειδικές βίδες ενισχυμένης αντιδιαβρωτικής προστασίας, τουλάχιστον 500 h αντοχής σε δοκιμασία αλατόνερου.

 

Σε περίπτωση εξωτερικών εφαρμογών και ειδικά σε περιπτώσεις εφαρμογής σε περιβάλλοντα υψηλής καταπόνησης σε διάβρωση, πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά μεταλλικά προφίλ με ενισχυμένη αντιδιαβρωτική προστασία.

 

Οι τσιμεντοσανίδες αρμολογούνται με υλικά αρμολόγησης με βάση το τσιμέντο που περιέχουν πολυμερή πρόσμικτα και ενισχύονται με ειδικές υαλοταινίες υψηλής αντιαλκαλικής αντοχής. Στην συνέχεια η επιφάνειά τους σπατουλάρεται με αντίστοιχα υλικά με βάση το τσιμέντο που περιέχουν πολυμερή πρόσμικτα και ενισχύονται με υαλόπλεγμα υψηλής αντιαλκαλικής αντοχής.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του παραγωγού των τσιμεντοσανίδων.

  

6. Χαρακτηριστικά /Ιδιότητες

 

Η μεγάλη ποικιλία διαστάσεων και συνθέσεων γυψοσανίδων όπως και η ποικιλία διαστάσεων των μεταλλικών προφίλ αλλά και οι δυνατότητες που παρέχουν τα διάφορα εξαρτήματα έχουν σαν αποτέλεσμα το πολύ μεγάλο εύρος τιμών στα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των συστημάτων χωρισμάτων με γυψοσανίδες. Ενδείκνυται η αναφορά στα τεχνικά φυλλάδια προδιαγραφών των παραγωγών.

 

Πάχος: Το ελάχιστο πάχος χωρισμάτων με γυψοσανίδες είναι 75 mm και αποτελούνται από μια στρώση γυψοσανίδων πάχους 12,5 mm βιδωμένων εκατέρωθεν μεταλλικού σκελετού (ορθοστάτες-στρωτήρες) πλάτους 50 mm. Ο συνδυασμός της ποικιλίας στρώσεων και παχών γυψοσανίδων με την αντίστοιχη των πλατών των μεταλλικών προφίλ δίνει τη δυνατότητα μεγάλης δυνατότητας εναλλακτικών λύσεων όσον αφορά το συνολικό πάχος των χωρισμάτων.

 

Βάρος: Τα συστήματα χωρισμάτων με γυψοσανίδες έχουν ελάχιστο βάρος 23 kg/m2 (χωρίς μονωτικό υλικό) και ποικίλλουν ανάλογα με το μονωτικό υλικό, το είδος και το συνολικό πάχος των γυψοσανίδων.

 

Θερμομόνωση: Ο συνδυασμός γυψοσανίδων με μονωτικά υλικά και πιθανόν ύπαρξη διάκενου χώρου (στάσιμος αέρας) δίνουν τη δυνατότητα εξαιρετικών τιμών θερμοπερατότητας των συστημάτων επενδύσεων τα οποία σε συνδυασμό με την προς επένδυση επιφάνεια δίνουν συνολική θερμοπερατότητα εξωτερικού τοίχου που ικανοποιεί τις οποιεσδήποτε απαιτήσεις του κανονισμού θερμομόνωσης (ΦΕΚ 362Δ). Οι απαιτήσεις θερμομόνωσης δεν είναι τόσο επιτακτικές στην περίπτωση των εσωτερικών χωρισμάτων όσο σε περιπτώσεις εσωτερικών επενδύσεων και εξωτερικών χωρισμάτων (συνδυασμός γυψοσανίδων εσωτερικά με τσιμεντοσανίδες εξωτερικά βιδωμένες σε μεταλλικό σκελετό με προσθήκη κατάλληλου μονωτικού υλικού (συνήθως ινώδους– πετροβάμβακα- υαλοβάμβακα).

 

Ηχομόνωση: Τα συστήματα χωρισμάτων έχουν εξαιρετική συμπεριφορά όσον αφορά στην ηχομόνωση (σταθμισμένος φαινόμενος δείκτης ηχομείωσης έως και >70 dB), ανάλογα με το συνολικό πάχος των στρώσεων των απλών γυψοσανίδων, το χρησιμοποιούμενο μονωτικό υλικό (συνήθως πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας κατά DIN 18165) τα χαρακτηριστικά του (πυκνότητα, πάχος), το είδος του μεταλλικού σκελετού (μονός, διπλός, πάχος) και το πάχος του διάκενου που τυχόν θα υπάρχει εξαιτίας της πιθανής διέλευσης ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και άλλων εγκαταστάσεων.

Ενδεικτικά στον πιο κάτω πίνακα αναφέρονται σύμφωνα με το πρότυπο DIN4109 τα επί μέρους υλικά που απαιτούνται για τη κατασκευή συστημάτων γυψοσανίδων με συγκεκριμένους φαινόμενους δείκτες ηχομείωσης.

 

Πιν.2.1.1 Πρότυπο ηχομόνωσης DIN4109 για χωρίσματα από γυψοσανίδες

 

SB= Ελάχιστο πάχος της κάθε στρώσης των γυψοσανίδων

C-Wandprofil= Πλάτος και το πάχος των ορθοστατών

S= Συνολικό πάχος του χωρίσματος

SD= Πάχος του μονωτικού υλικού

Rw= Σταθμισμένος φαινόμενος δείκτης ηχομείωσης του χωρίσματος

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δοκιμές των συστημάτων χωρισμάτων γίνονται στο εργαστήριο (σταθμισμένος φαινόμενος δείκτης), που σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψη οι πιθανές απώλειες από πλευρικές μεταδόσεις ή εξ αιτίας πιθανών κατασκευαστικών αστοχιών. Ο Κτιριοδομικός Κανονισμός προβλέπει την διόρθωση (προσαύξηση) του εργαστηριακού δείκτη ανάλογα με την τιμή του, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

 

Πιν.2.1.2 Διόρθωση του σταθμισμένος φαινόμενος δείκτης ηχομείωσης του χωρίσματος

 

Rw, dB

R’w, dB

< 42

Rw + 0·d

43-48

Rw + 2·d

49-52

Rw + 3·d

53-55

Rw + 4·d

56-60

Rw + 6·d

 

 

Rw: σταθμισμένος φαινόμενος δείκτης ηχομείωσης (χωρίσματος χωρίς πλευρικές μεταδόσεις), dB

R’w : σταθμισμένος δείκτης ηχομείωσης (λαμβάνονται υπ’ όψη οι πλευρικές μεταδόσεις), dB.

d: πάχος χωρίσματος, mm

 

H όσο το δυνατόν πιο πιστή εφαρμογή των προτύπων κατασκευής των συστημάτων ξηράς δόμησης ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ύπαρξης απωλειών. Σημαντικότατο ρόλο έχει επίσης ο ακουστικός σχεδιασμός του κτιρίου που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η ακουστική μελέτη από ειδικευμένο μηχανικό, τόσο σε περιπτώσεις ειδικών κτιρίων (αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφοι, κτίρια γραφείων), όσο και σε περιπτώσεις απλών κατοικιών. Καθοριστική είναι η συμβολή του Κτιριοδομικού Κανονισμού σε όλες τις περιπτώσεις κτιρίων για την αποφυγή φαινομένων ηχορύπανσης και δημιουργίας άνετου και λειτουργικού περιβάλλοντος, πράγμα στο οποίο τα συστήματα ξηράς δόμησης προσφέρουν στο μέγιστο βαθμό.

 

Η αύξηση των στρώσεων των γυψοσανίδων σε ένα χώρισμα ή μία επένδυση βελτιώνουν τον δείκτη ηχομείωσης τους λόγω αύξησης της μάζας. Ενδεικτικά μια επιπρόσθετη στρώση γυψοσανίδας βελτιώνει τον δείκτη ηχομείωσης κατά 2 περίπου dB, πράγμα το οποίο ισχύει περισσότερο σε χωρίσματα χαμηλού βάρους και λιγότερο σε χωρίσματα μεγάλου βάρους. Ομοίως η ύπαρξη διάκενου αέρα (στάσιμος αέρας) διαφόρων παχών συνεισφέρει στην βελτίωση της ηχομονωτικής αξίας του χωρίσματος.

 

Όσον αφορά τα μονωτικά υλικά, συνιστάται η χρήση ινωδών ηχοαπορροφητικών (υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας) σε πυκνότητες και πάχη σύμφωνα με τη μελέτη ακουστικής του χώρου και σύμφωνα με τις απαιτήσεις που επιβάλλει ο Κτιριοδομικός Κανονισμός (προς το παρόν προαιρετικά). Η αύξηση της πυκνότητας του μονωτικού υλικού δεν αλλάζει και πολύ θεαματικά το δείκτη ηχομείωσης ενός χωρίσματος (η αναγωγή του σε βάρος/m2 δίνει μικρή προσαύξηση στη συνολική μάζα του χωρίσματος). Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερη η αύξηση του πάχους.

 

Σε χώρους υψηλών απαιτήσεων (κινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών κ.λ.π.) φαινόμενα συντονισμού θα πρέπει να αποφεύγονται. Προς τούτο συνιστάται διαφορετικός αριθμός στρώσεων (διαφορετική μάζα) γυψοσανίδων εκατέρωθεν του σκελετού.

 

Πυραντίσταση: Ο συνδυασμός πυράντοχων συνήθως γυψοσανίδων (κλάσης Α2 κατά DIN4102-1), μαζί με ινώδη υλικά (κατά DIN 18165-συνήθως πετροβάμβακα ή και υαλοβάμβακα), δημιουργεί συστήματα εξαιρετικής συμπεριφοράς στη φωτιά. Στα σχετικά με την συμπεριφορά στη φωτιά δομικών υλικών πρότυπα καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις των υλικών που απαρτίζουν ένα σύστημα για συγκεκριμένους δείκτες πυραντίστασης (F30, F60, F90, F120, F180). Οι ελάχιστες απαιτήσεις αφορούν αριθμό στρώσεων πυράντοχων γυψοσανίδων (συγκεκριμένου πάχους) και ελάχιστη πυκνότητα με αντίστοιχα ελάχιστο πάχος πετροβάμβακα. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο σκελετός (γαλβανισμένη λαμαρίνα η ξύλο) η κατηγοριοποίηση του συστήματος διαφοροποιείται. Συστήματα ξηράς δόμησης με μεταλλικό σκελετό κατατάσσονται στη κατηγορία Α ενώ τα αντίστοιχα με ξύλινο σκελετό κατατάσσονται στη κατηγορία Β. Ο σκελετός μπορεί να είναι μονός η διπλός.

 

Έτσι π.χ. για κλάση πυραντίστασης F90A (DIN 4102-1) απαιτείται κατ’ ελάχιστο διπλή σειρά πυράντοχων γυψοσανίδων πάχους 12,5 mm (η κάθε γυψοσανίδα) εκατέρωθεν μεταλλικού σκελετού με πετροβάμβακα πυκνότητας 30 kg/m3 και πάχους 80 mm. Εάν ο σκελετός είναι από ξύλο, τότε για κλάση πυραντίστασης F90B για χώρισμα, απαιτείται κατ’ ελάχιστο διπλή σειρά πυράντοχων γυψοσανίδων πάχους 12,5 mm (η κάθε γυψοσανίδα) εκατέρωθεν του ξύλινου σκελετού με πετροβάμβακα πυκνότητας 100 kg/m3 πάχους 80 mm. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν απλές γυψοσανίδες αντί για πυράντοχες αλλά μεγαλύτερου πάχους (πχ. αντί για πυράντοχη 12,5 mm μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλή 18 mm).

Στους πιο κάτω πίνακες περιγράφονται σύμφωνα με το πρότυπο DIN 4102 τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών που απαιτούνται για ένα χώρισμα, έτσι ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένοι δείκτες πυραντίστασης.

 

Πιν.2.1.3 Μικρότερο επιτρεπόμενο πάχος πυράντοχης γυψοσανίδας σε μη φέρουσες τοιχοποιίες με μεταλλικό σκελετό και στοιχεία μονωτικού υλικού(Πρότυπο πυραντίστασης DIN 4102)

 

 

 

Κατασκευαστικά στοιχεία

 

 

 

 

 

Σειρά

Μονή αμφίπλευρη στρώση γυψοσανίδας

Ονομασία Κατηγορίας Πυραντοχής

 

Διπλή αμφίπλευρη στρώση γυψοσανίδας

 

 

 

 

 

 

 

F- 30 A

F- 60 A

F- 90 A

F- 120 A

F- 180 A

1

Μικρότερο επιτρεπόμενο πάχος d σε mm

12,5 1)

2 X 12,5 2)

15 + 12,5

2 X 18 3)

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Μικρότερο επιτρεπόμενο πάχος μονωτικού υλικού D σε mm/

40/30

40/40

40/40

40/40

 

 

μικρότερη επιτρεπόμενη πυκνότητα ρ σε mm ,

 

 

 

 

 

 

το μονωτικό υλικό είναι σύμφωνο με την παράγραφο 4.10.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ή εναλλακτικά στις σειρές 1 και 2 για > F 90-A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Μικρότερο επιτρεπόμενο πάχος d σε mm

 

 

2 X 12,5 2)

2 Χ 15

3 X 12,5 4)

 

 

 

 

 

 

 

4

Μικρότερο επιτρεπόμενο πάχος μονωτικού υλικού D σε mm/

 

 

80/30

80/50

80/50

 

μικρότερη επιτρεπόμενη πυκνότητα ρ σε mm ,

 

 

ή

Ή

ή

 

το μονωτικό υλικό είναι σύμφωνο με την παράγραφο 4.10.4

 

 

60/50

60/100

60/100

 

 

 

 

ή

 

 

 

 

 

 

40/100

 

 

1)

Eναλλακτικά επίσης GKB 18 mm ή > 2 X 9,5 mm GKB

 

 

 

 

 

2)

Eναλλακτικά επίσης 25 mm

 

 

 

 

 

3)

Eναλλακτικά επίσης 3 X 12,5 mm ή 25 mm + 12,5 mm

 

 

 

 

 

4)

Eναλλακτικά επίσης 25 mm + 12,5 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέγιστα ύψη: Η διάταξη του σκελετού σε συνδυασμό με το συνολικό πάχος των γυψοσανίδων αλλά και το πάχος του σκελετού παρέχουν τη δυνατότητα κατασκευής χωρισμάτων με μέγιστα ύψη έως και μεγαλύτερα από 13,5 m. Μειώνοντας τις αποστάσεις των ορθοστατών (από 60 cm που είναι το συνηθισμένο σε 40 η 30 cm – πάντοτε υποπολλαπλάσιο των 120 cm πού είναι το πλάτος των φύλλων των γυψοσανίδων) -αυξάνεται η στατική επάρκεια των συστημάτων σε μεγαλύτερα ύψη. Επίσης το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση που τοποθετηθεί διπλός σκελετός ή/και ενισχυθούν οι ορθοστάτες (πλάτη με πλάτη) αλλάζοντας ουσιαστικά τη διατομή τους (από μορφής Π σε προφίλ μορφής διπλού Τ).

 

Τα διάφορα πρότυπα καθορίζουν τα μέγιστα ύψη χωρισμάτων και επενδύσεων ανάλογα με την κατηγορία χρήσης του χώρου (πολυσύχναστοι ή όχι χώροι) και ανάλογα με τη διάταξη του σκελετού και τις στρώσεις των γυψοσανίδων. Στον πιο κάτω πίνακα περιγράφονται, σύμφωνα με το πρότυπο DIN 18183, τα συστήματα χωρισμάτων σε σχέση με τις απαιτήσεις μέγιστου ύψους (διάταξη σκελετού γυψοσανίδων).

 

Μηχανικές αντοχές: Η χρήση ειδικών ινογυψοσανίδων (οπλισμένες) με εξαιρετική συμπεριφορά σε μηχανικές καταπονήσεις (επιφανειακή σκληρότητα κατά Brinnel 35 N/mm2) δίνει τη δυνατότητα κατασκευής συστημάτων χωρισμάτων με μεγάλες αντοχές σε κρούσεις (χώροι νοσοκομείων, σχολείων, κυκλοφορίας περονοφόρων μηχανημάτων, αποθηκευτικών χώρων κ.λ.π.).

 

Αντοχή σε απορρόφηση ακτινοβολίας: Η δυνατότητα παραγωγής γυψοσανίδων επενδεδυμένων με φύλλα μολύβδου σε μεγάλη ποικιλία (συνήθως πάχος μολύβδου 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3 mm) δημιουργεί τη δυνατότητα συστημάτων χωρισμάτων με εξαιρετική συμπεριφορά στην απορρόφηση ακτινοβολίας, πράγμα πολύ χρήσιμο σε νοσοκομειακούς χώρους. Βέβαια το πάχος του μολύβδου καθορίζεται από εγκεκριμένα ινστιτούτα (Ε.ΚΕ.Φ.Ε. Δημόκριτος) και ύστερα από συγκεκριμένες μελέτες ανάλογα με τη χρήση του χώρου και το είδος των μηχανημάτων εκπομπής.

 

7. Πλεονεκτήματα/Εφαρμογές/Χρήσεις

Ανάρτηση μεγάλων φορτίων

Μεγάλη ταχύτητα κατασκευής

Εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου

Στεγνή και καθαρή κατασκευή

Προστιθέμενη αξία στη κατασκευή

Ευκολία βαφής και επένδυσης

Μεγάλη ευκολία στην ανακατασκευή και ανακαίνιση της κατοικίας

Πιστοποιημένα προϊόντα

8. Κατανάλωση

Τα υλικά και η κατανάλωση ανά m2 για τα συστήματα επενδύσεων εξ αιτίας των διαφορετικών τύπων εφαρμογής και της μεγάλης γκάμας συστημάτων επενδύσεων ποικίλουν αρκετά. Συνιστάται η αναφορά σε τεχνικά φυλλάδια προδιαγραφών των παραγωγών αφού είναι σημαντική η γνώση αυτού του παράγοντα για την κοστολόγηση των κατασκευών.

 

9. Τρόποι συσκευασίας

Παλέτες (γυψοσανίδες-μεταλλικά προφίλ)

Σακιά (υλικά αρμολόγησης-υλικά συγκόλλησης)

Κουβάδες (υλικά αρμολόγησης-φινιρίσματος)

Κουτιά-κιβώτια (μεταλλικά εξαρτήματα-ταινίες-βίδες)

10. Συνθήκες αποθήκευσης

Σε στεγασμένους χώρους, εκτός από τα μεταλλικά προφίλ τα οποία αποθηκεύονται σε υπαίθριους χώρους.

 

11. Τρόποι/ Μέθοδοι διακίνησης

Τα επί μέρους υλικά που απαρτίζουν τα συστήματα επενδύσεων διακινούνται με φορτηγά, αυτοκίνητα ή και πλοία, στις συσκευασίες που αναφέρονται πιο πάνω.

 

 

Πιν.2.1.4 Πρότυπο DIN 18183 που αφορά μέγιστα ύψη χωρισμάτων από γυψοσανίδες

 

12. Στοιχεία παραγγελίας

Με δεδομένη την σωστή προμέτρηση των υλικών βάσει των τεχνικών φυλλαδίων των παραγωγών εταιρειών και βάσει του προκαθορισμένου τρόπου συσκευασίας και συγκεκριμένης κωδικοποίησης στην παραγγελία αναγράφονται:

 

Τετραγωνικά μέτρα ή παλέτες γυψοσανίδων.

Τρέχοντα μέτρα μεταλλικών προφίλ.

Σακιά ή κουβάδες υλικών αρμολόγησης.

Κουτιά ή κιβώτια μεταλλικών εξαρτημάτων και ταινιών αρμολόγησης.

Τετραγωνικά μονωτικών υλικών.

Τρόπος μεταφοράς, τόπος και χρόνος παράδοσης.

Πιθανός τρόπος πληρωμής.

13. Ποιοτικός έλεγχος

 

Κατά την παραλαβή

 

Προσκόμιση

 

Τα δείγματα των υλικών προσκομίζονται  στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου του εκάστοτε γενικού εργολάβου και του κύριου του έργου. Η κάθε τέτοια προσκόμιση δείγματος περιλαμβάνει επίσης και στοιχεία όπως:

Προδιαγραφές προϊόντος (τεχνικά και λοιπά χαρακτηριστικά) από τον παραγωγό.

Τρόπους εφαρμογής (κατασκευής).

Πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

Οδηγίες αποθήκευσης, συντήρησης.

Κατασκευαστικά σχέδια, λεπτομέρειες, τρόπος εφαρμογής των συστημάτων.

Πρόσφατα πιστοποιητικά ISO του παραγωγού ή ισοδύναμα πιστοποιητικά ποιοτικού ελέγχου.

Πιστοποιητικά υλικών και συστημάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα.

 

Δείγματα

Τα δείγματα που υποβάλλονται έχουν μέγεθος  400x400 mmxmm. Επίσης προσκομίζονται δείγματα και προέρχονται από κάθε σύστημα ή κατασκευή που προδιαγράφεται στα σχέδια ώστε να ελεγχθεί ότι είναι σύμφωνα  με τις απαιτήσεις της επίβλεψης και των σχετικών προδιαγραφών.

 

Ανοχές

Οι απαιτούμενες ανοχές ακολουθούν τα πρότυπα.

 

Επί τόπου του έργου

Τα διάφορα συστήματα επιθεωρούνται μακροσκοπικά και επιβεβαιώνεται ότι:

Τα υλικά που απαρτίζουν τα συστήματα ξηρής δόμησης ταιριάζουν με τα εγκεκριμένα δείγματα των υλικών που προσκομίστηκαν αρχικά.

Η εργασία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια και της απαιτήσεις των προδιαγραφών του έργου.

Η εργασία έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τα κατασκευαστικά σχέδια του παραγωγού.

Οι ανοχές των συστημάτων είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού και τις απαιτήσεις των προδιαγραφών.

 

14. Επιμέτρηση των εργασιών

Για τις επενδύσεις και τα χωρίσματα επιμετρείται η συνολική επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα χωρίς να αφαιρούνται τυχόν ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα) - επιφάνεια σεντόνι.

Για τις ψευδοροφές επιμετρείται η πραγματική εκτελεσθείσα εργασία σε τετραγωνικά μέτρα.

Ειδικά τεμάχια (π.χ. θυρίδες επίσκεψης, ειδικά προφίλ ενίσχυσης θυρών) επιμετριώνται είτε σε μέτρα μήκους, είτε ανά τεμάχιο.

Στο αντικείμενο συμπεριλαμβάνονται:

Η προμήθεια και η μεταφορά επί τόπου των υλικών και μικροϋλικών στήριξης

Οι λοιπές βοηθητικές κατασκευές εγκατάστασης και προστασίας.

Τα ικριώματα.

Τα μηχανήματα και η χρήση αυτών.

Προεργασίες και έλεγχοι των προηγούμενων εργασιών

Εργασία ενσωμάτωσης και κατεργασίας, λήψης δοκιμίων, προσκόμισης και κατασκευής δειγμάτων.

15. Υγιεινή και ασφάλεια

 

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

 

Τα συνεργεία που αναλαμβάνουν την εκτέλεση των εργασιών υποχρεούνται να:

-Συμμορφώνονται στην οδηγία 92/57/ΕΕ ‘Ελάχιστες απαιτήσεις Υγιεινής και ασφάλειας προσωρινών και κινητών εργοταξίων’’ και στην Ελληνική Νομοθεσία σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας(Π.Δ 17/96 και Π.Δ 159/99 κ.λ.π.).

-Διαθέτουν και χρησιμοποιούν μέσα ατομικής προστασίας(ΜΑΠ) τα οποία είναι:

Προστατευτική ενδυμασία, ΕΛΟΤ ΕΝ 863:1995

Προστασία χεριών και βραχιόνων, ΕΛΟΤ ΕΝ 388 E2:2003

Προστασία κεφαλιού, ΕΛΟΤ EN 397:1995

Προστασία ποδιών, ΕΛΟΤ ΕΝ 345:1995

 

Καθαρισμός χώρων εκτέλεσης εργασιών

Οι χώροι εργασίας θα καθαρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών και τακτικά ανά εβδομάδα, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες ασφαλούς, ομαλής και σωστής εκτέλεσης των εργασιών.

Με το τέλος της κάθε κατασκευής χωρισμάτων, επενδύσεων και οροφών και την αποδοχή τους από τον κύριο του έργου ανά αυτοτελές τμήμα του έργου, θα πρέπει να αποσύρεται ο εξοπλισμός του συνεργείου κατασκευής, να απομακρύνονται τα υλικά που τυχόν περίσσεψαν, να καθαρίζονται τα πατώματα από όλα τα άχρηστα υλικά (κονιάματα, λάσπες ) και να παραδίδονται οι χώροι σε κατάσταση κατάλληλη για την έναρξη των εργασιών που ακολουθούν.

16. Βιβλιογραφία

Τεχνικά φυλλάδια των παραγωγών Knauf, BPB, Platres Lafarge.

Μ. Παπαδόπουλος, «Θερμομόνωση κτιρίων», Θεσσαλονίκη, 1981.

Δ. Αραβαντινός, «Χωρίσματα και επενδύσεις ξηρής δόμησης», Περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, Τεύχος 166, Νοεμ.-Δεκ. 2004, σ. 75-114.

 

17. Φορείς για περισσότερες πληροφορίες

Για πρότυπα και προδιαγραφές: ΕΛΟΤ ΑΕ, Αχαρνών 313, 11145 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 2120100, www.elot.gr.

Association of European Gypsum Industries, Gulledelle 98, Box 7B-1200 Brussels, tel. +32 2 775 84 90, fax +32 2 771 30 56, www.eurogypsum.org.

Για παραγωγούς και προμηθευτές: Περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, Τεύχος 166, Νοεμ.-Δεκ. 2004, σ. 75-114.