2.2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ

 

1.   Ορισμός 

2.   Περιγραφή του αντικειμένου

3.   Παραπομπές σε πρότυπα– προδιαγραφές- κώδικες εφαρμογής. Έλεγχοι 

      χαρακτηριστικών  

4.   Υλικά που απαρτίζουν τα συστήματα επενδύσεων 

5.   Τρόποι/ Μέθοδοι εφαρμογής

6.   Χαρακτηριστικά /Ιδιότητες 

7.   Πλεονεκτήματα/Εφαρμογές/Χρήσεις

8.   Κατανάλωση 

9.   Τρόποι συσκευασίας 

10. Συνθήκες αποθήκευσης 

11. Τρόποι/ Μέθοδοι Διακίνησης

12. Στοιχεία παραγγελίας

13. Ποιοτικός έλεγχος 

14. Επιμέτρηση των εργασιών 

15. Υγιεινή και ασφάλεια 

16. Βιβλιογραφία

17. Φορείς για περισσότερες πληροφορίες

 

 

 

 

 

1. Ορισμός

Δομικά κατακόρυφα συστήματα αποτελούμενα από γυψοσανίδες και παρελκόμενα δομικά υλικά με τα οποία επενδύονται εσωτερικά δομικά στοιχεία φέροντα ή όχι (τούβλα, κολώνες, δοκάρια (μεταλλικά ή από οπλισμένο σκυρόδεμα) τοιχία, μεταλλικά πάνελ .) με σκοπό, είτε την βελτίωση των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων του δομικού στοιχείου (θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυραντίσταση), ή και για καθαρά αισθητικούς λόγους.

 

2. Περιγραφή του αντικειμένου

Σχήμα: Τελική επιφάνεια κατακόρυφη επίπεδη ή καμπύλη, συνολικού πάχους που ποικίλλει ανάλογα με της τεχνικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις του χώρου.

Είδη /Ποιότητες: Πολύ μεγάλη ποικιλία συστημάτων για απαιτήσεις όπως:

Θερμομόνωση

Ηχομόνωση

Πυραντίσταση

Μεγάλα ύψη

Ηχοαπορρόφηση

Καμπύλες επιφάνειες

Μηχανικές αντοχές

Αντίσταση στην επίδραση ακτινοβολίας

 

Για συγκεκριμένες απαιτήσεις χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχες γυψοσανίδες, όπως αναφέρθηκαν στο σχετικό κεφάλαιο, καθώς και τα αντίστοιχα υλικά (μεταλλικά προφίλ, μονωτικά υλικά) σε συμφωνία με τα πρότυπα που περιγράφουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων για τις πιο πάνω απαιτήσεις.

  

3. Παραπομπές σε πρότυπα– προδιαγραφές- κώδικες εφαρμογής. Έλεγχοι 

    χαρακτηριστικών

ΕΛΟΤ EN 520:2005 Γυψοσανίδες - Ορισμοί, απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμής

ΕΛΟΤ EN 14190:2005 Προϊόντα γυψοσανίδων από επανεπεξεργασία - Ορισμοί, απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμής

EN 13950:2005- Σύνθετα θερμο/ηχομονωτικά πετάσματα γυψοσανίδων - Ορισμοί, απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμής

prEN 13915 –Prefabricated partition panels

 

DIN 18180- 1989 Gypsum plasterboard-Types, requirements and testing

DIN 18181- 1990 Dry lining and partitioning using gypsum plasterboard

DIN 18182 Accessories for use with gypsum plasterboard

DIN 18183-1988 Prefabricated gypsum plasterboard metal stud partitions

DIN 18184 Gypsum wallboard laminate

DIN 4102-part1 Fire behaviour of building materials and building components; summary and use of classified building materials, building components and special building components.

DIN 4102 –Part 4 Fire behaviour of building materials and building components; summary and use of classified building materials, building components and special building components.

DIN 4103 Part 1 Internal non-load bearing partitions; requirements and testing

DIN 4103 Part 4 Internal non-load bearing paritions; timber framing

 

4. Υλικά που απαρτίζουν τα συστήματα επενδύσεων

Είναι δυνατό να παραχθούν σύνθετα πάνελ αποτελούμενα από μια στρώση γυψοσανίδων και μονωτικό υλικό, όπως αναφέρεται πιο πάνω, σε μεγάλη ποικιλία παχών (ανάλογα με το απαιτούμενο υλικό) και σε διαστάσεις ίδιες με αυτές των γυψοσανίδων σε περίπτωση απ’ ευθείας συγκόλλησης.

 

5. Τρόποι/ Μέθοδοι εφαρμογής

Συστήματα επενδύσεων με απ’ ευθείας επικόλληση

 

Εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που το συνολικό πάχος επένδυσης πρέπει να είναι πολύ μικρό (το ελάχιστο συνολικό πάχος είναι 27,5 mm). Το σύστημα επένδυσης αποτελείται από μία στρώση γυψοσανίδας, η οποία επικολλάται με ειδικό υλικό συγκόλλησης στην προς επένδυση επιφάνεια, η οποία συνιστάται να είναι όσο το δυνατό επίπεδη και απαλλαγμένη από υλικά τα οποία θα δυσχεράνουν την επικόλληση (προεξοχές από σκυρόδεμα ή επίχρισμα, αναμονές από σίδερα .). Το υλικό συγκόλλησης τοποθετείται σημειακά (σε μπάλες) στο πίσω μέρος της γυψοσανίδας σε αποστάσεις συνήθως ανά 40 cm (οριζόντιες και κατακόρυφες). Οι γυψοσανίδες επικολλώνται και ευθυγραμμίζονται και ακολουθεί η διαδικασία αρμολόγησης και φινιρίσματος, έτσι ώστε η τελική επιφάνεια παραδίδεται έτοιμη προς τελική επεξεργασία (επένδυση με πλακάκια, επένδυση με ταπετσαρία, βάψιμο .).

 

Σε περίπτωση που απαιτείται η βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών της προς επένδυση επιφάνειας (θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυραντίσταση), είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων, είναι δυνατό να εφαρμοστούν σύνθετα πάνελ γυψοσανίδας και μονωτικού υλικού (διογκωμένη πολυστερίνη, εξηλασμένη πολυστερίνη, πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας) με την ίδια διαδικασία που αναφέρθηκε προηγουμένως. Η επιλογή του υλικού και των χαρακτηριστικών αυτού (πυκνότητα, πάχος) εξαρτάται άμεσα από τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι προς επένδυση επιφάνειες και τις εκάστοτε μελέτες, όταν αυτές απαιτούνται (μελέτη θερμομόνωσης, πυρασφάλειας. ακουστική μελέτη). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο σημείο επαφής των γυψοσανίδων με το δάπεδο. Για να αποφευχθεί η επαφή και ως εκ τούτου η παρουσία υγρασίας στο κάτω μέρος της επένδυσης, συνιστάται να ανασηκώνονται οι γυψοσανίδες κατά 1-1,5 mm από το δάπεδο ή να προστατεύονται στο σημείο εκείνο με φύλλα πολυαιθυλενίου έτσι ώστε να μην έρθουν σε επαφή με υλικά διάστρωσης (τσιμεντοκονία, γκρο μπετόν, ελαφρομπετόν).

 

Συστήματα επενδύσεων με μεταλλικό σκελετό.

 

Εφαρμόζονται, είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων, σε επιφάνειες όπου δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επικόλληση των γυψοσανίδων (επιπεδότητα επιφανειών) και επιπροσθέτως απαιτείται διάκενος χώρος στο πίσω μέρος για τη διέλευση των διαφόρων εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικών, υδραυλικών .) ή και απαιτείται χώρος για τη στερέωση αντικειμένων μεγάλου βάρους, όπως τα είδη υγιεινής. Ο σκελετός αποτελείται από ειδικά προφίλ τυποποιημένων διαστάσεων πάνω στον οποίο βιδώνονται οι γυψοσανίδες. Υπάρχουν δυο διαφορετικοί τρόποι επένδυσης με μεταλλικό σκελετό ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα προφίλ (ορθοστάτες – στρωτήρες, κανάλι οροφής –περιμετρικό οροφής). Το ελάχιστο πάχος επένδυσης είναι 30,5 mm (12,5 mm το πάχος της γυψοσανίδας και 18 mm το ελάχιστο πλάτος μεταλλικού προφίλ -κανάλι οροφής) και ποικίλλει ανάλογα με τις τεχνικές (θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυραντίσταση) και τις κατασκευαστικές απαιτήσεις του χώρου (διάκενος χώρος για τη διέλευση των διαφόρων εγκαταστάσεων).

 

Η διαδικασία εφαρμογής των συστημάτων επενδύσεων με μεταλλικό σκελετό ακολουθεί τα εξής βήματα:

 

- Χάραξη του ίχνους της επένδυσης στο δάπεδο και την οροφή όπως και των ανοιγμάτων (πόρτες) στο δάπεδο.

- Εφαρμογή του μεταλλικού σκελετού

- Βίδωμα των στρωτήρων στο δάπεδο και την οροφή στο χαραγμένο ίχνος, αφού προηγουμένως επενδυθεί η πλευρά των προφίλ που θα είναι σε επαφή με το δάπεδο ή την οροφή με αφρώδη ταινία πολυαιθυλενίου για την αποφυγή των θερμογεφυρών.

- Τοποθέτηση και εφαρμογή των ορθοστατών ή των καναλιών οροφής στους στρωτήρες σε αποστάσεις ανά 60 cm. Τα κανάλια οροφής στερεώνονται στην προς επένδυση επιφάνεια μέσω ειδικών μεταλλικών εξαρτημάτων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν το συνολικό πάχος της επένδυσης και κατ’ επέκταση το πάχος του διάκενου χώρου.

- Εφαρμογή των διαφόρων εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικών, υδραυλικών .) και τυχόν συστημάτων στερέωσης ειδών υγιεινής. Οι καλωδιώσεις περνάνε εύκολα μέσα από τους ορθοστάτες μέσω προδιατρημένων οπών που υπάρχουν στη ράχη τους (πλάτος) και σε συγκεκριμένες καθ’ ύψος αποστάσεις. Σε περίπτωση διαμέτρου μεγαλύτερης από 30 mm συνιστάται η εφαρμογή σκελετού αποτελούμενου από κανάλι οροφής με δυνατότητα ρύθμισης του πάχους του διάκενου χώρου.

- Εφαρμογή του μονωτικού υλικού.

- Βίδωμα των γυψοσανίδων στο μεταλλικό σκελετό. Σε περίπτωση απαίτησης διπλής σειράς γυψοσανίδων οι αρμοί της πρώτης με τη δεύτερη στρώση δεν θα πρέπει να συμπίπτουν για λόγους ηχομόνωσης και πυραντίστασης.

- Αρμολόγηση των γυψοσανίδων.

- Τελική επεξεργασία των επιφανειών (ταπετσαρία, βάψιμο, πλακάκια κ.λ.π.).

 

6. Χαρακτηριστικά /Ιδιότητες

Η μεγάλη ποικιλία διαστάσεων και συνθέσεων γυψοσανίδων, όπως και η ποικιλία διαστάσεων των μεταλλικών προφίλ αλλά και οι δυνατότητες που παρέχουν τα διάφορα εξαρτήματα, έχουν σαν αποτέλεσμα το πολύ μεγάλο εύρος τιμών στα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των συστημάτων επενδύσεων με γυψοσανίδες. Ενδείκνυται η αναφορά στα τεχνικά φυλλάδια προδιαγραφών των παραγωγών.

 

Πάχος επένδυσης: Το ελάχιστο πάχος επένδυσης είναι 27,5 mm για συστήματα με απ’ ευθείας επικόλληση και 30,5 mm για συστήματα με μεταλλικό σκελετό και ποικίλλει ανάλογα με τις τεχνικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις του χώρου.

 

Βάρος: Τα συστήματα με απ’ ευθείας επικόλληση έχουν ελάχιστο βάρος 12 kg/m2 (χωρίς μονωτικό υλικό) και ποικίλλουν ανάλογα με το μονωτικό υλικό και το είδος της γυψοσανίδας και στη περίπτωση μεταλλικού σκελετού είναι 14-15 kg/m2.

 

Θερμομόνωση: Ο συνδυασμός γυψοσανίδων με μονωτικά υλικά και πιθανόν η ύπαρξη διάκενου χώρου, (στάσιμος αέρας), δίνουν τη δυνατότητα εξαιρετικών τιμών θερμοπερατότητας των συστημάτων επενδύσεων τα οποία σε συνδυασμό με την προς επένδυση επιφάνεια δίνουν συνολική θερμοπερατότητα εξωτερικού τοίχου που ικανοποιεί τις οποιεσδήποτε απαιτήσεις του κανονισμού θερμομόνωσης (ΦΕΚ 362Δ). Δημιουργούνται με τον τρόπο αυτόν συνθήκες θερμικής άνεσης και μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας σε ένα κτίριο από τα συστήματα θέρμανσης και από τα κλιματιστικά, συμβάλλοντας έτσι και στον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από την έκλυση καυσαερίων.

 

Ηχομόνωση: Η επένδυση μιας επιφάνειας με μονή στρώση γυψοσανίδων με απ’ ευθείας επικόλληση βελτιώνει τον σταθμισμένο δείκτη ηχομείωσης του τοίχου κατά 1,5-2 dB αλλά η βελτίωση δεν είναι αναλογικά η ίδια παντού. Η χρησιμοποίηση μονωτικού υλικού σε μεγάλη ποικιλία (συνιστάται ινώδες ηχοαπορροφητικό υλικό, όπως υαλοβάμβακας και πετροβάμβακας) και η ύπαρξη διάκενου χώρου συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του σταθμισμένου δείκτη ηχομείωσης του συστήματος και μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικές τιμές που ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

 

Πυραντίσταση: Η μεγάλη ποικιλία γυψοσανίδων σε συνδυασμό με μονωτικά υλικά συγκεκριμένων πυκνοτήτων και παχών παρέχουν τη δυνατότητα κατασκευής συστημάτων με δείκτες πυραντίστασης από F30 έως F180, σε συνάρτηση βέβαια με την προς επένδυση επιφάνεια (τούβλο, σκυρόδεμα, φέρουσα μεταλλική διατομή κ.λ.π.). Έτσι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν διπλές και τριπλές σειρές γυψοσανίδων, συνήθως πυράντοχων, ή και πιο ειδικών πυρόπλακων, για μεγάλους δείκτες πυραντίστασης, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε μελέτης πυρασφάλειας.

 

Μέγιστα ύψη: Η διάταξη του μεταλλικού σκελετού (αποστάσεις, τρόπος τοποθέτησης, μονός η διπλός σκελετός), η επιλογή σκελετού (ορθοστάτης ή κανάλι οροφής), όπως και το συνολικό πάχος των στρώσεων των γυψοσανίδων, παρέχουν τη δυνατότητα κατασκευής επενδύσεων με μέγιστα ύψη έως και μεγαλύτερα από10m.

 

Ηχοαπορρόφηση: Η χρήση ειδικών διάτρητων γυψοσανίδων με μεγάλη ποικιλία τύπου αλλά και ποσοστού διατρήσεων σε συνδυασμό με τη χρήση στο πίσω μέρος ηχοαπορροφητικών ινωδών υλικών (υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας) αλλά και με το πάχος του διάκενου, έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλο εύρος τιμών (έως και 1), όσον αφορά τους βαθμούς ηχοαπορρόφησης των συστημάτων επενδύσεων σε σχέση πάντοτε με την επιθυμητή συχνότητα η οποία, εξαρτάται από τη χρήση του εξεταζόμενου χώρου (συναυλιακός χώρος, χώρος διδασκαλίας, συνεδριακός χώρος κ.λ.π.).

 

Μηχανικές αντοχές: Η χρήση ειδικών ινογυψοσανίδων (οπλισμένες) με εξαιρετική συμπεριφορά σε μηχανικές καταπονήσεις (επιφανειακή σκληρότητα κατά Brinnel 35 N/mm2) δίνει τη δυνατότητα κατασκευής συστημάτων επενδύσεων με μεγάλες αντοχές σε κρούσεις (χώροι νοσοκομείων, σχολείων, κυκλοφορίας περονοφόρων μηχανημάτων, αποθηκευτικών χώρων κ.λ.π.).

 

Αντοχή σε απορρόφηση ακτινοβολίας: Η δυνατότητα παραγωγής γυψοσανίδων επενδεδυμένων με φύλλα μολύβδου σε μεγάλη ποικιλία (συνήθως πάχος μολύβδου 0,5, 1, 1,5, 2, 2,5, 3 mm) δημιουργεί τη δυνατότητα συστημάτων επενδύσεων με εξαιρετική συμπεριφορά στην απορρόφηση ακτινοβολίας, πράγμα πολύ χρήσιμο σε νοσοκομειακούς χώρους. Βέβαια το πάχος του μολύβδου καθορίζεται από εγκεκριμένα ινστιτούτα (Ε.ΚΕ.ΦΕ. Δημόκριτος) και ύστερα από συγκεκριμένες μελέτες, ανάλογα με τη χρήση του χώρου και τα είδος των μηχανημάτων εκπομπής.

 

7. Πλεονεκτήματα/Εφαρμογές/Χρήσεις

Ανάρτηση μεγάλων φορτίων

Μεγάλη ταχύτητα κατασκευής

Εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου

Στεγνή και καθαρή κατασκευή

Προστιθέμενη αξία στη κατασκευή

Ευκολία βαφής και επένδυσης

Μεγάλη ευκολία στην ανακατασκευή και ανακαίνιση της κατοικίας

Πιστοποιημένα προϊόντα

 

8. Κατανάλωση

Τα υλικά και η κατανάλωση ανά m2 για τα συστήματα επενδύσεων εξ αιτίας των διαφορετικών τύπων εφαρμογής και της μεγάλης γκάμας συστημάτων επενδύσεων ποικίλουν αρκετά. Συνιστάται η αναφορά σε τεχνικά φυλλάδια προδιαγραφών των παραγωγών, αφού είναι σημαντική η γνώση αυτού του παράγοντα για την κοστολόγηση των κατασκευών.

 

9. Τρόποι συσκευασίας

Παλέτες (γυψοσανίδες-μεταλλικά προφίλ)

Σακιά (υλικά αρμολόγησης-υλικά συγκόλλησης)

Κουβάδες (υλικά αρμολόγησης-φινιρίσματος)

Κουτιά-κιβώτια (μεταλλικά εξαρτήματα-ταινίες-βίδες)

 

10. Συνθήκες αποθήκευσης

Σε στεγασμένους χώρους, εκτός από τα μεταλλικά προφίλ, τα οποία αποθηκεύονται σε υπαίθριους χώρους.

 

11. Τρόποι/ Μέθοδοι Διακίνησης

Τα επί μέρους υλικά που απαρτίζουν τα συστήματα επενδύσεων διακινούνται με φορτηγά, αυτοκίνητα ή και πλοία και στις συσκευασίες που αναφέρονται πιο πάνω.

 

12. Στοιχεία παραγγελίας

Με δεδομένη την σωστή προμέτρηση των υλικών βάσει των τεχνικών φυλλαδίων των παραγωγών εταιρειών και βάσει του προκαθορισμένου τρόπου συσκευασίας και συγκεκριμένης κωδικοποίησης στην παραγγελία αναγράφονται:

Τετραγωνικά μέτρα ή παλέτες γυψοσανίδων.

Τρέχοντα μέτρα μεταλλικών προφίλ.

Σακιά ή κουβάδες υλικών αρμολόγησης.

Κουτιά ή κιβώτια μεταλλικών εξαρτημάτων και ταινιών αρμολόγησης.

Τετραγωνικά μονωτικών υλικών.

Τρόπος μεταφοράς, τόπος και χρόνος παράδοσης.

Πιθανός τρόπος πληρωμής.

 

13. Ποιοτικός έλεγχος

 

Κατά την παραλαβή

 

Προσκόμιση

 

Τα δείγματα των υλικών προσκομίζονται  στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου του εκάστοτε γενικού εργολάβου και του κύριου του έργου. Η κάθε τέτοια προσκόμιση δείγματος περιλαμβάνει επίσης και στοιχεία όπως:

Προδιαγραφές προϊόντος (τεχνικά και λοιπά χαρακτηριστικά) από τον παραγωγό.

Τρόπους εφαρμογής (κατασκευής).

Πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

Οδηγίες αποθήκευσης, συντήρησης.

Κατασκευαστικά σχέδια, λεπτομέρειες, τρόπος εφαρμογής των συστημάτων.

Πρόσφατα πιστοποιητικά ISO του παραγωγού ή ισοδύναμα πιστοποιητικά ποιοτικού ελέγχου.

Πιστοποιητικά υλικών και συστημάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα.

 

Δείγματα

Τα δείγματα που υποβάλλονται έχουν μέγεθος  400x400 mmxmm. Επίσης προσκομίζονται δείγματα και προέρχονται από κάθε σύστημα ή κατασκευή που προδιαγράφεται στα σχέδια ώστε να ελεγχθεί ότι είναι σύμφωνα  με τις απαιτήσεις της επίβλεψης και των σχετικών προδιαγραφών.

 

Ανοχές

Οι απαιτούμενες ανοχές ακολουθούν τα πρότυπα.

 

Επί τόπου του έργου

Τα διάφορα συστήματα επιθεωρούνται μακροσκοπικά και επιβεβαιώνεται ότι:

Τα υλικά που απαρτίζουν τα συστήματα ξηρής δόμησης ταιριάζουν με τα εγκεκριμένα δείγματα των υλικών που προσκομίστηκαν αρχικά.

Η εργασία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια και της απαιτήσεις των προδιαγραφών του έργου.

Η εργασία έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τα κατασκευαστικά σχέδια του παραγωγού.

Οι ανοχές των συστημάτων είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού και τις απαιτήσεις των προδιαγραφών.

 

14. Επιμέτρηση των εργασιών

Για τις επενδύσεις και τα χωρίσματα επιμετρείται η συνολική επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα χωρίς να αφαιρούνται τυχόν ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα) - επιφάνεια σεντόνι.

Για τις ψευδοροφές επιμετρείται η πραγματική εκτελεσθείσα εργασία σε τετραγωνικά μέτρα.

Ειδικά τεμάχια (π.χ. θυρίδες επίσκεψης, ειδικά προφίλ ενίσχυσης θυρών) επιμετριώνται είτε σε μέτρα μήκους, είτε ανά τεμάχιο.

Στο αντικείμενο συμπεριλαμβάνονται :

Η προμήθεια και η μεταφορά επί τόπου των υλικών και μικροϋλικών στήριξης.

Οι λοιπές βοηθητικές κατασκευές εγκατάστασης και προστασίας.

Τα ικριώματα.

Τα μηχανήματα και η χρήση αυτών.

Προεργασίες και έλεγχοι των προηγούμενων εργασιών.

Εργασία ενσωμάτωσης και κατεργασίας, λήψης δοκιμίων, προσκόμισης και κατασκευής δειγμάτων.

 

15. Υγιεινή και ασφάλεια

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Τα συνεργεία που αναλαμβάνουν την εκτέλεση των εργασιών υποχρεούνται να:

-Συμμορφώνονται στην οδηγία 92/57/ΕΕ ‘Ελάχιστες απαιτήσεις Υγιεινής και ασφάλειας προσωρινών και κινητών εργοταξίων’’ και στην Ελληνική Νομοθεσία σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας(Π.Δ 17/96 και Π.Δ 159/99 κ.λ.π.).

-Διαθέτουν και χρησιμοποιούν μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) τα οποία είναι:

Προστατευτική ενδυμασία, ΕΛΟΤ ΕΝ 863:1995.

Προστασία χεριών και βραχιόνων, ΕΛΟΤ ΕΝ 388 E2:2003.

Προστασία κεφαλιού, ΕΛΟΤ EN 397:1995.

Προστασία ποδιών, ΕΛΟΤ ΕΝ 345:1995.

 

 

Καθαρισμός χώρων εκτέλεσης εργασιών

 

Οι χώροι εργασίας θα καθαρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών και τακτικά ανά εβδομάδα έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες ασφαλούς, ομαλής και σωστής εκτέλεσης των εργασιών.

Με το τέλος της κάθε κατασκευής χωρισμάτων, επενδύσεων και οροφών και την αποδοχή τους από τον κύριο του έργου ανά αυτοτελές τμήμα του έργου θα πρέπει να αποσύρεται ο εξοπλισμός του συνεργείου κατασκευής, να απομακρύνονται τα υλικά που τυχόν περίσσεψαν, να καθαρίζονται τα πατώματα από όλα τα άχρηστα υλικά (κονιάματα, λάσπες κ.λ.π.) και να παραδίδονται οι χώροι σε κατάλληλη κατάσταση για την έναρξη των εργασιών που ακολουθούν.

 

16. Βιβλιογραφία

Τεχνικά φυλλάδια των παραγωγών Knauf, BPB, Platres Lafarge.

Δ. Αραβαντινός, «Χωρίσματα και επενδύσεις ξηρής δόμησης», Περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, Τεύχος 166, Νοεμ.-Δεκ. 2004, σ. 75-114.

 

17. Φορείς για περισσότερες πληροφορίες

Για πρότυπα και προδιαγραφές: ΕΛΟΤ ΑΕ, Αχαρνών 313, 11145 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 2120100, www.elot.gr.

Association of European Gypsum Industries, Gulledelle 98, Box 7B-1200 Brussels, tel. +32 2 775 84 90, fax +32 2 771 30 56, www.eurogypsum.org.

Για παραγωγούς και προμηθευτές: Περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, Τεύχος 166, Νοεμ.-Δεκ. 2004, σ. 75-114.