5.5 ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα του σκυροδέματος είναι ότι είναι άκαυστο – δεν καίγεται ούτε συντηρεί την καύση, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε απαιτείται άκαυστη κατασκευή.  Βέβαια ανάλογα με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται θα πρέπει να τηρείται το κριτήριο της ευστάθειας.

Το σκυρόδεμα δεν επιτρέπεται να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 250οC.  Αν το σκυρόδεμα πρόκειται να βρεθεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, τα αδρανή του οφείλουν να έχουν τον μικρότερο δυνατό συντελεστή διαστολής (π.χ. ασβεστολιθικά ή σκωρίες υψικαμίνων).  Η κατασκευή σκυροδέματος ανθεκτικού στη φωτιά επιτυγχάνεται με τη χρήση τσιμέντων τετηγμένης αργίλου και κατάλληλων πυράντοχων αδρανών.

Προκατασκευασμένα προϊόντα σκυροδέματος που μπορεί να υπόκεινται σε επαναλαμβανόμενες φωτιές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο πυράντοχα.

Η πυραντίσταση του σκυροδέματος επηρεάζεται από τον τύπο των αδρανών, την περιεχόμενη υγρασία, την πυκνότητα, την διαπερατότητα και το πάχος του.  Ο ασβεστόλιθος και ο δολομίτης περιέχουν ανθρακικό ασβέστιο και ανθρακικό μαγνήσιο και ανθρακικό ασβέστιο αντίστοιχα.  Κατά την έκθεση στην φωτιά αυτών των αδρανών το διοξείδιο του άνθρακα απομακρύνεται και παραμένουν το οξείδιο του ασβεστίου ή του μαγνησίου.  Η αντίδραση ξεκινάει στην εκτιθέμενη στην φωτιά επιφάνεια και σιγά-σιγά προχωράει προς την αντίθετη επιφάνεια.  Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αδρανή συμπεριφέρονται κάπως καλύτερα στην φωτιά σε σχέση με άλλα κανονικού ειδικού  βάρους αδρανή, επειδή δρουν ως πυροσβεστικά καταναλώνοντας σημαντική ενέργεια για την διάσπασή τους .

Η περιεχόμενη υγρασία έχει μία σύνθετη επίδραση στην συμπεριφορά του σκυροδέματος στην φωτιά.  Το σκυρόδεμα που αφήνεται να ξηρανθεί ξεφλουδίζει (spall) ειδικά εάν το σκυρόδεμα είναι πολύ αδιαπέραστο, όπως τα σκυροδέματα από πυριτική παιπάλη (silica fume) ή latex, ή εάν έχει πάρα πολύ μικρό λόγο νερού προς τσιμέντο. Σκυροδέματα που έχουν μεγαλύτερη διαπερατότητα, γενικά συμπεριφέρονται πιο ικανοποιητικά, ιδιαίτερα εάν είναι μερικώς ξηρά. Γενικά, σκυροδέματα με χαμηλότερες πυκνότητες συμπεριφέρονται καλύτερα στην φωτιά.