ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Η πλειονότητα των δομικών υλικών, αν εξαιρέσει κανείς ελάχιστα οργανικής φύσης υλικά, όπως π.χ., το ξύλο, τα πολυμερή (πλαστικά) κλπ., είναι ανόργανα υλικά, και επομένως, από τη φύση τους είναι μη αναφλέξιμα υλικά. Η ανθεκτικότητα όλων αυτών των δομικών υλικών -ή των κατασκευών τους- στη φωτιά και στη διάδοσή της αντίστοιχα  ((αντίδραση στη φωτιά (fire reaction) και πυραντίσταση ή πυραντοχή (fire resistance)), αποτελεί μια περιγραφική ιδιότητα τους που αναφέρεται στη συμπεριφορά τους σε διάφορα σενάρια εκδήλωσης πυρκαϊάς και διάδοσή της. Ως περιγραφική ιδιότητα, και μάλιστα εξαρτώμενη από πολλούς αστάθμητους παράγοντες (σενάρια εκδήλωσης πυρκαϊάς), δεν μπορεί να αποτελέσει μια χαρακτηριστική ιδιότητα του υλικού συνυφασμένη με την επιστήμη και την τεχνολογία της κατασκευής του. Επομένως, με αυτή την έννοια η  «αντίδραση στη φωτιά» και η «πυραντίσταση» των υλικών είναι γενικές περιγραφικές ιδιότητες και ως τέτοιες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με τη συνήθη έννοια, για να προδιαγράψουν το υλικό ως πυράντοχο κατά το στάδιο της παραγωγής του.

 

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν είναι δυνατό να γίνει μια κωδικοποίηση με βάση τις προδιαγραφές των «πυράντοχων δομικών υλικών» με την έννοια που έχει ακολουθηθεί για τα άλλα δομικά υλικά στον ομώνυμο οδηγό. Η ομάδα εργασίας για να μπορέσει να προσεγγίσει το θέμα συμβουλεύτηκε τη διεθνή βιβλιογραφία και κατέληξε στον κλασσικό τρόπο προσέγγισης που ακολουθείται τόσο από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

 

Έτσι, στον οδηγό αυτό για τα πυράντοχα υλικά που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα δομικά υλικά και τις κατασκευές, ακολουθείται η παρακάτω προσέγγιση. Αναφέρονται τα βασικά στάδια πυρκαϊάς στα κτίρια, γίνεται μια συσχέτιση των ιδιοτήτων των υλικών και της αντίδρασης τους στη φωτιά, της πυραντίσταση και της συμπεριφοράς των δομικών κατασκευών στη φωτιά, αναφέρονται επίσης οι κατεργασίες με επιβραδυντικά διάδοσης της φωτιάς και τα πρότυπα δοκιμών που ακολουθούνται για την ταξινόμηση των δομικών υλικών και των κατασκευών όσον αφορά στην αντίδραση τους στην φωτιά και την πυραντίστασή τους. Στη συνέχεια παρατίθενται τα δεδομένα που υπάρχουν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τεχνικές Επιτροπές, Πρότυπα, Νομοθεσία, κλπ., σχετικά με την κατάταξη των δομικών υλικών και τις κατασκευές όσον αφορά στην αντίδρασή τους με τη φωτιά και την πυραντίστασή τους και ακολουθεί η σχετική κατάσταση στον Ελληνικό χώρο. Τέλος αναφέρονται μερικές μελέτες περιπτώσεων σχετικά με τα δομικά υλικά.