6.8. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

Ονοματολογία

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ελληνικές προδιαγραφές για την ονοματολογία των αδρανών για βάσεις και υποβάσεις γινόταν χρήση των ονομάτων των 5 διαφορετικών διαβαθμίσεων (διαβάθμιση Α, Β, Γ, Δ, ή Ε) για να διευκρινιστούν  τα διαφορετικά είδη κοκκομετρικών κλασμάτων.

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές η ονοματολογία που χρησιμοποιείται είναι:

 

Συμφωνία αγοραστή-προμηθευτή

 

Αφού εγκριθεί το υλικό ότι ικανοποιεί όλα τα κριτήρια αποδοχής, ο προμηθευτής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, εγγυάται και είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει την παράδοση προϊόντος σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει ο οργανισμός .

 

Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να ελέγχει τα εξής :

 

  1. Ότι καθ’ όλη την διαδικασία παραγωγής και προμήθειας (εξόρυξης πετρώματος, αποθήκευσης, μεταφοράς και παράδοσης εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι ποιότητας .

  2. Να ενεργεί επί καθημερινής βάσης κοκκομετρικές αναλύσεις των υλικών, ελέγχοντας έτσι την ομοιομορφία και την καταλληλότητά τους  

  3.  Πρέπει να εκτελούνται οι δοκιμές πλαστικότητας και το ισοδύναμο άμμου, ώστε να διαπιστώνεται ότι δεν αλλάζουν οι φυσικές ιδιότητες

  4.  Για τις λοιπές απαιτούμενες ιδιότητες των πετρωμάτων θα διενεργούνται εργαστηριακές δοκιμές καταλλήλων δειγμάτων των υλικών σύμφωνα με τις πρότυπες προδιαγραφές.

  5.  Αν η επιτροπή παραλαβής κρίνει μακροσκοπικά ότι η προσφερόμενη ποσότητα είναι ακατάλληλη (πχ φορτίο ενός φορτηγού), έχει δικαίωμα να μην την παραλάβει. Στην περίπτωση αυτή ξεφορτώνεται σε ξεχωριστό μέρος και γίνονται περαιτέρω έλεγχοι

  6.  Επειδή υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής του υλικού, κυρίως όταν προέρχεται από θραύση, πρέπει να φυλάσσεται αντιπροσωπευτικό δείγμα του υλικού, προς οπτική επαλήθευση, και να ταυτίζεται με αυτό που έχει εγκριθεί και χρησιμοποιείται.

  7.  Η έγκριση καταλληλότητας των αδρανών υλικών, δεν απαλλάσσει τον Ανάδοχο από τις ευθύνες του. Κατά το στάδιο εκτέλεσης των εργασιών , σε περίπτωση που διαπιστωθεί με εργαστηριακούς  ελέγχους ότι το υλικό έχει αλλάξει και δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια συμμόρφωσης, ο Ανάδοχος είναι υπεύθυνος για όλες τις κακοτεχνίες και με έξοδα του Αναδόχου το μη συμμορφούμενο προϊόν θα αντικαθίσταται από άλλο κατάλληλο υλικό.