4.3 ΔΙΑΤΡΗΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΚΛΩΣΤΡΑ (DECORATIVE HIVES)

 

                     

 

     

 

 

 

1.             Ορισμός
2.             Περιγραφή του αντικειμένου
3.             Σχετική νομοθεσία

4.             Παραπομπές σε πρότυπα- προδιαγραφές- κώδικες εφαρμογής. Έλεγχοι χαρακτηριστικών

5.             Πρώτες ύλες για την παραγωγή
6.             Τρόποι/ Μέθοδοι παραγωγής

7.             Χαρακτηριστικά/ Ιδιότητες

8.             Εφαρμογές/ Χρήσεις

9.             Τρόπος Εφαρμογής/ Χρήσης

10.         Τύποι/ Τρόποι συσκευασίας

11.         Τρόπος/ Συνθήκες Αποθήκευσης

12.         Τρόποι/ Μέθοδοι Διακίνησης

13.         Τελικοί έλεγχοι του παραδοθέντος ή εφαρμοσθέντος/ εγκατεστημένου αντικειμένου

14.         Στοιχεία παραγγελίας
15.         Τεκμηρίωση που πρέπει να συνοδεύει το παραγγελθέν αντικείμενο
16.         Φορείς για περισσότερες πληροφορίες

 

 

 

 

1. Ορισμός

·        Διάτρητα δομικά στοιχεία. Κτίζονται με διάφορους συνδυασμούς, για την δημιουργία διάτρητων διαφραγμάτων και πετασμάτων, με επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις όψεις τους.

·        Λέξεις με την ίδια σημασία: κλωστρά, διάτρητες πλάκες, στοιχεία καφασωτών, διακοσμητικές κυψέλες, pierced slabs, claustra.

 

2. Περιγραφή του αντικειμένου

·        Διάτρητα δομικά στοιχεία. Σχήμα: Συνήθως ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο. Ποικιλία διαστάσεων.

·        Χρώμα: Συνήθως λευκό, σπανιότερα κεραμιδί, ανάλογα με το υλικό κατασκευής ή την προσθήκη χρώματος κατά την κατασκευή των στοιχείων.

·        Είδη/ Ποιότητες: Τα στοιχεία κατασκευάζονται συνήθως με κονίαμα  (συνήθως σε βιοτεχνίες παραγωγής τσιμεντοπλακών) και σπανιότερα από        οπτή άργιλο (σε κεραμεία).

 

3. Σχετική νομοθεσία

Υπουργική απόφαση Δ11β/049/21-08-1996 «Έγκριση Εθνικού Κειμένου Εφαρμογής του Ευρωκώδικα 6 (ENV 1996-1-1/1995), Μέρος 1-1 Γενικοί Κανόνες για Κτίρια, Κανόνες για άοπλη και οπλισμένη τοιχοποιία».

 

4. Παραπομπές σε πρότυπα- προδιαγραφές- κώδικες εφαρμογής. Έλεγχοι χαρακτηριστικών

·        Τα παρακάτω αναφερόμενα είναι ενδεικτικά δεδομένου ότι οι κατασκευές με κλωστρά είναι τις περισσότερες φορές μικρής κλίμακας και χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Επίσης είναι πολύ απίθανο οι παραγωγοί αυτών των προϊόντων να βάζουν προδιαγραφές στην κατασκευή τους.

·        ΕΛΟΤ ΕΝ 98:1992 Κεραμικά πλακίδια και πλάκες – Προσδιορισμός διαστάσεων και ποιότητος επιφανείας.

·        ΕΛΟΤ ΕΝ 99:1992 Προσδιορισμός της υδατοαπορροφητικότητας.

·        ΕΛΟΤ ΕΝ 100:1992 Κεραμικά πλακίδια και πλάκες – Προσδιορισμός του συντελεστή θραύσης.

·        ΕΛΟΤ ΕΝ 101:1992 Κεραμικά πλακίδια και πλάκες – Προσδιορισμός σκληρότητας επιφάνειας κατά MOHS.

·        ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14253-01:1998 Γεωμετρικές προδιαγραφές προϊόντων (GPS) - Έλεγχος με μέτρηση των τεμαχίων και εξοπλισμός μέτρησης – Μέρος 1: Κριτήρια διαπίστωσης της συμμόρφωσης ή μη συμμόρφωσης με προδιαγραφές.

·        ΕΛΟΤ CR 14638:1997 Γεωμετρική προδιαγραφή προϊόντων – Κύριο σχέδιο

·        ΕΛΟΤ ΕΝ 1052-01:1998 Μέθοδοι δοκιμής τοιχοποιίας – Μέρος 1: Προσδιορισμός αντοχής σε θλίψη.

·        ΕΛΟΤ EN 771-3 Προδιαγραφές στοιχείων τοιχοποιίας - Μέρος 3: Στοιχεία τοιχοποιίας από σκυρόδεμα (με συνήθη και ελαφρά αδρανή)

·        ΕΛΟΤ EN 772-1:2000 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 1: Προσδιορισμός της αντοχής σε θλίψη.

·        ΕΛΟΤ EN 772-2:1998 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 2: Προσδιορισμός του ποσοστού της επιφάνειας του κενού σε στοιχεία τοιχοποιίας από σκυρόδεμα (μέσω αποτυπώματος σε χαρτί.

·        ΕΛΟΤ EN 772-6:2001 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 6: Προσδιορισμός της αντοχής σε εφελκυσμό με κάμψη στοιχείων τοιχοποιίας από σκυρόδεμα. 

·        prEN 772-8 Methods of test for masonry units – Part 8: Determination of water absorption of aggregate concrete masonry units by soaking.

·        ΕΛΟΤ EN 772-10:1992 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 10: Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε υγρασία στοιχείων τοιχοπιίας από πυριτικό ασβέστιο και αυτόκλειστο κυψελωτό σκυρόδεμα.

·        ΕΛΟΤ EN 772-11:2000 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 11: Προσδιορισμός υδαταπορρόφησης στοιχείων τοιχοποιίας από σκυρόδεμα με αδρανή, από λίθους τεχνητούς ή φυσικούς, λόγω τριχοειδούς δράσεως και της αρχικής ταχύτητας υδαταπορρόφησης στοιχείων τοιχοποιίας από άργιλο.

·        ΕΛΟΤ ΕΝ 772-13:2000 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 13: Προσδιορισμός της ξηρής ειδικής και φαινομένης πυκνότητας των στοιχείων τοιχοποιίας (εκτός από φυσικούς λίθους).

·        ΕΛΟΤ EN 772-14:1992 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 14: Προσδιορισμός των οφειλομένων στην υγρασία μεταβολών των στοιχείων τοιχοποιίας από σκυρόδεμα με αδρανή και από τεχνητούς λίθους.

·        ΕΛΟΤ EN 772-16:2000 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 16: Προσδιορισμός διαστάσεων

·        ΕΛΟΤ EN 772-20:2000 Μέθοδοι δοκιμής στοιχείων τοιχοποιίας – Μέρος 16: Προσδιορισμός επιπεδότητας επιφανειών στοιχείων τοιχοποιίας από σκυρόδεμα, τεχνητούς και φυσικούς λίθους.

 

5. Πρώτες ύλες για την παραγωγή

·        Κύριες: Τσιμέντο τύπου Portland, μαρμαρόσκονη ή/και ασβεστολιθική άμμος, νερό. Σπανιότερα χρησιμοποιείται άργιλος, όταν η παραγωγή γίνεται σε κεραμείο.

·        Δευτερεύουσες: Ρευστοποιητές ή άλλα βελτιωτικά τσιμέντου.

 

6. Τρόποι/ Μέθοδοι παραγωγής

·        Μορφοποίηση νωπού κονιοδέματος με δόνηση και συμπίεση σε σταθερές ή κινητές μήτρες. Ολιγοήμερη ωρίμανση συνήθως στο ύπαιθρο αλλά όχι σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Η μέθοδος δίνει ανθεκτικότερα στοιχεία σε σύγκριση με την επόμενη.

·        Για κομμάτια με απαίτηση ιδιαίτερα αισθητικά καλής επιφάνειας ή ειδικές παραγγελίες, χρησιμοποιείται καλούπι που γεμίζεται χειρονακτικά με κονιόδεμα, πάνω σε δονούμενο τραπέζι.

·        Στην περίπτωση των στοιχείων από οπτή άργιλο, η παραγωγή γίνεται όπως των διάτρητων οπτοπλίνθων.

 

7. Χαρακτηριστικά/ Ιδιότητες

·        Οι διαστάσεις και τα σχήματα ποικίλουν γιατί η εμπορική επιτυχία του υλικού έγκειται στην πρωτοτυπία του σχεδίου του.

·        Το πάχος των στοιχείων κυμαίνεται ανάλογα με τις υπόλοιπες διαστάσεις  και συνήθως μεταξύ 5-10 cm. Καθοριστικό στοιχείο της αντοχής του στοιχείου είναι το πάχος τοιχώματος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,5-4,5cm. Για το ύψος και το πλάτος των στοιχείων δίδονται ενδεικτικές διαστάσεις (πλάτος x ύψος) σε cm: 15x8, 20x10, 20x20, 30x17, 38x38, 40x25, … Τα στοιχεία από οπτή άργιλο είναι συνήθως πιο λεπτεπίλεπτα και ελαφρότερα. Ενδεικτικές διαστάσεις (πλάτος x ύψος x πάχος): 20x20x10 (βάρος: 3,20kg/τεμ), 20x10x5 (βάρος: 0,60kg/τεμ),

·        Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες ποικίλουν ανάλογα με το υλικό κατασκευής (βλ. παρεμφερή υλικά). Συνιστάται η αναφορά στα φυλλάδια των κατασκευαστών.

·        Παράγονται από ανόργανες πρώτες ύλες δεν εκλύουν επικίνδυνα αέρια σε περίπτωση πυρκαϊάς και είναι υλικά φιλικά στο περιβάλλον.

 

8. Εφαρμογές/ Χρήσεις

·        Πετάσματα ή διαφράγματα σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους οικιών, ξενοδοχείων, βιομηχανικών κτιρίων, γυμναστηρίων, αποθηκών ή σε άλλες κατασκευές με συγκεκριμένες αισθητικές απαιτήσεις.

·        Τα διαφράγματα ή πετάσματα, που σχηματίζονται με κλωστρά, προσφέρουν ή συνδυάζουν, ανάλογα με τη θέση τους στην οικοδομή, το μέγεθος και τη μορφή τους, λειτουργικές (διαβάθμιση φωτισμού με αεροπερατότητα, ασφάλεια) ή εικαστικές δυνατότητες.

 

9. Τρόπος Εφαρμογής/ Χρήσης

·        Οι συνδυασμοί του δρομικού κτισίματος είναι θεωρητικά απεριόριστοι. Περιορισμοί στον τρόπο δόμησης εμφανίζονται όταν ο μηχανικός εκτιμά ότι υπάρχουν απαιτήσεις (συνήθως στατικής επάρκειας λόγω μεγέθους). Σε αυτή την περίπτωση προτιμάται το ισόδομο σύστημα με διακοπτόμενους κατακόρυφους αρμούς.

·        Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού και διαφορετικού σχεδίου στοιχείων, αρκεί να μπορούν να συνδυαστούν γεωμετρικά.

·        Ως συνδετικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθούν κόλλα (ανάλογα με το υλικό, συνήθως ακρυλική ή και με προσθήκη λίγου λευκού τσιμέντου) ή λευκό τσιμέντο με μαρμαρόσκονη.

 

10. Τύποι/ Τρόποι συσκευασίας

Τα διάτρητα δομικά στοιχεία (κλωστρά) συσκευάζονται σε παλέτες, όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες.

 

11. Τρόπος/ Συνθήκες Αποθήκευσης

Αποθήκευση στο ύπαιθρο ή σε στεγασμένους χώρους.

 

12. Τρόποι/ Μέθοδοι Διακίνησης

Μεταφορά με φορτηγά αυτοκίνητα και πλοία.

 

13. Τελικοί έλεγχοι του παραδοθέντος ή εφαρμοσθέντος/ εγκατεστημένου αντικειμένου

·        Παραδοθέντος:Τα στοιχεία θα πρέπει να είναι γερά (χωρίς σπασίματα, ρωγμές και σκασίματα) και ομοιόμορφα (ισομεγέθη και ιδίου χρώματος). Η πυκνότητα επηρεάζει την αντοχή.

·        Εφαρμοσθέντος:Προσδιορισμός της χαρακτηριστικής θλιπτικής αντοχής τοιχοποιίας κατά Ευρωκώδικα 6, ΕΛΟΤ ΕΝ 1052-1.

Η επιτυχημένη εφαρμογή χαρακτηρίζεται από την γεωμετρημένη τοποθέτηση των στοιχείων, δηλαδή τους οριζόντιους ευθύγραμμους αρμούς, το αλφάδιασμα τόσο των κατακόρυφων αρμών όσο και των επιφανειών όπως επίσης και η καθαρότητα της κατασκευής .

 

14. Στοιχεία παραγγελίας

·        Τύπος διάτρητων δομικών στοιχείων (κλωστρά), σύμφωνα με το φυλλάδιο του παραγωγού ή προμηθευτή.

·        Απόχρωση εφ’ όσον διατίθενται περισσότερες από μία.

·        Πλήθος διάτρητων δομικών στοιχείων (κλωστρά) ή παλετών.

·        Τρόπος μεταφοράς, τόπος και χρόνος παράδοσης.

·        Τρόπος πληρωμής.

 

15. Τεκμηρίωση που πρέπει να συνοδεύει το παραγγελθέν αντικείμενο

Οι παραγωγοί δεν έχουν συνήθως σύστημα διασφάλισης ποιότητας. Σε μεγάλες παραγγελίες θα μπορούσε να ζητηθεί κατόπιν συμφωνίας (ιδιωτικό συμφωνητικό, σύμβαση, όρος ανάθεσης παραγγελίας) έλεγχος των ιδιοτήτων των προϊόντων σε εξειδικευμένα εργαστήρια δοκιμών.

 

16. Φορείς για περισσότερες πληροφορίες

·        ΕΛΟΤ ΑΕ, Αχαρνών 313, 11145 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 2120100