6.6.  ΕΛΟΤ ΕΝ 196-21

Μέθοδοι δοκιμών τσιμέντου – Μέρος 21:  Προσδιορισμός της περιεκτικότητας του τσιμέντου σε χλωριόντα, διοξείδιο του άνθρακα και αλκάλια

 

 

6.1.  Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε  χλωριόντα

 

α)  Αρχή

 

Η μέθοδος προσδιορίζει την ολική περιεκτικότητα  των αλογόνων  εκτός του φθορίου και εκφράζει το αποτέλεσμα σαν Cl-. Το δείγμα του τσιμέντου διασπάται με βραστό αραιό νιτρικό οξύ .Τα θειούχα οξειδώνονται σε θειικά και δεν παρεμποδίζουν τον προσδιορισμό. Τα χλωριόντα του διαλύματος καταβυθίζονται με πρότυπο διάλυμα νιτρικού αργύρου γνωστού όγκου. Μετά από βρασμό το ίζημα πλένεται με αραιό νιτρικό οξύ και απορρίπτεται. Το διήθημα και τα υγρά έκπλυσης  ψύχονται σε θερμοκρασία μικρότερη  των 25°C και η περίσσεια του νιτρικού αργύρου ογκομετρείται  με πρότυπο διάλυμα θειοκυανιούχου  αμμωνίου  χρησιμοποιώντας ως δείκτη διάλυμα άλατος τρισθενούς σιδήρου (ΙΙΙ).

 

β)  Επαναληψιμότητα και αναπαραγωγισιμότητα

 

Η τυπική απόκλιση της επαναληψιμότητας είναι  0,005%.

Η τυπική απόκλιση της αναπαραγωγησιμότητας είναι 0,010%.

 

6.2.  Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα (Μέθοδος αναφοράς)

 

α)  Αρχή

 

Το δείγμα του τσιμέντου υπόκειται σε κατεργασία με φωσφορικό οξύ για να διασπαστούν τα ανθρακικά άλατα. Το εκλυόμενο διοξείδιο του άνθρακα παρασύρεται από ρεύμα αερίου ή αέρα, ελευθέρου διοξειδίου του άνθρακα,  δια μέσου μιας συστοιχίας σωλήνων απορρόφησης. Οι πρώτοι δύο αφαιρούν από τα αέρια το υδρόθειο και το νερό και οι επόμενοι απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Δυο απορροφητικοί  σωλήνες, που ο καθένας περιέχει  ένα κοκκώδες απορροφητικό υλικό για το διοξείδιο του άνθρακα και άνυδρο υπερχλωρικό μαγνήσιο για την συγκράτηση του νερού που σχηματίζεται κατά την αντίδραση της απορρόφησης, ζυγίζονται για να προσδιοριστεί η μάζα του διοξείδιο του άνθρακα που εκλύθηκε.

 

β)  Επαναληψιμότητα και αναπαραγωγισιμότητα

 

Η τυπική απόκλιση της επαναληψιμότητας είναι     0,07%.

Η τυπική απόκλιση της αναπαραγωγησιμότητας είναι 0,10%.

 

6.3.  Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε αλκάλια (Μέθοδος αναφοράς)

 

α) Αρχή

 

Χρησιμοποιείται φλόγα βουτανίου ή προπανίου για να διεγερθούν τα άτομα των αλκαλίων και να εκπέμψουν το χαρακτηριστικό τους φάσμα ακτινοβολίας στην ορατή περιοχή. Η εκπομπή είναι ανάλογη του περιεχομένου ποσοστού αλκαλίων στις μικρές συγκεντρώσεις. Η επίδραση των μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου στον προσδιορισμό του νατρίου εξουδετερώνεται με τη χρήση φωσφορικού οξέος.

 

β)  Επαναληψιμότητα και αναπαραγωγισιμότητα

 

Η τυπική απόκλιση της επαναληψιμότητας είναι:

            0,01% για το προσδιορισμό του Na2O

            0,02% για το προσδιορισμό του Κ2O

Η τυπική απόκλιση της αναπαραγωγισιμότητας είναι:

            0,02% για το προσδιορισμό του Na2O

            0,03% για το προσδιορισμό του Κ2O