1.1 ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

 

 

 

  1. Πρωτόχυτο και δευτερόχυτο αλουμίνιο

  2.  Ιδιότητες του αλουμινίου

 

 

Το αλουμίνιο ή αργίλιο παρήχθη, βιομηχανικά, για πρώτη φορά μόλις το 1886.

Όπως  τα  περισσότερα   μέταλλα,   έτσι  και  αυτό βρίσκεται  υπό τη μορφή  ορυκτών. Από βιομηχανικής  πλευράς  το  πλέον σημαντικό ορυκτό είναι ο βωξίτης,  όπου το αργίλιο περιέχεται υπό την μορφή οξειδίων ή ενύδρων οξειδίων (αλουμίνα). Ο βωξίτης για  να  θεωρείται  οικονομικά εκμεταλλεύσιμος πρέπει να έχει μια περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 55% σε αλουμίνα (Αl2Ο3).

 

1. Πρωτόχυτο και δευτερόχυτο αλουμίνιο

Το  μέταλλο  που παράγεται με  τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης  της αλουμίνας,  είτε σαν καθαρό αλουμίνιο είτε   σαν   κράμα  αλουμινίου ονομάζεται Πρωτόχυτο Αλουμίνιο. Μια άλλη πηγή αλουμινίου, πολύ σημαντική από ενεργειακής άποψης, είναι  η επανάτηξη και επαναχύτευση  κομματιών που   ήδη  έχουν χρησιμοποιηθεί (SCRAP).  Το scrap προέρχεται είτε από συλλογή διαφόρων κομματιών αλουμινίου  που η  χρήση  τους  έχει πάψει, όπως κάρτερ αυτοκινήτων, παλιά παράθυρα ή πόρτες, κουτιά μπύρας και αναψυκτικών κ.λ.π. (OLD  SCRAP),  είτε από τα  αποκόμματα  που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία του αλουμινίου για την παραγωγή προϊόντων (NEW SCRAP). Το αλουμίνιο που παράγεται από την επανάτηξη του scrap ονομάζεται Δευτερόχυτο Αλουμίνιο. Το  δευτερόχυτο  αλουμίνιο,  αν  ακολουθηθεί  ο  σωστός τρόπος  παραγωγικής  διαδικασίας  του,  έχει τις ίδιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά με αυτά του πρωτόχυτου αλουμινίου.

 

 2. Ιδιότητες του αλουμινίου

Το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο ελαφρύ, με καλή ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα και καλή ανθεκτικότητα στην ατμόσφαιρα. Το ηλεκτρολυτικό του δυναμικό είναι μεγαλύτερο του σιδήρου και επομένως θα έπρεπε να οξειδώνεται γρηγορότερα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει γιατί το αλουμίνιο καλύπτεται από ένα πολύ λεπτό αλλά ανθεκτικό στρώμα του οξειδίου του αλουμινίου που παρεμποδίζει την περαιτέρω οξείδωση του. Η ανακλαστικότητα του αλουμινίου είναι πολύ καλή. Συγκεκριμένα η αντανακλαστική ικανότητα του στιλβωθέντος αλουμινίου για το υπεριώδες είναι 20-85 %, για το λευκό 85-90 % και για το υπεριώδες 90-98 %.  Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το αλουμίνιο πολύτιμο υλικό στην σύγχρονη μεταλλουργία. Ένα μειονέκτημα του αλουμινίου είναι η μικρή μηχανική του αντοχή. Με τη δημιουργία κραμάτων το μειονέκτημα αυτό απαλείφεται.