1.3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

 

 

Το αλουμίνιο που προορίζεται για αρχιτεκτονικές εφαρμογές υφίσταται επιφανειακές επεξεργασίες προκειμένου, αφενός μεν να βελτιωθεί η αντιδιαβρωτική του συμπεριφορά, αφετέρου δε να επιτευχθεί η επιθυμητή εμφάνιση και χρωματισμός. Οι συνηθέστεροι μέθοδοι επιφανειακής επεξεργασίας είναι η ανοδίωση και  ηλεκτροστατική βαφή.

 

Με την ανοδίωση μετασχηματίζεται η επιφάνεια του αλουμινίου και δημιουργείται τεχνητά ένα στρώμα οξειδίου. Επειδή η διαδικασία γίνεται με απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, το στρώμα του οξειδίου του αλουμινίου είναι πάρα πολύ συνεκτικό και σκληρό. Το στρώμα αυτό, επειδή είναι ήδη οξείδιο, όταν εκτεθεί στην ατμόσφαιρα δεν διαβρώνεται και έτσι προστατεύει το αλουμίνιο. Το στρώμα του οξειδίου είναι διαφανές και η δομή του επιτρέπει την ενσωμάτωση χρωστικών υλών για την επίτευξη χρωματισμού.

 

Με την ηλεκτροστατική βαφή, επικαλύπτεται η επιφάνεια του αλουμινίου με ένα στρώμα πολυεστερικής βαφής. Η κατάλληλη προεργασία της επιφάνειας, η σύσταση της πολυεστερικής βαφής και οι κατάλληλες συνθήκες εφαρμογής εξασφαλίζουν την προστασία της επιφάνειας του αλουμινίου από διάβρωση. Η ηλεκτροστατική βαφή προσφέρει απεριόριστη επιλογή χρωματικών αποχρώσεων.

 

Στο ερώτημα ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος δεν μπορεί να δοθεί ευθεία απάντηση. Οι δύο μέθοδοι παρουσιάζουν αφενός μεν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση, αφετέρου δε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επιλογή της μεθόδου προστασίας της επιφάνειας πρέπει να γίνεται από τον πελάτη αφού έχει ενημερωθεί πλήρως από αρμόδιο τεχνικό για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο μεθόδων επιφανειακής επεξεργασίας.

 

Η ανοδίωση σαν επιφανειακή επεξεργασία του αλουμινίου εφαρμόζεται πάνω από 60 χρόνια. Στο διάστημα αυτό έχουν διαπιστωθεί τα προβλήματα που εμφανίζονται στην πράξη και με κατάλληλες τεχνικές έχουν εξαληφθεί. Το στρώμα της ανοδίωσης δημιουργείται από το ίδιο το μέταλλο και δεν υπάρχουν προβλήματα αποκόλλησης. Τα ανοδιωμένα προϊόντα έχουν μεταλλική εμφάνιση. Υπάρχει περιορισμός στις χρωματικές αποχρώσεις. Η αντιδιαβρωτική συμπεριφορά είναι πάρα πολύ καλή, εφόσον έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες παραγωγικής διαδικασίας, εφαρμογής και χρήσης.

 

 Η ηλεκτροστατική βαφή είναι νεότερη μέθοδος. Είναι φυσικό να υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση. Η συνεχής έρευνα και η αποκτώμενη εμπειρία βοηθούν στην εξεύρεση καταλλήλων λύσεων. Η ηλεκτροστατική βαφή προσφέρει απεριόριστη επιλογή χρωματικών αποχρώσεων. Η αντιδιαβρωτική προστασία είναι πάρα πολύ καλή, εφόσον τηρηθούν όλες οι συνθήκες παραγωγικής διαδικασίας, εφαρμογής και χρήσης. Η βαφή είναι ένα στρώμα διαφορετικής σύστασης και υφής από το αλουμίνιο. Τα δύο υλικά παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά στις καιρικές συνθήκες και υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αποκολλήσεων. Η εφαρμογή της ηλεκτροστατικής βαφής απαιτεί συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυστηρή τήρηση των συνθηκών παραγωγικής διαδικασίας. Πολλά από τα προβλήματα που εμφανίζονται σήμερα στην πράξη, οφείλονται στην απλοϊκή αντίληψη ότι «η βαφή σκεπάζει τα πάντα και μπορεί να γίνει οπουδήποτε».

 

Και οι δύο μέθοδοι, ανοδίωση και βαφή, συνιστούνται ανεπιφύλακτα για την επιφανειακή επεξεργασία του αλουμινίου που προορίζεται για αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Η συναρμολόγηση των ανοδιωμένων ή βαμμένων προφίλ αλουμινίου θα πρέπει να γίνεται με τους γνωστούς κανόνες, ώστε να μην υπάρχουν αστοχίες π.χ. κατά την συναρμολόγηση ή την τοποθέτηση, πρέπει να χρησιμοποιούνται ανοξείδωτες βίδες.