2.1. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

 

  1. Παραγωγή προφίλ αλουμινίου

  2. Ταξινόμηση των προφίλ σύμφωνα με το σχήμα

  3. Χαρακτηριστικά ποιότητας

  4. Διαστάσεις και μορφή των προφίλ  

  5. Ποιότητα επιφάνειας

 

 

1. Παραγωγή προφίλ αλουμινίου

 

 

 

Τα προφίλ (μορφορράβδοι) αλουμινίου παράγονται από την διαδικασία της διέλασης. Η πρώτη ύλη αλουμινίου -κολώνες ή μπιγιέττες- αφού   θερμανθεί σε   μία θερμοκρασία  480-500oC οδηγείται στην πρέσσα. Το θερμό μέταλλο συμπιέζεται μέσα σ' ένα χώρο που από την μια μεριά είναι κλεισμένος  με  την  μήτρα,  η  οποία  έχει  τα αναγκαία ανοίγματα όμοια με  το  τελικό  προφίλ  που  θέλουμε να παράγουμε,  και  από  την  άλλη  από το έμβολο της πρέσσας.

Το προφίλ μετά την έξοδό του από  την μήτρα, ψύχεται με  την  βοήθεια  ανεμιστήρων  και  αφού ευθυγραμμισθεί κόβεται στα επιθυμητά  μήκη.  Το  τελευταίο  στάδιο της όλης  διαδικασίας είναι η  τεχνητή γήρανση.  Τα προφίλ  οδηγούνται  σε  φούρνο  και παραμένουν  για μια χρονική  περίοδο 8 ωρών περίπου σε  θερμοκρασία 180 0C περίπου (κατάσταση Τ5).  Με την τεχνητή γήρανση  επιτυγχάνουμε τα τελικά μηχανικά χαρακτηριστικά (αντοχή σε εφελκυσμό, σκληρότητα) των προϊόντων.

 

 

2.  Ταξινόμηση των προφίλ σύμφωνα με το σχήμα

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

3.  Χαρακτηριστικά ποιότητας

Τα χαρακτηριστικά ποιότητας των προφίλ αλουμινίου τα οποία προορίζονται για αρχιτεκτονικές δομικές εφαρμογές είναι τα ακόλουθα:

 

κράμα αλουμινίου – μηχανικά χαρακτηριστικά

 

Στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά κράματα της σειράς 6000, η οποία χαρακτηρίζεται από κραματικά στοιχεία (προσθήκες) Mg (Μαγνησίου) και Si (Πυριτίου).

Συναρτήσει των απαιτούμενων μηχανικών χαρακτηριστικών χρησιμοποιούνται τα παρακάτω κράματα:

          

- 6060, 6063, 6106, 6463, 6005Α    σε κατάσταση Τ5 (τεχνητή γήρανση).

 

4.  Διαστάσεις και μορφή των προφίλ   

Τα διαστασιολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των προφίλ είναι τα ακόλουθα:

 

Διαστάσεις του προφίλ

Πάχος τοιχωμάτων

Ευθύτητα της βέργας του προφίλ

§       Επιπεδότητα της επιφάνειας κατά τον εγκάρσιο άξονα

§       Γωνιακότητα (Έλεγχος γωνιών)

§       Συστροφή (Πετσικάρισμα)

 

5.  Ποιότητα επιφάνειας

Η ποιότητα επιφάνειας των προφίλ χωρίς επιφανειακή προστασία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από γραμμές διέλασης, μικροτραυματισμούς και κτυπήματα, έτσι ώστε με την επακολουθούσα ανοδίωση ή ηλεκτροστατική βαφή να προκύπτουν προφίλ χωρίς επιφανειακά ελαττώματα και κατάλληλο φινίρισμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές.