3.1.        ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

 

·       Οι πρώτες εφαρμογές των προφίλ αλουμινίου στον τομέα των κουφωμάτων (πόρτες, παράθυρα κλπ) ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 50 στην Ευρώπη.

·       Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν στην δεκαετία του 60.

·       Η εφαρμογή των προφίλ αλουμινίου στα κουφώματα προχώρησε στη συνέχεια με ταχύτατους ρυθμούς και προοδευτικά εκτόπισαν τα σιδηρά κουφώματα που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

·       Τα πλεονεκτήματα του αλουμινίου που απορρέουν από τις φυσικές και χημικές τους ιδιότητες, τα μηχανικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το χαμηλό βάρος του, η άριστη συμπεριφορά και αντοχή  στη διάβρωση και η αισθητική του εμφάνιση που αναδεικνύεται με διακοσμητικές επιφανειακές κατεργασίες, συνέβαλαν στην τεράστια εφαρμογή του στον τομέα των κουφωμάτων.

·       Τα πρώτα κουφώματα αλουμινίου αποτελούνταν από απλές διατομές (προφίλ αλουμινίου) οι οποίες ακολουθούσαν τις αρχές των σιδηρών κουφωμάτων σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, τις βασικές αρχές λειτουργίας και βεβαίως τις απαιτήσεις ποιότητας (στεγανότητα στον αέρα, στο νερό, λειτουργικότητα, κλπ)

·       Εν τούτοις, η εξέλιξη στον τεχνολογικό τομέα της παραγωγής προφίλ αλουμινίου η δυνατότητα κατασκευής σύνθετων διατομών που οφείλεται στην πλαστικότητα και κατεργασιμότητα των κραμάτων αλουμινίου και η ευρηματικότητα στον τομέα σχεδιασμού συστημάτων , συνέβαλαν στην αλματώδη εφαρμογή των κουφωμάτων αλουμινίου.

·       Οι ανάγκες χρήσης , οι απαιτήσεις ποιότητας , η ασφάλεια των κατασκευών, οι συνθήκες εντός των χώρων των κτιρίων και η αισθητική εμφάνιση, οδήγησαν στο σχεδιασμό κουφωμάτων αλουμινίου τα οποία εκτός από το συνδυασμό των κατάλληλων προφίλ απαιτούν ειδικά εξαρτήματα, μηχανισμούς λειτουργίας, υλικά στεγάνωσης (λάστιχα κλπ), τζάμια.

·       Ο συνδυασμός και σχεδιασμός όλων των παραπάνω στοιχείων που κρίνονται απαραίτητα για την ολοκληρωμένη κατασκευή ενός τύπου κουφώματος αλουμινίου ονομάζεται « σύστημα».

 

Τα συστήματα σχεδιάζονται από εταιρείες και κυκλοφορούν στην αγορά με εμπορικές ονομασίες. Συνήθως κάθε σύστημα αναφέρεται σε μια κατηγορία ομοειδών κουφωμάτων π.χ συρόμενα, ανοιγόμενα, επάλληλα κλπ. Οι εταιρείες που σχεδιάζουν και διαθέτουν , στην αγορά συστήματα, καταχωρούν όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το συγκεκριμένο σύστημα σε ειδικούς «καταλόγους». Σήμερα οι καταναλωτές, ο αλουμινοκατασκευαστής ή ο μηχανικός έχουν να διαλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία συστημάτων που τους προσφέρει η Ελληνική αγορά.

 

 

Η επιλογή του συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μερικούς εκ των οποίων αναφέρουμε ενδεικτικά:

 

- Τύπος ανοίγματος που θα δεχθεί το κούφωμα (συρόμενο, χωνευτό, επάλληλο, ανοιγόμενο, περιστρεφόμενο, σταθερό κλπ)

-   Διαστάσεις ανοίγματος.

-   Ιδιαιτερότητα της κατασκευής

-   Εμφάνιση, λειτουργικότητα, ασφάλεια, αντοχή κλπ.

-   Κόστος.

 

Επί πλέον αυτών πρέπει να εκτιμηθούν παράγοντες όπως η ευκολία συναρμολόγησης και τοποθέτησης, η επάρκεια και ευκολία  προμήθειας των βασικών και βοηθητικών υλικών που απαιτούνται για τη σωστή συναρμολόγηση και τοποθέτηση και άλλοι.