4.2.  ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΑΛΟΠΕΤΑΣΜΑΤΩΝ

 

 

 

1.  Συμβατικά Υαλοπετάσματα (με πλάκα πίεσης)

2.  Ημισυμβατικά Υαλοπετάσματα

3.  Structural Spacer Glazing

4.  Structural Silicone Glazing

5.  Υαλοπίνακες

5.1  Γενική περιγραφή

5.2 Συμβατικοί μονωτικοί υαλοπίνακες

5.3  Υαλοπίνακες SECURIT (ασφαλείας)

5.4  Υαλοπίνακες TRIPLEX

5.5 Υαλοπίνακες σκληρυμένοι δια θερμικής επεξεργασίας( ΗΕΑΤ STRENGTHENED)

5.6  Υαλοπίνακες πυροπροστασίας

5.7 Υαλοπίνακες ασφαλείας με μεμβράνη PVB

5.8  Υαλοπίνακες εναλλαγής διαφάνειας PRIVA LITE

5.9  Θερμοχρωμικοί υαλοπίνακες

5.10  Στοιχεία για τη μελέτη επιλογής υαλοπινάκων

 

 

 

1.  Συμβατικά Υαλοπετάσματα (με πλάκα πίεσης)

·       Είναι ο πλέον κοινός τύπος υαλοπετάσματος και εφαρμόζεται με επιτυχία πολλά χρόνια.

·       Ο φέρων σκελετός, κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία, τοποθετείται στην πρόσοψη του κτιρίου και δημιουργεί τις υποδοχές για την τοποθέτηση των υαλοπινάκων.

·       Η συγκράτηση των υαλοπινάκων οι οποίοι τοποθετούνται από την εξωτερική πλευρά του φέροντος σκελετού πραγματοποιείται με σύσφιξη στο άνοιγμα του σκελετού δια μέσου μιας ισχυρής διατομής αλουμινίου (πλάκα πίεσης) με τη χρήση και των προβλεπόμενων ελαστικών παρεμβυσμάτων.

·       Μετά την τοποθέτηση των υαλοπινάκων η πλάκα σύσφιξης για λόγους αισθητικούς καλύπτεται από μια ειδική διατομή αλουμινίου (καπάκι), η οποία χαρακτηρίζει την κατασκευή, διότι είναι το μοναδικό εξωτερικό ορατό στοιχείο αλουμινίου.

·       Η σειρά των φάσεων εργασίας για την ολοκλήρωση της κατασκευής έχουν ως ακολούθως:

-        Σύνταξη μελέτης, σχεδιασμός, κάνναβος πρόσοψης

-        Πάκτωση των στηριγμάτων του σκελετού στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου

-        Τοποθέτηση των κατακόρυφων και οριζοντίων στοιχείων (κολώνες – τραβέρσες)

-        Τοποθέτηση των ελαστικών παρεμβυσμάτων των υαλοπινάκων

-        Συγκράτηση – σύσφιξη των σταθερών υαλοπινάκων με την πλάκα πίεσης

-        Εγκατάσταση των ανοιγόμενων στοιχείων της πρόσοψης (παράθυρα)

-        Κάλυψη της πλάκας πίεσης με την ειδική διατομή (καπάκι).

-        Στα σχέδια ΥΑ/01, ΥΑ/02, φαίνονται οι λεπτομέρειες του παραπάνω συστήματος. 

 

 

Σχέδιο ΥΑ/01: Συμβατικό σύστημα υαλοπετάσματος

 

 

 

Σχέδιο ΥΑ/02:Συμβατικό σύστημα υαλοπετάσματος

 

 

 

2.  Ημισυμβατικά Υαλοπετάσματα

·       Το ημισυμβατικό σύστημα υαλοπετάσματος χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία:

·       Η συγκράτηση των υαλοπινάκων δεν πραγματοποιείται με "πλάκα πίεσης" αλλά εντός πλαισίων από ειδική διατομή αλουμινίου τα οποία στηρίζονται στο φέροντα σκελετό της πρόσοψης

·       Επειδή η παραπάνω διατομή συγκράτησης των υαλοπινάκων έχει μικρό πλάτος στο σημείο συγκράτησης, το ορατό τμήμα του αλουμινίου είναι πολύ περιορισμένο και το αισθητικό αποτέλεσμα διαφορετικό.

·       Στα σχέδια ΥΑ/03, ΥΑ/04 φαίνονται ενδεικτικές τομές του ημισυμβατικού συστήματος.

 

Σχέδιο ΥΑ/03: Ημισυμβατικό σύστημα υαλοπετάσματος

 

Σχέδιο ΥΑ/04: Ημισυμβατικό σύστημα υαλοπετάσματος

 

 

3.  Structural Spacer Glazing

·       Η μέθοδος Structural Spacer Glazing για την εγκατάσταση υαλοπετασμάτων εφαρμόζεται προκειμένου στις όψεις του κτιρίου να μη διακρίνεται αλουμίνιο όπως στην περίπτωση του συμβατικού και ημισυμβατικού υαλοπετάσματος.

·       Η συγκράτηση του υαλοπίνακα πραγματοποιείται με μηχανική συγκράτηση από ειδικό προφίλ αλουμινίου η οποία δεν είναι ορατή από τον παρατηρητή.

·       Η τεχνική συγκράτησης του υαλοπίνακα που έχει αναπτυχθεί από την TREMCO U.S.A συνίσταται στη συγκόλληση με Structural Silicone σε ειδικό πλαίσιο με διάκενο, περιμετρικά των δύο υαλοπινάκων έτσι ώστε να εισέρχεται ειδικό προφίλ αλουμινίου στο παραπάνω διάκενο και να συγκρατεί μηχανικά το πλαίσιο (η συγκράτηση γίνεται στον ένα εκ των δύο υαλοπινάκων).

·       Η Structural Silicone είναι το υλικό που συγκολλά τους υαλοπίνακες στο πλαίσιο και προσφέρεται και για εφαρμογές όπου υπάρχουν γωνίες με τον ίδιο αρμό.

·       Στο σχέδιο ΥΑ/05 φαίνεται σε τομή η αρχή της μεθόδου.

 

 

Σχέδιο ΥΑ/05: Structural Spacer Glazing

 

 

4.  Structural Silicone Glazing

· Σύμφωνα με την παραπάνω μέθοδο το πλαίσιο των υαλοπινάκων συγκολλάται στο πλαίσιο του "φέροντα" σκελετού του υαλοπετάσματος.

· Η εξωτερική εμφάνιση της κατασκευής είναι μόνον οι υαλοπίνακες (γυαλί), χωρίς να διακρίνεται η παρουσία άλλου υλικού (αλουμίνιο, ελαστικό κλπ).

· Με την παραπάνω μέθοδο δεν υφίσταται πλέον η παραδοσιακή συγκράτηση των υαλοπινάκων από το φέροντα σκελετό και η όψη των κτιρίων όπου εφαρμόζεται η μέθοδος είναι μια συνεχής γυάλινη επιφάνεια.

 

· "Υπάρχουν" διάφοροι τύποι εφαρμογής της μεθόδου "Structural Silicone Glazing" συναρτήσει του πλήθους των πλευρών του υαλοπίνακα που έχουν συγκολληθεί και της τεχνικής συγκράτησης στο φέροντα σκελετό.

· Στο σχέδιο ΥΑ/06 φαίνεται ενδεικτική τομή του συστήματος.

 

 

Σχέδιο ΥΑ/06: Structural Silicone Glazing

 

5. Yαλοπίνακες

 

5.1. Γενική περιγραφή

 

·       Η επιλογή υαλοπινάκων για την τοποθέτηση τους σε κουφώματα αλουμινίου ή υαλοπετάσματα αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης από ειδικούς στον τομέα αυτό, συναρτήσει της σοβαρότητας, του μεγέθους και των ειδικών απαιτήσεων κάθε συγκεκριμένου έργου.

 

·       Ιδιαίτερη μέριμνα σε ό,τι αφορά την επιλογή των ενδεδειγμένων υαλοπινάκων πρέπει να επιδεικνύεται προκειμένου για υαλοπετάσματα με μεγάλα ανοίγματα, υψηλά κτίρια, περιπτώσεις αυξημένων φορτίων και καταπονήσεων, ειδικές συνθήκες θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, σκίασης κλπ.

 

·       Η επιτακτική ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας που παρατηρήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 70, υπήρξε σημαντικό κίνητρο για την τεχνολογική ανάπτυξη στη βιομηχανία παραγωγής υαλοπινάκων προκειμένου να περιορισθεί η κατανάλωση της στις εφαρμογές κλιματισμού ( θέρμανση, ψύξη, αερισμός) σε συνδυασμό με τη χρήση τους στη δόμηση.

 

·        Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των θερμικών απωλειών που παρουσιάζουν τα κτίρια ιδιαίτερα στα ανοίγματα τους αλλά και της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας η χρήση διπλών και γενικότερα ειδικών θερμομονωτικών υαλοπινάκων είναι πλέον συνήθης πρακτική.

 

·       Η ευρύτατη χρήση ειδικών προηγμένης τεχνολογίας σύνθετων υαλοπινάκων σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας θερμό- ήχο- μονωτικά κουφώματα και αντίστοιχα συστήματα κάλυψης προσόψεων, καθιερώθηκε παρά το υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης, προκειμένου να δώσει λύσεις εκεί όπου δεν απέδωσε ο τεχνητός κλιματισμός όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

 

·       Ειδικότερα με τους υαλοπίνακες σύγχρονης τεχνολογίας δίδονται λύσεις:

·       Στο αυξημένο ενεργειακό κόστος λειτουργίας κλιματισμού

·       Σε προβλήματα μη ικανοποιητικού αερισμού

·       Σε έλλειψη ή ανεπάρκεια φυσικού φωτισμού

·       Σε προβλήματα σκίασης

·       Σε προβλήματα ασφάλειας χωρίς να μειώνεται η θέα και η αισθητική του κτιρίου.

 

·       Με τον ίδιο τρόπο η τεχνολογία παραγωγής υαλοπινάκων τα τελευταία χρόνια διαθέτει στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων με διαφορετικές ιδιότητες. Ποιότητα και κόστος, ώστε να αντιμετωπίζεται θετικά κάθε ειδική απαίτηση όπου η ανάγκη χρήσης το επιβάλλει και αναφέρουμε ενδεικτικά τους παρακάτω:

 

5.2. Συμβατικοί μονωτικοί υαλοπίνακες

Οι συμβατικοί μονωτικοί υαλοπίνακες (διπλοί ή τριπλοί) συνίστανται από υαλόφυλλα τύπου FLOAT GLASS

 

Χαρακτηριστικά

·       Διαφανείς (έγχρωμοι ή άχρωμοι)

·       Επίπεδοι χωρίς κυματώσεις και φυσαλίδες

·       Λείες στιλβωμένες επιφάνειες

·       Ανακλαστικοί

·       Χαμηλού συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας

 

Σύνδεση υαλόφυλλων- διάκενο

 

Προφίλ αποστάτης- αφυγραντικά άλατα

 

·       Η σύνδεση – συγκόλληση των υαλόφυλλων για την κατασκευή ενός διπλού υαλοπίνακα με ένα 

«διάκενο» μεταξύ τους, επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός ειδικού σωληνωτού προφίλ αλουμινίου το οποίο λειτουργεί αφ’ ενός σαν « αποστάτης» και αφ’ ετέρου σαν φορέας των αφυγραντικών αλάτων που τοποθετούνται στο εσωτερικό (κοίλο) τμήμα του.

·       Το πλαίσιο του « προφίλ-αποστάτη» συνδέεται με ειδικές ανθεκτικές γωνίες στις 4 ακμές έτσι ώστε να είναι σταθερό και να μην παραμορφώνεται.

 

·       Τα «αφυγραντικά» άλατα επικοινωνούν με το περιβάλλον του διακένου μεταξύ των δυο υαλόφυλλων, διαμέσου μικρών οπών ή εγκοπών που υπάρχουν στην άνω πλευρά του προφίλ – αποστάτη, προκειμένου να απορροφούν την υγρασία ή άλλα αέρια που εκλύονται στο διάκενο.

 

·       Η σύνθεση του συστήματος προφίλ- αποστάτης, αφυγραντικά άλατα, διάκενο, απορρόφηση, είναι η σημαντικότερη παράμετρος καλής απόδοσης του διπλού ή τριπλού υαλοπίνακα και αποφυγής παραμορφώσεων και καταπονήσεων.

 

·       Η ποιότητα των αφυγραντικών αλάτων σε ό,τι αφορά την ικανότητα απορρόφησης, η ποσότητα και η μεθοδολογία πλήρωσης του προφίλ – αποστάτη με αυτά, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός σωστού λειτουργικά μονωτικού υαλοπίνακα.

 

Στεγανοποίηση

·       Η αποφυγή εισόδου υγρασίας στο διάκενο μεταξύ των υαλόφυλλων επιτυγχάνεται με περιμετρική διπλή στεγανοποίηση του υαλοπίνακα

( διπλού ή τριπλού).

 

·       Κατά την πρώτη φάση της περιμετρικής στεγανοποίησης πραγματοποιείται πλευρική συγκόλληση των υαλόφυλλων με το προφίλ αποστάτη, ώστε να δημιουργηθεί το διάκενο.

 

·       Για τη συγκόλληση χρησιμοποιείται θερμοπλαστική κόλλα (ΒUTYL) η οποία εφαρμόζεται « εν Θερμώ» και με ιδιαίτερη επιμέλεια στις γωνίες του υαλοπίνακα.

 

·       Η δεύτερη και τελική φάση της στεγανοποίησης επιτυγχάνεται με την πλήρωση του κενού περιμετρικά μεταξύ υαλόφυλλων και προφίλ αποστάτη χρησιμοποιώντας ειδική θερμοπλαστική κόλλα τύπου HOT MELT ( BUTYL, πολυμερή, ρητίνες)

 

·       Όλες οι παραπάνω κατεργασίες διέπονται από κανονισμούς και πρότυπα ώστε να είναι ελεγχόμενη η ποιότητα τους.

 

5.3.  Υαλοπίνακες SECURIT (ασφαλείας)

·       Ειδικοί υαλοπίνακες πλήρους και ασφαλούς  θραύσης , που σημαίνει ότι μετά τη θραύση τους διασκορπίζονται σε πολύ μικρά τεμάχια ώστε να είναι όσον το δυνατόν ακίνδυνα προς αποφυγή τραυματισμών.

 

5.4.  Υαλοπίνακες TRIPLEX

·       Αφορά ασφαλείας έναντι ατυχήματος αποτελούμενους από υαλόφυλλα συγκολλημένα μεταξύ τους με ειδική μεμβράνη (LAMINATED) οι οποίοι μετά τη θραύση τους δεν δημιουργούν αιχμηρές προεξοχές ικανές να προξενήσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

 

5.5. Υαλοπίνακες σκληρυμένοι δια θερμικής επεξεργασίας( ΗΕΑΤ STRENGTHENED)

·       Είναι υαλοπίνακες με αυξημένα μηχανικά χαρακτηριστικά έως και 5 φορές περισσότερο από τους συνήθεις (ANNEALED)

·       Μετά την πλήρη θερμική επεξεργασία τους αποκτούν ευθραυστότητα, η οποία ευνοεί την κατασκευή υαλοπινάκων τύπου SECURIT εξ’ αιτίας της πλήρους και ασφαλούς θραύσης σε μικρά τεμάχια που τους χαρακτηρίζει.

 

5.6.  Υαλοπίνακες πυροπροστασίας

·       Πρόκειται για υαλοπίνακες που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αντίσταση στις μεταβολές της θερμοκρασίας και αποτελούν εμπόδιο στη μετάδοση πυρκαγιάς τουλάχιστον για μια ώρα.

·       Υπάρχουν υαλοπίνακες ενισχυμένοι με μεταλλικό πλέγμα που αποτρέπει την πτώση τους κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς  και άλλοι οι οποίοι είτε διαθέτουν πολύ μικρό συντελεστή διαστολής, είτε πυρήνα από υδαρές θερμομονωτικό υλικό μεταξύ των υαλόφυλλων των υαλοπινάκων που έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση μετάδοσης της πυρκαγιάς.

 

5.7. Υαλοπίνακες ασφαλείας με μεμβράνη PVB

Αποτελούνται από 2 ή περισσότερα υαλόφυλλα ενωμένα σε όλη τους την επιφάνεια με ελαστική σκληρή μεμβράνη από POLYVINYL BUTYRAL (PVB).

Οι εφαρμογές ποικίλουν συναρτήσει του αριθμού και του πάχους των υαλόφυλλων και των μεμβρανών PVB.

Διατίθενται στους παρακάτω τύπους:

·       Υαλοπίνακες ασφαλείας (2 φύλλα με ενδιάμεση μεμβράνη PVB)

·       Αντιβανδαλιστικοί

·       Αλεξίσφαιροι

·       Ειδικών απαιτήσεων και εφαρμογών

 

5.8.  Υαλοπίνακες εναλλαγής διαφάνειας PRIVA LITE

·       Οι υαλοπίνακες τύπου PRIVΑ- LITE είναι προϊόντα τεχνολογίας τρίτης γενιάς με δυνατότητα μεταβαλλόμενης διαφάνειας για την επίτευξη μερικής ή και ολικής σκίασης.

 

·       Συγχρόνως με τη δυνατότητα ρυθμιζόμενης σκίασης οι υαλοπίνακες PRIVΑ- LITE ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις θερμομόνωσης ηχομόνωσης και πυροπροστασίας για την εφαρμογή τους στα σύγχρονα κτίρια.

 

·       Πρόκειται για ηλεκτροχρωμικούς πολυστρωματικούς υαλοπίνακες οι οποίοι αποτελούνται από υαλόφυλλα με την ειδική επεξεργασία για την ενσωμάτωση υγρών κρυστάλλων (τεχνολογία της POLYMER DISPESED LIQUID CRYSTAL) τα οποία στη συνέχεια συγκολλούνται μεταξύ τους με φύλλα PVB (βουτυλικό πολυβινύλιο)

 

·       Ο υαλοπίνακας που προκύπτει από την παραπάνω συγκόλληση συνδέεται με ηλεκτρικό κύκλωμα το οποίο ελέγχει τη διάταξη των υγρών κρυστάλλων. Όταν το κύκλωμα είναι εκτός τάσης ο υαλοπίνακας είναι αδιαφανής λευκού χρώματος. Υπό τάση, επιτυγχάνεται προσανατολισμός και ευθυγράμμιση των κρυστάλλων και μετατροπή του υαλοπίνακα σε διαφανή.

 

5.9.  Θερμοχρωμικοί υαλοπίνακες

·       Οι θερμοχρωμικοί υαλοπίνακες χαρακτηρίζονται από την ιδιότητα τους να επιτρέπουν τη δίοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου παραμένοντας διαφανείς, συναρτήσει της θερμοκρασίας του χώρου.

·       Εφ’ όσον η θερμοκρασία του χώρου χαρακτηρίζεται υψηλή τότε οι υαλοπίνακες θα γίνουν αδιαφανείς και θα διακοπεί περαιτέρω διέλευση της ηλιακής ακτινοβολίας

Η παραπάνω μεταβολή της διαφάνειας των θερμοχρωμικών υαλοπινάκων επιτυγχάνεται με την συγκόλληση μιας θερμοχρωμικής μεμβράνης η οποία ευαισθητοποιείται από τις θερμοκρασιακές μεταβολές και καθίσταται εναλλακτικά διαφανής ή αδιαφανής.

 

5.10.  Στοιχεία για τη μελέτη επιλογής υαλοπινάκων

·       Η σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής υαλοπινάκων διαθέτει προϊόντα με βελτιωμένες φυσικοχημικές ιδιότητες και αυξημένα μηχανικά χαρακτηριστικά που έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή τους σε έργα με υψηλές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά καταπονήσεις , υψηλά φορτία ανέμου, θερμομόνωση, ηχομόνωση, σκίαση, ασφάλεια, μεθοδολογία στήριξης κλπ.

 

·       Σε έργα με υψηλές απαιτήσεις η στατική μελέτη σε συνδυασμό με τη διαστασιολόγιση των υαλοπινάκων πραγματοποιείται με εξελιγμένα software για την προσομοίωση στις συνθήκες του έργου σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς (FINITE ELEMENTS, TRUSS MODEL ANALYSIS κλπ)

 

·       Η παραπάνω στατική μελέτη των υαλοπινάκων έχει άμεση σχέση με τη στατική μελέτη της φέρουσας κατασκευής (κάνναβος στοιχείων αλουμινίου) δεδομένου ότι υπάρχει συνεργασία του μεταλλικού σκελετού με τους υαλοπίνακες.

 

·       Σε ό,τι αφορά τη θερμομόνωση και ηχομόνωση εκπονούνται ειδικές μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων οφείλουν να ανταποκρίνονται στους προβλεπόμενους κανονισμούς και σε ειδικές απαιτήσεις του έργου εφ‘ όσον έχουν συμφωνηθεί.

 

Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω τα διάφορα στοιχεία που απαιτούνται για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής υαλοπινάκων:

1.     πυκνότητα

2.     ίδιο βάρος

3.     σκληρότητα χάραξης κλίμακας MOHS

4.     σκληρότητα σε ΚΝΟΟΡ

5.     μέτρο ελαστικότητας

6.     αριθμός POISSON

7.     αντοχή σε εφελκυσμό

8.     αντοχή σε κάμψη

9.      συντελεστής διαστολής

10.   αντοχή σε κρούση (υαλοπίνακες ασφαλείας)

11.   μέγεθος

12.   φορτίο ανέμου

13.   διαφορά πίεσης (εντός- εκτός του χώρου τοποθέτησης του υαλοπίνακα)

14.   λεπτομέρειες φέρουσας κατασκευής (κάνναβος αλουμινίου)

15.   τρόπος στήριξης (π.χ περιμετρικά)

16.   είδη φορτίσεων- διάρκεια (στατικά- δυναμικά- θερμικά)

17.   γωνία τοποθέτησης υαλοπινάκων

18.   μετακινήσεις

19.   στοιχεία σεισμικής δραστηριότητας

20.   ασκούμενες καταπονήσεις εξ’ αιτίας διαφοράς συντελεστών θερμικής αγωγιμότητας των συνεργαζόμενων υλικών

21.   χρήση που εξυπηρετεί ο υαλοπίνακας

22.   απαιτήσεις ασφάλειας ( προβλήματα προερχόμενα από θραύση)

23.   κανονισμοί πυροπροστασίας