Είναι γνωστό ότι η προετοιμασία της επιφάνειας πριν από την εφαρμογή είναι ο σπουδαιότερος από τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της προστασίας και την διάρκεια ζωής των επιχρισμάτων. Για τον λόγο αυτόν πρέπει πάντοτε να δίδεται μεγάλη προσοχή τόσο στην επιλογή της μεθόδου που θα εφαρμοσθεί, όσο και στην σωστή εφαρμογή της. Επομένως το θέμα της επιφανειακής προετοιμασίας αφορά τόσο τα στάδια σχεδιασμού και προδιαγραφής, όσο και την εκτέλεση των έργων και τον έλεγχο τους.
Η προετοιμασία της επιφάνειας αρχίζει με την απομάκρυνση των ξένων υλών. Σκόνες, χώματα, άλατα, επικαθίσεις, ροκανίδια, σκόνες από γυαλόχαρτο, πιτσιλιές από ασβέστη και άλλα επιχρίσματα, λάδια και άλλες λιπαρές ουσίες, πίσσες κτλ. πρέπει να απομακρυνθούν πριν από την καθεαυτού προετοιμασία που θα περιγραφεί παρακάτω. Επίσης πρέπει να απομακρυνθούν πριν από την προετοιμασία χαλαρά στρώματα παλαιών χρωμάτων ή βερνικιών.
Ως επί το πλείστον, η προετοιμασία αρχίζει με μια σάρωση για την απομάκρυνση της σκόνης και άλλων χαλαρά συνδεδεμένων υλικών.
Πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε επιχρίσματος στο ξύλο, πρέπει να προηγηθεί απορητίνωση. Αυτή συνήθως γίνεται με μαλακό σαπούνι και νερό, ή σόδα ή ποτάσα. Άλλος τρόπος είναι με διαλύτες. Στη συνέχεια λειαίνεται το ξύλο με διάφορα γυαλόχαρτα ή άλλα λειαντικά μέσα με διαδοχικά μειούμενο μέγεθος κόκκου.
Μετά την λείανση ακολουθεί το πρώτο στρώμα επιχρίσματος (αστάρι), το οποίο έχει σκοπό την σφράγιση των πόρων του ξύλου. Αυτό το αστάρι ονομάζεται σφραγιστικό και αγγλικά σήλερ (sealer). Η σφράγιση είναι απαραίτητη, διότι διαφορετικά, με την πάροδο του χρόνου, θα μεταναστεύσει ο φορέας από τις επόμενες στρώσεις επιχρισμάτων προς τους πόρους του ξύλου, με αποτέλεσμα τα επιχρίσματα να ξεραθούν και τελικά να αποκολληθούν. Πριν το σήλερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός στόκος ξύλου για την κάλυψη των τυχόν ανωμαλιών της επιφάνειας.
Μετά το σήλερ ακολουθεί η εφαρμογή δύο ή περισσότερων στρώσεων βερνικιού (υπόστρωμα και τελικό ή μόνο τελικό σε 2 ή περισσότερες στρώσεις).
Εναλλακτικά πριν ή και αντί το σήλερ, μπορεί να εφαρμοσθεί ένα βερνίκι εμποτισμού (λαζούρα). Αυτό, όπως λεει η λέξη, εμποτίζει το ξύλο στην μάζα του χωρίς την δημιουργία υμένος. Βερνίκια εμποτισμού μπορούν να εφαρμοσθούν για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα:
⇨ για την προστασία του ξύλου από μύκητες, σκουλήκια ή έντομα
⇨ για διακοσμητικούς λόγους, όπως τα διαφανή χρωματιστά βερνίκια
⇨ για πυροπροστασία
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη τεχνική, ως σφραγιστικό αστάρι πριν το βάψιμο με βερνίκια ή χρώματα, χρησιμοποιούνταν το λινέλαιο. Πολλοί τεχνίτες προτιμούν ακόμη την χρήση του λινελαίου για σφραγιστικό αστάρι, όταν βέβαια πρόκειται να εφαρμοσθούν αλκυδικά βερνίκια ή χρώματα.