3.13. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ (ΑΙΤΙΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ)

 

 

 

1.  Προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την αρμολόγηση (αιτίες & λύσεις)

 

1. Δεν κολλάει η κόλλα στο υπόστρωμα

Το υπόστρωμα δεν είναι καθαρό (φέρει σκόνες, λάδια κτλ)

Το υπόστρωμα έχει υποστεί επεξεργασία με ειδικά μη απορροφητικά υλικά

Δεν χρησιμοποιείται σωστός τύπος κόλλας για το συγκεκριμένο υπόστρωμα

Είναι πολύ σφιχτή η κόλλα

Έχει κατακρατήσει υγρά ή μεγάλη υγρασία το υπόστρωμα

 

2. Το πλακάκι «κάθεται»

Είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε μεγάλη ποσότητα (πάχος άνω των 2cm) κόλλας. Η κόλλα δεν  πρέπει να ξεπερνά το πάχος του πλακιδίου. Αν υπάρχουν υψομετρικές διαφορές στο υπόστρωμα, αυτές εξομαλύνονται πριν τοποθετηθούν τα πλακίδια, με κόλλα πλακιδίων (για μικρές διαφορές) ή τσιμεντοκονίαμα για μπετόν εξομάλυνσης.

Τα ‘δόντια’ της σπάτουλας με την οποία χτενίζεται η κόλλα είναι αραιά και με μεγάλο  βάθος, με συνέπεια το κενό που αφήνουν κατά το χτένισμα να τείνει να καλυφθεί από την κόλλα (καθώς αυτή έχει τάση να απλώνεται για να γεμίσει την επιφάνεια υποστρώματος πλακιδίου ομοιόμορφα). Σε αυτές τις περιπτώσεις  χρησιμοποιείται σπάτουλα με μικρότερη απόσταση των δοντιών της μεταξύ τους και χωρίς μεγάλο βάθος.

Κάποιες φορές παρατηρείται «βύθιση» στις γωνίες των πλακιδίων όταν δημιουργούν «σταυρό αρμού». Συνήθως αυτό οφείλεται στο ‘καμπούριασμα’ που έχουν κάποια πλακάκια (διαλογής) και όχι σε κακοτεχνίες του τεχνίτη.

3. Δημιουργείται «πέτσα» στην επιφάνεια της κόλλας 

Οι κατασκευαστές δίδουν ανοιχτό χρόνο εργασίας και στεγνώματος της επιφάνειας του μίγματος της κόλλας  μετρημένες σε συνθήκες εργαστηρίου με θερμοκρασία 22-23 oC με 50% ποσοστό υγρασίας και χωρίς αερισμό. Τον κύριο ρόλο στο στέγνωμα της επιφάνειας της κόλλας παίζουν τα ρεύματα αέρος που εμφανίζονται στην περιοχή και ο αέρας γενικότερα. Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν πρέπει να αναπροσαρμόζεται ο ανοιχτός χρόνος εργασίας έτσι ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια της κόλλας με πλακίδια πριν αυτή στεγνώσει.

4. Δεν τραβάει η κόλλα

Πιθανές αιτίες:

Οι καιρικές συνθήκες (π.χ. χαμηλή θερμοκρασία, μεγάλη υγρασία κλπ.)

Υπερβολικά πολύ νερό στην κόλλα

Λάθος χρησιμοποίηση ενισχυτικού υγρού

5. Η κόλλα τραβάει γρήγορα

Συνήθως αντιλαμβανόμαστε αυτό το γεγονός συγκρίνοντας με προηγούμενη εφαρμογή με άλλο τύπο κόλλας. Ο ανοιχτός χρόνος εργασίας εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες και το υπόστρωμα. Μικρές διαφοροποιήσεις στην θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλες αλλαγές στους ανοιχτούς χρόνους εργασίας που δίνουν οι κατασκευαστές της κόλλας. Ανάλογα με την θερμοκρασία, την υγρασία, τον αέρα και την ατμοσφαιρική πίεση η κόλλα μπορεί να παρουσιάζει αποκλίσεις ως προς το «τράβηγμα», σε σχέση με προηγούμενη χρήση της στον ίδιο ή σε άλλο χώρο και χρόνο. Η εμπειρία του τεχνίτη τον βοηθά να καταλάβει την ποσότητα του νερού που πρέπει να συμπληρωθεί στο μίγμα της κόλλας κατά την παρασκευή του ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος  ανοιχτός χρόνος εφαρμογής.

6. Η κόλλα κρεμάει στις κάθετες επιφάνειες

Υπερβολική ποσότητα κόλλας.

Πρέπει πρώτα να εξομαλυνθεί το υπόβαθρο, καθώς και να χρησιμοποιηθεί λιγότερη κόλλα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η κόλλα σαν συγκολλητική ουσία και υλικό εξομάλυνσης ταυτόχρονα, όταν υπάρχουν κακοτεχνίες στο υπόστρωμα.

Υπάρχει τελείως μη απορροφητικό υπόστρωμα

Χρησιμοποιείται λάθος τύπος κόλλας για το συγκεκριμένο υπόστρωμα

Δεν έχουν τοποθετηθεί οδηγοί τελειώματος

Πολύ αραιή κόλλα. Έπρεπε να προστεθεί λιγότερο νερό

Η επιφάνεια προς εφαρμογή έχει πολύ υγρασία

Σε  σοβατεπί συνήθως η επιφάνεια, εξαιτίας του μικρού μεγέθους της, περνάει απαρατήρητη κατά την διαδικασία εξομάλυνσης που προηγείται της τοποθέτησης πλακιδίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερβολική χρήση κόλλας στην ράχη του πλακιδίου και απευθείας συγκόλληση με το υπόστρωμα. Η κόλλα λόγω βάρους κρεμάει και συμπαρασύρει και το σοβατεπί. Πρέπει να εξομαλυνθούν από πριν και οι επιφάνειες των σοβατεπί και να είναι καθαρές.

7. Η κόλλα έχει σβώλους

Δεν αναμίχθηκε σωστά το μίγμα με την απαραίτητη δοσολογία νερού (είναι σχετικά σφιχτό). Συμβουλευτείτε τις οδηγίες της κόλλας, συμπληρώστε νερό, αναδεύσατε το μίγμα με ηλεκτρικό αναδευτήρα αφήστε 10’ να ‘μελώσει’ και ανακατέψτε πάλι.

Είναι πιθανόν η κόλλα λόγω κακής αποθήκευσης να έχει «τραβήξει» υγρασία

Έχει χρησιμοποιηθεί πολύ νερό. Πρέπει να προστεθεί κόλλα

8. Η κόλλα κολλά στη σπάτουλα

Δεν έχει γίνει καλός καθαρισμός της σπάτουλας σε προηγούμενη χρήση και έχουν μείνει υπολείμματα τα οποία έχουν στεγνώσει και το νέο υλικό προσκολλάται πάνω στο παλιό λόγω συμβατότητας της χημικής τους σύνθεσης.

 

1.  Προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την αρμολόγηση (αιτίες & λύσεις)

1. Ο αρμός «κάθεται»

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτιών όπως:

Σε λανθασμένη αντιστήριξη

Σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υλικού σε μικρή επιφάνεια συγκόλλησης,

Στον αρμό δεν προβλέφθηκαν επιμηκύνσεις και δεν τοποθετήθηκε κορδόνι αντιστήριξης

Έχει χρησιμοποιηθεί πολύ αραιωμένος αρμοστόκος

2. Ο αρμός παρουσιάζει ρωγμές

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτιών όπως:

ο αρμός δέχεται θερμικά σοκ κατά την αρμολόγηση

Έχει χρησιμοποιηθεί πολύ αραιωμένος αρμοστόκος. Το υπόστρωμα τραβάει τον αραιωμένο αρμόστοκο αργά και ενώ φαίνεται ότι ο αρμός είναι γεμάτος αργότερα κάθεται ή δημιουργεί ρωγμές ή φυσαλίδες.

3. Εμφανίζονται κόκκοι διαφορετικού χρώματος στην επιφάνεια του αρμού

Ο αρμόστοκος περιέχει μια σειρά χημικών πρόσθετων, αδρανή υλικά και ειδικά χρώματα σε μορφή σκόνης που προσδίδουν χρώμα στον αρμόστοκο. Αν δεν γίνει καλή ανάδευση κάποιοι κόκκοι σχηματίζουν συσσωματώματα που δεν σπάνε και αν έρθουν κατά την αρμολόγηση στην επιφάνεια και ‘σκάσουν’ εμφανίζεται το παραπάνω φαινόμενο. Επισημαίνουμε ότι με την προσθήκη ενισχυτικών κόλλας υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ανεπαίσθητα ο χρωματικός τόνος του αρμού, καθώς και να παρουσιάζεται ο αρμός πιο «μαστιχωτός» στην αφή.

4. Ο αρμός δεν είναι λείος

Η αρμολόγηση δεν έχει γίνει σωστά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρηγματώσεις, φυσαλίδες κλπ. κι έτσι δεν μπορεί ο αρμός να αποκτήσει γυαλάδα και να είναι λείος.

5. Ο αρμός είναι εύθρυπτος όταν στεγνώσει

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτιών όπως:

6. Αποκόλληση του αρμού

Η αποκόλληση είναι αποτέλεσμα κακού υπολογισμού των διαστολών – συστολών και επιμήκυνσης του αρμού διαστολής

7. Δεν καθαρίζουν τα πλακάκια μετά την αρμολόγηση

Πρόκειται για συνηθέστατο πρόβλημα. Συνήθως οφείλεται στο ότι έχει παραμείνει ο αρμός πολύ ώρα και έχει στεγνώσει υπερβολικά. Επίσης, σε πορώδη πλακίδια δίνεται προσοχή ώστε να μη λερώνεται η επιφάνεια πέραν του αρμού διότι ο μετέπειτα καθαρισμός τους είναι πολύ δύσκολος. Συστήνεται η χρησιμοποίηση χαρτοταινιών για την προστασία των πλακιδίων κατά την αρμολόγηση.

8. Μετά από καιρό ο αρμός έχει λερωθεί

Οι αρμοί καθαρίζονται με καθαριστικά που κυκλοφορούν σε καταστήματα με είδη υγιεινής και πλακιδίων. Υπάρχουν ειδικά όξινα καθαριστικά για δύσκολους λεκέδες που καθαρίζουν, προσδίδουν γυαλάδα και ζωντανεύουν τα χρώματα του αρμόστοκου. Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση των όξινων καθαριστικών γιατί είναι ακατάλληλα για πορώδη πλακάκια, μάρμαρα, πορώδη πλακίδια από ασβεστόλιθο, διακοσμητικές πέτρες και πλακίδια με μεταξοτυπίες. Στις επιφάνειες που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν όξινα υλικά, εφαρμόζονται καθαριστικά πιο ήπιας μορφής.