3.4.  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

 

1. Συγκόλληση διακοσμητικών υλικών εσωτερικών χώρων

2. Συγκόλληση δομικών στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους

 

 

Κύρια απαίτηση των συγκολλητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την σύνδεση δομικών υλικών είναι να μην επιτρέπουν την αποκόλληση ή τον διαχωρισμό των υπό σύνδεση στοιχείων. Θα πρέπει επίσης τα στοιχεία τα οποία συνδέονται δια μέσου συγκολλητικών ουσιών να συμπεριφέρονται σαν ένα σώμα κάτω από μηχανική καταπόνηση.

1. Συγκόλληση διακοσμητικών υλικών εσωτερικών χώρων

Η συγκόλληση υλικών διακόσμησης επικάλυψης (ταπετσαρίες τοίχων, μοκέτες, PVC, πλακίδια και άλλα παρόμοια υλικά επικάλυψης) γίνεται σε όλη την επιφάνεια, έτσι ώστε να παραμένουν στην θέση τους και να μην μετακινούνται κατά την άσκηση επιφανειακών τάσεων. Συγκεκριμένα με την συγκόλληση θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται οι διατμητικές τάσεις μεταξύ υποστρώματος και διακοσμητικού στοιχείου επικάλυψης. Οι συγκολλητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ακρυλικά γαλακτώματα, κόλλες νεοπρενίου και PVA. Οι συγκολλητικές ουσίες τέτοιων υλικών επικάλυψης έχουν χρόνο ζωής από 10 έως 20 χρόνια, όσος και ο χρόνος ζωής των διακοσμητικών στοιχείων επικάλυψης.

 

2. Συγκόλληση δομικών στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους

Κύρια απαίτηση των συγκολλητικών ουσιών είναι να παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή σε υψηλά φορτία, κραδασμούς (τάσεις θλίψης όπως συγκόλληση πλακιδίων σε γκαράζ ή χώρους βαριάς κυκλοφορίας κ.λ.π. ), υψηλή αντοχή σε καιρικές συνθήκες (όπως ηλιακή ακτινοβολία, υγρασία, βροχή, παγετό, κ.λ.π.), αλλά και να ελαχιστοποιούν τις διατμητικές τάσεις, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αποκόλληση των δομικών στοιχείων.

Για οριζόντιες επιφάνειες, η συγκόλληση γίνεται δια μέσου συγκολλητικών ουσιών. Σε κάθετες επιφάνειες η στήριξη των μεγάλου βάρους δομικών στοιχείων (φυσική πέτρα, μάρμαρο, γρανίτης, κ.α) επιτυγχάνεται με συνδυασμό συγκολλητικών ουσιών και μηχανικών στηρίξεων, έτσι ώστε να εκμηδενιστεί πιθανή πτώση από αποκόλληση βαριών δομικών στοιχείων.