An error occurred while processing the request. Try refreshing your browser. If the problem persists contact the site administrator
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ :: Ενίσχυση Κατασκευών για Σεισμικά Φορτία

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΕΕ 


Ενίσχυση Κατασκευών για Σεισμικά Φορτία

Ενίσχυση Κατασκευών για Σεισμικά Φορτία 

Σε αντίθεση με την ύπαρξη πλούσιας βιβλιογραφίας κανονισμών και προδιαγραφών που αναφέρονται στην ανάλυση και στο σχεδιασμό νέων κατασκευών, τα βοηθήματα που έχει στη διάθεση του ο μηχανικός αλλά και ο φοιτητής για θέματα προσεισμικών και μετασεισμικών επεμβάσεων είναι όντως περιορισμένα.

Η ωριμότητα της επιστημονικής γνώσης και το πολύπλοκο των θεμάτων που σχετίζονται με τις επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατασκευές, καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την ανάπτυξη ενός κανονιστικού πλαισίου. Αυτή η επιτακτική ανάγκη σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, επιχειρείται με την ανάπτυξη του ΚΑΝΕΠΕ, η θεσμοθέτηση του οποίου θα εξασφαλίσει μια αρτιότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με δεδομένο το κενό που υπάρχει στη βιβλιογραφία, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες σε θέματα επεμβάσεων που θα βοηθήσουν τον μηχανικό που ασχολείται με την επισκευή-ενίσχυση των κατασκευών. Φιλοδοξεί επίσης να προσφέρει χρήσιμες γνώσεις στο φοιτητή με στόχο την εμπέδωση εννοιών μέσα από παραδείγματα και αριθμητικές εφαρμογές.

Το βιβλίο αποτελείται από εννέα κεφάλαια. Το κεφάλαιο 1 αναφέρεται σε βασικές έννοιες για την επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής και του συστήματος επεμβάσεων με σκοπό τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης υφιστάμενων κατασκευών.

Στο κεφάλαιο 2 περιγράφονται οι πιο συνήθεις μέθοδοι και όργανα διάγνωσης της συνολικής κατάστασης μιας υφιστάμενης κατασκευής, των επιμέρους δομικών στοιχείων της, καθώς και των υλικών του φέροντος οργανισμού της.
Βασικές έννοιες που σχετίζονται με την εφαρμογή ανελαστικής στατικής ανάλυσης παρουσιάζονται στο κεφάλαιο 3. Σύγχρονοι κανονισμοί προτείνουν χρήση αυτών των μεθόδων οι οποίες βοηθούν στη κατανόηση της συμπεριφοράς των κατασκευών, όταν υπόκεινται σε ισχυρές σεισμικές δράσεις.
Οι "παραδοσιακές" μέθοδοι επεμβάσεων σε κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι το αντικείμενο του τέταρτου κεφαλαίου. Δόθηκε έμφαση σε επεμβάσεις με μεταλλικά στοιχεία, με δεδομένη την ύπαρξη βιβλιογραφίας και εμπειρίας για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες μεθόδους που παρουσιάζονται σΆ αυτό το κεφάλαιο.
Θέματα που αφορούν στη χρήση και στον υπολογισμό βλήτρων και αγκυρίων εμπλουτισμένα με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αποτελούν το αντικείμενο του πέμπτου κεφαλαίου.

Το βιβλίο αποτελείται από τα εξής εννέα (9) κεφάλαια: ( 288 σελίδες)
Κεφάλαιο 1. Βασικές αρχές ενίσχυσης των κατασκευών
Κεφάλαιο 2. Μέθοδοι διάγνωσης βλαβών φέροντος οργανισμού
Κεφάλαιο 3. Ανελαστική στατική ανάλυση
Κεφάλαιο 4. Επισκευή και ενίσχυση κατασκευών με
παραδοσιακές μεθόδους
Κεφάλαιο 5. Βλήτρα, αγκύρια και αναρτήρες
Κεφάλαιο 6. Ενίσχυση κατασκευών με σύνθετα υλικά
Κεφάλαιο 7 . Σεισμική μόνωση των κατασκευών
Κεφάλαιο 8. Σεισμική ενίσχυση γεφυρών
Κεφάλαιο 9 . Παράδειγμα ενίσχυσης κτιρίου
Επεμβάσεις με τη σχετικά νέα για τη χώρα μας τεχνολογία των ινοπλισμένων πολυμερών αναπτύσσονται στο κεφάλαιο 6. Παρουσιάζονται αριθμητικά παραδείγματα για την εμπέδωση των βασικών εννοιών σχεδιασμού.
Βασικά ερωτήματα σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της σεισμικής μόνωσης, τα κυριότερα συστήματα σεισμικής μόνωσης καθώς και βασικές έννοιες σχεδιασμού κατασκευών με σεισμική μόνωση, παρουσιάζονται και διανθίζονται μέσω παραδειγμάτων στο κεφάλαιο 7.

Είδη βλαβών, διαδικασίες αξιολόγησης και μέθοδοι επεμβάσεων σε γέφυρες αποτελούν το αντικείμενο του ογδόου κεφαλαίου. Επισημαίνεται η ανάγκη θεσμοθέτησης περιοδικού ελέγχου των έργων υποδομής και ιδιαίτερα των γεφυρών, σχολικών κτιρίων, νοσοκομείων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες με προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο και έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Στο κεφάλαιο 9 παρουσιάζεται η διαδικασία αποτίμησης και ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού ενός πολυορόφου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα.