16 Απριλίου 2010

Η κρίση στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αθήνα, ξενοδοχείο ACROPOL, Πειραιώς 1, Ομόνοια

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Η κρίση στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών».

          Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010, στο ξενοδοχείο ACROPOL, Πειραιώς 1, Ομόνοια. Ώρα έναρξης 9:30 πμ.

 

          Ο τομέας της οικοδομής βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε βαθειά κρίση, την μεγαλύτερη που γνώρισε τα μεταπολεμικά χρόνια.

          Η κρίση αγγίζει τα όρια της κατάρρευσης για έναν κλάδο που συγκροτείται από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την χώρα, συμβάλλει με ποσοστά γύρω στο 10% στο ΑΕΠ και του οποίου η συμμετοχή στην συνολική απασχόληση και οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε άλλους κλάδους της οικονομίας είναι γνωστές. Η αγορά κατοικίας έχει αφεθεί στην τύχη της, κανένα μέτρο ενίσχυσης της ζήτησης δεν έχει ανακοινωθεί, καμία πολιτική ενίσχυσης της στεγαστικής πίστης δεν έχει εξαγγελθεί και καμία δήλωση στήριξης δεν έχει γίνει.

          Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θεωρεί άμεση ανάγκη την συμπαράταξη όλων των φορέων της Οικοδομής για την κοινή επεξεργασία και από κοινού διεκδίκηση μιας πολιτικής στήριξης του τομέα της οικοδομής και των κατασκευών.

         

          Στόχοι της Ημερίδας είναι:

 

  • να προβληθεί η σοβαρότητα της κρίσης στον τομέα των κατασκευών, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων έργων, οι επιπτώσεις της στην απασχόληση (και την ανεργία) των Mηχανικών και των  εργατοτεχνιτών και οι συνέπειές της στους ευρύτερους τομείς της οικονομίας που δραστηριοποιούνται (και ζουν), ως παραγωγικές ή εμπορικές επιχειρήσεις, στο αντικείμενο των δομικών και των κατασκευών
  • να κατατεθούν προτάσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων ικανών να διασώσουν τον κατασκευαστικό τομέα από την επικείμενη καταστροφή, με την εφαρμογή ρεαλιστικής πολιτικής στήριξης, ώστε να δοθεί χρόνος για την πλήρη και χωρίς αγκυλώσεις αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και για την πραγματοποίηση των θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τομέας των έργων 

·         να διατυπωθούν απόψεις για τις, κατά την κρίση των φορέων, αναγκαίες θεσμικές αλλαγές.

 

 

Οργανωτική Επιτροπή

Βουδικλάρης Θεόδωρος, ΠΜ

Γρατσίας Νίκος, ΠΜ

Χατζηδάκης Άρης, ΠΜ

 

Πληροφορίες :

Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου, τηλ. 210-3291252-4,
e-mail:
sci-work@central.tee.gr