ΤΕΕ και Αυτοδιοίκηση

Το ΤΕΕ είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος όχι μόνο του Κράτους και των Περιφερειακών αποκεντρωμένων οργάνων του αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, όπως την κατοχυρώνει συνταγματικά το άρθρο 102 του Συντάγματος του 2002.

Η πλούσια πολύχρονη μέχρι σήμερα εμπειρία της συνεργασίας ΤΕΕ και Αυτοδιοίκησης είχε και έχει αμφίδρομο όφελος:

Για τον κόσμο των μηχανικών, εμβάθυνση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση (λειτουργία, ανάπτυξη, σχεδιασμός και παραγωγή έργου, προστασία περιβάλλοντος, ενέργεια κλπ) και διάνοιξη ενός τεράστιου πεδίου δραστηριοτήτων και απασχόλησης.

Για την Αυτοδιοίκηση, ποιοτική άνοδο της λειτουργίας της και αποτελεσματική αντιμετώπιση από τεχνικής πλευράς των προβλημάτων παραγωγής έργου και των τοπικών υποθέσεων που πραγματικά είναι κατά τεκμήριο αρμοδιότητά της.

Στα πλαίσια της γόνιμης αυτής συνεργασίας, που επικυρώθηκε και με την υπογραφή αντίστοιχων μνημονίων του ΤΕΕ με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, εκδόθηκαν πρόσφατα δύο οπτικοί δίσκοι που περιέχουν:

1) Δραστηριότητες ΤΕΕ σε θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση (Εκδηλώσεις, Μελέτες, Παρεμβάσεις)  

Οι δραστηριότητες αυτές, εξαιτίας της ευρύτητας των θεμάτων, κατατάσσονται σε επιμέρους θεματικές ενότητες και περιλαμβάνουν:
- Εκδηλώσεις και Μελέτες περιόδου 1996-2006 και
- Πρόσφατες Παρεμβάσεις (κυρίως τελευταίας 3ετίας)
τόσο του ΤΕΕ κεντρικά, όσο και των Περιφερειακών του Τμημάτων

Η συλλογή αυτή δεν φιλοδοξεί να είναι εξαντλητική, αλλά να παρουσιάσει σχετικούς τομείς της μέχρι τώρα συνεισφοράς του ΤΕΕ ως Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, ενσωματώνοντας σε ηλεκτρονική μορφή τις διαθέσιμες πληροφορίες σε κάθε δράση, που μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά για τους φορείς της Αυτοδιοίκησης κατά την άσκηση του θεσμικού τους ρόλου. Παράλληλα, περιγράφονται σε κάθε επιμέρους θεματική ενότητα οι υπάρχουσες δομές του που τίθενται στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης για περαιτέρω δράσεις και συνεργασίες. Αντίστοιχες δομές διαθέτουν, ανάλογα και με το μέγεθός τους, τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ σε όλη την Ελλάδα

Το περιεχόμενο του 1ου οπτικού δίσκου στο διαδίκτυο http://www.ota.tee.gr/

 

2) Νομοθεσία (Χωροταξικός, Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Προστασία Περιβάλλοντος, Αρμοδιότητες Αυτοδιοίκησης, Προδιαγραφές)

Τον 2ο αυτό οπτικό δίσκο  - λόγω του μεγάλου μεγέθους των αρχείων - μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί από το Γραφείο Χωρικού Σχεδιασμού και Αυτοδιοίκησης του ΤΕΕ (τηλ. 210-3291522)