|
TEE - TΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
|
|
|
Έδρα: Θεσσαλονίκη Νομοί Αρμοδιότητας: Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής. Διεύθυνση: Ζεύξιδος 8, 54622 Θεσσαλονίκη Τηλέφωνα: (2310) 253240, 253490-2, 253493-6, 253480-1, 253243, 253486-8 Fax: (2310) 268375, 275773 Email: tee_thess@tee.gr URL: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm
|
|
|
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
|
|
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, έχει τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
- Η περιοχή αρμοδιότητάς του είναι η ευρύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας με όλες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, το δεύτερο μεγαλύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας, μεγάλα αστικά κέντρα και ευρεία μεθόριο, κατά συνέπεια σημαντικές ανάγκες για αναπτυξιακές δράσεις και υποδομές.
- Είναι το πολυπληθέστερο Περιφερειακό Τμήμα με 14.000 μέλη, τα οποία καλύπτουν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του τεχνικού κόσμου, ενώ συγκροτούν εταιρικά σχήματα πανελλαδικής εμβέλειας, δεδομένα που συνεπάγονται συσσώρευση εμπειρίας αλλά και επαγγελματικών προβλημάτων.
Επομένως η δραστηριότητά του καλύπτει όλη την κλίμακα ενδιαφερόντων και αρμοδιοτήτων του ΤΕΕ. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της δραστηριότητας είναι η συνέχειά της, από θητεία σε θητεία, με υψηλής ποιότητας αναλύσεις και προτάσεις που, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα επαγγελματικά και θεσμικά ζητήματα, συχνά αποτέλεσαν υπόβαθρο για τη συγκρότηση των θέσεων του ΤΕΕ.
Για την εξασφάλιση αυτής της συνέχειας, ο απολογισμός χρησιμεύει ως στοιχείο προσανατολισμού για τον επόμενο προγραμματισμό, ώστε να θέτει συγκεκριμένους στόχους και αυστηρές προτεραιότητες με διακριτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. |
|
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
§ Θεσμικά θέματα - μέλη - δικαιώματα
Βασικό θέμα της θητείας ήταν η ανάγκη να ανοίξει, με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΤΕΕ ο διάλογος για συνολική αναδιοργάνωση του τεχνικού κόσμου, το επαγγελματικό αντικείμενο, την πιστοποίηση των προσόντων των διάφορων βαθμίδων των τεχνικών και κατά συνέπεια την διαβάθμιση της συνεισφοράς τους στην αναπτυξιακή κλίμακα. Παράλληλα να γίνουν θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία και οργάνωση του ΤΕΕ και να εκσυγχρονιστεί η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκαν και συντάχθηκαν προτάσεις για τα εξής θέματα:
- Ασκηση Επαγγέλματος, ένταξη στο επάγγελμα, μέλη ΤΕΕ
- Ασκηση Πειθαρχικού ελέγχου, θεσμικό πλαίσιο, νομικό καθεστώς, διαδικασίες, κανονισμός δεοντολογίας
- Θεσμικό πλαίσιο ΤΕΕ
Και τα τρία ζητήματα παραμένουν ως βασικά ζητούμενα όχι μόνο για την κατοχύρωση του ρόλου του ΤΕΕ αλλά γι΄αυτή καθαυτή την ύπαρξή του.
· Δημόσια Έργα - Δημόσια Διοίκηση
Ήταν και συνεχίζουν να είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τόσο τον τεχνικό κόσμο, όσο και τους πολίτες εφόσον οι υποδομές αφορούν άμεσα την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα στην τρέχουσα θητεία, με τις θεσμικές αλλαγές που επιχειρήθηκαν. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει μακρά παράδοση στη μελέτη αυτών των θεμάτων που χρησίμευσαν ως υπόβαθρο για την παραγωγή πλήρων και τεκμηριωμένων προτάσεων. Ιδιαίτερα για το θέμα του νέου νόμου περί αναθέσεως μελετών, το ΤΕΕ/ΤΚΜ συμμετείχε συντεταγμένα με προτάσεις σε όλες τις φάσεις του διαλόγου.
· Ανάπτυξη
Οι σημαντικότερες θέσεις του Τμήματος περιλαμβάνονται στα τρία υπομνήματα προς τον Πρωθυπουργό, που υποβάλλονται κάθε χρόνο με αφορμή την ανακοίνωση της αναπτυξιακής πολιτικής, στα εγκαίνια της ΔΕΘ και αφορούν:
- Το σχεδιασμό και την άσκηση γενικής αναπτυξιακής πολιτικής
- Την ισόρροπη ανάπτυξη Κέντρου - Περιφέρειας
- Την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της με συγκεκριμένα έργα και δράσεις
- Την ανάδειξη του Μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης.
Οι θέσεις αυτές προκύπτουν από την όλη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου, δηλαδή, αναλύσεις ΜΕ και ΟΕ, εκδηλώσεις, συσκέψεις και συνεργασίες με φορείς, προτάσεις σε αρμόδια όργανα (Υπουργεία, Περιφερειακό Συμβούλιο, φορείς). |
|
|
Στο πλαίσιο αυτό, τα βασικά θέματα για τα οποία υπάρχουν αναλύσεις και προτάσεις είναι τα εξής:
Για την Επικράτεια:
- Διαχείριση του Γ' ΚΠΣ και προτάσεις για την Δ' διαχειριστική περίοδο, κυρίως για θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας.
- Αναπτυξιακός Νόμος
- Ψηφιακή Στρατηγική 2006 - 2013
- Θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων
- Επικίνδυνα απόβλητα
Για την Ευρύτερη Περιοχή:
- Πρόταση για δημιουργία Σιδηροδρομικής Εγνατίας, σε συνεργασία με τα ΠΤ Ανατολικής, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.
- Χωροταξικός σχεδιασμός, σε συνεργασία με τα ΠΤ Ανατολικής, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης.
Για την Κεντρική Μακεδονία:
- Δράσεις και έργα στο πλαίσιο του Γ' και Δ' ΚΠΣ
- Κατάσταση της βιομηχανίας - προτάσεις για τη βελτίωσή της
- Ίδρυση φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου
- Περιφερειακό Σχέδιο διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
- Προαστιακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης για σύνδεση εκτός από την περιαστική της ζώνη με τα αστικά κέντρα Έδεσσα, Σκύδρα, Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Πολύγυρο, Μουδανιά
- Έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων Κ. Μακεδονίας
- Λίμνη Κορώνεια
Για τη Θεσσαλονίκη:
- Μεγάλα έργα: ΜΕΤΡΟ, Υποθαλάσσια, Αεροδρόμιο
- Μητροπολιτική Διοίκηση
- Ίδρυση Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΧΩΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη για το συντονισμό του σχεδιασμού και της υλοποίησης των έργων.
- Σύνταξη σχεδίου Προεδρικού διατάγματος για την εκτός σχεδίου περιοχή της Περιαστικής Ζώνης Θεσσαλονίκης και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης
- Ανάπλαση της Κεντρικής Περιοχής της Πόλης
- Διαχείριση των χώρων των πρώην Στρατοπέδων
- Ανάδειξη της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
- Ενιαία διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων
- Καμπάνια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, με σειρά πρωτοποριακών δράσεων όπως στατιστική έρευνα, ταινία μικρού μήκους, διαδραστική κατασκευή, συναυλία, εκδηλώσεις με εκπροσώπους της τέχνης, ένθετα σε φύλλα πανελλαδικής κυκλοφορίας. |
|
|
ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
· Οργάνωση της λειτουργίας των ΜΕ και ΟΕ
Έγινε σημαντική προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της λειτουργίας των συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών οργάνων, την αξιοποίηση των παλαιότερων συνεργατών αλλά και την προσέλκυση νέων συναδέλφων. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την υπάρχουσα εμπειρία:
- Συγκροτήθηκαν 9 ολιγομελείς Μόνιμες Επιτροπές, με σαφώς επιτελικό ρόλο, μετά από προσεκτική ομαδοποίηση των βασικών θεμάτων και προτεραιοτήτων της θητείας.
- Συγκροτήθηκαν 41 Ομάδες Εργασίας, για την εξειδίκευση και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, με ουσιαστικό και σαφώς προσδιορισμένο αντικείμενο και αυστηρό έλεγχο των παραδοτέων σε σχέση με την ανάθεση.
· Οργάνωση των υπηρεσιών
Με βάση τον Οργανισμό του ΤΕΕ και ζητούμενα την αποτελεσματικότητα στην προσέγγιση των στόχων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών:
- Επαναπροσδιορίστηκε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η εφαρμογή συστήματος ποιότητας, του οποίου γίνεται δοκιμαστική εφαρμογή πριν την πιστοποίηση.
- Οργανώθηκαν σεμινάρια για την επιμόρφωση των στελεχών και των υπαλλήλων του Τμήματος στη Η/Υ και προγραμμάτων.
· Οργάνωση των αρχείων
Έγινε πλήρης και ενιαία κωδικοποίηση του επιστημονικού έργου και των θέσεων, σε θεματικά αρχεία, με 6 βασικές θεματικές ενότητες, 19 θέματα και 90 υποθέματα.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη διάρκεια της θητείας έγινε σημαντική προσπάθεια για τη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής του Τμήματος σε σχέση με τους πολίτες τους φορείς, τα μέλη του αλλά και οργανισμούς μηχανικών άλλων χωρών. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας:
- Πραγματοποιήθηκαν 46 εκδηλώσεις
- Εκδόθηκαν 145 ανακοινώσεις και δελτία τύπου
- Πραγματοποιήθηκαν 74 συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας
- Οργανώθηκαν 40 σεμινάρια
- Οργανώθηκε σεμινάριο στη Σόφια της Βουλγαρίας για το Επιμελητήριο Μελετητών, με θέμα την αντισεισμική προστασία.
- Αναμορφώθηκε η ιστοσελίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ όπου δημοσιοποιούνται όλες οι θέσεις, οι ΟΕ, οι εκδηλώσεις και οι λοιπές δραστηριότητες του Τμήματος
- Σε ότι αφορά το δεκαπενθήμερο περιοδικό ΤΕΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ, συνεχίστηκε η έκδοσή του με ιδιαίτερη επιμέλεια τόσο της ύλης όσο και της αισθητικής του εντύπου. Ιδιαίτερη φροντίδα υπήρξε αντίστοιχα και για την ποιότητα των προσκλήσεων και αφισών για τις εκδηλώσεις του Τμήματος.
- Οργανώθηκαν πέντε εκδηλώσεις στην Λευκωσία, την Καρλσρούη, τη Ρώμη, τη Βιέννη και τις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ενώσεις μηχανικών στο πλαίσιο του προγράμματος MOBILITY.
- Τέλος, στο πλαίσιο της καμπάνιας για το αστικό περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στατιστική έρευνα σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν σε στρογγυλό τραπέζι με ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης και της δημοσιογραφίας , πανελλαδικής εμβέλειας.
|
|
|
|
|
|