ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009
Tabbed content
 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

Γ' ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ 2007 - 2013

ΠαρεμβάσειςΚύρια Αρθρα Ε.Δ,
Εκδηλώσειςeu-orgsΤο ΤΕΕ, εξ αρχής συμμετείχε στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του ΕΣΠΑ και του σ/ν για τις Διαχειριστικές Αρχές (Ν. 3614/08). Έχει διατυπώσει - σε όλες τις φάσεις - τις απόψεις του, πολλές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές. Πλην, όμως, ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν και να αντιμετωπιστούν, πριν η χώρα μας βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που δεν θα επιτρέψουν την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος. Δεν αφορά αυτό μόνο την απορρόφηση των κονδυλίων, όπως συνέβη με το Γ΄ και τα προηγούμενα ΚΠΣ, αλλά και της αξιοποίησής τους κατά τρόπο που θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ είχε από την αρχή επισημάνει το βαρύ, πολύπλοκο, γραφειοκρατικό, χρονοβόρο σε έναρξη εφαρμογής αλλά και σε λειτουργία νέο Σύστημα Διαχείρισης 2007-13: Διαχειριστικές αρχές 1ου και 2ου επιπέδου, νέοι Ενδιάμεσοι Φορείς, νέες Α.Ε., αλληλο-εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κεντρικούς φορείς και φορείς κέντρου - περιφέρειας, μεγάλο διαχειριστικό κόστος, κ.α.  Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που απαιτείται είναι ολιγομελή και ευέλικτα σχήματα με σαφή ορισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα και τους φορείς και προπαντός σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, διασφάλιση ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους στις επί μέρους επιλογές και αποφάσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας της δημόσιας διοίκησης συνολικά και σε μόνιμη βάση.

Ένα από τα θετικά σημεία του Ν. 3614/08 που αναγνώρισε το ΤΕΕ ήταν η αντιμετώπιση, για πρώτη φορά, της διαχειριστικής επάρκειας των Τελικών Δικαιούχων, κάτι που από δεκαπενταετίας είχε εντοπισθεί ως το βασικό πρόβλημα έγκαιρης υλοποίησης και απορρόφησης πόρων. Ωστόσο, η θετική πρόβλεψη καταστρατηγήθηκε με εγκύκλιο του ΥΠΟΙΟ για την απλούστευση των διαδικασιών κατά το μεταβατικό στάδιο, για την οποία διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να ανακληθεί αμέσως, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί σ' αυτό το σημείο όπως προβλέφθηκε.   

βλ.  Κείμενο για Διαβούλευση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, σχετικά με τις θέσεις του ΤΕΕ στο σ/ν «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 και άλλες διατάξεις» (17.3.2010)

Για όλα τα παραπάνω θέματα, βλ. περισσότερα Παρεμβάσεις, Εκδηλώσεις

Ομάδα Δράσης ΤΕΕ για το ΕΣΠΑ

Δεδομένης της μεγάλης σημασίας του ΕΣΠΑ για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας έχει συσταθεί και λειτουργεί στο ΤΕΕ από τα τέλη του 2005 Ειδική Ομάδα Δράσης, στελεχωμένη από μέλη με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των προηγούμενων τριών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων, καθώς και των έργων και δράσεων που εντάχθηκαν σε αυτά. Η Ομάδα αυτή παρακολουθεί στενά τα θέματα ΕΣΠΑ, επεξεργαζόμενη τα διατιθέμενα στοιχεία, επιδιώκοντας επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Ομάδα Εργασίας για το ΕΣΠΑ που λειτουργεί στο ΤΕΕ, δημιούργησε το blog «ΕΣΠΑ και Μηχανικοί» με σκοπό να αξιοποιήσουμε τη συλλογική μας γνώση και να παρέμβουμε αποτελεσματικότερα στην ανάπτυξη της Χώρας και στην ορθολογική αξιοποίηση των μηχανικών.

βλ. και Απασχόληση - Παρεμβάσεις σε Γ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ[ΝΕΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ]
[ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ]
[ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΔΙΩΤ. ΤΟΜΕΑ]

  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος