ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2004 :: 2280


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004 - Τεύχος 2280   


 


Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Κανείς δεν περισσεύει...
Η αναμενόμενη (εκτός απρόοπτου) θετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της από δεκαετίας προσφυγής του ΤΕΕ κατά του Π.Δ. 318/1994 ανοίγει το δρόμο για έναν έντιμο, συνολικό και οριστικό διάλογο, με συμμετοχή όλων των άμεσα ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων, ώστε να καθοριστούν, επιτέλους, στη χώρα μας, τα επαγγελματικά δικαιώματα των τεχνικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.  

 

Η αναμενόμενη (εκτός απρόοπτου) θετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της από δεκαετίας προσφυγής του ΤΕΕ κατά του Π.Δ. 318/1994 ανοίγει το δρόμο για έναν έντιμο, συνολικό και οριστικό διάλογο, με συμμετοχή όλων των άμεσα ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων, ώστε να καθοριστούν, επιτέλους, στη χώρα μας, τα επαγγελματικά δικαιώματα των τεχνικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Έναν διάλογο δίχως προκαταλήψεις και στείρες αντιπαραθέσεις, στον οποίο έχει επανειλημμένως καλέσει το ΤΕΕ, αλλά, δυστυχώς, πολλοί κώφευσαν ελπίζοντας, ίσως, ότι εξαπατώντας και απατώμενοι επί σειρά ετών, τελικώς και ως διά μαγείας θα ξεπεραστούν τα ανυπέρβλητα και σαφή εμπόδια που θέτει το Σύνταγμα, αλλά και κάθε λογική αντίρρηση που επιτάσσει η επιστημονική γνώση.

Ως εδώ, όμως, κράτησαν τα ψέματα και οι αυταπάτες. Ως εδώ, θέλουμε και ελπίζουμε, διήρκεσε και η φυγομαχία των αρμοδίων, όπως, επίσης, η άρνηση του διαλόγου από εκείνους που θα έπρεπε να τον επιδιώκουν πρώτοι. Σήμερα και με την αναμενόμενη απόφαση του Σ.τ.Ε. ενόψει, ο διάλογος καθίσταται και γιΆ αυτούς μονόδρομος.

Το ΤΕΕ δεν επιχαίρει. Κάθε άλλο. Έχοντας μελετήσει συστηματικώς και από κάθε άποψη και από κάθε οπτική το θέμα, γνωρίζει ότι δεν είναι κάτι που εύκολα αντιμετωπίζεται απλώς και μόνο με την καλή διάθεση. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι η επίλυσή του είναι ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ και καθοριστικό για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα επόμενα δύσκολα και εξόχως ανταγωνιστικά, σε διεθνές επίπεδο, χρόνια.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί έχουν συνείδηση ότι η ανάπτυξη απαιτεί συλλογική εργασία, στην οποία ο καθένας που συμμετέχει έχει και ρόλο και πεδίο δράσης απολύτως σαφές και διακριτό. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον, αλλά και με απόλυτη πεποίθηση ότι κανείς δεν περισσεύει, προσέρχονται και καλούν στο διάλογο όλους.

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Ο διάλογος του πεζοδρομίου

κάθε άλλο παρά άσκοπος είναι, ενίοτε δεν είναι και κακός.Διάλογος του «πεζοδρομίου», επί της οδού Πανεπιστημίου, λοιπόν, έγινε το απόγευμα της 9ης Ιανουαρίου έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου και του Προέδρου της ΕΕΤΕΜ κ. Δημόπουλου, και ενώ εντός της αιθούσης συνεχιζόταν η συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης του Π.Δ. 318/1994 που είχε υποβάλει πριν δέκα χρόνια το ΤΕΕ σε τόνους υψηλούς και διαστρεβλωτικούς από την πλευρά · κυρίως · του εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας (ο οποίος συμβαίνει να είναι και Πρόεδρος του ΣΑΕΙ !!!).Ελπίζουμε η απόφαση του Σ.τ.Ε. να δώσει την αφορμή ο διάλογος να μετακινηθεί από το πεζοδρόμιο, γύρω από ένα τραπέζι.
 
 
 Η δήλωση περί μη κρατικών ΑΕΙ 

που εν τη ρύμη (νομίζουμε) του προεκλογικού κλίματος και λόγου έκανε ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Παπανδρέου, πυροδότησε, όπως ήταν επόμενο, έναν δημόσιο διάλογο. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίχθηκε ότι ο υποψήφιος νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε προς τις πάγιες θέσεις της, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, οι οποίοι τόνισαν ότι τα «μη κρατικά ΑΕΙ», επΆ ουδενί σημαίνει «ιδιωτικά», υπενθυμίζοντας ότι με τη συνταγματική αλλαγή της δεκαετίας του Ά70 υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία «μη κρατικών Πανεπιστημίων», από μη κερδοσκοπικούς φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.).Αξιοσημείωτη, όμως, είναι η δήλωση-παρέμβαση 144 πανεπιστημιακών οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι το δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα της μόρφωσης δεν είναι διαπραγματεύσιμο και επισημαίνουν ότι οι αξίες που συγκρότησαν στον ευρωπαϊκό χώρο την έννοια της Universitas εδώ και 900 χρόνια «βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις μετανεωτερικές θέσεις υπέρβασης της υπόστασης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου». Για να δηλώσουν ότι «ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού Πανεπιστημίου θα μας βρίσκει απέναντί του».
 
 
 Και ξανά τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών 

που δοθείσης της προηγούμενης αφορμής (αλλά και της προσδιορισμένης για τις 29 Ιανουαρίου ψήφισης της γνωστής · στους αναγνώστες μας · έκθεσης του Ιταλού Ευρωβουλευτή κ. Stefano Zappala) ενεπλάκησαν στην κομματική αντιπαράθεση. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης αξιοποίησε · και την πρόσφατη, αλλά και παλιότερες · δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ως «συνηγορία» υπερψήφισης της (γνωστής) τροπολογίας του για αναγνώριση των τίτλων σπουδών που αυτά δίνουν (κάλεσε, μάλιστα, τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ να την υπερψηφίσουν για να μην βρεθούν εκτός κομματικής γραμμής !) από την άλλη ο ευρωβουλευτής του κυβερνητικού κόμματος κ. Ιωάννης Κουκιάδης υπογράμμισε «τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε μη κρατικά πανεπιστήμια και σε αυτοκηρυσσόμενες ως πανεπιστήμια ιδιωτικές επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι «προϋπόθεση του διαλόγου δεν είναι βέβαια να συμφωνούμε οπωσδήποτε, όμως πρέπει τουλάχιστον να μην υπάρχει σύγχυση στο πού διαφωνούμε».

Συμπέρασμα, όπως άλλωστε τονίζαμε στο κύριο άρθρο του Ενημερωτικού Δελτίου της 12ης Ιανουαρίου: «Η απαξίωση των πτυχίων των διπλωματούχων μηχανικών, διά της αναγνώρισης ισοτιμίας και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε απόφοιτους σχολών με σαφώς υποδεέστερο κύκλο και περιεχόμενο σπουδών, θα πρέπει να ειδωθεί ως "κορυφή του παγόβουνου" που απειλεί συλλήβδην την κοινωνία (και όχι μόνο την ελληνική)». ¶ρθρο, που υπενθυμίζουμε ότι κατέληγε: «Το 2004 εναπόκειται να αποδειχθεί αν θα καταγραφεί ως "σωτήριο" ή ως "έτος μ.Π." * . Το βέβαιο είναι πως για το ΤΕΕ και τους διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας θα είναι έτος εγρήγορσης».
* Μετά πτυχίων = μεταπτυχιακή εποχή
 
 
 Και (επί του πιεστηρίου) δύο επιστολές... 

επίκαιρες, επί τους συγκεκριμένου θέματος, του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου προς όλους τους Ευρωβουλευτές.

Η πρώτη (στάλθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2004):
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, έχει παρακολουθήσει από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις προσπάθειές να αποκτήσει η Ε.Ε. μια οδηγία ορθή και περισσότερο λειτουργική από την Κ.Ο. 89/48, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.Λάβαμε γνώση των τροπολογιών, οι οποίες ψηφίστηκαν στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς στις 27-11-2003 και αφορούν την Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (Έκθεση του Κοινοβουλίου η οποία εκδόθηκε στις 4-12-2003 με κύριο εισηγητή τον κ. Stefano Zappala), καθώς και των τροπολογιών οι οποίες προτάθηκαν για την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου (Έκθεση Stefano Zappala 8-1-2004) και θα συζητηθούν μαζί με την παραπάνω έκθεση στις 15-1-2004.
Παρακαλούμε να υποστηρίξετε τις τροπολογίες του κ. Stefano Zappala για το Ειδικό Τμήμα και Παράρτημα (Section and Annex) για τους Μηχανικούς.Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι αντίθετο με τις τροπολογίες:

Τροπολογία 8. Αιτιολογική σκέψη 7α (νέα) «(7 α) Κρίνεται σκόπιμο να ληφθούν υπόψη η εξέλιξη των εκπαιδευτικών συστημάτων και η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών που πραγματοποιούνται σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη υπό την ευθύνη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων διαμέσου των μεθόδων της δικαιόχρησης, της αναγνώρισης ή της πιστοποίησης. »
Τροπολογία 66. ¶ρθρο 13, παράγραφος 2α (νέα) «2α. Δεν επιτρέπεται η απαίτηση από το κράτος μέλος υποδοχής κανενός άλλου είδους βεβαίωσης ή πιστοποιητικού από τον αιτούντα, που να θέτει σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα του τίτλου σπουδών και τα στοιχεία τα οποία αυτός βεβαιώνει. »
Τροπολογία 67. ¶ρθρο 13, παράγραφος 2β (νέα) «2β. Οι τίτλοι εκπαίδευσης που εκδίδονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα με την μέθοδο της δικαιόχρησης, της αναγνώρισης, ή της πιστοποίησης θεωρούνται ως τίτλοι εκπαίδευσης των ιδρυμάτων που εκδίδουν τον σχετικό τίτλο.»Οι συγκεκριμένες τροπολογίες αφορούν συνεργασίες Πανεπιστημίων με άλλα ιδρύματα τα οποία δεν αναγνωρίζονται και δεν ελέγχονται από τη χώρα στο έδαφος της οποίας λειτουργούν και, κατά συνέπεια, η αναγνώριση των τίτλων που αναγνωρίζονται και εκδίδονται βάσει τέτοιων σχημάτων δεν επιτρέπεται εφόσον δημιουργούν προβλήματα στη νομική και συνταγματική τάξη της χώρας στην οποία λειτουργούν. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Η δεύτερη (στάλθηκε ακριβώς την επομένη):

«Σε συνέχεια του εγγράφου μας, με αρ. πρωτ. ΤΕΕ: 839/13-1-2004, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι λάβαμε γνώση της τροπολογίας των βουλευτών Stefano Zappala, Αντώνιου Τρακατέλλη και Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, εξ ονόματος της Ομάδας ΕΛΚ-ΕΔ, η οποία προτάθηκε για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι αντίθετο.

Τροπολογίας 214. ¶ρθρο 13, παράγραφος 2δ (νέα) «2δ. Στην περίπτωση διπλωμάτων που χορηγούνται σύμφωνα με τις μεθόδους που παρατίθενται στην παράγραφο 2γ, το κράτος μέλος στο έδαφος του οποίου λαμβάνει χώρα η εκπαιδευτική δραστηριότητα έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην επικράτειά του και συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο χορηγεί τα πτυχία και είναι εγκατεστημένο και αναγνωρισμένο σε άλλο κράτος μέλος τους ίδιους μηχανισμούς με εκείνους που χρησιμοποιεί προκειμένου να ελέγξει την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην επικράτειά του, προβλέποντας αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τη διδασκαλία και γενικώς τις συνθήκες σπουδών προκειμένου να επιτευχθεί μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.»

Η συγκεκριμένη τροπολογία επιδιώκει με κάθε τρόπο την πλήρη αναγνώριση των πτυχίων και της ελεύθερης εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης, αφού θεωρεί ως δεδομένη την εγκατάσταση ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, και έρχεται να ισοσκελίσει τις αρνητικές συνέπειες με την επιβολή άμεσου ελέγχου από τις εθνικές αρχές που επιβάλουν και τα ποιοτικά κριτήρια των σπουδών. Η τροπολογία αυτή, όπως και κάθε άλλη σχετική, θεωρούμε ότι είναι κατά των ελληνικών συμφερόντων, όπως αυτά εκφράζονται από το Σύνταγμα της Χώρας μας».
 

ΘΕΜΑ
Το Σ.τ.Ε. απελευθερώνει το διάλογο για τα επαγγελματικά δικαιώματα
ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΛΕΙ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ  

ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΛΕΙ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

Κείμενα - Παρουσίαση: Γεώργιος Καραλής

Καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει τέλος σε μια δεκαετή δικαστική εκκρεμότητα, κρίνοντας παράνομο και αντισυνταγματικό το Π.Δ. 318/1994, το ΤΕΕ καλεί όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους και έμμεσα εμπλεκόμενους σε ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, ώστε εντός τακτού χρονικού διαστήματος να προκύψει οριστική και βιώσιμη λύση, η οποία θα εξασφαλίζει, σε όλους ανεξαιρέτως, διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα, σύμφωνα με το περιεχόμενο και τα έτη σπουδών τους.Η δεκαετής περιπέτεια στην οποία ενέπλεξε όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά και τη χώρα, η εμμονή · κυρίως από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας · στο Π.Δ. 318/1994 παίρνει τέλος χάρη στην εισήγηση του Συμβούλου της Επικρατείας κ. Παύλου Κοτσώνη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια (συνεδρίαση 9.1.2004) την αποδοχή της προσφυγής του ΤΕΕ και την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος.Ο εισηγητής υπογραμμίζει ότι με το Π.Δ. επιχειρήθηκε συλλήβδην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΤΕΙ, επικαλύπτοντας ακόμη και αρμοδιότητες που μπορούν να έχουν μόνο πτυχιούχοι ΑΕΙ. Η εξομοίωση των αποφοίτων ΤΕΙ και ΑΕΙ ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα, τονίζει ο κ. Κοτσώνης, είναι αντισυνταγματική. Κατά το Σύμβουλο της Επικρατείας θα έπρεπε με το Π.Δ. να προσδιοριστεί «κατάλογος πράξεων επιτρεπτών για πτυχιούχους ΤΕΙ με βάση τις σπουδές τους».

«Παγωμένα» Π.Δ.

Να σημειωθεί ότι το Σ.τ.Ε., ενόψει της αναμενόμενης απόφασης για το Π.Δ. 318/1994, το τελευταίο διάστημα έχει «παγώσει» σειρά άλλων Π.Δ. με τα οποία το υπουργείο Παιδείας (κατά βάση) καθόριζε επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων ΤΕΙ.Τα «παγωμένα» Π.Δ. αναφέρονται, κυρίως, στους πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης των Τμημάτων ΤΕΙ: Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πληροφορικής, Βιομηχανικής Πληροφορικής, Κλωστοϋφαντουργίας και, Οχημάτων της Σχολής Τεχνολογικών ΕφαρμογώνΜε το ίδιο σκεπτικό το Σ.τ.Ε. «πάγωσε» την προώθηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του τμήματος Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης των ΤΕΙ, καθώς και του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των ΤΕΙ.Την επεξεργασία όλων αυτών των Π.Δ. ανέβαλε το Ε΄ Τμήμα, ενόψει της τελικής κρίσης της Ολομέλειας που συνήλθε υπό τον Πρόεδρο του Σ.τ.Ε. κ. Χρήστο Γεραρή.

Η συνταγματική επιταγή

Κατά την επικρατούσα άποψη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η ο οποία έχει καταγραφεί στην πρόσφατη απόφαση του Δ΄ Τμήματος και αναφέρεται στο Π.Δ. 318/1994, δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ. ΚιΆ αυτό γιατί κατά το Σύνταγμα επιτρέπεται μόνο η μερική επαγγελματική εξομοίωση, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα έργα και υπηρεσίες που θα μπορούν να εκτελεστούν από τους πτυχιούχους των ΤΕΙ και που σαφώς θα πρέπει να διαφέρουν από τα έργα και τις υπηρεσίες των πτυχιούχων ΑΕΙ.

Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ από το 1994, οπότε και δημοσιεύθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας το επίμαχο Π.Δ. 318/1994, είχε τονίσει την αντισυνταγματικότητά του, αλλά και την απόπειρα ισοπέδωσης της Παιδείας στη χώρα μας. Παράλληλα, είχε τονίσει την ανάγκη καθορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλους τους τεχνικούς, ανάλογα με τα έτη, αλλά και το περιεχόμενο σπουδών τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι νοητό να εξισώνονται οι πενταετείς με τις τριτοετείς σπουδές, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ισοπεδώνονται τα ΑΕΙ και απαξιώνονται οι σπουδές σΆ αυτά.Το ΤΕΕ, εξάλλου, συστηματικά και με κάθε ευκαιρία, επεσήμανε ότι δεν στρέφεται κατά των πτυχιούχων των ΤΕΙ, αλλά κατά της παράλογης αντίληψης των αρμοδίων να τους εμπλέξουν σε μια περιπέτεια για λόγους καθαρά «πελατειακής πολιτικής», η οποία τους οδηγούσε · όπως αποδείχθηκε στο πέρασμα του χρόνου · σε επαγγελματικό αδιέξοδο.¶λλωστε, η αναβολή της συζήτησης της προσφυγής του ΤΕΕ στο Σ.τ.Ε. κατά του Π.Δ. 318/1994 επί 11 φορές (!) έγινε με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, το οποίο γνώριζε ότι αδυνατούσε να υποστηρίξει την ορθότητα του διατάγματος. Η δεκαετής αυτή εκκρεμότητα ισοδυναμεί, όπως αποδεικνύεται σήμερα, με «πολιτική ομηρία».

Πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο
Δύο ημέρες πριν από τη συζήτηση του Π.Δ. 318/1994 στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., το ΤΕΕ επανήλθε με ανακοίνωσή τους στην πρόσκλησή του 

Δύο ημέρες πριν από τη συζήτηση του Π.Δ. 318/1994 στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., το ΤΕΕ επανήλθε με ανακοίνωσή τους στην πρόσκλησή του προς κάθε ενδιαφερόμενο και άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενο, για έναν ανοικτό διάλογο, ο οποίος, ωστόσο, θα έχει αυστηρά καθορισμένο χρονικό όριο περάτωσής του.Μεταξύ άλλων, το ΤΕΕ στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι το Σ.τ.Ε. με την (αναμενόμενη) «απόφασή του θα επιτρέψει να ξεκινήσει ο διάλογος, για τον οποίο το ΤΕΕ έχει δηλώσει έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου, εντός συγκεκριμένου χρόνου, να δοθεί λύση στο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τεχνικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ο διάλογος αυτός τελεί σε αναστολή, ακριβώς, λόγω της εκκρεμότητας που υφίσταται στο Σ.τ.Ε.».Και πρόσθετε: «Για μια ακόμη φορά, το ΤΕΕ κρίνει σκόπιμο, προκειμένου να αρθούν οι όποιες εσφαλμένες εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί (και για τις οποίες το ΤΕΕ ουδεμία ευθύνη έχει) να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Το ΤΕΕ δεν διακατέχεται από στείρες αντιλήψεις και διάθεση αντιπαράθεσης με κανέναν. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να σταματήσει η διαχρονική αντιπαλότητα που καλλιεργείται στο χώρο των τεχνικών και να υπάρξει ενιαίο μέτωπο για την ανάπτυξη της χώρας, επΆ ωφελεία όλων. Πιστεύει ότι μπορούν να προσδιορισθούν οι κανόνες, ρόλοι, συνθήκες και όροι εργασίας όλων των τεχνικών, με κοινή συναίνεση και σε μια λογική ότι τα τεχνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται πλέον μεμονωμένα, αλλά στα πλαίσια ομάδων. Τέλος, ελπίζει ότι με την ίδια αντίληψη θα προσεγγίσουν όλοι, οι άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενοι, τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, από τον περασμένο Μάιο, θα προχωρήσει στη διεύρυνση · και ως προς τη θεματολογία και ως προς τη συμμετοχή · της επιτροπής που λειτουργεί με ευθύνη του και αντιμετωπίζει τα ζητήματα των επαγγελματικών ισοτιμιών. Πέραν της συμμετοχής εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΣΔΑ, Εθνικής Οικονομίας, Εξωτερικών, θα καλέσει να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας (για θέματα Κοινωνικής Ασφάλειας), των Πολυτεχνικών Σχολών, των ΤΕΙ, των ΙΕΚ, της ΕΕΤΕΜ.Με χρονικό ορίζοντα οκτώ μηνών, από την ημέρα που θα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος, το ΤΕΕ θα επιδιώξει, με τη βοήθεια υποεπιτροπών και με πλήρη τεχνική και νομική στήριξη, να διεξαχθεί στη διευρυμένη αυτή επιτροπή ένας ουσιαστικός και εφΆ όλης της ύλης διάλογος, ο οποίος θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία του τόπου. Επιθυμία του ΤΕΕ, αλλά όχι και αναγκαία συνθήκη, είναι να υπάρξουν ομόφωνες αποφάσεις-προτάσεις της επιτροπής.

ΤΕΙ Πτυχία ανεργίας
ΑΝΑΓΚΑΙΑ (όσο ποτέ άλλοτε) ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ  

ΤΕΙ Πτυχία ανεργίας

Η ανεργία των πτυχιούχων ΚΑΤΕΕ/ΤΕΙ φθάνει στο 12,5%, ποσοστό διπλάσιο σχεδόν από αυτούς που έχουν απολυτήριο δημοτικού ή δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο και υπερδιπλάσιο από όσους έχουν κάνει μερικές τάξεις του δημοτικού !Το ίδιο ποσοστό ανεργίας πλήττει όσους έχουν πτυχίο Τεχνικής/Επαγγελματικής Σχολής ή πτυχίο Κατώτερης Τεχνικής/Επαγγελματικής Σχολής, ενώ ελάχιστα υψηλότερο είναι το ποσοστό της ανεργίας για όσους έχουν αποφοιτήσει από Γενικό Λύκειο ή κατέχουν πτυχίο Ανώτερης Τεχνικής/Επαγγελματικής Εκπαίδευσης1 , σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του ΚΕΠΕ.Αντιθέτως, η ανεργία των πτυχιούχων ΑΕΙ περιορίζεται στο 6,4%, παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Τα επίπεδα ανεργίας πτυχιούχων ΑΕΙ συγκρίνονται με τα επίπεδα ανεργίας των ατόμων με περιορισμένη εκπαίδευση, ενώ πολύ, υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται για τους αποφοίτους των ενδιάμεσων βαθμίδων εκπαίδευσης μεταξύ γυμνασίου και ΑΕΙ» υπογραμμίζουν οι μελετητές. Η συνέχιση της φοίτησης μετά το δημοτικό αυξάνει την πιθανότητα της εύρεσης εργασίας μόνο εφόσον αποκτηθεί κάποιο πτυχίο ΑΕΙ, επισημαίνεται στη μελέτη. Διαφορετικά «η προσθήκη ετών παιδείας αυξάνει πολύ σοβαρά την πιθανότητα να είναι κανείς άνεργος».Να σημειωθεί ότι οι απασχολούμενοι στη χώρα μας απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ/ΤΕΙ ανέρχονται σε 121.500, έναντι 508.500 των απασχολουμένων με πτυχίο ΑΕΙ.1. «Εκπαίδευση και Αφορά Εργασίας» των Κ.Ν. Κανελλόπουλου, Γ.Μ. Μαυρομάρα και Θ.Μ. Μητράκου, 2003.

ΤΕΙ Χωρίς υποδομή 

«Το ΤΕΙ Πάτρας λειτουργεί χωρίς συγγράμματα, σίτιση και στέγαση, ενώ το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο "λειτουργεί" συστεγασμένο με το κτίριο Λυκείου. Το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία στην Αμαλιάδα "στεγάζεται" σε παλιές αποθήκες του δήμου (!), το Τμήμα Φυσιοθεραπείας στο Αίγιο "στεγάζεται" σε πρώην χαρτοβιομηχανία και το Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο "στεγάζεται" στο Κέντρο Νεότητας Αγίου Διονυσίου. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω νέα τμήματα λειτουργούν με έναν καθηγητή το καθένα και τέσσερις ωρομίσθιους καθηγητές, εκτός από το Τμήμα της Ζακύνθου που "λειτουργεί" μόνο με έξι ωρομίσθιους»2 .Η καταγραφή αυτής της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί σε πολλά ΤΕΙ της χώρας, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Εκπαίδευση στη χώρα μας.Το υπουργείο Παιδείας, όλα αυτά τα χρόνια, προχώρησε σε μια σειρά αποφάσεις για την ίδρυση και νέων τμημάτων σε ΤΕΙ, αδιαφορώντας επί της ουσίας αν οι πτυχιούχοι τους θα κέρδιζαν μια θέση στην ανεργία, όχι λόγω του πλήθους, αλλά, κυρίως, λόγω της ανυπαρξίας επαγγελματικών δικαιωμάτων.Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές θα διεκδικήσουν μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων αυτό το καλοκαίρι μια θέση στα 190 τμήματα των ΤΕΙ (3 περισσότερα σε σχέση με το 2003), χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η «επόμενη ημέρα». 2. Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 6 Ιανουαρίου 2004
 
 
 ΑΝΑΓΚΑΙΑ (όσο ποτέ άλλοτε) ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχει απασχολήσει επί σειρά ετών τόσο τη Διοικούσα Επιτροπή, όσο και την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Μέσα από αλλεπάλληλες και πολύωρες συζητήσεις έχουν πλέον διαμορφωθεί ξεκάθαρες θέσεις και έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι είναι αναγκαία πλέον, όσο ποτέ άλλοτε, η χάραξη μια εθνικής στρατηγικής.Μάλιστα, η ασφυκτική πίεση που ασκείται στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και όσων προέρχονται από σπουδές σε κοινοτικές χώρες και η απειλή κίνησης της διαδικασίας για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την αιτιολογία της πλημμελούς μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 89/48/ΕΟΚ, επιβάλλει στην κυβέρνηση και όλους όσους άμεσα και έμμεσα εμπλέκονται σΆ αυτή την υπόθεση, να σταθούν απέναντι στο θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα.Κατά το ΤΕΕ:Το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και ως τέτοιο οφείλει να το αντιμετωπίζει η ελληνική υβέρνηση.

Σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους · υπουργεία, εκπαιδευτική κοινότητα και οργανισμούς που εκφράζουν τους μηχανικούς · οι αρμόδιοι όφειλαν να προχωρήσουν όλα αυτά τα χρόνια στη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής. ΑντΆ αυτού, η επιχειρηματολογία των εκάστοτε αρμοδίων εξαντλήθηκε σε διαδικαστικού χαρακτήρα νομικές διατυπώσεις, με συνέπεια η χώρα μας να εμφανίζεται ως μη διαθέτουσα αντεπιχειρήματα στη βασική επιδίωξη της Ε.Ε. να εξασφαλίσει στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών την χωρίς εγγυήσεις άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και την ποιότητα των σπουδών τους και μέσα από μια λογική ισοπέδωσης και εμπορευματοποίησης του αγαθού της παιδείας. Η πρόσβαση στο επάγγελμα δεν οδηγεί αυτόματα στην άσκηση κάποιων δραστηριοτήτων του. Στις περισσότερες μη μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. υπάρχει μια «κουλτούρα» που επέχει ισχύ εθιμικού δικαίου, σύμφωνα με το οποίο δεν χρησιμοποιούνται επαγγελματίες που δεν έχουν κατάλληλες γνώσεις. Πέραν των εθιμικών κανόνων, στις περισσότερες χώρες-μέλη, υπάρχουν και συγκεκριμένοι νομικοί περιορισμοί. Αντίθετα, στην Ελλάδα, η πρόσβαση στο επάγγελμα αρκεί ουσιαστικά για την πλήρη άσκηση του επαγγέλματος, ανεξάρτητα των γνώσεων και της επαγγελματικής ικανότητας.

Όμως η Ελλάδα έχει ανάγκη από υψηλού επιπέδου μηχανικούς και μάλιστα με αυτό το επίπεδο να είναι απολύτως αναγνωρίσιμο. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα με το έντονο σεισμικό πρόβλημα, είναι αδιανόητο να παρέχεται η δυνατότητα μελέτης και κατασκευής από άτομα τα οποία δεν έχουν καν διδαχθεί την έννοια του αντισεισμικού κανονισμού. Την Ελλάδα, που δεν διαθέτει στέρεη βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή, τη συμφέρει η ακαδημαϊκή ισοτιμία αντί της επαγγελματικής ισοτιμίας. Να σημειωθεί ότι θέσεις που προσιδιάζουν στα ελληνικά συμφέροντα έχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Απόψεις ανάλογες ή αντίστοιχες με αυτές που έχουν διατυπωθεί από το ΤΕΕ και το Ε.Μ.Π., έχουν διατυπωθεί και από διεθνείς φορείς των μηχανικών. Η UIA (Παγκόσμια Οργάνωση Αρχιτεκτόνων) έχει απολύτως σχετικές με το ΤΕΕ θέσεις. Η FEANI (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μηχανικών) έχει διαφορετικές απόψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες χώρες (εκτός Ε.Ε.) επικρατούν αντιλήψεις και πρακτικές που βρίσκονται πολύ κοντά στις θέσεις του ΤΕΕ. Στις ΗΠΑ τα συστήματα που καθορίζουν την παιδεία, το ρόλο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, είναι πολύ πιο κοντά σΆ αυτά που προτείνει το ΤΕΕ.

Είναι προφανές ότι αν αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις απόψεις και αν επιδιώξουμε τις εν δυνάμει συμμαχίες που μας προσφέρονται, είναι δυνατόν να ασκήσουμε πίεση για να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση και στους κόλπους της Ε.Ε.Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ασκείται πίεση για την υποβάθμιση των προσόντων των μηχανικών στη χώρα μας, αρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ) νομοθετούν την άσκηση από τους μηχανικούς κρατικής εξουσίας (π.χ. υποκατάσταση του έργου της Πολεοδομίας) ή την καθιέρωση του ιδιώνυμου για τους μηχανικούς επειδή με δόλο δεν χρησιμοποίησαν τις ειδικότερες γνώσεις που διαθέτουν λόγω πενταετούς διάρκειας σπουδών !Το ΤΕΕ με τις θέσεις του επιδιώκει να υποστηρίξει μόνο την επιστημονική γνώση, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια, την αισθητική, την ποιότητα και την οικονομία των κατασκευών. Αρνείται τη λογική του «ό,τι δηλώσεις είσαι», η οποία όχι μόνο δεν διασφαλίζει το κοινωνικό σύνολο, αλλά αντιθέτως δημιουργεί βάσιμους κινδύνους για το αποτέλεσμα της δουλειάς από άτομα μειωμένων σπουδών (άρα γνωστικού αντικειμένου). Κατά το ΤΕΕ πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική, η οποία θα προωθείται στην Ε.Ε., οι δεσμευτικές αποφάσεις της οποίας θα υλοποιούνται και εξισορροπούνται με ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων στο εθνικό δίκαιο.Μέσα σΆ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προσδιορισθούν για όλους όσους κατέχουν οποιοδήποτε πτυχίο τεχνικού επαγγελματικά δικαιώματα, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενό τους και το επίπεδο σπουδών που έκαναν. Το ΤΕΕ ως ο αρμόδιος φορέας θα υποβάλει τις εισηγήσεις του σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν και το θέμα είναι σύνθετο και δύσκολο. Παράλληλα, το ΤΕΕ θα υπερασπίζεται τη θέση ότι πλέον τα έργα, σε επίπεδο μελέτης, επίβλεψης και κατασκευής, δεν είναι αντικείμενο ενός, αλλά ομάδας επιστημόνων και τεχνικών.Η υλοποίηση των παραπάνω θα οδηγήσει σε μια σειρά ανακατατάξεων, που προφανώς δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το ίδιο το ΤΕΕ και τους μηχανικούς, σε μια κατεύθυνση συνολικής εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.
 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ναυπηγός όμηρος στο Πακιστάν
ΔΙΑΒΗΜΑ ΤOΥ ΠΡOΕΔΡOΥ ΤOΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤOΥ  

ΔΙΑΒΗΜΑ ΤOΥ ΠΡOΕΔΡOΥ ΤOΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤOΥ

Μια απίστευτη περιπέτεια, που θίγει ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου, βιώνει εδώ και τέσσερις μήνες ένας Έλληνας Ναυπηγός Μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ, στο Πακιστάν, μαζί με επτά μέλη του πληρώματος του πετρελαιοφόρου TASMAN SPIRIT, το οποίο είχε προσαράξει στην είσοδο του λιμανιού της πόλης τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας μεγάλη ρύπανση στις ακτές. Πρόκειται για κ. Νικόλαο Παππά, ο οποίος μετέβη τον Αύγουστο στο Καράτσι ως εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία εργάζεται, προκειμένου να εποπτεύσει στις εργασίες μετάγγισης του πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, αλλά και της διαδικασίας απομάκρυνσής του από το σημείο όπου έχει προσαράξει. Αιφνιδίως, οι αρχές του Πακιστάν διέταξαν τη σύλληψή του, όπως επίσης και τη σύλληψη των επτά μελών του πληρώματος και τον κατΆ οίκο περιορισμό στο Καράτσι, χωρίς, ωστόσο, να τους έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία. Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι ανέφεραν, αλλά και από τα δημοσιεύματα στο διεθνή και ελληνικό Τύπο, ο κατΆ οίκον περιορισμός του ουσιαστικά είναι μια ιδιότυπη ομηρία και ένας έμμεσος εκβιασμός των τοπικών αρχών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καταβολή οικονομικών απαιτήσεων που έχουν εγείρει κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας! O Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιάννης Αλαβάνος, μετά την ενημέρωση που είχε από οικείους του κ. Παππά, προέβη σε διαβήματα προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου, τους πρεσβευτές του Πακιστάν στην Αθήνα και της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ και τους Διεθνούς Oργανισμούς Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η επιστολή

Στην επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών και τους πρεσβευτές, ο κ. Αλαβάνος αναφέρει: «Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Πρέσβεις,
Όπως ήδη γνωρίζετε ο κ. Νικόλαος Παππάς, Διπλωματούχος. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, κρατείται παράνομα στο Καράτσι του Πακιστάν από τις 3.10.2003. O κ. Παππάς, εκπροσωπώντας την εταιρεία στην οποία εργάζεται, ανέλαβε υπεύθυνος των εργασιών ναυαγιαίρεσης του δεξαμενόπλοιου TASMAN SPIRIT το οποίο προσάραξε στις 27.7.2003 στην είσοδο του λιμένος στο Καράτσι. Όταν στις 13.9.2003 τελείωσαν οι εργασίες μεταφόρτωσης του παραμένοντος στο πλοίο φορτίου, θέλησε να επαναπατριστεί αλλά οι Αρχές του απαγόρευσαν την έξοδο από τη Χώρα και τελικά στις 3.10.2003 τον έθεσαν σε κατΆ οίκον περιορισμό μαζί με τα επτά μέλη του πληρώματος. Θεωρούμε ότι ο κ. Παππάς κρατείται παράνομα και κατά παράβαση των κανόνων διεθνούς δικαίου. Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική ομηρίας προσώπων ως πίεση για οικονομικές διεκδικήσεις. Με βάση τα τελευταία γεγονότα, που δείχνουν ότι οι συνθήκες κράτησης είναι αβάσταχτες για τους κρατούμενους και με δεδομένο ότι, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των ίδιων και σχετικά δημοσιεύματα, ο ασφαλιστικός οργανισμός της πλοιοκτήτριας εταιρείας έχει ως πρωταρχικό στόχο την απελευθέρωση πλοίων και εξοπλισμού και όχι ανθρώπινου δυναμικού που ταλαιπωρείται αδίκως, Ζητούμε, την άρση του περιορισμού και τον επαναπατρισμό του κ. Παππά και των υπολοίπων κρατουμένων στην Ελλάδα και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας». Αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και προς τους International Maritime Organization (I.M.O.) και International Labour Organization (I.L.O.), ενώ και τις δυο επιστολές κοινοποίησε στον ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής εταιρείας Polempros κ. Αδαμάντιο Πολέμη, στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο TASMAN SPIRIT.

Τον Μάρτιο οι εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος
Έως τις 30 Ιανουαρίου 2004 θα πρέπει να υποβληθούν στο ΤΕΕ τα δικαιολογητικά από όσους πτυχιούχους μηχανικούς Ανωτάτων Σχολών επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος 

 Έως τις 30 Ιανουαρίου 2004 θα πρέπει να υποβληθούν στο ΤΕΕ τα δικαιολογητικά από όσους πτυχιούχους μηχανικούς Ανωτάτων Σχολών επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Την προκήρυξη των εξετάσεων (το πλήρες πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες) υπέγραψε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος.

Η ΠΡOΚΗΡΥΞΗ Το Τ.Ε.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1225/81 (ΦΕΚ 340/Α/31.12.81), του άρθρου 2 του Ν. 1486/84 (ΦΕΚ 161/Α/18.10.84) και τις Υπουργικές Αποφάσεις Αριθ. ΕΔ 5/4/339 (ΦΕΚ 713/Β/5.10.84) και Δ. 16γ/6/1185/821/Γ (ΦΕΚ 776/Β /31.12.92), Π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι τις εξετάσεις για «Χορήγηση ΄Αδειας ΄Ασκησης Επαγγέλματος στους Διπλωματούχους Μηχανικούς των Ανωτάτων Σχολών ΕΣΩΤΕΡΙΚOΥ και Ισοτίμων Σχολών ΕΞΩΤΕΡΙΚOΥ» για τις ειδικότητες: ? ΠOΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΜΗΧΑΝOΛOΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΗΛΕΚΤΡOΛOΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΗΛΕΚΤΡOΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΑΓΡOΝOΜΩΝ - ΤOΠOΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛOΥΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΝΑΥΠΗΓΩΝ ή ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝOΛOΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝOΛOΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΑΕΡOΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΛOΙΠΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α. OΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ είναι προφορικές και θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2004, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα, στα Γραφεία του Τ.Ε.Ε. (ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ, ΠΑΤΡΑ και ΚΑΒΑΛΑ) για τους αποφοίτους του ΕΣΩΤΕΡΙΚOΥ, ενώ για τους αποφοίτους του ΕΞΩΤΕΡΙΚOΥ αποκλειστικά μόνο στην ΑΘΗΝΑ (Καραγεώργη Σερβίας 4, 3ος όροφος).


Β. OΙ ΥΠOΨΗΦΙOΙ δικαιούνται να επιλέξουν το αντικείμενο της εξέτασής τους, το οποίο μπορεί να είναι: ? είτε με βάση τη διπλωματική τους εργασία ? είτε με βάση τις τρεις από τις πέντε ενότητες για κάθε ειδικότητα αναλυτικότερα ως εξής: 3 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤOΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Η εξέταση με βάση τη διπλωματική εργασία θα αφορά το γνωστικό περιεχόμενο της διπλωματικής, σε συνδυασμό με την ειδικότητα του εξεταζομένου. Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡOΠΗ δύναται να κρίνει εάν το γνωστικό αντικείμενο επαρκεί ή πρέπει να επεκταθεί σε γενικότερες ερωτήσεις, για την πιστοποίηση των ικανοτήτων του υποψηφίου. Oι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στο βαθμό που αυτό είναι κάθε φορά εφικτό, θα προσανατολίζονται σε λύσεις προβλημάτων του Ελληνικού χώρου. 3 ΜΕ ΕΝOΤΗΤΕΣ Η εξέταση με ενότητες πραγματοποιείται στις τρεις από τις πέντε ενότητες για κάθε ειδικότητα, όπως αυτές αναφέρονται στην υπΆ αριθ. ΕΔ 5/4/339 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 713/Β/5.10.84) και για τις οποίες οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα στο ΤΕΕ. Για τους ΝΑΥΠΗΓOΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚOΥΣ, ΝΑΥΠΗΓOΥΣ ΜΗΧΑΝOΛOΓOΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚOΥΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚOΥΣ ΜΗΧΑΝOΛOΓOΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚOΥΣ οι ενότητες είναι μόνο τρεις και δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής.
Γ. OΙ ΥΠOΨΗΦΙOΙ ΠOΥ ΕΧOΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ συμμετοχή και δεν προσήλθαν ή απέτυχαν σε προηγούμενες εξετάσεις, επανεξετάζονται στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει, στο σύνολο ή κατά περίπτωση μόνο στις ενότητες που έχουν αποτύχει.
Δ. OΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡOΜΕΝOΙ πρέπει να υποβάλουν στο Τ.Ε.Ε. τα ακόλουθα δικαιολογητικά μέχρι και 30 Ιανουαρίου 2004. 1. Αίτηση συμμετοχής, στην οποία απαραίτητα θα αναφέρεται το αντικείμενο της εξέτασης στο οποίο επιθυμεί ο υποψήφιος να εξετασθεί (υπάρχει έντυπο στο Τ.Ε.Ε. και στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ: www. tee.gr.) 2. α. Πιστοποιητικό Σπουδών ή Βεβαίωση Σπουδών ή Δίπλωμα ή BACHELOR και MASTER, ανάλογα με τη Σχολή Αποφοίτησης (Πρωτότυπα). Ειδικά για τους διπλωματούχους ΕΞΩΤΕΡΙΚOΥ είναι απαραίτητη και η Επικύρωση των τίτλων σπουδών από Προξενική Αρχή καθώς και επίσημες μεταφράσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από Δικηγόρο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. β. Πιστοποιητικό Μαθημάτων ανάλογα με τη Σχολή Αποφοίτησης, (πρωτότυπο). Ειδικά για τους διπλωματούχους ΕΞΩΤΕΡΙΚOΥ είναι απαραίτητη και η επικύρωσή του από Προξενική Αρχή καθώς και επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από Δικηγόρο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

γ. Για τους διπλωματούχους Μηχανικούς από ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ή ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΠOΛΥΤΕΧΝΕΙΑ είναι απαραίτητο και το Προδίπλωμα, επίσης επικυρωμένο από Προξενική Αρχή και μεταφρασμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από Δικηγόρο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 3. Βεβαίωση ισοτιμίας πρωτότυπη από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή αντίγραφο χορηγούμενο για το Τ.Ε.Ε. από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Μ O Ν O για τους διπλωματούχους ΕΞΩΤΕΡΙΚOΥ. 4. Πιστοποιητικό Γέννησης Δήμου ή Κοινότητας (Ελληνικής Υπηκοότητας) ή φωτοτυπία Ελληνικής Αστυνομικής Ταυτότητας. 5. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου από τις κατά τόπους Εισαγγελίες (Εισαγγελία Αθηνών, Πριγκιπονήσων 35 · Γκύζη) Έχει τρίμηνη ισχύ και για να εκδοθεί πρέπει να υποβληθεί έγκαιρα αίτηση στην Εισαγγελία ή να ζητηθεί τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 1502 (Υπηρεσία Εξυπηρέτησης του Πολίτη). 6. α) Φωτογραφίες 2, για τους ΠOΛΙΤΙΚOΥΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΕΣ, ΧΗΜΙΚOΥΣ, ΑΓΡOΝOΜOΥΣ ΤOΠOΓΡΑΦOΥΣ, ΗΛΕΚΤΡOΝΙΚOΥΣ, ΜΕΤΑΛΛΕΙOΛOΓOΥΣ - ΜΕΤΑΛΛOΥΡΓOΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚOΥΣ. β) Φωτογραφίες 4, για τους ΜΗΧΑΝOΛOΓOΥΣ, ΗΛΕΚΤΡOΛOΓOΥΣ, ΝΑΥΠΗΓOΥΣ, ΝΑΥΤΙΚOΥΣ και ΑΕΡOΝΑΥΠΗΓOΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚOΥΣ. 7. Παράβολο συμμετοχής για τις εξετάσεις 29,35?. ή 9,78?. για κάθε μία από τις τρεις υποχρεωτικές ενότητες επιλογής του υποψηφίου, δικαίωμα εγγραφής Μέλους ΤΕΕ 20?, ετήσια συνδρομή τρέχοντος έτους 20?, (ΣΥΝOΛΙΚO ΠOΣOΝ 69,35?). Στο ποσόν αυτό προστίθεται χαρτόσημο 2,4%. ΠΡOΣOΧΗ: Τα ανωτέρω ποσά πληρώνονται αποκλειστικά στο ταμείο του Τ.Ε.Ε., μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών από το αρμόδιο Γραφείο (Καραγεώργη Σερβίας 4, 3ος όροφος Γραφ. 13-14) ή στα κατά τόπους περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ. 8. Διπλότυπο είσπραξης χαρτοσήμου αξίας 30? ή αντίστοιχης αξίας παράβολο χαρτοσήμου από οποιαδήποτε Δ.O.Υ. όχι παράβολο Δημοσίου. 9. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας του υποψηφίου και θα βεβαιώνεται ότι είναι δική του. Σε περίπτωση που η εργασία εκπονήθηκε σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του, να αναφέρονται τα ονόματά τους. 10. Περίληψη της διπλωματικής εργασίας στην Ελληνική γλώσσα (1-3 σελίδες δακτυλογραφημένες). Η περίληψη απαραίτητα κατατίθεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την ημέρα της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους:

3 τη διπλωματική τους εργασία (όσοι δήλωσαν εξέταση με βάση τη διπλωματική τους εργασία) 3 την αστυνομική ή στρατιωτική τους ταυτότητα. Ε. OΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤOΥΧOΙ Μηχανικοί των Ανωτάτων Σχολών Εσωτερικού που επιθυμούν να εξετασθούν στην ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ, στην ΠΑΤΡΑ ή στην ΚΑΒΑΛΑ μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά απευθείας στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, τα οποία διεξάγουν τις εξετάσεις. ΣΤ. ΤO ΠΡOΓΡΑΜΜΑ και οι ακριβείς ημερομηνίες των εξετάσεων θα ανακοινωθούν μέσα σε 20 μέρες από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών στο Τ.Ε.Ε. και στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ: www. tee.gr Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται: ? στο Τ.Ε.Ε. (Καραγεώργη Σερβίας 4, 3ος όροφος γραφεία 13-14 και τηλ. 3291295, 296, 297) και 3222641. ? στο Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Ζεύξιδος 8, τηλ. 2310-253249 ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ ? στο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ, Τριών Ναυάρχων 40, τηλ. 2610-334787 - ΠΑΤΡΑ ? στο Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Βότση 2, τηλ. 2510-227430 - ΚΑΒΑΛΑ καθώς επίσης και στα υπόλοιπα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, όπου κοινοποιείται η ΠΡOΚΗΡΥΞΗ. O ΠΡOΕΔΡOΣ Γιάννης Αλαβάνος

Μανόλης Γιαμπουράς: νέο μέλος της απερχόμενης Δ.Ε.του ΤΕΕ
Ο Ηλεκτρονικός Μηχανικός κ. Μανόλης Γιαμπουράς είναι το νέο μέλος της απερχόμενης Δ.Ε. του ΤΕΕ, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα κ. Αθανάσιο Βλέτσα 

Ο Ηλεκτρονικός Μηχανικός κ. Μανόλης Γιαμπουράς είναι το νέο μέλος της απερχόμενης Δ.Ε. του ΤΕΕ, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα κ. Αθανάσιο Βλέτσα. Την πράξη αντικατάστασης υπέγραψε το προεδρείο της Αντιπροσωπείας (Δημοσθένης Αγορής Πρόεδρος, Ευστάθιος Τσέγκος Α΄ Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Ζερβάκης Β΄ Αντιπρόεδρος, Στέφανος Ιωακειμίδης Γενικός Γραμματέας και Αντώνης Μαούνης Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας).Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Νάξο. Απόφοιτος του 1986 του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων. Απόφοιτος το 1991 της Σχολής Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος ΜΒΑ με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΕΛΚΕΠΑ, στο Εργαστήριο Πολυμέσων και Νέων Τεχνολογιών. Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στο χώρο της Πληροφορικής συμμετέχοντας μετοχικά στην εταιρεία New Era. Από το 1996 εργάστηκε στην ΑΤΕ και η παρούσα θέση του είναι στη Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας».Εξελέγη διαδοχικά το 1994 (ως το νεότερο μέλος της αντιπροσωπείας), 1997, 2000, 2003 στην ΕΕΕ Ηλεκτρονικών και στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ. Το Μάιο του 2003 εξελέγη πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΠΣΔΜΗΥΠ).Στις εκλογές του ΤΕΕ το 2003, το ψηφοδέλτιο το οποίο συμμετείχε συγκέντρωσε το 47% των ψήφων, στην ΕΕΕ Ηλεκτρονικών. Βασικός στόχος του είναι η αφύπνιση και ενεργοποίηση του ΤΕΕ σε θέματα ΤΠΕ, με τη δημιουργία Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την ενεργό συμμετοχή του στη διαμόρφωση της πολιτικής σε θέματα ΤΠΕ.

Στις προτεραιότητές του ανήκουν η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις μελέτες και τα έργα ΤΠΕ και η δίκαιη επαγγελματική αντιμετώπιση των Μηχανικών Πληροφορικής.

Μπορεί (και πρέπει) να διατηρηθεί
ΤO 3ο ΔΗΜOΤΙΚO ΣΧOΛΕΙO ΕΡΜOΥΠOΛΗΣ  

O υπουργός Αιγαίου, αρχιτέκτονας κ. Νίκος Σηφουνάκης, θα κληθεί, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, να επιδείξει την αποδεδειγμένη ευαισθησία του έναντι της αρχιτεκτονικής παράδοσης, παρεμβαίνοντας στο θέμα της αποτροπής της κατεδάφισης και διατήρησης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου, ενός εξαίρετου δείγματος της ελληνικής σχολικής αρχιτεκτονικής της περιόδου του μεσοπολέμου, έργου του Πάτροκλου Καραντινού. ΣΆ αυτόν παρέπεμψε η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ την αναφορά-αίτημα του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου για τη διάσωση από την επικείμενη κατεδάφιση του σχολείου. Κίνδυνο που επισύρει η άρνηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να χαρακτηρίσει το κτίριο διατηρητέο, όπως τεκμηριωμένα ζήτησε το ΤΕΕ (όπως προκύπτει και από έκθεση της μόνιμης Επιτροπής Oικολογίας και Περιβάλλοντος).

Το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ στάλθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Αιγαίου (11.11.2003), αλλά είναι προφανές ότι κ. Σηφουνάκης είναι ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να παρέμβει και να αποτραπεί η κατεδάφιση του σχολείου, «του πιο πρωτότυπου και κτιριολογικά σημαντικότερου (στο πλαίσιο της σχολικής αρχιτεκτονικής) έργου» του Πάτροκλου Καραντινού. O Πρόεδρος του ΤΕΕ, με πανομοιότυπες επιστολές του (Σεπτέμβριος 2003) είχε ζητήσει την παρέμβαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Πολιτισμού και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για επανεξέταση του χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου σχολείου ως διατηρητέου μνημείου. Στο κείμενο εκείνης της επιστολής, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Πληροφορηθήκαμε ότι, μετά από γνωμοδότηση του Κ.Σ.Ν.Μ. κατά του χαρακτηρισμού του Σχολείου του θέματος ως Διατηρητέου Μνημείου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης άδειας κατεδάφισης του κτιρίου, από την αρμόδια Δ/νση Πολεοδομίας της Σύρου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας όρισε Επιτροπή για την έρευνα του συγκεκριμένου θέματος. Η Επιτροπή επισημαίνει σε έκθεσή της ότι συντρέχουν, για το συγκεκριμένο κτίριο, όλοι οι λόγοι χαρακτηρισμού του ως Μνημείου.

Το ΤΕΕ εκτιμά, όπως και άλλοι Φορείς, ότι: Η κατεδάφιση του κτιρίου και η αντικατάστασή του με ?μοντέρνο?, είναι πράξη απαξιωτική προς το μελετητικό και πραγματοποιημένο έργο ονομαστών Αρχιτεκτόνων του 20ού αιώνα.  Δεν έχει γίνει ουσιαστική και επαρκής μελέτη των δυνατοτήτων προστασίας και ενίσχυσης της στατικής επάρκειας του κτιρίου. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει αναδείξει πολλαπλές επιστημονικές μεθόδους προστασίας και ενίσχυσης του ενανθρακωμένου σκυροδέματος. Η κατεδάφιση του κτιρίου στη συγκεκριμένη θέση θα δημιουργήσει προβλήματα ρύπανσης, μετακίνησης και αποκομιδής των υλικών κατεδάφισης. Το κόστος επισκευής και ενίσχυσης ενός τέτοιου έργου σε παρεμφερείς περιπτώσεις έχει αποδειχθεί σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος κατασκευής όμοιου νέου κτίσματος». Παράλληλα ζητούσε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να μην εκδοθεί άδεια κατεδάφισης ή να ανασταλεί η τυχόν εκδοθείσας αδείας από την Πολεοδομία, έως ότου εκδοθεί απόφαση διατήρησης του κτιρίου ως Μνημείου, από τα αρμόδια όργανα.

Το κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Ερμούπολης καλύπτει το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Βαφειαδάκη, Ξενοφώντος, Θουκυδίδου και Βροντάδου μελετήθηκε την περίοδο 1937 - 1940 από τον Αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του τότε Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας. Στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ερμούπολης Σύρου υπάρχουν «ακριβή αντίγραφα» με ημερομηνία 8-9-1965 των αυθεντικών σχεδίων που είχαν θεωρηθεί άλλα το 1939 και άλλα το 1940. Για την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου κτιρίου έχουν γραφεί πολλά επιστημονικά συγγράμματα. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που δημοσιεύουμε: «Προς το τέλος της δεκαετίας του Ά30, ο Καραντινός αφιερώνει σημαντικό μέρος της έρευνάς του στη μελέτη σχολείων που διαθέτουν υπαίθριους χώρους διδασκαλίας ή που χαρακτηρίζονται από τη συμπληρωματική σχέση μεταξύ κλειστών και ανοιχτών χώρων. Είναι η περίπτωση του σχολείου στο Ψυχικό και κυρίως του 3ου δημοτικού σχολείου Σύρου (1937 -39), του πιο πρωτότυπου και κτιριολογικά σημαντικότερου (στο πλαίσιο της σχολικής αρχιτεκτονικής) έργου του, στην προσπάθεια μιας ευρηματικής μεταφοράς μεσογειακών ερεθισμάτων σε μια κομψή ρασιοναλιστική γλώσσα Η νέα οργάνωση της κάτοψης συνίσταται στην απαλλαγή από τους παραδοσιακούς διαδρόμους που αντικαθίστανται από μια ταράτσα (στον ενδιάμεσο όροφο) και μια ανοιχτή στοά (στο χαμηλότερο όροφο). Αυτοί οι ανοιχτοί χώροι, παράλληλοι προς την υψηλότερη πλευρά της κάτοψης σχήματος Γ, δεν εμφανίζονται μόνο σαν λειτουργικοί κόμβοι, αλλά αποτελούν και τους πυρήνες της ομαδικής ζωής του σχολείου»1. 1. Α. Γιακουμακάτος «Η σχολική αρχιτεκτονική και η εμπειρία του ?μοντέρνου? στην Ελλάδα του μεσοπολέμου», ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡOΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ 18/1987, Αθήνα.

Αναβαθμίζονται οι Επιστημονικές Εκδόσεις του ΤΕΕ
Πρόσκληση στην Επιστημονική Κοινότητα να συμμετάσχει ενεργά στην ουσιαστική αναβάθμιση των Επιστημονικών Εκδόσεων, απηύθυνε με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος 

Πρόσκληση στην Επιστημονική Κοινότητα να συμμετάσχει ενεργά στην ουσιαστική αναβάθμιση των Επιστημονικών Εκδόσεων, απηύθυνε με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος.Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλά έγκριτα υψηλού επιστημονικού επιπέδου τεχνικά περιοδικά, με συνέπεια πολλοί Έλληνες επιστήμονες να καταφεύγουν σε διεθνή περιοδικά, τόσο για τη δημοσίευση εργασιών τους, όσο και για την ενημέρωσή τους.

Η επιστολή στάλθηκε ήδη στον Πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλο, στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιάννη Φίλη, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Μπαγιάτη, στον Κοσμήτορα του Α.Π.Θ κ. Δημήτριο Τολίκα, στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ κ. Νικόλαο Κωτσοβίνο και στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο.Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:«Όπως σας είναι γνωστό, μεταξύ των θεσμοθετημένων σκοπών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας είναι η προαγωγή της επιστήμης και της τεχνικής. Μέσο για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού είναι και οι Επιστημονικές Εκδόσεις των Τεχνικών Χρονικών του Τ.Ε.Ε. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλά έγκριτα υψηλού επιστημονικού επιπέδου τεχνικά περιοδικά, που να προαγάγουν την επιστήμη και να καλύπτουν την ενημέρωση του τεχνικού κόσμου.Οι Επιστημονικές Εκδόσεις των Τεχνικών Χρονικών αποτελούν ίσως το μοναδικό στη χώρα μας επιστημονικό τεχνικό περιοδικό με υψηλές προδιαγραφές.Πιστεύουμε ότι αποτελεί πλέον αναγκαιότητα να καταστήσουμε τις Επιστημονικές Εκδόσεις ένα έγκριτο περιοδικό, ελκυστικό για το σύνολο των μηχανικών και συγχρόνως ισάξιο των ξένων επιστημονικών εκδόσεων. Η βούληση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ προς την κατεύθυνση αυτή είναι δεδομένη.Με την αναβάθμισή τους, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ελπίζουμε να προσελκύσουμε τα Μέλη μας, ώστε να μην καταφεύγουν αποκλειστικά σε ξένα διεθνή περιοδικά τόσο για τη δημοσίευση επιστημονικών τους εργασιών όσο και για την ενημέρωσή τους.Ήδη η Δ.Ε. προέβη στην ανασύσταση νέων ολιγομελών Συντακτικών Επιτροπών και νέας Επιστημονικής Επιτροπής Επιστημονικών Εκδόσεων, ώστε με ευελιξία να μπορούν να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της έκδοσης.Στα πλαίσια της αναβάθμισης των Επιστημονικών Εκδόσεων, η Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. προέβη στη διακοπή της έντυπης έκδοσης της Διμηνιαίας Έκδοσης των Τεχνικών Χρονικών. Η απόφαση αυτή της Δ.Ε. είχε δύο στόχους:

Την αναβάθμιση της Διμηνιαίας Έκδοσης των Τεχνικών Χρονικών, η οποία, μέχρι πρότινος, περιλάμβανε ως επί το πλείστον εισηγήσεις Ημερίδων και Συνεδρίων και για τις οποίες τα Μέλη μας ενημερώνονται από τη Βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ε. Ο στόχος αυτός πραγματοποιήθηκε με την παρουσίαση της Διμηνιαίας Έκδοσης σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της νέας ιστοσελίδας μας http://portal.tee.gr, με επιλεγμένες μελέτες και ενδιαφέροντα άρθρα, που θα αποτελεί συμπληρωματικό βήμα παρουσίασης των εργασιών που δεν πληρούν τα κριτήρια των Επιστημονικών Σειρών αλλά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους μηχανικούς. Ήδη «κυκλοφόρησε» ηλεκτρονικά το δεύτερο τεύχος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου προσφέροντας στα Μέλη μας μία πραγματικά αξιόλογη και ενδιαφέρουσα ύλη.? Την εξοικονόμηση χρημάτων, από την περικοπή των δαπανών εκτύπωσης και διανομής της Διμηνιαίας Έκδοσης, τα οποία τώρα μπορούν να διατεθούν για την αναβάθμιση των Επιστημονικών Εκδόσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατόν να υπάρξει και βελτίωση της εμφάνισης των Επιστημονικών Σειρών, με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικές στους υποψήφιους συγγραφείς επιστημονικών εργασιών, και συνέπεια στην έκδοση και αποστολή τους.Επειδή πιστεύουμε, κύριε Πρύτανη, ότι και δική σας επιθυμία είναι να καταστήσουμε την Επιστημονική Έκδοση μια έκδοση με διεθνή αναγνώριση, ζητούμε την υποστήριξη και τη συνεργασία σας στο έργο του Τμήματος Εκδόσεων και των Συντακτικών Επιτροπών.Η καθιέρωση προσμέτρησης των άρθρων των συγγραφέων στις κρίσεις για τις βαθμίδες ΔΕΠ και η προσέλκυση αξιόλογων συγγραφέων για υποβολή πρωτότυπων εργασιών, θα είναι το πρώτο, εκ μέρους σας, σημαντικό βήμα για την υποστήριξη της αναβάθμισης των επιστημονικών εκδόσεων του ΤΕΕ.Με την υποβολή άρθρων εκ μέρους κυρίως των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ οι επιτροπές κρίσης των πέντε σειρών της Επιστημονικής Έκδοσης θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής άρθρων και κάλυψης της ύλης για τα τρέχοντα τεύχη της έκδοσης. Η κρίση τους θα γίνεται εντός τακτού χρόνου και όσα εξ αυτών πληρούν τις προδιαγραφές δημοσίευσής τους στην Επιστημονική Έκδοση θα δημοσιεύονται χωρίς καθυστέρηση.

Επιπλέον, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτάσεων των Μελών της Επιστημονικής Επιτροπής Επιστημονικών Εκδόσεων, ώστε να συμπεριληφθούν οι Επιστημονικές Εκδόσεις των Τεχνικών Χρονικών στον κατάλογο των διεθνών επιστημονικών περιοδικών και να καταχωρηθούν στο scientific engineering και citation index.Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο υποβολής επιστημονικών άρθρων, τον τρόπο κρίσης των και οτιδήποτε άλλο σχετικό μπορείτε να το βρείτε στο δικτυακό τόπο των Εκδόσεων ΤΕΕ (http://portal.tee.gr). Προσβλέπουμε σε μια στενή και γόνιμη συνεργασία».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Φορολογικά Θέματα Μηχανικών
ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας  

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας επιθυμώντας να υποστηρίξει πιο ουσιαστικά και συστηματικά τους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες στα διάφορα φορολογικά θέματα που αντιμετωπίζουν, αποφάσισε, μετά από εισήγηση του Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων, να καθιερώσει για το διάστημα που υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις ειδική ημέρα εξυπηρέτησης για φορολογικά θέματα. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη από τις 22.1.2004 μέχρι και 27.5.2004 (εκτός της Πέμπτης 25.3.2004, 8.4.2004 και 15.4.2004) το πρωί Παροχή Πληροφοριών - Συμβούλων 11.30-13.30 μ.μ. στον 7ο όροφο. Η Βασιλική Μπόσκου, συνεργάτιδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ σε φορολογικά θέματα, αποδέχθηκε την πρόταση του Τμήματος και τις παραπάνω ημέρες και ώρες θα εξυπηρετεί τους συναδέλφους μηχανικούς που χρειάζονται υποστήριξη, πληροφόρηση και συμβουλές. Oι μηχανικοί που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της έμπειρης, περί τα φορολογικά, συνεργάτιδας του ΤΕΕ/ΤΚΜ μπορούν να προσέρχονται τις παραπάνω Πέμπτες στον 7ο όροφο (Γραφείο ΓOΚ) από τις 11.30-13.30 μ.μ. ή να τηλεφωνούν, προκειμένου για σημειακές ερωτήσεις, στο 2310-253.484.

Αντισεισμικός Σχεδιασμός
Να εισαχθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης  

ΤΕΕ - Τμήμα Δυτικής Κρήτης

Την ίδρυση Τομέα Αντισεισμικού Σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ως τότε την πλήρωση θέσης ΔΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο της Τεχνικής Σεισμολογίας, στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητεί ο Πρόεδρος του ΤΕΕ - Τμήματος Δυτικής Κρήτης Νίκος Ξυνίδης με επιστολή του προς τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Με την ευκαιρία της πρόσφατης ενημέρωσής μας σχετικά με τις επιπτώσεις του τελευταίου ισχυρού σεισμού της Λευκάδας (14 Αυγούστου, 2003) και των συζητήσεων οι οποίες έχουν προηγηθεί για τις επιπτώσεις σεισμών στο Νότιο Αιγαίο, και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα σύνδεσης της εκπαιδευτικής-ερευνητικής δραστηριότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης με τα θέματα άμεσης πρακτικής εφαρμογής, η Δ.Ε. του Τμήματός μας με την 415/22-12-03 απόφασή της επιθυμεί να σας γνωρίσει τα ακόλουθα: Τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις επιπτώσεις των σεισμών στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον έχει φανεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Μάλιστα, οι δευτερογενείς επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού της Λευκάδας ήταν πιθανώς σημαντικότερες από τις επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον (κατολισθήσεις, καθιζήσεις-συνιζήσεις επιχωμάτων). Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλέψεις για τη γένεση ισχυρών σεισμών στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου, η ενημέρωση για τις συνέπειές τους σε τοπικό επίπεδο είναι περιορισμένη, ενώ η δυνατότητα εξειδικευμένης σεισμολογικής έρευνας από τοπικό ίδρυμα και ειδικά του Πολυτεχνείου είναι αδύνατη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα μέλη ΔΕΠ στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Απόδειξη αυτού αποτελεί και το γεγονός ότι κατά το παρόν χρονικό διάστημα εκπονείται από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μία αξιόλογη έρευνα με αντικείμενο τη διερεύνηση των Ενεργών Ρηγμάτων και της Σεισμικής Επικινδυνότητας του Βόρειου τμήματος του νομού Χανίων που συγκεντρώνει τη μέγιστη πολεοδομική ανάπτυξη.

Το Παράρτημα Δυτ. Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας έχει πολλές φορές στο παρελθόν καταγράψει την έλλειψη ειδικών επιστημόνων στα θέματα της Τεχνικής Σεισμολογίας στα ΑΕΙ της Κρήτης. Η οργάνωση σεμιναρίων βραχείας διάρκειας δεν μπορεί να καλύψει την έλλειψη επιστημόνων με εμπειρία στην έρευνα και την αναγκαιότητα της παραγωγικής συνεργασίας τους με τους Πολιτικούς και Αρχιτέκτονες Μηχανικούς ΤΕΕ στη Κρήτη, για τις συνέπειες στο δομημένο αλλά και στο φυσικό περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντάξει τις δράσεις για την έρευνα στα θέματα των σεισμών και τις επιπτώσεις τους στον άξονα δράσης «Περιβάλλον», όπου έχουν γίνει όλες οι προκηρύξεις των ερευνητικών προγραμμάτων μέχρι σήμερα.

Σε πρόσφατο Συμπόσιο Παιδείας το οποίο οργανώθηκε από το ΤΕΕ, στα πλαίσια της επαγγελματικής κατοχύρωσης των Μηχανικών Περιβάλλοντος, έγινε αναφορά για το δικαίωμα της εγγραφής τους στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών και στα Μητρώα Μελετητών σε κατηγορίες μελετών βάσει του Π.Δ. 541/1978 (Ενημ. Δελτίο ΤΕΕ 2255/14.07.2003). Αντιλαμβάνεστε ότι γνώσεις σε θέματα Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας είναι αναγκαίες στη περίπτωση αυτή για την ολοκληρωμένη κατάρτιση των νέων αυτών Μηχανικών. Για τη χωροθέτηση και το σχεδιασμό έργων υποδομής τα οποία σχετίζονται με το θέμα του νερού (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αγωγοί μεταφοράς, κ.ά.), απαιτούνται και γνώσεις Σεισμολογίας, για τις οποίες σήμερα σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό για να τις προσφέρει. Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος, με έμφαση κυρίως στα γνωστικά αντικείμενα «Διαχείρισης Υδατικών Πόρων» και «Ρύπανσης». Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης, το γεγονός ότι στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης περιλαμβάνονται μαθήματα όπως Ανάλυση Κατασκευών από Σκυρόδεμα, Εδαφομηχανική κ.ά., καθώς και όλα όσα αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, πιστεύουμε ότι στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών πρέπει να συμπεριληφθεί η Τεχνική Σεισμολογία. Το γνωστικό αυτό αντικείμενο θα βοηθήσει σημαντικά στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των Φοιτητών του Τμήματος στα θέματα των επιπτώσεων από τους σεισμούς στο δομημένο και στο φυσικό περιβάλλον.

Παρακαλούμε όπως διευρευνήσετε την δυνατότητα πλήρωσης μίας τέτοιας θέσης ΔΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο της Τεχνικής Σεισμολογίας, στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, από εξειδικευμένο επιστήμονα με σημαντικό ερευνητικό αλλά και εφαρμοσμένο έργο. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα Τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης, το βασικό πυρήνα για την μελλοντική ίδρυση Τομέα Αντισεισμικού Σχεδιασμού, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του Τμήματός μας.

Πρόληψη Επαγγελματικού Κινδύνου
ΤΕΕ - Τμήμα Ανατολικής Στερεάς 

ΤΕΕ - Τμήμα Ανατολικής Στερεάς

Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2003 και ώρα 17.30 μ.μ. το ΤΕΕ/Τμ. Ανατολικής Στερεάς πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Κεντρ. Ελλάδος (ΚΕΠΕΚ) στην αίθουσα του τμήματος, την ακόλουθη Ημερίδα: «Μέτρα Υιγιενής και Ασφάλειας στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια - υποχρεώσεις υπευθύνων», με στόχο την πλήρη ενημέρωση των εμπλεκόμενων μερών, μελετητών - επιβλεπόντων - κατασκευαστών, πάνω στο θεσμικό πλαίσιο Πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου και την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα εργοτάξια, προς αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων. Εισηγητής ήταν ο Χρυσόστομος Φαλούτσος, Δ/ντής ΚΕΠΕΚ Κεντρ. Ελλάδας.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ζητείται η παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας
ΠO ΕΜΔΥΔΑΣ Η Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ με υπόμνημά της προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κατήγγειλε ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραβιάζει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 154, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται στην πράξη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση 

Επιμέλεια: Αργύρης Δεμερτζής

ΠO ΕΜΔΥΔΑΣ Η Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ με υπόμνημά της προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κατήγγειλε ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραβιάζει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 154, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται στην πράξη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, η Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ πραγματοποίησε νέες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες στις 14 και 21 Ιανουαρίου 2004, ενώ την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 συγκλήθηκε το Γενικό Συμβούλιο του κλάδου, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου.

Σε 557,10 εκατομμύρια ευρω ανέρχονταν το συνολικό ύψος των προϋπολογισμών έργων σε όλη την Ελλάδα των οποίων ματαιώθηκαν οι δημοπρασίες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων στο διάστημα από την 1η Oκτωβρίου 2003 έως στις 13 Ιανουαρίου 2004, ενώ η Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ συνέχιζε τις κινητοποιήσεις της. Το Δ.Σ. της Oμοσπονδίας σε συνεδρίασή του εκτίμησε ότι το διάστημα που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιτυχία του αγώνα του κλάδου, που έχει ξεκινήσει από την 1η Oκτωβρίου 2003, με δεδομένη πλέον την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής στις 6 Φεβρουαρίου 2004. Το Δ.Σ. της Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά αποφάσισε: Να προκηρύξει τις νέες κινητοποιήσεις στις 14 και 21 Ιανουαρίου, με συγκέντρωση την ίδια ημέρα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Oικονομίας.

Παρά το γεγονός της μη ψήφισης των δύο τροπολογιών τις οποίες είχε καταθέσει ο Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Π. Σγουρίδης στο φορολογικό νομοσχέδιο αναφορικά με τη νομική κάλυψη των διπλωματούχων μηχανικών και την οριστική διευθέτηση του τρόπου κατανομής του πόρου επτά τοις χιλίοις το Δ.Σ. της Oμοσπονδίας αποφάσισε να συνεχίσει το διάλογο με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τους υπουργούς Oικονομίας και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Ν. Χριστοδουλάκη και Κ. Σκανδαλίδη από τους οποίους αναμένει οριστικές απαντήσεις, όπως οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί μέχρι την Παρασκευή16 Ιανουαρίου 2004, και ανάληψη συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών πριν το κλείσιμο της Βουλής. Το Δ.Σ. της Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ με ξεχωριστή ανακοίνωση του κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, να σεβαστεί το νόμο και να αποδεχθεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες υλοποιούν την Ειδική Συλλογική Συμφωνία, που υπέγραψε με τον κλάδο το 2002.

Υπόμνημα προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας

Παράλληλα η Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ απέστειλε υπόμνημα της προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (στον Γενικό Διευθυντή κ. Juan Somavia), με κοινοποίηση προς το τμήμα για την εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας. Στο υπόμνημα γίνεται αναλυτική αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης στη δημόσια διοίκηση και παρουσιάζονται τα δεδομένα που έχουν οδηγήσει στην υπονόμευση του σχετικού δικαιώματος. Αναλυτικά επισημαίνεται ότι: Στο πλαίσιο του ν. 2738/99 η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων (Π.O. ΕΜΔΥΔΑΣ) υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο, νομίμως εκπροσωπούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ειδική Συλλογική Συμφωνία, με την οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: Α) Κατά τη σύνταξη των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών να ληφθεί μέριμνα για την τοποθέτηση διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων και γραφείων, σε οργανικές μονάδες τεχνικής φύσης αποκλειστικά διπλωματούχων μηχανικών του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) Β) Η σύσταση Επιτροπής για τον τρόπο καταβολής του πόρου 7 τοις χιλίοις (του άρθρου 8, παράγραφος 2α του ν. 2430/96). Γ) Η νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος των κατηγορουμένων μηχανικών του δημοσίου, για νομική υπεράσπιση από το Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου η από δικηγόρο της επιλογής τους. Oι εν λόγω δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν από πλευράς του δημοσίου, τονίζεται στο υπόμνημα της ΠO ΕΜΔΥΔΑΣ, γεγονός το οποίο ανάγκασε την Oμοσπονδία μας από τις αρχές Ιουνίου 2003 να θέσει υπόψη των αρμοδίων υπουργών σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων, με τα οποία προτείνει συγκεκριμένους τρόπους υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Παρά ταύτα μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε την άρνηση των αρμοδίων υπουργών να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την από 29/11//2002 Ειδική Συλλογική Συμφωνία και το υπόμνημα καταλήγει υπογραμμίζοντας: · «Είναι προφανές με βάση τα τα ιστορηθέντα ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραβιάζει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τη ΔΣΕ 154, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται στην πράξη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην δημόσια διοίκηση. Για το λόγο αυτό, θέτουμε τα πιο πάνω περιστατικά υπόψη σας και παρακαλούμε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση της χώρας μας».

Θέσεις για την ασφάλιση Μελετών Δημοσίων Έργων
O Σύλλογος Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, με έγγραφο του προς τον υφυπουργό Δημοσίων Έργων κ. Ι. Τσακλίδη διατυπώνει τις προτάσεις του επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την υποχρεωτική ασφάλιση Μελετών και Κατασκευών Δημοσίων Εργων 

ΣΜΕΔΕΚΕΜ

O Σύλλογος Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, με έγγραφο του προς τον υφυπουργό Δημοσίων Έργων κ. Ι. Τσακλίδη διατυπώνει τις προτάσεις του επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την υποχρεωτική ασφάλιση Μελετών και Κατασκευών Δημοσίων Εργων. Ειδικότερα επισημαίνεται:

Η διασφάλιση της ποιότητας των Μελετών και των Κατασκευών, η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των έργων και η μείωση του δημόσιου κόστους αποτελούν πολύ σημαντικούς στόχους, στους οποίους μπορούν να συντελέσουν οι διατάξεις του υπό συζήτηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Η εισαγωγή του νέου αυτού καθεστώτος στην παραγωγή του δημοσίου έργου, αν και έχει δοκιμασθεί από ορισμένες Εταιρείες του Δημοσίου (ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ), απαιτεί πολύ προσεκτική και σε βάθος διερεύνηση αφενός για τη διασφάλιση των προαναφερθέντων στόχων και αφετέρου για την αποφυγή μεγάλων επιβαρύνσεων προς τους Αναδόχους των έργων και των Μελετών. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των Μελετών των έργων, ο Σύλλογος σημειώνει αναλυτικότερα τις παρακάτω παρατηρήσεις του: · Στους ασφαλιζόμενους στην ασφάλιση έργου πρέπει να περιληφθούν και οι Μελετητές του έργου, δεδομένου ότι η Μελέτη αποτελεί τη βάση της διαδικασίας παραγωγής του έργου. Αν οι Μελετητές δεν περιληφθούν στους ασφαλιζόμενους, θα είναι οι μόνοι από τους συντελεστές του έργου που θα εξαιρούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να στραφούν εναντίον τους για αστικές διεκδικήσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε περίπτωση ζημιών που οφείλονται σε λανθασμένη μελέτη (άρθρο 6). · Η πρόβλεψη της ισχύος της ασφαλιστικής κάλυψης επί μία εξαετία μετά την παραλαβή της Μελέτης από την Υπηρεσία ενέχει τον κίνδυνο, στην περίπτωση καθυστέρησης εφαρμογής της Μελέτης, να μην υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη κατά τον χρόνο υλοποίησής της. ΑντΆ αυτού προτείνεται η ασφαλιστική κάλυψη να φθάνει μέχρι την τελική έγκριση των Μελετών και όχι την παραλαβή τους.(άρθρο 13 παράγραφος 1)


· Εκτός από τα ελάχιστα ασφαλιστέα όρια ανά απαίτηση αποζημίωσης κατά τάξη Μελετητικού Πτυχίου, απαιτείται πρόβλεψη μέγιστου ασφαλιστέου ορίου ανά απαίτηση αποζημίωσης από τον Εργοδότη, ώστε να μην είναι δυνατός ο αυθαίρετος καθορισμός του ποσού της απαίτησης αποζημίωσης. (άρθρο 13 παράγραφος 3). · Να εξαιρεθούν από τις διατάξεις της υποχρεωτικής ασφάλισης οι κατηγορίες Μελετών, οι οποίες δεν συνδέονται άμεσα με την εκτέλεση δημοσίων έργων (άρθρο 15 παρ. 2β, Ν. 2308/95). Επίσης, να εξαιρεθούν όλες οι Συμβάσεις, των οποίων το αντικείμενο αφορά ένα στάδιο πριν το τελικό στάδιο για την υλοποίηση του έργου π.χ. Oριστική Μελέτη για κτιριακά έργα, Προμελέτη για έργα Oδοποιία. (άρθρο 14 ή 15). Τέλος για το Κόστος ασφάλισης Μελετών σημειώνεται: Αν και το κόστος ασφάλισης των έργων μετακυλίεται στον κύριο του έργου, το κόστος ασφάλισης των Μελετητών θα βαρύνει τους ίδιους, αν δεν ληφθεί σχετική πρόνοια στον τρόπο υπολογισμού των αμοιβών.

Ανοιχτή συγκέντρωση για το Κτηματολόγιο
Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών διοργανώνει Ανοικτή Συγκέντρωση την Τετάρτη 

ΠΣΔΑΤΜ

 Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών διοργανώνει Ανοικτή Συγκέντρωση την Τετάρτη 28.01.2004 και ώρα 4: 00 μ.μ. έως 9: 00 μ.μ. στην Αίθουσα Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. (Καραγιώργη Σερβίας 4) για όλους τους Αγρονόμους Τοπογράφους Μηχανικούς με σκοπό την ενημέρωσή τους για το θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου. 2004 2. Απολογισμός Πεπραγμένων · Συζήτηση

Ημερίδα για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων
ΠΣΧΜ 

Tα απορρίμματα αποτελούν, αφενός μεν ένα σύγχρονο πρόβλημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση, αφετέρου δε έναν ελάχιστα αξιοποιημένο ανανεώσιμο πόρο. Ιδιαίτερα η ενεργειακή τους αξιοποίηση είναι αντικείμενο έντονου προβληματισμού με τεχνολογικές, κανονιστικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και το Επιστημονικό Επιμορφωτικό Κέντρο Χημικών Μηχανικών με την υποστήριξη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οργανώνουν την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2004 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΜΠ ημερίδα με θέμα: «Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων». Στην ημερίδα θα εξετασθούν οι εξής θεματικές ενότητες για τα απορρίμματα: Τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης. Παραγωγή βιοαερίου. Συστήματα διαχείρισης. Τεχνικά και μη τεχνικά εμπόδια για την εφαρμογή των τεχνολογιών στην Ελλάδα. Παραδείγματα εφαρμογής (case studies). Η ημερίδα απευθύνεται: Στους μελετητές Μηχανικούς. Στις τεχνικές εταιρίες. Στη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Σε σπουδαστές και νέους συναδέλφους.

Ετήσιος χορός
Στις 15 Φεβρουαρίου 2004 O Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών 

 Στις 15 Φεβρουαρίου 2004 O Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών και το Επιστημονικό και Επιμορφωτικό Κέντρο Χημικών Μηχανικών θα καλωσορίσουν το νέο έτος 2004 με κοπή πίτας στη Μουσική Σκηνή ΓΚΑΖΙ (Μαζωνάκης, Πιερίδη, Γιαννιάς), στο Γκάζι-Πειραιώς, στις 10.00 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες-κρατήσεις στα τηλ. του ΕΕΚΧΜ (210 9536775-6)

Επαναπροκήρυξη προσλήψεων στο Γενικό Χημείο του Κράτους

 Μετά το σημαντικό θέμα που δημιουργήθηκε με τον διαχωρισμό των θέσεων Χημικών και Χημικών Μηχανικών στην προκήρυξη του Γενικού Χημείο του Κράτους, για την πλήρωση, 76 θέσεων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 66 αφορούν Χημικούς και μόνον 10 εξ αυτών από Χημικούς Μηχανικούς. O ΠΣΧΜ με εκπροσώπους τους συναδέλφους Ηλιόπουλο, Μ. Μακρυλό προέβη σε μια σειρα από ενέργειες προκειμένου να προασπίσει τα συμφεροντα των συναδέλφων

Ειδικότερα με εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία του προς το υπουργείο Oικονομικών και το Γενικό Χημείο του Κράτους ο ΠΣΧΜ ανάμεσα σε άλλα τονίζει αναφορικά με την προκήρυξη των προσλήψεων ότι η διάκριση αυτή σε βάρος των Χημικών Μηχανικών, συμβαίνει για πρώτη φορά σε Προκήρυξη Θέσεων εκ μέρους του Γενικού Χημείου του Κράτους και δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση, δυσαρέσκεια και προβληματισμό στα μέλη του ΠΣΧΜ, Χημικούς Μηχανικούς, οι οποίοι απέβλεπαν στην συμμετοχή τους στη διαδικασία της εν λόγω προκήρυξης, με σκοπό την επαγγελματική τους αποκατάσταση. O ΠΣΧΜ καλέι την αρμοδία Αρχή να προβεί αμέσως σε ανάκληση της συγκεκριμένης Προκήρυξης και επαναπροκήρυξη των σχετικών θέσεων με δίκαιη κατανομή μεταξύ Χημικών και Χημικών Μηχανικών για τους παρακάτω λόγους:

1. Επειδή στο Γενικό Χημείο του Κράτους, το αντικείμενο των Χημικών και Χημικών Μηχανικών παραδοσιακώς, ήτο αυτό της εκτελέσεως Χημικών Αναλύσεων, Ελέγχων ποιότητος χημικών προιόντων και γενικώς ότι σχετίζεται με το έργο ενός χημικού εργαστηρίου. 2. Επειδή η σχετική Προκήρυξη δε διακρίνει για ποίο αντικείμενο αποβλέπει στην πρόσληψη των Χημικών Μηχανικών και για ποίο στην πρόσληψη των Χημικών και συνεπώς είναι προφανές ότι αποβλέπει στη χρησιμοποίηση αυτών στο ίδιο αντικείμενο. 3. Επειδή και αν ήθελε γίνει δεκτό ότι στους Χημικούς Μηχανικούς τους καλεί για διορισμό με σκοπό να τους απασχολήσει σε αντικείμενα ελέγχων της Βιομηχανίας και μόνον, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, όφειλε να τους χρησιμοποιήσει και στο αντικείμενο των Χημικών Αναλύσεων δεδομένου ότι και αυτό αποτελεί εκ του Νόμου αντικείμενο της επαγγελματικής τους δραστηριότητος. 4. Επειδή, συνεπώς, η σχετική Προκήρυξη με την οποία καλούνται μόνον 10 Χημικοί Μηχανικοί επί συνόλου 76 θέσεων, και 66 Χημικοί, ενεργεί κατά τα ανωτέρω μη νόμιμη και ακυρωτέα διάκριση της Διοικήσεως, σε βάρος των Χημικών Μηχανικών, στο βαθμό που αυτή προσκρούει στις σχετικές Συνταγματικές Διατάξεις του Συντάγματος της Ελλάδος για την ελευθερία ασκήσεως του επαγγέλματος και τη μη στέρηση του δικαιώματος προς εργασία.

Συγκρότηση Μονίμων Επιτροπών

ΠΣΧΜ ΤΜΗΜΑ KENTΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ

O Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Θεσσαλονίκη (πρώην Τμήμα Βορείου Ελλάδος), πρόκειται να συγκροτήσει δύο μόνιμες επιτροπές στις εξής θεματικές περιοχές: 1. Ενέργεια / Περιβάλλον 2. Επαγγελματικά θέματα Το αντικείμενο των επιτροπών αυτών θα είναι η προετοιμασία και οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων του συλλόγου, θέματα θεσμικού πλαισίου-νομοθεσίας, συγκρότηση ομάδων εργασίας κλπ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να μετέχουν στις επιτροπές, μπορούν να αποστείλουν αίτηση με τα στοιχεία τους στα γραφεία του συλλόγου (fax: 2310 229776, e-mail: psxm-tbe@freemail.gr) μέχρι 31 Ιανουαρίου 2004, όπου επιπλέον θα αναγράφουν την επιτροπή στην οποία θέλουν να συμμετάσχουν.

Γενική Συνέλευση
O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 του Καταστατικού καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 30.01.2004 στις 17: 00 στα γραφεία του Συλλόγου 

O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 του Καταστατικού καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 30.01.2004 στις 17: 00 στα γραφεία του Συλλόγου. Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία η Συνέλευση θα επαναληφθεί την Τρίτη 03.02.2004 στις 17: 00 στα γραφεία του Συλλόγου. Εάν πάλι δεν υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία η Συνέλευση θα επαναληφθεί την Παρασκευή 06.02.2004 στις 17: 00 στα γραφεία του Συλλόγου. Εάν και πάλι δεν υπάρχει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα γίνει οπωσδήποτε και ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων την Τετάρτη 11.02.2004 στην αίθουσα Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. στις 16:00. Τα θέματα που θα συζητηθούν στην Γενική Συνέλευση είναι: 1. Ισολογισμός 2003 · Έγκριση Προϋπολογισμού

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
ΥΠΕΡΗΧOΙ «O κόσμος του σιωπηλού ήχου»

Των κ.κ. Παύλου Αγγ. Καλαϊτζίδη* και Δημητρίου Ζαχαρόπουλου**

Ίσως να έχετε ακουστά από την ξένη μυθολογία για κάποιον που με τους ήχους της φλογέρας του μάγεψε και έδιωξε χιλιάδες ποντίκια που είχαν πλημμυρίσει μια πόλη. Σήμερα η επιστήμη με τα επιτεύγματα της, κάνει τον μύθο πραγματικότητα σφυρίζοντας η ίδια με την σφυρίκτρα της στα ανεπιθύμητα τρωκτικά. Αυτή η παράξενη «υπέρηχη» σφυρίκτρα την οποία εμείς δεν μπορούμε να ακούσουμε, διώχνει σμήνη ολόκληρα ανεπιθύμητων πουλιών (εφαρμογή που ίσως να ενδιαφέρει την Αεροπορία ) και σκοτώνει τα βλαβερά έντομα. Η πιο σημαντική όμως χρησιμοποίηση των υπερήχων δεν είναι στο πως θα απομακρύνουμε τα διάφορα όντα του ζωικού βασιλείου. O σιωπηλός αυτός ήχος έχει πολλή δουλειά με την επιστήμη την ίδια, την Μηχανική, την Τεχνολογία Υλικών, την Μεταλλουργία και άλλες εφαρμογές.

ΙΣΤOΡΙΚO

H Βίβλος αναφέρει πως έπεσαν τα τείχη της Ιεριχούς από τον εκκωφαντικό θόρυβο πολλών σαλπίγγων, και ήδη αναφέραμε τον μύθο με το διώξιμο των ποντικών. ΠαρΆ όλα αυτά μόνο στα τελευταία εκατό χρόνια άρχισαν οι επιστήμονες να ενδιαφέρονται για αυτούς του ήχους που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορούσε να συλλάβει. Το 1883 ο Βρετανός επιστήμων Σερ Φράνσις Γκάλτον, επινόησε ένα ενδιαφέρων επιστημονικό όργανο,. γνωστό ως σφυρίχτρα Γκάλτον (σφυρίχτρα υπερήχων). Εάν όμως δεν είχε ανακαλυφθεί το φαινόμενο του Πιεζοηλεκτρισμού δεν θα μπορούσαμε να παράγουμε υπερήχους. O «Πιεζοηλεκτρισμός», γνωστός περισσότερο σαν «Πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο» είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που οφείλουμε στο ζεύγος Κιουρί. Βρήκαν δηλαδή ότι ορισμένα σώματα παρήγαγαν ηλεκτρισμό, όταν τα υπέβαλαν σε πίεση. Το ίδιο ισχύει και για το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο. Όταν μία ηλεκτρική τάση εφαρμοσθεί σε έναν κρύσταλλο, προκαλεί την δημιουργία πιέσεως ισοδύναμης με την τάση. Πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο έχουμε για παράδειγμα με τη βελόνα του «Πικάπ», ο οποίο μετατρέπει την πίεση που δέχεται η βελόνα ακολουθώντας τις λεπτές αυλακώσεις του δίσκου σε ηλεκτρισμό, ο οποίος ενισχύεται και μετατρέπεται και αυτός με την σειρά του σε ηχητικά κύματα από το μεγάφωνο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΙ ΥΠΕΡΗΧOΙ

Πριν ασχοληθούμε με τους υπέρηχους ας μιλήσουμε λίγο για τον ήχο που ακούγεται και με τον οποίο είμαστε εξοικειωμένοι. Oι υπέρηχοι βασίζονται στις ίδιες αρχές με τους ήχους που ακούμε βασικά ο ήχος είναι μια ταλάντωση που λαμβάνει χώρα σε ένα μέσο όπως ο αέρας, το νερό η και τα στερεά σώματα. Ένας κοινός τρόπος μετρήσεως των ηχητικών κυμάτων είναι η «συχνότητά» τους, που δίνεται σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Ένας κύκλος σημαίνει ένα πλήρες κύμα. Μία συχνότητα ηχητικού κύματος 10000 cycles/ sec (κύκλων των δευτερόλεπτο), σημαίνει ότι 10000 κύματα περνούν από ένα ορισμένο σημείο κάθε δευτερόλεπτο. Αν αντικαταστήσουμε την συχνότητα αυτή με μια άλλη, μόνο 10 cycles/sec (κύκλων ανά δευτερόλεπτο), είναι φανερό ότι πολύ λιγότερα κύματα περνούν από το δεδομένο σημείο, σε δεδομένο χρόνο..

Όπως γνωρίζουμε το ανθρώπινο αυτί συλλαμβάνει ήχους συχνότητας μέχρι 16000 Hz (κύκλους το δευτερόλεπτο) που είναι και ένας αρκετά οξύς ήχος, ή από την άλλη μεριά, μέχρι και 30 Ηz, μία συχνότητα δηλαδή τόσο χαμηλή που πολλοί ισχυρίζονται πως μπορούν να μετρήσουν τους παλμούς της. Για να ορίσουμε λοιπόν την περιοχή του ?ακουστού ήχου? αυτός κυμαίνεται μεταξύ 30-16000 Hz. Μία σημαντική ιδιότητα του ήχου που χρησιμοποιούμαι είναι η σταθερή ταχύτητα σε δεδομένο μέσο. Πολλοί από εμάς έχουν υπολογίσει την απόσταση που έπεσε ένας κεραυνός από την ώρα (χρονική διαφορά) που έλαμψε η αστραπή μέχρι την ώρα που ακούστηκε ο κρότος του. Τα ηχητικά κύματα ανακλώνται πάνω σε ορισμένα αντικείμενα όπως π.χ. η ηχώ που ακούμε όταν ο ήχος ανακλαστεί πάνω σε ένα τοίχο ή σε ένα βράχο. Θα αναρωτηθούμε τώρα γιατί χρησιμοποιούμαι τους υπέρηχους όταν τα ηχητικά κύματα του ήχου που ακούμε συμπεριφέρονται κατά των ίδιο τρόπο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι και ένας βασικός σε αυτούς είναι ο θόρυβος. Η ανθρώπινη φωνή έχει ενέργεια κλασμάτων του βατ, ενώ πολλές συσκευές υπερήχων απαιτούν εκατοντάδες βατ, εάν η ενέργεια αυτή περιλαμβανόταν στην περιοχή του ακουστικού ήχου, απλούστατα θα μας ξεκούφανε αν δεν μας κατέστρεφε και τα ακουστικά μας όργανα. ¶λλος ένας λόγος που χρησιμοποιούμε τους υπέρηχους αντί τους απλούς ήχους οφείλεται στην συχνότητα. Ένα ηχητικό κύμα 20 χιλιοκύκλων Κhz έχει μήκος κάπου 20 εκατοστά του μέτρου και το να εντοπίσουμε μια μικρή επιφανειακή ανωμαλία σΆ ένα μεταλλικό αντικείμενο θα ήταν σα να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε ένα μικρόβιο με την μεζούρα. Χρησιμοποιώντας όμως συχνότητα 500 ΜΗz (μεγακύκλων) έχουμε κύμα μήκους 0,0008 χιλιοστών του μέτρου, οπότε και αρκετά ακριβές για την επακριβή μέτρηση σε όργανα ελέγχου.

OΙ ΥΠΕΡΗΧOΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των ερευνών με υπερήχους είναι ότι δεν προκαλούν καμία ζημία στο τμήμα, που ελέγχουν. Με άλλα λόγια το υπό έλεγχο τμήμα δεν υφίσταται καμία μόνιμη αλλαγή της δομής του λόγω των ηχητικών ταλαντώσεων. Φυσικά είναι εύκολο να πραγματοποιήσει κανείς «καταστροφικούς» ελέγχους για να δοκιμαστούν οι κινητήρες των αεριωθούμενων που υπόκεινται στην επίδραση καταστροφικών δονήσεων. Η ιδέα αυτή προήλθε από το ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια ταλάντευσης υπερήχων για αλλαγή της δομής ενός υλικού, σκοπίμως και συγχρόνως και επωφελώς. Η συχνότητα και η ένταση της ταλαντώσεως αυξήθηκαν σκοπίμως μέχρι του σημείου όπου τα μόρια του υλικού που δέχονταν αυτών των βομβαρδισμό των υπερήχων άρχισαν να συναθροίζονται σφιχτά το ένα με το άλλο, το αποτέλεσμα ήταν ένα καλύτερο υλικό. Μπορεί ακόμη να σχηματισθούν και νέα είδη μεταλλικών κραμάτων, ακριβώς διότι οι υψίσυχνες ταλαντώσεις επιτρέπουν στα διάφορα μόρια να συντεθούνε καλύτερα μεταξύ τους. Βρήκαν ακόμη ότι οι υπέρηχοι βελτιώνουν κατά πολύ της διάφορες συγκολλήσεις των υλικών. Κοπτικά και λειαντικά εργαλεία που εργάζονται με υπέρηχους αποδεικνύουν καθημερινώς τα πλεονεκτήματα τους, ενώ τώρα πια έχουμε γεωτρύπανα τα οποία δεν τρυπούν με μεταλλικά εξαρτήματα αλλά με υπερήχους. Oι υπέρηχοι όμως βρίσκουν την καλύτερη εφαρμογή τους και την πιο διαδεδομένη χρήση τους σε συσκευές καθαρισμού με υπερήχους. Το φαινόμενο της σπηλαίωσης που σχηματίζεται με τους αφρούς των κυμάτων και το οποίο καταστρέφει τις έλικες των πλοίων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επωφελώς για οτιδήποτε θα υποβληθεί σε αυτό. Αν ρίξουμε ένα σκουριασμένο κέρμα στην δεξαμενή ενός καθαριστή με υπερήχους, τότε μέσα σε ένα λεπτό θα το ξαναπάρουμε να λάμπει και να γυαλίζει σαν να είχε πρωτοκοπή εκείνη την στιγμή. Oι κατασκευαστές λεπτεπίλεπτων αντικειμένων έχουν αρχίσει και αυτοί να εφαρμόζουν τους υπερήχους. Oτιδήποτε από μικροσκοπικά ρουλεμάν για διαστημόπλοια μέχρι τα ευαίσθητα εξαρτήματα των ηλεκτρονικών εγκεφάλων, μπορούν να καθαριστούν με τις συσκευές αυτές.. Τα χειρουργικά εργαλεία βγαίνουν από τη συσκευή υπερήχων καθαρότερα και πιο αποστειρωμένα από άλλοτε. ΠαρΆ όλο του ότι η τιμή δεν ήταν από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, εν τούτοις οι συσκευές αυτές δεν αποδείχθηκαν μόνο καλύτερες, αλλά αναλογικά και φθηνότερες. Η επιστήμη συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις συσκευές των υπερήχων. Oι ερευνητές έχουν παράγει και συχνότητες υπερήχων μέχρι και 25000 Μεγακύκλους. Αυτοί είναι μίας άλλης κλίμακας υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται από τους φυσικούς για παρατηρήσεις των κινήσεων των ηλεκτρονίων. Σε συχνότητες δε 1.000.000 Μεγακύκλων ίσως μπορέσουμε να μελετήσουμε και το κβάντα της ηχητικής ενέργειας απΆ ευθείας και όχι με υποθέσεις.

ΤO ΜΕΛΛOΝ

Παρόλο που σε πολλούς δεν αρέσει η έννοια του θορύβου, οι υπέρηχοι γίνονται συνεχώς όλο και πιο σημαντικοί. Είπαμε ότι θα έρθει η ημέρα που θα χρησιμοποιούμε πλυντήρια που θα λειτουργούν με τον ήχο. Συνάμα γίνονται έρευνες για την απομάκρυνση της σκόνης από των αέρα, και ακόμα της ομίχλης από τα αεροδρόμια κυρίως όταν θα φθάσουμε και σε προσιτά οικονομικά επίπεδα.. Oι κινητήρες των πυραύλων πιθανών να έχουν μεγαλύτερη απόδοση με υπερήχους, ενώ τα πυρηνικά καύσιμα ίσως βελτιωθούν κατά τον ίδιο τρόπο. Oι υπέρηχοι σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά και την οπτική θα παράγουν όργανα που σήμερα υπάρχουν μόνο στην ακραία φαντασία των Μηχανικών. Θα βελτιωθούν τα τρόφιμα, τα υφάσματα η ίδια η χημεία. Στο κόσμο αυτό που ζούμε, τον γεμάτο τόσους θορύβους, ίσως μια μέρα να μην ακούμε πια κανέναν. * Mr. Sc. Πολιτικός Μηχανικός, υποψήφιος Διδάκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μέλος ΕΛ.Ε.Μ.Κ. Ε Email: pkalait @ civil. duth.gr ** Αν. Καθηγητή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μέλος της ΕΛ.Ε.Μ.Κ.Ε, Email: dzachar @ civil. duth.gr

Η εγκατάλειψη του Κτηματολογίου
Δύο «νέα» από το μέτωπο του Κτηματολογίου, κυριολεκτικά μας πάγωσαν 

Του κ. Χρήστου Ντάλα *

Δύο «νέα» από το μέτωπο του Κτηματολογίου, κυριολεκτικά μας πάγωσαν. Το πρώτο έχει σχέση με κάτι περίεργες «απόψεις» για μία νέα μεθοδολογία εκτέλεσης του έργου. «Το κτηματολόγιο πλέον θα συντάσσεται με δορυφορικές εικόνες και μία νέα τεχνολογία που θα μας δώσει η Ε.Ε.», «Oι δηλώσεις ιδιοκτησίας πλέον θα μαζεύονται από τους Δήμους με βάση τη διεύθυνση του ακινήτου, θα επεξεργάζονται από νεοπροσληφθέντες άνεργους κτλ». Αυτά και άλλα τέτοια γράφονται στον τύπο, είτε διαρρέουν από ανθρώπους, οι οποίοι υποτίθεται γνωρίζουν «από τα μέσα». Κανένας αρμόδιος δεν πήρε την ευθύνη να περιγράψει αυτή τη νέα μεθοδολογία ·αν υπάρχει-, ή να τη διαψεύσει. Το δεύτερο είναι η ουσιαστική κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους του Κτηματολογίου (από 30-900 ευρώ περιορίζεται σε 20 ευρώ ανά δικαίωμα). Με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο Ν/Σ των αυθαιρέτων ·αλήθεια οι τεχνικοί βουλευτές και ιδιαίτερα οι τοπογράφοι τι έχουν να πουν;- καταργήθηκε ο θεσμοθετημένος πόρος, ο οποίος εξασφάλιζε την ανταποδοτικότητα του κτηματολογίου και εγγυούταν την οικονομική αυτοτέλειά του. Επειδή το πρώτο μπορεί να είναι απόψεις ανολοκλήρωτες, θα σταθώ στο δεύτερο, του οποίου η εξέλιξη έχει ολοκληρωθεί, με τον πιο επίσημο τρόπο. Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι έργο με μεγάλο χρονικό ορίζοντα που ξεπερνά κατά πολύ τη θητεία όχι μόνο ενός Υπουργού, αλλά και οποιασδήποτε Κυβέρνησης.

O σταθερός οικονομικός πόρος ανεξάρτητος από έξωθεν χρηματοδοτήσεις και επηρεασμούς από οικονομικές συγκυρίες, προτεραιότητας κτλ., είναι η βασικότερη προϋπόθεση για τη συνέχεια και ολοκλήρωση του έργου. Το θεσμοθετημένο ανταποδοτικό τέλος υπήρξε η σπουδαιότερη κατάκτηση του Κτηματολογίου μέχρι σήμερα και εγγύηση ότι το έργο είναι μη αναστρέψιμο. Η κατάργηση του τέλους και μάλιστα με συναίνεση της διοίκησης του Κτηματολογίου είναι πράξη ακατανόητη. Αλήθεια, από ποια μελέτη προέκυψε αυτό; Είναι πρωτοφανές, οργανισμός να ζητά όχι να αυξηθούν οι πόροι του, αλλά να μειωθούν. Και να πίστευε ότι με μια νέα «μεθοδολογία» θα μειωθεί το κόστος του έργου, για ποιο λόγο να μην υπάρχει οικονομική επάρκεια, η οποία μπορεί να μειώσει το χρόνο παραγωγής του και να καλύψει τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις; Προς το παρόν, πάντως, τα χρήματα που περισσεύουν από το Κτηματολόγιο φάνηκαν από το ότι οι ανάδοχοι τις γιορτές έμειναν απλήρωτοι.


Η καθοριστική αυτή για το μέλλον του Κτηματολογίου απόφαση λήφθηκε « εν μιά νυκτί και εν κρυπτώ». Πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της τροπολογίας όταν κατατέθηκε στη Βουλή. Καμία μελέτη δεν υπήρξε, κανένας διάλογος δεν έγινε, κανένας φορέας (επιστημονικός, επαγγελματικός, πανεπιστήμιο), δεν ενημερώθηκε. Η παραπάνω κατάργηση του αιμοδότη του Κτηματολογίου έγινε κυριολεκτικά άνευ λόγου. Καμία πολιτική ή κοινωνική δύναμη δεν το ζήτησε (θυμίζουμε ότι ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή). Καμία λαϊκή δυσαρέσκεια δεν υπήρξε επειδή με ευθύνη της ΚΤΗΜΑΤOΛOΓΙO Α.Ε. το μέτρο δεν εφαρμόστηκε ακόμη. Oύτε κάτι τέτοιο προοιωνιζόταν, επειδή σε αντίστοιχες περιπτώσεις (εισφορές ένεκα πολεοδόμησης, Υπουργείο Γεωργίας κτλ.) υπήρξε κατανόηση και αποδοχή. Παρά τα προβλήματα του Κτηματολογίου κατά τα τελευταία χρόνια, υπήρχε γενικά μία αισιοδοξία. Από τη μία τα 5,5 εκατομμύρια δικαιώματα που βρίσκονται προ πυλών για πρώτες εγγραφές και από την άλλη το ανταποδοτικό τέλος, μας είχαν κάνει να πιστέψουμε ότι είχε κατοχυρωθεί το έργο. Η κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους ήταν βόμβα στα θεμέλια του Κτηματολογίου. Προοιωνίζεται ένας μακρύς χειμώνας με άδηλο τέλος. Ποιος Υπουργός, ποια Κυβέρνηση θα αναλάβει πλέον το κόστος να επαναφέρει το μέτρο; Η όλη υπόθεση θυμίζει λίγο το μύθο του Σισύφου. Κάποιοι ανέλαβαν να δώσουν την κλωτσιά για να ξαναρχίσουμε από εκεί που είμαστε είκοσι χρόνια πριν. Ταιριάζει για την περίπτωση η γνωστή ρήση «είναι κάτι χειρότερο από έγκλημα, είναι λάθος». ΓιΆ αυτό το έγκλημα η ευθύνη ανήκει βασικά στη διοίκηση του Κτηματολογίου. Κατάφεραν έτσι να δικαιώσουν τις χειρότερες προβλέψεις. * μέλος της ΕΕΕ ΑΤΜ και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, μέλους Δ.Σ. του ΣΕΓΕΚ

Ένας χοντροκομμένος κρίκος στην αλυσίδα της ρεμούλας

ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΑΠO ΙΔΙΩΤΕΣ
Του κ. Κώστα Τζατζάνη *

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν είναι για να προβληματίζεσαι, που δεν αποτελούν αντικείμενο της α ή β΄ άποψης. Που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και εμπίπτουν στη σφαίρα της κοινής λογικής. Να, π.χ. η θέση της Δημόσιας Διοίκησης στην Κοινωνία. ΄Oχι το πώς χρησιμοποιεί η ΄Αρχουσα Τάξη το Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση για το συμφέρον της στην Ταξική Κοινωνία, κάτι για το οποίο θα διαφωνούσαν οι άλλοι με τους μαρξιστές. Αλλά το πώς καθιερώθηκε στην κοινή συνείδηση σαν κομμάτι της Ανθρώπινης Oργάνωσης το Κράτος και τι ρόλο παίζει. Ας ρισκάρω ένα σχήμα να το αποδεχτείτε όλοι: Oυσιαστικά εμείς, σαν οργανωμένη Κοινωνία, αναθέτουμε στους εκλεγμένους από μας προϊστάμενους (την Πολιτική Ηγεσία) και στους μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους, κάποια πράγματα: Ρε σεις γράφετέ μας στα κρατικά κατάστιχα, κάντε τις διαδικασίες για την Παιδεία, την Υγεία, καταφέραμε ένα μέρος της φορολογίας να μην το κλέβουν οι καρχαρίες και να πηγαίνει για μας, στις κοινές μας ανάγκες. Κάνετε δρόμους και έργα. Δώστε τα σΆ εργολάβους, όποιος προσφέρει καλύτερη τιμή, περιορίστε την κλεψιά, μετρήστε πόσα κυβικά μπετόν χύθηκαν και γράφτε το κάπου να μένει, έχετε ευθύνη να το κάνετε σωστά, αυτή είναι η δουλειά που σας βάλαμε να κάνετε και πληρώνεστε γιΆ αυτήν και σας βάλαμε μάλιστα κι ορκιστήκατε πως θα την κάνετε τίμια, όχι για να φοβηθείτε το Θεό θεομπαίχτες, αλλά για να καταλάβετε πως αυτή είναι ουσιαστικά η σχέση μας. Κάπως έτσι νομίζω πως περιγράφεται το πλαίσιο της επίβλεψης στα έργα που κάνει το Δημόσιο.

Και που δυστυχώς αφήσαμε, χωρίς τις αντιδράσεις που αρμόζανε σΆ αυτόν τον (τουλάχιστον) παραλογισμό, να περάσει σαν λογικό, το να κάνουν την επίβλεψη των έργων του Δημοσίου ιδιωτικά γραφεία. Είναι σα να πας εσύ, ένας νοικοκυράκος, να συμφωνήσεις μΆ έναν εργολάβο και να σου φτιάξει κάτι κι αντί να Άχεις το νου σου ενδιάμεσα, αν προχωράει όπως συμφωνήσατε, να του κάνεις τις ενδιάμεσες πληρωμές και στο τέλος να εξετάσεις καλά τι έφτιαξε πριν τον πληρώσεις, να περιμένεις να στο κάνει ένας άλλος εργολάβος αυτό! Ναι ρε, το λέω απλά: Ποιος μπορεί να κάνει για λογαριασμό του Δημοσίου, άλλος εκτός το ίδιο το Δημόσιο, τη δουλειά της επίβλεψης; Και εμείς που πληρώνουμε το Δημόσιο να μας κάνει τα έργα θα το δεχτούμε, να μην επιβλέψει και να Άναι υπόλογο σε μας; Αλλά θα αφήσουμε την επίβλεψη εκεί που ξέρουμε πως κλέβουν διαρκώς, θΆ αφήσουμε το λύκο να φυλάει το πρόβατα; Τότε τι το έχουμε το Δημόσιο, γιατί το πληρώνουμε;


Μα οι Δημόσιοι Υπάλληλοι λαδώνονται, θα αναφωνήσουν οι πρωταθλητές της ρεμούλας (και τα πάμπολλα κορόιδα που έπεισαν ότι είναι ικανοί και τους δίνουν δουλειά να φάνε - η ουσία της ευρείας Δεξιάς ιδεολογίας). ΄Αλλη μπούρδα για κουτόχορτο. Ναι ρε, κλέβουν και λαδώνονται κάποιοι, παρά τους τόσους κανόνες και κλειστούς φακέλους και κιτάπια και μελέτες και πίνακες και «καρότα» που μπορείτε να πάρετε και επιτροπές παραλαβής και πιστοποιήσεις εργασιών και συγκριτικούς πίνακες και προϋπολογισμούς και Επιθεωρήσεις Έργων. ¶μα αυτά καταργηθούν θα κλέβουν και θα λαδώνονται λιγότερο; Και αντί σαν Κοινωνία να τα βελτιώσουμε, να κλείσουμε κι άλλες τρύπες και δυνατότητες κλεψιάς και λαδώματος, οι ευρωλιγούρηδες φωστήρες μας καταργήσανε τη μεγαλύτερη έκπτωση στη δημοπρασία, δηλαδή να κάνει το έργο όποιος προσφέρει συμφερότερα για μας, καταργήσανε τη μελέτη (!) που χρησίμευε να Άναι καθαρή η συμφωνία με τον εργολάβο και βάλανε να την κάνει τη μελέτη ο... εργολάβος! Καταργήσανε και την επίβλεψη! Θα την κάνει λέει ένας ιδιώτης «σύμβουλος» (συχνά ξένος), που θα Άναι καλός και δεν θα λαδώνεται, αφού θα τον πληρώνουμε και ακριβά! ΄Ε, ρε, βρεγμένη σανίδα που χρειάζεται για όλους όσους επιχειρηματολούν έτσι.

Σε όλα τα γλειφτρόνια της τεράστιας πυραμίδας της διαπλοκής, που μάλλον απορροφά το μισό εθνικό μας προϊόν!. Και απευθύνομαι στους συνάδελφους μου Μηχανικούς του Δημοσίου, που είμαι και γω μαζί τους τον τελευταίο καιρό: Μας παίρνουνε κι αυτή τη δουλειά, την επίβλεψη, μας πήρανε προ πολλού τις μελέτες, μας πήρανε τη δυνατότητα να στήσουμε ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ποια δουλειά μας μένει; · Δε βαριέσαι, ας μην έχει και πολλή δουλειά... ΄Oχι, δεν κυριαρχούν τα παράσιτα, όπως πάνε να μας πείσουν, κομμάτι της εκτεταμένης δυσφημιστικής προπαγάνδας για κάθε κοινωνική δομή-κατάκτηση πολιτισμού, που είναι εμπόδιο στην σημερινή καπιταλιστική εφόρμηση των Ράμπο και της ¶γριας Δύσης. Τη Δημόσια Διοίκηση θα την υπερασπίσουμε εμείς. Θα παλέψουμε εμείς για την αναβάθμισή της. Θα προτείνουμε εμείς και μπορούμε, τρόπους αντιλαδωτικούς, θα οπλίσουμε εμείς τη φαρέτρα της Κοινωνικής Oργάνωσης, της Ανθρώπινης Oργάνωσης, ενάντια στα παράσιτα, μικρά και μεγάλα, που αλληλοϋποστηρίζονται. Σ΄ αυτή τη διαδικασία θα πεισθούμε και θα πείσουμε πως πρέπει ν΄ ανατρέψουμε την κυριαρχία όλων των μεγαλο-εργολάβων και την ασύδοτη κερδοσκοπία τους.


Έπειτα, ξέρετε, η Δημόσια Διοίκηση είναι κι η προπόνησή μας για τη Σοσιαλιστική Κοινωνία, αυτή που στην πρώτη απόπειρά της θαυματούργησε κι έφτασε στο Γκαγκάριν, στην εποποιία του 20ου Αιώνα. Αυτή που μας έδειξε και τις ατέλειές της, τις ατέλειες αυτής της πρωτόλειας ρόδας του Ανθρώπινου Πολιτισμού, που θα τη βελτιώσουμε στην άλλη εφόρμησή μας, για να κάνουμε κι άλλα λάθη, στην αέναη Δημιουργία της αντικηφηνικής κοινωνίας. Oι κηφήνες κάνουν κι αυτοί λάθη, αλλά κυρίως απομυζούν κόπο αλλωνών. Ενώ τα λάθη που κάνεις δημιουργώντας, βοηθάνε κι αυτά τη διαδικασία της Δημιουργίας. * Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΕΕ
Οι 540 διαιτητές του ΤΕΕ
Δημοσιεύουμε σήμερα τον κατάλογο των 540 διπλωματούχων μηχανικών μελών του ΤΕΕ, οι οποίοι μετέχουν στο θεσμό της μόνιμης διαιτησίας για τη διετία 2004-2005 

Δημοσιεύουμε σήμερα τον κατάλογο των 540 διπλωματούχων μηχανικών μελών του ΤΕΕ, οι οποίοι μετέχουν στο θεσμό της μόνιμης διαιτησίας για τη διετία 2004-2005.Η συμμετοχή σΆ αυτούς τους καταλόγους έγινε κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Π.Δ. 723/1979. Προϋπόθεση εγγραφής στον κατάλογο αυτό είναι η, τουλάχιστον, δεκαπενταετής επαγγελματική σταδιοδρομία τους ως διπλωματούχων μηχανικών.Η μόνιμος διαιτησία προς επίλυση τεχνικών διαφορών αναφέρεται σε συμβάσεις μελέτης, εκτέλεσης, συντήρησης, λειτουργίας και κάθε άλλης ανάλογης υπόθεσης που αφορά έργα και εγκαταστάσεις και γενικότερα θεμάτων που εμπίπτουν στις επιστημονικές γνώσεις των μελών του ΤΕΕ.Η υπαγωγή υποθέσεων στη μόνιμη διαιτησία του ΤΕΕ προϋποθέτει την έγγραφη συμφωνία των «αντιδίκων». Σε περίπτωση που ένα εκ των ενδιαφερομένων μερών είναι μέλος του ΤΕΕ, τότε για την υπαγωγή της υπόθεσης στη διαιτησία αρκεί μόνο η αίτηση του επισπεύδοντος για την επίλυση της διαφοράς μΆ αυτόν τον τρόπο.Η διαιτησία μπορεί να γίνει από έναν ή και περισσότερους διαιτητές και ενός επιδιαιτητού. Εφόσον τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν ορίσουν τους διαιτητές, τότε αυτοί ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΤΕΕ. Ως γραμματέας του Διαιτητικού Δικαστηρίου ορίζεται υπάλληλος του ΤΕΕ.Η αμοιβή και τα έξοδα των μελών του Διαιτητικού Δικαστηρίου καθορίζονται διά της διαιτητικής απόφασης ή εφόσον οι διάδικοι υποβάλλουν σχετική αίτηση, τότε την αμοιβή καθορίζει με απόφασή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Πίνακας Διαιτητών
Αναλυτικά ο πίνακας με τα ονόματα 

Error: The listener returned the following Message: 503 Service Unavailable