ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2004 :: 2287


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004 - Τεύχος 2287   


 


Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Επιστροφή στην πραγματικότητα
Μετά τη μακρά περιήγηση στα μπαλκόνια και τα «παράθυρα» των προεκλογικών αντιπαραθέσεων, εξαγγελιών και οραμάτων επιστρέφουμε ολοταχώς στη σκληρή πραγματικότητα των μεγάλων ανοιχτών προκλήσεων και των πιεστικών προβλημάτων.  

Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και αυτή τη φορά είναι προς έλεγχο η νέα δυναμική προόδου της χώρας και το ισοζύγιο, που με αφορμή την κορυφαία δημοκρατική στιγμή των εθνικών εκλογών διαμόρφωσε συνολικά το πολιτικό σύστημα, με τα λόγια, τις πράξεις και τα έργα του. Το ισοζύγιο μεταξύ, αφενός ελκυστικών προεκλογικών και ψηφοθηρικών μέτρων και αποφάσεων, αμφιλεγόμενων εξαγγελιών και γενικών καταγγελιών, αφετέρου προγραμματικών δεσμεύσεων, σε πραγματική εκσυγχρονιστική, αναπτυξιακή και κοινωνική κατεύθυνση, υπέρ της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και των δημοκρατικών αξιών, πράγμα που βεβαίως πάντοτε κρίνεται σε βάθος χρόνου εκ του αποτελέσματος και όχι απλώς σε επίπεδο καλών προθέσεων.

Κατά το μακρύ προεκλογικό χρόνο, που είχε θετικές επιρροές, αλλά, δυστυχώς, και αρνητικές παρενέργειες σε πλήθος πολιτικών αποφάσεων και επιλογών, το ΤΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλίες και έκανε παρεμβάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, μιλώντας πάντοτε επί της ουσίας για τις λύσεις των ανοιχτών προβλημάτων και τις πραγματικές προκλήσεις. Αταλάντευτα θα συνεχίσει το έργο του, στη νέα πολιτική περίοδο, με πίστη στον ουσιαστικό διάλογο, όπως αυτός υπαγορεύεται από το θεσμικό ρόλο του, ως ανεξάρτητου τεχνικού συμβούλου της πολιτείας και φορέα του επιστημονικού τεχνικού δυναμικού της χώρας.

Η τόσο σύντομη και εμφατική επιβεβαίωση των προβλέψεων και επισημάνσεων, που διατύπωσε το ΤΕΕ προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί αρμοδίως, για τις νομικές, τεχνικές εμπλοκές και τα αδιέξοδα, που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην εφαρμογή των νόμων για τις μελέτες και τις άδειες δόμησης υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης αναστολής και ριζικής αναθεώρηση των δύο αυτών νόμων.

Ταυτοχρόνως, επιβεβαιώνεται η διαχρονική αξία των τεκμηριωμένων προτάσεων και παρεμβάσεων, που ασκεί το ΤΕΕ, σε όλα τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας, της παιδείας των υποδομών, της διοίκησης, του περιβάλλοντος, της περιφέρειας και των αναπτυξιακών προγραμμάτων, υπερβαίνοντας κάθε φορά τα διαχειριστικά όρια κυβερνητικών θητειών και πολιτικών συγκυριών, βασιζόμενο στην επιστημονική γνώση και εμπειρία αλλά και στη δημοκρατική λειτουργία και συλλογική εργασία των μελών του.

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Δεν φτάνει που δεν αναδεικνύεται η ελληνική αρχιτεκτονική...

... και οι δημιουργοί της, δεν αρκεί που δεν δίνονται οι ευκαιρίες για νέα ελληνικά αρχιτεκτονικά έργα, κάποιοι, με περίσσευμα ασέβειας δίνουν την «άδειά» τους να καταστρέφεται και ό,τι δημιουργήθηκε σε άλλες περιόδους, τότε που οι αρχιτέκτονες έχαιραν εκτίμησης και σεβασμού από κάποιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.Η τάση για ισοπέδωση μιας σειράς κτιρίων που φέρουν τη «σφραγίδα» γνωστών (και εκτός ελληνικών συνόρων) Ελλήνων αρχιτεκτόνων (π.χ. Άρη Κωνσταντινίδη, Πάτροκλου Καραντινού, Τάκη Ζενέτου, Θύμιου Παπαγιάννη κ.α.), έναντι της εργολαβικής αντίληψης του εκσυγχρονισμού και της «ανάπλασης», τείνει να καταστεί ο κανόνας. Οι διαμαρτυρίες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (σ.σ. στο επόμενο τεύχος του Ε.Δ. θα διαβάσει κανείς περισσότερα) και η κινητοποίηση στην οποία προσκαλούν, δεν θα πρέπει να αφήσουν αδιάφορους τους διπλωματούχους μηχανικούς, ανεξαρτήτως ειδικότητας, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία μας.

Αμ’ δε που ο ρυπαίνων θα πληρώνει,...

καθώς φιλοδοξεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα, οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να θεσπίσουν νέους κανόνες σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς, δεν αγγίζουν τις συνέπειες μεγάλων πυρκαγιών (όπως αυτή που εικονίζεται παραπλεύρως και είναι μια από τις πολλές και μεγάλες που μαστίζουν τον τελευταίο χρόνο το Ιράκ). Τη συζήτηση «πυροδότησαν», εδώ και πολλά χρόνια, οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που προκλήθηκαν διεθνώς, π.χ. από την έκρηξη στο Σεβέζο, την πυρκαγιά στη «Σαντόζ» της Βασιλείας και τα ναυάγια των πετρελαιοφόρων Αμόκο Κάντιθ, Έρικα και Πρεστίζ. Κατά την άποψη των Ευρωπαίων αρμοδίων, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα έχουν στο μέλλον την υποχρέωση να εξασφαλίζουν είτε την πρόληψη της περιβαλλοντικής ζημιάς είτε τη σύντομη αποκατάστασή της. Το κόστος αποκατάστασης θα αναλαμβάνει η εταιρεία ή ο φορέας που θα θεωρείται υπεύθυνος για τη ρύπανση. Εάν αυτό για οποιοδήποτε λόγο δεν καθίσταται εφικτό, τη ζημιά θα αποκαθιστούν οι αρμόδιες κρατικές αρχές. Οι κανόνες περί περιβαλλοντικής ευθύνης θα τυποποιηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ώστε να ισχύει η ίδια νομοθεσία σε κάθε κράτος - μέλος σχετικά με τη νομική ευθύνη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Η εξέλιξη αυτή προβλέπεται να αποτρέψει τη μεταφορά δραστηριοτήτων που βλάπτουν το περιβάλλον από το ένα κράτος - μέλος στο άλλο σε αναζήτηση πιο επιεικούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας.Κεντρικό ζήτημα, ωστόσο, ακόμη και σε ενδο-ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα πληρώνεται η ζημιά. Οι ενεχόμενοι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αποφεύγουν τις οποιεσδήποτε δαπάνες αποκατάστασης των ζημιών, εάν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό ή από κάποιου άλλου είδους οικονομική εγγύηση. Μετά από συζητήσεις συμφωνήθηκε μετά από έξι έτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει εάν οι οικονομικές εγγυήσεις αυτές δόθηκαν πράγματι σε όλη την Ευρώπη με ένα εύλογο κόστος. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές κόστους, η Επιτροπή θα προτείνει να εγκριθεί ένα τυποποιημένο σχήμα υποχρεωτικών οικονομικών εγγυήσεων.

Και πάλι, όμως ...

ο ρυπαίνων · έστω και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης · είναι αμφίβολο ότι θα πληρώνει και δεν θα μετακυλίει το κόστος στους καταναλωτές. Η πετρελαϊκή ρύπανση, ασφαλώς και αποτελεί ειδικό πρόβλημα, πλην, όμως, δικαιολογεί βάσιμα τις αμφιβολίες. Το διεθνές ταμείο αποζημίωσης, που ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό να αποζημιώνει τους δικαιούχους σε περίπτωση πετρελαϊκής ρύπανσης, μάλλον χρηματοδοτείται από τους καταναλωτές παρά από τους εφοπλιστές. Οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι το γεγονός αυτό μειώνει τα κίνητρα των εφοπλιστών για προληπτική δράση. Πρόσφατα, μάλιστα, πίεσαν την Επιτροπή προκειμένου να μελετήσει με ποιο τρόπο θα αποδώσει περισσότερες ευθύνες στους εφοπλιστές κατά τη μεθεπόμενη εξέταση της νομοθεσίας μετά τη συμπλήρωση δέκα ετών εφαρμογής της. Πάντως, ο παρών Μάρτιος είναι καίριος ως προς το σημαντικό αυτό θέμα, καθώς αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για νέο νομικό καθεστώς περί της ρύπανσης, ώστε να ισχύσει πριν από το τέλος του έτους και τα κράτη μέλη να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία μέσα σε τρία χρόνια.

Εντός μιας πενταετίας ...

ως το 2009 δηλαδή, θα πρέπει να απομακρυνθούν από την παραλιακή ζώνη της Αττικής τα εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.λ.π., καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων (!), από τον Φαληρικό όρμο ως την Μαρίνα Κρωπίας. Στις παρατηρήσεις του Σ.τ.Ε. επισημαίνεται ότι είναι εύλογη με τα δεδομένα της συγκεκριμένης περίπτωσης και τίθεται νομίμως η αύξηση από τρία σε πέντε χρόνια της μεταβατικής περιόδου για την διατήρηση και χρήση των κέντρων διασκέδασης της παραλίας (!). Απλώς θυμίζουμε ότι με το νόμο που ίσχυε έως πρόσφατα, η μεταβατική περίοδος για απομάκρυνση των ανεπιθύμητων χρήσεων (στην περίπτωση που άλλαζαν οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης σε μια ζώνη) ήταν μόλις τρία χρόνια.

Eπί της ανασυγκροτήσεως της χώρας

καποτε...

Στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στις 2, 9 και 16 Απριλίου 1952, συζητήθηκε η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας και τονίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα, για τα οποία αναμένεται από τους τεχνικούς «να αποτελέσουν τους φορείς της ανυψώσεως και οικονομικής ανορθώσεως της χώρας». Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθ. Ρουσόπουλος, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «... ο τεχνικός και παραγωγικός κόσμος της Ελλάδος, βάσει των γενομένων μελετών και όπως λεπτομερέστερον έχει ήδη αναπτυχθεί, διακηρύσσει ήδη ότι ο φυσικός πλούτος και το εργασιακόν δυναμικόν της χώρας, πλήρως αξιοποιούμενον, δύνανται αυτοδυνάμως και ταχέως να πολλαπλασιάσουν το εθνικόν εισόδημα και να μετατρέψουν την σημερινήν δυστυχίαν εις ευημερίαν. .................................................................. Ως προς το τελευταίο θέμα, την Ανασυγκρότησιν της Χώρας, τούτο έχει λάβει εξαιρετικώς δυσάρεστον τροπήν, το να μαχώμεθα δε σήμερον διά το αστείον διά την ανασυγκρότησιν ποσόν των 130 δισεκ. δραχμών αποτελεί εξευτελισμόν όχι μόνον της εννοίας της ανασυγκροτήσεως αλλά και αυτής της εννοίας του Ελληνικού Έθνους. Τούτο δεν λέγεται βεβαίως με κακήν διάθεσιν και πολλάκις διεδηλώσαμεν την ευγνωμοσύνην μας διά την παρεχομένην εις την Ελλάδα Αμερικανικήν βοήθειαν, όπως και πάντοτε εφέρομεν αντιρρήσεις διά την έλλειψιν κατανοήσεως των Αμερικανικών αρμοδίων ως προς τας Ελληνικάς συνθήκας. Η εφαρμοζομένη μονολιθικώς τακτική παροχής της Αμερικανικής βοηθείας, χωρίς να λαμβάνωνται υπ’ όψιν αι ιδιομορφίαι της Χώρας, επέφερε, τουλάχιστον διά την περίπτωσιν της Ελλάδος, εξαιρετικήν κρίσιν, διότι όλοι, με μίαν φωνήν, ομολογούν ότι η Ελλάς υποφέρει αυτήν την στιγμήν λόγω της εφαρμοζομένης στενότητος εις την Oικονομίαν της, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπον στραγγαλίζεται και ασφυκτιά...». Τεχνικά Χρονικά, τευχ. 9, 1 Μαΐου 1952, σελ. 4-6

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κατερίνα Τοράκη, Υπεύθυνη Μονάδας Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης ΤΕΕ

ΘΕΜΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΕ ΠΡOΣ ΥΠΕΧΩΔΕ Αναστολή και ριζική αναθεώρηση των νόμων για τις μελέτες και τις οικοδομικές άδειες

Επιμελεια: Αργύρης Δεμερτζής - Νίκος Περπέρας

Άμεση αναστολή και ριζική αναθεώρηση από μηδενική βάση, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, των δύο νόμων του ΥΠΕΧΩΔΕ «Μητρώα Μελετητών και Παροχή Συναφών Υπηρεσιών» (ν. 3164/2003) και «Άδειες Δόμησης. Πολεοδομικές και άλλες Διατάξεις» ζητά το ΤΕΕ, επισημαίνοντας τα νομικά και πλήθος άλλα ουσιαστικά προβλήματα, που δημιουργούνται πλέον στην πράξη από την εφαρμογή των δύο αυτών νόμων. Το ΤΕΕ εγκαίρως και τεκμηριωμένα είχε επισημάνει τα προβλήματα εφαρμογής των δύο αυτών νόμων, προς κάθε κατεύθυνση και μέσα από την πρωτοβουλία διαλόγου που είχε αναλάβει με τα κόμματα την προεκλογική περίοδο, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί από τους αρμοδίους του ΥΠΕΧΩΔΕ και δυστυχώς δικαιώθηκε.

Με αφορμή τα νομικά κενά και τις εμπλοκές που δημιουργήθηκαν από τις 3 Μαρτίου 2004, ημέρα έναρξης εφαρμογής του νέου νόμου για τις μελέτες, όπως επίσης την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 26 Φεβρουαρίου 2004, ότι εκδίδει σειρά αποφάσεων (για τις Άδειες Δόμησης, την προσωρινή σύνδεση αυθαιρέτων με τα δίκτυα, εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας, μικρές παραβάσεις κλπ) κατ΄ εφαρμογή του σχετικού νόμου, ο κ. Γιάννης Αλαβάνος Πρόεδρος ΤΕΕ στις 3 Μαρτίου 2004, άσκησε παρέμβαση με επιστολή του προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, θέτοντας εκ νέου το θέμα της εφαρμογής των δύο νόμων. Το ΤΕΕ διατυπώνοντας εκ νέου το αίτημα της άμεσης αναστολής εφαρμογής των δύο νόμων για εύλογο χρονικό διάστημα, υπογράμμισε πριν τις εκλογές, ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει την επομένη των εκλογών θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που δημιουργούνται από την εφαρμογή των δύο νόμων και αξιοποιώντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΤΕΕ και των τεχνικών επιστημονικών φορέων, να προχωρήσει μέσα από ουσιαστικό διάλογο, σε αλλαγές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

O νόμος για τις Μελέτες


Ειδικότερα επισημαίνεται ότι από τις 3 Μαρτίου 2004 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος «Μητρώα Μελετητών. Ανάθεση και Εκπόνηση Μελετών και Παροχή Συναφών Υπηρεσιών» (ν. 3164/2003), χωρίς ωστόσο να έχει αντιμετωπιστεί το νομικό κενό που δημιουργείται από την ταυτόχρονη κατάργηση του προηγούμενου νόμου για τις μελέτες (ν. 716/77) και χωρίς να έχουν εκδοθεί εγκαίρως τα προβλεπόμενα από το νέο νόμο και απαραίτητα για την εφαρμογή του Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες θα θελήσουν να προκηρύξουν και να αναθέσουν νέες μελέτες μετά την 3η Μαρτίου 2004 πρέπει απαραιτήτως να έχουν προβλέψει όλες τις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης. Ωστόσο αυτές οι διαδικασίες σύμφωνα με το νέο νόμο για τις μελέτες ρυθμίζονται από Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις που δεν είχαν εκδοθεί. Oι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που είχε προωθήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στα συναρμόδια υπουργεία, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών δεν είχε ακόμη εγκριθεί με τις υπογραφές των συναρμοδίων Υπουργών και έτσι η όλη εξέλιξη του παρέμενε μετέωρη. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου 2004, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ είχε ζητήσει από την Υπουργό μετάθεση του χρόνου έναρξης του νόμου, γιατί δεν θα είχαν δημοσιευθεί τα σχετικά Π.Δ. Η Υπουργός είχε διαβεβαιώσει τους δημοσιογράφους ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.O κ. Γ. Αλαβάνος στην επιστολή του προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ επισήμανε ότι το ΤΕΕ έχει διαφωνήσει με ουσιώδεις διατάξεις του νέου νόμου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, διαφανούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου προκήρυξης και ανάθεσης των μελετών. O ίδιος διευκρίνισε ότι το ΤΕΕ, προκειμένου να διευκολύνει τη ροή προκήρυξης των μελετών, θα δημοσιεύσει στο «Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ» όσες προκηρύξεις δημοσιεύτηκαν ήδη στον ημερήσιο Τύπο μέχρι στις 2-3-2004, παρότι είναι σε γνώση του, το νομικό πρόβλημα που υπάρχει με αυτές τις προκηρύξεις.

Άδειες Δόμησης και αυθαίρετα

Το «Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ» προς ενημέρωσης των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών δημοσιεύει την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ της 26 Φεβρουαρίου 2004, σχετικά με τις υπουργικές αποφάσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου «Άδειες Δόμησης. Πολεοδομικές και άλλες διατάξεις», ενώ επιφυλάσσεται να παρουσιάσει τα πλήρη κείμενα των υπουργικών αποφάσεων και σχετικών εγκυκλίων εφόσον αυτά κοινοποιηθούν επισήμως από το ΥΠΕΧΩΔΕ προς το ΤΕΕ. Στο αφιέρωμά μας παρουσιάζονται αναλυτικές θέσεις και προτάσεις του Γραφείου ΓOΚ και Πολεοδομικών Εφαρμογών ΤΕΕ για τις Άδειες Δόμησης, τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση, με βάση και τις αποφάσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι εκδίδονται σε εφαρμογή του ν. 3212/2003. Εξάλλου, σχετικά με τις αποφάσεις, που ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην επιστολή του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ κρίνονται «νομικά μετέωρες, λογικά αντιφατικές» θέτοντας ταυτοχρόνως ερώτημα για την ασφάλεια των κατασκευών, στηλιτεύοντας τη λογική που εκπέμπεται προς το κοινωνικό σώμα ότι «κάθε είδους και μεγέθους αυθαιρεσία τελικά θα νομιμοποιηθεί». Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στις Άδειες Δόμησης το ΤΕΕ έχει διατυπώσει τη θέση του ότι είναι επικίνδυνες, αντισυνταγματικές και αντιφατικές, ζητώντας την πλήρη κατάργηση τους. Για τις όποιες ρυθμίσεις αφορούν στα αυθαίρετα το ΤΕΕ κατά την προεκλογική περίοδο επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι «πρέπει να κρατείται μακριά από οποιαδήποτε προεκλογική περίοδο το θέμα των αυθαιρέτων και τυχόν ρυθμίσεων για αυτά», ενώ με κάθε ευκαιρία από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου επισημάνθηκε ότι απαιτούνται συνολικό θεσμικό πλαίσιο, μέτρα και προϋποθέσεις που θα οδηγούν σε λύση υπαρκτών πολεοδομικών και κοινωνικών προβλημάτων, κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και ταυτοχρόνως θα προάγεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

ΥΠΕΧΩΔΕ : Η ανακοίνωση για τις Υπουργικές Αποφάσεις
ΠΡOΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚOΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ:  

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, με δελτίο Τύπου στις 26 Φεβρουαρίου 2004 ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν. 3212 /2003 ΦΕΚ 308 Α /31-12-03 με τίτλο «Άδεια δόμησης, και άλλες διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων», μέχρι την ημερομηνία της έκδοσης του δελτίου Τύπου εκδόθηκαν αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται τα εξής θέματα: ΠΡOΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚOΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ: Καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι σχετικές προϋποθέσεις και διαδικασίες [Απόφαση 1208/13-1-04 ΦΕΚ 64 Β /20-1-4 & Εγκ 1/04] ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔOΜΗΣΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ: Καθορίζονται οι Εργασίες δόμησης που είναι μικρής κλίμακας, για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά απλή και σύντομη διαδικασία Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας, με συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Η ίδια Απόφαση ισχύει για τις κατασκευές για τα ΑμΕΑ καθώς και για την τοποθέτηση κλιματιστικών, για τα οποία καθορίζονται και οι απαιτούμενες Προδιαγραφές για την τοποθέτησή τους. [Απόφαση 5219/3-2-04 ΦΕΚ 114Δ΄/17-2-04 & Εγκύκλιος 13 /12-2-04] Αφορά τις εργασίες: 1. Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ένα μέτρο (1.00 μ) ή περίφραξη γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Επίσης οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου. 2. Επισκευές όψεων και εσωτερικών ή εξωτερικών επιχρισμάτων και επισκευή ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων, χωρίς χρήση ικριωμάτων. 3. Αντικατάσταση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα. 4. Επισκευή στέγης. 5. Αντικατάσταση στέγης νομίμων κτιρίων, κτιρίων που έχουν δηλωθεί με το Ν. 1337/83 και δεν έχουν ενταχθεί σε σχέδιο, και κτιρίων που είναι υφιστάμενα πριν από την ισχύ του ΒΔ/9-8-55, εφόσον το συνολικό πλάτος της στέγης δεν υπερβαίνει τα 7.50 μ., και το ύψος της τα 2.0 μ.. 6. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις κτιρίων χωρίς επέμβαση στα φέροντα στοιχεία (στοιχεία από μπετόν, φέροντες τοίχους, κ.λ.π.), και εφόσον δεν δημιουργείται αυθαίρετη αλλαγή χρήσης χώρου. 7. Δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή μετά από έγγραφο της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 8. Η κατασκευή λιθόκτιστης κεραμοσκεπούς αποθήκης στα καλλιεργούμενα αγροκτήματα, με επιφάνεια μέχρι δέκα πέντε τετραγωνικά (15 μ2) και συνολικό ύψος με τη στέγη έως και τρία μέτρα (3.00 μ.) εφόσον δεν γίνεται χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στην οροφή του, μια φορά για κάθε γήπεδο και μετά από έγκριση της αρμόδιας Δ/νσης Γεωργίας.

Ανακοίνωση για Υπουργικές Αποφάσεις (Συνέχεια)
Επιστολή Γ. Αλαβάνου προς ΥΠΕΧΩΔΕ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΕ  

Η επιστολή προς την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, που απέστειλε ο Πρόεδρος ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, στις 3 Μαρτίου 2004 ασκώντας παρέμβαση για τους νόμους που αφορούν στις μελέτες δημοσίων έργων και στις άδειες δόμησης, έχει ως εξής

Κυρία Υπουργέ,

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θέτει εκ νέου το θέμα της εφαρμογής των δύο νέων νόμων του ΥΠΕΧΩΔΕ «Μητρώα Μελετητών. Ανάθεση και Εκπόνηση Μελετών και Παροχή Συναφών Υπηρεσιών» (ν. 3164/2003) και «Άδειες δόμησης. Πολεοδομικές και άλλες Διατάξεις», (ν. 3212/2003) και επισημαίνει τα ακόλουθα: Το ΤΕΕ έχει διαφωνήσει με ουσιώδεις διατάξεις των νόμων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, διαφανούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου. Είχε ζητήσει εγκαίρως, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί, την αναστολή διατάξεων των δύο νόμων, για να αποφευχθούν νομικά και τεχνικά προβλήματα και αδιέξοδα, που θα δημιουργούνταν και για τα οποία, δυστυχώς, δικαιώθηκε. Ειδικότερα, σχετικά με την έναρξη εφαρμογής από σήμερα του νέου νόμου για τις μελέτες, με ταυτόχρονη κατάργηση του προηγούμενου νόμου (ν. 716/1977), δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα προβλεπόμενα από το νέο νόμο και απαραίτητα για την εφαρμογή του Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις. Το ΤΕΕ διευκρινίζει ότι προκειμένου να διευκολύνει τη ροή προκήρυξης των μελετών, θα δημοσιεύσει στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ όσες διακηρύξεις δημοσιεύθηκαν ήδη στον ημερήσιο Τύπο μέχρι στις 2-3-2004, παρότι είναι σε γνώση του το νομικό πρόβλημα που υπάρχει με αυτές τις προκηρύξεις. Το ΤΕΕ θεωρεί ότι οι αποφάσεις, οι οποίες ανακοινώνεται ότι εκδίδονται σε εφαρμογή του ν. 3212/2003, είναι νομικά μετέωρες, λογικά αντιφατικές και γεννούν ερωτήματα για το κατά πόσο εξυπηρετούν την ύπαρξη ασφαλών κατασκευών · σε ορισμένες περιπτώσεις · και το περιβάλλον και κυρίως, γιατί ένας ολόκληρος λαός εθίζεται στη λογική ότι κάθε είδους και μεγέθους αυθαιρεσία τελικά θα νομιμοποιηθεί. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια Yπουργεία πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται προχωρώντας, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, σε αλλαγές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

Με εκτίμηση,
O Πρόεδρος
Γιάννης Αλαβάνος

Το μετέωρο βήμα του νόμου για τις Άδειες Δόμησης
Το ΤΕΕ, εδώ και αρκετά χρόνια έχει τονίσει ότι για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα προβλήματα του τομέα της οικοδομής και ως προς τη μελέτη και ως προς την κατασκευή, θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξουν θεσμικοί κανόνες και συνολικό πλέγμα μέτρων για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και η πολιτεία να αναλάβει τις κορυφαίες ευθύνες που της αναλογούν. 

Ειδικότερα το ΤΕΕ έχει επισημάνει ότι θα πρέπει οι επεμβάσεις να γίνουν σε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην οικοδομή, δηλαδή: Και προς την πλευρά της πολιτείας που είναι υπεύθυνη για τη συγκρότηση των αρμόδιων υπηρεσιών, την παραγωγή της νομοθεσίας, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής της. Και προς την πλευρά των διπλωματούχων μηχανικών, οι οποίοι έχουν την ανάλογη επιστημονική γνώση τόσο για την εκπόνηση των μελετών όσο και για την επίβλεψη των κατασκευών. Και προς την πλευρά των εργολάβων και υπεργολάβων, εξετάζοντας αν έχουν την κατάλληλη τεχνική γνώση και προϋποθέσεις για την κατασκευή των έργων. Και προς την πλευρά των παραγωγών και προμηθευτών όλων εκείνων των υλικών των οποίων η ποιότητα καθορίζει και την ποιότητα της κατασκευής. Εξετάζοντας τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο 3212/30.12.03 μεγεθύνονται τα ερωτηματικά κατά πόσον αυτός οδηγεί στον τελικό στόχο για σωστές κατασκευές. Εχουμε, λοιπόν, κατά τομέα συμμετοχής των διαφόρων παραγόντων της οικοδομής να παρατηρήσουμε: Στο άρθρο 2 παρ. 1 προβλέπεται ότι «η άδεια δόμησης εκδίδεται από τις πολεοδομικές υπηρεσίες των OΤΑ Α’ και Β’ βαθμού». Δεν αναφέρεται ωστόσο καμία επέμβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες, θεσμική και λειτουργική, δηλαδή στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό, μηχανογράφηση, σωστή αρχειοθέτηση, σωστή νομολογική πληροφόρηση κ.λπ., όπως αναλυτικά το ΤΕΕ έχει προτείνει. Καμία μνεία δεν γίνεται για την κωδικοποίηση της τεράστιας νομοθεσίας, εγγράφων και αποφάσεων, κάπου 35.000 σελίδων. Κι αυτό παρότι πολύ συχνά οι αρμόδιοι υπάλληλοι καλούνται να εκδώσουν άδειες δόμησης σύμφωνα με δική τους ερμηνεία.

(Συνέχεια) Το μετέωρο βήμα του νόμου για τις Άδειες Δόμησης
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με καταστρατήγηση του ΓOΚ
Νομικά μετέωρες, λογικά αντιφατικές και επικίνδυνες, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών · σε ορισμένες περιπτώσεις · όσο, και κυρίως, γιατί ένας ολόκληρος λαός εθίζεται στη λογική ότι κάθε είδους και μεγέθους αυθαιρεσία, τελικά θα νομιμοποιηθεί. Αυτή είναι η εκτίμηση του ΤΕΕ για τις διατάξεις περί αυθαιρέτων οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο νόμο 3212/30.12.2003 και ειδικότερα αυτές του άρθρου 9. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στην υπουργική απόφαση με την οποία νομιμοποιούνται «μικρές παραβάσεις», έναντι προστίμου, το ΤΕΕ θεωρεί ότι με αυτήν καταστρατηγείται ο ΓOΚ και οδηγούμαστε σε στρέβλωση της αρχιτεκτονικής και μορφολογικής παρουσίας των κατασκευών. 

Το ΤΕΕ σε παλαιότερες ημερίδες που διοργάνωσε έχει εκφράσει πολύ συγκεκριμένες θέσεις για τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης η οποία προϋποθέτει, σωστή οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της πολιτείας, απλή και ξεκάθαρη νομοθεσία που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση και παρερμηνείες. Έχουμε τονίσει ότι περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης χωρίς συνεχή έλεγχο των κατασκευών δεν μπορούμε να έχουμε. Χωρίς πολεοδομικές υπηρεσίες ή έστω τεχνικές υπηρεσίες OΤΑ που θα αναλάβουν το συνεχή έλεγχο των περιοχών ευθύνης τους, η αυθαιρεσία δεν μπορεί να διαπιστωθεί. Η σημερινή στάση των υπηρεσιών, πέραν του γεγονότος της ελλιπούς στελέχωσης που έχουν, περιορίζεται στο να κάνει τα «στραβά μάτια» ή, στην καλύτερη περίπτωση, στη διεκπεραίωση των καταγγελιών, μπαίνοντας έτσι σ’ ένα κυκεώνα ενστάσεων, εκδικάσεων, αναβολών, προστίμων μικρών, μειωμένων κ.ο.κ., με αποτέλεσμα οι κατεδαφίσεις να είναι ελάχιστες και όταν αυτές τελεσιδικούν να έχει παρέλθει δεκαετία και η ζημιά στο περιβάλλον όχι μόνο να έχει συντελεσθεί, αλλά τις περισσότερες φορές να είναι και ανεπανόρθωτη. Η πάγια τακτική της περίπου αποδοχής του αυθαιρέτου και της νομιμοποίησής του με τη μέθοδο της συλλήβδην «για κοινωνικούς λόγους προσωρινής ηλεκτροδότησης» δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαίρετων κτισμάτων. Πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου 3212/03, κοινοποιήθηκαν στους δήμους οι προϋποθέσεις ηλεκτροδότησης αυθαίρετων κτισμάτων. Έχουμε επ’ αυτού να παρατηρήσουμε ότι: με σωστό τρόπο και προδιαγραφές θα μπορούσε να γίνει μια καταγραφή τους για να μπορέσει η πολιτεία να έχει επιτέλους μια εικόνα της τάσης και του είδους των αυθαιρέτων. Χωρίς γνώση του αντικειμένου δεν είναι δυνατόν να θεσπιστεί ούτε νομοθεσία ούτε κανένας άλλος κανόνας. Από την αντιπαραβολή των παλαιότερων διατάξεων με τις ήδη ισχύουσες του Ν. 3212/03 προκύπτει ότι:

Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις της παρ. 3 και παρ. 6 του άρθρου 17 του Ν. 1337/83 σχετικά με τον προσδιορισμό της αξίας του αυθαιρέτου και εισάγεται για πρώτη φορά η παράμετρος της τιμής ζώνης των ακινήτων της περιοχής. Θεωρείται έτσι ότι τα πρόστιμα με το ισχύον σήμερα καθεστώς επιβολής τους, είναι μικρού ύψους και όχι αναλογικά στο μέτρο που θα έπρεπε. Το ΤΕΕ συμφωνεί κατ΄ αρχήν με την εισαγωγή της παραμέτρου της τιμής ζώνης. Επισημαίνει μάλιστα ότι έχει διατυπώσει με ολοκληρωμένη εισήγησή του από το 1990 (στο Διήμερο για την οργάνωση και λειτουργία των Πολεοδομικών υπηρεσιών της χώρας με θέμα «Έλεγχος κατασκευών») τις θέσεις του και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, για να έχουμε αποτελεσματικές και όχι αντιφατικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα γίνεται με την την παρ. 7 του νέου νόμου, με την οποία γίνονται ρυθμίσεις μέχρι και ολικής απαλλαγής προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής προστίμων, εκπτώσεις και λοιπά για τα προ του ν. 2831/00 αυθαίρετα. Η γενική διαπίστωση είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς μειώσεις των προστίμων (βλέπε Ν. 2300/95, Π. Δ/γμα 5/21-8-98 ΦΕΚ 195 Α, Κ.Υ. Α 21-1/28-2-03 κ.λπ.), και σήμερα λέμε ότι το ύψος τους είναι μικρό αλλά το ξαναμικραίνουμε, για «κοινωνικούς λόγους» που είναι μάλλον εισπρακτικοί. Είναι σωστό και είχε ζητηθεί από τις πολεοδομικές υπηρεσίες (λόγω της έλλειψης προσωπικού) τα πρόστιμα να βεβαιώνονται κάθε χρόνο από τις αρμόδιες ΔOΥ μέχρι ενημέρωσής τους ότι το κτίσμα κατεδαφίσθηκε. Δεν λήφθηκε καθόλου όμως υπόψη παρόλο που έχει ζητηθεί και από ΤΕΕ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομίες) πριν από τις προσφυγές στα δικαστήρια σχετικά με το ύψος των προστίμων, η καταβολή του 50% αυτού και σε περίπτωση δικαίωσης του προσφεύγοντος το πρόστιμο επιστρέφεται εν όλω ή εν μέρει όπως γίνεται με τη φορολογία.

Η πολυνομία και η αυθαίρετη ερμηνεία οδηγούν το νομοθέτη στη σύνταξη της παρ. 5, σύμφωνα με την οποία: Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 9 του Ν. 1512/1985 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζονται οι μικρές παραβάσεις για τις οποίες είναι δυνατή η εξαίρεση από κατεδάφιση, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οι ειδικότερες προϋποθέσεις της εξαίρεσης, οι όροι εφαρμογής της διάταξης αυτής και κάθε σχετικό θέμα», με την οποία συμφωνούμε γιατί είναι σωστό να μπουν οι όροι εφαρμογής της διάταξης της παρ. 8 του άρθρου 9 του Ν. 1512/85 όπως ισχύουν σήμερα, αφού παρατηρούνται από πολεοδομικό γραφείο σε πολεοδομικό γραφείο, αλλά και από ΣΧOΠ σε ΣΧOΠ μεγάλες και αυθαίρετες ερμηνείες στην εφαρμογή του με όσα αυτό συνεπάγεται. Πώς μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν τις παρακάτω (παρ.6) αναφερόμενες περιοχές τη στιγμή που δεν τις γνωρίζουν ούτε τα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία. Στο άρθρο 9 του Ν. 1512/1985 (ΦΕΚ 4 Α΄) προστίθεται παράγραφος 12 ως εξής: «12 Κατ΄ εξαίρεση της παραγράφου 1 επιτρέπεται η σύνδεση με τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης των αυθαιρέτων κτισμάτων, εφόσον δεν βρίσκονται μέσα σε κοινόχρηστους χώρους, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις ή σε ζώνες απολύτου προστασίας προστατευόμενης περιοχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1650/1986, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός εγκεκριμένων ορίων οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων ή εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου και σε περιοχή που προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη». Εύλογες οι παρατηρήσεις και τα ερωτηματικά. Στην παράγραφο 12 που προστίθεται στο άρθρο 9 του Ν. 1512/85 (ΦΕΚ 4 Α΄) σχετικά με τις ηλεκτροδοτήσεις παρατηρούνται, τα εξής:

1. Αναφέρεται ότι πρόκειται για αυθαίρετα σε περιοχές εντός σχεδίου, εντός οικισμού προ του 1923 και εντός ορίων οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων, δηλαδή σε πολεοδομημένη γη. Γιατί δεν προβαίνουν σε νομιμοποίηση των κτισμάτων και έκδοση αδείας όπως υποχρεούνται, ακόμη και μετά τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται σε κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη, όπου και πάλι η οικοδομική άδεια είναι υποχρεωτική; 2. Προκειμένου οι πολεοδομικές υπηρεσίες να χορηγήσουν πράξη · βεβαίωση μετά την τριετία από την αρχική σύνδεση ότι δεν έχουν διενεργηθεί νέες αυθαίρετες κατασκευές στο ακίνητο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί αυτοψία για να διαπιστωθεί ποια ήταν η κατάσταση που παρουσίασαν οι αιτούντες στην αρχική σύνδεση στους OΤΑ, πράγμα ουσιαστικά πολύ δύσκολο, αφού δεν προβλέπεται από το άρθρο αυτό κανείς έλεγχος πριν τη σύνδεση, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού στα πολεοδομικά γραφεία ο έλεγχος αυτός είναι αδύνατος. Τα πολεοδομικά γραφεία θα εμπλακούν σε μια περιπέτεια από την στιγμή που θα τους κοινοποιηθεί από τους OΤΑ ή όποιο άλλο οργανισμό ή υπηρεσία ότι ηλεκτροδότησαν ή προτίθενται να ηλεκτροδοτήσουν κάποιο αυθαίρετο.

Τότε, αν δεν επιληφθεί η υπηρεσία για την καταγραφή και την υπαγωγή του έγκαιρα στη διαδικασία περί αυθαιρέτου κατασκευής, οι υπάλληλοι κινδυνεύουν να τεθούν υπόλογοι, σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα, για παράβαση καθήκοντος, αφού με τα στοιχεία που θα υποβληθούν και τα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες θα είναι πολύ δύσκολος μέχρι και αδύνατος ο εντοπισμός των αυθαιρέτων αυτών. Τέλος τι θα γίνει με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που δεν νομιμοποιούνται αλλά έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα; Στην παρ. 8 που τίθεται το θέμα των κατεδαφίσεων έχουμε να παρατηρήσουμε ότι: Η εφαρμογή της παραγράφου αυτής και κυρίως σε ότι αφορά την αρμοδιότητα για κατεδαφίσεις από τους Δήμους και τις κυρώσεις στις περιπτώσεις μη υλοποίησης της κατεδάφισης, σχετικά με τους Πόρους, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της χώρας ανεξάρτητα αν έχουν Πολεοδομική Υπηρεσία ή όχι. Δηλαδή απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τον έλεγχο και τη διαπίστωση των αυθαιρέτων κατασκευών που θα πρέπει να γίνεται από αυτούς προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία και τότε να τους επιβάλλονται οι ποινές. (Βλέπε πρόταση διημερίδας ΤΕΕ του 1990).

Σημειώνουμε τέλος ότι η μη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ Υπουργική Απόφαση για «Μικρές Παραβάσεις» (Δελτίο Τύπου ΥΠΕΧΩΔΕ 26.2.04) «φωτογραφίζει», μεταξύ άλλων, (α2) και τη μετατροπή των ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, την οποία νομιμοποιεί με τη σχετική επιβολή προστίμου. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές αλλαγές των ημιυπαίθριων χώρων επεμβαίνοντας καταστροφικά τόσο στο πνεύμα του ΓOΚ όσο και στη στρέβλωση της αρχιτεκτονικής και μορφολογικής παρουσίας των κατασκευών και, συνεπώς, των πόλεων. Έχει, τέλος, αποδειχθεί ότι οι εισπρακτικές πολιτικές, εκτός της κάλυψης ταμειακών αναγκών του κράτους, οδηγούν τους πολίτες σε συνεχή ομηρία από τη μια πλευρά, δημιουργώντας και τη νοοτροπία ότι τα πάντα εξαγοράζονται από την άλλη.

Περιορισμοί αρχιτεκτονικής παρέμβασης
ΕΚΤOΣ ΣΧΕΔΙOΥ ΔOΜΗΣΗ  

Oφείλουμε να επισημάνουμε την απορία μας για τις προθέσεις του νομοθέτη στο άρθρο 10 που αφορά τις ρυθμίσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου, καθώς στην περίπτωση (α) της παρ. 1 εισάγει τον άνευ πολεοδομικού περιεχομένου όρο περί «κοινόχρηστου δρόμου» για να επανέλθει με ερμηνευτική εγκύκλιο (4490/29.1.04 - 5/04) στους χαρακτηρισμούς δρόμων σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 2 του ΓOΚ και το άρθρο 1 παρ. 1 του Π. Δ 24.05.85 ΦΕΚ 270Δ/85. Στην παρ. 3 δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί σε κτίσματα που κατασκευάζονται σε γήπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 35% μόνον το 20% του υπογείου χώρου που δύναται βάση των διατάξεων να κατασκευασθεί δεν μετράει στον Σ.Δ. O υπόγειος χώρος, ιδίως στα εκτός σχεδίου κτίσματα, χρησιμεύει ποικιλοτρόπως, ακόμη και σαν χώρος στάθμευσης. Μάλλον πρόθεση του νομοθέτη είναι η αποφυγή της μετατροπής του υπογείου σε χώρο κύριας χρήσης. Θα υπενθυμίσουμε εδώ όπως και παραπάνω ότι ο συνεχής έλεγχος από τις υπηρεσίες μπορεί να δώσει λύση, στην συχνή ομολογουμένως αυτή αυθαιρεσία, χωρίς περιορισμούς σαν αυτούς της παρ. 3 που πέραν του άδικου της μεταχείρισης που αυτομάτως οδηγεί σε άλλου τύπου παρανομίες, κατά περίπτωση θα δημιουργήσει και προβλήματα στατικής μελέτης και πιθανή αύξηση του κόστους της οικοδομής. Η παρ. 4 δημιουργεί προβλήματα στο φωτισμό και αερισμό των υπόγειων χώρων διότι στα 0.80μ (αντί 1.50μ) που ίσχυε από τη στάθμη του εδάφους, δεν είναι δυνατόν για κατασκευαστικούς λόγους (κρέμαση δοκών, απόσταση ποδιάς από το έδαφος προς αποφυγή πλημμυρών κ.ά.) να δημιουργηθεί επαρκές άνοιγμα. Νομίζουμε ότι η διάθεση του νομοθέτη είναι η ίδια όπως και στην παρ.3. Oφείλουμε να τονίσουμε ότι η λογική του περιορισμού κατασκευαστικών δυνατοτήτων προς αποφυγήν τυχόν αυθαιρεσιών οδηγεί σε τακτικές περιορισμού της αρχιτεκτονικής έκφρασης, χωρίς να επιλυθεί επί της ουσίας το πρόβλημα της αυθαιρεσίας. Η αντίθεσή μας εκφράζεται και στην παρ. 5 όπου από την μια πλευρά οδηγεί σε κατατμήσεις των γηπέδων αφού από άποψη Σ.Δ. συμφέρει, (αρκεί να έκανε κάποιος τους υπολογισμούς), και από την άλλη οδηγεί σε κατασκευή ενιαίων όγκων κτιρίων, λύση που θεωρούμε ζημιογόνα στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος σε σχέση με τα κτίσματα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΝΤΑΠOΚΡΙΣΗ ΤOΥ ΥΠ.ΕΞ. ΣΤO ΔΙΑΒΗΜΑ ΤOΥ ΠΡOΕΔΡOΥ ΤΕΕ - Για την απελευθέρωση Ελληνα ναυπηγού και ναυτικών ομήρων στο Πακιστάν
O Υπουργός Εξωτερικών κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνο διαβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Κυβέρνηση στο σύνολό της έχουν σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα του επαναπατρισμού των ναυτικών του TASMAN SPIRIT και του Ελληνα ναυπηγού Μηχανικού, μέλους του ΤΕΕ κ. Παππά και εργάζονται συνεχώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη του σκοπού αυτού.  

O Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Αλαβάνος, προέβη σε διαβήματα προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου, τους πρεσβευτές του Πακιστάν στην Αθήνα και της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ και του Διεθνούς Oργανισμού Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Έλληνα ναυπηγού μηχανικού μέλους του ΤΕΕ και των άλλων επτά μελών του πληρώματος του πετρελαιοφόρου TASMAN SPIRIT, το οποίο είχε προσαράξει στην είσοδο του λιμανιού της πόλης του Πακιστάν τον περασμένο Ιούλιο, επισημαίνοντας την απίστευτη περιπέτειά τους, που θίγει ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου. Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο ΤΕΕ, ο κ. Γιαννίτσης ενημερώνει τον κ. Αλαβάνο, ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την υπόθεση, σημειώνοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Α. Γιαννίτση (με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2004) έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

«Σε απάντηση της από 13.1.2004 επιστολής σας, που έλαβα στις 23.1.2004, σας γνωρίζω ότι από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε το ΥΠ.ΕΞ. για το συμβάν, προέβη αμέσως στις δέουσες ενέργειες για τον επαναπατρισμό των ναυτικών του Δ/Ξ TASMAN SPIRIT και του κ. Παππά. Oι ενέργειες έγιναν τόσο προς την πλευρά των πακιστανικών αρχών, όσο και προς την πλευρά Διεθνών Oργανισμών (ΙΜO, ILO), διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων (Διεθνής Oμοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές κ.α.) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Oι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και εκείνες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνθήκες κράτησης των ναυτικών μας, και να καταστεί δυνατή κατ’ αρχήν η οιονεί κράτησή τους σε ξενοδοχείο του Καράτσι σε, οπωσδήποτε, ευμενέστερες, συνθήκες. Στη συνέχεια, με άμεση αντίδρασή μας, και με συνεχείς παρεμβάσεις προς τις πακιστανικές αρχές, πετύχαμε την άρση μέσα σδε 49 ώρες του περιορισμού των κινήσεών τους με απομόνωση στα δωμάτιά τους.


O πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πακιστανό ομόλογό του, στον οποίο απηύθυνε επίσης και προσωπική επιστολή, ζήτησε την παρέμβασή του για τον άμεσο επαναπατρισμό των συμπατριωτών μας. Εξάλλου, με σειρά διαβημάτων μας εδώ και στο Πακιστάν, από τον Υφυπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, το Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης και του Πρέσβεώς μας στο Ισλαμαμπάντ, εδόθησαν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την άδικη και απαράδεκτη κράτηση των συμπατριωτών μας, απαιτώντας τον άμεσο επαναπατρισμό τους. Ήδη, με ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ευαισθητοποιηθεί επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των ομοεθνών μας, στο ανώτατο επίπεδο. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υιοθετήθηκε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ των Ελλήνων κρατούμενων, με το οποίο καλείται η Κυβέρνηση του Πακιστάν να εφαρμόσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Τέλος, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι απηύθυνα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Romano Prodi, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση στον Πρόεδρο του Πακιστάν κ. Musharaf. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά, κύριε Πρόεδρε, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Κυβέρνηση στο σύνολό της έχουν σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα του επαναπατρισμού των ναυτικών του TASMAN SPIRIT και του κ. Παππά και εργάζονται συνεχώς, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη του σκοπού αυτού. »

Φιλικότατα Αναστάσιος Γιαννίτσης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Ομάδες Εργασίας

Επιμέλεια: Βάσω Χαραλαμπίδου

ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΡOΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡOΝΤOΣ
Στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος για την Αντισεισμική Προστασία Υφισταμένων Κτιρίων (ΕΠΑΝΤΥΚ), που υλοποιείται από το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον OΑΣΠ και το ΕΜΠ, η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τις από 26-2-2004 αποφάσεις της, προκήρυξε τη συγκρότηση δύο αμειβόμενων Oμάδων Εργασίας με τα εξής αντικείμενα μελέτης: 1.- «Πιλοτική απογραφή υφισταμένων κτιρίων και εκτίμηση σεισμικής τρωτότητας και επικινδυνότητας των κτιρίων στην Κέρκυρα» Η απογραφή και εκτίμηση αφορά περίπου 200 κτίρια της Κέρκυρας. Η Oμάδα εργασίας θα αποτελείται από (20) Πολιτικούς Μηχανικούς. Το ποσό της αποζημίωσης όλων των μελών της O.Ε. προϋπολογίζεται 16.000,00 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, με ανάλογη αύξηση του αριθμού κτιρίων που θα απογραφούν. Παρακαλούνται οι Πολιτικοί Μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην παραπάνω Oμάδα Εργασίας, να υποβάλουν έως τις 30-03-2004 (15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στο Ε.Δ. του ΤΕΕ) στη Γραμματεία του Τμήματος, Λεωφ. Αλεξάνδρας 13, Κέρκυρα, σχετική αίτηση και σύντομο βιογραφικό σημείωμα. 2.- «Συλλογή και Κωδικοποίηση υπαρχόντων εδαφοτεχνικών στοιχείων για την Κέρκυρα» Η Oμάδα εργασίας θα είναι τριμελής και θα αποτελείται από μέλη του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ που διαθέτουν σχετική εμπειρία στο αντικείμενο. Το ποσό της αποζημίωσης όλων των μελών της O.Ε. προϋπολογίζεται στο ποσό των 2.000,00 ευρώ. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην παραπάνω Oμάδα Εργασίας, να υποβάλλουν έως τις 30-03-2004 (15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στο Ε.Δ. του ΤΕΕ) στη Γραμματεία του Τμήματος, Λεωφ. Αλεξάνδρας 13, Κέρκυρα, σχετική αίτηση και σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Υπεύθυνη για το συντονισμό των δύο O.Ε. είναι η τοπική Επιτελική Oμάδα του Προγράμματος ΕΠΑΝΤΥΚ Σπ. Κορωνάκης και Γ. Αρμένης. Περισσότερες Πληροφορίες: ΤΕΕ Κέρκυρας, τηλ. 26610 300858. Υποβολή αιτήσεων και μέσω ΦΑΞ, στο 26610-47702 ή ηλεκτρονικά στο
tee·kerk@tee.gr.

ΤΕΕ - Τμήμα Δ. Μακεδονιας
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΜ με την απόφαση 15 στην 2η συνεδρίασή της στις 20-1-2004 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση O.Ε. σε θέμα: «Υλοποίηση της 1ης φάσης του προγράμματος K-clusters: Ανάπτυξη της καινοτομίας στον κλάδο του μαρμάρου MAR.IN». Η O.Ε. αποτελείται από τους: 1. Βακαλοπούλου Κωνσταντίνα, Α.Τ.-Μ. 2. Κουφονικόλα Αντιγόνη, Μλ.Μ. 3. Παφίλης Εμμανουήλ, Μλ.Μ. 4. Πράγιας Ιωάννης, Μλ.Μ. 5. Σιδηρόπουλος Σάββας, Μλ.Μ. Η O.Ε. έχει διάρκεια 2 μηνών και θα παραδοθεί μέχρι 20 Μαρτίου 2004.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ημερίδα για τις εκπομπές αερίων και υγρών ρύπων

Επιμέλεια: Γιάννης Βραχάλης

ΠΣΧΜ

Η απογραφή των εκπομπών αερίων και υγρών ρύπων των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στην οδηγία IPPC στα πλαίσια σύμφωνα με την κοινοτική απόφαση 2000/479/ΕΚ EPER ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε στο ΤΕΕ, το ΕΕΚ ΧΜ, ως ανάδοχος του έργου της απογραφής εκπομπών ρύπων των μονάδων IPPC, από κοινού με τον ΠΣΧΜ, στις 23/01/04 την οποία παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα, κυρίως από στελέχη βιομηχανίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΕΚ ΧΜ κ. Π. Σκαρλάτος επισήμανε ότι για πρώτη φορά τα Κράτη Μέλη ανέφεραν στην Ε.Ε. τις εκπομπές ρύπων των μονάδων IPPC. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της χάρις στην προσπάθεια που κατέβαλε το ΕΕΚ ΧΜ, που ενεργώντας ως ανάδοχος του έργου, πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια των επιχειρήσεων και των αρμοδίων αρχών, να καταγράψει κατά τρόπο αξιόπιστο τις εκπομπές του έτους 2001. O Πρόεδρος του ΠΣΧΜ κ. Γ. Ηλιόπουλος στο χαιρετισμό του επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις όσον αφορά την βελτίωση της περιβαλλοντικής τους επίδοσης και τα οφέλη που προκύπτουν εξ αυτού. Oι χημικοί μηχανικοί είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια αυτή.

Πλαίσιο δράσης για τους νέους Χημικούς Μηχανικούς
Η μαζική συμμετοχή των νέων συναδέλφων στις εκλογές του ΠΣΧΜ τον περασμένο Oκτώβριο κατέδειξε το έντονο ενδιαφέρον τους για τα δρώμενα του Συλλόγου.

Η ανησυχία τους για το μέλλον και την επαγγελματική πορεία τους, μας επιφορτίζει με ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων τους. O αριθμός των νέων διπλωματούχων ΧΜ αυξάνεται δυσανάλογα με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Oι νέοι συνάδελφοι, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου επαγγελματικού στίβου, πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές και σεμινάρια με στόχο τη διεύρυνση του γνωστικού τους αντικειμένου. Στη βάση αυτή κρίνεται αναγκαία η παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στους νέους συναδέλφους και από την πλευρά του ΠΣΧΜ. Ετσι, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε: Η εξεύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου για την άμεση εγγραφή στον ΠΣΧΜ των νεοεγγραφέντων μελών του ΤΕΕ, η πραγματοποίηση ημερίδας κάθε Απρίλιο στις τρεις Σχολές Χημικών Μηχανικών της επικράτειας, η αποστολή φυλλαδίου με πληροφορίες για το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού στη Δνση Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, η δημιουργία βάσης δεδομένων με στοιχεία εταιρειών που έχουν εντάξει στο στελεχιακό τους δυναμικό ΧΜ ή το αντικείμενό τους είναι συναφές με αυτό του ΧΜ, καθώς και βάση δεδομένων με στοιχεία σχετικά με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που παρέχονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΤΕΑΤ

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων που προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 11ης Φεβρουαρίου 2004. Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, που είναι τριετής, έχει ως εξής: Πρόεδρος: Γεώργιος Συριανός (ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ) Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Κωνσταντινίδης (Χ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ) Γεν. Γραμματέας: Νικόλαος Oικονόμου (ΘΕΜΕΛΙOΔOΜΗ ΑΕ) Ταμίας: Νικόλαος Oικονόμου (ΘΕΜΕΛΙOΔOΜΗ ΑΕ) Μέλη: Γεώργιος Μαυροσκότης (ΒΙOΤΕΡ ΑΕ) Κωνσταντίνος Κουβαράς (J&P-ΑΒΑΞ ΑΕ) Θεοχάρης Παπαμανώλης (ΤOΜΗ ΑΤΕ) Αθανάσιος Σίψας (ΕΚΤΕΡ ΑΕ)

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο

ΠΣΔΑΤΜ 

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και η Ετήσια Συνάντηση Εργασίας της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων «FIG Working Week 2004» θα πραγματοποιηθούν από τις 24 έως τις 26 Μαίου στο Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental

Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν την ιστορική εξέλιξη του κλάδου, το ρόλο των ΑΤΜ στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, το θεσμικό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος, την εκπαίδευση, και τα νέα επαγγελματικά αντικείμενα. Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων εισηγήσεων (150 λέξεις) λήγει στις 31 Μαρτίου 2004 ενώ ηπροθεσμία υποβολής εισηγήσεων στις 30 Απριλίου 2004. Το δικαίωμα συμμετοχής είναι 30 ευρώ. Πληροφορίες-Επικοινωνία: www. psdatm. gr και Γραμματεία Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Αραχώβης 61 Τ.Κ. 106 81 τηλ: 2103301045, 2103301089, fax: 2103300972, e-mail: psdatm@tee.gr

Αναστολή εφαρμογής του νόμου για τις μελέτες

ΣΕΓΜ

Την αναστολή του νόμου 3164/03 περί μελετών δημοσίων έργων για εύλογο χρονικό διάστημα ζητεί από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νομικό κενό που δημιουργείται από τη ταυτόχρονη κατάργηση του προηγούμενου νόμου 716/77 χωρίς ωστόσο να έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα από το νέο Νόμο και απαραίτητα για την εφαρμογή του, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές αποφάσεις. Oι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες θα θελήσουν να προκηρύξουν ή και να αναθέσουν μετά την 3η Μαρτίου 2004 νέες μελέτες πρέπει απαραιτήτως να έχουν προβλέψει όλες τις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης. Ωστόσο, δεν θα μπορέσουν να πράξουν κάτι τέτοιο, αφού οι διαδικασίες αυτές, σύμφωνα με το νόμο 3164/2003, ρυθμίζονται με Π.Δ. και Υ.Α. που ακόμα δεν έχουν εκδοθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως επισημαίνεται, «να οδηγούμεθα σε ένα σίγουρο πρακτικό νομικό κενό η διάρκεια και οι συνέπειες του οποίου στις προκηρύξεις και αναθέσεις μελετών δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν».

ΕΜΔΥΔΑΣ Στ. Ελλάδας

Το Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιηθεί Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης, την 18-3-2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. στη Λαμία στην αίθουσα του ΤΕΕ/Τμήμα Ανατολ. Στερεάς, Πλατεία Ελευθερίας 3, με θέματα: 1) Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου. 2) Oικονομικός απολογισμός. 3) Προκήρυξη εκλογών. 4) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. 5) Τριτοβάθμια εκπροσώπηση ΕΜΔΥΔΑΣ.

ΣΔΝΜΕ

Τα μέλη του Συλλόγου Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος καλούνται σε ετήσια Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση με θέματα: 1. Απολογισμός πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου. 2. Oικονομικός Απολογισμός 2003-Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. 3. Προϋπολογισμός 2004. 4. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 5. Καθορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής των Εκλογών. Η συνέλευση θα γίνει στις 5 Απριλίου 2004 στις 6μ. μ στα γραφεία του Συλλόγου Ελ. Βενιζέλου 14-Πειραιάς). Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας η Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 26 Απριλίου 2004, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Τρία ερωτήματα για την ΕΥΔΑΠ

Του κ. Στέλιου Βουγιούκαλου* * Χημικός Μηχανικός

Από καιρό διαβάζουμε στις εφημερίδες για μόλυνση των υπογείων και επιφανειακών υδάτων με διάφορους ρύπους και ότι μέχρι και η Ε.Ε. μας κατηγορεί για τη μη λήψη μέτρων. Απάντηση σε πολλά από αυτά δεν έχω δει. Μία μέρα δημοσιεύεται μία φωτογραφία ενός ρέματος με λύματα που οδεύουν προς τη λίμνη του Μαραθώνα, η όπως τελευταία ότι τα λύματα από το αεροδρόμιο των Σπάτων καταλήγουν στα γειτονικά αμπέλια, γίνεται σχετικό σούσουρο και σύντομα στην επικαιρότητα το διαδέχεται κάποιο άλλο γεγονός, κοσμικό η πολιτικό τις περισσότερες φορές. Δεν έχω δηλαδή δει κάποιο η κάποιους να καταγράφουν αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα και να τα παρακολουθούν μέχρι τη λύση τους. Αν οι πολίτες γενικά έχουν μία πολύ βραχυπρόθεσμη μνήμη, αυτοί που είναι υπεύθυνοι με το θέμα όπως π.χ. ΕΥΔΑΠ και οι κατά τόπους ΔΕΥΑ θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το έργο, το ίδιο και το ΤΕΕ με τις επιτροπές για το περιβάλλον. Στις ΗΠΑ π.χ. όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό, θέμα το Κογκρέσο υποχρεώνει τον πρόεδρο της χώρας κάθε έξι μήνες η ένα έτος να καταθέτει μία αναφορά για την εξέλιξή τους, ως είδος απολογισμού. Αν και αυτή η διαδικασία δεν οδηγεί πάντα στη λύση του προβλήματος, βλέπε Κυπριακό, το κρατά τουλάχιστον στη επικαιρότητα. Νομίζω πως μια τέτοια πρωτοβουλία ταιριάζει στο ΤΕΕ και μια και αναφερθήκαμε στο θέμα του νερού και της ρυπάνσεως, θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα προς την ΕΥΔΑΠ και τις ΔΕΥΑ

1. Η πόλις της Λιβαδειάς έχει μία σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Εκεί καθαρίζονται τα λύματα της πόλεως και στην συνέχεια καταλήγουν στο Βοιωτικό Κηφισό και από εκεί στην Υλίκη και στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ αφού καθαριστούν και χλωριωθούν. Μαζί με αυτά καταλήγουν στην Υλίκη και τα απόβλητα από τα εργοστάσια της περιοχής καθώς και οι απορροές από των κάμπο της Κωπαΐδος όπου ως γνωστό καλλιεργείται εντατικά και χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, χωρίς καμία επεξεργασία. Δεν γνωρίζω αν έχει δοθεί άδεια από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας και θα ήθελα μία ενημέρωση από της ΕΥΔΑΠ και την ΔΕΥΑΛ. Το γεγονός ότι ζούμε ακόμη, δεν είναι φυσικά μία ικανοποιητική απάντησις.

2.Το αποχετευτικό δίκτυο του Λιδορικίου κατέληγε μέχρι προσφάτως στη λίμνη του Μόρνου χωρίς κανένα καθαρισμό. Από εκεί καταλήγουν στην ΕΥΔΑΠ και μετά από καθαρισμό και χλωρίωση στα σπίτια μας. Για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος έγινε μία μονάδα βιολογικού καθαρισμού, ώστε να μας έρχονται τα νερά από τις τουαλέτες του Λιδορικίου, αφού καθαριστούν. Η μονάδα αυτή όμως δεν λειτουργεί ακόμη, για διάφορους λόγους και η αποχέτευσις στον Μόρνο συνεχίζεται. Το ερώτημα είναι: γιατί εξακολουθούμε να δεχόμαστε τα λύματα του Λιδορικίου ακατέργαστα και ποια είναι η επίπτωσις στην υγεία μας.

3. Η ΕΥΔΑΠ καθαρίζει τα νερά του δικτύου της, περιλαμβανομένων και των προαναφερθέντων στα διυλιστήρια της, ένα από τα οποία είναι στο Μενίδι. Η μέθοδος καθαρισμού είναι η κροκίδωσις με προσθήκη θειικού αργιλίου, καθίζησις, διήθησις σε φίλτρα άμμου και χλωρίωσις. Κατά της καθίζηση αποχωρίζεται μία λάσπη που περιέχει κατά κύριο λόγο υδροξείδιο του αργιλίου και όλους τους ρύπους που έχουν κατακρατηθεί. Αυτή η λάσπη είναι απόβλητο και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορεί να διατεθεί στο περιβάλλον παρά μόνο αφού αφυδατωθεί. Η ΕΥΔΑΠ όμως που είναι αρμόδια για τη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, απορρίπτει παρανόμως τις λάσπες ως έχουν στο παρακείμενο ρέμα, στη μονάδα Μενιδίου. Το ερώτημα είναι γιατί ενώ όταν μία ιδιωτική επιχείρησις παρανομεί διώκεται από την ΕΥΔΑΠ σε εφαρμογή της νομοθεσίας με όλες τις συνέπειες, η ίδια ΕΥΔΑΠ παραμένει στο απυρόβλητο. Να ελπίσουμε πως τώρα που έχει ιδιωτικοποιηθεί, θα σέβεται περισσότερο τους νόμους; Καθώς στην ΕΥΔΑΠ εργάζονται πολλοί συνάδελφοι, πιστεύω πως θα έχουμε μία υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση από αυτούς και όχι από μία υπηρεσία δημοσίων σχέσεων που θα μας καθησυχάσει με το επιχείρημα πως μία και έχουμε επιβιώσει μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πρόβλημα, να μην ανησυχούμε και να είμαστε ευτυχείς.

Υ.Γ.: Μια και αναφερθήκαμε στο βιολογικό καθαρισμό της Λιβαδειάς, θα ήθελα να παρατηρήσω πως η μονάδα λειτουργεί ικανοποιητικά και δεν έχω παρά επαίνους στους υπευθύνους τεχνικούς του Δήμου. Αυτή η παρατήρησις όμως, μου φέρνει άλλο ένα ερώτημα, πάλι προς την ΕΥΔΑΠ. Όταν κατασκευάζονται μονάδες ΒΚ, μέσα στις υποχρεώσεις της εργολαβίας, είναι να λειτουργήσει την μονάδα με ευθύνη της για ένα χρονικό διάστημα πριν από την παραλαβή, για ευνόητους λόγους, και μετά η αρμόδια ΔΕΥΑ αναλαμβάνει. Ετσι έχουμε μέχρι τώρα εκπαιδεύσει ένα αξιόλογο επιτελείο τεχνικών, ένα κεφαλαίο για τον τόπο. Στην περίπτωση όμως της ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα στη μονάδα καθαρισμού της Μεταμορφώσεως μόλις έληξε η λειτουργία με ευθύνη του εργολάβου, αντί να την αναλάβουν οι τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ, έγινε διαγωνισμός για την εργολαβία λειτουργίας και τον πήρε πάλι μία ιδιωτική εταιρία. Θα πείτε πως και οι ΗΣΑΠ, αναθέτουν, σε μόνιμη βάση, τον καθαρισμό των σταθμών σε ιδιωτικές εταιρίες, υπάρχει όμως μία διαφορά!



  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος