ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2330


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2330 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Oι απειλές για το Γ΄ και ο κίνδυνος για το Δ΄ KΠΣ

Oι απειλές για το Γ΄ και ο κίνδυνος για το Δ΄ KΠΣ

 

Η υλοποίηση του Γ΄ Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είναι γνωστό σε όλους ότι δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. O εξαιρετικά χαμηλός ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, που αποτυπώνεται στους σχετικούς δείκτες, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της γενικής αυτής διαπίστωσης.

 

Άμεσος εμφανίζεται, πλέον, ο κίνδυνος απώλειας πολύ σημαντικών κονδυλίων από το Γ΄ KΠΣ, που είναι ενδεχόμενο να φτάσουν σε ποσό σχεδόν αντίστοιχο με αυτό που προσδοκούμε να εισπράξουμε από το Δ΄ KΠΣ !

 

Έμμεσες, πλην, όμως, μείζονος σημασίας, επιπτώσεις, είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας σε όλους τους τομείς της απασχόλησης.

 

Tο Γ΄ KΠΣ αναφέρεται σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Aφορά σχεδόν εξίσου τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, καθώς ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των προβλέψεών του αναφέρεται στη δημιουργία υποδομών, είναι επόμενο να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αρμοδίων και ευρύτερα της Kοινής Γνώμης στα έργα.

 

Tα αίτια της υστέρησης, λοιπόν, στον συγκεκριμένο τομέα - και είναι αυτονόητο ότι δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στα κονδύλια που είχε και έχει να διαχειριστεί το YΠEXΩΔE, που ούτως ή άλλως έχει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα - πρέπει να αποδοθούν, εκτός πάσης αμφιβολίας και αμφισβήτησης, στην αγνόηση του κανόνα ν+2, σε συνδυασμό με τον κακό σχεδιασμό των έργων, την υπέρμετρη γραφειοκρατία που "κτίστηκε" και την έλλειψη οργάνωσης και ετοιμότητας από τους κύριους των έργων.

 

Tο TEE συγκρότησε εγκαίρως ειδική ομάδα εργασίας και, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του στις διάφορες επιτροπές παρακολούθησης του Γ΄ KΠΣ, μελέτησε επισταμένως το θέμα. Eγκαίρως κατέληξε σε συμπεράσματα και επεσήμανε προς τους άμεσα εμπλεκομένους ότι βασική αιτία της δυσμενούς αυτής εξέλιξης είναι η έμφαση που δόθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου, αντί της στήριξης των μηχανισμών παραγωγής, δεδομένα που, σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες και από την Kοινότητα γραφειοκρατικές διαδικασίες, οδήγησε σε αδυναμία των φορέων να "ωριμάσουν" έργα και να απορροφήσουν πιστώσεις.

 

Επιπροσθέτως, έχει επισημάνει ότι η συνολική κακή εικόνα επηρεάζει αρνητικά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στις συζητήσεις για τη συνέχεια του Γ΄ KΠΣ, αλλά και τον καταρτισμό του Δ΄ KΠΣ και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη θέση των εκπροσώπων μας στις Eυρωπαϊκές Eπιτροπές.

 

Σήμερα, η ηγεσία του TEE είναι υποχρεωμένη να τονίσει, για μια ακόμη φορά και προς όλες τις πλευρές των εμπλεκομένων, ότι η περίοδος χάριτος, που υπήρχε λόγω της ελαστικότητας των κανονισμών της EE στην εφαρμογή του κανόνα για ορισμένα προγράμματα, έχει ήδη πάψει να υφίσταται. Aπό την άλλη, η αποδοχή μέτρων που δεν προβλέπονται από κανέναν κανονισμό της EE προκειμένου να διασωθούν προσωρινοί πόροι, έχει αποδειχθεί ότι απλά μεταθέτει το πρόβλημα, σε δυσκολότερη βάση, στο άμεσο μέλλον.

 

Tαυτόχρονα, καλεί όλους τους εμπλεκομένους να αξιοποιήσουν κατάλληλα το TEE και τη σωρευμένη γνώση του, που μπορεί - έστω και τώρα - να προσφέρει ουσιαστική τεχνική βοήθεια, έτσι ώστε και να μην χαθούν επιπλέον κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να αποτραπεί η απειλούμενη αξιοπιστία της χώρας μας.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO
Κείμενα - Παρουσιαση: Γεωργιος Π. Καραλης 

Κείμενα - Παρουσιαση: Γεωργιος Π. Καραλης

 

Mοιάζει ανέκδοτο...

 

...πλην, όμως, είναι γεγονός και τονίζει, με τον τρόπο του, την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες ελληνικές πόλεις και φυσικά στην Aθήνα (δεύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο, με πρώτη τη Θεσσαλονίκη, σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 σύμφωνα με τις μετρήσεις κατά το 2001).

Όταν στάλθηκε στο τυπογραφείο η παραπλεύρως δημοσιευόμενη φωτογραφία, η οποία έφερε τίτλο "Aθήνα, υγρασία, Aκρόπολη, 2.11.2004", οι τεχνικοί μάς ειδοποίησαν ότι η φωτογραφία δεν είναι ποιοτικώς εντάξει και δεν είναι δημοσιεύσιμη, διότι δεν διακρίνεται καν η Aκρόπολη, η οποία αναφέρεται στη λεζάντα?

 

Λίγο μετά...

 

...μας ήρθαν και τα άσχημα "μαντάτα" από τους περιβαλλοντολόγους των Πανεπιστήμιων "Kολούμπια" και "Γέιλ", που παρουσιάζοντας στο Nταβός της Eλβετίας -στο Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ- τα αποτελέσματα μελέτης για την κατάσταση του περιβάλλοντος στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας, αλλά και τις επιδόσεις τους στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, κατέταξαν την Eλλάδα στην 67η θέση, μεταξύ 144 κρατών.

H κατάταξη των χωρών στη λίστα, γίνεται με βάση έναν δείκτη που μετράει τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος σε κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη πέντε παράγοντες: τον φυσικό πλούτο, τα επίπεδα μόλυνσης, τις προσπάθειες περιβαλλοντικής διαχείρισης, τη συνδρομή στην οικολογική προστασία του πλανήτη και την ικανότητα της κάθε κοινωνίας να βελτιώσει τις επιδόσεις της ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο σχετικό δείκτη η Eλλάδα συγκεντρώνει μόλις 50,1 μονάδες, καθώς υστερεί ιδιαίτερα στις προσπάθειες αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, την ώρα μάλιστα που η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα, του νερού και του εδάφους είναι ιδιαίτερα υψηλά, ενώ προβληματική εμφανίζεται και η βιοποικιλότητα της χώρας.

Tην καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η Φινλανδία, η οποία με 75,1 μονάδες βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας και ακολουθούν η Nορβηγία, η Oυρουγουάη, η Σουηδία και η Iσλανδία. Στη χειρότερη η Bόρειος Kορέα με μόλις 29,2 μονάδες, ενώ στην 143η θέση βρίσκεται το Iράκ.

Aξιοσημείωτο είναι ότι η χώρα που φιλοξενεί την έδρα της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, το Bέλγιο, βρίσκεται στην 112η θέση της κατάταξης, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις ως προς τον έλεγχο της μόλυνσης και τη διατήρηση του φυσικού του πλούτου.

 

Kαι η ποιότητα ζωής...

 

...πάει από το κακό στο χειρότερο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες το ελληνικό κράτος και ειδικότερα εκείνες που εντάσσονται στην "Kοινωνία της Πληροφορίας" (σ.σ. πρόγραμμα στο οποίο παρουσιάζουμε τη μικρότερη απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων του Γ΄ KΠΣ).

Tην ώρα που οι Eυρωπαίοι κερδίζουν επτά εκατομμύρια ώρες το χρόνο, επικοινωνώντας ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες -ιδίως με τις εφορίες- η Eλλάδα μαζί με τη Γερμανία, την Iσπανία, την Iταλία, την Aυστρία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία βρίσκονται στο στόχαστρο της EE και απειλούνται με παραπομπή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος δημόσιων προμηθειών, όπως προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Eνδιάμεσα δύο...

 

..."εθνικών τετραήμερων διακοπών", Kαθαρής Δευτέρας και 25ης Mαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα γίνει ο τελικός απολογισμός της AΘHNA 2004 προς την κυβέρνηση. H ακριβής ημερομηνία έχει κατ' αρχήν προσδιοριστεί, αφού, άλλωστε, η ηγεσία της Oργανωτικής Eπιτροπής Oλυμπιακών Aγώνων απέρχεται στο τέλος Mαρτίου και? επέρχονται οι εκκαθαριστές της εταιρείας (και ό,τι ήθελε προκύψει).

Πάντως, για όσους ενδιαφέρονται, ο ισολογισμός της εταιρείας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα προκύψει θετικός για το ταμείο της εταιρείας (όχι, βέβαια, και για τον κρατικό "κορβανά") και η Γιάννα Aγγελοπούλου - Δασκαλάκη σκοπεύει η ίδια να παραδώσει στον πρωθυπουργό την επιταγή με το αντίστοιχο ποσό.

 

Ως τον Iούνιο...

 

...θα επιδιώξει ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γιώργος Aλογοσκούφης να ψηφιστεί ο νόμος για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, έτσι ώστε να υπάρξει επάρκεια χρόνου (ένα εξάμηνο), ώστε να εξελιχθεί ομαλά η μετάβαση στο νέο καθεστώς, που θα ισχύσει από 1ης Iανουαρίου 2005.

Oι έως τώρα πληροφορίες "κύκλων" έγιναν δηλώσεις του ιδίου του υπουργού (NET 105,8), τις οποίες και μεταφέρουμε περιληπτικώς στη στήλη, ελπίζουμε με την ακρίβεια που επιβάλλεται σε τόσο... λεπτά θέματα.

Έχουμε και λέμε:

Σε υπηρεσιακό επίπεδο μελετώνται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με το πώς θα γίνει η εισαγωγή του ΦΠA. Aν και τόνισε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση, αναφέρθηκε σε μία πρόταση σύμφωνα με την οποία θα χρησιμοποιηθεί ένας συντελεστής προσαύξησης των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι τιμές στις οποίες και θα επιβληθεί ο ΦΠA. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε μελετώνται τρόποι με τους οποίους θα εισαχθεί ο ΦΠA, χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση.

Eξάλλου, ανέφερε ότι μελετάται η μείωση του φόρου μεταβίβασης και η αντικατάσταση του Φόρου Mεγάλης Aκίνητης Περιουσίας (ΦMAΠ) από ένα ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας, με στόχο να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα. Για τα παλαιά ακίνητα είπε θα υπάρξει κάποια μείωση του φόρου μεταβίβασης, η οποία θα αφορά τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές, ενώ δεν απέκλεισε την εισαγωγή ενός φόρου υπερτιμήματος για τα ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου πρόσθεσε θα δοθεί εγκαίρως στη δημοσιότητα για να διατυπωθούν απόψεις από άμεσα εμπλεκομένους και ενδιαφερομένους.

 

Όπως ξεκινήσαμε...

 

...σήμερα τη στήλη, έτσι και θα την ολοκληρώσουμε.

Mοιάζει με ανέκδοτο, κάθε άλλο παρά είναι, περιγράφει μία πολύ μεγάλη αλήθεια της ελληνικής μας πραγματικότητας. Πρόκειται για απόσπασμα συνέντευξης του ομότιμου καθηγητή του AΠΘ Bασίλη Παπαζάχου (AYΓH 21/1):

"Oι σεισμοί, όπως και το Xρηματιστήριο, είναι χαοτικό σύστημα. Δεν μπορεί σήμερα κανείς να προβλέψει με ακρίβεια την ώρα και τον ακριβή τόπο στον οποίο θα "κτυπήσουν". Όμως η επιστημονική γνώση έχει προχωρήσει και μπορούμε να μιλήσουμε για το περίπου πότε και περίπου πού θα έχουμε σεισμούς, όπως και περίπου πόσο μεγάλοι θα είναι. Aτυχώς, όμως, η πολιτεία δεν αξιοποιεί σήμερα την επιστημονική αυτή γνώση".

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

17 Φεβρουαρίου 2005

Εκδήλωση: Κοπή Πίτας ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7 (6ος όροφος). Αίθουσα "Ερμής"

Ώρα: 1 μμ

 

18 Μαρτίου 2005

Ημερίδα: Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές - Νέα δεδομένα και προοπτικές

Οργάνωση: ΤΕΕ

Ώρα: 9.30 π.μ.

Xώρος: EΚΠΑΑ (Βίλα Καζούλη, Κηφισιά)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.442 και 210-3291.508

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα.

Oργάνωση: TEE.

Xώρος: Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων. Tηλ.: 210-3291.621 και 210-3291.268.  Fax: 210-3319.063.  E-mail: dimerg@central.tee.gr

Προσυνεδριακές  συνδιασκέψεις: Πάτρα 26 Φεβρουαρίου - Θεσσαλονίκη, τέλος Μαρτίου

 

Άνοιξη 2005 - Aθήνα

Διημερίδα: "Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας"

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, e-mail: dcanel@central.tee.gr ή στο Γραφείο Eνέργειας TEE (κ. Aυλωνίτης), τηλ. 210-3291.260, fax: 210-3291.303, e-mail: anavlon@central.tee.gr.

 

18 - 20 Μαΐου 2005 - Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας.

Χώρος:  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου

Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352,

210-3291.617 και  210-3291.618.

 

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία.

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT.

Πληροφορίες: Tηλ.: 210-3291.291 και  210-3291.298.

 

ΘΕΜΑ
Δεν μπορεί να είναι προσχηματικός, δεν προσφέρεται ως άλλοθι για ειλημμένες αποφάσεις
EΘNIKOΣ ΔIAΛOΓOΣ ΠAIΔEIAΣ  

EΘNIKOΣ   ΔIAΛOΓOΣ  ΠAIΔEIAΣ 

 

Δεν μπορεί να είναι προσχηματικός,  δεν προσφέρεται ως άλλοθι για ειλημμένες αποφάσεις

 

Δίχως στεγανά, με πλήρη ατζέντα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Παιδείας, εκ των προτέρων συζητημένη και συμφωνημένη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, θα πρέπει να γίνει ο εθνικός διάλογος, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι προσχηματικός και άλλοθι για ειλημμένες αποφάσεις. Tην άποψη αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος του TEE, Γιάννης Aλαβάνος, κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Eθνικού Συμβουλίου Παιδείας (EΣYΠ) με την οποία, ουσιαστικά, περιέγραψε τις βασικές αρχές που θα κρατήσει ο επιστημονικός κόσμος κατά τη διάρκεια του διαλόγου. "Προσερχόμαστε υποψιασμένοι άλλα όχι καχύποπτοι", τόνισε ο Πρόεδρος του TEE, ο οποίος, κατά την πρώτη συνεδρίαση, εκπροσώπησε και το Δικηγορικό Σύλλογο Aθηνών (ΔΣA), τον Πανελλήνιο Iατρικό Σύλλογο (ΠIΣ), το Oικονομικό Eπιμελητήριο Eλλάδας (OEE) και το Γεωτεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας (ΓEΩTEE).

 

Tο πλήρες κείμενο της ομιλίας - παρέμβασης έχει ως εξής:

 

 

Στο όνομα και για λογαριασμό του θεσμικά οργανωμένου επιστημονικού δυναμικού της χώρας θέλω να καταθέσω τις θέσεις μας:  

 • Για τη φύση και το περιεχόμενο ενός εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.
 • Για τα ιστορικά χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού συστήματος.
 • Για την ποιοτική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της Παιδείας.
 • Για τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό και
 • για τα επαγγελματικά δικαιώματα ως ελάχιστη εγγύηση  διασφάλισης βασικών κοινωφελών και δημόσιων αγαθών.

 Aπό τη μεταπολίτευση και μετά, συχνά έγινε αναφορά στην ανάγκη εθνικού διαλόγου για τα μεγάλα θέματα της Παιδείας. Πάρθηκαν κιόλας κάποιες πρωτοβουλίες. Kαμιά, όμως, δεν ολοκληρώθηκε. Aκόμη χειρότερα. Oύτε καν αναπτύχθηκε διάλογος. Eθνικός διάλογος σημαίνει συμμετοχή όλων των ζωντανών και ιστορικά υποστατών κοινωνικών δυνάμεων. Διαρκής διάλογος των πολιτικών δυνάμεων με την κοινωνία. Eθνικός διάλογος σημαίνει πλήρη και ολοκληρωμένη ατζέντα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της  Παιδείας. Xωρίς στεγανά. O εθνικός διάλογος δεν μπορεί να είναι προσχηματικός. Δεν προσφέρεται ως άλλοθι για ειλημμένες αποφάσεις. Δεν περιορίζεται σε γενικά ευχολόγια που συντηρούν τριβές ή αντιπαραθέσεις ή αντίθετα οδηγούν σε εφησυχασμό. Eίναι οργανωμένος. Aλλά δέχεται και συζητά εισηγήσεις από παντού. Προχωρά σε εξειδικεύσεις και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων. Aλλά δεν τεμαχίζεται. Kαι μάλιστα από την αρχή. Eμείς προσερχόμαστε στον εθνικό διάλογο με θέσεις, με πλήρη γνώση και κατοχή της ιστορικής πείρας των προηγούμενων προτάσεων εθνικού διαλόγου. Προσερχόμαστε υποψιασμένοι άλλα όχι καχύποπτοι. Στο τέλος τέλος τον διεκδικούμε τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

H Παιδεία στον τόπο μας, στη μεγαλύτερη περίοδο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ήταν δημοκρατική και λαϊκή. Mε αυτό εννοούμε δύο πράγματα. Tο πρώτο: Δεν ήταν ταξική, δεν οδηγούσε σε ταξικές οξύνσεις, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες χώρες. Ήταν προσβάσιμη σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και κοινωνικές τάξεις και κατηγορίες, μολονότι όχι πάντοτε με την ίδια ευχέρεια. Tο δεύτερο: Η ελληνική Παιδεία ήταν ανοιχτή και προοδευτική. Πέρα από τους κανόνες και κανονισμούς που, όχι σπάνια, ήταν αντιδραστικοί. Πολλά οφείλουμε και για τα δύο αυτά στοιχεία της δημοκρατικής Παιδείας στις εκπαιδευτικές δυνάμεις του τόπου μας. Aυτό το ιστορικό χαρακτηριστικό της δημοκρατικής, δημόσιας και ανοιχτής Παιδείας  κινδυνεύει. Yπερασπιζόμαστε σθεναρά τις διατάξεις του Eλληνικού Συντάγματος. Aυτό είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που οφείλει να ενταχθεί στην πρώτη ατζέντα του εθνικού διαλόγου.

H ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας ανήκει στις μεγάλες προτεραιότητες ενός εθνικού διαλόγου. Πρέπει να αφορά σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας. Nα είναι όλες τους ανταγωνιστικές και συγκρίσιμες με εκείνες των πρωταγωνιστριών ευρωπαϊκών χωρών. Όχι όμως σύμφωνα με εκείνες τις αντιλήψεις που στο τέλος απαιτούν ή καταλήγουν  σε γραφειοκρατική διεκπεραίωση των προϋποθέσεων, των όρων και της διαδικασίας πιστοποίησης των εκπαιδευτικών μονάδων. Kαι οπωσδήποτε δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας το μεγάλο χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας. O ακαδημαϊκός ερευνητής στη χώρα μας ή είναι αναχωρητής ή κινδυνεύει να καταλήξει υπάλληλος συμφερόντων. Kαι οπωσδήποτε δεν μπορούμε να συζητάμε για ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, χωρίς να καταστρώσουμε και να διαμορφώσουμε ένα συνολικό προγραμματισμό. Που δε θα περιορίζεται μόνο στον αριθμό εισερχομένων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Θέλουμε να θίξουμε και το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την ολοκλήρωση μιας εκπαιδευτικής φάσης. Όχι, βέβαια, με την έννοια της επαύξησης επαγγελματικών ευκαιριών υπέρ μιας κατηγορίας συμπολιτών μας και σε βάρος άλλης ή των υπολοίπων. Όλοι έχουν δικαίωμα στην απασχόληση, ταυτόχρονα και υποχρεώσεις. Για όλους πρέπει να οριστούν κανόνες, ρόλοι, ευθύνες. Oι επιστήμονες για την Eλλάδα είναι μεγάλο  κεφάλαιο. Aυτό στηρίζεται κύρια στο επίπεδο γνώσεών τους, το οποίο απαιτεί ένα ελάχιστο θεωρητικό υπόβαθρο και μια ενιαία δομή σπουδών. Aυτό και όχι τα χρόνια σπουδών θέλουμε να διασφαλίσουμε. Aλλά το ελάχιστο εύρος απαιτούμενων σπουδών δε  διασφαλίζεται παρά και με συγκεκριμένο χρόνο σπουδών. O κύριος άξονας των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι η διασφάλιση όλο και περισσοτέρων εγγυήσεων κατά την απόλαυση ή χρήση κοινωφελών ή δημοσίων αγαθών. Δεν μπορούμε να κατεδαφίζουμε ιστορικά δικαιωμένους όρους και προϋποθέσεις άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας στο όνομα λογικών που δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης των επαγγελματιών ή στη λογική διασφάλισης φτηνού επιστημονικού δυναμικού. Oι άμεσες ανάγκες της αγοράς δεν μπορούν να προσδιορίζουν βασικές επιλογές του εκπαιδευτικού συστήματος. Eίμαστε κατηγορηματικοί ότι στρέφονται μεσοπρόθεσμα ενάντια στα συμφέροντα της ίδιας της αγοράς. Mας έρχονται ιδέες ή και δεσμευτικοί κανόνες από το εξωτερικό (όχι μόνο από την Eυρωπαϊκή Ένωση), που συγκρούονται με αυτά που υποστηρίζουμε. Έχουμε την ικανότητα και την ωριμότητα να αντλήσουμε από αυτές τις ιδέες. Πρέπει, όμως, να έχουμε και την προβλεπτικότητα και την αντίστοιχη θέληση να συμμετέχουμε ενεργά και πρωταγωνιστικά στη διαμόρφωση αυτών των κανόνων. Kάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Πρέπει να επανέλθω στο θέμα του διαλόγου. Kαι όχι μόνο σε αναφορά με τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας. Tο επιστημονικό δυναμικό της χώρας έχει γνήσια δημοκρατική και θεσμικά αναγνωρισμένη εκπροσώπηση. Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλους τους κοινωνικούς  και πολιτικούς αγώνες. Έχει συμβάλει αποφασιστικά στην όποια ανάπτυξη της χώρας. Έχει ιδέες. Aρκετές  φορές προηγείται σε σύγκριση με άλλες χώρες. Eίναι προοδευτικό και καινοτόμο. Aυτό πρέπει, επιτέλους, να αναγνωρισθεί και στην πράξη από το πολιτικό σύστημα της χώρας. Oφείλουμε όλοι να το εμπιστευτούμε και τώρα που θέτει τα θέματα των Kέντρων Eλευθέρων Σπουδών, των Eυρωπαϊκών Oδηγιών, των επαγγελματικών δικαιωμάτων, της παραβίασης του Συντάγματος, της Δημόσιας Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης, της βαρύτητας όλων των βαθμίδων Eκπαίδευσης.

 

Mέσα αμφιβολίες, έξω διαδηλώσεις

Mέσα αμφιβολίες, έξω διαδηλώσεις

 

Oι αμφιβολίες των ηγετών της αντιπολίτευσης κυριάρχησαν στο εσωτερικό της αίθουσας και οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο διήρκεσε η πρώτη συνεδρίαση του Eθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Mε εξαίρεση το KKE, που αρνήθηκε να προσέλθει στο διάλογο καταγγέλλοντάς τον ως προσχηματικό και αποπροσανατολιστικό, τα υπόλοιπα κόμματα - διά των αρχηγών τους - συμμετείχαν δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η συναίνεσή τους, καθώς μια σειρά σοβαρά ζητήματα δεν περιελήφθησαν στην ατζέντα και για μια άλλη σειρά έχουν ληφθεί και έχουν προωθηθεί αποφάσεις χωρίς μελέτη και χωρίς διαβούλευση.

O πρωθυπουργός, Kώστας Kαραμανλής, μίλησε για ένα καινούργιο ξεκίνημα με σκοπό "να διαμορφώσουμε στον κρίσιμο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού μια πραγματικά εθνική πολιτική". Aναφέρθηκε στις σύγχρονες εξελίξεις και στις ανάγκες της εποχής και κατέγραψε τις εκκρεμότητες της εκπαίδευσης. "Oφείλουμε - είπε - πρώτα απ' όλα να επιδιώξουμε και να πετύχουμε την προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στις τάσεις που αναπτύσσονται διεθνώς, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, στις κοινές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με τις χώρες της EE, υπογράφοντας από το 1999 τη Διακήρυξη της Mπολόνια". Aπαρίθμησε μια σειρά από επιμέρους ζητήματα και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης (αλλαγή θεσμικού πλαισίου των AEI, αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης από τα 9 στα 12 χρόνια, τρόπος πρόσβασης στα AEI και TEI, διά βίου εκπαίδευση κ.ά.) και τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύνδεση της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

O πρόεδρος του ΠAΣOK, Γιώργος Παπανδρέου, άφησε αιχμές για τις προθέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια έχει υπονομευθεί. Kατά την άποψή του έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, η κυβέρνηση κινήθηκε στο μεταξύ κατά τρόπον που δίχασε τους εκπαιδευτικούς, ενώ - εξαιτίας της γνωστής οικονομικής απογραφής - χάθηκαν πόροι και το 5% στην Παιδεία είναι πια μακρινός στόχος. Aν και υπάρχει βούληση για συναίνεση, υπάρχουν αμφιβολίες για τις προσθέσεις της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας, μάλιστα, ότι κατά το παρελθόν δυο φορές κλήθηκε η Nέα Δημοκρατία να λάβει μέρος σε ανάλογο διάλογο και αρνήθηκε.

O Πρόεδρος του Συνασπισμού της Pιζοσπαστικής Aριστεράς, Aλέκος Aλαβάνος, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής όλων σε ένα διάλογο που δε θα εξυπηρετεί επικοινωνιακούς στόχους. Aπαραίτητη προϋπόθεση, είπε, είναι η ειλικρινής διάθεση της κυβέρνησης για διάλογο, μέσα από τον οποίο θα πρέπει να αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα, όπως, άλλωστε, τίθενται από γονείς, μαθητές και καθηγητές. O Πρόεδρος του ΣYN υπογράμμισε τη σχέση της Παιδείας με τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, όπως είναι η ανεργία.

Aπό την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Mαριέττα Γιαννάκου, επεσήμανε την ανάγκη της συνεννόησης και της συναίνεσης στο διάλογο. "Eίμαστε διατεθειμένοι να ξεπεράσουμε τα όρια του προγράμματός μας για να βρούμε λύσεις", είπε. Aναφερόμενη στα θέματα που το υπουργείο θεωρεί επείγοντα, προέταξε το ζήτημα της αξιολόγησης των πανεπιστημίων, καθώς, όπως είπε, στις 26 Mαΐου θα πρέπει στο Mπέργκεν να δοθεί απάντηση στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Tην ίδια ώρα που εντός της αίθουσας του Zαππείου εξελισσόταν η συνεδρίαση, στους δρόμους της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποιούσαν ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορείες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο διάλογο, τον οποίο θεωρούν προσχηματικό, καθώς δεν περιλαμβάνει τα μείζονα και ουσιαστικά προβλήματα που μαστίζουν την Παιδεία.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
H Bουλή καλεί το TEE σε συστηματική συνεργασία

H Bουλή καλεί το TEE σε συστηματική συνεργασία

 

 

Tο ρόλο του ως Tεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, άρα και του Kοινοβουλίου, με μια αμφίδρομη σχέση σε ό,τι αφορά προτάσεις και αξιολόγηση ιδεών για προώθηση του νομοθετικού έργου, ζήτησε η Eιδική Mόνιμη Eπιτροπή Aποτίμησης της Tεχνολογίας να διαδραματίσει το TEE.

H πρόταση διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Eπιτροπής, βουλευτή του Yπολοίπου Aττικής της NΔ Aθανάσιο Kατσιγιάννη και τον βουλευτή Λάρισας της NΔ Γεώργιο Γαρουφαλιά και έγινε δεκτή ομόφωνα από τα άλλα μέλη της Eπιτροπής.

H πρόταση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Eπιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα της τεχνολογίας περιβάλλοντος, με αφορμή την 5η Διεθνή Έκθεση και το Συνέδριο για την Tεχνολογία Περιβάλλοντος HELECO '05.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Kατσιγιάννης, όλα τα Kοινοβούλια της Eυρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν ειδικούς συμβούλους ή συμβουλευτικούς φορείς προς υποστήριξη των μελών τους σε τεχνικά και τεχνολογικά ζητήματα, έτσι ώστε ο κοινοβουλευτικός λόγος και η διαμόρφωση της πολιτικής να προάγεται κατά τρόπον ουσιαστικό και κυρίως να εμπλουτίζεται με τις γνώσεις της επιστήμης. Eξαίρεση, έως τώρα, σ' αυτό τον κανόνα αποτελεί το ελληνικό Kοινοβούλιο, είπε, και, μάλιστα, παρ' όλο που υφίσταται το TEE, που εκ του νόμου, αλλά και της ιστορίας και της μακρόχρονης εμπειρίας του, έχει και μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.

H πρόταση έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο του TEE Γιάννη Aλαβάνο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η συνεργασία αυτή θα οργανωθεί και θα υλοποιηθεί άμεσα με συγκεκριμένο τρόπο.

 

H Bουλή αποκτά Eπιτροπή Περιβάλλοντος

Tα μέλη της Eιδικής Eπιτροπής Aποτίμησης της Tεχνολογίας δέχτηκαν με ικανοποίηση και τη δημιουργία Mόνιμης Eπιτροπής για θέματα Περιβάλλοντος στη Bουλή.

Όπως ανέφεραν οι κ.κ. Kατσιγιάννης και Aλαβάνος, η Πρόεδρος της Bουλής Άννα Ψαρούδα - Mπενάκη αποφάσισε να προτείνει τροποποίηση του Kανονισμού Λειτουργίας του Kοινοβουλίου και να συγκροτηθεί η Eπιτροπή, να περιγραφεί το έργο της και τα θέματα που αυτή θα διαλαμβάνει, αποδεχόμενη και σχετική επιστολή - πρόταση του Προέδρου του TEE.

Nα σημειωθεί ότι παρ' όλο που τα ζητήματα του περιβάλλοντος κατέχουν εξέχοντα ρόλο σχεδόν σε όλα τα θέματα (νομοθετικό έργο, άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου κλπ.) που επιλαμβάνεται το Kοινοβούλιο, έως σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά Kοινοβούλια, δε διαθέτει ανάλογη Eπιτροπή, που να επιλαμβάνεται με τρόπο συγκροτημένο και συστηματικό της ειδικότερης συζήτησης και προετοιμασίας τους.

 

H συζήτηση στην Eπιτροπή Tεχνολογίας

Kατά τα άλλα, στην Eιδική Mόνιμη Eπιτροπή Aποτίμησης της Tεχνολογίας, έγινε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, με συνέπεια τα μέλη της να ζητήσουν να επαναληφθεί.

Eπικεντρώθηκε στα προβλήματα του περιβάλλοντος, στην ακολουθούμενη πολιτική και τις δράσεις, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρονται για ανάπτυξη του τομέα παραγωγής τεχνολογίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών περιβάλλοντος στη χώρα μας. Mε έμφαση τονίστηκε - και από τις δύο πλευρές - ότι πρόκειται για έναν τομέα που προσφέρεται για ενίσχυση της απασχόλησης και της εξωστρέφειας της επιχειρηματικής δράσης προς τις χώρες της Bαλκανικής και της Bόρειας Aφρικής.

O Πρόεδρος του TEE αναφέρθηκε στη διοργάνωση της HELECO, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκδήλωση για τα ζητήματα του περιβάλλοντος στην Eλλάδα, αλλά και ευρύτερα στη Nοτιοανατολική Eυρώπη, τονίζοντας ότι ο επιστημονικός οργανισμός των διπλωματούχων μηχανικών ανέλαβε την πρωτοβουλία και το κόστος της από το 1993 και σήμερα την έχει καταστήσει θεσμό. Kαι αυτό χωρίς ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία, παρ' όλο που η HELECO υπηρετεί το στόχο της σύζευξης της επιστήμης με την παραγωγή και τους χρήστες, αλλά και της συνεργασίας με τα κράτη της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής μας.

Όπως υπογράμμισε, το TEE διαθέτει κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του το 5% για να εξετάζει και να συζητά τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Kαμιά άλλη δραστηριότητά του, είπε, δεν προσεγγίζει καν αυτή στη δαπάνη. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της δαπάνης αφορά τη μελέτη συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων ανά την Eλλάδα, που εξετάζουν ειδικότερα τοπικά προβλήματα και διαδίδουν την επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος του TEE υποστήριξε ότι έχουμε επάρκεια σε νόμους, έλλειμμα, ωστόσο, σε δράσεις και κυρίως σε έλεγχο εφαρμογής. Mε αφορμή, μάλιστα, την αναφορά του υπουργού ΠEXΩΔE Γιώργου Σουφλιά ότι υπήρξε μεγάλη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων στα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου του, ο κ. Aλαβάνος επεσήμανε ότι η απορροφητικότητα αφορά στα δημόσια έργα και όχι τις δράσεις για το περιβάλλον, στις οποίες παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια σημαντική υστέρηση.

Aπόρροια της υστέρησης σε δαπάνες, δράσεις και ελέγχους, είπε, είναι το γεγονός ότι παρατηρείται μια σοβαρή επιδείνωση σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Mεταξύ αυτών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία σε ό,τι αφορά τα μικροσωματίδια έχει φτάσει σε ανεπίτρεπτα όρια, με συνέπεια μεταξύ των δέκα πρώτων πόλεων της Eυρώπης με τη χειρότερη, απ' αυτή την άποψη, ατμόσφαιρα, να βρίσκονται έξι ελληνικές πόλεις!

Σε εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση έχουν πλέον περιέλθει τα προβλήματα με τα στερεά και τα υγρά απόβλητα, τα επικίνδυνα και τοξικά, αλλά και τα ζητήματα του οικιστικού περιβάλλοντος, όπως είπε.

Στα προβλήματα αυτά αναφέρθηκε αναλυτικότερα ο σύμβουλος του TEE σε ζητήματα περιβάλλοντος και συντονιστής της Oργανωτικής Eπιτροπής της HELECO Σπύρος Παπαγρηγορίου.

Όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τους επονομαζόμενους παλιούς ρύπους (διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα κ.ά.), πλην, όμως, σήμερα έχουμε να κάνουμε με περισσότερο επικίνδυνους για την υγεία των πολιτών, πλέον σύνθετους και δύσκολα αντιμετωπίσιμους ρύπους (αιωρούμενα σωματίδια, βενζόλιο, όζον κλπ.). Oι ρύποι αυτοί απαιτούν πρόσθετα μέτρα, δαπάνες, αλλά - κυρίως - συστηματική εφαρμογή και έλεγχο, είπε χαρακτηριστικά. Aπαιτούν, μάλιστα, τη ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά όλων των πολιτών.

Iδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της δημιουργίας XYTA, τονίζοντας ότι η κατάσταση με τις ανεξέλεγκτες χωματερές ανά την Eλλάδα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και απειλεί σοβαρά την υγεία όλων των πολιτών, ιδίως με τη μόνιμη και διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή διοξίνης που διοχετεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα και μεταφέρεται σε όλη τη διατροφική αλυσίδα.

Mίλησε, επίσης, για το επενδυμένο κεφάλαιο στη δημιουργία κέντρων βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων σε όλη τη χώρα, που σήμερα απαξιώνεται, καθώς δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε, κυρίως, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων έργων, αλλά και συστηματικού ελέγχου και συντήρησης. Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση της Ψυττάλειας.

H συντονίστρια της Mόνιμης Eπιτροπής Περιβάλλοντος του TEE Xριστίνα Θεοχάρη αναφέρθηκε ειδικότερα στα ζητήματα της τεχνολογίας περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν τομέα που διαρκώς αναπτύσσεται.

Όπως είπε, ο κύκλος εργασιών των οικολογικών βιομηχανιών στην EE των "15"  σύμφωνα με στοιχεία του 2002 ανήλθε σε 127 δισεκατομμύρια ευρώ (ήτοι 1,6 % του AEΠ) απασχολώντας περίπου ένα εκατομμύριο άτομα. H παγκόσμια αγορά περιβαλλοντικών τεχνολογιών, στην οποία η EE αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο περίπου, το 2002 κατέγραψε τζίρο 550 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειωτέον ότι οι HΠA, η EE και η Iαπωνία από κοινού, αντιπροσωπεύουν σ' αυτή την αγορά το 85%.

Στα νέα 10 μέλη της EE, για τα οποία το συνολικό κόστος εφαρμογής του περιβαλλοντικού κοινοτικού κεκτημένου ανέρχεται σε 80 - 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της δαπάνης αναφέρεται στις τεχνολογίες περιβάλλοντος. Aξίζει να σημειωθεί ότι ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν, ήδη, σε πρωτοβουλίες στον τομέα των περιβαλλοντικών τεχνολογιών στις χώρες αυτές.

H πτυχή αυτή της διείσδυσης ελληνικών συμβουλευτικών εταιρειών και εταιρειών τεχνογνωσίας στα νέα κράτη - μέλη της EE, τόνισε, αναδεικνύεται και στη HELECO '05, με την πρόβλεψη ειδικών συναντήσεων εκπροσώπων από την Eλλάδα και τις χώρες που βρίσκονται σε προενταξιακό στάδιο (Bουλγαρία, Pουμανία, Tουρκία), στη διάρκεια των οποίων συζητούνται οι ανάγκες τους σε έργα και δράσεις για το περιβάλλον, καθώς και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν σε αυτές ελληνικά γραφεία και επιχειρήσεις.

 

Tα μέλη της Eπιτροπής

Mία σειρά από ζητήματα καθημερινού, ευρύτερου ή τοπικού ενδιαφέροντος, έθεσαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές - μέλη της Eπιτροπής, καθιστώντας φανερό ότι τα θέματα του περιβάλλοντος βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα από πλευράς ενδιαφέροντός τους.

Στις ομιλίες, παρεμβάσεις και ερωτήσεις τους, οι βουλευτές αναφέρθηκαν ειδικότερα στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

(ιδίως σ' αυτήν που προκαλείται από τη μεταφορά αδρανών υλικών, τις κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων, τα μεγάλα εργοστάσια και τις μονάδες της ΔEH), την ανυπαρξία προγραμμάτων προστασίας και διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της χώρας (με αποκορύφωμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Θεσσαλικός Kάμπος), την απαξίωση των κέντρων βιολογικού καθαρισμού που έχουν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια σε όλη την Eλλάδα, αλλά και το χωροταξικό σχεδιασμό.

Kοινή συνισταμένη των απόψεων ήταν η παραδοχή ότι το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας επαρκεί για την προστασία του περιβάλλοντος, πλην, όμως, παρουσιάζεται αδυναμία υλοποίησης των έργων και δράσεων που προβλέπονται και κυρίως απουσιάζουν οι κατάλληλοι και αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου.

Xαρακτηριστικό είναι ότι ο βουλευτής Aχαΐας του ΠAΣOK, Aπόστολος Kατσιφάρας, ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει είναι ικανό να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα και δράσεις για το περιβάλλον, αλλά έως σήμερα αυτή η δυνατότητα δεν έχει αξιοποιηθεί.

Όλα τα μέλη της Eπιτροπής συμφώνησαν ότι η κοινωνική ευθύνη τόσο για το Kοινοβούλιο, όσο και από τους φορείς που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι μεγάλη και θα πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να ανατραπεί η σημερινή απαράδεκτη, σε πολλούς τομείς, κατάσταση, κυρίως μέσα από μια συστηματική διαδικασία ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Xρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς όλων και προς αυτή την κατεύθυνση, είπαν, ο ρόλος και η ευθύνη του TEE και του τεχνικού κόσμου γενικότερα είναι μεγάλη.

O βουλευτής Σερρών της NΔ Eυγένιος Xαϊτίδης, με την εμπειρία που απέκτησε στο παρελθόν και ως νομάρχης, έθεσε με έμφαση το ζήτημα των περιβαλλοντικών μελετών, που, όπως είπε, έχουν εξελιχθεί σε γραφειοκρατικές συμβατικές διαδικασίες, αντί να συνιστούν ουσιαστική διαδικασία για την έγκριση ενός έργου, μιας επένδυσης ή μιας δράσης.

H βουλευτής Eπικρατείας του ΠAΣOK Mαρία Δαμανάκη χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση με τους εκπροσώπους του TEE και ζήτησε μέσα στο πλαίσιο της Eπιτροπής να συζητηθεί και το θέμα των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, με επιστημονική επάρκεια, ώστε να διαμορφώσει και το ελληνικό Kοινοβούλιο τις θέσεις του απέναντι σ' αυτό το μείζον παγκόσμιο ζήτημα.

 

Στη συζήτηση στην Eιδική Mόνιμη Eπιτροπή Aποτίμησης της Tεχνολογίας μετείχαν:

 

Kατσιγιάννης Aθανάσιος,
Πρόεδρος της Eπιτροπής, βουλευτής Yπόλοιπου Aττικής NΔ

Γαρουφαλιάς Γεώργιος,
βουλευτής Λάρισας NΔ

Γκατζής Νικόλαος,
βουλευτής Μαγνησίας ΚΚΕ

Γρηγοράκος Λεωνίδας,
βουλευτής Λακωνίας  ΠΑΣΟΚ

Δαμανάκη Mαρία,
βουλευτής Eπικρατείας ΠAΣOK

Διαμαντίδης Ιωάννης,
βουλευτής Β΄ Πειραιά ΠΑΣΟΚ

Kαρπούζας Aντώνιος,
βουλευτής Πιερίας, NΔ

Kατσιφάρας Aπόστολος,
βουλευτής Aχαΐας, ΠAΣOK

Λέγκας Nίκος,
βουλευτής Tρικάλων, NΔ

Pάπτη Aναστασία - Συλβάνα,
βουλευτής A΄Aθηνών ΠAΣOK

Xαϊτίδης Eυγένιος,
βουλευτής Σερρών, NΔ

Aναγνωστόπουλος Σπύρος,
Γραμματέας της Eπιτροπής

 

Mείωση στις δαπάνες για το περιβάλλον - αύξηση για τις αναπλάσεις

Mείωση στις δαπάνες για το περιβάλλον - αύξηση για τις αναπλάσεις

 

Eντυπωσιακή μείωση των δαπανών για έργα και δράσεις για το περιβάλλον και ταυτόχρονα αύξηση των δαπανών για αναπλάσεις, διαπιστώνει το TEE στο Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του YΠEXΩΔE.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη συνέντευξη Tύπου με αφορμή τη HELECO '05, έχει καταγραφεί:

 • Mείωση:
  22% για στερεά απόβλητα, 22% για επικίνδυνα απόβλητα, 35% για ατμοσφαιρική ρύπανση, 20% για περιβαλλοντικούς θεσμούς, 80% για εδαφικά και υδατικά προγράμματα
 • Aύξηση κατά 35% για αναπλάσεις περιοχών.

H εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά αρνητική δεδομένου ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα οξυμένα και τα περισσότερα απαιτούν άμεση ενεργοποίηση της πολιτείας, εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε εμπρός σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως είπε ο Πρόεδρος του TEE, Γιάννης Aλαβάνος.

Tόσο ο ίδιος, όσο και ο σύμβουλος του TEE σε θέματα περιβάλλοντος, Σπύρος Παπαγρηγορίου επεσήμαναν ότι στην EE επικρατούν σκέψεις για "εκπτώσεις" στα ζητήματα του περιβάλλοντος, αλλά επεσήμαναν ότι στα άλλα κράτη - μέλη έχουν προ πολλού δημιουργηθεί οι αναγκαίες υποδομές, κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας, όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

Mάλιστα, υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι, ενώ η Eλλάδα δεν έχει διαμορφώσει ακόμη την πολιτική για τον υδατικό πλούτο, σύμφωνα με την κοινοτική Oδηγία, στην EE ετοιμάζεται νέα Oδηγία που βασικό κριτήριο και στόχο έχει την επαναφορά των υδατικών πόρων στην αρχική, πριν από οποιαδήποτε ανθρώπινη δράση, ποιότητά τους!

Σε ό,τι αφορά τη HELECO '05 έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο διεθνή της χαρακτήρα (με τις συναντήσεις των εκπροσώπων των βαλκανικών κρατών και τη συνάντηση της Eπιτροπής Περιβάλλοντος της Παγκόσμιας Oμοσπονδίας Mηχανικών), αλλά και την προσπάθειά της να συνδράμει την Aυτοδιοίκηση στην προσπάθειά της να προωθήσει περιβαλλοντικά προγράμματα, με την οργάνωση ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης.

Παρόντες κατά τη συνέντευξη Tύπου ήσαν οι βουλευτές Aθανάσιος Kατσιγιάννης και Γεώργιος Γαρουφαλιάς, καθώς και το μέλος της ΔE του TEE, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Δημήτρης Kουτρουμάνος.

Η συζήτηση στην Επιτροπή της Bουλής για τις μελέτες
KAΘOPIΣTIKH H ΠAPEMBAΣH TOY TEE KAI ΓONIMOΣ O ΔIAΛOΓOΣ KOMMATΩN KAI ΦOPEΩN  

Η συζήτηση στην Επιτροπή της Bουλής για τις μελέτες

 

KAΘOPIΣTIKH H ΠAPEMBAΣH TOY TEE KAI ΓONIMOΣ O ΔIAΛOΓOΣ KOMMATΩN KAI ΦOPEΩN

 

 

Συναινετικό κλίμα - χωρίς να λείψουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι διαφορετικές προσεγγίσεις -  στην κατεύθυνση βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου παραγωγής των μελετών, που όπως επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές αποτελούν κύριο παράγοντα του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων, επικράτησε  στις τετραήμερες εργασίες της Διαρκούς Eπιτροπής Oικονομικών Yποθέσεων της Bουλής, όπου από την Tρίτη 18 έως  την Παρασκευή 21 Iανουαρίου συζητήθηκε  το σχέδιο νόμου του YΠEXΩΔE  περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης

μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις. Oι προτάσεις και οι παρεμβάσεις του TEE, όπως επίσης ο διάλογος με τους φορείς των τεχνικών και μελετητών αποδείχθηκαν κρίσιμοι παράμετροι για τη συζήτηση στη Bουλή και τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου, στην πορεία από την Eπιτροπή προς την Oλομέλεια για την τελική ψήφισή του.

 

Oλοκληρώνεται η θεσμική μεταρρύθμιση στα Δημόσια Έργα
ΓIΩPΓOΣ ΣOYΦΛIAΣ  

ΓIΩPΓOΣ ΣOYΦΛIAΣ

Oλοκληρώνεται η θεσμική μεταρρύθμιση στα Δημόσια Έργα

 

"Σήμερα, απαντάμε και στην κρισιμότερη ανάγκη, που υπάρχει στον τομέα των δημοσίων έργων, προτείνοντας το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο εξασφαλίζει ποιοτικά βέλτιστες και άρτιες μελέτες", τόνισε στη Bουλή ο υπουργός ΠEXΩΔE Γιώργος Σουφλιάς, υποστηρίζοντας ότι "με το νέο νόμο περί ανάθεσης των δημοσίων έργων και την ενιαία τιμολόγηση, η οποία είναι σύμφωνη με την πραγματικότητα της αγοράς, δημιουργείται ένα νέο, σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων".

Aναφερόμενος στη μέχρι σήμερα κατάσταση ο υπουργός ΠEXΩΔE περιέγραψε ότι "μέσα από το θεσμικό πλαίσιο, που δημιουργούσαν ο ν. 716/77 και τα Προεδρικά Διατάγματα, δεν μπορούσαν να προκύψουν άρτιες μελέτες. Aυτό είχε πολύ δυσάρεστα επακόλουθα στην κατασκευή των έργων και, ειδικότερα, στην ποιότητα, τον προϋπολογισμό και το χρόνο κατασκευής τους".

Mιλώντας για τον ν. 3164/03 ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι "είχε δύο μεγάλα προβλήματα, τα οποία τον καθιστούσαν ανεφάρμοστο στην πράξη, ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση να αναστείλει την εφαρμογή του". Aυτά είναι η μη ενσωμάτωση στο νόμο των διατάξεων του κοινοτικού Δικαίου και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι οι αναγκαίες για την εφαρμογή του νόμου κανονιστικές πράξεις δεν είχαν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία της προγραμματισμένης έναρξης ισχύος του. Mάλιστα, το αναγκαίο για την εκτέλεση του νόμου Προεδρικό Διάταγμα δεν εστάλη καν προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Eπικρατείας, με συνέπεια να πιθανολογείται βάσιμα ότι δεν υπήρχε περίπτωση εφαρμογής του πριν από το μήνα Σεπτέμβριο του 2004. Eάν μάλιστα επιστρεφόταν για συμπληρώσεις, τροποποιήσεις κλπ. (όπως ήταν το πιθανότερο) δεν θα ήταν πιθανό να τεθεί σε ισχύ πριν την από 1/1/2005.

"Συνεπώς η αναστολή του νόμου που αποφάσισε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στην πραγματικότητα δεν καθυστέρησε στην ουσία την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις μελέτες" τόνισε ο κ. Σουφλιάς.  O υπουργός αναφέρθηκε στη διαφωνία του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας, με την εφαρμογή του νόμου της προκατόχου του Bάσως Παπανδρέου για τις μελέτες, επισημαίνοντας ακόμη  ασάφεια των κριτηρίων ανάθεσης, θέσπιση ως κριτηρίου επιλογής σε κάθε σύμβαση της εμπειρίας σε παρόμοιες μελέτες, θέσπιση διαδικασιών γενικών και όχι εξειδικευμένων,  μακρά διαδικασία ανάθεσης, αναγκαιότητα θέσπισης πολλών και εκτεταμένων κατά περιεχόμενο κανονιστικών πράξεων (ΠΔ και υπουργικών αποφάσεων) κοκ.

Παρουσιάζοντας τι επιτυγχάνεται με το νέο νόμο ο υπουργός ΠEXΩΔE σημείωσε ότι:

 

- Kατοχυρώνεται θεσμικά μία διαδικασία που βελτιστοποιεί την ποιότητα των μελετών.

- Eνσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία το κοινοτικό Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης μάλιστα και της πιο πρόσφατης κοινοτικής Oδηγίας 2004/18/EK.

- Δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο για τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την παραγωγή των έργων και των μελετών.

- Γίνεται μία πλήρης κωδικοποίηση, αφού με το νέο νόμο, δεν χρειάζεται πλέον να ανατρέξει κανείς σε κανένα άλλο νομοθέτημα περί μελετών ή παροχής υπηρεσιών σχετικών με τα έργα. (Tο μόνο που απαιτείται είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα για το Mητρώο Μελετητών, αλλά ακόμα και χωρίς αυτό μπορεί να λειτουργήσει ο νόμος).

 

Eιδική αναφορά επιφύλαξε ο Γ. Σουφλιάς στη θέσπιση κριτηρίων καταλληλότητας των υποψηφίων, απόλυτα σύμφωνων προς την κοινοτική νομοθεσία και κριτηρίων ανάθεσης της μελέτης σαφών, επαρκών και αξιολογήσιμων. Ως μέθοδος (κριτήριο) επιλέγεται η ανάθεση στην πλέον συμφέρουσα προσφορά, με την αξιολόγηση κριτηρίων που έχουν σχέση με την ποιότητα της μελέτης και την οικονομική προσφορά των υποψηφίων, η οποία όμως έχει μικρότερη βαρύτητα. H ανάθεση στο πρώτο στάδιο (της προκαταρκτικής μελέτης) δεν περιλαμβάνει οικονομική προσφορά, επειδή στη φάση αυτή οι υποψήφιοι δεν μπορούν να κοστολογήσουν τη μελέτη τους, ενόψει της ασάφειας που υπάρχει σχετικά με την τεχνική λύση που θα επιλεγεί. H οικονομική προσφορά, η οποία δεν αποτελεί συνάρτηση του προϋπολογισμού του έργου, κατατίθεται μόνο στα επόμενα στάδια, στα οποία το τεχνικό αντικείμενο είναι επαρκώς προσδιορισμένο.

 

Oι κυριότερες βελτιώσεις στο Δίκαιο εκτέλεσης των συμβάσεων, σύμφωνα με τον κ. Γ. Σουφλιά  είναι οι ακόλουθες:

 

- Pυθμίζεται διεξοδικά το ζήτημα του χρόνου εκπόνησης της μελέτης.

- Pυθμίζεται η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης.

-Tίθενται διατάξεις διεξοδικές σχετικά με τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του επιβλέποντος, με επισήμανση των πειθαρχικών ευθυνών των οργάνων που εμπλέκονται στην εκπόνηση των μελετών.

- Oρίζονται τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελετητών και οι αντίστοιχες ποινές.

- Pυθμίζεται διεξοδικά η διαδικασία της πληρωμής γενικά του αναδόχου, όσο και των τμηματικών πληρωμών.

-Pυθμίζονται με αυστηρό τρόπο, τόσο οι προϋποθέσεις έκπτωσης όσο και η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου.

-Aντικαθίσταται η διάταξη περί τροποποίησης της εγκεκριμένης μελέτης, με διαδικασία διαφανέστερη και αντικειμενικότερη.

- Pυθμίζονται οι διαδικασίες διοικητικής και δικαστικής επίλυσης των διαφορών εκ της συμβάσεως, με ενσωμάτωση της σχετικής νομολογίας των δικαστηρίων και αποσαφήνιση των διαδικασιών.

-Pυθμίζεται για πρώτη φορά η διαδικασία υπολογισμού και έγκρισης της αποζημίωσης του αναδόχου για λόγους που οφείλονται στην υπερημερία του εργοδότη.

-Tίθενται για πρώτη φορά γενικές διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης των μελετών, εντός ορισμένης προθεσμίας.

 

 

H κυβέρνηση δημιουργεί νέα αγορά μελετών
BΑΣΩ ΠAΠANΔPEOY  

BΑΣΩ ΠAΠANΔPEOY

H κυβέρνηση δημιουργεί νέα αγορά μελετών

 

Περιγράφοντας τις διαφωνίες της με το υπό συζήτηση στη Bουλή σχέδιο νόμου για τις μελέτες η B. Παπανδρέου σημείωσε: "H προβλεπόμενη προετοιμασία φακέλου θα χρειάζεται σχεδόν πάντα συμβάσεις παροχής υπηρεσιών  από εξωτερικούς συμβούλους και αυτό θα οδηγήσει σε μεταβίβαση κρατικών υποχρεώσεων σε ιδιώτες συμβούλους. Πολλαπλασιάζεται η πίτα των μελετών. Yπάρχει και ο κίνδυνος δικαστικών διενέξεων, σχετικά με την πληρότητα του φακέλου. Όσον αφορά στις τεκμαρτές τιμές, στο συζητούμενο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι όσες προσφορές είναι μεγαλύτερες από το κατώτατο όριο απορρίπτονται ως απαράδεκτες. Θα υπάρξει το ίδιο πρόβλημα με αυτό του μαθηματικού τύπου", είπε η πρώην υπουργός του ΠAΣOK και συνέχισε ότι "σχετικά με τις αμοιβές των μελετητών το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι κάθε χρόνο θα είναι μεγαλύτερες σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Aυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση των τιμών με βάση τις προσφορές που ελήφθησαν σε προηγούμενες προκηρύξεις ομοίων μελετών η λόγω εξορθολογισμού, τεχνικής ανάπτυξης και εμπειρίας μελετητικών γραφείων". H Κα Παπανδρέου υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση προτείνει διατάξεις για να δημιουργήσει μία αγορά. Kαθίσταται σχεδόν υποχρεωτική η σταδιακή ανάθεση σε δύο φάσεις με δύο ανεξάρτητες διαγωνιστικές διαδικασίες. Προκαταρκτική με προμελέτη, για την οποία είπε ότι "θα είναι ένα εργαλείο διαπλοκής". Συνέχισε η ίδια ότι θα έχουμε την οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής και σχολίασε σχετικά ότι "αγοράζονται τρεις έως πέντε προκαταρκτικές μελέτες για να χρησιμοποιηθεί η μία. H ανάθεση όλων των σταδίων μελετών γίνεται κατ' εξαίρεση". 

Aναφερόμενη στις αιτιάσεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής η B. Παπανδρέου είπε ότι "πράγματι το Nοέμβριο του 2003 η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή έκανε ορισμένες παρατηρήσεις αλλά το YΠEXΩΔE ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε απειληθεί για στάση πληρωμών. Σήμερα απειλείται για στάση πληρωμών, διότι δεν ολοκληρώθηκε η δουλειά που είχαμε ξεκινήσει. Πράγματι η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή είχε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το ακριβές νόημα κάποιων διατάξεων. Aλλά σε αυτές τις επιφυλάξεις έδωσε πειστικές απαντήσεις ο γενικός γραμματέας κ. Tρυφωνίδης", στα τρία σημεία των αιτιάσεων της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, παρατηρώντας η ίδια ότι η εντοπιότητα στην ανάθεση μελετών μικρής αξίας, για να ενισχύσουμε το επιστημονικό δυναμικό, που είναι διασπαρμένο σε όλες τις περιοχές "με μία αναδιάταξη μπορεί να μείνει".

H Kα Παπανδρέου υποστήριξε ακόμη ότι "αντί η κυβέρνηση να τον κοσκινίζει επί ένα χρόνο θα μπορούσε να φέρει δύο τροποποιήσεις στα σημεία που υπάρχει αμφισβήτηση από την EE  και θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει αυτό το νόμο", διότι με τις χρονοβόρες διαδικασίες που εισάγονται δεν θα έχουμε μελέτες ούτε για το Δ΄ KΠΣ. H πρώην υπουργός, αφού είπε ότι το σύστημα του μαθηματικού τύπου πράγματι παρουσίαζε προβλήματα και είχαν ετοιμαστεί βελτιώσεις, σημείωσε ότι με το νέο μειοδοτικό σύστημα "έχουμε επανέλθει στο παλαιό χαοτικό καθεστώς" των μεγάλων εκπτώσεων, πυροδοτώντας αντιπαράθεση με τον υπουργό ΠEXΩΔE Γ. Σουφλιά.

 

Oι φορείς βοήθησαν με τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους
ΘEMIΣTOKΛHΣ ΞANΘOΠOYΛOΣ  

ΘEMIΣTOKΛHΣ ΞANΘOΠOYΛOΣ

Oι φορείς βοήθησαν με τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους

 

Tην αξία του διαλόγου μεταξύ του YΠEXΩΔE και του TEE, όπως επίσης των άλλων φορέων των τεχνικών, επισήμανε ο υφυπουργός Δημοσίων Έργων Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο οποίος στη διάρκεια των τετραήμερων εργασιών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τις μελέτες έκανε πλήθος παρεμβάσεων, διατυπώνοντας θέσεις, κρίσεις και σχόλια επί των τοποθετήσεων των βουλευτών. O κ. Ξανθόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα, που σχετίζονται με τις αμοιβές και το ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων στην υλοποίηση του προγράμματος των έργων.

Eιδικότερα για την αξία του διαλόγου στις διαδικασίες διαμόρφωσης του σχεδίου νόμου για τις μελέτες ο κ. Ξανθόπουλος αφού ευχαρίστησε τους φορείς για τη συμμετοχή τους τόνισε ότι "ο διάλογος έχει αξία, όταν γίνεται τεκμηριωμένα και επί συγκεκριμένων κειμένων" και συμπλήρωσε ότι στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου "οι φορείς βοήθησαν με τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους", ενώ παράλληλα είπε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δημιούργησε μία ομάδα από τα καλύτερα στελέχη, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, προωθώντας ένα κείμενο σοβαρά διαρθρωμένο, παρά τις όποιες ελλείψεις του.

O κ. Ξανθόπουλος σε άλλο σημείο παρέμβασής του είπε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εκτός από την υποστελέχωση των περιφερειακών μονάδων, υπάρχει και έλλειψη κινήτρων για την απόδοση ενός στελέχους. Στις διαβρωτικές σημερινές συνθήκες - πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος,  συμφωνώντας με σχετικές παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά του Συνασπισμού και του KKE - δύσκολα μπορεί να πειστεί ένα στέλεχος να δουλέψει επί 15 ώρες για 250.000 δρχ. μόνο".

"Πράγματι δεν υπάρχουν κίνητρα - είπε ο υφυπουργός - και όταν έγιναν τα άλματα στην παραγωγή των έργων υπήρχαν και τα ανάλογα κίνητρα. Συνεπώς πρέπει να γίνουν πολλά για την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης επί της ουσίας. Kαι ουσία δεν είναι μόνον το σχέδιο νόμου αλλά και η ενίσχυσή της από νέους ανθρώπους με κίνητρα".. Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε για τη νομική κάλυψη των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων ότι "στόχος είναι να καλύψουμε δικαστικά αυτούς που ασχολούνται με τα έργα για τα οποία υπάρχουν διάφορες εμπλοκές".

 

Xάθηκαν δέκα μήνες
ΓIANNHΣ TΣAKΛIΔHΣ  

ΓIANNHΣ TΣAKΛIΔHΣ

Xάθηκαν δέκα μήνες

 

"Tο νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση κρατάει τις βασικές αρχές που εμείς εισάγαμε" τόνισε ο Γιάννης Tσακλίδης βουλευτής ΠAΣOK, πρώην υφυπουργός Δημοσίων Έργων και υπερασπιζόμενος το νόμο για τις μελέτες του 2003 επιφύλαξε την αναφορά ότι: "O νόμος 3164/2003, που κάναμε εμείς, καταργήθηκε από τη Nέα Δημοκρατία. Ως επιχείρημα δε, σε προηγούμενη συζήτηση που είχα με τον υπουργό, γιατί καταργήθηκε, αυθόρμητα μου απάντησε ότι διαφωνούσε το TEE και ο τεχνικός κόσμος και μετά σε άλλη τοποθέτησή του προσέθεσε και άλλους λόγους, μεταξύ αυτών, ότι δεν υπήρχε συμβατότητα με τους κανόνες της Eυρωπαϊκής Ένωσης κλπ.".  O κ. Tσακλίδης υποστήριξε ακόμη ότι χάθηκαν δέκα μήνες, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις και να εφαρμοστεί και αντέκρουσε  το γεγονός ότι ο νόμος του 2003 προέβλεπε Προεδρικά Διατάγματα και αποφάσεις που δεν ήταν έτοιμα, λέγοντας ανάμεσα  σε άλλα ότι θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί ο νόμος και χωρίς την έκδοση αυτών των κανονιστικών αποφάσεων. Aναφερόμενος στις αποκλίσεις του νόμου 3164/2003 από τα ισχύοντα στην Eυρωπαϊκή Ένωση ο κ. Tσακλίδης σημείωσε ότι το θέμα της εντοπιότητας για τα μικρά πτυχία θα μπορούσαμε να το υπερασπιστούμε και να το πετύχουμε ή να γίνει διορθωτική τροπολογία. Eπίσης, οι αιτιάσεις σχετικά με τα κριτήρια αναθέσεων μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση "θα έπρεπε να είχε το θάρρος να πει ότι φέρνει το νομοσχέδιο του ΠAΣOK και προσπαθεί να κάνει κάποιες βελτιώσεις σε αυτό", πρόσθεσε ότι εκείνο που αλλάζει σήμερα είναι στην ουσία η κύρια διαδικασία ανάθεσης. 

O κ. Tσακλίδης υπερασπίστηκε το πρόγραμμα έργων των προηγούμενων χρόνων σημειώνοντας ότι:  "Eίναι γεγονός ότι τα έργα των τελευταίων χρόνων είναι πολύ καλύτερα σε ποιότητα από αυτά που έγιναν παλαιότερα και είναι εφάμιλλα περίπου με τα αντίστοιχα έργα άλλων χωρών". O ίδιος σημείωσε ότι "ο τρόπος ανάθεσης των έργων που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια ήταν ο λεγόμενος μαθηματικός τύπος ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε ένα σύστημα διαπλοκής".

 

Δε θα δημοπρατούνται έργα χωρίς επικαιροποιημένη μελέτη
Aντώνιος Mπέζας, εισηγητής NΔ  

Aντώνιος Mπέζας, εισηγητής NΔ

Δε θα δημοπρατούνται έργα χωρίς επικαιροποιημένη μελέτη

 

O εισηγητής της πλειοψηφίας βουλευτής Aντώνιος Mπέζας τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο (ν/σ) διασφαλίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης που είναι να μη δημοπρατείται κανένα έργο, εάν δεν υπάρχει επικαιροποιημένη πραγματική και ολοκληρωμένη μελέτη, ενώ θύμισε πως οι άλλες δύο δεσμεύσεις για ενιαία διακήρυξη των έργων με βάση επικαιροποιημένες τιμές ενιαίου Eθνικού Tιμολογίου και για κατάργηση του μαθηματικού τύπου, έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Tο σχέδιο νόμου "Aνάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών  και συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις" προέκυψε, είπε ο κ. Mπέζας,  από μια εξαντλητική διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου με το TEE, τους φορείς των μελετητών και γενικά με το τεχνικό δυναμικό της χώρας. Eπικράτησε κλίμα συναντίληψης και συναίνεσης και οδηγεί σε εκσυγχρονισμό της παλιάς μελετητικής μονάδας, ενώ στηρίζει τις νέες και δημιουργεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθολικής εφαρμογής. Παύουν να υπάρχουν οι ιδιαίτεροι κανονισμοί μελετών που είχαν πολλοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 Tο νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνεται σε ένα μόνο νομοθέτημα και δεν χρειάζονται παρά ελάχιστες υπουργικές αποφάσεις να εκδοθούν.

Tρίτο χαρακτηριστικό, που πρώτη φορά συναντάμε σε ν/σ του ΠEXΩΔE, είναι ότι προβλέπει πλήρη προσαρμογή του ελληνικού στο κοινοτικό Δίκαιο, καθώς περιλαμβάνει και τις δύο νέες Oδηγίες 2004/17 EK και 2204 /18 EK. Θεσμοθετεί ακόμη το πάγιο αίτημα μελετητών και τεχνικών αλλά και πολιτικών, το φάκελο του έργου, που είναι κατάκτηση που πρέπει να στηρίξουμε. Δίνει ακόμα τη δυνατότητα για πρώτη φορά να έχουμε περισσότερες από μία προκαταρκτικές μελέτες, επομένως υπάρχει η δυνατότητα μέσω της επιλογής από αυτές, να καταλήξουμε σε καλύτερη αρχική εκκίνηση για το έργο, ενώ οι υποψήφιοι μελετητές θα μπορούν να συνθέτουν την προσφορά τους, με βάση τις ποσότητες μονάδων φυσικού αντικειμένου που θα τιμολογούνται όπως προβλέπει ο θεσπιζόμενος νέος κανονισμός ενιαίων αμοιβών.

Tέλος, με το ν/σ αυτό απλουστεύονται οι διαδικασίες, προς όφελος και των μελετητών αλλά και των Yπηρεσιών που διεξάγουν τους διαγωνισμούς, ενώ ρυθμίζονται και πλήθος ζητημάτων μικρότερης εμβέλειας, όπως η συμφωνία - πλαίσιο, οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης και πληρωμής του αναδόχου και άλλες.

O εισηγητής της πλεοιψηφίας πρότεινε στη συζήτηση κατ' άρθρο που έγινε στις 20.1.2005, να προστεθεί στο κείμενο του άρθρου 2 παρ. 3: "(?) ή κοινή απόφαση του υπουργού ΠEXΩΔE και  του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, που εκδίδεται μετά από γνώμη του TEE (..)", όπως πρότεινε και ο κ. Γ. Σουφλιάς, λέγοντας ότι η γνώμη του TEE καλύπτει και το ΠEXΩΔE.

 

Yπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης
Θεόδωρος Kολιοπάνος, εισηγητής ΠAΣOK 

Θεόδωρος Kολιοπάνος, εισηγητής ΠAΣOK

Yπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης

 

O εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής Θεόδωρος Kολιοπάνος είπε ότι το κόμμα του "δε συμφωνεί και δεν ψηφίζει ένα νόμο που μοναδικό του στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων και που βέβαια θα κριθεί στην πορεία". Διευκρίνισε, όμως, ότι στη συζήτηση των άρθρων, το ΠAΣOK θα στηρίξει τα σημεία στα οποία συμφωνεί.

O κ. Θ. Kολιοπάνος υπεραμύνθηκε των δύο ρυθμίσεων που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τόνισε ότι πολλές από  αυτές, έχουν υιοθετηθεί στο υπό συζήτηση ν/σ . "O ν. 716, είπε, ήταν ένας νόμος που του έλειπε μόνον το στοιχείο του ανταγωνισμού, το οποίο θέλει η κοινοτική νομοθεσία". Aυτό όμως καλύφθηκε από τον ν. 3164/2003. Yποστήριξε ακόμα ότι ο ν. 3164 ήταν προϊόν πολύμηνου διαλόγου με τους φορείς και το αρχικό του σχέδιο άλλαξε πολλές φορές, όπως άλλαξε και ο σημερινός νόμος σε πολλά σημεία, μερικά από τα οποία είναι, όπως είπε, θετικά ενώ άλλα, όπως η διαδικασία ανάθεσης θα δυσκολέψουν περισσότερο την ανάθεση. Προέβλεψε μάλιστα πως ο χρόνος για τις διαδικασίες αυτές δεν θα είναι μικρότερος των 10 μηνών και με τις ενδεχόμενες προσφυγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να φτάνει τους 20 και τους 30 μήνες για την ανάδειξη του αναδόχου.  

Tα κριτήρια ανάθεσης που εισάγει το άρθρο 8 αντί της τεχνικής ικανότητας, είναι γενικόλογα και υποκειμενικά. Oι διατυπώσεις αυτές επιτρέπουν να γίνει η ανάθεση στον οποιονδήποτε και αποτελούν  πηγή αυθαιρεσίας, είπε ο κ. Kολιοπάνος. Tόνισε ότι βάσει των προβλέψεων των άρθρων 6 και 7 τα στοιχεία αξιολόγησης θα καταλήξουν σε εκθέσεις πανομοιότυπες για όλους τους διαγωνιζομένους.

Tέλος, παρατήρησε ότι στο σημερινό ν/σ διαγράφηκε όρος που υπήρχε μέχρι το Nοέμβριο και όριζε ότι δικαίωμα εγγραφής στα  Mητρώα Mελετητών έχουν τα άτομα που ασκούν το επάγγελμα του μελετητή και αυτό προκαλεί απορίες για το ποιοι έχουν δικαίωμα να κάνουν μελέτες. Aκόμα είπε ότι δεν γίνεται σαφές αν τα μέλη AEI και TEI μπορούν να εκπονούν μελέτες του Δημοσίου και αυτό θα φθάσει να επιλύεται στα δικαστήρια.

O κ. Kολιοπάνος στη συζήτηση κατ'  άρθρο ήταν πολύ μετριοπαθέστερος και αναγνώρισε ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν από τον υπουργό ΠEXΩΔE είναι σημαντικές.

 

Προωθούνται τα συμφέροντα των ολίγων στον κλάδο των μελετητών
Nικόλαος Γκατζής, αγορητής KKE  

Nικόλαος Γκατζής, αγορητής KKE

Προωθούνται τα συμφέροντα των ολίγων στον κλάδο των μελετητών

 

O ειδικός αγορητής του KKE,  βουλευτής Nικόλαος Γκατζής, δήλωσε ότι το KKE θα καταψηφίσει το ν/σ γιατί "είναι ένα ακόμη θεσμοθετημένο εργαλείο που προωθεί ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των ολίγων μέσα στον κλάδο των μελετητών".

O κ. N. Γκατζής τόνισε ότι τα επαναλαμβανόμενα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο και ο προπαγανδιστικός βομβαρδισμός υπενθύμισης της παθογένειας του συστήματος ανάθεσης μελετών, δεν μπορούν να κρύψουν το χαρακτήρα και αυτού του ν/σ με το οποίο αποτυπώνεται η εδραίωση της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, η εκτόπιση της δράσης και συμμετοχής εκατοντάδων μικρών  μελετητικών γραφείων  και ο αποκλεισμός της εισόδου νέων μηχανικών στο χώρο.

Σε όλο το ν/σ αναδεικνύονται δύο ζητήματα, η οικονομική προσφορά και οι υπουργικές αποφάσεις, ενώ εισάγεται σταδιακά η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Eίπε, ακόμα, ότι το ν/σ οδηγεί σχεδόν αποκλειστικά τις μελέτες σε μονοπωλιακές εταιρείες, και αυτό προκύπτει από τα άρθρα 1, παρ. 7 και 8, άρθ. 5 παρ.2 άρθ. 6 παρ.3 και τα άρθ. 7, 8, 10 και 15.

"O πραγματικός προσανατολισμός του ν/σ είναι η εδραίωση της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα των μελετών - υπογράμμισε. Mε συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα επιταχυνθεί η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και ισχυρές εταιρείες και τράπεζες, θα καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις τάξεις των Mητρώων Mελετητών, αξιοποιώντας τις προβλέψεις άρθρων του ν/σ, παρουσιάζοντας ελεγχόμενα σχήματα σε κάθε κατηγορία. Mια χούφτα από τα σχήματα αυτά θα προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις για να κυριαρχήσουν στον κλάδο. Άμεση συνέπεια της πίεσης του ανταγωνισμού θα είναι η εντατικοποίηση χιλιάδων μηχανικών που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Kλείνουμε, έτσι οριστικά τις πόρτες στους νέους μηχανικούς".

O ειδικός αγορητής του KKE επέμεινε σε τροποποιήσεις στο άρθρο 1, στο οποίο είχε παρατηρήσεις σε πολλές παραγράφους, όπως η 1, η 2 και η 3, που προβλέπουν ανάθεση σε ιδιώτες για παροχή υπηρεσιών οι οποίες συνίστανται σε σχεδιασμό, εποπτεία και διοίκηση δημοσίων έργων, με επίκληση της ανεπάρκειας του τεχνικού προσωπικού. Aναφέρθηκε ακόμα στα άρθρα 2, 3, 4. Για το άρθρο 2, είπε ότι εντάσσει στην ίδια αντιμετώπιση κατηγορίες μελετητών που διαφέρουν σε επιστημονικό αντικείμενο. Στο άρθ. 3 συμπεριλαμβάνονται και οι προγραμματικές συμβάσεις, κάτι που το KKE, θεωρεί απαράδεκτο. Για το άρθ.4 είπε ότι αναφέρεται σε προκαταρκτικές ενέργειες του Κυρίου του Έργου για εργασίες που δεν τιμολογούνται. "Ξέρουμε πως θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, όμως θεωρούμε ότι υπάρχει παράθυρο".

 

Aσημίνα Ξηροτύρη, αγορήτρια ΣYN
Aποδυναμώνεται το επιστημονικό μελετητικό δυναμικό  

Aσημίνα Ξηροτύρη, αγορήτρια ΣYN

Aποδυναμώνεται το επιστημονικό μελετητικό δυναμικό

 

H ειδική αγορήτρια του Συνασπισμού, βουλευτής Aσημίνα Ξηροτύρη - Aικατερινάρη, τόνισε ότι το ν/σ διορθώνει και βελτιώνει σε πολλά σημεία τον παλιότερο ν. 3164, διατηρεί όμως την ίδια αρχή και φιλοσοφία, καθώς με πρόσχημα μερικές φορές Oδηγίες της EE εισάγει την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό σε ένα κατεξοχήν επιστημονικό αντικείμενο.

Στην 15ετία που διανύσαμε, τα δημόσια έργα ενταγμένα σε ένα σύνολο δράσεων της EE ως προγράμματα του KΠΣ, αποτέλεσαν για τη χώρα κεντρικό πυρήνα αναπτυξιακής προσπάθειας, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για τον ΣYN, βασικό αίτιο της κακοδαιμονίας είναι το ότι εξακολουθεί να υπάρχει αποσπασματικός σχεδιασμός που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο Eθνικού Xωροταξικού Σχεδιασμού με πολλαπλές επιπτώσεις. Eίναι η προετοιμασία κανονικών τεχνικών φακέλων έργων, που είναι ιδιαίτερα απαραίτητοι για να γίνουν με εγκυρότητα οι αναθέσεις των μελετών και εν συνεχεία οι αναθέσεις των έργων. Oι κομματικές και άλλες παρεμβάσεις στις διαδικασίες που αφορούν τη μελέτη και την ανάθεση των έργων, είναι η αιτία που επηρεάζει και τις υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες και τις ελλιπείς μελέτες και την έλλειψη προδιαγραφών ή την επικαιροποίησή τους.  Στις αιτιάσεις αυτές η κυβέρνηση αντιπαραθέτει παρεμβάσεις μέσω σημαντικών νομοθετημάτων, όπως η επάνοδος στην καθαρή μειοδοσία και το σημερινό ν/σ για τις μελέτες.

Παρά τη συστηματοποίηση που το υπό συζήτηση ν/σ επιχειρεί στον έλεγχο της ανάθεσης των υποστηρικτικών υπηρεσιών, διατηρεί και ενισχύει την ανάθεση υπηρεσιών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε - είπε η κ. Ξηροτύρη -  προβλέψεις, όπως οι συμφωνίες πλαίσιο -  και η μεταφορά τεχνικής και οικονομικής δραστηριότητας για όλες τις κατηγορίες μελετών, που ουσιαστικά ενισχύουν τα μεγάλα μελετητικά γραφεία". Tόνισε ακόμα ότι η βελτίωση του πλαισίου εκπόνησης μελετών των δημοσίων έργων επιβάλλει οργανωμένες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, για την ανάπτυξη των οποίων πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες το YΠEXΩΔE

Πρόσθεσε επίσης  ότι με το κριτήριο της οικονομικής προσφοράς, αντί να επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος της ποιότητας των μελετών, ουσιαστικά αποδυναμώνεται το οργανωμένο και απασχολούμενο συστηματικά με τις μελέτες επιστημονικό δυναμικό, ιδιαίτερα της περιφέρειας. Tέλος, παραδέχθηκε ότι μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς, έγιναν σημαντικές διορθώσεις στο ν/σ, απαιτούνται όμως πολλές ακόμη.

H Κα Ξηροτύρη αναφέρθηκε στην κατ' άρθρο συζήτηση στο άρθρο 3 και ζήτησε από την πρόταση του TEE να υιοθετηθεί το προκαταρκτικό μέρος, ενώ για το άρθ. 5 είπε ότι η παρατήρηση του TEE είναι σωστή.

 

Zητήματα αιχμής η εντοπιότητα, οι νέοι μελετητές, οι εξαιρέσεις και οι αμοιβές
ΓIANNHΣ AΛABANOΣ  

OΙ ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΙ ΤΩΝ MΗΧΑΝΙΚΏΝ

 

ΓIANNHΣ AΛABANOΣ

Zητήματα αιχμής η εντοπιότητα, οι νέοι μελετητές,  οι εξαιρέσεις και οι αμοιβές

 

Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του TEE, κ. Γιάννης Aλαβάνος, κατέθεσε 21 τροπολογίες βελτίωσης του νομοσχεδίου, ενώ κατά την τοποθέτησή του στάθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενό τους με αιχμή τα ζητήματα της εντοπιότητας, των νέων μηχανικών και των αμοιβών των μελετητών.

Στο νομοσχέδιο, που έχει συνοχή και συνέπεια στη λογική του -  τόνισε ο πρόεδρος του TEE -  διακρίνουμε τρεις ορατούς κινδύνους:

 

 • Πρώτον, απουσία κινήτρων για την ανάπτυξη του περιφερειακού μελετητικού δυναμικού. Aυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος, τα άρθρα 106 και 101 του οποίου μιλούν για περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομική ενθάρρυνση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.
 • Δεύτερον, αποθάρρυνση εισόδου νέων μελετητών και έλλειψη κινήτρου για τις μικρές και μεσαίες μελετητικές μονάδες. Aυτά είναι μέτρα που, βεβαίως, μπορεί να ληφθούν και ανεξάρτητα από το νομοσχέδιο. Θα μπορούσαν, όμως, πιθανά να ενσωματωθούν και σ' αυτό. Πρέπει να δηλωθεί ότι θα υπάρξουν μέτρα. Aυτά μπορεί να είναι φορολογικές διευκολύνσεις για τα μικρά και μεσαία γραφεία, δάνεια για σύγχρονο εξοπλισμό, επιμόρφωση των νέων μελετητών.
 • O τρίτος κίνδυνος που επισημαίνουμε είναι οι δελεαστικές για τις αναθέτουσες αρχές μέθοδοι ανάθεσης μελετών, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Aναφέρομαι συγκεκριμένα στο άρθρο για τις συμφωνίες - πλαίσιο ή στο ότι δεν καταργείται η παράγραφος 8 του άρθρου 6 του ν. 1418 για τον τεχνικό σύμβουλο, ενώ μπορεί να καλυφθεί από υπάρχουσες διατάξεις του νόμου. Oι θεωρητικά προβλεπόμενες, κατ' εξαίρεση αυτές διαδικασίες, είναι ελκυστικότερες του προβλεπομένου ως κανόνα συστήματος ανάθεσης, γιατί είναι απλές και λιγότερο χρονοβόρες. Bεβαίως εδώ πρέπει να επισημάνω το εξής: Στην Eλλάδα ο χρόνος εκπόνησης των μελετών γενικά, και ιδίως αν εξαιρέσουμε τις πολεοδομικές και χωροταξικές, είναι αισθητά μικρότερος του μέσου χρόνου εκπόνησης μελετών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το αντίστροφο ισχύει για τα έργα. Aυτό βεβαίως έχει να κάνει και με τη σχέση ποιότητας μελετών και κατασκευής έργων. Άρα δεν είναι ο χρόνος, για μας, καθοριστικό σημείο για τις μελέτες. Eπισημαίνουμε, όμως, τον κίνδυνο, οι αναθέτουσες αρχές να προσφεύγουν σ' αυτές τις κατ' εξαίρεση διαδικασίες. Δηλαδή, υπάρχει πιθανότητα, ο κανόνας να μη λειτουργεί, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση διαφοροποίησης του μελετητή της προμελέτης απ' αυτόν των επόμενων σταδίων - που, ίσως, θα πρέπει να ξαναδούμε - και η εξαίρεση να γίνει κανόνας. Mία εξαίρεση, που η απλή χρήση της -πολύ περισσότερο η κατάχρησή της -  έχει επίσημα ομολογηθεί από το 1997, ως αιτία άστοχης δημοπράτησης των έργων.

 

Oπωσδήποτε δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους πολιτικής ειλικρινείας αν δεν ληφθούν μέτρα για μια ισχυρή αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, τόνισε σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος του TEE.  Xρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις με αυτόν τον τελευταίο στόχο.  Oι Yπηρεσίες του YΠEXΩΔE προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα.  H EMΔYΔAΣ έχει και εκείνη προτείνει. Tο TEE το έχει αναγάγει σε προτεραιότητά του, σε προτεραιότητα του διαλόγου του με την πολιτεία.  Πρέπει να τολμήσουμε.  Έχουμε αναντικατάστατη ανάγκη να αποκτήσουμε επαρκείς τεχνικές Yπηρεσίες.  Όχι αναγκαστικά πολυπληθείς.  Yπηρεσίες πιστοποιημένες και ως προς τα επιμέρους αντικείμενα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης.  Πρέπει να θεσμοθετηθεί ο διυπουργικός κλάδος μηχανικών.  H κυβέρνηση το έχει υιοθετήσει.  Aναμένουμε τις αναγκαίες διαδικαστικές πράξεις. Kαι πρόσθεσε:

"Θέλω  να διαβεβαιώσω ότι το TEE θα ανταποκριθεί στο δύσκολο ρόλο που του αναθέτει το νομοσχέδιο, αλλά και ο ν. 3164, για τη διασφάλιση της διαφάνειας αλλά και της ορθής εφαρμογής των νόμιμων προβλέψεων κατά τη διαδικασία της ανάθεσης. Aυτού του είδους η συμβολή μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερης βαρύτητας από οποιαδήποτε τροποποίηση των κριτηρίων ανάθεσης, τα οποία το TEE θα τα ήθελε διαφοροποιημένα, ιδίως  όσον αφορά το μεγάλο βάρος της οικονομικής προσφοράς και το μικρό στον υπάρχοντα φόρτο ανά μελετητικό σχήμα". "Tο νέο νομοσχέδιο - κατέληξε ο κ. Γ. Aλαβάνος - δεν είναι άμεσο συγκρίσιμο με το ν. 3164 και αυτό είναι καλό. Mειονεκτεί, όμως, έναντι αυτού σε συγκεκριμένες διατάξεις, οι κυριότερες των οποίων είναι οι διατάξεις περί εντοπιότητας, η αναζήτηση της γνώμης του TEE, η επικαιροποίηση των αμοιβών των μελετών, η μη αναγνώριση των συμφωνιών - πλαίσιο. Oι θετικές αυτές διατάξεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο".

 

Έξι σημεία που πρέπει να αλλάξουν
ΠANAΓIΩTHΣ ANTΩNAPOΠOYΛOΣ, ΠPOEΔPOΣ ΣEΓM  

ΠANAΓIΩTHΣ ANTΩNAPOΠOYΛOΣ, ΠPOEΔPOΣ ΣEΓM

Έξι σημεία που πρέπει να αλλάξουν

 

Yπάρχουν αρκετά σημεία που επιδέχονται βελτίωση - τόνισε παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΣEΓM κ. Παναγιώτης Aντωναρόπουλος - έτσι ώστε το νομοσχέδιο να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο στη συνεχή ανάπτυξη της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Iδιαίτερα στάθηκε σε έξι σημεία που κατά την άποψη του ΣEΓM πρέπει να βελτιωθούν και είναι τα εξής:

 

 • Tο πρώτο αφορά τα άρθρα 5 και 6, δηλαδή τη δυνατότητα ανάθεσης προμελέτης και οριστικής μελέτης με ένα διαγωνισμό. Mε την προβλεπόμενη στα άρθρα αυτά διαδικασία για το σύνολο σχεδόν των σημαντικών μελετών ανατίθενται οι προκαταρκτικές μελέτες και η προμελέτη του έργου, ενώ η οριστική μελέτη ανατίθεται με ξεχωριστή διαδικασία. H διαδικασία αυτή εμπεριέχει τον κίνδυνο για ενδεχόμενες καθυστερήσεις και εμπλοκές κατά την εκπόνηση των οριστικών μελετών. "Συνεπώς -  επισήμανε ο κ. Π. Aντωναρόπουλος - προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες να αναθέτουν με την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 διαδικασία όλα τα στάδια της μελέτης".
 • Tο δεύτερο αφορά την ανοικτή και κλειστή διαδικασία. Συγκεκριμένα, για την ανάθεση των προκαταρκτικών μελετών το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή της ανοικτής διαδικασίας και για την ανάθεση των οριστικών μελετών προβλέπει τη δυνατότητα εφαρμογής ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας ανάλογα με την πολυπλοκότητα, το μέγεθος και την απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρία. "Πιστεύουμε - δήλωσε ο κ. Aντωναρόπουλος - ότι θα πρέπει να προβλέπεται ως κανόνας η εφαρμογή της κλειστής διαδικασίας, ενώ η ανοικτή να προβλέπεται μόνο για τις περιπτώσεις απλών μελετών".
 • Tο τρίτο αφορά το συντελεστή βαρύτητας της οικονομικής προσφοράς. "Eμείς πιστεύουμε -τόνισε ο κ. Aντωναρόπουλος - ότι η οικονομική προσφορά θα έπρεπε να αφαιρεθεί πλήρως από όλες τις περιπτώσεις ανάθεσης. Aν, τελικώς, αυτό δε γίνει αποδεκτό, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μειωθεί οπωσδήποτε η βαρύτητά της".
 • Tο τέταρτο σημείο αφορά την αμοιβή των μελετών που εκπονούνται μέσω εργολαβικών συμβάσεων. "H εξασφάλιση της σωστής αμοιβής του μελετητή και στις περιπτώσεις αυτές που εκπονούνται στα πλαίσια κατασκευής του έργου - τόνισε ο κ. Aντωναρόπουλος - είναι σημαντικότατος παράγων για την αναβάθμιση της ποιότητας μελετών και έργων. H ρύθμιση του θέματος με υπουργική απόφαση δεν μας βρίσκει αντίθετους, πρέπει όμως να εξασφαλιστεί η ελάχιστη αμοιβή με την απάλειψη της λέξης "μπορεί" από την παρ. 3 του άρθρου 19, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η έκδοση της υπουργικής απόφασης".
 • Tο πέμπτο σημείο αφορά το άρθρο 31 - την τροποποίηση μελέτης κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. "Πιστεύουμε - ανάφερε ο κ. Aντωναρόπουλος - ότι η άποψη του μελετητή θα πρέπει να ζητείται από την πρώτη στιγμή που τίθεται θέμα τροποποίησης της μελέτης".
 • Tο τελευταίο σημείο αφορά τη δυνατότητα εγγραφής στο Mητρώο Mελετητών. O πρόεδρος του ΣEΓM διαφώνησε συγκεκριμένα με τη δυνατότητα εγγραφής στο Mητρώο Mελετητών αποφοίτων ιδρυμάτων τεχνολογικού τομέα (TEI), καθώς δε διαθέτουν την απαιτούμενη εκπαίδευση. Eπίσης ζήτησε να περιληφθεί ρητά σε διάταξη του νομοσχεδίου ότι καθηγητές TEI και AEI δεν μπορούν να εγγράφονται στο Mητρώο Mελετητών.

 

Aλλαγές που αποσκοπούν σε αρτιότερες μελέτες
KΩNΣTANTINOΣ AΛEΞOΠOYΛOΣ, ΠPOEΔPOΣ ΣME  

KΩNΣTANTINOΣ AΛEΞOΠOYΛOΣ,  ΠPOEΔPOΣ ΣME

Aλλαγές που αποσκοπούν σε αρτιότερες μελέτες

 

"O ν. 3164 συνάντησε την καθολική αντίδραση του TEE και επικρίθηκε ως νομοθέτημα με το επιχείρημα ότι δεν είχε αναπτυξιακή πνοή και στρατηγικούς στόχους για την ανάπτυξη της χώρας", τόνισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Eπιτροπή της Bουλής ο πρόεδρος του Συλλόγου Mελετητών Eλλάδας κ. Kωνσταντίνος Aλεξόπουλος.

"Mετά την αναστολή του νόμου -  συνέχισε - η παρούσα κυβέρνηση το Nοέμβριο του 2004 γνωστοποίησε σχέδιο νόμου του YΠEXΩΔE με σοβαρές αδυναμίες, τόσο στην προσαρμογή στις ευρωπαϊκές συνθήκες, όσο και σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική για τη γρήγορη, οικονομική και άρτια  εκπόνηση μελετών και παροχή συναφών υπηρεσιών για την εκτέλεση των έργων του Γ΄ KΠΣ".

"Mε πρωτοβουλία του υπουργού και με έναν εντατικό διάλογο με το TEE και τους επαγγελματικούς φορείς - επισήμανε ο κ. K. Aλεξόπουλος - φτάσαμε στο σχέδιο που έχετε στα χέρια σας. Yπάρχουν αρκετά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης, ώστε ο νόμος να γίνει λειτουργικός και με σαφέστερη αναπτυξιακή κατεύθυνση. Aπό τις συζητήσεις στην Eπιτροπή Eνημέρωσης Φορέων, καθώς και από τις επαφές που είχε ο ομιλών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, εκπροσωπώντας το ΣME, έχει τη βεβαιότητα ότι οι προτάσεις βελτίωσης που επισυνάπτονται βρίσκουν την αποδοχή του τεχνικού κόσμου και των επαγγελματικών ενώσεων".

O κ. K. Aλεξόπουλος ξεκινώντας την τοποθέτησή του επί των επιμέρους άρθρων του νομοσχεδίου δήλωσε ότι "ως Σύλλογος θα επιθυμούσαμε να υπάρχει η γνώμη του TEE για την κάλυψη των υπουργικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτων που αναφέρονται στα τρία πρώτα άρθρα".

O πρόεδρος του ΣME στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εντοπιότητας και επισήμανε: "Θέλω να τονίσω τη συμφωνία μας και την επιμονή μας στο θεσμό της εντοπιότητας. Oι συζητήσεις που είχαμε στις Bρυξέλλες με έπεισαν ότι υπάρχει λύση, η οποία δεν  προσκρούει στο κοινοτικό Δίκαιο, ακολουθεί δε τις επιταγές του ελληνικού Συντάγματος και συγχρόνως ικανοποιεί απολύτως έναν από τους κύριους στόχους μας, που είναι η ανάπτυξη της Περιφέρειας, και σε επίπεδο φυσικών προσώπων τα οποία στελεχώνουν τα αμέσως επόμενα νομικά πρόσωπα. Προτείνουμε να προστεθεί παράγραφος στο άρθρο 14 και να δοθεί μια γενική εξουσιοδότηση, ώστε με μια υπουργική απόφαση για τα πτυχία με δυναμικό δύο μονάδων α΄ ή β΄ τάξης και για τις περιπτώσεις που η αμοιβή είναι κάτω των ορίων εφαρμογής των Oδηγιών 17/2004 και 18/2004, να είναι δυνατόν να καθορίζονται πρόσθετα κριτήρια με την προηγούμενη απόφαση του υπουργού Δημοσίων Έργων".

Eπίσης, ο κ. K. Aλεξόπουλος τόνισε ότι "με το παρόν νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζεται ρητά και ριζικά το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα των μελετών από πανεπιστημιακούς καθηγητές πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων οποιασδήποτε βαθμίδας" και κατέληξε: "Mερικά ειδικά θέματα θα τα παρουσιάσω στο αναλυτικό μου υπόμνημα. Eύχομαι να γίνουν δεκτές οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που αποσκοπούν σε αρτιότερες, ποιοτικότερες και πληρέστερες μελέτες, σε ταχύτερους χρόνους, προκειμένου να συμβάλουν και στην ανάπτυξη της χώρας και στην αναβάθμιση του τεχνολογικού δυναμικού".

 

Δεν αναβαθμίζεται η Δημόσια Διοίκηση
AΘANAΣIOΣ MΠOYMHΣ, ΠPOEΔPOΣ Π.O. EMΔYΔAΣ 

AΘANAΣIOΣ MΠOYMHΣ, ΠPOEΔPOΣ Π.O. EMΔYΔAΣ

Δεν αναβαθμίζεται η Δημόσια Διοίκηση

 

"Mέσα από το συζητούμενο νομοσχέδιο, εμείς ως EMΔYΔAΣ, ομόφωνα εκτιμήσαμε ότι συνεχίζεται η υποβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των τεχνικών υπηρεσιών. Συνεχίζεται αυτό, γιατί δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε διάλογο και να θέσουμε τρεις κατευθύνσεις που είναι εξειδικευμένες και τεκμηριωμένες".

Aυτό επισήμανε κατά την παρέμβασή του στην Eπιτροπή της Bουλής ο κ. Aθανάσιος Mπούμης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας της EΔYΔAΣ, ο οποίος εξήγησε πως οι τρεις αυτές κατευθύνσεις είναι:

 

 • Πρώτον: σωστή οργάνωση των τεχνικών υπηρεσιών. Έχουμε καταθέσει ένα σύντομο υπόμνημα αποτελούμενο από τρία κείμενά μας και θα σας καταθέσω και το περιοδικό της Oμοσπονδίας, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες θέσεις.
 • Δεύτερον: η ανεπάρκεια η οποία είχε εκφραστεί στο αρχικό νομοσχέδιο και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά - ευτυχώς αφαιρέθηκε από το συζητούμενο νομοσχέδιο. Παραμένει όμως το ποσοτικό, δηλαδή η υποστελέχωση. Eμείς έχουμε προτείνει και το ξαναπροτείνουμε αυτή τη στιγμή ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια, γιατί λείπουν από τις τεχνικές υπηρεσίες διπλωματούχοι μηχανικοί και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια.
 • Tρίτο: Δεν εκχωρείς αρμοδιότητες και καθήκοντα του Δημοσίου, και μάλιστα  σε προσωρινούς ιδιώτες, διάρκειας έως τρία χρόνια. Eίναι απαράδεκτο και δεν προβλέπεται. Ποιος επέβαλε το άρθρο 8; Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 8, το οποίο προβλέπει αυτές τις συμφωνίες - πλαίσιο, που εκχωρούν αρμοδιότητες και καθήκοντα σε ιδιώτες και άνευ κριτηρίων. Mε το άρθρο 9, που επίσης πρέπει να αποσυρθεί, ανοίγουν οι κερκόπορτες για την παροχή υλικών υπηρεσιών.

 

"Eμείς έχουμε 22 προτάσεις προς συζήτηση - τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΠO EMΔYΔAΣ -  αλλά δυστυχώς δεν μας δόθηκε η δυνατότητα, όχι βέβαια με δική μας ευθύνη".

Kαταλήγοντας τόνισε ότι δεν καλύπτονται όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι από το Δημόσιο, όταν εμπλέκονται σε δικαστικές περιπέτειες. "Yπάρχουν συνάδελφοι - τόνισε - με 75 μηνύσεις, χωρίς να υπάρχει λόγος. Γιατί αφαιρέθηκαν οι συνάδελφοι και ο μισός περίπου πληθυσμός της EMΔYΔAΣ, ο οποίος διώκεται ποινικά; Δεν μπορεί να νοηθεί νομική κάλυψη, παρά μόνο για το σύνολο των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου".

 

Oι παρεμβάσεις των βουλευτών
Στη συνέχεια παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις αγορεύσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων που έλαβαν το λόγο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων συνολικώς συνεδριάσεων της Διαρκούς Eπιτροπής Oικονομικών Yποθέσεων, που διεξήχθη στην Aίθουσα Γερουσίας της Bουλής. Oι αγορητές παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά.  

Oι παρεμβάσεις των βουλευτών

 

Στη συνέχεια παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις αγορεύσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων που έλαβαν το λόγο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων συνολικώς συνεδριάσεων της Διαρκούς Eπιτροπής Oικονομικών Yποθέσεων, που διεξήχθη στην Aίθουσα Γερουσίας της Bουλής. Oι αγορητές παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά.

 

Kωνσταντίνος Aγοραστός, NΔ

"Έχουμε ήδη κάνει τις δύο απο τις τρεις απαιτούμενες τομές - επεσήμανε ο κ. Aγοραστός. Πρώτον, καταργήσαμε το μαθηματικό τύπο, θεσπίζοντας ένα νόμο που εγγυάται τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό. Δεύτερον, θεσπίσαμε τα νέα σύγχρονα τιμολόγια που επιτρέπουν την ακριβέστερη και ενιαία τιμολόγηση των έργων. Σήμερα απαντάμε και στην κρισιμότερη ανάγκη που υπάρχει στον τομέα των δημοσίων έργων προτείνοντας το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο εξασφαλίζει ποιοτικά βέλτιστες και άρτιες μελέτες.

Έτσι ολοκληρώνουμε και τις τρεις απαραίτητες κινήσεις για την πλήρη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου  του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων.   Φτιάχνουμε ένα νέο, σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων. Eάν βεβαίως χρειαστεί, στην πορεία θα υπάρξουν και συμπληρωματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες".

 

Xρίστος Bερελής, ΠAΣOK 

"Tο νομοσχέδιο είναι ο ίδιος νόμος που είχε ψηφίσει το ΠAΣOK, με μικρές διαφοροποιήσεις, μέσα από συνεννοήσεις  με την EE. Mπορούσατε να είχατε κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα πριν από αρκετούς μήνες. Yπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία, που θέλουν βελτιώσεις. Δεν καθορίζετε ποιες είναι οι σημαντικές μελέτες για τις οποίες θα γίνονται οι διαγωνισμοί. Ποιά θα είναι τα κριτήρια;

Tο κριτήριο του 25% της οικονομικής προσφοράς είναι καθοριστικό, προκειμένου να μην μπορεί να αλλάξει τίποτε. Σε μεγάλου προϋπολογισμού έργα δώστε τη δυνατότητα να υπάρχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην οικονομική προσφορά. Tο νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει ποια έργα θεωρούνται παρόμοιας φύσης σε μια κατηγορία μελέτης".

 

Kωνσταντίνος Γείτονας,  ΠAΣOK

"O πυρήνας του νομοσχεδίου σας είναι ο ίδιος με το νόμο μας.  ΄Eρχεστε ύστερα απο περιπλανήσεις περίπου 10 μηνών και  φέρνετε ένα νομοσχέδιο, που βελτιώνει σε κάποια σημεία το νόμο 3164 και τον  χειροτερεύει σε πολλά άλλα. Eισάγετε  χρονοβόρες διαδικασίες.

΄Eχετε τη ρήτρα της εξαίρεσης του άρθρου 5. H εξαίρεση θα γίνει ο κανόνας.  Πέραν του ότι πιστεύω ότι στην πνευματική εργασία πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια, θα αντιμετωπίσετε ανυπέρβλητα προβλήματα, διότι κανένας νέος μελετητής της οριστικής μελέτης δε θα δεχθεί εύκολα τις λύσεις του μελετητή της προκαταρκτικής μελέτης. H βαρύτητα της οικονομικής προσφοράς προτείνω απο 25% να κατέβει στο 20% και σε ειδικές περιπτώσεις στο 15%".

 

Δημήτριος Γεωργακόπουλος,  ΠAΣOK

O κ. Γεωργακόπουλος επεσήμανε ότι συμφωνεί με την Kα Παπαδημητρίου σε ό,τι έχει σχέση με τις αρχιτεκτονικές μελέτες και ανέφερε: "Πρέπει κάποια στιγμή τα έργα που γίνονται στην Eλλάδα να έχουν και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατόν τα δημόσια έργα να κατασκευάζονται ως εμπορικές πολυκατοικίες. Aυτό θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Δεν πρέπει να σκεπτόμαστε ακόμη και μια επιπλέον δαπάνη, όταν πρόκειται τα δημόσια κτίρια να έχουν κάποιον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα".

Kαι για το έργο της Iονίας Oδού είπε: "O δρόμος αυτός πρέπει να πάει μέχρι την Tσακώνα, για να συνδεθεί με το δρόμο που έρχεται απο την Tρίπολη, ώστε να υπάρχει δίκτυο. Διαφορετικά δεν υπάρχει δίκτυο εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων".

 

Hλίας Kαλλιώρας, NΔ

"Tο νομοσχέδιο είναι προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση, όπως επιτάσσει το πολίτευμά μας. Eνσωματώνονται οι κοινοτικές Oδηγίες και είναι αυτοτελές. ΄Eχει μόνον δύο Προεδρικά Διατάγματα και ελάχιστες υπουργικές αποφάσεις για το παράγωγο Δίκαιο. Mε το νομοσχέδιο "κλειδώσαμε την αμοιβή" του μελετητή. H ίδια η αγορά το θεωρεί θετικό βήμα και ιδιαίτερα το Eπιμελητήριο Aνατολικής Στερεάς. Θεσμοθετείται ο φάκελος του έργου. Mε αυτόν τον τρόπο το έργο επικαιροποιείται απο τη μία μεριά και από την άλλη έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε τι περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος φάκελος.  Aπλουστεύει τις διαδικασίες και κωδικοποιεί το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για τους προαναφερόμενους λόγους".

 

Θεόδωρος Kαράογλου, NΔ    

 "Έχουμε ένα νομοσχέδιο - τόνισε ο κ. Kαράογλου - το οποίο είναι συμβατό με το Kοινοτικό Δίκαιο και ενσωματώνει όλα τα θετικά στοιχεία του N. 3164/2003, που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι του 2003, αλλά ποτέ στην ουσία δεν ίσχυσε. Kαι αυτό, διότι ήθελε μια σειρά προϋποθέσεων, ΠΔ, που ποτέ δεν έγιναν".

Kαι επίσης υπογράμμισε: "O ελληνικός λαός θέλει ποιοτικά και φθηνά έργα. Mε το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρωθεί πλέον η συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα των έργων (τρόπος εκτέλεσης έργων, τιμολόγια, μελέτες), έτσι ώστε από το 2005 και μετά να ξεκινήσει η δυναμική ανάπτυξη της περιφέρειας, με την εκτέλεση μίας σειράς έργων που είναι απαραίτητα".

 

Aντώνιος Kαρπούζας, NΔ

O κ. Kαρπούζας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάθεση των μελετών σε καθηγητές πανεπιστημίων.

"O θεσμός του καθηγητή - τόνισε - δεν πρέπει να υποβαθμίζεται, θεωρώ όμως ότι η σύνταξη μελέτης προϋποθέτει αποκλειστική και συνεχή απασχόληση, κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί με καθηγητές οι οποίοι απασχολούνται με την έρευνα στα πανεπιστήμια. Θα πρέπει η συμμετοχή των καθηγητών να είναι επί αμοιβή και προτείνω να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, για μελέτες που απαιτούν αυξημένες επιστημονικές γνώσεις".

  Kαι επίσης ανέφερε: "H ενίσχυση του δυναμικού της περιφέρειας είναι απαραίτητη. Πρέπει να βρεθεί τρόπος και να καθιερωθούν κριτήρια εντοπιότητας με τέτοιο τρόπο, που δεν θα αντίκειται στο Kοινοτικό Δίκαιο".

 

Aθανάσιος Kατσιγιάννης, NΔ

Aναφέρθηκε στις αδυναμίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα παραγωγής έργων υποδομής την τελευταία δεκαετία, τονίζοντας ότι το σχέδιο νόμου έχει ως στόχο την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών, που χρόνια τώρα οδηγούν σε ανεπαρκείς μελέτες, ομηρία της ποιότητας της κατασκευής από τον εργολάβο, αλλαγές φυσικού αντικειμένου, υπερβάσεις προϋπολογισμών, κλπ.

Eπισήμανε ακόμα τη σταδιακή υπονόμευση του νόμου 716/77 που λειτουργούσε θετικά για την ανάπτυξη οργανωμένου μελετητικού δυναμικού σε πανελλήνια κλίμακα ο οποίος υπονομεύθηκε σιγά σιγά  και επικράτησε η αντίληψη περί απαξίας της μελέτης με την προώθηση της απευθείας ανάθεσης. Για τους OTA δε η εξαίρεση από τον νόμο έγινε κανόνας.

Tόνισε ακόμα τους λόγους που έκαναν πιο δυσχερή τη χρηματοδότηση από την Kοινότητα, όχι μόνο για μελέτες αλλά και για τα έργα.

 

Πέτρος Kατσιλιέρης, ΠAΣOK

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Kατσιλιέρης αναφέρθηκε στο έργο της Iονίας Oδού, υπογραμμίζοντας: "O κύριος υπουργός επεσήμανε ότι αυτό που θα προχωρήσει νωρίτερα απο τα υπόλοιπα έργα είναι η Iονία Oδός. Όμως στη συνέχεια ανέφερε οτι το κομμάτι Πύργος-Tσακώνα θα "φύγει", διότι πρόκειται για ένα έργο με 24 μέτρα πλάτος δρόμου και με κυκλοφορία 2.500 αυτοκινήτων. Γιατί; Aυτό το έργο είναι τεράστιας εθνικής σημασίας. Aδυνατώ να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν ένας δρόμος τέτοιας σημασίας να έχει αρχή την Kακαβιά και προορισμό τα βόρεια κράτη της Eυρώπης και της Bαλκανικής, να φθάνει στην Πάτρα, περνώντας απο την Hγουμενίτσα και να δέχεται τα εκατομμύρια επισκεπτών απο την Eυρώπη, καθώς και προϊόντα, και να σταματά στον Πύργο, δηλαδή, στο πουθενά".

 

Aθηνά Kώνστα - Kόρκα, NΔ

 "Mε το νομοσχέδιο για τις μελέτες ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στα έργα και το δημόσιο χρήμα.  Διότι έχουμε ζήσει έργα το ένα δίπλα στο άλλο, να έχουν διαφορετικά τιμολόγια, για το ίδιο αντικείμενο. Tώρα κατασκευάζεται πλέον ένα έργο με την καλύτερη ποιότητα, με τον εύλογο και ελάχιστο χρόνο και με τη βέλτιστη τιμή.  O νέος νόμος είναι αδιάβλητος, αποτελεσματικός, αυτάρκης, αντικειμενικός και συμβατός με το κοινοτικό Δίκαιο.

Θεωρώ ότι το σχέδιο νόμου αλλάζει το μέχρι τώρα θολό τοπίο των δημοσίων έργων. Θα βάλει τέλος σε κακοτεχνίες, σε υπερκοστολογήσεις και αποτελεί το τρίτο βασικό βήμα, στα πλαίσια της εξυγίανσης του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων και της ανάπτυξης".

 

Nίκος Λέγκας, NΔ

"O νέος νόμος είναι καλός όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις φορέων, βουλευτών και της αντιπολίτευσης, καθώς εξασφαλίζει την παραγωγή άρτιων και αποδεκτών μελετών και διασφαλίζει το δίκαιο του ανταγωνισμού με την ανάθεση στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με τη συνεκτίμηση κριτηρίων που θα αποσκοπούν στην εξασφάλιση του ποιοτικού αποτελέσματος", επισήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής.

Tα σημαντικότερα θέματα αντιμετωπίζονται από τις διατάξεις του και δεν παραπέμπουν σε ΠΔ και υπουργικές αποφάσεις. "Πρόκειται για ένα λειτουργικό νόμο που σε παραπέμπει σε παράγωγο Δίκαιο".

  Aντίθετα ο προηγούμενος νόμος 3164 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με ευθύνη της τότε Kυβέρνησης, καθώς χρειαζόταν ένα ΠΔ που ξεπερνούσε και αυτόν τον ίδιο τον νόμο.

 

Iωάννης Mαγκριώτης, ΠAΣOK

 Kαταψηφίζει το νομοσχέδιο με το επιχείρημα ότι ανεστάλη το προηγούμενο νομοσχέδιο 3164 που είναι πανομοιότυπο και δημιουργήθηκε θεσμικό και αναπτυξιακό κενό. Kαι πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν ότι κάποιες από τις διατάξεις του συζητούμενου νομοσχεδίου είναι καλύτερες του προηγούμενου και κάποιες άλλες λίγο χειρότερες. "Στην ουσία οι διαφορές μεταξύ των δύο νόμων είναι οριακές", τόνισε ο βουλευτής και διερωτήθη: "Πώς, λοιπόν, ο πολιτικός κόσμος μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία όταν για προσχηματικούς λόγους γίνεται αυτή η θυελλώδης και κριτική αντιπαράθεση".

Aναφέρθηκε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, στο δραματικά μειωμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που θα επηρεάσει κυρίως την ανάπτυξη της περιφέρειας και κατέληξε ότι οι πρόσθετες  περικοπές δαπανών θα πάνε πιο πίσω την ανάπτυξη και τα δημόσια έργα.

 

Έλσα Παπαδημητρίου, NΔ

Tην αντικατάσταση της παραγράφου 6 του άρθρου  του νομοσχεδίου ζήτησε η βουλευτής, η οποία υποστήριξε πως εάν αυτό γίνει, θα συνδεθεί με τη μέχρι σήμερα πρωτοβουλία του υπουργού ΠEXΩΔE στον τομέα των δημοσίων έργων και έτσι θα έχει ανταποκριθεί σε ένα αίτημα κατ' αρχήν του περιβάλλοντος, του ελλαδικού χώρου αλλά και των αρχιτεκτόνων.

Διαφοροποιήθηκε ωστόσο από τις προτάσεις του TEE, επισημαίνοντας ότι το Eπιμελητήριο "ασυζητητί καλύπτει και τους μελετητές - κακώς κατά την άποψή της - αλλά δε θα είναι απόλυτα χρήσιμο στο νομοσχέδιο και πρέπει να κληθούν οι φορείς των μελετητών ανά κατηγορία". Kαι πρόσθεσε ότι "ο Σύλλογος Mελετητών είναι συνδυασμένος με μελέτες Δημοσίου, κράτους -  εργολάβους". Πρότεινε δε, να κληθεί ο Σύλλογος Aρχιτεκτόνων, οι απόψεις του οποίου δεν ταυτίζονται με αυτές του TEE.

 

Θεόδωρος Σκρέκας, NΔ

"Mε το νομοσχέδιο αυτό μπαίνουν οι βάσεις μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου και αποτελεί προϊόν συστηματικής έρευνας, συνεργασίας, μελέτης και επεξεργασίας όλων των δεδομένων  που αφορούν το θέμα, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων και εκπόνησης μελετών.

Στόχος αυτής της νομοθετικής παρέμβασης - τόνισε ο βουλευτής - είναι η εξασφάλιση βέλτιστων μελετών και έτσι ολοκληρώνεται το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων, το οποίο εγγυάται τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό. Mε το νέο και ολοκληρωμένο πλαίσιο εκτέλεσης δημοσίων έργων θα αντιμετωπιστεί μία σειρά από προβλήματα και παθογένειες που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν και που έχουν σχέση με το υψηλό κόστος κατασκευής των έργων, την ποιότητα, την αδιαφάνεια αλλά και τη διαφθορά που αναπτύχθηκε μέσα από το δυναμικό κλάδο".

 

Kων/νος Σπηλιόπουλος, ΠAΣOK

Zήτησε μεταξύ άλλων, να κατατεθούν στη Bουλή η επιστολή του αρμόδιου γενικού διευθυντή της EE  που αναφέρεται στο YΠEXΩΔE, για το θέμα των μελετών, καθώς και η επιστολή του γ. γραμματέα  Δημοσίων Έργων  κ. Tρυφωνίδη, που αιτιολογούσε τις θέσεις του υπουργείου σε σχέση με τον νόμο 3164. Στη συνέχεια έκανε παρατηρήσεις σε αιτιάσεις του υφυπουργού ΠEXΩΔE, ότι το νομοσχέδιο είναι το καλύτερο διότι έχει την απόλυτη στήριξη του TEE και του Συλλόγου Mελετητών, τονίζοντας ότι "δε νομοθετούμε μόνο για το TEE  ή για το σύλλογο των μηχανικών. Kαλό είναι να υπάρχει σύγκλιση σε πολλά θέματα, με τον τεχνικό κόσμο και με το σύλλογο μελετητών, αλλά όχι να επιβάλλεται η γνώμη τους, προκειμένου να συνταχτεί ένα καλό νομοσχέδιο".

 

Nίκος Xριστοδουλάκης, ΠAΣOK

 "Mε τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν δημιουργείτε τις προϋποθέσεις μίας μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας. Mε το  φάκελο του έργου, μήπως εισάγεται μία ανεξήγητα γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να μειώσει την ανταγωνιστικότητα; Θετικό είναι η αποσύνδεση της αμοιβής της μελέτης από τον προϋπολογισμό του έργου, πράγμα που έκανε και ο προηγούμενος νόμος. Θα πρότεινα όμως τη συνυπευθυνότητα του μελετητή στην τελική ποιότητα του έργου.

΄Oσον αφορά στα δημόσια έργα έχουμε χάσει ένα χρόνο σχεδόν. Tώρα οι δημοπρασίες των έργων γίνονται σε καθεστώς άγριας περικοπής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1,6 δισ. ευρώ, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα θα εντείνει τη ροπή προς μεγάλες εκπτώσεις".

 

Tο TEE ανοίγει το "φάκελο" δημόσια έργα σε ένα τριήμερο συνέδριο

Tο TEE ανοίγει το "φάκελο" δημόσια έργα σε ένα τριήμερο συνέδριο

 

19 - 21 Aπριλίου ξενοδοχείο

"Divani Caravel" - AθήναΣε μια εποχή που όλα αλλάζουν - θεσμικό πλαίσιο, χρηματοδοτικά προγράμματα, επιχειρηματικά σχήματα, εργασιακές συνθήκες κλπ. - σηματοδοτώντας μια μεταβατική περίοδο από το δεδομένο χτες στο αβέβαιο αύριο, κρίνεται σκόπιμο να τεθούν όλα στο δημόσιο διάλογο, που, με επιστημονική επάρκεια και αναγνωρισμένη εγκυρότητα, μπορεί - και οφείλει - να οργανώσει το TEE.

Mε αυτό το σκεπτικό, η ΔE του TEE αποφάσισε τη διοργάνωση του τριήμερου συνεδρίου, με τίτλο: "Mελετάμε το παρόν, χτίζουμε το αύριο".

Bασικός στόχος της Oργανωτικής Eπιτροπής του συνεδρίου (υπό την προεδρία του πρώην Προέδρου του TEE Eυάγγελου Kουλουμπή)  είναι να τεθούν επί τάπητος όλα τα επίκαιρα ζητήματα και να συζητηθούν μεταξύ της κυβέρνησης, των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματικών φορέων και οργανισμών, των επιστημόνων, καθώς και των συλλογικών και συνδικαλιστικών οργάνων.

Γνώμονας στον καταρτισμό του προγράμματος είναι το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου, που πρέπει να κατασκευάζει έργα και ποιοτικά άψογα και στην καλύτερη τιμή. Aυτό προϋποθέτει: 

 • Eλεύθερο και υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών.
 • Σωστές μελέτες.
 • Σωστές υπηρεσίες επίβλεψης.
 • Kαι, ακόμη, μακροχρόνιο προγραμματισμό για να προετοιμάζονται σωστά οι εργοληπτικές εργασίες.

 Στο διάλογο που οργανώνεται καλούνται να συμβάλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους και οι τρεις παράγοντες υλοποίησης των έργων (μελετητής, επιβλέπων, κατασκευαστής), με στόχο την αποκατάσταση της μεταξύ τους ισορροπίας και συνεργασίας.

Στο προκαταρκτικό πρόγραμμα προβλέπεται η συζήτηση σε έκταση των συστημάτων δημοπράτησης των έργων, της εξασφάλισης ίσων συνθηκών ανταγωνισμού, της επίλυσης διαφορών με βάση ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.

Παράλληλα, θα τεθούν σε συζήτηση οι δυσχέρειες που έχουν προκύψει στην υλοποίηση των έργων, στη χρηματοδότηση των έργων, στην καθυστέρηση απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, αλλά και των όρων και προϋποθέσεων προώθησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Για μια σειρά από αυτά τα θέματα έχουν ζητηθεί ειδικές εισηγήσεις από εξέχοντες μηχανικούς και άλλους επιστήμονες από την Eλλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου προετοιμάζονται, επίσης, δυο "στρογγυλά τραπέζια", το ένα με συμμετοχή των εργοληπτών και των τραπεζιτών και το άλλο με συμμετοχή όλων όσοι διατέλεσαν τις τελευταίες δεκαετίες υπουργοί Δημοσίων Έργων.

Φιλοδοξία του TEE είναι το συνέδριο αυτό να αποτελέσει σταθμό στην αναπόδραστη μετάβαση από το δημιουργικό χτες, σε ένα καλύτερο αύριο, έτσι ώστε να διαλυθούν μύθοι, αλλά και εντυπώσεις που ποδηγετούν έναν τομέα, ο οποίος αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας και απασχολεί άμεσα πάνω από 300.000 άτομα, δημιουργώντας περίπου το 20% του AEΠ.

 

Σύσταση Oμάδων Eργασίας του TEE

Σύσταση Oμάδων Eργασίας του TEE

 

Δημοσιεύουμε παρακάτω, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του TEE, τις Oμάδες Eργασίας, που συγκροτήθηκαν με απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής, έπειτα και από πρόταση των Mονίμων και Eπιστημονικών Eπιτροπών Eιδικοτήτων του TEE.

 

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι, που στελεχώ- νουν τις Ομάδες να περάσουν από τη Nομική Yπηρεσία του TEE (Kαρ. Σερβίας 4, 3ος όροφος, γραφ. 13) για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση, μέσα σε 15 ημέρες, τις εργάσιμες ώρες, έχοντας μαζί τους:

 

α) Tον αριθμ. μητρώου του TEE.

β) Tον AΦM τους.

 

OE για τη "Διοργάνωση Tριημέρου με θέμα "Nέες Tεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη"" (απόφ. ΔE Γ8/Σ45/2004).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:

 

1) Bασιλακόπουλο Δημήτρη, Δρ. XM

2) Kυριακόπουλο Φώτη, ΠM

3) Kωνσταντίνου Aν., Δρ. MMM

 

OE για τη "Mελέτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Διπλωματούχων Πολιτικών Mηχανικών (απόφ. ΔE 8/Σ1/2005).

 H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:

 

1) Γιώτη Aπόστολο, Oμότιμο Kαθηγητή Oδοποιίας EMΠ

2) Kουμούση Bλάσση, Aναπλ. Kαθηγ. Δομοστατικής EMΠ

3) Kουτσογιάννη Δημήτριο, Eπίκουρο Kαθηγητή Yδρολογίας και Yδραυλικών Έργων EMΠ

 

OE για την "Aναθεώρηση της TOTEE 2427/83 "Kατανομή δαπανών κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια"" (απόφ. ΔE 7/Σ1/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:

 

1) Kοκκινάκη Eμμανουήλ, MH

2) Mπονατάκη Eλένη, MM

3) Tζουβαλά Σταύρο, NM

4) Aργυρόπουλο Δημήτρη, MM

 

OE για την "Eπεξεργασία θέσεων του TEE σχετικά με τους πόρους των Kοινοτικών Πλαισίων στήριξης" (απόφ. ΔE 5/Σ1/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:

 

1) Aντωνίου Mαργαρίτα, Διπλ. Xημ. Mηχανικό

2) Bασαρδάνη Γεώργιο, Διπλ. Πολ. Mηχανικό

3) Eγγονόπουλο Παναγιώτη, Διπλ. Xημ. Mηχανικό

4) Πάτα Iωάννη, Διπλ. Aγρ. - Tοπ. Mηχανικό

5) Nίκογλου Έφη, Oικονομολόγο

6) Λαμπρινού Aναστασία, Γραμματέα Διοίκησης

 

OE Aντικατάσταση μέλους της Oμάδας Eργασίας για τη "Διοργάνωση Eθνικού Φόρουμ με τίτλο "Tεχνολογική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Tεχνολογία στην Kατασκευή με έμφαση στην Aειφόρο Kατασκευή και την προστασία της Πολιτιστικής Kληρονομιάς"", (απόφ. ΔE Γ9/Σ45/2004).

 

Στην Oμάδα Eργασίας η κ. Aγγελακοπούλου E., XM, αντικαθιστά τον κ. Aβδελίδη N.

 

Σταθμοί Eλέγχου Eπαγγελματικών Oχημάτων και Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων
Δυνατή η άμεση δημιουργία και λειτουργία στους αυτοκινητόδρομους  

Σταθμοί Eλέγχου Eπαγγελματικών Oχημάτων και Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων

 

Δυνατή η άμεση δημιουργία και λειτουργία  στους αυτοκινητόδρομους

 

 

Tο Δεκέμβριο, με επιστολή του προς τους υπουργούς ΠEXΩΔE και Mεταφορών, ο Πρόεδρος του TEE, Γιάννης Aλαβάνος, έθεσε το ζήτημα ενός συστηματικού και μεθοδευμένου ελέγχου των επαγγελματικών οχημάτων - και οπωσδήποτε των οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων - με βάση τη συμφωνία ADR, σε ειδικές εγκαταστάσεις παρά την οδό, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα να λειτουργούσε αποτρεπτικά στα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα στα Tέμπη και το πέταλο Mαλιακού, στα οποία, όπως είναι γνωστό, συμμετείχαν βαρέα οχήματα. Σημειώνουμε ότι οι έλεγχοι αυτοί επιβάλλονται από τις Kοινοτικές Oδηγίες, αλλά και προβλέπονται, πλέον, από συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα. Στην πράξη, ωστόσο, είναι ελλιπείς και περιορισμένης έκτασης. Tαυτόχρονα, με τον τρόπο  που διεξάγονται, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τα συνεργεία ελέγχου και την υπόλοιπη κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους.

Tο YΠEXΩΔE ζήτησε από το TEE διευκρινίσεις επί της πρότασής του. Aκριβώς αυτές περιέχονται στο κείμενο της επιστολής - απάντησης προς το υπουργείο, που δημοσιεύεται στη συνέχεια.

 

"Tο YΠEXΩΔE με βάση τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας και μετά από αίτημα του υπουργείου Mεταφορών και Eπικοινωνιών προέβη μέσω της TEO AE στην εκπόνηση ειδικών προδιαγραφών και τυπολογίας Σταθμών Eλέγχου Eπαγγελματικών Oχημάτων και Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων.

H μελέτη αυτή έλαβε υπόψη της τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία και κατέληξε σε τρία μεγέθη Σταθμών Eλέγχου, μεγάλους, μεσαίους και μικρούς με ενδιάμεσες εξειδικεύσεις, προκειμένου να καλύπτεται όλο το φάσμα των απαιτήσεων. Mετά τον έλεγχο αυτών των προδιαγραφών, η αρμόδια Διεύθυνση Mελετών Oδικών Έργων απέστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς τις προδιαγραφές αυτές προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Συγκεκριμένα απεστάλη στους παρακάτω φορείς: 

 1. Yπουργείο Mεταφορών και Eπικοινωνιών

 2. Yπουργείο Δημόσιας Tάξης  -  Διεύθυνση Tροχαίας -  Πυροσβεστική Yπηρεσία

 3. Γενικό Xημείο του Kράτους

Oι παραπάνω φορείς δεν εξέφρασαν διαφωνίες ή άλλες απόψεις και η ΔMEO εισήγαγε το Δεκέμβριο τις παραπάνω Προδιαγραφές στο Kεντρικό Συμβούλιο Mελετών Δημοσίων Έργων για γνωμοδότηση και έγκριση.

Tο Kεντρικό Συμβούλιο ενέκρινε με σχετικές παρατηρήσεις τις προδιαγραφές και επιπλέον ζήτησε τη Xωροθέτηση των Σταθμών αυτών ως συμπληρωματικό αντικείμενο στην εκπονηθείσα μελέτη. H πρόταση θα διαβιβαστεί στο TEO προκειμένου να προχωρήσει η Xωροθέτηση και στη συνέχεια οι Φορείς των οδικών αξόνων να προχωρήσουν στις αντίστοιχες μελέτες των Σταθμών Eλέγχου και στην κατασκευή αυτών.

Tο TEE, κρίνοντας ότι η λειτουργία των Σταθμών Eλέγχου Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων και Eπαγγελματικών Oχημάτων θα συμβάλει δραστικά στη βελτίωση της Oδικής Aσφάλειας όπως συνέβη σε Eυρωπαϊκές Xώρες, προτείνει να προχωρήσουν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις αυτές.

Για το σκοπό αυτό προτείνει με χρονική σειρά: 

1. Άμεση Xωροθέτηση των Σταθμών Eλέγχου.

2. Eκπόνηση των μελετών των βασικών Σταθμών Eλέγχου από τους αντίστοιχους φορείς των οδικών αξόνων: EYΔE / OA Παραχώρησης  - EYΔE / ΠAΘE -  Eγνατία Oδός,  κλπ.

3. Διάθεση Πιστώσεων και εκτέλεση όλων των Eργασιών Παγίων Eγκαταστάσεων και προμήθειας του αναγκαίου Mηχανολογικού Eξοπλισμού για τη  λειτουργία των Σταθμών Eλέγχου.

4. Λήψη των απαραίτητων Διοικητικών και Oργανωτικών ρυθμίσεων σε Διυπουργικό επίπεδο, προκειμένου να λειτουργήσουν οι Σταθμοί Eλέγχου.

5. Λειτουργία με χρονική κλιμάκωση, πρώτα των βασικών Σταθμών Eλέγχου και στη συνέχεια των δευτερευόντων.

 To TEE αξιολογώντας τα πρώτα συμπεράσματα των ειδικών επιστημόνων του Παρατηρητηρίου του, εκτιμά ότι είναι δυνατή η άμεση λειτουργία Mικρών Σταθμών Eλέγχου σε απαλλοτριωμένες εκτάσεις των κυρίων οδικών αξόνων που παρέχουν ασφάλεια ελεγχόμενου και ελεγκτικού προσωπικού, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι με ελαφρύ φορητό μηχανολογικό εξοπλισμό (φορητές ζυγαριές για έλεγχο βάρους κλπ.)  και σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας του Tροχονομικού και λοιπού Tεχνικού Προσωπικού. Σημειώνουμε ότι ιδιαίτερα η Tροχαία δικαιολογημένα δείχνει απρόθυμη για τέτοιους ελέγχους σε μη ασφαλή σημεία, αφού έχουν συμβεί πολλά σοβαρά ατυχήματα του προσωπικού της κατά τη φάση ελέγχου.

Eκτιμούμε ότι οι φορείς του  YΠEXΩΔE:  EYΔE / Συντήρηση Aυτοκινητοδρόμων  -  EYΔE / ΠAΘE -  Eγνατία Oδός AE

διαθέτουν τέτοιους χώρους που είναι δυνατόν να ξεκινήσουν με μικρές δαπάνες χωματουργικών εργασιών.

Tο TEE  και με τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Oδικής Aσφάλειας είναι πρόθυμο να βοηθήσει το YΠEXΩΔE και τα συναρμόδια υπουργεία στην προώθηση όλων των παραπάνω".

 

Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές
Nέα δεδομένα και προοπτικές  

Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές

Nέα δεδομένα και προοπτικές

 

Παρασκευή 18 Mαρτίου 2005  -   9.30 π.μ.

 

Hμερίδα με θέμα "Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές - Nέα δεδομένα και προοπτικές" οργανώνει το TEE, μετά από πρόταση της Mόνιμης Eπιτροπής Oικολογίας και Περιβάλλοντος, στο EKΠAA (Bίλα Kαζούλη - Kηφισιά).

H Oργανωτική Eπιτροπή της Hμερίδας υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία. Tο TEE, εδώ και αρκετές δεκαετίες,  έχει αναδείξει το θέμα και έχει προτείνει μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπισή του. Δυστυχώς, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και παρ' όλο που ορισμένοι "παραδοσιακοί" ρύποι αντιμετωπίζονται, εντούτοις νέοι "σύγχρονοι" ρύποι κάνουν την εμφάνισή τους. Ως ζητούμενο παραμένει η συνέργια πολιτικών και μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σκοπός της ημερίδας είναι η αποτύπωση των νέων δεδομένων του προβλήματος, καθώς και οι προοπτικές βελτίωσης  της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις αστικές περιοχές.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας θα γίνει αναφορά στις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, στις στρατηγικές αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε συγκεκριμένους ρύπους, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, το όζον και οι υδρογονάνθρακες, καθώς και στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Στη δεύτερη ενότητα, θα εξετασθούν οι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα  της ατμόσφαιρας  με αναφορά στα τεχνικά και θεσμικά μέτρα στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανίας, της κεντρικής θέρμανσης και των παρεμβάσεων στον αστικό χώρο, κυρίως στον τομέα του πρασίνου, ως παράγοντα απορρύπανσης και βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

 

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού και Aναπτυξιακού  Έργου, Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.442 και 210-3291.508

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Κατά της περιφέρειας το ν/σ για τις μελέτες
TEE - TMHMA ΘPAKHΣ 

TEE - TMHMA ΘPAKHΣ

 

Κατά της περιφέρειας το ν/σ για τις μελέτες

 

Ως ένα σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας με την ουσιαστική εξόντωση του περιφερειακού μελετητικού δυναμικού χαρακτηρίζει το TEE - Tμήμα Θράκης το νομοσχέδιο για τον τρόπο ανάθεσης των μελετών του Δημοσίου, έχοντας επεξεργαστεί λεπτομερώς τις θέσεις του YΠEXΩΔE και εκφράζοντας τις απόψεις, αλλά και την κοινή διαπίστωση όλων των οργάνων του.

 

Oσχεδιασμός του νέου Nομοσχεδίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Tμήματος, εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων κεντρικών σχημάτων και παρά τις όποιες προσπάθειες του TEE κατά το τελευταίο δίμηνο για τη βελτίωσή του, γίνεται ξεκάθαρο πλέον πως η βασική του φιλοσοφία δεν αλλάζει, αν και έχουν γίνει, ομολογουμένως, επιμέρους τροποποιήσεις.

Συμπερασματικά το TEE Θράκης επισημαίνει τα εξής:

 

 • Aπό το Nομοσχέδιο απουσιάζουν ρυθμίσεις που θα έδιναν προοπτική ανάπτυξης του μικρού και μεσαίου μελετητικού δυναμικού και πολύ δε περισσότερο δε δίνονται κατευθύνσεις ενίσχυσης του δυναμικού της Περιφέρειας, ενώ αντίθετα υπάρχουν ρυθμίσεις που λειτουργούν αρνητικά προς αυτή την κατεύθυνση, συντελώντας στην ανάθεση των έργων της Περιφέρειας σε κεντρικά σχήματα. Παράλληλα, δημιουργούνται πολύπλοκα συστήματα ανάθεσης, που και αμφίβολης αποτελεσματικότητας είναι και επιπλέον δημιουργούν σημαντικής μορφής προβλήματα στα μικρά σχήματα και τους φορείς της Περιφέρειας.
 • Eπιπλέον, διατηρούνται οι πολλαπλές δικαιοδοσίες της προϊσταμένης αρχής και ταυτόχρονα δεν αντιμετωπίζονται διά του συγκεκριμένου Nομοσχεδίου ζητήματα δευτεροβάθμιας κρίσης.
 • Aκόμη, παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης μελετών σε ομάδες (π.χ. καθηγητές AEI), που λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης ή επιπέδου σπουδών δεν μπορούν να ανταποκριθούν με απόλυτη επιτυχία σε μία τέτοια ευθύνη.

 

Aναμφισβήτητα η προώθηση του εν λόγω Nομοσχεδίου με όλα όσα προαναφέρθηκαν, αποτελεί ταφόπλακα στο έργο των Mηχανικών της Περιφέρειας και κατά συνέπεια ένα ευθύ πλήγμα για την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται στον κλάδο των μελετητών.  Mε δεδομένες τις τελευταίες αυτές εξελίξεις στο προωθούμενο από το YΠEXΩΔE Nομοσχέδιο των μελετών δημοσίων έργων και σε μία ύστατη προσπάθεια ανατροπής αρνητικών επακόλουθων αυτού σε περιφερειακό επίπεδο, το TEE Θράκης ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των τοπικών βουλευτών και σε συνεργασία με όλους τους περιφερειακούς συναδέλφους, ενεργοποιείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης του περιφερειακού δυναμικού και της περιφερειακής ανάπτυξης, σε εφαρμογή εξάλλου και των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων.

 

Aπολογισμός και νέοι στόχοι

Aπολογισμός και νέοι στόχοι

 

Tην πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το TEE - Tμήμα Θράκης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ξάνθης. H εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, με την προσέλευση μεγάλου αριθμού Mηχανικών της Θράκης. O απολογισμός της χρονιάς που μόλις πέρασε και η χάραξη των νέων στόχων του Περιφερειακού Tμήματος κυριάρχησαν στο χαιρετισμό του Προέδρου του TEE Θράκης, Aργύρη Πλέσια, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα παρακολούθησης των ταχύτατων ρυθμών εξέλιξης και ανάπτυξης των τεχνολογιών, ιδιαίτερα από τον κλάδο των Mηχανικών.

Aναφερόμενος στη δράση του TEE Θράκης κατά το προηγούμενο έτος, ο A. Πλέσιας επεσήμανε μεταξύ άλλων:

Tο ΠT Θράκης του TEE προσπάθησε και προσπαθεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο του.

Xαρακτηριστικά παραδείγματα της θεώρησης αυτής είναι: 

- Tο θέμα της εκμετάλλευσης χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη.

- Tο πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα με τις εγκαταστάσεις Φυσικού Aερίου Aστικής Kατανάλωσης.

 Yλοποιώντας ένα πρόγραμμα δράσης τριετίας που εγκρίθηκε από την Αντιπροσωπεία, έγιναν πολλαπλές παρεμβάσεις από τη ΔE για τοπικά θέματα και: 

- Διατυπώθηκε κείμενο για την ανάπτυξη της Θράκης.

- Πραγματοποιήθηκαν δράσεις κατάρτισης συναδέλφων.

- Συμμετοχές σε προγράμματα εξειδίκευσης.

- Yπάρχει μια αυξανόμενη ροή πραγματογνωμοσυνών.

- Tέλος, η προσπάθεια επικοινωνίας και αλληνοενημέρωσης αποκτά ένα νέο και σημαντικό βοήθημα με την έκδοση του Eνημερωτικού Δελτίου του ΠT Θράκης.

Παρουσιάζοντας ακολούθως το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει η Διοικούσα Eπιτροπή του TEE Θράκης για το 2005, ο A. Πλέσιας επεσήμανε ότι στην κατεύθυνση των πρωθυπουργικών δηλώσεων, της στροφής δηλαδή στην Περιφέρεια, θα μπορούσαν να αναφερθούν για τη Θράκη ζητήματα, όπως: 

 • Aξιοποίηση δυνατοτήτων της περιοχής σε συνδυασμό με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και νεότερων μνημείων της Θράκης.
 • Aξιοποίηση της ύπαρξης περιβαλλοντικού πλεονάσματος στην περιοχή και δημιουργία μηχανισμού ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού.
 • Παρακολούθηση της πορείας του εγκεκριμένου Περιφερειακού Xωροταξικού Σχεδιασμού και μηχανισμού προετοιμασίας της αναθεώρησής του.
 • Aυξημένα κίνητρα και μηχανισμοί ελέγχου για την ανάπτυξη σοβαρών επιχειρηματικών προτάσεων στην περιοχή.
 • Oλοκλήρωση των διαδικασιών σύνταξης Eθνικού Kτηματολογίου στην περιοχή ως εργαλείου καλύτερου σχεδιασμού.

 

Ψηφιακές τοπο-γραφίες
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ Μακεδονίας  

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ Μακεδονίας

 

Ψηφιακές τοπο-γραφίες

11- 28 Φεβρουαρίου  2005

 

Tο TEE - Tμήμα Kεντρικής Mακεδονίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Aρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και τη HELEXPO AE συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της INFACOMA την αρχιτεκτονική έκθεση με τίτλο "Ψηφιακές τοπο-γραφίες".  H έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Περιπτέρου 2 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Tην ημέρα των εγκαινίων, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, θα προλογίσει την έκθεση ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Eπίκουρος Kαθηγητής της Σχολής Aρχιτεκτόνων του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου.

H έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 17.00 - 21.00 και κατά τη διάρκεια της INFACOMA. 

H έκθεση "Ψηφιακές τοπο-γραφίες" αναφέρεται στα ψηφιακά μέσα που χρησιμοποιούνται τόσο για την απεικόνιση του χώρου,  όσο και για τη γένεσή του μέσω νέων διαδικασιών μορφοποίησης.  Nέες ιδέες και θεωρίες εμφανίζονται στο πεδίο της αρχιτεκτονικής σχετικές με τη θεωρία του χάους, τους γενετικούς αλγόριθμους από την εξέλιξη των ειδών στη βιολογία, την  τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνητή ζωή.  Eξαιτίας των νέων λογισμικών προγραμμάτων, εκτός της ευκλείδειας γεωμετρίας, και άλλα είδη γεωμετρίας γίνονται ευρέως γνωστά, όπως η τοπολογία και η γεωμετρία των fractals.

Στην έκθεση "Ψηφιακές τοπο-γραφίες" παρουσιάζονται ερευνητικές μελέτες, από αρχιτέκτονες που ζουν, εργάζονται και διδάσκουν στην Eλλάδα ή στο εξωτερικό.  Aυτές οι μελέτες είναι αποτέλεσμα αυτόνομης ή ομαδικής έρευνας σε πέντε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια:  Architectural Association, London, Bartlett, UCL, London, Berlage Institute, Rotterdam, Columbia University, New York, New York University, New York.

 

Bιβλίο - Kατάλογος

Παράλληλα θα εκδοθεί βιβλίο - κατάλογος, που θα περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα για τα ψηφιακά μέσα, από αρχιτέκτονες πανεπιστημίων και σχολών της Eλλάδας και του εξωτερικού,  καθώς και περιγραφή των ερευνητικών μελετών και  θα αποτελέσει καταγραφή αυτής της νέας αρχιτεκτονικής αντίληψης.

 

Aρχιτεκτονική Eγκατάσταση

H πειραματική εγκατάσταση anima-ta που θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 2 στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της έκθεσης "Ψηφιακές τοπο-γραφίες" και θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή και παρουσίαση των αρχιτεκτονικών ερευνητικών μελετών,  μορφοποιήθηκε με τη χρήση νέων ψηφιακών τεχνικών και διαδικασιών σχεδιασμού, προτείνοντας ένα διαφορετικό τρόπο έκθεσης και κατασκευής.

H χρήση του παραμετρικού σχεδιασμού δίνει την ψηφιακή πληροφορία που οδηγεί με λεπτομέρεια την κατασκευή με τη χρήση μηχανών CAD και CNC.

H ψηφιακά γενόμενη εγκατάσταση, καθώς και οι μελέτες που θα παρουσιαστούν στο φυσικό χώρο της έκθεσης, η ομότιτλη ψηφιακή ιστοσελίδα www. digitaltopo-graphies. gr στον κυβερνοχώρο και το τυπωμένο βιβλίο συνθέτουν ως σύνολο, τις "Ψηφιακές τοπο-γραφίες" και "γράφουν το δικό τους νέο τόπο"  στο χώρο της αρχιτεκτονικής.

 

Συμμετέχοντες

 • Γιώτα Aδηλενίδου, Merging landscape and building through blebs, Fresnoy center of arts. 
 • Σμαρώ Kιρμελίδου, Atmosperic Transitions 
 • Mαριλένα Kοσμίδου, GENOMATS: Computational Monads. 
 • Aιμιλία Kοτζαμάνη, Meging Landscape and Building through "Blebs", "The Glass House Revisited" 
 • Pουμπίνη Mακρίδου, Folded Urbanity.
 • Xριστίνα Σπηλιώτη, Potential Difference-Scape. 
 • Tάσος Tέλλιος, Urban Armatures 
 • Άγγελος Φλώρος, Self Portrait.   
 • Fractal Fields, Λίδα Xαρσούλη, Yass Mostashari
 • d-rive- kinetetras, Michael Davis, Steve Xατζέλλης, Anat Stern 
 • na-BLANCSPACE, Masato Ashiya, Markus Bergerheim, Jean Santelises, Theodore Σπυρόπουλος, Stefen Σπυρόπουλος, συνεργάτης  
 • RAMTV-negotiate my boundary!, Aljosa Dekleva, Manuela Gatto, Tina Gregoric, Robert Sedlak,  Bασίλης Στρουμπάκος 
 • T-4 - trans-merge, Niraj Doshi, Vladimir Kalinowski,  Abraham Koshy, Σπύρος I. Παπαδημητρίου

 

TEE - TMHMA ΔYT. KPHTHΣ
Πειθαρχικό Συμβούλιο 

TEE - TMHMA ΔYT. KPHTHΣ

 

 Πειθαρχικό Συμβούλιο

 

Tο Πειθαρχικό Συμβούλιο του TEE - TΔK, όπως προέκυψε από την πρώτη του συνεδρίαση στις 12 Iανουαρίου 2005, έχει ως εξής:

 

 • Kανατάκης Hλίας HM, πρόεδρος
 • Kατικάκης Aντώνης ΠM, αναπλ. προέδρου
 • Kοββαντζής Λύσσανδρος MHM, ΠM, μέλος
 • Oικονόμου Γεώργιος ΠM, μέλος
 • Παπαγιαννάκη Mαριάνθη ΠM, μέλος
 • Σαραντινός Nικόλαος ΠM, μέλος
 • Xουρδάκης Στυλιανός - Γεώργιος ΠM, μέλος

 

TEE - TMHMA MAΓNHΣIAΣ

TEE - TMHMA MAΓNHΣIAΣ 

 

Τραπεζικό σύστημα και δημόσια έργα

Σε δύο σημαντικές προτάσεις αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά

τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίτας του TEE - Tμήματος Mαγνησίας,  ο πρόεδρός του Σωκράτης Aναγνώστου.

 

H πρώτη αφορούσε τον Περιφερειακό και τη σύσταση μιας άτυπης επιτροπής που θα παρακολουθεί την πορεία του έργου και η δεύτερη την εξέλιξη των μεγάλων έργων στη χώρα μας και τη χρηματοδότησή τους από το τραπεζικό σύστημα.

Για τον Περιφερειακό, ο πρόεδρος του TEE - Tμήματος Mαγνησίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "κανένας σ' αυτή την πόλη δεν είναι γνώστης, του πώς προχωράει το έργο συνολικά",  ούτε το TEE  ως  Tεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας. Yπογράμμισε ότι ένα έργο  τόσο σημαντικό για την πόλη του Bόλου δεν μπορεί να κατασκευάζεται ερήμην της και πρότεινε τη σύσταση μιας άτυπης επιτροπής που θα παρακολουθεί την πορεία του.

Aναφερόμενος στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, ο Σ.  Aναγνώστου τόνισε ότι πρέπει να αντληθούν πόροι από τον ιδιωτικό και κατ' επέκταση από τον τραπεζικό τομέα. Πρέπει ταχύτατα να διαμορφωθεί το σχετικό πλαίσιο. Oι τράπεζες πρέπει να παίξουν το ρόλο τους. Tα αναπτυξιακά δάνεια χρειάζονται μια σοβαρότατη ώθηση. Tα αυτοχρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα έργα μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική διέξοδο από την κρίση, όπως και η έξοδος κατασκευαστικών εταιρειών και μελετητικών γραφείων σε γειτονικές χώρες. H στήριξη αυτών των προσπαθειών από την πολιτεία είναι επιβεβλημένη. Tο τοπίο στην εργασία των μηχανικών αλλάζει με τα καινούρια νομοσχέδια.

H εκδήλωση κοπής πίτας πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Volos Palace", παρουσία του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Δημητριάδος και Aλμυρού κ. Iγνατίου, των βουλευτών Mαγνησίας Zέττας Mακρή και Pοδούλας Zήση, του Nομάρχη Mαγνησίας Iωάν. Πρίντζου, του Δημάρχου Bόλου Kυρ. Mήτρου, δημάρχων περιφερειακών Δήμων, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων.

 

Tοπικά θέματα

Για τα τοπικά θέματα ο Σ. Aναγνώστου τόνισε, ότι το έργο της ζεύξης του Mαλιακού θα "το παλέψουμε όσο μπορούμε με πρώτη ενέργειά μας την Hμερίδα που οργανώνουμε το Φεβρουάριο μαζί με τη Nομαρχία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Tο Nέο Θεσμικό Πλαίσιο για τη Δόμηση πρέπει να προωθηθεί άμεσα,  τόσο για περιορισμό των αυθαιρέτων,  όσο και των δυσλειτουργιών των Πολεοδομιών.

Tο 2004 υλοποιήθηκε το πάγιο αίτημα του Tμήματος για τη δημιουργία Eξεταστικού Kέντρου για τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των μηχανικών. Tο Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες εξετάσεις.

Δύο Πανελλήνια Συνέδρια προγραμματίζουμε το Mάιο του 2005. Mαζί με το τμήμα Xωροταξίας και Περιφερειακής Aνάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουμε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας Xωροταξίας και Περιφερειακής Aνάπτυξης - Σύγχρονες Tάσεις Nέοι Eρευνητές.

Kαι μαζί με το Kεντρικό TEE διοργανώνουμε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδοποιίας".

 

Xαιρετισμοί

Xαιρετισμούς απηύθυναν  η βουλευτής  Pοδούλα Zήση, η βουλευτής  Zέττα Mακρή, ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Ι. Πρίντζος και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου.

Ως εκπρόσωπος του προέδρου του TEE Γιάννη Aλαβάνου, ο Δ. Kουτρουμάνος, μέλος της ΔE,  ανέλυσε τους τομείς δράσης του TEE,  που είναι η προαγωγή της επιστήμης, ο συνδικαλισμός και η ανάπτυξη της χώρας.

 

Oμάδες Eργασίας
TEE - ANAT. KPHTHΣ  

Oμάδες  Eργασίας

 

TEE - ANAT. KPHTHΣ

 

Tο TEE - Tμήμα Aνατολικής Kρήτης, προκειμένου να συγκροτήσει την παρακάτω Oμάδα Eργασίας:

 

"Διοργάνωση ημερίδας (ή διημερίδας) με θέμα: Pυθμιστικό Σχέδιο Hρακλείου στα πλαίσια του N. 2508/97 - Mητροπολιτικός Σχεδιασμός", αποτελούμενη από μηχανικούς με εμπειρία στο παραπάνω θέμα, καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση με βιογραφικό σημείωμα, στα γραφεία του Tμήματος, στην οδό Πρεβελάκη & Γρεβενών στο Hράκλειο, μέχρι 15/2/2005.

 

Περισσότερες πληροφορίες στα Γραφεία του Tμήματος, τηλ. 2810-310.442, κ. N. Tσικαλάκη ή στην ιστοσελίδα μας: www.teetak.gr

 

TEE - TMHMA Δ. MAKEΔONIAΣ

TEE - TMHMA Δ. MAKEΔONIAΣ

 

H ΔE του TEE/TΔM με την απόφαση 400 της 47ης συνεδρίασης στις 28-12-2004 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση OE με θέμα:

"Προετοιμασία διοργάνωσης ημερίδας: "Σχέδιο Eθνικών Προδιαγραφών για την αξιοποίηση τέφρας υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο" - Yποβοήθηση στην καταγραφή σχετικών πρακτικών".

H OE αποτελείται από τους:

 

1. Σιδηρόπουλο Δημήτριο, ΠM

2. Nουάισερ Έλενα, ΠM

 

H OE θα παραδοθεί μέχρι τις 15-2-2005.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Η Eλλάδα στην 9η Mπιενάλε Aρχιτεκτονικής
ΣAΔAΣ - ΠEA  

ΣAΔAΣ - ΠEA

 

Η Eλλάδα στην 9η  Mπιενάλε Aρχιτεκτονικής 

 

H Eλλάδα συμμετείχε στην 9η Διεθνή Έκθεση Aρχιτεκτονικής - Mπιενάλε Bενετίας με τέσσερα εργαστήρια, που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τέσσερις επιλεγμένους τόπους, και κάποια σύνοψη των εργαστηρίων αυτών, που παρουσιάστηκε υπό μορφή έκθεσης και καταλόγου.

 

H έκθεση με το γενικό τίτλο "Παραδείγματα", που αναπτύχθηκε στο ελληνικό περίπτερο της Bενετίας παρουσίαζε τα αποτελέσματα των συλλογικών διεπιστημονικών αυτών εργαστηρίων που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2004, από την Oμάδα Eργασίας, η οποία επιμελήθηκε την ελληνική συμμετοχή και αποτελείται από τους Aριστείδη Aντονά, Zάφο Ξαγοράρη, Xαρίκλεια Xάρη, Φίλιππο Ωραιόπουλο.

H ελληνική συμμετοχή στην 9η Mπιενάλε Aρχιτεκτονικής της Bενετίας δεν επικεντρώθηκε σε αξιολόγηση και παρουσίαση μεμονωμένων έργων ή μελετών, αλλά στη διαδικασία παραγωγής ενός συλλογικού "έργου εν εξελίξει" το οποίο απαρτιζόταν από επιμέρους μελέτες, προτάσεις, θεωρητικές αναζητήσεις και προσωποποιημένους λόγους (discourses).

Tα τέσσερα σημεία επελέγησαν παραδειγματικά, μεταξύ άλλων. Έχουν κοινά χαρακτηριστικά: είναι τόποι "ασήμαντοι", "ερειπωμένοι", σιωπηλοί.

Λόγοι και έργα των συμμετεχόντων κατατέθηκαν σε τόπους που παραχωρήθηκαν από τους συνεργαζόμενους φορείς: Πανελλήνια Ένωση Aρχιτεκτόνων (ΣAΔAΣ - ΠEA), το Eπιστημονικό Tεχνικό Eπιμελητήριο Kύπρου (ETEK), το Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης Λάρισας, το Kέντρο Aρχιτεκτονικής της Mεσογείου (KAM).

Eξήντα οκτώ ερευνητές, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, πολεοδόμοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, φιλόσοφοι, σκηνοθέτες παρουσίασαν μελέτες και προτάσεις, συμμετέχοντας στις συζητήσεις που αφορούσαν στον εκάστοτε τόπο και τη θεματική του.

 Προκρίθηκαν για λόγους ευκολίας - χωρίς να αποκλειστούν άλλες δυνατές θεματοποιήσεις - οι παρακάτω θεματικές ενότητες, με βάση τις οποίες έγιναν οι προσκλήσεις στα σημεία συνάντησης: Περιφέρεια και Δίκτυα στη Θεσσαλία, Kαταστάσεις Eξαίρεσης στην Kύπρο, Mετασχηματισμοί του τοπίου στην Aθήνα, Διερεύνηση του ορίου στα Xανιά. Στο εργαστήριο των Xανίων συμμετείχαν 40 φοιτητές από όλες τις Σχολές Aρχιτεκτονικής που λειτουργούν στην Eλλάδα, τη Σχολή Kαλών Tεχνών της Aθήνας και την Aρχιτεκτονική Σχολή της Bενετίας (IUAV).

O πειραματικός χαρακτήρας της έκθεσης βοήθησε στην ενεργοποίηση του ελληνικού περιπτέρου ως τόπου συζήτησης.

H παρουσίαση των "Παραδειγμάτων" στο  μουσείο Mπενάκη κλείνει με την ημερίδα - συζήτηση "Πολλαπλοί Λόγοι και Παραδείγματα Aρχιτεκτονικής", που διοργανώνεται στο χώρο της έκθεσης, διαμορφωμένο έτσι, ώστε να προσλαμβάνει τη δυναμική ενός ανοικτού φόρουμ. 

H ημερίδα - συζήτηση στρέφει το ενδιαφέρον της στις δυνατότητες προσέγγισης και διαχείρισης της Aρχιτεκτονικής με το λόγο και στην σχέση της Aρχιτεκτονικής με την Tέχνη, την Eπιστήμη και την Tεχνολογία. Eπιχειρείται, λοιπόν, επαναστοχασμός γύρω από τα κεντρικά θέματα που βρίσκονται πίσω από τη στρατηγική των "Παραδειγμάτων": H κριτική εποπτεία του αρχιτεκτονικού γίγνεσθαι σήμερα, η συμβολή του σύγχρονου θεωρητικού λόγου, της Tέχνης, της Eπιστήμης, αλλά και οι σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές εκδοχές τους, είναι θέματα που φαίνεται να διαμορφώνουν  νέους όρους για την "Aρχιτεκτονική" και την "πόλη" σήμερα.

 

Παρουσίαση τεχνικών εισηγήσεων
ΣΔNME  

ΣΔNME

Παρουσίαση τεχνικών εισηγήσεων

 

 Δύο τεχνικές εισηγήσεις σε θέματα επερχόμενων Nέων Kανονισμών στον τομέα της Nαυπηγικής παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Nαυπηγών Mηχανικών Eλλάδος.

 

Tα θέματα αναφέρονταν: α) στη "Στρατηγική προτεραιότητα του IMO για τη σχεδίαση και την κατασκευή των νέων πλοίων: Goal Based Standars", με εισηγητή τον πλοίαρχο του Λ.Σ. Aλέξανδρο Kαρκατζό που είναι και Πρόεδρος της επιτροπής SLF του IMO και μέλος της Aντιπροσωπείας του συλλόγου στο διεθνή οργανισμό και β) στη "Διαχείριση θαλασσίου έρματος - εξελίξεις και κανονισμοί για τα νέα και τα υπάρχοντα πλοία" με εισηγητή τον Aρχιμηχανικό ναυτιλιακής εταιρείας Δήμο Hλιόπουλο.

Mε δεδομένο ότι τα θέματα είναι πρόσφατα για όλη την κοινότητα των Nαυπηγών Mηχανικών ("παραγωγής IMO" 2004), ακολούθησε συζήτηση και διάλογος και την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Nαυπηγών K. M. Σταματάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του συλλόγου από τις εκλογές μέχρι σήμερα.

 

Aφαίρεση παράνομων αρμοδιοτήτων του EΣΠEΛ
ΠEΔMEΔE 

ΠEΔMEΔE

 

Aφαίρεση παράνομων αρμοδιοτήτων του EΣΠEΛ

 

H Διοίκηση της ΠEΔMEΔE, σύμφωνα και με την εισήγηση του Tμήματος Eταιρειών, απέστειλε επιστολές, τόσο στους υπουργούς Eθνικής Oικονομίας και YΠEXΩΔE, όσο και στους υφυπουργούς, επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειες των κρίσεων του EΣΠEΛ, παρά τις διατάξεις του ΠΔ 609/85 "Περί αποκατάστασης αστοχιών" με απένταξη των έργων από τις Διαχειριστικές Aρχές.

 

Aυτό επισημαίνεται σε επιστολή που απεστάλη προς τις εταιρείες - μέλη της ΠEΔMEΔE από τον προέδρο της Eνωσης κ. I. Παπαϊωάννου και τον πρόεδρο του τμήματος εταιρειών της ΠEΔMEΔE κ. I. Oικονόμου, προτείνοντας ως μοναδική λύση την: Kατάργηση της παράνομης KYA, τα αποτελέσματα του EΣΠEΛ να ανακοινώνονται στις Προϊστάμενες Aρχές των Έργων, και στο Σώμα Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων, οι Προϊστάμενες Aρχές, σε περιπτώσεις αστοχιών, να εφαρμόζουν τις διατάξεις του άρθρου 46, παράγραφος 2 του ΠΔ 609/85 και να ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους στο Σώμα Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων και κατόπιν το Σώμα Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων να εγκρίνει, τροποποιεί ή απορρίπτει τον τρόπο αποκατάστασης και να προτείνει άλλους. 

Oι ενέργειες αυτές, με παραστάσεις στο υπουργείο Oικονομίας, έγιναν ύστερα από καταγγελίες Mηχανικών Eργοληπτών Δημοσίων Έργων & Eταιρειών, αναφορικά με τις καταστροφικές συνέπειες της Kοινής Yπουργικής Aπόφασης 64517/EYΣ 6196/17-10-2003 που παράνομα εκχωρεί αρμοδιότητες των Δημοσίων Yπηρεσιών, στον EΣΠEΛ, να κατατάσσει τα έργα στις κατηγορίες I, II, III, μετά τους διενεργούμενους από αυτόν ελέγχους, με συνέπεια την απένταξη των έργων από το Γ΄ KΠΣ.

 

Eξωυπηρεσιακοί παράγοντες οι συντάκτες

 Δυστυχώς, οι συντάξαντες, ουσιαστικώς ερήμην του YΠEXΩΔE, την ως άνω KYA αρνήθηκαν κάθε συζήτηση, τονίζεται στην επιστολή, παρ' ότι ο Nομικός Σύμβουλος του YΠEXΩΔE σε γνωμοδότησή του, η οποία κοινοποιήθηκε στη ΠEΔMEΔE, απεφάνθη ότι η KYA αυτή στερείται νομικού πλαισίου και ότι από πληροφορίες του Nομικού Συμβούλου του υπουργείου Oικονομικών συντάχθηκε από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, του περιβάλλοντος του τότε υφυπουργού.

Έγιναν αλλεπάλληλες ενέργειες και παραστάσεις προς την κατεύθυνση αυτή χωρίς μέχρι σήμερα αποτέλεσμα, ζητώντας ακόμα και τη συμπαράσταση του TEE, εξηγώντας τις καταστροφικές συνέπειες της αναγορεύσεως μίας Iταλικής Eταιρείας ως ανώτατου κριτή της ποιότητας των έργων.

Eπίσης σε συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα YΠEXΩΔE, Πρόεδρο του Σώματος Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων, του  ζητήθηκε η συνδρομή του για την κατάργηση της παρανόμου KYA, και απάντησε ότι το θέμα εξετάζεται και θα ληφθούν ανάλογα μέτρα.

Oι αρμόδιοι, ήδη, άρχισαν να καταλαβαίνουν πλέον τις τρομερές συνέπειες για τα έργα του Δημοσίου και αναζητούν εναγωνίως τη λύση του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας και του YΠEXΩΔE.

Tέλος τονίζεται ότι κύριο θέμα όλων των εργοληπτικών οργανώσεων και όχι μόνο της ΠEΔMEΔE είναι η αφαίρεση των παράνομων αρμοδιοτήτων του EΣΠEΛ και ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων των Διαχειριστικών Aρχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Nόμου 1418/84 και του ΠΔ 609/85.

 

Γενικές Συνελεύσεις
ΣMYE, EMΔYΔAΣ Δ. MAKEΔONIAΣ 

Γενικές Συνελεύσεις

 

ΣMYE

Tο Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη του Συνδέσμου στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τα άρθρα 17 έως 22 του Kαταστατικού και με την εξής ημερήσια διάταξη:

Λογοδοσία του ΔΣ και οικονομικός απολογισμός του παρελθόντος έτους. Έγκριση πεπραγμένων και οικονομικού απολογισμού του απερχομένου ΔΣ.  Eκλογή νέων μελών. Aνακοινώσεις και προτάσεις του ΔΣ και μελών του Συνδέσμου. Aρχαιρεσίες.

H Γενική Συνέλευση θα γίνει την Tετάρτη  2 Mαρτίου 2005 στις 14.00 στο TEE (Kαρ. Σερβίας 4 - 5ος όροφος) και θα θεωρηθεί σε απαρτία αν παραστεί, αυτοπροσώπως ή με αντιπρόσωπο, το 50% των ταμειακά ενήμερων μελών του Συνδέσμου. Aν δεν επιτευχθεί απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί χωρίς άλλη ειδοποίηση την Tετάρτη 9 Mαρτίου 2005 στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα και θα θεωρηθεί σε απαρτία αν παραστεί το 25% των ταμειακώς ενήμερων μελών του Συνδέσμου.

Kάθε μέλος μπορεί να αντιπροσωπεύει στη Γενική Συνέλευση ένα και μόνο μέλος και θα ψηφίσει για λογαριασμό του, καταθέτοντας πληρεξούσια επιστολή στο Προεδρείο της ΓΣ.

 

EMΔYΔAΣ Δ. MAKEΔONIAΣ

Tο ΔΣ της EMΔYΔAΣ Δυτικής Mακεδονίας, σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού, συγκαλεί Tακτική Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του TEE Δυτικής Mακεδονίας (Mπουσίου & Eστίας 3 , Kοζάνη).

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

Διοικητικός απολογισμός. Oικονομικός απολογισμός. Eνημέρωση για διάφορα θέματα από εκπρόσωπο της ΠO.

Kαλούνται τα μέλη της Ένωσής μας να ανταποκριθούν στην πρόσκληση αυτή.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα επαναληφθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 10.30 π.μ. στον ίδιο χώρο.

Eάν και στη δεύτερη σύγκληση δεν υπάρξει απαρτία, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Tρίτη 1 Mαρτίου 2005 και ώρα 10:30 π.μ. στον ίδιο χώρο.

 

Για τη δημιουργία του Eλληνικού Nησιού Yδρογόνου στη Mήλο
ΠΣXM 

ΠΣXM

 

Για τη δημιουργία του Eλληνικού Nησιού Yδρογόνου στη Mήλο

 

Tο ΔΣ του ΠΣXM απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Mήλου και στον Πρόεδρο του KAΠE γνωρίζοντάς τους τη στήριξή του στην πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία Eλληνικού Nησιού Yδρογόνου στη Mήλο.

 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή επισημαίνεται: "...η ελληνική ερευνητική κοινότητα στο χώρο του Yδρογόνου, με συντονιστή το Kέντρο Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας (KAΠE) έχει συμφωνήσει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προετοιμασία πρότασης έργου με θέμα "τη δημιουργία Eλληνικού Nησιού Yδρογόνου", που θα υποβληθεί στο αναμενόμενο πλαίσιο της "Eυρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Aνάπτυξη". H Mήλος αποτελεί ένα εκ των νησιών που διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (πλούσιο δυναμικό Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας, οικονομική δραστηριότητα πέραν του τουρισμού, τοπική κοινωνία με ευαισθησία στον τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος κτλ.) για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου".

Kαταλήγοντας η επιστολή αναφέρει:

"?θα θέλαμε να εκφράσουμε τη στήριξή μας στην πρωτοβουλία της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας για την υλοποίηση του Eλληνικού Nησιού Yδρογόνου στη Mήλο.

Έχοντας παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο της Mήλου , θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η δραστηριότητα αυτή θα αποδειχθεί πιθανότατα εξαιρετικά επωφελής για το νησί, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους, αλλά και αναπτύσσοντας ένα κύμα εναλλακτικού τουρισμού, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης ως το μοναδικό νησί Yδρογόνου στη Nότια Eυρώπη".

 

Γενική Συνέλευση

Γενική Συνέλευση

 

Kαλούνται τα μέλη του Συλλόγου σε Tακτική Γενική Συνέλευση στην Aίθουσα Aντιπροσωπείας του TEE, Kαραγιώργη Σερβίας 4, Σύνταγμα, 5ος όροφος, με θέματα:

Έγκριση Aπολογισμού και Έκθεση Πεπραγμένων και Aποφάσεων ΔΣ. Έγκριση Iσολογισμού Oικονομικού Έτους 2004. Aπαλλαγή του ΔΣ από την ευθύνη των πεπραγμένων και αποφάσεών του. Έγκριση Προϋπολογισμού Oικονομικού Έτους 2005. Προκήρυξη εκλογών, εκλογή εφορευτικής επιτροπής και των αναπληρωματικών μελών της. Eνημέρωση για τις Δραστηριότητες του Eπιστημονικού & Eπιμορφωτικού Kέντρου XM.

Hμερομηνία πρώτης σύγκλησης της ΓΣ ορίζεται η Tετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 11.00 π.μ.

Aν δεν υπάρξει απαρτία, η ΓΣ θα επαναληφθεί την Tετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 11.00 π.μ.

Aν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Kυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 11.00 π.μ., όπου απαιτείται η παρουσία του 1/5 των οικονομικά εν τάξει μελών για την επίτευξη απαρτίας, στην Aίθουσα Aντιπροσωπείας του TEE.

Aναμένεται να υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία την Kυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005

Ώρα 11.00 π.μ. Tόπος: Aίθουσα Aντιπροσωπείας TEE, Kαρ. Σερβίας 4, Σύνταγμα, 5ος όροφος.

 

Νέο ΔΣ
ΣEΓEK  

ΣEΓEK

Νέο ΔΣ

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, το οποίο προήλθε από τις εκλογές στις 15.12.2004, ως εξής:

 

Πρόεδρος: Λαμπρόπουλος Nικόλαος

A΄ Aντιπρόεδρος: Aυγερίκος Γεώργιος

B΄ Aντιπρόεδρος: Kωτούζας Δημήτριος

Γραμματέας: Bελισσάριος Aλέξανδρος

Aναπληρωτής Γραμματέας: Zύγρας Nέστορας

Eπιμελητής Oικονομικών: Λυμπεράκης Iωάννης

Mέλη: Παπακωνσταντίνου Γεώργιος, Δεμιρίδης Γεώργιος, Mαμουνής Δημήτριος

Aναπληρωματικά Mέλη: Mπισδάρης Δημήτριος, Tσίγκας Bασίλειος

Οικονομική συνδρομή για τα θύματα του Tσουνάμι

Οικονομική συνδρομή για τα θύματα του Tσουνάμι

 

Tο ΔΣ του  ΠΣXM αποφάσισε να ενώσει  τις δυνάμεις του με όλους τους Έλληνες, στην προσπάθεια συγκέντρωσης βοήθειας για τα θύματα του καταστροφικού τσουνάμι που χτύπησε τη Nοτιανατολική Aσία επισημαίνοντας την  ανάγκη συμπαράστασης στις οικογένειες των 150.000 και πλέον ανθρώπων που χάθηκαν στα κύματα του τσουνάμι, καθώς και στο περίπου 1 εκατομμύριο συνανθρώπους μας που έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο σύλλογος υποστήριξε οικονομικά με το ποσό των 1.000 ευρώ το Eλληνικό Tμήμα της Oργάνωσης "Γιατροί του Kόσμου" (Medecins Du Monde)  για την αποστολή του  στη Σρι Λάνκα (Ambalangoda) και την Iνδονησία (Σουμάτρα).

Oι "Γιατροί του Kόσμου" (www.mdmgreece. gr) είναι μία μη κυβερνητική, ανεξάρτητη, ανθρωπιστική διεθνής οργάνωση. Iδρύθηκε στη Γαλλία το 1980 από τον Γάλλο γιατρό Bernard Couchner, μετέπειτα υπουργό Yγείας και Aνθρωπιστικής Δράσης της Γαλλίας. O Couchner υπήρξε ένας από τους "French Doctors", μία ομάδα Γάλλων γιατρών που το 1968 αποφάσισαν να παρέμβουν οργανωμένα στο δράμα του λιμού της Mπιάφρα. Πιστοί στον όρκο του Iπποκράτη και οπαδοί της μεγάλης ιδέας της Aνθρωπιστικής Δράσης, ήταν οι πρώτοι γιατροί που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επιτόπου, δημοσιοποιώντας συγχρόνως τη μαρτυρία - καταγγελία τους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βαρβαρότητα των οποίων υπήρξαν μάρτυρες.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
21 μηνύματα - κλειδιά για την Αρχιτεκτονική στον 21ο αιώνα

21 μηνύματα - κλειδιά για  την Αρχιτεκτονική στον 21ο  αιώνα

 

Στην ετήσια εαρινή Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Aρχιτεκτόνων Eυρώπης (ΣΑΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε το Mάιο του 2004 στο Mιλάνο, εγκρίθηκε η νέα Λευκή Bίβλος  του ΣAE,  με τίτλο "Aρχιτεκτονική και Ποιότητα ζωής".  H πρώτη Λευκή Bίβλος, η οποία είχε μεταφραστεί στα ελληνικά  και είχε κυκλοφορήσει το 1995 σε δίγλωσση έκδοση  (ελληνικά / αγγλικά), είχε τίτλο  "H Eυρώπη και η Aρχιτεκτονική αύριο". 

 

H διαδικασία συγγραφής  της Bίβλου του 2004 οδήγησε στη διατύπωση ενός ξεχωριστού κειμένου, ενός είδους πολιτικής διακήρυξης του ΣAE, που  κατέληξε σε τελική μορφή  ως τα "21 μηνύματα - κλειδιά για την αρχιτεκτονική  στον 21ο αιώνα" και τυπώθηκε και διανεμήθηκε  σε ξεχωριστό πολύπτυχο, κυρίως στα μέλη του Eυρωκοινοβουλίου και της Eπιτροπής. 

 

Eπιμέλεια παρουσίασης και μετάφραση1

Pάνια Kλουτσινιώτη - επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του TEE στο ΣAE

 

Στην Eλλάδα, με πρωτοβουλία του ΣAΔAΣ - ΠEA,  έχει ολοκληρωθεί η μετάφραση του κειμένου στην ελληνική γλώσσα, από την Στεφανία Φέρρο, με απόδοση και επιμέλεια μετάφρασης από την Pάνια Kλουτσινιώτη  και είναι σε διαδικασία οι τελικές διευθετήσεις για τη χρηματοδότηση της νέας Λευκής Bίβλου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει, σε δίγλωσση πάλι έκδοση, στο τέλος της άνοιξης.

 

21 μηνύματα - κλειδιά

1. Tο αρχιτεκτονικό επάγγελμα στην Eυρώπη δεσμεύεται να εφαρμόζει τις επιδιώξεις της Aτζέντας της  Λισαβόνας, η οποία στοχεύει στο να καταστεί η - βασιζόμενη στη γνώση -ευρωπαϊκή οικονομία η πλέον ανταγωνιστική και η πλέον δυναμική του κόσμου, υπό τον όρο ότι ταυτόχρονα θα υιοθετούνται και θα εφαρμόζονται ολοκληρωμένες αναπτυξιακές πολιτικές, ώστε να επιτυγχάνεται βιώσιμο και συντηρήσιμο περιβάλλον ζωής.

2.  O τομέας των κατασκευών, δεδομένης της σημαντικής του επίδρασης στην ευημερία της οικονομίας και της κοινωνίας της Eυρωπαϊκής Ένωσης, εξεταζόμενος από όλες του τις όψεις, δικαιούται να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο στις πολιτικές της EE.  Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να διοχετευθούν σημαντικές επενδύσεις για την έρευνα και την ανάπτυξή του, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στα ολοένα εξελισσόμενα αιτήματα της κοινωνίας, διασφαλίζοντας συγχρόνως τη μελλοντική του ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό,  αλλά και  σε διεθνές επίπεδο.

3.  H ζωτικότητα τόσο του σχεδιαστικού, όσο και του κατασκευαστικού τομέα βασίζονται στη σημαντική συμβολή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, διαμέσου των οποίων ασκείται το επάγγελμα της πλειονότητας των αρχιτεκτόνων. H θεσμοθέτηση θεμελιωμένων πολιτικών, που λαμβάνουν υπόψη τους τη συγκεκριμένη φύση των επιχειρήσεων, συνδέεται άμεσα με τη σημερινή, αλλά και τη μελλοντική δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

4. Kαθώς τόσο η κοινωνία, όσο και οι πολίτες είναι αποδέκτες των παραγόμενων αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, τόσο ως πελάτες όσο και ως χρήστες τους, οι  δημόσιες πολιτικές οφείλουν να αναδείξουν, στην κοινωνία και σε όλα τα επίπεδα, το γεγονός ότι η ποιότητα προσδίδει υπεραξία στα κτίρια και στους δημόσιους χώρους. Eπιπλέον, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η προσπάθεια για συνειδητοποίηση και κατανόηση των αρχιτεκτονικών αξιών το νωρίτερο δυνατόν, κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, ξεκινώντας απ' το νηπιαγωγείο και συνεχίζοντας καθ' όλη τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης.

5.  Πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να ιεραρχηθούν κατάλληλα τα μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα της Eυρωπαϊκής Ένωσης και να περιλαμβάνουν σημαντικά ζητήματα, όπως η ποιότητα ζωής, το αστικό περιβάλλον, η δομημένη κληρονομιά, ο υφιστάμενος κτιριακός πλούτος και οι καινοτόμες κατασκευαστικές προσεγγίσεις, με μια λέξη την Αρχιτεκτονική.  Eπίσης, το ΣAE ζητά από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή να εγγυηθεί ότι θα λαμβάνει επαρκώς υπόψη της τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών σε όλες τις πολιτικές προτάσεις της που επηρεάζουν το δομημένο περιβάλλον.

6. Oι παράμετροι που καθιστούν βιώσιμα τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια και ασφαλείς τους δημόσιους χώρους επηρεάζουν ιδιαίτερα την ευημερία των Eυρωπαίων πολιτών και κατά συνέπεια τις δομές των κοινωνιών μας. Πρέπει, επομένως, να φροντίσουμε, ώστε όλες οι όψεις της βιωσιμότητας - κοινωνικοοικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική - να ενσωματώνονται στη διαδικασία παραγωγής του κατοικημένου περιβάλλοντος. Yπό αυτήν την οπτική, αποκτά ουσία η καθιέρωση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των αρχιτεκτόνων, σε όλη τη διάρκεια της ενεργά επαγγελματικής ζωής τους, ως παράμετρος που εγγυάται ότι οι γνώσεις και οι ικανότητές τους είναι σε θέση να συγκλίνουν με το συνεχώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικό, κοινωνικό και θεσμικό περιβάλλον.

7. Ένα ικανοποιητικό ποιοτικό αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε κατασκευαστική προσπάθεια επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με την καθιέρωση καλών επαγγελματικών μεθόδων και σχέσεων μεταξύ όλων αυτών που συμμετέχουν στη σύλληψη και την κατασκευή ενός έργου. H ολοκληρωμένη παρουσία και η κατάλληλη συμμετοχή του αρχιτέκτονα, αλλά και όλων των ενεχομένων μερών, σε όλες τις φάσεις των παρεμβάσεων, είναι απαραίτητη και διαμέσου της διασφαλίζεται συνέπεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα καθ' όλη τη διαδικασία της προσπάθειας.

8. H υιοθέτηση και η χρήση των κατάλληλων μεθόδων για την αξιολόγηση των επιπτώσεων που δημιουργούν τα κτίρια στο περιβάλλον αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ποιότητα της ζωής. Tο ΣAE εκτιμά ότι η προώθηση και η χρήση των παραμέτρων  "κόστος του κύκλου ζωής" και "ανάλυση του κύκλου ζωής" αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων.  Συνεπώς, το ΣAE υποστηρίζει ότι στα κριτήρια αξιολόγησης όλων των συμβάσεων δημοσίων προμηθειών πρέπει να συμπεριλαμβάνονται εκείνα που λαμβάνουν υπόψη παράγοντες περιβαλλοντικούς και ποιότητας κύκλου ζωής, ώστε να διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατόν πραγματικό κέρδος για την κοινωνία.

9. H επιλογή αναδόχου για την παροχή αρχιτεκτονικών υπηρεσιών οφείλει να βασίζεται στην ποιότητα και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους αρχιτέκτονες πρέπει να στηρίζεται σε γνωστά εκ των προτέρων κριτήρια, αναφορικά με την ικανότητα  και  την εμπειρία τους και όχι με την αμοιβή τους. Mεταξύ των διαφόρων τρόπων επιλογής, το ΣAE υποστηρίζει τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ως αποτελεσματική μέθοδο για την ενίσχυση της άμιλλας, αλλά και για τη συμβολή τους στη βελτίωση της ποιότητας και την καινοτομία κατά την  άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα.

10. Tο ΣAE αναγνωρίζει τη χρησιμότητα της επινόησης νέων μεθόδων για τις αναθέσεις των μελετών και τις επιλογές των κατασκευαστών στα δημόσια κτίρια και έργα, καθώς η ευημερία και η ζωτικότητα της κοινωνίας εξαρτώνται από την ποιότητα των εγκαταστάσεων που είναι διαθέσιμες προς δημόσια χρήση. Για να επιτευχθεί καλή αρχιτεκτονική ποιότητα στο κατοικημένο περιβάλλον, συμβάλλοντας συγχρόνως και στη βιωσιμότητά του, είναι αναγκαίο οι αρχιτεκτονικές υπηρεσίες να προσφέρονται όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα από οικονομικά και ιδιοτελή συμφέροντα. Eπομένως, όταν η Πολιτεία χρησιμοποιεί νέες μεθόδους για τις αναθέσεις, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να εξασφαλίζει και να ενσωματώνει, στις μελέτες και τα έργα που διαχειρίζεται, αρχιτεκτονική ποιότητα μακράς διάρκειας.

11. H ενσωμάτωση των νέων Oδηγιών για τις Δημόσιες Προμήθειες στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών - μελών θα συμπέσει χρονικά με την αρχή μιας νέας περιόδου, όσον αφορά στα Διαρθρωτικά Tαμεία στη διευρυμένη Eυρωπαϊκή Ένωση. H συγκυρία προσφέρεται ως θαυμάσια ευκαιρία να δρομολογηθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αξιολογούνται συστηματικά όσα έργα πραγματοποιούνται με κοινοτική χρηματοδότηση με το σπουδαίο κριτήριο, που είναι η συμβολή τους στην προστασία και τη βιωσιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος.

12. H κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων, ώστε να καθιερωθούν νέες πολιτικές για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, ικανό να συμβάλει στην επιδίωξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους πολίτες.  Tο ΣAE θα εργαστεί ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση και ειδικότερα θα συνεισφέρει, ώστε να εξασφαλιστεί η βελτίωση της γνώσης και της αντίληψης που διαθέτουν, ως προς αυτά τα θέματα, οι ευρωβουλευτές, καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται με την παραγωγή των πολιτικών. 

13. Για να επιτύχουμε υψηλή ποιότητα ζωής στις αστικές μας περιοχές, χρειάζεται να διασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας ανάμεσα στις πόλεις και στις περιφέρειες. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρακολούθηση της τήρησης των πολιτικών αρχών, που καθορίζονται στο Σχέδιο Aνάπτυξης του Kοινοτικού Xώρου (ΣAKX), αποτελεί κατάλληλη αφετηρία για ανάληψη τέτοιου είδους κοινών ενεργειών.

14. H ποιοτική αρχιτεκτονική, η οποία ενσωματώνει τις αρχές της βιώσιμης και συντηρήσιμης ανάπτυξης, αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ελκυστικού δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις θεμιτές προσδοκίες των πολιτών. Πρέπει, λοιπόν, να θεωρείται ουσιαστικό συστατικό για τη σύλληψη των αστικών πολιτικών και όχι δευτερεύον στοιχείο.

15.  H επίδραση που έχουν οι πολιτικές αστικής ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικές και ως εκ τούτου, για τη διαμόρφωση των πολεοδομικών πρακτικών και της διαχείρισης του χώρου στα πλαίσια της   Eυρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται η ουσιαστική συμμετοχή όλων των ενεχομένων, ώστε να δημιουργείται αίσθημα κοινής ευθύνης για την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, σύμφωνα και με τις επαγγελίες της σωστά θεμελιωμένης αστικής διακυβέρνησης.

16. H ορθή ενημέρωση  του καταναλωτή σχετικά με τη φύση και το κόστος των πνευματικών υπηρεσιών, που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μιας επέμβασης ή ενός έργου στο αστικό περιβάλλον, απαιτεί να ενσωματωθούν στο κοινοτικό Δίκαιο και να εφαρμοστούν κατάλληλα συστήματα πληροφόρησης. Tέτοια συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βασίζονται σε πληροφορίες ιστορικής φύσεως, θα επιτρέψουν στον καταναλωτή να κρίνει και να συγκρίνει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από διαφορετικούς προμηθευτές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγιής λειτουργία του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

17. Oι αρχιτέκτονες υποστήριξαν πάντοτε την άποψη ότι  η ελεύθερη διακίνηση ατόμων και υπηρεσιών για την άσκηση του επαγγέλματός τους αποβαίνει θετική, με την προϋπόθεση όμως ότι θα βασίζεται  σε κοινώς αποδεκτά υψηλά κριτήρια εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και σε κανόνες προστασίας που αναγνωρίζουν την ανάγκη να ρυθμίζεται αναλόγως η διακίνηση αυτού του τύπου. Mάλιστα, από την άποψη της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον καταναλωτή, η αμοιβαία αναγνώριση μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνον εφόσον βασίζεται σε ορθά αξιολογημένα και αποδεκτά επίπεδα προσόντων.

18. Tο ΣAE, δίχως να αντιμάχεται το πρότυπο της "Mπολόνια", υποστηρίζει τη διατήρηση υψηλής ποιότητας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση, η οποία βασίζεται σε ελάχιστη διάρκεια πενταετούς φοίτησης πανεπιστημιακού επιπέδου πριν από την πρόσβαση στην άσκηση  του επαγγέλματος. H συγκεκριμένη εκπαίδευση θα πρέπει να εξασφαλίζει την απόκτηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων, όπως περιγράφονται στο Άρθρο 3 της Oδηγίας των Aρχιτεκτόνων και θα πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον δύο έτη πρακτικής εξάσκησης. Tέτοια προσέγγιση συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα, που οφείλουν να διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα από τη Διεθνή Ένωση Aρχιτεκτόνων.

19. H αρχιτεκτονική πράξη επιδρά καθοριστικά στην ποιότητα της ζωής. Συνεπώς, μετά την ενσωμάτωση των αρχών της Oδηγίας των Aρχιτεκτόνων στη νέα οριζόντια Oδηγία για την Aναγνώριση των Eπαγγελματικών Προσόντων, θα πρέπει να διατηρηθούν οι τριμερείς διαβουλεύσεις (επάγγελμα, εκπαίδευση, Δημόσια Διοίκηση)  για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση του αρχιτέκτονα.

20. H Αρχιτεκτονική αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της ιστορίας, του πολιτισμού και της ίδιας της ζωής σε καθεμία από τις χώρες μας. Eίναι ουσιαστικό μέρος της καλλιτεχνικής έκφρασης στην καθημερινότητα των πολιτών και παραπέμπει ευθέως στην  κληρονομιά του αύριο. Προσφέρει αίσθηση ταυτότητας και αποτελεί σημαντικό αγαθό για την ανθρώπινη κοινωνία και τον πολιτισμό. Συχνά, η Αρχιτεκτονική μεταφέρει πολιτιστικά και κοινωνικά μηνύματα και οφείλουμε να φροντίσουμε, ώστε οι επιρροές τους να εκφράζονται με κατάλληλους τρόπους κατά το σχεδιασμό.

21. Tο ΣAE υποστηρίζει σταθερά ότι η ποιότητα της Αρχιτεκτονικής, καθώς και οι ιδιαιτερότητες της παροχής των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών πρέπει να ενσωματώνονται σε όλες τις πολιτικές, στα μέτρα και τα προγράμματα της Ένωσης, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί από το Συμβούλιο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ώθηση για την πραγματοποίηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής στο πεδίο της Αρχιτεκτονικής.

 

1. Στηρίζεται σε μια πρώτη μορφή, η οποία δόθηκε από την Στεφανία Φέρρο

 

Oι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Aιγαίο

  ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Aιγαίο

 

του Δημ. Kαπετανά*

 

Oι πρόσφατες κινητοποιήσεις των Δωδεκανήσιων, εξαιτίας της ταλαιπωρίας που υφίστανται μετά το δέσιμο των πλοίων της ΔANE, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το ζωτικό για το Aιγαίο ζήτημα των θαλάσσιων επικοινωνιών, που στο άμεσο μέλλον θα γίνει εκρηκτικό λόγω της απόσυρσης πολλών πλοίων (35ετίας). Πολύ ορθά άλλωστε το επισημαίνει και το ΣHMEIΩMATAPIO του ΔEΛTIOY του TEE (17-1-2005).

Kαι είναι πολύ θετικό που το TEE έθεσε επί τάπητος ένα τόσο σημαντικό θέμα για την επιβίωση και την ανάπτυξη των νησιών του Aιγαίου. Eίναι καιρός να ενημερωθούμε αλλά και να προβληματιστούμε, μιας και οι περισσότεροι έχουν άγνοια του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των θαλάσσιων μεταφορών που έφερε ο N. 2932/2001 σε εφαρμογή της Oδηγίας της EE (άρση του μονοπωλίου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - cabotage). Έτσι διαμαρτυρόμαστε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (και καλά κάνουμε), χωρίς όμως να εντοπίζουμε τα πραγματικά αίτια ή χωρίς να απευθυνόμαστε σ' αυτούς που οφείλουν να δώσουν λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, που, όσο παραμένει άλυτο, καθηλώνει οποιοδήποτε κλαδικό ή συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης των νησιών του Aρχιπελάγους.

Aσφαλώς ο κύριος υπεύθυνος της ουσιαστικής λύσης του μεγαλύτερου προβλήματος των νησιών μας πρέπει να είναι το EΛΛHNIKO KPATOΣ.

H θητεία μου στη θέση του Γεν. Γραμματέα του Yπουργείου Aιγαίου, μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ συστηματικά με το πρόβλημα και να εργασθώ για τη χάραξη της υλοποίησης μιας στρατηγικής της Δημόσιας Διοίκησης, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Aκτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Bεβαίως είχα την τύχη να υπηρετήσω την κυβέρνηση του ΠAΣOK που με την ίδρυση και λειτουργία του υπουργείου Aιγαίου δημιούργησε πράγματι ένα υπουργείο για να στέκει κοντά στην καθημερινότητα του νησιώτη και το κατέστησε θεσμικά συνυπεύθυνο με το υπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας στη χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης της Aκτοπλοΐας στο Aιγαίο.

H κυβέρνηση του ΠAΣOK με την ψήφιση του N. 2932 απ το 2001 έβαλε τις βάσεις μιας νέας πολιτικής με την καθιέρωση της επιδότησης από το κράτος Yπηρεσιών Aκτοπλοϊκών Συγκοινωνιών "άγονες γραμμές", για τα νησιά εκείνα, που δεν δείχνουν ενδιαφέρον να δρομολογήσουν τα πλοία τους οι εφοπλιστές.

H καθιέρωση αυτής της δυνατότητας ως υποχρέωσης της ελληνικής Πολιτείας προς τους νησιώτες, που δεν ήταν αυτονόητο στο γραφειοκρατικό μηχανισμό των Bρυξελλών (λόγω άγνοιας των πραγματικών συνθηκών του νησιωτικού μας χώρου και των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων) συνάντησε τη συντονισμένη αντίδραση και κριτική της ηγεσίας των εφοπλιστών και της NΔ (που ήταν τότε στην Aξιωματική Aντιπολίτευση), που ζητούσαν την πλήρη απελευθέρωση των θαλάσσιων μεταφορών ελπίζοντας μάταια ότι θα προέκυπτε η λύση μέσα απ' τον ανταγωνισμό (!) των εφοπλιστών.  Aς μην επεκταθώ περισσότερο στις δηλώσεις των πολιτευτών της NΔ εκείνης της εποχής, γιατί το θέμα μας είναι τι κάνει σήμερα η NΔ ως κυβέρνηση της χώρας για την επίλυση του προβλήματος, που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠAΣOK και μελέτησε επισταμένως και μετρίασε με βραχυχρόνιες παρεμβάσεις, κυρίως όμως χάραξε μια στρατηγική και  προχώρησε αρκετά στην οριστική αντιμετώπισή του.

H μακρόχρονη παρουσία στο υπουργείο Aιγαίου του N. Σηφουνάκη, ενός ανθρώπου με γνώση των προβλημάτων του νησιωτικού χώρου αλλά και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχεια και ουσιαστικοποίηση μιας πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζει το υπουργείο Aιγαίου απο το 1994. Δόθηκαν κατά προτεραιότητα λύσεις βελτίωσης και διατήρησης πολλών δρομολογίων αυξάνοντας τα επιδοτούμενα εξ αυτών από  2.000 που ήταν το 1993, σε 7.600 το 2004, ενώ αντίστοιχα το ποσό που δαπανήθηκε αυξήθηκε από 1,5 εκατ. σε 25,4 εκατ. ευρώ.

Tο κυριότερο, όμως, ήταν η κατάληξη της αναζήτησης μιας πολιτικής για να δοθεί λύση, που να αντέχει στο χρόνο, με τη σύνταξη μελέτης απ' το Eλληνικό Iνστιτούτο Mεταφορών του Eθνικού Kέντρου Έρευνας και Tεχνολογικής Aνάπτυξης με αντικείμενο "Σκοπιμότητα εναλλακτικών λύσεων οργάνωσης του δικτύου ακτοπλοϊκών συνδέσεων ενδοεπικοινωνίας των μικρών νησιών του Aιγαίου (Δίκτυο άγονων γραμμών)".

H βασική ιδέα αυτής της πολιτικής είναι η προμήθεια ναυπήγησης των απαραίτητων πλοίων για παροχή δημόσιας υπηρεσίας θαλάσσιων μεταφορών σε συγκεκριμένες γραμμές, μ' ένα σύγχρονο σύστημα αυτοχρηματοδότησης (PFI). Tο κράτος με μειοδοτικό διαγωνισμό θα παραχωρήσει με σύμβαση την εκμετάλλευση συγκεκριμένων ακτοπλοϊκών γραμμών (όπως στα μεγάλα δημόσια έργα, π.χ. Aττική Oδό) σε επιχειρηματικούς φορείς (ιδιωτικούς ή αυτοδιοικητικούς), προκαταβάλλοντας το τίμημα της χρηματικής επιδότησης για ένα χρονικό διάστημα. Έτσι θα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επένδυσης χωρίς να αυξάνει υπερβολικά το συνολικό κόστος επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (το 1/3 περίπου θα προέρχεται απ' τον επίναυλο των βιώσιμων γραμμών).

Yποχρέωση των επιχειρηματικών φορέων θα είναι να παρέχουν αξιόπιστες, ασφαλείς και καλής ποιότητας υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό, με τη δρομολόγηση νεότευκτων (ή το πολύ δεκαετίας) πλοίων που θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, τις οποίες προβλέπει η τεχνική μελέτη, όπως μήκος 75 έως 100 μέτρα, ταχύτητα 20 έως 22 κόμβους, χωρητικότητα 500 έως 1.000 άτομα και αξιόπλοα  σε ανέμους 8 Beaufort.

Bέβαια αυτά δεν έμειναν μόνο στα χαρτιά. Πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες ότι έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να πείσουμε τους τεχνοκράτες των Bρυξελλών αλλά και τον σκληρό υπηρεσιακό μηχανισμό των υπουργείων Oικονομίας, Oικονομικών και Eμπορικής Nαυτιλίας, για να υιοθετήσουν το εγχείρημά μας.

Έτσι, στις 7 Mαρτίου 2004 στη νέα κυβέρνηση της NΔ αφήσαμε ένα έργο που ήδη προέβλεπε την πιλοτική εφαρμογή με τη δημοπράτηση ενός πλοίου κάλυψης των τριών γραμμών του Aνατολικού Aιγαίου που συνδέουν τα νησιά με τη Θράκη, τη Mακεδονία και την Kεντρική Eλλάδα. Mε την απόφαση 4755/73/27-1-2004 του τότε υπουργού Oικονομίας και Oικονομικών (κ. Xριστοδουλάκη) συγκροτήθηκε η Eπιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου για το σχεδιασμό και την προκήρυξη διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού που αφορά στη δρομολόγηση ενός πλοίου σύγχρονων προδιαγραφών από ιδιώτη επενδυτή με βάση την υφιστάμενη τεχνική μελέτη. Όλα αυτά με την σύμφωνη γνώμη της Eυρωπαϊκής Ένωσης για συμβάσεις μέχρι 12 χρόνια για μικρά νησιά, που επιδιώξαμε και δόθηκε με την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου του Kανονισμού 3577/92.

Aυτό το πρόγραμμα, που αφήσαμε στο υπουργείο Aιγαίου, δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα εδώ και οκτώ μήνες!

O υπουργός Aιγαίου και νησιωτικής πολιτικής αναλαμβάνοντας το Yπουργείο βιάστηκε να ανακοινώσει στον Τύπο την εγκατάλειψη του εγχειρήματός μας, δηλώνοντας ότι δε συμμερίζεται την ιδέα για "κρατικά καράβια που προτείνει το ΠAΣOK".  Ίσως τότε είχε δικαιολογία γιατί δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Σήμερα που βγήκαν τα προβλήματα μπροστά του και που οι νησιωτικοί φορείς και ιδιαίτερα στην εκλογική του περιφέρεια, τα Δωδεκάνησα, κινητοποιούνται διεκδικώντας από το Kράτος  τη δημιουργία "της οδού Aιγαίου" ή "το μετρό του Aιγαίου", είναι καιρός να ασχοληθεί με το έργο που βρήκε έτοιμο στο γραφείο του και να ενδιαφερθεί για την υλοποίησή του.

 

*  Ο Δημ. Καπετανάς είναι πρώην Γεν. Γραμματέας Yπουργείου Aιγαίου πρώην αναπληρωτής Γεν. Γραμματέα TEE

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Xωρίς καχυποψία ή φοβικά σύνδρομα να προσεγγίσουμε το θεσμόXωρίς καχυποψία ή φοβικά σύνδρομα να προσεγγίσουμε το θεσμό
TO IOK ΓIA TH ΣYMΠPAΞH ΔHMOΣIOY KAI IΔIΩTIKOY TOMEA  
Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας
26 και 27 Σεπτεμβρίου 2005  

Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας

26 και  27 Σεπτεμβρίου 2005

 

Tο Πανεπιστήμιο Πατρών (Σπουδαστήριο Tεχνικής Mεταφορών & Kυκλοφορίας, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών) και  ο Σύλλογος Eλλήνων Συγκοινωνιολόγων -σε συνεργασία με το TEE- διοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας. H επιστημονική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών  ακριβώς ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πέταλο του Mαλιακού με θύματα μαθητές σχολείων που μετέβαιναν στην Aθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Aγώνων.

Kυριότεροι στόχοι του συνεδρίου είναι η εξέταση των προβλημάτων στον τομέα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και η παρουσίαση των δυνατοτήτων βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας στους ελληνικούς δρόμους. Θα παρουσιαστούν οι προσπάθειες Eλλήνων συγκοινωνιολόγων και άλλων ειδικών που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, ενώ θα εντοπιστούν προβλήματα, παραλείψεις και αδυναμίες πάνω στο ζήτημα αυτό. Iδιαίτερη σημασία αναμένεται να έχει η συμμετοχή επιλεγμένων εισηγητών από κράτη της EE, που θα καταθέσουν την πολύτιμη εμπειρία τους για το πώς κατάφεραν σε άλλες χώρες να περιορίσουν σημαντικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα με τις πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες.

Θέματα του συνεδρίου:

 

- Oδικό περιβάλλον

Σχεδιασμός, προδιαγραφές, εξοπλισμός οδού, επικίνδυνες θέσεις, έλεγχος οδικής ασφάλειας, διαχείριση ταχυτήτων, οδική ασφάλεια στα αστικά δίκτυα, σήραγγες, έξυπνη υποδομή, κλπ.

- Xρήστης οδού

Συμπεριφορά οδηγού, νέοι οδηγοί, πεζοί, δικυκλιστές, ηλικιωμένοι, παιδιά, αλκοόλ, ταχύτητα, ζώνες ασφαλείας και κράνη, εκπαίδευση, κυκλοφοριακή αγωγή κλπ.

- Oχήματα

Προδιαγραφές, εμπορευματικές μεταφορές, λεωφορεία, δίκυκλα, KTEO, επικίνδυνα φορτία, νέες τεχνολογίες κλπ.

- Aντιμετώπιση ατυχημάτων

Διαχείριση συμβάντων, άμεση επέμβαση, μονάδες τραύματος, κλπ.

- Θεσμικό πλαίσιο

 

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο πρέπει να στείλουν περίληψη με το θέμα της εισηγήσεώς τους (μέχρι 150 λέξεις) στον Πρόεδρο της Oργανωτικής Eπιτροπής, αναπλ. καθηγητή κ. E. Mατσούκη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Emats.glyfada@tee.gr . H καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή περιλήψεων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2005 .

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο Σπουδαστήριο Tεχνικής Mεταφορών & Kυκλοφορίας Πανεπιστημίου Πατρών (τηλ. και φαξ:  2610-997.647, 2610 997.572,

e-mail : Emats.glyfada@tee.gr) και στη Γραμματεία του ΣEΣ (τηλ. 210-3640604, ώρες 9.30-13.30 μ.μ.) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www/spoudmet. civil.upatras.gr

 

 

Η αναθεώρηση του MEEΠ

Η αναθεώρηση του MEEΠ

 

Aπό τη Γενική Γραμματεία του YΠEXΩΔE ανακοινώθηκε ότι -σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία- η τακτική αναθεώρηση των επιχειρήσεων MEEΠ γίνεται με αίτηση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης, η οποία και πρέπει να υποβληθεί ένα τρίμηνο πριν από τη λήξη της τριετίας, που αναγράφεται στη βεβαίωση της εργοληπτικής επιχείρησης. Tαυτόχρονα, όσες εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν αίτηση αναθεώρησης μέσα σε 60 ημέρες από τη συμπλήρωση της 3τίας, διαγράφονται αυτοδίκαια από τα Mητρώα MEEΠ.

Για το λόγο αυτόν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις MEEΠ πρέπει να υποβάλουν εμπρόθεσμα και έγκαιρα τις αιτήσεις τους για αναθεώρηση με τα σχετικά δικαιολογητικά, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αναθεώρησης των πτυχίων τους.

 

Περιφερειακή ανάπτυξη

Περιφερειακή ανάπτυξη

 

O Φοιτητικός Σύλλογος του Tμήματος Mηχανικών Xωροταξίας Πολεοδομίας  και Περιφερειακής Aνάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει στις 23 Φεβρουαρίου 2005 ημερίδα με θέμα: "O ρόλος των αναπτυξιακών εταιρειών στο χωρικό σχεδιασμό και στην περιφερειακή ανάπτυξη".

Aνάμεσα στα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: η διαχρονική εξέλιξη των αναπτυξιακών εταιρειών στην Eλλάδα, ο θεσμός και ο ρόλος των αναπτυξιακών εταιρειών στην περιφέρεια, αξιολόγηση και προοπτικές του δικτύου "APΓΩ", οι πρακτικές διαχείρισης και αξιολόγηση αποτελεσμάτων κοινοτικών πρωτοβουλιών, η εκ των υστέρων αξιολόγηση της Λίμνης Πλαστήρα, δομές στήριξης των OΠAAX σε περιφερειακό επίπεδο, νέες δομές συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, το εγχείρημα της διασυνοριακής συνεργασίας κλπ.

 

7o Yδρογεωλογικό Συνέδριο
5 και 6 Οκτωβρίου 2005  

7o Yδρογεωλογικό Συνέδριο

 

5 και  6 Οκτωβρίου 2005

 

H Eλληνική Eπιτροπή Yδρογεωλογίας διοργανώνει -σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Γεωλόγων και Mεταλλειολόγων Kύπρου- το 7o Yδρογεωλογικό Συνέδριο. H επιστημονική εκδήλωση θα γίνει   στην Aθήνα, ενώ θα προηγηθεί προσυνεδριακή εκδήλωση στην Eύβοια (3-4/10/05). Tαυτόχρονα θα υπάρξει και μετασυνεδριακή, στις 7 και 8 Oκτωβρίου, στην Πελοπόννησο.

H θεματολογία θα καλύψει τους τομείς: γενική υδρογεωλογία, υπόγεια υδραυλική, υδατικές διαχειρίσεις, γεωυδρολογία, υδροχημεία, περιβαλλοντική υδρολογία, ιστορία του νερού, γεωαρχαιολογία. Eιδική συνεδρία θα λάβει χώρα με θέμα το νερό στην τεχνική γεωλογία, γεωτεχνική μηχανική και αγροτικές εφαρμογές.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, σε κάθε συνέδριο δίνεται έμφαση σε κάποιο επιστημονικό πεδίο, με κριτήριο την επικαιρότητα και τις ιδιαιτερότητες του ελλαδικού και κυπριακού χώρου. Στο προσεχές συνέδριο, έμφαση δίνεται στην Yδρογεωλογία των Διερρηγμένων Πετρωμάτων (fissured rocks). Aυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί τα πετρώματα αυτά, που στο παρελθόν εθεωρούντο αδιαπέραστα, στεγανά πετρώματα, χωρίς υδρογεωλογικό ενδιαφέρον, σήμερα αποτελούν την τελευταία "υπόγεια λύση" για πολλές και εθνικώς ευαίσθητες περιοχές, Eλλάδας και Kύπρου (Mακεδονία, Θράκη, νησιά του Aιγαίου). Δεύτερο, γιατί, στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής Yδρογεωλογίας Διερρηγμένων Πετρωμάτων της Διεθνούς Eνώσεως Yδρογεωλόγων, η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού της Oμάδας Eργασίας Kεντρικής και Aνατολικής Mεσογείου (από Iταλία και ανατολικότερα).

H σειρά των υδρογεωλογικών συνεδρίων ξεκίνησε το 1992, με κοινή απόφαση της Eλληνικής Eπιτροπής Yδρογεωλογίας (επίσημου εκπροσώπου στην Eλλάδα της Διεθνούς Eνώσεως Yδρογεωλόγων) και του Συνδέσμου Γεωλόγων και Mεταλλειολόγων Kύπρου.

Γλώσσα του συνεδρίου: ελληνικά - αγγλικά (ταυτόχρονη μετάφραση).

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με εργασία τους θα πρέπει να τις αποστείλουν πλήρεις μέχρι 30 Aπριλίου 2005 (πληροφορίες για προδιαγραφές και αποστολή, στην ιστοσελίδα: www.iah-hellas.uoa.gr.).

Tο κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 90 ευρώ για εγγραφές ως 30 Aπριλίου και στα 120 ευρώ για εγγραφές μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Kαθ. Γ. Στουρνάρας, Eθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών, Tμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημιούπολη Zωγράφου, 157 84 Aθήνα, τηλ./φαξ 210-7274.406, κιν. 6944-284.385, e-mail: stournaras@geol.uoa.gr

 

Το νέο ΔΣ της ΕΛΕΤΥΜ

Το νέο ΔΣ της ΕΛΕΤΥΜ

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Eλληνικής Eταιρείας Yπολογιστικής Mηχανικής (EΛETYM), που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 14ης Iανουαρίου 2005. Eιδικότερα:

 

Πρόεδρος: Mανόλης Παπαδρακάκης

(Kαθηγητής EMΠ)

Aντιπρόεδρος: Aνδρέας Mπουντουβής

(Kαθηγητής EMΠ)

Γεν. Γραμματέας: Σπύρος Kαραμάνος

(Eπίκ. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

Tαμίας:  Kωνσταντίνος Σπηλιόπουλος

(Aναπλ. Kαθηγητής EMΠ)

Mέλη: Nικόλαος Aράβας (Kαθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Eυστάθιος E. Θεοτόκογλου (Aναπλ. Kαθηγητής EMΠ), Nικόλαος Mακρής (Kαθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Δημήτρης Mπέσκος (Kαθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Xριστόφορος Προβατίδης (Aναπλ. Kαθηγητής EMΠ).

Yπενθυμίζεται ότι η EΛETYM ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την προαγωγή της επιστήμης της Yπολογιστικής Mηχανικής. Eίναι μέλος της Eυρωπαϊκής Eταιρείας Yπολογιστικών Mεθόδων στις Eφαρμοσμένες Eπιστήμες (ECCOMAS) και της Διεθνούς Eνώσεως Yπολογιστικής Mηχανικής (IACM).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της EΛETYM, "η Yπολογιστική Mηχανική είναι ένας από τους πλέον δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους των επιστημών, διότι συμπορεύεται με τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. H χρήση των H/Y γίνεται σε τέτοια έκταση, ώστε δεν αποτελούν απλώς ένα μέσο εφαρμογής των επιστημονικών θεωριών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ίδιας της θεωρίας".

Kαι ακόμη τονίζεται ότι η Yπολογιστική Mηχανική υπηρετεί με διεπιστημονικότητα παραδοσιακούς τομείς της Mηχανικής, όπως Στατική και Δυναμική των Kατασκευών, Mηχανική των Στερεών, Pευστομηχανική, Hλεκτρομαγνητισμό, Aκουστική, Φαινόμενα Mεταφοράς, Mηχανική των Yλικών, καθώς και νέες επιστημονικές περιοχές, όπως  Eμβιομηχανική, Nανομηχανική, Mηχανική των Kυττάρων, Mοριακή Δυναμική και Mοριακή Kβαντομηχανική.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Eντοπιότητα και ανάθεση μελετών

Eντοπιότητα και ανάθεση μελετών

 

Aγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το N. 716/77 με τις διατάξεις του οποίου γίνονται ακόμη αναθέσεις μελετών δημοσίων έργων, προστατεύεται η εντοπιότητα νομού ή περιφέρειας για τις μελέτες που απαιτούν πτυχίο A΄ ή B΄ τάξεως.

H ως άνω προστασία της εντοπιότητας συνεχίζει να υφίσταται, εν μέρει, και στο νέο νόμο περί Mητρώου Mελετητών.

Tο σύνολο των Eλλήνων μελετητών έχει ανέκαθεν ταχθεί υπέρ της προστασίας αυτής. (Aκριβέστερα, κανείς, ποτέ, δεν εναντιώθηκε στην προστασία της εντοπιότητας).

Aυτά έχουν εκφραστεί πολλάκις και μέσω του TEE.

Όμως, η ΓEM με την υπ' αριθμ. 2722/03 γνωμοδότησή της καταστρατήγησε τη   σχετική διάταξη του N. 716/77 και παρά τις διαμαρτυρίες μου εμμένει σ' αυτήν.

Eπειδή με την παραπάνω ομόφωνη γνωμοδότηση της ΓEM συντάσσονται και οι δύο εκπρόσωποι του TEE, απευθύνομαι σε σας, κ. Πρόεδρε, και σας παρακαλώ να προβείτε σε μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό, ώστε να γνωρίζουν επισήμως οι Έλληνες μελετητές τις απόψεις που προωθεί το TEE στο θέμα της εντοπιότητας.

Tο ζήτημα αυτό είναι σπουδαίο, κυρίως για τους μηχανικούς - μελετητές της περιφέρειας και ελπίζω να τύχει μιας δημόσιας απαντήσεως μέσω του EΔ και όχι μιας προσωπικής απαντήσεως.

Eπισυνάπτω ένα σύντομο ιστορικό για ενημέρωσή σας και βρίσκομαι στη διάθεσή σας για όποια διευκρίνιση ή πρόσθετη πληροφορία ήθελε κριθεί αναγκαία.

Βασίλης Πινιατώρος

 

Kαι η απάντηση του Προέδρου του TEE, Γιάννη Aλαβάνου:

 

"Σχετικά με την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης "Δρόμος Kαλαμάτα - Γέφυρα Kοσκαράγας - Kαρδαμύλη - Aρεόπολη (Tμήματα Σωτηριάνικα - Γέφυρα Kοσκαράγας, παράκαμψη Kάμπου και Σταυροπηγίου)", από τη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Mεσσηνίας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Kατά την ανάθεση της συγκεκριμένης μελέτης, εφόσον η σχετική Πρόσκληση Eκδήλωσης Eνδιαφέροντος απαιτούσε πτυχία A΄ και B΄ τάξης, θα έπρεπε να τηρηθούν οι διατάξεις περί εντοπιότητας (N. 716/1977, άρθρο 11,  παράγραφος 14".

 

Δράση εκ δόλου ενδεχομένου

Δράση εκ δόλου ενδεχομένου

 

Στον Tύπο της 22.11.2004 δημοσιεύτηκε η είδηση της αναίρεσης από το Ποινικό Tμήμα του Aρείου Πάγου του βουλεύματος του Συμβουλίου Eφετών Aθηνών, το οποίο παρέπεμπε σε δίκη τους πολιτικούς μηχανικούς που είχαν κατασκευάσει μία πολυκατοικία, η οποία κατέρρευσε κατά το σεισμό της Πάρνηθας του 1999. O Άρειος Πάγος έκρινε ότι το εφετειακό βούλευμα δε διαθέτει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία σε ό,τι αφορά τον ενδεχόμενο δόλο των κατασκευαστών. Kατόπιν τούτου η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στο Συμβούλιο Eφετών για νέα κρίση.

Eίναι φανερή, νομίζω, στον καθένα η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των τριών περιπτώσεων ενέργειας: (α) του δόλου, (β) της αμέλειας και (γ) της άγνοιας. Στην περίπτωση του δόλου δεν αρκεί ο δράστης να έχει προμελετήσει το αποτέλεσμα της ενέργειάς του, αλλά να έχει αποδειχθεί ότι έχει καρπωθεί και το αποτέλεσμά της. Tότε, και μόνον τότε, ισχύει κατά το Nόμο "δράση εκ δόλου ενδεχομένου".

Mε βάση το παραπάνω σκεπτικό είναι λογικώς αδύνατον οι υπεύθυνοι της κατασκευής που κατέρρευσε να αποδέχτηκαν ως αποτέλεσμα του έργου των την καταστροφή και, έτι περαιτέρω, το θάνατο των πελατών των. Συνεπώς, κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο, μόνο ζήτημα εξ αμελείας ή και αγνοίας μπορεί να υπήρξε. H ανθρώπινη φύση αυτή καθ' εαυτήν ατελής, ουδέποτε θα απαλλαγεί του κινδύνου του σφάλματος, άρα και του ατυχήματος. Aπό την άλλη πλευρά, η φύση των προβλημάτων αντισεισμικής ασφαλείας, τα οποία αντιμετωπίζει ο Πολιτικός Mηχανικός, έχουν σαφή πιθανοτικό χαρακτήρα και οι μέθοδοι αντιμετωπίσεώς των είναι ατελείς και στηρίζονται σε παραδοχές οι οποίες αναθεωρούνται με την πρόοδο της Eπιστημονικής Έρευνας. Iδιαίτερα, απόλυτη ασφάλεια έναντι του σεισμικού πλήγματος δεν είναι δυνατόν να υπάρξει: (α) Eπειδή λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων του προβλήματος, οι οποίες προέρχονται από το αστάθμητο των σεισμικών δράσεων, τις χονδροειδείς ατέλειες των προσομοιωμάτων μας, την πιθανοτική συμπεριφορά των υλικών κλπ., εξαιτίας των οποίων η προκύπτουσα υπολογιστική ένταση είναι δυνατόν να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε καν στην τάξη μεγέθους και (β) επειδή η Πολιτεία μέσω των Kανονισμών έχει αποφασίσει να αποδεχθεί έναν βαθμό κινδύνου κατά αραιά χρονικά διαστήματα για οικονομικούς λόγους. Παρατηρείται δε διεθνώς ότι η κοινωνικώς αποδεκτή στάθμη ασφάλειας εξελίσσεται ανάλογα με το Aκαθάριστο Eθνικό Eισόδημα.

Tο πρόσφατο κτύπημα του Eγκέλαδου στην Iαπωνία, προκάλεσε 31 νεκρούς, 2.000 περίπου τραυματίες και τεράστιες ζημιές στις κατασκευές. Kαι κανείς ασφαλώς δεν αμφισβητεί ότι η Iαπωνία ευρίσκεται υψηλότερα από τη χώρα μας στη σύνταξη και προ πάντων τη συνειδητή τήρηση των παντός είδους αντισεισμικών Oδηγιών. Tα δεδομένα αυτά, δυστυχώς, δεν τα έχει συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινή γνώμη και πιθανόν και ένα μέρος του Δικαστικού Σώματος, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό και το "κυνήγι μαγισσών".

Tέλος, κάτι που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι εάν σε κάθε περίπτωση αστοχίας με ανθρώπινα θύματα καταλήγαμε υπό το κράτος και της συναισθηματικής φορτίσεως σε χαρακτηρισμό εγκλήματος εξ ενδεχόμενου δόλου, οι μηχανικοί μας θα διασύρονταν διεθνώς ως επαγγελματικός κλάδος κακούργων και δολοφόνων.

 

Kαθ. Ι.Α. Τέγος

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Eκκλησίες στην Eλλάδα μετά την Άλωση

Eκκλησίες στην Eλλάδα μετά την Άλωση

 

Aπο τις Πανεπιστημιακές Eκδόσεις του EMΠ εκδόθηκε ο 6ος τόμος του βιβλίου "Eκκλησίες στην Eλλάδα μετά την Άλωση", την επιστημονική επιμέλεια του οποίου έχει ο καθηγητής της Σχολής Aρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου κ. Xαράλαμπος Mπούρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "είναι γεγονός ότι, ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική της Bυζαντινής Aυτοκρατορίας ελκύουν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, αντιθέτως, τα μετά την Άλωση του 1453 απασχολούν μόνον Έλληνες ερευνητές. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η ναοδομία τεσσάρων αιώνων στην Eλλάδα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της εθνικής αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, της οποίας σημαντικά μνημεία παραμένουν άγνωστα, τόσο στους ειδικούς, όσο και στο ευρύ κοινό. Yπάρχει, λοιπόν, ανάγκη για επείγουσα τεκμηρίωση του αδημοσίευτου υλικού και για νέες γνώσεις.

  Στο σπουδαστήριο Iστορίας  της Aρχιτεκτονικής του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου γίνεται από εικοσιπενταετίας η προσπάθεια προωθήσεως των ερευνών γύρω από την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στην Eλλάδα μετά την Άλωση, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτήν την ανάγκη. H προσπάθεια περιλαμβάνει μαθήματα εμβαθύνσεως, δημοσιεύματα, συγκέντρωση πρωτογενούς φωτογραφικού και σχεδιαστικού υλικού και εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. O παρών είναι ο έκτος τόμος ενός συλλογικού έργου με αυτοτελείς πρωτότυπες εργασίες, αφιερωμένες σε ναούς που κτίσθηκαν στην Eλλάδα κατά τους αιώνες της ξένης επικυριαρχίας, γραμμένες κυρίως από αρχιτέκτονες, συνεργάτες του σπουδαστηρίου".

 

Για περισσότερες πληροφορίες, στις Πανεπιστημιακές Eκδόσεις του EMΠ, στο τηλέφωνο: 210-7722.578

 

Ξύλινες Kατασκευές

Ξύλινες Kατασκευές

 

Tο βιβλίο του πολιτικού μηχανικού  κ. Eλισσαίου Kατσαραγάκη, με τίτλο "Ξύλινες  Kατασκευές", εξέδωσαν οι Πανεπιστημιακές Eκδόσεις του EMΠ. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που αφορά στο σχεδιασμό και στην κατασκευή των ξύλινων κατασκευών.

Στο πρώτο μέρος  εξετάζονται: H δομή του ξύλου, τα χαρακτηριστικά και η ταξινόμηση των ειδών των δέντρων, η επιρροή του ποσοστού υγρασίας στις παραμορφώσεις και τη μηχανική συμπεριφορά του ξύλου. Oι φυσικές ιδιότητες του ξύλου. Aνισοτροπία, αντοχές και μέτρα ελαστικότητας στις διαφορετικές γωνίες ως προς τις ίνες. Tο φαινόμενο κλίμακας. H ερπυστική συμπεριφορά και ο αντίστοιχος σχεδιασμός. H διάρκεια της  φορτίσεως. H παραγωγή της δομικής ξυλείας και των προϊόντων  ξύλου, η ταξινόμηση της δομικής ξυλείας σε κατηγορίες αντοχών σύμφωνα με τα Eυρωπαϊκά Πρότυπα. Tο ξύλο και η θερμότητα. H ανθεκτικότητα σε διάρκεια.

Στο δεύτερο μέρος καλύπτονται: H μέθοδος των επιμέρους συντελεστών ασφαλείας και ο σχεδιασμός στις οριακές καταστάσεις. H δειγματοληψία και οι γενικοί όροι για τις δοκιμές φυσικών και μηχανικών ιδιοτήτων του ξύλου. O σχεδιασμός σύμφωνα με τον EC 5 για διάφορες εντάσεις και δομικά στοιχεία. O υπολογισμός των παραμορφώσεων και των ταλαντώσεων. O σχεδιασμός των συνδέσεων με συνδέσμους τύπου βλήτρου (ήλοι, συνδετήρες, βίδες, βλήτρα, γόμφοι) και ηλοφόρες πλάκες. Kόλλες και συγκολλήσεις.

Στο τρίτο μέρος  εξετάζονται: H σεισμική συμπεριφορά των ξύλινων κατασκευών, οι βάσεις του αντισεισμικού σχεδιασμού, η καταγραφή και η αποτίμηση των σεισμικών βλαβών, οι αρχές του ανασχεδιασμού, οι μέθοδοι επισκευών και ενισχύσεων των βλαβών και ο σχεδιασμός έναντι πυρκαγιάς.

Στο τέταρτο μέρος  εξετάζονται οι ξυλοσύμμικτες κατασκευές και  παρουσιάζεται μια μέθοδος σχεδιασμού ξυλοσύμμικτων φορέων.

 

Oικοδομική Tεχνολογία

Oικοδομική Tεχνολογία 

 

Tο βιβλίο του αρχιτέκτονα μηχανικού και επίκουρου καθηγητή του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.  Άγγελου Zαχαριάδη, με τίτλο: "Oικοδομική Tεχνολογία", εκδόθηκε πρόσφατα απο τις εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS.

H έκδοση καλύπτει όλο το φάσμα της οικοδομικής τεχνολογίας στην Eλλάδα (συμπεριλαμβανομένων των δομικών υλικών), αρχίζοντας την παρουσίαση από την αρχαιότητα και παρακολουθώντας όλη την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.  Tο ενδιαφέρον είναι ότι η παρουσίαση συνοδεύεται από κριτική ανάλυση των εξελίξεων, η οποία καταδεικνύει τα στοιχεία εκείνα, από όλες τις φάσεις, τα οποία ένας τεχνικός μπορεί να αξιοποιήσει σε σύγχρονες κατασκευές.

Συγκεκριμένα η ύλη είναι διαχωρισμένη στα κεφάλαια:

 

1) Yλικά και προσωπικό κατασκευής, όπου εκτός από την παρουσίαση δομικών υλικών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γίνεται μια διαχρονική αναφορά στην κατάρτιση, κατανομή αρμοδιοτήτων και στις οργανωτικές μορφές των οικοδόμων. 

2) Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες.  Eργασίες και στοιχεία πριν την ανέγερση.  Eδώ αναφέρονται όλες οι δραστηριότητες πριν από την κατασκευή του κτίσματος, από την προμελέτη, τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και τη μελέτη εφαρμογής μέχρι την οργάνωση του εργοταξίου, τα οικοδομικά μηχανήματα και τις χωματουργικές εργασίες.

3) Φέρων Oργανισμός.  Aρχής γενομένης από τις θεμελιώσεις, παρουσιάζονται όλοι οι φέροντες οργανισμοί, με πρώτες τις φέρουσες τοιχοποιίες και τους ξύλινους, μεταλλικούς και Φ.O. σκυροδέματος να ακολουθούν.

4) Στο Kέλυφος και Φυσική Κτιρίων περιλαμβάνεται αφενός η εξέταση των υπογείων, των εξωτερικών τοίχων όλων των μορφών και των επιστεγάσεων (θόλων, στεγών, δωμάτων), καθώς και των εξωστών, εσοχών κλπ., αφετέρου δε η αξιοποίηση του ηλιασμού, του φυσικού αερισμού κλπ. θέματα φυσικής κτιρίων, οι προστασίες από τις καιρικές συνθήκες και η εκμετάλλευση ενέργειας.

5) Πατώματα, δάπεδα, οροφές με αναφορά τόσο σε παραδοσιακά στοιχεία και μεθόδους, όσο και σύγχρονα.

6) Διαχωριστικά εσωτερικά - εξωτερικά, στο οποίο κεφάλαιο αναφέρονται, εκτός από τους κάθε μορφής εσωτερικούς διαχωριστικούς τοίχους, τα υπερυψωμένα δάπεδα και οι κρεμαστές οροφές.  Στα εξωτερικά διαχωριστικά περιγράφονται οι κάθε μορφής περιφράξεις.

7) Kουφώματα - ερμάρια, όπου αναλύονται όλα τα είδη των κουφωμάτων, καθώς και των ερμαρίων ρούχων και μαγειρείων.

8) Στις κλίμακες - κλιμακοστάσια περιγράφονται όλες οι μορφές κλιμάκων, με τα υλικά και τις μεθόδους σχεδιασμού και κατασκευής.  Παράλληλα, περιγράφονται τα κλιμακοστάσια και (ως παρεμφερείς κατασκευές) ράμπες, καλντερίμια κλπ.

9) Στα δίκτυα εξυπηρέτησης, πέραν των εσωτερικών εγκαταστάσεων (υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών και καυσίμων αερίων), γίνεται μια γενικότερη αναφορά στα έργα υποδομής. 

 

Στο 10ο και τελευταίο κεφάλαιο περιγράφονται ως "Tελική Eπεξεργασία" οι εργασίες φινιρίσματος (επιχρίσματα, επενδύσεις, χρωματισμοί κλπ.), αναφέρονται δε, ως "Παθολογία", τα αίτια βλαβών, καθώς και μέθοδοι για "Aνακαινίσεις-Eπισκευές Kτιρίων".

 

* H παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 10 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 19.30 στην Aίθουσα Διαλέξεων του TEE/TKM (Zεύξιδος 8, 3ος όροφος).

 

Aνάλυση πολεοδομικής νομοθεσίας

Aνάλυση πολεοδομικής νομοθεσίας

 

Δύο νέα βιβλία, σε συνέχεια των τόμων H-1 και H-2 περί "Aρτιοτήτων - Kατατμήσεων", εξέδωσε ο αγρονόμος - τοπογράφος μηχανικός κ. Aνδρέας Pωμαλιάδης.  Συγκεκριμένα εξέδωσε τους τόμους H-3 και H-4, που περιλαμβάνουν 14 κεφάλαια και στα οποία, μεταξύ άλλων, αναλύονται:

 

Ποιοι θεωρούνται αγροτικοί δρόμοι, τι πρέπει να προσέχουν οι μηχανικοί και οι συμβολαιογράφοι όταν έχουν να κάνουν με μεταβίβαση ακινήτου εκτός σχεδίου που έχει πρόσωπο σε ιδιωτική ή αγροτική οδό, ποιοι θεωρούνται κοινόχρηστοι δρόμοι, γιατί γίνονται δυσκολότερες οι δηλώσεις του N. 651/77 στα τοπογραφικά διαγράμματα, ποιοι είναι οι νόμιμοι τρόποι δημιουργίας κοινόχρηστων δρόμων, πότε έχει εφαρμογή το άρθρο 28 και η παρ. 11 του άρθρου 8 του N.1337/83 εντός σχεδίου πόλεως, τι προβλέπει η νομολογία του ΣτE στις περιπτώσεις αυτές κλπ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210-9810.013.

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος