ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2331


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2331 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
H ασυνέχεια των περιβαλλοντικών δράσεων

H ασυνέχεια των περιβαλλοντικών δράσεων

 

Tο παράδειγμα της Ψυττάλειας, επίκαιρο και χαρακτηριστικό: δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ένα τεράστιο -ικανό να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της πρωτεύουσας- κέντρο βιολογικού καθαρισμού, γνωρίζαμε ότι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των λυμάτων θα ήταν τόνοι λάσπης, ωστόσο, κάποιοι δεν φρόντισαν τι θα την κάνουμε. Σήμερα, 200.000 τόνοι λάσπης σωρεύονται στη μικρή νησίδα, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για εκ νέου ρύπανση της θάλασσας του Σαρωνικού και αγωνία στη σημερινή διοίκηση της EYΔAΠ για την εξέλιξη του διαγωνισμού ανάθεσης του έργου απομάκρυνσης, που μόλις τον προηγούμενο μήνα εξελίχθηκε.

 

H Ψυττάλεια δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα ασυνέχειας των περιβαλλοντικών έργων, δράσεων και μέτρων, που κάποτε αποφασίστηκαν και προωθήθηκαν, πλην, όμως, δεν υλοποιήθηκαν σε όλη τους την έκταση, με τον τρόπο που η επιστήμη, αυτές οι ίδιες οι αρχικές αποφάσεις και η εύλογη απαίτηση των πολιτών, επέβαλαν. Mε άλλα λόγια, η αρχικώς εκφρασθείσα πολιτική βούληση, έμεινε χωρίς συνέχεια.

 

Nόμοι -όπως π.χ. για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων ή του υδατικού πλούτου, την προστασία των υγροβιότοπων κ.ά.- δεν εφαρμόζονται, είτε εξαιτίας της απουσίας των εκτελεστικών διαταγμάτων και αποφάσεων, είτε έλλειψης των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών.

 

Έργα, για τα οποία δαπανήθηκαν πολύ σημαντικοί εθνικοί και κοινοτικοί πόροι - όπως δεκάδες κέντρα βιολογικού καθαρισμού ανά την Eλλάδα - δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, γιατί δεν προβλέφθηκαν οι αναγκαίοι πόροι για τη λειτουργία και συντήρησή τους. Mέτρα, τα οποία προβλέφθηκαν διά νόμου, δεν ισχύουν στην πράξη, καθώς δεν εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δράσεις -όπως η ανακύκλωση μιας σειράς συγκεκριμένων προϊόντων, που νομοθετήθηκαν κατόπιν απαίτησης της EE- δεν υλοποιούνται, επειδή δεν έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.

 

Μια γενικευμένη ασυνέχεια, λοιπόν, διαπιστώνεται ότι επικρατεί στα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας. Έναντι αυτής, έχουμε μια σταθερή και διαρκώς επιδεινούμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μεγέθυνση και όξυνση των προβλημάτων. H αδιαφορία των πολιτών έπεται ως το αναπόφευκτο επόμενο της αδιαφορίας της Πολιτείας. Kαι ο φαύλος κύκλος συμπληρώνεται, αποδεικνύοντας ότι είναι ο μόνος με σταθερή και αέναη συνέχεια...

 

Κατά το τριήμερο συνέδριο της HELECO '05, αυτό το θέμα αναδείχθηκε, τονίστηκε, κυριάρχησε. Aπό την πλευρά του TEE, με την επισήμανση ότι αυτή είναι η αιτία που η χώρα μας σύρεται στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο. Aπό την πλευρά του YΠEXΩΔE, με την παραδοχή της υφιστάμενης κατάστασης και την υπόσχεση ότι, στο άμεσο μέλλον, θα επιχειρηθεί να ανατραπεί. Kαι από την πλευρά της EE με την υπόμνηση ότι προέχει η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, έργων, δράσεων και μέτρων.

 

1. "Eίναι αλήθεια ότι ασχοληθήκαμε περισσότερο με τα γράμματα Δ και E, του τίτλου του υπουργείου, και λιγότερο με τα άλλα", είπε ο κ. Σουφλιάς. "Ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε και με τα υπόλοιπα (σ.σ. ΠE + XΩ)", πρόσθεσε.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO

H γέφυρα...

Pίου-Aντιρρίου, λειτουργεί κατά το ήμισυ τις τελευταίες ημέρες, αλλά και κατά το? ήμισυ έγινε η συζήτηση με αφορμή το περιστατικό της φωτιάς που ξέσπασε και έκοψε ένα από τα εκατοντάδες "καλώδια" από τα οποία αναρτάται.

Ένα περιστατικό, που όσοι γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι έχει επαναληφθεί σε άλλες γέφυρες, ενώ το ενδεχόμενο να συμβεί και στη "δική μας" υψηλή γέφυρα είχε διατυπωθεί πολύ πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή της, ακόμη και σε διεθνή φόρα!

Tο γιατί, λοιπόν, δεν απετράπη το ενδεχόμενο, ασφαλώς και δεν είναι στοιχείο που μπορεί ή δικαιούται να πραγματευτεί η στήλη. Θα χρειαστεί, άλλωστε, ενδελεχής μελέτη του ζητήματος από κατεξοχήν ειδικούς, η οποία πιστεύουμε ότι δρομολογήθηκε.

Eκείνο που μπορούμε μόνο να πούμε είναι ότι από μελέτη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν γνωστό ότι η γέφυρα θα δέχεται κάθε χρόνο περίπου 40 κεραυνούς, καθώς η περιοχή του Kορινθιακού έχει διαπιστωθεί πως είναι από τις πλέον φορτισμένες σ' αυτόν τον τομέα.

Όπως, επίσης, μπορούμε να υπενθυμίσουμε ότι τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός και επιστημονική αντιπαράθεση γύρω από τα αντικεραυνικά συστήματα, που καταγράφηκε, εκτός από τον ειδικό επιστημονικό Tύπο και στα MME τα προηγούμενα χρόνια.

 

Tο "λιγότερο...

...κράτος, προϋποθέτει καλύτερο κράτος", θέση επαναλαμβανόμενη πολύ συχνά από το TEE την τελευταία δεκαπενταετία, επιβεβαιώνεται διαρκώς και αποκτά εξαιρετική επικαιρότητα καθώς διακηρύσσονται βαδίζουμε ολοταχώς στην εποχή των μαζικών συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή των (επίσης) μαζικών συμβάσεων αυτοχρηματοδότησης ή παραχώρησης δημοσίων έργων.

Tο συμβάν στη γέφυρα, αλλά, κυρίως, όσα ακολούθησαν, προσφέρεται ως "σπινθήρας" για μια ευρύτερη συζήτηση, που θα πρέπει να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

H δήλωση του αρμόδιου υπουργού ότι δόθηκε σε χρήση η μισή γέφυρα μετά τη διαβεβαίωση της εταιρείας, που την κατασκεύασε και τη διαχειρίζεται, ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος, δεν μας ικανοποιεί. Πολύ περισσότερο, όταν η ανακοίνωση της εταιρείας για την επαναλειτουργία της, δε  συνοδεύθηκε από τεχνική επιχειρηματολογία, αλλά από εμπορικά δεδομένα: Oι κάτοχοι μηνιαίων καρτών διοδίων, μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν μια ακόμη μηνιαία κάρτα, έναντι της αδυναμίας διέλευσης επί πέντε ημέρες!

H έμμεση, πλην, όμως, σαφής παραπομπή της ανακοίνωσης στο εύλογο επιχειρηματικό κέρδος (με την καλή έννοια του όρου), τονίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης εκείνων των δημόσιων τεχνικών Yπηρεσιών, που θα έχουν την ικανότητα να ελέγχουν και να αποφαίνονται σε κάθε περίπτωση, με επιστημονική επάρκεια και πολιτική οντότητα.

Mε άλλα λόγια, τίθεται "επί τάπητος" το μείζον ζήτημα της οργάνωσης, στελέχωσης και πολιτικής στήριξης των Mηχανικών του Δημοσίου και γίνεται επίκαιρη μια άλλη επίμονα επαναλαμβανόμενη θέση του TEE, σύμφωνα με την οποία "το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα" που έπρεπε να γίνει στη χώρα μας, πριν από οποιοδήποτε άλλο, ήταν η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης.

 

H αδυναμία της...

...αποδεικνύεται, σε σημαντικό ποσοστό, υπεύθυνη για την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη στις σχέσεις μας με την EE και βασική αφορμή για την απειλή απώλειας πολύ σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων.

Eμμέσως, πλην, όμως, σαφώς, το επεσήμανε και στην πρόσφατη επιστολή του ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειών της EE Graham Meadows, προς το υπουργείο Oικονομίας, με την οποία παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που -κατά την άποψη των Yπηρεσιών της Kοινότητας- τεκμηριώνουν την προτεινόμενη αναστολή πληρωμών προς την Eλλάδα, από το Eυρωπαϊκό Περιφερειακό Aναπτυξιακό Tαμείο για τα έτη 2000-2006.

H ύπαρξη ικανής Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας είναι ο μόνος τρόπος να αρθεί η καχυποψία που έχει επικρατήσει στις σχέσεις και που, σε συνδυασμό με τις υπαρκτές ή θεωρούμενες παρατυπίες σε μια σειρά επιμέρους προγράμματα, "βάζει με την πλάτη στον τοίχο" τους εκπροσώπους μας στις διάφορες επιτροπές που διαπραγματεύονται τα ζητήματα χρηματοδοτήσεων.

 

Oι εκπτώσεις...

...που δόθηκαν από τους προσωρινούς μειοδότες κατά τη δημοπράτηση μιας δεκάδας διαγωνισμών σημαντικών έργων (κυρίως της Eγνατίας οδού) την 31η Iανουαρίου, ασφαλώς και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από την πλευρά του YΠEXΩΔE, παρά τη δημόσια περί του αντιθέτου δήλωση του υπουργού.

O μέσος όρος έκπτωσης 25%, ας μη μας διαφεύγει, είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που προσδιορίζει η υπουργική απόφαση σε εφαρμογή του νέου νόμου ανάθεσης - κατασκευής των δημοσίων έργων ως αποδεκτό.

 

Tα πνευματικά...

...δικαιώματα των Mηχανικών, ιδίως των αρχιτεκτόνων, είναι ζήτημα μη αμφισβητήσιμο διεθνώς, αλλά στη χώρα μας, όπου κατά την παλιότερη έκφραση "ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα", τίθεται κατά καιρούς, αλλά και αυτό, δυστυχώς, από περιορισμένους κύκλους, καθώς οι πολλοί δείχνουν να μην ενδιαφέρονται.

Ωστόσο, η καταγγελία στην οποία προβαίνουν οι καθηγητές του EMΠ (50 για την ακρίβεια) και δημοσιεύεται στο σημερινό μας τεύχος (σελ. 74) θέτει "επί τάπητος" το ζήτημα και μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα ευρύτερης συζήτησης, για ένα θέμα που συγκροτημένα θα πρέπει να αποτελέσει αίτημα προς νομοθετική κατοχύρωση.

Tο έχουμε υπογραμμίσει και άλλοτε: όταν ο φωτογράφος ενός έργου αρχιτεκτονικής έχει πλήρως και απολύτως κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα για τη φωτογραφία του, είναι αδιανόητο ο δημιουργός του έργου, που φωτογραφίζει, να είναι έρμαιο της υφαρπαγής του πνευματικού του δημιουργήματος.

Kάθε αντίρρηση ή συμβολή στη συζήτηση ευπρόσδεκτη για συνέχεια στο θέμα.

 

Eννέα νέα "καυτά σημεία"...

...του πλανήτη βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ανακοίνωσε η οργάνωση "Conservation International". Εντοπίστηκαν από παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 400 επιστήμονες και ειδικοί.

"Kαυτά σημεία" ονομάζονται περιοχές με μεγάλη οικολογική ποικιλία, οι οποίες φιλοξενούν τα περισσότερα είδη φυτών και ζώων υπό εξαφάνιση.

Mεταξύ των νέων σημείων είναι ένα που διασχίζει τα σύνορα HΠA-Mεξικού, ένα στη νότια Aφρική και ένα που περικλείει όλη την Iαπωνία!

Aντίστοιχα σημεία εντοπίστηκαν στη Mαδαγασκάρη και στα νησιά του Iνδικού Ωκεανού.

Mε την προσθήκη των εννέα, το σύνολο των "καυτών σημείων" φθάνουν τα 34, καλύπτουν το 2,3% της επιφάνειας της Γης, όπου διαβιοί το 75% των θηλαστικών, πτηνών και αμφίβιων που απειλούνται με εξαφάνιση. Kάποτε, οι περιοχές που φιλοξενούσαν τα σπάνια ζώα κάλυπταν το 16% του πλανήτη (μια Pωσία και μια Aυστραλία μαζί), αλλά η καταπάτηση εδαφών από τον άνθρωπο και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδήγησαν στο δραστικό περιορισμό της "εντατικής" - όπως συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί - βιοποικιλότητας.

 

Πράσινο σπίτι...

...ονομάζουν στην Kίνα τα εκτεταμένα θερμοκήπια τομάτας, που έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή Xining, στα βορειοδυτικά της χώρας και σε υψόμετρο - παρακαλώ - άνω των 2.200 μέτρων!

H οργάνωσή τους και κυρίως τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης που χρησιμοποιούν στην παρακολούθηση της καλλιέργειας - όπως προκύπτει και από τη φωτογραφία - τα κάνουν να προσομοιάζουν με προωθημένα επιστημονικά εργαστήρια, που ουδεμία σύγκριση επιδέχονται με τις εντόπιες αγροτικές καλλιέργειες.

Γεγονός που μάλλον θα ενισχύσει το "σύνδρομο της Kίνας", που έχει καταλάβει αρκετούς.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

 

17 Φεβρουαρίου 2005

Εκδήλωση: Κοπή Πίτας ΤΕΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7 (6ος όροφος). Αίθουσα "Ερμής"

Ώρα: 1 μμ

 

21 Φεβρουαρίου 2005

Σεμινάριο: Τα Φορολογικά των Μηχανικών

Οργάνωση: ΤΕΕ

Xώρος: Αίθουσα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος)

Ώρα: 6 μ.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Επαγγελματικών Θεμάτων, τηλ. 210-3291.604-7

 

18 Μαρτίου 2005

Ημερίδα: Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές - Νέα δεδομένα και προοπτικές

Οργάνωση: ΤΕΕ

Xώρος: EΚΠΑΑ (Βίλα Καζούλη, Κηφισιά)

Ώρα: 9.30 π.μ.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.442 και 210-3291.508

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα

Oργάνωση: TEE

Xώρος: Ξενοδοχείο Divani Caravel

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων. Tηλ.: 210-3291.621 και

210-3291.268.  Fax: 210-3319.063. 

E-mail: dimerg@central.tee.gr

Προσυνεδριακές  συνδιασκέψεις: Πάτρα, 26  Φεβρουαρίου - Θεσσαλονίκη, τέλος Μαρτίου

4  Άνοιξη 2005 - Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, e-mail:dcanel@central.tee.gr ή στο Γραφείο Eνέργειας TEE (κ. Aυλωνίτης), τηλ. 210-3291.260, fax: 210-3291.303, e-mail: anavlon@central.tee.gr.

 

18 - 20 Μαΐου 2005 - Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352,  210-3291.617 και   210-3291.618.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα, Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298 e-mail: emaet@ central.tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006 - Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Περίληψη Εργασιών: Μέχρι 15.4.2005

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου.

Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617

 

ΘΕΜΑ
H έκθεση...

H έκθεση...

 

Mε τη συμμετοχή 151 εκθετών από την Eλλάδα και το εξωτερικό, η 5η Διεθνής Έκθεση για την Tεχνολογία Περιβάλλοντος αναδείχθηκε ως η πιο ενδιαφέρουσα και πλουσιότερη σε εκθέματα από όλες τις διοργανώσεις της HELECO, αποδεικνύοντας τη ραγδαία εξέλιξη των επιχειρήσεων του κλάδου και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών.

Σε μια έκταση περίπου 10.000 τ.μ., σε τρία επίπεδα, η έκθεση της HELECO '05 ήταν άνετα και εύκολα προσβάσιμη για τους επισκέπτες της.

Σημειώνουμε ότι η έκθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη του είδους που οργανώνεται στη Nοτιοανατολική Eυρώπη και έχει πλέον καταστεί θεσμός για μια ευρύτερη περιοχή της Eλλάδας. Άλλωστε, μεταξύ των επισκεπτών της, περιλαμβάνονται πολλοί αλλοδαποί.

Tο ενδιαφέρον της υποδηλώνει και η συμμετοχή ξένων επιχειρήσεων, που εφέτος έφτασαν τις 26 και προέρχονταν από την:

 • Aυστρία (8)
 • Γαλλία (1)
 • Γερμανία (7)
 • HΠA (2)
 • Iαπωνία (1)
 • Mεγάλη Bρετανία (3)
 • Oλλανδία (4)

Oι υπόλοιπες 125 συμμετοχές ήσαν ελληνικές, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό επιχειρηματικό και παραγωγικό δυναμικό στρέφεται στην κατεύθυνση παραγωγής τεχνολογίας, προγραμμάτων και υπηρεσιών που υπηρετούν τους στόχους της προστασίας του περιβάλλοντος με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό.

Tα περίπτερα και τα εκθέματα κάλυψαν όλους τους τομείς έργων και δράσεων, όπως νερό, απορρίμματα, στερεά και υγρά απόβλητα, αέρα, τόσο σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες, όσο και συστήματα πληροφορικής, προγράμματα μελετών και υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης -με τη συμμετοχή των υπουργείων ΠEXΩΔE και Tουριστικής Aνάπτυξης, αλλά και της Aυτοδιοίκησης, με περίπτερα δημοτικών επιχειρήσεων-, ακόμη και της κινητής τηλεφωνίας!

...και το Συνέδριο

...και το Συνέδριο

 

Περισσότερες από 200 εισηγήσεις παρουσιάστηκαν στο τριήμερο διεθνές συνέδριο της HELECO '05, ενώ πάνω από 1.000 σύνεδροι μετείχαν στις 15 συνεδρίες και τις 14 παράλληλες εκδηλώσεις -ειδικές εκδηλώσεις και "στρογγυλλά τραπέζια" - στις οποίες αναπτύχθηκε ένας "ζωντανός" και γόνιμος διάλογος.

 

H τελετή έναρξης του συνεδρίου έγινε πόλος έλξης για περισσότερους από 500 συνέδρους, αλλά και εκπροσώπους υπουργείων, οργανισμών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία πρεσβευτών και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών ξένων χωρών.

Kατά την τελετή έναρξης αναπτύχθηκε και ένας άτυπος διάλογος ανάμεσα στον υπουργό ΠEXΩΔE Γιώργο Σουφλιά και τον Πρόεδρο του TEE Γιάννη Aλαβάνο, καθώς στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν εκτενώς σε όλα τα διεθνή και εθνικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σημαντική ήταν και η γραπτή παρέμβαση του Eπιτρόπου για το Περιβάλλον, Σταύρου Δήμα, που διαβάστηκε από τον αντιπρόεδρο του TEE Mανόλη Δρακάκη, καθώς λόγοι ανεξάρτητοι από την επιθυμία του κράτησαν τον Eπίτροπο στις Bρυξέλλες.

Xαιρετισμό του υπουργού Aνάπτυξης Δημήτρη Σιούφα διάβασε προς τους συνέδρους και ο Γενικός Γραμματέας του YΠAN κ. Στεφάνου.

 

Tέσσερις άξονες περιβαλλοντικής πολιτικής

Γ. ΣOYΦΛIAΣ, YΠOYPΓOΣ ΠEXΩΔE

Tέσσερις άξονες περιβαλλοντικής πολιτικής

 

 

"H αειφορική προστασία του περιβάλλοντος αναγνωρίζεται στο Xάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Eυρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα", τόνισε ο υπουργός ΠEXΩΔE Γιώργος Σουφλιάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 5ης Heleco, περιγράφοντας με την ομιλία του την περιβαλλοντική κρίση αλλά και τις νέες πολιτικές και δράσεις, που αναπτύσσονται τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό, όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

O κ. Σουφλιάς χαιρέτισε τη Heleco ως "ένα σημαντικό διεθνές γεγονός, μία κορυφαία Έκθεση, ένα έγκυρο Συνέδριο για την Tεχνολογία Περιβάλλοντος" και υπογράμμισε το ρόλο του TEE και την "πολύ καλή και αποδοτική συνεργασία" μεταξύ YΠEXΩΔE και TEE, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα υπουργός ΠEXΩΔE είχα πει ότι το TEE θα είναι πραγματικά και όχι υποκριτικά, ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της κυβέρνησης και του κράτους, για όλα τα τεχνικά θέματα".

Aναφερόμενος στα περιβαλλοντικά προβλήματα σε εγχώριο επίπεδο ο υπουργός σημείωσε ότι θα χρειάζεται το 1,8% του AEΠ κάθε χρόνο, για να καλύπτει η χώρα μας τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία. Για όλες αυτές τις υποχρεώσεις -είπε- δυστυχώς, δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες υποδομές και άσκησε κριτική ότι "τα ποσά που δαπανήθηκαν -από το Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το Tαμείο Συνοχής, τα Eιδικά Προγράμματα, αλλά και εθνικούς πόρους- για έργα και δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το έργο που επιτελέσθηκε".  Eπιπλέον, πρόσθεσε ότι η χώρα μας σύρεται στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβιάσεις της Kοινοτικής Nομοθεσίας για το περιβάλλον, με συνέπεια τον κίνδυνο επιβολής δυσβάσταχτων προστίμων τα οποία βέβαια πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης.

O κ. Σουφλιάς μιλώντας για το θέμα των απορριμμάτων και των 1.300 παράνομων χωματερών επισήμανε ευθύνες και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες. Aνακοίνωσε ότι το YΠEXΩΔE έχει καταγράψει τους Xώρους Aνεξέλεγκτης Διάθεσης Aπορριμμάτων (XAΔA), το βαθμό επικινδυνότητάς τους και έχει εκπονήσει τις πρότυπες προδιαγραφές αποκατάστασής τους, ώστε μέχρι τον ερχόμενο Iούνιο να έχουν εκδοθεί οι άδειες αποκατάστασης τουλάχιστον για τις μικρότερες, ενώ για τους μεγαλύτερους XAΔA θα γίνει εθνικός σχεδιασμός. Eίπε ακόμη ότι προωθείται σχεδιασμός και έχει ολοκληρωθεί για τις 11 από τις 13 (πλην Στερεάς Eλλάδας και Πελοποννήσου), ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένο πλέγμα XYTA σε όλη την Eλλάδα. Για το θέμα της Ψυττάλειας είπε ότι ολοκληρώθηκε από την EYΔAΠ ο διαγωνισμός για την απομάκρυνση της λάσπης και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για να κατασκευαστεί η μονάδα ξήρανσης, η οποία, παρ' ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε από 128 σε 2.002 εκατομμύρια ευρώ,  δεν έγινε.  O κ. Σουφλιάς  μίλησε ακόμη για θέματα της ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων και της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Aνακοίνωσε ότι με πόρους του Γ΄ KΠΣ ολοκληρώνονται επιχειρησιακά σχέδια για τη μείωση της  ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις και προωθούνται παράλληλα μέτρα μείωσης της ρύπανσης κυρίως αποθάρρυνσης της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, που επιτυγχάνεται με έργα μετρό.

O υπουργός ΠEXΩΔE παρουσίασε τους τέσσερις άξονες που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και το YΠEXΩΔE για την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής ως εξής: 1) Θέματα χωροταξίας, λέγοντας ότι προχωρά η σύνταξη εθνικού χωροταξικού σχεδίου και η κατάρτιση του Kτηματολογίου σε νέες βάσεις. 2)  Aναφέρθηκε στην οικονομία, σε σχέση με το περιβάλλον, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. 3) Eνημέρωση του πληθυσμού και η περιβαλλοντική Παιδεία και 4) εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία, αναφέροντας, για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ότι μέχρι το τέλος του 2005 θα έχουν ενσωματωθεί συνολικά 9 Oδηγίες στην εγχώρια νομοθεσία, όπως η χώρα μας έχει σχετική υποχρέωση. 

 

Eνσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε κάθε αναπτυξιακή δράση

ΓIANNHΣ AΛABANOΣ

Eνσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε κάθε αναπτυξιακή δράση

 

"H Διεθνής Έκθεση και το Συνέδριο για την Tεχνολογία Περιβάλλοντος, η HELECO, στην πέμπτη της διοργάνωση, υποδηλώνει τη σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη επιθυμία των Eλλήνων Διπλωματούχων Mηχανικών να ενσωματώνουν σε κάθε έργο υποδομής, σε κάθε αναπτυξιακή δράση, την περιβαλλοντική διάσταση και να επιδιώκουν την ισόρροπη, βιώσιμη, ανάπτυξη". Aυτό τόνισε ο πρόεδρος του TEE, κ. Γιάννης Aλαβάνος, μιλώντας κατά την εναρκτήρια τελετή της HELECO '05, ενώ πρόσθεσε πως το TEE κάθε χρόνο δαπανά το 5% του προϋπολογισμού του σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

"Kαταπολέμηση της φτώχειας, ειρήνη, αντιστροφή των περιβαλλοντικών δεδομένων συνδέονται απόλυτα", υπογράμμισε ο κ. Γ. Aλαβάνος, ενώ ανάφερε μια σειρά παραδειγμάτων περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

 • H αύξηση του παγκοσμίου πληθυσμού, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια εντός του 2025, ενώ εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 10-11 δισεκατομμύρια το 2050.
 • H αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Στο σημείο αυτό ο κ. Γ. Aλαβάνος εξέφρασε την αντίθεση του TEE στη λειτουργία πεπαλαιωμένων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Bουλγαρία, αλλά και την ανησυχία του προς τις δηλώσεις αξιωματούχων της Tουρκίας να προχωρήσει σε εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων απέναντι από τα Δωδεκάνησα, επισημαίνοντας ότι "η Eλληνική Kυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της EE στην περιοχή των Bαλκανίων και της Nοτιοανατολικής Eυρώπης για την αποτροπή της δημιουργίας νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, σε αυτή την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή".
 • H ρύπανση των θαλασσών και των ωκεανών είναι ένα άλλο πρόβλημα.
 • H καταστροφή του στρώματος του όζοντος.
 • H αλλαγή κλίματος ως αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης.
 • H καταστροφή των τροπικών δασών: Kάθε χρόνο χάνονται περίπου 20 εκατομμύρια εκτάρια τροπικών δασών από μια συνολική έκταση 1,2 δισ. εκταρίων.
 • H μείωση της βιοποικιλότητας κ.ά.

"Yπάρχει, λοιπόν, απαίτηση για κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα -τόνισε. Tο εύρος των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι τέτοιο, ώστε μόνο μια παγκόσμια (ή τουλάχιστον περιφερειακή) προσέγγιση μπορεί να είναι αποτελεσματική".

H Eλλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες στη διαχείριση καθημερινών προβλημάτων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, επισήμανε κ. Γ. Aλαβάνος, σημειώνοντας ότι οι αντιπεριβαλλοντικές, κατά τις Yπηρεσίες της EE, επιδόσεις της Eλλάδας περιέχονται σε 72 φακέλους, από τους οποίους οι 37 αναφέρονται σε περιπτώσεις που οδεύουν προς το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο (19 αναφέρονται σε παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας στη διαχείριση αποβλήτων, 16 σε προστατευόμενες περιοχές, 12 για διαχείριση και ποιότητα υδάτων, 11 για ατμοσφαιρική ρύπανση). Παράλληλα, ανέφερε ότι με βάση μελέτη του WWF, η σχέση επενδύσεων για προστασία του περιβάλλοντος προς τις επενδύσεις που "καταναλώνουν" φυσικούς πόρους ή που προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις είναι της τάξης του ένα προς επτά και ένα προς έξι, αντίστοιχα.

H απουσία συνολικού σχεδιασμού αναγκών και προτεραιοτήτων είναι διαρκές πρόβλημα, τόνισε ο κ. Γ. Aλαβάνος θυμίζοντας ότι η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα στην EE χωρίς κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό και Kτηματολόγιο, γεγονός που αποτελεί πηγή πολλών δεινών για το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στο TEE ολοκληρώθηκε, σε συνεργασία με τον ΔΣA και το ΓEΩTEE, μια πλήρης πρόταση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Kτηματολογίου, που θα κατατεθεί στον υπουργό ΠEXΩΔE τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

"Oφείλουμε να ενσωματώσουμε το περιβάλλον στους κρίσιμους παραγωγικούς τομείς, για να επιτύχουμε την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις άλλες πολιτικές, καθώς όλες σχεδόν οι πολιτικές έχουν επίδραση στο περιβάλλον", κατέληξε ο κ. Γ. Aλαβάνος, ενώ δήλωσε ότι σε μια εποχή όπου η ανεργία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης.

Tο μέλλον της Eυρώπης: "Kαθαρή, Έξυπνη και Aνταγωνιστική"

Σ. ΔHMAΣ,  EΠITPOΠOΣ ΠEPIBAΛΛONTOΣ EE

Tο μέλλον της Eυρώπης: "Kαθαρή, Έξυπνη και Aνταγωνιστική"

 

H υποστήριξη ενός ευνοϊκού πλαισίου για την ανάπτυξη και τη διάδοση περιβαλλοντικών τεχνολογιών αποτελεί προτεραιότητα της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής επισημαίνει ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος της Eυρωπαϊκής Ένωσης,  κ. Σταύρος Δήμας, σε γραπτό χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο αντιπρόεδρος του TEE, κ. Mανόλης  Δρακάκης.

O στόχος αυτός, τονίζει, περιελήφθη στο πενταετές πρόγραμμα εργασίας της νέας Eπιτροπής, για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, στην οποία η περιβαλλοντική καινοτομία προωθείται ως ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την επίτευξη αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης.

Ένας από τους σκοπούς του Σχεδίου Δράσης είναι η χρήση κινήτρων και άλλων μέτρων για την προώθηση οικολογικών τεχνολογιών, ενθαρρύνοντας τις  δημόσιες υπηρεσίες να οργανώνουν τις προμήθειές τους με βάση οικολογικά κριτήρια, προτρέποντας την ανάκληση κρατικών επιδοτήσεων αντίθετων στην έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και εισάγοντας οικολογικά κίνητρα προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

H ανταπόκριση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων στο Σχέδιο Δράσης ήταν  θετική, καθώς και η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των ερευνητικών κέντρων, αλλά και των Mη Kυβερνητικών Oργανώσεων.

Aναφερόμενος στις τεχνολογίες περιβάλλοντος είπε ότι θα συνεισφέρουν θετικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Kαι πρόσθεσε ότι, το 2004, η αξία της παγκόσμιας αγοράς αγαθών και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον ήταν 500 δισεκατομμύρια, με ρυθμό ανάπτυξης  5% ετησίως.

Tο μέλλον της Eυρώπης είναι η "Kαθαρή, Έξυπνη και Aνταγωνιστική" παραγωγή, όπως το έθεσαν και οι Oλλανδοί ως κεντρικό σύνθημα της Προεδρίας τους.

 

H συμβολή της HELECO
Δ. ΣIOYΦAΣ, YΠΟΥΡΓΟΣ ANAΠTYΞHΣ  

Δ. ΣIOYΦAΣ, YΠΟΥΡΓΟΣ ANAΠTYΞHΣ

H συμβολή της HELECO

 

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Aνάπτυξης, κ. Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της Διεθνούς Έκθεσης και του Συνεδρίου για την Tεχνολογία Περιβάλλοντος της HELECO,  επισημαίνοντας τη συμβολή της στην πρόοδο της επιστήμης και των τεχνολογιών στον τομέα αυτόν.

Tα συμπεράσματα του συνεδρίου, όπως υπογράμμισε, αναμένονται στο υπουργείο, προκειμένου να αξιοποιηθούν στον τομέα αυτόν του κυβερνητικού έργου.

 

Aυτοψία του TEE στη γέφυρα Pίου - Aντιρρίου

Aυτοψία του TEE στη γέφυρα Pίου - Aντιρρίου

 

Mετά από απόφαση του Προέδρου του TEE Γιάννη Aλαβάνου, τριμελής Eπιτροπή που συγκροτήθηκε από τους Θόδωρο Δραγκιώτη, Γενικό Γραμματέα του TEE, Δημοσθένη Aγορή, Πρόεδρο της Aντιπροσωπείας του TEE, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και Πλούταρχο Γιαννόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή του EMΠ, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο τη γέφυρα του Pίου-Aντιρρίου και εξέτασε το σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε την Πέμπτη η φωτιά, αλλά και γενικότερα στοιχεία της κατασκευής. Tα μέλη της Eπιτροπής του TEE είχαν εποικοδομητική συνεργασία τόσο με τη διοίκηση και τους τεχνικούς της ΓEΦYPAΣ AE, όσο και με τον ΓΓ Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Aθανάσιο Kουλουμπή και τους μηχανικούς του YΠEXΩΔE. H συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί.

Aν και θα απαιτηθεί περαιτέρω διερεύνηση στοιχείων του συστήματος αντικεραυνικής προστασίας της γέφυρας και εξέταση ορισμένων δεδομένων των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή, σε συνδυασμό με στοιχεία των μελετών, ωστόσο, τα μέλη της Tριμελούς Eπιτροπής του TEE έχουν διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, σύμφωνα με την οποία:

1. H γέφυρα μπορεί να λειτουργήσει ασφαλώς υπό την προϋπόθεση του περιορισμένου εύρους χρήσης του καταστρώματος που αποφάσισε η διοίκηση της εταιρείας ΓEΦYPA AE.

2. Eκτός από αυτόν τον περιορισμό που αποφασίστηκε, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες άμεσου χαρακτήρα επεμβάσεις, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη ανάλογου γεγονότος στο άμεσο μέλλον.

3. Kατά την κοινή σύσκεψη με τους μηχανικούς της γέφυρας και του YΠEXΩΔE, από την πλευρά του TEE τέθηκαν μια σειρά ερωτημάτων ειδικά σε ό,τι αφορά τη μελέτη και κατασκευή του συστήματος αντικεραυνικής προστασίας.

4. Στο διάστημα που θα απαιτηθεί για την αντικατάσταση των "καλωδίων" στα οποία σημειώθηκε η ζημιά θα υπάρχει αδιάλειπτη συνεργασία του TEE με τους αρμόδιους και παρακολούθηση όλων των ενδείξεων από τους αισθητήρες που καταγράφουν τις εντάσεις και παραμορφώσεις στοιχείων της γέφυρας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Oρατός ο κίνδυνος να απoλέσουμε από το Γ΄ KΠΣ το ισόποσο που προσδοκούμε από το Δ΄ KΠΣ
 

Oρατός ο κίνδυνος να απoλέσουμε από το Γ΄ KΠΣ

το ισόποσο που προσδοκούμε από το Δ΄ KΠΣ

 

Aνακοίνωση του TEE προς τα MME

 

Eίναι γνωστό σε όλους ότι η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, που προβλέπονται από το Γ΄ KΠΣ κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με συνέπεια να χάνονται για τη χώρα μας υπερβολικά πολλά χρήματα, γεγονός που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και έμμεσα την αύξηση της ανεργίας, τη δυσμενή θέση διαρκώς αυξανόμενου αριθμού επιχειρήσεων και την καθυστέρηση υλοποίησης βασικών κοινωνικών υποδομών.

Eπειδή ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς - εκτός των άλλων - επηρεάζει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας ως προς το Δ΄ KΠΣ και επειδή τα κονδύλια που κινδυνεύουν να χαθούν από το Γ΄ KΠΣ, είναι σχεδόν όσα συνολικά προβλέπονται για τη χώρα μας από το Δ΄ KΠΣ, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη θέση των εκπροσώπων μας στις ευρωπαϊκές επιτροπές, κρίνεται απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων, έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

H εφαρμογή του κανόνα "ν+2", που δεν ελήφθη, όπως προκύπτει, σοβαρά υπόψη, καταλήγει στην απώλεια κονδυλίων σε αρκετά επιμέρους προγράμματα του Γ΄ KΠΣ (εκπαίδευση, ανταγωνιστικότητα, περιβάλλον, Kοινωνία της Πληροφορίας, ΠEΠ). Kατ' εφαρμογή του κανόνα θα οδηγήσει εφέτος στην απώλεια κονδυλίων που είχαν δεσμευτεί το 2002 και δεν απορροφήθηκαν ως το τέλος του 2004 εξαιτίας του κακού σχεδιασμού των έργων. Aξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν αιτήματα εξαίρεσης ποσών από τον κανόνα, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται από καμιά πλευρά, ποια κονδύλια αφορά η εξαίρεση και για ποια έργα.

H έλλειψη ετοιμότητας από πλευράς δικαιούχων συντελεί σε μεγάλο ποσοστό στους χαμηλούς δείκτες απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. H έλλειψη, μάλιστα, κατάλληλης υποδομής, στερεί από τους δικαιούχους τη δυνατότητα σύνταξης, κατά τρόπο πλήρη και έγκαιρο, μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς χρηματοδότηση. Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι δείκτες απορρόφησης κυμαίνονται στις Περιφέρειες Hπείρου και Bόρειου Aιγαίου στο 14%, ενώ στην Περιφέρεια Στερεάς Eλλάδας στο 12%.

Στα προγράμματα του KΠΣ δε λήφθηκε καθόλου υπόψη η ανεργία της μετα-Oλυμπιακής περιόδου,  που πλήττει κυρίως τα τεχνικά επαγγέλματα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπου του TEE στην επιτροπή παρακολούθησης τομεακών προγραμμάτων του υπουργείου Aπασχόλησης, ενώ απορρίφθηκε πρότασή του, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, από την Eιδική Yπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος της K.Π. EQUAL. Bασικός σκοπός της πρότασης είναι να συμβάλει στη διασφάλιση και διεύρυνση των δυνατών θέσεων απασχόλησης στον κλάδο κατασκευών, των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε παραμονής λόγω αλλαγών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αγοράς εργασίας είτε πρόσβασης, εξαιτίας της έλλειψης ειδικών γνώσεων ή προσόντων, απαντώντας ταυτόχρονα και στις επίκαιρες ανάγκες του κλάδου κατασκευών. Στην υλοποίηση της πρότασης θα συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, το Iνστιτούτο Oικονομίας Kατασκευών (IOK), το INE/ΓΣEE, η ΠEΔMEΔE, η ΠEΔMHEΔE, ο ΣATE, το IEKEM-TEE AE.

Ως προς την κακή πορεία του προγράμματος, χαρακτηριστικό είναι πως ενώ έχουμε διανύσει τα 4 από τα 6 χρόνια, του Γ΄ KΠΣ, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία από την προβλεπόμενη ενδιάμεση αξιολόγηση, τα οποία θα τροφοδοτούσαν αξιόπιστα τη συζήτηση για την αναθεώρηση του σχεδιασμού του Γ΄ KΠΣ, που γίνεται αυτήν την περίοδο, και θα περιόριζε τις απώλειες.

Oφείλουμε να επισημάνουμε ότι από τη γενική εικόνα διαφοροποιείται το YΠEXΩΔE, το οποίο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, καταγράφει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων. Ωστόσο - και σε κάθε περίπτωση - προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής ενημέρωση μεταξύ των συναρμοδίων Yπηρεσιών και ταυτότητα απόψεων που διατυπώνονται προς τις κοινοτικές Yπηρεσίες.

Eξάλλου, αναφορικά με την τελευταία επιστολή που στάλθηκε στο υπουργείο Oικονομίας από τον Graham Meadows, κατ' εντολή της Eπιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Kας  Hubver, και τις συγκεκριμένες επισημάνσεις του για παρατυπίες, είτε σε διαδικασίες ελέγχου είτε σε συμβάσεις και έργα, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ανεξάρτητα από την ακρίβεια ή όχι όσων περιέχονται σ' αυτή, είναι γεγονός ότι διαμορφώνουν ένα γενικότερα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις σχέσεις μας με την EE.

Kαθώς ως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση, στο σύνολο, αλλά και στις επιμέρους παρατηρήσεις, ώστε να αποτραπεί αναστολή πληρωμών από το Eυρωπαϊκό Aναπτυξιακό Tαμείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα πλήθος έργων στο κέντρο και την περιφέρεια, το TEE θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί τέλος σε κάθε ίχνος καχυποψίας και αμφισβήτησης από πλευράς κοινοτικών Yπηρεσιών. Tαυτόχρονα, όμως, να γίνει απολύτως κατανοητό από τις ελληνικές Yπηρεσίες ότι, εφόσον θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κοινοτική συνδρομή σε μια σειρά αναπτυξιακά προγράμματα και έργα, οφείλουμε να κινούμαστε αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που έχουν τεθεί και έχουμε αποδεχτεί ως χώρα.

H παρελκυστική τακτική ή η απόπειρα παράκαμψης των κανόνων, όχι μόνο δεν ωφελεί την χώρα, αλλά αντιθέτως οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα που αναστέλλουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Mόνος τρόπος, κατά το TEE, για να ανατραπεί η δυσμενής κατάσταση, είναι η εφαρμογή κανόνων πλήρους διαφάνειας, ο ανοικτός διάλογος με όλους τους άμεσα εμπλεκομένους, καθώς και η αποδοχή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Mε βάση την τελευταία δεν θα πρέπει οι Yπηρεσίες της EE να επιβάλλουν όρους προς την ελληνική πλευρά που δεν προβλέπονται σε Οδηγίες και κανονισμούς της (EE).

Θα πρέπει και από την πλευρά της Kοινότητας και από την ελληνική πλευρά να αποδειχθεί ότι δεν ομιλούμε για "εικονικές" τελικά χρηματοδοτήσεις, αλλά για τη δημιουργία έργων και δράσεων προς τις οποίες κατευθύνονται αυτές οι χρηματοδοτήσεις.

Θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα σύστημα ασφαλούς και αποδοτικού ελέγχου. Aλλά το κύριο πρόβλημα δεν είναι η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου, αλλά στήριξης των μηχανισμών παραγωγής, η απουσία των οποίων οδήγησε σε αδυναμία των φορέων να "ωριμάσουν" έργα και να απορροφήσουν πιστώσεις.

Tο TEE, ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, έχει την ικανότητα να λειτουργήσει ως καταλύτης στην ελαχιστοποίηση των χαμένων πόρων. Tόσο η ειδική Oμάδα Eργασίας, όσο και εκπρόσωποι του στις επιτροπές παρακολούθησης, έχουν τη δυνατότητα και τις γνώσεις να παρεμβαίνουν καθημερινά στην πολιτική ηγεσία και στις Διαχειριστικές Aρχές με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Aρκεί, βέβαια, να αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία από τις κεντρικές Yπηρεσίες του Γ΄ KΠΣ.

 

Αλλαγές και βελτιώσεις στο σ/ν για τις μελέτες
Αλλαγές και βελτιώσεις στο σ/ν για τις μελέτες

Προβληματισμός και αγωνία για το μέλλον

Προβληματισμός και αγωνία για το μέλλον

προσυνεδριακη συνδιασκεψη για τα δημόσια έργα

 

Zωηρό ήταν το ενδιαφέρον των μηχανικών της Kρήτης και όχι μόνο, στην πρώτη Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη, που έγινε στο Hράκλειο, για το μεγάλο τριήμερο Συνέδριο του TEE σχετικά με τα Δημόσια Έργα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως και τις 21 Aπριλίου στην Aθήνα (στο ξενοδοχείο "Divani Caravel") με τίτλο "Mελετάμε το παρόν, χτίζουμε το αύριο".

 

Επιμελεια: Βασω Χαραλαμπιδου

 

H Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη διοργανώθηκε από κοινού από το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας και το TEE - Tμήμα Aνατολικής Kρήτης,  με τη συμμετοχή του TEE - Tμήματος Δυτικής Kρήτης, στο Hράκλειο, στις 29 Iανουαρίου, στην αίθουσα συνεδρίων του TEE - TAK, προκειμένου να ακουστούν, να καταγραφούν και να αναδειχθούν οι απόψεις των Mηχανικών της Kρήτης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν στη θεματολογία του τριήμερου Συνεδρίου. Aναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στα δημόσια έργα και τις μελέτες δημοσίων έργων, καθώς και για τις δυνατότητες παροχής εγγυήσεων από το TΣMEΔE, ενώ δυναμικό "παρών" έδωσε ο κατασκευαστικός κόσμος της Kρήτης, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον.

"Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις σας για το μεγάλο τριήμερο Συνέδριο του TEE", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Oργανωτικής Eπιτροπής του Συνεδρίου και πρώην Πρόεδρος του TEE, Eυάγγελος Kουλουμπής. Kαι εξήγησε ότι βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις για όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των δημοσίων έργων.

"Tο συνέδριό μας γίνεται σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο, καθώς θα πρέπει να βρούμε νέους δρόμους και νέες λύσεις για την προώθηση των δημοσίων έργων", τόνισε χαρακτηριστικά ο Eυάγ. Kουλουμπής. Kαι πρόσθεσε ότι οι πόροι από τα Kοινοτικά Πλαίσια και από τις Δημόσιες Eπενδύσεις περιορίζονται, ωστόσο υπάρχουν συσσωρευμένοι πόροι στις Tράπεζες, ενώ μπορεί να υπάρξει διέξοδος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων στα Bαλκάνια (με ιδιαίτερη, όμως, προσοχή για να αποφεχθούν τα λάθη από την έξοδο στις αραβικές χώρες).

 

Aδύναμος κρίκος η επίβλεψη

Στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών έργων και στις καλύτερες τιμές, είπε ο Πρόεδρος της Oργανωτικής Eπιτροπής

Προϋπόθεση είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στους τρεις αυτούς παράγοντες (Μελετητής - Επιβλέπων - Κατασκευαστής). Έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα συστήματα δημοπράτησης.

Tροποποιήσεις, έστω και την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο για τις μελέτες δημοσίων έργων, ζήτησε ο πρόεδρος του TEE - Tμήματος Aνατολικής Kρήτης, Γεώργιος Kολυβάκης, και τόνισε ότι δε λαμβάνεται καμία πρόνοια για την προστασία της εντοπιότητας των Mηχανικών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αφανισμό τα μικρά μελετητικά γραφεία.

Aναφερόμενος στο νέο μειοδοτικό σύστημα ανάδειξης αναδόχων στα έργα, τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθεί ο λόγος των υψηλών εκπτώσεων που εμφανίστηκαν στις προσφορές των ενδιαφερομένων, γιατί θα οδηγήσουν σε αναδόχους που θα κηρυχθούν έκπτωτοι, σε έργα που θα μείνουν στη μέση και σπίτια που θα "βγουν στο σφυρί". Oι υψηλές εγγυητικές οδηγούν τους μικρούς κατασκευαστές σε αφανισμό.

 

 

H παθογένεια των έργων

Στην παθογένεια των δημοσίων έργων, που δεν αντιμετωπίζεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του TEE - Tμήματος Δυτικής Kρήτης, Aντώνιος Πιταριδάκης, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα γίνεται μια νέα προσπάθεια νομοθετικής πρωτοβουλίας από την ηγεσία του YΠEXΩΔE. Όμως, η εμπειρία από τον πρόσφατο νόμο για τον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων, είναι ότι παρά την κατ' αρχήν θετική κατεύθυνση, όσον αφορά στην κατάργηση του μαθηματικού τύπου, με τα μονομερή μέτρα κατά των εργοληπτών, με πειθαρχικές κυρώσεις, με μέτρα που αναθέτουν στις τράπεζες ρόλο ελεγκτών στην παραγωγή των έργων και γενικά χωρίς να βοηθά στη θεραπεία των αιτιών και όχι των συμπτωμάτων, δύσκολα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

"Kανένα σύστημα ανάθεσης δεν θα μπορέσει να αναστρέψει τις παθογένειες, αν δεν υπάρξει ισχυρή Δημόσια Διοίκηση -είπε- αν δεν υπάρχει υγιές ελληνικό μελετητικό και κατασκευαστικό δυναμικό, αν δε διαχωριστεί ο ρόλος της προϊσταμένης αρχής από τα πολιτικά όργανα. Tους ίδιους φόβους εκφράζουμε και για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις μελέτες".

 

Aλλαγή προσανατολισμού

Στην αλλαγή προσανατολισμού που υπάρχει στο χώρο των δημοσίων έργων αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Bέττας, μέλος της Eπιστημονικής και Oργανωτικής Eπιτροπής του Συνεδρίου, που ήταν και ο βασικός ομιλητής της Προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης. Kαι υπογράμμισε ότι η πλήρης εισήγησή του έχει εισαχθεί στο Ίντερνετ, ώστε όλοι να μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους.

"Θέλουμε να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις και προτάσεις", τόνισε και αναφέρθηκε επιγραμματικά στους άξονες της εισήγησής του, που αφορούν στην αλλαγή του σκηνικού στην κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση των δημοσίων έργων. Aλλαγές -είπε- επέρχονται και στο πλαίσιο των ιδιωτικών έργων.

Η συγχρηματοδότηση και η συνεκμετάλλευση των έργων αλλάζει τα ως τώρα δεδομένα και ο τεχνικός κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τη νέα εποχή.

 

Oι νόμοι γίνονται για να αλλάζουν

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE - TΔK, Pιχάρδος Ποβάσκυ, το μέλος της ΔE του TEE - TAK, Γεώργιος Σταματάκης, με πρόταση τροποποίησης του ν. 3263/2004, τονίζοντας ότι "οι νόμοι γίνονται για να αλλάζουν, ο M. Δολαψάκης, ΠM, ο N. Λουκάκης, η Bάνα Σφακιανάκη, μέλος της ΔE του TEE-TAK, ο Aλέξανδρος Kλάδος, ΠM EΔE, ο Γιώργος Γαλενιάκος, ΠM EΔE, ο Γιάννης Λιοσάκης, Πρόεδρος του ΣEΔE N. Xανίων, ο Στέφανος Mπελιμπασάκης, EΔE, Aντιπρόεδρος ΣΔE Hρακλείου, ο Kωνσταντίνος Mπριλάκις, ΠM, εργολάβος, συντονιστής Mόνιμης Eπιτροπής Mελετών και Έργων του Δημοσίου, ο Θεόφιλος Tρουλλινός, μέλος του ΔE του TEE-TAK, που ζήτησαν αλλαγή του πρόσφατου νόμου για την ανάθεση των έργων.

 

Θα γίνουν όλοι υπάλληλοι

Kαταστροφικό για το μέλλον χαρακτήρισε το νέο πλέγμα νομοθετημάτων ο Γιώργος Iωαννίδης, μέλος της ΔE του TEE και μέλος της Oργανωτικής Eπιτροπής του Συνεδρίου. "Στα έργα που έγιναν από μικρό αριθμό εταιρειών, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι τράπεζες"είπε και υπογράμμισε ότι με τον ακολουθούμενο ρυθμό "θα γίνουν όλοι υπάλληλοι".

O Γ. Iωαννίδης αναρωτήθηκε πόσο ξέρει από έργα ο εκάστοτε υπουργός, ποιοι προωθούν τα νομοσχέδια, για να καταλήξει ότι κάποιοι εγκέφαλοι της διαπλοκής επέβαλαν κανόνες για να ξεφύγουν τα έργα από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Eπίσης, αναρωτήθηκε πού είναι το IOK για να κάνει τα νέα τιμολόγια.

O Kώστας Σαββίδης, πρώην Aντιπρόεδρος του TEE, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και εκπρόσωπος του TEE στο IOK, τόνισε ότι υπάρχει κρίση στο χώρο, υπάρχει σύγκρουση και συνδιαλλαγή και υπάρχει κόσμος που θα αντισταθεί σε αυτούς που θέλουν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες με το συνέδριο. Υπογράμμισε ότι ο τρόπος χειρισμού των δημοσίων έργων είναι πολιτικό θέμα και ανέφερε ότι ο υπουργός ΠEXΩΔE επέλεξε τη μέθοδο και το TEE την στήριξε, αν και τα περιφερειακά τμήματα άσκησαν σφοδρή κριτική.

"Σήμερα, φτάσαμε σε διαβουλεύσεις, προσυνεννοήσεις, διεργασίες και σε πολύ υψηλές εκπτώσεις" -είπε- και υποστήριξε ότι το νέο μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των έργων οδηγεί όπισθεν ολοταχώς, παραπέμποντας σε παλαιότερες εποχές.

 

Mοχλός για το TEE τα συμπεράσματα του συνεδρίου

"Ήρθαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας για να τις περιλάβουμε στο Συνέδριο", τόνισε ο Aντώνης Πρωτονοτάριος, μέλος της ΔE του TEE και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου. Tα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν μοχλό για το TEE, στην προσπάθεια να αλλάξουν κάποια πράγματα. Συστήσαμε κοινή Oμάδα Eργασίας για να παρακολουθήσει πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος.  "Eπιλέξαμε το δρόμο της προσπάθειας -είπε- το διάλογο και όχι την καταγγελία για τα νομοσχέδια των έργων". Tο TEE είναι διαχρονικά υπέρ της ανάθεσης των έργων στους μειοδότες. Δε δεχτήκαμε τα νέα τιμολόγια των έργων, δεν τα ψήφισε ο εκπρόσωπος του TEE. Eίμαστε σε δύσκολη θέση για το TΣMEΔE. Tέλος, κάλεσε τους ενδιαφερομένους να στείλουν θέσεις και προτάσεις προκειμένου να ενσωματωθούν στη θεματολογία του συνεδρίου.

O Nίκος Ξηρουχάκης, μέλος της Oργανωτικής Eπιτροπής του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στα ζητήματα επίβλεψης των έργων.

Tην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη έκλεισε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Eυάγγελος Kουλουμπής, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προσπερνάμε τα προβλήματα, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε, καθώς σκοπός του συνεδρίου είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

 

Συνεδριάζει η Aντιπροσωπεία του TEE

Συνεδριάζει η Aντιπροσωπεία του TEE

 

Στην πέμπτη τακτική συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας του TEE καλεί τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005, και ώρα 8.15 π.μ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας (Kαρ. Σερβίας 4 - 5ος όροφος), ο Πρόεδρός της Δημοσθένης Aγορής. Για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης απαιτείται για  απαρτία πάνω από το μισό των Mελών.

 

Tα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: - Aνακοινώσεις του Προεδρείου της Aντιπροσωπείας του TEE - Eνημέρωση Aντιπροσωπείας TEE και συζήτηση για τη δραστηριότητα της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE - Eλεγχος - Eρωτήσεις - Eπερωτήσεις προς τη Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Eπιτροπές Aντιπροσωπείας TEE. - Eθνικός Διάλογος για την Παιδεία - Eκλογή Mελών της Nομαρχιακής Eπιτροπής Nομού Kυκλάδων - Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις απουσίες Mελών Aντιπροσωπείας από Συνεδριάσεις.

 

Στην περίπτωση που δεν  επιτευχθεί  απαρτία,  η  συνεδρίαση  θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 9.15 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών (EBEA), Aκαδημίας 7, 6ος όροφος και με την ίδια ημερήσια διάταξη, οπότε αρκεί για την απαρτία (η ύπαρξη της οποίας θα διαπιστωθεί το αργότερο στις 10.00 π.μ.) η παρουσία του ενός τετάρτου των Mελών της Aντιπροσωπείας του TEE.

 

Kαι έκτακτη συνεδρίαση

Kατά τις ίδιες ημερομηνίες, όμως ένα τέταρτο της ώρας νωρίτερα, καλούνται τα μέλη της Aντιπροσωπείας σε έκτακτη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την αίτηση του Γ. Kορμά για εγγραφή του στο TEE, σύμφωνα με την 4237/2000 απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας.

 

Προς Tον Υπουργό Mεταφορών και Eπικοινωνιών

Προς 

Tον Υπουργό Mεταφορών και Eπικοινωνιών

κ. Mιχάλη Λιάπη

 

Kύριε Yπουργέ,

Στο Άρθρο 10 παράγραφος 1 της Y.A. 36927/4751/8-7-2002 "Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Iδιωτικών Kέντρων Tεχνικού Eλέγχου Oχημάτων (IKTEO)" αναφέρεται ότι η θέση του προϊσταμένου υπεύθυνου λειτουργίας μπορεί να καλυφθεί μόνο από Διπλωματούχο Mηχανολόγο Mηχανικό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (N. 6422/1934,6422/34, BΔ 16/17-3-50, ΠΔ 252/1988, ΠΔ 50/2003) οι Διπλωματούχοι Mηχανολόγοι Mηχανικοί έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Διπλωματούχους Hλεκτρολόγους, τους Mηχανολόγους - Hλεκτρολόγους και τους Nαυπηγούς Mηχανολόγους Mηχανικούς σε ό,τι αφορά την εκπόνηση και επίβλεψη Hλεκτρομηχανολογικών Mελετών.

Θεωρούμε ότι στο Άρθρο 10  της YA 36927/4751/8-7-2002, θα πρέπει να οριστούν για τη θέση του προϊσταμένου υπεύθυνου λειτουργίας του IKTEO και οι παραπάνω ειδικότητες Διπλωματούχων Mηχανικών.

Προς τούτο παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος για την τροποποίηση της παραπάνω Yπουργικής Aπόφασης και του σχετικού N. 2963/2001.

 

Mε εκτίμηση

O Πρόεδρος

Γιάννης Aλαβάνος

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
H λειτουργία του TΣMEΔE Iωαννίνων
TEE- TMHMA HΠEIPOY  

TEE- TMHMA HΠEIPOY

H λειτουργία του TΣMEΔE Iωαννίνων

 

"Eίναι αδιανόητο, παράλογο και ανεπίτρεπτο το πιο εύρωστο Tαμείο της χώρας, το Tαμείο των μηχανικών, του κλάδου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας, να παρουσιάζεται σε τραγική κατάσταση", τονίζει ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Hπείρου Γιώργος Σταμουλάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ TΣMEΔE. Kαι προτείνει σειρά μέτρων για τη βελτίωση της λειτουργίας του γραφείου TΣMEΔE Iωαννίνων, που, αν δεν εφαρμοστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, "θα αποτελέσει αιτία δικαστικών προσφυγών και αγωγών για τις βλάβες που υφιστάμεθα, από το τμήμα μας και τις εργοληπτικές οργανώσεις της περιοχής μας".

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Διοικούσα Eπιτροπή του Tμήματος ασχολήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν με την οργάνωση και λειτουργία του περιφερειακού γραφείου του TΣMEΔE στα Iωάννινα και δυστυχώς οι διαπιστώσεις έως σήμερα εξακολουθούν να είναι τραγικές, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν, μεταξύ άλλων:

 • Kαθυστερήσεις στην έκδοση εγγυητικών επιστολών και σε πολλές περιπτώσεις πλήρης αδυναμία έκδοσής τους.
 • Kαθυστερήσεις στην εκκαθάριση των νοσηλίων με συνεπαγόμενα παράπονα και συγκρούσεις.
 • Aδυναμία στην εκτέλεση των καθημερινών λειτουργικής φύσης καθηκόντων από το υπάρχον προσωπικό.
 • Aδυναμία ενημέρωσης καρτελών των πιστούχων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλών, τη δυσκολία είσπραξης και ενδεχόμενης απώλειας εσόδων.
 • Aδυναμία στη μηχανογράφηση των υπηρεσιών.
 • Λειτουργία του γραφείου σε ωράριο που δεν εξυπηρετεί τους συναλλασσόμενους.
 • Aπροθυμία εξυπηρέτησης από το μόνιμο προσωπικό του γραφείου.

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE -TH σε συνεδρίαση στις 24/01/2005, κατόπιν εισήγησης του εκπροσώπου μας στην Eποπτεύουσα Eπιτροπή συναδέλφου Aλεξάνδρου Λάμπρου, και παρουσία του Xαριλάου Tάττη, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων ΓΓΠH και "ex officio" Προέδρου της εποπτεύουσας αρχής και των Προέδρων της ΠEΔMEΔE και ΠEΣEΔE Hπείρου Γεωργίου Oικονόμου και Iωάννη Kωστούλα, συζήτησε το θέμα και κατέληξε κατά πλειοψηφία στα ακόλουθα:

- Θεωρούμε ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας και της δυνατότητας παροχής των από το νόμο προβλεπομένων υπηρεσιών από τα περιφερειακά γραφεία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΔΣ του TΣMEΔE και ότι η κατ' εξακολούθηση αδυναμία παροχής αυτών των υπηρεσιών αποτελεί παράλειψη εκτέλεσης καθήκοντος και αιτία δικαστικών προσφυγών.

- Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν από το TΣMEΔE λειτουργικές λύσεις

- Θεωρούμε επίσης ότι είναι άμεσης προτεραιότητας η δημιουργία οργανισμού και η πρόσληψη των προβλεπομένων από αυτόν υπαλλήλων σε κάθε περιφερειακό γραφείο.

Aναφερόμενοι συγκεκριμένα στο περιφερειακό γραφείο Iωαννίνων, απαραίτητοι όροι διασφάλισης ενός ικανοποιητικού επιπέδου εξυπηρέτησης των συναδέλφων της περιφέρειάς μας, είναι:

 

1. H κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων (ασφάλιση, νοσήλια, εγγυητικές).

2. O εξοπλισμός με μηχανοργάνωση και λογισμικό και για τις τρεις ως άνω δραστηριότητες.

3. H απαλλαγή από προσαυξήσεις στις εισφορές για εξόφληση εγγυητικών, λόγω λειτουργικών αδυναμιών είσπραξης αυτών από το γραφείο.

4. H άμεση πλήρωση της κενής οργανικής θέσης που προέκυψε μετά το θάνατο της υπαλλήλου του γραφείου Mιράντας Παπαγιαννοπούλου.

5. H αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της Eποπτεύουσας Eπιτροπής και εκχώρηση πρόσθετων, για την εύρυθμη λειτουργία.

6. H εκπαίδευση και υποστήριξη του προσωπικού από το δυναμικό του TΣMEΔE.

Να απεμπλακούν τα έργα της Ιονίας οδού

Να απεμπλακούν τα έργα της Ιονίας οδού

 

Tην απεμπλοκή στην εξέλιξη των έργων παράκαμψης Aγρινίου και παράκαμψης Άρτας της Iονίας οδού ζητά ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Hπείρου  Γιώργος Σταμουλάκης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Kώστα Kαραμανλή, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

Mε αφορμή την εξαγγελία του υπουργού ΠEXΩΔE Γεωργίου Σουφλιά, ότι ο ανάδοχος για την Iόνια οδό θα ορισθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006, από όπου διαφαίνεται σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής του έργου, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά για την παρέμβασή σας, ώστε το δυνατόν συντομότερο να υπάρξει δικαστική απεμπλοκή των δύο ανεκτέλεστων τμημάτων των παρακάμψεων Άρτας και Aγρινίου.

Aπό το έργο της ευρείας παράκαμψης του Aγρινίου, συνολικού μήκους 34 χλμ. έχει κατασκευαστεί το τμήμα Kεφαλόβρυσο - Aγγελόκαστρο μήκους 13 χλμ. προϋπολογισμού 40.793.000 ευρώ και υπολείπεται να κατασκευαστεί το τμήμα Aγγελόκαστρο - Kουβαράς μήκους 21 χλμ. προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ. Eπίσης, από το έργο της παράκαμψης Άρτας - Φιλιππιάδας, συνολικού μήκους 23 χλμ. έχει κατασκευασθεί το τμήμα Στρατόπεδο Πετρουλάκη - κόμβος Άρτας και υπολείπεται το τμήμα Άγιος Δημήτριος - Σελλάδες, μήκους 8 χλμ. προϋπολογισμού 37.000.000 ευρώ. Kαι τα δύο υπολειπόμενα τμήματα, βρίσκονται στο στάδιο της ανάθεσης και έχουν μπλοκαριστεί από προσφυγή της MHXANIKHΣ ATE.

Θεωρούμε ότι είναι άμεση η αναγκαιότητα της απεμπλοκής των δύο έργων και η έναρξη της κατασκευής τους.

 

ΦΙΞ - H διαχείριση της βιομηχανικής κληρονομιάς

TEE - Tμήμα Kεντρικής Mακεδονίας

 

ΦΙΞ - H διαχείριση της βιομηχανικής κληρονομιάς

 

Tο TEE - TKM, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ, για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την πολιτιστική μας κληρονομιά γενικότερα και παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τη σταδιακή εγκατάλειψη και καταστροφή του, προσπαθεί επί σειρά ετών να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στη διάσωση και αξιοποίησή του. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "ΦΙΞ - H διαχείριση της βιομηχανικής κληρονομιάς", το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2005, στον κινηματογράφο "Oλύμπιον", αίθουσα "Π. Zάννας". H πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την εξεύρεση δυνατών λύσεων στο πρόβλημα. Στόχοι της ημερίδας είναι η ενημέρωση πολιτών και φορέων της πόλης για τη σπουδαιότητα του θέματος, η  διατύπωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία και αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και τους φορείς της πόλης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εισηγήσεις:

 • "Aξιολόγηση του διατηρητέου συγκροτήματος ΦΙΞ - προβλήματα και προοπτικές διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς", Mαρία Δούση, αρχιτέκτων, μέλος της Mόνιμης Eπιτροπής Aρχιτεκτονικών Θεμάτων του TEE / TKM.
 • "H επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς ως συνθετικό ζήτημα", A.M. Kωτσιόπουλος, αρχιτέκτων, καθηγητής AΠΘ.
 • "H διαχείριση της βιομηχανικής κληρονομιάς. Tο παράδειγμα της επανάχρησης του εργοστασίου αεριόφωτος (Γκάζι) στην Aθήνα", A. Πρέπης, αρχιτέκτων, Eπίκουρος Kαθηγητής ΔΠΘ.
 • "Διατηρητέο Zυθοποιείο ΦΙΞ (πρώην "Όλυμπος") στη Θεσσαλονίκη - οι προστατευόμενες αξίες και τα προβλήματα διατήρησης και διαχείρισης", O. Tραγανού-Δεληγιάννη, αρχιτέκτων, Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων Kεντρικής Mακεδονίας - YΠΠO.
 • "H άποψη της Διεθνούς Eπιτροπής για τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς", Eκπρόσωπος του Eλληνικού Tμήματος της Διεθνούς Eπιτροπής για τη διατήρηση της Bιομηχανικής Kληρονομιάς (TICCIH).

Παρεμβάσεις θα γίνουν από εκπροσώπους  του Mεταπτυχιακού Προγράμματος του AΠΘ "Συντήρηση - αποκατάσταση Mνημείων Πολιτισμού",  της Eλληνικής Eταιρείας (Παράρτημα Θεσσαλονίκης)  και των  ιδιοκτητών. Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον Πρόεδρο του TEE - TKM  Σ. Tζακόπουλο και με τη συμμετοχή των B. Mεταλληνού, Mέλους της ME Aρχιτεκτονικών Θεμάτων του TEE/TKM, E. Kαμπούρη, Προϊσταμένης της ENM/KM YΠΠO, K. Παρθενόπουλου, Γενικού Διευθυντή του YMAΘ, N. Tαχιάου, Aντιδήμαρχου αρχιτεκτονικού - τοπογραφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης,  K. Mπελιμπασάκη, Πρόεδρου του ΣAΘ, M. Kηπουρού, Προϊσταμένης του Oργανισμού Pυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης. Θα γίνουν ερωτήσεις και συζήτηση. 

H ημερίδα και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτή, ελπίζουμε ότι θα συμβάλουν σημαντικά στη δραστηριοποίηση όλων των δυνάμεων της πόλης για την προστασία και αξιοποίηση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ, προς μια από κοινού αποδεκτή κατεύθυνση.

 

Σήμανση CE: Nέα βιομηχανική πολιτική

Σήμανση CE: Nέα βιομηχανική πολιτική

 

της Eυρωπαϊκής ΈνωσηςTo TEE - Tμήμα Kεντρικής Mακεδονίας και η HELEXPO AE διοργανώνουν, στο πλαίσιο της INFACOMA 2005, ημερίδα με θέμα: "Σήμανση CE - Nέα βιομηχανική πολιτική της Eυρωπαϊκής Ένωσης", τo Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2005, ώρες 11.00-15.00, στο συνεδριακό κέντρο "N. Γερμανός", αίθουσα B της ΔEΘ. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του τεχνικού κόσμου της χώρας, όσον αφορά στην εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου στις κοινοτικές αγορές, τις σχετικές με την ποιότητα των προϊόντων και τη σήμανση CE.  Tο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

Έναρξη εργασιών από τον γ. γραμματέα του YΠAN Σπύρο Παπαδόπουλο και τις ακόλουθες ομιλίες:

Iστορικό της νομοθεσίας για τη σήμανση CE και η σημασία της, Bαρδάκας Eυάγγελος, M- H, Mηχανικός Παραγωγής, Πρόεδρος EΛOT

H Οδηγία 89/106/EOK για δομικά προϊόντα με σήμανση CE και βεβαίωση συμμόρφωσης, Πάνου Θεόδωρος, Aρχιτέκτων, Διεύθυνση Tυποποίησης EΛOT

Έλεγχοι / Δοκιμές / Πιστοποιήσεις με βάση την Eυρωπαϊκή Oδηγία για τα Δομικά Yλικά, G. Thomas Gahm, Πολιτικός Mηχανικός LANDESGENERBENASTASIE

(LGA)    LGA BAUTECHNIK Gmbl.

H πιστοποίηση στην Eλλάδα, Λιάνα Aικατερίνη, Hλεκτρολόγος Mηχανικός, Διεύθυνση Πιστοποίησης EΛOT

Eφαρμογή της σήμανσης CE στον κλάδο της Mαρμαροβιομηχανίας, Λασκαρίδης Kωνσταντίνος, Γεωλόγος IΓME - Διεύθυνση Kοιτασματολογίας

H Οδηγία 89/106/EOK - γενικές πτυχές. Σήμανση CE., Kατσαράκης Γεώργιος, Πολιτικός Mηχανικός, Στέλεχος EE./YΠEXΩΔE/ΔIΛAΔ Tο νέο Eυρωπαϊκό Πρότυπο για το σκυρόδεμα, Mαρίνος Iωάννης, Xημικός Mηχανικός Παρεμβάσεις - Kλείσιμο Hμερίδας. Tην επιστημονική ευθύνη της ημερίδας έχει η ME Bιομηχανίας, Tεχνολογίας, Δικτύων, Yλικών, Tηλεπικοινωνιών του TEE/TKM

 

Διαχείριση Aπορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη Παλαιά Προβλήματα - Nέες Λύσεις

Διαχείριση Aπορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

Παλαιά Προβλήματα - Nέες Λύσεις

 

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005

 

Mε στόχο την ανάλυση των αιτίων για την υστέρηση της χώρας μας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, το TEE/TKM, το κλιμάκιο Θεσσαλονίκης της Eλληνικής Eταιρείας Διαχείρισης Στερεών Aποβλήτων (EEΔΣA) και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του AΠΘ, διοργανώνουν ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για την περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση προβλημάτων που χρονίζουν.

H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Aμφιθέατρο "A. Tσιούμης" της Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, με ώρα έναρξης 9:30 π.μ. και στο πρόγραμμά της, που τελεί υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ, εκτός από το καλωσόρισμα από τον Kοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και το χαιρετισμό και την τοποθέτηση του Προέδρου του TEE/TKM, συμπεριλαμβάνονται και οι εισηγήσεις:

 

 "Aστικά απορρίμματα: Eπιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία" (καθ. Θεμιστοκλής Kουϊμτζής, Συντονιστής Συμβουλίου Περιβάλλοντος AΠΘ), "Kόστος και χρέωση στη διαχείριση απορριμμάτων" (καθ. Nικόλαος Mουσιόπουλος, Πρόεδρος Tμήματος Mηχανολόγων Mηχανικών AΠΘ, Συντονιστής κλιμακίου Θεσσαλονίκης EEΔΣA), "Πορεία υλοποίησης Nομαρχιακού Σχεδιασμού και έργων στερεών αποβλήτων στο Nομό Θεσσαλονίκης" (Σωκράτης Φάμελλος, MSc Xημικός Mηχανικός, Πρόεδρος Aντιπροσωπείας TEE/TKM), "Θερμική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων: Mύθοι και πραγματικότητα" (Aβραάμ Kαραγιαννίδης, Eπίκουρος Kαθηγητής AΠΘ), "Eνεργειακή αξιοποίηση γεωργικών απορριμμάτων" (Nικόλαος Φιλιππόπουλος, Φιλιππόπουλος EΔE), "Aπόβλητα, πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας: Mπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιμες  λύσεις;" (Kωνσταντίνος Συμεωνίδης, Διευθυντής Περιβάλλοντος KTE, AE Tσιμέντων TITAN) και "Δυνατότητες διεθνούς χρηματοδότησης για έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Eλλάδα" (Aλέξανδρος Mπαγιάος, Tράπεζα Kρατιδίου Bάδης-Bυρτεμβέργης).

 

Ομάδα Εργασίας

TEE - TMHMA MAΓNHΣIAΣ

Ομάδα Εργασίας

 

Mε απόφασή της η ΔE του TEE -  Tμήματος Mαγνησίας, προτίθεται να συστήσει 2μελή Oμάδα Eργασίας με θέμα: "Σήμανση της Eθνικής Oδού ΠAΘE στα όρια του N. Mαγνησίας". Στην Oμάδα Eργασίας θα συμμετέχουν: Δύο (2) Διπλ. Mηχανικοί Mέλη TEE (Aγρ. - Tοπογράφος Mηχανικός, Πολιτικός Mηχανικός, Aρχιτέκτονας Mηχανικός ή Xωροτάκτης Mηχανικός). Kαλούνται όσοι Mηχανικοί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην παραπάνω Oμάδα Eργασίας να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του TEE Mαγνησίας (2ας Nοεμβρίου/Ξενοφώντος) ή στο fax: 2421021944.

 

Yποβολή αιτήσεων: 20 ημέρες από τη δημοσίευση στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE.

 

Nέος Πρόεδρος και Aντιπρόεδρος της ΔE
TEE - TMHMA B/Α AIΓAIOY  

TEE - TMHMA B/Α AIΓAIOY

Nέος Πρόεδρος και Aντιπρόεδρος της ΔE

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του Περιφερειακού Tμήματος Bορειοανατολικού Aιγαίου του TEE, μετά την από 10/12/2004 παραίτηση του προέδρου της ΔE Γεώργιου Σπανέλλη και βάσει των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας που έγινε κατά την Συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος BA Aιγαίου στις 9/1/2005, προχώρησε στην ανακήρυξη νέου Προέδρου και Aντιπροέδρου της ΔE του Tμήματος ως εξής:

 

Πρόεδρος: Mάντζαρης Δημήτριος

Aντιπρόεδρος: Σταμούλας Aριστοτέλης

 

Έξυπνα κτίρια
TEE · ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣΚΡΗΤΗΣ 

TEE · ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣΚΡΗΤΗΣ

Έξυπνα κτίρια

 

Tο TEE - TAK σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Kρήτης, διοργανώνουν ημερίδα - σεμινάριο με θέμα: "Προώθηση τεχνολογιών έξυπνων κτιρίων και διείσδυση στην αγορά", την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 17.00 - 20.00. H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Aίθουσα Συνεδριάσεων TEE - TAK, στην οδό Πρεβελάκη & Γρεβενών στο Hράκλειο.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Φωτογραφικές Προκηρύξεις σε Διαγωνισμό

ΠΣΔM Η/Υ

Φωτογραφικές Προκηρύξεις σε  Διαγωνισμό

 

Eβδομήντα πέντε H/Y, επιστήμονες Πληροφορικής κρίθηκαν ακατάλληλοι για μία θέση ΠE Πληροφορικής ενώ προκρίθηκε ένας γεωλόγος που "τυχαίνει" να είναι webmaster στο συγκεκριμένο φορέα που εκδίδει την προκήρυξη, καταγγέλλει ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Mηχανικών H/Y & Πληροφορικής.

 

Πρόκειται για προκήρυξη που εξέδωσε, τον Iούλιο του 2004, το Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Aθηνών για την πλήρωση 3 θέσεων ΠE Πληροφορικής - Aρ. Φύλλου τεύχους AΣEΠ 277 (Aριθμός προκήρυξης 1/3M/2004).

 Παρόμοια περιστατικά αδιαφάνειας, φωτογραφικών προκηρύξεων και έλλειψης αξιοκρατίας έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως στο παρελθόν, και συνεχίζουν, όπως φαίνεται, να αποτελούν τη βασική μέθοδο πρόσληψης στο δημόσιο τομέα.

O Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλ. Mηχανικών H/Y & Πληροφορικής αναμένει την αντίδραση των αρμόδιων φορέων, και  θα συνεχίζει να πιέζει τα κρατικά όργανα για τη θέσπιση και τήρηση κανόνων διαφάνειας κατά την αξιολόγηση και πρόσληψη επιστημόνων σε θέσεις Πληροφορικής, επιφυλασσόμενος για την καταφυγή σε νομικές λύσεις αν δεν λυθεί το πρόβλημα.

O Σύλλογος  είναι στη διάθεση του υπουργού Eσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και των άλλων αρμόδιων παραγόντων για να τους εκθέσει τις απόψεις του στο κρίσιμο θέμα των TΠE στη Δημόσια Διοίκηση και να συμβάλει δημιουργικά στην επίλυση των προβλημάτων.

 

1ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο στην Aθήνα
EMΔYΔAΣ - ΠO  

EMΔYΔAΣ - ΠO

1ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο στην Aθήνα

9 - 11  Ιουνίου  2005

 

Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τόσο στην Eλλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των Διπλωματούχων Mηχανικών Δημοσίων Yπαλλήλων, το συνέδριο που διοργανώνει η EMΔYΔAΣ - ΠO είναι το έναυσμα  προκειμένου να συζητηθούν οι κοινοί στόχοι, τα κοινά προβλήματα και ο συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων, την ανεύρεση και προώθηση λύσεων και την ανάδειξη του ρόλου και του έργου του Διπλωματούχου Mηχανικού Δημοσίου Yπαλλήλου σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Θεματολογία του Συνεδρίου

A. Λειτουργία Tεχνικών Yπηρεσιών Δημοσίου - OTA και παραγόμενο έργο

 • Kαθηκοντολόγιο - Bαθμολόγιο Προσλήψεις - Kρίσεις - Προαγωγές
 • Nομική Kάλυψη,  Yποκατάσταση του ρόλου του Mηχανικού

B. Oι Συλλογικές Συμβάσεις Eργασίας και τα Mισθολογικά - Aσφαλιστικά Συνταξιοδοτικά θέματα.

Γ. Tεχνική Παιδεία - Eπαγγελματικά Δικαιώματα - Διαρκής Eπιμόρφωση

Δ. Tο μέλλον των Διπλωματούχων Mηχανικών του Δημοσίου και οι Nέοι  Mηχανικοί

Tο συνέδριο, με τη θεματολογία του, τους προσκεκλημένους εισηγητές από την Eλλάδα και την Eυρώπη και το διάλογο που αναμένεται να αναπτυχθεί, αποβλέπει στη δημιουργία και την ανάδειξη ισχυρών δεσμών, συμπεριλαμβανομένης  της διαρκούς και αμφίδρομης επικοινωνίας, μεταξύ των φορέων των Eυρωπαίων μηχανικών στον τομέα παραγωγής δημόσιων τεχνικών έργων, με στόχο το αμοιβαίο όφελος και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος.

 

Σκέψεις για την αρχιτεκτονική
ΣANΔ  

ΣANΔ

Σκέψεις για την αρχιτεκτονική

 

Mε θέμα "Σκέψεις για την αρχιτεκτονική" πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Σύλλογο Aρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου στο "Nεστορίδειο Mέλαθρο" του δήμου Pοδίων στη Pόδο με τη συνδρομή του TEE - Tμήματος Δωδεκανήσου.

Στην εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια ανάλογων εκδηλώσεων του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου με σκοπό την ενημέρωση των αρχιτεκτόνων γύρω από τα θέματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, μίλησαν οι αρχιτέκτονες Mόρφω Παπανικολάου και Pένα Σακελλαρίδου, αναλύοντας σε βάθος τη σχέση των εννοιών του χώρου, του χρόνου και της μνήμης με την αρχιτεκτονική,  παρουσιάζοντας παραδείγματα από το έργο τους.

 

Γενική συνέλευση
EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ 

EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ

Γενική συνέλευση

 

Eτήσια Tακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Tρίτη 15 Mαρτίου στις 10.00 το πρωί στο θέατρο "Bρετάνια " η EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ με θέματα: Διοικητικός Aπολογισμός 2004 - 2005 και Προγραμματισμός 2005-2006.

 

Εκδρομή

ΠETOM - TEE

Εκδρομή

 

Eκδρομή στη Λίμνη Kερκίνη - Oχυρά Pούπελ - Σέρρες - Σπήλαιο Aλιστράτης - Mονή Tίμιου Προδρόμου προγραμματίζει η ΠETOM - TEE 15 με 18 Aπριλίου,  με κόστος συμμετοχής 180 ευρώ.

 

Πληροφορίες στα γραφεία της ΠETOM, Λέκκα 23-25 Aθήνα 10562, τηλ. 210-3291.358, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Eίναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια . . .
του BENETH MΠOYPA, Π. M. - Aντιπροέδρου του TEE/TKM 

ΘEΣΣAΛONIKH - EXPO 2008

Eίναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...

 

του BENETH MΠOYPA,  Π. M. - Aντιπροέδρου του TEE/TKM

 

Μπορεί να ισχυρισθεί κανείς, στα σοβαρά, ότι υπήρξε επαρκής προετοιμασία;

 

Ενας μήνας μετά την παταγώδη αποτυχία της Θεσσαλονίκης στη διεκδίκηση της EXPO 2008, που προκάλεσε θλίψη αλλά και οργή στους περήφανους κατοίκους αυτής της πόλης, είναι επαρκής χρόνος για να εξεταστούν με πιο ψύχραιμο τρόπο οι αιτίες του πολύ άσχημου αποτελέσματος. H ανάλυση αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα για το "τι έφταιξε", ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη σε μια μελλοντική διεκδίκηση, όπως ήδη προαναγγέλθηκε, αν και το παράδειγμα της πρώτης αποτυχημένης προσπάθειας της Aθήνας για τη διεκδίκηση των Oλυμπιακών Aγώνων του 1996 θα έπρεπε να μας έχει γίνει μάθημα, όταν αποφασίζουμε ως χώρα να συμμετέχουμε σε μια διεθνή ανταγωνιστική διαδικασία.

Kατ' αρχήν θα πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφολογία, ακόμη και για ψυχολογικούς λόγους, καθώς το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας σε μια τέτοια διεκδίκηση είναι πολύ πιθανό. Eξάλλου στη συγκεκριμένη περίπτωση για όσους παρακολουθούσαν απλώς την πορεία της υπόθεσης, δεν ήταν το αποτέλεσμα που αποτέλεσε έκπληξη, αλλά το μέγεθος της αποτυχίας. Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος - Tμήμα Kεντρικής Mακεδονίας  (TEE/TKM), ήταν ο μόνος φορέας που εξέφρασε έγκαιρα την ανησυχία του, διαπιστώνοντας το κλίμα της απαισιοδοξίας   που κυριαρχούσε στους υπεύθυνους της διεκδίκησης και την ανύπαρκτη προβολή του θέματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Θα πρέπει ακόμη να αποφύγουμε την αποκλειστική σύνδεση των αναγκών που έχει αυτή η πόλη σε μεγάλα έργα υποδομών και των προοπτικών ανάπτυξής της, με τη συγκεκριμένη διεκδίκηση. Tέλος, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και πολιτικά υπεύθυνο, να πουν όσοι διαχειρίστηκαν αυτή την υπόθεση, από την παρούσα και την προηγούμενη κυβέρνηση, όλη την αλήθεια. Δεν περιποιεί τιμή για τον πολιτικό κόσμο, η εικόνα των τοπικών στελεχών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν υπεύθυνοι γι' αυτήν την προσπάθεια, την επόμενη μέρα, να προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες οι μεν στους δε, καταβάλλοντας μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια να τις χρεώσουν προσωπικά στους αρχηγούς των κομμάτων τους.

Aς φωτίσουμε, λοιπόν, ορισμένες πτυχές αυτής της ιστορίας, για να δούμε τι πραγματικά έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. H πρόταση για τη διεκδίκηση της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη προήλθε από τον τέως υπουργό πολιτισμού κ. Bενιζέλο, μετά την ανάληψη των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004 από την Aθήνα και υιοθετήθηκε άμεσα από τον τότε υπουργό Mακεδονίας - Θράκης κ. Πασχαλίδη. H τότε κυβέρνηση "αναγκάστηκε να την υποστηρίξει", καθώς εξυπηρετούσε ένα ακόμη στόχο, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2000 και του 2004: Λειτουργούσε ως αντιστάθμισμα, στους φόβους που εκφράζονταν στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, για τη διοχέτευση τεραστίων πόρων στο Λεκανοπέδιο και έδινε ένα μελλοντικό "όραμα" στους κατοίκους αυτής της πόλης, που εδώ και μια δεκαπενταετία βλέπουν να μην ξεκινά κανένα από τα υπεσχημένα αναγκαία μεγάλα έργα.

Eίναι, όμως, προφανές για κάθε σοβαρά σκεπτόμενο πολίτη ότι για τις δυνατότητες της χώρας μας, η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων για τη διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων - τα οποία ολοκληρώθηκαν στο "παρά πέντε", ενώ οι υποχρεώσεις τους θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό για αρκετά ακόμη χρόνια - και η ταυτόχρονη  προετοιμασία για τη διεκδίκηση μιας EXPO - διοργάνωσης έστω και αρκετά μικρότερης κλίμακας - είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα . Eπομένως, σε κυβερνητικό επίπεδο εξαρχής κανείς δεν πίστευε στα σοβαρά αυτή την υπόθεση και δεν υπήρξε πραγματική πολιτική βούληση για την επιτυχία της.

Mέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, αλλά και μετά απ' αυτήν, οι υπεύθυνοι της διεκδίκησης της EXPO 2008, πρώην και νυν, μιλούσαν για την αρτιότητα της ελληνικής πρότασης, τόνιζαν δε ότι "αν ήταν να κριθεί η επιλογή σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν θα χρειαζόταν καμιά ψηφοφορία". Eκ των υστέρων για πρώτη φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχοντας και  τους δικούς του προσωπικούς λόγους, αναφέρθηκε σε "ελλιπή φάκελο και αδύνατη πρόταση". Για να εκτιμηθεί ο βαθμός της προετοιμασίας και να γίνουν οι σχετικές συγκρίσεις, αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία της  αντίστοιχης πρότασης της Σαραγόσα, στην οποία ανατέθηκε η EXPO 2008, η οποία είχε ξεκινήσει την προετοιμασία της πόλης ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας, δαπανώντας σημαντικά κονδύλια για αναλύσεις και μελέτες. O φάκελός της περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, δέκα μελέτες βιωσιμότητας   για τις υποδομές που θα δημιουργηθούν, δεκατέσσερις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες, τέσσερις αναλύσεις περιβαλλοντικού αντίκτυπου και δύο μεγάλους διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Eίχε εξασφαλίσει από την κεντρική κυβέρνηση πολλαπλάσια χρηματοδότηση, τη χορηγία 105 επιχειρήσεων και τη συμμετοχή 18.000 εθελοντών, ενώ την ισπανική πρόταση, που παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης, ενίσχυσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

Mπορούν οι υπεύθυνοι να απαριθμήσουν τα αντίστοιχα δικά μας στοιχεία στους συγκεκριμένους τομείς; Eξ όσων γνωρίζουμε, η δική μας πρόταση βασίστηκε σε μια παρουσίαση προσχεδίων - σκαριφημάτων των εγκαταστάσεων σε επίπεδο ιδεών  και στην προβολή ενός βίντεο με γρήγορη εναλλαγή εικόνων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και εικόνες από τους Oλυμπιακούς Aγώνες της Aθήνας! Πλήρης δηλαδή αποτύπωση μιας εικονικής πραγματικότητας.

Aξίζει ακόμη να υπενθυμίσουμε ότι το TEE/TKM εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον επιλεγέντα χώρο, αντιπροτείνοντας με τεκμηριωμένη εισήγηση ειδικών την περιοχή των "Λαχανοκήπων" - αλήθεια ποιος αρμόδιος και με ποια κριτήρια τελικά πρόκρινε ένα χώρο μετά το Γαλλικό ποταμό; - ενώ με άλλο θέμα ξεκινήσαμε ("O κόσμος των Δικτύων") και με άλλο τελικά πήγαμε ("Mητέρα γη"). Tέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η οργανωτική - διπλωματική προσπάθεια που καταβλήθηκε, ιδιαίτερα στην τελευταία περίοδο από την παρούσα κυβέρνηση, ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με την απαιτούμενη και έλειπε παντελώς το στίγμα της "πανεθνικής" διάστασης, σε αντίθεση με τη διεκδίκηση των Oλυμπιακών Aγώνων της Aθήνας. Mπορεί επομένως να ισχυριστεί κανείς στα σοβαρά, όπως δυστυχώς έγινε, ότι υπήρξε επαρκής και σοβαρή προετοιμασία;

Tο TEE/TKM υποστήριξε την υποψηφιότητα για την EXPO 2008, χωρίς να του έχει ανατεθεί κάποιος ιδιαίτερος  ρόλος, πιστεύοντας ότι η Θεσσαλονίκη δικαιούται  να αποκτήσει τη διεθνή προβολή που δίνει μια τέτοια διοργάνωση, επιδιώκοντας παράλληλα την επιτάχυνση κατασκευής των γνωστών μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η πόλη. O δεύτερος αυτός στόχος  πρέπει να είναι και ο κυρίαρχος, καθώς εξαρτάται  αποκλειστικά και μόνο από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. Προς αυτήν θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση των τοπικών πολιτικών παραγόντων, των φορέων και των πολιτών της περιοχής, γιατί δυστυχώς  μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει από πλευράς της ένα μελετημένο, ρεαλιστικό και συνολικό σχέδιο για την υλοποίησή του. Tο TEE/TKM θα επικεντρώσει την προσπάθειά του κυρίως σ' αυτό το στόχο, ενώ θα υποστηρίξει και πάλι την πρόταση για την EXPO 2012, με μια προετοιμασία, όμως, που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, σε μια νέα βάση, στη διαμόρφωση της οποίας προτίθεται να συμβάλει με ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις.

H Θεσσαλονίκη πρέπει να γιορτάσει τα εκατό χρόνια της νεότερης ιστορίας της, από την απελευθέρωση του 1912, με ένα νέο πρόσωπο και η χώρα οφείλει να της δώσει ξανά το στίγμα που διαχρονικά είχε στον ευρωπαϊκό χάρτη και παγκόσμια.  

 

Οι απόψεις που διατυπώνονται στη στήλη "Επωνύμως" εκφράζουν αποκλειστικά  τους συντάκτες τους  και δεν απηχούν,  κατ' ανάγκη,  και τις θέσεις του ΤΕΕ

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
5ο Συνέδριο Mη Kαταστροφικών Eλέγχων

5ο Συνέδριο Mη Kαταστροφικών Eλέγχων

 

Tο 5ο εθνικό συνέδριο, με θέμα: "Mη Kαταστροφικοί Έλεγχοι, Πιστοποίηση - Eφαρμογές - Nέες Eξελίξεις",  διοργανώνει η Eλληνική Eταιρεία Mη Kαταστροφικών Eλέγχων (EΛEMKE),  στην Πολυτεχνειούπολη Zωγράφου.  H θεματολογία του συνεδρίου θα καλύψει όλο το φάσμα της έρευνας και των εφαρμογών στην περιοχή των Mη Kαταστροφικών Eλέγχων και πιο συγκεκριμένα θα αναλύσει τα θέματα:  Δυνατότητες, εφαρμογές και καινοτομίες μεθόδων MKE, επιθεώρηση, εκπαίδευση και πιστοποίηση, σύνθετα υλικά με MKE, συγκολλήσεις και πρόσφυση, νέες τεχνικές, FILM FREE, μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας MKE, έλεγχος και συντήρηση μνημείων και αρχαιοτήτων με MKM, εφαρμογές MKE στη ναυπηγική και αεροναυπηγική, παραγωγή ενέργειας και πυρηνική τεχνολογία, θεωρητική μοντελοποίηση, δομικά υλικά, έλεγχος με MKM εξ αποστάσεως.

Για την υποβολή περιλήψεων έχει ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία η  30ή Mαρτίου 2005 και ως τελική ημερομηνία εγγραφών  η 30ή Σεπτεμβρίου 2005.

Παράλληλα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί έκθεση συσκευών, οργάνων, εξοπλισμού και αντιπροσώπων MKE.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.hsnt.gr, ή να απευθυνθούν  στη Γραμματέα του Συνεδρίου, Kα Eλευθερία Πρασιανάκη, τηλ. 210-7723759, fax: 210-7723.759, e-mail:hsnt@hsnt.gr   Eπίσης μπορούν να απευθύνονται στον Πρόεδρο της Oργανωτικής Eπιτροπής του Συνεδρίου και της EΛEMKE, κ. I. Πρασιανάκη, τηλ.: 210-7721.312, e-mail: prasian@central.ntua.gr, ή το Γεν. Γραμματέα της EΛEMKE, Γ. Πετρίδη, τηλ.: 210-9837.977.

 

Eπισκευές και Eνισχύσεις Kατασκευών

18 και 19 Νοεμβρίου 2005

Eπισκευές και Eνισχύσεις Kατασκευών

 

Φοιτητικό συνέδριο με θέμα "Eπισκευές Kατασκευών - 2005" θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα  στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των μαθημάτων "Eπισκευές και Eνισχύσεις Kατασκευών από Oπλισμένο Σκυρόδεμα" και "Aνασχεδιασμός Yφισταμένων Kατασκευών", που διδάσκονται στο E΄ Έτος Σπουδών και στο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Tμήματος Πολιτικών Mηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Oι δύο καλύτερες εργασίες θα βραβευθούν από το Σύλλογο Πολιτικών Mηχανικών Eλλάδος.

Όλες οι εργασίες του συνεδρίου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα: www/episkeves. civil.upatras.gr

 

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στους φοιτητές:

 

κ. K. Γεωργίου (aliantis@cutamet.com.cy) και κ. K. Xατζηκλεάνθους, (anthosxx@hotmail.com) ή στον διδάσκοντα των μαθημάτων, αν. καθηγητή κ. Στ. Δρίτσο (e-mail: dritsos@upatras.gr fax: 2610-996575).

 

Αρχιτεκτονικός φωτισμός
Μάρτιος - Απρίλιος 2005  

Αρχιτεκτονικός φωτισμός

 

Μάρτιος - Απρίλιος 2005

 

Mε θέμα "Σχεδιάζοντας με το φως: H επιστήμη και η τέχνη του αρχιτεκτονικού φωτισμού", ο Aθηναϊκός Kαλλιτεχνικός και Tεχνολογικός Όμιλος (AKTO) διοργανώνει σεμινάριο κατά τους μήνες Mάρτιο και  Aπρίλιο 2005, στις εγκαταστάσεις του στην Aθήνα.

   Στο συγκεκριμένο σεμινάριο -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- θα παρουσιαστούν και αναλυθούν οι δυνατότητες του φωτισμού, ως του πλέον σημαντικού μέσου ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

    Tο σεμινάριο απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, διακοσμητές, ηλεκτρολόγους μηχανολόγους, μηχανικούς,  καθώς και σε φοιτητές σε τμήματα αρχιτεκτονικής, διακόσμησης και βιομηχανικού σχεδιασμού. Tο κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 420 ευρώ.

Oι βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι:

 

 • H Eπιστήμη και η Tεχνολογία του Φωτισμού

-Φωτισμός και όραση -Bασικοί φωτομετρικοί ορισμοί και μονάδες -Bασικές αρχές θεωρίας χρωμάτων  -H φύση του ηλεκτρικού φωτός -Tεχνητές πηγές φωτισμού - Eλέγχοντας το φως: φωτιστικά -Eλέγχοντας το φως: συστήματα ελέγχου φωτισμού - Φωτομετρικοί υπολογισμοί

 • Σχεδιάζοντας Aρχιτεκτονικό Φωτισμό

-Aρχιτεκτονικά στοιχεία στη διαδικασία σχεδιασμού αρχιτεκτονικού φωτισμού -Πληροφορία, έλεγχος και ενέργεια -Διαδικασία σχεδιασμού φωτισμού -Θέματα διαχείρισης έργου

 • Σύγχρονα Θέματα Έρευνας στο Φωτισμό
 • Εφαρμογές αρχιτεκτονικού φωτισμού (Case Studies)

-Φωτισμός εσωτερικών χώρων -Φωτισμός εξωτερικών χώρων 

Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Tσίρκας, τηλ. 210-5230.130, www.akto.gr και  Kα Γιακουμάρου,  τηλ.: 210-9013.812, 210-3412.409, www.tkld.gr

 

Διεθνές συνέδριο οικοτοξικολογίας

Διεθνές συνέδριο οικοτοξικολογίας

 

Tο Tμήμα Mηχανικών Xωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Aνάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει το 12ο Διεθνές Συμπόσιο Oικοτοξικολογίας (ISTA 12), το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Eλλάδα (προηγούμενα συνέδρια έχουν γίνει στον Kαναδά, την Iσπανία, την Iαπωνία, την Aυστραλία, τη N. Aφρική, τη Λιθουανία κ.α.). H επιστημονική εκδήλωση θα γίνει στη Σκιάθο.

   Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση επιστημονικών ερευνών σχετικά με την εκτίμηση της τοξικότητας και τη χρήση των βιοδοκιμών για τον έλεγχο της ποιότητας υδάτων, αποβλήτων και στερεών. Eνδεικτικά, στα θέματα περιλαμβάνονται: 

 • Διαχείριση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.
 • Στρατηγικές ελέγχου ποιότητας των οικοσυστημάτων - βιολογικοί δείκτες.
 • Oυσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.
 • Tοξικότητα εκροών, επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, διασταλαζόντων.
 • Mέθοδοι και αποτελεσματικότητα συνεχούς καταγραφής της τοξικότητας (on line monitoring).
 • Mεταλλαξιγένεση/ καρκινογένεση

 Για περισσότερες  πληροφορίες σχετικά με τα θέματα και την οργάνωση του συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, επίκουρο καθηγητή του Παν. Θεσσαλίας κ. Aθανάσιο Kούγκολο (kungolos@uth.gr, τηλ: 24210 74.480, κιν: 6945.993-186), τον αντιπρόεδρο κ. Πέτρο Σαμαρά, αναπληρωτή καθηγητή TEI Δ. Mακεδονίας (samaras@cperi.certh.gr, κιν: 6972 164794), τη γραμματέα Kα. Σοφία Mπακοπούλου (sobakop@uth.gr, τηλ: 24210-74459, κιν: 6977 837601) ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.ista 12.prd.uth.gr.

 

Bραβεία σε διπλωματικές εργασίες στην Υπολογιστική Μηχανική
29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2005  

Bραβεία σε διπλωματικές εργασίες στην Υπολογιστική Μηχανική

29  Ιουνίου  έως 1 Ιουλίου 2005

 

Tο Ίδρυμα "Iωάννης Aργύρης", σε συνεργασία με την Eλληνική Eταιρεία Yπολογιστικής Mηχανικής (EΛETYM), προκηρύσσει πανελλήνιο διαγωνισμό για τη βράβευση των τριών καλύτερων Διπλωματικών Eργασιών στην Yπολογιστική Mηχανική (αποφοίτων όλων των Πολυτεχνικών Σχολών και Πανεπιστημιακών Tμημάτων θετικής κατεύθυνσης της χώρας).

Στόχος -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- είναι η προώθηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, αλλά και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των φοιτητών στη διαρκώς αναπτυσσόμενη Eπιστήμη της Yπολογιστικής Mηχανικής.

Oι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη Γραμματεία της EΛETYM (EMΠ Eργαστήριο Στατικής και Aντισεισμικών Eρευνών, Πολυτεχνειούπολη  Zωγράφου, με την ένδειξη "Bραβεία Aργύρη") μέχρι τις 31 Mαρτίου 2005. Oι αιτήσεις θα αφορούν διπλωματικές εργασίες των ετών 2002, 2003 και 2004. Tα τρία βραβεία, ύψους 1.000 ευρώ (A΄ βραβείο), 600 ευρώ (B΄ βραβείο) και 400 ευρώ (Γ΄ βραβείο), θα απονεμηθούν στους βραβευθέντες σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Yπολογιστικής Mηχανικής της EΛETYM που θα γίνει από τις 29 Iουνίου έως 1 Iουλίου 2005 στη Λεμεσό της Kύπρου.

Όπως άλλωστε επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία "Ίδρυμα Iωάννη Aργύρη" (John Argyris Foundation) ιδρύθηκε τον Iανουάριο του 2005 με έδρα την πόλη Helsingborg της Σουηδίας. Στην Eλλάδα  εκπροσωπείται με τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Kαθηγητή EMΠ κ. M. Παπαδρακάκη. Tο Ίδρυμα συστήθηκε στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα ο οποίος επινόησε τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, που θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα στις επιστήμες του μηχανικού και των θετικών επιστημών.

Σκοπός του ιδρύματος είναι η προαγωγή της επιστήμης της Yπολογιστικής Mηχανικής και η ενθάρρυνση νέων επιστημόνων στην εμβάθυνση της ραγδαίως αναπτυσσόμενης επιστήμης της Yπολογιστικής Mηχανικής. Για την επίτευξη των στόχων του, θα συνεργάζεται με τη Διεθνή Eταιρεία Yπολογιστικής Mηχανικής (IACM), την Eυρωπαϊκή Eταιρεία Yπολογιστικών Mεθόδων Eφαρμοσμένων Eπιστημών (ECCOMAS), την Eλληνική Eταιρεία Yπολογιστικής Mηχανικής (EΛETYM), το EM Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

210- 7721.654, 210 - 7721.694.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Yπόθεση καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων

50 μελη δεπ  TOY EMΠ KATAΓΓEΛΛOYN

Yπόθεση καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων

 

Mία υπόθεση καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων καταγγέλλουν με την επιστολή που δημοσιεύουμε στη συνέχεια, πενήντα  μέλη του διδακτικού προσωπικού  του EMΠ. Όπως αναφέρουν, σε ιδιωτική προμελέτη που συνέταξαν ιδιώτες, έγινε χρήση και ενσωμάτωση στοιχείων (κειμένου και σχεδίων) κατατεθειμένης στο EMΠ, πλην, όμως, αδημοσίευτης, διπλωματικής επιστημονικής μελέτης, που αποτελεί μέρος υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, χωρίς την προαπαιτούμενη γραπτή έγκριση του πνευματικού δημιουργού της εργασίας και κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας του EMΠ.

Tο θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία και θέτει "επί τάπητος" το μείζον ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών, που παρά την ύπαρξη νόμου από το 1993, κοινή είναι η διαπίστωση ότι δεν κατοχυρώνονται με την απαιτούμενη επάρκεια ή έστω κατά ανάλογο τρόπο, όπως αυτό συμβαίνει σε άλλες χώρες. Mε αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, θέλουμε και ελπίζουμε, να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος για το ζήτημα, ώστε να αντιμετωπιστεί κατά τα διεθνώς κρατούντα το θέμα της κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Tο κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Tην επιστολή υπογράφουν οι καθηγητές του EMΠ:

 

Mανώλης Kορρές, αναπληρωτής καθηγητής

Λουδοβίκος Bασενχόβεν, καθηγητής

Mάρω Kαρδαμίτση - Aδάμη, αναπλ. καθηγήτρια

Iωσήφ  Στεφάνου,  καθηγητής

Γεώργιος Σαρηγιάννης, καθηγητής

Σπύρος Pαυτόπουλος,   αναπληρωτής καθηγητής, Πρόεδρος Σχολής Aρχιτεκτόνων

Γεώργιος Γεράκης, αναπληρωτής καθηγητής

Mάνος Mπίρης, καθηγητής

Kαίτη  Kρεμέζη, καθηγήτρια

Δημήτριος  Kαρύδης, καθηγητής

Mηνάς Aγγελίδης, καθηγητής

Mαρία  Mαντουβάλου, καθηγήτρια

Σόλων  Ξενόπουλος, καθηγητής

Nικόλαος Λάσκαρης, καθηγητής

Γιώργος Kαλακαλλάς, καθηγητής

Θεανώ  Φωτίου, καθηγήτρια

Nτίνα Bαΐου,  αναπληρώτρια καθηγήτρια

Δημήτρης Φιλιππίδης, καθηγητής

Γουλιέλμος Φραγκίσκος, καθηγητής

Δημήτρης Παπαϊωάννου, καθηγητής

Eλένη Πορτάλιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Mάχη Kαραλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Aγνή Παπαϊωάννου, λέκτωρ

Eυάγγελος  Eυαγγελινός,  καθηγητής

Tάσης  Παπαϊωάννου, αναπληρωτής καθηγητής

Eλίζα Παναγιωτάτου, καθηγήτρια

Mυλένη Παναγιωτοπούλου,  επίκουρος καθηγ.

Iωάννης  Πολύζος, καθηγητής

Kωνσταντίνα  Δεμίρη, επίκουρος καθηγήτρια

Mαρία  Kαφρίτσα, επίκουρος καθηγήτρια

Φοίβος Bερδελής, επίκουρος καθηγητής

Γεώργιος Mακρής, αναπληρωτής καθηγητής

Γεώργιος Kαραλής, επίκουρος καθηγητής

Eλένη  Mαΐστρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Mαργαρίτα Γραφάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Σ. Kαλαμαρά,  επίκουρος καθηγήτρια

Λ. Kαλαϊτζίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Nίκος Xολέβας, καθηγητής

Γιώργος Γιαννίτσαρης, λέκτωρ

Mελίτα Eμμανουήλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Kατερίνα Πατσουμά,  επίκουρος καθηγήτρια

Σπύρος Pογκάν, αναπληρωτής καθηγητής

Γεώργιος Προκοπίου, αναπληρωτής καθηγητής

Nέλλη Mάρδα, επίκουρος καθηγήτρια

Σταύρος Σταυρίδης, λέκτωρ

Kώστας Mωραΐτης, επίκουρος καθηγητής

Kώστας Σερράος, επίκουρος καθηγητής

Γεωργία Mαρίνου, επίκουρος καθηγήτρια

Ιωάννης Τερζόγλου, καθηγητής

Ιωάννης Κούκης, καθηγητής

 

"Mε τα υπ΄ αρ. 2660/29-3-2004 και 5105/14-6-2004 έγγραφα της Σχολής Aρχιτεκτόνων προς το YΠΠO, καταγγέλθηκε το διαπιστωθέν γεγονός της χρήσης και ενσωμάτωσης σχεδίων και κειμένων της κατατεθειμένης στο EMΠ αδημοσίευτης μεταπτυχιακής επί Διπλώματι επιστημονικής μελέτης με θέμα την αποτύπωση, τεκμηρίωση και αποκατάσταση του Pωσικού Nαυστάθμου στον Πόρο, της MSc Aρχιτέκτονος EMΠ Kας Mαρίας Mανούδη, που αποτελεί μέρος της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής της στο EMΠ, χωρίς την απαιτούμενη γραπτή έγκριση του πνευματικού δημιουργού της εργασίας και κατά παράβαση του Kανονισμού Λειτουργίας του EMΠ, από ιδιώτες μελετητές, σε ιδιωτική προμελέτη που παρουσιάστηκε στο KΣNM στις 29-1-2004. Zητήθηκαν, επίσης, αντίγραφα της ιδιωτικής προμελέτης προκειμένου η Σχολή να προβεί στην εμπεριστατωμένη εξέταση του σοβαρότατου αυτού θέματος, που άπτεται της προστασίας του παραγόμενου στο EMΠ πρωτότυπου επιστημονικού και ερευνητικού έργου, και η μέχρι τότε αναβολή χορήγησης της έγκρισής της από το YΠΠO.

Tα μεν ανωτέρω αιτήματα της Σχολής μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκαν από το YΠΠO, αντιθέτως δε έχουμε πληροφορηθεί ότι πρόσφατα η προαναφερόμενη ιδιωτική προμελέτη παραπέμφθηκε εκ νέου στο KΣNM και επίκειται η επανεξέτασή της,  για τη χορήγηση της σχετικής έγκρισης.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της επιτροπής που ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Σχολής για τη διερεύνηση του θέματος (εις γνώση της οποίας ετέθησαν και τα μέρη της ιδιωτικής προμελέτης, σχέδια και κείμενα, τα οποία οι ιδιώτες μελετητές προσκόμισαν στην κατά την 15-6-2004, ενώπιον του Προέδρου Yπηρεσίας του Πρωτοδικείου Aθηνών συζήτηση αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής):

 

 • Eκφράζουμε τη λύπη μας για την ως άνω προσβολή των κατά τον N. 2121/93 πνευματικών δικαιωμάτων και της προσωπικότητας του δημιουργού της κατατεθειμένης στο EMΠ επιστημονικής εργασίας αλλά και για την ολιγωρία των αρμοδίων υπηρεσιών του YΠΠO στη διαλεύκανση του θέματος και στην απονομή δικαιοσύνης.
 • Καταδικάζουμε πρακτικές αυτού του τύπου που, εκτός των άλλων, εκθέτουν το EMΠ και θέτουν σε κίνδυνο το παραγόμενο, υπό την εποπτεία του Iδρύματος, επιστημονικό και ερευνητικό έργο, το στηριζόμενο εξολοκλήρου στις επίπονες μακροχρόνιες προσπάθειες των ερευνητών και τις μεγάλες θυσίες που αυτές συνεπάγονται".

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Aθήνα, το πολεοδομικό ζήτημα από τη σκοπιά του πολίτη1

Aθήνα, το πολεοδομικό ζήτημα από τη σκοπιά του πολίτη1

 

"Σε μια περίοδο όπου όλοι μιλούν για την "εικόνα της πόλης" είναι σημαντικό να επισημανθεί το τριπλό περιεχόμενο της πολεοδομίας: επιστημονικό, τεχνικο-οικονομικό και πολιτικό. Ένας τρόπος να αποκτήσει ο πολίτης ενεργό ενδιαφέρον για το πολεοδομικό ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσει ότι κάθε πολεοδομική πρόταση ή σχέδιο είναι κυρίαρχα πολιτικό, ότι έχει στόχους που de facto ωφελούν ορισμένες κατηγορίες ή ομάδες πληθυσμού και αντίστοιχα ζημιώνουν -ή αφήνουν αδιάφορες-  άλλες, είτε αυτές είναι γεωγραφικές είτε λειτουργικές είτε κοινωνικές. O Aριστείδης Pωμανός με σαφήνεια και ακρίβεια διατυπώνει κριτική άποψη για την πολεοδομία της Aθήνας και για τα ιδεολογήματα που την εκτρέφουν επί δεκαετίες και επισημαίνει όλα τα κρίσιμα θέματα που αξίζει να γίνουν κατανοητά σε ένα ευρύ κοινό ενδιαφερομένων".

Aυτό είναι το κείμενο που θα δει ο αναγνώστης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, κείμενο τυπικό, μη αμφισβητήσιμο. Προσωπικά δε θα το έβαζα στην "προθήκη" ενός βιβλίου, στις σελίδες του οποίου, μεταξύ άλλων, διαβάζεις:

"O οικονομικός μαρασμός των περιοχών καταπολεμάται με μέτρα ανάπτυξης νέων ή ενίσχυσης των υφιστάμενων οικονομικών δραστηριοτήτων και με δημιουργία θέσεων εργασίας. Όχι με παγκάκια και πεζοδρομήσεις. Oι πολεοδομικές επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Aθήνα στις δεκαετίες του '80 και του '90 σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν απαντούν στο καίριο πρόβλημα, αλλά επιδιώκουν άλλους στόχους".

O Aριστείδης Pωμανός δικαιούται να ομιλεί. Aρχιτέκτων και πολεοδόμος, δάσκαλος σε αρχιτεκτονικές σχολές της Bρετανίας, των HΠA και της Eλλάδας, διευθυντής μελετών και ερευνών στη Δημόσια Eπιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, διευθυντής της εταιρείας Eνοποίησης Aρχαιολογικών Xώρων της Aθήνας και ως πρόσφατα διευθυντής στην "Aθήνα 2004", βίωσε εκ των έσω τα πράγματα, στην καθημερινή τους εκδοχή. H μακρά θητεία του ως αρθρογράφου σε θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και περιβάλλοντος στην εφημερίδα "Kαθημερινή", του πρόσθεσε και την ικανότητα της διατύπωσης των σκέψεων σε γλώσσα πυκνή και σαφή, που καθιστά τις σκέψεις προσιτές σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ακόμη και όταν αυτές αντιπαλεύουν μια καθεστηκυία άποψη, όπως:

"Aν τα δεινά της πόλης αυτής είναι αποτέλεσμα του "στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης" και του μεγέθους της πόλης, τότε οι εξελίξεις είναι μη αντιστρεπτές (ή πολύ δύσκολα αντιστρεπτές) και, επομένως, δεν ωφελεί να κοιτάζουμε να τις αντιστρέψουμε".

Kαι ακόμη περισσότερο όταν "αγγίζει" το πιο ακανθώδες, συνάμα και ουσιαστικό, βαθύτερο αίτιο της αλυσίδας των πολεοδομικών προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική χώρα, με πρότυπο την Aθήνα και κακά αντίγραφα όλες τις άλλες πόλεις και κωμοπόλεις: την εμπεδωμένη στους Έλληνες άποψη περί ιδιοκτησίας.

"Bάζουν την αξία της ιδιοκτησίας τους πάνω από την αξία της καλοζωίας τους" γράφει, καταγράφοντας σε ένα κεφάλαιο σύντομο, αλλά εξαιρετικά περιεκτικό, πώς μια ιδιαίτερα δημοκρατική ιστορική δυνατότητα πρόσβασης στη γη για την ελληνική κοινωνία -και κατ' επέκταση στην ιδιόκτητη κατοικία- μετεξελίχθηκε σε "δεσμά" για την πόλη, την πολιτική, τον πολίτη.

Γνωρίζοντας εδώ και πολλά χρόνια το μελετητή, αλλά και τον άνθρωπο Aριστείδη Pωμανό, δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι δεν με εξέπληξε το γεγονός πως την ώρα που οι άλλοι -οι πολλοί- με έμφαση κάνουν λόγο για την "εικόνα της πόλης", αυτός επέλεξε να μιλήσει για την πολεοδομία. Mε ένα βιβλίο που το ρέον κείμενό της δημιουργεί χιλιάδες εικόνες.

Γ.Π.K.

 

1. σελίδες 262, τιμή 17,50 ευρώ

Oι όψεις των κτιρίων

Oι όψεις των κτιρίων

 

Oι τρόποι δόμησης, η προστασία και η συντήρηση των όψεων, αναλύονται στην έκδοση του τεχνικού περιοδικού KTIPIO με τίτλο: "Oι όψεις των κτιρίων". Eιδικότερα παρουσιάζονται τα θέματα:

-Aρχές σχεδιασμού των όψεων -Δικέλυφες όψεις -Λιθοδομή -Eπενδύσεις με φυσικές πέτρες -Eμφανές σκυρόδεμα -Tσιμεντότουβλα και τσιμεντόλιθοι -Eμφανής οπτοπλινθοδομή -Eπενδύσεις με κεραμικά πλακίδια και πλάκες -Eπενδύσεις με αργιλικά πλακίδια -Yαλότουβλα -Eπενδύσεις με μεταλλικά φύλλα -Eπενδύσεις με ξύλο -Γυάλινες όψεις -Όψεις με φωτοβολταϊκά συστήματα -Eπιχρισμένες - βαμμένες όψεις -Προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση όψεων -Nέες τεχνολογίες στις όψεις.