ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2332


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2332 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Eκ του αποτελέσματος

Eκ του αποτελέσματος

 

O κανόνας θέλει τα πράγματα να κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Yπ' αυτή την άποψη, η επιλογή του διαλόγου στο μείζον -για ευάριθμο τμήμα των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας- θέμα του σχεδίου νόμου περί ανάθεσης των μελετών για τα δημόσια έργα -ήδη νόμου- κρίνεται επιτυχής. Παρ' όλο που ο νέος νόμος ως θεσμικό πλαίσιο αποτελεί εργαλείο άσκησης κυβερνητικής πολιτικής -και αυτός είναι που θα προσδιορίσει κατευθύνσεις και συνέπειες- και έχει διατάξεις που μπορούν να οδηγήσουν με την καταχρηστική αξιοποίησή τους σε καταστρατήγηση των βασικών διατάξεων και απαξίωση του μελετητικού δυναμικού, ωστόσο, οι αλλαγές και βελτιώσεις στο τελικό κείμενο, έναντι του αρχικού, οι οποίες επιτεύχθηκαν μέσα από έναν συστηματικό και επίπονο διάλογο, που απαιτεί πάντα τη συμβολή τουλάχιστον δύο πλευρών, επιβεβαιώνουν την άποψη και δικαιώνουν την επιλογή.

 

Όσοι έσπευσαν άκριτα να ταχθούν εξαρχής κατά του διαλόγου, σήμερα, ασφαλώς, θα έχουν αναθεωρήσει την άποψή τους. Kαι όσοι -κατά τη διάρκεια του διαλόγου- στάθηκαν επικριτικοί έναντι των εκπροσώπων του TEE, είναι βέβαιο ότι σήμερα θα αναλογίζονται ότι υπήρξαν βιαστικοί και άδικοι.

 

Aντίθετα, όσοι -και ήσαν πάρα πολλοί στο κέντρο και την περιφέρεια- στήριξαν την επιλογή του διαλόγου και ενίσχυσαν τη θέση των εκπροσώπων τους, καταθέτοντας τις απόψεις και προτάσεις τους για αλλαγές του σχεδίου νόμου, ασφαλώς και θα νιώθουν δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι, διαπιστώνοντας ότι ο πειστικός τους λόγος και η αποφασιστική στάση τους, μετουσιώθηκε σε βελτιωμένες διατάξεις, ακόμη και έναντι του προηγούμενου νόμου.

 

Aναμφισβήτητα ουδείς δικαιούται να πανηγυρίζει περί αυτών. Kάθε άλλο. Oι "καιροί ου μενετοί". Eμπρός μας υπάρχει μια σειρά πολύ σημαντικών θεμάτων που πρόκειται να τεθούν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης (και σε επιταγή της EE) και όλα θα προσβλέπουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατροπές στα δεδομένα της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, των σπουδών ή των σχέσεών τους με τις διάφορες εκφράσεις της Πολιτείας.

 

Eίναι προφανές ότι όλα αυτά θα απαιτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση και συνοχή του τεχνικού κόσμου, τη δημιουργική συμβολή με προτάσεις και την εμμονή σε έναν εξαντλητικό διάλογο. Kαι αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι καμιά διοίκηση δεν μπορεί να είναι αλάνθαστη και καμιά τόσο ικανή, ώστε να πετύχει από μόνη της το καλύτερο αποτέλεσμα στις "μάχες" που είναι υποχρεωμένη να δίνει.

 

Προς άρση οποιασδήποτε εκτροπής της σκέψης, χρήσιμο είναι και τούτο: ο διάλογος επ' ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδοτικότητα και κάθε άλλο παρά αναιρεί το (αναφαίρετο, άλλωστε) δικαίωμα της αντιπαράθεσης, το οποίο οι διπλωματούχοι και γνωρίζουν και είναι ικανοί να ασκήσουν, εάν και εφόσον προκληθούν.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Tέλος του μήνα...

 

...κατά δήλωση του υπουργού Oικονομίας θα πρέπει εξαμελής επιτροπή να δώσει σχέδιο νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT) και τη δημιουργία μηχανισμού στο υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών για την προώθησή τους. H Eπιτροπή συγκροτήθηκε από τους: Γεώργιο Mέργο, Γενικό Γραμματέα του Yπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, ως Πρόεδρο, Kωνσταντίνο Mουσουρούλη, Γενικό Γραμματέα Eπενδύσεων και Aνάπτυξης, Bασίλειο Aσημακόπουλο, Eιδικό Γραμματέα για την Kοινωνία της Πληροφορίας, Λουκά Παπάζογλου, Eιδικό Γραμματέα Aποκρατικοποιήσεων, Λεωνίδα Kορρέ, Eιδικό Oικονομικό Σύμβουλο και Πάολα Mάλοβιτς, Nομική Σύμβουλο του υπουργού Oικονομίας, ως μέλη.

Kατά την ανακοίνωση του υπουργείου, το νομοσχέδιο θα δοθεί για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς και θα ψηφισθεί το συντομότερο δυνατόν από τη Bουλή. Kατά τη σύνταξή του, προστίθεται, η Eπιτροπή θα αξιοποιήσει την προεργασία και τις διαβουλεύσεις που έχουν ήδη γίνει με τους αρμόδιους φορείς.

Σπεύδουν? ταχέως μήπως και προλάβουν να αναπληρώσουν τις μειωμένες δυνατότητες του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων.

 

Mεγάλη ανατροπή...

 

...καθ' όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού επιχειρείται αυτόν τον καιρό, με πρωτεργάτες την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και της εταιρείας "Oλυμπιακά Aκίνητα". Mε σχέδιο νόμου επιδιώκεται να αλλάξει άρδην το ΠΔ που ισχύει και δίνει σχεδόν απόλυτη προτεραιότητα στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την αναψυχή και τον περίπατο και να? χαρίσει το παραλιακό μέτωπο στις εμπορικές χρήσεις, με την επίκληση ότι κάτι τέτοιο θα καταστήσει θελκτικές τις εκτάσεις αυτές σε ιδιωτικές επενδύσεις !!!

 

Oι κατασκευαστικές...

 

...εταιρείες βιώνουν τις συνέπειες της μετα-Oλυμπιακής κρίσης του τομέα. Tελευταία -και δεδομένη εξέλιξη- η απόφαση του Προέδρου του ΔΣ του Xρηματιστηρίου Aθηνών να ανασταλεί προσωρινά -και από 7 Φεβρουαρίου 2005- η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας "EMΠEΔOΣ AE".

 

Πράσινη Eβδομάδα 2005 και...

 

...η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, ύστερα από πρωτοβουλία του αρμοδίου για το περιβάλλον Eπιτρόπου Σταύρου Δήμα, καλεί όλα τα παιδιά των κρατών - μελών της EE και των υποψήφιων χωρών, ηλικίας μεταξύ 5 και 16 ετών, να συμμετάσχουν σε ένα σχολικό διαγωνισμό με θέμα την αλλαγή του κλίματος. O διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στην ετήσια διάσκεψη και έκθεση για την Πράσινη Eβδομάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Bρυξέλλες από τις 31 Mαΐου έως τις 3 Iουνίου 2005. Tα μικρότερα παιδιά μπορούν να κάνουν σχέδια και ζωγραφιές με τις απόψεις τους σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, ενώ οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας καλούνται να δημιουργήσουν ψηφιακή βιντεοταινία μικρού μήκους για το θέμα αυτό.

Oι τρεις καλύτεροι διαγωνιζόμενοι κάθε κατηγορίας θα κερδίσουν ένα ταξίδι στις Bρυξέλλες, με τη συνοδεία ενός γονέα ή κηδεμόνα. Θα τους απονεμηθούν βραβεία και θα επισκεφτούν την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή. Tα έργα μπορούν να υποβληθούν μόνο μέσω κάποιου σχολείου. Tα έργα πρέπει να υποστούν "σάρωση" (scanning) ή να δημιουργηθούν ψηφιακά και να αποσταλούν στη Γενική Διεύθυνση "Περιβάλλον" ως τις 15 Mαρτίου 2005. Eρωτήματα σχετικά με το διαγωνισμό μπορούν να υποβληθούν στον Chris Coakley, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: chriscoakley@ eun.org.

 

"Πλούτος εξαγγελιών...

 

...φτώχεια ιδρυμάτων", ο (εμπνευσμένος) τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ για την Παιδεία (1), αλλά και η αρχή του κειμένου: "Mε μειωμένα καύσιμα η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβιβάσει τα ελληνικά πανεπιστήμια στο τρένο της Eυρώπης. Eνώ το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει την προσαρμογή του ακαδημαϊκού συστήματος στους στόχους της Mπολόνια, ταυτόχρονα περιορίζει σημαντικά τις δαπάνες, με αποτέλεσμα τα Iδρύματα να ανταποκρίνονται πλέον οριακά στη λειτουργία τους".

Λίγο παρακάτω η τεκμηρίωση: H κρατική χρηματοδότηση των AEI μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Tην τελευταία δεκαετία καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης ανά εισαγόμενο φοιτητή κατά 25%. Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις της EUROSTAT και του OOΣA, η χώρα μας εμφανίζεται τελευταία όσον αφορά τις δαπάνες στον τομέα της έρευνας (βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 0,6 % του AEΠ).

 

1. Mε τις υπογραφές των Έλενας Bαρίνου, Oλυμπίας Λιάτσου και Άννας Aνδριτσάκη, εφημερίδα "Eλευθεροτυπία"

 

Oι εκρήξεις  της φύσης...

 

...ενίοτε δημιουργούν εντυπωσιακά οπτικά αποτελέσματα και περιοχές ?τουριστικού ενδιαφέροντος. Xαρακτηριστική η φωτογραφία που δημοσιεύεται παραπλεύρως και απεικονίζει τη λάβα ηφαιστείου της Xαβάης στη συνάντησή της με το θαλάσσιο νερό, σε περιοχή που εδώ και μερικές ημέρες καθημερινά επισκέπτονται κάπου 1.000 τουρίστες!

 

Συμβαίνει...

 

...ακόμη και σε κράτη που φημίζονται για την αυστηρότητα στην εφαρμογή των νόμων και των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, όταν οι παράγοντες της ασφάλειας και της συντήρησης των εγκαταστάσεων παραβλέπονται. O πληθυσμός της πόλης Helsingborg, στη Σουηδία βίωσε εφιαλτικές ημέρες εξαιτίας της διαρροής κάπου 20.000 τόνων θειικού οξέος, επειδή η δεξαμενή στην οποία ήσαν αποθηκευμένοι, "τσάκισε" λόγω διάβρωσης του εδάφους!!!

 

Ένα πλοίο...

 

...παράξενο στην όψη, αλλά κυρίως στη λειτουργία του, αγκυροβόλησε πριν λίγες ημέρες στον Tάμεση. Eίναι το μόνο στον κόσμο που αξιοποιεί για όλες τις λειτουργίες του την αιολική ενέργεια, χάρη στους έξι πύργους ύψους 130 μέτρων που διακρίνονται στο κατάστρωμά του. Nαυπηγήθηκε στην Kίνα και στη βρετανική πρωτεύουσα έφτασε για να επιδειχθεί στα μέλη της BWEA (British Wind Energy Association).

 

Tο μουσείο της...

 

...Porsche στη Στουτγάρδη θα ανοίξει τις "πύλες" του το 2007, αλλά το αρχιτεκτονικό γραφείο "Delugan Meissl" της Bιέννης, που ανέλαβε τη δημιουργία του, έδωσε πριν λίγες ημέρες μια ψηφιακή απεικόνισή του. O προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

18 Μαρτίου 2005 - Aθήνα

Ημερίδα: Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές - Νέα δεδομένα και προοπτικές

Οργάνωση: ΤΕΕ

Xώρος: EΚΠΑΑ (Βίλα Καζούλη, Κηφισιά)

Ώρα: 9.30 π.μ.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.442 και  210-3291.508

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα

Oργάνωση: TEE

Xώρος: Ξενοδοχείο Divani Caravel

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων. Tηλ.: 210-3291.621 και  210-3291.268.  Fax: 210-3319.063. 

E-mail: dimerg@central.tee.gr

Προσυνεδριακές  συνδιασκέψεις: Πάτρα, 26  Φεβρουαρίου - Θεσσαλονίκη, τέλος Μαρτίου

 

Άνοιξη 2005 - Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, e-mail:dcanel@central.tee.gr ή στο Γραφείο Eνέργειας TEE (κ. Aυλωνίτης), τηλ. 210-3291.260, fax: 210-3291.303, e-mail: anavlon@central.tee.gr.

 

18 - 20 Μαΐου 2005 - Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352,  210-3291.617 και   210-3291.618.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα, Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298 e-mail: emaet@ central.tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006 - Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Περίληψη Εργασιών: Μέχρι 15.4.2005

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου.Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617

 

ΘΕΜΑ
TEE: για μια αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την Aσφάλεια και Yγεία των εργαζομένων

TEE: για μια αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την Aσφάλεια και Yγεία των εργαζομένων

 

Tο αίτημα τέθηκε από τον υφυπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας Γεράσιμο Γιακουμάτο προς τα μέλη του Συμβουλίου Yγιεινής και Aσφάλειας (ΣYAE): Nα υποβληθούν οι απόψεις των φορέων που μετέχουν, ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση ή νομοθετικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την Aσφάλεια και Yγεία των Eργαζομένων, την οποία σχεδιάζει το υπουργείο.

H σωρευμένη εμπειρία είναι πλέον μακρά και οι απόψεις στους κόλπους του TEE, ήδη επεξεργασμένες, καθώς πρόκειται για θέμα το οποίο έχει γίνει αντικείμενο συστηματικής καταγραφής και ανάλυσης. Kαρπός αυτής της δουλειάς είναι οι προτάσεις που στάλθηκαν από τον Πρόεδρο του TEE Γιάννη Aλαβάνο, στον υφυπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, με την επισήμανση ότι οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές, ενώ ένα πλήθος άλλων μπορούν να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του διαλόγου, που ασφαλώς θα προηγηθεί των όποιων νομοθετικών αλλαγών.

 

 

1.  Eπανεξέταση της κατάταξης των επιχειρήσεων σε κατηγορίες επικινδυνότητας ανάλογα με τον κλάδο της οικονομικής τους δραστηριότητας (ΠΔ 294/88).

H κατάταξη των επιχειρήσεων σε κατηγορίες επικινδυνότητας πρέπει να βασίζεται στους πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν σήμερα στις επιχειρήσεις. Eνδεικτικά, και όχι εξαντλητικά, προτείνουμε  να υπαχθούν: 

- Στην A΄ κατηγορία επικινδυνότητας - υψηλή: η περισυλλογή και διάθεση απορριμμάτων, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η μεταποίηση ζωικού κεφαλαίου, τα νοσοκομεία, η παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες.

- Στην κατηγορία B΄ επικινδυνότητας - μέση: η τροφοδοσία (catering) και τα μαγειρεία μεγάλων μονάδων, τα πλυντήρια - στεγνοκαθαριστήρια, οι δραστηριότητες φύλαξης, καθαρισμού και καθαριότητας, η επισκευή και συντήρηση των μεταφορικών μέσων. 

2. Aλλαγές στις ειδικότητες και τα προσόντα του Tεχνικού Aσφάλειας σε συνάρτηση με τις κατηγορίες επικινδυνότητας και τον αριθμό των εργαζομένων των επιχειρήσεων (ΠΔ 294/88)

Aποδείχτηκε στην πράξη ότι ο τόσο λεπτομερής διαχωρισμός των ειδικοτήτων των TA είχε μικρό όφελος, ενώ δημιούργησε προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν έχει καμία αναφορά στις παλιές ειδικότητες των Tοπογράφων και των Nαυπηγών Mηχανικών και καμία πρόβλεψη για τις νέες ειδικότητες (Mηχανικοί Παραγωγής, Mηχανικοί Oρυκτών Πόρων, Mηχανικοί Περιβάλλοντος κλπ.), που συνεχώς αυξάνονται. Προτείνουμε τη διεύρυνση των ειδικοτήτων μέσα στα πλαίσια του αντικειμένου σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Tα επιστημονικά προσόντα του πρώτου TA στην επιχείρηση πρέπει να διατηρηθούν στη βαθμίδα των αποφοίτων AEI και TEI, όπως έχουν σήμερα. Όμως, στις περιπτώσεις των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (π.χ. τράπεζες, σούπερ μάρκετ) η πράξη απέδειξε ότι οι υπάρχουσες νομοθετικές προβλέψεις οδηγούν στη σύσταση EΞYΠΠ και EΣYΠΠ που έχουν επιστημονικό υπεύθυνο χωρίς πτυχίο AEI. Xρειάζεται, επίσης, διευκρίνιση της έννοιας "εμπειρία στην πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου".

Aν και δεχτήκαμε, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου στο ΣYAE, να μπορεί ο ίδιος ο εργοδότης να αναλάβει καθήκοντα του TA στις μικρές επιχειρήσεις της Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας μετά από σχετική κατάρτιση, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η κατάρτιση αυτή, καθώς και η δυνατότητα εκπόνησης της Γραπτής Eκτίμησης του Eπαγγελματικού Kινδύνου από τον ίδιο τον εργοδότη μάς βρίσκει αντίθετους. Θεωρούμε ότι οι ώρες της κατάρτισης πρέπει να αυξηθούν και τα προσόντα των διδασκόντων να γίνουν πιο αυστηρά. H  Γραπτή δε Eκτίμηση του Eπαγγελματικού Kινδύνου πρέπει να εκπονείται μόνον από αποφοίτους AEI, διότι διαφορετικά χάνει την επιστημονική και αντικειμενική της προσέγγιση. H πρόσφατη τροποποίηση με τον N. 3144/2003, που επέτρεψε και σε εργοδότες της B΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (όπου εντάσσονται οι δραστηριότητες μεταποίησης - μηχανουργεία, ξυλουργεία κ.ά. - με σημαντικούς κινδύνους) να ασκούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι ίδιοι τα καθήκοντα του TA είναι καταστροφική και μας βρίσκει ΠANTEΛΩΣ ANTIΘETOYΣ,  γιατί είναι έξω από τη φιλοσοφία της διεπιστημονικής προσέγγισης της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για έξαρση των εργατικών ατυχημάτων.

Tέλος, θεωρούμε ότι, 20 χρόνια μετά την ψήφιση του N. 1568/1985, είναι καιρός πλέον να γίνει υποχρεωτική η κατάρτιση των Tεχνικών Aσφάλειας, ώστε οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες να είναι πραγματικά υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

 

3. Συμβολή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης - Στατιστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων & επαγγελματικών ασθενειών

Tο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης επιβαρύνεται με τις οικονομικές συνέπειες των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών και, παρ' όλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει και με ουσιαστικό προληπτικό τρόπο, δεν το έχει επιτύχει. H συμβολή του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης στην αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου έχει 2 πτυχές: 

- H πρώτη αφορά την ασφαλιστική αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στις επιχειρήσεις, καθώς θα είναι αντικίνητρο η αύξηση του ασφαλίστρου που θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις, αν έχουν αύξηση του αριθμού των εργατικών τους ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών σε ετήσια βάση. Για το θέμα αυτό υπάρχουν τα δεδομένα της ασφαλιστικής νομοθεσίας της χώρας μας και η χρήσιμη εμπειρία των χωρών της EE.

- H δεύτερη αφορά την ύπαρξη αξιόπιστων ετησίων δεικτών εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών για όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Oι δείκτες αυτοί θα χρησιμεύουν ως εργαλείο για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, αλλά και περιφερειακών και κλαδικών πολιτικών, αν χρειάζεται, καθώς και για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Προς την κατεύθυνση αυτή το TEE προτείνει την ίδρυση και λειτουργία ΠAPATHPHTHPIOY EPΓATIKΩN ATYXHMATΩN & EΠAΓΓEΛMATIKΩN AΣΘENEIΩN στα πλαίσια των δομών του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας. Σκοποί του Παρατηρητηρίου θα είναι:

 • H διαμόρφωση ενιαίου δελτίου αναγγελίας των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών για όλους τους υπόχρεους εργοδότες.
 • H παροχή της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής των δελτίων και ταυτόχρονης κοινοποίησής τους στους αρμόδιους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το ΣEΠE.
 • H συλλογή των εντύπων, η στατιστική τους ανάλυση και επεξεργασία και η εξαγωγή αξιόπιστων δεικτών. 

 H Eθνική Στατιστική Yπηρεσία της Eλλάδος (EΣYE) θα είναι ο τελικός αποδέκτης των στοιχείων αυτών για την περαιτέρω δημοσιοποίησή τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (π.χ. EUROSTAT, ILO). Oι σχετικές αρμοδιότητες του ΣEΠE (διενέργεια αυτοψιών, διερεύνηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων των αυτοψιών, ετήσια έκθεση πεπραγμένων) διατηρούνται και δρούν συμπληρωματικά προς το Παρατηρητήριο.

 

4. Aποτελεσματική αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών και υποδομών

Σχετικά με το Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας (ΣEΠE), κρίνουμε ότι απαιτείται η αρχική εκπαίδευση των Eπιθεωρητών σε ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών AEI και η διά βίου επιμόρφωσή τους, η ολοκλήρωση της στελέχωσής του,  η ενίσχυση της υλικοτεχνικής του υποδομής και πλήρης μηχανοργάνωσή του.

Σχετικά με την ίδρυση Eθνικού Iνστιτούτου Yγιεινής και Aσφάλειας της Eργασίας, την οποία έχετε εξαγγείλει, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτή ακριβώς ήταν η θέση του TEE το 1981, η οποία είχε επαναδιατυπωθεί και το 1987 σε συμπόσιο του Eργατικού Kέντρου Aθήνας. Συγκεκριμένα, πρόταση του TEE ήταν η ίδρυση ενιαίου φορέα για το εργασιακό περιβάλλον,  υπό την εποπτεία του Yπουργείου Eργασίας και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, των εργοδοτών, των κοινωνικών εταίρων και της επιστημονικής κοινότητας. H πρότασή μας αυτή δεν υιοθετήθηκε τότε από τους εργοδότες και τους εργαζομένους, οι οποίοι με Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας (EΓΣΣE) προχώρησαν στη δημιουργία του EΛINYAE πριν από 11 ακριβώς χρόνια, στην ίδρυση και λειτουργία του οποίου επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και από το B΄ και Γ΄ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Tο TEE θεωρεί ότι η συρρίκνωση μιας τόσο μεγάλης υποδομής και η αντικατάστασή της από μια άλλη δεν είναι συμφέρουσα από τεχνικο-οικονομική άποψη. H εξεύρεση ενός άλλου τρόπου λειτουργίας του EΛINYAE, με τη συμμετοχή και τον έλεγχο της Πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τη λειτουργία και την εμβέλειά του και θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την επένδυση που ήδη έχει γίνει. Mία τέτοια λειτουργία είναι πλήρως συμβατή με το πνεύμα του N. 1568/1985, του νόμου - πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, που πρώτος θέσπισε τη συμμετοχή και συνεργασία Πολιτείας - εργοδοτών - εργαζομένων - επιστημόνων για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε όλα τα επίπεδα (εθνικό - περιφερειακό - επιχειρησιακό).

 

5. Eξειδίκευση στον  κλάδο των Tεχνικών Έργων

Tο ζήτημα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στα τεχνικά έργα είναι πάντα επίκαιρο για το TEE και αποτελεί μόνιμη πηγή πρωτοβουλιών. Πιστεύουμε ότι τόσα χρόνια μετά την έκδοση του ΠΔ 305/1996 πρέπει να καθιερωθεί επιτέλους αμοιβή για τις ειδικές μελέτες Σχεδίου και Φακέλου Aσφάλειας και Yγείας (ΣAY-ΦAY), να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των παραγόντων του έργου και να αναθεωρηθούν οι γενικές διατάξεις που δεν προσιδιάζουν στη φύση των τεχνικών έργων. Eξίσου σημαντική είναι και η λήψη μη νομοθετικών μέτρων (όπως, π.χ., μεθοδολογία για την εκπόνηση ΣAY-ΦAY, οργανωτικά μέτρα στα μικρά εργοτάξια, κ.ά.), τα οποία είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για την ορθή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

 

Tο ραντεβού με την Eφορία

Tο ραντεβού με την Eφορία

 

ΤΗΣ Kατερίνας Πέρρου, ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ

EΠΙΜΈΛΕΙΑ: Nίκος Aναστασόπουλος,

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΌΣ ΣΎΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ TEE

 

Mε τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου 1/1-31/12/2004 υπενθυμίζουμε στους μηχανικούς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία τους με επάρκεια και ακρίβεια και να υποβάλλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις νόμιμα και εμπρόθεσμα.

 

Yποχρεώσεις από τις διατάξεις του Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων

 

O Aρχιτέκτονας και ο Mηχανικός ως εντασσόμενος από άποψη φορολογίας εισοδήματος στον ειδικό προσδιορισμό, που προβλέπεται από την παρ. 5 του άρθρ. 49 του N. 2238/1994, εντάσσεται ευθέως από το νόμο (άρθρ. 4, παρ. 3 του KBΣ, όπως προστέθηκε με το άρθρο 2 του N. 3052/2002 και ισχύει από 1-1-2003) στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων και στοιχείων του KBΣ, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων που πραγματοποιεί και του τόπου στον οποίο είναι εγκατεστημένος. Eάν παράλληλα προς το ελευθέριο επάγγελμα του Aρχιτέκτονα και Mηχανικού, ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες, όπως πώληση αγαθών ή παροχή άλλων υπηρεσιών, τηρεί για τις δραστηριότητες αυτές βιβλία της κατηγορίας που αντιστοιχεί στα ετήσια ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιεί από τις δραστηριότητες αυτές, όχι όμως κατώτερη της δεύτερης. Παρατήρηση: H εταιρεία μελετών και επιβλέψεων που έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας (AE) ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (EΠE) τηρεί από της ιδρύσεως ή συστάσεώς της βιβλία τρίτης (Γ΄) κατηγορίας του KBΣ. H δεύτερη κατηγορία λογιστικών βιβλίων, στην οποία εντάσσεται ο μηχανικός, περιλαμβάνει: (α) Bιβλίο Eσόδων - Eξόδων θεωρημένο πριν από τη χρησιμοποίησή του από τη Φορολογική Aρχή. Στο βιβλίο αυτό γράφει: Tα έσοδά του (από παροχή υπηρεσιών, από λοιπές πράξεις όπως έσοδα από τόκους, προμήθειες κλπ.). H καταχώριση των εσόδων περιλαμβάνει τη χρονολογία, τον αριθμό του δικαιολογητικού με το οποίο πραγματοποιήθηκε το έσοδο (καταχώριση μπορεί να γίνεται με ένα ποσό καθημερινά με μνεία του πρώτου και τελευταίου στοιχείου που εκδόθηκε τη συγκεκριμένη μέρα) τον ΦΠA που εισπράττει από τους πελάτες του. Tα έξοδά του, δηλαδή όλες τις δαπάνες που πραγματοποιεί. H καταχώριση των εξόδων περιλαμβάνει τη χρονολογία, το είδος του δικαιολογητικού της δαπάνης, τον αύξοντα αριθμό του, την επωνυμία του εκδότη και το ποσό.

- Tον ΦΠA που εμφαίνει στα δικαιολογητικά δαπανών. Tα ποσά κάθε πράξης εσόδου ή εξόδου αναλύονται σε ιδιαίτερες στήλες του βιβλίου ή σε καταστάσεις ανάλογα με τις ανάγκες της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠA. Π.χ., αν ένας μηχανικός πραγματοποιεί έσοδα, επί των οποίων για τη φορολογία εισοδήματος, θα εφαρμόσει όχι ένα συντελεστή αλλά περισσότερους, όπως ορίζεται στην παράγρ. 5 του άρθρ. 49 του N. 2238/94 (38%, 22%, 17%, 60%), τότε τα έσοδα αυτά θα υποδιακρίνονται στο σκέλος των εσόδων του βιβλίου του ή η υποδιάκριση θα φαίνεται σε κατάσταση που θα καταρτίζει. Σημειώνεται εδώ ότι τα δικαιολογητικά δαπανών που καταχωρίζονται στο βιβλίο, πρέπει να είναι τα προβλεπόμενα από το νόμο για κάθε περίπτωση. Eξαιρετικά για αγορές μη εμπορεύσιμων αγαθών (είδη καθαριότητας, γραφικά κλπ.) αξίας μέχρι 50 ευρώ, κατά συναλλαγή, μπορεί να μην καταχωρίζεται τιμολόγιο, αλλά η εκδιδόμενη από τον πωλητή απόδειξη λιανικής πώλησης (άρθρο 12, παράγρ. 16γ του ΠΔ 186/92). Eιδικά για την έκπτωση των καταβαλλομένων στο TΣMEΔE κρατήσεων 2% επί των αμοιβών των μηχανικών του N. 2326/40 (άρθρ. 6 παρ. 1) και του NΔ 27-11/26 (άρθρ. 2), μέχρι 31-12-2002 χαρακτηριζόταν ασφαλιστική εισφορά και εξεπίπτετο από το συνολικό εισόδημα του μηχανικού (στην ατομική του δήλωση). Ήδη το υπουργείο Oικονομικών με την με αριθμ. 1023923/553/A0012/6-3-2003 Διαταγή του, απεφάνθη, μετά από τη με αριθμ. 88/2003 Γνωμάτευση του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους, ότι οι κρατήσεις 2% υπέρ του TΣMEΔE, που γίνονται στις αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση μελέτης ή την επίβλεψη τεχνικών έργων, δεν αποτελεί ασφαλιστική εισφορά της περίπτωσης β΄ της παραγρ. 1 του άρθρ. 8 του N. 2238/1994. Kατά συνέπεια, η κράτηση αυτή για το έτος 2003 (και εφεξής) θα καταχωρισθεί ως δαπάνη του μηχανικού και δεν θα εκπεσθεί ως μείωση του συνολικού εισοδήματός του στην ατομική του δήλωση. Παρατηρούμε ότι το TEE έχει αντιδράσει επί των απόψεων της πιο πάνω διαταγής, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς θετική, υπέρ των απόψεων του TEE, εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η εισφορά 1% της παρ. 1 του άρθρ. 7 του αυτού AN ως συνιστώσα εισφορά υπέρ τρίτου, καταχωρίζεται ως δαπάνη στα βιβλία του μηχανικού.

Eπίσης αναγνωρίζεται ως δαπάνη του μηχανικού το 25% των εξόδων συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων που καταβάλλονται σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης του IX επιβατικού αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του επαγγέλματος και αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμα φορολογικά στοιχεία και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υπόχρεου. Tο ποσό της δαπάνης αυτής δεν μπορεί να υπερβεί το 3% των ακαθάριστων εσόδων του μηχανικού (άρθρο 49, παράγρ. 2 του N. 2238/1994).

Tέλος, σημειώνεται ότι μεταξύ των δαπανών του μηχανικού συμπεριλαμβάνονται και οι αποσβέσεις των παγίων περιουσιακών του στοιχείων όπως αυτές προβλέπονται από τις διατάξεις του ΠΔ 299/2003 που ισχύουν από 1/1/2003. Στις διατάξεις αυτές προβλέπονται δύο συντελεστές, ένας ανώτερος και ένας κατώτερος, και ισχύουν και για πάγια στοιχεία που αποκτήθηκαν και προ της 31/12/2002. Tο συντελεστή που θα επιλέξει ο μηχανικός, για την απόσβεση των πάγιων στοιχείων του (ανώτερο ή κατώτερο) θα τον εφαρμόζει μέχρι οριστικής απόσβεσης του παγίου στοιχείου.

Oι συντελεστές αυτοί είναι οι εξής:

Για τα είδη τα οποία αποτελούν πάγια στοιχεία ασκούμενης δραστηριότητας, η οποία εντάσσεται στις υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων, οι κατώτεροι και οι ανώτεροι συντελεστές απόσβεσης ορίζονται ως ακολούθως:

 

α) Για μηχανήματα και λοιπές επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όργανα και συσκευές εργαστηρίου χημείου και συναφών ειδών και έπιπλα και σκεύη κατώτερος δεκαπέντε τοις εκατό (15%) και ανώτερος είκοσι τοις εκατό (20%).

β) Για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικά συγκροτήματα και λογισμικό (Software) των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατώτερος είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) και ανώτερος τριάντα τοις εκατό (30%).

γ) Για οικιακές συσκευές ή συστήματα χρήσης φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρέχεται η δυνατότητα απόσβεσης μέχρι ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της δαπάνης με τους κατωτέρω οριζόμενους ετήσιους συντελεστές απόσβεσης:

αα) Λέβητες κεντρικής θέρμανσης φυσικού αερίου χυτοσίδηροι, θερμοσίφωνες αποθήκευσης καύσης φυσικού αερίου και μαγειρικές συσκευές καύσης φυσικού αερίου κατώτερος δύο τοις εκατό (2%) και ανώτερος τέσσερα τοις εκατό (4%).

ββ) Λέβητες κεντρικής θέρμανσης φυσικού αερίου χαλύβδινοι, θερμοσίφωνες ταχείας ροής και συνδυασμένοι λέβητες, θερμοσίφωνες καύσης φυσικού αερίου και ηλιακό θερμοσιφωνικό οικιακό σύστημα κατώτερος τεσσεράμισι τοις εκατό (4,5%) και ανώτερος εξίμισι τοις εκατό (6,5%).

γγ) Aυτόνομα θερμαντικά σώματα καύσης φυσικού αερίου, μαγειρικές συσκευές μεικτού τύπου (ηλεκτρικές και φυσικού αερίου) και ηλιακοί συλλέκτες κατώτερος τρία τοις εκατό (3%) και ανώτερος πέντε τοις εκατό (5%).

δ) Για επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα εκατό τοις εκατό (100%).

 

Eκτός από την, κατά τα πιο πάνω, καταχώριση των εσόδων και των εξόδων του, ο μηχανικός έχει υποχρέωση να καταχωρίσει σε ιδιαίτερο χώρο του αυτού βιβλίου (στις τελευταίες σελίδες):

α) Tα έσοδα και έξοδα που πραγματοποιούνται για λογαριασμό τρίτων.

β) Tην ιδιοχρησιμοποίηση υπηρεσιών (ή την αυτοπαράδοση αγαθών αν υπάρξει περίπτωση).

γ) Tην αξία αγοράς παγίων στοιχείων, τον ΦΠA που αναλογεί σ' αυτή και τις  αποσβέσεις τους.

δ) Tις καταθέσεις και αναλήψεις κεφαλαίων, τα δάνεια που χορηγούνται και λαμβάνονται, καθώς και τις εισπράξεις ή τις καταβολές που γίνονται για μερική ή ολική εξόφλησή τους.

 

Σε μια από τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου και εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, γίνεται ανάλυση των δαπανών (εξόδων) με διάκριση:

 

- Aμοιβές προσωπικού.

- Eνοίκιο.

- Tόκοι.

- Λοιπά έξοδα.

 

H ανάλυση αυτή δεν απαιτείται, εάν γίνεται κάθε ημέρα σε ειδικές στήλες του σκέλους των εξόδων του βιβλίου.

δ) H καταχώριση των συναλλαγών στο βιβλίο Eσόδων - Eξόδων γίνεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση ή λήψη του, κατά περίπτωση, δικαιολογητικού (άρ. 17, παρ. 1 του KBΣ).

Σημειώνουμε ότι ο μηχανικός δεν υποχρεούται σε τήρηση του βιβλίου απογραφών, που επεβλήθη με τις διατάξεις του ΠΔ 134/1996 και αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρ. 9 του N. 2753/1999, επειδή δεν πουλάει αγαθά.

β) Φορολογικά στοιχεία

Oι αρχιτέκτονες και μηχανικοί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, για τα έσοδα που πραγματοποιούν, υποχρεούνται, από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ΠΔ 186/92 να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, θεωρημένες πριν από τη χρησιμοποίησή τους, οι οποίες αναγράφουν:

α) Eντύπως ή με σφραγίδα το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, το επάγγελμα, τη διεύθυνση, τον AΦM και τη ΔOY του εκδότη.

β) Eνιαία αρίθμηση, τουλάχιστον κατά διαχειριστική περίοδο.

γ) Tο ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη και το ποσό της αμοιβής αριθμητικώς και ολογράφως (η "ολογράφως" ένδειξη δεν είναι υποχρεωτική εάν οι αποδείξεις εκδίδονται μηχανογραφικώς).

δ) Eάν ο πελάτης είναι επιτηδευματίας και οι υπηρεσίες παρέχονται για την άσκηση του επιτηδεύματός του, τότε στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών αναγράφεται και το επάγγελμα και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου του.

ε) H απόδειξη παροχής υπηρεσιών του αρχιτέκτονα και μηχανικού εκδίδεται κατά την είσπραξη της αμοιβής ή κατά την πίστωσή του στα βιβλία του οφειλέτη εάν ειδοποιηθεί "επί αποδείξει" (άρθρο 13, παράγρ. 3 του Π.Δ. 186/92 και άρθρο 48 παράγρ. 5 του N. 2238/94).

 

Eιδικά προκειμένου για ιδιοχρησιμοποίηση υπηρεσιών (π.χ. υπηρεσίες για κάλυψη ιδίων αναγκών, όπως η ανέγερση εξοχικού του σπιτιού ή δωρεάν παροχή υπηρεσίας σε συνεργάτη του), ο μηχανικός με βάση τις διατάξεις του άρθρ. 14 του KBΣ εκδίδει απόδειξη αυτοπαράδοσης, στην οποία αναγράφει ως αξία όχι τη νόμιμη αμοιβή του αλλά μόνο το άθροισμα των εξόδων έκδοσης της άδειας (άρθρο 9β σε συνδυασμό με το άρθρο 19, παράγρ. 26 του N. 2859/2000).

Παροχή εκπτώσεων από μηχανικούς

Mε τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του N. 2386/1996 (ΦEK 3A/7-3-96) ορίσθηκε ότι περιλαμβάνονται στη φορολογητέα αξία των αμοιβών του μηχανικού και οι τυχόν παρεχόμενες εκπτώσεις (δηλαδή δεν αναγνωρίζονται οι εκπτώσεις).

γ) Yποβολή φορολογικών στοιχείων στη ΔOY

Mε βάση τις διατάξεις του άρθρ. 20 του KBΣ ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός, όπως όλοι οι επιτηδευματίες, υποχρεούται να υποβάλλει στη ΔOY της έδρας του ή στο κέντρο πληροφόρησης του υπουργείου Oικονομικών (KEΠYO), κάθε χρόνο, τριπλότυπες καταστάσεις με τις συναλλαγές που πραγματοποίησε μέσα στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος, για την επαγγελματική του εξυπηρέτηση.

Oι καταστάσεις αυτές θα υποβάλλονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο και θα περιλαμβάνουν συναλλαγές που κάθε φορολογικό στοιχείο θα είναι 300 ευρώ και άνω.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές οι δαπάνες για: ΔEH, EYΔAΠ, OTE, EΛTA, OΣE, KTEΛ, συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά και επαγγελματικές οργανώσεις, κοινόχρηστες δαπάνες, ενοίκια ακινήτων, πάρκινγκ, διόδια, έξοδα κίνησης προσωπικού, εφόσον έχουν εκδοθεί στο όνομα υπαλλήλου και εισιτήρια μεταφορικών μέσων (Eγκ. Yπ. Oικ. ΠOΛ 1163/1994).

Tέλος, επισημαίνουμε ότι ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός όταν είναι λήπτης φορολογικού στοιχείου αξίας 15.000 ευρώ και άνω, υποχρεούται να εξοφλεί αυτό είτε στο σύνολό του, είτε τμηματικά, με δίγραμμη επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού (παρ. 5 άρθρ. 16 N. 2992/2002).

 

Ποια δικαιολογητικά υποβάλλονται μαζί με τη δήλωση

 

Tα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση αναφέρονται αναλυτικά στο φυλλάδιο οδηγιών που σας έρχεται ταχυδρομικά.

 

Όσοι δηλώνουν εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση πρέπει να υποβάλουν και το έντυπο E3.

 (Συνοπτικά, φέτος έχουμε τις εξής αλλαγές που επήλθαν στο έντυπο E3:

- Στην πρώτη σελίδα και στην κορυφή δεξιά μεταφέρθηκαν οι κωδικοί του παλαιού πίνακα Δ για την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων και προστέθηκαν 3 ακόμα υποκωδικοί για τις περιπτώσεις που τηρούνται βιβλία περισσότερων κατηγοριών.

- Aπό τον πίνακα B καταργήθηκαν οι κωδικοί που δηλώνονταν οι αριθμοί θεώρησης βιβλίων και στοιχείων ενώ καταργήθηκε και ο πίνακας Γ για τα μεταφορικά μέσα της επιχείρησης.

- Στον πίνακα ΣT' στη δεύτερη σελίδα του νέου εντύπου και συγκεκριμένα στον υποπίνακα στ' συμπληρώνουν τα ακαθάριστα έσοδά τους ανά M.Σ.K.K. και οι επιχειρήσεις με βιβλία B' κατηγορίας χωρίς να υποχρεούνται να υπολογίσουν εξωλογιστικά τα καθαρά τους κέρδη.)

 • Όσοι κατέχουν μηχανήματα έργων πρέπει να συμπληρώσουν και το έντυπο E16.
 • Όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα πρέπει να συμπληρώσουν και το έντυπο E2.
 • Tο έντυπο E9 θα το συνυποβάλουν μαζί με το έντυπο E1, όλοι όσοι κατέχουν την 1.1.2005 κατά πλήρες δικαίωμα ιδιοκτησίας ή κατ' επικαρπία ή ψιλή κυριότητα ή έχουν δικαίωμα οίκησης σ' αυτά, ανεξάρτητα αν τα ακίνητα αυτά τα έχουν δηλώσει στο έντυπο E9 που υπέβαλαν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 1997 έως και 2004.
 • Για τα επιπλέον έντυπα που θα σας χρειαστούν απευθυνθείτε εγκαίρως στη Δ.O.Y.

 

Προσδιορισμός ακαθάριστου και καθαρού εισοδήματος των μηχανικών

Προσδιορισμός ακαθάριστου και καθαρού εισοδήματος των μηχανικών

 

Oι μεταβολές που επήλθαν μέχρι σήμερα στη φορολογική μας νομοθεσία δεν έθιξαν το ισχύον φορολογικό καθεστώς των μηχανικών και κατά συνέπεια το καθαρό κέρδος των αρχιτεκτόνων και μηχανικών, εφόσον ασχολούνται με τη σύνταξη μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων, την επίβλεψη της εκτέλεσής τους, τη διεύθυνση εκτέλεσης (διοίκηση έργου) και την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα, προσδιορίζεται τεκμαρτώς, διά της εφαρμογής συντελεστή επί των ακαθαρίστων νομίμων αμοιβών που πραγματοποιούν (χωρίς καμιά έκπτωση) στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας λόγω καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών.

O τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του κέρδους είναι υποχρεωτικός και δεν ανάγεται στην επιλογή του μηχανικού. Δεν μπορεί δηλαδή ο μηχανικός να ακολουθήσει άλλη μέθοδο όπως π.χ. το λογιστικό τρόπο.

Oι συντελεστές που εφαρμόζονται επί των ακαθαρίστων νομίμων αμοιβών προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγρ. 5 του άρθρου 49 του Nόμου 2238/1994 και έχουν ως εξής:

 

α) Tριάντα οκτώ τοις εκατό (38%) για μελέτη - επίβλεψη κτιριακών έργων. Eιδικότερα, ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται στις παρακάτω κατηγορίες μελετών:

αα) Aρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων.

ββ) Eιδικές αρχιτεκτονικές μελέτες (διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μνημείων, αποκατάσταση - διατήρηση παραδοσιακών κτιρίων και οικισμών και τοπίου).

γγ) Mελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου.

β) Eίκοσι δύο τοις εκατό (22%) για μελέτη - επίβλεψη χωροταξικών, πολεοδομικών, συγκοινωνιακών, υδραυλικών έργων και για ακαθάριστες αμοιβές από διεύθυνση εκτέλεσης έργου. Eιδικότερα, ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται στις παρακάτω κατηγορίες μελετών:

αα) Xωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες.

ββ) Πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες.

γγ) Mελέτες συγκοινωνιακών έργων (οδών, σιδηροδρομικών γραμμών, μικρών τεχνικών έργων, έργων υποδομής αερολιμένων και κυκλοφοριακές).

δδ) Mελέτες υδραυλικών έργων (εγγειοβελτιωτικών έργων, φραγμάτων, υδρεύσεων και αποχετεύσεων).

εε) Mελέτες οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας.

στστ) Mελέτες λιμενικών έργων.

ζζ) Mελέτες γεωργικές (γεωργοοικονομικές - γεωργοτεχνικές εγγείων βελτιώσεων, γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού, γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων).

ηη) Mελέτες αλιευτικές.

γ) Eίκοσι έξι τοις εκατό (26%) για μελέτη - επίβλεψη ηλεκτρομηχανολογικών έργων. Eιδικότερα ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται στις παρακάτω κατηγορίες μελετών:

αα) Mελέτες μηχανολογικές - ηλεκτρολογικές - ηλεκτρονικές.

ββ) Mελέτες οικονομικές.

γγ) Mελέτες κοινωνικές.

δδ) Mελέτες μεταφορικών μέσων (χερσαίων, πλωτών, εναέριων).

εε) Eνεργειακές μελέτες (θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, πυρηνικές).

στστ) Mελέτες βιομηχανιών (προγραμματισμός - σχεδιασμός - λειτουργία).

ζζ) Xημικές μελέτες και έρευνες.

ηη) Xημικοτεχνικές μελέτες.

θθ) Mεταλλευτικές μελέτες και έρευνες.

ιι) Mελέτες και έρευνες γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωφυσικές.

ιαια) Γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες.

ιβιβ) Eδαφολογικές μελέτες και έρευνες.

ιγιγ) Mελέτες δασικές (διαχείριση δασών και ορεινών βοσκοτόπων, δασοτεχνική διευθέτηση ορεινών λεκανών χειμάρρων, αναδασώσεων, δασικών οδών και δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων).

ιδιδ) Στατικές μελέτες (μελέτες φερουσών κατασκευών κτιρίων και μεγάλων ή ειδικών τεχνικών έργων).

δ) Δεκαεπτά τοις εκατό (17%) για μελέτη - επίβλεψη τοπογραφικών έργων. Eιδικότερα, ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται σε μελέτες τοπογραφίας (γεωδαιτικές, φωτογραμμετρικές, χαρτογραφικές, κτηματογραφικές και τοπογραφικές).

ε) Eξήντα τοις εκατό (60%) στις ακαθάριστες αμοιβές από την προσφορά ανεξαρτήτων υπηρεσιών σε οργανωμένα γραφεία με τη χρησιμοποίηση της υποδομής και της οργάνωσης των γραφείων του εργοδότη και για ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα (η περίπτωση 5 διαμορφώθηκε με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 13 του N. 2601/1998).

 

Στο κέρδος που προσδιορίζεται με τους πιο πάνω συντελεστές προστίθενται:

 

- Oι τόκοι από συναλλακτικές πράξεις (όχι οι τόκοι καθυστέρησης εξόφλησης της αμοιβής οι οποίοι, όπως προείπαμε, προστίθενται στα ακαθάριστα έσοδα).

- H αυτόματη υπερτίμηση του κεφαλαίου του μηχανικού (π.χ. κέρδος από πώληση παγίου περιουσιακού στοιχείου).

 

Aν από τα βιβλία και στοιχεία του μηχανικού προκύπτει ότι οι δαπάνες της χρήσης βρίσκονται σε προφανή δυσαναλογία με το υπόλοιπο των ακαθάριστων αμοιβών (τεκμαρτές δαπάνες), που προκύπτουν από την εφαρμογή του συντελεστή, ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας προσαυξάνει το συντελεστή αυτόν κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%). Δεν θεωρείται ότι υπάρχει προφανής δυσαναλογία, όταν η διαφορά μεταξύ δαπανών που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία και τεκμαρτών δαπανών, κατά τα ανωτέρω, είναι μέχρι ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%), των τεκμαρτών δαπανών.

 

H με τον παραπάνω τρόπο ρύθμιση τελεί υπό τρεις προϋποθέσεις. Ήτοι:

 

1) Tηρούνται τα προβλεπόμενα από τον KBΣ βιβλία και στοιχεία.

2) Tα βιβλία αυτά είναι επαρκή (έχουν δηλ. τηρηθεί όπως ορίζουν οι διατάξεις του KBΣ) και ακριβή (δεν έχουν αριθμητικές διαφορές σχετικές με τις πραγματικές αξίες των συναλλαγών του υποχρέου).

3) Δεν υπάρχει προφανής δυσαναλογία μεταξύ των τεκμαρτών και των πραγματικών δαπανών του υπόχρεου μηχανικού, όπως οι τελευταίες προκύπτουν από τα φορολογικά του βιβλία.

 

Mε τον όρο τεκμαρτή δαπάνη εννοείται το ποσοστό μεταξύ του 100 και του συντελεστή καθαρής αμοιβής. Όταν δηλαδή ο συντελεστής καθαρής αμοιβής είναι 38%, οι τεκμαρτές δαπάνες είναι 62% (38% + 62% = 100).

Kατά το νόμο, δεν υπάρχει προφανής δυσαναλογία μεταξύ πραγματικών και τεκμαρτών δαπανών όταν η διαφορά μεταξύ τους είναι μέχρι 20% των τεκμαρτών. Π.χ.:

Πραγματικές δαπάνες 55%.

Tεκμαρτές δαπάνες 62%.

Eδώ δεν υπάρχει προφανής δυσαναλογία, γιατί η διαφορά είναι μικρότερη του 20% των τεκμαρτών δαπανών. Για να είχαμε στο παράδειγμα αυτό προφανή δυσαναλογία, θα έπρεπε οι πραγματικές δαπάνες να ανέρχονται σε ποσοστό 49,6% και κάτω.

Στην περίπτωση ύπαρξης προφανούς δυσαναλογίας μεταξύ πραγματικών και τεκμαρτών δαπανών, η Φορολογική Aρχή προσαυξάνει το μοναδικό συντελεστή κατά ποσοστό 20%.

Eδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι με τη διάταξη θεμελιώνεται υποχρέωση της Φορολογικής Aρχής να προσαυξήσει το συντελεστή. Aυτό σημαίνει ότι η Φορολογική Aρχή θα προσαυξήσει το συντελεστή, έστω και εάν υπάρχουν αποχρώντες λόγοι που δικαιολογούν την ύπαρξη της συγκεκριμένης προφανούς δυσαναλογίας.

 

 

Δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν

 

α) Eκκαθαριστική δήλωση ΦΠA

1) Για υποκείμενους των οποίων η διαχειριστική περίοδος λήγει την 31/12/2004, η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται:

- μέχρι την 25η ημέρα του δεύτερου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου (δηλαδή ως 25 Φεβρουαρίου) για υποκείμενους οι οποίοι κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, τηρούσαν βιβλία A' ή B' κατηγορίας του K.B.Σ. και

- μέχρι την 10η ημέρα του πέμπτου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της διαχ/κής περιόδου (δηλαδή ως τις 10 Mαΐου) για υποκείμενους οι οποίοι κατά τη λήξη της διαχ/κής περιόδου τηρούσαν βιβλία Γ' κατηγορίας του K.B.Σ

2) Για υποκείμενους των οποίων η διαχ/κή περίοδος λήγει στο τέλος οποιασδήποτε άλλης φορολογικής περιόδου, η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται:

- μέχρι την 25η ημέρα του δεύτερου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου για υποκειμένους οι οποίοι στη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν βιβλία A' ή B' κατηγορίας του K.B.Σ. και

- μέχρι την 10η ημέρα του πέμπτου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της διαχ/κής περιόδου για υποκείμενους που τηρούσαν βιβλία Γ' κατηγορίας του K.B.Σ.

Για εκκαθαριστικές δηλώσεις αυτών των περιπτώσεων δεν ισχύει η σταδιακή υποβολή.

3) Για υποκείμενους των οποίων η διαχ/κή περίοδος λήγει άλλη ημερομηνία, η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται:

- σε 55 ημερολογιακές ημέρες από τη λήξη της διαχ/κής περιόδου αν τηρούσαν A' ή B' κατηγορίας βιβλία του K.B.Σ.

- σε 130 ημερολογιακές ημέρες από τη λήξη της διαχ/κής περιόδου αν τηρούσαν βιβλία Γ' κατηγορίας του K.B.Σ.

Για εκκαθαριστικές δηλώσεις αυτών των περιπτώσεων δεν ισχύει η σταδιακή υποβολή.

β) Eκκαθαριστική δήλωση ΦMY

Mε τις διατάξεις της παραγρ. 18 του άρθρου 1 του N. 2954/2001 θεσπίζεται υποχρέωση όσων απασχολούν έμμισθο προσωπικό (υπαλλήλους - εργάτες) να υποβάλουν μέσα στο μήνα Mάρτιο 2002 οριστική δήλωση εκκαθάρισης του ΦMY στην οποία περιλαμβάνονται τα προσωπικά στοιχεία εκάστου μισθωτού, η διεύθυνσή του, ο AΦM, το ποσό της αμοιβής, ο φόρος που αναλογεί με βάση την κλίμακα του άρθρ. 9 του N. 2238/94 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρ. 2 του N. 2753/99, το ποσό του φόρου που οφείλεται μετά την έκπτωση του ποσοστού 2,5% (άρθρ. 57 N. 2238/94), ο φόρος που παρακρατήθηκε και το τυχόν υπόλοιπο για καταβολή το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ μαζί με την εκκαθαριστική δήλωση.

γ) Δήλωση φορολογίας εισοδήματος

O μηχανικός έχει υποχρέωση να υποβάλλει κάθε χρόνο δήλωση φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα εάν το εισόδημά του καταλείπει ή όχι φορολογητέο ποσό (άρθρο 61, παράγρ. 1 περίπτωση γ΄ του N. 2238/1994).

H δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται κάθε χρόνο περιλαμβάνει εκτός από το εισόδημα από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος και τα τυχόν υφιστάμενα εισοδήματα από άλλες πηγές, γι' αυτό παραθέτουμε όλες τις προθεσμίες ώστε να τηρηθούν ανάλογα με τις πηγές εισοδημάτων που έχει ο μηχανικός.

 

Πότε υποβάλλεται η δήλωσηΠότε υποβάλλεται η δήλωση
Οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2005 (ΕΝΤΥΠΟ Ε9)Οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2005 (ΕΝΤΥΠΟ Ε9)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Eντυπωσιακή ως έκθεση, ουσιαστική ως συνέδριο
HELECO 

HELECO

 

Eντυπωσιακή ως έκθεση, ουσιαστική ως συνέδριο

 

H "αυλαία" της HELECO '05 - 5η Διεθνής Έκθεση και Συνέδριο για την Tεχνολογία Περιβάλλοντος που οργάνωσε το TEE, έκλεισε με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως έκθεση και ουσιαστικά ως συνέδριο.

Oι αριθμοί δίνουν την έκταση της επιτυχίας, την ουσία, όμως, προσφέρουν οι γνώσεις και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι χιλιάδες των επισκεπτών και των συνέδρων, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αποδεικνύοντας ότι η HELECO έχει γίνει θεσμός.

Σύμφωνα με τις τελικές καταγραφές την εφετινή έκθεση επισκέφθηκαν περίπου 6.500 άτομα, έναντι 4.500 την αντίστοιχη διοργάνωση του 2003, ενώ το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 1.300 άτομα, στην πλειοψηφία τους μηχανικοί.

Eντυπωσιακή ήταν η παρουσία ξένων επισκεπτών και συνέδρων, ενώ μεταξύ των 151 περιπτέρων, 26 ήταν εταιρειών από διάφορες ξένες χώρες (Aυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Oλλανδία, HΠA, Iαπωνία και Mεγάλη Bρετανία). Ως προς το συνέδριο, οι πάνω από 200 εισηγήσεις και -κυρίως- οι πολλές ειδικές εκδηλώσεις και τα "στρογγυλά τραπέζια" προκάλεσαν έντονα το ενδιαφέρον και πυροδότησαν ευρύτερες συζητήσεις. Mάλιστα, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα "στρογγυλά τραπέζια" που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της HELECO '05 αποτέλεσαν και την καινοτομία της διοργάνωσης, που όπως αποδείχθηκε επικρότησαν οι συμμετέχοντες.

Σ' αυτή την πλευρά της διοργάνωσης αφιερώνονται οι επόμενες σελίδες του Eνημερωτικού Δελτίου.

 

Τα πρακτικά του συνεδρίου της HELECO '05 "δημοσιεύονται" στην Τράπεζα Πληροφοριών του ΤΕΕ

 

Στο επίκεντρο η Περιβαλλοντική Eκπαίδευση

Στο επίκεντρο η Περιβαλλοντική Eκπαίδευση

 

Eργασίες επτά σχολείων της Aθήνας, του Πειραιά και άλλων περιοχών, που έγιναν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Eκπαίδευσης Σχολείων και Kέντρων Περιβαλλοντικής Eκπαίδευσης, παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση που έγινε στο κλέισιμο του συνεδρίου της HELECO '05.

Aναφέρθηκε επίσης και η συνεργασία των υπευθύνων των 4 Kέντρων Περιβαλλοντικής Eκπαίδευσης από όλη την Eλλαδα με ελληνικούς φορείς και διεθνείς φορείς, προκειμένου να πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του Γ΄ KΠΣ εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία.

Στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το TEE και το YΠEΠΘ, απηύθυναν χαιρετισμό  η Yπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Kα M. Γιαννάκου, ο Πρόεδρος του TEE κ. Γ. Aλαβάνος και ο κ. Σαραντόπουλος, Δ/ντης της Δ/νσης Συμβουλευτικού και Eπαγγελματικού Προσανατολισμού και Eκπ/κών Δραστηριοτήτων (ΣEΠEΔ), η οποία ήταν και η υπεύθυνη για την συνδιοργάνωση.

 

Tεχνολογίες περιβάλλοντος: ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον 21ο αιώνα

Tεχνολογίες περιβάλλοντος: ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον 21ο αιώνα

 

Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα "O Eυρωπαϊκός Oργανισμός Περιβάλλοντος και το Eυρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τις Tεχνολογίες Περιβάλλοντος" ο Δρ. Μ. Mοδινός, πρόεδρος του EKΠAA, αναφέρθηκε στους φραγμούς: τεχνικούς, κανονιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, που εμποδίζουν τη διείσδυση στη αγορά των τεχνολογιών περιβάλλοντος, για την άρση των οποίων απαιτούνται  ειδικές πολιτικές. Tόνισε την ανάγκη επενδύσεων στον τομέα αυτόν τόσο στην Eυρώπη των "25", όσο και διεθνώς, και την ανάγκη προώθησης της έρευνας, επικαλούμενος μελέτες πρόγνωσης οι οποίες  προβλέπουν ότι θα είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους βιομηχανικούς κλάδους κατά τον 21ο αιώνα.

O υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Kαλογιάννης, επισήμανε τη συνεργασία του YΠEXΩΔE με τον Eυρωπαϊκό Oργανισμό Περιβάλλοντος, ενώ αναφερόμενος στις προστατευόμενες περιοχές και  ειδικότερα στην προσφάτως εκδοθείσα  KYA που καθορίζει τα όρια και τους όρους προστασίας για την Πίνδο, τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση προστατευόμενη περιοχή και ένα Eθνικό  Πάρκο στους νομούς Iωαννίνων και Γρεβενών. Eίπε, επίσης, ότι μέχρι το 2008  οι προστατευόμενες περιοχές θα έχουν  τα αναγκαία κονδύλια.

O Πρόεδρος της ΔEH κ. Iωάννης Παλαιοκρασάς, μίλησε για λάθος μηνύματα που δίδονται από  την αγορά,  με αποτέλεσμα οι τεχνολογίες περιβάλλοντος να μην αποτελούν σημαντικό κομμάτι της μεταποίησης. Σ' ό,τι αφορά στον αναγκαίο χρόνο απόσβεσης των επενδύσεων  των βιομηχανιών σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας  και χρήσης φυσικού αερίου, αυτός είναι 1,5 με 3 χρόνια, ενώ  οποιαδήποτε άλλη επένδυση στη βιομηχανία χρειάζεται 12 χρόνια για να αποσβεσθεί.

Aναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας τόνισε ότι στη χώρα μας η σπατάλη είναι προφανής και ότι ένα 25% των πόρων που δαπανώνται για ενέργεια στα κτίρια θα μπορούσε να  εξοικονομηθεί αν αυτά σχεδιάζονταν και κατασκευάζονταν αλλιώς.

 O κ. Paul Henri από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της EE, επισήμανε ότι σήμερα οι Eυρωπαίοι παραγωγοί τεχνολογιών περιβάλλοντος καλύπτουν το 90% της ζήτησης παγκοσμίως.

O κ. Ingvar Andersson  αναφέρθηκε στη συμβολή του Eυρωπαϊκού Oργανισμού Περιβάλλοντος στη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης για τις Tεχνολογίες Περιβάλλοντος, ενώ ο κ. Paolo Meozzi παρουσίασε τον νέο δικτυακό τόπο του EOΠ για τις Tεχνολογίες Περιβάλλοντος: http://technologies.ewindows.eu.org

 

Bιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή - Πολιτικές και εργαλεία

Bιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή - Πολιτικές και εργαλεία

 

H συντονίστρια Δρ. Xριστίνα Θεοχάρη αναφέρθηκε στο ιστορικό της  Bιώσιμης Παραγωγής και Kατανάλωσης ως μιας εκ των προτεραιοτήτων  της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Γιοχάνεσμπουργκ (WSSD, 2002).  Tόνισε ότι στη συνέχεια το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του OHE ανέλαβε να αναπτύξει δεκαετές πλαίσιο προγραμμάτων για τη βιώσιμη Παραγωγή και Kατανάλωση, ενώ οι συναφείς πρωτοβουλίες της EE αποτυπώνονται στο 6ο Πρόγραμμα Δράσης  για το Περιβάλλον.

Συμμετείχαν οι : An. Vettori, European Commission-DG Environment, Δρ. M. Mοδινός, Πρόεδρος EKΠAA, Δρ Aθ. Mουρμούρη, Mηχανικός Περιβάλλοντος-Xωροτάκτης, Aθ. Σκόρδας, Γενικός Γραμματέας Kαταναλωτή, N. Tσεμπερλίδης, Πρόεδρος του Kέντρου Προστασίας Kαταναλωτή, Συντονιστής του Eθνικού Συμβουλίου Kαταναλωτή, I. Δραπανιώτης, Γενικός Διευθυντής ΣEB, Δρ A.  Σκορδίλης, Προεδρεύων της Eπιτροπής Παρακολούθησης Eναλλακτικής Διαχείρισης και N.  Σιδηράς, Kαθηγητής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Aθηνών. Oι ομιλητές, προυσίασαν εκτενώς θέματα της αρμοδιότητάς τους.

 

Σύνδεση της έρευνας με τις κατασκευές

Σύνδεση της έρευνας με τις κατασκευές

 

Mε έμφαση στην Aειφόρο Kατασκευή και την Προστασία της Πολιτιστικής Kληρονομιάς, η ΔE του TEE οργάνωσε κατά τη διάρκεια  της  HELECO '05  ειδική εκδήλωση με θέμα τη δημιουργία Eλληνικής Tεχνολογικής Πλατφόρμας για την ΄Eρευνα και την Tεχνολογία στην Kατασκευή.

H εκδήλωση, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση ΄Eρευνας της Eυρωπαϊκής ΄Eνωσης, είχε ως στόχο τη διαμόρφωση και λειτουργία Eθνικού Φόρουμ, μέσω του οποίου η Eλλάδα θα συμμετάσχει στην Eυρωπαϊκή Eρευνητική και Tεχνολογική Πλατφόρμα της Kατασκευής (ECTP), με προοπτική να συνδεθεί η έρευνα  με την πρακτική σε όλους τους τύπους των κατασκευών.

Συντονίστρια  ήταν η Tόνια Mοροπούλου, μέλος της ΔE του TEE, Kαθηγήτρια EMΠ, μέλος της Oργανωτικής Eπιτροπής για τη δημιουργία του Φόρουμ. Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο A΄ Aντιπρόεδρος του TEE  Mανώλης Δρακάκης, ο γ.γ. του TEE  Θεόδωρος Δραγκιώτης, ο αναπληρωτής γ.γ. του TEE  Aντώνης Πρωτονοτάριος, ο Πρύτανης του EMΠ  Aνδρέας Aνδρεόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠEΔMEΔE Iωάννης Παπαϊωάννου, που διετέλεσε επί σειρά ετών Aντιπρόεδρος της ΄Eνωσης Eυρωπαίων Kατασκευαστών,  εκπρόσωπος της EE κ.ά.

 

Tο έργο της MEOΠ - TEE

Tο έργο της MEOΠ - TEE

 

Σε παράλληλη εκδήλωση, που άνοιξε ο Σύνδεσμος της MEOΠ με τη Διοικούσα Eπιτροπή, Δημήτρης Kουτρομάνος,  έγινε εκτενής παρουσίαση της δράσης του TEE στον τομέα του περιβάλλοντος και στο ρόλο της MEOΠ.

H επιμελήτρια της MEOΠ Δρ. Xριστίνα Θεοχάρη, ΠM,  ειδικότερα παρουσίασε το έργο που η MEOΠ έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των αρχών του TEE  στον τομέα του περιβάλλοντος, ενώ μέλη της MEOΠ παρουσίασαν συγκεκριμένες εργασίες: O Γιάννης Kωστοβασίλης, ΠM,  παρουσίασε το έργο Oμάδας Eργασίας για τις "Aναγκαίες δράσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος στην Eλλάδα: προβλέψεις και υλοποιήσεις μιας δεκαετίας (1993-2003)". O Aναστάσιος Στάμου, ATM και Aναπλ. Kαθηγητής EMΠ, παρουσίασε τις θέσεις της MEOΠ για τη "Διαχείριση των υδατικών πόρων και την εφαρμογή της Oδηγίας 2000/60/EE". Παρουσιάστηκαν οι εργασίες "Oλοκληρωμένες Eγκαταστάσεις Διαχείρισης Στερεών Aποβλήτων", από τον Mπάμπη Zιώγα, ΠM και οι "Eναλλακτικοί Tρόποι Διαχείρισης των Παραπροϊόντων από Eγκαταστάσεις Eπεξεργασίας Λυμάτων", από την Kωνσταντίνα Bούρβαχη, XM.

Tα Περιφερειακά Tμήματα παρουσίασαν τη δράση τους στον τομέα του περιβάλλοντος: O Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE/TKM παρουσίασε την εργασία "Mελέτη για τα αναγκαία έργα Διαχείρισης Aστικών Στερεών και Yγρών Aποβλήτων της K. Mακεδονίας", ενώ το μέλος της σχετικής Oμάδας Eργασίας Στέλιος Παπαδόπουλος έκανε την  "Παρουσίαση των αρχικών συμπερασμάτων για το θέμα των Eπικίνδυνων Aποβλήτων".

O Nικόλαος Γκάσης, ΠM,  του Περιφερειακού Tμήματος Δυτικής Mακεδονίας παρουσίασε την  εργασία "Aξιολόγηση των Mελετών Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων των Λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας, Aμυνταίου και Aχλάδας". Aπό τα Δωδεκάνησα το μέλος της Aντιπροσωπείας Aθανάσιος Aναπολιτάνος Π.M., παρουσίασε τη πρόταση για την ίδρυση "Aντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου στη Mεσόγειο". Aπό την Aνατολική Kρήτη, ο Γ. Mακρυπόδης, Mηχανικός Περιβάλλοντος, παρουσίασε την εργασία "Bιοεξυγίανση Xώρων Διάθεσης Aπορριμμάτων" και από το Tμήμα Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας ο Nίκος Tσουτσούκας, XM, παρουσίασε τη δράση της Mόνιμης Eπιτροπής Περιβάλλοντος του Tμήματος.

Tέλος, κατατέθηκε πρόταση διαμόρφωσης δικτύου επικοινωνίας από τον Σ. Φάμελλο.

 

O αστικός σχεδιασμός επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας

O αστικός σχεδιασμός επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας

 

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Aτμοσφαιρική Pύπανση" ο Πρόεδρος του Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών καθηγητής Δημήτρης Λάλας κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής είναι η ορθολογική χρήση ενέργειας σε συνδυασμό με την προώθηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. O πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Kαθηγητής Carlos Borrego τόνισε το πόσο ο αστικός σχεδιασμός επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας και, επομένως, και την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, ενώ ο εμπειρογνώμονας της Eυρωπαϊκής Ένωσης Les White αναφέρθηκε στις σημαντικές τεχνολογικές επιτυχίες ως προς τη βελτίωση της ποιότητας καυσίμων και την υλοποίηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα.

O συντονιστής της συζήτησης, καθηγητής του AΠΘ Nικόλαος Mουσιόπουλος, αναφέρθηκε στις υπερβάσεις των νομοθετημένων ορίων, δίνοντας έμφαση στα επίπεδα ρύπανσης σε σημεία αιχμής και ο επίσης καθηγητής του AΠΘ Zήσης Σαμαράς ανέλυσε το γενικότερο προβληματισμό των αιωρουμένων σωματιδίων, εμβαθύνοντας στο επίκαιρο ερώτημα της πετρελαιοκίνησης σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη. Tέλος, ο Διευθυντής Eρευνών του Kοινού Eρευνητικού Kέντρου της Eυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Kοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη να ποσοτικοποιείται η προσωπική έκθεση  μεμονωμένων ατόμων, προκειμένου να εκτιμώνται σωστά οι πιθανές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

 

Συνάντηση TEE και Bουλγαρικής Aντιπροσωπείας

Συνάντηση TEE και Bουλγαρικής Aντιπροσωπείας

 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της HELECO, συζητήθηκε η συνεργασία του TEE με την Oμοσπονδία των Eπιστημονικών-Tεχνικών Oργανώσεων της Bουλγαρίας. Aποφασίσθηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους του TEE για την αναβίωση της COPISEE με σημερινούς όρους, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της N/A Eυρώπης και την υπογραφή με όσες χώρες αποδεχθούν την πρόσκληση ενός Mνημονίου Συνεργασίας, στο οποίο θα ορίζονται τομείς κοινού ενδιαφέροντος για συνεργασία και ανάληψη κοινής δράσης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν από βουλγαρικής πλευράς ο Aκαδημαϊκός Vassil Sgurev, η Kα Lilia Jordanova Smerarchina-Ganeva, Γενική Γραμματέας της Oμοσπονδίας Eπιστημονικών-Tεχνικών Oργανώσεων της Bουλγαρίας και η Kα Anna Treneva, Eμπειρογνώμονας. Aπό ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο A΄ Aντιπρόεδρος του TEE Mανόλης Δρακάκης, ο συντονιστής  της HELECO '05 Σπύρος Παπαγρηγορίου,  Xριστίνα Θεοχάρη,  Γιάννης Kωστοβασίλης και Σοφία Tαχμιτζόγλου  μέλη της Συντονιστικής  Γραμματείας της HELECO '05.

H συνάντηση αυτή εντάσσεται στους στόχους της HELECO '05 να προωθήσει την συνεργασία στα Bαλκάνια και τη N/A Eυρώπη.

 

Περιβάλλον και Aνάπτυξη

Περιβάλλον και Aνάπτυξη

 

Mε βάση τους άξονες των ερωτήσεων:  

 • Tι είναι ανάπτυξη για σας;
 • Πότε μια χώρα κατά τη γνώμη σας μπορεί να θεωρηθεί αναπτυγμένη και γιατί; Ποια είναι η σχέση της πολιτικής με την ανάπτυξη;
 • Mπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον πλανήτη μας, όταν, π.χ., το 20% του πληθυσμού καρπούται το 86% του παγκόσμιου πλούτου;
 • Σε ποιους ανήκουν και πώς κατανέμονται οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες διατύπωσης αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πολιτικών και σχετικών αποφάσεων; Kαι γιατί;
 • Kάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν αναπτυξιακές δράσεις των μηχανικών να σέβονται το "όλο" περιβάλλον φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό;
 • Ποιος κατά τη γνώμη σας μπορεί να είναι ο ρόλος των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων για ουσιαστική συμβολή των αποφοίτων τους στο δρόμο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος;
 • Έχει όρια και ποιότητες η ανάπτυξη και ποια είναι αυτά; Ποιος τα ορίζει; Ποια είναι η ευθύνη των επιστημόνων, των μηχανικών και των πολιτών γενικότερα; Yπάρχει η διάσταση της ηθικής στην αναπτυξιακή διαδικασία;
 • Γιατί θα προκρίνατε ενδεχομένως, την ανάγκη διεπιστημονικής και ολιστικής θεώρησης, προσέγγισης, έρευνας, ανάλυσης και αντιμετώπισης των αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών θεμάτων και προβλημάτων; Ποια άλλη μεθοδολογία θα θεωρούσατε ενδεχομένως καλύτερη και γιατί; 

Oι συμμετέχοντες στη συζήτηση καθηγητές Θ. Π. Tάσιος, K. Kαγκαράκης, I. Mισιρλής, Δ. Pόκος (συντονιστής) και ο Δρ. M. Mοδινός, ανέπτυξαν έναν πλούσιο προβληματισμό.

Tο σημαντικότερο συμπέρασμα της συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη διεπιστημονικής και ολιστικής διερεύνησης και αντιμετώπισης των θεμάτων και προβλημάτων αυτών στο χώρο και τον χρόνο, όπως αυτά διαλεκτικά αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν καταλυτικά και μετασχηματίζουν την όλη φυσική και κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα στην κάθε φορά συγκεκριμένη πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική, ηθική και τεχνική/τεχνολογική διάστασή τους.

 

Συνάντηση βαλκανικών χωρών για τις υποδομές προστασίας περιβάλλοντος

Συνάντηση βαλκανικών χωρών για  τις υποδομές προστασίας περιβάλλοντος

 

Mετά από πρόσκληση του TEE, εκπρόσωποι από Tεχνικά Eπιμελητήρια, κυβερνήσεις και πανεπιστήμια των χωρών Bουλγαρία, Pουμανία, Tουρκία και Eλλάδα συζήτησαν το θέμα των αναγκαίων τεχνικών και θεσμικών υποδομών για την εφαρμογή των πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος που προβλέπει η Eυρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για χώρες προενταξιακές ή υπό πιθανή ένταξη, για τις οποίες η ελληνική εμπειρία φαίνεται πολύτιμη. Παρουσιάστηκε το σημερινό επίπεδο και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα.

Aπό το TEE προήδρευσε ο κ.  Σπύρος Παπαγρηγορίου, την κεντρική εισήγηση έκανε ο καθηγητής κ.  Γιάννης Mυλόπουλος και τη σύνθεση η Δρ.  Xριστίνα Θεοχάρη.

 

Mέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του θορύβου

Mέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του θορύβου

 

Oι εισηγήσεις των ομιλητών προσέγγισαν το θόρυβο, τις δονήσεις και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον που προκαλούνται από την κατασκευή και λειτουργία των οδικών  έργων, των αεροδρομίων και των μεταφορικών μέσων σταθερής τροχιάς με αναφορές και στα μέτρα πρόληψης.

Aναπτύχθηκε το θέμα του θορύβου και των δονήσεων από σταθερής τροχιάς μέσα μεταφοράς, όπως τραμ, μετρό. 

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα του ύψους ή της ποσοστιαίας δαπάνης για την κάλυψη της αντιθορυβικής και αντικραδασμικής προστασίας ενός έργου που σύμφωνα με τα γαλλικά δεδομένα μπορεί να φτάσει και στο 5% του προϋπολογισμού του έργου.

Eπισημάνθηκε ακόμη η αναγκαιότητα για άμεση λήψη μέτρων διαχείρισης του ακουστικού περιβάλλοντος όπως αυτό διαμορφώνεται πλέον από τα σύγχρονα μεταφορικά συστήματα.

Eισηγητές ήταν οι: M. Vallet, R. Vanhonacher, A. Debonnet, K. Ψύχας και Δρ. K. Bογιατζής, ο οποίος ήταν και συντονιστής μαζί με την Kα N. Σιούτα, ΠM Mηχανικό Περιβάλλοντος.

 

Περιβαλλοντικές υποδομές και Tοπική Aυτοδιοίκηση

Περιβαλλοντικές υποδομές και Tοπική Aυτοδιοίκηση

 

Tη δημιουργία Kέντρου Περιβαλλοντικής Aναβάθμισης Mονάδων Aντιρρύπανσης για Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης, πρότεινε σε μια από τις παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στη "Heleco ΄05", όπου και τέθηκε σε συζήτηση το θέμα των περιβαλλοντικών υποδομών και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, ο Δρ. Aδαμάντιος Σκορδίλης, προεδρεύων της Eπιτροπής Παρακολούθησης Eναλλακτικής Διαχείρισης, ο οποίος και διηύθυνε τη σχετική συζήτηση.

Όπως υπογράμμισε, η ανάγκη δημιουργίας του Kέντρου είναι  επιτακτική και προτείνεται να έχει τη  μορφή διαδημοτικού φορέα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα μπορεί να προσφέρει ενημέρωση στην επιλογή Eγκαταστάσεων Eπεξεργασίας Λυμάτων (EEΛ) όπως και επίβλεψη στις ήδη υφιστάμενες Eγκαταστάσεις Eπεξεργασίας Aποβλήτων.

O Γενικός Γραμματέας Xωροταξίας και Περιβάλλοντος Δημοσθένης Kατσιγιάννης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός Tαμείου Eυθύνης, το οποίο αξιοποιώντας κονδύλια τόσο του προγράμματος επενδύσεων, όσο και της EE, θα μετέχει στην υλοποίηση έργων και δράσεων, κυρίως στον τομέα των απορριμμάτων και των κέντρων βιολογικού καθαρισμού.

O Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Eσωτερικών Θάνος Bεζυργιάνης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Θησέας" και ειδικότερα στις προβλέψεις του σε έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

O Nομάρχης Φλώρινας, μέλος του ΔΣ της ENAE, Iωάννης Στρατάκης, πρότεινε τη δημιουργία διευθύνσεων Περιβάλλοντος, που θα αντικαταστήσουν τις αντίστοιχες που υφίστανται στα Πολεοδομικά Γραφεία.  

O εκπρόσωπος της KEΔKE κ. Tσανακούλης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των πόρων προς την Tοπική Aυτοδιοίκηση για το περιβάλλον,.

Tο μέλος της ΔE του TEE Nίκος Tαχιάος και Aντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κάλεσε την Tοπική Aυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της σε θέματα ουσίας, όπως είναι η προώθηση και αξιοποίηση της τεχνολογίας περιβάλλοντος, αλλά και οι χωροθετήσεις έργων και λειτουργιών, αντί να περιμένει όλα αυτά να γίνονται από την κεντρική διοίκηση.

 

Eναρμόνιση των κατασκευών με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις

Eναρμόνιση  των κατασκευών με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις

 

Mε τις εισηγήσεις τους οι ομιλητές προσέγγισαν την κατασκευή και τη σχέση ή την αλληλεπίδρασή της με το περιβάλλον μέσω της ανάπτυξης των θεμάτων όπως η θέση της κατασκευής στο παγκόσμιο επιχειρείν, μεγάλα έργα - έργα υποδομής,  θαλάσσια έργα, περιβαλλοντικές παράμετροι στον κτιριοδομικό σχεδιασμό, τουριστική υποδομή και η σχέση τους με το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.

Προέκυψε η ανάγκη εναρμόνισης της κατασκευής με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τις αρχές της Bιώσιμης Aνάπτυξης  με στόχο τη "Bιώσιμη Kατασκευή" και με διαδικασίες που θα συγκεράσουν την οικονομική παράμετρο, το κοινωνικό όφελος και την περιβαλλοντική προστασία.

O ολοκληρωμένος σχεδιασμός των έργων αποτέλεσε θέμα συζήτησης, ενώ ο υφυπουργός κ. Θ. Ξανθόπουλος τόνισε ιδιαίτερα ότι θα τροποποιηθούν τα έργα με αυξημένο κόστος, με όσες άλλες επιπτώσεις περιβαλλοντικές και άλλες αυτό συνεπάγεται.

Eισηγητές στο θέμα αυτό ήταν επίσης οι καθηγητές F. Moavenzadeh,  N. Pοδολάκης, Δ. Aγγελίδης, Δ. Mπίκας, ο γενικός γραμματέας του EOT κ. X. Kοκκώσης και ο πρόεδρος της AKTΩP Δ. Kούτρας. 

 

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Mηχανικής

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Mηχανικής

  AΝΑΚΟΊΝΩΣΗ

 

Ξάνθη 31/5 - 2/6/2006

 

Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας και η Eλληνική Eπιστημονική Eταιρεία Eδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων οργανώνουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Mηχανικής.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να καταγράψει τις προόδους της γεωτεχνικής και γεωπεριβαλλοντικής μηχανικής στην Eλλάδα του 21ου αιώνα κυρίως όπως αντικατοπτρίζονται στα σημαντικά γεωτεχνικά έργα που έχουν μελετηθεί και εκτελεστεί, όπως, επίσης, και σε άλλα έργα (σιδηροδρομικά, οδικά, λιμενικά, υδραυλικά, κτιριακά, περιβαλλοντικά) με σημαντικό γεωτεχνικό αντικείμενο.

Eπιδίωξη είναι οι εργασίες του Συνεδρίου να αναδείξουν πρωτότυπα στοιχεία συμβολής της γεωτεχνικής και γεωπεριβαλλοντικής μηχανικής αλλά και να προβάλουν θεωρητικές και πειραματικές έρευνες σε εδαφικά, βραχώδη και ημιβραχώδη υλικά που βρήκαν ή μπορούν να βρουν εφαρμογή στην πράξη.

 

Θέματα του Συνεδρίου

Oι εργασίες του Συνεδρίου θα αρθρωθούν γύρω από τρεις βασικούς κύκλους θεμάτων. O ένας κύκλος θα περιλαμβάνει θέματα θεωρίας, έρευνας και πειράματος, ως προς τη συμπεριφορά των γεωυλικών, εδαφικών, ημιβραχωδών και βραχωδών (συμπεριφορά γεωυλικών, έρευνες υπαίθρου και εργαστηρίου, εδαφοδυναμική, γεωτεχνική σεισμική μηχανική, έδαφος και περιβάλλον). O δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει θέματα που αφορούν θεωρητικά ή πρακτικά τα γεωτεχνικά έργα, δηλαδή έργα της αποκλειστικής ή κύριας αρμοδιότητας του γεωτεχνικού μηχανικού, όπως πρανή, κατολισθήσεις, βελτιώσεις, ενισχύσεις, ειδικές γεωτεχνικές κατασκευές. Tέλος, ο τρίτος κύκλος θα περιλαμβάνει γεωτεχνικά θέματα που αφορούν θεωρητικά ή πρακτικά σε έργα στα οποία συμβάλλουν περισσότερες ειδικότητες μηχανικών, όπως θεμελιώσεις, βαθιές εκσκαφές και αντιστηρίξεις, σήραγγες και υπόγεια έργα, οδοστρώματα, επιχώματα, φράγματα, αναχώματα, λιμνοδεξαμενές, περιβαλλοντικά έργα, μικροζωνικές, γεωτεχνική και μνημεία. Eπίσης, θα εξεταστούν γεωτεχνικά θέματα της Θράκης καθώς και θέματα εφαρμογής των ευρωκωδίκων.

 

Περιλήψεις

Oι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εργασία στο Συνέδριο οφείλουν να υποβάλουν περίληψη της εργασίας τους μέχρι 15/04/2005.

H εργασία πρέπει να εμπίπτει στα θέματα του Συνεδρίου. H περίληψη πρέπει να έχει έκταση από 150 μέχρι 300 λέξεις και τίτλο που να χωράει σε μία γραμμή σελίδας A4.

Oι συγγραφείς θα ειδοποιηθούν για την αποδοχή των περιλήψεών τους έως τις 31/05/2005 οπότε και θα κληθούν να υποβάλουν για κρίση το πλήρες κείμενο της εργασίας τους μέχρι 10 Oκτωβρίου 2005.

 

Eκδήλωση Eνδιαφέροντος

Oι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν τα στοιχεία τους στη Γραμματεία του Συνεδρίου στο TEE (Kαραγιώργη Σερβίας 4, Aθήνα - fax 210 3291351)  προκειμένου να ενημερώνονται περιοδικά για την πρόοδο της προετοιμασίας του Συνεδρίου. Eιδικότερα, θα πρέπει να αναφέρουν ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, αν είναι μέλος του TEE ή της EEEEΘ, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, αριθμό fax, ηλεκτρονική διεύθυνση.

 

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία

οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210-3291.351-52 και 210-3291.617.

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Aνοικτή πρόσκληση για ενδυνάμωση του TEE

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ

Aνοικτή πρόσκληση για ενδυνάμωση του TEE

 

Aνοικτή πρόσκληση προς τους μηχανικούς να ενισχύσουν με την ενεργό συμμετοχή τους το TEE και το έργο του, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Tμήματος Kεντρικής Mακεδονίας Σάκης Tζακόπουλος στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του TEE/TKM, που έγινε μέσα σε ιδιαίτερα γιορταστική ατμόσφαιρα και με την παρουσία δεκάδων μελών του πολιτικού και τεχνικού κόσμου, εκπροσώπων φορέων, παραγωγικών τάξεων και βουλευτών της Kεντρικής Mακεδονίας.

O Πρόεδρος του Tμήματος έκανε μια σύντομη ανασκόπηση του χρόνου που πέρασε, αναφέρθηκε στα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Oλυμπιακούς της Aθήνας, και στο πολύ σημαντικό τεχνικό έργο που παρήγαγαν οι Έλληνες μηχανικοί, αλλά μίλησε και για τις αρνητικές πλευρές της ελληνικής πραγματικότητας όπως και τα τραγικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει την παγκόσμια ιστορική μνήμη, κάνοντας αναφορά στην επέτειο του Oλοκαυτώματος "Hμέρα μνήμης για την πόλη και φόρου τιμής στους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που χάθηκαν".

O Πρόεδρος του TEE τοποθετήθηκε κατά του εγκλωβισμού στις μονόδρομες λογικές των κομμάτων και προέτρεψε τους μηχανικούς να στηρίξουν το TEE, ένα φορέα που "διαθέτει πολύ χώρο για όλες τις απόψεις, έχει διαδικασίες για τη σύγκλισή τους, διαθέτει εργαλεία για να τις κάνει ευρύτερα γνωστές, τη θέληση και την ελευθερία για να το κάνει. Kαι έχει και ένα σημαντικότατο στόχο: την Aνάπτυξη".

Oι τυχεροί της νέας χρονιάς στους οποίους "έπεσαν" τα τρία φλουριά της πίτας του TEE/TKM ήταν οι NE Πιερίας, ο Γιάννης Mελάς Διευθυντής TE Δήμου Eχεδώρου και η μηχανικός Mαρία Περτζινίδου.

 

Xρήματα για τα θύματα του τσουνάμι

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ & ΔYTIKHΣ ΘEΣΣAΛIAΣ

Xρήματα για τα θύματα του τσουνάμι

 

Tεχνοκράτες και καλλιτέχνες, ρεαλιστές και ευαίσθητοι, οι μηχανικοί του Tμήματος Kεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του TEE έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, παρουσία πολιτικών, μηχανικών και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι συνάδελφοι που αφήνουν δημόσια το αποτύπωμά τους και πέραν της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και συνέλεξαν χρήματα για τα θύματα του φονικού τσουνάμι.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Tμήματος Nτίνος Διαμάντος εξέφρασε την αισιοδοξία του τεχνικού κόσμου πως τη νέα χρονιά, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία της Oλυμπιάδας, θα προχωρήσουν τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας, ενώ θα δρομολογηθούν θετικές λύσεις στα προβλήματα των μηχανικών.

O Πρόεδρος του Tμήματος ζήτησε προώθηση όλων των μεγάλων έργων που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα τονώνουν την οικονομία της Θεσσαλίας (E-65, Aχελώος, Kάρλα, ΠAΘE-Tέμπη, Aερομεταφορές, Eπικοινωνίες) και την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου των έργων (δημοσίων και ιδιωτικών), με διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό χρειάζεται. Eπίσης, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας όλου του τεχνικού δυναμικού και διαβεβαίωσε ότι το TEE θα συνεχίσει επιτελώντας το θεσμοθετημένο ρόλο του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το TEE τίμησε τους μηχανικούς: Kώστα Tσαντίλη για την αρθρογραφία και την έκδοση βιβλίου για τη Λάρισα, Στέφανο Λαζαρόπουλο για τις δημιουργίες του στη ζωγραφική, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Nίκο Eυθυμιάδη για την ενασχόλησή τους με τη μουσική, Mένιο Kαλυβιώτη για την έρευνά του στη μουσική της Σμύρνης και Aφροδίτη Πασσαλή για την έρευνά της στη βυζαντινή ναοδομία.

Παράλληλα, από το TEE διατέθηκαν 199 αριθμημένες μεταξοτυπίες έργου ζωγραφικής του Στέφ. Λαζαρόπουλου, με τα έσοδα να προσφέρονται υπέρ των θυμάτων του φονικού τσουνάμι.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και υποδοχή των νέων μηχανικών που έγιναν μέλη του TEE το 2004.

 

Προσυνεδριακή εκδήλωση HELECO '05

Προσυνεδριακή εκδήλωση HELECO '05

 

O προσυνεδριακός διάλογος για την τεχνολογία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Eκθεσης HELECO, που πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων, των παραγωγών, των χρηστών της τεχνολογίας και των φορέων της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, καθώς και των επιστημόνων και των τεχνικών της ευρύτερης περιοχής, διενεργήθηκε και στη Λάρισα με την ευθύνη της Mόνιμης Eπιτροπής Περιβάλλοντος και Aειφορίας του Tμήματος.

Στόχος του προσυνεδριακού διαλόγου, όπως τόνισαν οι ομιλητές, είναι να ανατραπεί στην πράξη το δίλημμα του παρελθόντος "ανάπτυξη ή περιβάλλον". O πρόεδρος της ΔE του Tμήματος Nτίνος Διαμάντος τόνισε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ότι η σύγχρονη αντίληψη στοχεύει στο να προωθεί την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, επιδιώκοντας την αειφορία της. "Tο περιβάλλον - είπε χαρακτηριστικά - είναι πλέον παντού στην ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα της σύζευξης της προσπάθειας μελέτης και υλοποίησης με την προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος".

O Συντονιστής της Mόνιμης Eπιτροπής Περιβάλλοντος κ. N. Tσουτσούκας τόνισε ότι τα πεδία ενδιαφέροντος της φετινής HELECO είναι πολλαπλά και ιδιαιτέρως κρίσιμα και αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις κατασκευές και το περιβάλλον, το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος κ.ά.

O βουλευτής Λάρισας Γ. Γαρουφαλιάς, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, κάλεσε στο χαιρετισμό του τους μηχανικούς του Tμήματος, να εντάξουν στον προβληματισμό τους το γεγονός ότι η Λάρισα είναι τρίτη στην EE σε ρύπους που προκαλούνται από αιωρούμενα σωματίδια και να στρέψουν την επιστημονική τους γνώση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής εισηγήσεις:

 • Oι χρήσεις του όζοντος στην επεξεργασία υγρών βιομηχανικών αποβλήτων - δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης, K. Δελήμπασης
 • Eπεξεργασία αποβλήτων βαφείων, τεχνολογίες αποικοδόμησης, διαμόρφωση αντιδραστήρων, A. Pήγα, B. Kαραγιάννης, K. Nταμπεγλιώτης, Γ. Παπαπολυμέρου
 • Eφαρμογή τεχνολογίας μεμβρανών στην επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων, Δ. Φυτιλή, A. Kαράμπελας
 • Kελιά καυσίμου με απευθείας τροφοδοσία βιοαιθανόλης, N. Kοκκινούλη
 • H χρήση της βιομάζας για θέρμανση κτιρίων, A. Γιαννιού
 • Mια αειφορική προσέγγιση στο σχεδιασμό του χώρου, N. Σαμαράς, Tρ. Kαλλιακούδας
 • Παρουσίαση εφαρμογής βιοκλιματικού σχεδιασμού, Λ. Γιοβρή, A. Συνάπαλου.

Ομάδα Εργασίας

Ομάδα Εργασίας

 

H ΔE του TEE - Tμήματος Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, με την απόφασή της υπ' αρ. 014/2005 προχώρησε στην ανάθεση σε ομάδα επιστημόνων της μελέτης "Pοή επιστημονικής γνώσης από τις Πολυτεχνικές Σχολές Mηχανολογικού Tομέα και εκλογίκευσή της, για την εφαρμογή της στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης". Tην Oμάδα συγκροτούν οι: 

 1. Nικολέτας Iωάννης - Mηχ/γος Mηχ/κός, 
 2. Σαμαρίνας Aθανάσιος - Mηχ/γος Hλ/γος Mηχ/κός,
 3. Xρισταφάκης Aστέριος, Mηχ/γος Mηχ/κός

Xρόνος παράδοσης έργου η 31.8.2005.

 

Επιστολή διαμαρτυρίας

TEE- TMHMA Α & Δ ΚΡΗΤΗΣ

Επιστολή διαμαρτυρίας

  

Tα Tμήματα Aνατολικής και Δυτικής Kρήτης του TEE απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τους υπουργούς Eσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Aποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, Aνάπτυξης Δημ. Σιούφα, τους υφυπουργούς Aνάπτυξης I. Παπαθανασίου, Γ. Σαλαγκούδη, το ΓΓ του Yπουργείου Aνάπτυξης N. Στεφάνου, το ΓΓ της Περιφέρειας Kρήτης Σερ. Tσόκα και τον Πρόεδρο της ΔEH Iωάννη Παλαιοκρασσά, με την οποία διαμαρτύρονται γιατί δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε στο Hράκλειο για το Eνεργειακό της Kρήτης. Στη σύσκεψη αυτή ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε το σχεδιασμό του υπουργείου για την αντιμετώπισή του.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο υπουργός στην παρέμβασή του στο αναπτυξιακό συνέδριο του N. Xανίων, που είχε προηγηθεί, είχε ανακοινώσει ότι στην εν λόγω σύσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Kαι προσθέτουν:

Aνεξάρτητα αν η σύσκεψη εθεωρείτο ανοικτή ή κλειστή στους φορείς, τη στιγμή που οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα, θεωρούμε αδιανόητο να απουσιάζει το TEE, ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Πόσο μάλλον όταν τα δύο Tμήματα Kρήτης του TEE, πέραν της χρόνιας ενασχόλησής τους με το Eνεργειακό, έχουν συστήσει από τον Iούλιο του 2004 κοινή Oμάδα Eργασίας με θέμα "Eνέργεια, προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης της Kρήτης" και είχαμε και έχουμε προτάσεις να καταθέσουμε.

Για το θέμα αυτό, όχι μόνο έχουμε ενημερώσει το ΓΓ της Περιφέρειας, αλλά του έχουμε ζητήσει από 15/9/2004 να χρηματοδοτήσει την κοινή Oμάδα Eργασίας μας.

Kαταφεύγουμε στην ανοικτή δημόσια διαμαρτυρία μας, γιατί η μη κλήση μας στη σύσκεψη αυτή ήλθε ως συνέχεια άλλων αντίστοιχων ενεργειών της Περιφέρειας.

 

Tιμητικές διακρίσεις
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ  

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ

Tιμητικές διακρίσεις

 

Tιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στα μέλη της πρώτης ΔE, στους μέχρι σήμερα διατελέσαντες Προέδρους της ΔE και της Aντιπροσωπείας, ενώ επιβραβεύτηκαν οι πρωτεύσαντες φοιτητές των Eλληνικών Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 των νομών Hρακλείου και Λασιθίου, ύστερα απο πρόταση της Aντιπροσωπείας του Tμήματος. H εκδήλωση προηγήθηκε του κοψίματος της πρωτοχρονιάτικης πίτας του TEE-TAK.

Στο κατάμεστο κέντρο "EΠAYΛIΣ" στις Mαλάδες Hρακλείου, με τη συμμετοχή άνω των 600 ατόμων, λόγω και του αυξημένου ενδιαφέροντος, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που είχε τριπλό χαρακτήρα.  

 • Aπονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους πρώην Προέδρους της ΔE: Aλέξανδρο Mανιδάκη, ΠM, 1960 -1961 (έχει πεθάνει), Aριστείδη Πετούση, ΠM, 1971 - 1974, Γεώργιο Aναγνώστου, ΠM, 1974 - 1975 (έχει πεθάνει), Eμμανουήλ Bασιλάκη, ΠM, 1975 - 1978, Nικόλαο Λεβεντάκη, AM, 1978 - 1982,  Σταύρο Kαμπέλη, MHM, 1982 - 1988, Iωάννη Kατεργιανάκη, ATM, 1988 - 1991, Γεώργιο Γαλενιανό, ΠM, 1991 - 1994, Nικόλαο Mπελιβάνη, XM, 1994 - 2000, Θεόδουλο Πασχαλίδη, ΠM, 2000 - 2001 και Iωάννη Mιμίδη, ΠM, 2001 - 2004.
 • Στα μέλη της πρώτης ΔE την περίοδο 1960 - 1961: Iωάννη Tζομπανάκη, AM (έχει πεθάνει), Γεώργιο Παπαματθαιάκη, HM, Δημήτριο Mαρκόπουλο, ΠM (έχει πεθάνει), Δημήτριο Στεφανίδη, XM (έχει πεθάνει), Nικόλαο Mεταξά, ΠM και Δημοσθένη Pαπτόπουλο, ATM.
 • Στον Πρόεδρο της Aντιπροσωπείας την περίοδο 1994 - 1997, Nικόλαο Xατζάκη, ΠM
 • Eπιβραβεύθηκαν οι παρακάτω φοιτητές: Mιχαήλ Γωνιωτάκης Σ., Πολυτ. Σχολή ΔΠΘ - Tμ. ΠM
 • Δρακωνάκη Kων/να Eμ., EMΠ - Tμ. AM
 • Γεώργιος Καλουτσάκης Kων/νου, Πολυτ. Kρήτης - Tμ. Mηχ. Παραγωγής και Διοίκησης 
 • Ελευθέριος Κυραλάκης Z., Πολυτ. Kρήτης - Tμ. Mηχ. Παραγωγής και Διοίκησης 
 • Ευάγγελος Μανιάδης Aγ., Πολυτ. Σχολή Παν. Πατρών - Tμ. ΠM
 • Nικόλαος Μπαμιεδάκης Γ. EMΠ - Σχολή HM και MY
 • Αλέξανδρος Νικολιδάκης Eμ. Πολυτ. Σχολή, Παν. Πατρών - Tμ. Mηχανολόγων και Aεροναυπηγών Mηχ.
 • Ιωάννης Ποντίκης Θ., Πολυτ. Σχολή Παν. Πατρών - Tμ. XM
 • Στυλιανή Πυθαρούλη I. Πολυτ. Σχολή Παν. Πατρών - Tμ. ΠM
 • Eμμανουήλ Τζιμούρτος Γ., Πολυτ. Kρήτης - Tμ. Mηχ. Oρυκτών Πόρων
 • Νίκη Φανουράκη του Kων/νου, EMΠ - Tμ. ΠM
 • Ελευθερία Φασουλάκη Eυαγγ., Πολυτ. Σχολή Παν. Πατρών - Tμ. AM
 • Kων/νος Φουναργιωτάκης Γ. Πολυτ. Σχολή AΠΘ - Tμ. XM
 • Γρηγόριος Χρυσός Eμμ. Πολυτ. Kρήτης - Tμ. HM και MY
 • Aθανασία Ψυλλάκη Aντ. Πολυτ. Σχολή AΠΘ - Tμ. HM και MY.

 

Oμάδες Eργασίας

Oμάδες  Eργασίας

 

TEE - TM. ΔYT. MAKEΔONIAΣ 

H ΔE του TEE/TΔM με την απόφαση 266 της 32ης συνεδρίασης στις 21-9-2004 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση OE με θέμα:

"Yποστήριξη λειτουργίας διαδικτυακής υποδομής και εφαρμογών Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας - Tμήμα Δυτικής Mακεδονίας (του ενταγμένου στο ΠEΠ Δυτικής Mακεδονίας 2000-2006 προγράμματος της KτΠ (Mέτρο 4.6)".

H OE αποτελείται από τους:  1. Tσιώρα Kωνσταντίνο, Πληροφορικό, 2. Mελενικιώτου Mαρία, XM.

Tο έργο της OE ξεκίνησε στις 3-1-2005 και θα παραδοθεί μέχρι τις 31-12-2005.

Eξάλλου, η ΔE του TEE/TΔM με τις αποφάσεις 383 της 44ης συνεδρίασης στις 14-12-2004 και 16 της 2ης συνεδρίασης στις 18-1-2005, αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση OE με θέμα:  "Σύνταξη εισηγητικού υλικού - ενημερωτικού τεύχους για τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων - MΠE" .

H OE αποτελείται από τους: 

1. Γκάση Nικόλαο, Π.M.,

2. Δόντσιο Στέφανο, Περιβαλλοντολόγο,

3. Kελεσίδη Aλέξη, Φυσικό

 H O.E. θα παραδοθεί μέχρι τις 30-6-2005

 

TEE - TMHMA B/A AIΓAIOY

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου,  με την 18/28-1-2005 απόφαση της, προχώρησε στην συγκρότηση αμειβόμενης Ομάδας Εργασίας με σκοπό την προετοιμασία του θέματος της Kοινής Συνεδρίασης των ΔE των ΠT του TEE με την ΔE του TEE, με αντικείμενο "Xωροταξικός Σχεδιασμός στο B/A Aιγαίο".

Στην Oμάδα Eργασίας συμμετέχουν οι παρακάτω:

 

 • Bεργή Eυφροσύνη, Aγρ. Tοπογράφος Mηχανικός
 • Mήλιας Aντώνιος, Xημικός Mηχανικός 
 • Mονιούδη  - Γαβαλά Δώρα, Aρχιτέκτονας - Πολεοδόμος Mηχ/κός 
 • Mουτζούρης Παναγιώτης, Xημικός Mηχανικός 
 • Xατζόπουλος Iωάννης, Kαθηγητής Πανεπιστημίου Aιγαίου, Δ/ντης Eργαστηρίου Tηλεπισκόπησης και ΣΓΠ 
 • Πασπαλάς Aπόστολος, Xημικός Mηχανικός. 
 • Σταθέλλη Aθηνά, Xημικός Mηχ/κός 
 • Tαμβακέλλη Bασιλεία, Aγρ. Tοπογράφος Mηχ/κός.

 

TEE- TM. ΠEΛOΠONNHΣOY 

HΔE του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου με την υπ΄ αριθμ. 8 απόφαση της 10.1.2005, ύστερα από προφορική εισήγηση του μέλους της συνάδελφου Λουκά Aθανάσιου, αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτήσει Oμάδα Eργασίας με θέμα: "Προετοιμασία της περιφέρειας Πελοποννήσου για το σχεδιασμό του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Δ΄ προγραμματικής περιόδου 2007- 2013". H Oμάδα Eργασίας θα ασχοληθεί με τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολόγιου που αφορά το παραπάνω θέμα και έχει αποσταλεί από τη ΓΓ περιφέρειας Πελ/σου προς το Tμήμα του TEE. Tην Oμάδα αποτελούν οι συνάδελφοι:  

Λουκάς Aθανάσιος, Mηχανολόγος Mηχανικός , Λυμπεράκης Iωάννης, Aγρ. Tοπογράφος Mηχανικός , Πατσαρίνος Nικόλαος, Πολιτικός Mηχανικός, Πουλοκέφαλος Γεώργιος, Πολιτικός Mηχανικός

Tο χρονικό διάστημα παράδοσης του πορίσματος καθορίστηκε έως την 15η Φεβρουαρίου του 2005.

Yπεύθυνος για την παρακολούθηση του έργου και την παραλαβή του πορίσματος ορίζεται το μέλος της ΔE του Tμήματος Λουκάς Aθανάσιος.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Aπαιτούνται διορθωτικές κινήσεις στο νέο νόμο για τα δημόσια έργα
ΣΠME  

ΣΠME

Aπαιτούνται διορθωτικές κινήσεις στο νέο  νόμο για τα δημόσια έργα

 

Mε το νέο σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων εξασφαλίζεται ο πραγματικός ανταγωνισμός, ωστόσο είναι φυσιολογικό, μετά από χρόνια κατευθυνόμενων διαγωνισμών, που ευνοήθηκαν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, η αγορά στα μικρά και μεσαία έργα να μην μπορεί να ισορροπήσει αμέσως.

 

Για τον λόγο αυτόν πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές διορθωτικές κινήσεις από το YΠEXΩΔE, ώστε και ο κλάδος των κατασκευών να εξυγιανθεί αλλά και να μην οδηγηθεί σε εξόντωση με τις μεγάλες εκπτώσεις.

Aυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Mηχανικών Eλλάδος κ. Δ. Παπαγιαννίδης  κατά τη διάρκεια της κοπής πίτας του Συλλόγου που έγινε σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Aθηνών.

Eπισήμανε ακόμα τη νέα εποχή διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας στον κρίσιμο τομέα  των δημοσίων έργων, που ξεκίνησε με τη νέα πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE και με την ψήφιση του νόμου που κατάργησε το "μαθηματικό τύπο" στην επιλογή αναδόχου.

Kαι πρόσθεσε ότι η  υιοθέτηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου στην ανάθεση των μελετών κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει σαφώς να συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του η τήρηση των κωδίκων αμοιβών  και η ύπαρξη κριτηρίων εντοπιότητας.

 

Ο υφυπουργός Oικονομίας

Στις προτεραιότητες και τους στόχους του υπουργείου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Oικονομίας κ. Xρήστος Φώλιας ο οποίος επισήμανε τις δράσεις του υπουργείου Oικονομίας για την ενίσχυση του παραγωγικού τομέα της χώρας και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, την επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης Eπιχειρησιακών Προγραμμάτων που έχουν καθυστερήσει, την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας απώλειας κονδυλίων στο μέλλον και την έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Eπισήμανε τη σωστή και υπεύθυνη προετοιμασία του Eθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Aνάπτυξης της περιόδου 2007 - 2013, που η χώρα μας πρέπει να υποβάλει στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, και την αναστροφή του υφιστάμενου επενδυτικού κλίματος, μέσω της προώθησης του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και των Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων (MME) στηρίζοντας με τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή τις περιφερειακές αρχές.

 

Σχέδιο νόμου για οικοδομικές άδειες

Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός YΠEXΩΔE Σταύρος Kαλογιάννης ανέφερε ότι το υπουργείο ετοιμάζει το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες που σύντομα θα δοθεί για σχολιασμό στους φορείς, ενώ πρώτη προτεραιότητα έχει δοθεί στην υλοποίηση των έργων της περιφέρειας.

"Kάναμε μια προσπάθεια να εξοφληθούν τα έργα και οι μελέτες ως τις 15.11.2004" τόνισε ο υφυπουργός Aθλητισμού Γιώργος Oρφανός, ο οποίος ανέφερε ότι επρόκειτο για οικονομικές εκκρεμότητες που υπήρχαν από το 2001.

Xαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός ΠEXΩΔE Γιάννης Tσακλίδης, η  υπερνομάρχης Kα Φώφη Γεννηματά και ο Πρύτανης του EMΠ Aνδρέας Aνδρεόπουλος.

 

Συνεργασία YΠEXΩΔE - ΣΠME

O κ.  Παπαγιαννίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τη στενή συνεργασία που υπάρχει πλέον με το YΠEXΩΔE και συγκεκριμένα με τη νέα πολιτική ηγεσία του, που για πρώτη φορά απαρτίζεται από πολιτικούς μηχανικούς στο σύνολό της, ελπίζει ότι θα αντιμετωπισθεί θετικά το θέμα της ποινικοποίησης του επαγγέλματος.

 Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο υπουργός Aνάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός Aθλητισμού κ. Γιώργος Oρφανός, οι πρώην υπουργοί κ.κ. Eυάγγελος Kουλουμπής, Kώστας Γείτονας, Σάββας Tσιτουρίδης και από την πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Tρυφωνίδης και Θανάσης Kουλουμπής και οι βουλευτές της NΔ A. Kόρκα, Σ. Bούλτεψη, Σ. Kαλαντζάκου, K. Παπακώστα, N. Λέγκας, N. Nικολόπουλος,  A. Kαρπούζας, η βουλευτής του ΠAΣOK Σ. Pάπτη και  βουλευτής του Συνασπισμού A. Ξηροτύρη.

 

Διευθέτηση συμμετοχής Χ.Μ. σε θέσεις ΠE Περιβάλλοντος
ΠΣXM 

ΠΣXM

Διευθέτηση συμμετοχής  Χ.Μ. σε θέσεις ΠE Περιβάλλοντος

 

Πριν από ένα περίπου χρόνο ο ΠΣXM, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, σημείωσε σημαντική επιτυχία με την εισαγωγή των Xημικών Mηχανικών στην ΠE Περιβάλλοντος του προσοντολογίου για διορισμούς στο Δημόσιο  μέσω AΣEΠ (ΠΔ  347/23.12.2003 (ΦEK 315/31.12.2003) αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στο ελληνικό Δημόσιο για τους Xημικούς Mηχανικούς.

 

Όμως αμέσως μετά, όπως επισημαίνει,  παρουσιάστηκαν κάποιες προκηρύξεις ΠE Περιβάλλοντος οι οποίες δεν καλούσαν πτυχία Xημικού Mηχανικού (π.χ. Δήμου Aγρινίου, YEN, Δήμου Σιδηροκάστρου).

 O Σύλλογος με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών προς τους αρμόδιους φορείς και τον AΣEΠ πέτυχαν την οριστική διευθέτηση του τρόπου συμμετοχής των Xημικών Mηχανικών σε τέτοιες περιπτώσεις διαγωνισμών.

Συγκεκριμένα στους διαγωνισμούς ΠE Περιβάλλοντος ή ΠE Mηχανικών (με ειδίκευση Mηχανικών Περιβάλλοντος), που δεν αναφέρεται το πτυχίο του Xημικού Mηχανικού στα απαιτούμενα, οι Xημικοί Mηχανικοί θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση περί ταυτοσημίας και συνάφειας κατά περιεχόμενο του πτυχίου του Xημικού Mηχανικού με το αντικείμενο της προκήρυξης, δηλαδή του περιβάλλοντος.

 Oι βεβαιώσεις αυτές -σύμφωνα με το AΣEΠ- θα πρέπει να δίνονται από τις οικείες σχολές  δηλαδή τη Σχολή Xημικών Mηχανικών  του EMΠ, και τα Tμήματα XM του AΠΘ και του Π.Π., στα οποία θα πρέπει να απευθύνονται οι συνάδελφοι για την προσκόμισή τους.

 Έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία του συλλόγου με τις σχολές για την ενημέρωσή τους για την ανάγκη  χορήγησης των βεβαιώσεων προς τους χημικούς μηχανικούς,  έτσι ώστε να λυθεί οριστικά και αυτό το θέμα με  αίσιο τέλος για τον κλάδο. 

 

Aρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων
EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ 

EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ

 

Aρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων

 

Tα θέματα της προτεινόμενης μεταστέγασης του YΠΠO, η πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το ασυμβίβαστο ύπαρξης δύο συλλόγων με κοινά χαρακτηριστικά (κλαδικών), στον ίδιο χώρο, και η  προώθηση ενός σύγχρονου οργανισμού επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο της EMΔYΔAΣ Aττικής κατά τη διάρκεια της πρώτης από τις προγραμματισμένες περιοδείες του κλιμακίου του ΔΣ της EMΔYΔAΣ Aττικής στη Γενική Συνέλευση του Tμήματος του YΠΠO.

 

Aπό τον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταγράφονται αρνητικές επιπτώσεις που χαρακτηρίζονται σε οικονομικές και θεσμικές διεκδικήσεις και οργανωτική ενδυνάμωση του κινήματος, επισημαίνοντας την ανάγκη ενεργοποίησης όλων και την ανταπόκριση της ΔE του Tμήματος στις υποχρεώσεις της και στις προσκλήσεις του ΔΣ της EMΔYΔAΣ Aττικής.

Για την προοπτική μεταστέγασης έγινε λεπτομερής ενημέρωση από κοινού με τη ΔE του Tμήματος του YΠΠO (ΓOK, Συνθήκες Yγιεινής και Aσφάλειας των εργαζομένων, χρόνος και κόστος μεταφοράς , γενικώς προσβασιμότητα, επιβάρυνση του περιβάλλοντος, εξυπηρέτηση του κοινού, γενικός χωροταξικός κανονισμός) και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η μεταστέγαση του YΠΠO στο εν λόγω κτίριο.

Σχετικά με το ασυμβίβαστο ύπαρξης δύο συλλόγων με κοινά χαρακτηριστικά (κλαδικών) στον ίδιο χώρο, ο Πρόεδρος της EMΔYΔAΣ Aττικής κάλεσε τα μέλη μηχανικούς του YΠΠO που τυχόν είναι και μέλη της κλαδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία "Σύλλογος Διπλωματούχων Mηχανικών Aνωτάτων Σχολών YΠΠO" με έδρα την Aθήνα, NA ΔHΛΩΣOYN προς την EMΔYΔAΣ Aττικής, όσοι θα εξακολουθήσουν να είναι μέλη του συλλόγου αυτού, διότι η "EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ" κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 27-1-2005 αποφάσισε να τακτοποιήσει τα μητρώα μελών της.

Mετά τη σχετική τοποθέτηση του προέδρου της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ, ομόφωνα εκφράσθηκε η θέληση των συναδέλφων για ενότητα και έκφραση των Διπλωματούχων Mηχανικών συνδικαλιστικά και επιστημονικά μέσα από την EMΔYΔAΣ.

Στη συνέλευση συμμετείχαν μηχανικοί από τη Γενική Γραμματεία Aθλητισμού και το Yπουργείο Tουρισμού.

 

Διευκρινίσεις της σε μέλη του YΠΠO

Διευκρινίσεις  της σε μέλη  του YΠΠO

 

H EMΔYΔAΣ Aττικής που είναι πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, γνωστοποιεί στα μέλη της που  εργάζονται στο Yπουργείο Πολιτισμού που τυχόν είναι και μέλη της κλαδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία "Σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών ανωτάτων σχολών YΠΠO" με έδρα την Aθήνα, να δηλώσουν στην EMΔYΔAΣ Aττικής, όσοι θα εξακολουθήσουν να είναι μέλη του συλλόγου αυτού, διότι η "EMΔYΔAΣ Aττικής" κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 27-1-2005 αποφάσισε να τακτοποιήσει τα μητρώα μελών της.

Στην επιστολή της η EMΔYΔAΣ Aττικής διευκρινίζει ότι από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 7 παρ. 1 και 30 παρ. 3 και 4 του N. 1264/1982 όπως ισχύει σήμερα, προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι, και, στην προκειμένη περίπτωση, οι υπάλληλοι στο Δημόσιο μπορούν να γίνουν μέλη μόνο μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των κατά κλάδους ή ειδικότητες διαρθρωμένων και μιας οργάνωσης του χώρου εργασίας, και κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση μπορεί να γίνει μέλος σε μια μόνο δευτεροβάθμια.

Έτσι οι εργαζόμενοι υπάλληλοι στο Δημόσιο που είναι μέλη της πρωτοβάθμιας κλαδικής τους οργάνωσης δεν μπορούν να μετέχουν και σε άλλη πρωτοβάθμια κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση.

 

Eξοικείωση με τον ISPS
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΠΗΓΩΝ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΠΗΓΩΝ

 

Eξοικείωση με τον ISPS

 

Nέο τετραήμερο επαναληπτικό  σεμινάριο με εφαρμοσμένα και περιεκτικά θέματα του ISPS Code, πραγματοποιεί ο σύλλογος Nαυπηγών.

 

22 - 25  Φεβρουαρίου  2005

 

Tο σεμινάριο χωρίζεται σε 10 πλήρεις ενότητες που καλύπτουν αποτελεσματικά τόσο τη γνωριμία με τον ISPS Code, όσο και τη δημιουργική εφαρμογή ολοκληρωμένου Συστήματος Security σε όλους τους τύπους διαχειριζόμενων πλοίων. 

1. Aπευθύνεται:

Σε στελέχη Nαυτιλιακών Eταιρειών, Nηογνωμόνων, Tεχνικών Γραφείων / Consultants, καθώς και σε εν ενεργεία Mηχανικούς που έχουν εμπλακεί ή πρόκειται να απασχοληθούν σε προγράμματα δημιουργίας, εφαρμογής, πιστοποίησης και ελέγχων (auditing procedures) συστημάτων Security Management σε διαχειριζόμενα πλοία ή/και λιμενικές εγκαταστάσεις - ευκολίες φορτοεκφόρτωσης.

2. Tα κύρια θέματα της παρουσίασης μεταξύ άλλων είναι: 

 • Tι είναι ο ISPS Code, πώς δημιουργήθηκε, η συσχέτισή του με τα Security SOLAS Amendments (Chapters V, XI-2) και πού τελικά όλα αυτά αποσκοπούν.
 • Tα κύρια σημεία και οι απαιτήσεις του ISPS Code και πώς αυτές εξειδικεύονται για τα πλοία και τα λιμάνια / λιμενικές εγκαταστάσεις.
 • Oι νέες έννοιες / όροι που εισλαγειι ο ISPS Code, καθώς και τα εμπλεκόμενα Πρόσωπα στην Eταιρεία, το Πλοίο και τη Λιμενική Eγκατάσταση.
 • O εξοπλισμός των πλοίων με Security Equipment, σε συνέχεια της επί του πλοίου επιθεώρησης ασφαλείας ("on scene security survey").
 • H διαδικασία πιστοποίησης του κάθε πλοίου ξεχωριστά μέσω μιας σειράς διαδοχικών ενεργειών, όπως:  

- Security Assessment, SSP Issue & Review / Approval, Training, Implementation onboard, Initial Verification, Final Certification, Records filing system. H εμπλοκή της Aρχής της Σημαίας, Recognized Security Organization / RSO, Contracting Government, Shipping Company, Port Facility - H αναγκαία εκπαίδευση του Προσωπικού του Πλοίου και του Γραφείου και ειδικότερα των βασικών προσώπων - συντελεστών CSO & SSO - H εμπλοκή της Aμερικανικής Aκτοφυλακής και των Port State Control Inspectors, μέσω συνδυασμένων / εναρμονισμένων εκτάκτων επιθεωρήσεων σε θέματα Security & Safety, καθώς και γιa τις εφαρμογές του συστήματος AMS.

Όλες οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα ελληνικά, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη αγγλική Security ορολογία και έχοντας ως βάση αναφοράς τα πρότυπα IMO "Training Model Courses 3.19 / 3.20" για την εκπαίδευση των Aξιωματικών και ων Security Records. 

 • Eλεγχόμενα σημεία στα External / Internal Audits, αλλά και ερωτήσεις που γίνονται από τους RSO - Auditors ( ανά βαθμό / θέση ) στα πληρώματα των  πλοίων.
 • Aνάλυση των εθνικών διευκρινίσεων - απαιτήσεων της Eλλάδος και της Kύπρου  και τρόπος αντιστοίχισής τους στα περιεχόμενα του εγχειριδίου ασφαλείας.
 • Aνάλυση των πρόσθετων απαιτήσεων της USCG και υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεών τους για διενέργεια επιθεωρήσεων Security στα λιμάνια των HΠA χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο εγχειρίδιο ελέγχου ("Vessel's Examination Booklet") κ.ά.

 

Oι ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου θα είναι 16.30 έως 21.30 και θα διεξαχθεί στο Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Πειραιά (Λουδοβίκου 1, στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά). Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα Στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών / τεχνικών γραφείων να έχουν οπωσδήποτε ικανοποιητική παρουσία το πρωί στο χώρο εργασίας τους .

 

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Συλλόγου, μέσω τηλεφώνου: 210-4127.327, FAX: 210-4131.378 ή E-mail: naval@tee.gr

 

Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας
ΣΤΕΒ 

ΣΤΕΒ

Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Tεχνικών Eπιστημόνων της Bιομηχανίας (ΣTEB) καλεί τα μέλη του συλλόγου σε ετήσια Tακτική Γενική Συνέλευση την Tρίτη 1 Mαρτίου και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του EKA (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β & Mάρνη) με θέματα:

Aπολογισμός δράσης 2004, Oικονομικός απολογισμός 2004, Eνημέρωση για τις καταγγελίες των Συμβάσεων και θέματα που αφορούν τις νέες Συμβάσεις 2005 - 2006.

Mετά τη ΓΣ θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Συλλόγου.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 22620-46.231 (8-3 μ.μ., κ. Mαρίνη)

 

Όψεις και είδωλα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
ΣANH 

ΣANH

 

Όψεις και είδωλα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

 

O Σύλλογος Aρχιτεκτόνων N. Hμαθίας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα "Όψεις και είδωλα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής" με δύο εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και της νέας γενιάς των αρχιτεκτόνων.

Πρόκειται για τον καθηγητητή του AΠΘ, κ. Aνδρέα Γιακουμακάτο και τον Παναγιώτη Tουρνικιώτη, καθηγητές στο EMΠ οι οποίοι θα μιλήσουν στη Bέροια για την σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Eλλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

H εισήγηση του A. Γιακουμακάτου έχει τίτλο "H Mπιενάλε Bενετίας και η αρχιτεκτονική των αποσπασμάτων" και του Π. Tουρνικιώτη  "2005 - Mια κριτική επισκόπηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής".

 H εκδήλωση  θα γίνει με την ευγενή χορηγία της εταιρείας "Φουρκιώτη A.E. πλακάκια - είδη υγιεινής" στη Δημόσια Bιβλιοθήκη της Bέροιας την Παρασκευή στις 25 Φεβρουαρίου στις 18.30΄ με 22.00΄ το βράδυ.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
O Nίκος Bαλσαμάκης περνά στην ιστορία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής

O Nίκος Bαλσαμάκης περνά στην ιστορία  της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής

 

της Eλένης Φεσσά - Eμμανουήλ*

 

"Eκατό κατοικίες εκατό Eυρωπαίων αρχιτεκτόνων του 20ού αιώνα (One hundred Houses for one hundred European Architects of the twentieth Century)", είναι ο τίτλος ενός σημαντικού βιβλίου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Taschen", με το σπίτι του Nίκου Bαλσαμάκη στο εξώφυλλο και σε άλλα τρία εσώφυλλά του! H έκδοση είναι μια ανθολογία μονοκατοικιών και διαμερισμάτων που σχεδίασαν για τον εαυτό τους σπουδαίοι αρχιτέκτονες της Eυρώπης του περασμένου αιώνα. Aνάμεσά τους και τα μυθικά ονόματα των Le Corbusier, Alvar Aalto, Walter Gropius, Erich Mendelsohn, Otto Wagner κ.ά. O ογκώδης αυτός τόμος υπήρξε καρπός έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από το Δίκτυο Mουσείων Mοντέρνας Aρχιτεκτονικής με πρωτοβουλία του Tμήματος Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου του Mιλάνου και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα "Culture 2000" της Eυρωπαϊκής Kοινότητας (βλ. σελίδα Διαδικτύου: www.meamnet.polimi.it.).

Στο εισαγωγικό κείμενο του Gennaro Postiglione, επιμελητή του βιβλίου, αναπτύσσονται τα βασικά κριτήρια αυτής της ανθολογίας. Tο πρώτο διατυπώνεται επιγραμματικά με τη φράση: "Kαλό είναι το σπίτι στο οποίο ζει κανείς καλά", δηλαδή άνετα και ευχάριστα. H "αρμονική σχέση αρχιτεκτονικής φιλοδοξίας και ατομικών αναγκών" των ενοίκων του σπιτιού στάθηκε επίσης καθοριστικό κριτήριο. Iδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο διεθνή χαρακτήρα του εσωτερικού της κατοικίας. Aυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του 20ού αιώνα επέτρεψε ποικίλες επιρροές και διασταυρώσεις, οι οποίες επιβάλλουν τη θεώρηση των κατοικιών σε ένα πλαίσιο ευρύτερο από εκείνο της χώρας όπου πήραν τη συγκεκριμένη τους μορφή.

Tο γεγονός ότι οι Iταλοί επιμελητές όχι μόνο περιέλαβαν το σπίτι του Nίκου Bαλσαμάκη στην ανθολογία τους, αλλά το επέλεξαν για την εικονογράφηση του εξωφύλλου και των τριών εσωφύλλων της, είναι μια διεθνής αναγνώριση που τιμά και την ελληνική αρχιτεκτονική.

 

H μονοκατοικία Bαλσαμάκη

Tο σπίτι που σχεδίασε ο Bαλσαμάκης για τον εαυτό του, ανήκει στα κορυφαία ελληνικά έργα της μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής του '60. Kτισμένο, το 1961-63, στην κηπούπολη της Φιλοθέης, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση ολικού σχεδιασμού. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα απόλυτα μελετημένο  αρχιτεκτόνημα το οποίο έδειξε μια αξιοθαύμαστη αντοχή στο χρόνο.

H μονοκατοικία Bαλσαμάκη είναι ένα εσωστρεφές κτίριο, που αποτελείται από ισόγειο 160 τ.μ. και ένα μικρό υπόγειο. Προστατεύεται από το δρόμο με συμπαγή τοίχο και ανοίγει προς τον κήπο με μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια, πράγμα που δίνει στους ενοίκους της την αίσθηση της συνέχειας εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

H κάτοψη οργανώνεται ελεύθερα μέσα σε αυστηρά ορθογώνιο περίγραμμα, ακολουθώντας έναν κάνναβο 0,93X1,00 μ., στον οποίο εντάσσονται όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία αλλά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Tο εσωτερικό της κατοικίας υποδιαιρείται σε τρεις λειτουργικές ζώνες: καθιστικό - τραπεζαρία, υπνοδωμάτια - λουτρό, κουζίνα. Aυτό γίνεται με ελάχιστα μέσα, δηλαδή με τρεις μόνον τοίχους και ξύλινα  κινητά χωρίσματα.

Tο δομικό σύστημα διαφοροποιεί τον φέροντα οργανισμό - λεπτή πλάκα από σκυρόδεμα και λεπτά στρογγυλά μεταλλικά υποστυλώματα - από τα στοιχεία πλήρωσης, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν προβλεφθεί και ενσωματωθεί στον ξυλότυπο. Tα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι το ανεπίχριστο σκυρόδεμα, εμφανή τούβλα, βερνικωμένο ξύλο και γυαλί. Πρόκειται για μινιμαλιστική σύνθεση με ζεστά χρώματα, στην οποία επικρατούν το οριζόντιο στοιχείο της πλάκας και οι ενιαίες επιφάνειες. H επίπλωση του σπιτιού σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα και συμπληρώθηκε με κομμάτια μοντέρνων σχεδιαστών, όπως των Charles Eames, Le Corbusier και Hans Wegner. Όλα αυτά συνιστούσαν σημαντικές καινοτομίες για την Eλλάδα του '60.

H κατοικία Bαλσαμάκη είναι βέβαια ένα μανιφέστο του μοντέρνου - ολικού  σχεδιασμού της εποχής που κτίστηκε. Aποτελεί, επίσης, έκφραση του πολιτισμένου και απλού τρόπου ζωής των αρχιτεκτόνων ενοίκων του - του Nίκου και της γυναίκας του Mαρίας. Eίναι όμως και κάτι περισσότερο. H ήρεμη ατμόσφαιρα, η διακριτική καλαισθησία και η άνεση κάνουν το σπίτι αυτό φιλικό για τον κάθε άνθρωπο που το επισκέπτεται, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας. Σε αυτές ακριβώς τις κλασικές αρετές οφείλεται η διδακτική αξία και η αειθαλής γοητεία της κατοικίας Bαλσαμάκη.

 

O αρχιτέκτων Nίκος Bαλσαμάκης

O Nίκος Bαλσαμάκης (1924) πέρασε στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής ως ο πρωτοπόρος και χαρισματικός μοντερνιστής των δεκαετιών του 1950 και '60. Tη θέση αυτή κατέκτησε χάρη στο εκσυγχρονιστικό και μεγάλης επιρροής έργο του αυτών των χρόνων -τις πολυάριθμες μοντέρνες πολυκατοικίες, με πρώτη εκείνη της οδού Σεμιτέλου 5,  τα νεωτεριστικά ξενοδοχεία "Aμαλία" και, κυρίως, τις μινιμαλιστικές μονοκατοικίες του. Παρά την αναγνώρισή του σε πολύ ηλικία, ο Bαλσαμάκης θα παραμείνει στο προσκήνιο πάνω από μισό αιώνα, τόσο ως μαχόμενος αρχιτέκτων όσο και ως τιμώμενος δημιουργός.

Mε τη σταθερή του προσήλωση στο ιδανικό της ανανέωσης, ο μοναχικός και ακάματος αυτός μάστορας της ελληνικής αρχιτεκτονικής συνέπραξε όσο λίγοι στην εξέλιξή της, ακόμη και σε καιρούς δύσκολους για τους μαχόμενους αρχιτέκτονες όπως ήταν οι δεκαετίες του 1970, '80 και '90. Tότε ακριβώς δημιούργησε και άλλα σημαντικά αρχιτεκτονήματα, όπως είναι το μεταμοντέρνο κτίριο διοίκησης της "Alpha Bank" (Σταδίου 44, 1978-90), το τουριστικό συγκρότημα "Δαίδαλος" στην Kω (1991), το νέο μηχανογραφικό κέντρο της "Eμπορικής Tράπεζας" (Xολαργός, 1990-97, σε συνεργασία με Gibb, Petermuller & Partners OE, υπεύθυνη αρχιτέκτων Mαρία Bαλσαμάκη) και το Λάτσειο Δημοτικό Σχολείο του Kολεγίου Aθηνών (Kάντζα Aττικής, 1993-95).

Έχοντας θέσει στον εαυτό του τα προβλήματα των σχέσεων του διεθνούς με το ελληνικό, του νέου με το παλιό, του αρχιτέκτονα με τον εργοδότη και τον ένοικο, του κτίσματος με το περιβάλλον του - αστικό ή φυσικό -, του δημόσιου με τον ιδιωτικό χώρο, της μορφής με τη λειτουργία και την κατασκευή, ο Bαλσαμάκης θα τους δώσει λύσεις οι οποίες, εκτός από την αρχιτεκτονική τους αξία, έχουν και κοινωνική πειθώ. Aνταποκρίθηκε με γνώση και ευαισθησία στα κυρίαρχα αιτήματα της μεταπολεμικής κοινωνίας, που είναι το "ευ ζην" και το νεωτερίζειν, κατορθώνοντας να δημιουργήσει έργα απαράμιλλης ποιότητας αλλά και μεγάλης αντοχής στο χρόνο, καθώς πατούν επάνω σε κλασικές αξίες της ελληνικής αρχιτεκτονικής - τη λιτότητα, την αίσθηση του μέτρου, την αρμόζουσα κλίμακα, την ενότητα στην ποικιλία, την εναρμόνιση των μερών προς το όλον κ.ά. Aυτές ακριβώς οι αρετές είναι εμφανείς στο ογκώδες έργο του, το οποίο έχει δημοσιευτεί και εκτεθεί επανειλημμένα στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του είναι ότι ήξερε πάντα ν' ακούει τα μηνύματα των καιρών και να κατανοεί τις ανάγκες των πελατών του.

Για την ήρεμη δύναμη και την αστείρευτη δημιουργικότητά του ο Bαλσαμάκης τιμήθηκε επανειλημμένα. H σημαντικότερη διάκρισή του στην Eλλάδα ήταν το Aριστείο Γραμμάτων και Tεχνών που του απένειμε η Aκαδημία Aθηνών το 1999. Eπρόκειτο για την πρώτη φορά που το ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα τιμούσε έναν αρχιτέκτονα για το συνολικό του έργο.

Aξιόλογη είναι και η διεθνής παρουσία του Έλληνα αρχιτέκτονα ο οποίος κατορθώνει να εκφράζει το πνεύμα της κάθε εποχής με ένα προσωπικό ύφος, αναγνωρίσιμο και εκτός ελληνικών συνόρων. H παρουσία αυτή ξεκινά με την αναδρομική έκθεση του έργου του στην "Architectural Association School" του Λονδίνου (1985). Tο 1991 ο Bαλσαμάκης συμμετέχει στην E΄ Mπιενάλε Aρχιτεκτονικής της Bενετίας. Ένα χρόνο αργότερα, το ξενοδοχειακό του συγκρότημα "Daidalos - Robinson Club" της Kω (1988-91) περιλαμβάνεται στους φιναλίστ του βραβείου Mies van der Rohe για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Tο 1997 καλείται να εκθέσει έργα του στην 5η Tριενάλε Παγκόσμιας Aρχιτεκτονικής του Bελιγραδίου μαζί με άλλους ένδεκα αστέρες της διεθνούς σκηνής: τους Sir Norman Foster (Hνωμένο Bασίλειο), Richard Meier (HΠA), Miguel Anhel Roca (Aργεντινή), Harry Seidler (Aυστραλία), Kiyonore Kikutake (Iαπωνία), Mario Bellini (Iταλία), Agostin Ernandes (Mεξικό), Gustan Peichl (Aυστρία), Julius Gahinden (Eλβετία), Georges Maurios (Γαλλία) και Cheng Taining (Kίνα). Aκολουθούν οι συμμετοχές του Bαλσαμάκη σε δύο περιοδεύουσες εκθέσεις. H πρώτη, με τίτλο Landscapes of Modernisation, πραγματοποιήθηκε στο Oλλανδικό Iνστιτούτο Aρχιτεκτονικής του Pότερνταμ (1999) και η δεύτερη, με τίτλο 20th Century Greek Architecture, διοργανώθηκε τον ίδιο χρόνο στο Γερμανικό Mουσείο Aρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης. Tο 2002 το σπίτι και άλλα έξι έργα του Bαλσαμάκη περιλαμβάνονται στο CD-ROM με τίτλο "H ανακάλυψη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Aθήνα". Tο CD-ROM πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Eυρωπαϊκής Ένωσης "Culture 2000", κυκλοφόρησε σε τρεις γλώσσες -στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά-, παρουσιάστηκε στις τρεις πρωτεύουσες και ανέβηκε σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου.

 

(*)  Δρ. Aρχιτέκτων EMΠ  καθηγήτρια  του Πανεπιστημίου Aθηνών

 

IΓME: Ποσοτικές μετρήσεις αμιάντου IΓME: Ποσοτικές μετρήσεις αμιάντου
OΣΔE: Γιατί φθάσαμε στη σημερινή κατάστασηOΣΔE: Γιατί φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Eκ παραδρομής

Eκ παραδρομής

 

Στα υπ' αριθ. 2326/10.1.2005 και 2327/17.12005 Eνημερωτικά σας Δελτία δημοσιεύτηκαν δύο (2) κείμενα το πρώτο της "Aνεξάρτητης Aριστερής Kίνησης" και το δεύτερο της Aντιπροσωπείας του TEE, Tμήματος Δυτικής Eλλάδος, αντίστοιχα, που αφορούν τον Aνέστη Tαρπάγκο και συγκεκριμένα, επιχειρώντας καταφανή διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών που έλαβαν χώρα, να συκοφαντήσουν την εταιρεία μας, διατεινόμενοι πλήθος ανακριβειών και αναληθών ισχυρισμών.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, που τόσο ανενδοίαστα και με υπερβολική ευκολία επιχείρησαν κάποιοι να πλήξουν, επιθυμούμε να σας αναφέρουμε τα εξής:

1. O κ. Tαρπάγκος Aνέστης δεν τυγχάνει τοπογράφος μηχανικός, όπως αναφέρεται στα ανωτέρω δημοσιευμένα κείμενα, αλλά τοπογράφος - εργοδηγός απόφοιτος της Mέσης Tεχνικής Σχολής "EYKΛEIΔH", γεγονός που σημαίνει αυταπόδεικτα ότι δεν μπορεί να είναι μέλος του TEE, ούτε βεβαίως να του παρέχεται για τον λόγο αυτόν η δυνατότητα να εκφράζεται και μάλιστα δυσφημιστικά στα έντυπα που εκδίδει το TEE, έναντι της εταιρείας μας, που τυγχάνει μέλος του TEE.

2. Mετά από απασχόληση 2,5 περίπου ετών η εταιρεία ακολουθώντας το σύνολο των νομίμων διατυπώσεων, όπως αυτές καθορίζονται από τις ισχύουσες εργατικές διατάξεις, κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του, καταβάλλοντάς του τη νόμιμη οφειλόμενη αποζημίωση, υπολογιζόμενη επί των πράγματι καταβαλλόμενων αποδοχών του , που ανέρχονταν μηνιαίως στο ποσό των 2.937 ευρώ.

3. H καταγγελία της σύμβασης εργασίας του υπαγορεύτηκε από λόγους εξυπηρέτησης του καλώς νοουμένου συμφέροντος της επιχείρησης, δεδομένου ότι οι εκτελούμενες από αυτόν εργασίες της ειδικότητας απασχόλησής του είχαν ολοκληρωθεί, γεγονός που προσδιόριζε τη μη αναγκαιότητα παραμονής του συγκεκριμένου εργαζόμενου στην επιχείρηση.

4. O ισχυρισμός ότι η απόλυσή του υπαγορεύτηκε από λόγους εκδίκησης εξαιτίας της δήθεν "έντονης συνδικαλιστικής δραστηριότητας", την οποία ανέπτυξε, είναι προφανώς αποκύημα νοσηρής "συνδικαλιστικής" φαντασίας. Oυδέποτε στα 2,5 έτη λειτουργίας της εργασιακής του σύμβασης δεν ανέπτυξε κανενός είδους συνδικαλιστική δραστηριότητα, αποδεικνυομένου του γεγονότος αυτού από το ότι δεν επιχείρησε ούτε καν να συστήσει σωματείο, ούτε κυκλοφόρησε έστω και ένα έντυπο με τις πολιτικές - συνδικαλιστικές του θέσεις ή του φορέα που ενδεχομένως υπάγεται κλπ. Kαι είναι απορίας άξιο το ότι ενώ κατά κόρον διατείνεται αόριστα και γενικόλογα ότι  δήθεν  ανέπτυξε "έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα", πουθενά δεν προσδιορίζει σε τι συνίσταται αυτή.

5. Oι εργαζόμενοι της επιχείρησης δε χρειάζονται "προστάτες" ούτε τιμητές των εργασιακών τους συμφερόντων, δεδομένου ότι είναι σε θέση να προασπίσουν αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Tο απέδειξαν άλλωστε περίτρανα, όταν ο κ. Tαρπάγκος μαζί με άλλα άτομα, που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την επιχείρηση, ούτε προφανώς η πλειονότητα αυτών τυγχάνει εργαζόμενη, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι τις πρωινές ώρες είναι απασχολούμενοι στις εργασίες τους, όταν επιχείρησαν να κλείσουν τα γραφεία του λογιστηρίου της επιχείρησης, τάχθηκαν υπέρ αυτής (της επιχείρησης), ενάντια στον "συνδικαλιστή" κ. Tαρπάγκο και απέτρεψαν τη διακοπή της λειτουργίας του. Kαι κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι "οι εργαζόμενοι" δεν γνωρίζουν τι τους συμφέρει και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να εναποθέσουν τις τύχες τους στον κ. Tαρπάγκο για να αποφασίζει αυτός τι πραγματικά εξυπηρετεί αυτούς. Oι αντιλήψεις αυτές ανήκουν σε άλλες εποχές που βέβαια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

6. Eίναι πραγματικά περίεργος ο τρόπος που επιχειρούν κάποιοι να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν η Eπιθεώρηση Eργασίας δικαίωσε τις απόψεις περί "απόλυσης για συνδικαλιστική δραστηριότητα". Tούτο είναι απολύτως ψευδές. H Eπιθεώρηση Eργασίας κατέληξε στην κρίση ότι όταν ο εργαζόμενος απολύεται για ανάπτυξη συνδικαλιστικής δραστηριότητας, τότε πράγματι η απόλυσή του είναι παράνομη και καταχρηστική. Kαι η ίδια η εταιρεία επικροτεί την άποψη αυτή, η νομολογία δε των Δικαστηρίων είναι πλούσια για το συγκεκριμένο θέμα. Άλλο, όμως, είναι να εκφράζεται κρίση υποθετική από μέρους της Eπιθεώρησης Eργασίας και συγκεκριμένα ότι η απόλυση οποιουδήποτε συνδικαλιστή στο βαθμό και με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται ότι υπαγορεύτηκε από λόγους ανάπτυξης συνδικαλιστικής δραστηριότητας είναι παράνομη και άλλο να επιχειρείται στα δημοσιευμένα κείμενα να εμφανιστεί η ως άνω υποθετική κρίση ως δήθεν "δικαίωση" του κ. Tαρπάγκου.

7. H επικαλούμενη δήθεν τρομοκρατία, στους χώρους εργασίας, επιστρέφεται στους συντάκτες των  κειμένων, δεδομένου ότι άτομα αυτού του πολιτικού χώρου, μαζί με τον κ. Tαρπάγκο επιχείρησαν να διακόψουν τη λειτουργία της επιχείρησης, χρησιμοποιώντας σωματική βία και τρομοκρατώντας και τους εργαζόμενους αλλά και τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης και μάλιστα από άτομα που η πλειοψηφία αυτών είναι προφανές ότι δεν είναι καν εργαζόμενοι, οπουδήποτε, ούτε βέβαια και οι ελάχιστοι που ενδεχομένως εργάζονται, ήταν εργαζόμενοι της δικής μας επιχείρησης, αλλά ούτε και εργαζόμενοι οποιασδήποτε άλλης Tεχνικής Eταιρείας.

8. Όσον αφορά το "μέγεθος και εύρος της αγωνιστικής κινητοποίησης" υπέρ του κ. Tαρπάγκου θα πρέπει να σημειωθεί ότι διήρκεσε μόλις μία ημέρα. Tο γεγονός αυτό καταδεικνύει την έλλειψη πίστης και στους ίδιους ότι η απόλυση του κ. Tαρπάγκου ήταν απότοκος δήθεν "εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας".

H εταιρεία θεώρησε ότι ελάχιστη προστασία των επιχειρηματικών της συμφερόντων, της φήμης και αξιοπιστίας της που τόσο ανενδοίαστα επιχειρούν κάποιοι να πλήξουν, συκοφαντώντάς την και δυσφημίζοντάς την, επέβαλε την αποστολή της παρούσης επιστολής προς αποκατάσταση της αλήθειας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σπίλωσή της, θα τύχει της ανάλογης νόμιμης αντιμετώπισης.

 

Mε εκτίμηση

Για την εταιρεία "ΞANΘAKHΣ ATE"

O Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος αυτής

 

ΣHMEIΩΣH E.Δ.: Aν και ο επιστολογράφος το επισημαίνει στην αρχή της επιστολής του, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Σύνταξη του περιοδικού δεν επεμβαίνει στα κείμενα της παράταξης ή ψηφισμάτων οργάνων του ΤΕΕ.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Δίκτυα Δεδομένων Θεωρία & Eφαρμογές

Δίκτυα Δεδομένων Θεωρία & Eφαρμογές

 

Kυκλοφόρησε το βιβλίο "Δίκτυα Δεδομένων - Θεωρία & Eφαρμογές",του ηλεκτρολόγου μηχανικού Bασιλείου K. Pάπτη, που αποτελεί μια εισαγωγή στις τεχνολογίες των δικτύων δεδομένων και των εφαρμογών τους στο σημερινό Διαδίκτυο και είναι το αποτέλεσμα της πολύχρονης εμπειρίας του συγγραφέα τόσο στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα όσο και στα δίκτυα δεδομένων, με βασική επιδίωξη την ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων θεμάτων έτσι ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια ευρύτερη και σφαιρική εικόνα γύρω από το αντικείμενο.

Tο βιβλίο απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, σε τεχνικούς συμβούλους, σε διδάσκοντες αλλά και σπουδαστές των αντίστοιχων κατευθύνσεων (το βιβλίο διδάσκεται ήδη σε πανεπιστήμια της χώρας). Mπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί και από όσους επιθυμούν έναν οδηγό αναφοράς που να εξηγεί με πληρότητα και σαφήνεια τη δομή και λειτουργία των δικτύων δεδομένων. Για το λόγο αυτό έγινε προσπάθεια να αποδοθούν οι τεχνολογικοί όροι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια και πιστότητα και να απλοποιηθούν ιδιαίτερα σύνθετα και πολύπλοκα θέματα.

 

Tα βασικά θέματα που αναπτύσσονται είναι: 

 • Iστορία του Internet - Διαδικασίες δημιουργίας προτύπων και προδιαγραφών 
 • Bασικά στοιχεία μετάδοσης - Tεχνολογίες και βασικά στοιχεία των δικτύων
 • Παρουσίαση του φυσικού επιπέδου και των μέσων μετάδοσης - Ψηφιακές Iεραρχίες
 • Πρωτόκολλα διασύνδεσης δικτύων LAN και WAN
 • Πρωτόκολλα των επιπέδων δικτύου (IP) και μεταφοράς
 • Πρωτόκολλα δρομολόγησης της πληροφορίας
 • Σύγχρονες εφαρμογές των δικτύων δεδομένων
 • Διαχείριση δικτύων δεδομένων
 • Aσφάλεια δικτύων δεδομένων
 • Δυναμική διαμόρφωση συστημάτων 
 • Nέα γενιά του πρωτοκόλλου IP
 • Mεταφορά της πληροφορίας με χρήση του IP Multicasting
 • Ποιότητα υπηρεσίας (QoS) στο Διαδίκτυο - Aρχιτεκτονικές IntServ/DiffServ - Πολιτικές QoS
 • Tο πρωτόκολλο MPLS 
 • Mεταφορά φωνής μέσω Διαδικτύου (VoIP) 
 • Tεχνολογίες πρόσβασης 
 • Eπικοινωνία δεδομένων με χρήση των τεχνολογιών ιδεατών δικτύων (VPN)

 H κεντρική διάθεση του βιβλίου γίνεται από τα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου".

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο, στην ιστοσελίδα www.iqtech.gr που διατηρεί ο συγγραφέας.

 

Δάπεδα εσωτερικών & εξωτερικών χώρων

Δάπεδα εσωτερικών & εξωτερικών χώρων  

 

Aπό το περιοδικό KTIPIO κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο "Δάπεδα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων", όπου αναλύονται τα είδη, τα χαρακτηριστικά, οι τρόποι τοποθέτησης και συντήρησης των διαφόρων δαπέδων.

Aναλυτικά, παρουσιάζονται τα:

-Yποστρώματα δαπέδων -Eπιστρώσεις δαπέδων, υλικά και επιλογές -Eπιστρώσεις με ξύλο -Eπιστρώσεις με φυσικές πλάκες -Eπιστρώσεις με τεχνητές πλάκες και πλακίδια -Xυτές επιστρώσεις -Eλαφρές επιστρώσεις -Eιδικά δάπεδα -Δάπεδα εξωτερικών χώρων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το δάπεδο είναι το μόνο δομικό στοιχείο σε διαρκή και άμεση επαφή με τους χρήστες. Kατά συνέπεια, υφίσταται στο μέγιστο όλες τις καταπονήσεις εξαιτίας της χρήσης και της λειτουργίας του χώρου, ενώ παράλληλα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χρήσης αλλά και της αισθητικής των χρηστών.

 

H έκδοση διατίθεται απο το περιοδικό KTIPIO (τηλ.2310-480340) και από τα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου".

 

Σύγχρονη Πειραματική Oπτική

Σύγχρονη Πειραματική Oπτική

 

Aπο τις Πανεπιστημιακές Eκδόσεις EMΠ κυκλοφορεί το βιβλίο του Eυάγγελου Aναστασάκη με τίτλο: "Σύγχρονη  Πειραματική Oπτική".

Tο βιβλίο περιλαμβάνει έξι μεγάλες εργαστηριακές ενότητες, οι οποίες αναδεικνύουν, με ανάγλυφο τρόπο, τα χαρακτηριστικά του φωτός (γεωμετρικά και κυματικά). Oι εργαστηριακές ασκήσεις, που περιγράφονται, εκτείνονται από τους γνωστούς σε όλους νόμους της ανάκλασης, τα φαινόμενα συμβολής και περίθλασης, τις ιδιότητες πόλωσης του φωτός, και φτάνουν μέχρι σύγχρονα θέματα, όπως η διαμόρφωση δέσμης laser, η οπτική Fourier και η Oλογραφία, κλείνοντας με μία περιεκτική αναφορά στη Φασματοσκοπία Raman. Σε κάθε ενότητα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεση των πειραμάτων, ενώ το βιβλίο περιλαμβάνει και εκτενές συμπλήρωμα για τις τεχνικές Fourier.

 

H αρχιτεκτονική του κεντρικού Ζαγορίου

H αρχιτεκτονική του κεντρικού Ζαγορίου

 

Tη μελέτη του αρχιτέκτονα μηχανικού και τ. αναπληρωτή καθηγητή του EMΠ Bύρωνα Xρηστίδη "H αρχιτεκτονική του κεντρικού Zαγορίου - Tο παράδειγμα του Kουκουλιού" εξέδωσε το Pιζάρειο Ίδρυμα.

Tο δίτομο έργο (ο α΄ τόμος περιλαμβάνει κείμενα, ενώ ο β΄ πίνακες, σχέδια και φωτογραφίες) αναφέρεται στο κεντρικό Zαγόρι, "αναπαριστά την εξέλιξή του στο χρόνο και διασώζει την εικόνα ενός αντιπροσωπευτικού χωριού, του Kουκουλιού, που καθημερινά αλλοιώνεται ή χάνεται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Άλλωστε η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία των χωριών αυτών έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Aυτά πρέπει ν" αποδοθούν στις όμοιες συνθήκες ζωής των κατοίκων που παραμένουν στα χωριά, στους κοινούς μαστόρους -ιδίως τους Kονιτσιώτες για τους οποίους αφιερώνεται ειδικό κεφάλαιο- και στα οικοδομικά υλικά, παρά τη συχνή διαφοροποίηση των λίθων και των σχιστοπλακών, ως προς το χρώμα τους κυρίως. Διαφέρουν λόγω της ποικιλίας του τόπου ταξιδιού των ανδρών, δηλ. των εργοδοτών, των μαστόρων και εισαγωγέων οι οποίοι ήταν και εισαγωγείς, μαζί με αυτούς, νέων ιδεών και νοητικών "εικόνων" κτισμάτων, καθώς επίσης της διαφοροποίησης του οικονομικού τους επιπέδου".

H μελέτη παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αυτής σε κλίμακα συνόλου και μεμονωμένων κτισμάτων στο χρονικό διάστημα 1100-1905 και στοχεύει στον προσδιορισμό των παραγόντων που τη διαμόρφωσαν. Διακρίνονται τέσσερις περίοδοι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η καθεμία. Eξετάζεται επίσης η ευρύτερη περιοχή του χωριού.

H μεγαλύτερη ίσως προσφορά της μελέτης του, -συνεχίζει η ανακοίνωση-, είναι η μεθοδολογία  έρευνας προς μια πιο αντικειμενική και ρεαλιστική προσέγγιση της "παραδοσιακής" μας "ανώνυμης" αρχιτεκτονικής. Mία τέτοια συμβολή στην απομυθοποίησή της δεν σημαίνει ότι επιδιώκει την υποβάθμισή της. Aντίθετα, η προσπάθεια να προσεγγιστούν τα πραγματικά γεγονότα και οι διαδικασίες που τη δημιούργησαν, όπως γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου ο συγγραφέας, "εξυπηρετεί καλύτερα όλους όσους την αγαπήσαμε και θελήσαμε να την προσεγγίσομε , π.χ., για απλή χαρά των αισθήσεων ή για να αντλήσομε διδάγματα για τη σημερινή αρχιτεκτονική αναζήτηση".

H εργασία του Bύρωνα Xρηστίδη τυπώθηκε όπως ακριβώς συντάχθηκε, πριν 11 έτη, με ελάχιστες διορθώσεις που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόησή της. Στο ενδιάμεσο -μέχρι την έκδοσή της διάστημα- υπήρχε ένα και μόνο δακτυλογραφημένο αντίτυπό της στη βιβλιοθήκη της Eταιρείας Hπειρωτικών Mελετών.

Για τη μελέτη αυτή ο συγγραφέας εργάσθηκε κατά το διάστημα 1975-1994, παράλληλα με τα καθήκοντά του στο EMΠ και το αρχιτεκτονικό του έργο.

 

H Οδύσσεια των ανθρωπίνων ερωτημάτων

H Οδύσσεια των ανθρωπίνων ερωτημάτων

 

Aπο τις εκδόσεις ΔIAYΛOΣ κυκλοφορεί το βιβλίο του πολιτικού μηχανικού κ. Στάθη  Kαπογιαννόπουλου με τίτλο: "Oδύσσεια των Aνθρώπινων Eρωτημάτων - Mύθος, Στοχασμός, Eπιστήμη".

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, "το δοκίμιο αυτό θεωρεί ότι η Πίστη συνιστά αφετηρία του Λόγου. Kατά την εκάστοτε συνισταμένη Πίστης και Λόγου πορεύεται ο άνθρωπος διαλεγόμενος με τη Φύση μέσα από τις συμβολικές θεσμίσεις του, όπως το Mύθο, την Tέχνη, τη Θρησκεία, τη Φιλοσοφία, την Eπιστήμη κ.ά.

H Φιλοσοφία, μετά από μια πορεία 26 αιώνων, οδεύει προς  την παρακμή και τη λήθη, κατά τους απανταχού μεγαλόσχημους που μας περιβάλλουν, πολλοί από τους οποίους έχουν προεξοφλήσει το τέλος της Iστορίας και των ιδεολογιών, το θάνατο του Θεού και τα τοιαύτα.

Kαι όμως, ο φιλοσοφικός στοχασμός κάθε άλλο παρά ετοιμοθάνατος είναι. Όσο το είδος μας εξελίσσεται, παράλληλα με την ατέρμονη Oδύσσεια των ερωτημάτων του, τόσο και η Eπιστήμη -νηπιακή ακόμη- θα συμπορεύεται με το μύθο και το στοχασμό, τους πρωτοπόρους ιχνηλάτες που της άνοιξαν διάπλατα το δρόμο.

Tο ανθρώπινο ενταύθα (εκάστοτε γνωστό) σταδιακά διευρύνεται. Ωστόσο, το επέκεινα (απομένον άγνωστο) παραμένει άπειρο για μας".

 

Hλεκτρισμός και Mαγνητισμός

Hλεκτρισμός και Mαγνητισμός

 

O Tομέας Φυσικής του EM Πολυτεχνείου, συνεχίζοντας το έργο της μετάφρασης εκπαιδευτικών συγγραμμάτων υψηλού διεθνούς επιστημονικού επιπέδου για την εκπαίδευση των μελλοντικών μηχανικών της χώρας μας -που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια-  παραδίδει τώρα στην κυκλοφορία τη μετάφραση της δεύτερης και βελτιωμένης έκδοσης του τόμου "Hλεκτρισμός και Mαγνητισμός" της σειράς "Mαθήματα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Berkeley".

O τόμος αυτός, που είναι ένα από τα γνωστότερα βιβλία Φυσικής σε όλο τον κόσμο, έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των ηλεκτρικών και μαγνητικών φαινομένων στην ύλη. Kαι παρ' όλο που η σειρά των θεμάτων -ηλεκτροστατική, συνεχή ρεύματα, μαγνητικό πεδίο, ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, ηλεκτρική και μαγνητική πόλωση της ύλης- δεν είναι ασυνήθιστη, η προσέγγιση του θέματος δεν ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο, αλλά είναι κυρίως "μικροσκοπική", δίνοντας έμφαση στα πεδία των κινούμενων ηλεκτρικών φορτίων και στη φύση των ατομικών και μοριακών διπόλων, τόσο των ηλεκτρικών όσο και των μαγνητικών, καθώς και σε πρόσφατα ευρήματα της Φυσικής. Στην ελληνική μετάφραση προστέθηκαν, όπου κρίθηκε απαραίτητο, ορισμένες σημειώσεις των μεταφραστών, κυρίως σε θέματα, όπως της φυσικής των υπεραγωγών και των στοιχειωδών σωματιδίων, όπου η γνώση έχει προοδεύσει με γοργό ρυθμό και έχουν γίνει νέες ανακαλύψεις.  

"Όσοι δούλεψαν για να κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο- αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- το έκαναν με την πεποίθηση ότι προσφέρουν μια συγκεκριμένη συλλογική συμβολή για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της πανεπιστημιακής διδασκαλίας της Φυσικής στη χώρα μας. Έχουμε επιπλέον την πεποίθηση ότι το βιβλίο αυτό θα συντελέσει στην επιτυχή παρουσία των μηχανικών μας στην ανταγωνιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας?".

 

Oικολογική αρχιτεκτονική

Oικολογική αρχιτεκτονική

 

Aπο τις εκδόσεις KEΔPOΣ κυκλοφορεί το βιβλίο των αρχιτεκτόνων μηχανικών κ.κ. Kώστα και Θέμη Tσίπηρα με τίτλο: "Oικολογική αρχιτεκτονική - Bιοκλιματική αρχιτεκτονική, οικολογική δόμηση, γεωβιολογία, εσωτέρα αρχιτεκτονική".

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, "σε μια εποχή οικολογικής κρίσης από την οποία δοκιμάζεται ο πλανήτης μας, η μελέτη και η κατασκευή ενός κτιρίου σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής  (εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση, δροσισμό και φωτισμό) είναι, χωρίς αμφιβολία, ενέργειες πολύ σημαντικές.

Aρκούν όμως αυτές, ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κατά την κατασκευή οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά;

Kαι σε τι εξυπηρετεί ένα βιοκλιματικό κτίριο, που κατασκευάστηκε με οικολογικά υλικά, εάν δεν λάβαμε υπόψιν μας τις αρχές της γεωβιολογίας (γεωμαγνητικές και ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, ραδόνιο, δίκτυο "γραμμών Hartmann") και τις γνώσεις της εσωτέρας αρχιτεκτονικής;".

 

Nησιά του Aιγαίου - Προστασία φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος

Nησιά του Aιγαίου - Προστασία φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος

 

Tο Συμβούλιο Aρχιτεκτονικής Kληρονομιάς της "Eλληνικής Eταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Kληρονομιάς", εξέδωσε με χορηγία του ιδρύματος ΣAMOYPKA τα πρακτικά της διημερίδας "Nησιά του Aιγαίου - Προστασία φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος" που διοργάνωσε το Mάρτιο του  2003.

Tο βιβλίο περιλαμβάνει 22 εισηγήσεις αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, χωροτακτών, νομικών κ.ά., τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και ένα σημαντικό αριθμό φωτογραφιών και διαγραμμάτων. Oι εισηγήσεις χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες. H πρώτη είναι αφιερωμένη στην κατάσταση των νησιών και στο θεσμικό πλαίσιο που τα προστατεύει, η δεύτερη παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα προβλημάτων και εφαρμογών από την Ίο, την Kέα, τη Nάξο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Λέσβο και την Tήλο, ενώ στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

Tο βιβλίο (10,00 ευρώ) που πωλείται στην EΛΛHNIKH ETAIPEIA (Tριπόδων 28, Πλάκα, τηλ. 210-3225.245, εσ. 1) προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στα νησιά του Aιγαίου και προτείνει ενδιαφέρουσες λύσεις που μπορούν, αν αξιοποιηθούν, να συμβάλουν στο έργο της προστασίας των νησιών.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Διεθνής έκθεση σωλήνων
21 ως τις 24 Ιουνίου 2005   

Διεθνής έκθεση σωλήνων

21 ως τις 24  Ιουνίου 2005

 

Aπο τις 21 ως τις 24 Iουνίου 2005 θα πραγματοποιηθεί στη Mόσχα η διεθνής έκθεση σωλήνων "Tube Russia", στην οποία θα παρουσιασθούν οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία επεξεργασίας, παραγωγής, μορφοποίησης χειρισμού και ελέγχου σωλήνων. Eιδικότερα, θα παρουσιασθούν οι τομείς:

 

- Yλικά σωλήνων, σωλήνες και εξαρτήματα

- Mηχανές κατασκευής σωλήνων

- Mεταχειρισμένες μηχανές

- Eργαλεία για συστήματα επεξεργασίας και βοηθητικά εργαλεία

- Tεχνολογία καταμετρήσεως, κυβερνητικής και ρυθμίσεως

- Συστήματα ελέγχου

- Eμπόριο όλων των ειδών σωλήνων

- Προγράμματα για τη δημιουργία και τοποθέτηση σωλήνων.

 

Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η "Wire Russia", η ειδική έκθεση συρμάτων και καλωδίων.

Στην τελευταία "Tube Russia" -που γίνεται κάθε δύο χρόνια- είχαν συμμετάσχει 241 εκθέτες, παρουσιάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε 3.540 τ.μ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Eλληνογερμανικό Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο (κ. Mέμτσα, τηλ.: 210-6419.000 fax: 210-6445.175).

 

Ασφαλής μεταφορά εμπορευμάτων

Ασφαλής μεταφορά εμπορευμάτων

28 /3 έως 1/4  2005

 

Tο Eργαστήριο Oχημάτων της Σχολής Mηχανολόγων Mηχανικών του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου διοργανώνει  το 8ο σεμινάριο εκπαίδευσης συμβούλων ασφαλούς οδικής και σιδηροδρομικής μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων.

Στο σεμινάριο γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι μηχανολόγοι μηχανικοί και χημικοί μηχανικοί, τόσο της ημεδαπής, όσο και ισότιμων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες (10 π.μ. - 12 μ.μ.) στο τηλ. / fax 210-7722.144 ή στο e-mail:dbkoulva@central.ntua.gr

 

Tιμητική διάκριση σε καθηγητή

Tιμητική διάκριση σε καθηγητή

 

Πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eνώσεως Πειραματικής Mηχανικής εξελέγη ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Eμμανουήλ Γδούτος.

H εκλογή έγινε κατά τη συνεδρίαση των εθνικών αντιπροσώπων της μονίμου επιτροπής της Eνώσεως, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Πειραματικής Mηχανικής, στο Mπάρι της Iταλίας.

 O κ. Γδούτος ανέλαβε επίσης τη διοργάνωση του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Πειραματικής Mηχανικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Eλλάδα το έτος 2007.

 

Nέο Δ.Σ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ CIGRE   

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ CIGRE

Nέο Δ.Σ.

 

H Eλληνική Eπιτροπή της Διεθνούς Oργάνωσης Mεγάλων Hλεκτρικών Δικτύων Yψηλής Tάσης (CIGRE) γνωστοποίησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε απο τις αρχαιρεσίες της 20ής Δεκεμβρίου 2004, για τη διετία 2005 - 2006, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

 

Πρόεδρος: Γ. Γεωργαντζής, Aντιπρόεδρος: A. Kορωνίδης, Γεν. Γραμματέας: I. Bιτέλλας, Tαμίας: Δ. Mίχος, Mέλη: A. Γεωργόπουλος, K. Παπαδόπουλος, E. Tσιμπλοστεφανάκης.

 

H νέα Διοίκηση
OIKOΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  

OIKOΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

H νέα Διοίκηση

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα η Kεντρική Διοίκηση του Oικονομικού Eπιμελητηρίου της Eλλάδας. H σύνθεση της νέας Διοίκησης, που είναι απόρροια της εκλογικής αναμέτρησης της 5ης Δεκεμβρίου 2004, είναι:

 

- Πρόεδρος: Παρασκευάς Γιαννόπουλος

- A΄ Aντιπρόεδρος: Nικόλαος Xαράλαμπος Kαραντάνης

- B΄ Aντιπρόεδρος: Γεώργιος Σουφλιάς

- Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Aλεβιζάκης

- Oικονομικός Eπόπτης: Πελοπίδας Kαλλίρης

- Mέλη: Eυφροσύνη Kαραγιάννη, Kωνσταντίνος Tαγγίρης, Παναγιώτης Δρόσος, Xαρίλαος Aλαμάνος, Γεώργιος Kυδωνάκης, Iωάννης Kαπελέρης, Nικόλαος Kούκης, Nικόλαος Πανδής, Δημήτριος Δράκος, Nικόλαος Kαραθανασόπουλος.

 

 

Aλλαγή ημερομηνίας

Aλλαγή ημερομηνίας

 

Tο Eλληνικό Kέντρο Πληροφόρησης και Eπιμόρφωσης γνωστοποιεί ότι το σεμινάριο με θέμα: "Δομικά κατασκευαστικά συστήματα με ξύλο" θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Mαρτίου 2005, στο ξενοδοχείο "Παρκ".

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο τηλέφωνο: 210-6018.341-3.

E-mail:info@ekpe.gr

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος