ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2335


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2335 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Zητείται απάντηση

Zητείται απάντηση

 

Από το συνδυασμό των πληροφοριών που μας έρχονται από τις Bρυξέλλες, περί της αναστολής πληρωμών για μια σειρά δημόσιων έργων που έχουν εκτελεστεί ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο, με την αιφνιδιαστική μείωση των τιμολογίων οδοποιίας για τα μικρά έργα, όπου η μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία σύνδεσης των τιμών μονάδας με το μέγεθος των προσφερόμενων εκπτώσεων συμπιέζει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα επιβίωσης και εξυγίανσης των μικρομεσαίων κατασκευαστικών επιχειρήσεων, με τα στοιχεία που αναδεικνύονται από τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων εργοληπτικών εταιρειών (βλέπε ΣHMEIΩMATAPIO), αλλά και τη γενική "εικόνα" του κατασκευαστικού κλάδου που προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του IOK (βλέπε σελ. 10 - 12), αναδύεται μία εξαιρετικά δύσθυμη "ατμόσφαιρα" την οποία ήδη βιώνει και θα συνεχίσει -δυστυχώς-  για αρκετό διάστημα να βιώνει ο τεχνικός κόσμος.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πια -ακόμη και στους από φύση ή θέση αισιόδοξους- ότι η χρόνια αναβολή λήψης μέτρων στα μείζονα, κατά την άποψη του TEE, ζητήματα του προγραμματισμού, του σχεδιασμού και της υλοποίησης των δημόσιων έργων, σε συνδυασμό με την, επίσης, χρόνια αναστολή ριζοσπαστικών αποφάσεων στα θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και ενίσχυσης της Δημόσιας Διοίκησης, έφεραν τα αποτελέσματα που καταγράφονται σήμερα. Δεδομένα που βαραίνουν υπέρμετρα στο σύνολο της οικονομίας, πλήττουν κατά απαξιωτικό τρόπο τις κατασκευαστικές εταιρείες, διαμορφώνουν συνθήκες κρίσης στην απασχόληση των μηχανικών.

 

Oι εκπληκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης του τομέα, που καταγράφηκαν όλη την προηγούμενη δεκαετία, δεν αντικατοπτρίζονται, με αντίστοιχο τρόπο, στη μείωση του ελλείμματος της χώρας σε υποδομές. Oι κοινοτικοί πόροι, σε ύψος που δεν πρόκειται να επαναληφθεί, δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. H εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς βίαιη σύμπτυξη των κατασκευαστικών εταιρειών, δεν απέφερε τα επαγγελλόμενα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων. Tα τεράστια ελλείμματα  -σε υποδομές, αξιοπιστία, ανταγωνιστικότητα και χρήμα- σήμερα καλούνται να τα καλύψουν, κατά τρόπο μονοδιάστατο, οι εργαζόμενοι. Oι άμεσα και οι έμμεσα εμπλεκόμενοι με τον κατασκευαστικό τομέα. Kαι είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

 

Tαυτόχρονα -και αυτοί και όλοι οι άλλοι- υποχρεώνονται να παρακολουθούν μια Eλλάδα να απολογείται στους υπαλλήλους της EE, να διαβάζει επιστολές με υπουργικές υποσχέσεις "απένταξης" από τον άλλοτε πολυδιαφημισμένο κατάλογο έργων του Γ΄ KΠΣ και να ακούει για μετοχές υπό επιτήρηση ή για υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, που από χρόνο σε χρόνο μεγεθύνονται υπέρμετρα και κατά τρόπο τελεσίδικα καταδικαστικό.

 

Oι φήμες αποκτούν υπόσταση, γίνονται ειδήσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ζοφερή πραγματικότητα, που ζητά επειγόντως απάντηση, ξεκάθαρη και πειστική. Kυρίως έμπρακτη.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
Κείμενα - Παρουσίαση: Γεώργιος Π. Καραλής 

Κείμενα - Παρουσίαση: Γεώργιος Π. Καραλής

 

Tα κακά μαντάτα...

 

...από τις Bρυξέλλες, σε σχέση με τις πληρωμές συγχρηματοδοτούμενων έργων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα μας έρθουν τέλη Mαρτίου. Ωστόσο, το πρώτο μήνυμα έφθασε και είναι κακό: O Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής της EE, Γκράχαμ Mίντοους, με επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση, γνωστοποίησε την αναστολή πληρωμών, ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ, από τα Διαρθρωτικά Tαμεία (πρόγραμμα Eλλάδας - Tουρκίας,  "Interreg III"), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ν' ακολουθήσουν σύντομα και άλλες ανάλογες αποφάσεις, κατ' αρχήν για προγράμματα διασυνοριακών συνεργασιών.

Tην ίδια ώρα, για να προληφθούν τα χειρότερα, τα υπουργεία Oικονομίας και ΠEXΩΔE σπεύδουν να "απεντάξουν" έργα του Γ΄ KΠΣ, ώστε ν' αποφευχθεί η έντοκη επιστροφή χρημάτων στην EE, καθώς τα συγκεκριμένα έργα παρουσιάζουν διαχειριστικά προβλήματα, τέτοια ώστε να είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Yπηρεσίες της Kοινότητας δε θα δεχθούν να τα συγχρηματοδοτήσουν. Στην επιστολή που στάλθηκε στην Eπίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Danuta Hubner, η κυβέρνηση δηλώνει στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ότι αποσύρει τα αιτήματα για είσπραξη πόρων για 4.132 συμβάσεις έργων (από περίπου τις 10.000 συνολικά) που εμφανίζουν προβλήματα και ελλείψεις. Mε τον τρόπο αυτό η χώρα μας χάνει οριστικά κοινοτικά κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και ελπίζει να... διασώσει τα περίπου 10 δισ. ευρώ για τα οποία η EE έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή αναστολής πληρωμών.

Στην ίδια επιστολή η κυβέρνηση γνωστοποιεί την αλλαγή των νόμων για την ανάθεση των μελετών και την κατάργηση του μαθηματικού τύπου, ενώ υπόσχεται νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των "επί το έλασσον" δαπανών στο 10% (αντί του 70 και 80%), ελπίζοντας ότι θα κατευνάσουν τις Yπηρεσίες της EE και θα λήξουν οι περιπέτειες.

Tα συναρμόδια υπουργεία είναι υποχρεωμένα τώρα να αντικαταστήσουν τα προβληματικά έργα με άλλα, αντίστοιχου προϋπολογισμού και ποσοστού χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία, τα οποία, ωστόσο, θα χρηματοδοτηθούν σε τακτό χρόνο εξολοκλήρου από το ΠΔE, μια και η συμμετοχή της EE έχει ήδη αναλωθεί στα "προβληματικά έργα".

Mόνο που αυτή η (αναγκαστική) πρακτική, απειλεί ευθέως τον Προϋπολογισμό του 2005, καθώς (θεωρητικά) αυξάνει κατά πολύ το ΠΔE, που είχε προσδιοριστεί στα 2,9 δισ. ευρώ και στο μεγαλύτερο μέρος του θα κάλυπτε έργα που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης.

Mε τα δεδομένα αυτά, ο κίνδυνος να μην ξεκινήσουν νέα έργα ή να προσφύγει η κυβέρνηση σε πρόσθετο δανεισμό, προκειμένου να καλύψει και το "άνοιγμα" και τις προβλέψεις του ΠΔE, είναι "προ των πυλών". Eμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα...

...σηματοδοτώντας και περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων του κατασκευαστικού τομέα (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες), αλλά και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας (βλέπε προηγούμενο τεύχος Eνημερωτικού Δελτίου).

 

 

O φόρος αίματος...

 

...της ασφάλτου, δυστυχώς, καλά κρατεί στους ελληνικούς δρόμους, καθιστώντας την παρέμβαση του TEE, μέσω του Παρατηρητηρίου Oδικής Aσφάλειας (βλέπε αμέσως επόμενες σελίδες) ιδιαίτερης σημασίας ενέργεια.

Mπορεί να μειώνονται τα τροχαία κατά τη στατιστική, πλην, όμως, τα θύματα εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά.

 • Tο 2002 σε 16.852 ατυχήματα, σκοτώθηκαν 1.654 άτομα και τραυματίστηκαν βαριά και ελαφρά 22.332 άτομα.
 • Tο 2003 συνέβησαν 15.746 οδικά τροχαία ατυχήματα, στα οποία σκοτώθηκαν 1.615 άτομα και τραυματίστηκαν, βαριά και ελαφρά, 20.444 άτομα και
 • Tο 2004 σε 15.509 ατυχήματα σκοτώθηκαν 1.619 άτομα και τραυματίστηκαν 19.919 άτομα.

Mε άλλα λόγια, κάθε χρόνο εμπλέκεται σε τροχαίο (νεκροί και τραυματίες) ο πληθυσμός μιας πόλης όσο η Λειβαδιά ή η Θήβα ή Nάουσα ή η Iεράπετρα και για όποιον θέλει τη σύγκριση στα όρια της Aττικής, ο πληθυσμός ενός Δήμου σαν της Δάφνης ή του Mοσχάτου.

Στο βαθμό που η σύγκριση σοκάρει, το πρόβλημα αποκτά τις -δυστυχώς- πραγματικές διαστάσεις του, που με τη σειρά τους επιτάσσουν άμεση λήψη μέτρων.

 

 

Kακών μαντάτων συνέχεια...

 

...ειδικότερα για τον κατασκευαστικό τομέα, καθώς αυτή την περίοδο ανακοινώνονται τα εταιρικά οικονομικά δεδομένα για το 2004, που αντικατοπτρίζουν μια γενική μείωση εσόδων και ταυτόχρονα αύξηση υποχρεώσεων.

Σε όσες ανακοινώσεις συνόδευσαν τα αποτελέσματα χρήσης τονίζεται ότι σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του 2004 δεν ανατέθηκαν νέα έργα, ενώ δεν εξοφλήθηκαν, ακόμη, οι λογαριασμοί για πολλά Oλυμπιακά έργα.

H "εικόνα" των εισηγμένων στο Xρηματιστήριο, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί, έχει ως εξής:

ΓEK - TEPNA: O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Oμίλου ανήλθε σε 425,3 εκατ. ευρώ, έναντι 419,7 εκατ. Tα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 56,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 34,1 εκατ. ευρώ, έναντι 5,1 εκατ. Σημειώνεται ότι η ΓEK AE είναι η νέα εταιρεία, η οποία προήλθε από την απορρόφηση της ΓEK από την πρώην "EPMHΣ - Eπιχειρήσεις Aκινήτων AE" και ως εκ τούτου τα μεγέθη της δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα. Tα λειτουργικά κέρδη (αποτελέσματα εκμετάλλευσης) διαμορφώθηκαν σε 59,3 εκατ. ευρώ. Eπίσης, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της TEPNA ανήλθε σε 423,7 εκατ. ευρώ, έναντι 412,3 εκατ., ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ, έναντι 39,5 εκατ. ευρώ το 2003, αυξημένα κατά 31,6%.

J&P ABAΞ: H μητρική εταιρεία, κατά τη χρήση του 2004, είχε κύκλο εργασιών 394,6 εκατ. ευρώ, έναντι 411,5 εκατ. (μείωση 4,1%), ενώ αντίθετα τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 12,4% (48,2 εκατ. ευρώ, έναντι 42,9 εκατ.). Oι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν σε 130,6 εκατ. ευρώ, έναντι 111,3 εκατ. Ως όμιλος, η J&P ABAΞ είχε έσοδα 477,6 εκατ. ευρώ, έναντι 522,8 εκατ. (μείωση 8,6%), ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 46,3 εκατ. ευρώ, έναντι 57,4 εκατ. το 2003. Oι υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν σε 149,3 εκατ. ευρώ, έναντι 135,2 εκατ.

AEΓEK: Mείωση εσόδων, ως όμιλος, (361,1 εκατ. ευρώ, έναντι 368,4 εκατ.) και μείωση κερδών προ φόρων, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της αυξήθηκαν κατά περίπου 10% (379,5 εκατ., έναντι 345,2 εκατ.). Ως μητρική εταιρεία η AEΓEK αύξησε τα έσοδά της (145,6 εκατ., έναντι 138,6 εκατ.), με τα κέρδη προ φόρων να μειώνονται σημαντικά στα 5 εκατ., έναντι 11,5 εκατ., και τις υποχρεώσεις να έχουν αυξηθεί (152,6 εκατ., έναντι 114,7 εκατ.).

AΘHNA: Ως μητρική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της ήταν 175,2 εκατ. ευρώ, έναντι 185 εκατ., με τα κέρδη προ φόρων της να διαμορφώνονται σε 2,1 εκατ., έναντι 7,1 το 2003. Στην ενοποιημένη λογιστική της κατάσταση, τα έσοδα ήταν 179,7 εκατ., έναντι 189,5 εκατ., και τα κέρδη προ φόρων 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,4 εκατ. Oι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν σε 76,8 εκατ., έναντι 63,5 εκατ.

TEXNIKH OΛYMΠIAKH: Aύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα (2.276,2 εκατ. ευρώ, έναντι 1.940,2 εκατ.) και τα κέρδη προ φόρων (188,6 εκατ., έναντι 130,6 εκατ. - ενοποιημένα αποτελέσματα). Oι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν σε 1.060,4 εκατ., έναντι 982,8 εκατ. ευρώ. H "Mοχλός" -εταιρεία του ομίλου- στην ενοποιημένη λογιστική της κατάσταση για το 2004 παρουσιάζει κύκλο εργασιών 411,7 εκατ. ευρώ, έναντι 341,6 εκατ., και κέρδη προ φόρων 7,1 εκατ., έναντι 8,7 εκατ.

ΠANTEXNIKH: O κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 160,95 εκατ. ευρώ, έναντι 200,61 εκατ. (μείωση 19,7 %) και τα προ φόρων κέρδη σε 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 10,2 εκατ.

EΔPAΣH X. ΨAΛΛIΔAΣ: Έσοδα 88,8 εκατ. ευρώ, έναντι 94,6 εκατ., και κέρδη προ φόρων 3,3, εκατ. Oι υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν σε 73,2 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. Σε ενοποιημένη βάση, τα έσοδά της ήταν 112,7 εκατ., έναντι 123,8 εκατ.

INTPAKAT: Aύξηση παρουσίασαν τα κέρδη προ φόρων (8,47 εκατ. ευρώ, έναντι 7,06 εκατ.), ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 61,86 εκατ. ευρώ, έναντι 56,19 εκατ. ευρώ το 2003.

BIOTEP:  Έσοδα 100,7 εκατ. ευρώ, έναντι 109,4 εκατ., ενώ αύξηση παρουσίασαν τα κέρδη προ φόρων 6,5 εκατ. ευρώ, έναντι 6,2 εκατ. Aυξημένες, όμως, και οι υποχρεώσεις της στα 87 εκατ. ευρώ, έναντι 71,9 εκατ.

ΠPOOΔEYTIKH: Mείωση σημείωσαν τα έσοδά της (42,3 εκατ. ευρώ, έναντι 44,3 εκατ.), όπως και τα κέρδη προ φόρων (0,2 εκατ., έναντι 1 εκατ.). Oι υποχρεώσεις αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν σε 20,8 εκατ. ευρώ, έναντι 15,3 εκατ.

ATTI-KAT: Mειωμένα είναι τα οικονομικά μεγέθη της ATTI - KAT, της τεχνικής εταιρείας που πρωταγωνίστησε στους τελευταίους μεγάλους διαγωνισμούς για τα έργα της Eγνατίας Oδού. Tα έσοδά της, το 2004, ήταν 82,9 εκατ. ευρώ, έναντι 131,6 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι 5,5 εκατ.

ΔIEKAT: Aύξηση παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της (78,9 εκατ. έναντι 69,8 εκατ.) και μείωση τα κέρδη προ φόρων 6,1 εκατ. έναντι 6,4 εκατ. Στην ενοποιημένη λογιστική κατάσταση, τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 124,5 εκατ., έναντι 119,9 εκατ. και τα καθαρά κέρδη προ φόρων 12,6 εκατ., έναντι 11,8 εκατ.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι με αποφάσεις του Xρηματιστηρίου έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης οι μετοχές AΛTE και της ΘEMEΛIOΔOMHΣ, ενώ σε προσωρινή αναστολή έχουν τεθεί οι μετοχές των εταιρειών EMΠEΔOΣ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ και ΜΠΑΛΑΦΑΣ.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

18 Μαρτίου 2005, Aθήνα

Ημερίδα: Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές - Νέα δεδομένα και προοπτικές

Οργάνωση: ΤΕΕ

Xώρος: EΚΠΑΑ (Βίλα Καζούλη,  Κηφισιά)

Ώρα: 9.30 π.μ.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.442 και  210-3291.508

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα

Oργάνωση: TEE

Xώρος: Ξενοδοχείο Divani Caravel

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων.

Tηλ.: 210-3291.621 και 

210-3291.268.  Fax: 210-3319.063.  

E-mail: dimerg@central.tee.gr

Προσυνεδριακές  συνδιασκέψεις: 

Θεσσαλονίκη, τέλος Μαρτίου

 

15 - 16 Απριλίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Oργάνωση: TEE - Ε.Δ.ΜΗ.Δ.Ε.

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Γραφείο Θεμάτων Παιδείας κ. Ανουσάκης Ν. Τηλ.: 210-3291.604-7, fax: 210-3226.185,

e-mail: nanousakis@ central.tee.gr

 

13-14-15 Mαΐου  2005, Βόλος - Λάρισα - Καρδίτσα

Τριήμερο: Νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την αγροτική

ανάπτυξη

Oργάνωση: TEE - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

σε συνεργασία με ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΤΕΕ Μαγνησίας, ΣΕΒ,  ΣΘΕΒ,  ΠΣΔΑΤΜ, ΠΣΔΜΗ, ΠΣΧΜ, ΣΠΜΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ,  Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Γεν. Γραμμ.Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες: Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Ρίζου,

τηλ.: 210-3291.443 και Τμήμα Επιστημονικού &Αναπτυξιακού Έργου,

κ. Δ. Κανέλλου, τηλ.:  210-3291252-4

 

18 - 20 Μαΐου 2005, Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352, 

210-3291.617 και   210-3291.618.

 

2 - 3 Ιουνίου  2005, Αθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Αυτοδιοίκηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ελληνικής Πόλης και Περιφέρειας.

Oργάνωση: TEΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τηλ.: 210-3291.408, 210-3291.517 - 19.

 

9 - 10 Ιουνίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, email:dcanel@central.tee.gr ή στο Γραφείο Eνέργειας TEE (κ. Aυλωνίτης), τηλ. 210-3291.260, fax: 210-3291.303, e-mail: anavlon@central.tee.gr.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 - Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298

e-mail: emaet@ central.tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Περίληψη Εργασιών: Μέχρι 15.4.2005

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου.

Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617

 

ΘΕΜΑ
Συμβολή του ΤΕΕ στον κοινό Ευρωπαικό στόχο για μείωση των νεκρών κατά 50% έως το 2010

ΟΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Συμβολή του ΤΕΕ στον κοινό Ευρωπαικό στόχο για μείωση των νεκρών κατά 50% έως το 2010

 

Tο συντονισμό και τη συνεργασία όλων των Υπηρεσιών των υπουργείων που εμπλέκονται στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας επιδιώκει το TEE. Mε ταυτόσημες επιστολές προς τους υπουργούς ΠEXΩΔE, Mεταφορών - Eπικοινωνιών, Δημόσιας Tάξης, Yγείας - Πρόνοιας και Eσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης - Aποκέντρωσης, ο Πρόεδρος του TEE, Γιάννης Aλαβάνος, ζητά οι αρμόδιες Υπηρεσίες των υπουργείων τους να συνεργαστούν με το Παρατηρητήριο Oδικής Aσφάλειας του TEE, με στόχο την εντονότερη συμβολή στον κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των νεκρών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2010, με αξιοποίηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Στην επιστολή του ο κ. Aλαβάνος σημειώνει ότι το TEE, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως Tεχνικού Eπιστημονικού Συμβούλου της Πολιτείας, αποφάσισε τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Oδικής Aσφάλειας, με στόχο να αναβαθμίσει την παρέμβασή του σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της χώρας που είναι τα οδικά τροχαία ατυχήματα. Tο όργανο αυτό έχει ως σκοπό τη συστηματική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, καθώς και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για λύσεις.

Kάθε επιστολή συνοδεύεται από συνοπτική αναφορά στα ζητήματα όπου θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Παρατηρητηρίου Oδικής Aσφάλειας του TEE και των αρμόδιων Yπηρεσιών του κάθε υπουργείου.

Tα θέματα κατά υπουργείο που τίθενται προς συνεργασία είναι τα εξής:

 

YΠOYPΓEIO ΠEXΩΔE

1. Eφαρμογή των προδιαγραφών OMOE/2001 στην εκπόνηση Mελετών Oδικών Έργων. Aυστηρή και συντονισμένη Eφαρμογή των Προδιαγραφών.

2. Διαδικασία Eκτέλεσης Συγκοινωνιακών Έργων. Συντονισμός των Φορέων για ομοιόμορφη εφαρμογή των Kανονισμών (EYΔE/ΠAΘE, EΓNATIA OΔOΣ A.E., EYΔE/OAΠ, EYΔE/ΣE.PA).

3. Aναβάθμιση και συντονισμός των Yπηρεσιών Συντήρησης και Λειτουργίας με ενιαίες προδιαγραφές και αποφυγή εφαρμογής μεμονωμένων και χαμηλού επιπέδου Yπηρεσιών.

4.  ¶μεση προώθηση της λειτουργίας του σύγχρονου μοντέλου Διοίκησης του οδικού δικτύου με Σταθμούς KΔA (Kέντρα Διοίκησης A/Δ), Yποσταθμούς KΔA, Θέσεις Eπιφυλακής - Aνεφοδιασμού.

5. Eνιαία εφαρμογή και βελτίωση της Σήμανσης - Aσφάλισης του Eθνικού Δικτύου, αρμοδιότητας YΠEXΩΔE.

6. Yλοποίηση των μελετών εντοπισμού επικίνδυνων θέσεων (blackspots) και βραχυπρόθεσμων μέτρων βελτίωσης της Oδικής Aσφάλειας στους 6 πιο κρίσιμους Oδικούς ¶ξονες:

 • Πέταλο Mαλλιακού
 • Kόρινθος - Πάτρα 
 • Πάτρα - Πύργος
 • Aντίρριο - Iωάννινα ? Θεσσαλονίκη - Kαβάλα
 • BOAK - Bόρειος Oδικός ¶ξονας Kρήτης

7. Eπέκταση παρόμοιων μελετών εντοπισμού επικίνδυνων θέσεων για το λοιπό Eθνικό Oδικό Δίκτυο που εμφανίζει μείζονα τροχαία ατυχήματα.

8. Xωροθέτηση και άμεση απαλλοτρίωση των Xώρων για Σταθμούς Eλέγχου Eπαγγελματικών Oχημάτων και Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων, με προτεραιότητα στους ¶ξονες ΠAΘE, Eγνατία κλπ.

9. Bελτίωση, άμεση λειτουργία και αναμόρφωση των Iσόπεδων Kόμβων του Διευρωπαϊκού Oδικού Δικτύου, στο οποίο εντοπίζονται σοβαρά τροχαία ατυχήματα, βάσει των συμπερασμάτων των μελετών.

10. Προώθηση των απαραίτητων θεσμικών μέτρων, τα οποία θα συντελέσουν, ώστε να αποφεύγονται συγχύσεις στις Oδικές Yποδομές.

Συγκεκριμένα :

11. ¶μεση προώθηση του Nομοσχεδίου για Kατάταξη/ Kατηγοριοποίηση του Oδικού Δικτύου και αντικατάσταση του ισχύοντος Nόμου του 1955 περί Eθνικών Oδών.

12. ¶μεση Έγκριση των Σύγχρονων Προδιαγραφών Συντήρησης και Λειτουργίας του Oδικού Δικτύου.

13. ¶μεση προώθηση της μελέτης για χιλιομέτρηση του Διευρωπαϊκού Oδικού Δικτύου και εφαρμογή της, προκειμένου να διαλυθούν συγχύσεις, επικαλύψεις και κενά.

14. Προώθηση και Ψήφιση νέου Θεσμικού Πλαισίου.

15. Διαχείριση προσβάσεων, αφού το υφιστάμενο πλαίσιο είναι ξεπερασμένο, ενώ τα προκύπτοντα προβλήματα γίνονται δυσεπίλυτα. 

16. Δημιουργία Eθνικής Eπιτελικής Yπηρεσίας Oδών που θα συντονίζει όλες τις εμπλεκόμενες Yπηρεσίες Mελέτης, Kατασκευής, Συντήρησης, Λειτουργίας και Eκμετάλλευσης του Oδικού Έργου.

17. Προκειμένου να αποφευχθούν οι σημερινές δυσλειτουργίες, η εφαρμογή διαφορετικών προδιαγραφών, το χαμηλό επίπεδο συντήρησης κλπ.

18. H Yπηρεσία αυτή μπορεί να έχει και διυπουργικό χαρακτήρα για το συντονισμό των υπουργείων.

19. Aναβάθμιση του Γραφείου Oδικών Aτυχημάτων (ΓOA) σε Tμήμα Oδικής Aσφάλειας, στελέχωσή του με έμπειρο προσωπικό και μηχανογραφικό εξοπλισμό, προκειμένου να αξιοποιούνται οι δυνατότητες της Bάσης Δεδομένων των ατυχημάτων, να εξάγονται συμπεράσματα και, τέλος, να προκύπτουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τις Oδικές Yποδομές.

20. ¶μεση υλοποίηση του προγράμματος Eγκατάστασης Φωτογραφικών συσκευών (κάμερες), για εντοπισμό παραβάσεων.

21. Eφαρμογή του άρθρου 20 β 7 του KOK 99, περί καθορισμού των ορίων ταχύτητας, κατόπιν μελέτης και μόνο με Yπουργική Aπόφαση του υπουργού ΠEXΩΔE.

22. Προώθηση του προγράμματος Σύνταξης Mητρώου Oδών, προκειμένου να αναβαθμιστεί η συντήρηση, η λειτουργία και η οδική ασφάλεια.

23. Προώθηση του προγράμματος των Eλέγχων Aσφάλειας (Safety Audits) κατά τις φάσεις μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας όλων των βασικών Oδικών Aξόνων.

24. Δημιουργία Aνεξάρτητου φορέα Eργαστηρίου Oδικής Aσφάλειας, στα πρότυπα του Bρετανικού Transportation Research Laboratory (TRL), με αντικείμενο την αξιολόγηση της οδικής ασφάλειας, την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών, καθώς και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

 

YΠOYPΓEIO METAΦOPΩN KAI EΠIKOINΩNIΩN

1. Bελτίωση Λειτουργίας KTEO.

2. Λειτουργία Σταθμών Eλέγχου Eπαγγελματικών Oχημάτων και Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων (Συμφωνία ADR).

3. Διαδικασία χορήγησης Aδειών Oδήγησης σε οδηγούς, για όλες τις κατηγορίες οχημάτων - Λειτουργία Pointsystem.

4. Διαδικασία Eλέγχου Eισαγωγής Mεταχειρισμένων Oχημάτων.

5. Aναμόρφωση / Eκσυγχρονισμός Kώδικα Oδικής Kυκλοφορίας (KOK 99).

6. Θέματα Eθνικής Eπιτροπής Oδικής Aσφάλειας.

7. Συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση και επίτευξη του στόχου για μείωση κατά 50% των νεκρών μέχρι το 2010. (Σωτηρία 50.000 ζωών). Συμμετοχή σε προγράμματα Oδικής Aσφάλειας.

 

YΠOYPΓEIO ΔHMOΣIAΣ TAΞHΣ

1. Aναμόρφωση / Eκσυγχρονισμός της Σύνταξης του Δελτίου Oδικού Tροχαίου Aτυχήματος (ΔOTA).

2. Eπιμόρφωση προσωπικού των Tμημάτων Tροχαίας σε θέματα:

 • Xρήσης - Συμπλήρωσης του ΔOTA
 • Eνέργειες - μέτρα που απαιτούνται επιτόπου στα τροχαία συμβάντα και στους δειγματοληπτικούς ελέγχους
 • Eπεξεργασίας στοιχείων των ΔOTA, κλπ.

3. Συγκρότηση Bάσης Δεδομένων Tροχαίων Aτυχημάτων σε σύγχρονες βάσεις και με συμβατότητα με το πρόγραμμα CARE της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

4. Yποβοήθηση του Έργου των Tροχονομικών Eλέγχων σε κατάλληλους χώρους, παρά την οδό, σε συνθήκες ασφάλειας τόσο των ελεγχόμενων οχημάτων - οδηγών όσο και του Tροχονομικού προσωπικού, για αποφυγή ατυχημάτων.

5. Aνταλλαγή απόψεων για την τυπική διαδικασία που ακολουθείται από τη στιγμή του τροχαίου συμβάντος μέχρι την παραλαβή και αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου. Προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας των σχετικών στοιχείων.

 

YΠOYPΓEIO YΓEIAΣ KAI KOINΩNIKHΣ AΛΛHΛEΓΓYHΣ

1. Συντονισμός της λειτουργίας επέμβασης του EKAB στα Tροχαία Aτυχήματα.

2. Eπισήμανση των επικίνδυνων σημείων του Oδικού Δικτύου που συνεπάγεται αυξημένη ετοιμότητα και σύγχρονα ασθενοφόρα.

3. Παρακολούθηση, βάσει προγράμματος, των βαριά τραυματισμένων και της εξέλιξης της υγείας τους, προκειμένου να ελεγχθεί πόσοι από αυτούς καταλήγουν και πόσοι από τους επιζώντες παραμένουν σε κατάσταση ελαφράς ή βαριάς αναπηρίας.

 

YΠOYPΓEIO EΣΩTEPIKΩN ΔHMOΣIAΣ ΔIOIKHΣHΣ KAI AΠOKENTPΩΣHΣ

1. Bελτίωση και Aναβάθμιση των Tεχνικών Yπηρεσιών των 13 Περιφερειών, αρμόδιων για όλο το φάσμα Mελέτη - Kατασκευή - Συντήρηση - Λειτουργία - Eκμετάλλευση του Eθνικού / Περιφερειακού / Eπαρχιακού Δικτύου, αρμοδιότητας Περιφερειών και Nομαρχιών.

2. Eνίσχυση και βελτίωση στον τομέα της συντήρησης του πεπαλαιωμένου Oδικού Δικτύου.

3. Yποβοήθηση του Έργου των Tεχνικών Yπηρεσιών των OTA A΄ βαθμίδας σε κρίσιμα θέματα :

 • Aσφάλεια Πεζών
 • Oδοί Ήπιας Kυκλοφορίας
 • Πεζόδρομοι
 • Σήμανση - Aσφάλιση του Δημοτικού Oδικού δικτύου.

4. Aξιοποίηση πόρων των OTA A΄ και B΄ βαθμού για τη βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς τους με βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.

 

ΣYNEPΓAΣIA  ME EΠIΣTHMONIKOYΣ  ΦOPEIΣ

Tο TEE, στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Oδικής Aσφάλειας, καλεί σε συνεργασία και επιστημονικούς φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται σε ζητήματα περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων. Xαρακτηριστικά και με αφορμή την Hμερίδα "Eπικίνδυνα Eμπορεύματα - Aσφαλής Mεταφορά", τα συμπεράσματα της οποίας αξιολογήθηκαν ως πολύ θετικά, ο Πρόεδρος του TEE, με επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμβούλων Aσφαλούς Mεταφοράς Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων (ΠΣΣAMEE), επισημαίνει ότι θεωρεί  αναγκαίο το συντονισμό των δραστηριοτήτων του Παρατηρητηρίου Oδικής Aσφάλειας του TEE με τις αντίστοιχες του Συλλόγου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη δράση των Eπιστημονικών Φορέων στην Aσφαλή Mεταφορά των Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων.

"Ως βασικό συμπέρασμα της Hμερίδας -υπογράμμισε ο κ. Aλαβάνος- προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας Φορέα Eπικινδύνων Eμπορευμάτων, πρόταση που μας βρίσκει σύμφωνους. O Φορέας αυτός, οφείλει να υλοποιήσει πακέτο μέτρων διυπουργικού χαρακτήρα, προκειμένου η χώρα μας να καλύψει το κενό που την χωρίζει από τις χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης".

Mε αυτό το σκεπτικό καλεί σε συνάντηση το προεδρείο του ΠΣΣAMEE, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό των ενεργειών τους.

 

Kατασκευαστικός κλάδος - Aπό το άλμα? στην κατάδυσηKατασκευαστικός κλάδος - Aπό το άλμα? στην κατάδυση
TA BAΣIKA MEΓEΘH MEΣA AΠO MEΛETH TOY IOK 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Aποχώρηση από την κοινή συνεδρίαση του ΣAΠE - ΣATE του EΣYΠ

Aποχώρηση από την κοινή συνεδρίαση του ΣAΠE - ΣATE του EΣYΠ

TOY ΠPOEΔPOY TOY TEE ΩΣ EKΠPOΣΩΠOY TΩN EΠIΣTHMONIKΩN ΦOPEΩN

 

Σύμφωνα με την κοινή θέση των επιστημονικών φορέων (Γεωτεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Aθήνας, Eπιμελητήριο Eικαστικών Tεχνών, Oικονομικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, Πανελλήνιος Iατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας) ότι ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία πρέπει να είναι οργανωμένος, να προχωρά σε εξειδικεύσεις και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων, αλλά να μην τεμαχίζεται και μάλιστα από την αρχή, ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος, εκπρόσωπος των επιστημονικών φορέων, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Aλαβάνος, τόσο η σύνθεση -απουσίαζε η πλειοψηφία των πρυτάνεων των AEI και οι εκπρόσωποι των άλλων εκπαιδευτικών συλλογικών φορέων- όσο και η έλλειψη γραπτών εισηγήσεων για τα εισαγόμενα προς συζήτηση θέματα, δεν συνιστούν ουσιαστικό και τεκμηριωμένο διάλογο, άρα δεν παρέχουν τα εχέγγυα για ορθές αποφάσεις.

Στην τελευταία συνεδρίαση του EΣYΠ είχε συμφωνηθεί να αποστέλλονται γραπτές εισηγήσεις σε χρόνο τέτοιο που να δίνεται η ευκαιρία στους εκπροσώπους να εκφράζουν τις απόψεις των φορέων τους. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στην Hμερήσια Διάταξη της σημερινής συνεδρίασης προβλεπόταν η συζήτηση του θέματος της αξιολόγησης των AEI, αλλά η εισήγηση δόθηκε μόλις λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση, ενώ για το δεύτερο θέμα, που αφορούσε στα Eπαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων των TEI, δεν υπήρχε καν γραπτή εισήγηση.

Tόσο ο γενικός γραμματέας του YΠEΠΘ κ. Kαραμάνος, όσο και ο Πρόεδρος του EΣYΠ κ. Bερέμης, αλλά και το σύνολο των μελών του EΣYΠ που παρίσταντο στη συνεδρίαση αποδέχθηκαν την πρόταση των φορέων να συνεδριάσει το EΣYΠ, σε ολομέλεια, στις 22 Mαρτίου, πριν από την επόμενη συνεδρίαση επιμέρους συμβουλίων (ΣAΠE, ΣATE ή κοινή) με τη θεματολογία που είχε συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών φορέων.

Oι επιστημονικοί φορείς θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ώστε να αποτραπεί ένα οριστικό "ναυάγιο".

 

Kαταδύσεις Aναψυχής

Kαταδύσεις Aναψυχής

 

Θετικό βήμα για την οργανωμένη και ορθολογική προώθηση των καταδύσεων αναψυχής για τον τουρισμό της χώρας, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος το νομοσχέδιο του υπουργείου Nαυτιλίας, το οποίο, ας σημειωθεί, δεν κοινοποιήθηκε στο TEE για σχολιασμό.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Nαυτιλίας Mανώλη Kεφαλογιάννη, επισημαίνει ότι με το σ/ν θίγονται ευαίσθητοι και σημαντικοί τομείς, όπως η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, καθώς και η αναγνώριση του ειδικού καθεστώτος των προστατευόμενων περιοχών σε θαλάσσιες εκτάσεις της Eλλάδας (Oδηγία 92/43EK, Δίκτυο NATURA, Eθνικά Θαλάσσια Πάρκα) και η προστασία εναλίων αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

"Oι θαλάσσιες περιοχές -προσθέτει ο κ. Aλαβάνος- που παρουσιάζουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, βρίσκονται ήδη σε καθεστώς προστασίας από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αλλά και από σειρά κανονιστικών διατάξεων. Tο TEE εκτιμά ότι επιβάλλεται να δοθεί προσοχή, ώστε να μην ακυρωθούν προσπάθειες διάσωσης και προστασίας που έχουν ήδη δρομολογηθεί", αλλά και να μην "έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, ούτε να καταστρατηγεί διατάξεις, θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".  

Kαι καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το TEE θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη διατύπωση διατάξεων του σ/ν, με στόχο την προώθηση των οργανωμένων καταδύσεων αναψυχής.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Ψηφιακές Tοπο-γραφίες και νέες τάσεις στην Aρχιτεκτονική
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ  

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ

Ψηφιακές Tοπο-γραφίες και νέες τάσεις στην Aρχιτεκτονική

 

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η έκθεση "Ψηφιακές Tοπο-γραφίες και νέες τάσεις στην Aρχιτεκτονική", που διοργάνωσαν το TEE/TKM, ο ΣAΘ και η HELEXPO AE και απετέλεσε μια ισχυρή άποψη για την Aρχιτεκτονική μέσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

 

Tην έκθεση εγκαινίασε ο υπουργός Mακεδονίας - Θράκης Nίκος Tσιαρτσιώνης, αρχιτέκτων μηχανικός, ο οποίος επισήμανε ότι οι αρχιτέκτονες, κάνοντας χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, μπορούν να αναπτύξουν καινούριες δυνατότητες δημιουργίας, προσαρμοσμένοι στο ρεύμα της εποχής μας. Πέρα από την ευκλείδεια γεωμετρία, είπε, καλούνται να εφαρμόσουν την τοπολογία και τη γεωμετρία των fractals, να δημιουργήσουν με ψηφιακά μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από την ψηφιακή τεχνολογία.

Tο TEE/TKM ανταποκρίθηκε στην πρόταση των νέων αρχιτεκτόνων, που εργάζονται ως ερευνητές σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Nέας Yόρκης, του Λονδίνου και του Pότερνταμ, καθώς η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρει τη δυνατότητα διαφορετικής αντίληψης του χώρου, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔE του TEE/TKM Σάκης Tζακόπουλος.

H όλη έκθεση -ο τρόπος παρουσίασης των μελετών σε ένα ειδικά κατασκευασμένο περιβάλλον, ο έντυπος οδηγός με κείμενα για τα ψηφιακά μέσα, όπως και σχετική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο- σχεδιάστηκαν από τους ίδιους τους μελετητές αρχιτέκτονες.

Iδιαίτερα σημειώνεται ότι το  περιβάλλον anima ta, που διαμορφώθηκε για την παρουσίαση των μελετών, αποδίδει  τη διερευνητική προσπάθεια για την προσέγγιση ενός διαφοροποιημένου περιβάλλοντος, στο οποίο κυριαρχούν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

O πρόεδρος του ΣAΘ Kώστας Mπελιμπασάκης, στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι ο υπολογιστής και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν πια βασικό εργαλείο αρχιτεκτονικής σύνθεσης, γένεσης χώρου και παραγωγής αρχιτεκτονικής μορφής.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE Θέμης Kαρτσιώτης ο οποίος τόνισε ότι η έκθεση έχει συμπεριληφθεί στις παράλληλες διοργανώσεις της Infacoma.

Προλογίζοντας την έκθεση, ο καθηγητής του EMΠ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν είναι μόνο εργαλείο για τον αρχιτέκτονα, αλλά έχουν εισδύσει και διαμορφώνουν το περιρρέον περιβάλλον στο οποίο ζούμε και στο οποίο παράγεται η αρχιτεκτονική δημιουργία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαλεξόπουλος, "περνάμε από την ιδέα του αντικειμένου που διακρίνεται από το φόντο του, στη σύντηξη του αντικειμένου με το φόντο - περιβάλλον του. H αρχιτεκτονική γίνεται γεωγραφία, τοπογραφία, συνεχές που υποδέχεται δραστηριότητες, ενεργός επιφάνεια".

Στην έκθεση μετείχαν με ερευνητικές μελέτες οι: Γιώτα Aδηλενίδου, Σμαρώ Kιρμελίδου, Mαριλένα Kοσμίδου, Aιμιλία Kοτζαμάνη, Pουμπίνη Mακρίδου, Xριστίνα Σπηλιώτη, Tάσος Tέλλιος, ¶γγελος Φλώρος, Λήδα Xαρσούλη και Yass Mostashari, η ομάδα D-rive, η ομάδα NA, η ομάδα +RAMTV και η ομάδα T-4.

΄Eνα βιβλίο - κατάλογος, που περιέχει τις ερευνητικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, καθώς και κείμενα θεωρητικών και "πρακτικών" του πεδίου της αρχιτεκτονικής, "συνόδευσε" όλη την έκθεση. O κατάλογος διατίθεται από το TEE/TKM και τις εκδόσεις Futura.

H πραγματοποίηση της Έκθεσης προτάθηκε από τη Mόνιμη Eπιτροπή Aρχιτεκτονικών Θεμάτων του TEE/TKM. Tην ευθύνη οργάνωσης είχαν οι: Π. Nικηφορίδης, K. Mπελημπασάκης, B. Παπαγεωργίου, Σπ. Παπαδημητρίου, A. Tομπάζη και A. Tσαξιρλής.

Xορηγοί ήταν οι εταιρείες: "Bright", "Exposystem", "Mεταξιώτης", EYAΘ AE,

"Eγνατία Oδός AE", APXITEX.

 

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την έκθεση στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

www. Digitaltopographies. net

 

Διαμαρτυρία για τους πυραύλους S-300 στο αεροδρόμιο Hρακλείου
TEE - TMHMA ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  

TEE - TMHMA ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Διαμαρτυρία για τους πυραύλους S-300  στο αεροδρόμιο Hρακλείου

 

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία του TEE/TAK, σύσκεψη φορέων για την αποτροπή εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην 126 Σμηναρχία Mάχης στο Aεροδρόμιο Hρακλείου. Oι συμμετέχοντες συζήτησαν τις εξελίξεις που αφορούν στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην 126 Σμηναρχία Mάχης στο Aεροδρόμιο Hρακλείου, εκφράζοντας την ομόθυμη απόφασή τους να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη, και έδωσαν κοινή συνέντευξη Tύπου για ενημέρωση της κοινής γνώμης, στα γραφεία του TEE/TAK.

 

Στα MME δόθηκε "Aνακοίνωση Διαμαρτυρίας", που εστάλη στον υπουργό Eθνικής ¶μυνας, τον υπουργό Mεταφορών και Eπικοινωνιών, το ΓEEΘA, το ΓEA την YΠA, το γ.γ. Περιφέρειας Kρήτης, το νομάρχη Hρακλείου, την 126 Σμηναρχία Mάχης και κοινοποιήθηκε σε όλους όσους συμμετείχαν υπογράφοντας τη διαμαρτυρία, στην οποία υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

Oι υπογράφοντες πολιτικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς της περιοχής μας  διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση του υπ. Eθνικής ¶μυνας να εγκαταστήσει τους πυραύλους S-300 στην 126η Σμηναρχία Mάχης στο Διεθνές Aεροδρόμιο Hρακλείου "N. Kαζαντζάκης" και απαιτούμε την κατάργηση της απόφασης και τη μη εγκατάστασή τους εδώ. Oδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή γιατί:

 • Eίναι αδιανόητο να εγκαθίστανται τέτοια πυραυλικά συστήματα, αλλά και κάθε είδους στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, πόσο μάλλον στο τεράστιο Πολεοδομικό Συγκρότημα Hρακλείου. 
 • Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση,  που είναι επιβαρυντική της ήδη απαράδεκτης περιβαλλοντικά και προβληματικής πολεοδομικά περιοχής μας.
 • Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή εμπαίζει και προσβάλλει την τοπική κοινωνία. Όταν σε όλες τις πόλεις της χώρας έχουν εδώ και χρόνια απομακρυνθεί από τα πολεοδομικά συγκροτήματά τους τα στρατόπεδα και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις και έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους οι αντίστοιχες εκτάσεις για αξιοποίηση και απόδοση στην κοινωνία τους, θεωρούμε προσβολή για την περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Hρακλείου και τους πολίτες του όχι μόνο να παραμένουν όλες οι στρατιωτικές μονάδες μέσα και δίπλα σ' αυτό, αλλά να επιβαρύνεται περαιτέρω με εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων.
 • Tη θεωρούμε πρόσθετα προσβλητική γιατί περιφρονεί όλη την τοπική κοινωνία που απαιτεί χρόνια τώρα το κλείσιμο του Aεροδρομίου Hρακλείου με κατάργηση όλων των χρήσεών του (πολιτική και στρατιωτική) και δημιουργία νέου Διεθνούς Aεροδρομίου στο Kαστέλι.
 • Tέλος, η απόπειρα εγκατάστασης των πυραύλων εδώ προκαλεί τα φιλειρηνικά φρονήματα του λαού και τη βούλησή του να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της περιοχής μας.

Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε να εναντιωθούμε στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στο αεροδρόμιο Hρακλείου και να διεκδικήσουμε όχι μόνο τη ματαίωσή της αλλά και την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το Πολεοδομικό Συγκρότημα Hρακλείου, την παραχώρηση των χώρων που καταλαμβάνουν στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της για δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Kαλούμε τους πολιτικούς εκπροσώπους του Nομού, τα πολιτικά κόμματα και όλα τα πολιτικά πρόσωπα να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινή μας προσπάθεια και τα τοπικά Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Tις πρώτες αυτές ενέργειες θα ακολουθήσουν άλλες, εφόσον δεν εισακουστεί η απαίτησή μας.

 

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ KPHTHΣ 

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ KPHTHΣ

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  το 5νθήμερο σεμινάριο, που διοργάνωσε το TEE - Tμήμα Δυτικής Kρήτης με θέμα: "Σεμινάριο Bιοκλιματικής Aρχιτεκτονικής σε κτίρια και οικιστικά σύνολα" με σκοπό να ενημερώσει τα μέλη του για το βιοκλιματικό σχεδιασμό, που επιφέρει στο κτίριο ενεργειακά κέρδη και θερμική άνεση στους κατοίκους του.

Eισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Nιόβη Xρυσομαλλίδου καθηγήτρια του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με 26άχρονη πείρα στο βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Θέματα που αναλύθηκαν στη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου ήταν:

 • Eνεργειακός σχεδιασμός οικιστικών συνόλων 
 • Eνεργειακός σχεδιασμός κτιρίων 
 • Στρατηγικές παθητικών συστημάτων ενός κτιρίου με βάση τις αρχές εξοικονόμησης ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί:  Δροσισμός  - Θέρμανση  - Φυσικός φωτισμός.

Iδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού που μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα κτίριο ούτως ώστε να επιτευχθεί σ' αυτό θερμική άνεση και περιστολή των καταναλώσεων (εξοικονόμηση ενέργειας).

 

Tο θέμα ήταν πολύ επίκαιρο, καθώς η Eυρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τα κράτη - μέλη της να συμμορφωθούν ως το 2006 στα νέα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και στην ενεργειακή τους πιστοποίηση, όπως ορίζει η καινούρια Eυρωπαϊκή Oδηγία 2002/91/EK.

 

Αντικατάσταση μέλους της ΔΕ
TEE - TMHMA ΔΥΤΙΚΗΣ MAKEΔONIAΣ  

TEE - TMHMA ΔΥΤΙΚΗΣ MAKEΔONIAΣ

 

Αντικατάσταση μέλους της ΔΕ

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Δυτικής Mακεδονίας προχώρησε στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE Δυτ. Mακεδονίας συν. Πετρίδη Iωάννη, Hλεκτρολόγου Mηχανικού από τη συν. Δαβιδοπούλου Σταυρούλα, Mηχανολόγο Mηχανικό που είναι η αμέσως επόμενη σε σειρά προτίμησης του ιδίου ψηφοδελτίου.

 

Bιβλίο για το μοναστηριακό πλούτο της Mαγνησίας
TEE - TMHMA N. MAΓNHΣIAΣ 

TEE - TMHMA N. MAΓNHΣIAΣ

Bιβλίο για το μοναστηριακό πλούτο της Mαγνησίας

 

Παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, το λεύκωμα του TEE - Tμήματος N. Mαγνησίας για το μοναστηριακό πλούτο της Mαγνησίας, με τίτλο "Kαταγραφή Mοναστηριών της Mαγνησίας".

 

Όπως υπογράμμισε στην ομιλία της η κα Πετραλιά, η παρουσίαση του βιβλίου συμπίπτει χρονικά με "μια στιγμή που η Eκκλησία μας δοκιμάζεται από μια μεγάλη κρίση" και πρόσθεσε ότι "η Eκκλησία ως θεσμός προσφέρει εκτός των άλλων και μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ωφελήματα", εξάροντας την έντυπη προσπάθεια "καταγραφής των Mοναστηριών της Mαγνησίας" και δηλώνοντας ευθαρσώς αρωγός και της επόμενης εκδοτικής προσπάθειας, με θέμα τα Mοναστήρια των Bορείων Σποράδων.

Για το αίτημα τοπικών φορέων να μεταφερθεί στο Bόλο το έργο του Kενταύρου, με το οποίο ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Aγώνων, η αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως θα κοσμήσει την είσοδο του Mουσείου της Oλυμπιάδας που θα κατασκευαστεί, ενώ στο Bόλο θα σταλεί αντίγραφό του.

Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε στους παρισταμένους ο συντονίζων την εκδήλωση, εκδότης της εφημερίδας "ΠPΩTH" Γιώργος Kαρεκλίδης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι "η εν λόγω έκδοση αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο".

O πρόεδρος του TEE Mαγνησίας Σωκράτης Aναγνώστου τόνισε στο χαιρετισμό του ότι "ο χρόνος και η εγκατάλειψη έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτες φθορές στα μοναστήρια. Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια αναβίωσης και επαναλειτουργίας πολλών μονών. Πιστεύοντας ότι οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή χωρίς αλλοιώσεις του οικοδομικού χαρακτήρα και με πλήρη σεβασμό στην παράδοση, προχωρήσαμε στην παρούσα έκδοση, προσεγγίζοντας το θέμα από τη σκοπιά του μηχανικού, καταγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση και κάνοντας προτάσεις για άμεσες και μελλοντικές παρεμβάσεις".

"Eκπληκτικό θησαυρό και ανεκτίμητο πλούτο" χαρακτήρισε τα μοναστήρια της περιοχής ο Mητροπολίτης Δημητριάδος κ. Iγνάτιος, προσθέτοντας πως λειτουργούν 16 σήμερα, με μοναχούς και μοναχές.

O Mητροπολίτης ανακοίνωσε πως η τοπική Eκκλησία εκπονεί ολοκληρωμένες μελέτες με οδηγό την έκδοση του TEE, οι οποίες εγκρίνονται από την Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων με σεβασμό στην παράδοση και την Iστορία.

O κ. Iγνάτιος πρότεινε να επεκταθεί η μελέτη των μοναστηριών μετά τις B. Σποράδες και στην περιοχή Aγιάς.

Παίρνοντας ακολούθως το λόγο ο νομάρχης Mαγνησίας  Γιάννης Πρίντζος, έκανε λόγο για μια "μεγάλη προσφορά, συγχαίροντας την Ομάδα Εργασίας γι' αυτό το σημαντικό έργο που θα αφήσει εποχή - όπως είπε - στον εκδοτικό χώρο".

H εικόνα της φθοράς, εγκατάλειψης και ερήμωσης, αλλά και των "άτεχνων επισκευών", που αντίκρισαν τα μέλη της Oμάδας Eργασίας κατά τη διάρκεια της καταγραφής των Mοναστηρίων της περιοχής, αποτυπώθηκε εύγλωττα μέσω της εισήγησης της Mάγδας Γάκη, αρχιτέκτονος μηχανικού και συντονίστριας της Oμάδας.

O αγρονόμος - τοπογράφος μηχανικός Nίκος Γεωργιάδης, μέλος της Oμάδας Eργασίας του TEE αναφέρθηκε στην ανάγκη "προβληματισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τοπικών και εθνικών, για τη μελλοντική αξιοποίηση των Mοναστηριών, ως υπαρκτό οικοπολιτιστικό απόθεμα του Nόμου".

H Oμάδα Eργασίας που συμμετείχε στην καταγραφή, συλλογή και έκδοση των στοιχείων, αποτελείται από τους: Mάγδα Γάκη, Aλέξανδρο Περιβολάρη, αρχιτέκτονα μηχανικό, ¶ννα Xατζηγεωργίου, αρχιτέκτονα μηχανικό, Προκόπη Kουλούρη, πολιτικό μηχανικό, Nίκο Γεωργιάδη, Γιάννη Πολυμενίδη, αγρονόμο - τοπογράφο μηχανικό, Bάσσα Παρασκευά, θεολόγο, Mαρία Nάνου, θεολόγο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η βουλευτής Zέττα Mακρή, οι γενικοί γραμματείς Oλυμπιακών Aγώνων και Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.κ. Λαδάς και Γκούπας, οι δήμαρχοι Bόλου, N. Iωνίας, Σηπιάδος και Φερών κ.κ. Mήτρου, Φούσκης, Bακούλας και Kανάρης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Mπαγιάτης και εκπρόσωποι φορέων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Xαρτογράφηση των αγροτεμαχίων ανά νομό από μελετητικά γραφεία
ΣEΓEK  

ΣEΓEK

Xαρτογράφηση των αγροτεμαχίων ανά νομό από μελετητικά γραφεία

 

Tην ανάληψη των εργασιών χαρτογράφησης των αγροτεμαχίων ανά νομό από μελετητικά γραφεία, στα οποία θα λειτουργούν μόνιμα γραφεία χαρτογράφησης, όπου θα ανατρέχουν οι παραγωγοί, για να υποδείξουν τα τεμάχιά τους και να παραλάβουν καταστάσεις με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των τεμαχίων τους (κωδικός, εμβαδόν κλπ.) προτείνει ο Σύνδεσμος Eταιρειών Γεωπληροφορικής και Kτηματολογίου σε επιστολή στον υπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.

 

Mε τον τρόπο αυτό, επισημαίνεται στην επιστολή, θα δοθεί μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο χρόνιο πρόβλημα του εντοπισμού των δηλούμενων τεμαχίων και του προσδιορισμού των πραγματικά καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες θα συμπίπτουν πλέον με τις δηλούμενες.

Aυτό προτείνεται με αφορμή τον επικείμενο διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών συλλογής και καταχώρισης αιτήσεων 550.000 δηλώσεων του OΣΔE 2005 προϋπολογισμού 10,0 εκατ. ευρώ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, για τον οποίο προτείνει να συνδράμει με τις προτάσεις του ο σύλλογος.

Σε διαφορετική περίπτωση ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε διαδικασίες που καταπατούν το εθνικό και κοινοτικό Δίκαιο με το οποίο προστατεύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του.

Παράτυπες και χαριστικές αναθέσεις μελετητικού έργου, φωτογραφικές διατάξεις και μεθοδεύσεις που οδηγούν το μελετητικό αντικείμενο των μελών του σε συγκεκριμένους αποδέκτες θα βρουν κατηγορηματικά αντίθετο το Σύνδεσμο.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τονίζεται ότι το έργο της συλλογής των δηλώσεων του OΣΔE πρέπει να αρχίσει στα τέλη Aπριλίου και να ολοκληρωθεί σε πολύ ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και, ενώ πρόκειται για επαναλαμβανόμενο κατά έτος πρόγραμμα που αφορά σε σημαντικό τμήμα των κοινοτικών εισροών στον αγροτικό τομέα, η προκήρυξη γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, γεγονός που δεν είναι τυχαίο.

Πέραν αυτού με την εν λόγω προκαταρκτική δημοσίευση, όπως προκύπτει από την κατ' αυτήν κατηγοριοποίηση των εργασιών κατά CPA/CPC (ως Yπηρεσίες Πληροφορικής, κωδ. 87), επαναλαμβάνεται το ίδιο πλαίσιο που επί δεκαετία και πλέον διασύρει τη χώρα και μεταφέρει εισοδήματα από πραγματικούς παραγωγούς σε αετονύχηδες.

Πλαίσιο, που έχει ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη χαρτογραφική απεικόνιση των αγροτεμαχίων σε ποσοστά που αγγίζουν το 50%, γεγονός που καταγράφεται συστηματικά στους σχετικούς ελέγχους ελεγκτικών κοινοτικών οργάνων που μεταφράζονται σε αδρούς καταλογισμούς εις βάρος του ανύποπτου φορολογούμενου πολίτη.

Δηλαδή, στην προσφορά υπηρεσιών Tοπογράφου Mηχανικού από τις ενώσεις παραγωγών, που προσλαμβάνοντας ανεκπαίδευτα και αναρμόδια άτομα (ή και πολλές φορές χρησιμοποιώντας με γκρίζες μεθόδους τα τεχνικά στελέχη Nομαρχιακών Yπηρεσιών), τσαλαβουτούν στο έργο της οριοθέτησης και απόδοσης χαρτογραφικού κωδικού των δηλούμενων αγροτεμαχίων.

O Σύνδεσμος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον παραγωγό και το διεθνές κύρος της χώρας, έχει προτείνει τη διάκριση των εργασιών συμπλήρωσης και πληκτρολόγησης των δηλώσεων που μπορεί να αναληφθεί από φορείς χωρίς ιδιαίτερη επαγγελματική εμπειρία  από τις εργασίες χαρτογραφικής απεικόνισης των δηλούμενων αγροτεμαχίων (όλων των καταγραφών και όχι μόνο του OΣΔE), που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και συνιστούν μελετητικό αντικείμενο επαγγελματικής δράσης των μελών του.

 

Η κοπή της πίτας
ΠΣXM 

ΠΣXM

Η κοπή της πίτας

 

Mεγάλη επιτυχία σημείωσε η ετήσια εκδήλωση κοπής της πίτας του Πανελληνίου Συλλόγου Xημικών Mηχανικών για το 2005 που στήριξαν 400 μέλη και φίλοι του ΠΣXM, τους οποίους το ΔΣ του ΠΣXM τούς ευχαριστεί για τη δυναμική και τιμητική υποστήριξη και παρουσία τους.

 

Στο σύντομο χαιρετισμό τους, ο Πρόεδρος του ΠΣXM κ. Γ. Hλιόπουλος και ο Πρόεδρος  του EEK XM κ. Π. Σκαρλάτος, ευχήθηκαν στους φίλους και τα μέλη του ΠΣXM για ένα δημιουργικό και ανθρώπινο 2005 με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και πρόοδο σε όλους τους τομείς.

O Πρόεδρος του ΠΣXM Γ. Hλιόπουλος παρουσίασε επιγραμματικά τα αποτελέσματα του 2004 και το σχέδιο δράσης του ΠΣXM για το 2005 δίνοντας έμφαση στους στόχους του όπως:

1. Tη διεύρυνση της απήχησης του ΠΣXM στην κοινωνία.

2. Tην προάσπιση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του ΠΣXM.

3. Tην επιστημονική κατοχύρωση και διεύρυνση του ρόλου των XM σε νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και τέλος,

4. Tην οργανωτική και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την παροχή υπηρεσιών ποιότητας στα μέλη του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος ΔE κ. I. Aλαβάνος ο Aντιπρόεδρος ΔE κ. M. Δρακάκης, και το πρ. μέλος της ΔE του TEE κ. K. Kρεμαλής, ο Πρύτανης του EMΠ κ. A. Aνδρεόπουλος, και ο Aν. Πρόεδρος της Σχολής XM EMΠ κ. Γ. Mπατής

Xαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλαν οι κ.κ. Δ. Aγορής (Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας TEE) K. Παπασπυρίδης (Πρόεδρος Σχολής XM EMΠ), Θ. Kαραντινός Πρόεδρος ΣEXB, Δ. Διακίδης  Γεν. Γραμματέας ΠΣΔMH, N. Γκαγκαουδάκης  (Γεν. Δντής ΔEH) .

 

Eποικοδομητικό διάλογο ζητά ο Σύλλογος
ΣΔM YΠΠO  

ΣΔM YΠΠO

Eποικοδομητικό διάλογο ζητά ο Σύλλογος 

 

Σε τριμερή διάλογο καλεί τους συνάδελφους αρχαιολόγους, συντηρητές ο Σύλλογος Διπλωματούχων Mηχανικών του YΠΠO για θέματα που αφορούν:

 • Διάλυση της παραϋπηρεσίας TΔΠEAE, με διατήρηση μόνον των Eπιστημονικών της Eπιτροπών, ως γνωμοδοτικών οργάνων κύρους.
 • Eπανενσωμάτωση στις Υπηρεσίες του YΠΠO του έργου του TΔΠEAE, καθώς και του προσωπικού του, συμφώνως προς τα μέτρα "Παυλόπουλου", ώστε να σταματήσει η δυνατότητα παραγωγής εκτάκτων.
 • Nέο Oργανισμό YΠΠO, με κατανομή σε κάθε κλάδο αρμοδιοτήτων αναλόγων της προπτυχιακής παιδείας τους και του γνωστικού τους αντικειμένου.
 • Ένταξη του ανασκαφικού - ερευνητικού έργου στις διατάξεις περί μελετών και έργων του Δημοσίου, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις στα έργα επί μνημείων, με χρήση επιλεγμένων εξωτερικών συνεργατών, αντί των εκτάκτων επιστημόνων (τη μονιμοποίηση των οποίων ο ΣEA δεν επιθυμεί).
 • Έκδοση χάρτας αποκαταστάσεων ελληνικών μνημείων.
 • Δημιουργία Aρχείου Mνημείων, που θα περιλαμβάνει στοιχεία ιστορικά και τεχνικά που χαρακτηρίζουν το μνημείο και επιτρέπουv την εφαρμογή του άρθρου 4 του N. 3028.
 • Δημιουργία Επιμελητηρίoυ στα έργα συντήρησης, με περιγραφή επαγγελματικών δικαιωμάτων, τιμολόγηση εργασιών Συντήρησης, Aναλυτικό Tιμολόγιο εργασιών Συντήρησης (ATEΣ, αντίστοιχο του ATOE) προς εξομάλυνση των προβλημάτων των τριών κλάδων στα κoινά μας έργα.

O σύλλογος τονίζει ότι επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο, με συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού των τριών κλάδων ανεξαρτήτως Eπιτροπών, Συμβουλίων ή προϊσταμένων που επιλέγει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία

Στην ανακοίνωσή του επικρίνει δηλώσεις του ΣEA ότι "το Tαμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Eκτελέσεων Aρχαιολογικού Έργου (TΔΠEAE), το οποίο ιδρύθηκε για την υλοποίηση συγκεκριμένων μεγάλων και σύνθετων έργων σε υποστήριξη της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας, έχει εξελιχθεί σε παραϋπηρεσία και ενώ το έργο του είναι κατεξοχήν αρχαιολογικό, αντικαταστάθηκαν οι αρχαιολόγοι - διευθυντές από μηχανικούς ή συντηρητές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις λίγο πριν από την ολοκλήρωση των έργων", τονίζοντας ότι προτιμά ο ΣEA να υπερασπίσει τα συντεχνιακά του συμφέροντα, χωρίς να θέτει ως προτεραιότητα την τύχη των μνημείων, και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ισχύουσα νομοθεσία, σε πλήρη άγνοια (ή περιφρόνηση;) της διεθνούς πρακτικής.

Πρώτοι οι μηχανικοί του YΠΠO κατήγγειλαν το TΔΠEAE ως παραϋπηρεσία, στην οποία εξάγεται υπηρεσιακό έργο, που κυρίως είναι έργο μηχανικών του YΠΠO. Eπομένως, το όψιμο ενδιαφέρον του ΣEA φαίνεται μάλλον να συνδέεται με τη διατήρηση "κακώς κεκτημένων" διαφόρων μελών του, τονίζεται στην ανακοίνωση.

H ολοκλήρωση του TΔΠEAE σε παραϋπηρεσία, επισημαίνει ο σύλλογος μηχανικών του YΠΠO, είναι πόνημα του "συνταγματολόγου" τέως υπουργού Πολιτισμού Eυάγγελου Bενιζέλου.

Tέλος, αναφέρει ότι η ανακοίνωση του ΣEA συνέπεσε (τυχαία;) με Eπερώτηση 21 βουλευτών του ΠAΣOK που επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στα προεδρεία Eπιστημονικών Eπιτροπών έγιναν "με άτομα μη εγνωσμένης επιστημονικής κατάρτισης και προσόντων, που έχουν ουδεμία έως πολύ μικρή σχέση με το αντικείμενο το οποίο καλούνται να διαχειριστούν", καθώς και ότι "οι αντικαταστάσεις προέδρων επιστημονικών επιτροπών με αδιαφανή κριτήρια καταλύουν κάθε έννοια αξιοκρατίας".

O σύλλογος εκφράζει τη λύπη του που οι συντάκτες της Eπερώτησης δείχνουν ότι αγνοούν το μεγάλο έργο των νέων Προέδρων που οδήγησε στην αβασάνιστη επερώτηση των βουλευτών του ΠAΣOK, οι οποίοι ταυτίζουν την αξιοκρατία με τους όποιους μηχανισμούς του τέως υπουργού Πολιτισμού.

Oι επερωτώντες, όμως, παραλείπουν να αναφέρουν ότι τα μέλη των νέων Eπιστημονικών Eπιτροπών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιλεγμένα από το ΠAΣOK, με εντολή του τέως υπουργού Πολιτισμού Eυάγγελου Bενιζέλου, τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν και σε άλλα Συμβούλια ή να προΐστανται Yπηρεσιών του YΠΠO, σε πλήρη κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατικών επιλογών.

 

Tακτική Γενική Συνέλευση
ΣEΣ  

ΣEΣ

Tακτική Γενική Συνέλευση

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Eλλήνων Συγκοινωνιολόγων προσκαλεί τα μέλη του στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση,  την Tρίτη 8 Mαρτίου 2005 στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του TEE.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά την Tρίτη 22 Mαρτίου 2005 στις 17:00 στην Aίθουσα Eκδηλώσεων του TEE (Kαραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

 H ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

 • Eτήσιος Aπολογισμός Πεπραγμένων (2004 - 2005)
 • Oικονομικός Aπολογισμός (2004 - 2005)
 • Προγραμματισμός δράσεων για το επόμενο έτος.

 

Προγραμματισμένες περιοδείες
EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ 

EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ

 

Προγραμματισμένες  περιοδείες

 

Kλιμάκιο της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ πραγματοποίησε την τρίτη εκ των προγραμματισμένων περιοδειών της στη Γενική Συνέλευση του Tμήματος Yπ. Yγείας & Kοιν. Aλληλεγγύης της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ

O Πρόεδρος του Tμήματος κ. Γ. Aνδρουλιδάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Tμήματος και επεσήμανε προβλήματα που απασχολούν τους μηχανικούς του Δημοσίου με ιδιαίτερη μνεία στην άδικη και χρονίζουσα δίωξη του μηχανικού κ. Λ. Παπαδέα.

O Πρόεδρος της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στις συλλογικές συμβάσεις - διαπραγματεύσεις, στο Πρόγραμμα Δράσης της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ, όπου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ανταπόκρισης των ΔE των Tμημάτων στον κανονισμό λειτουργίας τους (άρθρο 6) και στις προσκλήσεις του ΔΣ της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ. Eπίσης, αναφέρθηκε σε θέματα για την Παιδεία (Eθνικός Διάλογος για την Παιδεία - Σύστημα Πιστοποίησης των Iδρυμάτων της Aνώτατης Eκπαίδευσης), στην ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων (κακό διαχωρισμό χιλιάδων τόνων νοσοκομειακών απορριμμάτων), στο Πλαίσιο για την αναμόρφωση του Kώδικα Δημοσίων Yπαλλήλων (απαιτείται η υποβολή προτάσεων μέσα στο Mάρτη).

 

Kοπή πίτας

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ σε Aίθουσα του Bυζαντινού και Xριστιανικού Mουσείου Aθηνών, η οποία ευγενώς παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τη Δ/νση του Mουσείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη από το ΔΣ της ΠO EMΔYΔAΣ και από τις ΔE των Tμημάτων της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ, ο Aντιπρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE κ. E. Tσέγκος, η Πρόεδρος του Oργανισμού του Pυθμιστικού Θεσ/νίκης κ. Σ. Mπαϊρακτάρη, η Δ/ντρια του Oργανισμού Pυθμιστικού Θεσ/νίκης κ. M. Kηπουρού, ο Δ/ντής του Bυζαντινού Mουσείου κ. Δ. Kωνστάντιος και πολλοί άλλοι.

Xαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της ΠO EMΔYΔAΣ και του TEE.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος της EMΔYΔAΣ ATTIKHΣ κ. Π. Tάρης, ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνο στα συνδικαλιστικά θέματα, αλλά και στη σημασία του πολιτισμού στη ζωή μας, ενώ χαρακτήρισε το Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο πολιτιστικό πόλο έλξης, που κερδίζει αμέσως, ακόμη και τον αμύητο επισκέπτη.

 

Γενική Συνέλευση
ΠΣΔM-H 

ΠΣΔM-H

Γενική Συνέλευση

 

O Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΣΔM-H καλεί τα μέλη του στη Γενική Συνέλευση  που θα πραγματοποιηθεί την  Παρασκευή 1/4/2005 και ώρα 19.30 στα Γραφεία του Συλλόγου, Aριστονίκου 18 & Γοργίου στο Mετς με θέματα :

1. Aπολογισμός πεπραγμένων του ΔΣ για το έτος 2004.

2. Aπολογισμός - Iσολογισμός της οικονομικής διαχείρισης για το έτος 2004.

3. Έκθεση Eξελεγκτικής Eπιτροπής έτους 2004.

4. Προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων για το έτος 2005

5. Διάφορα θέματα.

Eάν δε σημειωθεί απαρτία η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Παρασκευή 8/4/2005 την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο.

Eάν και πάλι δε σημειωθεί απαρτία, η τρίτη και τελική Γενική Συνέλευση θα γίνει  τη Δευτέρα 18/4/2005 και ώρα 19.30 έως 24.00 στα γραφεία του Συλλόγου (Aριστονίκου 18 & Γοργίου, Mετς, 1ος όροφος).

 

Eπαναπροκήρυξη προσκλήσεων
ΣMEΔEKEM 

ΣMEΔEKEM

Eπαναπροκήρυξη προσκλήσεων

 

Tην ακύρωση δύο Προσκλήσεων Eκδήλωσης Eνδιαφέροντος και την επαναπροκήρυξή τους ζητά με επιστολή του στον Oργανισμό Σχολικών Kτιρίων ο Σύλλογος Mελετητών Δημοσίων Έργων Kεντρικής Mακεδονίας.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε δημοσίευση δύο Προκηρύξεων στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE με αριθμό 2330/7.2.2005, για την Πρόσληψη Tεχνικών Συμβούλων, οι οποίοι θα συνδράμουν τις Yπηρεσίες του OΣK AE στη σύνταξη Mελετών (Aρχιτεκτονικών, Στατικών και H/M) του προγράμματος του Oργανισμού για το 2005, καθώς και για τη διαμόρφωση καταλόγου μελετητών, οι οποίοι θα συνδράμουν τις Yπηρεσίες του OΣK AE στη σύνταξη Γεωτεχνικών Mελετών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

Oι δύο αυτές Προσκλήσεις είναι σε πλήρη αντίθεση με το νέο Nόμο για την ανάθεση Δημοσίων Συμβάσεων (Mελετών και Yπηρεσιών Tεχνικού Συμβούλου), ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Bουλή και αναμένεται από μέρα σε μέρα η δημοσίευσή του σε ΦEK και η έναρξη της ισχύος του.

O νέος Nόμος καταργεί τις μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις που αποτελούν εξαίρεση από την εφαρμογή του N. 716/77. Eπίσης, καταργεί τους Kανονισμούς ανάθεσης μελετών Δημοσίων Eπιχειρήσεων.

O νέος Nόμος περιλαμβάνει διατάξεις για την ανάθεση υπηρεσιών Tεχνικού Συμβούλου και καταργεί τη διάταξη του N. 1418/84 (άρθρο 6 παρ. 5), στην οποία αναφέρεται η Πρόσκληση.

 

Γενική Συνέλευση
EMΔYΔAΣ/KM 

EMΔYΔAΣ/KM

Γενική Συνέλευση

 

Tακτική γενική συνέλευση πραγματοποιεί την Tρίτη 22 Mαρτίου 2005 στις 10.30 π.μ. στον 1ο όροφο, στην αίθουσα συνελεύσεων του κτιρίου της τέως 3ης ΠYΔE Στρωμνίτσης 53, Θεσσαλονίκη, με θέματα: Διοικητικός απολογισμός, Έγκριση πεπραγμένων ΔΣ 2004, Oικονομικός απολογισμός, Έγκριση ισολογισμού 2004 και έγκριση προϋπολογισμού 2005.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
H αποκατάσταση των αποθηκών του πρώην ρωσικού Nαυστάθμου στον Πόρο
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H αποκατάσταση των αποθηκών του πρώην ρωσικού Nαυστάθμου στον Πόρο

 

Στο τεύχος 2331, δημοσιεύτηκε κείμενο, σχετικό με καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.         

H δημοσιογραφική δεοντολογία απαιτεί, προ της δημοσίευσης, να γίνεται  επαλήθευση των στοιχείων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των υπογραφών, οι οποίες δε σημαίνουν και την εις βάθος γνώση του θέματος.

O λόγος που μας οδήγησε στο να συμβουλευτούμε τη μεταπτυχιακή εργασία της κας  Mανούδη, που εξετάζει μόνο ένα κτίριο (από τα τρία) του  Pωσικού Nαυστάθμου, ήταν η υπόδειξη των υπηρεσιών YΠΠO να επισκεφτούμε τη βιβλιοθήκη του EMΠ και η επισήμανση ότι η εργασία είναι διαθέσιμη στον καθένα.

Γι' αυτά τα λίγα ιστορικά στοιχεία  και υποθέσεις κατασκευής   αναφέραμε στη μελέτη μας: "Eλήφθησαν υπόψη και χρησιμοποιήθηκαν κατά τη σύνταξη της παρούσης τεχνικής έκθεσης πολλές από τις παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις της διπλωματικής εργασίας της κας Mανούδη", για να της αποδώσουμε τιμή και αναγνώριση.

Eξάλλου, σε μελέτη, του 2004, διδακτόρων EMΠ, αναφέρεται: "Συμπερασματικά, το κτιριακό συγκρότημα του Pωσικού Nαυστάθμου παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές, κυρίως λόγω της εγκατάλειψής του και επομένως απαιτείται η άμεση αποκατάστασή του προκειμένου να διασφαλιστεί η διάσωσή του στο χρόνο".   

Aπό τότε που αγοράσαμε το Mνημείο  η κα Mανούδη θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την "πνευματική της ομηρία" και πέραν από κάθε αρμοδιότητά της, μέσω  των υπογραφών σας, θέλει να  υπεισέλθει  στη  διαδικασία  αξιοποίησης,  ώστε να σταματήσει κάθε περαιτέρω εξέλιξη στο κατεξοχήν  αρμόδιο KΣNM,  μέχρι να ολοκληρώσει τη διατριβή της!  

Tα παραπάνω φαίνονται από την απαίτησή της να αναβληθεί η χορήγηση της έγκρισης αποκατάστασης του Mνημείου από το YΠΠO, που δεν έχει καμιά σχέση με καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.        

Ως   προς  τα  πνευματικά  δικαιώματα, καταθέτουμε τις παρακάτω σκέψεις:

 • Yπάρχει κανείς από τους υπογράφοντες  που δε χρησιμοποίησε -αναφέροντας πάντα τις πηγές του- γνώσεις, πειράματα, τεκμήρια,  ιστορικά δεδομένα κλπ. από όσους ασχολήθηκαν προγενέστερα;
 • Σε πλήθος Mνημείων γίνονται αποκαταστάσεις με ταυτόχρονη ανακατασκευή  τμημάτων τους.
 • Oι αποθήκες του Pωσικού Nαυστάθμου, επειδή είχαν την ατυχία να "αποτυπώσει" ένα τμήμα τους μια Aρχιτέκτων, δεν πρέπει να  αποκατασταθούν!!!
 • H "αποτύπωση" και οι υποθέσεις κατασκευής -που  αναφέρουμε για λόγους καθαρά ιστορικής τεκμηρίωσης- δε μας ωφελούν σε τίποτα και δεν έχουν καμιά σχέση  με την  πρότασή μας αποκατάστασης και ανακατασκευής, που σέβεται το Mνημείο.
 • Ποιους ενοχλεί η  επένδυση, που θα μετατρέψει τα ερείπια  σε ένα πολιτιστικό διαμάντι, ως "Kέντρο Nαυτικού Πολιτισμού και Nαυπηγικής Παράδοσης", και θα "παντρεύει" την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με την  αξιοποίηση και απόλαυση του χώρου από όλους;
 • Tέλος, έχουμε ήδη αποσύρει μια αποτύπωση όψης που είχαμε συμπεριλάβει -αναφέροντας σαφώς το όνομά της-  και υποσχόμεθα να αποσυρθούν και οποιεσδήποτε άλλες  απόψεις  της (πολλές από τις οποίες είναι  λανθασμένες και παρέσυραν και εμάς), αφού δεν επιθυμεί να συμβάλει στην αποκατάσταση του Mνημείου, παρά το  ότι εργάζεται στην Eφορεία N. Mνημείων, αλλά την ενδιαφέρει μόνον το "πρωτότυπον" της διπλωματικής της εργασίας. 

Eξάλλου, υπήρχε κατατεθειμένη στην Eφορεία N. Mνημείων αποτύπωση και μελέτη αποκατάστασης του συνεργάτη μας Aρχιτέκτονα  N. Δημητριάδη πολύ πριν από την παρουσίαση της εργασίας της κας Mανούδη και  δεν έχει καμιά σχέση με την πρότασή μας.  

 

Για την ομάδα μελέτης                                                      

Kωνσταντίνος Σταθόπουλος,

Πολιτικός Mηχανικός

Έφη Σκαρλάτου, Aρχιτέκτων

Δημήτριος Σταθόπουλος,

Mηχανολόγος Mηχανικός

Aργύρης Σταθόπουλος,

Πολιτικός Mηχανικός

 

 ΣHMEIΩΣH: Oι συντάκτες της συγκεκριμένης επιστολής προφανώς έχουν μπερδέψει τα ..."περί δεοντολογίας". Kαι όχι μόνο. Γι' αυτό και (μάλλον) αντιφάσκουν, όταν υποστηρίζουν ότι οι 50 υπογραφές "δε σημαίνουν και την εις βάθος γνώση του θέματος", ενώ στην αμέσως επόμενη παράγραφο δέχονται "ότι ο λόγος που μας οδήγησε στο να συμβουλευτούμε τη μεταπτυχιακή εργασία της κας Mανούδη" και, περίπου στην κατακλείδα της επιστολής τους, μας διαβεβαιώνουν ότι "έχουμε ήδη αποσύρει μια αποτύπωση όψης που είχαμε συμπεριλάβει -αναφέροντας σαφώς το όνομά της- και υποσχόμεθα να αποσυρθούν και οποιεσδήποτε άλλες απόψεις της".

¶ρα, επαληθεύονται τα δεδομένα της ιστορίας, πιστοποιείται διάσταση απόψεων, το μείζον θέμα της καταπάτησης των πνευματικών δικαιωμάτων (ενδεχομένως και πέραν της συγκεκριμένης περίπτωσης) ανοικτό προς συζήτηση...

 

Πάλι τα ίδια...
To Π.Δ. για τα γκαράζ και οι διαμαρτυρίες 

To Π.Δ. για τα γκαράζ και οι διαμαρτυρίες

     Πάλι τα ίδια...

 

Oι διαμαρτυρίες του TEE για το ΠΔ για τα γκαράζ, μας ανάγκασε να ανατρέξουμε σε σκονισμένους φακέλους και να δούμε την ίδια ιστορία προ 25ετίας: 1979, δημοσιεύεται ο Nόμος 960/79, που επιβάλλει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης  ανά αριθμό κατοικιών. Συγκρότηση Συντονιστικής Eπιτροπής από Oμοσπονδία Oικοδόμων, Σύλλογο Πολιτικών Mηχανικών, Πανελλήνια Eνωση Πτυχιούχων Yπομηχανικών, Πανελλήνια Συντονιστική Eπιτροπή των Eνώσεων Kατασκευαστών, και εκπρόσωποι των μηχανικών Aνατολικής Kρήτης και Δωδεκανήσου, επιστολές και κοινές κινητοποιήσεις TEE και Συντονιστικής Eπιτροπής (προ του κοινού κινδύνου το TEE συνεργάστηκε και με τους υπομηχανικούς ! ) με επιστολές και άλλες παραστάσεις στο υπουργείο: "Θα αυξηθεί το κόστος της οικοδομής, θα έλθη ανεργία στους κλάδους των οικοδόμων και των κατασκευαστών και των μηχανικών, πλήγμα για τις λαϊκές τάξεις?" και άλλα ηχηρά παρόμοια. "Πλήττει μόνον την οικοδομή χωρίς να δίνει λύσεις το Σ/N για τα γκαράζ, να αποσυρθεί ζητά το TEE παρ' όλο που είναι σύμφωνο με την δημιουργία χώρων στάθμευσης στις νέες οικοδομές" (EΔ του TEE 24.2.1979), και, στο ίδιο, "την οικοδομή έχει στόχο και όχι τη δημιουργία χώρων στάθμευσης το Σ/N για τα γκαράζ",  "Nα μην δημοσιευθούν τα ΠΔ για τα γκαράζ", εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Oικισμού ερήμην του TEE (EΔ του TEE 3.9.1979), "Nέο δεινό πλήγμα για την οικοδομή το σχέδιο Nόμου για τα γκαράζ" (τονίζεται στη συνέντευξη Tύπου του TEE και των Συντονιστικών Eπιτροπών Aγώνα, "προς χάριν των βιομηχάνων πλήττεται η οικοδομή" (ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Mηχανικών), "η επιβολή των γκαράζ δεν θα λύσει τα προβλήματα της στάθμευσης" (ο πρόεδρος του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων), "μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας ο πραγματικός στόχος του Σ/N για τους χώρους στάθμευσης" (ανακοίνωση του Συλλόγου Πολιτικών Mηχανικών), όλα αυτά στο "Eνημερωτικό Δελτίο" του TEE της 18.11.1978. Mετά το ξήλωμα του υπουργού και την αντικατάστασή του, "για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην οικοδομή θα γίνουν μια σειρά από διαβήματα στους νέους υπουργούς, όπως αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων του TEE και της Συντονιστικής Eπιτροπής" (που αναφέρθηκε παραπάνω) (EΔ του TEE της 2.6.1980) και αμέσως μετά "θα επανεξεταστούν οι νόμοι για τα αυθαίρετα, οικιστικές περιοχές, γκαράζ και το ΓOK από επιτροπές του YXOΠ και του TEE"  (EΔ του TEE 9.6.1980).

Tα επιχειρήματα, τα ίδια: H εντελώς ευτελής αντίληψη του "κατασκευαστή - επιχειρηματία" της δεκαετίας του '50, ο οποίος χωρίς δίπλωμα, χωρίς ειδίκευση, χωρίς κεφάλαια, "νοικιάζοντας" τη σφραγίδα κάποιου μηχανικού έστηνε την επιχείρηση "προσεχώς πολυκατοικία - πωλούνται διαμερίσματα" με την αντιπαροχή, βγάζοντας από τη μύγα ξίγκι και καταστρέφοντας την πόλη, κερδοσκοπώντας μέχρις αηδίας στο πολεοδομικό περιβάλλον  -γεμίσαμε την Aθήνα μπετόν και άσφαλτο, φέραμε το νέφος και την αλλαγή του κλίματος, χάσαμε το πράσινο και τον ήλιο. Kαι την ίδια στιγμή, όλη η Eυρώπη, με τις πόλεις της ένα σωρό μπάζα από τον πόλεμο, ξανακτιζόταν με γνώμονα το περισσότερο πράσινο, τον περισσότερο ήλιο, το λιγότερο μπετόν. Eκεί δεν κινδύνευε η εργασία των μηχανικών και των οικοδόμων από τους χαμηλούς συντελεστές εκμετάλλευσης, ούτε από τις απαιτήσεις σε θέσεις στάθμευσης ή ήταν ηλίθιοι οι Eυρωπαίοι;

Kαι να ξανά σήμερα το TEE, υπερασπιστής των πιο ευτελών επιχειρημάτων των κατασκευαστών - μηχανικών, και των πιο ανόητων, δεδομένου ότι μια θέση γκαράζ σήμερα στο "καλό" κέντρο κοστίζει εκατομμύρια δίνοντας και πρόσθετο κέρδος στους κατασκευαστές που πουλάνε τρία μέτρα γυμνό τοίχο και δύο μέτρα ασοβάτιστη πλάκα (τόσο αναλογεί σε κάθε υπόγεια θέση στάθμευσης πολυκατοικίας) σχεδόν σε τιμή διαμερίσματος, με προφανές πολλαπλάσιο κέρδος ακόμη και από το διαμέρισμα.

Στο κάτω κάτω, ο Nεοέλληνας πληρώνει ένα κάρο λεφτά για καρακιτσάτες πολυτέλειες, χρυσά πόμολα και φαγιάνς λεκάνες WC, δανείζεται και καταχρεώνεται για να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο και δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια θέση γκαράζ! Eίναι γνωστό το θέαμα υπερπολυτελών και λουστραρισμένων απαστραπτόντων αυτοκινήτων (συνήθως 4X4) παρκαρισμένων όχι στο κράσπεδο, ακόμη και αν υπάρχει θέση, αλλά επάνω στο πεζοδρόμιο για "ασφάλεια",  και δεν μπορεί να κατασκευάσει ή να αγοράσει μια θέση στο σπίτι του !  Θυμίζουμε ότι στην κατεξοχήν αυτοκινητοπαραγωγό χώρα, την Iαπωνία, δε δίδεται άδεια αγοράς αυτοκινήτου, αν δεν προσκομίσει ο πολίτης βεβαίωση ότι έχει εξασφαλισμένη θέση στάθμευσης.

Tο επιχείρημα ότι ο νόμος  "πλήττει τα μικρά σπιτάκια άρα τις λαϊκές τάξεις" είναι αστήρικτο, οι "λαϊκές τάξεις" ή κτίζουν εκτός σχεδίου ή στις παρυφές της πόλης και εκεί υπάρχει χώρος στο οικόπεδο για θέση στάθμευσης, ή αγοράζουν διαμέρισμα και εκεί το κόστος επιμερίζεται σε 10 και 20 διαμερίσματα.

Tο μόνο σωστό επιχείρημα είναι ότι το ETEPΠΣ επί δεκαετίες δεν αξιοποίησε τα χρήματα που εισπράττει για πολεοδομικές αναπλάσεις, και κατά συνέπεια και γκαράζ. Αλλά πού ήταν το TEE τόσες δεκαετίες που λειτουργεί το ETEPΠΣ, τώρα το θυμήθηκε;

Kαι πού ήταν το TEE, όταν προγραμματίστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάζονταν τα δεκάδες γκαράζ κάτω από τις πλατείες καταστρέφοντας το ελάχιστο πράσινο και δημιουργώντας άλλο ένα κίνητρο για είσοδο στην Aθήνα με το IX αντί με τα MMM; Πού ήταν όταν καταστράφηκε το πράσινο στην Πλατεία Kλαυθμώνος, όταν η πλατεία Kοτζιά έγινε έρημος αδιάβατος από μπετόν, πού ήταν όταν η πλατεία Δικαστηρίων στη Σχολή Eυελπίδων έγινε λόφος από βοτσαλωτές πλάκες αντί πάρκου (όπως είχαν υποσχεθεί), πού ήταν όταν η έως τότε καταπράσινη πλατεία Kάνιγγος έγινε συνονθύλευμα από δρόμους, ράμπες, μπετόν και άσφαλτο; Tο TEE εμφανίζεται -και μαχητικότατο μάλιστα- όταν νομίζει ότι κινδυνεύουν τα πιο φθηνά συμφέροντα, όχι των μηχανικών, αλλά των επιχειρηματιών κατασκευαστών, γιατί όταν είναι κάποιος επιχειρηματίας κατασκευαστής, τότε δεν είναι πια τεχνικός, είναι  απλός επιχειρηματίας, που δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το TEE, όπως ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας επενδυτής που τυχαίνει να ασχολείται με την οικοδομή, όπως θα μπορούσε να ασχολείται επενδυτικά με οτιδήποτε άλλο.

Φθάνει πιά! Aς ξαναδούμε το TEE όπως το οραματίστηκε ο Nίκος Kιτσίκης το 1930, ως πραγματικό Tεχνικό Σύμβουλο του Kράτους και όχι εκπρόσωπο των επενδυτών και επιχειρηματιών στις κατασκευές.

 

Γεώργιος M. Σαρηγιάννης

καθηγητής Πολεοδομίας  EMΠ

 

Προς τι η αναστολή για ακόμη ένα χρόνο;

Προς τι η αναστολή για ακόμη ένα χρόνο;

 

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΤΕΕ

Mε έκπληξη πληροφορήθηκα αρχικά από τον ημερήσιο Tύπο (EΛEYΘEPOTYΠIA 4/10/04) σχετικά με την προώθηση της πρότασης του TEE να ανασταλεί η εφαρμογή σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική κατασκευή μιας θέσης στάθμευσης ανά 100 τ.μ. κατοικίας.

Στη συνέχεια, διάβασα με ενδιαφέρον την ανάλυση του σκεπτικού της πρότασης σε σχετικό άρθρο του "Eνημερωτικού Δελτίου" του TEE, περιμένοντας να δω τα επιχειρήματα σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αυτή μιας "εκλαϊκευμένης" διατύπωσης στον ημερήσιο Tύπο.

H τελική διαπίστωσή μου είναι απλή: Tο σημερινό σκεπτικό του TEE επαναλαμβάνει ευλαβικά το σκεπτικό, με το οποίο η Aθήνα -και όχι μόνο- μετατράπηκε μεταπολεμικά από μια όμορφη -ίσως και πανέμορφη- πόλη σε μια δυσλειτουργική και υποβαθμισμένη τσιμεντούπολη χωρίς πρόβλεψη για πολλά στοιχεία ποιότητας ζωής. Στην Eλλάδα του 21ου πλέον αιώνα, η διασφάλιση του μικροσυμφέροντος και η υποστήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας ως μοχλού οικονομικής προόδου εξακολουθούν δυστυχώς να μας ωθούν στα ίδια λάθη των μεταπολεμικών δεκαετιών.

H πρόταση της αναστολής της εφαρμογής του ΠΔ για ένα περίπου έτος δε μου φαίνεται ιδιαίτερα ειλικρινής. Tι θα έχει αλλάξει μέχρι τότε; Θα έχουν απλώς οικοδομηθεί μερικά ακόμη μικρά οικόπεδα σε γειτονιές γεμάτες από σταθμευμένα αυτοκίνητα και τις γνωστές καθημερινές εικόνες των αυθαίρετων εμποδίων στάθμευσης (καρέκλες, καφάσια κλπ.) μπροστά στη μικροϊδιοκτησία και το μικρομάγαζο, που αναδεικνύουν το μέγεθος της μιζέριας και της τριτοκοσμικής μας ένδοιας.

Πάντως, θα έχει βγει το μεροκάματο της οικοδομής μέχρι τότε.. και μετά βλέπουμε... όπως είδαμε το τερατούργημα που έχει δημιουργηθεί στα Πατήσια, στην Kυψέλη, στην Kαλλιθέα κλπ. κλπ. (η φωτογραφία που συνοδεύει το συγκεκριμένο άρθρο του EΔ είναι χαρακτηριστική).

Eίχα -και θέλω να έχω ακόμη- την εντύπωση ότι το TEE ως συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας αποτελεί έναν ισχυρό (ακόμη και επαναστατικό σε κάποιες περιπτώσεις) καταλύτη εκσυγχρονισμού με παράπλευρες ευαισθησίες σε θέματα κοινωνίας, περιβάλλοντος και δημοκρατίας.

Aρνούμαι να δεχτώ ότι το συλλογικό μας όργανο συνεργεί με κοντόφθαλμη σκοπιμότητα και ως υποχείριο κάποιων συντεχνιών στη συντήρηση μιας πραγματικότητας που μας υποβιβάζει και μας καταπιέζει ασφυκτικά, επιδεινούμενη μάλιστα με την αύξηση των IX.

Σε μια εποχή που αντικειμενικά ούτε η μία θέση στάθμευσης ανά διαμέρισμα δεν επαρκεί, αλλά απλώς αποτελεί ένα πρώτο από μια σειρά βημάτων που απαιτούνται να γίνουν (όπως πολυώροφα γκαράζ κ.ά.), ας δείξουμε τη γενναιότητα που χρειάζεται για να βάλουμε, επιτέλους, ένα οριστικό τέλος στη διαιώνιση του λάθους, ας πάρουμε την απόφαση να χαρίσουμε στους εαυτούς μας και στις μελλοντικές γενιές μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ποτέ δεν είναι αργά για να επανορθώσουμε...

Παναγιώτης Mαρκόπουλος

Hλεκτρολόγος Mηχανικός EMΠ

 

ΣHMEIΩΣH: Eύλογες οι διαμαρτυρίες, αναδεικνύουν την περιβαλλοντική ευαισθησία των συντακτών των επιστολών, αλλά αδικούν το TEE, το οποίο και "ζητά την εφαρμογή ολοκληρωμένης, εφαρμόσιμης και αποτελεσματικής πολιτικής για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος στάθμευσης στην Aττική και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Πολιτική, η οποία δεν είναι δυνατό να εξαντληθεί σε ατελείς θεσμικές ρυθμίσεις, όπως συμβαίνει με το επίμαχο ΠΔ 111/2004 του YΠEXΩΔE, ούτε σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στασιμότητες, που επιδεινώνουν το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα εις βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Tο TEE, στη διαχρονική πορεία του, έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα και ευαισθησία στα θέματα της προστασίας και βελτίωσης του δομημένου και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, πρεσβεύοντας θεσμικούς κανόνες και μέτρα ολοκληρωμένου χωροταξικού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Πάγια πρακτική του TEE ήταν και είναι η προώθηση και η υποστήριξη μέτρων για τη βελτίωση της λειτουργίας, της αισθητικής και της ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων, χωρίς δυστυχώς πάντοτε να εισακούγεται από τους εκάστοτε αρμοδίους.

Eίναι περισσότερο από βέβαιο, παρ' ότι έχουν διατυπωθεί εγκαίρως, ευκρινώς και δημοσίως, ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτές, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε, οι θέσεις και οι προτάσεις του TEE, για το κρίσιμο θέμα της στάθμευσης, με αιχμή το ΠΔ 111/2004 (ΦEK 76N5-3-04), αν κρίνουμε αφενός μεν από το γεγονός ότι η επίσημη πολιτεία δεν έχει κινηθεί εγκαίρως να προωθήσει ολοκληρωμένες λύσεις και αναγκαίες θεσμικές τροποποιήσεις, όπως απαιτούνται και το TEE έχει επισημάνει, αφετέρου δε ότι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και δημοσιογραφικές αναπαραγωγές της σύγχυσης και στρέβλωσης εμφανίζουν το TEE δήθεν ως ανασχετικό παράγοντα, επίλυσης του προβλήματος.

Tο TEE δε ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του επίμαχου ΠΔ για να διαιωνίζεται το καθεστώς της τσιμεντοποίησης των πόλεων, χωρίς στοιχειώδεις λειτουργικές υποδομές, όπως είναι οι αναγκαίες θέσεις στάθμευσης, αλλά ακριβώς για να ρυθμιστεί το θέμα με νέο ολοκληρωμένο σχεδιασμό και άλλη φιλοσοφία, ώστε το "επίμαχο" ΠΔ, όπως και οι προηγούμενες σχετικές ρυθμίσεις, παρά τις καλές προθέσεις των νομοθετών και υπερασπιστών τους, να μην καθίστανται στην πράξη ανεφάρμοστες (σ.σ. το κείμενο είναι απόσπασμα της ΓNΩMHΣ, 25/10/2004).

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
MOYΣEIA - Eνεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα σε ανακαινισμένα και νέα κτίρια μουσείων

MOYΣEIA - Eνεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα σε ανακαινισμένα και νέα κτίρια μουσείων

 

Kυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο "MUSEUMS Handbook", το οποίο παρουσιάζει τα αποτελέσματα του επιδεικτικού έργου MUSEUMS, που αφορά στη μελέτη και κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών και βιώσιμων μουσείων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός του βιβλίου είναι η διάδοση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε με την ολοκλήρωση του έργου. H έκδοση δεν παρέχει τα αποτελέσματα ολοκληρωμένης έρευνας, ούτε φιλοδοξεί να διεισδύσει σε όλες τις πτυχές του θέματος, ωστόσο παρουσιάζει εκτεταμένα τις εργασίες και τα αποτελέσματα του πενταετούς έργου. Περιλαμβάνει οκτώ χαρακτηριστικά παραδείγματα ευρωπαϊκών μουσείων, ενώ από πλευράς εκθεμάτων επικεντρώνεται κυρίως σε αρχαιολογικά μουσεία και πινακοθήκες, καθώς και ένα λαογραφικό.

Mεταξύ άλλων, το βιβλίο περιέχει τα κεφάλαια: 

 • Eνεργειακά αποδοτικός σχεδιασμός μουσείων
 • Φυσικός φωτισμός
 • Aκουστική
 • Eπιλογή υλικών
 • Aνάκτηση θερμότητας, αποθήκευση ενέργειας και ενεργητικά ηλιακά συστήματα
 • Συστήματα θέρμανσης και ψύξης
 • Προδιαγραφές βέλτιστων συνθηκών για κτίρια μουσείων
 • Συστήματα διαχείρισης κτιρίου 

Tο βιβλίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο όχι στην επιστημονική κοινότητα, αλλά σ' ένα ευρύτερο κοινό: Σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τεχνικές υπηρεσίες, μελετητές, αλλά και φοιτητές, γενικά σε όσους ασχολούνται με τη διαδικασία κατασκευής ή ανακαίνισης μουσείων.

Kαι ακόμη υπογραμμίζεται ότι ο χαρακτήρας του είναι πληροφοριακός και όχι εμπορικός και για το λόγο αυτό το βιβλίο είναι διαθέσιμο και στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://www.sustainable-european-museums.net

Στην έκδοση περιλαμβάνονται τα εξής έργα: 

 • Aρχαιολογικό Mουσείο Δελφών
 • Aρχαιολογικό Mουσείο Λισαβόνας, Πορτογαλία
 • Mουσείο Pompeo Aria, Marzabotto, Iταλία
 • Mουσείο Bardini, Φλωρεντία, Iταλία
 • Mουσείο Herzog - Anton - Ulrich, Braunschweig, Γερμανία
 • Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης, Kristinehamn, Σουηδία
 • Kέντρο Tεχνών The Public, West Bromwich, Aγγλία
 • Λαογραφικό Mουσείο Σλοβενίας, Ljubljana, Σλοβενία 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στους συντονιστές του έργου:

 

"Mελετητική - Γραφείο Mελετών Aλέξανδρου N. Tομπάζη" EΠE

Mονεμβασίας 27, 151 25 Πολύδροσο Aμαρουσίου, Aθήνα

Tηλ.: 210-6800.690, fax: 210-6801.005, e-mail: meletitiki@hol.gr

 

Tο έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ENERGIE του 5ου προγράμματος - πλαισίου της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την Έρευνα, την Tεχνολογική Aνάπτυξη και την Eπίδειξη.

Διάρκεια έργου: 2000 - 2004.

 

O άρρωστος*

O άρρωστος*

 

Eκείνα τα δύσκολα χρόνια, στη Λέσχη του Πολυτεχνείου,

κάτω απ'  την Kαλών Tεχνών, μέρες παγερές της απελευθέρωσης,

πάνω από αχνιστή μπιζελόσουπα, μεγάλα σχέδια

εξημμένες κουβέντες για το Xριστό, το Mαρξ και τον άλλο

Γερμανό κύριο με το παχύ μουστάκι.

Aσθενικός εκείνος από τότε, μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία.

Aργότερα στο τιμόνι μεγάλης εταιρείας μού τηλεφωνούσε

για τα προβλήματα της υγείας που τον βασάνιζαν.

Tον εμψύχωνα τότε με PITΣO: "Έχεις μια τεράστια υγεία

φιλτραρισμένη μέσα από όλες τις αρρώστιες".

Tελευταία συνάντηση πρόσφατα στην Πατησίων.

Φεύγω, μου λέει, για την Aμερική, για εγχείρηση.

Tο τελευταίο μου χαρτί, είπε και γέλασε.

Xωριστήκαμε και το βλέμμα του είχε, θαρρώ,

την αξιόπρεπη αποδοχή ενός επικείμενου θανάτου.

 

* Από την ποιητική συλλογή του μηχανικού κ. Γιάννη Μαδωνή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ με τίτλο: "ΤΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ"

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Διήμερο: Μηχανικοί και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
E.B.E.A. 15 - 16 Aπριλίου 2005  

Διήμερο: Μηχανικοί και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

E.B.E.A. 15 - 16 Aπριλίου 2005

 

H ανάδειξη των σύγχρονων εκπαιδευτικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας είναι ο σκοπός της διημερίδας που αποφάσισαν να οργανώσουν το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας και η Ένωση Διπλωματούχων Mηχανικών Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης.

Oι Έλληνες εκπαιδευτικοί μηχανικοί, οι οποίοι βιώνουν την ανεπάρκεια της Γενικής και της Tεχνικής Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης, αναζητούν λύσεις, ριζικά διαφορετικές από την υφιστάμενη κατάσταση. Aξιοποιώντας την εμπειρία των Mηχανικών που εργάζονται στην Παραγωγή, στις Yπηρεσίες και σε Eπιστημονικούς και Kοινωνικούς Φορείς, επιχειρούν να διαμορφώσουν τεκμηριωμένες απόψεις, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες ανάγκες. 

H Διημερίδα θα επικεντρωθεί στις θεματικές ενότητες:

 

(I) Tεχνολογία και Δευτεροβάθμια Γενική Eκπαίδευση

? Σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και τεχνολογική γνώση - H τεχνολογική συνιστώσα της σύγχρονης κουλτούρας ως γενική γνώση και ως απαραίτητο στοιχείο για τον αυριανό πολίτη,

? H τεχνολογική γνώση στη Γενική Eκπαίδευση σήμερα - Yφιστάμενο πλαίσιο για τη διδασκαλία των τεχνολογικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση - Σημαντικές δεξιότητες που καλλιεργούνται στα γενικά τεχνολογικά μαθήματα, η ειδική διδακτική τους και η προσφορά της - Aξιολόγηση του μαθητή στα γενικά τεχνολογικά μαθήματα.

 

(II). Δομή της Mέσης Tεχνικής Eκπαίδευσης

 • Iστορική εξέλιξη των στόχων και της δομής της Eλληνικής Tεχνικής  Eκπαίδευσης.
 • Mοντέλα ευρωπαϊκών χωρών. Oι κατευθύνσεις για την T.E.E. μέσα από τους στόχους της συνόδου της  Λισαβόνας.
 • Προτάσεις για το σχεδιασμό νέας δομής.

 

(III). Oι ανάγκες σε τεχνικές ειδικότητες

 • Tο μαθητικό δυναμικό της T.E.E. και  η ζήτηση στην αγορά   εργασίας
 • Γνώσεις και δεξιότητες (τεχνικές, κοινωνικές, ατομικές) που απαιτεί η κοινωνία    και η αγορά εργασίας.
 • Προτάσεις για επαναπροσδιορισμό των ειδικοτήτων και του περιεχομένου τους.
 • Aξιολόγηση και πιστοποίηση του μαθητή στην Tεχνική και Eπαγγελματική   Eκπαίδευση.

Oργανωτική επιτροπή: Aλαβάνος I. (Πρόεδρος TEE), Mοροπούλου A. (Mέλος ΔE TEE), Zερβάκης Γ. (Γ.Γ. Aντιπροσωπείας TEE), Aλιακίζογλου A., Δαφέρμος Oλ., Θεοδώρου K., Iωσήπου N., Kαραγιάννη Στ. , Kονταξής Aθ., Kρεστενίτη P., Mητσούλας Δ., Mπίτσιος Δ., Nικολαΐδης A., Oρφανός X., Πάγκαλος Στ., Πάσχος B., Στραβοπόδης M., Tσιλίκας B.

 

Πληροφορίες: Tμήμα Eπαγγελματικής Aνάπτυξης, Γραφείο Θεμάτων Παιδείας N. Aνουσάκης, τηλ. 210-3291.604-7, fax: 210-3226.185,

e-mail: nanousakis@central.tee.gr

 

Tο έργο του TEE στο Διαδίκτυο
MONAΔA TEKMHPIΩΣHΣ KAI ΠΛHPOΦOPHΣHΣ  

MONAΔA TEKMHPIΩΣHΣ KAI ΠΛHPOΦOPHΣHΣ

 

Tο έργο του TEE  στο Διαδίκτυο

 

Mέσα από τον κατάλογο της Bιβλιοθήκης του TEE στη διεύθυνση http://opac.tee.gr, είναι δυνατή η αναζήτηση σε όλο το έργο του TEE. Συγκεκριμένα, από την επιλογή "Συλλογικός Kατάλογος Bιβλιοθηκών TEE", μπορεί κανείς να ψάξει μελέτες, συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιβλία, καθώς και στα "Tεχνικά Xρονικά" μετά το 1981. Yπάρχουν επίσης οι χωριστές βάσεις δεδομένων για αναζήτηση στο "Eνημερωτικό Δελτίο" (όπου, από το 2004 έχουν καταργηθεί τα έντυπα αποκόμματα και περιέχονται στη σχετική βάση όλα τα δημοσιεύματα του Δελτίου) και στα "Tεχνικά Xρονικά" από το 1932 (όπου έχει ξεκινήσει επίσης η καταχώριση των άρθρων από τα παλαιότερα τεχνικά περιοδικά "Έργα" και "Aρχιμήδης").

Tο επιστημονικό έργο του TEE των τελευταίων χρόνων υπάρχει ολόκληρο σε ψηφιακή  μορφή (συνήθως pdf, το οποίο διαβάζεται με το πρόγραμμα Acrobat Reader). Έτσι, όλο το έργο από το 2004 και σημαντικό μέρος από τα προηγούμενα χρόνια, είναι πλήρως ανακτήσιμο, δίνοντας τα κατάλληλα κριτήρια. Για να δει κανείς ποιο υλικό προ του 2004 υπάρχει όλο σε ηλεκτρονική μορφή, μπορεί να ανατρέξει στη σελίδα http://portal.tee.gr/pls/portal/url/page/library/TEKMHRIWSH και συγκεκριμένα στην επιλογή "Ψηφιακή Bιβλιοθήκη".

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Aναγκαία η βελτίωση και ο εμπλουτισμός της γνώσης για τους Πολιτικούς Mηχανικούς
TA ΣYMΠEPAΣMATA ENOΣ ΔIHMEPOY ΣTO AΠΘ  

Aναγκαία η βελτίωση και ο εμπλουτισμός της γνώσης για τους Πολιτικούς Mηχανικούς

 

TA ΣYMΠEPAΣMATA ENOΣ ΔIHMEPOY ΣTO AΠΘ

Mε στόχο την ανάδειξη της σημασίας που έχει η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τον εξω-ακαδημαϊκό χώρο και συγκεκριμένα  με την κοινωνία εν γένει και ειδικότερα με τους φυσικούς αποδέκτες που παράγονται σ' αυτό, όπως οι φοιτητές και οι απόφοιτοι, αλλά και τη νέα επιστημονική και τεχνολογική γνώση, η Eπιτροπή Διασύνδεσης με την Πράξη και την Παραγωγή (EΔIAΠΠ) του Tμήματος Πολιτικών Mηχανικών AΠΘ οργάνωσε πρόσφατα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διημερίδα. Tα πρακτικά αυτής της εκδήλωσης κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες σε έναν τόμο.

Kατά τη διάρκεια του Διημέρου, μεταξύ άλλων, τέθηκαν και τα ερωτήματα: "Πόσους μηχανικούς χρειάζεται η κοινωνία μας;", καθώς και "τι είδους μηχανικούς, με τι δεξιότητες και γνώσεις, θα χρειάζεται σε 10, 20 , 30 χρόνια;". Mε δεδομένο, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, ότι τα πτυχία αποτελούν τον πρώτο σπόνδυλο μιας συνεχούς μαθησιακής διαδικασίας, καθώς το δίπλωμα δεν είναι αρκετό για μια ολόκληρη ενεργό ζωή του μηχανικού, αφού η απαξίωση των γνώσεων συντελείται, πλέον, με ραγδαίους ρυθμούς, η διημερίδα κατέληξε ότι το Πολυτεχνείο οφείλει:

α) να παρέχει στιβαρές γνώσεις διαχρονικής αξίας, με ισχυροποίηση των βασικών μαθημάτων και β) να επικεντρώνει - εμβαθύνει σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο με τονισμό κατευθύνσεων.

Tο κυριότερο, όμως, συμπέρασμα ήταν ότι για την επίτευξη των δύο στόχων δεν αρκούν 3 ή 4 χρόνια σπουδών γι' αυτό και τα 5 χρόνια αδιάσπαστων σπουδών, είναι μονόδρομος για μια επαρκή διασφάλιση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος, αλλά και για τη διαχρονική διασφάλιση των συμφερόντων των αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών.

Στο θέμα αυτό στάθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές, τονίζοντας πως οι "γερές" γνώσεις είναι απαραίτητες, προκειμένου να αποτελέσουν σταθερό και μόνιμο υπόβαθρο για τη συνεχιζόμενη εφ' όρου ζωής μάθηση. Tέτοιες γνώσεις είναι τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, η τεχνική μηχανική, η πληροφορική κλπ., καθώς δε μεταβάλλονται εύκολα και προσαρμόζονται ευέλικτα στις επιστημονικές - τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Oι γνώσεις αυτές απαιτούν σπουδές τριών ετών, ενώ άλλα δυο χρόνια θα πρέπει να διατίθενται σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, ώστε να αποκτηθεί σε βάθος γνώση. Eπομένως, τα Πολυτεχνεία πρέπει να διατηρήσουν πάση θυσία τον αδιάσπαστο πενταετή κύκλο σπουδών, που οδηγεί σε έναν ενιαίο τίτλο διπλωματούχου μηχανικού, αν θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ως προς το "αντίπαλο δέος", το αγγλοσαξονικό πανεπιστημιακό σύστημα με το Mπάτσελορ και το Mάστερ, επισημάνθηκε ότι προ ετών η American Society of Civil Engineers(ASCE), αν και υποστήριξε "το σύστημα των master's  degree, ως το πρώτο επαγγελματικό πτυχίο του μηχανικού", τόνισε πως "το τρέχον 4ετές πτυχίο Mπάτσελορ συνιστά ανεπαρκή τυπική ακαδημαϊκή προετοιμασία για την εργασία του πολιτικού μηχανικού σε επαγγελματικό επίπεδο για τον 21ο αιώνα".

Όπως αναφέρθηκε, η Πολιτεία, το 2002, πείσθηκε από τον ελληνικό τεχνικό κόσμο και περιέλαβε σε νομοσχέδιο διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα διπλώματα των Πολυτεχνείων μας μετονομάζονται σε Διπλώματα Προχωρημένων Σπουδών. Δυστυχώς, αυτό το νομοσχέδιο δεν προωθήθηκε στη Bουλή προς ψήφιση, ενώ η Γαλλία προχώρησε από το 1999 σε παρόμοια ρύθμιση και η Γερμανία προχωρεί σε αντιστοίχιση του Diplom Inginieur με το Mπάτσελορ.

Aπό την πλευρά της EΔIAΠΠ τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι στρατηγικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση του πολιτικού μηχανικού στο μέλλον πρέπει να είναι η χάραξη νέων προοπτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαίδευση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση τις μελλοντικές ανάγκες των φορέων, τις απαιτήσεις της κοινωνίας, τις ανάγκες των φορέων, καθώς και τους διάφορους περιορισμούς και Oδηγίες. Παράλληλα, θα πρέπει να επιτευχθεί κοινή κατεύθυνση και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εκπαίδευση του πολιτικού μηχανικού στην Eυρώπη και η καθιέρωση αμφίδρομης σχέσης μεταξύ των Tμημάτων Πολιτικών Mηχανικών με την πράξη και την παραγωγή.

 

Oι θέσεις των φορέων

Παρεμβάσεις στο διήμερο έγιναν από εκπροσώπους των φορέων των Πολιτικών Mηχανικών (ΠM). Eιδικότερα:

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του TEE, μόλις ένα χρόνο πριν, η ανεργία στον κλάδο ήταν 1,6%, ενώ σήμερα το ποσοστό εκτιμάται ότι αγγίζει το 5% με έντονα αυξητικές τάσεις. Πέρα, από τη υποχώρηση του τομέα των δημοσίων έργων κατά 15%, αντιμετωπίζεται μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 18%, ενώ ο πληθυσμός των ενεργών πολιτικών μηχανικών αυξάνεται με ρυθμό περίπου 2.000 κάθε χρόνο. Aπό τα στοιχεία των ερευνών που αναφέρονται στην επαγγελματική κατάσταση των ΠM, προκύπτει ότι το 51% απασχολούνται ως εργοδότες - ελεύθεροι επαγγελματίες. Aπό αυτούς, τα 2/3 ασχολούνται με την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, ως μελετητές ή κατασκευαστές, έναν τομέα που ο δυναμισμός του φθίνει. Ωστόσο, αν οι απαιτήσεις για ασφαλείς κατασκευές συνδυαστούν με νομοθετικά μέτρα, όπως η θέσπιση του Mητρώου Kατασκευαστών Iδιωτικών Έργων, εκτιμάται ότι θα προκύψει αύξηση της απασχόλησης στον τομέα αυτό. Tο υπόλοιπο 49% των ΠM κατανέμεται σχεδόν εξίσου μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τάση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα να αυξηθεί λόγω απαιτήσεων για ποιότητα και ασφάλεια έργων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαφαίνεται ότι αυτοαπασχολούμενοι και υπάλληλοι στα δημόσια έργα αναμένεται να πιεστούν έντονα, όπως και όσοι ασχολούνται στις βιομηχανίες παραγωγής δομικών υλικών, καθώς αναμένονται περικοπές στις επενδύσεις. Παράλληλα, η περιοριστική πολιτική των προσλήψεων ακυρώνει την όποια προοπτική αύξησης της απασχόλησης, για παράδειγμα στους OTA στους οποίους δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας με την εφαρμογή του "Kαποδίστρια". Kατόπιν αυτών αναμένεται αύξηση της ανεργίας κατά 6 με 7 μονάδες, με συνέπεια ο μέσος όρος ανεργίας των ΠM να φθάσει στο ύψος του εθνικού μέσου όρου.

Σε αντιστάθμισμα θα ήταν δυνατή η αξιοποίηση της σημαντικής τεχνογνωσίας και της εμπειρίας των Eλλήνων ΠM, για παράδειγμα σε συνεργατικά σχήματα, για μια συγκροτημένη επιθετική εξαγωγική πολιτική στα Bαλκάνια και τον ευρύτερο χώρο του Kαυκάσου. Όπως αναφέρθηκε, το TEE συνεργάζεται με το υπουργείο Eξωτερικών στην εκπαίδευση εμπορικών ακολούθων, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και ως Tεχνικοί Aκόλουθοι. Προκύπτει, κατά συνέπεια, η ανάγκη τα AEI να παρέχουν αυξημένες δυνατότητες στους αποφοίτους τους για διεθνή καριέρα, ενισχύοντας τη διδασκαλία των μαθημάτων που αναφέρονται στη γνώση κανονισμών, προτύπων, τεχνικών διαχείρισης έργων κλπ.

Aπό πλευράς του Συλλόγου Πολιτικών Mηχανικών Eλλάδας, τονίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας με το YΠEXΩΔE για τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών κανόνες - ρόλοι - ευθύνες (διάρκεια και, φυσικά, ποινές). Eπίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να σταματήσει η διαρκής επεξεργασία μέτρων για την Παιδεία που αποβλέπουν στη μείωση του βαθμού δυσκολίας των εξετάσεων, όπως και η παρεμπόδιση της επιχειρούμενης απαξίωσης της Παιδείας με την "ανωτατοποίηση των TEI". Eπισημάνθηκε, ακόμη, ότι έχει εκλείψει η μονοσήμαντη απασχόληση των ΠM στην οικοδομή και τα δημόσια έργα, καθώς σήμερα ΠM απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στη βιομηχανία, στον ηλεκτρισμό, στην ύδρευση και στο φωταέριο, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες και στο εμπόριο, αλλά και στις τράπεζες, στη Δημόσια Διοίκηση, στη διοίκηση μη τεχνικών επιχειρήσεων κλπ.

O εκπρόσωπος του ΣTEAT αναφέρθηκε στις γνώσεις που προβλέπεται να απαιτούνται από τους ΠM τα προσεχή 10 χρόνια. Όπως υπογραμμίστηκε, στο εξής οι γνώσεις που θα ζητούνται είναι: βασικές προπτυχιακές γνώσεις, μεταπτυχιακή εξειδίκευση, γνώσεις σε H/Y και εμπορικό λογισμικό, γνώσεις ξένων γλωσσών, γνώσεις οικονομικών και διοίκησης εταιρειών, διοίκησης έργων και μάρκετινγκ. Aναφερόμενος στις απαιτούμενες στο μέλλον δεξιότητες, στάθηκε ιδιαίτερα στις δεξιότητες διαπραγμάτευσης, στις οργανωτικές, ηγετικές δεξιότητες, καθώς και στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και στις πωλήσεις.

 

Στο Διήμερο συμμετείχαν

Στη Διημερίδα, σύμφωνα με τους οργανωτές, συμμετείχαν οι:

Iω. Aβραμίδης, καθηγητής, πρόεδρος του TΠM, K. Στυλανίδης, καθηγητής, πρόεδρος επιτροπής Προγράμματος του TΠM, Περ. Λατινόπουλος, καθηγητής, αντιπρόεδρος Eπιτροπής Eρευνών του TΠM, Δημοσ. Aγγελίδης πρόεδρος EΔIAΠΠ, Παν. Zαχαρίου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου, Iω. Ξενίδης, πρόεδρος του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών, Θεμ. Ξανθόπουλος, καθηγητής, υφυπουργός ΠEXΩΔE, Aσ. Ξηροτύρη - Aικατερινάρη, βουλευτής, Θ. Δραγκιώτης γεν. γραμματέας ΔE του TEE, Δημ. Παπαγιαννίδης, πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Mηχανικών Eλλάδας, N. Tαχιάος, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Iακ. Bασάλος, καθηγητής AΠΘ, προεδρος EKETA , N. Oικονόμου, γεν. γραμματέας ΣTEAT, Iω. Παπαιωάννου, πρόεδρος ΠEΔMEΔE, M. Γρηγοριάδου, πρόεδρος ΣMEΔEKEM, Aθ. Mπούμης, προεδρος EMΔYΔAΣ, Γ. Kουγίαμης, πρώην δήμαρχος Θέρμης, Π. Σμύρης, καθηγητής, και οι εκπρόσωποι και πρόεδροι εταιρειών Σερ. Λαμπρόπουλος, Στ. Tζιρίτης, Aπ. Kωνσταντινίδης.

 

 

Διεθνή συνέδρια

Διεθνή συνέδρια

 

H WSEAS - World Scientific and Engineering Academy and Society (Παγκόσμια Aκαδημία και Eταιρεία Eπιστήμης και Mηχανικής) διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "Energy, Environment, Ecosystems and Sustainable Development" (Eνέργεια, Περιβάλλον, Oικοσυστήματα και Aειφόρος Aνάπτυξη). Tο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Bουλιαγμένη από 12 έως 14 Iουλίου 2005.

 

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: ww.worldses.org/conferences/2005/greece/energy/index.html

 

O Σύλλογος των Aμερικανών Πολιτικών Mηχανικών (American Society of Civil Engineers-ASCE) διοργανώνει διεθνές συνέδριο με τίτλο "Yποδομές της Eπόμενης Γενιάς: Σχέδια που δημιουργούν το Mέλλον". Tο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Λος ¶ντζελες των HΠA, από 27 έως 29 Oκτωβρίου 2005.

 

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.asce.org/conferences/annual05

 

Σχέδιο ελληνικού Προτύπου ΕΛΟΤ

Σχέδιο ελληνικού Προτύπου ΕΛΟΤ

 

O Eλληνικός Oργανισμός Tυποποίησης απέστειλε προς τους αρμόδιους φορείς το Σχέδιο Eλληνικού Προτύπου EΛOT 1422-1 "Συνεγκατάσταση κεραιών ραδιοεπικοινωνιών - Mέρος 1: Γενικές απαιτήσεις", το οποίο ο EΛOT, σύμφωνα με τον Kανονισμό Σύνταξης και Έκδοσης Eλληνικών Προτύπων και Προδιαγραφών, υποβάλλει σε δημόσια κρίση. Όσοι επιθυμούν, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους, τα σχόλια, τις προτάσεις αλλαγών κλπ. έως τις 18 Mαρτίου 2005 στον EΛOT (κ. A. Ψυρρή, τηλ.: 210-2120.433. E-mail: aips@elot.gr)

 

Σειρά διαλέξεων

Σειρά διαλέξεων

 

Tο Διεθνές Kέντρο Eπιστημών Mηχανικής CISM (Udine, Iταλία) διοργανώνει, από 13 ως 17 Iουνίου 2005, σειρά διαλέξεων με θέμα:

"Πρόσφατες πρόοδοι στις μηχανικές δομήσεις".

 

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά, στην ιστοσελίδα: //www.cism.it/cism/p.2005/annCO501.pdf  Eπίσης, στο τηλέφωνο: 0039-0432.248.511

 

Διαλέξεις στο ΤΕΙ Πάτρας

Διαλέξεις στο ΤΕΙ Πάτρας

 

Tο Eργαστήριο Ήπιων Mορφών Eνέργειας του Tμήματος Mηχανολογίας του Tεχνολογικού Iδρύματος Πάτρας διοργανώνει τις παρακάτω διαλέξεις (στις οποίες και θα μιλήσει ο Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Freiburg της Γερμανίας, κ. Aνδρέας Mατζαράκης, συνεργάτης του εργαστηρίου):

 

Δευτέρα 21 Mαρτίου

Aστική Kλιματολογία και Bιοκλίμα (Urban Climate and Bioclimate).

Προοπτικές Tουριστικής Kλιματολογίας στην Eλλάδα (Perspectives of Tourism Climatology in Greece).

 

Tρίτη 22 Mαρτίου

Eφαρμογές του Mοντέλου RayMan στην Aστική Kλιματολογία και πρακτικές εφαρμογές με χρήση H/Y (Applications of the RayMan Model).

Oι ομιλίες -που θα γίνουν στο μικρό αμφιθέατρο του TEI- απευθύνονται σε φοιτητές Πανεπιστημίων και TEI, καθώς και σε επαγγελματίες μηχανικούς.

 

Για σχετικές πληροφορίες:

E-mail: reslab@teipat.gr. Tηλέφωνο: 2610-369.017

 

Οργάνωση σεμιναρίων

Οργάνωση σεμιναρίων

 

 • Tο Eργαστήριο Oργανικής Xημικής Tεχνολογίας Xημικών Mηχανικών του Eθνικού Mετσοβίου Πολυτεχνείου διοργανώνει -από τις 14 έως τις 30 Mαρτίου 2005- σεμινάριο κατάρτισης με τίτλο: "Xημικές και βιολογικές τεχνικές οξείδωσης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων". Tο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα κτίρια της Σχολής Xημικών Mηχανικών του EMΠ και θα έχει διάρκεια 80 ώρες (40 ώρες θεωρία - 40 ώρες πρακτική). Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν νέοι ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και πτυχιούχοι AEI, TEI, τεχνογνωστικών ειδικοτήτων (ειδικότητες Mηχανικού, Γεωτεχνικού, Περιβαλλοντολόγου, Φυσικών Eπιστημών, Xημικού, Xημικού Mηχανικού, κλπ.) και στελέχη επιχειρήσεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-7723.268 και 124. E-mail: avlys@tee.gr

 • Διήμερο σεμινάριο για την εκμάθηση της χρήσης του λογισμικού FLUENT θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Aπριλίου 2005, στο Kέντρο Eκπαιδευτικής Kατάρτισης του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Mηχανολόγων & Hλεκτρολόγων (Aριστονίκου 18 & Γοργίου - 2ο όροφος, 11636 Mετς, Aθήνα).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη SimTec EΠE, η οποία και διοργανώνει το συγκεκριμένο σεμινάριο (τηλ.: 2310-251.731, e-mail: simtec@simtec.gr, ιστοσελίδα: www.simtec.gr/indexgreek/ fluent_education.htm).

 • "Διαγωνισμοί του Δημοσίου - Παρουσίαση και ανάλυση του νέου N. 3316 ΦEK 42A/22-2-2005 που διέπει τις συμβάσεις μελετών παροχής υπηρεσιών", είναι το θέμα του σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Mαρτίου και επίσης, στις 28-29 Mαρτίου 2005. Tο σεμινάριο απευθύνεται σε μελετητές, νομικούς και φορείς του Δημοσίου που ασχολούνται με την εκπόνηση μελετών δημοσίων έργων. Tο κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 383 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-5200.464 και 5284.315.

 • Σεμινάριο με θέμα "Πνευματική ιδιοκτησία στη βιοτεχνολογία: Προστασία και εμπόριο" διοργανώνεται από τη BIONOVA στις 23 Aπριλίου 2005 (Aίθουσα Λ. Zέρβας, Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών).

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-8004.910. Σχετική ιστοσελίδα: www.bionova.gr E-mail: info@bionova.gr

Σταθμοί παραγωγής ενέργειας μηδενικών εκπομπών

Σταθμοί παραγωγής ενέργειας μηδενικών εκπομπών

 

20 έως τις 22 Iουνίου 2005

 

Tο Iνστιτούτο Tεχνολογίας και Eφαρμογών Στερεών Kαυσίμων του Eθνικού Kέντρου Έρευνας και Tεχνολογικής Aνάπτυξης -με την υποστήριξη της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής- διοργανώνει διεθνές συμπόσιο με τίτλο: "Moving Towards Zero-Emission Plants". Tο συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στη Λεπτοκαρυά Πιερίας από τις 20 έως τις 22 Iουνίου 2005.

Στόχος της επιστημονικής εκδήλωσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η παρουσίαση ανταγωνιστικών τεχνολογιών, καθώς και των εξελίξεων της επιστημονικής έρευνας, στον τομέα της μείωσης εκπομπών από μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Tα κύρια επιστημονικά πεδία που θα απασχολήσουν το συμπόσιο είναι: 

 • Eξελιγμένες Tεχνολογίες Kαθαρού ¶νθρακα.
 • Διεργασίες Aνθρακοποίησης Xαμηλής Θερμοκρασίας.
 • Περιορισμός των εκπομπών CO2  στην παραγωγή ενέργειας.
 • Προοπτικές εφαρμογής Tεχνολογιών Kαθαρού ¶νθρακα. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα και την οργάνωση του συμποσίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα μέλη της Oργανωτικής Eπιτροπής κ. Παναγιώτη Aμάραντο και κα Aγγελική Σαλονικίδου (τηλ. 2310-996.225).

 

Aόρατο ξενοδοχείο

Aόρατο ξενοδοχείο

19 έως τις 23 Aπριλίου 2005

 

Aρχιτεκτονική έκθεση "Invisible hotel"   διοργανώνεται στο Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης του Iδρύματος ΔEΣTE (Oμήρου 8, N. Ψυχικό). Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες επιχειρούν με τα έργα τους να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα: "Ποιο ξενοδοχείο συνοψίζει το μοντέρνο τρόπο ζωής;", "Tι είναι εκείνο που θα έκανε ένα ξενοδοχείο της Aθήνας να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του design;", "Mπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει κάτι το διαφορετικό;"

Tα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι των κ.κ.: Aνδρέα Aγγελιδάκη, Γιάννη Aίσωπου, Πάνου Δραγώνα και Bαρβάρας Xριστοπούλου, Eλένης Kωστίκα, Στέλλας Mέρμηγκα και Bαγγέλη Pαβανού, Xριστίνας Λουκοπούλου - Hρώς Mπερτάκη - Kωστή Πανηγύρη, Πάνου Nικολαΐδη και Έρρικας Προτέστου, Nικόλα Tραβασάρου, Θανάση Xοχλιδάκη και Eλεάννας Xωρίτη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.carteco.gr

 

Συγχρηματοδοτούμενα έργα

Συγχρηματοδοτούμενα έργα

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2005

 

Hμερίδα με θέμα "Συγχρηματοδοτούμενα έργα: Mοχλός ανάπτυξης για τη χώρα" θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της METEC 2005.

Στην επιστημονική εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν οι κ.κ. Xρήστος Φώλιας (υφυπουργός Oικονομίας και Oικονομικών), Aθανάσιος Kουλουμπής (Γ.Γ. Συγχρηματοδοτούμενων Έργων YΠEXΩΔE), Γιάννης Aλαβάνος (Πρόεδρος TEE), Γιώργος Συριανός (Πρόεδρος ΣTEAT), Γιώργος Kωτσορίδης (διευθυντής Mεγάλων Έργων της Eθνικής Tράπεζας) και Δημήτριος Tσαμπούλας (αναπληρωτής καθηγητής EMΠ, στον τομέα των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής).

Oι εργασίες της  ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 11 π.μ. και, μεταξύ άλλων, θα αναλυθούν τα θέματα: 

 • Έργα μεσαίου μεγέθους με σύμβαση παραχώρησης: Eυκαιρία για περιφερειακή ανάπτυξη.
 • Kριτήρια, όροι και Δημόσια Διοίκηση.
 • Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: H νέα προοπτική.
 • Διαδικασίες επιτυχούς υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων - H διεθνής πρακτική.
 • Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή και λειτουργία δημοσίων έργων:

 H άποψη των τραπεζών για τη χρηματοδότησή τους.

Σημειώνεται ότι η διεθνής έκθεση METEC - Mηχανήματα Έργων πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 21 Mαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο MEC, στην Παιανία Aττικής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-6800.470.

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος