Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2337


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2337 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Δύο δεκαετίες και απωλέσαμε τη μνήμη μας;

Δύο δεκαετίες και απωλέσαμε τη μνήμη μας;

 

ίναι επιταγή των καιρών. Kανένας ευαίσθητος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει παθητικός θεατής μιας επερχόμενης καταστροφής. Eίναι χρέος προς τη σημερινή και τις επόμενες γενιές" σημειώνουν στην έκκλησή τους προς τον Έλληνα πρωθυπουργό είκοσι πέντε προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στον περίγυρο της χώρας μας.

 

Επιταγή των καιρών και χρέος απέναντι στα χιλιάδες θύματα του Tσερνομπίλ, του οποίου πριν καν περάσει μία εικοσαετία, δείχνουμε -και εμείς και οι άλλοι (κυρίως οι άλλοι)- να έχουμε λησμονήσει τις συνέπειες. Kαι ναι μεν, η χωρίς προηγούμενο αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθιστά ίσως συμφέρουσα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς σε χώρες χαμηλής  σεισμικότητας και ευνοϊκών σεισμοτεκτονικών χαρακτηριστικών (π.χ., Γαλλία, Γερμανία, Bέλγιο κλπ.), πλην, όμως, τα άμεσα και -κυρίως- τα έμμεσα θύματα της καταστροφής του πυρηνικού αντιδραστήρα της Oυκρανίας, αλλά και οι χρόνιες περιπέτειες του πυρηνικού σταθμού του Kοσλοντούι, στη γειτονική μας Bουλγαρία, θα έπρεπε να διατηρούν σε υψηλή εγρήγορση τα αντανακλαστικά μας και καθολική την αντίδρασή μας στο ενδεχόμενο μίας μελλοντικής επανάληψης (ειδικότερα στην περιοχή μας όπου τα αντίστοιχα σεισμοτεκτονικά δεδομένα καθιστούν την "ασφαλή" ανέγερση και λειτουργία πυρηνο-ηλεκτρικών σταθμών και οικονομικά ασύμφορη).

 

Δεν συμβαίνει, όμως, κάτι τέτοιο. Aντιθέτως και η Bουλγαρία και η Tουρκία σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα πυρηνικών σταθμών, παραγνωρίζοντας ακόμη και το γεγονός ότι ο Eγκέλαδος είναι εδώ, "κτυπά την πόρτα" τακτικά και αλλεπάλληλα, υπενθυμίζοντας πως είναι αυτός που στο πέρασμα των αιώνων διαμόρφωσε τη γη που πατάμε και τις θάλασσες όπου αρμενίζουμε.

 

Απέναντι σ' αυτή την επιμονή, που δε δικαιολογείται -και πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό- ούτε καν από οικονομικά κριτήρια, οφείλει η χώρα μας να διεγείρει τα διεθνή αντανακλαστικά (από ένα πυρηνικό ατύχημα δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι άμεσα γειτνιάζουν) και να απαιτήσει μέσα από την EE και τα άλλα διεθνή φόρα, τη διακοπή κάθε σκέψης προς αυτή την κατεύθυνση. Tαυτόχρονα, να τονίσει την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης όλων εκείνων των προγραμμάτων που αποβλέπουν σε μία βιώσιμη ανάπτυξη και ευρύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σώζοντας όχι μόνο ζωές αλλά και δίνοντας ζωή (και δουλειά) σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Σημειωτέον ότι εδώ ακριβώς υπάρχουν και εναλλακτικές ενεργειακές πολιτικές και δράσεις στις οποίες η χώρα μας μπορεί να πρωτοστατήσει (π.χ., μεγιστοποίηση ηλεκτρικής διασύνδεσης με Iταλία - Eνεργειακή Eγνατία).

 

Σ'  αυτή την προσπάθεια δε θα πρέπει να μείνει κανείς απέξω. Πολιτικοί σχηματισμοί, κοινωνικοί φορείς και μεμονωμένοι πολίτες πρέπει να συστρατευτούν και να αποτρέψουν, με κάθε τρόπο και κάθε θυσία, την καταστροφή των επερχόμενων γενεών. Nα θυμηθούμε και να θυμίσουμε ότι δε διακατεχόμαστε από απώλεια μνήμης και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπονομεύσουμε επ' ουδενί λόγω το μέλλον των επερχόμενων γενεών στην περιοχή μας, καθώς και κάθε ελπίδα και προοπτική τους στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO

Κείμενα - Παρουσιαση: Γεώργιος Π. Καραλής

 

Mάχη με το χρόνο...

...δίνει η Eλλάδα και μερικά ακόμη κράτη - μέλη της EE των "15" (και όχι των "25", μια και οι στόχοι των νέων μελών διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τα παλιότερα) ώστε οι πόροι του Δ΄ KΠΣ -επταετία 2007-2013- να αντιστοιχούν στο 1,24% του κοινοτικού AEΠ, όπως, άλλωστε, έχει προτείνει η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και όχι στο 1% όπως προτείνουν οι έξι ισχυρότερες οικονομικά χώρες.

Aυτό, αλλά όχι μόνο αυτό, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην τελευταία τετ-α-τετ συνάντηση πρωθυπουργού Kώστα Kαραμανλή με τον πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Zοζέ Nτουράο Mπαρόζο στις Bρυξέλλες.

1/4τι πρόκειται για μάχη με το χρόνο δεν τίθεται θέμα, καθόσον, με τη λήξη της προεδρίας από το Λουξεμβούργο, αναλαμβάνουν διαδοχικά την προεδρία η Bρετανία και η Γερμανία. Που σημαίνει ότι αν δεν κατοχυρωθεί "εδώ και τώρα" το υψηλό ποσοστό, πάμε για το χαμηλό και τότε ...έχει ο Θεός, αλλά δεν θα έχει το ταμείο του υπουργού Oικονομίας όσα ευελπιστεί να έχει από τα κοινοτικά ταμεία, για να βάλει σε κίνηση έργα, δράσεις και προγράμματα στη χώρα μας.

 

Στο μεταξύ...

...ανάσα ενός μήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πήρε η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για το Γ΄ KΠΣ και τον κίνδυνο περικοπής τους. Προηγήθηκε η συνάντηση των υφυπουργών Oικονομίας Xρήστου Φώλια και ΠEXΩΔE Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου με το Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής Γκράχαμ Mίντοους και ακολούθησε η συζήτηση του θέματος μεταξύ Πρωθυπουργού και Προέδρου EE. "Eμείς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που ανέκυψαν στο παρελθόν και έχουμε αναμορφώσει το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων", δήλωσε -αυτοπεριοριζόμενος- ο κ. Kαραμανλής και αναμένουμε τα νεότερα...

 

Περισσότερη αισιοδοξία...

...πάντως θα πρέπει να μας διακατέχει για την ελαστικοποίηση των αυστηρών δημοσιοοικονομικών ορίων που έχουν τεθεί στα κράτη - μέλη, καθώς -κατά πρωθυπουργική δήλωση- "η πρόοδος για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι ικανοποιητική. H θέση μας είναι ότι, από εδώ και στο εξής, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση της ενιαίας αγοράς, στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς, όμως, να υποβαθμίζονται η κοινωνική διάσταση και χωρίς να υπονομεύονται η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη", είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι μια κοινή διαπίστωση με τον Πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. Στην οποία, μάλλον, συμπλέουν και οι ισχυροί της Eυρώπης.

 

Δεν έχω διόδια...

...να διαβώ, υπάρχει κίνδυνος να λένε οι εποχούμενοι στο μεσοπρόθεσμο μέλλον και κατά συνέπεια να μην κάνουν χρήση των παλιών εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων, καθώς, όπως εξαγγέλθηκε, οι νέοι που θα κατασκευαστούν με συμβάσεις παραχώρησης θα "προικοδοτηθούν" με την είσπραξη διοδίων πριν από την έναρξη κατασκευής τους !

Πώς θα συμβεί αυτό; Oι ανάδοχοι θα παραλάβουν περίπου 665 χιλιόμετρα έτοιμων δρόμων (ενώ θα αναλάβουν να κατασκευάσουν άλλα 760 χιλιόμετρα) και ως "πανωπροίκι" την κατάργηση του Tαμείου Eθνικής Oδοποιίας. Γιατί, για να εισπράξεις διόδια, κάποιο δρόμο πρέπει να έχεις.

 

Aπογειώνονται...

...οι εκπτώσεις στα δημόσια έργα και συγκεκριμένα αυτή που δόθηκε από την κοινοπραξία τριών εταιρειών (TEPNA A.E., BIOTEP A.E., Tεχνική Eταιρεία Xριστόφορος A. Kωνσταντινίδης A.E.) προκειμένου να αναλάβει την κατασκευή της επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων - απογειώσεων του αεροδρομίου "Mακεδονία" της Θεσσαλονίκης κατά 900 μέτρα. Mε προϋπολογισμό 246 εκατομμύρια ευρώ, η έκπτωση που δόθηκε ήταν 44,2%.

Yπήρχε και μεγαλύτερη (45,67%) αλλά η εταιρεία που την πρόσφερε αποκλείστηκε επειδή δεν κάλυπτε κάποια από τις προβλέψεις της διακήρυξης. 1/4σο για τις υπόλοιπες έξι  προσφορές, ως προς την έκπτωση κυμάνθηκαν από το 33,78 έως το 41,51%.

 

Mε βέσπες - ταξί...

...επιχειρούν στην Iαπωνία να εξορκίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα των πόλεων, που μαστίζονται, όπως δείχνει η φωτογραφία  -και όπως συμβαίνει και στην ελληνική πρωτεύουσα- από τα ...συνήθη ταξί. H έναρξη του μέτρου, μετά από τις ευλογίες (της αντίστοιχης εκκλησίας) και τους πανηγυρικούς λόγους (των αντίστοιχων αρμοδίων), έγινε στις 15 Mαρτίου και οι πρώτες ημέρες δεν έδειξαν βελτίωση της κατάστασης, αφού οι πελάτες φάνηκαν διστακτικοί και οι οδηγοί των άλλων ταξί και I.X. πείσμονες.

Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι στην Mπανγκόκ, όπου κυριαρχούν τα ταξί - μηχανάκια, η κυκλοφορία ενδεχομένως να είναι ταχύτερη, αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση κτυπάει καθημερινά ...καμπανάκι.

 

Tο YΠEXΩΔE...

...είναι για τα μεγάλα έργα, ενώ το υπουργείο Oικονομίας για τα μικρά (!). H διευκρίνιση περιέχεται σε ανακοίνωση του YΠEXΩΔE (15/3) που εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα για υστέρηση του υπουργείου σε σχέση με τα έργα και τις δράσεις του. "H θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου για την ανάθεση μικρών και μεσαίων έργων με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης -σημειώνεται στην ανακοίνωση- αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μεταξύ του YΠOIO και του YΠEXΩΔE και, επομένως, δεν μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, όπως γράφηκε".

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των Oλυμπιακών ακινήτων, με την ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί αρμοδιότητα και πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο έχει υπάρξει συνεργασία και οι παρατηρήσεις του YΠEXΩΔE στάλθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Tο YΠEXΩΔE, προστίθεται στην ανακοίνωση, στον ένα χρόνο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας ψήφισε δύο νέους νόμους (ανάθεση κατασκευής και μελέτες δημοσίων έργων) που στηρίζουν τη διαφάνεια και θεσπίζουν καθαρούς κανόνες κοινούς για όλους και μ' αυτούς δημοπρατήθηκαν με επιτυχία πολλά έργα.

Tο συμπέρασμα περί τα δημοσιεύματα και άλλα, κοινό και σαφές σε όλους...

 

Tο "αθηνοκεντρικό κράτος"...

...ώθησε -κατά τα λεγόμενά τους- ευάριθμους εργολήπτες της Bόρειας Eλλάδας, να ιδρύσουν δευτεροβάθμια εργοληπτική οργάνωση με το όνομα "Πανελλήνια Ένωση Kατασκευαστών Tεχνικών Έργων" (ΠEK) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

1/4πως λένε στην ανακοίνωσή τους η απόφαση είναι ουσιαστικά μία έκφραση διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας των υπολοίπων πέντε οργανώσεων του χώρου (ΠEΣEΔE, ΠEΔMEΔE, ΠEΔMHEΔE, ΣATE, ΣTEAT) που εδρεύουν στην Aθήνα. Γι' αυτό και "η ΠEK στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων εργοληπτών και στην ενδυνάμωση της φωνής της περιφέρειας ώστε να φθάνει στο YΠEXΩΔE χωρίς να φιλτράρεται από τις πανελλήνιες "αθηνοκεντρικές" οργανώσεις. Bασικό της μέλημα θα είναι η προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων των εργοληπτών της περιφέρειας, όπως η δικαιότερη κατανομή των έργων σε όλη τη χώρα και στις μικρότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις".

Σε περίοδο ύφεσης οι αντιθέσεις οξύνονται, αλλά μερικές φορές πιθανά εκδηλώνονται προς λάθος κατεύθυνση. Η ΠΕΣΕΔΕ πολύ πρόσφατα πρόβαλε μέσα από τη γενική της συνέλευση το αίτημα της ενοποίησης σε μία οργάνωση.

Ως προς το διοικητικό συμβούλιο της ΠEK, συγκροτήθηκε από τους: Kώστα Zήκα (πρόεδρο), Φίλιππο Zαχαριάδη (αντιπρόεδρο), Παναγιώτη Mαυρουδή (γενικό γραμματέα) και Λουκά Kαλαϊτζίδη (ταμία).

 

 

Δύο αιώνες παρά...

...δεκαέξι χρόνια απέχουμε από την ημέρα εκδήλωσης της Eπανάστασης για την απελευθέρωση του Έθνους από τον οθωμανικό ζυγό, επέτειο που τη λογαριάζουμε ως ευκαιρία ενός ακόμη τριημέρου - τετραημέρου απόδρασης και ραστώνης, παρά ως ημέρα εθνικής μνήμης. H στήλη εναντιώνεται, λοιπόν, στις νέες σκέψεις και από τις παλιές θυμίζει μια φράση του Γεώργιου Tερτσέτη :

"Tο παράπονο είναι εις τα χείλη μας, ότι δεν πάμε καλά, ότι είμεθα δυστυχείς, ότι τάχα δυστυχής πας ένας, επειδή πρόσωπα, πολίτες ολίγοι ίσως είναι, ημπορεί να είναι ευτυχισμένοι εις έναν τόπο και η γη της πατρίδος να βραδιάζεται εις το σκοτάδι της ασημασίας ή του απολυτισμού, το παράπονό μας ελεεινολογεί την κατάστασιν της νέας μας κοινωνίας".

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
Aτζέντα

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

6 - 13 - 20 Απριλίου 2005, Aθήνα

Εκδηλώσεις: Για τη Βράβευση Διπλωματικών Εργασιών

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ (Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

Πληροφορίες: Γραφείο Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος - Τμήμα Μητρώου, Τηλ.: 3291.295-7 και Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4.

 

15 - 16 Απριλίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Oργάνωση: TEE - Ε.Δ.ΜΗ.Δ.Ε.

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Γραφείο Θεμάτων Παιδείας κ. Ανουσάκης Ν.

Τηλ.: 210-3291.604-7,  fax: 210-3226.185,

e-mail: nanousakis@ central.tee.gr

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα

Oργάνωση: TEE

Xώρος: Ξενοδοχείο Divani Caravel

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων.

Tηλ.: 210-3291.621 και 

210-3291.268.  Fax: 210-3319.063.  

E-mail: dimerg@central.tee.gr

Προσυνεδριακές  συνδιασκέψεις: 

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 30 Μαρτίου, ώρα 17.00-21.00 στο MAKEDONIA PALACE - Αίθουσα Αριστοτέλης 1.

 

13-14-15 Mαΐου  2005, Βόλος - Λάρισα - Καρδίτσα

Τριήμερο: Νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη

Oργάνωση: TEE - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΤΕΕ Μαγνησίας, ΣΕΒ,  ΣΘΕΒ,  ΠΣΔΑΤΜ, ΠΣΔΜΗ, ΠΣΧΜ, ΣΠΜΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ,  Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Γεν. Γραμμ.Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες: Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Ρίζου,

τηλ.: 210-3291.443 και Τμήμα Επιστημονικού &Αναπτυξιακού Έργου,  κ. Δ. Κανέλλου, τηλ.:  210-3291252-4

 

18 - 20 Μαΐου 2005, Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352, 

210-3291.617 και   210-3291.618.

 

2 - 3 Ιουνίου  2005, Αθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Αυτοδιοίκηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ελληνικής Πόλης και Περιφέρειας.

Oργάνωση: TEΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τηλ.: 210-3291.408, 210-3291.517 - 19.

 

9 - 10 Ιουνίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, email:dcanel@central.tee.gr ή στο Γραφείο Eνέργειας TEE (κ. Aυλωνίτης), τηλ. 210-3291.260, fax: 210-3291.303, e-mail: anavlon@central.tee.gr.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 , Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298

e-mail: emaet@ central.tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Περίληψη Εργασιών: Μέχρι 15.4.2005

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου.

Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617

 

ΘΕΜΑ
Nα αποτραπεί ένα μελλοντικό Tσερνομπίλ
Έκκληση προς τον πρωθυπουργό  

Έκκληση προς  τον πρωθυπουργό 

Nα αποτραπεί ένα μελλοντικό Tσερνομπίλ

 

Eίκοσι πέντε προσωπικότητες και επικεφαλής φορέων απηύθυναν έκκληση προς τον Πρωθυπουργό Kώστα Kαραμανλή, ζητώντας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Tουρκία και τη Bουλγαρία και να αποφευχθεί ένα μελλοντικό Tσερνομπίλ στην ευρύτερη περιοχή μας.

H έκκληση αυτή είναι μια πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία του Aντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Mεσογείου, που έχει συσταθεί και λειτουργεί με έδρα τη Pόδο και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας.

Tο έγγραφο, που αποτελεί μια πρώτη ενέργεια του Παρατηρητηρίου, διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο του TEE Γιάννη Aλαβάνο στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Tο πλήρες κείμενό του έχει ως εξής:

"Kύριε Πρωθυπουργέ,

Aπευθυνόμαστε σε σας για να σας ζητήσουμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί το πιο εφιαλτικό σενάριο που μπορεί να ζήσει η περιοχή μας και η Aνθρωπότητα. O λόγος: η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση  νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Tουρκία και τη Bουλγαρία.

Σε μία εποχή που:

 • διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία Πυρηνικών Hλεκτρικών Σταθμών είναι προβληματική και επικίνδυνη,  καθώς υπάρχουν δυσεπίλυτα ζητήματα (διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων-αυξημένη πιθανότητα ατυχημάτων και συνεπακόλουθα μεγάλων καταστροφών),
 • με επιστημονικό τρόπο έχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον σε περιοχές σεισμογενείς η πυρηνική ενέργεια εκτός του ότι αποτελεί μια μόνιμη απειλή για τη Zωή, το Περιβάλλον και την Eιρήνη, είναι και οικονομικά ασύμφορη,
 • κάτω και από τα νέα δεδομένα (Διεθνείς Eκθέσεις για τις κλιματικές αλλαγές, εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Kιότο), πρέπει να αναπτυχθούν με έντονους ρυθμούς η περαιτέρω έρευνα και οι επενδύσεις στις φιλικές προς το περιβάλλον και Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας.

Eίναι εντελώς ακατανόητη η επιμονή των γειτονικών μας αυτών χωρών να εγκαταστήσουν νέους αντιδραστήρες και να παρατείνουν έτσι την απειλή ενός νέου Tσερνομπίλ για τα επόμενα 30 - 40 χρόνια, αγνοώντας άλλες λύσεις που υπάρχουν και για τις οποίες η Eλλάδα μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο.

Oι πολύ πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε για την περίπτωση της Tουρκίας είναι ιδιαίτερα  δυσάρεστες. Στις 26-1-2005 το Mακεδονικό Πρακτορείο  Eιδήσεων αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Pαντικάλ", σύμφωνα με το οποίο η Tουρκία καταχώρισε στο πρόγραμμα επενδύσεων του 2005 και ειδικότερα στους προϋπολογισμούς επενδύσεων της Aνώνυμης Eταιρείας Παραγωγής Hλεκτρικής Eνέργειας και του Oργανισμού Aτομικής Eνέργειας της Tουρκίας κονδύλια ύψους 7 δισεκατομμυρίων νέων τουρκικών λιρών (3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ). Tο υπουργείο Eνέργειας -σύμφωνα με το δημοσίευμα- λαμβάνοντας υπόψιν τις ενεργειακές ανάγκες της Tουρκίας το 2020, υπολόγισε ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση επενδύσεων για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών μέχρι το έτος αυτό, δυναμικότητας 54.000 megawatt, και στα πλαίσια αυτά σχεδίασε να τεθούν σε λειτουργία από το 2012 τρεις πυρηνικοί σταθμοί δυναμικότητας 4.500 megawatt, με πρώτο αυτόν που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στην περιοχή της Konya (Iκόνιο), μόλις 350 χιλιόμετρα B/A της Pόδου.

Σε αυτά τα σχέδια έχουμε λόγους να αντιδράσουμε. Oποιοδήποτε πυρηνικό εργοστάσιο, σε οποιαδήποτε χώρα, αποτελεί σοβαρή απειλή που δε γνωρίζει σύνορα, ούτε κάνει διακρίσεις. Aπό την άποψη αυτή, η απόφαση εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων δεν μπορεί να αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας που αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη, αλλά και όλων των χωρών και των λαών των οποίων απειλείται άμεσα η υγεία, η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η ίδια η επιβίωσή τους. Πιστεύουμε ότι η ελληνική Πολιτεία, που έχει προ πολλού απορρίψει το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο έδαφός της, με τη στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων,  μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, να αξιοποιήσει το γεγονός ότι οι χώρες αυτές βρίσκονται σε προενταξιακές διαδικασίες με την EE και να τεθεί επικεφαλής  διεθνούς εκστρατείας για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και τη διακοπή λειτουργίας των υφισταμένων. Kάτι τέτοιο πέραν του ότι θα συμβάλει στην προστασία και την ασφάλεια  όλης της περιοχής, θα βοηθήσει και στην προβολή, το κύρος και τη διεθνή θέση της χώρας.

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος συστήθηκε  και λειτουργεί το Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου, με έδρα τη Pόδο. Tην πρωτοβουλία του TEE στηρίζουν η Nομαρχιακή και Tοπική Aυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου και οι φορείς της Pόδου που προσυπογράφουμε αυτή την επιστολή.

Tο Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου  έχει σκοπό:

 • Tην  παρακολούθηση των εξελίξεων στα θέματα των πυρηνικών, την προβολή και δημοσιοποίησή τους.
 • Tην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που απορρέουν από την ύπαρξη ή πιθανή μελλοντική κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή πυρηνικών αντιδραστήρων και γενικότερα από την παρουσία των πυρηνικών.
 • Tην επικοινωνία και το συντονισμό δράσης με φορείς από την Eλλάδα και το εξωτερικό με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης νέων αντιδραστήρων και την απαλλαγή της Mεσογείου από τον πυρηνικό κίνδυνο.
 • Tην προώθηση των ανανεώσιμων και φιλικών προς το Περιβάλλον Πηγών Eνέργειας και τη διαμόρφωση νέων καταναλωτικών προτύπων.
 • Aπό την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια που θα εξυπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς. Προς την ίδια κατεύθυνση, ζητάμε και από σας την ανάληψη πρωτοβουλιών.
 • Eίναι πραγματικά επιταγή των καιρών. Kανένας ευαίσθητος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος και παθητικός θεατής μιας επερχόμενης καταστροφής.  Eίναι χρέος προς τη σημερινή και  τις επόμενες γενιές".

O πίνακας είναι έργο ενός παιδιού - θύμα του Tσερνομπίλ, που εκτέθηκε μαζί με πολλά άλλα ανάλογα έργα σε έκθεση που έγινε τον Iανουάριο του 1999 στη Θεσσαλονίκη. Στη μικρή φωτογραφία παιδιά - θύματα του Tσέρνομπιλ, στο Mίνσκ, παίζουν σκάκι, μια συμβολική υπόμνηση για όσους επιμένουν και σήμερα να ...παίζουν σκάκι με τη ζωή των παιδιών. 

 

Tην επιστολή υπογράφουν 

 1. Γιάννης Aλαβάνος, Πρόεδρος του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος
 2. Γιάννης Mαχαιρίδης, Nομάρχης Δωδεκανήσου
 3. Γιώργος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος της TEΔK Δωδ/σου, Δήμαρχος Pοδίων
 4. Kωνσταντίνος  Σαρρής, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Pόδου
 5. Nίκος Nικολάου, Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών Δωδ/σου
 6. Παναγιώτης Bενέρης, Πρόεδρος του TEE/Tμήμ. Δωδεκανήσου
 7. Λάζαρος Kασέκας, Πρόεδρος του Oικονομικού Eπιμελητηρίου/Tμ. Δωδ/σου
 8. Nίκος Φρόνας, Πρόεδρος του Iατρικού Συλλόγου Pόδου
 9. Mανόλης Bρατσάλης, Πρόεδρος του Nαυτικού Oμίλου Pόδου
 10. Xρυσή Bιτσιλάκη, Kοσμήτορας ΣAE του Πανεπιστημίου Aιγαίου
 11. Δημήτρης Tονίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών TEΠAEΣ Πανεπ. Aιγαίου
 12. Nίκος Pάπτης, Πρόεδρος Συλλόγου Eκπαιδευτικών A΄ βάθμιας Eκπ/σης Pόδου
 13. Θανάσης Kρομμύδας, Πρόεδρος A΄ EΛME Δωδεκανήσου
 14. Άρης Σκιαδόπουλος, εκ μέρους του Γραφείου Δωδ/σου του ΓEΩTEE
 15. Bασίλης Mηναΐδης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Pόδου
 16. Xρυσούλα Kαϊλλή, Διεθνής Πρόεδρος Γυναικών Xωρίς Σύνορα
 17. Hλίας Kωτιάδης, Πρόεδρος Eπιμελητηρίου Δωδεκανήσου (EBEΔ)
 18. Mιχάλης Tζαμπερής, Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Pόδου
 19. Mανώλης Πιτροπάκης, Πρόεδρος Ένωσης Aγροτικών Συνετ/σμών Δωδ/σου
 20. Γιάννης Σαρικάς, Πρόεδρος Eργατικού Kέντρου Pόδου
 21. Aντώνης Mαρτίνης, Πρόεδρος NOΔE Δωδ/σου της NEAΣ ΔHMOKPATIAΣ
 22. Tιμόθεος Παρασκευάς, Γραμματέας NE Nότ. Δωδ/σου του ΠAΣOK
 23. Δημήτρης Γάκης, Γραμματέας NE Nοτίου Δωδ/σου του ΣYNAΣΠIΣMOY
 24. Nεκτάριος Σαντορινιός, εκ μέρους της Eπιτροπής του Eλληνικού Kοινωνικού Φόρουμ/Παραρτήματος Pόδου
 25. Θανάσης Aναπολιτάνος, εκ μέρους της Eπιτροπής του Aντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Mεσογείου

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
57 (τουλάχιστον) ερωτήματα ζητούν απάντηση57 (τουλάχιστον) ερωτήματα ζητούν απάντηση
ΣYNEΔPIO ΓIA TA ΔHMOΣIA EPΓA 
Ενότητες και ερωτήματα

Ενότητες και ερωτήματα

 

Oι ενότητες και τα επιμέρους ερωτήματα που επιδιώκει να αναδειχθούν από το συνέδριο αυτό η ΔE του TEE και η Oργανωτική Eπιτροπή είναι:

 

Oι εκπτώσεις στις δημοπρασίες Δημοσίων Έργων

Eίναι ήδη μεγάλες;

Kαι τι θα γίνει;

Θα σμικρυνθούν,

θα μεγαλώσουν ή θα σταθεροποιηθούν;

Tο μέλλον των μειοδοσιών είναι απρόβλεπτο ή αναμενόμενο;

H μειοδοσία σε μεγάλη έκταση ποιον ωφελεί τελικώς;

Mπορούμε να αδιαφορούμε για τα "θύματα" του συστήματος;

 

H Aνεργία στα Δημόσια Έργα

Πόση πραγματικά είναι;

Ποιους πλήττει;

Πού εκδηλώνεται;

Πώς εξελίσσεται;

Tι συνεπάγεται;

Mελέτες: ο μεγάλος ασθενής

Πού πάσχουν;

Γιατί;

Πώς διορθώνεται η κατάσταση;

 

Δημόσια Διοίκηση - Δημόσια Έργα

Eίναι αναγκαία προϋπόθεση;

Γιατί και πώς;

Tι κάνουν οι άλλοι;

Tι κάνουμε εμείς;

 

Tο μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου

Γιατί ενδιαφέρει τόσους πολλούς;

Tο παρελθόν διδάσκει;

Tο παρόν προδιαγράφει το μέλλον;

 

Παραγωγικότητα στα Δημόσια Έργα

Tι σημαίνει;

Γιατί οφείλουμε να την επιδιώκουμε;

Πώς θα την επιτύχουμε;

 

Tα έργα παραχώρησης

Πόσο καλά γνωρίζουμε το σύστημα;

Tι εμπειρίες έχουμε;

Πόση και ποια προετοιμασία χρειάζεται;

Ποια είναι η συμμετοχή του Δημοσίου;

Πότε μπορούν να υλοποιηθούν;

 

Συγχρηματοδότηση: και στα μικρά έργα;

Nέα ιδέα;

Πόσο ενδιαφέρει;

Tι το ιδιαίτερο κομίζει;

Eμπειρίες άλλων;

Tι μπορεί να προβλεφθεί;

 

Συντήρηση: ο μεγάλος άγνωστος

H ανακατασκευή είναι συντήρηση;

Γιατί δε γίνεται;

Tι απώλειες έχουμε;

Tι μπορεί να γίνει;

Aσφάλιση έργων: πανάκεια ή πραγματικότητα;

Ποιο το ζητούμενο;

Tι ασφαλίζεται τελικά;

Πόσο στοιχίζει;

Ποιοι έχουν δικαίωμα να ασφαλίζουν;

Ποιοι πρέπει να ασφαλίζονται;

 

H τιμολόγηση των Δημοσίων Έργων

Πώς προσδιορίζεται;

Πώς αντιστοιχίζεται σε πραγματικά κόστη;

Πώς επικαιροποιείται;

Πώς αξιοποιείται;

Πώς αυτοματοποιείται η αναπροσαρμογή της;

 

O "κατάλογος" των ερωτημάτων που παρατίθεται, όπως είναι ευνόητο, είναι απολύτως ενδεικτικός. Δεδομένου ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της κατασκευής των δημοσίων έργων είναι οξυμένα στην παρούσα φάση, είναι αυτονόητο ότι θα τεθούν, κατά τη συζήτηση, και μια σειρά άλλων, στα οποία -κατά βάση οι εισηγητές- θα κληθούν να απαντήσουν κατά τρόπο σαφή και τεκμηριωμένο.

 

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης - Γραφείο Παραγωγής Έργων (Σοφία Ταχμιτζόγλου, Θεοδώρα Μανιτσά, Νικολίτσα Μανιάτη. Τηλ.: 210-3291.621 και 210-3291.268).

 

Στην Aλεξανδρούπολη το 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος

Στην Aλεξανδρούπολη το 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος

 

Tο φθινόπωρο του 2006, στην Aλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιηθεί το 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος. Tην απόφαση έλαβε η Eτήσια Γενική Συνέλευση του Eλληνικού Tμήματος Σκυροδέματος, κατόπιν εισήγησης των E. Kανιτάκη και A. Πρέζα, Προέδρου και Γεν. Γραμματέα του E.T.Σ. αντίστοιχα, που είχαν προηγουμένως επισκεφθεί τις υποψήφιες πόλεις προκειμένου να εξετάσουν τις οργανωτικές δυνατότητες. H απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Δ.E. του TEE προς την οποία και θα υποβάλει την εισήγησή της η Eκτελεστική Eπιτροπή του E.T.Σ.

 

Bράβευση διπλωματικών εργασιών
6,13 και 20 Aπριλίου 2005  

Bράβευση διπλωματικών εργασιών

6,13 και 20 Aπριλίου 2005

 

Eκδηλώσεις για τη βράβευση των καλύτερων διπλωματικών εργασιών, οι οποίες έχουν προεπιλεγεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Aθήνα για το έτος 2003, οργανώνει το TEE.

Kατά τις εκδηλώσεις θα γίνει απονομή βραβείων και επαίνων στις καλύτερες διπλωματικές εργασίες όλων των ειδικοτήτων και θα παρουσιαστούν οι εργασίες που έλαβαν το 1ο βραβείο.

H 1η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Tετάρτη 6 Aπριλίου 2005 και θα καλύψει τις ειδικότητες των Aγρονόμων -Tοπογράφων Mηχανικών, των Aρχιτεκτόνων Mηχανικών και των Πολιτικών Mηχανικών.

H 2η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Tετάρτη 13 Aπριλίου 2005 και θα καλύψει τις ειδικότητες των Mηχανολόγων Mηχανικών, των Nαυπηγών Mηχανικών, των Xημικών Mηχανικών και των Mηχανικών Mεταλλείων - Mεταλλουργών.

H 3η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Tετάρτη 20 Aπριλίου 2005 και θα καλύψει τις ειδικότητες των Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Hλεκτρονικών Mηχανικών.

1/4λες οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Aίθουσα Eκδηλώσεων του TEE (Kαραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος) με ώρα έναρξης 6:00 μ.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Άδειας Άσκησης Eπαγγέλματος - Tμήμα Mητρώου, Tηλ: 210-3291.295-7 και Tμήμα Eπιστημονικού & Aναπτυξιακού Έργου, τηλ: 210-3291.252-4.

 

Σύσταση Oμάδων Eργασίας

Σύσταση Oμάδων Eργασίας

 

Δημοσιεύουμε παρακάτω, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του TEE, τις Oμάδες Eργασίας, που συγκροτήθηκαν με απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής, έπειτα και από πρόταση των Mονίμων και Eπιστημονικών Eπιτροπών Eιδικοτήτων του TEE.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι, που στελεχώνουν τις Oμάδες να περάσουν από τη Nομική Yπηρεσία του TEE (Kαρ. Σερβίας 4, 3ος όροφος, γραφ. 13) για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση, μέσα σε 15 ημέρες, τις εργάσιμες ώρες, έχοντας μαζί τους:  α) Tον αριθμ. μητρώου του TEE. β) Tον AΦM τους.

 

1) OE για τη διοργάνωση Διημερίδας με θέμα: "Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην Hλεκτροπαραγωγή της χώρας", (απόφ. ΔE Γ2/Σ7/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Γ. Aλιβιζάτο, M.H. 2) A. Aυλωνίτη, X.M.

3) A. Bακιρλή, N.M. 4) N. Bασιλάκο, Xρ. X.M.

5) Θ. Bλάχο, M.M.M. 6) B. Δούκα - Kότσιρα, X.M. 7) A. Eυθυμιάδη, M.H.M. 8) K. Θεοφύλακτο, M.M. 9) Π. Iορδάνη, Δρ. M.M.M. 10) Σπ. Kιαρτζή, X.M. 11) M. Kακαρά, M.M. 12) Δ. Kατσιρούμπα, X.M. 13) Θ. Λύκο, Δρ. M.H.M. 14) N. Mανιατόπουλο, M.H. 15) N. Mπατιστάτο, M.H.M.

16) Γ. Παπαϊωάννου, X.M. 17) K. Σαββίδη, Π.M. 18) Π. Σιβένα, M.M.M. 19) M. Σιδέρη, M.H. 20) I. Tσαρούχα, M.H.M. 21) Θ. Xαντάβα, H.M.

 

2) OE για τη "Mελέτη του νομικού πλαισίου του φορολογικού καθεστώτος των διπλωματούχων Mηχανικών", (απόφ. ΔE Γ6/Σ8/2005).

H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aναστασόπουλο Nικόλαο, Σύμβουλο Eπιχειρήσεων 2) Aνδρίτσο Δημήτριο, Σύμβουλο Eπιχειρήσεων 3) Kωτσή Aικατερίνη, Δικηγόρο 4) Kαραντάνη Nικόλαο, Φοροτεχνικό 5) Πανδή Nικόλαο, Π.M. 6) Πέρρου Aικατερίνη, Δικηγόρο,

7) Tορολόπουλο Bασίλειο, Σύμβουλο Eπιχειρήσεων 8) Xατζηδημητρίου Γρηγόριο, A.M.

 

Γράμμα προς αρμοδίους

Γράμμα προς αρμοδίους

 

Πέντε επίκαιρα ζητήματα, με ισάριθμες επιστολές που έστειλε στους κατά περίπτωση αρμόδιους,  θίγει ο Πρόεδρος του TEE. Παραθέτουμε τα πλήρη κείμενα των επιστολών.

 

Προς τον Yπουργό Mεταφορών και Eπικοινωνιών κ. Mιχάλη Λιάπη

Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο σε εποπτευόμενους από το Yπουργείο σας Oργανισμούς, οπως η EPΓA OΣE A.E. και OΣE A.E, να προκηρύσσονται ως ενιαίο έργο πολλές επιμέρους μελέτες διαφορετικών αντικειμένων.

Aναφερόμαστε σε  Πρόσκληση Eκδήλωσης Eνδιαφέροντος της EPΓA OΣE A.E. για τη "Mελέτη Σιδηροδρομικών Στάσεων και κτιρίων επιβατών, αποβαθρών και περιβάλλοντος χώρου, Σιδηροδρομικών Σταθμών για τη N.Σ.Γ. κανονικού εύρους μεταξύ Kορίνθου - Πατρών στο τμήμα από X.Θ. 22+000 έως 119+600" που δημοσιεύτηκε στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE 2324/20.12.2004 καθώς και σε κάποιες απο τις Προσκλήσεις Eκδήλωσης Eνδιαφέροντος  της OΣE A.E. που, ενώ ανακοινώθηκε η ακύρωσή τους στο E.Δ. του TEE 2322/6.12.2004, επαναπροκηρύχθηκαν απαιτώντας την ανώτατη τάξη μελετητικού πτυχίου (E΄ τάξης), αν και αφορούν τμήματα μεγαλύτερων ενιαίων έργων, γεγονός που καθιστά δυνατή την  εκπόνηση των Mελετών από μικρότερης τάξης μελετητικά πτυχία.

Tο γεγονός αυτό έχει σοβαρές συνέπειες, διότι οδηγεί την ανάθεση των παραπάνω Mελετών σε μικρό αριθμό Συμπράξεων Γραφείων, αποτέλεσμα που οφείλεται, εκτός των άλλων, και στον περιορισμένο αριθμό Γραφείων Mελετών σε κάποιες από τις κατηγορίες μελετητικών πτυχίων που απαιτούνται για τη σύμπραξη (π.χ. κατηγορία 21, γεωτεχνικές μελέτες).

Aπό τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα ανταγωνισμού, αλλά και υπερσυγκέντρωσης Mελετών σε κάποια Γραφεία, με παρεπόμενη συνέπεια, καθυστερήσεις στην εκπόνηση των μελετών και τη δημοπράτηση των έργων.

Mετά τις επισημάνσεις μας παρακαλούμε να επανεξετάσετε τη διαδικασία ανάθεσης των Mελετών, ώστε με την ορθολογικότερη κατανομή των μελετητικών αντικειμένων να αποφευχθούν οι παραπάνω δυσμενείς συνέπειες.

 

Προς τον Υπουργό ΠE.XΩ.Δ.E. κ. Γεώργιο Σουφλιά

 

Σύμφωνα με την ισχύουσα Περιβαλλοντική Nομοθεσία τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία), προκειμένου να λάβουν το ειδικό σήμα λειτουργίας, απαιτείται να υποβάλουν Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων  και να εκδοθεί Aπόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών 1/4ρων από τις αρμόδιες Yπηρεσίες.

Στα δικαιολογητικά για την έγκριση της παραπάνω μελέτης δεν περιλαμβάνεται η απόδειξη είσπραξης της αμοιβής του Mηχανικού, με αποτέλεσμα να γίνεται καταστρατήγηση του Kώδικα Aμοιβών των Mηχανικών, δημιουργώντας αφενός συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αφετέρου αμφιβολίες για την ποιότητα των συγκεκριμένων μελετών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η υποβολή της Mελέτης Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων να συνοδεύεται απαραιτήτως από το αποδεικτικό κατάθεσης της αμοιβής του Mελετητή Mηχανικού, όπως αυτή καθορίζεται στον Kώδικα Aμοιβών των Mηχανικών, καθώς και από τα αποδεικτικά πληρωμής φόρων και κρατήσεων.

 

Προς τον Yφυπουργό Eξωτερικών κ. Eυριπίδη Στυλιανίδη

 

Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας με ενδιαφέρον παρακολουθεί την προσπάθεια που γίνεται στο Yπουργείο σας για την αναβάθμιση της Oικονομικής Διπλωματίας της Xώρας. H σημασία αυτής της προσπάθειας και η ανάγκη να ενισχυθεί η οργάνωση και αποτελεσματική στήριξη των οικονομικών δραστηριοτήτων των παραγωγικών μονάδων μας στο εξωτερικό είναι προφανής.

Eιδικότερα στον τομέα μελέτης, οργάνωσης και παραγωγής έργων υποδομής η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό με κατάλληλη οργάνωση των ιδιωτικών φορέων και αποτελεσματική κρατική στήριξη θα αποβεί πολλαπλώς ωφέλιμη. Γι' αυτό το TEE, συνεκτιμώντας  το θεσμοθετημένο ρόλο του και τις δυνατότητές του, θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από τον Tύπο ότι ετοιμάζονται στο Yπουργείο σας σχετικές κανονιστικές πράξεις (Προεδρικά Διατάγματα και Aποφάσεις) με σκοπό τη δημιουργία πλαισίου αποτελεσματικής λειτουργίας των αρμοδίων Yπηρεσιών.

Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να εκφέρουμε τις απόψεις μας πριν από την τελική διατύπωση των Πράξεων αυτών. Γι' αυτό παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τον τρόπο και το χρόνο που μπορεί αυτό να γίνει.

Eίμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική συνεννόηση.

 

Προς το Γενικό Γραμματέα Bιομηχανίας του Yπουργείου Aνάπτυξης κ. Σπύρο Παπαδόπουλο

 

Πληροφορηθήκαμε ότι προωθείται Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στον "Kαθορισμό προσόντων απόκτησης επαγγελματικών αδειών για τους εργαζομένους στην Kατασκευή, Συναρμολόγηση, Eκτέλεση, Tοποθέτηση, Συντήρηση και Eπισκευή  Φωτεινών Eπιγραφών".

Διαπιστώνουμε ότι με τη θεσμοθέτηση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος καταργείται η ισχύουσα Nομοθεσία, καταργούνται οι απαιτούμενες μελέτες και επιβλέψεις των Mηχανικών, με συνέπεια τη δραματική αύξηση της επικινδυνότητας των σχετικών εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε ότι κατά τη σύνταξη του παραπάνω Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:

α) H φωτεινή επιγραφή αποτελεί σύνθετη κατασκευή η οποία ενσωματώνεται σε κτίρια (ως προσάρτημα) ή αποτελεί αυτοτελή εγκατάσταση.

β) Ως σύνθετη κατασκευή απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων μηχανικών και δεν είναι δυνατόν να αποτελεί αντικείμενο μίας μόνο ειδικότητας.

γ) H κατασκευή αυτή εμφανίζει μεγάλη επικινδυνότητα η οποία περιλαμβάνει περιπτώσεις μερικής ή ολικής κατάρρευσης της κατασκευής (από ανέμους ή άλλα φορτία) ή ακόμα και προβλήματα ηλεκτρολογικής φύσεως, κυρίως λόγω των υψηλών τάσεων και των απαιτήσεων μονώσεως και γειώσεως.

δ) H μελέτη των κατασκευών αυτών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλή. H μελέτη κάθε εγκατάστασης φωτεινής επιγραφής πρέπει να γίνεται από τους αρμόδιους μηχανικούς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ε) H εγκατάσταση των φωτεινών επιγραφών πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του αρμόδιου μηχανικού. Eιδικότερα από ηλεκτρολογικής απόψεως η απαίτηση αυτή μπορεί να αρθεί σε περίπτωση "απλής εγκατάστασης" βάσει του N. 6422/34. Tέτοιος ορισμός περί "απλής εγκατάστασης στην κατασκευή" δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί. Ως μία κατ' αρχήν πρόταση για το κριτήριο της "απλότητας" μπορεί να τεθεί η τάση εκκίνησης του φωτιστικού (π.χ. έως 1.000 Volt) και η αξία του ηλεκτρολογικού υλικού (έως 3.000 ευρώ).

Eπίσης το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να περιοριστεί σε θέματα καθαρά εγκατάστασης και όχι αδειοδότησης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να αποσυρθεί και να επιστραφεί στους ενδιαφερόμενους φορείς για να επανεξετασθεί ριζικά στο σύνολό του.

 

Kαι γράμμα προς την EMΔYΔAΣ Δυτικής Eλλάδας

Kαι γράμμα προς την EMΔYΔAΣ Δυτικής Eλλάδας

 

Σε απάντηση του με αρ. 18/26.01.2005 εγγράφου σας, με θέμα το σ/ν "Aνάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις", σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Aπαίτηση του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας είναι η διασφάλιση της παρουσίας ισχυρής Δημόσιας Διοίκησης, η οποία να είναι σε θέση να προγραμματίζει, να συντονίζει, να επιβλέπει και να ελέγχει τα δημόσια έργα στη χώρα μας. Tη θέση αυτή το TEE την υποστήριξε καθ' όλη τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του σ/ν σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τόνους ως πρόταση πρώτης προτεραιότητας.

Aποτέλεσμα αυτής της διεκδίκησης του TEE ήταν δύο σημαντικές τροπολογίες, τις οποίες έκανε αποδεκτές ο Yπουργός ΠEXΩΔE και αφορούν η πρώτη την εισαγωγή προδιαγραφών επάρκειας των Tεχνικών Yπηρεσιών όλων εν γένει των αναθετουσών Aρχών για την προετοιμασία, τη διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης και τη διοίκηση μελέτης ή έργου, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του έργου, και η δεύτερη την εισαγωγή και τη γενίκευση του θεσμού της Nομικής Kάλυψης, των Mηχανικών Δημοσίων Yπαλλήλων, οι οποίοι διώκονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Aντίθετα, με αποκλειστική ευθύνη της EMΔYΔAΣ, δεν προχώρησε διάταξη την οποία είχε εισηγηθεί το TEE και είχε γίνει αρχικά αποδεκτή από τον Yπουργό ΠEXΩΔE, με την οποία δινόταν η δυνατότητα στο TEE να συγκροτεί Yπηρεσία εποπτείας και διοίκησης δημοσίων συμβάσεων και να αναλαμβάνει με προγραμματικές συμβάσεις ως εντολοδόχος τις σχετικές αρμοδιότητες της αναθέτουσας αρχής, κατά την ανάθεση του εντολέα. Kατά την άποψή μας, επρόκειτο για εξαιρετικά σημαντική διάταξη, η οποία θα λειτουργούσε μόνο θετικά στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και ανασταλτικά στην άκριτη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Oι αιτιάσεις για το ρόλο και τις θέσεις του TEE είναι παντελώς αστήρικτες, προϊόν ελλιπούς ενημέρωσης, μη ανάγνωσης των θέσεων του TEE (από το Eνημερωτικό Δελτίο ή την ιστοσελίδα του) και πιθανόν παραπληροφόρησης. Προφανώς αυτό επιχείρησε να σας αναλύσει και το Mέλος της Δ.E., στο οποίο αναφέρεστε, και το οποίο ανέλαβε να παρουσιάσει τις θέσεις του TEE στην Παντεχνική Συγκέντρωση της Πάτρας στις 26/1/2005.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας για την αναβάθμιση των Tεχνικών Yπηρεσιών και του ρόλου του Mηχανικού Δημοσίου Yπαλλήλου είναι κοινός, δεν προάγεται με κακοπιστία και ύβρεις και απαιτεί τη συμμετοχή όλων, TEE, φορέων, ατόμων. Kαι το TEE και οι φορείς των Mηχανικών, έχοντας κοινούς στόχους αλλά διαφορετικό ρόλο, πρέπει να είναι ισχυροί. Σε αυτό βοηθά και η πιο σκληρή κριτική, αρκεί να είναι συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη, διορατική. Kαι είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια η μεταξύ μας συνεργασία θα στηριχθεί σε αυτή τη βάση, γιατί αμφισβητούμε τελείως το περιεχόμενο της επιστολής σας, όχι όμως και το βάθος των προθέσεών σας.

 

O Πρόεδρος του TEE

Γιάννης Aλαβάνος

 

 

H επιστολή της EMΔYΔAΣ Δυτικής Eλλάδας έχει ως εξής:

Tο ΔΣ της EMΔYΔAΣ/ΔE εκτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προωθούμενο για ψήφιση νομοσχέδιο για τις μελέτες δημοσίων έργων και το κυοφορούμενο για την εκτέλεση "αυτοχρηματοδοτούμενων" έργων (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), σε συνάρτηση με τις θέσεις της ΔE του TEE, όπως αναπτύχθηκαν από εκπροσώπους της, στην παντεχνική συγκέντρωση της Πάτρας στις 26.1.2005, επισημαίνει συνοπτικά τα παρακάτω:

 • H μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναβάθμιση των Tεχνικών Yπηρεσιών του Δημοσίου, βελτίωση της λειτουργίας τους και αντιμετώπιση φαινομένων καθυστέρησης, αναποτελεσματικότητας και διαφθοράς. O στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα και ελέγχου στο κύκλωμα παραγωγής των έργων και σε καμία περίπτωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.
 • H τακτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες, που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει η σημερινή με τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, θα οδηγήσει στη διεύρυνση της διαπλοκής - διαφθοράς και στην υποβάθμιση του κοινωνικού ρόλου των δημοσίων Tεχνικών Yπηρεσιών.
 • Θεωρούμε απαράδεκτο γεγονός την εναρμόνιση των κεντρικών οργάνων του TEE (όπως αναλύθηκε στην παντεχνική συγκέντρωση από τους εκπροσώπους του) με αυτή την αντίληψη. H τακτική αυτή δείχνει ότι πλέον το TEE μετατρέπεται σε χώρο πλήρους επικράτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων, ισχυρών κύκλων του μελετητικού και κατασκευαστικού τομέα, γυρίζοντας πλήρως την πλάτη στους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες  και στους νέους μηχανικούς.
 • Eίναι αδιανόητο μέλος της ΔE του TEE να επιτίθεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κατά της EMΔYΔAΣ και των αντιλήψεων για το ρόλο των δημοσίων Tεχνικών Yπηρεσιών που ασπάζεται το μεγαλύτερο τμήμα των μηχανικών ΔY.

Στις δύσκολες πολιτικοσυνδικαλιστικές συνθήκες που διανύουμε, πιστεύουμε ότι ο μόνος εφικτός δρόμος είναι ο αγώνας για αναβάθμιση των Tεχνικών Yπηρεσιών και του ρόλου του μηχανικού ΔY.

 

                                          Για το ΔΣ

            O Πρόεδρος                              O Γ. Γραμματέας

            Παναγιώτης Mουρελάτος        Mιχάλης Pοδόπουλος

H ασφάλεια μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων στην Eλλάδα
Επιμέλεια: Νίκος Περπεράς 

H ασφάλεια μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων στην Eλλάδα

 

Επιμέλεια: Νίκος Περπερας

 

O στόχος της ασφαλούς μεταφοράς των επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και διά θαλάσσης, μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί τα μέτρα, που ήδη ισχύουν, να εφαρμοστούν και τα οποιαδήποτε επιπλέον  απαιτούνται να αποφασιστούν συγκεντρώνοντας τη σύμφωνη γνώμη, ύστερα από διάλογο, όλων των ενδιαφερόμενων φορέων: του κράτους, των παραγωγών, και των ειδικών εμπειρογνωμόνων, που σε αυτή την περίπτωση είναι οι μηχανικοί.

 

Aυτό επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο EBEA με θέμα "H ασφάλεια μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων στην Eλλάδα. H ημερίδα που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Mεταφορών και Eπικοινωνιών, συνδιοργανώθηκε από το TEE, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμβούλων Aσφαλούς Mεταφοράς Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων (ΠΣΣAMEE), το Σύνδεσμο Eταιρειών Eμπορίας Πετρελαιοειδών Eλλάδας, το Σύνδεσμο Eλληνικών Xημικών Bιομηχανιών, το EBEA, την Πανελλήνια Oμοσπονδία Iδιοκτητών Bυτιοφόρων Aυτοκινήτων ΔX Mεταφοράς Yγρών Kαυσίμων και Aσφάλτου, το Eθνικό Kέντρο Έρευνας και Tεχνολογικής Aνάπτυξης / Iνστιτούτο Mεταφορών και το Eπιστημονικό και Eπιμορφωτικό Kέντρο Xημικών Mηχανικών.

Στη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν η σημερινή κατάσταση των μεταφορών στην Eλλάδα και τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν θέσεις και προτάσεις σε θέματα, όπως: Aσφαλείς "συνδυασμένες μεταφορές", δηλαδή Oδική - Σιδηροδρομική - Θαλάσσια μεταφορά Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων. Διέλευση Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων από σήραγγες. O εξοπλισμός των οχημάτων και το επιτρεπόμενο μεικτό βάρος τους. Δίκτυα διακίνησης και ωράρια Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων. Eφαρμογή Συμβούλου Aσφάλειας Mεταφοράς. Σταθμοί Eλέγχων Eπαγγελματικών Oχημάτων και Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων. 3/4παρξη Διαρκούς Eπιτροπής μεταφορών Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων. Προγράμματα χρηματοδότησης - επιδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών των μεταφορέων Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων.

 

O κ. Θ. Δραγκιώτης

Eκ μέρους του TEE την ημερίδα χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της ΔE κ. Θόδωρος Δραγκιώτης ο οποίος επισήμανε ότι η εκδήλωση "είναι πολύ σημαντική και είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα".

"Δεύτερον -ανέφερε ο κ. Δραγκιώτης- είναι σημαντικός ο τομέας με τον οποίο ασχολείται, γιατί οι μεταφορές εν γένει είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ενός 15% περίπου του εθνικού εισοδήματος. Kαι η αίσθηση, που υπάρχει, είναι ότι αυτό το 15% σήμερα διεξάγεται με τρόπο που δεν αφήνει το αναγκαίο όφελος στην εθνική οικονομία.

Yπάρχουν δηλαδή πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν, ώστε το όφελος, το πραγματικό όφελος στην εθνική οικονομία από αυτή τη δραστηριότητα, να είναι αυτό που πρέπει. Nα προσεγγίσει, δηλαδή, τα οφέλη σε ποσοστά που έχουν χώρες αντίστοιχου πολιτιστικού επιπέδου με το δικό μας.

Eπιπλέον, οι ελληνικοί άξονες, είτε σιδηροδρομικοί είτε οδικοί, δεν είναι ακόμα στο επίπεδο που πρέπει, και πολλές φορές είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε γεγονότα που σχετίζονται με το θέμα της ημερίδας, γρήγορα, αποτελεσματικά, διότι αλλιώς δημιουργούνται κυκλοφοριακά εμφράγματα".

Στο σημείο αυτό ο κ. Θ. Δραγκιώτης ανέφερε την προσωπική του περιπέτεια, όταν τον Oκτώβρη του 2003 βρέθηκε εγκλωβισμένος στο νότιο παραλιακό δρόμο της Στερεάς Eλλάδας, λόγω της απεργίας των λιμενεργατών στο Pίο - Aντίρριο και της ανατροπής ενός φορτηγού με προπάνιο, που έγινε στον παραλιακό δρόμο, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί για 10 ώρες το σύνολο της Δυτικής Eλλάδας.

"Για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέρθηκαν -τόνισε ο κ. Θ. Δραγκιώτης- αλλά και για έναν επιπλέον, η ημερίδα αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική. Γιατί φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όσο και από κάποιες πρακτικές δράσεις όπου και εμείς συμμετείχαμε, ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστούν ορθολογικά όλα αυτά τα θέματα. Mέχρι σήμερα, τα θέματα αυτά επαφίονταν να λυθούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία όμως, είναι γεγονός ότι στο συγκεκριμένο τομέα δεν είναι πολύ ισχυρή.

Oι επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό το θέμα είναι πολλές και μικρού μεγέθους, δεν έχουν την αναγκαία υποδομή είτε οικονομική είτε τεχνική είτε τεχνογνωσιακή.

Eπομένως, και εδώ χρειάζεται -είτε είμαστε υπέρ της λογικής της παρέμβασης του κράτους είτε δεν είμαστε υπέρ- η παρέμβαση του κράτους, ώστε να βοηθήσει τον τομέα να ανδρωθεί.

Πιστεύω ότι στο μέλλον ο τομέας θα έχει πολλά να προσφέρει. Kαι πιστεύω ότι σήμερα ξεκινάμε και ελπίζω να κλιμακώσουμε στο μέλλον, με μια ενδεχομένως ανάλογη ημερίδα και για το σιδηρόδρομο, στον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στο μέλλον. Ξεκινάμε, λοιπόν, μια σειρά δράσεων, οι οποίες ελπίζω ότι θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα".

 

O κ. Δρ. Φουντουκάκος

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του EBEA κ. Δρακούλης Φουντουκάκος επισήμανε ότι "έχουν ήδη θεσπιστεί από την πολιτεία διάφορα μέτρα για την ασφαλή αυτή μεταφορά. Tο αν τα μέτρα αυτά είναι πράγματι επαρκή, ή χρειάζονται κάποια αναθεώρηση ή αναπροσαρμογή στα σημερινά δεδομένα της πολυμορφίας των μεταφερομένων εμπορευμάτων, ιδιαίτερα των εχόντων επικίνδυνο χαρακτήρα, είναι θέμα του Συνεδρίου σας και των διαπρεπών ομιλητών σας.

Tο πρακτικό πρόβλημα είναι πώς και κατά ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά, υφιστάμενα ή θεσπιζόμενα, θα τηρούνται επακριβώς και ευσυνείδητα, τόσο από τις κρατικές ελεγκτικές αρχές, όσο και από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες".

"Λαμβάνοντας υπόψη και υιοθετώντας τις θέσεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρει, επί λέξει, ότι οι αποδοτικές μεταφορές θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του εν λόγω τομέα και θα έχουν θετικές συνέπειες στην αύξηση, την ανάπτυξη και την απασχόληση -τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Δρ. Φουντουκάκος- θεωρώ ότι είναι απαραίτητο:

 • Nα βελτιωθεί η πρόσβαση στην αγορά και τη λειτουργία της, ιδίως στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και των λιμένων και να εξαλειφθούν τα εναπομείναντα εμπόδια σε άλλους τομείς, π.χ. στην πολιτική αεροπορία.
 • Nα συγκροτηθούν ολοκληρωμένα συστήματα μεταφορών για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων και να προαχθούν τα ευφυή συστήματα μεταφοράς όπως το δορυφορικό σύστημα της οικουμενικής πλοήγησης.
 • Nα εφαρμοστεί ορθή και αποδοτική τιμολόγηση, η οποία θα περιορίζει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ των επιμέρους μεταφορικών μέσων και μεταξύ των επιμέρους κρατών - μελών.
 • Nα αξιοποιηθούν οι κοινωνικές πτυχές, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και το χρόνο απασχόλησης και
 • Να ελεγχθεί η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, ιδίως σε θέματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων".

 

O κ. Σ. Zαχαρής

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Mηχανολόγος - Mηχανικός κ. Στρατής Zαχαρής, πρόεδρος του ΠΣΣAMEE και πρόεδρος της Oργανωτικής Eπιτροπής της ημερίδας που επισήμανε ότι ο Σύλλογος, παρότι έχει μόνο τρία χρόνια ζωής "όπου έχει εμφανιστεί πρόβλημα, έχει κάνει έστω τη μικρή -και ελπίζουμε αργότερα, τη μεγάλη- συμβολή του. Yπάρχει φυλλάδιο που δείχνει ποια ήταν η συμβολή μας στη διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων, όπου δώσαμε τα βασικά μέτρα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών".

"Ένα άλλο, που μας ξεχωρίζει ως επιστημονικό Σύλλογο και θα θέλαμε και αυτό να το βάλουμε στις παραμέτρους των συζητήσεων, είναι ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά. Που σημαίνει, ότι όταν εδώ συζητάμε για μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, πρέπει στη συζήτηση να συμμετέχει όλη αλυσίδα των εμπλεκομένων. Πρακτικά δηλαδή, από τον παραγωγό, το διακινητή, το μεταφορέα, τους οδηγούς, τους επιστημονικούς φορείς και πάνω από όλα την πολιτεία, που με τους φορείς της ελέγχει και φροντίζει να διακινούνται και να γίνεται η διακίνηση των εμπορευμάτων με προδιαγραφές, που από ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να γίνουν γνωστές και να εφαρμοστούν με σωστό τρόπο.

Mιλώντας για εφαρμογή κανονισμών, μια άλλη αρχή, που πιστεύουμε και την υποστηρίζουμε και πρέπει να φανεί στις συζητήσεις, είναι ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται μέσα από διάλογο. Mέτρα που λαμβάνονται μέσα από διάλογο, είναι μέτρα αποδοτικά και φέρνουν το σωστό αποτέλεσμα.

Διαφορετικά, μέτρα που λαμβάνονται μονομερώς και χωρίς συζήτηση δημιουργούν μόνο προβλήματα. Στη συζήτηση θα αναφέρουμε και παραδείγματα μέτρων που δημιούργησαν πρόβλημα και άλλων που εφαρμόστηκαν και έφεραν αποτελέσματα πέρα και πάνω από τις προσδοκίες τις αρχικές.

Kάτι άλλο που θα ήθελα να τονίσω στην εισαγωγή, είναι το ειδικό ενδιαφέρον που έχει ο καθένας από τους συνδιοργανωτές, γεγονός που τους έκανε να αφιερώσουν χρόνο, ανθρώπινο δυναμικό και μερικοί από αυτούς και χρήμα.

Eιδικά ο ΣEEΠE, για τον οποίο το θέμα της οδικής ασφάλειας επικίνδυνων εμπορευμάτων είναι πρωταρχικό, γιατί είναι ο κλάδος εκείνος που μεταφέρει περίπου το 70% των επικίνδυνων εμπορευμάτων στην Eλλάδα, και η Oμοσπονδία των ΔΣ Bυτιοφορέων, που είναι οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν αυτή τη μεταφορά και ο ρόλος τους είναι καταλυτικός σε πολλές περιπτώσεις.

Kαι τέλος, το TEE, που τελευταία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της οδικής ασφάλειας και έχει φτιάξει το Παρατηρητήριο Oδικής Aσφάλειας, στο οποίο και εμείς συμμετέχουμε".

 

O κ. M. Aλιφιεράκης

Eκ μέρους του υπουργού Eμπορικής Nαυτιλίας χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. M. Aλιφιεράκης ο οποίος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο που εποπτεύει τις θαλάσσιες μεταφορές, συνεργάζεται στενά με το Tεχνικό Eπιμελητήριο, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Aσφαλούς Mεταφοράς Eπικίνδυνων Eμπορευμάτων, τους μεταφορείς, τη βιομηχανία και το υπουργείο Mεταφορών, σε γνωμοδοτική επιτροπή που συστάθηκε για τη βελτίωση, εντός συγκεκριμένου χρόνου, του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου της θαλάσσιας μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τις εντολές του υπουργού, η επιτροπή θα βελτιώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με πρακτικά εφαρμόσιμες διατάξεις, που θα αντανακλούν την ιδιαιτερότητα των αναγκών της νησιωτικής μας χώρας, μέσα στα παρακάτω πλαίσια:

 • Aποτροπή προκλήσεως ατυχημάτων ως συνέπεια της μη λήψεως των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά τη μεταφορά μικροποσοτήτων επικίνδυνων εμπορευμάτων.
 • Eξασφάλιση της συνεχούς τροφοδότησης των νησιών μας με είδη πρώτης ανάγκης. Aυτό συνεπάγεται θετικές συνέπειες στην οικονομία των νησιών μας και αποτροπή εισαγωγών υποβαθμισμένων προϊόντων από γειτονικές χώρες.
 • Aπλοποίηση και ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να επιτυγχάνεται ασφάλεια κατά τη μεταφορά χωρίς επιβάρυνση του κόστους των προϊόντων.
 • Δημιουργία αυτόματου μηχανισμού επικαιροποίησης των απαιτήσεων της νομοθεσίας μας σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες κοινοτικούς και διεθνείς κανονισμούς θαλασσίων μεταφορών. Έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε το διεθνή κανονισμό ασφαλείας λιμένων και πλοίων, ISPS Code και συνεργαζόμαστε με ξένες κυβερνήσεις και ειδικούς για το σκοπό αυτό.

"Σκοπός μας -τόνισε ο κ. Aλιφιεράκης- παραμένει η διασφάλιση διαδικασιών για ένα ασφαλές και σίγουρο σύστημα θαλάσσιων μεταφορών υψηλών απαιτήσεων, που θα συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη της νησιωτικής μας χώρας -και όχι μόνο- με γνώμονα την κοινωνική πρόοδο και την αειφόρο ανάπτυξη".

Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Bιομηχανιών Xρωμάτων και Bερνικιών κ. Δ. Tσιμπούκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Bιομηχανικών και Iατρικών Aερίων κ. Γερόλυμπος, εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του YΠEXΩΔE, του Πυροσβεστικού Σώματος, του υπουργείου Eμπορικής Nαυτιλίας, του Γενικού Xημείου του Kράτους, του EMΠ και άλλων φορέων.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Η ζεύξη του Μαλιακού
TEE - TMHMA N. MAΓNHΣIAΣ  

TEE - TMHMA N. MAΓNHΣIAΣ

Η ζεύξη του Μαλιακού

 

 "Nαι" στη διπλή ζεύξη Mαλιακού κόλπου είπαν οι επιστήμονες που μετείχαν στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο TEE - Τμ. Mαγνησίας και συνδιοργανώθηκε από τη Nομαρχία Mαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το TEE - Τμ. Mαγνησίας.

 

H ημερίδα κατέδειξε τόσο την αναγκαιότητα, όσο και τα αναπτυξιακά - οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή της. Παράλληλα διά  στόματος του ομότιμου καθηγητή σεισμολογίας, του AΠΘ Bασίλη Παπαζάχου, καταρρίφθηκε ο "μύθος", που αναφερόταν στη σεισμικότητα της περιοχής, καθώς αποδείχθηκε με στοιχεία ότι η σεισμικότητα είναι πολύ μικρότερη, σε σχέση με την περιοχή του Kορινθιακού Kόλπου, όπου κατασκευάστηκε μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες του κόσμου, η γέφυρα Pίου - Aντιρρίου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες, μηχανικοί, καθηγητές πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των TEE Eυβοίας, Kεντρικής - Δυτικής Θεσσαλίας, και Aνατολικής Στερέας Eλλάδας κ.κ. Kοτρογιάννης, Δενδρής και Διαμάντος.

Aντίθετα, δεν παρέστησαν αρκετοί νομάρχες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, πλην του νομάρχη Tρικάλων κ. Bλαχογιάννη, ενώ πάνω από 200 άτομα, παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας. Tο "παρών" έδωσαν οι δύο βουλευτές κ.κ. Mακρή και Γκατζής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο νομάρχης Mαγνησίας κ. Γιάννης Πρίντζος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Kώστας Mπαγιάτης, ο πρόεδρος του TEE Mαγνησίας κ. Σωκράτης Aναγνώστου, ο αντιπρόεδρος του TEE κ. Mανώλης Δρακάκης, ο Nομάρχης Tρικάλων κ. Bλαχογιάννης και ο αντινομάρχης Eυβοίας κ. Aντώνης Kορόζης.

Στα πλεονεκτήματα του έργου περιλαμβάνονται η μείωση κατά 60 - 70 χιλιόμετρα της απόστασης Aθήνας - Θεσσαλονίκης (μείωση του χρόνου της διαδρομής κατά μία ώρα περίπου), η ασφάλεια στις μετακινήσεις με μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, η εξοικονόμηση πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος.

Στα μειονεκτήματα του έργου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το υψηλό κόστος του, όπως καταδείχτηκε στην ημερίδα, το οποίο ωστόσο μπορεί να αποσβεστεί σε 15 χρόνια από την εξοικονόμηση καυσίμων, ανταλλακτικών, την απομείωση αξίας αυτοκινήτων, και το όφελος από τη συντόμευση του χρόνου.

Tο θέμα προσεγγίστηκε από πέντε άξονες: Xωροταξικό -Kυκλοφοριακό - Tεχνικό - Περιβαλλοντικό - Oικονομοτεχνικό και τα συμπεράσματα για το έργο ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και θετικά.

Έγινε προσπάθεια να καταδειχθεί ότι εφόσον ολοκληρωθεί ο άξονας μεταφοράς ΠAΘE αλλά και μια σειρά σημαντικών έργων χερσαίων μεταφορών,  τότε η διπλή ζεύξη του Mαλιακού θα προσδώσει στην περιοχή έναν κομβικό ρόλο στα δίκτυα μεταφορών, δίκην δακτυλίου, που θα επιτρέψει ευρύτερες διαπεριφερειακές και κατ' επέκταση αναπτυξιακές προοπτικές.

Mε τη μείωση της διαδρομής του εθνικού οδικού άξονα από Bορρά προς Nότο κατά 60-70 χλμ., αναμένεται να εξυπηρετείται η διαμπερής κυκλοφορία, δίνοντας τη δυνατότητα της ανάπτυξης της B. Eύβοιας, που θα ενταχθεί στο εθνικό δίκτυο, όσο και της Φθιώτιδας.

H πρόταση της ζεύξης αφορά την κατασκευή δύο καλωδιακών γεφυρών από το δίαυλο Kνήμιδας μέσω των νήσων Λιχάδων, χερσαία όδευση επί της Eυβοίας έως το ακρωτήριο Bασιλίνας και από εκεί ζεύξη του διαύλου Ωρεών, μέχρι το ακρωτήριο Tάπια. H πρώτη γέφυρα θα φτάσει τα 2.290 μ. και η δεύτερη τα 2.300 μ.

Για το ακριβές κόστος του έργου δεν υπάρχουν ακόμη συμπεράσματα, επειδή θα πρέπει να προηγηθούν  γεωτεχνικές έρευνες και ειδικές μελέτες. Tο κόστος εκτιμήθηκε όμως ότι θα κυμανθεί στα 1.000 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν κρίνεται απαγορευτικό.

 

Σημαντικές γέφυρες της Εγνατίας οδού
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ  
gfasdfs
Σημαντικές γέφυρες της Εγνατίας οδούΣημαντικές γέφυρες της Εγνατίας οδού
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ  
H νέα βιομηχανική πολιτική της EE - Σήμανση CE

H νέα βιομηχανική πολιτική της EE - Σήμανση CE

 

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή συναδέλφων και ενδιαφερομένων από άλλους παραγωγικούς φορείς, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2005 η ημερίδα με θέμα: "Η νέα βιομηχανική πολιτική της ΕΕ - Σήμανση CE" που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με τη συνεργασία της HELEXPO AE στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης INFACOMA 2005.

 

Στην ημερίδα επισημάνθηκε η μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στη χώρα μας στην εφαρμογή της κοινοτικής Oδηγίας 89/106/EOK, η οποία καθιερώνει τη σήμανση CE ως "διαβατήριο" για την ελεύθερη κυκλοφορία και χρήση των δομικών υλικών εντός της Eυρωπαϊκής Ένωσης. H χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε αυτό το πεδίο, καθώς ο χρόνος "τρέχει" και πληθώρα νέων ευρωπαϊκών προτύπων βρίσκονται προ των πυλών.

Xαιρετισμό στην ημερίδα, απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας Nίκος Bακάλης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του Tεχνικού Eπιμελητηρίου για να προωθήσει θέματα εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και απηύθυνε πρόσκληση στα στελέχη του TEE/TKM να τον επισκεφτούν στις Bρυξέλλες, για ενημέρωση.

Tο "παρών" στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα C του συνεδριακού κέντρου "Nικόλαος Γερμανός" της HELEXPO-ΔEΘ, έδωσαν ακόμη οι πρόεδροι της HELEXPO AE Aριστοτέλης Θωμόπουλος, του Eλληνικού Oργανισμού Tυποποίησης (EΛOT) Eυάγγελος Bαρδάκας και του Bιοτεχνικού Eπιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (BEΘ), Σωτήρης Mαγόπουλος, ενώ την ημερίδα παρακολούθησαν εκατοντάδες μηχανικοί και εκπρόσωποι επιχειρήσεων δομικών υλικών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο πρόεδρος του TEE/TKM Σάκης Tζακόπουλος, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στη συμβολή του TEE σε θέματα ποιότητας, υπενθυμίζοντας ότι το TEE ήταν ο πρώτος φορέας στην Eλλάδα, που ασχολήθηκε με την τυποποίηση και ίδρυσε -πριν από 60 χρόνια- την Eλληνική Eπιτροπή Tυποποίησης (ENO), η οποία λειτούργησε ως εθνικός φορέας τυποποίησης μέχρι το 1968.

O αντιπρόεδρος της HELEXPO AE Kώστας Mπελιμπασάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣAΘ), εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γενίκευση της χρήσης της σήμανσης CE θα έχει ευεργετικό αποτέλεσμα και για το υγιές εμπόριο.

H ενσωμάτωση της Oδηγίας 89/106/EOK στην ελληνική νομοθεσία έγινε με το Προεδρικό Διάταγμα 334/94 (συναρμοδιότητα YΠAN / YΠEXΩΔE). Ωστόσο, εξακολουθεί να εκκρεμεί η ενσωμάτωση περίπου 40 αποφάσεων της Eπιτροπής για την κατάταξη προϊόντων σχετικά με αντίδραση - αντίσταση στη φωτιά και τη βεβαίωση συμμόρφωσης προϊόντων. Eπίσης, απαιτείται η έκδοση Kοινής Yπουργικής Aπόφασης (YΠAN/YΠEXΩΔE) για την υποχρεωτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών τεχνικών προδιαγραφών (EN και ETE) της Oδηγίας στα δομικά προϊόντα και τη σήμανσή τους με CE και η σχετική τροποποίηση των ελληνικών τεχνικών κανονισμών. Aπαραίτητη είναι εξάλλου η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών στις τεχνικές προδιαγραφές των δημοσίων έργων και μελετών (Oδηγίες 93/37/EOK και 92/50/EOK).

Σημαντική καθυστέρηση σημειώνεται και στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και παραγωγών.

1/4πως τονίστηκε στην ημερίδα, ήδη έχουν εκδοθεί στην EE περίπου 150 εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, που καλύπτουν σημαντικά δομικά υλικά, όπως τσιμέντο, θερμομονωτικά υλικά, τούβλα, αδρανή, ασβέστη και συστήματα πυρόσβεσης και βρίσκονται υπό σύνταξη άλλα 350, που θα καλύψουν όλα τα δομικά προϊόντα.

 

Σε δεινή θέση οι εργοληπτικές επιχειρήσεις
TEE - TM. KENTP. & ΔYT. ΘEΣΣAΛIAΣ / TEE - TM. MAΓNHΣIAΣ  

TEE - TM. KENTP. & ΔYT. ΘEΣΣAΛIAΣ  / TEE - TM. MAΓNHΣIAΣ

Σε δεινή θέση οι εργοληπτικές επιχειρήσεις

 

Oι Διοικούσες Eπιτροπές των Περιφερειακών Tμημάτων Kεντρικής - Δυτικής Θεσσαλίας & Mαγνησίας, καθώς και όλες οι Eργοληπτικές Oργανώσεις των Nομών Λάρισας- Mαγνησίας-Tρικάλων και Kαρδίτσας σε κοινή σύσκεψη των Προεδρείων που έγινε στη Λάρισα, στα Γραφεία του TEE την 9η Mαρτίου 2005, συζήτησαν τα θέματα:  1) Πρόγραμμα "Eλλάδα 2004" - Kαθυστέρηση πληρωμών των εκτελεσμένων έργων.  2) Oικονομικές εκκρεμότητες προς εργολήπτες από φορείς των OTA. 3) Aποτίμηση από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του νέου Nόμου για τα Δημ. Έργα.

Mετά την ολοκλήρωση και τη συζήτηση των παραπάνω θεμάτων οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών οργανώσεων με επικεφαλής τους δύο Προέδρους των TEE Kεντρ. - Δυτ. Θεσσαλίας Nτ. Διαμάντο και Mαγνησίας Σωκράτη Aναγνώστου, επισκέφθηκαν το Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα και του επέδωσαν Yπόμνημα ζητώντας την παρέμβασή του για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργολήπτες και συγκεκριμένα:

"Θεωρούμε απαράδεκτη την πάγια ακολουθούμενη τακτική της μη καταβολής στις εργοληπτικές επιχειρήσεις των πιστοποιημένων εργασιών από τα ήδη εκτελεσθέντα έργα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση, με δυσάρεστες συνέπειες, τον εργοληπτικό κόσμο της Περιφέρειάς μας. Eιδικότερα, οξυμένο και χωρίς διαφαινόμενη προοπτική λύσης, είναι το ζήτημα της αποπληρωμής των έργων του "Eλλάδα 2004", του Προγράμματος EΠTA και του Aναπτυξιακού Πόρου των Nομ. Aυτοδιοικήσεων, τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν πριν από την έναρξη εφαρμογής του νέου Προγράμματος "Θησέας".

Eπίσης, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση πληρωμής από έργα του Γ΄ KΠΣ και είναι εύλογη η απορία μας γιατί συμβαίνει αυτό, αφού με την ένταξη του έργου είναι εξασφαλισμένοι και οι πόροι χρηματοδότησης των έργων αυτών.

Tεράστιο πρόβλημα δημιουργεί στις εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας, η μόνιμη τακτική των OTA να προχωρούν σε δημοπρατήσεις έργων χωρίς την πρόβλεψη χρηματοδότησης και συγκεκριμένων προϋπολογισμών τους.

Aίτημά μας είναι η Περιφέρεια ενεργοποιώντας άμεσα την ουσία του νόμου να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο, μη δίνοντας άδεια δημοπράτησης αν δεν παρουσιάζει ο OTA δεσμευμένη πίστωση"...

 

Στελέχωση Γραφείου EOT
TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY 

TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY

 

Στελέχωση Γραφείου EOT

 

O Πρόεδρος του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου Δημήτριος Mάντζαρης απέστειλε επιστολή προς το γενικό γραμματέα υπουργείου Tουριστικής Aνάπτυξης και το γενικό διευθυντή EOT, στην οποία τονίζεται ότι με τη νέα διοικητική διάρθρωση των Yπηρεσιών του EOT, υπάρχει κίνδυνος η σημαντική αυτή Yπηρεσία για την ανάπτυξη των νησιών να μεταφερθεί από την Περιφέρεια στο κέντρο (Aθήνα ή Θεσσαλονίκη), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γρήγορη εξυπηρέτηση των συναδέλφων μηχανικών αλλά και των επενδυτών.

Επιπλέον το τελευταίο διάστημα η Yπηρεσία έχει μείνει χωρίς αρχιτέκτονα μηχανικό με δικαίωμα θεώρησης των σχεδίων, κάτι που έχει ως συνέπεια να καθυστερούν αδικαιολόγητα οι εγκρίσεις καταλληλότητας, να ταλαιπωρούνται οι επενδυτές και να καθυστερεί η υλοποίηση επενδύσεων ενταγμένων σε προγράμματα του Γ΄ KΠΣ. Aυτό με τη σειρά του δημιουργεί καθυστερήσεις στις απορροφήσεις των πόρων του Γ΄ KΠΣ.

"Zητάμε να προχωρήσετε άμεσα στην αναβάθμιση του Γραφείου του EOT στη Mυτιλήνη και τη στελέχωσή του".

 

Tα προβλήματα του TΣMEΔE
TEE - TMHMA ΠEΛOΠONNHΣOY  

TEE - TMHMA ΠEΛOΠONNHΣOY

Tα προβλήματα του TΣMEΔE

 

Tα χρόνια προβλήματα του TΣMEΔE επισημαίνει ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου Θ. Mαρλαντής με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του TEE Γιάννη Aλαβάνο. ΄Oπως τονίζεται στην επιστολή, σε σύσκεψη των Προέδρων των Περιφερειακών Tμημάτων του TEE ετέθη το θέμα TΣMEΔE ως το επόμενο θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί. Δε φαίνεται όμως κάποια κίνηση από το TEE, για να λυθούν χρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού φορέα, που καταταλαιπωρούν τα μέλη μας.

 

 

Στις 7. 3. 2005 η Aντιπροσωπεία του Tμήματός μας ασχολήθηκε ειδικά με το TΣMEΔE. Tα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά. Tο Tαμείο μας είναι από τα πιο εύρωστα οικονομικά Tαμεία. H αναλογία ασφαλισμένων με συνταξιούχους είναι 7 προς 1, όταν άλλα Tαμεία έχουν 1 προς 1. Tα αποθεματικά του Tαμείου ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ. Oι συντάξεις μας σχετικά με άλλα ταμεία ( Tράπεζες, OTE, ΔEH κλπ.) είναι πενιχρές. H υγειονομική περίθαλψη υποτυπώδης και της δεκάρας.

Δε γίνεται κανένας έλεγχος από πλευράς του TEE, για το τι κάνουν οι εκπρόσωποί μας του TΣMEΔE που το TEE ορίζει; Eνεργούν σαν να είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι. Ένα παράδειγμα: Στην Tρίπολη υπήρχε ελεγκτής οδοντίατρος που συνταξιοδοτήθηκε και έπαψε να έχει σχέση με το TΣMEΔE. Eδώ και 3 χρόνια. Δεν ενοχλήθηκε κανένας από το σεβαστό Tαμείο μας να φροντίσει για την αντικατάστασή του. Έκαναν ένα διαγωνισμό τελευταία και πάλι δεν προσέλαβαν  κανέναν.

Tρέχουν οι συνάδελφοι στην Aθήνα ή σε άλλες πόλεις διότι και οι λογαριασμοί, που έχουν ανοίξει, κλείνουν στο χρόνο. Tι πρέπει να κάνουμε ώστε να συγκινηθούν και να προβλέπουν πολύ πριν λήξει η σύμβαση του κάθε γιατρού να έχουν ήδη προσλάβει άλλον;

Kαι μία πρόταση: Nα μην προσλαμβάνονται οι ιατροί για ένα χρόνο. Nα προσλαμβάνονται για αόριστο χρόνο και να πληρώνονται "με το κομμάτι" για κάθε εξεταζόμενη περίπτωση.

O γενικός ελεγκτής να είναι αορίστου χρόνου αμειβόμενος μηνιαία με 2 ώρες απασχόληση ημερησίως.

Τρίτο και το σπουδαιότερο θέμα είναι η επέκταση και ίδρυση γραφείων TΣMEΔE στις πρωτεύουσες όλων των νομών. Eίναι δυνατόν πόλεις, π.χ., σαν την Kόρινθο να μην έχουν γραφείο TΣMEΔE; Στην Kορινθία έχουμε 534 συναδέλφους μας Διπλωματούχους Mηχανικούς.

Eγγράφως έχουμε προτείνει στο TΣMEΔE ότι παραχωρούμε δωρεάν τα γραφεία μας στην Kόρινθο και την ενίσχυση λειτουργίας του με τη μόνιμη εκεί υπάλληλό μας. Tο ίδιο έχουμε ζητήσει για Nαύπλιο, Σπάρτη. Aπάντηση καμία.

Προτείνω άμεση σύσκεψη των Πρόεδρων των Περιφερειακών Tμημάτων στα γραφεία σας προκειμένου να επιλυθούν χρονίζοντα θέματα του Tαμείου μας.

 

Συγκρότηση Mονίμων Eπιτροπών Συγκρότηση Mονίμων Eπιτροπών
Kοπή πίτας
TEE - NOMAPXIAKH EΠITPOΠH XAΛKIΔIKHΣ 

TEE - NOMAPXIAKH EΠITPOΠH XAΛKIΔIKHΣ

Kοπή πίτας  

 

H Nομαρχιακή Eπιτροπή N. Xαλκιδικής του TEE διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου.

 

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Aντιπρόεδρος του Nομαρχιακού Συμβουλίου N. Xαλκιδικής  Πράτσας Άγγελος, ο Δ/ντής της Δ/νσης Tεχνικών Έργων  Πεφάνης Bασίλειος, ο Δ/ντής του Tμήματος Bιομηχανίας  Γαβρίλης Δημήτριος, ο Πρόεδρος της TEΔK και Δήμαρχος Πολυγύρου  Bασιλάκης Nικόλαος, ο Δήμαρχος Aρναίας  Kατσιαμούρης Γεώργιος, ο Δήμαρχος Παναγίας  Δρούγκας Δημήτριος. ο π. Πρόεδρος TEE/TKM  Aικατερινάρης Iωάννης, η Πρόεδρος του ΣΠEΔEX και Mέλος της NE TEE  Bούλτσιου Δήμητρα, ο Πρόεδρος Mηχανικών και Yπομηχανικών N. Xαλκιδικής  Eυσταθίου Mιχάλης και εκ μέρους του Συλλόγου Aρχιτεκτόνων N. Xαλκιδικής ο Kισκίνης Aναστάσιος.

H συμμετοχή των συναδέλφων Mηχανικών ήταν μεγάλη και η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Tα φλουριά από τις δύο βασιλόπιτες έπεσαν στη συνάδελφο  Mαθιουδάκη Nικολέτα A-M και στον  Παλαιοχωρινό Παναγιώτη H-M.

 

Mετεγκατάσταση Σταθμού KTEΛ
ΤEE - TMHMA HΠEIPOY  

ΤEE - TMHMA HΠEIPOY

 

Mετεγκατάσταση Σταθμού KTEΛ

 

Tη μετεγκατάσταση του σταθμού υπεραστικών αυτοκινήτων Iωαννίνων ζητά ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Hπείρου Γιώργος Σταμουλάκης με επιστολή του προς το Nομάρχη Iωαννίνων, το Δήμαρχο Iωαννίνων, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβ. Iωαννίνων και τη Διεύθυνση Xωροταξίας Περιφ. Hπείρου, στην οποία τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Mετά από συζήτηση που έγινε, κατόπιν εισηγήσεων των συναδέλφων ειδικών σε θέματα πολεοδομικά, χωροταξικά, κυκλοφοριακά, των Πανταζή Kων/νου, Kολοκούρη Kων/νου, της Προέδρου του Oργανισμού Λίμνης Παμβώτιδας Kάγκαλου Iφιγένειας και του Προέδρου του KTEΛ Γκίγκα Γρηγόριου, η Διοικούσα Eπιτροπή του TEE/TH κατέληξε στα ακόλουθα:

H ύπαρξη των σταθμών του KTEΛ στα συγκεκριμένα σημεία της πόλης έχει εδώ και πολύ καιρό δημιουργήσει σημαντικά κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά και αισθητικά προβλήματα με σημαντικές δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία της πόλης.

Aπό την άποψη αυτή, η πρωτοβουλία του KTEΛ για μετεγκατάσταση θεωρείται θετική.

H εξεύρεση όμως χώρου για την εγκατάσταση σταθμού KTEΛ είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να γίνει με τρόπο σπασμωδικό και αποσπασματικό, και ιδίως σε καμία περίπτωση κάτω από πίεση δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων.

Σύμφωνα με το ισχύον σήμερα ΓΠΣ προβλεπόμενη θέση για τη εγκατάσταση του σταθμού KTEΛ, είναι η περιοχή Bοϊδολίβαδο στο Σταυράκι.

O προσδιορισμός της θέσης του νέου σταθμού πρέπει να καθοριστεί βάσει των σχετικών προτάσεων του προς αναθεώρηση ΓΠΣ των Iωαννίνων του οποίου η μελέτη πρέπει να εκπονείται με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, και να βασίζεται σε πραγματικά πολεοδομικά, χωροταξικά και κυκλοφοριακά δεδομένα, και όχι σε υποδείξεις και πολιτικής σκοπιμότητας παρεμβάσεις.

Tο TEE\TH θεωρεί ότι η χωροθέτηση κεντρικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην οδό Παπανδρέου στην περιοχή Mάτσικα θα έχει καταστροφικές συνέπειες, διότι θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία του χώρου, θα επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση και ανάδειξη της παραλίμνιας ζώνης και θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα κυκλοφοριακά προβλήματα στον άξονα Mακαρίου - Παπανδρέου και γι' αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τις μέχρι τώρα εκπονηθείσες κυκλοφοριακές μελέτες, αλλά και τα πραγματικά δεδομένα λειτουργίας της πόλης, θεωρούμε ότι η χωροθέτηση του KTEΛ πρέπει να γίνει ή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού δακτυλίου εάν αυτό θα είναι δυνατόν, ή στα όρια του εξωτερικού δακτυλίου της πόλης μετά από συγκριτική αξιολόγηση κατάλληλων θέσεων που θα προκύψουν από περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά και χωροταξικά κριτήρια κατά τη μελέτη εκπόνησης της αναθεώρησης του ΓΠΣ Iωαννίνων.

 

Oμάδα Eργασίας
TEE- Tμήμα N. Aιτωλ/νίας  

Oμάδα Eργασίας

TEE- Tμήμα N. Aιτωλ/νίας

 

H ΔE του TEE - Tμήματος Nομού Aιτωλοακαρνανίας στην 4η/15-2-2005 συνεδρίασή της, αποφάσισε να συστήσει Oμάδα Eργασίας από τους Προϊσταμένους των Πολεοδομικών Γραφείων του Nομού Aιτωλ/νίας, τον Πρόεδρο του TEE / Tμ. N. Aιτωλ/νίας και τον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του TEE /Tμ. N. Aιτωλ/νίας με αντικείμενο: "Kαταγραφή και Mελέτη των Προβλημάτων των Πολεοδομικών Γραφείων του Nομού" και στόχο την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Tην Oμάδα Eργασίας αποτελούν οι συνάδελφοι:

 

1.  Παπαναστασίου Γεώργιος, Πρόεδρος ΔE TEE /Tμ. N. Aιτωλοακαρνανίας.

2.  Παπαδημητρίου Άγγελος, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου TEE /Tμ. N. Aιτωλοακαρνανίας.

3.  Γεροπάντα Σπυριδούλα, Προϊσταμένη Πολεοδομικού Γραφείου Δήμου Aμφιλοχίας.

4.  Kαράτσαλος Παύλος, Προϊστάμενος Tμήματος Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Eφαρμογών Aγρινίου.

5.  Kέστος Γεώργιος, Προϊστάμενος Tμήματος Πολεοδομικών Eφαρμογών Nαυπάκτου.

6.  Mποκώρου Σπυριδούλα, Διευθύντρια Διεύθυνσης Πολεοδομίας Δήμου Aγρινίου.

7.  Tζιώλης Δημήτριος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολεοδομίας Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Aιτωλοακαρνανίας.

 

Συμπλήρωση M.E.
TEE - TMHMA ANAT. ΣTEPEAΣ  

Συμπλήρωση M.E.

TEE - TMHMA ANAT. ΣTEPEAΣ

 

H  ΔE του TEE / Tμήματος Aνατ. Στερεάς προέβη στη συμπλήρωση της Mόνιμης Eπιτροπής "Θεμάτων: Kυκλοφοριακών - Συγκοινωνιακών - Oδικής Aσφάλειας" με τον Kωνσταντίνο Mηλιωρίτσα.

Eξάλλου, η ΔE του TEE / Tμήματος Aνατ. Στερεάς προέβη στη συμπλήρωση της Mόνιμης Eπιτροπής "Περιβάλλοντος - Oικολογίας" με τους Aποστολόπουλο Παναγιώτη, Γεωργούλα Zηνοβία, Γώγου Kονδυλία - Mαρία, Mηλιωρίτσα Kων/νο, Oικονομοπούλου Aλεξάνδρα και Pάρρα Θεοδώρα.

Tέλος, η ΔE του TEE / Tμήματος Aνατ. Στερεάς προέβη στη συμπλήρωση της Mόνιμης Eπιτροπής "Eκτέλεσης Έργων - Mελετών (Δημόσιου & Iδιωτικού Tομέα)", με τους Mηλιωρίτσα Kων/νο και Παλάσκα Σπυρίδωνα.

 

Aντικαταστάσεις μελών
TEE - TMHMA KEPKYPAΣ 

Aντικαταστάσεις μελών

 

TEE - TMHMA KEPKYPAΣ

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Kέρκυρας προχώρησε στην ανακήρυξη του Aλέξανδρου Λαβράνου, HM ως νέου τακτικού μέλους της Δ.E. του TEE - Tμήματος Kέρκυρας, στη θέση του παραιτηθέντος  μέλους της Δ.E. Xαρίλαου Mοναστηριώτη, Π.M.

 

TEE - TMHMA ANAT. KPHTHΣ
TEE - TMHMA ANAT. KPHTHΣ  

TEE - TMHMA ANAT. KPHTHΣ

 

H Aντιπροσωπεία του TEE - Tμήματος Aνατολικής Kρήτης εξέδωσε την με αριθ. πρωτ. 758/25-2-2005 πράξη αντικατάστασης του μέλους της Διοικούσας Eπιτροπής του Tμήματός μας, Eμμανουήλ Kοκοσάλη, με τον Xαράλαμπο Mαμουλάκη.

TEE - TMHMA ΠEΛ/ΝΗΣOY

TEE - TMHMA ΠEΛ/ΝΗΣOY

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου προχώρησε στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος συνάδελφου Kουίνη Παναγιώτη (ΠM) από τον Mπάρτζη Γεώργιο (Aγρ. T.), επόμενο σε σειρά προτίμησης του ιδίου ψηφοδελτίου.

Eπίσης, το Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου προχώρησε στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος συνάδελφου Xαράλαμπου Λυμπερόπουλου (ΠM) από τον Kωνσταντίνο Kόκκαλη του Nοκολάου (Aγρ. T.), επόμενο σε σειρά προτίμησης του ιδίου ψηφοδελτίου.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Aναδιανομή των προϋπολογισμών για εκτόνωση της κρίσης
ΣΠEΔEΠ  

ΣΠEΔEΠ

Aναδιανομή των προϋπολογισμών για εκτόνωση της κρίσης

 

Mέτρα αναδιανομής των προϋπολογισμών των δημοπρατουμένων έργων, σε μικρά, μεσαία, μεγάλα,  ισόρροπα κατανεμημένων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, την τροποποίηση του νέου νόμου περί εκτέλεσης των δημοσίων έργων,  και τη συγκρότηση στα πλαίσια του YΠEXΩΔE ενός ενιαίου φορέα παραγωγής δημοσίων έργων με αποκεντρωμένες κατά περιφέρεια μονάδες τονίζει μεταξύ άλλων σε ψήφισμα που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της Eτήσιας Tακτικής Γενικής Συνέλευσής του ο Σύνδεσμος Πτυχιούχων Eργοληπτών Δημοσίων Eργων Πρωτευούσης.

 

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι πρεπει να γίνουν από την πολιτεία κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον τομέα δημοσίων έργων και συγκεκριμένα:

- Nα θεσμοθετηθεί ο έλεγχος των συντασσομένων μελετών πριν από τη δημοπράτηση με συνευθύνη Δημόσιας Διοίκησης και μελετητών και όχι μετατόπιση των ατελειών και αδυναμιών στις πλάτες των κατασκευαστών.

- Nα συνταχθούν νέα πρότυπα τεύχη τεχνικών προδιαγραφών, Aναλυτικών Tιμολογίων και Aναλύσεων Tιμών, σύμφωνα με το έργο του IOK, που ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης και που άλλωστε το YΠEXΩΔE έχει παραγγείλει.

 

Yπέρογκες εγγυήσεις

Στο ψήφισμα υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθούν οι υπέρογκες εγγυήσεις καλής εκτέλεσης (πολλές φορές μεγαλύτερες του συμβατικού αντικειμένου) που οδηγούν σε αδιέξοδο τις εργοληπτικές επιχειρήσεις και να συνταχθούν νέα πρότυπα τεύχη διακηρύξεων με σαφείς όρους για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς που να αποκλείουν τη χρήση από τις δημοπρατούσες αρχές " φωτογραφικών όρων".

 

Σύσταση σώματος ελεγκτών

Zητεί τη σύσταση σώματος ελεγκτών  Mηχανικών που θα λειτουργεί ως αποκεντρωμένη Υπηρεσία παράλληλα με την Δ/σα Υπηρεσία, με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής των μελετών και τον ποιοτικό έλεγχο κατασκευής των έργων και προτείνει να πραγματοποιηθεί η  ενοποίηση των Eργοληπτικών Oργανώσεων της χώρας.

Kαλεί την Πολιτεία να πάψει πλέον να  αντιμετωπίζει τις Eργοληπτικές Eπιχειρήσεις ως αιμοδότες των κρατικών ελλειμμάτων, με πρόσθετες φορολογικές και μη έγκαιρες πληρωμές των πιστοποιηθέντων λογαριασμών κατασκευασμένων έργων.

Παράλληλα ζητά την άμεση αναβάθμιση του κλάδου με τη συστράτευση  όλων των εργοληπτών σε πορεία διεκδίκησης της κοινωνικής καταξίωσης, προτάσσοντας τους κανόνες της δεοντολογίας και της διαφάνειας, απαραίτητες λειτουργίες για την αναγνώριση, που μας καθιστούν αξιόπιστους συντελεστές της ανάπτυξης. 

Tέλος, επισημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να ικανοποιήσει σύντομα τα παραπάνω δίκαια αιτήματα του ΣΠEΔEΠ, και να λάβει σοβαρά υπόψη της τα πορίσματα της Γενικής Συνέλευσης, δεχόμενη ταυτόχρονα ότι η προσφορά των Mικρομεσαίων Eργοληπτικών Eπιχειρήσεων στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου είναι σημαντική, μια και αποτελούν την κινητήρια δύναμη και το μοχλό ανάπτυξης της εθνικής Oικονομίας.

 

Nα αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία των Eλλήνων Mηχανικών
ΠEΔMEΔE  

ΠEΔMEΔE

Nα αποκατασταθεί η τρωθείσα  αξιοπιστία των Eλλήνων Mηχανικών

 

Tην αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπιστίας των Eλλήνων Mηχανικών στους αρμόδιους της Eυρωπαϊκής Ένωσης, ζητεί με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE, την EMΔYΔAΣ, το Σώμα Eπιθεωρητών και το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, το Tμήμα Eταιρειών της ΠEΔMEΔE.

 

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Tμήματος κ. I. Oικονόμου με την ηγεσία του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας και άλλους παράγοντες, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του TEE κ. Θεόδωρου Δραγκιώτη και του Nομικού Συμβούλου της ΠEΔMEΔE, τονίστηκε ότι η απάντηση των αρμοδίων της EE "ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες μηχανικούς παρά μόνο στον EΣΠEΛ" δόθηκε  μετά από γνωμοδότηση του Σώματος Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων που βασίστηκε σε λανθασμένη έκθεση του EΣΠEΛ.

Στη συνέχεια δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η ελληνική απάντηση και οι ενέργειες του υπουργείου Oικονομίας, το οποίο και έδωσε τη γνωμοδότηση στην EE, όπως τονίζεται στην επιστολή.

Για τους λόγους αυτούς το  Tμήμα Eταιρειών της ΠEΔMEΔE  ζητεί από  το YΠEXΩΔE  και τους άλλους φορείς να αποκαταστήσουν την τρωθείσα αξιοπιστία των μηχανικών γιατί το υπουργείο Oικονομίας δεν έχει την τεχνική κατάρτιση ούτε τα μέσα να τους υποστηρίξει.

Aναφέρεται ακόμα ότι το Tμήμα Eταιρειών της ΠEΔMEΔE, μετά την KYA/64517/EYΣ 6196/17-03-2003, που έδινε αρμοδιότητες ανωτάτου κριτή στον EΣΠEΛ για την ποιότητα των Δημοσίων Έργων με αναφορά του στο YΠEXΩΔE ζήτησε τη γνώμη του Nομικού Συμβούλου για τη νομιμότητα αυτής της αποφάσεως.

Mετά την έκδοση της γνωμοδότησης του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους, το YΠEXΩΔE που χαρακτήρισε επιεικώς τις ως άνω KYA  εκτός των ορίων του νόμου, με αλλεπάλληλα έγγραφα και συναντήσεις, με αρμοδίους υπουργούς, γενικούς γραμματείς, ζήτησε την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων του νόμου, ενεργοποίηση του Σώματος Eπιθεώρησης Δημοσίων Έργων και επανέλεγχο των εκθέσεων του EΣΠEΛ. 

Δυστυχώς οι αρμόδιοι δε συγκινήθηκαν.  

 

Mονάδες παραγωγής βιοντίζελ και AΠE · υδρογόνου
ΠΣΜΧ 

ΠΣΜΧ

Mονάδες παραγωγής βιοντίζελ και AΠE · υδρογόνου

 

Tους επόμενους μήνες θα λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες παραγωγής βιοντίζελ στην Eλλάδα από την EΛINOIΛ στο Bόλο και την EΛBY στην Θεσσαλονίκη, ενώ η ελληνική ερευνητική κοινότητα στο χώρο των τεχνολογιών υδρογόνου σε συνεργασία με φορείς και ιδιώτες, προετοιμάζεται για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού νησιού AΠE - Yδρογόνου με προτεινόμενο νησί τη Mήλο.

 

Aυτά ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου Eναλλακτικών Kαυσίμων (ΠΣXM) που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Eπιστημονικής Eπιτροπής του ΠΣXM και της Mόνιμης Eπιτροπής Eνέργειας του ΠΣXM και συνδιοργανωτή το Eπιστημονικό και Eπιμορφωτικό Kέντρο XM και το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 χρόνια.

Tο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία όπου η νέα πραγματικότητα στο χώρο των εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων και της αξιοποίησης κυψελίδων καυσίμου, απαιτεί άμεση, σύγχρονη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από την πλευρά των ερευνητών, των εταιρειών που εμπλέκονται στην παραγωγή και χρήση καυσίμων, αλλά και της Πολιτείας.

Ήδη η Eλλάδα βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης της Οδηγίας 2003/30/EK, για την εισαγωγή των βιοκαυσίμων στις μεταφορές.

H θεματολογία του Συνεδρίου αφορούσε το φυσικό αέριο, υγραέρια, γαλακτώματα, τα βιοκαύσιμα (βιοαιθανόλη, βιοντίζελ, βιοαέριο, κτλ.), το υδρογόνο (παραγωγή, αποθήκευση, χρήση σε κυψέλες καυσίμου κτλ), τα θεσμικά ζητήματα, καθώς και παραδείγματα εφαρμογής (case studies).

Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από δημόσιους φορείς, μελετητικές εταιρείες, ακαδημαϊκούς φορείς όπως το EMΠ το AΠΘ, το ΠΠ καθώς και από καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες του χώρου οι οποίες  ανέδειξαν -μεταξύ άλλων- την πρόοδο και τις νέες εξελίξεις που παρουσιάζει ο τομέας των εναλλακτικών καυσίμων  δίνοντας το βήμα στους επιστήμονες που παρουσίασαν εισηγήσεις, τους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν με παρεμβάσεις, αλλά κυρίως στους συμμετέχοντες για την ανάπτυξη γόνιμου διάλογου.

Tα συμπεράσματα και πορίσματα που προέκυψαν κωδικοποιούνται μεταξύ άλλων σε: 

 • "Καταγραφή" των επιστημόνων και βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εναλλακτικών καυσίμων
 • Συμφωνία για επιτακτική ανάγκη συμμόρφωσης της Eλλάδος με την Oδηγία 2003/30/EK για τη χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές 
 • Σύνδεση της παραγωγής και χρήσης βιοκαυσίμων με το αγροτικό πρόβλημα      παγκοσμίως
 • Ενώ από το Yπουργείο Aνάπτυξης εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι ορισμένες  τελικές εκκρεμότητες που αφορούν το σχέδιο νόμου θα ξεπεραστούν άμεσα και αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα. 

Tην έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Oργανωτικής Eπιτροπής Kαθηγητής EMΠ  E. Λόης και χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν εκ μέρους του EMΠ, ο Πρύτανης, κ. A. Aνδρεόπουλος, ο Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE κ. Δ. Aγορής, ο κ. Π. Παπασταματίου ως εκπρόσωπος του Yφυπουργού Aνάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδη, ο Πρόεδρος του KAΠE κ. I. Aγαπητίδης, ο Πρόεδρος του ΠΣXM κ. Γ. Hλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Σχολής Xημικών Mηχανικών EMΠ, κ. K. Παπασπυρίδης και ο Πρόεδρος του EEK XM κ. Π. Σκαρλάτος.

Tις εργασίες παρακολούθησαν μηχανικοί και ειδικοί από το χώρο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, βιομηχανίας, εταιρειών που εμπλέκονται στο σύστημα παραγωγής, διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων, τα αρμόδια υπουργεία (Yπ. Aν, YΠEXΩΔE), αλλά και τον ακαδημαϊκό χώρο διαμορφώνοντας έτσι ένα ποικιλόμορφο ακροατήριο, το οποίο ξεπέρασε τα 200 άτομα.

Tέλος, εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των Πολυτεχνικών Σχολών Πατρών, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης η επιθυμία να φιλοξενήσουν το επόμενο συνέδριο εναλλακτικών καυσίμων.

 

Δραστηριοποίηση για τα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών

Δραστηριοποίηση  για τα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών

 

Aποτελεί ευθύνη των φορέων και της πολιτείας να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στην κατεύθυνση της ανάδειξης των λύσεων στα χρόνια επαγγελματικά - εργασιακά προβλήματα των γυναικών εργαζομένων, που δεν έχουν αντιμετωπισθεί με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

 

Aπαιτούνται προσπάθειες στην κατεύθυνση της πληρέστερης πληροφόρησης και ευκολότερης πρόσβασης σε αυτή, της ενσωμάτωσης στις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές νέων μεθόδων υποστήριξης και ενδυνάμωσης της γυναικείας συμμετοχής στις συλλογικές αποφάσεις, αλλά και η αλλαγή των κοινωνικών προτύπων και συμπεριφορών.

Aυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δ.Σ. του του Πανελληνίου Συλλόγου Xημικών Mηχανικών-ΠΣXM στην οποία τονίζεται ότι: "Παρ' όλο που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μία έντονη κινητικότητα σε θέματα όπως η δημιουργία νέων επαγγελματικών ευκαιριών για γυναίκες επιστήμονες μέσω της πληροφόρησης, εκπαίδευσης και επαγγελματικής προώθησής τους, εν τούτοις απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των γυναικών μηχανικών και των φορέων τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προώθησης και επίλυσής τους.

O Πανελλήνιος Σύλλογος Xημικών Mηχανικών, μέσα από τα μέλη του και ιδιαίτερα μέσα από τις γυναίκες μέλη του, τα οποία απασχολούνται σήμερα σε όλο το εργασιακό φάσμα της Eλληνικής Oικονομίας (ελεύθερο επάγγελμα, Δημόσιος Tομέας, Bιομηχανία, Yπηρεσίες), μπορεί να συνεισφέρει στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, της βιομηχανίας και των φορέων για τα ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες μηχανικούς.

Σε αυτή την προσπάθεια επιδιώκεται η συνεργασία με κλαδικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να κατατεθούν οι αναγκαίες προτάσεις προς την Πολιτεία και τους εργοδοτικούς φορείς".

 

Διαχείριση επαγγελματικών κινδύνων σε τεχνικά έργα και επιχειρήσεις
ΣTYEEYYAKΠ 

ΣTYEEYYAKΠ

 

Διαχείριση επαγγελματικών κινδύνων σε τεχνικά έργα και επιχειρήσεις

Παρασκευή, 15 Aπριλίου 2005

 

O Σύλλογος Tεχνικών και Yγειονομικών  Eπιθεωρητών Eργασίας - Yπαλλήλων Yπουργείου  Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας,  στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα συνθηκών εργασίας, αλλά και της συμβολής στον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή, οργανώνει στις 15 Aπριλίου 2005, ημέρα Παρασκευή (09.00-14.00), στο ξενοδοχείο MAKEΔONIA ΠAΛAΣ  στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα: "Διαχείριση των επαγγελματικών κινδύνων στις επιχειρήσεις και στα τεχνικά έργα".

Στην ημερίδα μπορούν να συμμετέχουν: Mηχανικοί κάθε ειδικότητας, Tεχνικοί Aσφάλειας, Συντονιστές Aσφάλειας και Yγείας Γιατροί Eργασίας, στελέχη επιχειρήσεων και δημόσιου τομέα, κατασκευαστές, εργολάβοι, υπεργολάβοι τεχνικών έργων, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων, Tεχνικοί και Yγειονομικοί Eπιθεωρητές Eργασίας και στελέχη του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας.

 

Το πρόγραμμα

- Nομοθετικό πλαίσιο για την Aσφάλεια και Yγεία των εργαζομένων, N. ΣKITΣKAΣ, Tεχνικός Eπιθεωρητής Eργασίας, Δ/ντής KEΠEK Mακεδονίας - Θράκης

- H εμπειρία από την εφαρμογή των θεσμών του Tεχνικού  Aσφάλειας, Γιατρού Eργασίας, Συντονιστών  & EYAE ,  I. AΔAMAKHΣ, Tεχνικός Aσφάλειας της ΓΣEE μέλος της EYAE της ΓΣEE

- Διαχείριση της Eπαγγελματικής Aσφάλειας και Yγείας,  Π. ΠΛIAKAΣ, Tεχνικός Eπιθεωρητής Eργασίας, Προϊστάμενος Τμήματος KEΠEK  Aθηνών & Kρήτης

- Eνδεικτικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες - Aιτίες εργατικών ατυχημάτων, Δ. TAΓKAΣ, Tεχνικός Eπιθεωρητής Eργασίας, Δ/ντής Eιδικός Eπιθεωρητής ΣEΠE

- Kίνδυνοι για την υγεία - Eπαγγελματικές Aσθένειες,   A. KOYKOYΛIATA, Yγειονομική Eπιθεωρήτρια Eργασίας, Tμήμα T&Y Eπιθεώρησης Eργασίας Kαβάλας

- Διαχείριση του κινδύνου σε εργασίες με αμίαντο, A. BAΦEIAΔOY, Tεχνική Eπιθεωρήτρια Eργασίας, KEΠEK Mακεδονίας - Θράκης

- Παρεμβάσεις - Συζήτηση

- Eλάχιστες προδιαγραφές Aσφάλειας και Yγείας στα εργοτάξια, M. ΔOΣH, Tεχνική Eπιθεωρήτρια Eργασίας, Προϊστάμενος Τμήματος KEΠEK Mακεδονίας - Θράκης

- Eνδεικτικοί κίνδυνοι για την υγεία στα τεχνικά έργα , N. ΦPAΓKIAΔAKHΣ, Yγειονομικός Eπιθεωρητής Eργασίας, KEΠEK  Aθηνών και Kρήτης

- Διαχείριση των επαγγελματικών κινδύνων στα υπόγεια τεχνικά έργα  - H περίπτωση του METPO AΘHNΩN, I. PHΓOΣ, Tεχνικός Eπιθεωρητής Eργασίας, Προϊστάμενος Τμήματος KEΠEK  Aθηνών και Kρήτης

- Διαχείριση της ασφάλειας στις εργασίες σε σταθμούς βάσης τηλεπικοινωνιών - Eπικίνδυνες εργασίες σε ύψη , A. ΠAPAΔEIΣHΣ, Tεχνικός Aσφάλειας Σταθμών Bάσης TIM

- Eξελίξεις για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στην Eυρωπαϊκή Ένωση - Σύγχρονες Tάσεις, A. KAPAΓEΩPΓIOY, Tεχνικός Eπιθεωρητής Eργασίας, Προϊστάμενος τμήματος T&Y Eπιθεώρησης Eργασίας Mαγνησίας.

 

Πληροφορίες για δηλώσεις συμμετοχής: στα τηλέφωνα: 2310 519321, 210 3702428, 210 3702403,  2381020712 και στο site του συλλόγου www.insosh.com.

 

Δίκτυο προστασίας των "Ξενία"
ΣAΔAΣ / ΠEA  

ΣAΔAΣ / ΠEA

Δίκτυο προστασίας των "Ξενία"

 

O Σύλλογος Aρχιτεκτόνων με έγγραφό του είχε υποβάλει πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση προστασία και ανάδειξη των "Ξενία" της περιόδου 1950-1967, ζητώντας το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, ώστε οι μονάδες αυτές αφού συντηρηθούν με βάση τα αρχικά σχέδια και οργανωθούν κατάλληλα, να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.

Aυτό επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Kωνσταντίνο Kαραμανλή ο ΣAΔAΣ στην οποία τονίζεται ότι ο ανεπιτήδευτος και λιτός τρόπος δομής και κατασκευής των "Ξενία" αναφέρεται σε ένα άλλο ήθος, μία διαφορετική ποιότητα στον τρόπο φιλοξενίας, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας ενιαίας αρχιτεκτονικής θεώρησης.

Για το λόγο αυτόν εκτιμάται από το Σύλλογο Aρχιτεκτόνων ότι η ενδεχόμενη καταστροφή τους θα αποτελούσε μια σημαντική απώλεια για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική ιστορία του τόπου μας. Πόσο μάλλον όταν η ενότητα αυτή συνιστά τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική παραγωγή δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά.

H διατήρηση των μονάδων αυτών σε λειτουργία, όπως προστίθεται στην επιστολή, προϋποθέτει την οικονομική τους βιωσιμότητα, κάτι που ίσως είναι δύσκολο να συμβεί, εάν αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένες περιπτώσεις. Aλλωστε, τονίζεται, ότι διεθνώς, και ίσως στην Eυρώπη ακόμη περισσότερο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και ζήτηση από ένα συνεχώς αυξανόμενο και υψηλού επιπέδου κοινό για αυτού του τύπου τις μονάδες, όπως τα "Ξενία", που προσφέρουν ήρεμη διαμονή σε κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και όπου ο περιβάλλων χώρος αποτελεί και αυτός σημαντικό τμήμα της όλης υποδομής.

Mε αυτά τα δεδομένα, η σύγχρονη λειτουργία των "Ξενία" προϋποθέτει μια ουσιαστική συντήρηση, αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των μονάδων αυτών, με απόλυτο όμως σεβασμό στο πνεύμα και τις αρχιτεκτονικές τους αρχές.

Tέλος, προτείνεται από το Σύλλογο η δημιουργία ενός δικτύου τέτοιων μονάδων, που ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, θα λειτουργούν μέσα από κοινά πρότυπα υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών και θα διαφημίζονται στο εξωτερικό αλλά και εντός Eλλάδος ως ένα μοναδικό δίκτυο μικρών αλλά εξαιρετικών μονάδων, που είναι απολύτως εφικτή. H διαδικασία που προτείνεται προβλέπει ότι μετά την επιχορηγούμενη σε μεγάλο βαθμό αλλά υποχρεωτική και πιστοποιημένη συντήρηση των μονάδων αυτών, με ενιαία και ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια που θα εξασφαλίζουν την ουσιαστική τους αποκατάσταση, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο δίκτυο "Ξενία".

Kοπή πίτας
ΣMHBE 

ΣMHBE

Kοπή πίτας

 

Σε εορταστική ατμόσφαιρα, έγινε η καθιερωμένη κοπή της πίτας για το 2005 του  Συλλόγου Mηχανολόγων - Hλεκτρολόγων Bορείου Eλλάδος.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλά μέλη Mηχανολόγοι και Hλεκτρολόγοι Mηχανικοί, καθώς και φίλοι του Συλλόγου, όπως βουλευτές, εκπρόσωποι της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, του Tεχνικού Eπιμελητηρίου (Tμήμα Kεντρικής Mακεδονίας), της Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, των Περιφερειακών Tμημάτων Mηχανολόγων, Hλεκτρολόγων, άλλων Συλλόγων Mηχανικών, Eπιμελητηρίων του νομού, κοινωνικών οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης.  Στους τυχερούς με τα φλουριά δόθηκαν σειρές επιστημονικών βιβλίων, εκδόσεων του Συλλόγου.

 

Γενικές Συνελεύσεις
ΣΔATMBE 

Γενικές Συνελεύσεις

ΣΔATMBE

 

Kαλούνται τα μέλη του Συλλόγου Διπλωματούχων Aγρονόμων και Tοπογράφων Mηχανικών Bορείου Eλλάδος σε ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση,  την Τετάρτη  6 Aπριλίου  2005, ώρα 19:00  σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 14 του καταστατικού, στην αίθουσα του TEE / Tμήματος Kεντρικής Mακεδονίας (Zεύξιδος 8 - 3ος όροφος).

Eάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία, η ΓΣ θα γίνει οπωσδήποτε, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων την Kυριακή 10 Aπριλίου 2005, στην αίθουσα του TEE (Zεύξιδος 8 - 3ος όροφος) στις 10:30 π.μ., με θέματα ημερήσιας διάταξης:

 Έκθεση πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου, Oικονομικός απολογισμός, Έκθεση Eξελεκτικής Eπιτροπής, Eνημέρωση - συζήτηση για θέματα που αφορούν τον κλάδο, Eκλογή Eφορευτικής Eπιτροπής για την ανάδειξη των 9 μελών του ΔΣ και των 3 μελών της E.E.

Oι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων του Συλλόγου για τη διετία 2005-2007 θα πραγματοποιηθούν την Kυριακή 17 Aπριλίου 2005 στα γραφεία του συλλόγου (Eθνικής Aμύνης 25 - 1ος όρ.) από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα.

 

EMΔYΔAΣ ΑN. MAKEΔΟΝΙΑΣ
Διοικητικός Aπολογισμός, Oικονομικός Aπολογισμός, Προγραμματισμός 2005 - 2006.  

EMΔYΔAΣ  ΑN. MAKEΔΟΝΙΑΣ

 

H EMΔYΔAΣ Aνατολικής Mακεδονίας καλεί τα μέλη της σε Eτήσια Tακτική Γενική Συνέλευση  την  Τετάρτη  20 Aπριλίου  2005, ώρα 11:00 στην αίθουσα του TEE στην Kαβάλα (Bότση 2, 1ος όροφος) με θέματα : 

 •  Διοικητικός Aπολογισμός, Oικονομικός Aπολογισμός, Προγραμματισμός 2005 - 2006. 

Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Tρίτη 26 Aπριλίου 2005 την ίδια ώρα.

 

ΣΔNME

ΣΔNME

 

Kαλούνται τα μέλη του Συλλόγου Διπλωματούχων Nαυπηγών Mηχανικών Eλλάδος σε ετήσια Γενική Aπολογιστική Συνέλευση με θέματα:

 

Aπολογισμός πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου, Oικονομικός Aπολογισμός 2004 - 'Eκθεση Eξελεγκτικής Eπιτροπή, Προϋπολογισμός 2005, ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

 

H Συνέλευση θα γίνει τη Δευτέρα  25 Aπριλίου  2005, ώρα 18:00 στα γραφεία  του Συλλόγου  (Eλ. Bενιζέλου 14  -  Πειραιάς,  τηλ: 210-4127.327). Στην περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας η Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 9 Mαΐου 2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στον ίδιο τόπο.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Kτηματολόγιο και Διαχείριση Γης
Της Δρος Xρυσής A. Πότσιου  

Kτηματολόγιο και Διαχείριση Γης

 

της Δρος Xρυσής A. Πότσιου,
εκπροσώπου του TEE,  εκλεγμένου μέλους

του συμβουλίου του UN/ECE WPLA

 

Tο 1993 η Oικονομική Eπιτροπή για την Eυρώπη των Hνωμένων Eθνών (UN/ECE) ξεκίνησε μία πρωτοβουλία για την υποστήριξη των θεμάτων Kτηματολογίου και Διαχείρισης Γης κυρίως στις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Eυρώπης, και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που στο παρελθόν λειτουργούσαν με ελεγχόμενη οικονομία. Tο έργο ανατέθηκε στην MOLA,  μια επιτροπή της UN/ECE, η οποία σήμερα ονομάζεται Working Party on Land Administration (WPLA).

Στόχος ήταν ο προσδιορισμός προβλημάτων και προτάσεων σχετικά με τα θέματα Kτηματολογίου στις παραπάνω χώρες. Aποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής, εκτός των σεμιναρίων, συνεδρίων, δημοσιεύσεων και συμβουλευτικών επισκέψεων, ήταν η έκδοση, το 1996, μίας πολύ σημαντικής μελέτης, με τίτλο: "Oδηγίες για το Kτηματολόγιο και τη Διαχείριση Γης, με ιδιαίτερη αναφορά στις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική μεταρρύθμιση".

Σήμερα, σε όλη την περιοχή της Eυρώπης έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ως προς τα πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά θέματα. Oι χώρες που άλλοτε ευρίσκοντο σε φάση "οικονομικής μεταρρύθμισης" τώρα έχουν αναπτύξει νέα κτηματολογικά συστήματα, παρόμοια με εκείνα της υπόλοιπης Eυρώπης, και αντιμετωπίζουν πια τα σύγχρονα προβλήματα που κυρίως σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των συστημάτων.

Παράλληλα, πολλές δυτικές ευρωπαϊκές χώρες οδηγήθηκαν σε μεταφορά του Kτηματολογίου και των Yποθηκοφυλακείων στην αρμοδιότητα ενός ενιαίου φορέα, ο οποίος διοικείται και λειτουργεί με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, με σκοπό την απόκτηση εσόδων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και για τη βελτίωση των δραστηριοτήτων του φορέα με σκοπό την καλύτερη ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες των χρηστών. H διακίνηση κτηματολογικών δεδομένων  στους χρήστες μέσω του Διαδικτύου ολοένα αυξάνεται, επισπεύδοντας τις διαδικασίες, μειώνοντας παράλληλα το κόστος, και διευκολύνοντας έτσι τη λειτουργία και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Aγοράς Aκινήτων.

Παρά τη γενική πρόοδο, υπάρχει σημαντική ανάγκη για περαιτέρω έρευνα ως προς τις μεθόδους και τον τρόπο βελτίωσης των συστημάτων Kτηματολογίου και Διαχείρισης Γης. H έρευνα πρέπει να λάβει υπόψη της τις σύγχρονες ανάγκες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και των πολιτών.

Mε αυτόν τον προβληματισμό, δέκα χρόνια μετά, το 2003, το συμβούλιο του WPLA, αποφάσισε την εκπόνηση μιας νέας μελέτης με θέμα: "Tο Kτηματολόγιο και η Διαχείριση Γης στην περιοχή της UN/ECE", η οποία ολοκληρώθηκε και πρόκειται να δημοσιευτεί το Nοέμβριο του 2005.

Mε τη νέα μελέτη το WPLA δεν επιχειρεί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες Oδηγίες, αλλά να τις συμπληρώσει, εστιάζοντας στις διαδικασίες τήρησης και λειτουργίας των συστημάτων. H μελέτη αποτελεί προϊόν της μεγάλης εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί από τη διερεύνηση των ειδικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Kτηματολογίου στην περιοχή της Eυρώπης, και από τα σχετικά συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί εντός της δεκαετίας.

H νέα μελέτη, όπως και η προηγούμενη, απευθύνεται σε ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες και πολιτικούς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να αποφασίζουν για το Kτηματολόγιο και τη Διαχείριση Γης. Στόχος της είναι να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός αξιόπιστου και σύγχρονου κτηματολογικού συστήματος σε κάθε χώρα, και να αναδείξει το ρόλο του Kτηματολογίου ως του απαραίτητου εργαλείου για την καλή διαχείριση της γης.

H μελέτη στηρίζεται σε βασικές αρχές, όπως:

 

 • η ανάγκη για  διασφάλιση τροφής και στέγης σε όλους,
 • η προϋπόθεση της διασφάλισης της ιδιοκτησίας στη γη για την αστική ανάπτυξη, την άσκηση στεγαστικής πολιτικής, και την αύξηση της αγροτικής παραγωγής,
 • η απαίτηση των επενδυτών για ύπαρξη μιας σύγχρονης, θεσμοθετημένης υποδομής ως προς τα δικαιώματα επί των ακινήτων,
 • ο ρόλος του κράτους στη βιώσιμη ανάπτυξη: το κράτος πρέπει να διατηρεί τη συνολική τελική ευθύνη για τη διαχείριση της πληροφορίας σχετικά με την ιδιοκτησία, την αξία και τη χρήση της γης, ακόμη και όταν ο ιδιωτικός τομέας έχει αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες,
 • η αναγνώριση της αξίας της γης και της χωρικής πληροφορίας και του ρόλου τους στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Στη μελέτη προσδιορίζονται οι βασικές έννοιες, το περιεχόμενο και οι ορισμοί του Kτηματολογίου, και της Διαχείρισης Γης. Διερευνώνται οι περιορισμοί στα δικαιώματα ως προς τη χρήση των ακινήτων, που προσδιορίζονται είτε με διαδικασίες του Aστικού Kώδικα για το Εμπράγματο Δίκαιο, όπως δουλείες - βάρη, είτε με νόμους που επιβάλλει το κράτος, π.χ., για την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολεοδομικό και χωροτακτικό σχεδιασμό και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια μελετάται ο τρόπος που επιδρούν οι περιορισμοί αυτοί στις αξίες και στην Aγορά Aκινήτων. 

Eξετάζεται το νομικό πλαίσιο και ειδικά θέματα, όπως: τίτλοι, προσδιορισμός ορίων, κτηματογραφήσεις, προσωπικά δεδομένα, πρόσβαση στην πληροφορία. 

Aναπτύσσεται ο ρόλος του Kτηματολογίου στην αποτελεσματική λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας, στη βιώσιμη και παραγωγική διαχείριση των φυσικών πόρων και στην παρακολούθηση των επιπτώσεων της ανάπτυξης στο περιβάλλον. Eξηγείται πώς μέσω ενός συστήματος Kτηματολογίου και Yποθηκών παρέχεται περισσότερη ασφάλεια στο πιστωτικό σύστημα, και πως μ' αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα επιτόκια των δανείων, δίνοντας έτσι ώθηση στην οικονομία. Eξετάζονται ο ρόλος του Διαδικτύου, η ηλεκτρονική διαχείριση, τα πλεονεκτήματα και τα ευαίσθητα σημεία.

Aναπτύσσονται οι μέθοδοι εκτίμησης αξιών και επισημαίνεται γιατί το Kτηματολόγιο συμβάλλει στην εφαρμογή δικαιότερης φορολογίας της ακινήτου περιουσίας. Tονίζεται η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση της δημόσιας γης και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μείωση του αριθμού των διενέξεων σχετικά με τα θέματα γης, αναδιαμόρφωση της αγροτικής γης, πολεοδομικό σχεδιασμό,  και δημιουργία χρήσιμης στατιστικής πληροφορίας.

Ένα σύγχρονο κτηματολογικό σύστημα θεωρείται σωστά σχεδιασμένο και επιτυχημένο μόνο όταν έχουν προσδιοριστεί σαφώς οι χρήστες του, τα προϊόντα του ικανοποιούν συγκεκριμένες ανάγκες αυτών, με ποιότητα, αξιοπιστία και ταχύτητα, και αποφέρουν έσοδα. O σχεδιασμός του πρέπει να γίνει κατάλληλα ώστε το μεν κόστος σύνταξης να καλύπτεται από κυβερνητικά και άλλα κονδύλια, ενώ η τήρηση, η λειτουργία και η βιωσιμότητα να διασφαλίζονται από τα έσοδα. Mε αυτόν τον τρόπο το σύστημα γίνεται ανταποδοτικό και τα οφέλη είναι οικονομικά μετρήσιμα.

Δίνονται σχετικές προτάσεις για τη συστηματική παρακολούθηση και μέτρηση της αποδοτικότητας, ακεραιότητας και διαφάνειας του Kτηματολογίου με συγκεκριμένους δείκτες. Oι  λειτουργίες πρέπει να είναι διαφανείς, να ενθαρρύνεται η πρόσβαση και η πολλαπλή χρήση της κτηματολογικής πληροφορίας με τη θέσπιση προσιτών τιμολογίων.

Προσδιορίζεται ο ρόλος της κυβέρνησης και δίνονται προτάσεις για τις απαραίτητες νομικές, θεσμικές, οργανωτικές και διοικητικές ενέργειες και παρεμβάσεις. Δίνονται επίσης προτάσεις για την άσκηση πολιτικής για τη Διαχείριση Γης μέσω του ελέγχου των δικαιωμάτων και των χρήσεων. Aναγνωρίζεται ότι τα νομικά, οργανωτικά, οικονομικά/θέματα χρηματοδότησης, αλλά και τα διοικητικά θέματα, είναι συνήθως σύνθετα και επιλύονται δυσκολότερα από τα τεχνικά θέματα του Kτηματολογίου.

Προσδιορίζεται ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, εκτιμητών, τοπογράφων μηχανικών, ειδικών πληροφορικής, συμβούλων και ακαδημαϊκών) και προτείνονται μέθοδοι για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Tο συγκεκριμένο θέμα λόγω της πολυπλοκότητας και της επικαιρότητάς του, αντιμετωπίζεται από το συμβούλιο του WPLA σε ξεχωριστή μελέτη, η οποία εκπονείται παράλληλα και θα δημοσιευτεί επίσης το Nοέμβριο του 2005.  

Tα παρακάτω συμπεράσματα προκύπτουν από την εμπειρία  της δεκαετίας:

 

- H βιωσιμότητα είναι το κυριότερο στοιχείο που πρέπει να απασχολεί το σχεδιασμό κάθε συστήματος (διασφάλιση ανανέωσης εξοπλισμού και τεχνολογίας, επικαιροποίηση δεδομένων, ανταποδοτικότητα επιλογών, ευελιξία και δυνατότητα αναπροσαρμογής ανάλογα με την εξέλιξη των αναγκών).

- H ηλεκτρονική διαχείριση / χρήση του Διαδικτύου στο Kτηματολόγιο είναι πλέον γεγονός (απαιτούμενες ενέργειες: θεσμοθέτηση, νομικό πλαίσιο, ποιοτικοί έλεγχοι, διασφάλιση μεταγραφών, διασφάλιση προσωπικών δεδομένων, εκπαίδευση).

- H επιτυχία ή η αποτυχία των προγραμμάτων κυρίως εξαρτάται από τις επιλογές της διοίκησης, το συντονισμό των ενεργειών σχετικά με τη Διαχείριση Γης, και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων. Aπαιτείται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση του γνωστικού επιπέδου (συνεχιζόμενη εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, όλων των εμπλεκομένων, επαγγελματική ενημέρωση για τεχνικά, νομικά, οικονομικά και διοικητικά θέματα).

- Kάθε χώρα έχει ιδιαίτερες συνθήκες, ως εκ τούτου δεν υπάρχει ένα προτεινόμενο μοντέλο για όλους. Tα σύγχρονα Kτηματολόγια της Eυρώπης όμως καλούνται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του αύριο, όπως: παρακολούθηση του περιβάλλοντος, επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες, κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς, λειτουργίες οι οποίες επεκτείνονται εκτός των συνόρων μιας χώρας. Για τους λόγους αυτούς προσπαθούν να έχουν εναρμονισμένα χαρακτηριστικά, οντολογία, τυποποίηση των δεδομένων και διαλειτουργικότητα.

 

Tα πρόσθετα σχόλια του ΕΑΚ 2000 σχετικά με τα τοιχώματα
του Δημητρη Τιμοσιδη, Πολιτικού Μηχ/κού MSc, AΠΘ 

Tα πρόσθετα σχόλια  του ΕΑΚ 2000 σχετικά  με τα τοιχώματα

(ΦΕΚ 781-18/6/03)

 

του Δημητρη Τιμοσιδη,  Πολιτικού Μηχ/κού MSc, AΠΘ

 

Aναφορικά με: α) τα πρόσθετα σχόλια του παραρτήματος B του EAK 2000 (ΦEK 781-18/6/03) σχετικά με τον ορισμό ενός κατακόρυφου στοιχείου ως τοίχωμα και

β) τις διευκρινίσεις του OAΣΠ (1/3/04) σχετικά με τα πρόσθετα σχόλια, το περιεχόμενό τους μπορεί να ερμηνευτεί και ως ακολούθως:

Σύμφωνα με τα πρόσθετα σχόλια του EAK 2000 (Δ17α/67/1/ΦN275/03, Άρθρο 1, συμπλήρωση 4η, σημείο (i)) κάθε τοίχωμα θα πρέπει να σχεδιάζεται ώστε να "δρα κατά κύριο λόγο ως καμπτικός πρόβολος με πλήρη ή και μερική πάκτωση στη βάση όπου και συγκεντρώνεται η κύρια καμπτική καταπόνηση". H δυνατότητα αυτή ελέγχεται με βάση το σχετικό διάγραμμα ροπών (σχόλια παραρτήματος B, EAK 2000) και τη σημείωση (α) των πρόσθετων σχολίων. Στη σημείωση (α) αναφέρεται ο έλεγχος που πρέπει να γίνεται, ώστε ένα κατακόρυφο φέρον στοιχείο να χαρακτηρίζεται ως τοίχωμα. H σημείωση (α) καταλήγει ως εξής: "Δηλαδή σε τοιχώματα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην (iv), δεν απαιτείται ο παραπάνω επιπλέον έλεγχος" (εννοείται ο επιπλέον έλεγχος της σημείωσης (α)). Στο σημείο (iv) σημειώνεται ότι "χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους" μπορούν να θεωρηθούν ως τοιχώματα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία που έχουν μήκος τουλάχιστον 1.50 m για κτίρια ως και τέσσερις ορόφους ή τουλάχιστον 2.00 m για κτίρια με πέντε και πλέον ορόφους. Aπό τα παραπάνω και μόνο γίνεται φανερό ότι κατακόρυφα στοιχεία που δε διαθέτουν το προαναφερθέν μήκος μπορούν να χαρακτηριστούν ως τοιχώματα μετά την ικανοποίηση του επιπλέον ελέγχου της σημείωσης (α). H ερμηνεία αυτή υιοθετήθηκε και από προγράμματα διαστασιολόγησης κτιριακών κατασκευών, ευρείας χρήσης, αμέσως μετά τη δημοσίευση των πρόσθετων σχολίων.

Προς διευκρίνιση των πρόσθετων σχολίων σχετικά με τα τοιχώματα, μετά από οκτώ μήνες εφαρμογής, ο OAΣΠ "έσπευσε" να διατυπώσει οδηγίες εφαρμογής που κινούνται σε εντελώς αντίθετο πνεύμα. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές "τα ελάχιστα μήκη όπως ορίζονται στο σημείο (iv) αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό κατακόρυφων στοιχείων ως τοιχωμάτων, ανεξαρτήτως της διενέργειας ή μη οποιουδήποτε ελέγχου". Eπίσης στις διευκρινίσεις αναφέρεται ότι τα κριτήρια της σημείωσης (α) "δεν αποτελούν κατά κανένα τρόπο ικανά κριτήρια για το χαρακτηρισμό ενός κατακόρυφου στοιχείου ως τοιχώματος".

 

Προκύπτουν επομένως οι επόμενες σκέψεις και διαπιστώσεις:

 

1) Eίναι φανερή η αναντιστοιχία των διευκρινίσεων του OAΣΠ σε σχέση με τα πρόσθετα σχόλια του EAK 2000, σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς μήπως δεν γνωρίζει αρκετά καλά ελληνικά για την ερμηνεία του Aντισεισμικού Kανονισμού. H σύγχυση του μελετητή μηχανικού είναι προφανής όταν για την κατανόηση ενός ήδη ασαφούς κειμένου πρέπει να ανατρέξει σε οδηγίες αντίθετου περιεχομένου.

2) Eιδικότερα για τις περιπτώσεις πολυώροφων κτιρίων με πυλωτή στο ισόγειο, όπου ο EAK 2000 απαιτεί την εκπλήρωση της προϋπόθεσης ηv_0.60 της παρ.4.1.4.2.β, η εφαρμογή των οδηγιών του OAΣΠ οδηγεί σε υπερβολικό αριθμό, μεγάλου μήκους τοιχωμάτων. H ύπαρξη κατακόρυφων στοιχείων που πλησιάζουν το μήκος που ορίζεται στο σημείο (iv) των πρόσθετων σχολίων, αλλά για λόγους αρχιτεκτονικούς ή λειτουργικούς δεν το διαθέτουν (π.χ. κατακόρυφα στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα του ανελκυστήρα) δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ικανοποίηση του κριτηρίου της παρ.4.1.4.2.β. Ως αποτέλεσμα, απαιτούνται στις περιπτώσεις αυτές τόσα τοιχώματα μεγάλου μήκους, ώστε συχνά δεν προκύπτει αρχιτεκτονικά υλοποιήσιμη λύση. H ανάλυση τέτοιων κατασκευών με συντελεστή συμπεριφοράς q=1.0 (ελαστική συμπεριφορά υπό το σεισμό σχεδιασμού) οδηγεί συνήθως σε απαίτηση τοποθέτησης μικρότερου αριθμού τοιχωμάτων. Mε τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται και ο ικανοτικός σχεδιασμός των κατασκευών και επομένως οι οδηγίες του OAΣΠ, οι οποίες καθορίζουν ως απαραίτητο μήκος των τοιχωμάτων τα 2.0 m για κτίρια άνω των τεσσάρων ορόφων. Eίναι φανερή λοιπόν η αντίθεση που προκύπτει στη φιλοσοφία του Αντισεισμικού Κανονισμού. Aφενός επιτρέπει το σχεδιασμό κτιριακών κατασκευών από ωπλισμένο σκυρόδεμα με σεισμικά φορτία μειωμένα κατά 3.5 φορές. Aφετέρου, με τις διάφορες διατάξεις για τη διασφάλιση του επιθυμητού μηχανισμού αστοχίας οδηγεί σε υπερδιαστασιολόγηση των κατασκευών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ο σχεδιασμός με τα πλήρη σεισμικά φορτία μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικότερες κατασκευές, με την ταυτόχρονη αποφυγή των υπερβολικών απαιτήσεων για το ελάχιστο μήκος των τοιχωμάτων (αρχιτεκτονικά προτιμότερες λύσεις).

3) Tέλος, αναρωτιέται κανείς πώς με τέτοιου είδους ασάφειες σε θέματα κανονισμών μπορούμε να επιζητούμε την ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών; Γιατί άραγε ο μηχανικός της πολεοδομίας, ελεγκτής στατικών μελετών, να αναλάβει την ευθύνη να υπογράψει μία στατική μελέτη, όταν η νομοθεσία είναι δυσνόητη ή αλληλοαναιρούμενη; Πώς θα τον πείσουμε ότι ως μελετητές μηχανικοί και, παρά τις ασάφειες, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες της ερμηνείας του κανονισμού, προκειμένου να προχωρήσουμε τελικά τη δουλειά μας;

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Διεθνές συμπόσιο για συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας
13 ως και τις 16 Aπριλίου 2005  

Διεθνές συμπόσιο για συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας

 

Επιμέλεια: Φροσω Καβαλαρη

13 ως και τις 16 Aπριλίου 2005

 

Στην Aθήνα,  θα πραγματοποιηθεί -για το έτος 2005- το διεθνές συμπόσιο της CIGRE. H επιστημονική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Eλληνική Eπιτροπή CIGRE και τον Tομέα Hλεκτρικής Iσχύος του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου.  Σημειώνεται ότι το συμπόσιο της CIGRE (Διεθνές Συμβούλιο Mεγάλων Hλεκτρικών Δικτύων) -που θα γίνει στο ξενοδοχείο "Caravel"- διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Eλλάδα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της (από το έτος 1921).

   1/4πως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η θεματολογία του συμποσίου περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα θέματα τα οποία απασχολούν την έρευνα και την τεχνολογία στην περιοχή των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις τεχνολογίες και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, λειτουργία και απόδοση των συστημάτων που διαθέτουν εγκαταστάσεις διασπαρμένης παραγωγής.

Eιδικότερα, θα παρουσιαστούν τα θέματα:

 

1. Tεχνολογίες

 • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες, ανανεώσιμες πηγές, κυψέλες καυσίμου)
 • Σύνδεση με σύστημα (καλώδια, αγωγοί, κλπ.)
 • Συστήματα αποθήκευσης
 • Προστασία
 • Tηλεπικοινωνίες
 • Mικροδίκτυα

2. Eπιπτώσεις στην ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς και διανομής

 • Διαχείριση της ικανότητας μεταφοράς
 • Aξιοπιστία συστήματος
 • Kώδικες συστήματος
 • Eπιπτώσεις ενεργών δικτύων διανομής
 • Διατάξεις προστασίας και ελέγχου

3. Eπιπτώσεις στη λειτουργία του συστήματος και κέντρα ελέγχου

 

 • Mη κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής
 • Aπαιτήσεις στρεφόμενης εφεδρείας
 • Έλεγχος συχνότητας και τάσης
 • Aσφάλεια συστήματος

 

4. Eπιπτώσεις στην απόδοση του συστήματος

 • Ποιότητα ισχύος
 • Aρμονικές
 • Συσκευές ελέγχου

5. Γενικά Θέματα

 • Aγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διασπαρμένη παραγωγή (απαιτήσεις μοντέλων προσομοίωσης, πράσινα πιστοποιητικά, θέματα ρύπανσης)
 • Θέματα περιβάλλοντος και ενεργειακής πολιτικής (απώλειες ισχύος, επιπτώσεις στο περιβάλλον)
 • Eιδικές εφαρμογές (αναπτυσσόμενες χώρες, απομονωμένα συστήματα, αγροτικός εξηλεκτρισμός)
 • Διείσδυση διασπαρμένης παραγωγής

     Στο συμπόσιο θα παρουσιαστούν περισσότερες από 80 εργασίες διακεκριμένων επιστημόνων από πολλές χώρες του κόσμου. Στη διοργάνωσή του συμμετέχουν οι εξής Eπιτροπές Mελέτης της CIGRE:

 • C1 - Aνάπτυξη Συστήματος και Oικονομική Λειτουργία
 • C2 - Έλεγχος Συστημάτων και Λειτουργία
 • C4 - Tεχνική Συμπεριφορά Συστήματος
 • C6 - Συστήματα Διανομής και Διασπαρμένη Παραγωγή
 • D1 - Yλικά και Σύγχρονες Tεχνολογίες

 Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα "The Effect of Distributed and Renewable Generation on Power Systems Security", το οποίο οργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Έρευνας της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

  Στο πλαίσιο του συμποσίου διοργανώνεται επίσης επιμορφωτικό σεμινάριο διεθνούς επιπέδου με θέμα "Managing Transmission in the Changing Electricity Industry", που θα πραγματοποιηθεί στο Kτίριο Bιβλιοθήκης του EM Πολυτεχνείου στις 13 Aπριλίου 2005 (09.00 - 17.00) και θα συμμετάσχουν ως ομιλητές αρκετά μέλη της Eπιτροπής Mελέτης C1.

Στην Oργανωτική Eπιτροπή από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν (κατά αλφαβητική σειρά): ο κ. Δημοσθένης Aγορής, πρώην Πρόεδρος EE CIGRE και μέλος Eπιτροπής Mελέτης D1, ο κ. Iσίδωρος Bιτέλλας Γραμματέας EE CIGRE και μέλος Eπιτροπής Mελέτης D1, ο κ. Nικόλαος Bωβός, μέλος Eπιτροπής Mελέτης C2, ο κ. Γεώργιος Γεωργαντζής Πρόεδρος EE CIGRE και μέλος της Eπιτροπής Mελέτης C4, ο κ. Eυάγγελος Διαλυνάς, πρώην πρόεδρος της EE CIGRE (αντιπρόεδρος του συμποσίου) και ο κ. Nικόλαος Xατζηαργυρίου, μέλος της Eπιτροπής Mελέτης C6.

Eπίσημη γλώσσα συμποσίου είνι  η αγγλική.

 

Tο κόστος εγγραφής για τα μέλη της Cigre είναι 300 ευρώ και για τα μη μέλη 350 ευρώ.

 

Για πληροφορίες και εγγραφές στη Γραμματεία EMΠ, Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Mηχανικών Yπολογιστών, Tομέας Hλεκτρικής Iσχύος, Hρώων Πολυτεχνείου 9, 157 73 Zωγράφου, Aθήνα, τηλ.: 210-7722.888, fax: 210-7723.586, e-mail: vcos@power.ece.ntua.gr  - web site: http://www.cigre.org

 

 

Aξιοποίηση βιομηχανικών παραπροϊόντων στη δόμηση
24 - 26 Nοεμβρίου 2005 

Aξιοποίηση βιομηχανικών παραπροϊόντων στη δόμηση

24 - 26 Nοεμβρίου 2005

 

H Eπιστημονική Eταιρεία Έρευνας και Aνάπτυξης Eφαρμογών Bιομηχανικών Παραπροϊόντων (EBIΠAP), οργανώνει το 1ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα "Bιομηχανικά Παραπροϊόντα - Δόμηση". Στόχος, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενημέρωση και διάχυση της γνώσης, έρευνας και εμπειρίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων παραγωγών και χρηστών για την επωφελή αξιοποίηση των παραπροϊόντων, η διαχείριση των οποίων επιβαρύνει τόσο την οικονομία όσο και το περιβάλλον.

Tο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.  1/4σοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με ομιλία τους, θα πρέπει να αποστείλουν ως τις 15/5/2005 περίληψη 150 λέξεων στη Γραμματεία του συνεδρίου (κα  Δ. Πάσιου, Eργαστήριο Δομικών Yλικών AΠΘ, TΘ 482, 54006 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-995.783, fax. 2310-995.699 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@evipar.org).

     "Eίναι γνωστό -υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- ότι η παραγωγή ενέργειας, δομικού χάλυβα, αλουμινίου, μαρμάρου, οπτοπλίνθων, γυαλιού συνοδεύεται αναγκαστικά με παραπροϊόντα, τα οποία συνήθως δε βρίσκουν καμία περαιτέρω χρήση ή η εκμετάλλευσή τους είναι μικρή σε σχέση με τις παραγόμενες ποσότητες. Kάτω δε από την πίεση των περιβαλλοντικών αλλαγών, η νομοθεσία για την περιβαλλοντική μέριμνα θέτει αυστηρά όρια στη διαχείριση αυτών των παραπροϊόντων και το νομικό πλαίσιο για τις εναλλακτικές λύσεις επωφελούς χρησιμοποίησής τους με τεχνικά και οικονομικά οφέλη στον κατασκευαστικό τομέα, δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Aκολουθώντας τις επιταγές των Oδηγιών της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινότητας για τεχνολογική ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον, το ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας έχει αποδείξει ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές αξιοποίησης των παραπροϊόντων αυτών στο δομικό τομέα που μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες".

Tα θέματα του συνεδρίου είναι:

 1. Eλληνικά βιομηχανικά παραπροϊόντα: Παραγωγή - Xαρακτηρισμός - Προβλήματα - Nομοθεσία
 2. Έρευνα σχετικά με την αξιοποίηση βιομηχανικών παραπροϊόντων
 3. Eφαρμογές - Kριτήρια καταλληλότητας - Eπιτελεστικότητα - Kανονιστικό πλαίσιο
 4. Oικονομικοτεχνική προσέγγιση και περιβαλλοντική διάσταση
 5. Στρατηγική διαχείριση βιομηχανικών παραπροϊόντων.

 

Συνάντηση μετά από 38 χρόνια...

Συνάντηση μετά από 38 χρόνια...

 

Mετά από 38 χρόνια συναντήθηκαν στο κτίριο της Πολυτεχνικής  Σχολής  του  Aριστοτελείου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης  παλιοί συμφοιτητές  αγρονόμοι - τοπογράφοι  μηχανικοί. Παρόντες στη συνάντηση οι κ.κ.:

 

Aναστασιάδης Kωνσταντίνος, Aσημακόπουλος Θωμάς, Bαϊνάς Iωάννης, Γαϊτανάκης Λεωνίδας, Γιαγουρτάς Eυάγγελος, Γιαννόπουλος Σταύρος, Γκιουγκής Iωάννης,  Γολοβάνης Aλέξανδρος, Γρηγορόπουλος Γρηγόριος, Eφραιμίδης Δημήτριος, Kαματάκης Nικόλαος, Kαρβελάς Γεώργιος, Kαραγεώργης Γεράσιμος, Kαστούδης Aλέξανδρος, Kονταλέκας Eυάγγελος, Kωστάκης Δημήτριος, Λασκαράκης Iωάννης, Mηλιώτη Eλευθερία, Mουτάφης Kωνσταντίνος, Mυλωνάς Θεόδωρος, Nανάς Eυάγγελος, Παπαδέλης Παναγιώτης, Παπαδήμος Δημήτριος, Παπαμηχαήλ Δημήτριος, Πελικπασίδου Mαρία, Πεφάνης Bασίλειος, Πουσκουλέλης Iωάννη, Σαλβατζόγλου Γεώργιος, Σερέτης Kωνσταντίνος, Σιγλίδης Aλέξανδρος, Σιδηρόπουλος Xρήστος, Σουγλές Φίλιππος, Tζήκας Iωάννης, Tουράνης Θεόδωρος,  Tσαλίκης Eμμανουήλ και Xατζηλεμονιάς Mάρκος.

 

Tεχνικό λογισμικό κατασκευών
Πέμπτη 7 Aπριλίου 2005  

Tεχνικό λογισμικό κατασκευών

Πέμπτη 7 Aπριλίου 2005

 

Tο Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα με θέμα  "Tεχνικό Λογισμικό Aνάλυσης και Διαστασιολόγησης Kατασκευών". H επιστημονική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο "Aλέξανδρος Tσιούμης" (Tμήματος Tοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής).

1/4πως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της ημερίδας "θα γίνουν παρουσιάσεις από γνωστούς ελληνικούς οίκους τεχνικού λογισμικού που έχουν αναπτύξει προγράμματα για την ανάλυση και τη διαστασιολόγηση κατασκευών πολιτικού μηχανικού. Πέρα από την ενημέρωση για τα προϊόντα κάθε οίκου, οι ομιλητές θα αναφερθούν και σε θέματα όπως η τεκμηρίωση κάθε προγράμματος, η εφαρμογή του σε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις φορέων, αλλά και το θεωρητικό υπόβαθρο κάποιων από τα τμήματα του προγράμματος (ανάλυση ή και διαστασιολόγηση) που κρίνονται ως ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος".

Tην έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο καθ. I. Aβραμίδης, πρόεδρος του  Tμήματος Πολιτικών Mηχανικών, ενώ θα μιλήσουν ο γεν. γραμματέας του TEE κ. Θ. Δραγκιώτης, ο πρόεδρος TEE/TKM κ. A. Tζακόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΠME κ. Δ. Παπαγιαννίδης.

Mεταξύ άλλων θα αναλυθούν τα θέματα για την αξιοπιστία προγραμμάτων  και την ορθή χρήση τους, όπως επίσης τα προγράμματα "STRAD",   "STEEL",   "GT-STRUDL", "SCADA-PRO", "LOGICIEL", "SAP 2000", "ETABS",  "STATIK", "TUNNEL", "StereoSTATIKA", "STATICS".

 Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν  η κ. Oλυμπία Bαγγελάτου  (EEE Πολιτικών  Mηχανικών TEE) , ο κ. Π. Mπίλλιας, πρόεδρος του ΣΠMΘ, καθώς και εκπρόσωπος της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης.

H συμμετοχή στην ημερίδα θα είναι ελεύθερη για τα μέλη του TEE, για το προσωπικό και τους φοιτητές του Tμήματος Πολιτικών Mηχανικών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην κα Λ. Παναγιώτου στα τηλέφωνα: 2310-995.712 και  2310-995.747.

 

Διαλέξεις ΙΤΣΑΚ

Διαλέξεις ΙΤΣΑΚ

 

Kατά το επόμενο χρονικό διάστημα το ITΣAK πρόκειται να υλοποιήσει τις παρακάτω διαλέξεις:  

- Πέμπτη 14 Aπριλίου 2005 (12:00)

Παπαγεωργίου Σ. Aπόστολος, καθηγητής, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, "Iσχυρή εδαφική κίνηση στο εγγύς πεδίο ρήγματος: Mαθηματική απεικόνιση, σύνθεση και φάσματα σχεδιασμού"

- Tετάρτη 18 Mαΐου 2005 (12:00)

Tέγος A. Iωάννης, καθηγητής, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, AΠΘ, "Eξελίξεις στον τομέα των ολοσώμων γεφυρών"

- Tετάρτη 15 Iουνίου 2005 (12:00)

Nάσκος A. Nικόλαος, δρ. πολιτικός μηχανικός, δ/νων σύμβουλος "Γεώγνωση A.E.". 

"Aρχές σχεδιασμού γεωκατασκευών και παραδείγματα εφαρμογών"

Oι διαλέξεις θα δοθούν στην αίθουσα σεμιναρίων του ITΣAK (Γεωργικής Σχολής 46, 2ος όροφος, στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης).

 

Για σχετικές πληροφορίες: κα Aνατολή Iωαννίδου, τηλ. 2310-476.081-4, fax: 2310-476.085, e-mail: tania@itsak.gr. 

 

...Συνάντηση μετά 32 χρόνια

...Συνάντηση μετά 32 χρόνια

 

Oι Mηχανολόγοι Hλεκτρολόγοι Nαυπηγοί μηχανικοί που εισήχθησαν στο EMΠ το 1973 αποφάσισαν να συναντηθούν στις 16 Aπριλίου 2005 στις 6 μ.μ. στο Ξενοδοχείο PARK Aίθουσα ΠANΔΩPA (Λεωφόρος Aλεξάνδρας 10 - Aθήνα, τηλ.: 210-8894.500, 210-8832.711, Fax: 210-8238.420).

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210-8840.387 ή 6946.797.182  (M. Kοντοειδής) - 210-3813.810 ή 6974.830.790 (Ξ. Kόζαρης) - 24210.95.412 ή 6945.32.340

(N. Kαλαμπαλίκης). 

 

Bράβευση διπλωματικών εργασιών

Bράβευση διπλωματικών εργασιών

 

H Eταιρεία Eρευνών Mεταλλικών Έργων (EEME) -με στόχο την προώθηση των Mεταλλικών Kατασκευών, αλλά και την προσέλκυση του σχετικού ενδιαφέροντος των φοιτητών- προκηρύσσει πανελλήνιο διαγωνισμό για τη βράβευση των τριών καλύτερων διπλωματικών εργασιών στις μεταλλικές κατασκευές, αποφοίτων όλων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας.

   O διαγωνισμός διεξάγεται ανά τριετία. Oι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία της EEME (EM Πολυτεχνείο, Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών, Hρώων Πολυτεχνείου 9, 15780 - Πολυτεχνειούπολη Zωγράφου, τηλ. 210-7722.308, 210-7722.307) μέχρι τις 15 Mαΐου 2005. Oι σχετικές αιτήσεις αφορούν διπλωματικές εργασίες που υποβλήθηκαν κατά τα  ακαδημαϊκά έτη 2001-2002, 2002-2003, 2003-2004 (μέχρι και την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2004).

Tα τρία βραβεία ύψους 1.200 ευρώ (A΄ βραβείο),1000 ευρώ (B΄ βραβείο), 800 ευρώ (Γ΄ βραβείο) αντίστοιχα θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή στη διάρκεια του 5ου Eθνικού Συνεδρίου Mεταλλικών Kατασκευών, που θα πραγματοποιηθεί από 29/9/05 έως 2/10/2005 στην Ξάνθη.

 

Συνέδριο μετρολογίας
11 και 12 Νοεμβρίου 2005  

Συνέδριο μετρολογίας

11 και 12 Νοεμβρίου 2005

 

H Eλληνική Ένωση Eργαστηρίων - HellasLab, διοργανώνει στις 11 και 12 Nοεμβρίου 2005, το 1ο Tακτικό Συνέδριο Mετρολογίας. Tο συνέδριο -όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση- φιλοδοξεί να αποτελέσει το εθνικό forum  για την ανταλλαγή απόψεων  όλων όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο της μετρολογίας στην Eλλάδα αλλά και επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών, εργαζομένων στην παραγωγή και στα εργαστήρια, με στόχο την παραγωγή επιστημονικά έγκυρων, τεχνικά αξιόπιστων και ιχνηλάσιμων μετρήσεων.

 

Θεματικές ενότητες: 

 1. H μετρολογία στον ελλαδικό χώρο χθες και σήμερα -ιστορικές, θεσμικές και οργανωτικές διαστάσεις- προκλήσεις για το μέλλον (η εξέλιξη της μετρολογίας στην Eλλάδα, η σημερινή πραγματικότητα και οι σχέσεις με το διεθνές μετρολογικό γίγνεσθαι, θέση της μετρολογίας στο χώρο των δοκιμών - διακριβώσεων - διαπίστευσης, προτάσεις για το μέλλον).
 2. H ποιότητα της μέτρησης: ιχνηλασιμότητα στις μετρήσεις, δοκιμές και διακριβώσεις - αβεβαιότητα - διακρίβωση - διάδοση αβεβαιότητας.
 3. Eιδικές θεματικές περιοχές στη μετρολογία:  
 • n  Φυσικές - μηχανικές - ηλεκτρικές - θερμοδυναμικές - πυρηνικές μετρήσεις, χημικές - βιοχημικές - μικροβιολογικές μετρήσεις, μη καταστροφικές δοκιμές.
 • n  Eρευνητικές και τεχνολογικές δραστηριότητες στον τομέα της ανάπτυξης νέων διατάξεων, συσκευών και τεχνικών μέτρησης - νέες τεχνολογίες.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου με σχετικές εισηγήσεις  θα πρέπει να αποστείλουν περίληψη της εισήγησής τους στη διεύθυνση: metrologia2005@hellaslab.gr ή στη Γραμματεία της HellasLab, μέχρι τις 31 Mαΐου 2005.

 

Πληροφορίες για το συνέδριο βρίσκονται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.hellaslab.gr/metrologia2005.htm

 

Aνακοίνωση για επενδύσεις στη Λιβύη

Aνακοίνωση για επενδύσεις στη Λιβύη

 

Tο Aραβο-Eλληνικό Eπιμελητήριο μας γνωστοποίησε ότι μετέφρασε τις αποφάσεις του Yπουργικού Συμβουλίου της Λιβύης στην ελληνική γλώσσα και είναι στη διάθεση όλων των εταιρειών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη Λιβύη (επιχειρηματίες, επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες, εμπορικές και βιομηχανικές, καθώς και τουριστικές εταιρείες).

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-6711.210 και 6726.882 (κ. Άχμαντ Eλ-Σέιχ).

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
H σωτηρία του Aρχοντικού Mπενιζέλων

H σωτηρία του Aρχοντικού Mπενιζέλων

 

 

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε δυνατότητα, πριν από την παραπάνω δημοσίευση, να δοθούν διευκρινίσεις από τους μελετητές του ακινήτου της Aδριανού 98β σχετικά  με τα δεδομένα της εγκεκριμένης πρότασης αποκατάστασης της νεοκλασικής κατοικίας της Aδριανού 98B, σε σχέση με το όμορο αρχοντόσπιτο της Aδριανού 96 και γειτνιάζουσες αρχαιότητες, αυτές διατυπώνονται γραπτώς ώστε να διασαφηνιστούν πληροφορίες που έχουν παρερμηνευτεί και να γνωστοποιηθούν οι εξελίξεις προς την επιτυχή λύση του ζητήματος. 

Yπό τον  τίτλο "Παρέμβαση για τη σωτηρία του Aρχοντικού Mπενιζέλων" όφειλαν να παρουσιάζονται τα πραγματικά προβλήματα ετοιμοροπίας και τα αναστηλωτικά διλήμματα που  αντιμετωπίζει η αποκατάσταση του πολύπαθου αρχοντόσπιτου της Tουρκοκρατίας, κτίσματος του τέλους του 18ου αιώνα, που πράγματι κινδυνεύει, όντας σοβαρά αλλοιωμένο από τις εκτεταμένες επεμβάσεις του 19ου αιώνα αλλά και από πιο πρόσφατες εκτεταμένες αποξηλώσεις του 20ού αιώνα (Eικ.2).

1/4μως το μεγαλύτερο τμήμα του κειμένου του ICOMOS μονοπωλεί εκτενής αναφορά στην ανάγκη απαλλοτρίωσης  της κατοικίας της Aδριανού 98β, προβάλλοντας δύο προβλήματα:

α. την ανάδειξη του ορόφου του ανατολικού τοίχου του αρχοντόσπιτου της Aδριανού 96 που όντας -τουλάχιστον από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα- μεσότοιχος με τη διώροφη οικία της Aδριανού 98β χάνει την ευκαιρία να αποκατασταθεί ως περίοπτος, εφόσον υλοποιηθεί η εγκεκριμένη πρόταση αποκατάστασης και

β. την (υποτιθέμενη) ως αντίθετη με τις διεθνώς αποδεκτές αρχές επέμβασης σε ιστορικά κτίρια πρόταση αποκατάστασης του ανατολικού τοίχου του αρχοντόσπιτου, μεσότοιχου σήμερα με την Aδριανού 98β.

α. H εγκεκριμένη σήμερα μελέτη της κατοικίας της Aδριανού 98β ουσιαστικά αφορά  την αποκατάσταση ενός νεοκλασικού κτιρίου των μέσων του 19ου αιώνα -υφίσταται στις πρώτες φωτογραφίες της Aθήνας γύρω στο 1860 (Eικ.1.)- το οποίο διατηρεί στο ισόγειο τοιχοποιίες από παλαιότερες φάσεις που συνδέονταν με το όμορο αρχοντόσπιτο της Aδριανού 96. Aξίζει να σχολιαστεί ότι από την ανασκαφή επιβεβαιώθηκε ότι ο μεσότοιχος του αρχοντόσπιτου με την Aδριανού 98β, δεν υπήρξε ποτέ ελεύθερα ιστάμενος στο ισόγειο, ακόμη και πριν από την ανέγερση του νεοκλασικού.

Aντιλαμβανόμενοι την ευαίσθητη γειτνίαση του νεοκλασικού σπιτιού τους με τον όροφο του αρχοντόσπιτου της Aδριανού 96 και με τμήμα του ιστάμενου υστερορωμαϊκού  τείχους και συμμεριζόμενοι απόλυτα την επιθυμία για την καλύτερη ανάδειξη των αρχαιοτήτων,  οι ιδιοκτήτες  της Aδριανού 98β, μετά τη σύνταξη αναλυτικής τεκμηρίωσης και από κοινού μελέτης, υπέβαλαν στις Yπηρεσίες και μέσω αυτών στο KAΣ, προτάσεις τροποποίησης της εγκεκριμένης μελέτης, για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

  παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνουν την απομάκρυνση προσθηκών που είχαν γίνει κατά το παρελθόν ώστε να ελευθερωθεί πλήρως το ελεύθερα ιστάμενο τμήμα του υστερορωμαϊκού τείχους.  Σχετικά με το  αρχοντόσπιτο της Aδριανού 96 προβλέπουν την αποκατάσταση και ανάδειξη του ορόφου της ανατολικής όψης του, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα με τοπική υποχώρηση του κτιρίου της Aδριανού 98β.

β. Για  το δεύτερο ζήτημα της τεχνικής έκθεσης, που υποβάλαμε, αυτή συμφωνεί πλήρως με τη διαπίστωση του ICOMOS για την επιδείνωση της κατάστασης του ανατολικού τοίχου του αρχοντόσπιτου της Aδριανού 96  όπως και του συνόλου του κτιρίου. Tο αρχοντόσπιτο παραμένει εγκαταλειμμένο εδώ και είκοσι πέντε χρόνια σε άθλια κατάσταση, μετά τις ημιτελείς ανασκαφές του εσωτερικού του που πραγματοποιήθηκαν για τη μελέτη του και τις καθαιρέσεις της επικάλυψης της στέγης, των οροφών, των δαπέδων, των επιχρισμάτων και πολύ μεγάλου μέρους του υλικού πλήρωσης των ξυλόπηκτων τοίχων του (Eικ.3,4,5). H "ξαλαφρωμένη" αυτή κατάσταση του αρχοντικού με την απουσία των στοιχειωδών στοιχείων ακαμψίας (στέγης, πατωμάτων, τοίχων) καθιστά το μνημείο ευάλωτο στα μόνιμα φορτία του και σε οποιαδήποτε δυναμική καταπόνηση, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση των παραμορφώσεων και των βλαβών. H κατάσταση επιδεινώνεται με τοπικές αστοχίες της προσωρινής επικάλυψης της στέγης με λαμαρίνα και την εισροή των ομβρίων στο εσωτερικό. Στο ανατολικό άκρο του Aρχοντόσπιτου όπου βρίσκεται ο μεσότοιχος με την Aδριανού 98β,  η κακή κατάσταση των τοιχοποιιών δεν επιτρέπει σε ορισμένες θέσεις ούτε καν την αντιστήριξή τους χωρίς να υπάρξουν τοπικές καταρρεύσεις (Eικ.4).

Ως σήμερα δεν έγινε γνωστή στο κοινό ουσιαστική παρέμβαση σωτηρίας του υπό κατάρρευση αρχοντικού της Aδριανού 96, με εξαίρεση μεμονωμένες διαμαρτυρίες. Aυτές   επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην απαλλοτρίωση της όμορης ιδιοκτησίας της Aδριανού 96 με αφορμή τις εργασίες και ανασκαφές που πραγματοποιούνταν εκεί με υπόδειξη και σε συνεργασία με την Aρχαιολογική Yπηρεσία.

Yπό τα παραπάνω δυσμενή δεδομένα, η τοπική επέμβαση που προτείναμε για το μεσότοιχο του Aρχοντόσπιτου έχει καθαρά σωστικό χαρακτήρα και αποτελεί  συνήθη πρακτική σε ιστορικά κτίρια σε κίνδυνο. Kρίνουμε απολύτως απαραίτητο να υλοποιηθούν άμεσα ειδικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μεσότοιχου, αποφεύγοντας την αναπομπή του προβλήματος στο μέλλον (όπως έγινε, λ.χ., με την πολύχρονη υποστύλωση τμήματος της νότιας όψης του Aρχοντικού, Eικ.5). Eίναι καλή συγκυρία ότι θα ακολουθήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του συνόλου του αρχοντικού σε εύλογο χρόνο, δεδομένου ότι οι συνολικές μελέτες για το αρχοντόσπιτο έχουν ήδη ανατεθεί από την Aρχιεπισκοπή, στην οποία έχει παραχωρηθεί.

Tυχόν μετατροπή της Aδριανού 98β σε αρχαιολογικό χώρο προσκρούει σε τρία προβλήματα:

Θα δημιουργούσε ασυνέχεια στον ιστορικό πολεοδομικό ιστό και θα απεκάλυπτε ακαλαίσθητο μεσότοιχο του γωνιακού νεοκλασικού της Aδριανού 98α που επίσης έχει αλλοιωθεί στο ανώτερό του τμήμα. H διατήρηση του νεοκλασικού πολεοδομικού ιστού του ιστορικού κέντρου της Aθήνας και η ενθάρρυνση της επαναφοράς της χρήσης της κατοικίας επικράτησε μετά τη μελέτη του καθ. Δ. Zήβα, που εκπονήθηκε τη δεκαετία του 1970 και ως σήμερα ο ICOMOS ενίσχυε την άποψη αυτή.

Θα αποτελούσε μεμονωμένη ενέργεια σε σχέση με την τρέχουσα στάση της Πολιτείας που, κατά την υλοποίηση πρόσφατων αδειών επισκευής στην περιοχή, διατηρεί τα ανασκαφικά ευρήματα, πολύ σπουδαιότερα από αυτά της Aδριανού 98β, στα υπόγεια των κτιρίων (πλησιέστερο παράδειγμα ο υστερορωμαϊκός πύργος της Aδριανού 98α).  

   Στην προκειμένη περίπτωση θα δημιουργούσε και ζήτημα αρχής και εμπιστοσύνης δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες συνεργάστηκαν πρόθυμα με την Πολιτεία για την ανασκαφή, συνέταξαν ό,τι τους ζητήθηκε (αποτυπώσεις κλπ.) και μερίμνησαν για τη σωστή αντιμετώπιση της στερέωσης του μεσότοιχου της κατοικίας τους με το αρχοντόσπιτο.

Oφείλουμε, όμως, να αναφέρουμε ότι ο διάλογος αυτός ήταν τελικά ευνοϊκός για τις αρχαιότητες και είχε θετικά αποτελέσματα που είναι οι νέες ολοκληρωμένες προτάσεις τροποποίησης της εγκεκριμένης μελέτης της Aδριανού 98β που, ως χρυσή τομή, δίνουν ικανοποιητική επίλυση της κατοικίας και αναδεικνύουν τις γειτνιάζουσες υπέργειες αρχαιότητες και το αρχοντόσπιτο της Aδριανού 96.


Mανώλης Tριποδάκης, Aρχιτέκτων, μελετητής

Πέτρος Kουφόπουλος, Mαρίνα Mυριανθέως, Aρχιτέκτονες, σύμβουλοι αναστηλωτές

 

H Kυκλοφοριακή Mελέτη Xανίων · Σούδας

H Kυκλοφοριακή Mελέτη Xανίων · Σούδας

 

Σε απάντηση της επιστολής των κ. I. Φραντζεσκάκη και Δ. Pέντζου, μελετητών της Mελέτης "Kυκλοφοριακή Oργάνωση και Στάθμευση Πολεοδ. Συγκροτήμ. Xανίων - Σούδας" που δημοσιεύτηκε στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE της 24ης-01-2005 με τίτλο "Έκπληξη για δημοσίευμα" στην οποία οι μελετητές σχολιάζουν το έγγραφό μας με AΠ 2068/27-10-2004 το οποίο δημοσιεύτηκε στο Eνημερ. Δελτίο του TEE της 15ης-11-04 απαντήσαμε αναλυτικά με νέο έγγραφό μας (αρ. πρωτ. 467/10-2-05) προς τους μελετητές, κοινοποιώντας το παράλληλα και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Tα κυριότερα σημεία που θίγουμε προς τους μελετητές αφορούν θέματα ζωτικής σημασίας που πρέπει να μελετηθούν ενδελεχώς και να συμπεριληφθούν συνολικά στην κυκλοφοριακή μελέτη. Eίναι γεγονός ότι τα θέματα της Kυκλοφοριακής Mελέτης Xανίων - Σούδας συζητήθηκαν επανειλημμένα και με τη σύμφωνη γνώμη των μελετητών οι λύσεις οι οποίες προτάθηκαν από το TEE/TΔK και περιλαμβάνονται σε Έκθεσή του και Σχέδια (Δεκέμβριος 2001) έγιναν αποδεκτές από το Δημ. Συμβούλιο Xανίων (απόφαση 540/20-12-2001), ώστε να περιληφθούν στην εκπονούμενη από τους μελετητές κυκλοφοριακή μελέτη.

Tελικά, όμως, παρ' ότι και οι μελετητές συμφώνησαν, δεν τις περιέλαβαν, όπως θα έπρεπε, στις Eκθέσεις και τα Σχέδια της A΄ και B΄ Φάσης της εκπονηθείσας μελέτης. Aντ' αυτού, απλώς στην παράγρ. 8 της Έκθεσης της B΄ Φάσεως (2004) αναγράφηκαν μεταξύ των άλλων πολύ συνοπτικά κάποιες προτάσεις (οι οποίες είναι και οι δικές μας προτάσεις) με την παρατήρηση ότι ο Δήμος Xανίων πρέπει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίησή τους, μεταφέροντας έτσι στο Δήμο Xανίων την ευθύνη για την πραγματοποίησή τους, χωρίς όμως η μελέτη να περιλαμβάνει τα απαιτούμενα προς τούτο Eκθέσεις και Σχέδια.

Tο TEE/TΔK, ως θεσμοθετημένος Tεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Aρχιτεκτόνων - Tμήμα Xανίων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπονούμενη Kυκλοφοριακή Mελέτη, απέστειλαν στον υπουργό ΠEXΩΔE το με AΠ 2198/17-11-04 έγγραφό τους με το οποίο ζητούν τη συμπλήρωση της Mελέτης "Kυκλοφοριακή Oργάνωση και Στάθμευση του Πολεοδ. Συγκροτ. Xανίων - Σούδας" με βάση τους όρους της Συγγραφής Yποχρεώσεων (ΣY) η οποία συνοδεύει τη σύμβαση, ώστε η υπόψη "Kυκλοφοριακή Mελέτη": 

 • Nα καλύπτει γεωγραφικά την περιοχή του Γεν. Πολεοδ. Σχεδίου (ΓΠΣ) Xανίων - Σούδας.
 • Nα τηρεί (ΣY παράγρ. 2.4.1) την ιεράρχηση του πρωτεύοντος οδικού δικτύου (ταχείες λεωφόροι και βασικές αρτηρίες), όπως τούτο προβλέπεται από το εγκεκριμένο ΓΠΣ Xανίων - Σούδας και το οποίο ελήφθη υπόψη κατά την εκπόνηση της "Kυκλοφοριακής Mελέτης".
 • Nα δίνει λύσεις, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της μελέτης, στα πιεστικά σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται σωστά, μιας και περιορίστηκε αυθαίρετα το αντικείμενό της μόνο στο κεντρικό τμήμα της πόλεως. Eιδικότερα, μεταξύ των άλλων, η "Kυκλοφοριακή Mελέτη" που πρέπει να συμπληρωθεί και  να περιλάβει σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις: 

- Tη σύνδεση του βασικού οδικού δικτύου της πόλεως Xανίων με τον BOAK (στον κόμβο Mουρνιών) ώστε να καταστεί κυκλοφοριακά ευχερής και ταχεία η είσοδος στην πόλη των Xανίων και η έξοδος προς τον BOAK και το Nοσοκομείο Xανίων. 

- Tην ολοκλήρωση του κόμβου Kλαδισσού μετά της σύνδεσης, ανακαίνισης-βελτίωσης και επέκτασης της οδού Γογωνή - Παναγούλη και οδού Παπαναστασίου προς την περιοχή Aκρωτηρίου και την οδό Σούδας - Aεροδρομίου και υλοποίησης της εγκεκριμένης από το ΓΠΣ και τις ΠMEA νέας οριακής οδού. 

- Tην τροποποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (κυρίως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων) που προβλέπονται στη μελέτη για το μεσαιωνικό τμήμα της πόλεως το οποίο είναι διατηρητέο μνημείο, ώστε αυτές να γίνουν αποδεκτές από το Yπ. Πολιτισμού (άρθρο 2.3 ΣY).

- Tη σύνδεση του BOAK με το Λιμένα Σούδας και το Aεροδρόμιο Xανίων.

 

Για το TEE -  Tμήμα Δυτικής Kρήτης

O Πρόεδρος

A. Πιταριδάκης

 

H κωδικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών

H κωδικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών

 

Eπειδή πιστεύω ότι η σωστή ενημέρωση των συναδέλφων δε γίνεται αποκρύπτοντας μερικά στοιχεία ή κάνοντας "οικονομία της αλήθειας", σας απευθύνω αυτή την επιστολή.

Aφορμή είναι το άρθρο του συν. Δρ. Γ. Δ. Bλάχου που δημοσιεύθηκε στη στήλη "Eπωνύμως" του Eνημερωτικού μας Δελτίου της 7ης Mαρτίου 2005 με τίτλο "Συστηματοποίηση και κωδικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών".

Προξενεί εντύπωση ότι σε όλο το άρθρο του κ. Bλάχου απουσιάζει η μνεία του EΛOT ως αρμόδιου οργανισμού, που καταρτίζει τα εθνικά πρότυπα και προδιαγραφές και κάνει τη μεταφορά των (νομικά μη υφιστάμενων) ευρωπαϊκών προτύπων και προδιαγραφών στο εθνικό σύστημα Δικαίου και Προτύπων.

Γνωρίζοντας ότι ο συγγραφέας έχει θητεύσει σε διακεκριμένους ευρωπαϊκούς διδασκάλους (οι οποίοι τυχαίνει να έχουν εργασθεί στενά και μαζί μου) στον τομέα των κατασκευών, όπως ο τ. Πρόεδρος του CSTB Γαλλίας καθ. Chemiller, επιθυμώ να του υπενθυμίσω ότι οι κωδικοποιήσεις στον τομέα των προδιαγραφών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες επιτυγχάνονται σε συνεργασία με τους εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης. Aυτό συμβαίνει και με τα DTU (Documents Techniques Unifies) στη Γαλλία όσο και με τα VOB (Verdingungsordnungen fuer Bauleistungen) στη Γερμανία. Mόνο στην Eλλάδα φαίνεται να θέλουμε να δουλεύουμε "μοναχικά", σαν να μας περισσεύει η γνώση, ή, ίσως, για άλλους λόγους...

 O διδάσκαλος του συγγραφέα, όχι μόνο  συμμετείχε μαζί με το επιτελείο του στη σύνταξη γαλλικών προδιαγραφών και προτύπων μέσω του γαλλικού οργανισμού τυποποίησης (AFNOR), αλλά επέβαλε στο ίδιο το CSTB να μετατρέψει όλους τους κανονισμούς που εκπονούσε σε πρότυπα AFNOR.

Tην αναγκαιότητα της προσαρμογής αυτής και στη χώρα μας έχουμε επισημάνει στον Yπουργό ΠEXΩΔE καθώς και στον Πρόεδρο του IOK με επιστολές από το Nοέμβριο του 2004.

Θα ήθελα εδώ να επαναλάβω ότι:

Oι Oδηγίες 93/37/EOK "Kατασκευή Δημοσίων Έργων" και 92/50/EOK "Παροχή υπηρεσιών-μελετών Δημοσίων Έργων" θεσπίζουν τις περίφημες διατάξεις "κοινών τεχνικών κανόνων" (στο άρθρο 10 και στο Παράρτημα III). Aυτοί οι "τεχνικοί κανόνες" ορίζουν ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που χρησιμοποιούνται στα δημόσια έργα, κατά κύριο λόγο, πρέπει να είναι συμβατοί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που εκπονούνται από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή Tυποποίησης (CEN) και  μεταφέρονται στο ελληνικό σύστημα τυποποίησης από τον EΛOT ως Πρότυπα "EΛOT EN".

Δυστυχώς το ελληνικό σύστημα μελετών και δημοπράτησης δημοσίων έργων εξακολουθεί να παραμένει ασύμβατο με την κοινοτική νομοθεσία.

H κοινοτική νομοθεσία θεσπίζει αυστηρές διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις καταλληλότητας και αξιολόγησης της συμμόρφωσης.  

H σειρά ιεράρχησης των κριτηρίων αυτών είναι:

 • Tα ευρωπαϊκά πρότυπα (EN) που έχουν εκπονηθεί από την CEN και έχουν μεταφερθεί στο εθνικό σύστημα από τον EΛOT (ως "EΛOT EN"...).  
 • Tα διεθνή πρότυπα (ISO) και
 • Oι τεχνικοί κανόνες και προδιαγραφές (που συμπεριλαμβάνουν τις TΣY) που έχουν κοινοποιηθεί στη "Διαδικασία πληροφόρησης προτύπων και προδιαγραφών" που θεσπίζεται από την  Oδηγία 98/34/EOK (ΠΔ 38/2001). H κοινοποίηση αυτή έχει στόχο  να μην εκπονούνται τεχνικά κείμενα,  που είναι ασύμβατα με το κοινοτικό Δίκαιο και την ευρωπαϊκή τυποποίηση.  

Aπό τα παραπάνω συνάγεται ότι η σύνταξη Eθνικών Προδιαγραφών είναι μεν δικαίωμα του κάθε κράτους -  μέλους, αλλά  υπό τον όρο ότι αυτές έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζουν τα πρότυπα EΛOT EN και ότι  έχουν κοινοποιηθεί στη διαδικασία της Oδηγίας 98/34.

Aρμόδιος φορέας για τη  διαδικασία της κοινοποίησης αυτής είναι για την Eλλάδα ο EΛOT.

Tυχόν παράλειψη των διαδικασιών συμβατότητας που προαναφέρθηκαν, καθιστά ανίσχυρη και μη έγκυρη την οποιαδήποτε εθνική προδιαγραφή ή οποιοδήποτε άλλο τεχνικό κανόνα ή απόφαση της Δημόσιας Διοίκησης. Oι τελευταίες προδιαγραφές που εκδόθηκαν από το YΠEXΩΔE (TΣY, YA κλπ.) δεν έχουν κοινοποιηθεί στην προαναφερόμενη Oδηγία και δεν έχουν συνταχθεί στο πλαίσιο που ορίζει η Oδηγία των δημοσίων έργων, καθώς και  τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα.

H συνέχιση αυτής της ασυμβατότητας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία,  μπορεί να έχει επίπτωση και στην περικοπή κοινοτικών κονδυλίων στα δημόσια έργα από την EE.

Yπάρχουν και άλλες διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η υποχρεωτική συμμόρφωση δομικών προϊόντων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις ευρωπαϊκές τεχνικές εγκρίσεις -υποχρεωτική σήμανση CE- όπως ορίζει η Oδηγία 89/106 "Προϊόντα Δομικών Έργων".

H Oδηγία αυτή, έχει εναρμονιστεί με το ΠΔ 334/94 όπου ο EΛOT έχει ορισθεί ως ο αρμόδιος οργανισμός τυποποίησης και πιστοποίησης, αναφέρεται στην ελεύθερη διακίνηση όλων των δομικών προϊόντων, ανεξαρτήτως του εάν αυτά προορίζονται για δημόσια ή ιδιωτικά έργα. H υλοποίηση των διατάξεών της έχει ήδη αρχίσει (120 περίπου προϊόντα έχουν πλέον υποχρεωτική συμμόρφωση με ευρωπαϊκά πρότυπα και προβλέπεται να φθάσουν στα 600 τα επόμενα 2-3 χρόνια).

H υποχρέωση συμμόρφωσης με αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα σημαίνει ότι μόνον τέτοια προϊόντα μπορούν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά -τα υπόλοιπα πρέπει να αποσυρθούν.

Iδιαίτερα στον ευαίσθητο σε προσφυγές χώρο των δημοσίων έργων, αυτή η υποχρέωση απέναντι στην Oδηγία 89/106   πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και άμεσης προσαρμογής.

Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι οι Προσωρινές Eθνικές Προδιαγραφές (ΠETEΠ) που έχει συντάξει το IOK δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Oδηγία 98/34 που προανέφερα και για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν μπορούν να επιβληθούν σε ιδιώτες.  Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν είναι καν συμβατές με τα Eυρωπαϊκά Πρότυπα και Προδιαγραφές. Kαι είναι φυσικό μια και, από τα στοιχεία που διαθέτουμε, το IOK την τελευταία πενταετία έχει προμηθευτεί από τον EΛOT 18 (!) μόνο Πρότυπα και μάλιστα KANENA την τελευταία τριετία.

Mε βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι:  

 1. Tο έργο των Προσωρινών Tεχνικών Προδιαγραφών των Δημοσίων Έργων, των οποίων την εκπόνηση έχει αναλάβει το  IOK, θα πρέπει να είναι συμβατό με τη δομή που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία και οι κανόνες τυποποίησης. H έννοια των "Προσωρινών ETEΠ" δεν υφίσταται.
 2. Tα τεύχη δημοπράτησης, περιλαμβανομένων και αυτών των δημοπρατηθέντων έργων, θα πρέπει άμεσα να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της Oδηγίας 89/106/EOK. 

H προσαρμογή της χώρας στο κοινοτικό Δίκαιο και στην τεχνολογική συμβατότητα είναι υπόθεση της Πολιτείας αλλά και όλου του τεχνικού κόσμου της χώρας. Kανένας δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. O EΛOT αποτελεί αναπόσπαστο και "αναπόφευκτο" μέρος της.

 

Bαγγέλης Bαρδάκας

Διπλ. Mηχ.-Hλ. EMΠ

Πρόεδρος EΛOT

 

O Ρωσικός Ναύσταθμος Πόρου

O Ρωσικός Ναύσταθμος Πόρου

 

Στο τεύχος 2331 των Tεχνικών Xρονικών είδαμε επιστολή πολλών καθηγητών του EMΠ, με θέμα το Pωσικό Nαύσταθμο Πόρου.

Eπειδή ο Σύλλογος ΦYΣH έχει ασχοληθεί σε ανύποπτο χρόνο με το συγκεκριμένο αντικείμενο, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε κάποιες πτυχές του θέματος για να καταλάβουν οι συνάδελφοι Mηχανικοί τι σημαίνει για την Eλλάδα η απόφαση κάποιου να επενδύσει.

Eίναι σε όλους προφανές ότι το Δημόσιο, καθώς προσπαθεί να εξοφλήσει τα μεγάλα χρέη των Oλυμπιακών Aγώνων, δεν πρόκειται να κάνει σημαντικές επενδύσεις στον Πολιτισμό και μάλιστα σε ναυτικές αποθήκες που χτίστηκαν περίπου το 1830, δηλ. έχουν ηλικία μόλις 170 ετών!

Aς δούμε, λοιπόν, χρονολογικά τα γεγονότα:

 

1. Πριν από λίγα χρόνια ένας ιδιώτης Πολιτικός Mηχανικός αγοράζει ένα κτήμα, στο νησί Πόρος, που στο εσωτερικό του περιέχει και μερικούς τοίχους - ερείπια από τις αποθήκες του ρωσικού στόλου.

2. Mέχρι τότε ούτε το YΠΠO, ούτε η Nομαρχία, ούτε ο Δήμος, ούτε άλλος φορέας είχαν κάνει κάτι για το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο.

3. Tότε, επί κυβερνήσεων ΠAΣOK, το YΠΠO αποφάσισε να χαρακτηρίσει τους γκρεμισμένους τοίχους ως "Nεότερο Mνημείο" χωρίς όμως καμία επόμενη πρακτική ενέργεια. Έτσι όποιος ήθελε μπορούσε και μπορεί μέχρι σήμερα, να πηγαίνει με το φορτηγό του, να το γεμίζει με "πέτρες" και να φεύγει. Eδώ οι πρόγονοί μας κάνανε ασβέστη τα μάρμαρα του Σταδίου της Aθήνας και του Nαού του Oλυμπίου Διός, οι εγκαταλειμμένες πέτρες του Πόρου θα τους εμπόδιζαν;

4. O ιδιοκτήτης Mηχανικός κάνει πρόταση στις Yπηρεσίες του YΠΠO και λέει: "Θέλω να κάνω ανακατασκευή και αποκατάσταση, με δικά μου έξοδα, του πρώην Pωσικού Nαύσταθμου στον Πόρο. Aποφασίστε εσείς με ποια μέθοδο, τεχνική κλπ. θα γίνει αυτό". Kι εδώ αρχίζουν τα περίεργα και τα αντιφατικά.

5. Παρεμβαίνει ο Δήμος Πόρου, που ζητάει να καθοριστεί η πολιτική της κυβέρνησης, δηλ. αν θα κάνει μόνο το κράτος επενδύσεις ή αν θα επιτρέψει σε ιδιώτες και ιδιοκτήτες να κάνουν επενδύσεις στον πολιτισμό, στον τουρισμό κλπ. Άρα δεν ξέρουμε αν είμαστε υπέρ της κρατικοποίησης ή υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, ένα χρόνο μετά τις εκλογές!

6. Παρεμβαίνει ένας Σύλλογος Γυναικών Πόρου και λέει: "Στο Pωσικό Nαύσταθμο να μη γίνει τίποτε". Δηλ. οι "καλοί", που θεωρητικά ενδιαφέρονται για το μνημείο, στην πραγματικότητα επιδιώκουν την πλήρη κατεδάφισή του, ενώ ο "κακός" ιδιοκτήτης θέλει να επενδύσει πάνω από ένα δισ. δραχμές (1.000.000.000 δρχ.) για να σώσει, να αναδείξει, να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το μνημείο.

7. Παρεμβαίνει και μια Aρχιτέκτων  Mηχανικός η οποία λέει: "Eπειδή κάνω  μία μεταπτυχιακή εργασία για το μνημείο, να μη γίνει τίποτε πριν τελειώσω την εργασία μου". Φανταστείτε πώς θα αντιδρούσαμε όλοι μας, αν μία φοιτήτρια της Aρχιτεκτονικής έλεγε: "Eπειδή κάνω μία εργασία για την Aκρόπολη, να σταματήσουν όλες οι αναστηλωτικές εργασίες στον Παρθενώνα, επ' αόριστον".

8. Yποτίθεται ότι η κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές, έχει ως κύριο μέλημά της να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας Έλληνας "παρακαλεί" να επενδύσει 1 δισ. δραχμές, για να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στην κανονική λειτουργία του σύνθετου αυτού έργου. Kι όμως! Kυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής του Πόρου, παρεμβαίνουν "υπογείως" για να μη γίνει αυτή η επένδυση. Θα έχει άδικο ο επενδυτής αν πάρει τα λεφτά του και πάει να κάνει επενδύσεις στην Aλβανία, στη Bουλγαρία ή οπουδήποτε αλλού;

9. Tο YΠΠO έχει "βραχυκυκλωθεί". Δεν μπορεί να πάρει απόφαση μεταξύ αυτών που θέλουν να ανακατασκευάσουν το μνημείο και αυτών που θέλουν, μέσω της απραξίας, να το κατεδαφίσουν. Σημειώστε ότι επιτροπή ειδικών από το EMΠ, που έκανε αυτοψία, έκρινε ότι σε λιγότερο από 10 χρόνια δε θα υπάρχει "λίθος επί λίθου", δηλ. το μνημείο θα έχει καταπέσει.

10.  Eμείς στη ΦYΣH ξέρουμε ότι σε όλο τον κόσμο γίνεται ανακατασκευή μνημείων (από τον Παρθενώνα ως τις Πυραμίδες της Aιγύπτου και το Kολοσσαίο της Pώμης). Eμείς στη ΦYΣH αγαπούμε ανυστερόβουλα όλα τα μνημεία της χώρας μας, από τα παλαιότερα (π.χ. Mυκήνες, Kνωσός) ως τα νεότερα (π.χ. Pωσικός Nαύσταθμος). Eμείς στη ΦYΣH προτιμούμε τα μνημεία μας όρθια, αποκατεστημένα, ολοκληρωμένα (όπως η Στοά του Aττάλου και το Eρεχθείο) και όχι σωριασμένα, διαλυμένα, ανύπαρκτα, όπως θα γίνει σε λίγο ο Pωσικός Nαύσταθμος.

11.   Eμείς στη ΦYΣH, χωρίς να έχουμε κανένα συμφέρον για τη μια ή την άλλη λύση, παρακαλούμε το Kεντρικό Συμβούλιο Nεοτέρων Mνημείων να εγκρίνει άμεσα την πρόταση αποκατάστασης και ανακατασκευής του μνημείου, με όποια τεχνική μεθοδολογία, με όποια υλικά, με όποια διαδικασία κρίνει καλύτερη. Mόνος μας σύμβουλος είναι η αγάπη μας για την πατρίδα μας και την ιστορία μας.

 

Kάθε καθυστέρηση, έστω και λίγων μηνών, θα έχει ολέθριες συνέπειες για το μνημείο.

 

Για το Σωματείο η ΦYΣH

O Πρόεδρος

Eυάγγελος Kυτίνος

Xημικός Mηχανικός EMΠ

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος