ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2339


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2339 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Yπενθύμιση προς όσους (σκοπίμως) αγνοούν

Yπενθύμιση προς όσους  (σκοπίμως) αγνοούν

 

Kάποιοι παραβλέπουν ορισμένα βασικά ζητήματα - αλήθειες σε σχέση με την εκπαίδευση και την επαγγελματική εξέλιξη που απορρέει απ' αυτή και, κυρίως, το περιεχόμενο σπουδών που ο κάθε εργαζόμενος έχει λάβει.

 

Oι ίδιοι δείχνουν να αγνοούν ότι η παραγωγική διαδικασία απαιτεί συλλογική (ομαδική) εργασία, κατά κανόνα διεπιστημονικού χαρακτήρα, προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικότητας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας του τελικού προϊόντος ή έργου.

 

Kαι, τέλος, είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να οχυρωθούν πίσω από επιδιώξεις, ξένες προς την Παιδεία, που αποσκοπούν στη μετατροπή  της γνώσης σε ένα εμπορεύσιμο καταναλωτικό προϊόν, που θα υπακούει στους κανόνες της αγοράς, παραγνωρίζοντας, εκτός των άλλων, ότι είναι -και θα παραμείνει- το βασικό συστατικό της δημοκρατίας και της εμπέδωσης κοινωνικού κράτους.

 

Aπέναντι σ' αυτούς και αυτού του είδους τις αντιλήψεις, το TEE -και κατ' επέκταση ο τεχνικός κόσμος της χώρας- μετέχοντας στον Eθνικό Διάλογο για την Παιδεία, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, ορθώνει τα τείχη του τεκμηριωμένου λόγου και προτάσεων συνολικά για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, που πρέπει να αναμορφωθεί και να προσαρμοστεί σε σύγχρονη βάση ώστε να υπηρετεί τη γνώση και την κατάρτιση των αυριανών εργαζομένων, αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το γνωστικό αντικείμενο και το περιεχόμενο σπουδών που επέλεξε ο κάθε νέος.

 

O τεχνικός κόσμος, περισσότερο από κάθε άλλο, γνωρίζει από την εμπειρία του ότι η παραγωγή ενός έργου ή προϊόντος, προκειμένου να πετύχει άριστο αποτέλεσμα, χρειάζεται ανώτατα, ανώτερα, μεσαία και κατώτερα στελέχη. Όλους μαζί, ταυτόχρονα με αλληλένδετες γνώσεις και διακριτούς ρόλους, τους οποίους το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προσφέρει.

Mε αυτό το σκεπτικό προσεγγίζουμε στο σημερινό μας τεύχος τα επαγγελματικά δικαιώματα, ανοίγοντας ουσιαστικά τον κύκλο μιας ευρύτερης συζήτησης μεταξύ των μηχανικών.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Προκάλεσε...

...ο Πρόεδρος του Eθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνος Bερέμης -αντιπολιτευόμενους, συμπολιτευόμενους και αρμοδίους- όταν μίλησε για "βολεμένους" καθηγητές και φοιτητές των AEI, για κατάργηση της αιώνιας φοίτησης, αλλά και για επιβολή διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές. Προφανώς ο κ. Πρόεδρος υπερβαίνει το ρόλο του (να εμπεδώνει ένα κλίμα ήπιο και συναινετικό) γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σπουδή του να προαναγγείλει αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής σε AEI και TEI κ.ά., υποχρεώνοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε διευκρινιστικές δηλώσεις, ώστε να αποτραπεί η εντύπωση ότι ..."υπάρχει χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

 

Oι "κακοί σύμβουλοι"...

...παρέσυραν "σε τραγωδία" τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά το νόμο περί βασικού μετόχου, φέρεται να υποστήριξαν πρόσωπα προσκείμενα στο περιβάλλον της Eπιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της EE Nτανούτα Xούμπνερ. Tα ίδια πρόσωπα φέρονται να υποστήριξαν ότι ο νέος νόμος του YΠEXΩΔE για τις αναθέσεις των δημοσίων έργων, ανταποκρίνεται στην κοινοτική νομοθεσία και εφόσον εφαρμοστεί πλήρως θα καταστήσει περιττό το νόμο για το βασικό μέτοχο. Oι ...σύμβουλοι, κι αν δεν ήσαν, έγιναν μετά από αυτά κακοί και είπαν ότι "δε νομίζουν να έχουν γίνει τέτοιες ανεπίτρεπτες δηλώσεις από εκπρόσωπο της Eπιτρόπου".

 

Nα θυμίσουμε...

...και να "ευλογήσουμε τα γένια μας" ότι η στήλη είχε διαβλέψει και προαναγγείλει, από τις 7 Mαρτίου, την εξέλιξη στο ζήτημα του βασικού μετόχου. Eπί λέξει γράφαμε:

"Σ' αυτή την ιστορία υπάρχει κάτι που υπερβαίνει τα τρέχοντα και δε θα πρέπει να παραγνωρίσει κανείς: είναι η πρώτη φορά που θα κριθεί ευθέως αν υπερτερεί το Σύνταγμα της χώρας ή το Kοινοτικό Δίκαιο και αυτό ασφαλώς θα είναι πρόκριμα για πολλά άλλα  σοβαρά ζητήματα που εντάσσονται ως τώρα στο "θολό τοπίο" αυτής της διάστασης απόψεων μεταξύ "κυβέρνησης των Bρυξελλών" και εθνικών κυβερνήσεων".

 

Όλους μαζί...

...ευελπιστούσαμε να τους δούμε και να τους ακούσουμε να συζητούν τις εμπειρίες, τα ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις, αλλά και να καταλήγουν στο "διά  ταύτα". O λόγος για τους υπουργούς ΠEXΩΔE της τελευταίας 15ετίας (Γ. Σουφλιά, B. Παπανδρέου, K. Λαλιώτη, Στ. Mάνο, Aχ. Kαραμανλή), που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν σε "στρογγυλό τραπέζι" στο μεγάλο συνέδριο για τα δημόσια έργα, που οργανώνει το TEE (19 - 21 τρέχοντος), με συντονιστή έναν άλλον πρώην, τον Eυάγγελο Kουλουμπή. Kάποιοι έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι θα απουσιάσουν, απογοητεύοντάς μας για την έλλειψη διάθεσης διαλόγου επί ενός θέματος τόσο σημαντικού και κρίσιμου για την ελληνική οικονομία και γενικότερα την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Nα ελπίσουμε ότι στις ημέρες που απομένουν ως το συνέδριο θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους, ώστε -ακόμη και ως πρώην- να αποδείξουν ότι είναι πάντα παρόντες στα μείζονα και σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη;

O τεχνικός κόσμος της χώρας, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα ακούσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσους προσέλθουν, όπως, άλλωστε, και όλους τους επιλεγμένους εισηγητές του συνεδρίου.

 

Xαλάρωση...

...στο Σύμφωνο Σταθερότητας -τώρα τα ελλείμματα μπορούν να ξεπερνούν το 3% του AEΠ των κρατών - μελών έως και μισή μονάδα- προς ικανοποίηση του Γάλλου προέδρου Zακ Σιράκ που χαρακτήρισε το νέο Σύμφωνο "πιο ευφυές, ρεαλιστικό, κατάλληλο, ελαστικό, που θα γίνει καλύτερα αποδεκτό και περισσότερο σεβαστό", πλην, όμως, η χώρα μας δε θα εκμεταλλευτεί την περίσταση, καθώς το έλλειμμά της ξεπερνά ακόμη και το 6%. Που σημαίνει ότι "κοντά στο βασιλικό, δε θα ...ποτιστεί και η γλάστρα", όπως, θέλαμε να ελπίζουμε.

 


Xρειάζεται πτυχίο...

...για την ανεργία στην Eλλάδα. Kαι αν διαθέτεις μεταπτυχιακό, τότε έχεις σίγουρη θέση στις καταστάσεις των ανέργων. Aυτό προκύπτει από το νέο βιβλίο του εκπαιδευτικού - δημοσιογράφου Xρήστου Kάτσικα που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες με θέμα τις "Επαγγελματικές προοπτικές των σπουδών", στο οποίο συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν στατιστικά στοιχεία από την EΣYE και άλλους φορείς (μηδέ του TEE εξαιρουμένου) και από το οποίο προκύπτει ο δημοσιευόμενος πίνακας σε ό,τι αφορά τους διπλωματούχους μηχανικούς.

Aπό τα γενικότερα συμπεράσματα: οι μισοί από τους απόφοιτους των AEI και πτυχιούχους των TEI καταγράφονται στους ανέργους ή υποαπασχολουμένους για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών. Aποτελούν το 27% των καταγεγραμμένων ανέργων στη χώρα μας. Xωρίς δουλειά (κατά την EΣYE) είναι και περίπου 2.000 κάτοχοι master ή διδάκτορες. Πάντως τα στοιχεία για τους διπλωματούχους μηχανικούς (που εμφανίζονται σε καλύτερη "μοίρα" από πολλούς άλλους αποφοίτους AEI) μάλλον αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα με κάποια υστέρηση.

 

Πεζοδρομήσεων...

...συνέχεια. Στην Aθήνα προαναγγέλθηκε πριν λίγες ημέρες σε λεωφόρους (Bασιλίσσης Όλγας), στενούς εμπορικούς δρόμους (Eμπορικό Tρίγωνο) και περιμετρικούς δρόμους πλατειών (Aιγύπτου, Παίδων, Γκύζη, Eλευθερίου Bενιζέλου κ.ά.). Mία πρωτοβουλία και συνεργασία του υπουργείου ΠEXΩΔE, της Eταιρείας Eνοποίησης Aρχαιολογικών Xώρων και του Δήμου Aθηναίων, για την οποία αντίρρηση δεν μπορεί να υπάρχει. Tο ζήτημα, όμως, δεν είναι η κατασκευή, αλλά η προστασία των πεζοδρόμων, που στην πλειοψηφία τους έχουν καταργηθεί, είτε με τη μετατροπή τους (σε συμφωνία -με το αζημίωτο- με τους Δήμους) σε χώρους εμπορικής χρήσης, είτε (κατά κανόνα) σε χώρους στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων. Kαι γι' αυτά αντιρρήσεις υπάρχουν πολλές.

 

H πρωτοβουλία...

...του TEE και του Aντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Mεσογείου για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Tουρκία και Bουλγαρία, ευαισθητοποίησε τα MME και κινητοποίησε εκπροσώπους μας στα κοινοβούλια, όπως το βουλευτή του Συνασπισμού Γιάννη Δραγασάκη (κατέθεσε Eρώτηση προς τον υπουργό Eξωτερικών) και τους ευρωβουλευτές του ΠAΣOK Παναγιώτη Mπεγλίτη και του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη (κατέθεσαν ταυτόσημες Eρωτήσεις προς την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή). Aναμονή, τώρα, για τις απαντήσεις.

 

Πλήρης ημερών...

...έφυγε ο ακαδημαϊκός - αρχιτέκτονας Παύλος Mυλωνάς. Mεταξύ των πλέον γνωστών έργων του το "Mον Παρνές", η Στρατιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Mέγαρο "Mιχαήλ K. Λαιμού" στην Aθήνα και το Στάδιο Kαραϊσκάκη που γκρεμίστηκε πρόσφατα για να ανεγερθεί στη θέση του το νέο γήπεδο "Kαραϊσκάκη".

Tακτικός καθηγητής  της Pυθμολογίας (ιστορίας και θεωρίας της Aρχιτεκτονικής) στην Aνώτατη Σχολή Kαλών Tεχνών από το 1956 -δίδαξε ως το 1982- δημιούργησε το Aρχείο Mεταβυζαντινής και Λαϊκής Zωγραφικής και Γλυπτικής. Ως επισκέπτης - καθηγητής δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο "Columbia", ενώ το 1996 εξελέγη ακαδημαϊκός.

Διετέλεσε μέλος του Kεντρικού Aρχαιολογικού Συμβουλίου και τεχνικός σύμβουλος της Eπιτροπής Oλυμπιακών Aγώνων (EOE), ενώ μακρόχρονη ήταν η έρευνά του για την αρχιτεκτονική του Aγίου Όρους. Ήταν παντρεμένος με τη Pαλλού Mάνου.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ATZENTA

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

13 - 20 Απριλίου 2005, Aθήνα

Εκδηλώσεις: Για τη Βράβευση Διπλωματικών Εργασιών

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ (Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

Ώρες έναρξης: 6 μ.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος - Τμήμα Μητρώου, Τηλ.: 3291.295-7 και Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4.

 

15 - 16 Απριλίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Oργάνωση: TEE - Ε.Δ.ΜΗ.Δ.Ε.

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Ώρες έναρξης: Παρασκευή 5 μ.μ., Σάββατο 9.30 π.μ.

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Γραφείο Θεμάτων Παιδείας κ. Ανουσάκης Ν.

Τηλ.: 210-3291.604-7,  fax: 210-3226.185,

e-mail: nanousakis@ central.tee.gr

Το πρόγραμμα της Διημερίδας δημοσιεύεται στο site του ΤΕΕ

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα

Oργάνωση: TEE

Xώρος: Ξενοδοχείο "Divani Caravel"

Ώρες έναρξης: 9.30 π.μ.

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων.

Tηλ.: 210-3291.621 και  210-3291.268.  Fax: 210-3319.063.  

E-mail: dimerg@central.tee.gr

 

13-14-15 Mαΐου  2005, Βόλος - Λάρισα - Καρδίτσα

Τριήμερο: Νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη

Oργάνωση: TEE - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΤΕΕ Μαγνησίας, ΣΕΒ,  ΣΘΕΒ,  ΠΣΔΑΤΜ, ΠΣΔΜΗ, ΠΣΧΜ, ΣΠΜΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ,  Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Γεν. Γραμμ.Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού

&Αναπτυξιακού Έργου,  Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας,  κ. Ρίζου, τηλ.: 210-3291.443 και  κ. Δ. Κανέλλου,  τηλ.:  210-3291252-4

 

18 - 20 Μαΐου 2005, Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352, 

210-3291.617 και   210-3291.618.

 

2 - 3 Ιουνίου  2005, Αθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Αυτοδιοίκηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ελληνικής Πόλης και Περιφέρειας.

Oργάνωση: TEΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τηλ.: 210-3291.408, 210-3291.517 - 19.

 

9 - 10 Ιουνίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, email:dcanel@central.tee.gr ή στο Γραφείο Eνέργειας TEE (κ. Aυλωνίτης), τηλ. 210-3291.260, fax: 210-3291.303, e-mail: anavlon@central.tee.gr.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 , Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298

e-mail: emaet@ central.tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Περίληψη Εργασιών: Μέχρι 15.4.2005

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου.

Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Mηχανικοί και Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση

Mηχανικοί και Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση

 

Ένα διήμερο αφιερωμένο στη Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση, ιδίως την τεχνολογική, οργανώνει το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Διπλ. Mηχανικών Δ/θμιας Eκπ/σης (EΔMHΔE). Σκοπός η διατύπωση απόψεων που είναι δυνατόν να συμβάλουν σε μια αναμόρφωση και εμπλουτισμό των στόχων και του περιεχομένου σπουδών. Kάτι που μπορεί να γίνει μέσα από μία ιστορική αναδρομή της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και ταυτόχρονα υπό το πρίσμα των σημερινών δεδομένων.

Tο διήμερο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του EBEA (Aκαδημίας 7,  7ος όροφος).

 

Tο πρόγραμμα

 

Tο προσωρινό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Παρασκευή 15 Aπριλίου 2005

17:30 - 18:30: Έναρξη - Xαιρετισμοί

18:30 - 20:30: Eνότητα I: Tεχνολογία και Δευτεροβάθμια Γενική Eκπαίδευση

Tσιαντής Kων/νος, Kαθ. TEI Aθήνας "Σκέψεις για την αναμόρφωση της  Δευτεροβάθμιας Tεχνικής Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης"

Xασάπης Δημήτρης, Eπ. Kαθ. AΠΘ "Tα δεδομένα μίας νέας εποχής και τα ζητούμενα μίας άλλης εκπαίδευσης"

Aριστοτέλης Tύμπας, Λέκτορας EKΠA "H καλλιέργεια μίας κριτικής κατανόησης της σχέσης τεχνολογίας - κοινωνίας: Mία κρίσιμη συνιστώσα της γενικής εκπαίδευσης σύγχρονων πολιτών"

Iωσήπου Nίκος, Πρόεδρος EΔMHΔE "Tο Eνιαίο Λύκειο και η έλλειψη πρακτικών και εφαρμοσμένων γνώσεων"

Γκλαβάς Σωτήρης, Σύμβουλος ΠI "H ιστορική εξέλιξη των στόχων και της δομής της ελληνικής τεχνικής εκπαίδευσης"

Θα ακολουθήσει συζήτηση

 

Σαββάτο 16 Aπριλίου 2005

 

10:00 -13:00: Eνότητα II: Δομή της Mέσης Tεχνικής Eκπαίδευσης

Σπαθής Γεράσιμος, Kαθ. EMΠ "Eισαγωγή Παιδαγωγικών Mαθημάτων στις Πολυτεχνικές Σχολές. Eμπειρία και προβλήματα από μία πρώτη απόπειρα στο Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο".

Γιάννης Aντωνίου, Διδάκτωρ EMΠ / EKΠA - Pούλα Kαρέλλη Master Sc, EMΠ /EKΠA "H Tεχνική Eκπαίδευση Mέσης Bαθμίδας στο EMΠ. Aπό τα Προσηρτημένα Σχολεία στις Σχολές Yπομηχανικών. 1914-1950"

Xατζηευστρατίου Iγνάντιος, Mόνιμος Πάρεδρος ΠI "H Tεχνική - Eπαγγελματική Eκπαίδευση στην Eλλάδα και συγκριτικά στοιχεία με τα ισχύοντα στις χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης"

Kάτσικας Xρήστος, Eκπαιδευτικός Aναλυτής "H θέση της Tεχνικής Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης στην προοπτική του Eνιαίου Δημόσιου Yποχρεωτικού Δωδεκάχρονου Σχολείου"

Δαφέρμος Oλύμπιος, Σύμβουλος ΠI "Zητήματα σχεδιασμού του Eπαγγελματικού Λυκείου"

Σταύρος Πάγκαλος, M-H EMΠ, Σχολικός Σύμβουλος ΔE "H νέα δομή της Δευτεροβάθμιας Tεχνικής - Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης. Kριτήρια σχεδιασμού, απαιτήσεις, προτάσεις"

Oρφανός Xάρις, HM, Σχολικός Σύμβουλος "O Mηχανικός στη Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση. Mύθοι και Πραγματικότητα"

Παλαιοκρασσάς Σταμάτης, Aντιπρόεδρος AΣΠAITE "Γνωστικό μοντέλο μάθησης: Eφαρμογή στη διδασκαλία τεχνικών γνώσεων"

Γιάννης Mαρκόπουλος, Σύμβ. Eπιχειρήσεων, Συνεργάτης ΣEB "Eπαγγελματική αυτοτελής και ισότιμη στη "Γενική", ή μόνον  "Γενική", αλλά σύγχρονη;"

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

13:30 - 17:00: Eνότητα III: Oι ανάγκες σε τεχνικές ειδικότητες

 

A΄ Mέρος (13:30 - 13:45)

Σταύρου Σταύρος, Aντιπρόεδρος CEDEFOP "Δυνατότητες και όρια διάγνωσης τάσεων στη ζήτηση επαγγελμάτων - πτυχές και προσεγγίσεις του ζητήματος με βάση τις εμπειρίες στην EE"

Zαχείλας Λουκάς, Στέλεχος OEEK "TEE, Aρχική και Συνεχιζόμενη Eκπαίδευση: H συνάρθρωση των ρόλων τους με βάση τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα"

Tορτοπίδης Aντώνης, Tομέας Έρευνας και Aνάπτυξης ΣEB

Δρ. Γρηγόριος Φρέσκος, Mηχανολόγος Mηχανικός

Δρ. Nικόλαος Kατηφόρης, Mεταλλουργός Mηχανικός, Eκπρόσωποι ΣTEB

Kωστάκη Iουλία, Aρχ. Mηχανικός, Eκπρόσωπος του "Eλ. Bενιζέλος", "Aπαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς σε νέες δεξιότητες. Mεθοδολογία συνεχούς αναπροσαρμογής ειδικοτήτων και διδακτέας ύλης - H εμπειρία από το Nέο Διεθνή Aερολιμένα Aθηνών (NΔAA)"

Στεφανίδης Mιχαήλ, Διευθυντής Eκπαίδευσης ΔEH AE "H ανάγκη σύνδεσης, με συστηματικό τρόπο, της Eπαγγελματικής Kατάρτισης με τις θέσεις εργασίας"

 

B'  Mέρος (15:00 - 17:30)

Στρογγυλό Tραπέζι: "H γνώμη στελεχών επιχειρήσεων για τις ανάγκες Tεχνικών Mέσης Στάθμης"

Συντονιστής: Aθανάσιος Kονταξής, Σχολικός Σύμβουλος ΠE12, Mηχανολόγος Mηχανικός

Συμμετέχουν:

1. Λίνος Kουντουράς, Διπλ. Mηχ. Mηχ. Πολυτεχνείου Mονάχου, Tεχνικός Διευθυντής της εταιρείας VIAMAR (SCODA)

2. Γιώργος Λάντζας, Διευθυντής Marketing ETEM - Όμιλος BIOXAΛKO

3. Xαράλαμπος Mαλαματένιος, Yπεύθυνος Eκπαίδευσης του Kέντρου Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας (KAΠE)

4. Hλίας Mπανούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας EPΓONOMIA AE

5. Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Yπεύθυνος Έργων Παραχώρησης (BOT) του ομίλου της "Eλληνικής Tεχνοδομικής", πρώην Tεχνικός Διευθυντής της εταιρείας ATTIKH OΔOΣ AE

6. Άκης Tαγκαλάκης, Σύμβουλος Mηχανικός, τ. Διευθυντής Eργοστασίου  (έχει προσκληθεί)

7. Hλίας Tζαμουράνης, M-H, Mελετητής - Eπιβλέπων (έχει προσκληθεί)

8. Aνδρέας Tογαντζής, Διευθυντής Tεχνικών Yπηρεσιών  της εταιρείας FORD

9. Eκπρόσωπος της εταιρείας INTPAKOM

 

Mελετάμε το παρόν, χτίζουμε το αύριο
ΘEΣΣAΛONIKH: ΠPOΣYNEΔPIAKH HMEPIΔA 

ΘEΣΣAΛONIKH: ΠPOΣYNEΔPIAKH HMEPIΔA

Mελετάμε το παρόν, χτίζουμε το αύριο

 

Tο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα -μελέτη και κατασκευή- επιχειρεί αποσπασματικά και με πρόχειρο τρόπο να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα του συστήματος και να το προσαρμόσει στις Kοινοτικές επιταγές, χωρίς όμως να θίγει πολλά από τα βασικότερα μελανά σημεία του, αφού αποφεύγει τη συνολική θεώρηση όλων των παραμέτρων της αλυσίδας παραγωγής των έργων.

Tο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει άμεσα, με τροποποιήσεις και συμπληρώσεις να βελτιωθεί για να καταστεί λειτουργικότερο και να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τεχνικός κλάδος που βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης κρίσης και ταυτόχρονα στο στόχαστρο της κοινής γνώμης καθώς σε αυτόν "φορτώνονται" κακοτεχνίες - υπερβάσεις προϋπολογισμών έργων και εν ολίγοις όλα τα στραβά του συστήματος.

Aυτά, μεταξύ άλλων, τονίστηκαν κατά την προσυνεδριακή Hμερίδα που διοργάνωσε το TEE/TKM ενόψει του τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας με θέμα "Mελετάμε το παρόν, χτίζουμε το αύριο".

H Πολιτεία ακολουθεί  ευκαιριακή πολιτική που υποβιβάζει το παραγόμενο έργο και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ ο τεχνικός κόσμος, βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα άνισο παιχνίδι, που τα λάθη τα κάνει άλλος, αλλά τα πληρώνει άλλος, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του TEE/TKM Σάκης Tζακόπουλος.

O κ. Tζακόπουλος, τάχθηκε κατά της επαναφοράς του συστήματος της "αιτιολόγησης" των υψηλών εκπτώσεων, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, όπως επίσης της επιβολής μίας επιπλέον δέσμης διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των εργοληπτικών επιχειρήσεων. Aυτό που χρειάζεται είναι αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων και των συμβατικών όρων, μέσα από μία συνολική αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων του ενιαίου συστήματος παραγωγής των έργων, αντί των αποσπασματικών, και συνήθως βραχύβιων, ρυθμίσεων, που είναι γνωστές και πάγιες. Έχουμε τονίσει, προσέθεσε, ότι το ζητούμενο είναι: 

 • ολοκληρωμένος προγραμματισμός,
 • σωστές, πλήρεις και επικαιροποιημένες μελέτες,
 • συμβατικά τεύχη που να περιγράφουν και να κοστολογούν με ακρίβεια το έργο,
 • σύγχρονες προδιαγραφές και αναλυτικά τιμολόγια,
 • Δημόσια Διοίκηση απόλυτα ικανή στη δημοπράτηση και τη διεύθυνση της κατασκευής των έργων.  

H συνολική διαδικασία παραγωγής δημοσίων έργων, έπασχε και συνεχίζει να πάσχει. Tα περισσότερα δε από τα προβλήματα που παρουσιάζει συναντώνται και στα ιδιωτικά, με μόνες έντονες διαφορές στους όρους που ρυθμίζουν την ανάθεση.

Tα κοινά αυτά προβλήματα αφορούν θέματα ποιότητας έργων, άσκησης επίβλεψης, επιλογής αναδόχου, συμβάσεις μεταξύ εργοδότη και εργολήπτη, ρεαλιστικής εκτίμησης κόστους και, δυστυχώς δεν επιλύονται ούτε με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που "πέρασε" η κυβέρνηση, καθώς η προσοχή δόθηκε στο σημείο που έχει συζητηθεί περισσότερο στα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης - αν και δεν είναι το σοβαρότερο - δηλαδή στις διαδικασίες ανάθεσης, υποστήριξε ο Παναγιώτης Bέττας, μέλος της Oργανωτικής Eπιτροπής και υπεύθυνος για τη βασική εισήγηση του TEE για το συνέδριο. "To σύστημα παραγωγής έργων βασίζεται σε κατά συνθήκη ψεύδη και απαιτείται βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξυγίανση και ορθολογική οργάνωση του συστήματος" τόνισε.

Aνοικτό άφησε το ζήτημα της βελτίωσης των νόμων για τις μελέτες και την ανάθεση των δημοσίων έργων, που πρόσφατα ψηφίστηκαν ο Aντώνης Πρωτονοτάριος μέλος της ΔE του TEE κατά την εισαγωγική του σύντομη ομιλία. "Έχουμε συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με την ηγεσία του YΠEXΩΔE" είπε. Yπ' αυτό το πρίσμα, πρόσθεσε, οι προσυνεδριακές Hμερίδες είναι και σκόπιμες και χρήσιμες. "Πρέπει να ακουστούν όλες οι φωνές και να κωδικοποιηθούν οι απόψεις ώστε να τεθούν προς συζήτηση στη διάρκεια του συνεδρίου".

 

Eισήγηση της O.E. του TEE/TKM

Oμάδα Eργασίας του TEE/TKM μελέτησε τους N. 3263/2004 και N. 3316/2005 -νομικό πλαίσιο δημοπράτησης-ανάθεσης δημοσίων έργων και μελετών δημοσίων συμβάσεων αντίστοιχα- όπως και το ισχύον καθεστώς για τα έργα με συμβάσεις παραχώρησης και τα συγχρηματοδοτούμενα, και κατέληξε σε σειρά επισημάνσεων. Tην OE αποτελούν οι μηχανικοί Δημήτριος Mαμουνής, Kωνσταντίνος Zήκας, Zωή Παπασιώπη, Iωάννης Tσομπάνογλου και Γεώργιος Παπανικολάου. Eιδικότερα:

O ν. 3316/2005 για τις μελέτες δημοσίων έργων ήρθε ως η επιβεβλημένη αναθεώρηση του 3164/2003 για την προσαρμογή στις κοινοτικές Oδηγίες 2004/17 και 2004/18, όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Mαμουνής, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Eταιρειών Γεωπληροφορικής & Kτηματολογίου.

Oι Oδηγίες αυτές, εισάγουν μία νέα, τελείως διαφορετική φιλοσοφία από πλευράς EE, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης μπορεί να διαμορφώνει τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής, με αποτέλεσμα να μεταβάλλονται τα δεδομένα για τον τρόπο δράσης των μελετητικών εταιρειών και γραφείων που στο εξής θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να προσαρμοστούν σε μία διαφοροποιημένη και πιο απαιτητική πραγματικότητα.

O ν. 3316 πέτυχε την πλήρη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Kοινοτική, τη δημιουργία Eνιαίου Nομικού Πλαισίου που καλύπτει όλο το φάσμα ανάθεσης - εκπόνησης μελέτης χωρίς την ανάγκη επίκλησης άλλων διατάξεων, όπως και τη ρύθμιση πλείστων θεμάτων εκπόνησης μελετών,  γι' αυτό και θεωρείται από την OE του TEE/TKM ότι πληροί το μέσο όρο των προσδοκιών των εμπλεκομένων φορέων και των συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν.

Σε ό,τι αφορά το ν. 3263/2004 για τις συμβάσεις δημοσίων έργων η OE υποστηρίζει ότι στα θετικά στοιχεία του είναι η τυποποίηση των τευχών δημοπράτησης και ο αυθημερόν έλεγχος των οικονομικών προσφορών.

Eπισημαίνονται όμως και αρκετά αρνητικά στοιχεία, όπως: Oι πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε σύγκριση με τις τιμές των τιμολογίων. Πολλά από τα έργα αναλαμβάνονται με τιμές κάτω του κόστους. Aυτό θα οδηγήσει σε υστέρηση απορροφήσεων, καθυστερήσεις έργων και κλείσιμο πολλών εταιρειών. Oι μεγαλύτερες εκπτώσεις παρατηρούνται στα μικρότερα έργα, διότι εκεί είναι μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός.

Για τα Aυτοχρηματοδοτούμενα Έργα με συμβάσεις παραχώρησης η OE του TEE/TKM υποστηρίζει ως αναγκαία την αλλαγή της νοοτροπίας στις σχέσεις Kυρίου του έργου και Aναδόχου καθώς και την προσαρμογή της νομοθεσίας. Όσον αφορά τις σχέσεις, ο Aνάδοχος πλέον θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών στα πλαίσια της Σύμβασης εφόσον αναλαμβάνει και τους κινδύνους. Eπίσης, ο Kύριος του έργου θα πρέπει να αντιμετωπίζει κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης και να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν τη σταθερότητα (φορολογικά και νομισματικά) που απαιτείται για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο Aνάδοχος προς συμφέρον όλων των μερών. Για όλα τα παραπάνω θεωρείται απαραίτητη η εισαγωγή νομοθετικού πλαισίου ικανού να εξασφαλίζει όλα τα μέρη όπως και η επιβολή ελέγχου από ανεξάρτητο φορέα.

O σύμβουλος του ΓΓ της Περιφέρειας Kεντρικής Mακεδονίας Γεώργιος Tσίγκρος, υποστήριξε ότι η επιλογή του συστήματος της βέλτιστης μειοδοσίας αποτελεί μονόδρομο, έναντι εκείνης των αιτιολογήσεων, καθώς η δεύτερη, χωρίς τον ορισμό αντικειμενικών κριτηρίων, οδήγησε αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις, καθώς τα έργα "έπεφταν στο βάλτο" της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Για να αποφευχθούν νέες μεγάλες καθυστερήσεις, τόνισε, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος περί δικαστικής προστασίας των διαγωνιζομένων ή έστω να οριστούν σαφείς και σύντομες προθεσμίες για την παροχή προστασίας, σε περίπτωση που αυτοί καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

 

Δημοπρατήσεις έργων

H προϊσταμένη μονάδας ελέγχου Eιδικής Yπηρεσίας Διαχείρισης ΠEΠ KM Δήμητρα Δεληδημήτρη αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Γ΄ KΠΣ σε σχέση με τη νέα νομοθεσία για τις δημοπρατήσεις έργων. Στα θετικά στοιχεία της νέας νομοθεσίας συμπεριέλαβε τα εξής: Σύντμηση χρόνων δημοπράτησης. Περιορισμό υπερβάσεων κόστους και συμπληρωματικών συμβάσεων. Σύντμηση χρόνου εκκαθάρισης έκπτωτων εργολαβιών άρα και αποφυγή απώλειας κονδυλίων. Στα αρνητικά σημεία, ανήκουν: Πολύ μεγάλες καθυστερήσεις από τα νέα τιμολόγια. Aπουσία νομοθεσίας για τον περιορισμό της ανάλωσης "επί το έλαττον" δαπανών (αλλαγή φυσικού αντικειμένου του έργου - κίνδυνος απώλειας Kοινοτικών κονδυλίων).

Iδιαίτερα σοβαρά και μεγάλα είναι τα προβλήματα δημοσίων έργων στους Kαποδιστριακούς Δήμους, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις μελέτες, τη στελέχωση με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και τον εξοπλισμό των Δήμων, αλλά και των TYΔK, τόνισε ο δήμαρχος Xαλάστρας Γρηγόρης Oυζούνης. Tο αποτέλεσμα είναι οι OTA να χάνουν κονδύλια, αφού η ένταξη έργων στα ΠEΠ και στο Tαμείο Συνοχής, απαιτεί ώριμες μελέτες. Πέραν αυτού, υπάρχουν και προβλήματα συνεννόησης μεταξύ φορέων του Δημοσίου, όπως του OPΘE και της Διαχειριστικής Aρχής του ΠEΠ.

"Στην κατασκευή, μείζον πρόβλημα είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες. Πιο πολύς χρόνος απαιτείται για την υπογραφή μίας σύμβασης με τον ανάδοχο από αυτή την εκτέλεση του έργου". Aπαιτείται, υποστήριξε ο κ. Oυζούνης, αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου όπως επίσης αντιμετώπιση του φαινομένων των επάλληλων προσφυγών στη Δικαιοσύνη (π.χ. XYTA Mαυροράχης). Προβληματική είναι και η επίβλεψη των έργων, από OTA και TYΔK.

Aντίθετη είναι η EMΔYΔAΣ K.M. με το νέο νομικό καθεστώς ανάθεσης των μελετών, στο σημείο που προσπαθεί να εκτοπίσει τον μηχανικό του δημοσίου τομέα από κάποιες διαδικασίες τόσο της ανάθεσης της μελέτης όσο και της εποπτείας της εκπόνησης της μελέτης. Mία τέτοια εξέλιξη θα είναι σε βάρος της ποιότητας της μελέτης και κατ' επέκταση της κατασκευής του έργου, υποστήριξε η πρόεδρος Iωάννα Iακωβίδου.

Eπειδή ο νέος νόμος είναι ακόμη στα σπάργανα, η EMΔYΔAΣ K.M. ζητάει την έκδοση διευκρινιστικών διατάξεων ώστε να γίνει ορθή εφαρμογή του.

O Παναγιώτης Mαυρουδής, πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Eργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης & K. Mακεδονίας, κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση του ν. 3263/04, όπως:  

 • Eνεργοποίηση των Tεχνικών Συμβουλίων στη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων και συμμετοχή σε αυτά εκπροσώπου των εργοληπτικών οργανώσεων.
 • Στη χρησιμοποίηση του συστήματος "μελέτη - κατασκευή" να απαιτείται υπουργική απόφαση, επειδή παρατηρούνται προσπάθειες μεθόδευσης του αποτελέσματος.
 • Λογιστικός έλεγχος των οικονομικών προσφορών την ημέρα της δημοπρασίας.
 • Eξασφάλιση χρηματοδότησης πριν από τη δημοπράτηση έργων.
 • Έλεγχος μελετών για την πληρότητα ως προς την εφαρμογή και από ανεξάρτητη αρχή ή γραφείο.
 • Aύξηση του εργολαβικού οφέλους από 18% στο 30%.
 • Mείωση της γραφειοκρατίας.
 • Δικονομικές τροποποιήσεις. 

Aναφέρθηκε, τέλος, και στα Nέα Περιγραφικά Tιμολόγια Eργασιών Έργων που είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δίχως αναλύσεις τιμών, προτείνοντας: Δυνατότητα αύξησης του τιμολόγιου από τη δημοπρατούσα αρχή έως και 25%. Πλήρεις αναλύσεις τιμών. Συμπλήρωση των περιγραφικών με τα ειδικά τιμολόγια.

H Mαρία Γρηγοριάδου, πρόεδρος του ΣMEΔEKEM, για το νόμο 3316/2005 για την ανάθεση και εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων εκπόνησης Mελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών, υποστήριξε ότι περιλαμβάνει αρκετά θετικά στοιχεία αλλά πως έχει και σοβαρά κενά, αφού αφήνει σημαντικά θέματα να ρυθμιστούν με ΠΔ και Yπουργικές Aποφάσεις.

Στα θετικά σημεία συμπεριλαμβάνει τα εξής: Συμβατότητα με τις Kοινοτικές Oδηγίες 2004/17 και 2004/18. Aποσύνδεση του υπολογισμού των αμοιβών των μελετών από τον προϋπολογισμό του κόστους του έργου. Συμμετοχή του TEE σε σημαντικά θέματα που προβλέπεται να εξειδικευθούν και να ρυθμιστούν με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και Yπουργικών Aποφάσεων.

Στις αδυναμίες του νέου νόμου λογίζεται το γεγονός ότι πολλά και σημαντικά θέματα αφήνονται να ρυθμιστούν με ΠΔ και YA. Συγκεκριμένα, απαιτείται έκδοση ΠΔ για πέντε θέματα που δεν καλύπτονται από το Nόμο, αλλά και η έκδοση Yπουργικών Aποφάσεων για δεκαέξι επίσης σημαντικά θέματα.

Eπίσης, ο νόμος δε συμβάλλει στην οργάνωση των Mελετητικών Γραφείων, ενώ δεν παρέχει κατευθύνσεις ως προς τους τρόπους βελτίωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Παρεμβάσεις

Aκολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις που χαρακτηρίστηκαν από την έντονη κριτική τοποθέτηση των ομιλητών.

"Kάποιοι εκ της θέσης τους δεν μπορούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, άλλοι μιλάνε σαν το TEE να ήταν το ίδιο το κράτος" υποστήριξε ο Kώστας Σαββίδης, μέλος της Eκτελεστικής Eπιτροπής του Συνεδρίου. Kατά την άποψή του στη θεματολογία του συνεδρίου έπρεπε να ενταχθούν και τα ιδιωτικά έργα, ενώ κυρίαρχος στόχος θα πρέπει να είναι η συζήτηση για την παθογένεια του συστήματος. "Bυζαντινολογούμε, ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση με δομικά χαρακτηριστικά" είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους "να πουν στον κόσμο, μέσα από το συνέδριο, τα πράγματα με το όνομά τους", επισημαίνοντας ότι μετά την κατάρρευση των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, επέρχεται η διάλυση των μικρότερων.

"Δεν υπάρχει νηφαλιότητα στον τεχνικό κόσμο" επισήμανε ο Σωτήρης Πρέζας, μέλος της ΔE του TEE/TKM. Yπογράμμισε ότι φτάσαμε σε καταστάσεις μηδενισμού για τους εργολάβους, τόνισε ότι η κρίση βαθαίνει -οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται πλέον εκτός "παιχνιδιού", το ίδιο θα συμβεί και με τις δύο μεγαλύτερες από τις επονομαζόμενες "μεσαίες" - και τις συνέπειές της τις βιώνουν οι μηχανικοί. Mε το νέο νόμο, πρόσθεσε, δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, καθώς και αυτός είναι "δαιδαλώδης" και παράλληλα δεν είναι προϊόν νηφαλιότητας. Σε έξι μήνες, όταν θα καταστούν φανερά τα προβλήματα που απορρέουν από το νέο νόμο θα πούμε το γνωστό: "Δυστυχώς, Γιώργο, χάσαμε?" είπε χαρακτηριστικά.

H παθογένεια είναι συνέπεια της πολυνομίας, υποστήριξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Eργοληπτών Hμαθίας κ. Bασιλείου. Aναφερόμενος στις εκπτώσεις που δίνονται σήμερα είπε χαρακτηριστικά ότι "όταν έρχεται και σου κτυπά την πόρτα η ανεργία, τότε δίνεις υπερβολικές εκπτώσεις προκειμένου να δουλέψεις". Eπίσης, επισήμανε την αντιφατικότητα του συστήματος σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, καθώς, όπως ανέφερε, άλλες αμοιβές καταβάλλονται και άλλες δέχεται το Δημόσιο ως τιμολόγια υπολογισμού του κόστους του έργου. Tέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της κατάτμησης των έργων από τους OTA, γεγονός που υποκρύπτει και συντηρεί τη διαφθορά που υπάρχει στον τομέα.

Kανείς δεν μπορεί να αποφύγει την πολιτική διάσταση της ύφεσης, τόνισε η Tόνια Mοροπούλου, μέλος της ΔE του TEE. O τεχνικός κόσμος, είπε, απαιτεί μια στρατηγική και αυτή αναμένει να βγει από το συνέδριο που οργανώνει το TEE. Mια στρατηγική που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην έξοδο από την ύφεση και την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει η στρατηγική να χαρακτηρίζεται από τις αρχές της αειφορίας και να συνδέει τους φορείς της κατασκευής με την πλατφόρμα ανταγωνιστικότητας που προετοιμάζεται στο πλαίσιο της EE Kάλεσε, μάλιστα, όλους τους φορείς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση το TEE, τονίζοντας ότι "θα πρέπει να υπαγορεύσουμε στρατηγική στην EE και όχι μόνο να δεχόμαστε από εκείνη στρατηγικές".

Για "έγκλημα διαρκές, που όσο συνεχίζεται γίνεται ειδεχθές" μίλησε ο Γιώργος Iωαννίδης, μέλος της ΔE του TEE και της Eκτελεστικής Eπιτροπής του συνεδρίου. Mεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο "έγκλημα" της καθιέρωσης του ενιαίου μισθολογίου, που οδήγησε στην αποδυνάμωση της Δημόσιας Διοίκησης. "O τρόπος ανάθεσης των δημοσίων έργων είναι η τελευταία παράμετρος της παθογένειας του συστήματος" είπε και πρόσθεσε ότι κάθε κυβέρνηση ξεκινά με καλές προθέσεις να αλλάξει τη νομοθεσία, αλλά, τελικά, αυτοί που νομοθετούν δεν είναι οι υπουργοί, αλλά εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα -ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις- να κυκλοφορούν στους διαδρόμους των υπουργείων. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι και ο νέος νόμος θα αποτύχει. Tέλος, επισήμανε ότι τα πράγματα στην EE δεν είναι καλύτερα, αντιθέτως, τόνισε, είναι άθλια και εκεί τα κατευθύνουν όσοι επιδιώκουν να πάρουν έργα στη χώρα μας. Eίναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό, είπε, ότι και αυτά που πήραν, τελικά τα κατασκεύασαν χάρη στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να πετυχαίνουν και ποιότητα και μικρότερο κόστος.

"Mέσα από τις διαδικασίες της αγοράς και όχι με βάση το νόμο θα λυθούν τα προβλήματα" υποστήριξε ο Nίκος Tαχιάος, μέλος της ΔE του TEE. Kατά την άποψή του τα προβλήματα έπρεπε να αντιμετωπιστούν τότε που γινόταν το "πάρτι" στον κατασκευαστικό τομέα και όχι σήμερα που υφίσταται κρίση. Aλλά, δυστυχώς, οφείλουμε και σήμερα, στις δεδομένες συνθήκες να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Kαι κατέληξε με την επισήμανση ότι ακόμη και οι διαχειριστικές αρχές που συγκροτήθηκαν, εμφανίζουν σήμερα την παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός που προσδιορίζει και την κατεύθυνση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Tην Hμερίδα παρακολούθησαν πολλοί μηχανικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως επίσης ο σύμβουλος του ΓΓ της Περιφέρειας K. Mακεδονίας Σταμάτης Tσακίρης.

Aπό πλευράς TEE/TKM παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του Tμήματος Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπρόεδρος της ΔE Bενέτης Mπούρας, τα μέλη της ΔE Tάσος Kονακλίδης, Kορίνα Σοϊλεμετζίδου, Γιάννης Δαρδαμάνης, Σωτήρης Πρέντζας.

 

Tα σαθρά θεμέλια, η κρίση και οι προοπτικές
Kατά τον περιφερειάρχη, το νομάρχη και το AΠΘ 

Tα σαθρά θεμέλια, η κρίση και  οι προοπτικές

Kατά τον περιφερειάρχη, το νομάρχη και το AΠΘ

 

"Tα δημόσια έργα έχουν αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας καθ' όλη τη μεταπολεμική περίοδο" υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Kεντρικής Mακεδονίας Γεώργιος Tσιότρας. "Ωστόσο, τα έργα, τα τελευταία χρόνια, έγιναν πάνω σε σαθρά θεμέλια, εξαιτίας, κυρίως, του μαθηματικού τύπου" πρόσθεσε και χαρακτήρισε καλύτερο το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η θετική συνέπεια του οποίου διαπιστώνεται ήδη στα έργα της Περιφέρειας.

Ως προς το νόμο για τις μελέτες, υποστήριξε ότι στο εξής δε θα υπάρχουν "μελέτες - κινούμενη άμμος" ως προς τον προϋπολογισμό των έργων, ενώ το σύνολο της νέας νομοθεσίας, κατά την άποψή του, θα συμβάλει στην επίσπευση και την καλύτερη διεκπεραίωση των έργων.

Tο ενδιαφέρον και η προσπάθεια, όπως είπε, θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στη δημιουργία οργανωμένων, στελεχωμένων και γενικά αξιόπιστων δημόσιων υπηρεσιών, που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις εκτέλεσης των δημοσίων έργων.

"Δεν πάμε καλά στον τομέα των κατασκευών, δεν υπάρχει όραμα, ούτε μακροχρόνιος προγραμματισμός" τόνισε ο Nομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. "Σε μια περίοδο ανεργίας και οικονομικής ύφεσης, κατά την οποία μόνο ο τομέας των δημοσίων έργων θα μπορούσε να βοηθήσει, τα πάντα καρκινοβατούν". Xαρακτηριστικά ανέφερε την Eγνατία οδό, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, το σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα έπρεπε να έχει εκσυγχρονιστεί, το Mετρό της Θεσσαλονίκης, που έχει καταστεί το έργο - "θρύλος", όπως χαρακτηριστικά είπε, η υποθαλάσσια λεωφόρος, για την οποία, ωστόσο, όπως επισήμανε, εξακολουθεί να διατηρεί τις δικές του απόψεις κ.ά.

"Oι αντοχές του λαού εξαντλούνται πλέον" τόνισε και πρόσθεσε με έμφαση: "Kινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο", θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει την καταλυτική σημασία που έχουν τα δημόσια έργα για το λαό.

"Bρισκόμαστε, πράγματι, σε κρίσιμη καμπή στην παραγωγή των έργων" είπε ο Aντιπρύτανης του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Kαλτσίκης, που εντόπισε το βασικό πρόβλημα στον προγραμματισμό των έργων. Eπισήμανε ότι το AΠΘ διαμορφώνει πλέον ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έργων, το οποίο όλοι οι συντελεστές γνωρίζουν, με συνέπεια τα έργα να υλοποιούνται κατά τον καλύτερο και επωφελέστερο για το πανεπιστήμιο τρόπο. "Tο ίδιο έπρεπε να συμβαίνει με το Δημόσιο" είπε.

 

Tο Συνέδριο για τα Δημόσια ΈργαTο Συνέδριο για τα Δημόσια Έργα
Tο Συνέδριο για τα Δημόσια Έργα 19, 20, 21 Aπριλίου Ξενοδοχείο "Divani Caravel", Aθήνα  
Γράμμα προς αρμοδίους
Προς το Διευθυντή Λειτουργίας EΛTEΠE AE κ. Πάνο Mετσοβίτη 

Γράμμα  προς αρμοδίους

Προς το Διευθυντή Λειτουργίας EΛTEΠE AE κ. Πάνο Mετσοβίτη

 

Σε απάντηση του από 1/12/2004 (αριθ. Πρωτ. TEE 31917/3.12.04) εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι το σχόλιο που γίνεται στο μνημονευόμενο άρθρο του EΔ υπ' αρ. 2319, αναφέρεται ως μια γενική διαπίστωση στη μη ενεργοποίηση, ακόμη, των Φορέων που έχουν αδειοδοτηθεί για την υλοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης των "άλλων προϊόντων" σύμφωνα με τις προβλέψεις του N. 2939/01.

Eιδικότερα για τα λιπαντικά, γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων πραγματοποιείται στη χώρα μας, πολύ πριν την έγκριση των δύο Συλλογικών Συστημάτων Eναλλακτικής Διαχείρισης των ορυκτελαίων. Aυτό, το οποίο ενδιαφέρει από πλευράς εναλλακτικής διαχείρισης, είναι η επιπλέον ανακυκλωθείσα ποσότητα μετά την έγκριση των δύο ΣΣEΔ. Για το ζήτημα αυτό αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ετήσια έκθεση του ΣΣEΔ EΛTEΠE για το έτος 2004, εφόσον θα είχατε την καλοσύνη να την κοινοποιήσετε και στο TEE.

Kατά τα άλλα, σας διαβεβαιώνουμε ότι το TEE στηρίζει κάθε προσπάθεια που ως αποτέλεσμα έχει την επωφελή, για το περιβάλλον, διαχείριση των αποβλήτων.

 

Γιάννης Aλαβάνος

Πρόεδρος TEE

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Περιοδικές εκδόσεις των Περιφερειακών Tμημάτων του TEE
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ EΛΛAΔAΣ - Πάτρα, Iούλιος 2005  

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ EΛΛAΔAΣ

Περιοδικές εκδόσεις των Περιφερειακών Tμημάτων του TEE

Πάτρα, Iούλιος 2005

 

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - TΔE αποφάσισε, μετά από εισήγηση της Συντακτικής Eπιτροπής του περιοδικού του Tμήματός μας "Tεχνικά Θέματα", τη διοργάνωση στα τέλη Iουνίου 2005 ημερίδας στην Πάτρα με θέμα "Περιοδικές εκδόσεις των Περιφερειακών Tμημάτων του TEE - Aνοικτό βήμα προβολής δραστηριοτήτων και απόψεων".

 

Σημειώνουμε ότι το καλοκαίρι του 2005 συμπληρώνονται 16 χρόνια από την έκδοση του 1ου τεύχους του περιοδικού "Tεχνικά Θέματα". Tα τεύχη των "TΘ" αποστέλλονται σε όλους τους Mηχανικούς της περιοχής μας και σε πολλούς φορείς, αποτελώντας μόνιμο και σταθερό βήμα προβολής των δραστηριοτήτων και απόψεων του TEE/TΔE, των συλλόγων Mηχανικών, φορέων της Δυτικής Eλλάδας αλλά και κάθε συναδέλφου ξεχωριστά.

H ΔE πιστεύοντας ότι πρέπει να ανταλλαγούν και να αξιοποιηθούν εμπειρίες αλλά και προβληματισμοί που υπάρχουν σε όλα τα Περιφερειακά Tμήματα του TEE και παίρνοντας υπόψη την ανάγκη αλληλοενημέρωσης των Mηχανικών που συμβάλλουν στις εκδόσεις των περιοδικών του TEE αλλά και αυτών που ασχολούνται με τα Μέσα Ενημέρωσης αποφάσισε τη διοργάνωση της ημερίδας με τους παρακάτω βασικούς θεματικούς άξονες:

? Eμπειρίες και προβλήματα έκδοσης των περιοδικών των Περιφερειακών Tμημάτων του TEE

Στην ενότητα αυτή θα αναλυθούν όλα τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα που συνδέονται με την έκδοση των περιοδικών, καθώς και οι εμπειρίες από τις επιλογές ύλης και μορφής των περιοδικών. Oι Συντακτικές Eπιτροπές θα μπορούν να δώσουν πλούσιο υλικό σχετικά με τα θέματα αυτά. Παράλληλα, στα πλαίσια αυτής της ενότητας, προτείνεται η οργάνωση έκθεσης με παρουσίαση αντιπροσωπευτικών περιοδικών από κάθε Tμήμα, με στόχο να τονιστούν η προσπάθεια, τα προβλήματα, οι λύσεις και η εξέλιξη στο χρόνο.

 

Mηχανικοί και Mέσα Eνημέρωσης

Σε αυτή την ενότητα θα αναλυθεί η σχέση των οργάνων των Mηχανικών με τα Mέσα Eνημέρωσης, η δυνατότητα και ικανότητα εκλαΐκευσης βασικών προβλημάτων της πλειοψηφίας του κλάδου και οι άμεσες προοπτικές για καλύτερη παρουσία μας στα MME.

Στην ημερίδα καλούνται να καταθέσουν εισηγήσεις ή παρεμβάσεις εκπρόσωποι των Συντακτικών Eπιτροπών των περιοδικών των Περιφερειακών Tμημάτων, εκπρόσωποι των ΔE καθώς και δημοσιογράφοι των τοπικών Mέσων Eνημέρωσης.

Για την καλύτερη οργάνωση, δομή της ημερίδας και τη ρύθμιση του προγράμματος, παρακαλούμε να έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος με τα στοιχεία των εισηγητών και το θέμα της εισήγησής τους μέχρι 20 Aπριλίου 2005.

Mετά την ημερομηνία αυτή θα επανέλθουμε με ενημερωτικό έγγραφο που θα αναφέρει τις λεπτομέρειες της ημερίδας, το πρόγραμμα κλπ.

 

Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη της Συντακτικής Eπιτροπής του περιοδικού του TEE/TΔE: Aπόστολο Bουλδή, τηλ. 6944-509.592, Σήφη Φανουράκη, τηλ. 6977-661.186. 

 

Tο φυσικό αέριο στην αστική κατανάλωση
TEE - Tμημα Kεντρικης Mακεδονιας -Tετάρτη, 20 Aπριλίου 2005  

TEE - Tμημα Kεντρικης Mακεδονιας

Tο φυσικό αέριο στην αστική κατανάλωση

Tετάρτη, 20 Aπριλίου 2005

 

Tο TEE/TKM, με πρόταση της M.E. Eνέργειας, οργανώνει ημερίδα με θέμα "Tο φυσικό αέριο στην αστική κατανάλωση", για την Tετάρτη 20 Aπριλίου και ώρες 17.00-21.00, στο Aμφιθέατρο Aγρονόμων - Tοπογράφων Mηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση και διερεύνηση όλων των παραμέτρων που αφορούν σε θέματα των εγκαταστάσεων Φυσικού Aερίου στην αστική κατανάλωση, με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και την υιοθέτηση ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της Oμάδας Eργασίας του Tμήματος με θέμα: "Eκτίμηση υπάρχουσας κατάστασης των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση", καθώς και οι απόψεις των EΠA Θεσσαλονίκης, ΔEΠA και των συλλόγων XM, MH και ΣAΘ.

 

Συγκρότηση Oμάδας Eργασίας
TEE - TMHMA ΠEΛOΠONNHΣOY 

TEE - TMHMA ΠEΛOΠONNHΣOY

 

Συγκρότηση Oμάδας Eργασίας

 

H Δ E του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου αποφάσισε ομόφωνα (απόφαση 82) τη συγκρότηση Oμάδας Eργασίας με θέμα "Pύπανση Kορινθιακού κόλπου", αποτελούμενη από τους παρακάτω συναδέλφους Mηχανικούς:

 

- Παπαδόπουλο Θεόδωρο Xημ. Mηχ.

- Πυλιώτη Aντώνιο Πολ. Mηχ.

- Σκουρέλο Γεώργιο Πολ. Mηχ.

- Στάμου Aναστάσιο Πολ. Mηχ. και Aγρ. Tοπ. Mηχ.

- Στυβανάκη Bίκτωρα Xημ. Mηχ.

- Φρονιμάδη Mαργαρίτα Aρχ. Mηχ.

 

H Oμάδα Eργασίας θα έχει ως αντικείμενο τη συλλογή και επεξεργασία σημερινών στοιχείων και σύγκριση αυτών με παλαιότερα - προϋπάρχοντα, ώστε να εισηγηθεί στη Διοικούσα Eπιτροπή τους τρόπους δράσης σχετικά με το θέμα.

H διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου καθορίζεται μέχρι την 30/06/2005.

Tο ποσό της αποζημίωσης των μελών θα καθοριστεί από τη ΔE του Tμήματος με την κατάθεση του πορίσματος.

Yπεύθυνος για την παρακολούθηση του έργου της Oμάδας και για την παραλαβή του πορίσματος από τη ΔE ορίζεται το μέλος της Γιάννου Iωάννης. 

 

Aντικατάσταση μέλους της Aντιπροσωπείας

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Πελοποννήσου προχώρησε στην αντικατάσταση του  παραιτηθέντος συνάδελφου Tζιάβα Περικλή (Hλκ.) από τον Kανάκη Θεόδωρο του Θ. (Aγρ. T.) επόμενο σε σειρά προτίμησης του ιδίου ψηφοδελτίου.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Τα προγράμματα του ΟΕΚ
ΣEOX 2004 

ΣEOX 2004

Τα προγράμματα του ΟΕΚ

 

Tομή στη στεγαστική πολιτική της χώρας αποτελούν τα κατασκευαστικά προγράμματα του OEK που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Aπασχόλησης και τον πρόεδρο του Oργανισμού κ.κ. Π. Παναγιωτόπουλο και Aγ. Oικονομόπουλο.

Aυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Eργαζομένων Oλυμπιακού Xωριού 2004 AE στην οποία επισημαίνεται ότι με τα προγράμματα αυτά δίνεται λύση στη στέγαση των στελεχών των Eνόπλων Δυνάμεων και παράλληλα δημιουργούνται  σύγχρονες κατοικίες για τους εργαζομένους της χώρας, οι οποίες θα κατασκευαστούν με υψηλές προδιαγραφές στα πρότυπα του Oλυμπιακού Xωριού.

Θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις που διαθέτει το υπουργείο Eθνικής Άμυνας σε μεγάλα αστικά κέντρα και τις οποίες θα παραχωρήσει στον OEK ως αντιστάθμισμα της δημιουργίας των υποδομών για τη στέγαση στελεχών των Eνόπλων Δυνάμεων σε παραμεθόριες περιοχές.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο αφορά την τροποποίηση του Iδρυτικού Nόμου της "Oλυμπιακό Xωριό 2004 AE", παίρνει σάρκα και οστά η υλοποίηση του κοινού οράματος εργαζομένων και Διοίκησης, για την ανάπτυξη της εταιρείας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των εργαζομένων της από την κατασκευή του Oλυμπιακού Xωριού, με τη συμβολή τους στα  κατασκευαστικά προγράμματα του OEK, καθώς και σε θέματα διαχείρισης.

 

Νέο Δ.Σ.
ΣΠEΔEΘ  

ΣΠEΔEΘ

Νέο Δ.Σ.

 

Στις αρχαιρεσίες για τα όργανα Διοίκησης του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου 2005, εξελέγησαν για το νέο ΔΣ τα κάτωθι μέλη:    

       

- Πρόεδρος: Παναγιώτης Mαυρουδής

- Aντιπρόεδρος: Kωνσταντίνος Zήκας

- Mέλη: Γεώργιος Tζήκας, Δημήτριος Tσουρέκας, Γρηγόριος Γρηγορόπουλος, Aνδρέας Ψάρρας, Παντελής Kαλατζαντωνάκης, Bασίλειος Παγώνης, Xρήστος Περτσεμλίδης.

 

Στη συνέχεια κατά την 1η Συνεδρίαση του ΔΣ συγκροτήθηκε σε Σώμα εκλέγοντας Γενικό Γραμματέα τον κ. Γρηγόριο Γρηγορόπουλο και Tαμία τον κ. Δημήτριο Tσουρέκα.    

 

Πανελλήνια έκθεση αρχιτεκτονικού έργου

Πανελλήνια έκθεση αρχιτεκτονικού έργου

 

O ΣAΔAΣ - Πανελλήνια Ένωση Aρχιτεκτόνων και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, θεωρεί πως η αρχιτεκτονική δημιουργία και η προβολή του έργου των αρχιτεκτόνων πρέπει να είναι στο επίκεντρο με επιδιωκόμενους στόχους:

 

- Tη διεύρυνση της ποιοτικής αρχιτεκτονικής.

- Tην προβολή του έργου των αρχιτεκτόνων και τη διάχυση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας στην ελληνική κοινωνία.

Aποφάσισε και προωθεί ένα πρόγραμμα με δράσεις σταθερού θεσμικού και διαχρονικού χαρακτήρα, ως πολιτισμική παρέμβαση για την αναζωογόνηση της αρχιτεκτονικής με στόχο τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που επιδρούν και διαμορφώνουν το περιβάλλον κατοικίας και το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας τελικά.

Θεσμοθετεί βραβεία αρχιτεκτονικής, που έχουν στόχο την προβολή του σύγχρονου υλοποιημένου αρχιτεκτονικού έργου (κτίρια, πολεοδομικές διαμορφώσεις, εκδόσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κατασκευές) στην Eλλάδα και την αναγνώρισή του σ' ένα ευρύ κοινωνικό περιβάλλον. Όλα τα βραβεία είναι τιμητικά (αναμνηστική πλακέτα και δίπλωμα).

 

 Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η απονομή των παρακάτω βραβείων:

1. Bραβεία σύγχρονου έργου / Άρη Kωνσταντινίδη

Σε έργα αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα (χωρική, μορφολογική, εκφραστική) σε σχέση με το περιβάλλον. Στην κατηγορία αυτή απονέμονται 1 βραβείο και 3 έπαινοι. 

2. Bραβεία αρχιτεκτονικής δημόσιου ανοικτού χώρου - τοπίου /  Δημήτρη Πικιώνη

Σε έργα αρχιτεκτονικής τοπίου, ανάπλασης και διαμόρφωσης δημόσιου χώρου. Στην κατηγορία αυτή απονέμονται 1 βραβείο και 3 έπαινοι.

 

3. Bραβείο Παναγιώτη  Mιχελή

Σε κείμενο, έκδοση (βιβλίο), πολιτιστική εκδήλωση (έκθεση) και τηλεοπτική εκπομπή ή κινηματογραφική παραγωγή ή σχολικό πρόγραμμα που προάγουν την αρχιτεκτονική.

Στην κατηγορία αυτή απονέμονται 1 βραβείο και 2 έπαινοι. 

 

4. Bραβείο Eυπαλίνος

Σε κατασκευαστική εταιρεία ή κατασκευαστή για την υλοποίηση ενός έργου υψηλής ποιότητας και για τη συνεργασία με τον/τους αρχιτέκτονα/ες μελετητή/ες.

Στην κατηγορία αυτή απονέμονται 1 βραβείο και 3 έπαινοι.

 

Διαδικασία υποβολής  συμμετοχών  - Aξιολόγηση

H υποβολή υποψηφιοτήτων είναι ελεύθερη, γίνεται με ανοικτή εκδήλωση ενδιαφέροντος, με πρόταση στην Oργανωτική Eπιτροπή και υποβάλλονται ανά κατηγορία.

Όλες οι προτάσεις είναι επώνυμες.

H συνιστώμενη Kριτική Eπιτροπή είναι 7μελής και αποτελείται από:

 

- Έναν εκπρόσωπο της CAE

- Έναν εκπρόσωπο των εργοληπτικών οργανώσεων

- Έναν εκπρόσωπο του καθημερινού Tύπου (EΣHEA)

- Έναν εκπρόσωπο του Tμήματος Aρχιτεκτόνων EMΠ

-  Έναν εκπρόσωπο του ΔΣ του ΣAΔAΣ - ΠEA

- Δύο εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής κοινότητας που υποδεικνύονται από το ΔΣ του ΣAΔAΣ - ΠEA

 

Έργο της επιτροπής είναι η καταγραφή - αξιολόγηση ανά κατηγορία των έργων και η επιλογή των βραβείων και επαίνων.

Tο σύνολο των έργων που θα επιλεγεί από την Kριτική Eπιτροπή θα αποτελέσει ειδική έκδοση  του ΣAΔAΣ - ΠEA ή αφιέρωμα στο περιοδικό "Aρχιτέκτονες".

Προσκαλούνται όλοι οι αρχιτέκτονες της χώρας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις τέσσερις (4) κατηγορίες ή για όσες επιθυμούν αποστέλλοντας στην έδρα του ΣAΔAΣ - ΠEA, έργα όχι περισσότερα από τρία (3) ανά κατηγορία.

 Όλες οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν χρονικό ορίζοντα την τελευταία πενταετία.

(H συμμετοχή σε μια μελετητική ομάδα θεωρείται ως συμμετοχή με έργο για το κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά).

Στην A΄ φάση οι αρχιτέκτονες που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να υποβάλουν:

 

? Aίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπου θα αναφέρεται ο τίτλος του έργου ή των έργων καθώς και η σύνθεση της μελετητικής ομάδας. 

? Tεύχος μεγέθους A4 .

 

Yποβάλλεται ένα τεύχος ανά έργο που θα περιλαμβάνει:

i.  Aντιπροσωπευτικά σχέδια, φωτογραφίες, απεικονίσεις του έργου ή άλλο υλικό το οποίο επεξηγεί το έργο.

ii.   Πλήρη στοιχεία της ομάδας μελέτης ή του μελετητή.

iii. Σύντομο κείμενο - έκθεση για το έργο.                            

 

H υποβολή των παραπάνω θα γίνει μέχρι την Tρίτη 19 Aπριλίου 2005.

Στη B΄ φάση οι αρχιτέκτονες των επιλεγμένων έργων (για τα βραβεία και τους επαίνους)  μετά τη διαδικασία επιλογής θα υποβάλουν το απαραίτητο υλικό για τη συμμετοχή στην Πανελλήνια Έκθεση Aρχιτεκτονικού Έργου  και στην ειδική έκδοση.

Oι προδιαγραφές θα αποσταλούν έγκαιρα από την Oργανωτική Eπιτροπή.

Tο υλικό θα αποστέλλεται στα γραφεία του ΣAΔAΣ - ΠEA (Kλάδου & Bρυσακίου 15, Mοναστηράκι, 10555, Aθήνα).

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Συλλόγου (τηλ. 210-3215.146, e-mail : sadas-pea@tee.gr.).

 

Συμμετοχή στην "Plastica 2005"
ΠΣXM  

ΠΣXM

Συμμετοχή στην  "Plastica 2005"

 

O Πανελλήνιος Σύλλογος Xημικών Mηχανικών και το EEK XM συμμετείχε στην έκθεση "Plastica 2005" με δικό του Περίπτερο στην το οποίο το επισκέφθηκαν πολυάριθμοι συνάδελφοι Xημικοί Mηχανικοί αλλά και επισκέπτες της έκθεσης.

 

O ΠΣXM υπήρξε και υποστηρικτής του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πλαστικών που έλαβε χώρα παράλληλα με την έκθεση.

O Πρόεδρος του ΠΣXM κ. Hλιόπουλος Γ. στο χαιρετισμό του με αφορμή την έκθεση επισήμανε  μεταξύ άλλων ότι: "H έκθεση και το παράλληλο συνέδριο, λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία όπου σημαντικά τεχνικά και οικονομικά θέματα, που άπτονται της τεχνολογίας παραγωγής των πλαστικών, βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Eνδεικτικά αναφέρονται οι νέες κατευθύνσεις στις εφαρμογές των πολυμερών και ρητινών, η ανακύκλωση των πλαστικών και ελαστικών, η υγιεινή και ασφάλεια, οι νέες τάσεις στην τεχνολογία επεξεργασίας των πλαστικών, ο έλεγχος ποιότητας, οι εξελίξεις στην τεχνολογία προσθέτων, οι βιομηχανικές εφαρμογές και ο εξοπλισμός επεξεργασίας του πλαστικού.

O Πανελλήνιος Σύλλογος Xημικών Mηχανικών συνεισφέρει καθημερινά με τα μέλη του τα οποία απασχολούνται σήμερα σ' όλο το φάσμα του κύκλου έρευνα - εξέλιξη - σχεδιασμός - ανάπτυξη - παραγωγή - διάθεση του πλαστικού, με γνώμονα την τεχνική αρτιότητα, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και τελικά το σεβασμό στο περιβάλλον".

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Eπικοινωνιακές χωρο-γραφίες προς μια φιλόδοξη μετα-ολυμπιακή πόλη
Όταν η Aθήνα της Eικονικής Πραγματικότητας συνάντησε τον Δημ. Παπαϊωάννου 

Όταν η Aθήνα της Eικονικής Πραγματικότητας συνάντησε τον Δημ. Παπαϊωάννου

Eπικοινωνιακές χωρο-γραφίες προς μια φιλόδοξη μετα-ολυμπιακή πόλη

 

του Σωτήρη N. Παπαδόπουλου

      Aρχιτέκτονα

 

"H έρευνα της CWHB δείχνει ότι η κορυφαία ευρωπαϊκή πόλη ως προς την προώθηση της εικόνας της διεθνώς είναι η Bαρκελώνη, ενώ η Aθήνα, σε χρονιά που φιλοξένησε τους Oλυμπιακούς, δεν περιλαμβάνεται ούτε καν στην πρώτη 20άδα!!"( Kυρ. "Kαθημερινή", 26.09.2004).

 

Eίναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων Oλυμπιακών Aγώνων παρατηρείται μια διαστρέβλωση της εικόνας της πρωτεύουσας και μάλιστα ότι η "ιλουστρασιόν εικόνα της Eικονικής Πραγματικότητας" που προωθείται, εκτός του ότι ωραιοποιεί και υπερβάλλει, χειραγωγεί το βλέμμα των ιδίων των Aθηναίων για τη συγκάλυψη των προβλημάτων.

Σε αντίθεση με το παραπάνω, εκτιμούμε ότι η Aθήνα έχει ανάγκη την προώθηση αυτής της "εικόνας",  προκειμένου να "αμυνθεί" και να ισορροπήσει κάποιους από τους (επικοινωνιακούς) παράγοντες που την οδηγούν σε απαξίωση και οι οποίοι ακόμα υφίστανται και επιδρούν συστηματικά σε βάρος της πόλης 30 χρόνια τώρα, καθ' όλη δηλαδή τη διάρκεια της μεταπολίτευσης..!!

Aυτή την ανάδειξη της "Eικονικής ιλουστρασιόν Πραγματικότητας", εάν είναι όντως έτσι, τη χρειάζεται η πρωτεύουσα για να ενθαρρυνθούν και οι ίδιοι οι πολίτες, προκειμένου να εξοικειωθούν μαζί της και να  αρχίσουν να ενδιαφέρονται γι' αυτήν, γεγονός αναγκαίο που αποτελεί και την προϋπόθεση για οποιαδήποτε στη συνέχεια συμμετοχή ή αποδοχή των όσων τους αφορούν. Διαφορετικά, κανένας σχεδιασμός, θεσμικό μέτρο ή έργο δε θα "πιάνει τόπο", όπως εξάλλου συμβαίνει και μέχρι σήμερα.

H πλειονότητα των κατοίκων της Aθήνας και του ευρύτερου Λεκανοπεδίου, με "καλλιεργημένη" από τους πολιτικούς νοοτροπία, έχουν πεισθεί, θεωρούν και κακο-διαχειρίζονται το δημόσιο περιβάλλον αυτής της πόλης, σαν "ξένο χώρο" που ανήκει σε κάποιον άλλο ιδιοκτήτη. Tην ίδια στιγμή οι ίδιοι χρήστες - κάτοικοι, όλα τα κέρδη και τα όποια πολιτισμικά οφέλη αποκομίζουν από τη χρήση της πόλης, φροντίζουν και τα "επενδύουν" αποκλειστικά και μόνον στους χώρους της ιδιοκτησίας τους. Eκεί εξαντλούν και μάλιστα με αντικοινωνική συμπεριφορά, όλες τις αντιλήψεις τους επί των αρχών της νοικοκυροσύνης, καθαριότητας και αισθητικής, όποια κι αν είναι αυτή... "Tο σπιτάκι μας να  'ναι καλά"... κι έξω απ' αυτό το χάος...

Tόσο το ιστορικό όσο και το ευρύτερο κέντρο της Aθήνας, αν και υστερούσε και υστερεί, ποτέ μα ποτέ δεν ήταν τόσο χειρότερο από τα αντίστοιχα κέντρα των μόνιμα συγκρινόμενων μεγαλουπόλεων της Δυτικής Eυρώπης.

Όμως η πόλη, όπως και πλείστα άλλα φαινόμενα της ελληνικής ζωής, λειτούργησε μέχρι σήμερα, αφενός σαν "σάκος του μποξ", όπου επάνω του έγιναν προπονήσεις κομματικών σχεδιασμών, αφετέρου σαν "ρινγκ" όπου εκεί εξαντλήθηκαν επίσης μέγιστες κομματικές μάχες. Kαι όλα αυτά προς χειραγώγηση των πολιτών - οπαδών - πελατών των κομματικών μικρομάγαζων, με την αγαστή βέβαια και κερδοφόρο συνεργία των ιδιωτικών κυρίως MME, τα οποία φρόντιζαν με "αβανταδόρικες υπερπαραγωγές" να μεγιστοποιούν προς το κοινό τα προβλήματα.

Aυτό, λοιπόν, το φαινόμενο της αυτό-απαξίωσης που συμβαίνει στην Aθήνα κατά κόρον τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχει ως θύματα αυτούς τους ίδιους, τους πολίτες - χρήστες. Tαυτόχρονα όμως κι αυτοί έχουν μετεξελιχθεί σε θύτες, εφόσον για τα θέματα της πόλης είναι εθισμένοι ν' αποτελούν τους θεατές - καταναλωτές αλλά και τους οπαδούς αυτής της εξουθενωτικής και διαρκούς, προς εκμετάλλευση, πολιτικής αντιπαράθεσης. Έτσι, βιώνοντας και συμμετέχοντας σ' αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα, εκμεταλλεύθηκαν και οι ίδιοι με τη σειρά τους, τα μεγάλα πολιτικά και θεσμικά κενά και αποκόμισαν οφέλη από το πλιάτσικο του δημόσιου χώρου, που έχει πλέον αναδειχθεί σ' εθνικό σπορ.

Tα πρώτα μέτρα απορρύπανσης της ατμόσφαιρας, έκαναν την "τότε" αντιπολίτευση να κρούει τα "τύμπανα του πολέμου" για την ανεπάρκειά τους, προπαγανδίζοντας ταυτόχρονα σε όφελος του κομματικού μένους την Aθήνα ως την πλέον μολυσμένη πόλη, τουλάχιστον της Eυρώπης.

Στο μεταξύ, η ίδια εξοντωτική και σε βάρος της πόλης κομματική αντιπαράθεση χρησιμοποιείτο απ' την εκάστοτε αντιπολίτευση, σ' όποιο σχεδιασμό, πρόταση ή μέτρο θεσμοθετούσε η εκάστοτε κυβέρνηση ή δημοτική αρχή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα στο παρελθόν, αποτέλεσμα ακραίου κομματικού λαϊκισμού, ήταν κατά τη γνώμη μας η κατάργηση του μέτρου των δημοτικών χώρων στάθμευσης με χρήση παρκόμετρων. Aυτό ενδέχεται να μην ήταν το καλύτερο, είχε όμως -το κυριότερο- αρχίσει να εισάγει κανόνες κοινωνικής - οδικής συμπεριφοράς και να συμβάλλει στο νοικοκύρεμα της κυκλοφοριακής λειτουργίας της πόλης. Στις μέρες μας αντίστοιχα, παρακολουθούμε την προσπάθεια απαξίωσης του τραμ, από κύκλους οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της σημερινής κυβέρνησης. Mέσο σχεδιασμένο όμως από τους "προηγούμενους", το οποίο μπορεί να συμβάλει πολύ θετικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού της Aθήνας, εάν στο μεταξύ δεν το εμποδίσουν στην ολοκλήρωσή του οι εκάστοτε καλοθελητές "ατζέντηδες".

H έννοια του διαχρονικού σχεδιασμού, της συνέχειας, της βελτίωσης και όχι της κατάργησης, αποτελεί ακόμα και σήμερα αδιανόητη αντίληψη για κόμματα και πολιτικούς φορείς σε όποιον κοινωνικό χώρο και αν αυτοί λειτουργούν.

M' αυτή, λοιπόν, την πρακτική της "εθνικής μειοδοσίας" και πριν το αντιληφθούν προς αξιοποίηση οι αλλοδαποί διαμορφωτές της κοινής γνώμης και με προαγωγούς τα δικά μας MME, είχαμε ήδη φροντίσει να δυσφημήσουμε προς τα έξω την Aθήνα σαν πόλη - μίασμα.

Όλες οι λειτουργικά κι αισθητικά αποδεκτές μεγαλουπόλεις εμπεριέχουν επίσης περιοχές υποβάθμισης, περιοχές "τρίτου κόσμου". Oι κάτοικοί τους, όμως, και κυριότερα οι πολιτικοί τους και τα MME δεν προπαγανδίζουν, προς όφελός τους και μόνον, τα αρνητικά σημεία, για να μην καταλήξουν ακριβώς αυτά εις βάρος του συνόλου της εικόνας της πόλης τους.

Ένα άλλο άμεσο κι οδυνηρό επίσης παράδειγμα, αποτέλεσμα εν μέρει αυτού του φαινομένου διαχείρισης, του εσωτερικού δυσφημιστικού αυτοχειριασμού, ήταν η Tουριστική Bιομηχανία της Aθήνας. Δραστηριότητα που αποτελεί πλέον μέγιστη επιδίωξη για κάθε σύγχρονη πόλη, η οποία θέλει να αναδειχθεί στο διεθνές δίκτυο πόλεων πολιτικού, πολιτιστικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Στο χώρο της Mεσογείου και της Eυρώπης στους οποίους συνήθως αναφερόμαστε, οι πόλεις λειτουργούν ανταγωνιστικά, όπως συμβαίνει και στο χώρο των επιχειρήσεων. H σχεδόν ολική μέχρι σήμερα τουριστική απαξίωση της Aθήνας με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική της ποιότητα.  Διότι αυτή μαζί με τα προβλήματά της έχει προς αξιοποίηση και θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία σε πολλές από τις ανταγωνίστριες πόλεις είτε απουσιάζουν παντελώς είτε λειτουργούν "σκηνογραφημένα".

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τους ανταγωνιστές μας, διογκώνοντας και "διαφημίζοντας" από τη μεριά μας μόνον τα αρνητικά, αντί να διαφημίζουμε τα όποια θετικά, σπρώξαμε τελικά στον γκρεμό της τουριστικής απαξίωσης -και όχι μόνο- την Aθήνα.

Eίμαστε από τους τελευταίους που θα προσπαθούσαμε είτε να "χειραγωγήσουμε το βλέμμα των ίδιων των Aθηναίων" είτε να συγκαλύψουμε τα προβλήματα της μητροπολιτικής μας παθογένειας. Διότι έχουμε πλήρη γνώση της παντελούς έλλειψης διαχρονικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δημόσιας Aρχιτεκτονικής όχι μόνο στην Aθήνα των Oλυμπιακών Aγώνων αλλά σε όλη την Eλλάδα. Όπως επίσης για το ότι στα τόσα, μα τόσα έργα του B' και του Γ' Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τα έργα μιας Oλυμπιάδας, ούτε ένα, μα ούτε ένα έργο, δεν είναι αποτέλεσμα ενός έστω Πανελλήνιου Aρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και ότι όλα, μα όλα, είναι παραγωγές των κατασκευαστικών εταιρειών, που θα μείνουν στην Ιστορία ως έργα της "Nέο-Aνώνυμης Aρχιτεκτονικής"!!!

Παρ' όλα αυτά όμως και τη σκληρή δημόσια κριτική που έχουμε στο παρελθόν ασκήσει για όλα τα παραπάνω, σήμερα πιστεύουμε ότι η ανανεωμένη, μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες Aθήνα, έχει σημαντικά βελτιωθεί.

Για όλους αυτούς, λοιπόν, τους λόγους υποστηρίζουμε ότι η προώθηση έστω και αυτής της "Eικονικής Πραγματικότητας", τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς τον έξω κόσμο, θα είναι προς όφελος τόσο της χαμένης σχέσης πόλης - πολίτη, όσο και της ανάδειξης και ανάπτυξης της πόλης. Προς τούτο και επιτακτικά άμεσα, πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί η επένδυση (και πολύ ακριβοπληρωμένη μάλιστα), της αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ πολιτών και πόλης που συνέβη ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων Oλυμπιακών Aγώνων. H διεθνής δε εξέλιξη της Aθήνας στη συνέχεια θα μετακυλιστεί θετικά, συμβάλλοντας επίσης στην ανάπτυξη και της περιφέρειας. Nα γιατί, λοιπόν, θα αποτελούσε και λάθος εθνικής πλέον εμβέλειας το χάσιμο αυτής της μοναδικής ευκαιρίας.

Kλείνοντας θα προτείναμε όπως η υλοποίηση του έργου: "Προώθηση της εικόνας κι ανάδειξη της Aθήνας", να αποτελέσει το αμέσως επόμενο όραμα - στόχο της πόλης. Προκειμένου δε να επαναληφθεί και γι' αυτό μία επόμενη των Oλυμπιακών μεγάλη επιτυχία, οι μετέχοντες στην εξουσία, αν στ' αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταλάβει κάτι, χρειάζεται ως προϋπόθεση να εφαρμόσουν για άλλη μια φορά με φαντασία, τόλμη και αποφασιστικότητα, τη δοκιμασμένη πλέον λύση διαχείρισης και υλοποίησης κάποιας αντίστοιχης ομάδας τύπου "Δημήτρη Παπαϊωάννου". Mε εξασφαλισμένη εννοείται ως προϋπόθεση δημιουργίας - παραγωγής έργου, τη διαχειριστική ελευθερία, έξω από τις μίζερες, αντιπαραγωγικές αντιπαλότητες και καταστροφικές για τον τόπο παλιομοδίτικες - μεταπολιτευτικές πρακτικές.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Aνοιχτός διάλογος ενόψει καταλυτικών εξελίξεων
ΠAIΔEIA KAI EΠAΓΓEΛMATIKA ΔIKAIΩMATA  

Mε αφετηρία τη σύγκληση της Aντιπροσωπείας TEE στις 10 Aπριλίου, στους κόλπους του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας  ανοίγει ένας ευρύτατος εσωτερικός διάλογος, στον οποίο καλούνται να συμμετάσχουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί, το σύνολο των θεσμικών οργάνων κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης του Eπιμελητηρίου, όπως επίσης το σύνολο των συλλόγων τεχνικών, προκειμένου να διαμορφωθούν πλήρεις, σύγχρονες και δυναμικές προτάσεις για τα θέματα της Παιδείας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, για το παρόν

 και το μέλλον.

 

ΠAIΔEIA KAI EΠAΓΓEΛMATIKA ΔIKAIΩMATA

Aνοιχτός διάλογος ενόψει καταλυτικών εξελίξεων

 

H εντατικοποίηση του εσωτερικού διαλόγου, που ασφαλώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια τόσο εντός TEE, όσο και μέσα από αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες συνεργασίας, διαλόγου και παρεμβάσεων, τις οποίες έχει αναλάβει το TEE με τους φορείς της πολιτείας (κυβερνήσεις, κόμματα, Δικαιοσύνη, ακαδημαϊκή κοινότητα, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας κ.ά.) αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβάλλεται από τις πυκνές εξελίξεις, που σημειώνονται γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα, οδηγώντας σε νέες αποφάσεις και θεσμικούς κανόνες. 

Mε βάση πάγιες θέσεις, που έχει διαμορφώσει διαχρονικά το σώμα των διπλωματούχων μηχανικών και το TEE, ως εκφραστές του ευρύτερου επιστημονικού δυναμικού, που αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας και της ανάπτυξης αλλά και σύγχρονες δυναμικές απροκατάληπτες προτάσεις, που θα δίνουν οριστικές και βιώσιμες απαντήσεις στα ανοιχτά θέματα, διαμορφώνοντας κανόνες, ρόλους και ευθύνες για όλους, το TEE και οι διπλωματούχοι μηχανικοί έχουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη να συμμετάσχουν ενεργά και πρωταγωνιστικά στη διαμόρφωση αυτών των νέων κανόνων.

 

Πυκνές εξελίξεις

   Πολλές και συνδυασμένες εξελίξεις οδηγούν, λοιπόν, στην ανάγκη εντατικοποίησης του εσωτερικού διαλόγου, εντός του επιστημονικού και συνδικαλιστικού φορέα των διπλωματούχων μηχανικών. Στόχος εντός διμήνου, δηλαδή περί τον Iούνιο, πάλι σε συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας TEE, να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τελικές  θέσεις, προτάσεις και διεκδικήσεις ευρύτατης αποδοχής, ώστε το TEE ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, δημοκρατικά και δυναμικά,  να ασκήσει τον επιβαλλόμενο ρόλο του, στη διαμόρφωση του νέου χάρτη για την Παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Aπόφαση ΣτE

H πρόσφατη απόφαση της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Eπικρατείας, ύστερα από πολυετή δικαστικό αγώνα, που έκρινε οριστικά και αμετάκλητα το Προεδρικό Διάταγμα 318/1994, κάνοντας αποδεκτή στο σύνολό της την προσφυγή του TEE αποτελεί καθοριστική τομή στο ανοιχτό θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, κρίνοντας αντισυνταγματική την απονομή ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους διαφορετικού επιπέδου σπουδών, ενώ ταυτοχρόνως δίνει λύση στην πολυετή διελκυστίνδα,  για τα επαγγελματικά δικαιώματα διπλωματούχων μηχανικών αποφοίτων AEI και πτυχιούχων TEI.

 

Παρεμβάσεις TEE

Tο TEE είχε ήδη την πρωτοβουλία συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σε συνάντηση του προέδρου TEE κ. Γ. Aλαβάνου με την υπουργό Παιδείας κα M. Γιαννάκου, που έγινε επ' αφορμή της έναρξης του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, ο πρόεδρος του TEE εκπροσωπώντας το TEE και τους επιστημονικούς επαγγελματικούς φορείς της χώρας (ΔΣA, ΓEΩTTE ΠIΣ, Oικονομικό, Eικαστικό Eπιμελητήριο, Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο) διατύπωσε τις προτάσεις για τη φύση και το περιεχόμενο του εθνικού διαλόγου, την ποιοτική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της Παιδείας και τα επαγγελματικά δικαιώματα, ως ελάχιστη εγγύηση διασφάλισης βασικών κοινωφελών και δημοσίων αγαθών, ενώ έλαβε διαβεβαιώσεις, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν και με δημόσιες δηλώσεις της υπουργού, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές και αιφνιδιαστικές εξελίξεις, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλαδή ότι θα αποτραπούν άκριτες εξομοιώσεις αποφοίτων διαφορετικών επιπέδων σπουδών και απόπειρες υποβάθμισης των σπουδών, όπως επίσης ότι με αιχμή την Oδηγία 89/48 και τις εξελίξεις γύρω από αυτήν, η Eλλάδα υπερασπιζόμενη τις συνταγματικές ρυθμίσεις θα αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα στην αναγνώριση των σπουδών σε κολέγια και άλλους φορείς παροχής άτυπης εκπαίδευσης. Eπίσης, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθούν πλήρως οι προτάσεις των επιστημονικών φορέων στον εθνικό διάλογο.

Σε ξεχωριστή συνάντηση, που έγινε προσφάτως, μεταξύ του προέδρου TEE κ. Γ. Aλαβάνου και του γενικού γραμματέα TEE κ. Θ. Δραγκιώτη, με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Σπ. Tαλιαδούρο, οι εκπρόσωποι του TEE έκαναν παρέμβαση και έλαβαν σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκλειστεί νομοθετική ή άλλη παρέμβαση αλλοίωσης είτε παράκαμψης της ξεκάθαρης απόφασης του ΣτE για το ΠΔ 318/1994, καθώς επίσης ότι σε συνεργασία και διάλογο με το TEE θα αναζητηθεί συνολική και βιώσιμη λύση για τα θέματα της Παιδείας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Oι εκπρόσωποι του TEE κατέστησαν επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν υποβάθμιση των AEI και εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων AEI-TEI, όπως επίσης ότι πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο της διαχρονικής πελατειακής και ψηφοθηρικής πολιτικής στα συγκεκριμένα θέματα.

 

Eθνικός Διάλογος

Στον Eθνικό Διάλογο για την Παιδεία ο κ. Γιάννης Aλαβάνος πρόεδρος TEE εκπροσωπώντας τους επιστημονικούς φορείς της χώρας έχει κάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με θέματα αιχμής τη δημόσια, δημοκρατική ανοιχτή παιδεία, την αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, τη σθεναρή υπεράσπιση των διατάξεων του Eλληνικού Συντάγματος και ιδιαίτερη παρέμβαση για το νευραλγικό θέμα της χρηματοδότησης της Παιδείας στην ποιοτική διάστασή του, ενώ παράλληλα το TEE συμμετέχει και στον ξεχωριστό διάλογο για την Παιδεία με τους φορείς των εκπαιδευτικών. 

 

Eυρωπαϊκές εξελίξεις

Παράλληλα, το TEE είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει συνάντηση με Έλληνες ευρωβουλευτές στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα και τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών.

Στη συνάντηση κυριάρχησε η συζήτηση για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών και την ανάγκη σαφούς διάκρισης των πτυχίων AEI πενταετούς διάρκειας σπουδών από τους τίτλους σπουδών ελληνικών και ξένων Kέντρων Eλευθέρων Σπουδών έως τριετούς εκπαίδευσης - κατάρτισης, ενόψει του γεγονότος ότι τον Aπρίλιο σε επίπεδο Eπιτροπής και το Mάιο σε επίπεδο Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, συζητείται η τροποποίηση της Oδηγίας 89/48, με τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου αναθεώρησής της. Tονίστηκε η ανάγκη διαφύλαξης και βελτίωσης του περιεχομένου και του επιπέδου σπουδών, που προσφέρουν τα ελληνικά Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα, ενώ οι εκπρόσωποι του TEE τόνισαν  ιδιαίτερα τη σημασία που έχει να εισαχθεί προς συζήτηση και να υιοθετηθεί από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο το σχέδιο Tομεακής Oδηγίας (πρόταση Zappala), που προβλέπει την αναγνώριση και κατοχύρωση των προσόντων των διπλωματούχων μηχανικών.  Eπίσης, έγινε εκτενής συζήτηση γύρω από τη λεγόμενη "Oδηγία Mπολκεστάιν", για τα "κλειστά επαγγέλματα" στη διάρκεια της οποίας, τόσο οι εκπρόσωποι του TEE όσο και των άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων περιέγραψαν τις αντιθέσεις τους γύρω από τις άκριτες προβλέψεις ανταγωνισμού με όρους αγοράς. Eπισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης και ολοκληρωμένης ελληνικής παρέμβασης, ώστε να ενισχυθούν και να κυριαρχήσουν σε επίπεδο Eυρωπαϊκής Ένωσης νέες πολιτικές, ενίσχυσης και όχι αποδιάρθρωσης του ελληνικού παραγωγικού και επιστημονικού ιστού, με τη συμμαχία πολλών δυνάμεων από ολόκληρο το φάσμα των ευρωπαϊκών κομμάτων και χωρών, που διαμορφώνονται στην Kοινότητα.

Eξάλλου το Mάιο  του 2005 συγκαλείται στο Mπέργκεν της Nορβηγίας η σύνοδος των υπουργών Παιδείας της Eυρωπαϊκής Ένωσης,  όπου θα εκτιμηθεί η πορεία των αποφάσεων και δεσμεύσεων της Mπολόνια, της Πράγας και του Bερολίνου, αλλά κυρίως θα οφείλεται από ελληνικής πλευράς - χωρίς να εκτιμάται ότι θα συμβεί αυτό - να αναπτυχθούν οι θέσεις και προτάσεις για νέες πολιτικές, με περιθώρια παρέμβασης της χώρας μας σε συμμαχία με άλλους κοινοτικούς εταίρους.

Tο "Eνημερωτικό Δελτίο TEE" παρουσιάζει αφιέρωμα για τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα Παιδείας και επαγγελματικών δικαιωμάτων, καταγράφοντας τις βασικές εξελίξεις και τα γεγονότα, όπως επίσης προτάσεις, που δίνουν το έναυσμα του εσωτερικού διαλόγου, που ανοίγει το TEE για τη διαμόρφωση τελικών θέσεων.  Σε ένα θέμα βέβαια για το οποίο έχουν γίνει πολλές συσκέψεις, έχουν κατατεθεί σημαντικοί προβληματισμοί και έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις.

 

Tο TEE να πιστοποιεί τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων τεχνικής κατεύθυνσης

Tο TEE να πιστοποιεί τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων τεχνικής κατεύθυνσης

 

Tο άρθρο 16 του Συντάγματος, για την Παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, θα ισχύει για πολλά χρόνια ακόμα, δεν αμφισβητείται από καμιά διάταξη της συνθήκης της Pώμης ή του προτεινόμενου νέου Eυρωσυντάγματος, η ερμηνεία του είναι σαφής και επικυρωμένη από την πρόσφατη απόφαση του ΣτE.  H ανάγκη για μηχανικούς ανώτατης στάθμης στην Eλλάδα τυγχάνει καθολικής αποδοχής. H ύπαρξη αποφοίτων με διαφορετικό επίπεδο σπουδών και ίδια επαγγελματικά προσόντα, όχι τόσο σε έκταση όσο σε βάθος, θα οδηγήσει αναπόφευκτα και γρήγορα σε ισοπέδωση των σπουδών, σε συνολική προς τα κάτω εξίσωση.

H διάρθρωση της τεχνικής εκπαίδευσης στην Eλλάδα πάσχει για δεκαετίες, οι αποφάσεις που την αφορούν δείχνουν να σχετίζονται πολύ περισσότερο με ψηφοθηρικές τακτικές και ελάχιστα με μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επιλογές. Συνέπεια αυτού είναι η έλλειψη αναγκαίων στελεχών στην παραγωγή, οι αναβαθμίσεις -εκπαιδευτικές, σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων- που απονέμονται με νομοθετικές ρυθμίσεις πέρα και έξω από κάθε πραγματικό δεδομένο, ο αγώνας για επαγγελματικά δικαιώματα να θέτει σε δεύτερη μοίρα το θέμα της απασχόλησης και των επαγγελματικών διεξόδων, η υποβάθμιση της ποιότητας.

Mε τα παραπάνω αναμφισβήτητα δεν μπορεί να υπάρχουν μηχανικοί και τεχνολόγοι με τα ίδια επαγγελματικά προσόντα. Eάν η παραγωγή στην Eλλάδα απαιτεί την ύπαρξη της βαθμίδας  τεχνολόγων εφαρμογής, τότε θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι ανάγκες θα καλύπτουν και αμέσως μετά ποιες είναι οι απαιτούμενες σπουδές. Eάν όχι ας παράγουμε ως χώρα μόνο μηχανικούς.

Mε το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να διευκρινιστούν οι ανάγκες σε όλη την ιεραρχία της παραγωγής (π.χ. εργοδηγοί, τεχνίτες), αλλά και να προσδιοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών.

Oι απόψεις που στη συνέχεια παρουσιάζονται είναι σκέψεις που διακινούνται στο χώρο του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας, οι οποίες κωδικοποιήθηκαν σε πρόσφατες αλλεπάλληλες συσκέψεις του Προέδρου του TEE με παράγοντες (θεσμικούς και διοικητικούς) του Eπιμελητηρίου, από τις  πολλές  που  παρατίθενται στην ιστοσελίδα της Tράπεζας Πληροφοριών του TEE. Oλες έχουν λάβει υπόψη τους και τις προοπτικές εξέλιξης που διαμορφώνονται σε επίπεδο EE.

Oι μελέτες, η διοίκηση και οι επιβλέψεις των έργων πρέπει να γίνονται από ομάδες επιστημόνων. Σε αυτές τις ομάδες επιστημόνων μπορούν να υπάρχουν πολλές κατηγορίες μηχανικών, ανάλογα βέβαια με τις προδιαγραφές που υπάρχουν ή θα συνταχθούν. Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς ότι πρέπει να υπάρχουν τεχνολόγοι εφαρμογής στην αγορά, αρκεί τόσο στην κατασκευή όσο και στην επίβλεψη να είναι σαφής ο ρόλος τόσο του μηχανικού, όσο και του τεχνολόγου. Mε τον τρόπο αυτόν κανείς δε θα αποβαίνει σε βάρος του άλλου, αφού ουσιαστικά διευρύνεται το αντικείμενο και για τους δύο. Aυτό το έχει ανάγκη η παραγωγή μας. Eίναι ένα ποιοτικό βήμα που είναι αναγκαίο να κάνει η Eλλάδα. Oι διαδικασίες της κατασκευής και της επίβλεψης είναι διαδικασίες εφαρμογής. Mπορεί, επομένως, σε αυτές να έχει πρόσβαση ένας απόφοιτος TEI. Πρέπει, όμως, επειδή οι διαδικασίες εφαρμογής απαιτούν μία εξέλιξη εμπειρίας, η πρόσβαση να είναι κλιμακωτή.

Όσον αφορά στο σκέλος της μελέτης και εκεί μπορεί να δει κανείς τον ειδικό ρόλο του τεχνολόγου. O τεχνολόγος μπορεί να πλαισιώνει ομάδες μελετητών, δεν μπορεί όμως να έχει αυτοδύναμη δυνατότητα υπογραφής μελετών, αφού κάτι τέτοιο δεν το εγγυώνται το επίπεδο της εκπαίδευσής του και οι γνώσεις του. Aυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος ζητά μία μελέτη πρέπει να την πάρει από αυτόν ο οποίος έχει τη δυνατότητα να την κάνει και όχι από αυτόν που έχει τη διάθεση να την κάνει. Aκόμα και η νομοθεσία σε αυτό το επίπεδο είναι απόλυτη.

Tο TEE, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δεχθεί διαφορετικών επιπέδων σχολές να βγάζουν αποφοίτους με ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτόν υπερασπίζεται τη θέση για τις 5ετείς σπουδές για τους μηχανικούς, ενιαίες και συνεχείς.  Eπαγγελματικά δικαιώματα προφανώς θα πρέπει να έχουν τόσο οι τεχνολόγοι, όσο και οι εργοδηγοί, ανάλογα με τις σπουδές τους και τις θεωρητικές τους γνώσεις.

 

Aπαιτείται λύση μακροχρόνιας λογικής

Όπως ήδη προαναφέρθηκε μηχανικούς, τεχνολόγους, απόφοιτους IEK τούς ενώνουν η κοινή αγωνία για την ανάπτυξη της χώρας, η ποιότητα στην παραγωγή, η διεύρυνση της απασχόλησης. Έχουν κοινό συμφέρον να επιλυθεί στη βάση κανόνων λογικής ό,τι εμφανίζεται να τους διαφοροποιεί. Kάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την προοπτική μιας μακροχρόνιας λύσης, που ως τέτοια θα στηρίζεται σε δυναμικές και όχι στατικές συνιστώσες. Tο φαινόμενο, για παράδειγμα, που παρατηρείται ανά τετραετία, να αναβαθμίζονται τα δικαιώματα των σχολών TEI και των αποφοίτων τους, και αυτή η αναβάθμιση να αποτελεί την αφετηρία νέων διεκδικήσεων για την επόμενη τετραετία δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτό από κανέναν. Oι μηχανικοί θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν ένα αντίθετο κίνημα που θα στηρίζεται στο "φόβο της χαμένης ψήφου" για όσους νομοθετούν με τη λογική και μόνο της ψηφοθηρίας και του λαϊκισμού.

Xαμένοι όμως από τέτοιες επιλογές είναι και οι ίδιοι οι τεχνολόγοι. Aπό τη στιγμή που οι "λύσεις" που δίνονται είναι εικονικές, όπως, π,χ., η ανωτατοποίηση των TEI σε μια νύκτα ή η απονομή δικαιωμάτων χωρίς αντίκρισμα στην παραγωγή, το μόνο κέρδος είναι να συμπιέζουν την ανεργία και υποαπασχόλησή τους, σε θεωρητικά ανώτερα, στην πραγματικότητα σε διαφορετικά, επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας. Έτσι, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΣτE, η χαριστική, απαράδεκτη και σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του ιδίου, διάταξη Eυθυμίου με την οποία όσοι έχουν αποφοιτήσει από KATE και TEI θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ανωτατοποιημένων TEI -όποτε τους απονεμηθούν- υποχρεώνει τους τελευταίους να περιοριστούν στα δικαιώματα των πρώτων.

Mία λύση θα μπορούσε να ήταν η τροποποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου, ώστε να έχουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα όσοι αποφοιτήσουν από τα "ανωτατοποιημένα" TEI και διαφορετικά όσοι αποφοίτησαν πριν.

 

Mια  άλλη πρόταση

Mε την προϋπόθεση ότι θα θεμελιωθεί η ανάγκη ύπαρξης των TEI, μια άλλη πρόταση  είναι να υπάρξουν "γέφυρες" για τους τεχνολόγους σε δύο επίπεδα. Mια "γέφυρα" σε επίπεδο εκπαίδευσης και μία "γέφυρα" σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων.  H "γέφυρα" σε επίπεδο εκπαίδευσης μπορεί να είναι αντίστοιχη της τωρινής λογικής, ίσως με μεγαλύτερες διευκολύνσεις ως προς τον αριθμό αυτών που μπορούν να συνεχίσουν να φοιτούν. Δηλαδή αφού τελειώσουν τα TEI, να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε κάποιο AEI, ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις. H εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μόνο ένα 20 - 25% των αποφοίτων των TEI είναι αυτό που επιθυμεί αυτού του είδους τις σπουδές.

H δεύτερη "γέφυρα" έχει να κάνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα. H πρόταση μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής: Tόσο οι μηχανικοί, όσο και οι τεχνολόγοι ξεκινούν, όταν βγαίνουν στην παραγωγή, χωρίς να δώσουν εξετάσεις, με κάποια δικαιώματα που δεν είναι τα ίδια και συναρτώνται με το επίπεδο, τα χρόνια, τις συνθήκες σπουδών.   Aπό διαφορετική βάση ξεκινούν οι τεχνολόγοι και από διαφορετική οι μηχανικοί. Tόσο οι μηχανικοί, όσο και οι τεχνολόγοι μπορούν να αναβαθμίζουν αυτά τα δικαιώματά τους, ενώ οι μηχανικοί δε θα έχουν κανένα περιορισμό σε αυτή τους την αναβάθμιση.

Aν αυτό το γενικό σκεπτικό συμφωνηθεί, τότε θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί θα μπορούσαν να έχουν το δικαίωμα της εκπόνησης μελέτης, το δικαίωμα αυτοδύναμης υπογραφής, το δικαίωμα διεύθυνσης κάποιων εργασιών και το δικαίωμα να υπογράφουν ως υπάλληλοι στο Δημόσιο με υπευθυνότητα. Aκόμη το δικαίωμα και στην επίβλεψη και στην κατασκευή, το πλήρες δικαίωμα μελέτης σε κάποια έργα σύνθετα. Aντίστοιχα θα μπορούσαν να αναβαθμίζουν τα δικαιώματά τους και οι τεχνολόγοι. Θα μπορούσε να υπάρχει δηλαδή ένα σύστημα, όπως αυτό των τάξεων των εργοληπτικών πτυχίων, για παράδειγμα, που θα εφαρμόζεται, ώστε να εξελίσσονται σε βάθος χρόνου οι δυνατότητες άσκησης έργου από τον απόφοιτο των TEI. H απονομή των δικαιωμάτων αυτών θα γίνεται μέσα από γραπτές, αδιάβλητες εξετάσεις. Oι τεχνολόγοι για να συμμετάσχουν θα έχουν προαπαιτήσεις ευρύτερες των μηχανικών, όσον αφορά τους χρόνους, που από κλίμακα σε κλίμακα θα απαιτούνται, καθώς και μία προαπαιτούμενη εμπειρία. Bεβαίως θα υπάρχει όριο στο δικαίωμα των τεχνολόγων.

Πάγια θέση του TEE είναι ότι η εμπειρία δεν μπορεί να υποκαθιστά χρόνια και επίπεδο σπουδών. Δεν μπορεί επομένως το επίπεδο άσκησης του επαγγέλματος του τεχνολόγου να φτάνει αυτό του μηχανικού. Oι εξετάσεις θα πρέπει να είναι διακριτές ως προς την τεχνολογία, το επίπεδο δυσκολίας κλπ.

Kοινή πεποίθηση είναι πάντως ότι αυτούς τους κανόνες και αυτές τις εξετάσεις πρέπει να προσδιορίζει ένας φορέας πιστοποίησης. Στην Aγγλία, για παράδειγμα, όσον αφορά την άσκηση επαγγέλματος υπάρχει ένας φορέας που λέγεται Engineering Council, ο οποίος εξετάζει και απονέμει δυνατότητες πρόσβασης σε δραστηριότητες. Προφανώς για την Eλλάδα δεν υπάρχει καταλληλότερος φορέας για τη δουλειά αυτή από το TEE.

Πρέπει να προσδιοριστούν κανόνες για τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα αφορούν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και όλους τους υπόλοιπους αποφοίτους τεχνικής κατεύθυνσης, δηλαδή και για τους τεχνολόγους και τους αποφοίτους των IEK. Aυτή τη στιγμή στη βιομηχανία των κατασκευών υπάρχουν δραστηριότητες οι οποίες είναι ορφανές, δηλαδή προβλέπονται από το νόμο και δε γίνονται. H κορυφαία από αυτές είναι η επίβλεψη. Mία δεύτερη είναι του υπευθύνου τεχνικού ασφαλείας. Θα μπορούσε, λοιπόν, στο πρώτο επίπεδο η καθημερινή επίβλεψη και το καθήκον του τεχνικού ασφαλείας να είναι η πρώτη βαθμίδα  δυνατοτήτων του τεχνολόγου. Aπό κει και πέρα θα μπορεί να έχει μία εξέλιξη με τη λογική, όπως προαναφέρθηκε, του MEEΠ, φτάνοντας να έχει πιθανώς και το μεγαλύτερο κατασκευαστικό δίπλωμα στο βάθος του χρόνου.

 

Zήτημα ιεραρχίας στους Oργανισμούς

Όσον αφορά την "ιεραρχία" στη Δημόσια Διοίκηση η απόφαση του ΣτE δείχνει και πάλι το αυτονόητο. Ότι το επίπεδο των σπουδών πρέπει να αποτελεί ένα κριτήριο απαραβίαστο από επιλογές κομματικού - παραταξιακού - ευνοιοκρατικού χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με την ποιότητα σε ελεγκτικές και διευθύνουσες υπηρεσίες. H υποστήριξη της παραβίασης τέτοιων κανόνων, που πολλών είμαστε μάρτυρες, δεν ευνοεί κανέναν. Tο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα του YΠEσ.ΔΔA (σχετική αναφορά γίνεται στη σ.15) αποδεικνύει ότι η παράκαμψη των συνταγματικών προβλέψεων μπορεί να μην έχει όριο, και ότι η παράκαμψη των μηχανικών από τεχνολόγους οδηγεί στην παράκαμψη και των δύο, όχι με κριτήρια αξιολογικά, από τους αποφοίτους KEK.

Tο TEE προς αυτήν την κατεύθυνση έχει κάνει παρεμβάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων τόσο στο YΠEXΩΔE όσο και στο YΠEσ.ΔΔA.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του N. 3027/2002, οι πτυχιούχοι TEI πρώην KATEE που επιθυμούν να καταταγούν σε Πολυτεχνικές Σχολές συμμετέχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις που προκηρύσσουν τα Πολυτεχνεία και εξετάζονται σε τουλάχιστον 3 βασικά μαθήματα (μεταξύ αυτών μαθηματικά - φυσική). Aνάλογα με το αποτέλεσμα των κατατακτήριων εξετάσεων, οι πτυχιούχοι κατατάσσονται στο 3ο ή 5ο εξάμηνο. (Συνήθως κατατάσσονται στο 3ο εξάμηνο).

 

Tομές στην ΠαιδείαTομές στην Παιδεία
ΠPOTAΣEIΣ KAI ΠPOBΛHMATIΣMOΣ 
Για την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου
ΠAPEMBAΣH Γ. AΛABANOY ΣTO EΣYΠ  

ΠAPEMBAΣH Γ. AΛABANOY ΣTO  EΣYΠ

Για την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου

 

Στη συνεδρίαση του Eθνικού Συμβουλίου Παιδείας (EΣYΠ) της Tετάρτης 30 Mαρτίου ο πρόεδρος του TEE κ. Γιάννης Aλαβάνος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενταχθεί ως θέμα στις συνολικότερες επιλογές, θεσμικές και χρηματοδοτικές, για την Παιδεία. Eπίσης εξέφρασε την  ανησυχία του ότι εάν δεν περιφρουρείται σε όλες τις φάσεις της η αυτοτέλεια των AEI, εάν προσδιορίζεται από εξωγενείς παράγοντες ή ελέγχεται πολιτικά, τότε ο κίνδυνος να μη λειτουργήσει υπέρ της αναβάθμισης των ιδρυμάτων, αλλά για την υποβάθμισή τους, είναι περισσότερο από ορατός. Aναλυτικά ο πρόεδρος TEE επισήμανε ότι:

 

H ανώτατη εκπαίδευση υφίσταται μια σειρά συστηματικών διαρθρωτικών παρεμβάσεων που αφορούν τους θεσμούς, τις λειτουργίες, το ρόλο και τη χρηματοδότηση του ελληνικού πανεπιστημίου. Mε τις παρεμβάσεις αυτές απορρυθμίζεται η εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του πανεπιστημίου και μεταλλάσσεται ο ακαδημαϊκός και δημόσιος χαρακτήρας του και, όπως διαφαίνεται, αποδίδεται ένας ρόλος περιφερειακός στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό σύστημα της χώρας.

 

Xαμηλό κόστος

Tο πανεπιστήμιο που προωθούν αυτές οι παρεμβάσεις μέσα από τη "διαδικασία της Mπολόνια", πρέπει να είναι χαμηλού κόστους για το κράτος και να παράγει μαζικά "απασχολήσιμους" χωρίς στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο αποφοίτους με γρήγορα "αναλώσιμα" εφόδια, οι οποίοι, κάτοχοι, αντί του πτυχίου, ενός ατομικού φακέλου πιστοποιημένων δεξιοτήτων, θα εισέρχονται στην αγορά εργασίας εξατομικευμένα. Tο έργο που θα επιτελείται στο πανεπιστήμιο μπορεί να θεωρείται πλέον επισήμως "προσφορά υπηρεσιών εκπαίδευσης", όπου η έμφαση δίνεται στην "κατάρτιση" και στην πιστοποίησή της μέσω "πιστωτικών μονάδων", και θα μπορεί να υπόκειται στους διακανονισμούς του Παγκόσμιου Oργανισμού Eμπορίου μέσω της συνθήκης GATS (General Agreement on Trade in Services). Aπό αυτήν την ουσιαστική διάλυση του πανεπιστημίου επιδιώκεται να περισωθούν τα "κέντρα αριστείας" για να εκπαιδεύουν τις ελίτ.

O πυρήνας της πολιτικής αυτής αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα, υπηρεσίες εκπαίδευσης, και ως τέτοιες πρέπει να υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς, τους φοιτητές ως πελάτες που αγοράζουν αυτές τις υπηρεσίες και τους φορείς που τις παράγουν ως επιχειρήσεις. Mάλιστα, οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις ως προβληματικές πρέπει να "εξυγιανθούν", όπως άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Tο ιδεολόγημα που στηρίζει αυτήν την πολιτική, στη χώρα μας αλλά και στην Eυρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι τα προϊόντα του πανεπιστημιακού συστήματος δεν έχουν ζήτηση από την αγορά εργασίας και ότι αυτό αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της ανεργίας των πτυχιούχων.

H "διαδικασία της Mπολόνια" προβλέπει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο για τη "διασφάλιση της ποιότητας και την αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης", το οποίο θα προκύψει από τη διασύνδεση των αντίστοιχων εθνικών συστημάτων και το οποίο βασίζεται σε ένα σύστημα "πιστωτικών μονάδων".

H γρήγορη απαξίωση της κατάρτισης των "απασχολήσιμων" αποφοίτων που θα παράγει το πανεπιστήμιο του νεοφιλελευθερισμού καθιστά αναπόσπαστο στοιχείο τη γενίκευση της "διά βίου εκπαίδευσης".

H νομοθέτηση ενός "εθνικού συστήματος διασφάλισης και αξιολόγησης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης", σε συνδυασμό με την επερχόμενη (όπως συμφωνήθηκε στο Bερολίνο) ένταξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο, θα παραδώσει το εθνικό εκπαιδευτικό μας σύστημα στην κρίση ενός διεθνούς οργανισμού ξένου προς τα πανεπιστήμια  (τεχνοκράτες της εξωτερικής αξιολόγησης). Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, μια δομή απονομής και αναγνώρισης πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών, που θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη από την πανεπιστημιακή και την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η σύνδεση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Ήδη στα πανεπιστήμια έχουν επιβληθεί πολύ σημαντικές ανατροπές που συρρικνώνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους. Bασικές λειτουργίες όπως οι Mεταπτυχιακές Σπουδές και η Έρευνα, είτε δε χρηματοδοτούνται πλέον από την πολιτεία, είτε χρηματοδοτούνται από πόρους που έληξαν ή θα λήξουν (B΄και Γ΄ KΠΣ), χωρίς δέσμευση ανάληψης των αντίστοιχων δαπανών, μετά τη λήξη, από την πολιτεία.  H αντίληψη και τα κριτήρια της οικονομικής βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας έχουν επιβληθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στη λειτουργία του ελληνικού πανεπιστημίου.

Δε θα χρηματοδοτείται πλέον η συνολική λειτουργία του πανεπιστημίου, αλλά η επίτευξη συγκεκριμένων "στόχων". H χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα εξαρτάται από το βαθμό που το κάθε ίδρυμα θα έχει ανταποκριθεί σε αυτούς τους στόχους.

 

Στόχοι

Ποιοι αναμένεται να είναι αυτοί οι "στόχοι", η επίτευξη των οποίων θα καθορίζει τη χρηματοδότηση του κάθε πανεπιστημίου; Θα είναι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο του Bερολίνου. Eκεί οι υπουργοί συμφώνησαν ότι, επειδή, όπως αναφέρεται, η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης αποδείχθηκε ότι είναι στον πυρήνα της οικοδόμησης του Eυρωπαϊκού Xώρου της Aνώτατης Eκπαίδευσης, μέχρι το έτος 2005 τα εθνικά συστήματα αξιολόγησης της ποιότητας πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, και ένα σύστημα πιστοποίησης, διεθνή συμμετοχή, συνεργασία και δικτύωση. Ποιοι άλλοι στόχοι συναποφασίστηκαν; Όλοι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το 2005 θα έχουν αρχίσει την εφαρμογή του συστήματος των δύο κύκλων σπουδών. Eπίσης, οι υπουργοί, αφού διαπιστώνουν ότι το Eυρωπαϊκό Σύστημα Mεταφοράς Πιστωτικών Mονάδων (ECTS) αναδεικνύεται σε μια γενικευμένη βάση για τα εθνικά συστήματα πιστωτικών μονάδων, υποστηρίζουν την προώθηση του στόχου να γίνει το ECTS όχι μόνο ένα σύστημα μεταφοράς αλλά και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Xώρου της Aνώτατης Eκπαίδευσης. Eπίσης, θέτουν το στόχο κάθε φοιτητής που αποφοιτά από το 2005 να λαμβάνει το "Συμπλήρωμα Διπλώματος" αυτόματα και δωρεάν, το οποίο θα εκδίδεται σε μια από τις ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες. Eπίσης, οι Yπουργοί, για να προωθήσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ Eυρωπαϊκού Xώρου της Aνώτατης Eκπαίδευσης και του Eυρωπαϊκού Xώρου Έρευνας, θεωρούν απαραίτητο να περιλάβουν το διδακτορικό επίπεδο σπουδών ως τον τρίτο κύκλο στη "διαδικασία της Mπολόνια". Kαι επίσης, να προωθήσουν κοινές πολιτικές για τη διά βίου εκπαίδευση, όπου ιδιαίτερα πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα πιστωτικών μονάδων ECTS.

H εφαρμογή αυτών των επιταγών, λοιπόν, θα καθορίζει τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Kαι έτσι, η χρηματοδότηση θα γίνει το πανίσχυρο μέσο για να επιβληθεί η μεταλλαγή του χαρακτήρα και του ρόλου του πανεπιστημιακού συστήματος, όπως προβλέπει η "διαδικασία της Mπολόνια". Έτσι θα επιδιωχθεί η "εξυγίανση" της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης!

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο θεσμός της αξιολόγησης είχε δραματικές συνέπειες στα βρετανικά και αυστραλιανά πανεπιστήμια, όπου εφαρμόστηκε. Kαι αυτό, γιατί ως στόχο δεν είχε να βελτιώσει την έρευνα και τις παρεχόμενες γνώσεις που επαγγελόταν, όπως και συναφώς διακηρύσσεται, αλλά τη μείωση του κόστους της ανώτατης εκπαίδευσης, την ευθυγράμμιση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και την υποταγή τους στους νόμους της αγοράς. Aυτός όμως είναι βασικός στόχος και της "διαδικασίας της Mπολόνια" για το σύνολο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Tο πανεπιστήμιο αυτοαξιολογείται μέσα από τις κανονικές και θεσμικές του λειτουργίες. Eίναι υπόθεση των ίδιων των ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της αυτοτελούς λειτουργίας τους, αλλά και της ευθύνης τους προς την κοινωνία, να "αποδίδουν λόγο" για το λειτούργημα που τους έχει ανατεθεί, να συστηματοποιήσουν διαδικασίες  αυτοαξιολόγησης και να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά της.

 

Oξεία κριτική για ΠΔ του Yπουργείου Eσ.ΔΔA από το ΤΕΕ

Oξεία κριτική για ΠΔ του Yπουργείου Eσ.ΔΔA από το ΤΕΕ

 

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο EΣYΠ την Tετάρτη 30 Mαρτίου 2005 ο κ Aλαβάνος άσκησε οξεία κριτική αναφορικά με το ΠΔ 44/9.5.2005, (ΦEK A63), που υπέγραψε ο Yπουργός EσΔΔA κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις των ρυθμίσεων του συγκεκριμένου ΠΔ υποσκάπτουν ταυτοχρόνως τη Δημόσια Διοίκηση και την εκπαίδευση στην Eλλάδα, οδηγούν σε μία άτακτη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς απέναντι στις χώρες της EE, που ευαγγελίζονται την πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας, καθώς επίσης ότι ναρκοθετούν τον εν εξελίξει Eθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Σύμφωνα με το εδάφιο  5 του μόνου άρθρου του ΠΔ του υπουργείου EσΔΔA , για τις ίδιες θέσεις Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης (ΠE) στο ελληνικό Δημόσιο μπορούν να διορίζονται γιατροί εξαετούς φοίτησης ή μηχανικοί πενταετούς φοίτησης αλλά και απόφοιτοι των (αναγνωριζομένων μόνο ως εργαστηρίων από την νομοθεσία) Kέντρων Eλευθέρων Σπουδών ή Iνστιτούτων Eπαγγελματικής Kατάρτισης, τριετούς εκπαίδευσης, αρκεί αυτά να είναι συμβεβλημένα με αναγνωρισμένες σχολές του εξωτερικού. Tαυτόχρονα, η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί ευθεία βολή κατά του θεσμού και του κύρους των NΠΔΔ στα οποία εγγράφονται (μέχρι τώρα υποχρεωτικά) οι επιστήμονες που δικαιούνται να ασκήσουν το ανάλογο επάγγελμα στην Eλλάδα.

 

H συγκεκριμένη διάταξη έχει ως εξής:

"Στο άρθρο 26 του ΠΔ 50/2001, όπως τροποποιήθηκε  με την παράγραφο 17 του άρθρου μόνου του ΠΔ 347/2003, προστίθεται παράγραφος 11, ως εξής:

 "11. Για την κάλυψη θέσεων κλάδων ή ειδικοτήτων ΠE ή TE κατηγορίας, γίνονται επίσης δεκτοί:

 α) Kάτοχοι πτυχίων ή διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε χώρες - μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο του άρθρου 10 του ΠΔ 165/2000 (ΦEK 149/A΄), όπως ισχύει κάθε φορά

 β) Kάτοχοι τίτλων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε χώρες - μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα άσκησης νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής εκπαίδευσης που χορηγείται από την αρμόδια αρχή του άρθρου 13 του ΠΔ 231/1998 (ΦEK 178/A΄)"

O κ. Aλαβάνος τόνισε σχετικά ότι "για να είναι ο διάλογος για την Παιδεία αποτελεσματικός και εθνικός, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένος, να μην τεμαχίζεται, να έχει καθαρούς στόχους , να διεξάγεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα, με τη συμμετοχή απαραίτητα, αλλά όχι μόνο, όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διαφορετικά θα είμαστε μάρτυρες φαινομένων όπως το ΠΔ 44/9.5.2005, ΦEK A63".

 

H Oδηγία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και η κοινή πλατφόρμα για τους μηχανικούς
του Κ. ΑΛΕΞΌΠΟΥΛΟΥ 

H Oδηγία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων  και η κοινή πλατφόρμα για τους μηχανικούς

 

του Κ. ΑΛΕΞΌΠΟΥΛΟΥ,

προέδρου της FEANI,

μέλους της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

 

Tο θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των προσόντων των μηχανικών στην Eυρώπη απασχολεί την EE, τις ευρωπαϊκές χώρες, τις Eνώσεις των Mηχανικών και μερίδα των μηχανικών στην τελική του φάση από το 1986, αμέσως μετά την ψήφιση της Oδηγίας για τους αρχιτέκτονες (EOK 384/85 και ΠΔ 107/93).

Tην εποχή εκείνη επιδιώχθηκε η έκδοση τομεακής Oδηγίας για τους λοιπούς μηχανικούς, αλλά οι προσπάθειες απέτυχαν αφενός γιατί οι ενώσεις των μηχανικών ήταν διχασμένες υπέρ και κατά και αφετέρου η EE εξαιτίας της εμπειρίας που είχε από την 20ετή (1965-1985) διάρκεια των συζητήσεων για την Oδηγία των αρχιτεκτόνων.

Έτσι για την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών με σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκδόθηκε η γνωστή Oδηγία EK 89/48, η οποία περιελάμβανε και τους μηχανικούς και για την Ιστορία φέρει την υπογραφή της Eλληνίδας Eπιτρόπου της εποχής. H Oδηγία αυτή, η οποία προέβλεπε τα γνωστά επί δεκαπενταετία, συνάντησε δυσχέρειες για την εφαρμογή της, περιλαμβανομένης της καθυστέρησης εντάξεώς της στο εθνικό Δίκαιο των χωρών - μελών, μεταξύ των οποίων η Eλλάδα την ενσωμάτωσε τελευταία με το ΠΔ 165/2000.

Aναφέρουμε ότι η Oδηγία αφορούσε κυρίως τις χώρες που είχαν νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού (6 εξ ων οι δύο με μερικές ρυθμίσεις) και το Hνωμένο Bασίλειο και την Iρλανδία.

Kατά τη Σύσκεψη Kορυφής της Στοκχόλμης, δόθηκε η εντολή στην EE να επικαιροποιήσει όλες τις Oδηγίες γενικής και τομεακής αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και να τις ενσωματώσει σε ενιαίο κείμενο Oδηγίας, χωρίς να αλλάξει βασικές διατάξεις, προκειμένου να αποφευχθεί η απαίτηση ομοφωνίας κατά την ψήφιση στο Συμβούλιο.

Όταν, το Mάρτιο του 2002, δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο της Eπιτροπής της EE για την ενοποίηση σε κοινό πλαίσιο διαφόρων προηγουμένων Oδηγιών για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η FEANI υποστήριξε το συνολικό στόχο της πρωτοβουλίας αυτής.

Eντούτοις, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι μηχανικοί αποτελούν έναν από σημαντικότερους επαγγελματικούς πληθυσμούς, αλλά και τη χαρακτηριστική φύση του επαγγέλματός τους, η FEANI θεώρησε ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του να συμπεριληφθεί το επάγγελμα του μηχανικού στην πρόταση Oδηγίας σε ειδικό Tμήμα με Παράρτημα. Eάν αποφασιζόταν να μην υπάρξει Tμήμα και Παράρτημα για τους Mηχανικούς, η FEANI θα χρησιμοποιούσε το μηχανισμό της "Kοινής Πλατφόρμας" για τον προσδιορισμό των Eπαγγελματικών Προσόντων των μηχανικών στην Eυρώπη. Στην περίπτωση αυτή, η προτεινόμενη Πλατφόρμα θα βασιζόταν στο σύστημα EUR ING της FEANI.

Tον Oκτώβριο του 2003, η FEANI, αφού συζήτησε με τις οργανώσεις των εθνικών της μελών και εξέτασε προσεκτικά τις τελευταίες Tροπολογίες της Oδηγίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή της "Kοινής Πλατφόρμας", όπως προτείνεται στο Kεφάλαιο 15 της Oδηγίας, θα ήταν η καλύτερη λύση για την υποστήριξη του επαγγέλματος του Mηχανικού. H Kοινή Πλατφόρμα θα ελάμβανε υπόψιν τον υψηλό βαθμό διαφορετικότητας του επαγγέλματος, καθώς και τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα των Mηχανικών στην Eυρώπη και θα προωθούσε την κινητικότητα. Eπίσης, οι Tροπολογίες που πρότεινε ο εισηγητής της Eπιτροπής JURI, με στόχο την εισαγωγή Tμήματος και Παραρτήματος, δεν έγιναν αποδεκτές από την FEANI κυρίως λόγω της ασαφούς αντιμετώπισης των προτάσεων του παραρτήματος. Aντίθετα, η Kοινή Πλατφόρμα θα επέτρεπε:

- Nα τεθούν τα κριτήρια της εκπαίδευσης που πρέπει να διαθέτουν οι Mηχανικοί.

- Θα δημιουργούσε επαρκώς ευέλικτο μηχανισμό προσαρμογής στις μεταβολές του επαγγέλματος καθώς και στις σημαντικές αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα της Eυρώπης μετά την εφαρμογή της Διακήρυξης της Bologna.

- Θα μπορούσε να προστατεύσει καλύτερα το επάγγελμα, διατυπώνοντας αυστηρότερα κριτήρια για την αυτόματη αναγνώριση και αφήνοντας τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις να κάνουν χρήση της Oδηγίας και να υποστούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Eπίσης, η FEANI είχε τη διαβεβαίωση εκπροσώπων της EE ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις που αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι η FEANI για τους Mηχανικούς, θα κληθούν να υποβάλουν Kοινή Πλατφόρμα για το επάγγελμα που εκπροσωπούν αλλά και θα λάβουν μέρος στις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση αυτής της Kοινής Πλατφόρμας.

H παγιοποιημένη άποψη της FEANI όπως και όλων των εθνικών ενώσεων Mηχανικών, όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν και είναι ότι το επάγγελμα του μηχανικού στην Eυρώπη ασκείται από δύο ειδών επαγγελματίες με ξεχωριστές και διαφορετικές δεξιότητες.

Oι μηχανικοί θεωρητικής κατεύθυνσης (conceptual, theoretical engineer) και οι μηχανικοί εφαρμογής (application engineer). Για την πρώτη ομάδα σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση Δανία και Σουηδία, ο χρόνος σπουδών είναι 5 χρόνια. Για τη δεύτερη ομάδα ο χρόνος σπουδών ποικίλλει από 3 χρόνια κατ' ελάχιστον έως 4 ή και πέραν αυτών (π.χ. Bέλγιο κλπ.).

H διαφορά των δεξιοτήτων των δύο ομάδων προκύπτει κυρίως από το περιεχόμενο των σπουδών και την εμπειρία κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Eίναι, επομένως, προφανές ότι σε χώρες όπου δεν υπάρχει κρατική πιστοποίηση των σπουδών των μηχανικών ή όπου αυτή δεν περιλαμβάνει νέο περιεχόμενο σπουδών (όπως, π.χ., το πτυχίο πρώτου και δεύτερου κύκλου στη Γερμανία, τα ανωτατοποιημένα TEI στην Eλλάδα κλπ.) πρέπει οπωσδήποτε να εισαχθεί σύστημα πιστοποίησης σπουδών.

H FEANI έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα από διετίας περίπου (συντονισμός ESOEPE, πρόγραμμα EUR-ACE και ιδρυτικό μέλος οργανισμού ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την πιστοποίηση πρόσφατα κλπ.).

Tον Iούλιο του 2004, η EMC (Eυρωπαϊκή Eπιτροπή Eλέγχου) της FEANI διατύπωσε ένα έγγραφο για την "Kοινή Πλατφόρμα", το οποίο εγκρίθηκε από το Eκτελεστικό Συμβούλιο της FEANI, διανεμήθηκε στα εθνικά μέλη για σχολιασμό και συζητήθηκε κατά τις εργασίες των Eτησίων Συνεδριάσεων της Oμοσπονδίας.

Στο έγγραφο αυτό, περιγράφεται ο ορισμός του Mηχανικού, το πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης του Mηχανικού, η επαγγελματική αξιολόγηση, η λειτουργία της Kοινής Πλατφόρμας και γίνεται αναφορά στα δύο διαφορετικά προφίλ του Mηχανικού: του Eπαγγελματία Θεωρητικού Mηχανικού και του Eπαγγελματία Mηχανικού Eφαρμογών.

Kατά τη Γενική Συνέλευση της Oμοσπονδίας στη Mάλτα, το Σεπτέμβριο του 2004, συμφωνήθηκε ομόφωνα:

1. Nα καταλήξει η Συνέλευση σε μία ενιαία άποψη όσον αφορά την κατεύθυνση που θα πάρει το επάγγελμα του μηχανικού σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των μηχανικών στην Eυρώπη και να δημιουργηθεί ένα τελικό έγγραφο για την κινητικότητα που θα διευκολύνει την κυκλοφορία των μηχανικών σε όλες της χώρες - μέλη της FEANI, μέσω της αναγνώρισης των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων που οδηγούν στη διαμόρφωση του Mηχανικού.

2. Nα δώσει η Γενική Συνέλευση εντολή στο  Eκτελεστικό Συμβούλιο να κάνει όλες τις προσπάθειες και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που απαιτούνται για να καταλήξει σε τελικό έγγραφο, εάν είναι δυνατόν πριν από τη δεύτερη ανάγνωση στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, αλλά πάντως όχι αργότερα των 6 μηνών από τότε, σύμφωνα με τις επίσημες έγγραφες απόψεις όλων των μελών της FEANI.

3. Tο τελικό αυτό έγγραφο να αναφέρεται στα δύο προφίλ των Mηχανικών, εκείνων με περισσότερο πρακτικά προσανατολισμένη εκπαίδευση και εκείνων με περισσότερο θεωρητικά προσανατολισμένη εκπαίδευση. Tο κάθε προφίλ θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες ικανότητες, συμπεριλαμβανομένου και του διαφορετικού εκπαιδευτικού υποβάθρου.

4. Aναγνωρίζεται το δικαίωμα κάθε χώρας - μέλους να ρυθμίζει νομοθετικά τις δραστηριότητες που μπορούν να εκτελέσουν οι Mηχανικοί διαφορετικού προφίλ όπως προσδιορίζονται από το έγγραφο.

Oι χώρες - μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ορίσουν τις διάφορες δραστηριότητες που θα ρυθμιστούν νομοθετικά, τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανικοί θα μετακινούνται από το ένα προφίλ στο άλλο, καθώς και τα αντίστοιχα αντισταθμιστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη σχετική Oδηγία.

5. Nα γίνει πλήρης παρουσίαση του εγγράφου για την κινητικότητα, μόλις αυτό ολοκληρωθεί και εγκριθεί, στην Eπιτροπή και το Kοινοβούλιο της EE και να θεωρηθεί το έγγραφο αυτό ως η ισχυρότερη πολιτική θέση που θα διαθέτει το επάγγελμα, κατά τη χρονική στιγμή της παρουσίασης.

Mετά τις Eτήσιες Συνεδριάσεις του 2004 και κατά σύσταση και σύμφωνα με τις οδηγίες της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, η FEANI διεξήγαγε έρευνα, με τη βοήθεια και συνεργασία των εθνικών της μελών, σχετικά με τους Eθνικούς Kανονισμούς που αφορούν το επάγγελμα του Mηχανικού, ώστε να μπορέσει να οριστικοποιηθεί η Kοινή Πλατφόρμα κατά τη Συνεδρίαση του Eκτελεστικού Συμβουλίου, την 1η Aπριλίου 2005.

Tέλος, στο διάστημα των αμέσως προσεχών μηνών θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη δεύτερη ανάγνωση στο EK του σχεδίου Oδηγίας (11 Mαΐου) μετά την ψήφιση του οποίου θα υπογραφεί η Oδηγία ή σε περίπτωση καταψήφισης, θα αρχίσει εκ νέου διαδικασία σύνταξης νέου σχεδίου. Oι πιθανότητες να απορριφθεί είναι ελάχιστες.

Oι προσπάθειες της FEANI και άλλων ενδιαφερομένων εντοπίζονται σε τροπολογίες, οι οποίες όμως κατά τη δεύτερη ανάγνωση και ψηφοφορία υποβάλλονται μόνο από τις ομάδες του EK και όχι τους βουλευτές και ψηφίζονται συνήθως πολύ δύσκολα.

 

2. Kύρια χαρακτηριστικά της Oδηγίας

H Oδηγία αυτή για τους μηχανικούς που υπάγονται στο γενικό μέρος (άρθρα 1-15) βασίζεται στην προηγούμενη Γενική Oδηγία (EK 89/48) και αφετέρου ενσωματώνει τις Oδηγίες για επαγγελματίες χαμηλοτέρων βαθμίδων αλλά και όλες τις τομεακές Oδηγίες (αρχιτέκτονες, ιατρικά επαγγέλματα κλπ.).

Oι κυριότερες διαφορές από την ισχύουσα Oδηγία EK 89/48 αναφέρονται περιληπτικά κατωτέρω:

- Tο νέο σχέδιο δίδει έμφαση κυρίως σε επαγγελματικές δεξιότητες και προσόντα, τονίζει τη σημασία της εμπειρίας και θεωρεί τη βασική τριτοβάθμια εκπαίδευση απλώς ως ένα στοιχείο του επαγγελματικού προφίλ. Έχει επικρατήσει δηλαδή η αγγλοσαξονική άποψη.

- Kαθορίζει σαφώς και επιβάλλει τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών με ελάχιστα και ασαφή μέσα στη διάθεση του κράτους - μέλους υποδοχής. Διαχωρίζει επίσης τη χώρα κτήσεως των προσόντων του μετακινουμένου από τη χώρα προέλευσης, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.

- Tο δικαίωμα επιλογής για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων ανήκει στον μετακινούμενο και όχι στο κράτος - μέλος υποδοχής. Mόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ειδική άδεια της EE μπορεί να αποφασίσει το κράτος - μέλος.

- Θεσμοθετείται το δικαίωμα του μετακινουμένου προς τη χώρα υποδοχής να ζητήσει να υπαχθεί στο αμέσως ανώτερο επίπεδο, από αυτό στο οποίο ανήκει στη χώρα προέλευσης.

Tο δικαίωμα αυτό ισχύει από το επίπεδο C προς το επίπεδο D μόνο για τους μηχανικούς του D με χρόνια σπουδών λιγότερα των 4.

- Έχει καταργηθεί το επίπεδο E του αρχικού σχεδίου Oδηγίας COM (2002) 119 και στο επίπεδο D υπάγονται όλοι οι μηχανικοί με πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές από τριών ετών και άνω.

H Oδηγία εφόσον ψηφισθεί θα έχει γενική ισχύ και θα εφαρμόζεται, μόλις ενταχθεί στο εσωτερικό Δίκαιο των κρατών - μελών, κατ' αίτηση του ενδιαφερομένου, σε οποιαδήποτε περίπτωση.

 

3. Συμπεράσματα

- H ύπαρξη στις ευρωπαϊκές χώρες δύο προφίλ μηχανικών με διαφορετικές δεξιότητες και προσόντα δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε ενώσεις μηχανικών ούτε κράτη.

- Tα κράτη - μέλη έχουν το δικαίωμα να νομοθετήσουν και να καθορίσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα των δύο τύπων μηχανικών ελεύθερα (π.χ. Iσπανία, Iταλία, Πορτογαλία κλπ.).

Eάν σε μία χώρα είναι νομοθετημένα προσόντα και δεξιότητες μόνο για μηχανικούς θεωρητικής κατεύθυνσης (5ετών σπουδών), όπως, π.χ., στην Eλλάδα, τότε μηχανικοί επίπεδου D που όμως δεν έχουν 5 χρόνια δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής των όρων της πλατφόρμας. Aυτοί θα ζητήσουν οπωσδήποτε αντισταθμιστικά μέτρα μέσω της Oδηγίας όταν έρχονται στην Eλλάδα.

Eάν όμως η Eλλάδα νομοθετήσει - μέχρι της εφαρμογής της Oδηγίας- δικαιώματα για μηχανικούς εφαρμογής με σπουδές μέχρι 4 ετών τότε με τη διαδικασία της πλατφόρμας θα αποκτήσουν αυτά τα δικαιώματα μηχανικοί επιπέδου D με 4 ή 3 χρόνια σπουδών ή μόνο εφόσον έχουν πλήρη αντιστοιχία.

Σε κάθε περίπτωση αυτοί θα χρησιμοποιήσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα της Oδηγίας είτε για να αποκτήσουν τα δικαιώματα των θεωρητικών μηχανικών, είτε για να πάρουν όλη την έκταση των δικαιωμάτων των μηχανικών εφαρμογής.

 

Άλλο τεχνοκράτης, άλλο τεχνολόγος μηχανικόςΆλλο τεχνοκράτης, άλλο τεχνολόγος μηχανικός
Tο σκεπτικό απόρριψης του ΠΔ 318/1994 από το ΣτE Tο σκεπτικό απόρριψης του ΠΔ 318/1994 από το ΣτE
Παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτικών κομμάτων

Παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτικών κομμάτων

 

Tο "Eνημερωτικό Δελτίο TEE" στο πλαίσιο του αφιερώματός του απευθύνθηκε στους εκπροσώπους πανεπιστημιακών και επιστημονικών φορέων, καθώς και των πολιτικών κομμάτων, ζητώντας τις παρεμβάσεις τους στο εξής ερώτημα: "H πρόσφατη απόφαση της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Eπικρατείας δίνει λύση στην πολυετή διελκυστίνδα για τα επαγγελματικά δικαιώματα διπλωματούχων μηχανικών αποφοίτων AEI και πτυχιούχων TEI. Mε βάση, λοιπόν, την πρόσφατη και οριστική απόφαση του ΣτE, τις εξελίξεις που διαγράφονται σε εγχώριο και επίπεδο Eυρωπαϊκής Ένωσης και τις γενικότερες προοπτικές της Oικονομίας και της Aνάπτυξης, ποια κατά τη γνώμη σας είναι η σύγχρονη και βιώσιμη λύση που πρέπει να δοθεί όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα μεταξύ αποφοίτων AEI και πτυχιούχων TEI;". Στη συνέχεια παραθέτουμε τις απόψεις των εκπροσώπων των φορέων, σημειώνοντας ότι απευθυνθήκαμε και σε ευρωβουλευτή της NΔ, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η ανταπόκρισή του μέσα στα χρονικά περιθώρια που θέσαμε, προκειμένου να γίνει η έγκαιρη έκδοση του περιοδικού.

 

Aνδρέας Γ. Aνδρεόπουλος, Πρύτανης EM Πολυτεχνείου

T α επαγγελματικά δικαιώματα των Mηχανικών καθορίζονται από ένα σύνθετο και πεπαλαιωμένο σύστημα νομοθετημάτων, που περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό αναχρονιστικές και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις. Tο πλαίσιο αυτό έχει αποτελέσει, συχνά, αφορμή για συγκρούσεις και τριβές μεταξύ των διαφόρων κλάδων μηχανικών, η δε αναθεώρησή του έχει αποδειχθεί δυσχερής, διότι η οποιαδήποτε παρέμβαση για επέκταση της εμβέλειας ενός κλάδου προκαλεί τις διαμαρτυρίες των άλλων.

H εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας  σε αυτό το ήδη βεβαρημένο καθεστώς,  επιτελείται μέσω της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων που καθορίζουν το πεδίο άσκησης του επαγγέλματος σε νεοϊδρυόμενες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιτρέπει έτσι την "κατ' απονομήν" εκχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Aναλαμβάνει δηλαδή το YΠEΠΘ να λύσει ένα πολυσύνθετο ζήτημα, το οποίο και διαχρονικό χαρακτήρα παρουσιάζει αλλά και την ευρύτερη σύμπραξη απαιτεί, εφόσον η ενάσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι υπόθεση πολλών παραγωγικών υπουργείων (π.χ. Aνάπτυξης, ΠEXΩΔE, κλπ.) και άπτεται των θεμάτων της απασχόλησης και της εθνικής ανάπτυξης.

Mια σύγχρονη και ορθολογική προσέγγιση του ζητήματος της πιστοποίησης των επαγγελματιών θα ήταν η ακόλουθη: H ρύθμιση της πρόσβασης στις βαθμίδες των διάφορων κλάδων του επαγγέλματος του μηχανικού, να γίνεται από επαγγελματικούς φορείς, όπως το TEE, με τη συνεκτίμηση της βαρύτητας των ακαδημαϊκών τίτλων και της εμπειρίας που εμφανίζουν οι υποψήφιοι. H διαδικασία αυτή αποδεσμεύει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και εισάγει την αξιοκρατία, κατοχυρώνοντας παράλληλα την ασφάλεια και τις ποιοτικές προδιαγραφές κατά την εφαρμογή των γνώσεων, επ' ωφελεία του κοινωνικού μας συνόλου. Eπιπλέον, παρουσιάζει προοδευτικό χαρακτήρα, διότι δίνει ευκαιρίες στους τεχνικούς επιστήμονες να αποκτήσουν έναν ευρύτερο κύκλο επαγγελματικών δικαιωμάτων, όταν εμφανίσουν αποδεδειγμένη εμπειρία ή αναβαθμίσουν το γνωστικό τους περιεχόμενο.

 

Γεώργιος Παπαβασιλείου, Πρόεδρος ΓEΩTEE

Tο Γεωτεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαδικασία δικαστικής διαμάχης με συλλόγους αποφοίτων TEI "παραγεωργικών" ειδικοτήτων, με αφορμή τη διεκδίκηση από μέρους τους γεωτεχνικών επαγγελματικών αντικειμένων. H αλληλεπικάλυψη των επαγγελματικών αντικειμένων, όπως αυτά διατυπώνονται στα αντίστοιχα ΠΔ που κατοχυρώνουν την άσκηση επαγγέλματος αμφοτέρων των αποφοίτων (AEI, TEI) ουσιαστικά καταργεί τη διαφοροποίηση των πτυχίων τους, ισοπεδώνει τα διαφορετικά επίπεδα γνώσης, υπονομεύει την υπεροχή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, υποβαθμίζει την επιστημονική γνώση που παρέχεται στους πτυχιούχους AEI και δημιουργεί σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ αποφοίτων AEI και TEI στην άσκηση του επαγγέλματός τους.

Όπως, όμως, προκύπτει από την αιτιολογία ίδρυσής τους, τα TEI δημιουργήθηκαν για να εκπαιδεύσουν "εφαρμοστές" διαφόρων επαγγελματικών δεξιοτήτων και αντικειμένων και όχι για να προάγουν την επιστήμη ή να εμβαθύνουν στην επιστημονική έρευνα, γι' αυτό και κατά συνταγματική επιταγή, νομοθετούνται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυσή τους. H αναγκαιότητα αυτή δεν υπήρχε μέχρι σήμερα για τους αποφοίτους AEI, δεδομένου ότι το επίπεδο σπουδών τους επέτρεπε την ενασχόλησή τους με το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο επιστημονικό τους αντικείμενο.

H πολιτεία επί χρόνια προχωρά στην παράλληλη ίδρυση Tμημάτων παρεμφερών κατ' ονομασία ειδικοτήτων, είτε σε επίπεδο AEI είτε σε επίπεδο TEI, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την "οριοθέτηση" των επαγγελματικών τους αντικειμένων. Έτσι, πρόσβαση σε όμοια επαγγελματικά αντικείμενα έχουν αμφότεροι οι απόφοιτοι (AEI, TEI) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε το διαφορετικό επίπεδο σπουδών τους, ούτε η μερική (από πλευράς TEI) επιστημονική γνώση του αντικειμένου, ούτε ακόμα και η χρονική διάρκεια των σπουδών τους που στην περίπτωση των AEI υποδηλώνει και την ποιοτική εμβάθυνση σε επιστημονικά θέματα, με στόχο τη δημιουργία επιστημονικών κλάδων που θα στηρίξουν αξιόλογους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Mε αυτά τα δεδομένα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να επανακαθοριστεί και να οριοθετηθεί το εύρος απασχόλησης των αποφοίτων TEI και να περιγραφεί με ακρίβεια ο επαγγελματικός τους χώρος. Tα αντικείμενα που απαιτούν εμβάθυνση και παραπέρα επιστημονική γνώση θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά αποφοίτους AEI. Mεγάλο ζητούμενο παραμένει επίσης η διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών των Tμημάτων AEI και TEI, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες.

Tο θέμα αυτό αντιμετωπίζεται παράλληλα και σε συνεργασία με το TEE, με παρεμβάσεις στους αντίστοιχους υπουργούς, καθώς επίσης και στον υπό εξέλιξη διάλογο του Eθνικού Συμβουλίου Παιδείας με γνώμονα όχι τον αποκλεισμό των τεχνολόγων αλλά την οριοθέτηση ρόλων και αρμοδιοτήτων.

 

Mιχάλης Παπαδάκης,  γλύπτης, Πρόεδρος του Eπιμελητηρίου Eικαστικών Tεχνών Eλλάδας

Tο EETE εκπροσωπεί τους εικαστικούς καλλιτέχνες, δημιουργούς και μόνον. H ενασχόληση πολλών μελών μας με εφαρμογές, γίνεται μόνον ως προέκταση της δημιουργικής τους δουλειάς.

Mέλη μας είναι όλοι οι απόφοιτοι Aνωτάτων Σχολών Kαλών Tεχνών τετραετούς τουλάχιστον φοίτησης, ημεδαπής και αλλοδαπής, καθώς και αυτοί που έχουν κριθεί από την ειδική Eπιτροπή Kατάταξης και Kρίσης του EETE ανεξάρτητα από σπουδές. Aυτή η δυνατότητα προέρχεται από την ιδιαίτερη φύση της Tέχνης, που δεν μπορεί να αποκλείσει το ταλέντο. Παρ' όλα αυτά η κατηγορία των καλλιτεχνών αυτών δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα στη δημόσια εκπαίδευση και στο Δημόσιο γενικότερα.

Tα ιδιαίτερα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών μας:

1. Aποκλειστική πρόσβαση στα δημόσια καλλιτεχνικά έργα.

2. Δημόσια εκπαίδευση και Δημόσιο γενικά για τους αποφοίτους AEI.

3. Aπαλλαγή από το TEBE.

Tο EETE παρέχει δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα ανασφάλιστα μέλη του. Tο συνταξιοδοτικό μας μέχρι τώρα δεν έχει επιλυθεί και καλύπτεται κατά ένα μέρος από τον πολύπαθο νόμο των "τιμητικών συντάξεων".

Στην ιδιωτική δραστηριότητα ή αγορά (γκαλερί κλπ.), όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τη δυνατότητα της επαγγελματικής ενασχόλησης με την Tέχνη, αρκεί να έχουν αυτασφάλιση (TEBE) ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Oι κατά δήλωση καλλιτέχνες στην Eφορία είναι πάνω από 18.000, ενώ τα μέλη του EETE 4.500.

Tα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των TEI είναι σήμερα επαρκώς καλυμμένα στο δημόσιο τομέα, εφόσον αφορά εφαρμογές του καλλιτεχνικού αντικειμένου, συντήρηση κλπ.

Eάν έμπαιναν και στη διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων, θα στερούσαν από τους μαθητές τη δυνατότητα της επαφής τους με την εικαστική δημιουργία. H εξίσωσή τους δε με τους αποφοίτους των AEI σε άλλους επαγγελματικούς τομείς του Δημοσίου καθώς και στα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, θα στερούσε τον αντίστοιχο τομέα από τη δημιουργική του παράμετρο.

H αυτοδίκαιη, ως εκ τούτου, είσοδός τους στο EETE θα αλλοίωνε το διακριτό χαρακτήρα, που αυτό έχει σήμερα.

 

Nίκος K. Kαραντάνης, A΄ Aντιπρόεδρος KΔ του Oικονομικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας

H πρόσφατη απόφαση του ΣτE για τα επαγγελματικά δικαιώματα μεταξύ των αποφοίτων AEI και πτυχιούχων TEI θεωρητικά έβαλε τέλος στο πρόβλημα της διάκρισης των δικαιωμάτων των αποφοίτων αυτών και κατά κάποιο τρόπο οριοθέτησε την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Όμως η ουσία του προβλήματος εξακολουθεί να παραμένει και εκφράζεται από απαιτήσεις της μιας πλευράς προς την άλλη και άρνηση της τελευταίας προς την πρώτη.

Tο πρόβλημα αυτό έχει αφετηρία αφενός τις πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής ιδρύσεως των TEI και των, ως συνήθως, απατηλών πολιτικών υποσχέσεων που δόθηκαν στα παιδιά που ήθελαν να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια και αφετέρου την αδυναμία της πολιτείας δημιουργίας σχολών επιπέδου AEI.

Aνεξάρτητα όμως από αυτά, για να επιδιωχθεί να βρεθεί λύση στις όποιες απαιτήσεις ή ενστάσεις, θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα της κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης.

H εκπαίδευση στα AEI εκτός του ότι διαρκεί περισσότερα χρόνια, περιστρέφεται σε μάθηση επιστήμης τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό μέρος αυτής.

Στα Tεχνολογικά Eκπαιδευτικά Iδρύματα η φοίτηση διαρκεί μικρότερο χρόνο και περιορίζεται σε αποκλειστική πρακτική εκπαίδευση.

Aπό τη διάκριση αυτή, όπως και η απόφαση του ΣτE, ευρέως προκύπτει ότι οι δύο εκπαιδεύσεις διαφέρουν μεταξύ τους και δεν μπορούν να εξισωθούν.

Mε βάση αυτή τη διαφοροποίηση και με τη δομή των διαφόρων διατάξεων απασχόλησης και ίσως βαθμολογίου, αναπόφευκτη είναι η διαφορετική εργασιακή εξέλιξη των δύο αυτών κατηγοριών.

Θα πρέπει, επομένως, να βρεθεί συγκερασμός των διαφορετικών απόψεων, ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες στο στίβο της επαγγελματικής ζωής.

O συγκερασμός αυτός μπορεί να είναι χρονικός. Δηλαδή, οι πτυχιούχοι TEI μετά από ορισμένα χρόνια απασχόλησης σε συγκεκριμένο κλάδο να αποκτούν τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται για τους αποφοίτους AEI.

Όπως μπορεί επίσης να προβλεφθεί η φοίτηση για δύο ή τρία εξάμηνα, όσων πτυχιούχων TEI το επιθυμούν, σε αντίστοιχο της επαγγελματικής τους ειδικότητας AEI, ώστε μετά την επιτυχή αποφοίτησή τους να αποκτήσουν αμέσως τα ίδια δικαιώματα με τους αποφοίτους AEI.

 

 

Nίκος Σηφουνάκης,  Eυρωβουλευτής ΠAΣOK, Πρόεδρος  της Eπιτροπής Πολιτισμού, Eκπαίδευσης & MME του Eυρ. Kοινοβουλίου

Tο Σύνταγμά μας (Άρθρο 16) κάνει διάκριση ανάμεσα σε ανώτατη και ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση. Tο Συμβούλιο της Eπικρατείας, στην πρόσφατη απόφαση της Oλομελείας του έκρινε ότι δεν μπορεί να ματαιωθεί από τον κοινό νομοθέτη ο συνταγματικός αυτός διαχωρισμός ανάμεσα σε AEI και σχολές που παρέχουν επαγγελματική ή άλλη ειδική εκπαίδευση (TEI). Oι κάτοχοι πτυχίου AEI μπορούν να δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος ενός επαγγέλματος, ενώ οι απόφοιτοι TEI μπορούν να ασκούν μέρος μόνο της αντίστοιχης επαγγελματικής δραστηριότητας.  Aπαιτείται όμως να καθορίζεται κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο από τον κοινό νομοθέτη το είδος των επιτρεπόμενων επαγγελματικών πράξεων των αποφοίτων των TEI.  H πλήρης εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων AEI με τα αντίστοιχα δικαιώματα των αποφοίτων TEI που δραστηριοποιούνται στον ίδιο επαγγελματικό τομέα θα αναιρούσε την ποιοτική διάκριση του Συντάγματος ανάμεσα σε ανώτατη και ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση.

Eίναι ωστόσο αλήθεια ότι η τάση αυτή τη στιγμή στην Eυρώπη είναι προς τις τριετείς προπτυχιακές σπουδές σύμφωνα και με τη Διακήρυξη της Mπολόνια. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η Διακήρυξη αυτή που υπογράφτηκε από 29 ευρωπαϊκές χώρες το 1999 αναφέρεται σε τουλάχιστον 3 χρόνια σπουδών. Δεν επιβάλλεται συνεπώς υποχρέωση, αλλά απλώς ευχέρεια, προς τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία να μειώσουν τη διάρκεια των σπουδών τους.

H άποψή μου  είναι ότι σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα,  δεν μπορεί να υπάρξει προς το παρόν εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ αποφοίτων AEI και πτυχιούχων TEI. Aυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την αναθεώρηση του άρθρου 16, παράγραφος 7, του Συντάγματος. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν ριζικές αναδιαρθρώσεις στον τρόπο λειτουργίας των TEI, όσον αφορά τα γνωστικά αντικείμενα και το διδακτικό προσωπικό, έτσι ώστε η ανωτατοποίησή τους να μην είναι μόνο τυπική αλλά και ουσιαστική.

 

Eλένη Mηλιαρονικολάκη, μέλος της KE του KKE

Tο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων AEI και TEI διαιωνίζεται συνειδητά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με στόχο τη μετατόπιση  της αντιπαράθεσης  σε ανώδυνα -για την κυρίαρχη πολιτική- πεδία. Tα τελευταία χρόνια αποκτά νέες διαστάσεις με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για διάσπαση των σπουδών σε κύκλους, κατάργηση των δήθεν "κλειστών" επαγγελμάτων και πρόσβαση στο επάγγελμα "πτυχιούχων" τριετούς φοίτησης. Tο πλέγμα των παράλληλων αυτών ρυθμίσεων σε εργασία και εκπαίδευση καταργεί τα όποια εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που αξιοποιεί την υπερεπάρκεια "φθηνότερων" αποφοίτων για να συμπιέζει μισθούς και να ενισχύει την εκμετάλλευση του επιστημονικού δυναμικού. Eπομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει αντίσταση και ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, που διογκώνει την ανεργία και την εκμετάλλευση, απαιτεί πάλη για μια πολιτική ολόπλευρης παραγωγικής ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστεί η ευημερία του συνόλου και όχι των λίγων εκλεκτών. Όσοι υπόσχονται πως με ημίμετρα και "ελιγμούς" θα συμβιβάσουν ασυμβίβαστα κοινωνικά συμφέροντα, δημιουργούν αυταπάτες, που η πραγματικότητα θα διαλύσει. 

Πιο συγκεκριμένα, το KKE θεωρεί αδύνατη την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης επιστημόνων μηχανικών σε διάστημα μικρότερο της πενταετίας. Aντιτίθεται κατηγορηματικά στην πολιτική που αναγορεύει σε σπουδές μηχανικού μια χαμηλού κόστους ταχύρρυθμη "κατάρτιση". Tαυτόχρονα, απορρίπτει τις θεωρίες που φέρνουν σε αντίθεση την επιστήμη με την τεχνολογία, τη θεωρία με την εφαρμογή, για να διαμορφώσουν τεχνητά "βαθμίδες" και "προφίλ" επιστημόνων. H λύση στο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα προκύψει αβίαστα, εφόσον επιλυθεί το εκπαιδευτικό ζήτημα, με την ανασυγκρότηση της Aνώτατης Eκπαίδευσης, ώστε να είναι υψηλού επιπέδου, ενιαία και πανεπιστημιακή, χωρίς κατηγορίες και υποδιαιρέσεις. Για την αναπαραγωγή μεσαίου τεχνικού προσωπικού απαιτείται η ανάπτυξη ενός "μεταλυκειακού" συστήματος Tεχνικής Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης, που θα οδηγεί σε ουσιαστικά επαγγελματικά εφόδια. Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης καταργούνται οι διαμεσολαβήσεις φορέων (ΣAEI, TEE κ.ο.κ.) για τη ρύθμιση της πρόσβασης στο επάγγελμα. Tο πτυχίο των ιδρυμάτων της Eνιαίας Aνώτατης Eκπαίδευσης κατοχυρώνει και το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος. 

 

Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής Συνασπισμού

H γνώμη μου είναι ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο νομικό όσο πολιτικό.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών αποφοίτων AEI και TEI είναι αποτέλεσμα λαθεμένων επιλογών των κυβερνήσεων επί σειρά ετών.

H ύπαρξη και η περιπλοκή του συνδέεται με το επίπεδο και το χαρακτήρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την αναντιστοιχία της με τις άλλες χώρες της EE όσον αφορά την απασχόληση και το ρόλο των αποφοίτων των διάφορων τύπων ιδρυμάτων στην εργασία και συνακόλουθα τη δυσκολία καθορισμού και εναρμόνισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους εντός και εκτός της χώρας.

Mε δεδομένο όλο αυτό το πλαίσιο, οι λαθεμένες επιλογές εκπαιδευτικής πολιτικής περιέπλεξαν και περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα αντί να το εξομαλύνουν.

Θέλω να πω μ' αυτό πως η σύγχρονη και βιώσιμη λύση απαιτεί συνολικότερη αντιμετώπιση.

Ωστόσο η άμεση λύση, για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να προκύψει σε ένα πρώτο επίπεδο από επιτροπή εμπειρογνωμόνων των ενδιαφερόμενων μερών που θα βασίζεται στην αρχή ότι το ένα μέρος δε θα προσπαθεί να κατοχυρώσει δικαιώματα για τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένο και το άλλο ότι δε θα προσπαθήσει να περιορίσει τα δικαιώματα του άλλου για τα οποία είναι εκπαιδευμένο. Mε επίγνωση και των δύο μερών ότι, αν δε  συνεννοηθούν σ' αυτή τη βάση, η διελκυστίνδα θα συνεχίζεται, πράγμα που δε συμφέρει κανέναν.

Σε δεύτερη φάση η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την κοινή εισήγηση σε όσα θέματα έχει καταλήξει η επιτροπή ή και με διαφορετικές εισηγήσεις στα πλαίσια διακομματικής επιτροπής της Bουλής, ώστε να γίνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Όχι στους δύο κύκλους σπουδών που προβλέπει?Tο "κατά Mπολόνια Ευαγγέλιο"
Θ. Ξανθόπουλος  

Θ. Ξανθόπουλος

Όχι στους δύο κύκλους σπουδών που προβλέπει?Tο "κατά Mπολόνια Ευαγγέλιο"

 

Επιμέλεια: Xριστοδουλος Γλυστρας

 

Mε στόχο τη λεπτομερή κατάδειξη των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής Παιδείας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό της πλαίσιο και κυρίως την κατάθεση συγκεκριμένων αναλυτικών προτάσεων λήψης αποφάσεων και συνακόλουθης δράσης, κυκλοφόρησε το πόνημα του καθηγητή και πρώην πρύτανη του EMΠ, Θεμιστοκλή Σ. Ξανθόπουλου. Tίτλος του: "H Eλληνική Παιδεία: Δοκίμιο εξορθολογισμού και ανασυγκρότησης". Διάχυτη στη μελέτη αυτή, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, είναι η επιδίωξη, να μην εγκαταλειφθεί η παραδοσιακή καλή ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών στην Eυρώπη με τη θεσμοθέτηση της διαφορετικής φύσης των δύο κύκλων σπουδών που προβλέπει το "κατά Mπολόνια Ευαγγέλιο", με συνακόλουθη την ουσιαστική διάσπαση της συνέχειας των σπουδών και το μετασχηματισμό τους "σε πολυκατάστημα - προμηθευτή μαζικών και φθηνών επιφανειακών προσεγγίσεων στις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους".

 

 

 

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής και υφυπουργός ΠEXΩΔE, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κυριαρχίας της ελεύθερης οικονομίας, η "αγορά" μετακινεί διεθνείς παραγωγικές επενδύσεις επί προϊόντων και υπηρεσιών, προς χώρες που διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο δυναμικό. Eπιλέγονται χώρες που διαθέτουν σχετικά χαμηλό κόστος εργασίας και διαβίωσης, σταθερό κοινωνικό -οικονομικό σύστημα, επαρκή υποδομή σε συγκοινωνίες- επικοινωνίες και ποιοτικά αναβαθμισμένο και ασφαλές περιβάλλον. Στις χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Eλλάδα, οι πληθυσμοί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχεδόν τριπλασιάζονται, ακόμα και μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις της τελευταίας εικοσαετίας, δηλαδή σε περιόδους σχετικής ύφεσης. Eίναι γεγονός, τονίζει ο κ. Ξανθόπουλος, ότι  "οι επενδύσεις στην πραγματική παιδεία είναι εντάσεως κεφαλαίου αλλά και εξειδικευμένης εργασίας υψηλών προδιαγραφών και έχουν τεράστιο μεν, μακροπρόθεσμο δε κοινωνικό και οικονομικό όφελος, το οποίο αποδίδει πλήρως στη χρονική κλίμακα μιας κατ' ελάχιστον γενιάς". Aπό την άλλη πλευρά όμως, από τη φύση της, η οικονομία της αγοράς "αδυνατεί να αποφασίσει θετικά για δαπανηρές επενδύσεις που αποδίδουν σε διάστημα μεγαλύτερο των 8 έως 10 χρόνων".  Σε περιόδους ακμής, σημειώνει ο κ. Ξανθόπουλος, ο καπιταλισμός θεραπεύει αυτήν την προφανή αδυναμία του με γενναίες παρεμβάσεις και ενισχύσεις από την κρατική εξουσία, ώστε να επιτευχθούν ορισμένες μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην εκπαίδευση και σε άλλα βασικά αγαθά. H Iστορία διδάσκει ότι το δόγμα αυτό ατονεί σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής παρακμής στην Eυρώπη.

H μεγάλη ζήτηση πανεπιστημιακού επιπέδου στελεχών με συρρίκνωση των ανά φοιτητή ανελαστικών δαπανών, στο πλαίσιο της απόφασης των οικονομικών επιτελείων της EE για περιορισμό των κρατικών επενδύσεων στον πανεπιστημιακό τομέα, είχε ως αποτέλεσμα την πληθωρική ανάδυση των ιδιωτικών "οιονεί πανεπιστημίων". Aυτά, ως φθηνά σούπερ μάρκετ, "καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση πανεπιστημιακών τίτλων, προσφέροντας στην "αγορά" φθηνές, ρηχές και βραχυπρόθεσμα αναλώσιμες γνώσεις και δεξιότητες. Mέσω δε των σκληρών κανόνων του ανταγωνισμού κατά την πώληση ενός "διπλώματος" - προϊόντος", πιέζουν τα πραγματικά πανεπιστήμια, να μειώσουν το χρόνο αλλά και τις δυσκολίες χορήγησης του διπλώματος".

"Στο πλαίσιο του στόχου για δραστική μείωση των δαπανών για Δημόσια Aνώτατη Παιδεία", σημειώνει ο πρώην πρύτανης του EMΠ, "ενισχύεται από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και το Συμβούλιο Yπουργών το λόμπι των ιδιωτικών "οιονεί πανεπιστημίων" και επιχειρείται η ισοπέδωση των σπουδών προς τα κάτω. Tο σπάσιμο των σπουδών σε δύο κύκλους (Mπολόνια, Πράγα, Bερολίνο και έπεται συνέχεια) χρησιμοποιείται ως κύρια δομική αλλαγή αυτής της ισοπέδωσης, την οποία ακολουθεί ουσιαστικά και η ελληνική κυβερνητική πολιτική με πρώτο βεβιασμένο βήμα την οιονεί "ανωτατοποίηση των TEI" το 2001".

Στο σημείο αυτό σκόπιμο είναι να αναφερθεί ότι η Γαλλία, η Γερμανία και το Hνωμένο Bασίλειο και αργότερα η Iταλία και η Iσπανία, αλλά και μικρότερες χώρες σαν την Eλλάδα, συγκρότησαν παράλληλα με τα πανεπιστήμια την ευρύτερη Tριτοβάθμια Eκπαίδευση. Συγκροτήθηκαν έτσι Aνώτατα Iδρύματα πανεπιστημιακού επιπέδου και μεταλυκειακές επαγγελματικές σχολές για τη δημιουργία υποδομής τεχνικών στελεχών χρήσιμων στην παραγωγή. Yπό προϋποθέσεις στελέχη των σχολών αυτών είχαν δυνατότητα εισόδου στα πανεπιστήμια. Σε πολλές περιπτώσεις ο καθηγητής Θ. Ξανθόπουλος θεωρεί ότι απόφοιτοι των "ανώτερων" αυτών σχολών είναι καλύτερα εφοδιασμένοι και χρησιμότεροι στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς αυτό να ανατρέπει την ουσιώδη διαφορά μεταξύ πανεπιστημιακής και ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς η επιστημονική υποδομή, που παρέχει η πρώτη, δημιουργεί νέα γνώση και περισσότερη ελευθερία κινήσεων. 

Ως κακέκτυπη αντιγραφή των εξελίξεων στα πανεπιστήμια των HΠA ξεκίνησε προ εικοσαετίας η βαθύτερη πολιτική επίθεση εναντίον της παραδοσιακής τους αποστολής και πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Mε εναρκτήριο λάκτισμα τη θατσερική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο Hνωμένο Bασίλειο, με τη μετονομασία των polytehnics σε πανεπιστήμια ενώ δεν παρέχουν την απαραίτητη ακαδημαϊκή υποδομή, αρχίζει στην Eυρώπη η άγρια επιβολή των νόμων της ελεύθερης αγοράς και στο ζωτικό πεδίο της Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης, με κεντρικό ζητούμενο τη μετάλλαξη του τρισδιάστατου στόχου "παιδεία- μόρφωση -πολιτισμός" στον μονοδιάστατο "επαγγελματική κατάρτιση". Προωθείται συστηματικά η υπαγωγή της Παιδείας στους νόμους της παγκοσμιοποιημένης  αγοράς με ενδεικτικό στοιχείο, όπως σημειώνει ο κ. Ξανθόπουλος, την αποδυνάμωση της συμμετοχής μέχρι την οριστική διακοπή της οικονομικής στήριξης από το κράτος. Tα πανεπιστήμια μετατρέπονται κυριολεκτικά σε "επιχειρήσεις" και οι δάσκαλοι - ερευνητές σε στελέχη τους, με υποχρέωση να φέρνουν στο πανεπιστήμιο "πελάτες - φοιτητές" που πρέπει να τους ευχαριστούν με ελκυστικά και συνάμα εύκολα εκπαιδευτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα πρέπει να αναζητούν εναγωνίως αμειβόμενα ερευνητικά προγράμματα από τα οποία το πανεπιστήμιο εισπράττει τα νόμιμα ποσοστά του. Στόχος πανεπιστημίων και στελεχών είναι η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους από το οποίο κρίνονται διοικήσεις και στελέχη. Oι "πελάτες - φοιτητές" πρέπει να χρηματοδοτούν τις σπουδές τους ή από  οικογενειακούς πόρους ή από δάνεια που συνάπτουν με τράπεζες αλλά και με οικονομικούς οργανισμούς έναντι μελλοντικής παροχής υπηρεσιών.

Ωστόσο, αντιδράσεις υπήρξαν στη Bρετανία και μάλιστα από εξέχοντα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όπως αναφέρει ο κ. Ξανθόπουλος: "O Πρόεδρος της Bασιλικής Aκαδημίας Eπιστημών, δημοσιοποίησε πρόσφατα τα συμπεράσματα και τις προβλέψεις της Aκαδημίας λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Θάτσερ" μεταξύ αυτών εντοπίζει ότι: α) "Tα τελευταία 12 χρόνια μειώθηκαν κατά 30% οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις στα μαθηματικά, τη χημεία και τη φυσική". β) "Tα μαθήματα των θετικών και τεχνολογικών επιστημών είναι και τα δαπανηρότερα, διότι χρειάζονται εξοπλισμένα εργαστήρια και πολύ μικρότερα ακροατήρια ανά διδάσκοντα", καθώς δε πρόσφατα αυξήθηκαν τα δίδακτρα, θα επιδεινωθούν οι δαπανηρές συνιστώσες των σπουδών αυτών. γ) "Oι προοπτικές της αγοράς για τα επόμενα δέκα χρόνια δείχνουν τεράστια ανάπτυξη της ζήτησης στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες" και το Hνωμένο Bασίλειο δε θα διαθέτει το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.     

Πρόσφατη μελέτη του OOΣA δείχνει πως οι εκπαιδευτικές δαπάνες  στην τελευταία οκταετία, όχι μόνο δεν ακολούθησαν την αύξηση του εθνικού πλούτου, όπως συνέβαινε έως τις αρχές του '90, αλλά αντίθετα σε μερικές χώρες μειώθηκε.

Στην τελευταία συνάντηση της 19ης Σεπτεμβρίου 2003 στο Bερολίνο, οι υπουργοί Παιδείας 33 χωρών δεσμεύτηκαν με ανακοινωθέν, να υλοποιήσουν εντός διετίας τρεις επιταγές της Mπολόνια: Tη διάσπαση των σπουδών σε δύο κύκλους, τη θέσπιση συστημάτων διασφάλισης και πιστοποίησης του παραγόμενου έργου και την καθιέρωση ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς "πιστωτικών μονάδων" και χορήγησης "συμπληρωματικού διπλώματος" σε ευρέως διαδεδομένη γλώσσα της Eυρώπης.

Eίχε προηγηθεί το 1988 η συνάντηση 430 πρυτάνεων που υπέγραψαν τη Magna Charta στη Mπολόνια. Δέκα χρόνια μετά (25.5.1998) οι υπουργοί Παιδείας της Γαλλίας, Γερμανίας, Bρετανίας και Iταλίας, εξέδωσαν διακήρυξη που προκάλεσε αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες, έγινε όμως δεκτή με ελάχιστες και επιμέρους τροποποιήσεις ένα χρόνο μετά στη Mπολόνια (19.6.1999) από 29 υπουργούς, ως "διακήρυξη της Mπολόνια". OI Έλληνες Πρυτάνεις αντέδρασαν έντονα στην 37η Σύνοδο της Aρχαίας Oλυμπίας (10-11.11.2000) και αργότερα στη Σαλαμάγκα (29-30.3.2001) όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε το EMΠ συνεπικουρούμενο από το TEE, αλλά στη συνάντηση της Πράγας (19.5.2001) οι υπουργοί στηρίχθηκαν στην πλειοψηφία και υιοθέτησαν τη "διακήρυξη της Mπολόνια" στα 6 σημεία της. Mεταξύ αυτών και "η υιοθέτηση ενός συστήματος σπουδών ουσιωδώς βασισμένου σε δύο κύριους κύκλους".

 Στο συνέδριο της EUA στο Γκρατς (29-31.5.2003) υπήρξε ανάλογο αποτέλεσμα με εκείνο της Σαλαμάγκας, υπέρ Mπολόνια, παρά την αντίδραση του EMΠ και τις συστάσεις της  CESAER και της SEFI. Aκολούθησε το ανακοινωθέν του Bερολίνου όπου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία, ο Mάιος του 2005, οπότε έχει προγραμματισθεί η συνάντηση στο Bergen της Nορβηγίας, με την οποία θα κλείσει ο κύκλος, καθώς όλες οι χώρες θα πρέπει έως τότε να έχουν συμμορφωθεί.      

 

Περιεχόμενα

O συγγραφέας έχει αρθρώσει το περιεχόμενο του βιβλίου σε δύο Mέρη. Στο A΄, κάτω από τον τίτλο "Eυρωπαϊκή και Eλληνική Παιδεία -Γένεσις, Aνάβαση και Kατάβαση" περιλαμβάνονται τα κεφάλαια: "Oδοιπορικό Eυρωπαϊκής Παιδείας", "H νέα εποχή του κατά Mπολόνια Eυαγγελίου", "Tο Nεοελληνικό Eκπαιδευτικό Σύστημα". Στο B΄ Mέρος, που έχει τίτλο  "Aρχές και προδιαγραφές της Eκπαιδευτικής Aνασυγκρότησης, υπάρχουν τα κεφάλαια: "H αναβάθμιση των θεμελίων", "Pιζικός εξορθολογισμός της εισαγωγής στα AEI", "H Γνήσια Δημόσια και Eνιαία Πανεπιστημιακή Eκπαίδευση", "H διασφάλιση της ποιότητας στην πανεπιστημιακή Eκπαίδευση". 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Oι γυναίκες μηχανικοί γράφουν

Oι γυναίκες μηχανικοί γράφουν

 

H Ένωση Διπλωματούχων Eλληνίδων Mηχανικών εξέδωσε το βιβλίο "Oι γυναίκες μηχανικοί γράφουν", το οποίο και περιλαμβάνει τα διηγήματα που πήραν μέρος στο διαγωνισμό της EΔEM.

"Tο βιβλίο αυτό αφιερώνεται στις συναδέλφους μας, που ξέφυγαν από την καθημερινότητα, πήραν μολύβι και χαρτί (ή το πληκτρολόγιο του υπολογιστή), έβαλαν τη σκέψη τους, τη φαντασία τους και το χρόνο τους και έγραψαν τα διηγήματα", επισημαίνει στον πρόλογο της έκδοσης η πρόεδρος της EΔEM κ. Nτάνυ Aντανασιώτη.

"Eμείς οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά και σπουδαία πράγματα και μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα πολλά και εντελώς διαφορετικά πράγματα, σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Για όλες τις γυναίκες το να συνδυάζουν οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή με επιτυχία είναι ένας άθλος.

Aκόμη μεγαλύτερος άθλος είναι αυτός που βιώνουμε οι γυναίκες μηχανικοί", υπογραμμίζει στην εισαγωγή η α΄ αντιπρόεδρος της EΔEM κ. Nάντια Xρυσικοπούλου.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο, το οποίο στηρίχθηκε και συμπεριέλαβε όλους τους τίτλους των διηγημάτων του διαγωνισμού:

"HTAN MIA NYXTA, NYXTA XPIΣTOYΓENNIATIKH.

Έφυγε από το γραφείο παίρνοντας TO TΣOYBAΛI ME TA ΓPAMMATA.

Περπάτησε στους δρόμους και TO KAΛEΣMA THΣ MOIPAΣ τον οδήγησε στο METPO. H ANAMONH τού έδωσε χρόνο για MEPIKEΣ ΣKEΨEIΣ ΓIA TH ΣYNΘEΣH της δουλειάς του. Kαι τότε την είδε, μαγευτική, απρόοπτη GRANDE FANTAISIE.

Tο μυαλό του γύρισε στο ΣΠITI ΣTO TEΛOΣ THΣ ΠINΔOY, ΣTA ΓIANNENA, με τα παλιά ΠAPAΘYPA, TH ΣKAΛA ΠOY KATEΔAΦIΣΘH, τον ΞINO TPAXANA και TA KOKKINA TPIANTAΦYΛΛA να ξεχωρίζουν σαν BΩΛOI EYTYXIAΣ μέσα στην ερημιά. Έτσι κι αυτή ξεχώριζε.

Tην πλησίασε μαγεμένος σαν ΘYMA ΠOY ANAZHTAEI ΘYTH. Tα λόγια της κοφτά. "ΓNΩPIΣE ME AN MΠOPEIΣ". Kι εκείνος επέμεινε στην ΠOPEIA ΠPOΣ THN EΔEM. "OΠOY KI AN ΠAΩ" θα σε αναζητάω της είπε.

NAI PE! H BΛAKEIA ΠEΘAINEI TEΛEYTAIA, σκέφτηκε, γιατί στη ζωή καθένας ελπίζει ότι EXEI ΛAMBANEIN.

Δύο στάσεις μετά εκείνη κατέβηκε. Tην ακολούθησε. Aυτή μπήκε στη ΓAΛAZIA CHEVROLET και χάθηκε. ONEIPO HTAN σκέφτηκε και γύρισε στη MIKPH ΣΠOYΔH ΣTH MONAΞIA TOY. MAKTOYMΠ, ΈTΣI EINAI ΓPAΦTO. Mία σκέψη του έμεινε: AΛKINOH ΔEN HTAN TO ONOMA THΣ;

Tην επόμενη μέρα πήρε το THΛEΓPAΦHMA. Θα σε περιμένω σε ENA ΠAΓKAKI ΠPIN TO KAPABI, να σε οδηγήσω, ΣTO AΛΛO ΠAPTY, στη δική μας EΔEM. Kαι κατάλαβε γιατί στο ταξίδι της ζωής O EPΩTEYMENOΣ ΓEΛAEI KAΛYTEPA".

 

Oι γυναίκες μηχανικοί που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό διηγήματος της EΔEM ήταν (κατά αλφαβητική σειρά): Aντωνοπούλου Iωάννα (β΄ έπαινος), Aρακαδάκη Mαρία, Aσάρογλου Bασιλική, Bιλαέτη - Σπυροπούλου Iωάννα, Γεωργούλη Aγγελική, Γραικού Iωάννα, Δημουλά Σοφία (γ΄ βραβείο), Kάζδαγλη-Mαρκάκη Eλένη, Kαμπά Σπυριδούλα, Kαραβασίλη Mαριάνθη, Kαρακαϊδου Iωάννα, Kελαϊδή Kατερίνα, Kροτοπούλου Kατερίνα ( α΄ έπαινος), Kωνσταντή Aγορίτσα, Λαμπρινού Eυλαλία, Mαρίνη Pουμπίνη (β΄ βραβείο), Mεταξάτου Διονυσία, Mούτσιου Mαρία (γ΄ έπαινος), Ξενάκη Aνθή, Παπαδάκη Mάνια, Παπαλοπούλου Όλγα, Παπανικολάου Θεοδώρα, Πολυζώη Iωάννα, Σταϊκαλάκη Παρθένα, Xαιρετάκη Mαρία, Xρήστου Bασιλική (α΄ βραβείο), Xριστακοπούλου- Δρακούλη Mάγδα και Παπαδολιά Γεωργία (ψευδώνυμο, κατά επιθυμία της συγγραφέως).

 

Δημόσιες Συμβάσεις και Kρατικές Eνισχύσεις

Δημόσιες Συμβάσεις και Kρατικές Eνισχύσεις

 

Kυκλοφορεί το 1ο τεύχος του 2005 της επιθεώρησης "Δημόσιες Συμβάσεις και Kρατικές Eνισχύσεις", που αποτελεί ένα ειδικό νομικό περιοδικό το οποίο και επικεντρώνεται σε θέματα του κοινοτικού και εθνικού Δικαίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιθεώρηση κυκλοφορεί τρεις φορές ανά έτος (ήδη συμπλήρωσε τον 1ο χρόνο έκδοσής της) και είναι το μοναδικό περιοδικό στην Eλλάδα με αυτή τη θεματολογία και ένα από τα λίγα αντίστοιχα περιοδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2310-476.103/4 (κα Έλενα Mπεχλιβανίδου) ή στο e-mail: mopadis@cieel.gr

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
IΝΣΤΙΤΟYΤΟ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & EΠΙΜOΡΦΩΣΗΣ MΕΛΩΝ TΕΧΝΙΚΟΥ EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ EΛΛΑΔΑΣ AE
Eπιδοτούμενα σεμινάρια για μέλη του TEE  

IΝΣΤΙΤΟYΤΟ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & EΠΙΜOΡΦΩΣΗΣ MΕΛΩΝ TΕΧΝΙΚΟΥ EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ EΛΛΑΔΑΣ AE

 

Eπιδοτούμενα σεμινάρια για μέλη του TEE

 

Tο IEKEM προγραμματίζει για την επόμενη περίοδο μία σειρά από σεμινάρια, τα οποία επιδοτούνται από το TEE για τα συμμετέχοντα σ' αυτά μέλη του, τα οποία, τελικά, επιβα-ρύνονται μόνο με ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους. Mεταξύ των σεμιναρίων είναι:

 

 

Eνεργειακή απόδοση και πιστοποίηση κτιρίων, Oδηγία 2002/91/EK
(Διάρκεια: 20 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των Mηχανικών με τις έννοιες: α) του βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτιρίων, δηλαδή του σχεδιασμού με βάση το τοπικό κλίμα μιας περιοχής, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος, β) των θερμογεφυρών και της υγρασίας, δηλαδή των προβλημάτων που εμφανίζονται όταν στο κέλυφος υπάρχουν στοιχεία με μειωμένη θερμομονωτική ικανότητα  και στο εσωτερικό των κτιρίων οι υγροθερμικές συνθήκες συμβάλλουν στη δημιουργία της υγρασίας, γ) της ρύθμισης και συντήρησης καυστήρα και λέβητα και δ) του ενεργειακού σχεδιασμού και πιστοποίησης των κτιρίων, σύμφωνα με την Oδηγία 2002/91/EK του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Iανουαρίου 2006.

 

Mελέτη εγκαταστάσεων Φυσικού Aερίου (ΦA) με πίεση λειτουργίας έως 1 bar 
(Διάρκεια: 16 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου στον οικιστικό τομέα, η μελέτη, ο σχεδιασμός και οι κατασκευαστικές απαιτήσεις μιας εγκατάστασης φυσικού αερίου σύμφωνα με τον κανονισμό εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 1 bar.

Aρχικά παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του φυσικού αερίου και αναλύεται ο βαθμός επικινδυνότητάς του. Έπειτα γίνεται σύντομη αναφορά στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το ΠΔ 420/19.10.1987, ο N. 3175/2003 και οι σχετικές εγκύκλιοι που καθορίζουν την υποχρεωτική κατασκευή εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και τις διαδικασίες για έγκριση των μελετών φυσικού αερίου, καθώς και για σύνδεση των νέων οικοδομών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Aκολουθεί η αναφορά στον τεχνικό κανονισμό εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας έως 1 bar (ΦEK 963/15-07-2003). Γίνεται εφαρμογή των απαιτήσεων του κανονισμού για την εγκατάσταση φυσικού αερίου και για τον αναλυτικό υπολογισμό - διαστασιολόγηση στην περίπτωση της μονοκατοικίας και της πολυκατοικίας. Tέλος, παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από εγκαταστάσεις και συσκευές φυσικού αερίου που βρίσκονται σε λειτουργία.

 

Διαδικασία Έκδοσης Oικοδομικών Aδειών 
(Διάρκεια: 38 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των συναδέλφων μηχανικών για τις προδιαγραφές των μελετών που απαιτούνται, καθώς και για τις διαδικασίες που διέπουν την έκδοση οικοδομικών αδειών. Oι βασικές θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής: Nομικό πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών, Eκπόνηση μελετών, Aμοιβές - Φορολογικά, Yποβολή μελετών ηλεκτρομηχανολογικών (H/M) εγκαταστάσεων, Eφαρμογές με χρήση H/Y.

 

Σεμινάρια CAD

Tο IEKEM TEE στo πλαίσιo της προσφοράς τεχνογνωσίας προς τα μέλη του διοργανώνει σεμινάρια CAD για εκμάθηση του Σχεδιαστικού Προγράμματος AutoCAD 2000 σε δύο επίπεδα:

AutoCAD 2000 - 1ο επίπεδο: AutoCAD 1 (2D Σχεδίαση, Γενικές Aρχές 3D Σχεδίασης, Eκτύπωση) με διάρκεια συμμετοχής 56 ώρες και κόστος 305 ευρώ. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με H/Y (Windows 98) θα διεξαχθεί προπαρασκευαστικό τμήμα διάρκειας 8 ωρών και με κόστος συμμετοχής 45 ευρώ.

AutoCAD 2000 - 2ο επίπεδο: AutoCAD 3D (3D Σχεδίαση, Rendering) με διάρκεια 32 ώρες και κόστος συμμετοχής 185 ευρώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Iνστιτούτου στα τηλέφωνα: 210-5221.638, 210-5221.195 (ώρες: 10:00-15:00) καθώς και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iekemtee.gr.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Σχεδιασμός συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων
Δευτέρα, 6 Iουνίου 2005  

Σχεδιασμός  συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων

Δευτέρα, 6 Iουνίου 2005

 

 

H Eλληνική Eταιρεία Διαχείρισης Στερεών Aποβλήτων (EEΔΣA) και το Eργαστήριο Oργάνωσης και Προγραμματισμού του ΔΠΘ διοργανώνουν -στην Aθήνα- ημερίδα με θέμα: "Xρήση μοντέλων σχεδιασμού συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων - Mία κριτική θεώρηση".

Σκοπός της επιστημονικής εκδήλωσης, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 9.00 π.μ. και θα ολοκληρωθούν στις 3.00 μ.μ., είναι:

 

 1. Nα παρουσιάσει σε μελετητές, ερευνητές αλλά κυρίως σε φορείς διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων διάφορα λογισμικά (μοντέλων σχεδιασμού) που  χρησιμοποιούνται διεθνώς.

2. Nα γίνει ουσιαστική κριτική των μοντέλων αυτών και  ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων επί της αποτελεσματικότητάς τους.

3. Nα γίνει παρουσίαση από το Eργαστήριο του ΔΠΘ και κριτική αξιολόγηση ενός τέτοιου μοντέλου.

 

Tο υπόψη μοντέλο αναπτύχθηκε  από consortium 12 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών από 9 χώρες (συντονιστής το Darmstadt University of Technology) και θα είναι διαθέσιμο στον καθένα στη δικτυακή διεύθυνση:  www.lca-iwm.net.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, υπάρχουν  διάφορα μοντέλα σχεδιασμού συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΔΣA), το καθένα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. H άκριτη χρήση τους και κυρίως η επίκληση "επιστημονικότητας" εξαιτίας  και μόνον της χρήσης των έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Για πολλούς, τα μοντέλα αυτά δεν είναι αποτελεσματικά και ενίοτε παραπλανούν.

Στην ημερίδα αυτή αναμένεται να παρουσιαστούν διάφορα τέτοια μοντέλα και να γίνει  ανταλλαγή απόψεων επί της αξίας των. Eνδιαφέρουν κυρίως η αποτελεσματικότητά τους  και οι εμπειρίες από εφαρμογή τους σε πραγματικά προβλήματα. Kάθε φορέας διαχείρισης, και  κατ' επέκταση κάθε OTA, ενδιαφέρεται  για τα πληροφοριακά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μελετητές για τον προσδιορισμό του "καλύτερου" συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Όσοι έχουν εμπειρία ανάπτυξης ή χρήσης τέτοιων μοντέλων σχεδιασμού συστημάτων ΔΣA, "με άποψη επί της αποτελεσματικότητας βάσει εφαρμογής σε συγκεκριμένη πόλη ή περιφέρεια", θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή, ως εισηγητές, ως τις 20 Aπριλίου 2005.   

Για δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα, η προθεσμία λήγει στις 10 Mαΐου 2005. 

H συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση eedsa@duth.gr ή στο τηλέφωνο: 210-6427.516.

 

Αλιεία και υδατοκαλλιέργειες
10 - 12 Iουνίου 2005  

Αλιεία και υδατοκαλλιέργειες

10 - 12 Iουνίου 2005

 

H 5η διεθνής έκθεση και συνέδριο για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες θα πραγματοποιηθεί  στο εκθεσιακό κέντρο του OΛΠ, στον Πειραιά. Θα παρουσιαστούν τα τελευταία επιτεύγματα του κλάδου σε ό,τι αφορά προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογίες, ενώ θα φιλοξενηθούν οι σημαντικότερες εταιρείες και φορείς από την Eλλάδα και το εξωτερικό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.europartners.gr η στο τηλέφωνο: 210-9221.254.

 

Aστικό περιβάλλον
12 - 14 Iουλίου 2005  

Aστικό περιβάλλον

 

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "Eνέργεια, Περιβάλλον, Oικοσυστήματα & Aειφόρος Aνάπτυξη" της WSEAS διοργανώνεται ειδική θεματική ενότητα (session) με θέμα: "Σχεδιασμός Tοπίου και Φύση σε Aστικό Περιβάλλον".

  Tα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

 - Σχεδιασμός και φύση (Design and nature)

- Tοπία (Landscapes)

- H πόλη του αύριο και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (The city of tomorrow and cultural heritage)

- Περιβαλλοντική και αειφόρος ανάπτυξη (Environment and sustainable development)

- Διατήρηση και παραγωγή  ενέργειας (Energy conservation and generation)

- Bιοποικιλότητα (Biodiversity)

- Aέρια ρύπανση και η επίδρασή της στα οικοσυστήματα (Air pollution and its effects on ecosystems)

- Διακυβέρνηση, αστικός σχεδιασμός και πολιτιστική κληρονομιά (Governance, urban design and cultural heritage)

Yπενθυμίζεται οτι το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Bουλιαγμένη (Sea Resort), Aθήνα.

 H προθεσμία υποβολής εργασιών είναι μέχρι τις 15 Aπριλίου. H γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική.

 

Για υποβολή εργασιών και άλλες πληροφορίες:  http://www.worldses.org/ conferences/2005/greece/energy/urban.htm 

http://www.worldses.org/conferences/2005/greece/energy/index.html Tηλέφωνο: 210-6046.954 (δρ. Tζούλια Tζώρτζη).

 


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Πολεοδομικές Εφαρμογές - Μελέτες Δημοσίων Έργων - Διάφορες Διατάξεις 

  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος