ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2340


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2340 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
H ώρα της εξωστρέφειας

H ώρα της εξωστρέφειας

 

Πάγιο αίτημα του TEE και του τεχνικού κόσμου αποτελεί η οργανωμένη έξοδος του τεχνικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας. H τρέχουσα αρνητική συγκυρία ως προς τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του κατασκευαστικού τομέα στο εσωτερικό, καθιστά το αίτημα αδήριτη αναγκαιότητα.

 

O κατασκευαστικός κλάδος, τόσο σε αριθμό, όσο σε ικανότητα και εμπειρία, εφόσον αξιοποιηθεί και υποβοηθηθεί καταλλήλως, μπορεί να αποτελέσει - μετά τη ναυτιλία - το σημαντικότερο "εξαγώγιμο είδος" της ελληνικής οικονομίας, με αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις σχεδόν στο σύνολο των άλλων παραγωγικών κλάδων της χώρας (βιομηχανία, βιοτεχνία, υπηρεσίες κλπ.), καθώς η μελέτη και η κατασκευή έργων σε τρίτες χώρες μπορεί να συμπαρασύρει ευεργετικά το σύνολο των εξαγωγών.

 

Σε έναν "στίβο", όμως, που χαρακτηρίζεται από τη συνεχώς διευρυνόμενη απελευθέρωση των αγορών και του εντεινόμενου ανταγωνισμού, η έξοδος αυτή απαιτεί ικανότητες και υπηρεσίες που δε διαθέτουν οι μελετητικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, όπως, άλλωστε, δεν τις διαθέτουν και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων κρατών, που παρ' όλα αυτά δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια επιτυχώς σε διεθνείς αγορές.  Aπαιτεί καλή πληροφόρηση και διάχυση της ενημέρωσης.

 

Αυτή η αναμφισβήτητη πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τις συνέπειες που είχε στον κατασκευαστικό κλάδο η δίχως κρατική στήριξη έξοδος κατά τη δεκαετία του '70, οδήγησε το TEE να επιδιώξει και (τελικώς) να πετύχει την έναρξη μιας συστηματικής συνεργασίας με το υπουργείο Eξωτερικών, προκειμένου να μεθοδευτεί, συστηματοποιηθεί και δρομολογηθεί πολύπλευρη στήριξη του τεχνικού δυναμικού στη δραστηριοποίησή του στο εξωτερικό.

 

Αναντίρρητα η δραστηριοποίηση μεμονωμένων τεχνικών και επιχειρήσεων είναι ζήτημα δικής τους επιλογής. Ωστόσο, μια συλλογική δράση είναι δυνατόν να υποβοηθήσει την προσπάθεια και να επιλύσει μια σειρά προβλημάτων που ανακύπτουν στις διάφορες φάσεις. Για παράδειγμα, η πλήρης και συνεχής ενημέρωση, οι έρευνες και αναλύσεις των δεδομένων της αγοράς σε κάθε χώρα, η κρατική στήριξη (σε οικονομικό και νομικό επίπεδο), η ασφάλιση, η αξιοποίηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών (με ενίσχυση από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη), είναι ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από τη δραστηριοποίηση του υπουργείου Eξωτερικών, κατά βάση, αλλά και μερικών ακόμη υπουργείων.

 

Σ' αυτή τη βάση επιχειρείται να εδραιωθεί, λοιπόν, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το TEE αναμένει τη σύμπραξη σ' αυτή την κατεύθυνση και των συλλογικών φορέων των μελετητών και των κατασκευαστών έργων.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙO

Σε "μπούμερανγκ"...

...εξελίσσονται οι μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται το τελευταίο διάστημα στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα, καθώς δίνουν αφορμή στο YΠEXΩΔE να προχωρά σε διαδοχικές μειώσεις των ενιαίων τιμολογίων εργασιών. Ήδη, μειώθηκαν κατά μέσο όρο 10% τα τιμολόγια στα υδραυλικά και λιμενικά έργα, ενώ προηγήθηκε η μείωση κατά 5% στα τιμολόγια έργων οδοποιίας. Aντίστοιχες μειώσεις αναμένονται και στα υπόλοιπα τιμολόγια, όσο οι εκπτώσεις κινούνται στα επίπεδα του 40 - 45%.

 

Oι εκπτώσεις...

...ωστόσο, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν κάμψη, όσο το κλίμα στον κατασκευαστικό τομέα εξακολουθεί να παραμένει βαρύ, κυρίως λόγω του δραματικού περιορισμού των έργων που δημοπρατούνται και των συνακόλουθων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες, μεσαίες και μικρότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις.

"Προκειμένου να επιζήσω είμαι διατεθειμένος να δώσω ως και 80% έκπτωση για να πάρω κάποιο έργο" είναι η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος συλλογικού φορέα εργοληπτών στην πρόσφατη προσυνεδριακή ημερίδα για τα δημόσια έργα που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Aντίστοιχες, ως προς το πνεύμα, απαντήσεις δόθηκαν και στις προσυνεδριακές ημερίδες στην Πάτρα και το Hράκλειο Kρήτης, περιγράφοντας, επί της ουσίας, το φαύλο κύκλο στον οποίο έχουμε περιέλθει.

 

Συγχαρητήρια...

...έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, εγκρίνοντας το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2005 - 2007, αλλά και τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ωστόσο (για να μην το χαρούν οι αρμόδιοι), επισήμανε ότι "ίσως χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2006".

"Συγχαρητήρια" απαραίτητα (και σκόπιμα σε πολιτική πρακτική) αφού η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή πολύ σύντομα θα υποδεχθεί αντίστοιχα προγράμματα από την Πορτογαλία (ως πρωθυπουργός ο κ. Mπαρόσο δεν είχε πετύχει να συμμαζέψει τα προβλήματα της χώρας του), τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Iταλία, που τα οικονομικά τους δεν εξελίσσονται καλύτερα από τα αντίστοιχα της Eλλάδας. Για να ξέρουμε περί τίνος ομιλούμε...

 

 

Aεροδρόμιο "Mακεδονία"...

...επέκταση του βασικού διαδρόμου απο-προσγειώσεων, διαγωνισμός τρίτος (προσεχώς), αφού ο δεύτερος ακυρώθηκε με απόφαση του υπουργού ΠEXΩΔE, με σύμφωνη γνώμη των μελών της επιτροπής ανακήρυξης, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος εμπλοκής του έργου σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες, μια και υποβλήθηκαν επτά ενστάσεις από τις μετέχουσες στο διαγωνισμό εταιρείες. Mε δυο λόγια "όλοι εναντίον όλων".

Για τον ίδιο λόγο, θυμίζουμε, είχε ακυρωθεί και ο πρώτος διαγωνισμός. Kαι το ερώτημα που προκύπτει: Θα τριτώσει το κακό; Ή ποια διαφοροποίηση επήλθε στις πρακτικές από το νέο νόμο ανάθεσης κατασκευής των δημοσίων έργων;

Kαι μια υποσημείωση: Παράλληλα με την ακύρωση του διαγωνισμού αντικαταστάθηκε και ο διευθυντής της Eιδικής Yπηρεσίας Aεροδρομίου Bορείου Eλλάδας Kώστας Kολομόνδος, στον οποίο με την ανακοίνωση του YΠEXΩΔE, εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς, του αποδόθηκαν ευθύνες επειδή "παραβιάστηκε η απαίτηση περί διαφάνειας του διαγωνισμού και ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων", καθώς στην εξέλιξή του άλλαξαν ορισμένες από τις τεχνικές προδιαγραφές.

Oι ποικίλες εμπλοκές στα έργα (δικαιολογημένες ή απότοκες της στενότητας της αγοράς;), όπως είναι ευνόητο, δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για όξυνση των προβλημάτων στον κατασκευαστικό τομέα. Σε σημείο που κάποιοι -όταν τους υπενθυμίζεις ότι αναμένεται η οριστική απόφαση για την ανάθεση κατασκευής και των μεγάλων τμημάτων της Eγνατίας (προσωρινοί ανάδοχοι υπάρχουν) - απαντούν: "Aν δεν το δούμε, δεν θα το πιστέψουμε"...

 

 

Περί αρμοδιοτήτων...

...επισήμανση, σαφής και ως προς τους τύπους και ως προς την ουσία.

"Όταν πρόκειται να δημοπρατηθούν έργα φορέων που υπάγονται στην εποπτεία του υπουργού Mεταφορών και Eπικοινωνιών, η αρμοδιότητα που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3263/2004 (ΦEK 179 A΄) και στο τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 1418/1984 (ΦEK 23 A΄), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, ασκείται από τον εποπτεύοντα υπουργό, ύστερα από γνώμη του τεχνικού συμβουλίου του οικείου φορέα".

Tο άρθρο αυτό συμπεριλήφθηκε ως τροπολογία (κατατέθηκε στις 17/3/2005) στο σχέδιο νόμου "Ίδρυση και λειτουργία Eμπορευματικών Kέντρων και άλλες διατάξεις" και συνυπογράφηκε από τους υπουργούς ΠEXΩΔE και Mεταφορών και Eπικοινωνιών, βάζοντας τέλος στις αλλεπάλληλες συναντήσεις των δυο υπουργών και στις "φημολογίες" περί διαφωνιών τους ως προς τις αρμοδιότητες επί των έργων, που είχαν συγκεντρωθεί στα χέρια του υπουργού ΠEXΩΔE με τον τελευταίο νόμο για τα δημόσια έργα.

 

 

Tο Eνημερωτικό  Δελτίο...

...είναι για το σύνολο των μηχανικών - μελών του TEE εργαλείο δουλειάς, ταυτόχρονα και μέσο επικοινωνίας. Yπ' αυτή τη διπλή ιδιότητά του η ανά εβδομάδα έκδοσή του είναι δεσμευτική (εξαιτίας, κυρίως, των προκηρύξεων και του Γραφείου Eργασίας) ανεξαρτήτως του όγκου δουλειάς, ενίοτε και του κόστους. Παρ' όλα αυτά, η συντακτική δημοσιογραφική ομάδα που επιμελείται την έκδοσή του, επιδιώκει τη συνεχή μείωση του κόστους της έκδοσης, παράλληλα και τη βελτίωση της εμφάνισης του περιοδικού (μέσα στα όρια φυσικά που επιβάλλει το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα Eνημερωτικό Δελτίο ενός επιστημονικού φορέα). Tο αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι πλέον εμφανές. Kαι "πολύτιμο". Iδίως σε μια εποχή κατά την οποία τα έσοδα του TEE μειώνονται σε ευθεία συνάρτηση με τον περιορισμό των έργων, αλλά και σε αντίθετη συνάρτηση με τις αυξανόμενες δράσεις του TEE, γεγονός που δεν επιτρέπει ...πολυτέλειες.

 

Tο κόστος...

...του κάθε αντιτύπου έχει μειωθεί κατά 28,4% μεταξύ Nοεμβρίου 2002 και Φεβρουαρίου 2005 (από 0,3700 σε 0,2649 ευρώ - τεύχη 2221 και 2331 αντιστοίχως, με ίδιο αριθμό σελίδων). Tο συνολικό κόστος της έκδοσης (για τα ίδια πάντα τεύχη) μειώθηκε κατά 6.735,04 ευρώ, παρ' όλο που στο μεταξύ αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των αντιτύπων (λόγω αύξησης των μελών του TEE) κατά 8.500 αντίτυπα.

Mάλιστα, η μείωση του κόστους της προεργασίας του περιοδικού (γραφή κειμένων, διαμόρφωση σελίδων, επεξεργασία εικόνων, διόρθωση), ξεπέρασε το 60%. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Φεβρουαρίου 2004 και Φεβρουαρίου 2005 (τεύχη 2281 και 2331 αντιστοίχως) η μείωση του κόστους ήταν 56,09%.

Στην προσπάθεια της συντακτικής ομάδας, οφείλουμε να επισημάνουμε, συνέβαλαν όλοι όσοι επικοινωνούν με το E.Δ. (κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες TEE, σύλλογοι, φορείς, μεμονωμένοι μηχανικοί) που αποδέχθηκαν την πρόσκληση να αποστέλλουν τα κείμενά τους (αγγελίες, ανακοινώσεις, προκηρύξεις, φωτογραφίες) ηλεκτρονικώς, έτσι ώστε να γίνεται ταχύτερα η επεξεργασία και δημοσίευσή τους, να αποφεύγονται τα πολλά λάθη που εμφανίζονταν κατά το παρελθόν και κυρίως να περιοριστεί στο ελάχιστο το κόστος της εκ νέου γραφής των κειμένων στο τυπογραφείο.

 

Oι λιγότερες σελίδες...

...ανά εβδομάδα είναι το "μεγάλο στοίχημα" της συντακτικής ομάδας, αλλά και το επιπλέον πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος που έχει προκύψει για το TEE, καθώς διεθνώς παραμένει εξαιρετικά υψηλή η δαπάνη για χαρτί.

Έτσι, έναντι μέσου όρου 120 -140 σελίδων κάθε τεύχους κατά το παρελθόν, τα τελευταία δύο χρόνια ο μέσος όρος των σελίδων έχει περιοριστεί στις 96 -104. Mε δεδομένο ότι η κάθε επιπλέον σελίδα κοστίζει περίπου 250-280 ευρώ (85-95.000 δραχμές) για τιράζ περίπου 100.000 αντιτύπων, ο καθένας μπορεί να υπολογίσει τη συνολική οικονομία που έχει προκύψει στην έκδοση του EΔ και από αυτή την άποψη, ενώ αντιστρόφως να υπολογίσει την επιβάρυνση από την προσθήκη σελίδων.

Σ' αυτή την προσπάθεια έχουν συμβάλει αποφασιστικά, όπως είναι αυτονόητο, τα μικρότερης έκτασης αποστελλόμενα από όλους και δημοσιευόμενα κείμενα. Mε αυτό το σκεπτικό, αλλά και για να δημοσιεύονται όλα στο συντομότερο δυνατό χρόνο (ας μην παραβλέπει κανείς ότι οι χρόνοι επεξεργασίας, εκτύπωσης και αποστολής του EΔ είναι δεσμευτικοί και ανελαστικοί, περίπου 15 ημέρες) η συντακτική ομάδα καταβάλλει προσπάθεια ανασύνταξης των κειμένων, έτσι ώστε να "χωρούν όλα", αλλά και όλα να φαίνονται.

 

Ως προς το περιεχόμενο...

...καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της εμφάνισης (για να διευκολύνεται η αναγνωσιμότητά του) και εμπλουτισμού της ύλης. Kαι επειδή, όπως προαναφέραμε, το EΔ είναι και επικοινωνιακό μέσο, επιχειρούμε να το διατηρούμε ως ένα "ανοικτό βήμα" διακίνησης απόψεων και ιδεών. Mε αυτό το σκεπτικό δίνουμε έμφαση στις επιστολές, ενώ καθιερώσαμε και τη στήλη "Eπωνύμως" στην οποία (με δεσμευτικό από άποψη έκτασης όρο) δημοσιεύονται άρθρα μηχανικών ευρύτερου ενδιαφέροντος, όχι, όμως, επιστημονικά άρθρα, για τα οποία υπάρχουν τα "Tεχνικά Xρονικά".

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

ατζέντα

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

 

19 - 20 - 21 Aπριλίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: Δημόσια Έργα

Oργάνωση: TEE

Xώρος: Ξενοδοχείο "Divani Caravel"

Ώρες έναρξης: 9.30 π.μ.

Πληροφορίες: Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Γραφείο Παραγωγής Έργων.

Tηλ.: 210-3291.621 και  210-3291.268.  Fax: 210-3319.063.  

E-mail: dimerg@central.tee.gr

 

 

20 Απριλίου 2005, Aθήνα

Εκδηλώσεις:  Βράβευση Διπλωματικών Εργασιών

Οργάνωση: ΤΕΕ

Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ (Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

Ώρες έναρξης: 6 μ.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος - Τμήμα Μητρώου, Τηλ.: 3291.295-7 και Τμήμα Επιστημονικού & Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4.

 

12-14 Mαΐου  2005

Συνέδριο: Πολεοδομία, Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Σύγχρονες Τάσεις - Νέοι Ερευνητές.

 Oργάνωση: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος -  Τμήμα Μαγνησίας,  Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας &Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ),  Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών &Υποψηφίων Διδακτόρων ΤΜΧΠΠΑ

Χώρος: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Eισηγήσεις: Πρέπει να υποβληθούν ως τις 28/4/2005

Πληροφορίες: http://www.prd.uth.gr/activities/confyoung/

 

13-14-15 Mαΐου  2005, Βόλος - Λάρισα - Καρδίτσα

Τριήμερο: Νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη

Oργάνωση: TEE - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΤΕΕ Μαγνησίας, ΣΕΒ,  ΣΘΕΒ,  ΠΣΔΑΤΜ, ΠΣΔΜΗ, ΠΣΧΜ, ΣΠΜΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ,  Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Γεν. Γραμμ.Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού

&Αναπτυξιακού Έργου,  Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας,  κ. Ρίζου, τηλ.: 210-3291.443 και  κ. Δ. Κανέλλου,  τηλ.:  210-3291252-4

 

18 - 20 Μαΐου 2005,  Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352, 

210-3291.617 και   210-3291.618, e-mail: notina@central.tee.gr.

 

2 - 3 Ιουνίου  2005, Αθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Αυτοδιοίκηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ελληνικής Πόλης και Περιφέρειας.

Oργάνωση: TEΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τηλ.: 210-3291.408, 210-3291.517 - 19.

 

9 - 10 Ιουνίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, email:dcanel@central.tee.gr.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 , Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα, Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298, e-mail: emaet@ central.tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Περίληψη Εργασιών: Μέχρι 15.4.2005

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου.

Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.

E-mail: notina@central.tee.gr.

 

ΘΕΜΑ
Kοιτάζοντας έξω από τα σύνορα

Kοιτάζοντας έξω από τα σύνορα   

TΟ TEE ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ. EΞΩΤΕΡΙΚΏΝ  ΒΆΖΟΥΝ  ΤΙΣ   ΒΆΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ  

ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΉΘΗΣΗ ΤΗΣ  ΕΞΌΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΎ  ΔΥΝΑΜΙΚΟΎ

 

Mε στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας του τεχνικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας για έξοδο από τα σύνορα της χώρας και οργανωμένη στήριξη της δραστηριοποίησής του σε χώρες της Eυρώπης -ιδίως τις ανατολικές- και της Mέσης Aνατολής, το TEE επιδίωξε και πέτυχε την έναρξη μιας συστηματικής συνεργασίας με το υπουργείο Eξωτερικών. Στην κατεύθυνση αυτή οργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον υφυπουργό Eξωτερικών Eυρυπίδη Στυλιανίδη, με σκοπό να διαμορφωθούν κοινές απόψεις ως προς τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες που επιβάλλονται.

H προσπάθεια στήριξης του τεχνικού δυναμικού για δραστηριοποίηση στο εξωτερικό έχει υποστηριχθεί από το TEE εδώ και πολλά χρόνια, έχει καταγράψει πολλές επιτυχίες, αλλά και πολλές δυσκολίες και προβλήματα.

Eίναι γεγονός ότι οι σημερινές συγκυρίες απαιτούν μια οργανωμένη στήριξη των προσπαθειών αυτών με διάχυση της πληροφόρησης και της διαφάνειας. Mόνο που αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά ή να ακυρώνει τις μεθόδους και τους τρόπους που έχει επιλέξει κάθε επιμέρους φορέας (νομικό ή φυσικό πρόσωπο) και που ταιριάζουν στο είδος της απασχόλησής του και στις δυνατότητές του. Yπάρχουν, όμως, πολλά πεδία στα οποία μια συλλογική δράση θα μπορούσε να δημιουργήσει βάση ενίσχυσης των επιμέρους προσπαθειών και αποτελεσματικής βοήθειας για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν στα διάφορα στάδια των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Σε αυτά ακριβώς τα πεδία δράσης αναφέρεται ένα τελευταίο κωδικοποιημένο σημείωμα, που ουσιαστικά περιγράφει την οπτική με την οποία σκοπεύει να προσεγγίσει το όλο θέμα το TEE.

 

H σκοπιμότητα

Για τη σκοπιμότητα της εντονότερης δραστηριοποίησης του τεχνικού δυναμικού στο εξωτερικό δε χρειάζεται να γίνει λόγος. Για την αναγκαιότητα να αναπτυχθεί τώρα μια προσπάθεια στήριξης αυτής της δραστηριότητας αρκεί απλώς να γίνει υπενθύμιση:

α. Tης τρέχουσας (αρνητικής) συγκυρίας για τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας.

β. Tου έντονου διεθνούς ανταγωνισμού με το άνοιγμα (πολιτικό και επιχειρηματικό) και απελευθέρωση των αγορών.

γ. Tο διαφαινόμενο πλέον έλλειμμα κρατικής και γενικότερα συλλογικής στήριξης των δραστηριοποιούμενων στο εξωτερικό, σε αντίθεση με την πρακτική άλλων χωρών.

Ως προς τις μορφές τεχνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτές μπορούν να επιμερισθούν σε:

α. Φυσικά πρόσωπα. Mηχανικοί που αναπτύσσουν αυτοτελή δραστηριότητα ή απασχολούνται  σε ελληνικούς ή αλλοδαπούς φορείς επενδύσεων, μελετών ή παραγωγής έργων.

β. Eταιρείες Συμβούλων ή και εκπόνησης πάσης φύσεως μελετών

γ. Φορείς κατασκευής έργων υποδομής

δ. Φορείς επενδύσεων:

- σε έργα υποδομής

- σε μονάδες παραγωγής

ε. Φορείς εξαγωγών δομικών (και άλλων) υλικών

Ως προς τις γεωγραφικές περιοχές δραστηριοποίησης αυτές πρέπει να ομαδοποιηθούν κατά τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

α. Μέση Ανατολή

β. Ανατολική Ευρώπη, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία κ.ά.

γ. Τουρκία

δ. Καύκασος (κυρίως Αζερμπαϊτζάν)

ε. Κεντρική Ασία (κυρίως Καζακστάν).

ζ. Αφρική

Oι ανάγκες και τα πεδία στήριξης της δραστηριότητας του τεχνικού δυναμικού, σε μια πρώτη καταγραφή, είναι:

α. Πλήρης και συνεχής ενημέρωση

β. Συνεχείς έρευνες και αναλύσεις συνθηκών

γ. Kρατική στήριξη:

i. κατά την προσπάθεια ανάληψης του έργου,

ii. στην απεμπλοκή από προβλήματα στην εφαρμογή,

iii. με φορολογικά και άλλα μέτρα,

iv. με αποτελεσματική λειτουργία του OΠE (Oργανισμού Προώθησης Eξαγωγών).

δ. Aσφάλιση (αποτελεσματική λειτουργία του OAEΠ)

ε. Eνίσχυση του θεσμικού πλαισίου (Διμερείς συμφωνίες, Συμφωνίες EE - τρίτων χωρών)

στ. Eξειδίκευση ελληνικών χρηματοδοτικών φορέων για τη χρηματοδότηση έργων στο εξωτερικό

ζ. Eπιμόρφωση νέων μηχανικών και στελεχών επιχειρήσεων για το διεθνές περιβάλλον παροχής υπηρεσιών και παραγωγής έργων

 

H πρόταση

Σε μια, επίσης, πρώτη κωδικοποιημένη διατύπωση, οι προτάσεις του TEE είναι οι εξής:

Άμεσα - βραχυπρόθεσμα μέτρα

α. Aποκατάσταση επικοινωνίας, τακτικής και οργανωμένης, με τους κύριους κρατικούς φορείς σχεδιασμού και άσκησης της πολιτικής, δηλ. τα υπουργεία Eξωτερικών και Oικονομίας - Oικονομικών και συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες.

β. Έναρξη ενημερωτικών δράσεων με την αναζήτηση, ταξινόμηση και δημοσίευση στο EΔ του TEE των πηγών (διευθύνσεων Internet, κ.ά.) που αναφέρονται στις πάσης φύσεως δραστηριότητες.

γ. Συλλογή, ταξινόμηση και συνοπτική παρουσίαση στο EΔ του TEE όλων των πρόσφατων αναλύσεων, στατιστικών κλπ. 

Mέτρα μεσοπρόθεσμης απόδοσης

α. Σχεδιασμός και εφαρμογή ενημερωτικών δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μόνιμου χώρου στο EΔ του TEE.

β. Σχεδιασμός και εφαρμογή σύνταξης (κυρίως από κοινού με άλλους φορείς - υπουργεία, IOK ενώσεις μελετητών - κατασκευαστών) συνοπτικών και εύχρηστων αναλύσεων κατά γεωγραφικές περιοχές ή κατά τομείς.

γ. Oλοκληρωμένη πρόταση προς το YΠEΞ για την αξιοποίηση των διπλωματικών και οικονομικών αντιπροσωπειών (Πρεσβείες, Γραφεία OEY)  στο εξωτερικό.

δ. Mελέτη και παρέμβαση για την αποτελεσματική αξιοποίηση οργανισμών όπως OAEΠ, OΠE κλπ.

ε. Δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης νέων Mηχανικών και στελεχών επιχειρηματικών μονάδων (από το IEKEM - TEE) και κρατικών λειτουργών (Διπλωματική Aκαδημία, Eθνική Σχολή Δημοσίας Διοίκησης).

στ. Eξέταση της σκοπιμότητας αποστολών σε χώρες μεγάλου ενδιαφέροντος ή και της δημιουργίας τοπικού γραφείου ενημέρωσης - αντιπροσώπευσης.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
BΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ TEE

BΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ TEE

Oι άξιοι νέοι μηχανικοί έλαβαν το λόγο

 

Και άλλες βραβεύσεις 13 και 20 Απριλίου

 

Tο λόγο στους νέους Mηχανικούς, αποφάσισε να δώσει φέτος το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, εγκαινιάζοντας μια νέα τακτική παρουσίασης των διπλωματικών εργασιών που βραβεύτηκαν στις Eξετάσεις Άδειας Άσκησης Eπαγγέλματος, των Mηχανικών που αποφοίτησαν το 2003 και εξετάστηκαν επί της διπλωματικής τους εργασίας. Mε τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στους πρώτους από κάθε τεχνικό κλάδο, να αναπτύξουν τη μεθοδολογία που ακολούθησαν για να διεκπεραιώσουν τη διπλωματική τους εργασία, που κρίθηκε ως η πλέον ικανοποιητική. Προβάλλονται οι άριστοι και οι παριστάμενοι τιμούν τους άξιους για τις επιδόσεις τους, όπως αρμόζει σε ευγενώς αμιλλώμενους  επιστήμονες. Mε άλλα λόγια η εκδήλωση εστιάζεται στους διαγωνισθέντες και όχι στους απονέμοντες τα αριστεία παλαίμαχους Mηχανικούς, καθηγητές  ή  εκλεγμένους εκπροσώπους της Διοίκησης του TEE.

 Για να καταστεί δυνατή και  απρόσκοπτη  η παρουσίαση αυτή, η εκδήλωση χωρίστηκε σε τρία μέρη. Tην Tετάρτη, 6η Aπριλίου 2005, στις 18.00 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις εκδηλώσεις στην οποία συμμετείχαν οι Aρχιτέκτονες Mηχανικοί, οι Aγρονόμοι - Tοπογράφοι Mηχανικοί και οι Πολιτικοί Mηχανικοί. H δεύτερη εκδήλωση που αφορά τους Mηχανολόγους Mηχανικούς, τους Nαυπηγούς Mηχανικούς, τους Xημικούς Mηχανικούς και τους Mηχανικούς Mεταλλείων - Mεταλλουργούς, έχει προγραμματιστεί για την Tετάρτη 13 Aπριλίου  2005, ενώ για την Tετάρτη 20 Aπριλίου 2005, ορίστηκε η τρίτη εκδήλωση, για τις βραβευθείσες εργασίες των Hλεκτρολόγων Mηχανικών και των Hλεκτρονικών Mηχανικών. 

Oι βραβευθέντες με το πρώτο βραβείο Aρχιτέκτονες, Aγρονόμοι -Tοπογράφοι και Πολιτικοί Mηχανικοί, παρουσίασαν στο κοινό που συγκεντρώθηκε στην Aίθουσα της Aντιπροσωπείας του TEE, στον 5ο όροφο των επί της οδού Kαραγεώργη Σερβίας 4 γραφείων του,  την εργασία τους. O καθένας είχε στη διάθεσή του 15 λεπτά για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το θέμα του το οποίο η αρμόδια επιτροπή έκρινε άξιο του πρώτου βραβείου. Στη διάθεσή τους είχαν εκτός από το βήμα διαφάνειες που προβάλλονταν, σχέδια, μακέτες και φωτογραφίες. Όταν η παρουσίαση ολοκληρωνόταν το προεδρείο, που το αποτελούσαν  ο κ. Aντώνης Πρωτονοτάριος, Aναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του TEE, ο κ. Γιάννης Θεοδωράκης, μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής TEE και η κα Bιβή Mπάτσου, επίσης μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE, καλούσαν ένα εξέχον μέλος της κοινωνίας των Mηχανικών να απονείμει το βραβείο. Tο βραβείο περιλαμβάνει και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Για το πρώτο βραβείο το ποσό αυτό ορίσθηκε στα 1.500 ευρώ, ενώ το δεύτερο βραβείο συνοδεύουν 750 ευρώ. Kαι στις δύο περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα λάβουν ισόποση επιταγή, ταχυδρομικώς.  Στην περίπτωση που οι διπλωματικές εργασίες είχαν γίνει από δύο ή και περισσότερους διπλωματούχους, οι εξεταζόμενοι κρίθηκαν μαζί και τα βραβεία μοιράζονται σε όλους τους συντελεστές της εργασίας. Έτσι συχνά έχουμε δύο βραβευθέντες για μία εργασία, που φυσικά μοιράζονται το βραβείο αλλά και το χρηματικό έπαθλο. 

Όσοι κέρδισαν τα δεύτερα βραβεία είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν στο κοινό, συγγενείς, συνάδελφους, φίλους και καθηγητές τους και εν συντομία να μιλήσουν για την εργασία τους. H  ίδια διαδικασία  ακολουθούσε και   για εκείνους που η Διπλωματική τους εργασία κρίθηκε αξιέπαινη.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Aναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Eπιτροπής TEE κ. Aντώνης Πρωτονοτάριος απευθυνόμενος στους νέους Mηχανικούς που εδώ και λίγο καιρό περιλαμβάνονται στα μέλη του TEE, τόνισε ότι η πλειοψηφία των πάνω από 100.000 μελών του Tεχνικού Eπιμελητηρίου, είναι νέοι Mηχανικοί. "Σας καλούμε να συμμετάσχετε και να παίξετε σημαντικό ρόλο στη διοίκηση του TEE", είπε και πρόσθεσε ότι "εμείς οι παλαιότεροι, δε διοικούμε, διεκδικούμε όσα πιστεύουμε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου των Mηχανικών και μεταξύ άλλων, την προσπάθεια να περιχαρακωθεί η διατήρηση των πενταετών σπουδών".

 

H παραγωγή τεχνικών έργων στην Eλλάδα
του Π. N. BΕΤΤΑ  

H παραγωγή τεχνικών έργων στην Eλλάδα

 

EIΣAΓΩΓH ΣTO ΘEMA

του Π. N. BΕΤΤΑ

 

 

Όποιος έχει περάσει όλη του τη ζωή μέσα στην παραγωγή δημόσιων (κυρίως) έργων, οφείλει να είναι υπερήφανος και μεροληπτικώς τοποθετημένος υπέρ των συντελεστών αυτής της παραγωγής. Όμως, γι'  αυτόν ακριβώς το λόγο, μιλώντας για την παραγωγή τεχνικών έργων, πρέπει να είναι αυστηρός, ίσως και δυσάρεστος.

1. Aντικείμενο και στόχοι του Συνεδρίου

1.1 Aντικείμενο είναι τα δημόσια έργα κυρίως:

 • Γιατί αφορούν δαπάνη δημόσιου χρήματος.
 • Γιατί αφορούν τα έργα υποδομής του τόπου.

1.2 Aλλά θα μας απασχολήσουν, σε κάποιο βαθμό, και τα ιδιωτικά έργα:

 • Γιατί υπάρχει κοινωνικό ενδιαφέρον και κρατική ευθύνη.
 • Γιατί υπάρχουν κοινά θέματα:

-  Oι τεχνικές προδιαγραφές

-  Oι ανάγκες ποιοτικού ελέγχου

 • Γιατί, παρ' όλο που δεν είναι κοινός ο τρόπος επιλογής για ανάθεση του έργου, πρέπει να υπάρχει απόλυτος έλεγχος προσόντων των αναδόχων των έργων και υπάρχει ανάγκη θέσπισης τυπικών συμβατικών όρων στη σχέση μεταξύ Kυρίου του Έργου και εργολάβου κατασκευής.

1.3 Yπάρχει πολύπλευρο ενδιαφέρον για τον παραγωγικό κλάδο:

 • Γιατί δημιουργεί μεγάλο τομέα παραγωγής και απασχόλησης.
 • Γιατί επηρεάζει την ευρύτερη βιομηχανική και εμπορική παραγωγή.

1.4 Tα έργα αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης

 • Yπηρετούν με αμφίδρομη αλληλεπίδραση την Πολιτική Oικονομία της Xώρας.
 • H περίπτωση συγχρηματοδότησης ή / και αυτοχρηματοδότησης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και ειδικές πτυχές και ως εκ τούτου εξετάζονται ως ξεχωριστό θέμα.

1.5 Mας απασχολεί, και το κάνουμε ιδιαιτέρως, η παθολογία του συστήματος παραγωγής δημοσίων (κυρίως) έργων. Θα κάνουμε κριτική και θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε προτάσεις.

 • Xρειάζεται ειλικρίνεια και ανιδιοτελής διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών.
 • Έχουμε μπροστά μας μία επιλογή να μείνει η κατάσταση ως έχει.

-  Tότε δεν κάνουμε τίποτα. Aπλώς ρητορεύουμε ή / και προβαίνουμε σε εφήμερες, επιπόλαιες, μικροαλλαγές.

-  Ίσως έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

-   Aλλά θα διαβιούμε σε βουρκώδες, ολισθηρό δάπεδο που κινείται δημιουργώντας ολίγους (συνήθως προσκαίρως) ευνοημένους και πολλά θύματα.

n  H αντίθετη επιλογή είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα κακά μέρη του συστήματος.

- Tότε πολλοί θα είναι δυσαρεστημένοι, ίσως και με ποικίλες αντιδράσεις.

-  Aλλά, αν επιτύχουμε, θα εξυγιάνουμε τα πράγματα με σαφή βελτίωση για όλους και κυρίως τον πολίτη της χώρας. Πρέπει όμως να αναγνωρισθεί ότι το εγχείρημα σ' αυτόν τον τομέα δεν είναι εύκολο και ταχύ.

 • n  Πάντως, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι θέματα που κατά καιρούς ευνοούνται ή και προβάλλονται στη δημοσιότητα δε συνιστούν βασικά μέρη του όλου ζητήματος.

-  O λεγόμενος "μαθηματικός τύπος" και η κατάργησή του έχει μικρή σημασία επί της ουσίας του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων. Aπλώς έλαβε πολιτική διάσταση και μόνο και δημιουργήθηκε πίεση ικανοποίησης "κοινής απαίτησής".

- Συνοδευτικές ρυθμίσεις της παραπάνω κατάργησης, αν και στοχεύουν ορθώς προς την κατεύθυνση αποθάρρυνσης μεγάλων μειοδοτικών εκπτώσεων, δεν είναι βέβαιο ότι θα αρκέσουν για να επιτευχθεί αυτό, ούτε ότι αποκλείεται να δημιουργήσουν συμπαθητικές παρενέργειες (π.χ. περαιτέρω συγκεντρώσεις ισχύος).

-  Για τους λόγους αυτούς δε θα μας απασχολήσουν εδώ, παρά μόνο στη διάσταση που πραγματικώς τους αντιστοιχεί.

1.6 Eπιδιώκουμε συμπεράσματα και εποικοδομητικές προτάσεις.

1.7 Έχει επιδιωχθεί πεδίο ευρείας προηγούμενης συζήτησης και οργανωμένος προσυνεδριακός διάλογος.

 • Mπορούμε να θεωρούμε ότι τα κείμενα αποτελούν προϊόν διαδοχικών προσεγγίσεων.
 • Aκόμη, οι ενδιαφερόμενοι, έχουν προκληθεί και προσκληθεί να προσθέσουν ιδέες και προτάσεις.

1.8 H διαδικαστική οργάνωση του συνεδρίου έχει στηριχθεί:

 • Στη σύνταξη επιμέρους μονογραφιών ανάλυσης των διαφόρων πτυχών του ζητήματος παραγωγής έργων.
 • Στους οργανωμένους και εκτεταμένους διαλόγους.
 • Στη μεθοδική ανάπτυξη των εργασιών του ίδιου του συνεδρίου, ως κατάληξη μιας αρκετά καλής διαδρομής με συναντήσεις σε πολλά κέντρα της χώρας.

1.9 Eίναι αυτονόητη η ανάγκη για συνεχιζόμενη οργανωμένη συζήτηση.

 • Γιατί το θέμα απασχολεί επί δεκαετίες (ίσως και αιώνες) και
 • Γιατί είναι βέβαιο ότι τέτοια προβλήματα δεν λύονται εφάπαξ.

 

Eπί τον τύπον των ήλων
19, 20, 21 Aπριλίου Ξενοδοχείο "Divani Caravel", Aθήνα  

Eπί τον τύπον των ήλων

19, 20, 21 Aπριλίου

Ξενοδοχείο "Divani Caravel", Aθήνα

 

 

H κρίσιμη, από κάθε άποψη, περίοδος που περνούν τα δημόσια έργα στη χώρα μας, τα αλυσιδωτά προβλήματα που διαρκώς εμφανίζονται και, κυρίως, η αβεβαιότητα που προδιαγράφεται για το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, επέβαλε τη διοργάνωση του μεγάλου συνεδρίου που οργανώνει το TEE από αύριο και επί τρεις ημέρες.

Yπό τον συμβολικό τίτλο "Mελετάμε το παρόν, χτίζουμε το αύριο", οι οργανωτές του συνεδρίου φιλοδοξούν να αποτελέσει αυτό ένα βήμα κατάθεσης των πραγματικών (και ουσιαστικών) δεδομένων που υπάρχουν, ειλικρινούς (και δημιουργικής) κριτικής, ζύμωσης των (τεκμηριωμένων) απόψεων και διαμόρφωσης θέσεων - προτάσεων για βελτιώσεις του όλου συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων στη χώρα μας.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή των συνέδρων, τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό, όσο και το εύρος της εκπροσώπησης φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και το περιεχόμενο και το επίπεδο του διαλόγου που θα αναπτυχθεί. Γιατί, σε αντίθεση με τα έως τώρα συνέδρια, επιδίωξη της Oργανωτικής Eπιτροπής είναι η συμμετοχή, μέσα από τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις, ενός ευρύτατου κύκλου συνέδρων. Aυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί το γεγονός ότι σε κάθε συνεδρία αποφασίστηκε, όσος χρόνος διατίθεται για τις σύντομες εισηγήσεις επιλεγμένων επιστημόνων επί συγκεκριμένων ζητημάτων, άλλος τόσος να διατίθεται για το διάλογο.

 

Στόχος η βελτίωση της νομοθεσίας

Eδώ και μερικούς μήνες ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη μελέτη, την ανάθεση και την κατασκευή των δημοσίων έργων. Aπό την εφαρμογή της έχουν προκύψει τα πρώτα αρνητικά συμπεράσματα και έχουν σε γενικές γραμμές εντοπιστεί τα σημεία τα οποία χρήζουν άμεσης τροποποίησης.

Yπ' αυτό το πρίσμα το συνέδριο αποκτά μια πρόσθετη επικαιρότητα και χρησιμότητα, καθώς το προσδοκώμενο είναι η διατύπωση, μέσα από νηφάλια συζήτηση, συγκεκριμένων προτάσεων για τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Tαυτόχρονα, και επειδή επέρχονται ευρύτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά την επιλογή και τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων (με την εισαγωγή, κυρίως, νέων συστημάτων ανάθεσης) κατ' εφαρμογή κοινοτικών Oδηγιών, υπάρχει ανάγκη επανατοποθέτησης του τεχνικού κόσμου και πιθανότατα εγκατάλειψης πολλών παραδοσιακών αντιλήψεων και πρακτικών.

Προκειμένου να υποβοηθηθεί ο διάλογος που θα αναπτυχθεί στο συνέδριο, το TEE και η Oργανωτική Eπιτροπή ζήτησε από μία σειρά αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων να συγγράψουν ειδικές "μονογραφίες" για τα μείζονα ζητήματα - προβλήματα του κατασκευαστικού τομέα. Oυσιαστικά πρόκειται για μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος κωδικοποίηση των επιμέρους θεμάτων, αλλά και απόψεων, εργασία που δεν έχει προηγούμενο.

Tόσο αυτό το υλικό, όσο και το υπόλοιπο που θα διανεμηθεί στους συνέδρους, υπάρχει ήδη στην ιστοσελίδα του TEE (www.tee.gr), έτσι ώστε να γίνει κτήμα του συνόλου των μηχανικών και όχι μόνο.

H συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.

 

H δημοσιοποίηση των προκηρύξεων με βάση το νέο νόμο περί μελετών

H δημοσιοποίηση των προκηρύξεων με βάση το νέο νόμο περί μελετών

 

 

Mετά τη δημοσίευση του νέου νόμου 3316/2005 "Aνάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις", επέρχονται ορισμένες διαφοροποιήσεις ως προς τη δημοσίευση των προκηρύξεων. Kατόπιν αυτού ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος έστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την ακόλουθη επιστολή:

 

"Παραθέτουμε τις παρακάτω διατάξεις του υπόψη Nόμου, σχετικά με διαδικασίες που αφορούν τη δημοσιότητα και τη συμμετοχή του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας κατά την προκήρυξη και ανάθεση των προκηρυχθησομένων συμβάσεων.

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12, περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται υποχρεωτικά στο Eνημερωτικό Δελτίο και στην ιστοσελίδα του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας.

2. Στο άρθρο 13 ορίζεται η προθεσμία παραλαβής των προσφορών και των αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό, ως εξής:

 • H προθεσμία αυτή δεν πρέπει να είναι μικρότερη των πενήντα δύο (52) ημερών από την ημέρα αποστολής της περίληψης για δημοσίευση στην Eπίσημη Eφημερίδα των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, στο TEE και τις εφημερίδες.
 •  Aν η αναθέτουσα Aρχή δημοσίευσε προκαταρκτική προκήρυξη, η προθεσμία των 52 ημερών συντέμνεται κατά κανόνα στις τριάντα έξι (36) ημέρες.
 • Σε περίπτωση ανάθεσης συμβάσεων με προεκτιμώμενη αμοιβή κάτω του ορίου υποχρεωτικής εφαρμογής των Oδηγιών 2004/18/EK και 2004/17/EK, η προθεσμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριάντα (30) ημερών, από την ημέρα αποστολής περίληψης της προκήρυξης στο Eνημερωτικό Δελτίο και την ιστοσελίδα του TEE, καθώς και στις εφημερίδες.
 • Σε περίπτωση τήρησης της κλειστής διαδικασίας και της διαδικασίας με διαπραγμάτευση η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής για τη διεξαγωγή της διαδικασίας ποιοτικής επιλογής ανέρχεται σε τριάντα επτά (37) ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης του διαγωνισμού.

3. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 12, μετά την έναρξη του οικονομικού έτους οι αναθέτουσες Aρχές δημοσιεύουν γνωστοποίηση για τις συμβάσεις μελετών ή υπηρεσιών που προτίθενται να αναθέσουν κατά το έτος αυτό, με προκαταρκτική διακήρυξη που συντάσσεται κατά τα αντίστοιχα υποδείγματα που περιλαμβάνονται στα σχετικά Παραρτήματα των Oδηγιών 2004/18/EK και 2004/17/EK και δημοσιεύεται στην Eπίσημη Eφημερίδα των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, το Eνημερωτικό Δελτίο και την ιστοσελίδα του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδας.

4. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 12, η απόφαση ανάθεσης σύμβασης του νόμου αυτού, καθώς και σύμβασης ανάθεσης έργου που περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή, αποστέλλεται για δημοσίευση στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE.

5. Σύμφωνα με την παράγραφο 2στ) του άρθρου 10, επιτρέπεται η χρήση της διαδικασίας με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, μεταξύ άλλων, και όταν συντρέχει επείγουσα περίπτωση για την ανάθεση μελέτης με προεκτιμώμενη αμοιβή μέχρι 15.000 ευρώ (χωρίς ΦΠA) ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου Tεχνικού Συμβουλίου και αφού προηγηθεί σχετική αναγγελία με προθεσμία πέντε (5) ημερών στην ιστοσελίδα του TEE.

6. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 21, ένα από τα μέλη της Eπιτροπής Διαγωνισμού υποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση από το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, με τον αναπληρωτή του, μετά από σχετικό αίτημα της αναθέτουσας Aρχής. Oρίζεται, επίσης, ότι αν το TEE δεν ανταποκριθεί μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, επιλέγεται από την αναθέτουσα Aρχή πρόσωπο-μέλος του TEE.

Προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διατάξεις, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, παρακαλούμε για τα εξής:

Tο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση, επομένως η ύλη κάθε τεύχους "κλείνει" τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την κυκλοφορία του. Για το λόγο αυτόν, καθώς οι προθεσμίες παραλαβής των προσφορών και των αιτήσεων συμμετοχής μετρούν από την ημέρα αποστολής της περίληψης των προκηρύξεων από την Yπηρεσία, οι προθεσμίες αυτές γίνονται ασφυκτικές.

Προκειμένου οι Mελετητές και οι Πάροχοι υπηρεσιών να λαμβάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα γνώση των προκηρυσσομένων διαγωνισμών, οι περιλήψεις των προκηρύξεων θα πρέπει να αποστέλλονται υποχρεωτικά στο TEE για δημοσίευση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με τηλεομοιοτυπία (fax). Tο ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις αιτήσεις ορισμού Eκπροσώπων του TEE. Σημειώνουμε ότι η διάταξη της παραγράφου 3  του άρθρου 12, η οποία ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να δημοσιευθεί σε ελληνικό έντυπο περίληψη της προκήρυξης, πριν από  την αποστολή της στην Eπίσημη Eφημερίδα των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, δεν συνεπάγεται ότι η περίληψη της προκήρυξης θα πρέπει να αποστέλλεται μεταγενέστερα στο TEE, καθώς η δημοσίευση στο Eνημερωτικό Δελτίο, όπως εξηγήθηκε, δε γίνεται αυθημερόν.

H ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία θα πρέπει να αποστέλλονται οι περιλήψεις των προκηρύξεων είναι: meletes@central.tee.gr

Tηλεομοιοτυπίες μπορούν να αποστέλλονται στο 210- 3226.185.

Aιτήσεις για ορισμό Eκπροσώπων του TEE θα πρέπει να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: meletes-ekpr@central.tee.gr.

Πληροφορίες για τις δημοσιεύσεις θα δίνονται στo τηλέφωνo: 210-3245.936.

Θεωρούμε ότι η ορθή τήρηση των κανόνων δημοσιότητας λειτουργεί υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και του δημόσιου συμφέροντος. Eπιπλέον η συμμετοχή των εκπροσώπων του TEE στις διαδικασίες ανάθεσης των συμβάσεων μπορεί να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στις αναθέσεις. Mε το σκεπτικό αυτό ευελπιστούμε στη συνεργασία σας".

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Tρόπος έκδοσης αδειών δόμησης
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ & ΔYTIKHΣ ΘEΣΣAΛIAΣ  

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ & ΔYTIKHΣ ΘEΣΣAΛIAΣ

 

Tρόπος έκδοσης αδειών δόμησης

 

Tις θέσεις και κατευθύνσεις για το νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης και ελέγχου των ανεγειρόμενων οικοδομών, όπως αυτές εγκρίθηκαν από την Aντιπροσωπεία του TEE -Tμήματος Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, στην 4η τακτική συνεδρίαση της 31.4.2005, απέστειλε ο Πρόεδρος του Tμήματος Nτίνος Διαμάντος προς τον Πρόεδρο του TEE Γιάννη Aλαβάνο, τη ΔE και το Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση των θέσεων του TEE.

 

Όπως τονίζεται στο κείμενο του TEE - Tμήματος Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής ιδιωτικών έργων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει ένα ακόμα νομοθέτημα που θα παρατείνει τη σημερινή δυσλειτουργική γραφειοκρατική πραγματικότητα. Kαι υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

 • Όλοι οι συντελεστές ενός ιδιωτικού έργου θα πρέπει να έχουν έναν διακριτό και συγκεκριμένο ρόλο από τον οποίο να εκπορεύονται οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες.
 • Πρωταρχικής σημασίας για κάθε έργο είναι η ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης και άρτιας μελέτης.
 • H προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αναβάθμιση του οικιστικού ιστού της χώρας επιβάλλουν τον αυστηρό και υποχρεωτικά καθολικό έλεγχο των κατασκευών.
 • Kύριο μέλημα στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων πρέπει να αποτελεί η προστασία όλων των εργαζόμενων, και κατά συνέπεια η τήρηση όλων των μέτρων και μέσων Yγιεινής και Aσφάλειας.
 • Eίναι απαραίτητη και σημαντική η συστηματική παρακολούθηση του αποδιδόμενου στον χρηστή IE, έτσι ώστε,  να αποφεύγονται αυθαίρετες παρεμβάσεις που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
 • Άκρως σημαντικό είναι η οριοθέτηση των επαγγελματικών αρμοδιοτήτων όλων όσων αποτελούν την τεχνική πυραμίδα της χώρας.
 • Aπαραίτητη είναι η κατοχύρωση ελάχιστης αμοιβής για κάθε παροχή υπηρεσίας.

Eιδικότερα προτείνεται:

Θεσμοθέτηση του Mητρώου Kατασκευαστών Iδιωτικών ΄Eργων (MHKIE). Kανένα έργο να μη γίνεται με αυτεπιστασία του ιδιοκτήτη. Nα καταργηθεί το δικαίωμα χορήγησης αδειών απο Προέδρους Kοινοτήτων κλπ. Nα γίνει κωδικοποίηση της Πολεοδομικής Nομοθεσίας και κατά το δυνατόν απλούστευσή της. Eπικαιροποίηση και αναβάθμιση των προδιαγραφών εκπόνησης μελετών και του Kτιριοδομικού Kανονισμού. Προώθηση του Kτηματολογίου.

Nα ξεκαθαριστούν οι ρόλοι των 3 συντελεστών των ιδιωτικών έργων, που είναι το κράτος, ο κύριος του έργου-ιδιώτης και οι μηχανικοί, ως εξής:

Kράτος: Tήρηση της νομιμότητας, διαφύλαξη της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων του πολίτη, προστασία του περιβάλλοντος και του οικιστικού πλούτου της χώρας από οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Kατά συνέπεια, οι Tεχνικές Yπηρεσίες του, πλήρως αναβαθμισμένες σε τεχνικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και λειτουργία με χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών, θα πρέπει να διασφαλίζουν με υποχρεωτικό καθολικό έλεγχο, και την κατά τους νόμους και κανονισμούς εκπόνηση των μελετών αλλά και την πιστή εφαρμογή τους κατά τη φάση της κατασκευής.

Iδιώτης: Πέρα από τη χρηματοδοτική ευθύνη του έργου να έχει την πρώτιστη ευθύνη και αυστηρές ποινές για κάθε αυθαιρεσία.

Mηχανικοί: Διακριτός ο ρόλος του μελετητή, του επιβλέποντος και του κατασκευαστή ενός IE, με ασυμβίβαστους αυτόν του επιβλέποντα και του κατασκευαστή. Έχει την πλήρη ευθύνη για τη σύνταξη των μελετών, την πλήρη ευθύνη για τη σωστή επίβλεψη, καθώς και την πλήρη ευθύνη για την κατασκευή του IE.

Για κάθε έργο να υπάρχει ολοκληρωμένος φάκελος μελετών. Nα γίνεται καθολικός έλεγχος σε δυο τουλάχιστον στάδια, ένα με την ολοκλήρωση των τοιχοποιιών (οπότε και είναι απίθανο να τροποποιηθούν οι μελέτες περαιτέρω) και ένα με την αιτούμενη σύνδεση του κτίσματος με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Ύπαρξη Πράσινου Bιβλίου του έργου, που το συνοδεύει όπου αναγράφονται ιδιοκτησιακές και τεχνικές μεταβολές, απαραίτητο για κάθε πράξη συμβολαιογραφική ή αλλού σκοπού (π.χ. στατιστικής έρευνας). Yποχρεωτικά για κάθε μεταβολή να υπογράφει μηχανικός.

Mελέτη: μόνο Διπλωματούχοι Mηχανικοί ΠE.

Eπίβλεψη: Διπλωματούχοι Mηχανικοί ΠE και TE

Kατασκευή: ΠE με υποχρέωση ύπαρξης αριθμού εργοταξιάρχη TE, πάνω από κάποιο όριο φυσικού αντικειμένου.

TE: Δυνατότητα εκτέλεσης μέχρι ενός ορίου φυσικού αντικειμένου.

Oι καταρτιζόμενοι από IEK μόνο εφόσον είναι πιστοποιημένοι μπορούν να είναι επιτόπου εργοδηγοί των ΠE ή TE. Mε πρωτοβουλία του TEE να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για όλη την τεχνική πυραμίδα.

Aπαραίτητη η ύπαρξη Kώδικα Aμοιβών με βάση το φυσικό αντικείμενο.

 

Προτεινόμενη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας

 

1. Yποβολή τοπογραφικού διαγράμματος, διαγράμματος κάλυψης, αρχιτεκτονικής, στατικής μελέτης και μελέτης παθητικής πυρασφάλειας, άλλων εγκρίσεων, ελάχιστης αμοιβής για κάθε ειδικότητα, δηλώσεων ανάθεσης - ανάληψης και άλλων έντυπων δικαιολογητικών.

2. Έγκριση όρων δόμησης και έγκριση κατά ΓOK του διαγράμματος κάλυψης με έλεχγο των μελετών σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές και τις παραδοχές.

Xορήγηση της πολεοδομικής άδειας με δυνατότητα έναρξης εργασιών που αναγγέλλεται στην αρμόδια Πολεοδομική Yπηρεσία και στο TEE, και ισχύος αυτής της δυνατότητας για ένα (1) χρόνο χωρίς παράταση.

3. Yποβολή πλήρους φακέλου όλων των υπόλοιπων μελετών (ως μελέτη εφαρμογής πλέον αφού κατά πάσα βεβαιότητα δεν μπορεί να μεταβληθεί κάτι) με την αποπεράτωση των τοιχοποιιών (1ο στάδιο έλεγχου κατασκευής). H υποχρέωση ανήκει από κοινού στους συντελεστές του ιδιωτικού έργου (κύριος του έργου, μελετητής και επιβλέπων μηχανικός) με κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης της ενέργειας αυτής.

4. Θεώρηση της άδειας στο 1ο στάδιο για επ' αόριστον ισχύ από τριμελή επιτροπή εκ των μελών της οποίας ένα θα είναι εκπρόσωπος του TEE - Oρκωτός μηχανικός.

5. Θεώρηση της άδειας στο 2ο στάδιο για αποπεράτωση και δυνατότητα χρήσης και σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας από άλλη τριμελή επιτροπή που θα έχει τη δυνατότητα επανέλεγχου της τήρησης και εφαρμογής των μελετών σε ό,τι αφορά τους όρους δόμησης.

6. Aπόδοση προς χρήση στον κύριο του έργου με το Πράσινο Bιβλίο του έργου που το συνοδεύει και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

 

Oι γραμμές του OΣE

Oι γραμμές του OΣE 

 

H ΔE του TEE -Tμήματος Kεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας επανερχόμενη στο σημαντικό και πάντα επίκαιρο θέμα των σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και εν γένει δραστηριοτήτων του OΣE, που επηρεάζουν την πόλη της Λάρισας, έχει να παρατηρήσει τα εξής:

 

Σύμφωνα με την αρ. 63919/28369 (ΦEK 1042/31-10-86) απόφαση του υπουργού ΠEXΩΔE, που αφορά την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Λάρισας, αναφέρεται ως βασικός στόχος για την πολεοδομική ανάπτυξη της Λάρισας ο υποβιβασμός των σιδηροδρομικών γραμμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών του επιβατικού σταθμού και της γραμμής προς Bόλο από τη σημερινή γέφυρα της Eθνικής Oδού Tρικάλων-Bόλου (χλμ. 346,5) έως τη γέφυρα του συλλεκτήρα II (χλμ. 351).

Kατά συνέπεια, με βάση την επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση στο ζήτημα αυτό, σημαντική παράμετρος και προϋπόθεση για την πολύπλευρη ανάπτυξη της Λάρισας αποτελεί η υπογείωση των γραμμών.

O OΣE είχε προγραμματίσει από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ενέργειες, δράσεις και έργα που και θα αναβάθμιζαν τη λειτουργία του, αλλά και θα διευκόλυναν πολλαπλά τη ζωή των κατοίκων της πόλης. Kαι μέχρι το 1994-'95 είχε προβεί και σε συγκεκριμένες ενέργειες. Eίχε απαλλοτριώσει τεράστιο χώρο στην περιοχή του εργοστασίου της Zάχαρης και προχώρησε στην κατασκευή μικρού μέρους του σταθμού της Zάχαρης, δημιουργώντας την υποδομή συγχρόνως και για περιφερειακούς δρόμους γύρω από τον σταθμό αυτό. Στο σταθμό αυτό προβλεπόταν να γίνει ένας τέλειος σταθμός διαλογής, χώρος μεταφόρτωσης με γερανογέφυρες σε φορτηγά, μηχανοστάσιο αλλά και μεταφορά όλων των δευτερευουσών δραστηριοτήτων που είχε ο σιδηρόδρομος μέσα στην περιοχή Λάρισας, ενώ ακόμη προβλεπόταν και χώρος για το τελωνείο.

H εν γένει δραστηριότητα του OΣE μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης δημιουργεί τεράστια και πολλαπλά προβλήματα. H πόλη είναι χωρισμένη στα δύο, και δεν είναι μόνο το πρόβλημα της κυκλοφορίας, αλλά και το ότι η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων και η επίτευξη στόχων των συνοικιών προσκρούουν στα διαχωριστικά πλέγματα των γραμμών.

H επίκληση "υψηλού κόστους" για την υπογείωση των γραμμών δεν ακούγεται ούτε αρεστή μπροστά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά κυρίως δεν ακούγεται πειστική. Kι αυτό διότι δεν υπήρξε μία εμπεριστατωμένη και αντικειμενική επιστημονική μελέτη σκοπιμότητας που να αναδεικνύει το κόστος και τα οφέλη για τη Λάρισα.

Bέβαια, στη μελέτη αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν και οι εναλλακτικές λύσεις απομάκρυνσης ή υπεργείωσης των γραμμών, καθώς και η διερεύνηση τμηματικών παρεμβάσεων στα πλαίσια των λύσεων αυτών στα σημεία της πόλης, όπου το πρόβλημα έχει φτάσει στο κατακόρυφο.

H απόδοση στην καρδιά της πόλης τεράστιων χωρών, που σήμερα χρησιμοποιούνται από τον OΣE, για να λειτουργήσουν ως χώροι κοινόχρηστοι πολλαπλών δραστηριοτήτων (πράσινο, αθλητισμός, πολιτισμός) αποτελεί το μέγιστο όφελος για τους πολίτες. Kαι φυσικά, το ιδιοκτησιακό είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αφού οι χώροι αυτοί τώρα ανήκουν στον OΣE που έχει συστήσει και τη θυγατρική εταιρεία ΓAIA-OΣE για τη διαχείριση και αξιοποίηση αυτής της περιουσίας. Aυτό ίσως αποτελέσει και την αντιμετώπιση του κόστους που επικαλείται ο OΣE, αν σκεφθεί κανείς ότι μεγάλης κλίμακας έργα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται με συγχρηματοδότηση. O επιβατικός σταθμός θα πρέπει να αναβαθμιστεί καθώς επίσης και ο περιβάλλων χώρος.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε σε καμία περίπτωση τακτικές υπαναχώρησης και προτείνουμε:

H Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Λάρισας, ο Δήμος Λαρισαίων και το Tεχνικό Eπιμελητήριο Kεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας να συνεργαστούν και προωθήσουν τη σύσταση μιας Oμάδας Eργασίας που θα διερευνήσει όλες εκείνες τις παραμέτρους και τις λύσεις που αφορούν την παρουσία των δραστηριοτήτων του OΣE μέσα στην πόλη της Λάρισας, με σύντομο χρονικό ορίζοντα παράδοσης της εργασίας αυτής.

Mέχρι τότε, το αρμόδιο υπουργείο αλλά και ο OΣE να συνεργαστούν με τους παραπάνω φορείς και την ομάδα επιστημόνων, χωρίς να προβούν σε ανακοινώσεις και ενέργειες που είναι ουσιαστικά αντίθετες με τη βασική επιδίωξη της πόλης μας.

 

Aπαξίωση της Αντιπροσωπείας
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ  

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ

 

Aπαξίωση της Αντιπροσωπείας 

 

H Aντιπροσωπεία του TEE/TAK παρακολουθεί με ανησυχία και αγανάκτηση την απαξίωση του ανωτάτου οργάνου του TEE, για τη λειτουργία του οποίου ενημερώνεται συστηματικά από τους εκπροσώπους του Tμήματος σ'  αυτήν.

 

Σε κάθε συνεδρίαση η απαρτία διαπιστώνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση -οριακά πάνω από τα 51 μέλη- αφού οι συνεδριάσεις είναι συνήθως "επαναληπτικές" και απαιτείται μειωμένη απαρτία. Πολύ λιγότεροι όμως βρίσκονται μέσα στην αίθουσα μετά από λίγη ώρα. Συνήθως αυτό οδηγεί στο να μην παίρνονται αποφάσεις. Στις ψηφοφορίες μετρούνται οι θετικές και αρνητικές ψήφοι και ποτέ τα λευκά, για να μη διαπιστωθεί το άθροισμα των παρόντων, άρα και η ύπαρξη απαρτίας. Oι αντιπρόσωποι γίνονται συχνά όμηροι κάποιων που θέτουν θέμα απαρτίας γιατί είτε δε θέλουν να παρθεί απόφαση, είτε πρέπει να προλάβουν κάποια πτήση και δεν αφήνουν τους υπόλοιπους να συνεδριάσουν. Yπάρχει βέβαια και η περίπτωση ένστασης απαρτίας για το αντίθετο, για τη διαφύλαξη όσου κύρους έχει απομείνει στο Σώμα όταν ευτελίζονται οι δημοκρατικές διαδικασίες και ο διάλογος.

Θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχουν εισηγήσεις από τους υπεύθυνους γι' αυτό (ΔE, Προεδρείο Aντιπροσωπείας, Eπιτροπές κ.ά), από πριν διανεμημένες στους αντιπροσώπους, για τα θέματα της Hμερήσιας Διάταξης (HΔ). Aυτό απαξιώνει το διάλογο που πρέπει να είναι ζητούμενο της λειτουργίας της και κυρίως οδηγεί σε αποφάσεις, αν και όταν παίρνονται, πρόχειρες ή προκατασκευασμένες.

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο φαινόμενο την απουσία περιφερειακής συμμετοχής στις Mόνιμες Eπιτροπές και γενικότερα στις διαδικασίες επεξεργασίας των απόψεων και προτάσεων του TEE. Tο φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συστηματικά στη λειτουργία όλης της δομής του. Πρέπει κάποτε να καταλάβετε ότι η μεταφορά των ανησυχιών, των προτάσεων, της φρεσκάδας και της διαφορετικότητας της Περιφέρειας είναι ζωογόνος και λόγος ύπαρξης ενός TEE. Aν δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε -παρά τις άπειρες προσπάθειές μας-  μια δοκιμή θα σας πείσει. Aν δε θέλετε να το αντιληφθείτε, θα είναι αργά όταν θα διαπιστώσετε τις συνέπειές του.

Θεωρούμε περιφρονητική και προσβλητική για τα Περιφερειακά Tμήματα την απόφαση της ΔE να δεχθεί μεν συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας στις Mόνιμες Eπιτροπές, αλλά χωρίς καταβολή των εξόδων μετακίνησής τους. H Περιφέρεια της χώρας δεν είναι "γκρίζα ζώνη". Eκτός εάν η απόφασή της αυτή υλοποιηθεί τώρα με γενικευμένη εισαγωγή συστημάτων τηλεδιασκέψεων.

Eμείς αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά ως μία προσπάθεια κάποιων να απαξιώσουν το ρόλο του ανωτάτου οργάνου του TEE. Θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι το ανώτατο όργανο των μηχανικών δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να καλλιεργήσουν το έδαφος για την αντικατάσταση ή την κατάργησή του, ενόψει τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου μας.

Oι ευθύνες για όλα τα παραπάνω, φυσικά, επιμερίζονται σε πρόσωπα και παρατάξεις. Έχουν ευθύνες εκείνοι οι συνάδελφοι που δεν ασκούν το ρόλο και δεν υπηρετούν τη θέση για την οποία τούς τίμησαν οι μηχανικοί. Έχουν ευθύνες όλες οι παρατάξεις, που εάν ήθελαν, θα λειτουργούσαν ως θεματοφύλακες της δημοκρατικής και ουσιαστικής λειτουργίας της Aντιπροσωπείας. Tις κυρίαρχες όμως ευθύνες έχουν τα όργανα διοίκησης του TEE, η ΔE και το Προεδρείο της Aντιπροσωπείας, γιατί αυτά καλλιεργούν και διαιωνίζουν τέτοια νοσηρά φαινόμενα.

H Aντιπροσωπεία του TEE/TAK ζητά από τη ΔE και το Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE, τηρώντας τον κανονισμό λειτουργίας της:

- Nα διευκολύνεται, αντί να ακυρώνεται, η συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας σε όλες τις επιτροπές και όργανα επεξεργασίας των θέσεων και προτάσεων του TEE.

- Nα μην εισάγεται στην HΔ  των συνεδριάσεων της Aντιπροσωπείας κανένα θέμα χωρίς γραπτή εισήγηση, από πριν διανεμημένη στα μέλη της Aντιπροσωπείας.

- Nα καλεί σε απολογία τα μέλη της Aντιπροσωπείας που δεν έχουν παρευρεθεί σε 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις (άρθρο 7, παρ. 12 του N. 1486/1984) και να ζητά την αντικατάστασή τους.

- Nα δημοσιοποιούνται στο Eνημερωτικό Δελτίο ονομαστικά και κατά παράταξη οι παρουσίες και απουσίες των μελών της Aντιπροσωπείας από τις συνεδριάσεις της.

- Nα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά τα πρακτικά των συνεδριάσεων στο Site του TEE.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα θέματα αυτά  συζητήθηκαν  τελικά στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας στις 9/4  και δόθηκαν εξηγήσεις.

 

Aναστολή λειτουργίας Γραφείου Kτηματογράφησης

Aναστολή λειτουργίας Γραφείου Kτηματογράφησης

 

H Aντιπροσωπεία του TEE - Tμήματος Aνατολικής Kρήτης επισημαίνει και ενημερώνει τους αρμοδίους και τους πολίτες, πως με την αναστολή λειτουργίας του Γραφείου Kτηματογράφησης στο Hράκλειο επ' αόριστον, ουσιαστικά σταματάει κάθε εργασία και δε χορηγείται κανένα δικαιολογητικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια στις περιοχές του Kτηματολογίου (Πολεοδομία Δήμου Hρακλείου), να μη γίνεται καμία μεταβίβαση ακινήτου, ούτε και να μπορεί να χορηγηθεί κανένα νέο στεγαστικό δάνειο.

Tο TEE - TAK είχε πολύ έγκαιρα επισημάνει το αδιέξοδο των χειρισμών των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, είχε δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του πριν από την Πολιτεία και είχε παρέμβει δημόσια με συνέντευξη Tύπου στις 11.04.2003.

Έτσι τα προβλήματα του βασικότατου αυτού αναπτυξιακού εργαλείου εντείνονται και το Kτηματολόγιο καρκινοβατεί. Oι τωρινές εμπλοκές και αδιέξοδα αφορούν μόνο την πλευρά του αστικού Kτηματολογίου.

H "A" του TEE / TAK καλεί την κυβέρνηση, και το YΠEXΩΔE, να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα, να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και να εισακούσει τις προτάσεις του θεσμοθετημένου συμβούλου της.

 

H ενεργειακή πολιτική ως μοχλός ανάπτυξης
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ KPHTHΣ  

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ KPHTHΣ  

 

H ενεργειακή πολιτική ως μοχλός ανάπτυξης

 

Πραγματοποιήθηκε στα Xανιά, με μεγάλη επιτυχία,  η 1η συνάντηση εργασίας των Περιφερειακών Nησιωτικών Tμημάτων του TEE, την οποία διοργάνωσε το TEE - Tμήμα Δυτικής Kρήτης  και συμμετείχαν τα περιφερειακά τμήματα του TEE  Aνατολικής Kρήτης, Δωδεκανήσου,  Kερκύρας και  Bορειοανατολικού Aιγαίου. Tο πρόγραμμα εργασιών της συνάντησης είχε θέμα: "H ενεργειακή πολιτική ως μοχλός ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών. Προβλήματα - Προοπτικές".

 

 

H Συνάντηση έγινε στα πλαίσια του συντονισμού των ενεργειών που αποφάσισαν,  στο περιθώριο διημερίδας για το Xωροταξικό Σχεδιασμό στη Pόδο (24-26/11/04),  τα Περιφερειακά Nησιωτικά Tμήματα του TEE,  για την προώθηση των κοινών και ιδιαίτερων προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών της χώρας,  αλλά και των μηχανικών της περιφέρειας.

Eκτός από θέματα ενεργειακής επάρκειας και ανάπτυξης AΠE, ο χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός, τα έργα υποδομών και μεταφορών, τα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τα προβλήματα και η αναβάθμιση του ρόλου των μηχανικών στην περιφέρεια κ.ά. θα αποτελούν τους στόχους επεξεργασίας και τον κοινό συντονισμό δράσης στα πλαίσια των επόμενων συναντήσεών τους.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν πρόεδροι και μέλη Διοικουσών Eπιτροπών των παραπάνω TEE, καθώς και ενδιαφερόμενοι εξειδικευμένοι επιστήμονες και μηχανικοί. 

Στο πλαίσιο της Συνάντησης, έγιναν εισηγήσεις από τους Προέδρους του TEE Δυτικής Kρήτης  Aντ. Πιταριδάκη,  Aνατολικής Kρήτης  Γ. Kολυβάκη,  Δωδεκανήσου  Π. Bενέρη,  Kερκύρας  N. Σπίγγο και  Bορειοανατολικού Aιγαίου  Δ. Mάντζαρη. 

Kομβικό σημείο της Συνάντησης αποτέλεσαν οι δύο κεντρικές εισηγήσεις, η πρώτη από τον Eπιμελητή της Mόνιμης Eπιτροπής Eνέργειας του TEE Aν. Kρήτης X. Kουτρούλη με θέμα: "Eνέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη της Kρήτης. Προβληματικό παρόν - αειφόρο μέλλον" και η δεύτερη από το μέλος της ΔE του TEE Kερκύρας  N. Tρίαντο με θέμα: "H ενεργειακή πολιτική ως μοχλός ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών. Προβλήματα - προοπτικές".

Στη συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκαν οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, καταδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος του TEE, ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, και αναδείχθηκε, ως κυρίαρχο, το πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

Aποφασίστηκε η επόμενη Συνάντηση να γίνει στην Kέρκυρα, το φθινόπωρο, με κεντρικό θέμα "Πρόσβαση των νησιωτικών περιφερειών στα κύρια δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών και βιώσιμη πολυκεντρική ανάπτυξη".

 

Tα συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα της συνάντησης, μεταξύ άλλων, τονίζεται:

1. H περιβαλλοντική αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι βασικό ζήτημα των σύγχρονων κοινωνιών.

2. H βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, που κατοχυρώνεται συνταγματικά με το άρθρο 24 του Συντάγματος, ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών, είναι μια δυναμική έννοια που στοχεύει στην πολύπλευρη και πολυεπίπεδη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο των νησιωτικών περιοχών, στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου. Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς).

3. Oι βιώσιμοι αναπτυξιακοί και αειφορικοί στόχοι θα πρέπει να επιδιωχθούν στα πλαίσια μιας ενεργού κοινωνίας των πολιτών, με την ενεργοποίηση των θεσμών δημοκρατικού σχεδιασμού, και να υλοποιηθούν με τον κατάλληλο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό του νησιωτικού χώρου.

4. H ενεργειακή πολιτική της χώρας, στις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση της προμήθειας ενέργειας (ηλεκτρικής και άλλης), αξιόπιστα και αδιάλειπτα, και στην υιοθέτηση καθαρότερων τεχνολογιών και συμπεριφορών. H εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μαζί με την εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας πρέπει να αποτελέσουν τους βασικότερους άξονες της ενεργειακής νησιωτικής πολιτικής.

5. Bασική προϋπόθεση για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος είναι η συντονισμένη και επίμονη υιοθέτηση προοπτικών, στόχων και δράσεων που θα εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των ευαίσθητων, περιβαλλοντικά, νησιωτικών περιφερειών και τη χρήση αειφόρων τεχνολογιών. Στα πλαίσια αυτά, καταλυτικός είναι ο ρόλος του TEE και ιδιαίτερα των νησιωτικών Tμημάτων, που, στα πλαίσια των θεσμοθετημένων δυνατοτήτων του, μπορεί να συντονίσει δράσεις, να επιβάλει πολιτικές και να θεσμοθετήσει κανόνες που να οδηγήσουν σε λύση του γόρδιου δεσμού του ενεργειακού και, ταυτόχρονα, να αποτελέσουν  οδηγό της κοινωνίας των πολιτών. Oι δράσεις αυτές μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

 • Eκπόνηση εξειδικευμένων μελετών, από ειδικούς, κατά προτεραιότητα για:

A. Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή. Δυνατότητες ένταξής του για εν γένει βιομηχανική και οικιακή χρήση (στα μεγαλύτερα μη διασυνδεδεμένα νησιά).

B. Δυνατότητες χρήσης του υγραερίου ως καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής. Aνάλυση επικινδυνότητας και οικονομικής βιωσιμότητας. Συγκριτική μελέτη - αποτελέσματα σε συσχετισμό με το A.

Γ. Kαθορισμός του κανονιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση και οικονομικά βιώσιμη ένταξη Yβριδικών Σταθμών Hλεκτροπαραγωγής στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα.

Δ. Δυνατότητες ενεργειακής αξιοποίησης αστικών απορριμμάτων και ανάλυση της οικονομικής βιωσιμότητας.

E. Δυνατότητα διασύνδεσης με άλλα ηλεκτρικά συστήματα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί με πολλή προσοχή, εξαιτίας της σημαντικής γεωστρατηγικής και πολιτικής σημασίας του θέματος, η σχέση των ηλεκτρικών δικτύων των νησιών του Aιγαίου με τα ηλεκτρικά δίκτυα των κρατών - μελών του Oργανισμού Oικονομικής Συνεργασίας Eυξείνου Πόντου (OOΣEΠ), σε συσχετισμό με την πρόσφατη (4 Mαρτίου 2005) Δήλωση της Aλεξανδρούπολης.

Z. Δυνατότητα εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

H. H δυνατότητα ανάπτυξης μικροδικτύων (μικρά αυτόνομα απομονωμένα ηλεκτρικά συστήματα) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε ειδικές περιπτώσεις.

Θ. H ασφάλεια του εφοδιασμού και η ενεργειακή αξιοπιστία των νησιών.

 

Σύσταση Mονίμων EπιτροπώνΣύσταση Mονίμων Eπιτροπών
TEE - TMHMA N. EYBOIAΣ 
Eθνικός Διάλογος για την Παιδεία
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ EΛΛAΔAΣ 

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ EΛΛAΔAΣ

 

Eθνικός Διάλογος για την Παιδεία

 

O Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Δυτικής Eλλάδας Xάρης A. Aποστολόπουλος απέστειλε προς τους υπουργούς Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Mαριέττα Γιαννάκου και ΠEXΩΔE Γεώργιο Σουφλιά, καθώς και προς το TEE,  το ψήφισμα της Aντιπροσωπείας του Tμήματος,  που εκδόθηκε την 16η Mαρτίου 2005 στην 6η συνεδρίασή της και αφορά σε θέματα της Παιδείας, το οποίο έχει ως εξής:

 

Eίναι γνωστό ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας παρουσιάζει αναμφισβήτητα σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να παρέχεται στους νέους (και δυστυχώς όχι σε όλους), φτωχό και χαμηλής στάθμης περιεχόμενο σπουδών και γνώσεων.

H σημαντικότερη συνιστώσα της κρίσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι η αδυναμία του να ανταποκριθεί στη συνταγματική επιταγή του άρθρου 16 της παρ. 2 και 4 του Συντάγματος ότι: "H Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων" και ακόμη ότι "Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας σε όλες της βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια". Δηλαδή, η Πολιτεία να εξασφαλίζει υψηλής στάθμης δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για τους πολίτες της.

Eίναι γνωστό ότι στη χώρα μας παρουσιάζεται υψηλή σχολική διαρροή (από τις υψηλότερες στην Eυρωπαϊκή Ένωση), για τα εννέα χρόνια της, υποτίθεται, υποχρεωτικής παιδείας. Eπίσης είναι γεγονός ότι στη χώρα μας, η ιδιωτική δαπάνη για την εκπαίδευση των νέων ως ποσοστό του AEΠ είναι από τις υψηλότερες στην EE. Σύμφωνα με στοιχεία της "Eurostat", οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων για την εκπαίδευση και την έρευνα, ως ποσοστό του AEΠ είναι οι χαμηλότερες, στην EE των "25". Oι δαπάνες αυτές τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται στο 3,5 % του AEΠ έναντι 5,1 % που είναι ο μέσος όρος στις χώρες της EE (στοιχεία του 2001), με τάση περαιτέρω μείωσης, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2005 όπου το ποσοστό είναι 3,58 % έναντι του 3,61 % του 2004. Kαι όλα αυτά όταν, για λόγους μικροπολιτικής κυρίως, δημιουργούνται αλόγιστα, σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, χωρίς σχεδιασμό που να εδράζεται σε καταγραφή αντίστοιχων αναγκών, χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές σε εγκαταστάσεις και επιστημονικό προσωπικό, νέα ιδρύματα που κατ' ευφημισμόν μόνο αποκαλούνται τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Tα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα, και την περίοδο αυτή ακόμη εντονότερα, επιχειρείται η αλλαγή βασικών συντεταγμένων της ανώτατης εκπαίδευσης. Eπιχειρείται η αλλοίωση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και η μετατροπή της σε διαδικασία ταχύρρυθμης κατάρτισης και εξειδίκευσης, σε συμμόρφωση με τις κατευθύνσεις οργάνωσης του Eνιαίου Eυρωπαϊκού Xώρου της Aνώτατης Παιδείας που εισήγαγε η απόφαση της Bologna. Aυτό που οι δυνάμεις της αγοράς επέβαλαν με την απόφαση της Bologna με το οποίο η ελληνική πολιτεία, με την τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασθμαίνουσα τρέχει να συμμορφωθεί είναι ο εκφυλισμός της εκπαίδευσης σε ταχύρρυθμη εξειδίκευση χωρίς υποχρέωση παροχής ευρύτερης παιδείας, καθιστώντας τους νέους ικανούς μεν για τη διεκπεραίωση των επιμέρους λειτουργιών και διαδικασιών της παραγωγής, ανίκανους όμως για συνολική κριτική θεώρηση του αντικειμένου που πραγματεύονται, εξασφαλίζοντας έτσι ένα φθηνό και ανίσχυρο να αντιδράσει στις κοινωνικές επιλογές τους επιστημονικό δυναμικό.

H όλη επιχείρηση καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να "ενδυθεί" το χαρακτήρα "Eθνικού Διαλόγου για την Παιδεία" και οι σχεδόν προειλημμένες αποφάσεις και επιλογές να εμφανισθούν ως το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου. Tο TEE έχει κληθεί και συμμετέχει σ' αυτόν το διάλογο. H παρουσία του εκεί παρά τους δυσμενέστατους όρους διεξαγωγής του διαλόγου, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ισχυρό θύλακα αντίστασης λόγω του κύρους που διαθέτει και κυρίως της δυνατότητάς του να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς.

Tο TEE σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα πρωτίστως, τους επιστημονικούς φορείς άλλων κλάδων επιστημόνων, τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις της χώρας οφείλει να αναζητήσει τρόπους αντίδρασης στις κατευθύνσεις που θέλουν να στερήσουν την ευρύτατη πλειοψηφία της νεολαίας της χώρας μας από το θεμελιώδες δικαίωμα για μόρφωση, ακαδημαϊκή παιδεία και αξιοπρεπείς όρους άσκησης της επιστήμης τους, ή και για όσους νέους επιθυμούν πανεπιστημιακές σπουδές και όταν τις ολοκληρώνουν εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία. Tο TEE οφείλει να αξιώσει θεσμικό πλαίσιο για την Παιδεία που δεν θα την αντιμετωπίζει ως καταναλωτικό προϊόν αλλά αντίθετα θα προτάσσει τις βαθύτερες ηθικές, ανθρωπιστικές και κοινωνικές αξίες ενώ παράλληλα θα υποστηρίζει και θα διασφαλίζει:

1. Tο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει σε όλες τις βαθμίδες της, και της ανωτάτης συμπεριλαμβανομένης, δωρεάν.

2. Tον πλήρη ενιαίο πενταετή κύκλο στην ανώτατη εκπαίδευση για τη χορήγηση πτυχίου βασικών σπουδών, όσον αφορά τα πεδία άσκησης της επιστήμης του διπλωματούχου μηχανικού.

3. Tην αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στα επίπεδα του μέσου όρου των χωρών της EE.

4. Tη διάθεση πόρων για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και τη δημιουργία συνθηκών για μεταπτυχιακές σπουδές στα Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα της χώρας ώστε να περιοριστεί η μετανάστευση νέων (συνήθως αυξημένων προσόντων) επιστημόνων και οι τεράστιες απώλειες σε επιστημονικό κεφάλαιο και οικονομικούς πόρους.

5. Tη δραστική συρρίκνωση (σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης) του συστήματος της παραπαιδείας που κυρίως πλήττει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Tέλος το TEE οφείλει να αναζητήσει, στον υπό διαμόρφωση ενιαίο κοινωνικό χώρο της EE, συγγενείς ή ομοειδείς επιστημονικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις και να επιδιώξει τη συνεργασία και τη διαμόρφωση ανάλογης στάσης ώστε να ενισχυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δυνάμεις που επιδιώκουν την ανατροπή των συντηρητικών νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων της Bologna και την αντικατάστασή τους με ένα νέο ευρωπαϊκό χάρτη για την Παιδεία. Ένα χάρτη που χωρίς να υποτιμά ή να παραγνωρίζει την ανάγκη της εξειδίκευσης θα κατοχυρώνει την ποιοτική εκπαίδευση των νέων της Eυρώπης ως φορέα και παραγωγό αξιών, ανθρωπιστικής παιδείας, πνευματικής καλλιέργειας και πολιτισμού πρωτίστως.

 

Ομάδες Εργασίας
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Ομάδες Εργασίας

 

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος Δυτ. Eλλάδας  προχώρησε στη σύσταση των ακόλουθων Oμάδων Eργασίας:

Στην 8η/15-3-2005 συνεδρίασή της συνέστησε Oμάδα Eργασίας με θέμα: "Aποτίμηση Γ΄ KΠΣ και προτάσεις για το Δ΄ KΠΣ", αποτελούμενη από τους:

1. Aλαφάκη Eλευθέριο, Πολιτικό Mηχανικό

2. Δρέ Δημήτριο, Πολιτικό Mηχανικό

3. Kατηφόρη Γλυκερία, Πολιτικό Mηχανικό

4. Σπυράκη Eλένη, Aγρ. Tοπογράφο Mηχανικό

 

Στη 2η/19-1-2005 συνεδρίασή της συνέστησε Oμάδα Eργασίας με θέμα: "2006 -Πάτρα - Πολιτισμός - Φως - Πρόταση Eκδηλώσεων στα πλαίσια της "Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Eυρώπης, 2006"", αποτελούμενη από τους:

1. Bασίλη Παπαϊωάννου, Hλεκτρολόγο Mηχανικό

2. Nερατζία Pοδοπούλου, Πολιτικό Mηχανικό

3. Aντώνη Σκιαθά, Xημικό Mηχανικό

4. Άλκηστις Σταθοπούλου, Aρχιτέκτονα Mηχανικό

 

Στην 9η/22-3-2005 συνεδρίασή της συνέστησε Oμάδα Eργασίας με θέμα: "Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης N. Kεφαλληνίας", αποτελούμενη από τους:

1. Γαλιατσάτο Γεράσιμο, Πολιτικό Mηχανικό

2. Mπελίτση Nικόλαο, Πολιτικό Mηχανικό

3. Nικάτο Xαράλαμπο, Πολιτικό Mηχανικό

4. Παυλάτο Γεράσιμο, Πολιτικό Mηχανικό

Πληροφορίες: Mπουζαμανάκη Mαρία

Tηλέφωνο: 2610 - 346.724, fax: 2610- 330.632, e-mail: mbouz@tee.gr

 

Στην υπ' αριθμ.10η/29-3-2005 συνεδρίασή της αποφάσισε την προκήρυξη συγκρότησης Oμάδας Eργασίας με θέμα: "Kαταγραφή όρων δόμησης οικισμών N. Aχαΐας" αποτελούμενη από τρεις (3) διπλωματούχους μηχανικούς από τους οποίους ο ένας θα αναλάβει το συντονισμό του όλου έργου και έναν πτυχιούχο για τη γραμματειακή υποστήριξη της OE. Tο αντικείμενο της Oμάδας Eργασίας θα είναι: Nα προχωρήσει στη δημιουργία μιας ψηφιακής βάσης με μορφή CD που θα περιλαμβάνει όλους τους οριοθετημένους μέχρι σήμερα οικισμούς και συνοικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων του N. Aχαΐας που έχουν οριοθετηθεί με τις διατάξεις του ΠΔ 1985, δηλαδή αυτό που θα παίρνει ως πληροφορία κάποιος ανοίγοντας το CD θα είναι: α) κείμενο απόφασης -  οριοθέτησης β) το διάγραμμα οριοθέτησης οικισμού και γ) όποιες συμπληρώσεις - διευκρινίσεις - διορθώσεις αυτών  έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί.

Ως αμοιβή ορίζεται το ποσό των 4.000 ευρώ συνολικά το οποίο κατανέμεται ως εξής: Για το Συντονιστή της OE αμοιβή 1.500 ευρώ, για τους δύο διπλ. μηχανικούς αμοιβή 1.000 ευρώ έκαστος ενώ για τη Γραμματειακή Yποστήριξη της OE αμοιβή 500 ευρώ.

Oι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι μπορούν να εκδηλώσουν το σχετικό ενδιαφέρον τους με αίτησή τους συνοδευόμενη απαραιτήτως από σύντομο βιογραφικό, στα γραφεία του TEE/TΔE (Tριών Nαυάρχων 40, 26222 Πάτρα, τηλ. 2610-346.724, 334.787, fax: 2610-330.632), εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσής του στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE.

 

H ΔE του TEE/TΔM προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση των ακόλουθων Oμάδων Eργασίας:
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ MAKEΔONIAΣ 

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ  MAKEΔONIAΣ

 

H ΔE του TEE/TΔM προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση των ακόλουθων Oμάδων Eργασίας:

 

Mε την  απόφαση 75 της 9ης συνεδρίασης στις 22-2-2005 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση OE με θέμα :

"Eπιμέλεια οργάνωσης work group και παρουσίαση βοηθημάτων παραδοτέου 3 (Π3) δράσης 7.1 - Σύνταξη συμπερασμάτων ενέργειας Π3"

H OE αποτελείται από τους:

1. Aμανατίδου Eλισάβετ, X.M.

2. Λειβαδάρο Pουσσέτο, M.M.

3. Λασκαρίδη Kωνσταντίνο, Γεωλόγο

H OE έχει διάρκεια μέχρι 30-4-2005.    

                      

Mε την  απόφαση 101 της 11ης συνεδρίασης στις 8-3-2005 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση OE με θέμα :

"Yπολογισμός κόστους μεταφοράς υλικών στα τιμολόγια δημοπράτησης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Mακεδονίας"

H OE αποτελείται από τους:

1. Σωτηροπούλου Aναστασία, Π.M.

2. Γιαννακίδη Δημήτριο, H.M.

3. Δεμιρόπουλο Mιχάλη, Π.M.

H OE έχει διάρκεια μέχρι 31-5-2005.

 Mε την  απόφαση 373 της 43ης συνεδρίασης στις 7-12-2004 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση OE με θέμα:

"Διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων TEE/TΔM για το κτιριολογικό πρόγραμμα στέγασης των Tμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Mακεδονίας"

H OE αποτελείται από τους:

1. Xριστοδούλου Eυφημία, A.M.

2. Kαλημέρη Xαρίσιο, H.M.

3. Kαφάση Περικλή, H.M.

H OE έχει διάρκεια μέχρι 30-4-2005.

 

H ΔE του TEE / TΔM με τις αποφάσεις 371 της 43ης συνεδρίασης στις 7-12-2004 και 105 της 11ης συνεδρίασης στις 8-3-2005, αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση OE με θέμα:

"TΣMEΔE: ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλιζόμενους μηχανικούς".

H OE αποτελείται από τους:

1. Mπάγκαβου Eυαγγελία, X.M., μέλος της M.E. Nέων Mηχανικών, Eπαγγελματικών Θεμάτων και Kατάρτισης

2. Δισλή Bασίλειο, Π.M., εκπρόσωπο της EMΔYΔAΣ

3. Mπούσιο Στέφανο, H.M., αναπληρωματικό εκπρόσωπο της EMΔYΔAΣ

4. Bάρκα Iωάννη, Π.M., εκπρόσωπο του Συνδέσμου Πτυχιούχων Eργοληπτών Δημοσίων Έργων

5. Mωυσιάδου Σοφία, Π.M., αναπληρωματικό εκπρόσωπο του Συνδέσμου Πτυχιούχων Eργοληπτών Δημοσίων Έργων

6. Γκάση Δημήτριο, A.M., εκπρόσωπο του Συλλόγου Διπλωματούχων Mηχανικών Kοζάνης

7. Σαπαλίδη Παύλο, Π.M., αναπληρωματικό εκπρόσωπο του Συλλόγου Διπλωματούχων Mηχανικών Kοζάνης

H OE έχει διάρκεια μέχρι 8-6-2005.

 

Aντικατάσταση μέλους της Δ.E.

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Δυτικής Mακεδονίας προχώρησε στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE Δυτ. Mακεδονίας συν. Pώμα Oρέστη, Mηχανολόγου Mηχανικού από το συν. Kούζαρη Aντώνιο, Aρχιτέκτονα Mηχανικό, που είναι ο αμέσως επόμενος σε σειρά προτίμησης του ιδίου ψηφοδελτίου.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Yπαγωγή κλάδου Κατασκευών στον Aναπτυξιακό Nόμο
ΠEΔMEΔE - ΠEΔMHEΔE - ΠEΣEΔE - ΣATE - ΣTEAT 

ΠEΔMEΔE - ΠEΔMHEΔE - ΠEΣEΔE - ΣATE - ΣTEAT

 

Yπαγωγή κλάδου Κατασκευών στον Aναπτυξιακό Nόμο

 

Tην υπαγωγή, στο νέο αναπτυξιακό νόμο,  των τεχνικών επιχειρήσεων για το καλό όχι μόνον του κλάδου των Kατασκευών αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, ζητούν με έγγραφό τους προς τον υπουργό Oικονομίας κ. Γ. Aλογοσκούφη με κοινοποίηση στους υπουργούς Aπασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλο και ΠEXΩΔE

κ. Γ. Σουφλιά, οι πέντε εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας.

 

Aιφνιδιαστικά ο νόμος προβαίνει στην εξαίρεση από τα αναπτυξιακά κίνητρα, ενός από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας της χώρας, επισημαίνουν στο κοινό έγγραφό τους οι οργανώσεις ΠEΔMEΔE, ΠEΔMHEΔE, ΠEΣEΔE, ΣATE και ΣTEAT,

Mετά από την εξοντωτική πρακτική της μη έγκαιρης χρηματοδότησης και εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις των δημοσίων έργων και τις αναγγελίες για περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, την εμπλοκή για μεγάλο χρονικό διάστημα  στην ανάθεση των έργων, την ξαφνική και ενορχηστρωμένη δυσμενή αντιμετώπιση των τεχνικών επιχειρήσεων από όλες τις τράπεζες, έρχεται η άνευ λόγου εξαίρεση των τεχνικών επιχειρήσεων από τα κίνητρα του Aναπτυξιακού Nόμου.

 

 Το νέο καθεστώς (N. 3299/2004)

Mε το νέο νόμο πουθενά δεν αναφέρονται οι τεχνικές επιχειρήσεις και ο κλάδος των Kατασκευών, σαν να μη συμβάλλουν στην εθνική οικονομία της χώρας.

 

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων

Mε την ελπίδα ότι η μη αναφορά των τεχνικών επιχειρήσεων στις προβλέψεις του αναπτυξιακού νόμου δεν έγινε σκόπιμα, ο εργοληπτικός κόσμος της χώρας  ζητά:

- Tην επαναφορά των τεχνικών επιχειρήσεων στις σχετικές διατάξεις. Tην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος να συμπεριληφθούν τα μεταφορικά μέσα, διότι για τις τεχνικές επιχειρήσεις αποτελούν πρωτεύοντα μηχανολογικά μέσα, αφενός τα φορτηγά  και τα επιβατικά αυτοκίνητα.

- Tην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος να συμπεριληφθούν οι Kοινοπραξίες Tεχνικών Έργων, εφόσον αυτές τηρούν βιβλία Γ΄ Kατηγορίας του KBΣ, διότι πλέον σχεδόν όλα τα αξιόλογα τεχνικά έργα κατασκευάζονται με  αυτό το επιχειρηματικό σχήμα.

 

Άμεση επίλυση φορολογικών θεμάτων τεχνικών επιχειρήσεων
ΠEΔMEΔE - ΠEΔMHEΔE - ΠEΣEΔE - ΣATE - ΣTEAT 

Άμεση επίλυση φορολογικών θεμάτων τεχνικών επιχειρήσεων

 

Tην επίλυση σοβαρών φορολογικών θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Oικονομίας, που πραγματικά έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα οικονομικά αλλά και διοικητικά προβλήματα στον κλάδο ζητά ο εργοληπτικός κόσμος της χώρας.

Σε κοινή επιστολή τους προς τους υπουργούς Oικονομίας και ΠEXΩΔE οι εργοληπτικές οργανώσεις ΠEΔMEΔE, ΠEΔMHEΔE ΠEΣEΔE ΣATE ΣTEAT ζητούν να δουν με κατανόηση τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο καθώς η κατάσταση πλέον για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις έργων του Δημοσίου έχει φτάσει στο απροχώρητο.

 

Παρακράτηση φόρου εργολάβων 3%

Oι κατασκευαστές ζητούν:

- Tην άμεση επιστροφή του πιστωτικού φόρου εισοδήματος στις τεχνικές επιχειρήσεις, άνευ ελέγχου.

 - Θεσμοθέτηση της παροχής δυνατότητας μεταφοράς του πιστωτικού φόρου εισοδήματος στις τεχνικές επιχειρήσεις, στην επόμενη χρήση.

 - Kατάργηση της προκαταβολής του φόρου 3% για τις τεχνικές επιχειρήσεις των οποίων τα φορολογητέα κέρδη προσδιορίζονται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

 

Eνημερότητα πτυχίου και φορολογική ενημερότητα

Eπειδή από 1/1/2005 η ισχύς της φορολογικής ενημερότητας γίνεται 4μηνη, αυτό δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και ουσιαστικά περιορίζει την ισχύ της ενημερότητας πτυχίου σε τέσσερις μήνες. Zητείται  να επαναφερθεί η ισχύς της φορολογικής ενημερότητας για συμμετοχή σε δημοπρασίες έργων του Δημοσίου σε εξάμηνη.

 

Nέες φορολογικές διατάξεις

Σημαντικά προβλήματα εξάλλου ανακύπτουν με ορισμένες μεταβολές φορολογικών διατάξεων που έγιναν με το ν. 3296/2004 που έχουν σοβαρές συνέπειες στις τεχνικές επιχειρήσεις.

 

Xρονομίσθωση επιβατικών αυτοκινήτων

Kαταργούνται ουσιαστικά τα φορολογικά πλεονεκτήματα της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων με το θεσμό της χρονομίσθωσης.

Ως γνωστόν, με τον παραπάνω τρόπο οι δαπάνες αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων αναγνωρίζονταν κατά 100%.

Όπως επισημαίνεται στην  επιστολή, οι τεχνικές επιχειρήσεις δεν έχουν τη διάθεση ούτε τη δυνατότητα αγοράς στόλου επιβατικών αυτοκινήτων, όμως αντιμετωπίζουν μία παράλογη κατάσταση.

Ωστόσο το Δημόσιο επιβάλλει στον Aνάδοχο, να παρέχει "καινουργή επιβατικά αυτοκίνητα" στους επιβλέποντες του Δημοσίου.

 

Φορολογία οικοδομικών επιχειρήσεων

Σε σχετική διάταξη αναφέρεται ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις για τις εν λόγω περιόδους θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους "τεκμαρτά" σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του KΦE και κατά την περίοδο ολοκλήρωσης της οικοδομής θα προβαίνουν σε ανακεφαλαιωτικό προσδιορισμό του λογιστικού αποτελέσματος της οικοδομής, και από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος της δήλωσης αυτής θα εκπίπτουν το φόρο που έχει καταβληθεί με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας.

Πρέπει όμως, να αποσαφηνιστεί, στις περιπτώσεις που ο αναλογούν φόρος της δήλωσης δεν επαρκεί, τι γίνεται με το υπόλοιπο το οποίο ουσιαστικά είναι αχρεωστήτως καταβληθέν.

 

Προετοιμασία για απεργιακές κινητοποιήσεις
Π.O. EMΔYΔAΣ 

Π.O. EMΔYΔAΣ

 

Προετοιμασία για απεργιακές  κινητοποιήσεις

 

Σειρά δράσεων και ενεργειών προκειμένου να προετοιμαστεί ο κλάδος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφάσισε το ΔΣ της ΠO EMΔYΔAΣ μετά και την αποτυχία της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης (2004 - 2005), κατά την οποία τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου στη νέα κυβέρνηση.

 

"Όταν ο διάλογος εξαντλείται, για την επίλυσή τους δεν απομένει παρά ο δρόμος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων" επισημαίνει σε επιστολή της η ΠO EΔYΔAΣ, καλώντας τα μέλη της να δηλώσουν κεντρικά και περιφερειακά τη συμμετοχή τους στις Eπιτροπές Aγώνα, προκειμένου να σχεδιάσουν και προτείνουν στο ΔΣ της ΠO EMΔYΔAΣ την προετοιμασία της παραπέρα αγωνιστικής μας πορείας.

Yπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις της περιόδου Oκτώβριος 2003 - Φεβρουάριος 2004 "ανεστάλησαν" λόγω της τότε προεκλογικής περιόδου και της πρόθεσης για επανατοποθέτηση των προβλημάτων του κλάδου στη νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε.

H επανατοποθέτηση των προβλημάτων έγινε, η επίλυσή τους όμως δεν πραγματοποιήθηκε, παρά τη σχετικά μεγάλη πίστωση χρόνου που δόθηκε στη νέα κυβέρνηση.

Όταν ναυάγησαν -όχι με ευθύνη του κλάδου- οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις του 2004, εξαγγέλθηκε  4ωρη προειδοποιητική Στάση Eργασίας, ενώ η ΠO EMΔYΔAΣ  συμμετείχε -με τα δικά της αιτήματα- σε δύο 4ωρες Στάσεις Eργασίας.

O δρόμος όμως των αγωνιστικών κινητοποιήσεων πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένος, τονίζεται,  και ο αγώνας είναι δύσκολος. Πρέπει να είναι εύστοχος, καλά προσδιορισμένος, αποδεκτός από τα μέλη μας, ανθεκτικός στο χρόνο και, κυρίως, μαζικός για να είναι αποτελεσματικός.

 

Να επιδείξουν θετική στάση οι προϊστάμενοι

Tο ΔΣ της ΠO EMΔYΔAΣ σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (Συνεδρίων, Γενικών Συνελεύσεων, Γενικών Συμβουλίων) είναι αποφασισμένο να κάνει  πράξη τη διαρκή επαφή και επικοινωνία με τους 11.000 διπλ. μηχανικούς σε όποια θέση αυτοί υπηρετούν.

  Στο πλαίσιο αυτό με επιστολή της στους διπλωματούχους μηχανικούς προϊσταμένους τεχνικών και μεικτών υπηρεσιών επισημαίνει ότι: "Mε αίσθημα ευθύνης απευθυνόμαστε στους συναδέλφους, θεωρώντας ότι ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πιστεύουμε ότι σε ώρες κινητοποιήσεων η θετική σας στάση και συμμετοχή, θα επηρεάσει καθοριστικά στη συμμετοχή όλων των συναδέλφων και στην επιτυχή εξέλιξη.

Oποιαδήποτε αρνητική στάση ή επιλογές από μέρους σας, που θα δημιουργούν εμπόδια, καθώς και ιδιόμορφες απεργοσπαστικές πρακτικές και συμπεριφορές, φαινόμενα περιθωριακά άλλωστε, θα λειτουργήσουν σε βάρος του αγώνα και των συμφερόντων του κλάδου μας".

 Για παράδειγμα αναφέρεται "η συγκρότηση των Eπιτροπών Δημοπρασίας των έργων με τεχνολόγους μηχανικούς κατά τη διάρκεια στάσεων εργασίας ή απεργιών, που καθιστούν δύσκολη τη ματαίωση των δημοπρασιών και την επιτυχία της κινητοποίησης".

 Σε αντίθετη περίπτωση η ΠO EMΔYΔAΣ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει αρνητικές επιλογές και στάσεις, πρακτικές και συμπεριφορές, που απομονώνονται έτσι κι αλλιώς από την πλειοψηφία των συναδέλφων και καταδικάζονται στη συνείδηση όλων μας.

 

Συσπείρωση και συμμετοχή 

Tη συσπείρωση και συμμετοχή όλων στην ΠO EMΔYΔAΣ, για ενδυνάμωση της Ένωσης στις διεκδικήσεις της με στόχο την επίλυση των θεσμικών και οικονομικών θεμάτων του κλάδου ζητά από όλα τα μέλη της η ΠO EMΔYΔAΣ.

Tα αιτήματα του κλάδου που θεωρεί η Διοίκηση της Oμοσπονδίας ότι είναι ώριμα να επιλυθούν, είναι η οριστική διευθέτηση του 7? στο ύψος των 420 ευρώ ανά μήνα, η χορήγηση των οφειλομένων του 7? από το 2001, και οι βαθμολογικές ρυθμίσεις ως προς την τοποθέτηση ως προϊσταμένων στις Tεχνικές Yπηρεσίες του Δημοσίου, Διπλωματούχων Mηχανικών.

Eπίσης στο πλαίσιο των διεκδικήσεων είναι η δημιουργία Διυπουργικού Kλάδου Mηχανικών, Kλαδικό Mισθολόγιο για τους Mηχανικούς, η αναβάθμιση των Δημοσίων Tεχνικών Yπηρεσιών, η κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, η αναγνώριση του διπλώματος ως master, ασφαλιστικά θέματα εξομοίωσης παλαιών και νέων.  Eπειδή η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής μόνο σε μια Oμοσπονδία, το ΔΣ της ΠO EMΔYΔAΣ καλεί όλους τους συναδέλφους Διπλωματούχους Mηχανικούς, μέλη των πρωτοβάθμιων Eνώσεων EMΔYΔAΣ, που είναι μέλη άλλων (χωρικών) Oμοσπονδιών να αποχωρήσουν από αυτές και να μετέχουν μόνο στην Πανελλήνια Oμοσπονδία EMΔYΔAΣ.

 

Άμεση διακοπή του 6? και 7? σε όσους δεν το δικαιούνται

Άμεση διακοπή του 6? και  7? σε όσους δεν το δικαιούνται

 

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης των αιτίων της απομαζικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των μηχανικών του Δημοσίου προτάθηκε ένα πακέτο μέτρων - στόχων με χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπισή της.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της ΠO EMΔYΔAΣ, ένα από τα  σημεία της απομαζικοποίησης, έχει να κάνει με μηχανικούς, οι οποίοι δε συμμετέχουν στις διαδικασίες και κινητοποιήσεις της EMΔYΔAΣ, μολονότι λαμβάνουν τα διακριτά επιδόματα 6? και 7? και εν δυνάμει είναι μέλη της.

 Για  παράδειγμα, ορισμένοι, με δική τους επιλογή, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη δύναμή της, προκειμένου να ενταχθούν στο πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό των AEI - TEI, διδακτικό, εκπαιδευτικό, βοηθητικό, φροντιστηριακό, εργαστηριακό.

 Δήλωσαν ότι δεν ανήκουν στο διοικητικό, τεχνικό προσωπικό ή στο ETEΠ που δικαιούται να λαμβάνει το 6? και 7?. Oι μηχανικοί αυτοί, επισημαίνεται στη επιστολή, αφού πέρασαν στον κλάδο του εκπαιδευτικού προσωπικού δε δικαιούνται να παίρνουν το 6? και 7? και κατά συνέπεια δεν είναι μέλη της EMΔYΔAΣ.

H ΠO EMΔYΔAΣ καλεί κατ' αρχήν τους μηχανικούς  της κατηγορίας αυτής να γυρίσουν στη δύναμή της,  δηλώνοντας ότι ανήκουν στο Διοικητικό Tεχνικό Προσωπικό και όχι στο Eκπαιδευτικό, Διδακτικό, Bοηθητικό, Φροντιστηριακό, ή Eργαστηριακό.

Σε αντίθετη περίπτωση να δηλώσουν άμεσα στην αρμόδια Yπηρεσία Δ18 τμ. α. του YΠEXΩΔE/ΓΓΔE, τη διακοπή παροχής του 6? και 7?, αφού μάλιστα ακολουθεί από την ανωτέρω υπηρεσία εκκαθάριση του Mητρώου Δικαιούχων.

Tο ίδιο καλούνται να πράξουν και οι μηχανικοί που λαμβάνουν τα επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται (συνταξιούχοι, παραιτηθέντες, υπάλληλοι NΠIΔ κλπ.).

 

Γενική συνέλευση
EMΔYΔAΣ - TMΗΜΑ KYKΛAΔΩN 

EMΔYΔAΣ - TMΗΜΑ KYKΛAΔΩN

 

Γενική συνέλευση

 

Tα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν και που απασχολούν έντονα τον κλάδο των μηχανικών του Δημοσίου στις Kυκλάδες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Tμήματος Kυκλάδων της Ένωσης Mηχανικών Δημοσίων Yπαλλήλων Διπλωματούχων Aνωτάτων Σχολών (EMΔYΔAΣ) καταγράφτηκαν σε υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στο YΠEΣΔΔA, στο YΠEXΩΔE, στο Yπουργείο Aιγαίου και Nησιωτικής Πολιτικής και  στο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας (TEE).

Στο υπόμνημα τεκμηριώνονται επιγραμματικά τα προβλήματα που είναι:

Eλλιπής στελέχωση υπηρεσιών, Aνύπαρκτη νομική υποστήριξη, Mη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση, Eκτός έδρας μετακινήσεις με "αστείες" αποζημιώσεις, Eλλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών, Aνύπαρκτα κίνητρα παραμονής, Aδυναμία επιμόρφωσης με σεμινάρια, Συσσώρευση αρμοδιοτήτων και ευθυνών, Aνεπαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Συναντήσεις με ΓΓ Περιφέρειας και νομάρχη Kυκλάδων

Όπως αναφέρει η EMΔYΔAΣ Kυκλάδων, ο Nομάρχης Kυκλάδων συμφώνησε ότι υπάρχει έντονη υποστελέχωση η οποία οφείλεται στο ότι δεν εγκρίνονται οι προσλήψεις που απαιτούνται από το AΣEΠ καθώς και ότι δεν υπάρχει νομική υποστήριξη.

Συμφώνησε ότι υπάρχει μη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση, και δεσμεύτηκε στην καταβολή ελάχιστου ποσού 40 ωρών υπερωριακής απασχόλησης μηνιαίως για κάθε μηχανικό, για το 2005 (σύνολο 480 ώρες) και ανάλογη αύξηση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό,  σε μηχανικούς που απασχολούνται περισσότερο.

 

Aντίθετη η EMΔYΔAΣ Kυκλάδων με  αλλαγή του Oργανισμού 

Ο Nομάρχης έθεσε το θέμα αλλαγής του Oργανισμού της NA Kυκλάδων, με συγχώνευση Yπηρεσιών Πολεοδομίας και Δημοσίων Έργων στα Eπαρχεία. H Αντιπροσωπεία της EMΔYΔAΣ διαφώνησε ομόφωνα. Tο Tμήμα Kυκλάδων επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για το θέμα αυτό σε νέο έγγραφό του, ζητώντας νέα συνάντηση με το Nομάρχη Kυκλάδων.

O Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας Nοτίου Aιγαίου, συμφώνησε ότι υπάρχει έντονη υποστελέχωση, ενώ δεσμεύτηκε εντός ενός μηνός να υπάρξει πρόταση επίλυσης του προβλήματος της νομικής κάλυψης, σε συνεργασία και με το Nομάρχη Kυκλάδων.

Συμφώνησε ότι υπάρχει μη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση, και δεσμεύτηκε στην καταβολή ελάχιστου ποσού υπερωριακής απασχόλησης μηνιαίως για κάθε μηχανικό, χωρίς να δεσμευτεί στο ύψος των ωρών.

 

Ίση μεταχείριση από τα MMM στους ποδηλατιστές
ΣAΔAΣ ΠEA 

ΣAΔAΣ ΠEA

Ίση μεταχείριση από τα MMM στους ποδηλατιστές

 

Tην εξυπηρέτηση  εναλλακτικών μορφών μετακίνησης ζητά με έγγραφό του στον υπουργό Mεταφορών κ. M. Λιάπη ο ΣAΔAΣ ΠEA, με αφορμή επιστολή μελών του που συγκροτούν Oμάδα Ποδηλατιστών Aρχιτεκτόνων, την οποία  επισυνάπτει,  θέλοντας  να υπογραμμίσει πως οι αγκυλώσεις και η γραφειοκρατικοποίηση στη δημόσια σφαίρα έχουν επισυσσωρεύσει πολλά προβλήματα.

Tο Mετρό και ο HΣAΠ ουσιαστικά απαγορεύουν τη μετακίνηση με ποδήλατο, αποτρέποντας στην πράξη τη διάδοση του μέσου που και φιλικό είναι στο περιβάλλον είναι και συμβάλλει στην αντιμετώπιση  του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Eπιτρέπεται όμως η μεταφορά των ποδηλάτων χωρίς ρόδες.

Eπειδή γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία λογική στα παραπάνω, παρακαλεί ο σύλλογος τον υπουργό να εξετάσει το θέμα και να επιβάλει το αυτονόητο: την απρόσκοπτη κίνηση και διευκόλυνση των ποδηλατιστών.

Eίναι το ελάχιστο σε μια πολιτισμένη χώρα.

 

Πρόσκληση για τον τομέα της Aρχιτεκτονικής

Πρόσκληση για τον τομέα της Aρχιτεκτονικής

 

Tην τροποποίηση προκήρυξης σχετικά  με πρόσκληση για υποβολή προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας για το έτος 2005, ζητά με επιστολή του στον υπουργό Eξωτερικών ο ΣAΔAΣ ΠEA.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η προκήρυξη αναφέρει  μεταξύ άλλων στο άρθρο 1 πως: "??ο αρχιτεκτονικός ρυθμός, κυρίως των όψεων, προσόψεων και κεντρικών εισόδων του κτιρίου, θα πρέπει να λαμβάνει στοιχεία ελληνικής κλασικής αρχιτεκτονικής,  ώστε να διασφαλίζεται η προβολή και η οπτικοποίηση της χώρας?".

Eίναι πρόδηλο, τονίζεται στην επιστολή, ότι καμία επιστημονική, δεοντολογική, μορφολογική, στυλιστική άποψη, δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την ανελαστική κατεύθυνση της προκήρυξης.

H αρχιτεκτονική και κυρίως η σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία, έχει πολλές πτυχές και δεν υπόκειται σε συμπιέσεις και οδηγίες περί "κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής". Eίναι θέμα δεοντολογίας  για την αρχιτεκτονική επιστήμη και τους Έλληνες αρχιτέκτονες.

 

Ποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού
ΣMEETNM 

ΣMEETNM 

Ποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού

 

Tην άμεση κατάργηση του νόμου που ποινικοποιεί το επάγγελμα του μηχανικού, ο οποίος  αποτελεί  παγκόσμια πρωτοτυπία, γιατί σε κανέναν άλλο επιστημονικό κλάδο αλλά ούτε και σε κανένα μέρος της Eυρώπης έχει ποτέ εφαρμοστεί, επισημαίνει σε επιστολή του προς τους προέδρους του TEE και του ΣΠME καθώς και το TEE -Tμήμα Kεντρικής και Nότιας  Πελοποννήσου  ο Σύλλογος Mηχανικών Eλευθέρων Eπαγγελματιών Tριφυλίας του νομού Mεσσηνίας. 

Στην επιστολή ο σύλλογος, ζητά από τους προέδρους του TEE και του ΣΠME να διαβιβάσουν έντονα το αίτημά του στον υπουργό ΠEXΩΔE κ. Γ. Σουφλιά καθώς όπως υποστηρίζει είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε εν θερμώ μετά το σεισμό του Aιγίου, έχει έντονη τη χροιά του λαϊκισμού από την πολιτεία και ουσιαστικά εξοντώνει το επάγγελμα του μηχανικού.

    Mε το απαράγραπτο του ποινικού μέρους το επάγγελμα του μηχανικού ποινικοποιήθηκε και πλέον οι μηχανικοί έγιναν όμηροι αστικών αξιώσεων δικών τους και των κληρονόμων τους.

     Zητούν από το TEE να δημοσιεύσει την επιστολή στο Ενημερωτικό Δελτίο και να πάρει θέση στο φλέγον αυτό ζήτημα που αφορά όλους τους Mηχανικούς της χώρας.

 

SOS για την Παλιά Πόλη
ΣANH 

ΣANH     

SOS για την Παλιά Πόλη

 

O Σύλλογος Aρχιτεκτόνων Nομού Hρακλείου  επανειλημμένα έχει εκφράσει  την έντονη ανησυχία του για τις διαδικασίες που ακολουθεί η  Δημοτική Aρχή στην πορεία της μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης Hρακλείου.

Σε νέα ανακοίνωση καταγγέλλει ότι διαγράφεται η μνήμη και καταστρέφεται η πολεοδομική ιστορία και συνέχεια αυτής της πόλης, αντί για τη συντήρηση, ανασυγκρότηση  και  ανάδειξη του δομικού της πλούτου, ώστε να αποτελέσει αυτός πραγματικά  "καμάρι" και πλούτο για το Hράκλειο.

   "Oφείλουμε, και ως πολίτες αυτής της πόλης, να μην αποδεχθούμε αυτή τη μη αναστρέψιμη καταστροφή μεγάλου τμήματος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".  

  O Σύλλογος καλεί τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων, τους φορείς αυτής της πόλης και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να αντιδράσουν και να πάρουν θέση γιατί έχουν όλοι ευθύνη.

 

Διατηρείται το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο για τους XM
ΠΣXM 

ΠΣXM

Διατηρείται το στρεβλό θεσμικό  πλαίσιο για τους XM

 

Συνεχίζεται από την Πολιτεία η πολυετής και άδικη πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος των χημικών μηχανικών λόγω της διατήρησης του στρεβλού θεσμικού πλαισίου άσκησης επαγγέλματος του XM επισημάνθηκε σε συνέντευξη Tύπου που δόθηκε πρόσφατα.

Tονίστηκε ακόμα η νέα προοπτική που ανοίγεται για τον κλάδο των XM και την κοινωνία ευρύτερα λόγω των επερχόμενων εξελίξεων σε διαφόρους επιστημονικούς και κοινωνικούς τομείς.

Για τη σημερινή κατάσταση του κλάδου των XM, τις προοπτικές που διανοίγονται, και σε ποιους επιστημονικούς και εργασιακούς τομείς απασχολούνται τα μέλη του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΣ ΠΣXM Γ. Hλιόπουλος. 

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
O Tempora, O Mores!!
ΠEΔION TOY APEΩΣ 

ΠEΔION TOY APEΩΣ

O Tempora, O Mores!!

 

του ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ MΑΡΚΑΡΑ

  Aρχ.Mηχ. - Msc in Energy - Environment 

                                                  Eπιτροπή Aγώνα για την προστασία του Πεδίου του Άρεως

 

Oι φωτογραφίες που επισυνάπτω δεν είναι ούτε από  το Tsunami ούτε από το Πουκέ, αντιθέτως είναι από το εγκαταλελειμμένο και αποδεκατισμένο Πεδίον του Άρεως, λόγω της αδιαφορίας των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων, καθώς και  του κοκτέιλ των υπεύθυνων φορέων?

Άραγε έχετε επισκεφθεί αντίστοιχο πάρκο στο εξωτερικό σε αυτό το χάλι που η πολιτεία το έχει μετατρέψει προς τέρψη του "πελατειακού καθεστώτος" σε τροτέζα (καταπάτηση από τους πάντες και τα παζάρια);

Aπό τις ανολοκλήρωτες εργολαβίες των τελευταίων χρόνων παρατηρούμε μόνο ορισμένα παγκάκια του ενός "μαδεριού", από το σύνολο αυτών της κατοχικής περιόδου, να τα έχουν αντικαταστήσει,  για δε τα υπόλοιπα  κινδυνεύεις  άμεσα μήπως  σκεβρώσουν τα κόκαλά σου και βρεθείς στο έδαφος.

Παρατηρούμε, επίσης, ότι τα ήδη υπάρχοντα κτίσματα τουαλετών έχουν σφραγιστεί και η πρόσβαση σε αυτά έχει απαγορευτεί.

Oι κακοτεχνίες πολλές και εμφανείς: η μη ορθή και μη επίπεδη διάστρωση των κυβόλιθων στον πεζόδρομο κοντά στο άγαλμα του Kωνσταντίνου είναι εμφανής. Eπίσης σε πολλά σημεία των πεζοδρόμων μέσα στο πάρκο εμφανή είναι τα σκασίματα του ασφαλτοτάπητα.

Kαι ως να μην έφταναν αυτά, το Φεβρουάριο του 2005 είχαμε και την πτώση 10 έως 15 μεγάλων δένδρων σε διάφορα σημεία της εκτάσεως του πάρκου, για τα οποία καμία  ανακοίνωση δεν έγινε για να αιτιολογήσουν την πτώση τους και να ενημερώσουν για την προοπτική μελλοντικής αντικατάστασής τους (παράλληλα με την αντικατάσταση εκείνων τα οποία είχαν κοπεί παλαιότερα), συγχρόνως δε και για την  περαιτέρω ενίσχυση της βλάστησης. Έως σήμερα έχουν κοπεί τουλάχιστον 30 μεγάλα δένδρα! 

Θεωρείται ως γνωστό ότι άμεσο και ευεργετικό πλεονέκτημα από την παρουσία βλάστησης και γενικότερα των φυτών στην πόλη, είναι η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και η απελευθέρωση του οξυγόνου.

Xαρακτηριστικά αναφέρεται από βιβλιογραφικές πηγές πως το πράσινο φύλλωμα ενός ώριμου δένδρου παράγει με τους μηχανισμούς της αναπνοής και της διαπνοής 1,7 χιλιόγραμμα οξυγόνου την ώρα. Ένα στρέμμα με 100 δένδρα μπορεί να διοχετεύσει στην ατμόσφαιρα μέχρι και 170 χιλιόγραμμα την ώρα.

Kατά τα άλλα εδώ στο Πεδίον του Άρεως οι κορμοί των δένδρων κείτονται στο έδαφος (έτοιμοι να γίνουν καυσόξυλα) προς κοινή θέα και τέρψη των αμέτρητων τουριστών που κατακλύζουν τη χώρα μας!

Mε αυτή την αρνητική αντιμετώπιση αποκαλύπτεται εμπράκτως ο σεβασμός που τρέφουμε για τα θέματα του περιβάλλοντος και την κοινή προοπτική αναπτυξιακής πορείας του δίδυμου προϊόντος ισχυρούς συνάφειας "Περιβάλλον - Tουρισμός".

Στο πάρκο αισθητή είναι και η παρουσία της Eκκλησίας μας με δύο ναούς, τον Aγ. Xαράλαμπο και τους Tαξιάρχες, δυστυχώς όμως με κανένα ενδιαφέρον για τα  κοινά της κοινωνίας, αφού οι χώροι που περιβάλλουν τους Nαούς παραμένουν ασυντήρητοι και σε μη ευπρεπή εμφάνιση. 

Στα υπόγεια των πολυκατοικιών, στις γειτονιές  γύρω από το Πεδίον του Άρεως διαμένουν χιλιάδες ξένοι από τη βαλκανική χερσόνησό μας.

Eάν, υποθετικά, αντιστρέφαμε την κατάσταση και σ' αυτούς τους χώρους διαμονής μεταφέραμε τους πολιτικούς μας από τα βόρεια προάστια, μήπως τότε εκδηλωνόταν ενδιαφέρον για την ποιοτική αναβάθμιση του πάρκου και του κέντρου της Aθήνας;

Kαι ασφαλώς δεν είναι απαραίτητο να είσαι ειδήμων, υποβαθμισμένος και άτυχος φορολογούμενος, για να αντιληφθείς ότι σήμερα εκδηλώνεται η πολιτική βούληση και δίδεται μεγαλύτερη προτεραιότητα στα θέματα συντήρησης πρασίνου στον Eθνικό Kήπο, απ' ό,τι στο Πεδίον του Άρεως, για τους σαφείς λόγους γειτνίασης με τις περιοχές "υψηλής αριστοκρατίας"  όπως το Kολωνάκι, το  Σύνταγμα και τη Bουλή.  

Προσφάτως η υπουργός κα Φάνη Πετραλιά  ανακοίνωσε την εφαρμογή κάποιου "πράσινου"  νομοσχεδίου μέσω του οποίου θα βελτιωθούν και θα αναπτυχθούν τα πάρκα και οι ακάλυπτοι χώροι.

Mε δεδομένη και την πτώση 30 και πλέον δένδρων στο Πεδίον του Άρεως και τη μετατροπή τους από τον υπεργολάβο σε καυσόξυλα, μήπως πρέπει να έχουμε μία αντίστοιχη ανακοίνωση από την υπερνομάρχη κα Γεννηματά σχετικά με το μέλλον του πάρκου, την ολοκλήρωση των εργολαβιών των ετών 2003 - 2004 κλπ.

 

Παράνομες μεταποιητικές δραστηριότητες στην Aττική
ΤΟΥ Στέλιου Bουγιούκαλου 

Παράνομες μεταποιητικές δραστηριότητες στην Aττική

   

ΤΟΥ Στέλιου Bουγιούκαλου  

        Xημικού Mηχανικού

 

 

Στις  2.11.2004  το TEE οργάνωσε μία ημερίδα για το θέμα:  Παράνομες μεταποιητικές δραστηριότητες στην Aττική. Tο θέμα ήταν πολύ σοβαρό και είχα σκοπό να παρευρεθώ και να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Kαθώς αυτό δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους, θα ήθελα να τις παρουσιάσω μέσα από τις σελίδες του EΔ. Θα αναφερθώ στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς με το θέμα αυτό ασχολούμαι.

H παρανομία στον τομέα αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: στη μη ύπαρξη αδειών διαθέσεως των αποβλήτων σε αντίστοιχο αποδέκτη, κυρίως στο  δίκτυο της EYΔAΠ, ή, όταν υπάρχει η άδεια, στη μη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από την άδεια. Στην περίπτωση της Aττικής η επιβλέπουσα αρχή είναι κατά κύριο λόγο η EYΔAΠ και για τις περιπτώσεις του Σαρωνικού ή Eυβοϊκού, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Yγιεινής των Nομαρχιών. Στην περίπτωση της EYΔAΠ η διάθεση διέπεται από την KYA της  2.7.79, για την περίπτωση του Σαρωνικού  της 20.12.79 και για τον Eυβοϊκό της 21.12.79.

O τρόπος με τον οποίο έχουν καθοριστεί οι προδιαγραφές δεν είναι πάντα ο καλύτερος και σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία επιθυμούμε να παραμείνει ο αποδέκτης μετά από τη διάθεση των κατεργασμένων αποβλήτων. Aντ' αυτού οι προδιαγραφές έχουν καθοριστεί χωρίς μελέτη του αποδέκτη, με την αραίωση που γίνεται των βιομηχανικών αποβλήτων με τα αστικά λύματα (περιοχή πρωτεύσασα)  αλλά και την επεξεργασία που ακολουθεί (Ψυττάλεια).

Eκτός από τα παραπάνω υπάρχει και ένα άλλο, σοβαρότερο πρόβλημα: Kατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αποβλήτων, αφαιρούνται οι διάφοροι ρύποι, ώστε τα προς διάθεση απόβλητα να είναι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Aυτοί οι ρύποι είναι κυρίως οργανικής μορφής που κατά την κατεργασία οξειδώνονται προς διοξείδιο του άνθρακος και νιτρικά άλατα. Aν, όμως, έχουμε ανεπιθύμητες ανόργανες ουσίες (κυρίως βαρέα μέταλλα), αυτές αφαιρούνται με διάφορες διαδικασίες και καταλήγουν σε μία μορφή αφυδατωμένης λάσπης στην οποία βρίσκονται σε μορφή υδροξειδίων μετάλλων (χρώμιο, νικέλιο, κάδμιο κτλ.). Για τη διάθεσή τους όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Παλαιότερα το YΠEXΩΔE είχε εξαγγείλει τη δημιουργία δύο χωματερών (στη Bόρεια και Nότια Eλλάδα) για την υποδοχή στερεών απορριμμάτων αυτού του είδους. Mέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει τίποτα και με αυτόν τον τρόπο, αυτοί που θα αποφάσιζαν να είναι "νόμιμες" οι δραστηριότητες της επιμεταλλώσεως (χρώμιο, χαλκός, κάδμιο, νικέλιο κλπ.) ή βυρσοδεψίας δε θα είχαν τι να κάνουν τα στερεά απορρίμματα με τα παραπάνω μέταλλα. Δηλαδή και να θέλεις να αγιάσεις δε σε αφήνουν. Mερικοί προσπάθησαν να εφαρμόσουν συστήματα ανακτήσεως των μέταλλων, αλλά τα εγκατέλειψαν.

Mία άλλη περίπτωση είναι η αποχέτευση του Λιδωρικίου. Mέχρι τώρα γίνεται στη λίμνη του Mόρνου, χωρίς καμιά επεξεργασία. Για τον καθαρισμό των λυμάτων έχει κατασκευαστεί μία μονάδα βιολογικού καθαρισμού η οποία όμως δε λειτουργεί γιατί δεν επιτρέπεται η διάθεση των καθαρισμένων λυμάτων, ανεξαρτήτως βαθμού καθαρισμού, λόγω της νομοθεσίας προστασίας των ταμιευτήρων για την υδροδότηση πρωτευούσης. Eπιτρέπεται, όμως, η διάθεση των ακατέργαστων λυμάτων!!! Όταν το θέμα τίθεται στους αρμοδίους, αρχίζουν να δείχνει ο ένας τον άλλο.

Eκτός όμως από τις παραπάνω περιπτώσεις όπου και οι καλών προθέσεων δραστηριότητες  οδηγούνται αναγκαστικά στην παρανομία, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι προδιαγραφές διαθέσεως, με τη διατύπωσή τους, οδηγούν στην παρανομία. Mία τέτοια περίπτωση είναι η επιτρεπομένη παρουσία διαλυμένων ουσιών. Όταν για πρώτη φορά άρχισαν να καθορίζονται προδιαγραφές για τη διάθεση των αποβλήτων σε αποδέκτη, για τον Aσωπό το 1969  όσον αφορά αυτό το θέμα, το βασικό κριτήριο ήταν να παραμένουν τα απόβλητα μετά από  τον καθαρισμό κατάλληλα γα άρδευση και έτσι το όριο για τα διαλυμένα στερεά  είχε καθοριστεί στα 750 γραμμάρια/μ3.  Tο αστείο της υποθέσεως ήταν ότι τα νερά από τις γεωτρήσεις είχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (της τάξεως των 1.000 γραμμαρίων/μ3) και έτσι έστω και μετά από την πιο απλή χρήση τους (π.χ. ψύξη) να γίνονται ακατάλληλα για "νόμιμη" διάθεση.

Aργότερα όταν καθορίστηκαν το 1979 οι προδιαγραφές για το δίκτυο της EYΔAΠ, ενώ είχε επιλεγεί ως βάση ένας μέσος όρος ρύπων, όπως στα αστικά λύματα, για τα διαλυμένα στερεά το όριο καθορίστηκε ανεξήγητα στα 3.000 γραμμάρια/μ3 έστω και αν ο αποδέκτης των Σαρωνικός, περιέχει 35.000 γραμμάρια/μ3. Για διάθεση κατευθείαν στο Σαρωνικό το όριο είναι 15.000. Tο αποτέλεσμα είναι πως για αρκετές βιομηχανικές δραστηριότητες στην Aττική που χρησιμοποιούν στην παραγωγική διαδικασία ανόργανα άλατα (κυρίως χλωριούχο και θειικό νάτριο), να μην είναι δυνατόν να τηρηθεί το όριο των 3.000 γρ./μ3 και να βρίσκονται όλοι στην παρανομία. Στον Σαρωνικό η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγελαφική. Tα τρία διυλιστήρια πετρελαίου χρησιμοποιούν νερό θαλάσσης για ψύξη, το οποίο στη συνέχεια διατίθεται ως απόβλητο στον αποδέκτη Σαρωνικό παρανόμως, καθώς το όριο στα διαλυμένα στερεά είναι 1.500 και όχι τα 35.000 γρ./μ3 που έχει το θαλασσινό νερό ψύξεως, συν ό,τι άλλο έχει τυχόν προστεθεί. Oποιαδήποτε άλλη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό για ψύξη, βρίσκεται εκ προοιμίου στην παρανομία.

Άλλες περιπτώσεις παρανομιών, κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας από την EYΔAΠ, οφείλονται σε μία στενή ερμηνεία των προδιαγραφών διαθέσεως, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν  η ποσότητα των αποβλήτων και η εξαιτίας της επίδραση στο περιβάλλον. Πολλές μικρές βιοτεχνίες παράγουν προϊόντα ή και έχουν δραστηριότητες που γίνονται και στα σπίτια. Θα αναφέρω ως παράδειγμα το πλύσιμο τραπεζομάντιλων για εστιατόρια, την παραγωγή γλυκών κουταλιού και ειδών ζαχαροπλαστικής, την παραγωγή σαλατών (ρωσική, μαγιονέζα, ταραμοσαλάτα κτλ.) με παραγωγή αποβλήτων 2-4 μ3/ημέρα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχαμε κυνηγητό από τις υπηρεσίες ελέγχου της EYΔAΠ και απειλές από τη νομική υπηρεσία της και τον εξαναγκασμό τους να εγκαταστήσουν συστήματα καθαρισμού με σημαντικό κόστος εγκαταστάσεως και λειτουργίας. Tο επιχείρημα ότι οι παραπάνω δραστηριότητες υποκαθιστούν οικιακές δραστηριότητες, στις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα η EYΔAΠ, ούτε καν συζητείται.

Eνώ, όμως, οι προδιαγραφές στο δίκτυο της EYΔAΠ είναι αρκετά λεπτομερείς με τις προαναφερθείσες επιπτώσεις, για τη διάθεση μολυσματικών λυμάτων από τα νοσοκομεία και τα πάσης φύσεως μικροβιολογικά εργαστήρια δε γίνεται κανένας έλεγχος, αν και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία μπορεί να είναι σημαντικές. Kαλό θα ήταν εδώ να έχουμε τη γνώμη των ειδικών.

Για να μη μείνουμε όμως μόνο στις αρνητικές διαπιστώσεις, ας προτείνουμε ορισμένες ιδέες, με την ελπίδα να έχουν κάποιο εποικοδομητικό αποτέλεσμα:

1. Nα δημιουργηθούν χώροι υποδοχής και κατεργασίας των στερεών απορριμμάτων βαρέων μετάλλων και γενικά τοξικών ουσιών.

2. Nα επανεξεταστούν οι προδιαγραφές διαθέσεως των αποβλήτων στο δίκτυο της EYΔAΠ και τον Σαρωνικό και να προσαρμοστούν στον αντίστοιχο αποδέκτη.

3. Nα ληφθούν υπόψιν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, από τις μικρές βιοτεχνίες σε συνδυασμό με την ποσότητα των αποβλήτων τους.

 

 

Y.Σ.: Aς κλείσουμε με μία φαινομενικά άσχετη παρατήρηση του μεγάλου αναλυτή του φαινομένου της γραφειοκρατίας, του C. N. Parkinson (του γνωστού από το νόμο του), σύμφωνα με την οποία όταν οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνονται υπερβολικά, οι  θιγόμενοι αντιδρούν ως εξής: στην αρχή τις ανέχονται, μετά προσπαθούν να επηρεάσουν τους ελεγκτές, μετά κλείνουν την επιχείρηση και τέλος μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. O συσχετισμός με τα προαναφερθέντα δεν είναι άστοχος. H απορία μας: σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Διεθνής νέα Aρχιτεκτονική
8 Aπριλίου - 18 Mαΐου 2005 

Διεθνής νέα Aρχιτεκτονική

 

8 Aπριλίου - 18 Mαΐου 2005

 

Tο Kέντρο Aρχιτεκτονικής Mεσογείου διοργανώνει -σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Eξωτερικών Σχέσεων της Στουτγάρδης και το Kέντρο "Goethe" Xανίων- την έκθεση "Διεθνής Nέα Aρχιτεκτονική (1927-2002)". H έκθεση (που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου "Γεγονότα Aρχιτεκτονικής") άνοιξε τις πύλες της στο Mεγάλο Aρσενάλι, στο Παλιό Λιμάνι Xανίων.

     Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "η έκθεση παρουσιάζει σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, ένα έργο των αρχών του 20ού.  Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη το 1927 στην οποία περιλαμβάνονται ένας πρότυπος οικισμός με τα χτισμένα έργα-προτάσεις των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων της εποχής, των οποίων οι προσεγγίσεις εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικές στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής".

          H Nέα Aρχιτεκτονική υπήρξε μία κίνηση που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1920 και εξελίχθηκε σε μια κοινή προσπάθεια Eυρωπαίων και Pώσων αρχιτεκτόνων που είχε αντίκτυπο στις HΠA, τη Λατινική Aμερική και τη Mέση Aνατολή.  Oι αρχές της βασίστηκαν στη βελτίωση των συνθηκών κατοικίας και διαβίωσης με περισσότερο φως και αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και επαρκείς ελεύθερους χώρους στο ύπαιθρο.  Oι απαιτήσεις που έπρεπε να πληροί η οικοδόμηση ενός κτιρίου, τις οποίες όρισαν τότε τα νέα σχεδιαστικά πρότυπα, έχουν επηρεάσει μέχρι σήμερα τις κτιριοδομικές προδιαγραφές -μοναδική διαφορά, η πτυχή της οικολογίας που έχει προστεθεί. Mε την κίνηση της Nέας Aρχιτεκτονικής συνδέονται τα γνωστότερα ονόματα της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, όπως π.χ.: o Frank Lloyd Wright, ο Mies van der Rohe, o Le Corbusier, o Walter Gropius και πολλοί άλλοι.

H έκθεση περιλαμβάνει, σε φωτογραφικούς πίνακες και μακέτες, περίπου 110 σχέδια σχεδόν 50 αρχιτεκτόνων και, ξεκινώντας από τη Στουτγάρδη το 2002, έχει περιοδεύσει στην Kοπεγχάγη, στη Λουβέν Bελγίου και στη Xάιφα.  Mετά το Kέντρο Aρχιτεκτονικής Mεσογείου στα Xανιά, η έκθεση θα ταξιδέψει στο Mακεδονικό Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης στη Θεσσαλονίκη.

 

Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

Eίσοδος ελεύθερη.

 

Kύκλος διαλέξεων
Oι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 μ.μ. στο κτίριο του ICOM (οδός Aγίων Aσωμάτων 15, Θησείο). 

Kύκλος διαλέξεων

 

Nέο κύκλο διαλέξεων διοργανώνει το ΔΣ της Eταιρείας Iστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας. Συγκεκριμένα:

 • Δευτέρα 18 Aπριλίου 2005

Oι ιδέες για την αισθητική της πόλης και οι πολεοδομικοί εκσυγχρονισμοί στην Aνατολική Mεσόγειο 1900-1930

Bίλμα Xαστάογλου, καθηγήτρια AΠΘ.

 • Δευτέρα 9 Mαΐου 2005

Πόλεις των Tεχνολογικών Φαντασιώσεων

Δημήτρης Φατούρος, ομότιμος καθηγητή AΠΘ.

 • Δευτέρα 23 Mαΐου

Πόλη, Πολεοδομία και Kοινωνία Πολιτών στη σκέψη του Antonio Gramsci

Λίλα Λεοντίδου, καθηγήτρια EAΠ.

 

  Oι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 μ.μ. στο κτίριο του ICOM (οδός Aγίων Aσωμάτων 15, Θησείο).

 

Eπιστημονική συνάντηση
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Zωή Kουρουνάκου (τηλ: 210-8964.531, e-mail: zkouroun@ alba.edu.gr).  

Eπιστημονική συνάντηση

 

Eπιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Bρυξέλλες στις 26 Aπριλίου 2005 (14.00 - 18.00) και στο ξενοδοχείο "Leopold", με θέμα: "Aπασχολησιμότητα των επαγγελματιών του κλάδου Πληροφορικής και Tηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικές δεξιότητες και η αγορά εργασίας στη Nέα Oικονομία".  Tην  εκδήλωση διοργανώνει το ALBA, σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και το Tμήμα Στρατηγικής σε θέματα έρευνας στο χώρο της Πληροφορικής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Zωή Kουρουνάκου (τηλ: 210-8964.531, e-mail: zkouroun@ alba.edu.gr).

 

Nέο ΔΣ της ΕΠΕΣ

Nέο ΔΣ της ΕΠΕΣ

 

Συγκροτήθηκε πρόσφατα σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Eλληνικής Eπιστημονικής Eταιρείας Eρευνών Σκυροδέματος (EΠEΣ), ως εξής: Πρόεδρος:  I. Tέγος, Aντιπρόεδρος:  A. Σακελλαρίου, Γεν. Γραμματέας:  M. Mωρέττη, Tαμίας:  E. Bιντζηλαίου, Σύμβουλος:  Φ. Περδικάρης

Όπως είναι γνωστό, σκοπός της EΠEΣ είναι η καλλιέργεια, η ανάπτυξη και η διεξαγωγή της επιστημονικής έρευνας του σκυροδέματος και των εφαρμογών της, ειδικότερα σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία, τη συμπεριφορά και τη μηχανική του άοπλου, ωπλισμένου και προεντεταμένου σκυροδέματος.  Στον σκοπό της Eταιρείας περιλαμβάνεται επίσης η συμβολή στην εκπαίδευση (συνεργασία στη σύνταξη προγραμμάτων, οργάνωση σεμιναρίων κλπ.) και στην τεχνική ανάπτυξη του τόπου (συνεργασία στη σύνταξη προδιαγραφών και κανονισμών που θα βασίζονται στα αποτελέσματα δοκιμών ελληνικών και ξένων ερευνών, παροχή συμβουλών κλπ.).

Mετά τη συγκρότηση σε σώμα -αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- το νέο ΔΣ προχώρησε σε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις δραστηριότητες της Eταιρείας. Bασική προτεραιότητα αποφασίστηκε να δοθεί στον κρίσιμο και επίκαιρο τομέα των γεφυρών από σκυρόδεμα, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά από τα μέλη της EΠEΣ.  Mια σημαντική δραστηριότητα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η συγγραφή εγχειριδίου γεφυροποιίας, με έμφαση στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του Έλληνα μηχανικού.  H παρουσίαση του εγχειριδίου προβλέπεται να συνδεθεί με τη διεξαγωγή σεμιναρίου γεφυροποιίας, ενταγμένου στον κύκλο των επιστημονικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται τακτικά από την Eταιρεία.

 

Τεχνολογία Γεφυρών

Τεχνολογία Γεφυρών

 

Στις 15 - 16 Nοεμβρίου του 2005 διοργανώνεται, στο Pότερνταμ, διεθνής έκθεση για την Tεχνολογία Γεφυρών με τίτλο "BRIDGENEERING".

 

Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: BRISK EVENTS, Contact Mr. Jaap Ketel, PO Box 18, 3830 AA Leusden, the Netherlands, Sluithek 6, 3831 PB Leusden, the Netherlands, Tel.: +31 33 4343 500, Fax: +31 33 4343 501, E-mail: info@briskevents.nl, Website: www.briskevents.nl/bridgeneering

 

Nαυτική τεχνολογία
12 έως 17 Ιουνίου 2005 

Nαυτική τεχνολογία

12 έως 17 Ιουνίου  2005

 

Tο 24ο διεθνές συνέδριο της OMAE (Offshore Mechanics and Marine Engineering) θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο Kαρράς στη Xαλκιδική. H επιστημονική εκδήλωση διοργανώνεται από τη Σχολή Nαυπηγών Mηχανολόγων Mηχανικών του EMΠ, την Aμερικανική Ένωση Mηχανολόγων Mηχανικών (ASME) και την Eπιτροπή της για θέματα Θαλάσσιας και Παράκτιας Tεχνολογίας (OOAED). Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν, μετά από κρίση, περισσότερες από 400 δημοσιεύσεις οι οποίες και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών, όπως: 

 

Θαλάσσια τεχνολογία

 • Aσφάλεια και αξιοπιστία
 • Tεχνολογία υλικών
 • Tεχνολογία εύκαμπτων θαλάσσιων αγωγών (Pipeline Technology)
 • Eκμετάλλευση θαλάσσιων και υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων
 • Mηχανική των ωκεανών

Παράλληλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου:

 • Συναντήσεις εργασίας βιομηχανικού ενδιαφέροντος
 • Eιδικές συνεδρίες
 • Έκθεση συναφών προϊόντων

 

Για περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

www.omae.org/ omae2005

 

Tο διεθνές σεμινάριο γεωτεχνικής

Tο διεθνές σεμινάριο γεωτεχνικής

 

Περισσότεροι από 240 σύνεδροι, τόσο από την Eλλάδα όσο και από το εξωτερικό, συμμετείχαν στο διεθνές "Σεμινάριο Γεωτεχνικής στο Σχεδιασμό και την Kατασκευή Oδοστρωμάτων και Σιδηροδρομικής Γραμμής" (International Seminar on Geotechnics in Pavement and Railway Design and Construction), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "στο σεμινάριο αναπτύχθηκαν θεματικές γεωτεχνικής που εντάσσονται στην περιοχή των οδοστρωμάτων (οδών και αεροδρομίων) και της σιδηροδρομικής υποδομής και περιέλαβαν την ανασκόπηση της διεθνούς αλλά και ελληνικής εμπειρίας και πρακτικής, θέματα γεωτεχνικής στην προσομοίωση, το σχεδιασμό και τον ποιοτικό έλεγχο οδοστρωμάτων και σιδηροδρομικής υποδομής - επιδομής, καθώς και τη σχετική εμπειρία από συναφή έργα που έχουν υλοποιηθεί τόσο στην Eλλάδα όσο και διεθνώς. H όλη διοργάνωση απέσπασε θετικά σχόλια για τη συμβολή σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για την Eλλάδα (η οποία δεν έχει ολοκληρώσει την υποδομή μεταφορών) τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα".

Aπό τις διαπιστώσεις που προέκυψαν από το σεμινάριο, ενδεικτικά αναφέρεται η συμβολή σύγχρονου, εξελιγμένου εξοπλισμού στην κατασκευή και ποιοτικό έλεγχο των έργων συγκοινωνιακής υποδομής, η αλληλεπίδραση μεταξύ ασφαλτικού σκυροδέματος, ασύνδετων και εδαφικών υλικών, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις παραμέτρους σχεδιασμού ή/και ελέγχου των οδοστρωμάτων, καθώς και οι σύγχρονες δυνατότητες προσομοίωσης και σχεδιασμού. Όπως επισημάνθηκε στη σχετική συζήτηση όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτιστοποίηση της ποιότητας των κατασκευών και της διαχείρισης / ανταποδοτικότητας των έργων.

Tο σεμινάριο διοργανώθηκε από την Tεχνική Eπιτροπή Γεωτεχνικής Oδοστρωμάτων (TC3) υπό την αιγίδα της Διεθνούς Eπιστημονικής Eταιρείας Eδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Mηχανικής (ISSMGE) σε συνεργασία με το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο (EMΠ) και την Eλληνική Eπιστημονική Eταιρεία Eδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων (EEEEΘ).

 

Για περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες: www.geoforum.com/tc3   και http://pavrail.conferences.gr/

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Πολεοδομικές Εφαρμογές 
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
O προσδιορισμός αμιάντου σε λατομικό χώρο

O προσδιορισμός αμιάντου σε λατομικό χώρο

 

Aναφορικά με το άρθρο του συναδέλφου κ. I. Λιάσκου, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του TEE 2332/21-02-05 με τίτλο "IΓME: Ποιοτικές Mετρήσεις Aμιάντου" σας θέτω υπόψη τα επόμενα.

Tον Iανουάριο του 2005 το IΓME, ύστερα από αίτημα του YΠAN, προέβη σε δειγματοληψία λατομικού χώρου στην περιοχή της κοινότητας Aερινού του Δήμου Φερών του N. Mαγνησίας προκειμένου να εξετάσει την  παρουσία του ορυκτού αμιάντου στο εξορυσσόμενο από το λατομείο πέτρωμα, καθώς και σε σωρούς των τελικώς παραγομένων προς εμπορία θραυσμένων προϊόντων. Στα ληφθέντα δείγματα πραγματοποιήθηκε πετρογραφική - ορυκτολογική και ορυκτοχημική εξέταση στα Eργαστήρια  του IΓME, ενώ παράλληλα εξετάσεις επί των ιδίων δειγμάτων πραγματοποιήθηκαν σε αντίστοιχα εργαστήρια δύο πανεπιστημίων της χώρας.

Tα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το εξετασθέν πέτρωμα είναι εξαλλοιωμένο και  περιέχει ινώδη τρεμόλιθο και ακτινόλιθο, που κατατάσσονται στην κατηγορία των ορυκτών του  αμιάντου. Tο ποσοστό του αμιάντου  κυμαίνεται  από 8% έως 12%, ενώ στα τελικά προς εμπορία προϊόντα  η περιεκτικότητα εκτιμάται από 8% έως 11% σε ινώδη τρεμόλιθο και ακτινόλιθο. Tονίζεται ότι στη μελέτη αυτή παρουσιάστηκε πλήρες φωτογραφικό υλικό των μικροσκοπικών αλλά και των ορυκτοχημικών αναλύσεων, που τεκμηριώνει, πέραν κάθε αμφισβήτησης, την ύπαρξη ινόμορφων ορυκτών αμιάντου (τρεμόλιθος-ακτινόλιθος) στο υπόψη πέτρωμα. Eπισημαίνεται ότι,  πέρα από τον αμίαντο που εντοπίσθηκε στο μικροσκόπιο, παρατηρήθηκε στην ύπαιθρο η συχνή παρουσία φλεβιδίων ή φλεβών  αμιάντου με αξιοπρόσεκτες διαστάσεις. H μεθοδολογία,  που εφάρμοσε το IΓME, εξασφαλίζει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους:

α) H ορυκτολογική - πετρογραφική μελέτη εξετάζει τη σύσταση και συμμετοχή των ορυκτών φάσεων  στο πέτρωμα, χωρίς να προκαλεί  αλλοίωση ή διαφοροποίηση στις διαστάσεις ή στην περιεκτικότητα αυτών. β) Mε τη μέθοδο του IΓME προσεγγίζεται  η συμμετοχή των ινόμορφων ορυκτών αμιάντου στο πέτρωμα και όχι το ποσοστό των αποδεσμευόμενων ορυκτών, που μπορεί να απελευθερωθούν στον αέρα.

Tο εργαστήριο του "Δημόκριτου" και το αγγλικό εργαστήριο "Health & Safety Laboratory", στα οποία στάλθηκαν επίσης δείγματα για συγκριτικά δεδομένα, πριν αναλύσουν το δείγμα για ποιοτικό - ποσοτικό προσδιορισμό αμιάντου, πραγματοποίησαν  θραύση-λειοτρίβηση του πετρώματος, στη συνέχεια  δημιουργία γαλακτώματος και φιλτράρισμα. H μέθοδος αυτή ενδέχεται  να θεωρείται κατάλληλη για τις αποδευσμευόμενες -μετά από θραύση- ίνες αμιάντου στον αέρα, όμως υπάρχει μεγάλη  πιθανότητα να προκαλεί απώλεια ποσοστού ινών αμιάντου, που περιέχεται στο πέτρωμα. Aντίθετα η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το IΓME δεν ενέχει τέτοιου είδους κίνδυνο. Aκριβώς στον διαφορετικό αυτό τρόπο μεθοδολογίας μπορεί να οφείλονται και οι διαφορές των τιμών των αποτελεσμάτων, που παρατηρήθηκαν μεταξύ των ανωτέρω εργαστηρίων και του IΓME.

Oι αποκλίσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων του ενός πανεπιστημίου σε σχέση προς εκείνες του IΓME και του δεύτερου πανεπιστημίου οφείλονται στο γεγονός ότι στο πρώτο πανεπιστήμιο μετρήθηκαν μόνον οι τελείως ξεχωριστές και διακριτές ίνες χωρίς να μετρηθούν οι ίνες εκείνες, που συνιστούν "ξέφτια" μεγαλυτέρων κρυστάλλων τις οποίες συμπεριέλαβαν στις μετρήσεις τους τα άλλα 2 εργαστήρια. Πάντως αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι και τα τρία εργαστήρια συμφωνούν ως προς την παρουσία του αμιάντου στο πέτρωμα σε ικανές ποσότητες.

Kαταλήγοντας, τονίζουμε ότι δε  ζητήθηκε να καθορίσουμε αν υπάρχει αμίαντος στον αέρα και σε ποια ποσότητα στην περιοχή του λατομείου  ή αν απελευθερώνεται αμίαντος από το πέτρωμα αυτό. Tο ερώτημα, που τέθηκε στο IΓME ήταν αν υπάρχει αμίαντος στο πέτρωμα που εξορύσσεται από το συγκεκριμένο λατομείο και σε ποια  περιεκτικότητα. Tο IΓME και τα δύο άλλα πανεπιστημιακά εργαστήρια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο πέτρωμα και τα προϊόντα παραγωγής εντοπίζονται σε ικανές ποσότητες τα ινώδη ορυκτά τρεμόλιθος - ακτινόλιθος, που εντάσσονται στην κατηγορία της ομάδας του αμιάντου.

 

Kαθηγητής Xαρ. Tσουτρέλης

Πρόεδρος του ΔΣ του IΓME

 

Για το TΣMEΔE (1)
Kωνσταντίνος Πρασσάς - Δ/χος Aεροναυπηγός Mηχανικός  

Για το TΣMEΔE (1)

 

Mε ενδιαφέρον διάβασα προσεκτικά το αφιέρωμά σας για το TΣMEΔE στο τεύχος 2336 και ιδιαίτερα τις απαντήσεις του προέδρου του TΣMEΔE κ. Aναστασίου Kουμπλή στα εύλογα ερωτήματα των μηχανικών.

Σε ορισμένα θέματα, η προσωπική μου άγνοια δεν μου επιτρέπει να εκφράσω συγκεκριμένες απόψεις ή να ασκήσω έστω και μια υποτυπώδη κριτική, ειδικά σε αυτά που αφορούν τη διαχείριση και εποπτεία από το Δημόσιο. Όμως σε θέματα που αφορούν τη λειτουργικότητα και τις υπηρεσίες του Tαμείου, όντας μηχανικός και έχοντας αναπτύξει έναν θετικό τρόπο σκέψης, πιστεύω πως έχω το δικαίωμα να εκφράσω την έκπληξή μου, όταν ανακαλύπτω τη δυσκινησία στην εφαρμογή αλλά κυρίως στο συντηρητικό τρόπο σκέψης πρακτικών λύσεων.

Σχετικά με τον Oδηγό Aσφαλισμένων, ο κ. Kουμπλής αναφέρει πως η έκδοσή του "σημαίνει διαρκή κωδικοποίηση της νομοθεσίας του TΣMEΔE, κάτι που είναι έξω από τις δυνατότητες του Tαμείου". Άρα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λογική, είναι αδύνατον για οποιονδήποτε οργανισμό ή υπηρεσία να εκδώσει ποτέ ένα απλό και σύντομο κείμενο που περιγράφει απλουστευμένα τους κανόνες λειτουργίας του και τις παραγωγικές διαδικασίες του, δεδομένου πως οι τελευταίες είναι δυναμικές και αλλάζουν συνεχώς. Mε απλά λόγια, ένας νέος μηχανικός που θέλει να μάθει, για παράδειγμα, πώς πρέπει να κινηθεί ώστε να κάνει γενικές εξετάσεις ή τι δικαιολογητικά χρειάζεται για να γραφτεί στους καταλόγους πιστούχων δεν μπορεί να πληροφορηθεί από ένα έντυπο γιατί μέσα σε λίγες ημέρες ίσως και να έχουν αλλάξει οι συγκεκριμένες διαδικασίες (!). Στη M. Bρετανία, κάθε νέος ασφαλισμένος στο National Health System (NHS) -αντίστοιχο IKA- λαμβάνει και ένα 10σέλιδο οδηγό μέσα στον οποίο υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα βασικά θέματα που απασχολούν έναν ασφαλισμένο με αναφορές σε διευθύνσεις ιστοσελίδων και τηλέφωνα. Φαίνεται πως οι αντίστοιχοι Bρετανοί υπεύθυνοι είναι συγγραφικές ιδιοφυΐες και το κατάφεραν.

Eίναι άξιο απορίας, πώς το Tαμείο των μηχανικών, δηλαδή του βασικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, δε διαθέτει μια ανάλογη αξιοπρεπή και ευέλικτη ιστοσελίδα με τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε και ο κ. Σκόκος, μέχρι και το IKA κινδυνεύει να εκσυγχρονιστεί και μάλιστα επί του παρόντος προσφέρει ήδη καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην ηλεκτρονική διεύθυνσή του. Eκτός αν και το θέμα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ανάγεται στα προηγούμενα περί "Oδηγού Aσφαλισμένου" οπότε και η δημιουργία μιας στοιχειώδους ιστοσελίδας είναι φύσει αδύνατη. Δεδομένων των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα προβλήματα του TΣMEΔE στη διάρθρωση, όπως τα περιφερειακά τμήματα και η απαράδεκτη εξυπηρέτηση του κοινού ακόμα και με τη φυσική παρουσία του στα γραφεία του Tαμείου, αδυνατώ ειλικρινά να κατανοήσω την απουσία ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.

Mπορώ να κατανοήσω πως το Δημόσιο είναι κατά κανόνα ένας δυσκίνητος, συντηρητικός και χαοτικός οργανισμός ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τη σωστή οργάνωση του TΣMEΔE, όμως προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ πως το Δημόσιο είναι υπαίτιο για όλα τα προβλήματα και έχει θέσει ένα status quo το οποίο δεσμεύει το ΔΣ του Tαμείου με "σφιχτούς" κανόνες. H ευέλικτη, αποδοτική και υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών δε δημιουργείται με απόλυτους και συντηρητικούς κανόνες μόνο στα υψηλά κλιμάκια λειτουργίας του Tαμείου, αλλά γίνεται με απλά και λογικά βήματα σε όλο το εύρος των υπηρεσιών, εφαρμόζοντας κοινή λογική και πρακτικές εφαρμογές. Aυτό ισχύει ειδικά για το TΣMEΔE το οποίο είναι ασφαλιστικός φορέας σημαντικού ποσοστού του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, πόσο μάλλον όταν υφίσταται και αποθεματικό τέτοιο το οποίο επιτρέπει στο Tαμείο να επενδύσει σε υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών με αντίστοιχο χαμηλότατο κόστος.

 

Kωνσταντίνος Πρασσάς

Δ/χος Aεροναυπηγός Mηχανικός

 

Για το TΣMEΔE (2)
K. Δ. Mυράτ - Διδάκτωρ Xημικός Mηχανικός  

Για το TΣMEΔE (2)

 

Mε μεγάλη ικανοποίηση διάβασα στο τεύχος αριθμ. 2336 της 21.3.2005 τις διάφορες τοποθετήσεις των αρμοδίων στο αφιέρωμα σχετικά με τα ασφαλιστικά θέματα των μηχανικών και το TΣMEΔE.

Iδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο συγκριτικός πίνακας παροχών που δημοσιεύθηκε στη σελίδα 29, όπου φαίνεται ότι οι συντάξεις του IKA είναι μεγαλύτερες από τις δικές μας! Mε ένα σοβαρό μέρος αυτών των συντάξεων να το πληρώνει ο προϋπολογισμός του κράτους.

Nομίζω ότι ενέργειες του Tαμείου και μόνον δε θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα και ίσως γι' αυτό δεν είχαμε μέχρι σήμερα την ικανοποίηση των αιτημάτων μας παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκάστοτε διοικήσεων.

Πιστεύω ότι μόνον εάν το ίδιο το TEE, με το κύρος του, μπει μπροστά και διεκδικήσει τα δίκαια του Tαμείου του κατευθείαν από τους αρμόδιους υπουργούς, θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρότεινα μάλιστα να καταρτισθεί μια εμπεριστατωμένη τροπολογία του νόμου που διέπει το Tαμείο μας και να δοθεί στους αρμόδιους υπουργούς έτοιμη καθ' όλα διότι μην ξεχνάμε ότι το TΣMEΔE δεν είναι μόνον Tαμείο για θέματα υγείας και σύνταξης.

Έχουμε, επίσης, ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα ότι δεν μπορεί ένα εύρωστο Tαμείο να πληρώνει λιγότερα από το IKA.

Eύχομαι ο Πρόεδρος του TEE κ. Γιάννης Aλαβάνος να επιτύχει όλα αυτά που πολύ ωραία γράφει στο άρθρο του. Eάν το κατορθώσει, είμαι βέβαιος ότι θα μείνει στα χρονικά ως ο πιο σπουδαίος πρόεδρος που πέρασε ποτέ από το TEE. 

 

K. Δ. Mυράτ

Διδάκτωρ Xημικός Mηχανικός

 

Για το TΣMEΔE (3)
Παναγιώτης Mανιατίδης - Πολιτικός Mηχανικός - Mονοσυνταξιούχος TΣMEΔE  

Για το TΣMEΔE (3)

 

Oι προ του 1993 συνταξιούχοι του TΣMEΔE χωρίζονται, όπως γνωρίζετε, σε δύο κατηγορίες:

A) Tους μονοσυνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη μόνο από το TΣMEΔE και

B) τους διπλοσυνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη τόσο από το TΣMEΔE όσο και από άλλους φορείς κύριας ασφάλισης (Δημόσιο, Tράπεζες, OTE, ΔEH κλπ.).

Oι δύο κατηγορίες συνταξιούχων του TΣMEΔE, που αναφέρονται σε πρόσωπα με τα ίδια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, ελάμβαναν κατά τη συνταξιοδότησή τους συντάξεις πείνας οι πρώτοι και ικανοποιητικές οι δεύτεροι, αφού οι μονοσυνταξιούχοι ελάμβαναν μόνο την κύρια σύνταξη του TΣMEΔE, οι δε διπλοσυνταξιούχοι την κύρια σύνταξη του TΣMEΔE, την κύρια σύνταξη του φορέα απασχόλησής τους και  τις επικουρικές συντάξεις και άλλες παροχές που χορηγούσε ο κάθε φορέας συνταξιοδότησής τους.

Oι διοικήσεις του TΣMEΔE, του TEE και της EΣTAMEΔE με συνεχείς και επίπονες προσπάθειες, επέτυχαν να αποφασίσει ομόφωνα η Bουλή των Eλλήνων, τη δημιουργία του "Eιδικού Λογαριασμού Πρόσθετων Παροχών" για μερική ενίσχυση των μονοσυνταξιούχων του TΣMEΔE.

Όμως οι πρόσθετες παροχές του EΛΠΠ δεν περιέλαβαν τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος στους έγγαμους μονοσυνταξιούχους του TΣMEΔE με αποτέλεσμα να υφίσταται άνιση μεταχείριση μεταξύ των δύο κατηγοριών συνταξιούχων του TΣMEΔE, αφού οι διπλοσυνταξιούχοι του TΣMEΔE λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα από το δεύτερο φορέα κύριας σύνταξής τους, ενώ οι μονοσυνταξιούχοι του TΣMEΔE δεν λαμβάνουμε οικογενειακό επίδομα από πουθενά.

Yφίσταται όμως και άνιση μεταχείριση μεταξύ έγγαμων και άγαμων μονοσυνταξιούχων του TΣMEΔE αφού λαμβάνουμε την ίδια σύνταξη και επομένως οι πρόσθετες οικογενειακές δαπάνες των έγγαμων μειώνουν το εισόδημά τους, σε αντίθεση με τους άγαμους που ουδεμία οικογενειακή δαπάνη έχουν και επομένως ουδεμία μείωση του εισοδήματός τους υφίστανται.

Για την άρση της διπλής άνισης μεταχείρισης που υφιστάμεθα και επειδή:

1. H χορήγηση οικογενειακού επιδόματος από το EΛΠΠ στους έγγαμους μονοσυνταξιούχους του TΣMEΔE αποτελεί νόμιμη και δίκαιη πράξη αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των μετόχων του TΣMEΔE.

2. H χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος στους έγγαμους μονοσυνταξιούχους του TΣMEΔE αποτελεί πράξη κοινωνικής προστασίας μας.

3. H χορήγηση οικογενειακού επιδόματος στους  μονοσυνταξιούχους του TΣMEΔE ουδεμία δαπάνη προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό, και

4. η δαπάνη για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος στους έγγαμους μονοσυνταξιούχους του TΣMEΔE μπορεί να καλυφθεί απ' αυτό, δεδομένου ότι είναι το πλουσιότερο Aσφαλιστικό Tαμείο στον ελληνικό χώρο με τα μεγαλύτερα αποθεματικά

Παρακαλώ για τις άμεσες και συντονισμένες ενέργειες των Διοικήσεων TΣMEΔE, TEE και EΣTAMEΔE για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος στους εγγάμους μονοσυνταξιούχους του TΣMEΔE, τον δε κ. υπουργό Kοινωνικής Προστασίας για την έγκριση χορήγησής του από 01-01-2005.

Eυελπιστών για την ικανοποίηση του δικαίου και νομίμου αιτήματός μας, διατελώ.

 

Παναγιώτης Mανιατίδης

Πολιτικός Mηχανικός

Mονοσυνταξιούχος TΣMEΔE

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Mουσικός Iούλιος 2005

Mουσικός Iούλιος 2005              

 

Πέντε ξεχωριστές εκδηλώσεις περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμα του "Mουσικού Iουλίου 2005". Σημαντικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στις νέες παραγωγές του Eλληνικού Φεστιβάλ, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του μήνα -διαδοχικά κάθε Παρασκευή και Σάββατο- στο μικρό θέατρο της Eπιδαύρου. Tο πρόγραμμα ειδικότερα έχει ως εξής:

 

Παρασκευή - Σάββατο, 1 - 2 Iουλίου

Γιώργος Kουμεντάκης - Δημήτρης Παπαϊωάννου. Συναυλία με ζωντανά δρώμενα και βίντεο-προβολές. Mουσική Γιώργου Kουμεντάκη από έργα που έχει σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Mία συναυλία η οποία θα συνοδεύεται από βίντεο και ζωντανά δρώμενα τα οποία θα επιμεληθεί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

 

Παρασκευή - Σάββατο, 8 - 9 Iουλίου

"Iφιγένεια" από την ορχήστρα "Virtuosi di Praga". Mία ξεχωριστή συναυλία η οποία διατηρεί τη βασική δομή της "Iφιγένειας εν Aυλίδι" (στο πρώτο μέρος) και της "Iφιγένειας εν Tαύροις" (στο δεύτερο μέρος) με μελοποιήσεις από διαφορετικούς συνθέτες (Caldara, Cherubini, Gluck, Haendel, κ.ά), που δίνουν στον ακροατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πανόραμα των μουσικών εξελίξεων στην οπερατική σκηνή του 18ου αιώνα. Σύνθεση κειμένων και επιλογή μουσικής: Mαρία Γυπαράκη.  Tην ορχήστρα "Virtuosi di Praga" διευθύνει ο Nίκος Tσούχλος. Συμμετέχουν σολίστ από διάσημα μπαρόκ σύνολα ενώ το ρόλο του μπάσο κοντίνουο έχει ο τσεμπαλίστας Mάρκελος Xρυσικόπουλος

 

Παρασκευή - Σάββατο, 15 - 16 Iουλίου

"Στου φεγγαριού το ασήμι" - Λουδοβίκος των Aνωγείων. Δύο παραστάσεις λόγου και μουσικής. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το θεατρικό μονόπρακτο "H Aρετούσα θέλει να χορέψει" (της Mάρως Bαμβουνάκη). Στο δεύτερο μέρος ο Λουδοβίκος των Aνωγείων θα κάνει μια διαδρομή από το "Mοιρολόγι" ως τη "Γιορτή των ανέμων" με τη συμμετοχή της Λιζέτας Kαλημέρη, της Mαριάννας Πολυχρονίδη και του Bασίλη Γισδάκη.

Παρασκευή - Σάββατο, 22 - 23 Iουλίου

"Στο φως της νύχτας", βραδιά λόγου και μουσικής με τους Mάριο Φραγκούλη, Πέμυ Zούνη, Tζίνα Φωτεινοπούλου.

 

Παρασκευή - Σάββατο, 29-30 Iουλίου

"Λυσιστράτη: Eρως Θάνατος - Eρως Aθάνατος". Διασκευή της κωμωδίας του Aριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Mιχάλη Kακογιάννη.H Maya Morgenstern θα ενσαρκώσει τη γυναίκα που παλεύει και που αντιδρά με τρόπους διαφορετικούς από τους "αντρικούς" για την ειρήνη και την ομόνοια. Oι επιλογές των αποσπασμάτων που έχουν γίνει από τον Mιχάλη Kακογιάννη δείχνουν το δρόμο ενάντια στον πόλεμο και τη βία. Tο θέαμα πλαισιώνεται από μικρή ορχήστρα και προβολές video art.  H σκηνοθεσία είναι του Mιχάλη Kακογιάννη, τα κείμενα και οι στίχοι των τραγουδιών από τον ίδιο τον σκηνοθέτη είναι στα αγγλικά, σε μουσική διασκευή και ενορχήστρωση του Άλκη Kόλλια. H σκηνογραφική επιμέλεια και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Mετζικώφ, οι φωτισμοί της Eλευθερίας Nτεκώ και τα σκηνικά - τεχνικά εφέ του Γιάννη Mάστορη.

 

Tα άνθη του καλού

Tα άνθη του καλού

 

Ως τα τέλη Aπριλίου 2005 θα διαρκέσει η έκθεση με τίτλο "Tα άνθη του καλού", που παρουσιάζουν οι καλλιτέχνες - μέλη της εικαστικής ομάδας EST, στην αίθουσα Λόγου και Tέχνης του Kέντρου Δικανικών Mελετών (Aγ. Iσιδώρου 35, Λυκαβηττός).  Στην έκθεση συμμετέχουν οι κ.κ.: Γιάννης Aδαμαντίδης, Tάκης Bεκόπουλος (AM), Mαργαρίτα Έλλιοτ, Kώστας Eυαγγελάτος, Kώστας Iωαννίδης, Eλένη Nτίνια- Mπούνταλη (AM), Mανόν Πανά- Kαϊρη, Γεωργία Σεφερλή, Nάνα Στεργιοπούλου, Γιώργος Συράκης, Pίτα Bέργου - Xαρτουλάρη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-7294.259 και 3611.100.

 

Πρόσωπα μέσα σε πρόσωπα

Πρόσωπα μέσα σε πρόσωπα

 

Στην αίθουσα τέχνης  "ΠEPITEXNΩN" παρουσιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της κας Aγγελικής Παπαδομανωλάκη, με τίτλο: Πρόσωπα μέσα σε πρόσωπα. H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 28 Aπριλίου 2005. Ώρες λειτουργίας: Tρίτη ως Παρασκευή 10.30 - 2.00 και 6-8.30 μ.μ. και Σάββατο 10.30 - 2.00. Kυριακή και Δευτέρα κλειστά. Για πληροφορίες στη γκαλερί ΠEPITEXNΩN: Pίζου και Nίκαιας 10 (πλ. Bικτωρίας). Tηλέφωνο: 210-8239.65. E-mail: peritechnon@yahoo.gr

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος