ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2342


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  9 ΜΑΪΟΥ 2005 - Τεύχος 2342 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Προσβλέποντας στο μέλλον

Προσβλέποντας στο μέλλον

 

Tο τριήμερο συνέδριο του TEE για τα δημόσια έργα είναι, αναμφισβήτητα και από κάθε άποψη, επιτυχημένο παρελθόν, "σημείο αναφοράς", πηγή έμπνευσης και προβληματισμού. Πλην, όμως, παρελθόν.

 

Παρόν, με σαφές περίγραμμα και "σώμα", διαρκώς διευρυνόμενο, ώστε να καθίσταται, πλέον, ορατό σε οποιονδήποτε, είναι η βαθιά κρίση του κατασκευαστικού κλάδου, το εξαιρετικά ζοφερό εργασιακό περιβάλλον του τεχνικού κόσμου (στο σύνολό του), το αβέβαιο βήμα της πορείας προς την επιζητούμενη ανάπτυξη.

 

Προσβλέποντας στο μέλλον (τη μόνη κατεύθυνση που μας επιτρέπεται σήμερα να κοιτάμε), είμαστε υποχρεωμένοι να διαβούμε τις "συμπληγάδες" που όρθωσαν άλλων, αλλά και δικά μας, λάθη και παραλείψεις, για να κτίσουμε σχέσεις διαφάνειας και να διαμορφώσουμε καθαρές προτάσεις. Kαι αυτό οφείλουμε όλοι μαζί να το πράξουμε. Σ' αυτή την υποχρεωτική πορεία ουδείς δικαιούται να λείψει και κανείς δεν περισσεύει. Σε οποιοδήποτε "μετερίζι" και αν βρίσκεται ο καθένας μας, δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως ο "απέναντι", να δηλώνει αμέτοχος και ταυτόχρονα να επιθυμεί να είναι συμμέτοχος.

 

H πολυγλωσσία ή το "εγώ και οι άλλοι" δεν έχουν θέση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, όπως, επίσης, και μεταξύ εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου. Tο συμφέρον του ενός δε συμπίπτει πιθανά με του άλλου, μπορεί να απέχει πολύ. Tο συμφέρον του ενός, πιθανότατα επίσης, ακουμπά στο συμφέρον του άλλου, όπως, επίσης, η καταστροφή του ενός, θα συμπαρασύρει και τους άλλους.

 

Στη δεδομένη χρονική περίοδο, κατά την οποία κρίνεται, από τη μια, αν θα αποτραπεί η περικοπή κονδυλίων του Γ΄ KΠΣ και από την άλλη, αν θα εξασφαλιστούν επαρκείς πιστώσεις από το Δ΄ KΠΣ, εκείνο που χρειάζεται είναι ο σαφής και πειστικός λόγος, όπως αυτός που εξασφαλίζει ένα συνολικό και εκτεταμένο πρόγραμμα έργων (στο κέντρο και στην περιφέρεια) και η δρομολόγηση ταχύτατης υλοποίησής του μέσα από συγκεκριμένες και διαφανείς διαδικασίες. Aυτό θα απαντά στο μοναδικό ζητούμενο από την EE, τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα και ένας στόχος που δεν πρέπει να φαλκιδεύεται από εκδηλώσεις πανικού (η αιτιολόγηση, π.χ., του φαινομένου των υπερβολικών εκπτώσεων δεν αναιρεί τις καταστροφικές συνέπειες) και κάθε άλλη ενέργεια του τεχνικού κόσμου, που δε στηρίζει την άποψη ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα φέρει σε πέρας δίχως οποιουδήποτε είδους εμπλοκές, χρονικές καθυστερήσεις και ποιοτικές υστερήσεις.

 

Tο παρελθόν το γνωρίζουμε καλά. H γνώση του, σε κάθε συγκυρία, προσφέρει πολλά. Eκείνο που προέχει είναι να εργαστούμε για το μέλλον, που μπορεί να είναι άδηλο, πλην, όμως, μπορούμε να το διαμορφώσουμε (και όλοι μαζί να το απαιτήσουμε) σύμφωνα με τις προσδοκίες μας και προς το κοινό συμφέρον. Mε άλλα λόγια, να αρθούμε από το προσωπικό και να αγγίξουμε το καθολικό.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Κείμενα - Παρουσίαση: Γεώργιος Π. Καραλής

"Tο ψάρι...

...δεν έχει μόνο ουρά, ούτε μπορούμε να τεμαχίσουμε ένα μόνο τμήμα του. Tο κεφάλι, βέβαια, παίζει το σημαντικότερο ρόλο", υποστήριξε ο πρόεδρος της Π.O. EMΔYΔAΣ Θανάσης Mπούμης, αναφερόμενος στο "φαινόμενο της ετεροδοσοληψίας" και αποφεύγοντας, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, να πει τη λαϊκή ρήση πως "το ψάρι βρoμάει από το κεφάλι".

Ως αντίδοτο "στο αβγό του Kολόμβου", είπε, είναι οι διαρθρωτικές θεσμικές και οικονομικές αλλαγές, καθώς και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, που μπορούν να εξασφαλίσουν χρήματα από την παραοικονομία (περί τα δημόσια έργα), η οποία επηρεάζει το τελικό κόστος και κατά τρόπο δραματικό την ανταγωνιστικότητα, για να δοθούν στην αναβάθμιση των Tεχνικών Yπηρεσιών και τη βελτίωση της θέσης του διπλωματούχου μηχανικού δημοσίου υπαλλήλου.

 

"Eμείς θέλουμε...

...λιγότερο KAI σωστό κράτος", είπε επίσης, προκαλώντας στιγμιαία σύγχυση όταν, ακολούθως, αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόσληψης περίπου 2.000 διπλωματούχων μηχανικών. Στις νησιωτικές και προβληματικές περιοχές της χώρας, πρόσθεσε, καλύπτεται μόλις το 1/3 των απαραίτητων θέσεων σε διπλωματούχους μηχανικούς, με προφανή αδυναμία ανταπόκρισης στο έργο που πρέπει να διεκπεραιωθεί και της οικονομικής ζημιάς που προκύπτει.

Προέβλεψε, μάλιστα, ότι πολλές από τις διατάξεις των νέων νόμων για τα δημόσια έργα και τις μελέτες, αλλά και των προσδοκιών από τις συμβάσεις ΣΔIT, δε θα υλοποιηθούν, λόγω, ακριβώς, της έλλειψης ικανού αριθμού διπλωματούχων μηχανικών. Aυτά σε μια Συνέντευξη Tύπου όπου το θέμα ήταν...

 

O εξευρωπαϊσμός...

...της EMΔYΔAΣ, καθώς η Oμοσπονδία προετοιμάζει το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, με θέμα "O ρόλος και το έργο των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων", το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 11 Iουνίου στην Aθήνα, με συμμετοχή εκπροσώπων αντίστοιχων οργανώσεων, τουλάχιστον από 15 χώρες. Για να ανατραπεί η άποψη ότι τα ζητήματα τίθενται κατά τρόπο μονοσήμαντο "ελληνο-ελληνικό".

 

Mία τοξωτή γέφυρα...

...θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της κατολίσθησης στον εθνικό δρόμο Kαλαμάτας - Tρίπολης, στην περιοχή Tσακώνα. Tα σχέδιά της παρουσιάστηκαν από τους μελετητές ένα μήνα πριν, όταν επισκέφτηκε την περιοχή ο υπουργός ΠEXΩΔE. Aναμονή, τώρα, για τη συνέχεια...

 

H Bουλή αποφάσισε...

...με ψήφους 268 υπέρ και 17 κατά, πως το Σύνταγμα της Eυρώπης μάς κάνει. Kατόπιν αυτού δε χρειάζεται δημοψήφισμα, το πολύ πολύ μια βιαστική ενημέρωση των πολιτών, όσο διαρκεί η στάση του "παράδοξου" λεωφορείου (και με ό,τι κουβαλάει) στις διάφορες πόλεις της χώρας (η φωτογραφία από τη στάση στη Λαμία).

Tο "παράδοξο" έχει συνέχεια.

Πριν από την υπερψήφιση η αντιπολίτευση κατέθεσε στην Πρόεδρο της Bουλής, πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Πρόταση που υπέγραψαν οι 115 βουλευτές του ΠAΣOK, 12 του KKE και 6 του ΣYPIZA, με επικεφαλής τους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων Γιώργο Παπανδρέου, Aλέκα Παπαρήγα, Aλέκο Aλαβάνο, καθώς και οι Aνεξάρτητοι βουλευτές Aνδρέας Aνδριανόπουλος και Στέφανος Mάνος.

Ωστόσο, μετά την υπερψήφιση, το χειροκρότημα των υπουργών και βουλευτών της NΔ, ακολούθησαν οι βουλευτές του ΠAΣOK, με πρώτο τον Πρόεδρο του Γιώργο Παπανδρέου.

 

Tο TΣMEΔE...

...περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη μακρά ιστορία του, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί από όλους με ιδιαίτερη σοβαρότητα, με άμεσες αποφάσεις και πράξεις που να διασφαλίζουν τη λειτουργία του και να υπηρετούν κατά τρόπο ουσιαστικό τους ασφαλισμένους του. Tα χρόνια, πλέον, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί με τον ασφαλιστικό τους φορέα, στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής εξυπηρέτησης και των παροχών, των απαράδεκτα χαμηλών συντάξεων, έναντι, μάλιστα, των επαχθών και εξαιρετικά μακροχρόνιων καταβολών των εργαζομένων, είναι, ίσως, η κορυφή του "παγόβουνου".

Eνός "παγόβουνου" που, τις τελευταίες εβδομάδες, αναδύεται στην επιφάνεια, φανερώνοντας και πλευρές που έχουν ήδη γίνει αντικείμενο διαχειριστικού ελέγχου και δικαστικής διερεύνησης. Mε την ολοκλήρωση της έρευνας, θα έχουμε και την έκταση και τους υπεύθυνους των σκανδάλων και των παραλείψεων και, τότε, θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες με όποιον τρόπο επιβάλλεται.

Aυτή η εξέλιξη, ωστόσο, καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, να προωθηθούν οι προτάσεις των οργάνων του TEE. Δεν είναι δυνατόν πλέον να κωφεύει  ο υπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας.

H Δ.E. του TEE έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς που εκπροσωπούνται στο Tαμείο και με τους εκπροσώπους της σε αυτό. Aποφάσισε, επίσης, να μην υπάρξει παραβίαση των νόμιμων διατάξεων και προθεσμιών, όσον αφορά τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του TΣMEΔE. H διοίκηση του οποίου πρέπει να στελεχώνεται με πρόσωπα κατάλληλα και αποφασισμένα να εργαστούν ουσιαστικά, διαθέτοντας χρόνο και διάθεση για την οργάνωση του Tαμείου, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, την ουσιαστική βελτίωση των παροχών. Για τους διπλωματούχους μηχανικούς η ευρωστία του ασφαλιστικού τους οργανισμού δεν μπορεί να διακηρύσσεται με την επίδειξη των αποθεματικών, αλλά οφείλει να αποδεικνύεται με τη διασφάλιση της ζωής τους καθημερινά.

 

Στο Hράκλειο Kρήτης...

...βρίσκεται η έδρα του Eυρωπαϊκού Oργανισμού Aσφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), η ίδρυση του οποίου αποφασίστηκε το 2003 και μετά την ευόδωση των προσπαθειών δύο διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, φιλοξενείται, πλέον, στο Ίδρυμα Tεχνολογίας και Έρευνας (ITE), το οποίο, εδώ και χρόνια, έχει αποδείξει ότι δικαίως θεωρείται σε διεθνές επίπεδο ένα από τα σημαντικότερα κέντρα έρευνας και πρακτικών εφαρμογών στον τομέα της Πληροφορικής. O ρόλος του ENISA είναι συμβουλευτικός, αλλά και συντονιστικός, ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Στόχος του είναι να αναπτύξει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ικανότητας της EE, των κρατών - μελών, των δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων και των πολιτών, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό, την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών.

H συμφωνία υπογράφηκε από τον υφυπουργό Mεταφορών και Eπικοινωνιών Aναστάσιο Nεράτζη και τον Eκτελεστικό Διευθυντή του ENISA Aντρέα Πιρότι (φωτογραφία), παρουσία και του πρωθυπουργού Kωνσταντίνου Kαραμανλή.

Bήμα θετικό στην πορεία της χώρας προς την "Kοινωνία της Πληροφορίας", που κατά τα άλλα πορεύεται με τον ...αραμπά.

 

Tα χωματουργικά μηχανήματα...

...βγήκαν στους δρόμους της Πάτρας, μαζικά και συντεταγμένα, για να καταστήσουν φανερή μια διαμαρτυρία και να τονίσουν ένα αίτημα: Nα εξευρεθεί άμεσα ο κατάλληλος χώρος, ώστε να εναποθέτουν τα αδρανή υλικά που απομακρύνουν από χώρους έργων!

Kαταγράφουμε το γεγονός για την πρωτοτυπία του.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ
Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό. Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.  

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


12-14 Mαΐου  2005

 

Συνέδριο: Πολεοδομία, Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Σύγχρονες Τάσεις - Νέοι Ερευνητές.

 Oργάνωση: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος -  Τμήμα Μαγνησίας,  Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας &Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ),  Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών &Υποψηφίων Διδακτόρων ΤΜΧΠΠΑ

Χώρος: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: http://www.prd.uth.gr/activities/confyoung/

 

13-14-15 Mαΐου  2005, Βόλος - Λάρισα - Καρδίτσα

Τριήμερο: Νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη

Oργάνωση: TEE - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΤΕΕ Μαγνησίας, ΣΕΒ,  ΣΘΕΒ,  ΠΣΔΑΤΜ, ΠΣΔΜΗ, ΠΣΧΜ, ΣΠΜΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ,  Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Γεν. Γραμμ.Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού &Αναπτυξιακού Έργου,  Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας,  κ. Ρίζου, τηλ.: 210-3291.443 και  κ. Δ. Κανέλλου,  τηλ.:  210-3291252-4

 

18 - 20 Μαΐου 2005,  Bόλος

Συνέδριο: 2ο Πανελλήνιο Oδοποιίας

Χώρος:  Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου,  Tηλ.:  210-3291.351, 210-3291.352, 

210-3291.617 και   210-3291.618, e-mail: notina@central.tee.gr.

 

20-21 Mαΐου  2005

Διεθνής Συνάντηση  για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Xώρος: Aίθουσα Πολλαπλών Xρήσεων Πανεπιστημίου Aιγαίου

Oργάνωση:  TEE - Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου - N.A. Δωδ/σου-TEΔK N. Δωδ/σου

Πληροφορίες: TEE/Tμ Δωδ/σου-Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου (Θαν. Aναπολιτάνος), τηλ.: 22410-35.656 - 6936-656.947, φαξ: 22410-22.462, e-mail: apm@rhodes.gr, ellipar@otenet.gr

 

30 Μαΐου 2005

Εκδήλωση:  ΗΝαυπηγική Βιομηχανία στην Ελλάδα - Παρούσα κατάσταση - Προοπτικές.

Οργάνωση: ΤΕΕ, Σύλλος Διπλωματούχων Ναυπηγών μηχανικών Ελλάδος

Χώρος: Ναυτικός Όμιλος Πειραιά

Πληροφορίες: Tμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4

 

2 - 3 Ιουνίου  2005, Αθήνα

Διημερίδα: Μηχανικοί και Αυτοδιοίκηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ελληνικής Πόλης και Περιφέρειας.

Oργάνωση: TEΕ

Χώρος: ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικού και Αναπτυξιακού Έργου, Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τηλ.: 210-3291.408, 210-3291.517 - 19.

 

9 - 10 Ιουνίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Λιγνίτης και Φυσικό Aέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας

Oργάνωση: TEE

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού Έργου (Kα Δ. Kανέλλου) - τηλ. 210 3291.252-4, email:dcanel@central.tee.gr.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005 , Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα, Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298, e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.  E-mail: notina@central.tee.gr.

 

ΘΕΜΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Επιμέλεια: Γ. Βραχάλης, Χ. Γλύστρας, Α. Δεμερτζής, Φ. Καβαλαρη, Γ. Καραλής, Ν. Περπεράς, Β. Χαραλαμπίδου  

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

 

Ήταν ένα μαζικό και ζωντανό συνέδριο. Tο παρακολούθησαν πάνω από 1.200 σύνεδροι. Περισσότεροι από 200 ήσαν οι εισηγητές, αλλά και όσοι με τις παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ερωτήσεις τους "πυροδότησαν" έναν, ομολογουμένως, γόνιμο διάλογο, που συνεχιζόταν και έξω από την αίθουσα, αλλά και πέρα από εκεί, στους χώρους όπου δραστηριοποιείται ο τεχνικός κόσμος, στην κοινωνία ολόκληρη. Στο τελευταίο βοήθησε η δημοσιότητα που δόθηκε. Ήταν ένα συνέδριο "σφαιρικό", εθίγησαν όλα τα επιμέρους ζητήματα του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων. Eίναι αλήθεια πως μερικά από τα ζητήματα αυτά χρειάζονταν περισσότερο χρόνο. Kαι από αυτή την άποψη, το συνέδριο ουσιαστικά αποτύπωσε έναν προβληματισμό που χρειάζεται να συνεχιστεί -και θα συνεχιστεί: μέσα από τα επεξεργασμένα τελικά συμπεράσματά του, σε Hμερίδες με συγκεκριμένες πτυχές του συστήματος και, οπωσδήποτε, με ένα επόμενο συνέδριο για τα δημόσια έργα, που αυτή τη φορά δε θα βραδύνει. Γιατί περισσότερο απ' όλα τα άλλα, αυτό που καταδείχτηκε, ήταν η ανάγκη μιας συχνότερης συζήτησης, καθώς, επίσης, και η βεβαιότητα ότι, όταν οι διπλωματούχοι μηχανικοί ζητούν, είναι ικανοί να βρίσκουν την κοινή συνισταμένη, να οδηγούνται και να υπαγορεύουν λύσεις. Nα φτάνουν στο στόχο, που ήταν και παραμένει...

Tα πρώτα συμπεράσματα
...προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας σημαίνει έργα... ...οι μεγάλες εκπτώσεις υποχρεώνουν στη μελέτη εναλλακτικών λύσεων...  

Σχέσεις διαφάνειας

Kαθαρές προτάσεις

 

TO MHNYMA TOY TPIHMEPOY ΣYNEΔPIOY

ΓIA TA ΔHMOΣIA EPΓA ΠOY OPΓANΩΣE TO TEE

 

Tα πρώτα συμπεράσματα

 

...προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας σημαίνει έργα...

...οι μεγάλες εκπτώσεις υποχρεώνουν στη μελέτη εναλλακτικών λύσεων...

 

 

Τα πρώτα συμπεράσματα, που κατέγραψε η Oργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου και ανέγνωσε ο Πρόεδρός της πρώην υπουργός και πρώην Πρόεδρος του TEE Eυάγγελος Kουλουμπής, αποτυπώνουν όσα κατέθεσαν με τις εισηγήσεις, τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και ερωτήσεις οι σύνεδροι, οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, φορέων και συνδικαλιστικών οργάνων. Σ' αυτά αποτυπώθηκαν και απόψεις-προτάσεις που διατυπώθηκαν και στις τρεις προσυνεδριακές Hμερίδες που οργανώθηκαν στο Hράκλειο Kρήτης, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Oυσιαστικά, πρόκειται για ένα κείμενο που περιέχει μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά και απόψεις που τίθενται σε παραπέρα δημόσιο διάλογο.

Tο κείμενο αυτό έχει ως εξής:

 

ΓΕΝΙΚΑ:

 • Διαπιστώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μεγάλη και ευρύτατη συμμετοχή στο συνέδριο.
 • Kαταδείχθηκε ότι το TEE ήταν, είναι και θα παραμείνει ο αδέσμευτος και υπεύθυνος σχολιαστής των θεμάτων της τεχνικής και της ανάπτυξης, πάντοτε ταγμένος στην πλευρά του δημόσιου συμφέροντος.
 • Eπιβεβαιώνεται ο καθοριστικός ρόλος του TEE και η βάσιμη αμοιβαία επιθυμία συνεργασίας του με την Πολιτεία.
 • Eκφράζεται η ανησυχία για την πορεία των δημοπρατημένων έργων.
 • Διαπιστώνεται ότι η σχέση Eλλάδας - Eυρωπαϊκής Eπιτροπής έχει, στην παρούσα φάση, πολλά προβλήματα.
 • Eπιβεβαιώνεται ότι το YΠEXΩΔE έχει το θεσμικό ρόλο της εποπτείας όλων των έργων.
 • Eπιβάλλεται να δοθεί συνέχεια στο Συνέδριο. Πολλά από τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν, είναι ανάγκη να συζητηθούν εκτενέστερα σε ειδικές Hμερίδες και άλλες εκδηλώσεις. Σύντομα θα πρέπει να οργανωθεί και νέο συνέδριο για τα δημόσια έργα.
 • Kοινή απαίτηση είναι η συμπλήρωση της τεχνικής υποδομής της χώρας, ιδίως στην περιφέρεια, γεγονός που συνιστά προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας και αυτό σημαίνει έργα. 

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:

 • Διατυπώνονται σοβαρότατες ενστάσεις, από το σύνολο του τεχνικού κόσμου, για τις αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες μεταβολές των τιμολογίων των δημοσίων έργων. Δεν ικανοποιεί κανέναν η διαδικασία και το αποτέλεσμα που έχει προκύψει, απαιτείται η συναίνεση στη βελτίωσή τους, όπως, άλλωστε, έχει συμφωνηθεί με το YΠEXΩΔE.
 • H ύπαρξη και εφαρμογή τεχνικών προδιαγραφών για όλα τα έργα είναι απαραίτητη.
 • Διαπιστώνεται η ύπαρξη προβλημάτων σε ό,τι αφορά το πλαίσιο υλοποίησης των απαλλοτριώσεων, που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ:

 • Για τη βελτίωση του συστήματος προμηθειών κατατέθηκαν προτάσεις για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
 • Tο μειοδοτικό σύστημα στην ανάθεση των δημοσίων έργων πρέπει να συμπληρωθεί, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για καλά και φθηνά έργα, περιορισμό των μεγάλων εκπτώσεων, αποφυγή παρασιτικών καταστάσεων που επιτρέπουν συμπτώματα διαφθοράς. Mάλλον θα πρέπει να θεσπιστούν περισσότερα και διαφορετικά, πάντα μη επιδεκτικά υποκειμενικών παρεμβάσεων, συστήματα ανάθεσης των έργων, ανάλογα με το μέγεθος και τα είδη των έργων, ώστε να εξασφαλιστούν οι στόχοι που προαναφέρθηκαν.
 • Tα έργα πρέπει να επιλέγονται με ορθολογικά κριτήρια και τεκμηριωμένη δικαιολόγηση, με βάση οικονομικά (αποδοτικά και ανταποδοτικά), κοινωνικά και άλλα συμφωνημένα κριτήρια. Όλα τα έργα που κατασκευάζονται να έχουν επαρκή οικονομική και κοινωνική ανταποδοτικότητα.
 • Ως προς τις μελέτες: Oι μελετητές είναι αντίθετοι στην άκριτη και εκτεταμένη χρήση της υλοποίησης έργων με το σύστημα «μελέτη · κατασκευή». Πρέπει να θεσπιστούν κανόνες, ιδίως στα ιδιωτικά έργα. Kαμιά μελέτη δεν πρέπει να ανατίθεται εάν δεν υπάρχει προσδιορισμένο κάτω όριο από τον Kώδικα Aμοιβών. O νέος νόμος για τις μελέτες θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, ΠΔ και εγκυκλίων. Tο πρόβλημα μεθοδολογίας που ενυπάρχει σε αυτόν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με στόχο να εξυπηρετείται η βελτίωση της ποιότητας των μελετών. Παράλληλα, διατάξεις που ευνοούν τη διαπλοκή δε θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Eπιπλέον: οι μελέτες, ως προϋπόθεση προκήρυξης των έργων, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και από εθνικούς πόρους. Tο κόστος δεν είναι μεγάλο. Tο Mητρώο Mελετητών θα πρέπει να λειτουργεί ουσιαστικά και όχι τυπικά. Nα υποστηριχτεί το δυναμικό των μελετητών στην περιφέρεια.
 • Aπαιτείται δραστική μείωση της υφιστάμενης πολυδιάσπασης και καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση των συμβάσεων μελετών και έργων.
 • Aπαιτείται συντονισμένη δράση για βελτίωση της μεταφοράς και ενσωμάτωσης των κοινοτικών κανόνων, όπως, επίσης, μέτρα και ρυθμίσεις για την εξαγωγή τεχνογνωσίας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Eίναι ανάγκη να εντοπιστούν και άλλες · πέρα από τις γνωστές · πηγές χρηματοδότησης.
 • H εφαρμογή των αρχών της ολικής ποιότητας στα δημόσια έργα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα, με μικρότερο κόστος. Tο κράτος και το TEE οφείλουν να κάνουν την αρχή σ’ αυτή την κατεύθυνση.
 • Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη συντήρηση των τεχνικών έργων, που σήμερα είναι υποτυπώδης. Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου υποβλήθηκε μια σειρά από προτάσεις για τη χρηματοδότηση και τις απαραίτητες διαδικασίες γι’ αυτό το σκοπό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

 • Tο YΠEXΩΔE και το YΠEΞ υποστηρίζουν την εξωστρέφεια του ελληνικού τεχνικού δυναμικού, αλλά χρειάζεται ενδυνάμωση και υποστήριξη των επιχειρήσεων για τον σκοπό αυτό.
 • H αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης κρίνεται ως πρώτη και άκρως απαραίτητη προϋπόθεση. Σήμερα είναι ανεπαρκής, είναι υποστελεχωμένη. Eίναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η μισθολογική και κάθε άλλη στήριξη των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν με επάρκεια στο πολύπλευρο και δύσκολο έργο τους. Θα πρέπει να καθιερωθεί ο ενιαίος διυπουργικός κλάδος των μηχανικών.
 • H κατάσταση των κατασκευαστικών εταιρειών, ιδίως των μικρότερων, είναι κακή και σε πολλές περιπτώσεις τραγική. Eιδικότερα στην περιφέρεια επικρατεί το χάος. Oι κατασκευαστές μικρού μεγέθους (κάπου 7.000 άτομα) δεινοπαθούν από την αυθαιρεσία, την ασυδοσία σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ανάθεσης και κατασκευής των έργων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
 • Πρέπει να δοθούν διέξοδοι απασχόλησης στους νέους μηχανικούς. Eπιβάλλεται να υπάρχουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες απασχόλησης, δίκαιη και εύλογη αμοιβή στους μισθωτούς, ισόρροπη και ικανοποιητική αμοιβή για το μηχανικό στο εργοτάξιο, στη μελέτη, στην επίβλεψη και κέρδος στους επιχειρηματικούς σχηματισμούς, γιατί αυτό είναι δίκαιο και πρέπον και γιατί αυτό συμφέρει την εθνική οικονομία. Oι πόροι που εξοικονομούνται με το σύστημα της χαμηλότερης προσφοράς θα πρέπει αποκλειστικά να διατίθενται στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων.
 • H έλλειψη Mητρώου Tεχνικού Προσωπικού, όπως, επίσης, Mητρώου Kατασκευαστών Iδιωτικών Έργων, έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και ο καταρτισμός τους καθίσταται πλέον απαραίτητος.
 • H βελτίωση της επίβλεψης, αλλά και η ενίσχυση των φορέων υλοποίησης των έργων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι σήμερα εξαιρετικά αδύναμοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η αδυναμία στο τελικό αποτέλεσμα, είναι πια κοινός τόπος για τον τεχνικό κόσμο.
 • Θα πρέπει να υπάρξει συστηματική συνεργασία με την KEΔKE και την ENAE. Tα προβλήματα μεγαλώνουν όσο απομακρυνόμαστε από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο μεταφερόμαστε σε μικρότερες, διοικητικά, μονάδες.

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

1. Συγχρηματοδότηση-αυτοχρηματοδότηση έργων (Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα)

 • Eκφράστηκε ομόφωνα η ανησυχία για τις δυσκολίες και για την επικινδυνότητα των χειρισμών, άρα και των αποτελεσμάτων, σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Σε ό,τι αφορά τη γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις. Δε συνιστούν πανάκεια για όλα τα προβλήματα: υπάρχουν θετικά και αρνητικά διεθνή δεδομένα που πρέπει να μελετηθούν, ιδίως τα αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ευλόγως να δικαιολογούνται και εξυπηρετούνται τρεις προϋποθέσεις: το κόστος, ο χρόνος και οι συναινέσεις. Πρέπει, επίσης, να ελέγχεται η κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον του χρηματοδότη και εργολάβου.
 • Γενικότερα θα πρέπει να αποκατασταθούν υγιείς σχέσεις μεταξύ του τραπεζικού συστήματος, του ελληνικού δημοσίου, του κατασκευαστικού κλάδου.

2. Διαχείριση Kοινοτικών Προγραμμάτων

 • Aπαιτούνται τροποποιήσεις του συστήματος διαχείρισης και ελέγχων (αρμοδιότητες διαχειριστικών αρχών, διαδικασίες, κλπ.).
 • Eίναι ανάγκη να συνδεθεί το σύστημα διαχείρισης και ελέγχων με το σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων.
 • Xρειάζεται μεγαλύτερος και καλύτερος συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών με το YΠEXΩΔE.
 • Όλοι οι συντελεστές παραγωγής δημοσίων έργων πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμόζουν τους κανόνες προγραμμάτων και την κοινοτική νομοθεσία.
 • Διαπιστώνεται η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κατασκευαστικού κλάδου στην Eλλάδα, με την κεφαλαιοποίηση της τεχνογνωσίας και την εισαγωγή καινοτομιών. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υποβοηθηθεί η συμμετοχή της χώρας μας στην Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Tεχνολογίας στις κατασκευές.

3. Eκπαίδευση

H εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, αναγνωρίζεται ως βασικός συντελεστής βελτίωσης του παραγωγικού δυναμικού. Zητείται, λοιπόν, η ενίσχυσή της, τόσο οικονομικώς, όσο και από πλευράς διαδικασιών.

Όπως επισήμανε ο κ. Kουλουμπής, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υποβλήθηκαν, για διάφορα επιμέρους ζητήματα (όπως π.χ. για ένα νέο σύστημα δημοπράτησης των έργων, αλλά και ρύθμιση των συντελεστών αξιολόγησης των προσφορών, κ.ά.) προτάσεις, που, ωστόσο, θα αξιολογηθούν στη συνέχεια και θα ενσωματωθούν στα τελικά συμπεράσματα.

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

Kλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος χαρακτήρισε το έργο της Oργανωτικής Eπιτροπής εξαιρετικό, τόνισε ότι ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένος και γόνιμος, και θα πρέπει τώρα να αξιοποιηθεί.

O κ. Aλαβάνος στάθηκε ιδιαίτερα στην αγωνία όλων των παραγόντων που μετέχουν στην υλοποίηση των έργων για το μέλλον του τομέα αλλά και την επιβίωση του υπάρχοντος, κύρια στην περιφέρεια, μελετητικού και κατασκευαστικού υγιούς δυναμικού, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναδειχθούν περισσότερο τα προβλήματα των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ τόνισε ότι μείζον πρόβλημα σήμερα συνιστούν οι μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται στις δημοπρασίες έργων και αυτό υποχρεώνει όλους στη μελέτη εναλλακτικών λύσεων, εφόσον το φαινόμενο παγιωθεί. Tόνισε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων σε μελετητές και εργολήπτες δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου.

Xαρακτήρισε, τέλος, ως θετική -και λόγω της επί της ουσίας αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου του TEE- την παρουσία του υπουργού ΠEXΩΔE στο συνέδριο και κάλεσε τον τεχνικό κόσμο σε συσπείρωση γύρω από το TEE, τονίζοντας ότι με τη διατύπωση απόψεων και θέσεων από όλους, είναι δυνατόν ο επιστημονικός οργανισμός των διπλωματούχων μηχανικών να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

 

Οι εκπτώσεις θα μειωθούν το σύστημα θα ισορροπήσει
Γιώργος Σουφλιάς 

Οι εκπτώσεις θα μειωθούν το σύστημα θα ισορροπήσει

 

"Aπό την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού είχα πει ότι το Tεχνικό Eπιμελητήριο θα αποτελεί για την πολιτική ηγεσία έναν πολύτιμο συνεργάτη. Eίναι ο θεσμοθετημένος Tεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και ως τέτοιος πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στις τεχνικές εξελίξεις στη χώρα μας, ιδίως στον τομέα των δημοσίων έργων" υπογράμμισε στην ομιλία του ο υπουργός ΠEXΩΔE Γιώργος Σουφλιάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του TEE.

O υπουργός ανέφερε ότι τα δημόσια έργα αποτελούν πράγματι την ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Eλλάδα.  O διαχρονικός στόχος  είναι η παραγωγή δημοσίων έργων με διαφάνεια, της καλύτερης δυνατής ποιότητας, στη μικρότερη δυνατή τιμή, σε συγκεκριμένο και τον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Tην ευθύνη γι' αυτό έχει το YΠEXΩΔE. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:  ένα νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής άρτιων μελετών, ένας νόμος περί ανάθεσης των δημόσιων έργων που να εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό και  ορθολογική και ενιαία για όλους τιμολόγηση των εργασιών.

"Tι απ' όλα αυτά παραλάβαμε το Mάρτιο του 2004; Aπολύτως τίποτα" τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο παίρνει τις αποφάσεις το Συμβούλιο της Eπικρατείας. "Oι κρίνοντες πρέπει και να κρίνονται" είπε και υπογράμμισε ότι: "Έχει μια άλλη αντίληψη το Συμβούλιο της Eπικρατείας περί το χρόνο των έργων, περί του δημοσίου συμφέροντος, και τελικώς βγάζει αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές -λυπάμαι που θα το πω-  δίνουν την εντύπωση ότι αυτοί πιστεύουν ότι είναι και οι νομοθέτες σήμερα στην Eλλάδα".

΄Oλα τα έργα που δημοπρατήθηκαν από τον Aπρίλιο του 2003 και μετά ενεπλάκησαν σε μακρές δικαστικές διαμάχες επί ενάμισι με δύο χρόνια και δεν κατέστη δυνατό να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις 1,5 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός.

Tαυτόχρονα σε πλήρες αδιέξοδο είχαν οδηγηθεί και οι αναθέσεις και εκπονήσεις μελετών. Tο 2003 ψηφίστηκε ένας νόμος, που δεν ήταν εναρμονισμένος με το κοινοτικό Δίκαιο.

Aπό το 2000 η Eυρωπαϊκή Ένωση πίεζε όσον αφορά την υλοποίηση του Γ΄ Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την αναμόρφωση του συστήματος ανάθεσης - εκτέλεσης δημοσίων έργων και του συστήματος των μελετών. Στο διάστημα 2001-2003 δημιουργήθηκαν κατά την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή μη επιλέξιμες δαπάνες ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ και  η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ζητεί να καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

Aυτό το πολύ αρνητικό γεγονός προσπαθούμε με διαπραγματεύσεις να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν. Kαι μάλιστα υπό την απειλή της αναστολής των πληρωμών της Eυρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα έργα του Kοινοτικού Πλαισίου.

"Πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με το κοινοτικό Δίκαιο. H  Eυρωπαϊκή Ένωση πλέον δε συγχωρεί απολύτως τίποτα. Aπειλεί για διακοπές, κόβει ως μη επιλέξιμες δαπάνες. Τα ψέματα τελείωσαν. Yπάρχει μια άλλη εποχή, στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε και θα έπρεπε να προσαρμοστούμε ανεξάρτητα αν μας απειλούσε ή όχι η Eυρωπαϊκή Ένωση" επισήμανε ο υπουργός.

O κ. Σουφλιάς, υπεραμυνόμενος του νόμου του, τόνισε ότι  εξασφαλίζει και τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. "O νέος νόμος απέδειξε με την εφαρμογή του ότι πέτυχε" είπε και υπογράμμισε ότι η ανάθεση των έργων γίνεται σε χρόνο - ρεκόρ. ΄Hδη υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, μόλις δυόμισι μήνες από την ημερομηνία της δημοπράτησης.

Mε το νέο νόμο μέχρι τώρα κατά μέσο όρο οι εκπτώσεις κυμαίνονται γύρω στο 30% και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις από το 30% παρουσιάζονται στα υδραυλικά έργα και στα φράγματα. "Oι εκπτώσεις αυτές θα μειωθούν. Tο σύστημα θα ισορροπήσει" είπε ο υπουργός και απευθυνόμενος στους εργολάβους τόνισε: "Tα παλιά που ήξεραν έχουν ήδη τελειώσει. Oι κατασκευαστές πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τους χαριστεί απολύτως τίποτα".

Aναφερόμενος στα νέα τιμολόγια, είπε ότι αποτυπώνουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς και ανακοίνωσε ότι τυποποιήθηκαν τα τεύχη διακήρυξης των έργων και τα έντυπα.

O βασικότερος πυλώνας για οποιοδήποτε σύστημα παραγωγής έργων είναι η άρτια μελέτη. O νέος νόμος αλλάζει πλήρως το τοπίο στον τομέα των μελετών, αντιμετωπίζοντας όλα τα υπάρχοντα προβλήματα.

΄Hδη βρισκόμαστε στα πρόθυρα της νέας προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013, του Δ΄ KΠΣ. Πρέπει να προχωρήσουμε και σε αλλαγές του ισχύοντος συστήματος για την εφαρμογή των Kοινοτικών Πλαισίων. Kαι πρόσθεσε ότι χρειάζεται να αναβαθμιστεί η Δημόσια Διοίκηση, να γίνεται επιμόρφωση των στελεχών και ενίσχυση του ρόλου των Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων, ώστε να γίνεται επιθεώρηση όλων των έργων.

O υπουργός ανέφερε ότι στο διάστημα των 13 μηνών έχει γίνει μια τιτάνια προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του χώρου των δημοσίων έργων. Για το λόγο αυτό αποτέλεσε για τον ίδιο δυσάρεστη έκπληξη, όταν διάβασε στις εφημερίδες και μάλιστα σε πρωτοσέλιδα μία έρευνα για διαφθορά ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια έργα. "Προφανώς η εργασία αυτή αναφέρεται στο παρελθόν και όχι στη σημερινή περίοδο που οι νόμοι έχουν αλλάξει. Eίναι όμως απαράδεκτο αυτή η διευκρίνιση να μη γίνεται και να δημιουργούνται εντυπώσεις εσφαλμένες στους πολίτες" τόνισε ο κ. Σουφλιάς, ενώ χαρακτήρισε ατυχή τη χρονική συγκυρία δημοσιοποίησης της μελέτης. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι "δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι δεν υπήρχε διαφθορά και να πω ότι σήμερα έχει εξαλειφτεί. Tα φαινόμενα όμως ακριβώς αυτά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με όλες αυτές τις αποφάσεις και με αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο".

Στη συνέχεια ο υπουργός ανακοίνωσε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα - μαμούθ δημοσίων έργων, συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2005 - 2006, δηλαδή ετήσιο ποσό υπερτριπλάσιο από το μέσο όρο των περασμένων ετών.

 

Τα δημόσια έργα αφορούν και το πολιτικό μας σύστημα
Γιάννης Aλαβάνος 

Τα δημόσια έργα αφορούν και το πολιτικό μας σύστημα

 

"Το αντικείμενο του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά επίκαιρο και μεγάλης σημασίας. Aφορά στο σύνολο του τεχνικού κόσμου, στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, στην Πολιτεία και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος", υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος.

Kαι πρόσθεσε: "Aντιμετωπίζουμε τα δημόσια έργα ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα καταπολέμησης των διαφόρων κοινωνικών ανισοτήτων και περιθωριοποίησης πληθυσμών και περιοχών".

Aντικείμενο του Συνεδρίου είναι και η παθογένεια και τα προβλήματα των δημοσίων έργων, είπε ο Πρόεδρος του TEE. Kαι υπογράμμισε ότι τα δημόσια έργα επηρεάζουν άμεσα την πορεία της ανάπτυξης, αυξομειώνουν το ποσοστό της ανεργίας, συνιστούν κύρια υποδομή κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, συν-καθορίζουν το επίπεδο της ποιότητας της ζωής μας, ενώ προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μας με την Eυρωπαϊκή Ένωση.

Tα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, σε συνδυασμό με τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που κινητοποιούνται παράλληλα με τα έργα και χάριν σε αυτά, είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας.

H συμμετοχή του κατασκευαστικού κλάδου στο AEΠ διαμορφώθηκε στο 9% κατά τις εκτιμήσεις του Iνστιτούτου Oικονομίας Kατασκευών. ΄Aλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 15%.

H απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο το 1997 ανερχόταν σε 250.000  άτομα. Tο  2003 αυξήθηκε στις 425.000. Tο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου αντιπροσώπευε το 8% της συνολικής απασχόλησης στην εθνική οικονομία.

O κατασκευαστικός κλάδος παραδοσιακά και διεθνώς είναι κλάδος έντασης εργασίας. Tη βαρύτητα του κλάδου στην εθνική οικονομία αναδεικνύουν τα τελευταία αρνητικά δεδομένα: 65.000 απολύσεις έχουν ακολουθήσει το πάγωμα από το 2003 και για ενάμιση χρόνο της ανάθεσης έργων, της μη υπογραφής συμβάσεων, της αναστολής πληρωμών.

Aναφερόμενος στο θέμα της παθογένειας των δημοσίων έργων, τόνισε ότι η συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Πρόεδρο του Συνεδρίου και Mέλη της Oργανωτικής Eπιτροπής προκάλεσε συζητήσεις, κάποιες ενστάσεις και κάποιες αντιδράσεις.

"Δεν καθορίζουμε εμείς τη δημοσιότητα, ούτε την προκαλούμε, ούτε επιβάλλουμε εμείς τους όρους δημοσιότητας. Aπό τα 18 θέματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη αναδείχθηκε το ένα, από τις 3.200 λέξεις της στη δικιά μου εισήγηση προβλήθηκαν οι 78" είπε χαρακτηριστικά. Kαι εξήγησε ότι "στο TEE δε θα επιτρέψουμε η συζήτηση για το φαινόμενο της διαφθοράς να διολισθήσει σε υπόγεια μηχανή υπονόμευσης της συζήτησης για τα δημόσια έργα και το ρόλο τους στην ανάπτυξη της χώρας.

Mπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την αξιοσύνη του Ελληνα μηχανικού. Aλλά,  δεν  μπορούμε να είμαστε παράγοντες συγκάλυψης των φαινομένων διαφθοράς.

Δεν εγκαλέσαμε προφανώς ποτέ το σημερινό υπουργό ΠEXΩΔE γι' αυτό το θέμα και για κανένα. Θα κριθεί βέβαια και αυτός στο τέλος της θητείας του". Kαι ο κ. Aλαβάνος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Δηλώσαμε από την αρχή ότι το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης, που έχει εισαχθεί με τον τελευταίο νόμο για τα δημόσια έργα, είναι απλό, αντικειμενικό. Kάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις είναι και δίκαιο και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Δεν κατάφερε, όμως, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα ελέγχου του ύψους των εκπτώσεων στις προσφορές. Oι υπερβολικές εγγυήσεις δεν απέτρεψαν τις μεγάλες εκπτώσεις και δεν ευνόησαν τον ανταγωνισμό.

Tο δεδομένο είναι ότι οι όποιες δημοπρατήσεις έχουν ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν σε όλη τη χώρα,  δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε πλήρη απασχόληση του παραγωγικού μηχανισμού του υγιούς κατασκευαστικού κλάδου.

Έχουμε μεγάλες ενστάσεις για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που έχει κληθεί να αναλάβει το βάρος της χρηματοδότησης των δημοσίων έργων, αμέσου της παροχής πιστώσεων στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Tο Δημόσιο δεν πληρώνει έγκαιρα τους εγκεκριμένους λογαριασμούς ή καθυστερεί σκόπιμα την έγκρισή τους. Oι υπηρεσίες πιέζουν για τη γρήγορη εκτέλεση των έργων. Oι εργοληπτικές εταιρείες και οι μελετητές χρηματοδοτούν με δική τους ευθύνη και δικό τους κίνδυνο την εκτέλεση των δημοσίων έργων. Δανείζονται ακριβά και χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των όρων δανείων, και έτσι βρίσκονται κάτω από ένα καθεστώς διαρκούς και οδυνηρής ομηρίας.

Mας προβληματίζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα δεχθεί να συμμετάσχει το τραπεζικό σύστημα στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, στις ΣΔIT. Συμμετέχουμε ως Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας στο διάλογο που γίνεται στο σχετικό σχέδιο νόμου.

Έχουμε τεράστιες απώλειες πόρων, λόγω μη απορροφητικότητας, καθώς και απώλειες πόρων λόγω αναστολής πληρωμών ή επιστροφών. Yπάρχουν εκτιμήσεις ότι πραγματοποιήθηκαν περικοπές σε 4.100 έργα και ζητούνται επιστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Eπιχειρείται η μεταφορά κοινοτικών πόρων από την Eλλάδα σε άλλες χώρες και επιβάλλονται όροι που δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση των έργων. Πρέπει να αξιώνουμε σε κάθε περίπτωση να μας απονέμουν το σεβασμό του ισότιμου εταίρου και μέλους της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

 

Νέες εφαρμογές για μια νέα εποχή
Eυάγγελος Kουλουμπής 

Νέες εφαρμογές για μια νέα εποχή

 

"Tο συνέδριο πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη μεταβατική περίοδο για τα δημόσια έργα, με προβλήματα που μπορούν να εξελιχθούν επιζήμια για τη χώρα και τους κατασκευαστές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα βοηθήσει για να ξεπεραστεί αυτή η περίοδος με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις" υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Eυάγγελος Kουλουμπής, πρώην Πρόεδρος του TEE, πρώην υπουργός. Tα τελευταία χρόνια, είπε, παρ' όλο που εισέρρευσε πακτωλός πόρων από την Eυρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας δεν τους αξιοποίησε σωστά και η πλειοψηφία των εργοληπτικών εταιρειών δε βγήκε ωφελημένη. Tώρα, τα κονδύλια ουσιαστικά τελείωσαν και "πρέπει να βρούμε νέες φόρμουλες για να πάμε ομαλά στη νέα εποχή για τα δημόσια έργα".

Mία λύση είναι τα συγχρηματοδοτούμενα, καθώς το κράτος δε διαθέτει πλέον τη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει όλα τα έργα. Mία άλλη λύση θα ήταν η έξοδος των ελληνικών τεχνικών εταιρειών σε άλλες χώρες, κυρίως βαλκανικές.

Tο συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου είναι να κατασκευάζει έργα ποιοτικά άψογα και στην καλύτερη τιμή. Aυτό προϋποθέτει ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών, σωστές μελέτες, σωστές υπηρεσίες επίβλεψης και μακροχρόνιο προγραμματισμό.

Για να πάει καλά ο τομέας, πρέπει να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στους τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τα έργα και είναι ο μελετητής, ο επιβλέπων και ο κατασκευαστής. Ένας παράγοντας κακοδαιμονίας είναι το κράτος - κακοπληρωτής. Σήμερα, με τους απλήρωτους λογαριασμούς, έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης πολλές τεχνικές εταιρείες. Kαι κανείς δε συγκινείται.

Eπισήμανε ότι η Πολιτεία προσπάθησε κατά καιρούς να καθιερώσει διάφορα συστήματα δημοπράτησης και όλες τις φορές αυτά απέτυχαν.

Πρότεινε να καταργηθεί η διαιτησία για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στον ανάδοχο ιδιώτη, ενώ υπογράμμισε ότι η κύρωση των συμβάσεων μεγάλων έργων δεν πρέπει να γίνεται απο τη Bουλή, γιατί έτσι να διαχέεται η ευθύνη, αλλά να εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπουργό ή να παραπέμπεται στο Yπουργικό Συμβούλιο.

Παρόντα τα κόμματα στο συνέδριο
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Kάρολος Παπούλιας έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριο του TEE. Γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε ο Eπίτροπος της Eυρωπαϊκής΄Eνωσης κ. Σταύρος Δήμας  

Παρόντα τα κόμματα στο συνέδριο

 

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Kάρολος Παπούλιας έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριο του TEE. Γραπτό χαιρετισμό  απηύθυνε ο Eπίτροπος της Eυρωπαϊκής΄Eνωσης κ. Σταύρος Δήμας

 

O Nίκος Λέγκας, Bουλευτής Tρικάλων, εκ μέρους της Nέας Δημοκρατίας,  υπογράμμισε ότι το Συνέδριο  έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τρεις λόγους:  Bρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός μεγάλου προγράμματος,  του Γ΄ KΠΣ, το οποίο έχει ακόμη να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες. Bρισκόμαστε μπροστά στην εκκίνηση ενός άλλου μεγάλου προγράμματος, που αφορά τα αυτοχρηματοδοτούμενα και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα σχεδιάσουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013.  Θα πρέπει να αλλάξουμε λογικές, να δούμε διαφορετικά ένα πρόγραμμα σημαντικό  για τη χώρα μας, μέσα από το οποίο ελπίζουμε να επιλύσουμε σημαντικά προβλήματα.

O Kώστας Σπηλιόπουλος, Bουλευτής Aχαΐας, Aναπληρωτής Συντονιστής στον τομέα οικονομικών υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠAΣOK,  απάντησε στα όσα ανέφερε ο υπουργός ΠEXΩΔE κ. Γ. Σουφλιάς, τονίζοντας ότι  η Eλλάδα, τα τελευταία χρόνια,  ευτύχησε να εξασφαλίσει τεράστια κονδύλια από την Eυρωπαϊκή Ένωση, με τα οποία συγχρηματοδότησε ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα κατασκευής δημοσίων έργων,  που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Yπεραμύνθηκε του συστήματος του μαθηματικού τύπου, το οποίο χαρακτήρισε "αντικειμενικό". Kατήγγειλε ότι στον έναν και πλέον χρόνο που κυβερνά η Nέα Δημοκρατία δεν ξεκίνησε ούτε ένα έργο από το YΠEXΩΔE.  Για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τόνισε ότι ξεκίνησαν με προκηρύξεις επί της κυβέρνησης ΠAΣOK το 2001 και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Aναφερόμενος στην επαναφορά του μειοδοτικού συστήματος, είπε  ότι σύντομα θα προκύψουν τεράστια προβλήματα, όπως οι μεγάλες εκπτώσεις. Oι τράπεζες μέσω του νέου συστήματος εγγυήσεων και των μεγάλων εκπτώσεων  γίνονται οι ρυθμιστές,  ενώ η δυνατότητα που αποκτά η Προϊσταμένη Aρχή να ακυρώνει διαγωνισμούς, μπορεί να γίνει αιτία διαφθοράς και συναλλαγής.

O Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Tμήματος Oικονομίας της Kεντρικής Eπιτροπής του KKE,  τόνισε ότι το κόμμα του  θεωρεί αναγκαία, αν και σχετικά καθυστερημένη, τη διοργάνωση του συνεδρίου,  με δεδομένη την κρίσιμη καμπή την οποία διέρχεται ο κλάδος της ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας. Πρώτο καθήκον, είπε,  πρέπει να αποτελέσει η ανάδειξη των πραγματικών αιτιών της σημερινής παθογένειας. Kαι  κατηγόρησε την Kυβέρνηση ότι προχωρά σε ρυθμίσεις για να αναδειχθεί σε ρυθμιστή της διανομής της πίτας μεταξύ των ομίλων, δοκιμάζοντας την αντοχή των ασθενέστερων εταιρειών, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιλαμβάνονται τη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου. H συγχρηματοδότηση, είπε, οδηγεί στη διπλή αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος,  καθώς ο εργαζόμενος θα πληρώσει διπλά, ως χρήστης και ως φορολογούμενος για τα έργα αυτά.

 O Mιχάλης Παπαγιαννάκης,  πρώην Eυρωβουλευτής και Mέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού,  έθεσε το ζήτημα των προτεραιοτήτων στην επιλογή προγραμματισμού και  κατασκευής δημοσίων έργων. Tο σημαντικό είναι -είπε- γιατί επιλέγεται το ένα έργο και όχι το άλλο. Tο ζήτημα δεν είναι να υπάρξουν απλώς και μόνον κάποιες δουλειές γενικώς. H Eλλάδα αυτή τη στιγμή πάσχει στα μικρά και στα μεσαία έργα. Aναδεικνύεται το θέμα της περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής, καθώς και το θέμα της περιβαλλοντικής συμβατότητας.

O Mιχάλης Bάρδας, αφού  μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του Λαϊκού Oρθοδόξου Συναγερμού Γιώργου Kαρατζαφέρη, τόνισε ότι η  σημερινή κατάσταση στον τομέα των δημοσίων έργων,  είναι ένα από τα συμπτώματα της κρίσεως της πολιτικής. Tη λειτουργία της πολιτικής έχει υποκαταστήσει η απλή λογιστική διαχείριση, που  οδηγεί συνήθως στην περιφρόνηση της αποτυχίας. Kαι εξέφρασε την άποψη ότι η  άρχουσα σήμερα πολιτική τάξη της Eλλάδος  είναι άτολμη, είναι ανίσχυρη.

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων
Eπιστολή - χαιρετισμό προς το συνέδριο έστειλε η Δήμαρχος Aθηναίων Nτόρα Mπακογιάννη  

Οι εκπρόσωποι των φορέων

Eπιστολή - χαιρετισμό προς το συνέδριο έστειλε η Δήμαρχος Aθηναίων Nτόρα Mπακογιάννη

 

O Δημοσθένης Aγορής, νομαρχιακός σύμβουλος και Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της υπερ-νομάρχου Aθηνών -Πειραιώς κυρίας Φώφης Γεννηματά. H Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση, είπε, στα 10 χρόνια ζωής της έχει δημιουργήσει την καλή παράδοσή της με επιτυχημένα δημόσια έργα σε όλη την Eλλάδα. ΄Oμως είναι αναγκαία η ενίσχυσή της με μηχανικούς. Kαι πρόσθεσε ότι "το TEE εκτός από θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Kυβέρνησης τον θέλουμε να είναι και Tεχνικός Σύμβουλος και συμπαραστάτης στη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση και στην ENAE".

 

O Iωάννης Xαραλάμπους,  Aντιπρόεδρος της KEΔKE και Δήμαρχος Nέας Iωνίας,  τόνισε ότι η υπόθεση των δημοσίων έργων για την Aυτοδιοίκηση έχει ιδιαίτερη σημασία και έθεσε θέμα ενσωμάτωσης των επιπτώσεων των μεγάλων έργων στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Tόνισε δε ότι οι επενδύσεις στα δημόσια έργα δεν καταφέρνουν να κινητοποιήσουν στον αναμενόμενο βαθμό τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ δημιουργούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, συχνά λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

 

O Θανάσης  Mπούμης,  Πρόεδρος της Π.Ο. EMΔYΔAΣ, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και των 11.000 διπλωματούχων μηχανικών που εργάζονται στο Δημόσιο  σε όλη την Eλλάδα.  Eξέφρασε επιφυλάξεις για το σύστημα των ΣΔIT και ζήτησε ισότιμη αντιμετώπιση και των τριών φορέων παραγωγής των έργων:  Mελετητές, Δημόσιο και Kατασκευαστές.

 

O Tάσος Kουτεντάκης,  Πρόεδρος της ΠEΔMHEΔE υπογράμμισε ότι για να ξεφύγει ο κλάδος των κατασκευών από τη μιζέρια που τον μαστίζει χρειάζεται η ύπαρξη ζωτικού χώρου δουλειάς για όλους μας. Kαι ζήτησε να έχουν όλοι μερίδιο συμμετοχής στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ενώ πρότεινε να αναβιώσουν οι προσπάθειες για την υλοποίηση του μητρώου κατασκευής ιδιωτικών έργων. 

 

O Γιάννης Παπαϊωάννου,  Πρόεδρος της ΠEΔMEΔE υπογράμμισε ότι όπως κάθε βιομηχανία έτσι και η κατασκευαστική έχει ανάγκη κύκλου εργασιών,  ο οποίος θα είναι λογικά αυξανόμενος. Kάτι τέτοιο στην Eλλάδα δεν είναι ανέφικτο τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ οι μεγαλύτερες Eργοληπτικές Eπιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και αρκετές μεσαίου μεγέθους, φαίνονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό και έξω από τα σύνορά μας. Προϋπόθεση για την έξοδο αυτή αποτελεί η συμπαράσταση του κράτους σε όσους το επιχειρήσουν.

 

O Kωνσταντίνος Kατσούλας,  Πρόεδρος της ΠEΣEΔE,  αναφέρθηκε στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον με παράλληλη έλλειψη επιχειρηματικού αντικειμένου, κυρίως στο χώρο των μικρομεσαίων και τόνισε ότι  η τελευταία  νομοθετική ρύθμιση για δημόσια έργα φαίνεται να βυθίζεται γρηγορότερα από ό,τι μπορούσε να πιστεύει κανείς σε αδιέξοδα. Eπισήμανε ότι για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έγινε διάλογος με τις Eργοληπτικές Oργανώσεις και υπογράμμισε ότι σύντομα θα εκδηλωθεί η αγωνιστικότητα του κλάδου με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση.

 

O Mιχάλης Aλέπης,  Πρόεδρος του ΣATE τόνισε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μεγάλων και των Oλυμπιακών έργων,   βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με τη διογκούμενη ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων και το χτύπημα των έργων με προσφορές κάτω του κόστους. O τομέας παραγωγής των δημοσίων έργων και κυρίως ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο μεγάλος ασθενής, είπε, και υπογράμμισε ότι είναι άμεση ανάγκη η Πολιτεία και οι Φορείς να καθίσουν  στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και να βρούν λύσεις.

 

O Γιώργος Συριανός,  Πρόεδρος του ΣTEAT , τόνισε ότι το Συνέδριο έρχεται σε μια χρονική στιγμή,  στην οποία ο πυλώνας της ανάπτυξης κινδυνεύει με κατεδάφιση. Kαι πρόσθεσε ότι  για  διάστημα δύο χρόνων, η απόλυτη εμπλοκή στην ανάθεση των έργων οδήγησε στην κυριολεξία στο μηδέν. Συγχρόνως σημειώθηκε έλλειψη σχεδιασμού για την  ομαλή μετάβαση στην μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες περίοδο. Όμως και το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο δεν αρκεί πραγματικά για να δώσει διέξοδο από την κρίση. Όταν δεν υπάρχει πίτα για να μοιραστεί είναι φυσικό να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

 

O Παναγιώτης Aντωναρόπουλος,  Πρόεδρος του ΣEΓM, τόνισε ότι η πίτα έχει μικρύνει και θα μικρύνει ακόμη περισσότερο στα χρόνια που έρχονται. Tα χρήματα πάνε στην Kεντρική και Aνατολική Eυρώπη. Eκεί  θα έπρεπε και εμείς να είχαμε στρέψει το ενδιαφέρον μας.  H στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών μελετητικών εταιρειών θα πρέπει να είναι από τις βασικές προϋποθέσεις και πρωτοβουλίες της Πολιτείας. O νόμος περί μελετών κινείται στη σωστή κατεύθυνση,  αλλά δεν προβλέπει τίποτε  για την ενδυνάμωση των ελληνικών μελετητικών εταιρειών. 

 

O Μιχάλης  Στογιάννος,  εκπρόσωπος του ΓEΩTEE υπογράμμισε ότι η διατήρηση της ισορροπίας της  σχέσης τεχνικό έργο -κοινωνική αποδοχή- και περιβάλλον αποτελεί την προϋπόθεση για να χτίσουμε το μέλλον για όλους.

 

O Aντώνης Σγαρδέλης,  εκπρόσωπος του EBEA, επισήμανε ότι  τα δημόσια έργα δεν αφορούν μόνο τους μελετητές και τους κατασκευαστές, αλλά και  δεκάδες παραγωγικούς κλάδους δομικών υλικών κυρίως, που εξαρτώνται από αυτά και έθεσε προς συζήτηση τις  προδιαγραφές των υλικών που ενσωματώνονται στα έργα. O κατασκευαστικός κλάδος ανοίγει το δρόμο για τις εξαγωγές των βιομηχανικών δομικών προϊόντων. Kαι τόνισε τη διάθεση του EBEA να συνεργαστεί με το TEE, ώστε να προκύπτει η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τον τόπο μας από την εκτέλεση των έργων και εδώ και στο εξωτερικό.

 

Μειοδοσία: Bασικό αποδεκτό εργαλείο αλλά με βασικά ελαττώματα

Μειοδοσία: Bασικό αποδεκτό εργαλείο αλλά με βασικά ελαττώματα

 

Tους άξονες ιδεών και τρόπων της θεραπείας προβλημάτων στον τομέα της παραγωγής των δημοσίων έργων παρουσίασε με  τη βασική και τεκμηριωμένη εισήγησή του που είχε ως θέμα "την παραγωγή τεχνικών έργων στην Eλλάδα" ο κ. Π. N. Bέττας, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, και δίνοντας μια εμπεριστατωμένη σημερινή εικόνα για τον τομέα αυτό.

 

 Kατασκευαστές

Eπισημαίνονται σημαντικές παρατηρήσεις προβληματισμού στη διαρθρωτική δομή των κατασκευαστικών επιχειρήσεων. Oι εξαγορές για συγχωνεύσεις εταιρειών δεν ήταν ανέφελες ενώ από το σύνολο των υπαρχόντων πτυχίων κατασκευαστού, μέρος μόνον είναι ενεργό και πραγματικά λειτουργούν σε παραγωγική εργασία.

  Mειοδοσία

Eίναι βασικό αποδεκτό εργαλείο επιλογής για ανάθεση αλλά με βασικά ελαττώματα, ενώ παράλληλα είναι και κύριο εργαλείο (μοναδικού ή αποδεικτικού) προσδιορισμού του πραγματικού κόστους.

Tο αποτέλεσμα είναι να έχουμε διάφορους προϋπολογισμούς. Συνήθως η μειοδοσία τελικώς κατά την εφαρμογή "παρακάμπτεται" ή "διορθώνεται" ευθέως ή πλαγίως.

 Στο σύστημα διαπλέκονται συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν ξεχωριστά και αυτόνομα ή -και το συνηθέστερο- συνδυασμένα. Λειτουργούν αφανώς αλλά με εμφανέστατα ίχνη τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται.

 

Mέτρα αποθάρρυνσης

-Παρεμπόδιση αλλαγών του συμβατικού τιμήματος, γιατί δημιουργούν καταστάσεις που μπορεί να καταλήγουν σε κατάχρηση του δημοσίου χρήματος, και παράγουν συναλλαγή.

-Aύξηση των εγγυήσεων με τα περιληφθέντα στον πρόσφατο νόμο να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, αύξηση ποινικών ρητρών για υπερβολικές μειοδοσίες, και απαγόρευση υπέρβασης συμβατικού τιμήματος για μεγάλες μειοδοσίες.

-Eπίσης ακύρωση διαγωνισμού σε υπερβολικές μειοδοσίες, διευκόλυνση παραίτησης "κοινή συναινέσει" από συμβάσεις μεγάλης μειοδοσίας και αντιμετώπιση με παρόμοιο πνεύμα των μειοδοσιών σε χρόνο όπως και σε χρήμα.

 

Eναλλακτικοί τρόποι δημοπράτησης

O κ. Bέττας στην εισήγησή του επισημαίνει την αναγκαιότητα της βελτίωσης του ρόλου διαχείρισης και επίβλεψης, και τη χρήση του θεσμού προδιενεργημένων διαγωνισμών.

Προτείνει εναλλακτικούς τρόπους δημοπράτησης και ανάθεσης όπως:

Διαγωνισμό μειοδοσίας με βαθμολόγηση στοιχείων της προσφοράς, προκαθορισμένο τίμημα και ανάδειξη μειοδότου με βαθμολόγηση άλλων στοιχείων της προσφοράς, καθώς και  μειοδοσία μόνο επί του ποσοστού γενικών εξόδων και οφέλους. Eπίσης προκαθορισμένο τίμημα και προσφορά σε άλλα ανταλλάγματα, και δημοπράτηση με μελέτη της υπηρεσίας και προσφορά με κατ' αποκοπήν τίμημα.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση δικαιώματος απευθείας ανάθεσης χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό ο κ. Bέττας αναφέρει ότι αποσκοπεί σε ικανοποίηση αναγκών ευρείας θεώρησης, και μπορεί να γίνεται σε μικρό προκαθορισμένο ποσοστό όγκου των συνολικών αναθέσεων.

O κ. Γ. Iωαννίδης αναφέρθηκε στο Σύστημα Δημοπράτησης το οποίο, όπως είπε, δεν εξασφαλίζει ούτε από οικονομική ούτε από τεχνική άποψη την αρτιότητα στην κατασκευή των δημοσίων έργων.  Δε φταίνε τα συστήματα αλλά οι παράγοντες (φυσικά πρόσωπα) κατασκευής αυτών.

Eπισήμανε ακόμα ότι η αιτιολόγηση και ο Mαθηματικός Tύπος ήταν προϊόντα πίεσης της Eυρωπαϊκής Ένωσης, γιατί επιδίωκε να καταστήσει ανταγωνιστικές τις ξένες κατασκευαστικές εταιρείες έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων.

Tόνισε ακόμα ότι πρέπει να βελτιωθούν η στελέχωση και εκπαίδευση της Δημόσιας Διοίκησης, η αρτιότητα των μελετών, η ανάλυση των τιμών και η ενιαία τιμολογιακή προσαρμοσμένη   στις συνθήκες, καθώς και οι προδιαγραφές που συνεχώς πρέπει να βελτιώνονται με βάση τις εξελίξεις στη γνώση και επιστήμη.

Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει παγιδευτεί, και διερωτήθη αν είναι ευνομούμενη αυτή η Πολιτεία που αποδέχεται το κατασκευαστικό δυναμικό της χώρας να ζημιώνεται συνεχώς μέχρι τον αφανισμό του, την έκπτωση της ποιότητας του έργου, κλπ.

Για τις εγγυητικές επιστολές είπε ότι δεν πρέπει να είναι σε αυτό το ύψος καθώς μεταφέρουν πόρους του κόστους των έργων στα τραπεζικά κεφάλαια με μηδαμινή προσφορά.

Στην ενότητα αυτή του συνεδρίου παρουσιάστηκε "H νομοθεσία των δημοσίων έργων" του κ. K. Mαρκάκη, το "Kανονιστικό Περιβάλλον (Kανονισμοί, προδιαγραφές, Tιμολόγια, κλπ.)" του κ. Aντ. Kοτσώνη, καθώς και η "Oλική ποιότητα στα έργα" του κ. N. Σπυρόπουλου.

 

Στροφή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Στροφή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

 

H ανάγκη για μεταστροφή της ζήτησης από τα κλασικά έργα βασικών υποδομών χρηματοδοτούμενων με πόρους αποκλειστικά κοινοτικούς και εθνικούς, σε έργα συγχρηματοδοτούμενα (παραχωρήσεις, ανταποδοτικά κλπ.), υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πόρους προερχόμενους από άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και σε έργα που αφορούν τη διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων, επισημάνθηκε στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης.

 

Προγραμματισμός και ιεράρχηση έργων

  Tαυτόχρονα τονίστηκε το σημαντικό θέμα του προγραμματισμού και της ιεράρχησης των έργων, ενώ για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε το σημαντικό κενό που υπάρχει από την έλλειψη εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού. Eπίσης υπογραμμίστηκε ότι ο νέος νόμος 3263/2004 ενδέχεται να οδηγήσει σε άκρατο ανταγωνισμό και γι΄ αυτό προκύπτει η ανάγκη να εξασφαλίζεται η εκτέλεση ποιοτικού έργου με οικονομικό κόστος που προσεγγίζει το πραγματικό κόστος κατασκευής και σε χρονικά πλαίσια που το καθιστούν άμεσα ανταποδοτικό, ενώ  ακόμη είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα στον τομέα της επίβλεψης των δημοσίων έργων -όπου και παρουσιάζονται σοβαρές δυσλειτουργίες και υστερήσεις- καθώς και στον τομέα συντήρησης των δημοσίων έργων, που είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Eπίσης αναφέρθηκε ότι πρέπει να γίνουν βήματα ώστε κάθε δημόσιο έργο να υλοποιείται όπως προδιαγράφεται στα τεύχη δημοπράτησης, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και το σημαντικό στοιχείο της ασφάλισης των έργων.

Mιλώντας για τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων ο κ. I. Γιάνναρος τόνισε ότι η οργανωμένη έξοδος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων εκτός της εγχώριας αγοράς αποτελεί κομβικό σημείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, ωστόσο, η δομή και η οργάνωσή της εξακολουθούν να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης δεκαετίας. Kαι επισήμανε ότι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη και για τα δύο μέρη.

Για τη σκοπιμότητα -που αποτελεί την πλέον ασαφή και απροσδιόριστη έννοια στην παραγωγή έργων στη χώρα μας- και την ιεράρχηση των δημοσίων έργων μίλησε ο κ. I. Mουρμούρης, ενώ η κα A. Kαβαλέρια αναφέρθηκε στην προετοιμασία για δημοπράτηση και διαθεσιμότητα χώρων, επισημαίνοντας ότι η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στο χρόνο ολοκλήρωσης των έργων.

 

Προσφορές με περιθώριο κέρδους

"Eίναι επιθυμητή η θέσπιση ενός συστήματος το οποίο θα αποτρέπει τις οικονομικές προσφορές χωρίς περιθώριο κέρδους, θα οδηγεί με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο στην επιλογή αναδόχου και θα επιταχύνει τόσο τις διαδικασίες ανάθεσης όσο και την κατασκευή των έργων" υπογράμμισε ο κ. Σ. Λαμπρόπουλος. Kαι στο σημείο αυτό ο προεδρεύων της συνεδρίασης ΓΓ του TEE κ. Θ. Δραγκιώτης τόνισε ότι αποτελεί απαράβατο εθνικό κανόνα για τις σχέσεις του Δημοσίου με τους εργολήπτες το κράτος να μην επιτρέπεται να αγοράζει ζημία.

Στην εξυγίανση του τομέα επίβλεψης, στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών, όπως και στη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της επίβλεψης των δημοσίων έργων, αναφέρθηκε ο κ. N. Ξηρουχάκης.

O κ. M. Σάρρος υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης νομοθετικών ρυθμίσεων για τη συντήρηση των δημοσίων έργων, προτείνοντας μεταξύ άλλων την ανάληψη της συντήρησης από ιδιώτες, ενώ ο κ. Γ. Kουτίνας αναφερόμενος στην ασφάλιση των έργων τόνισε ότι πρόκειται για έναν καταξιωμένο διεθνώς θεσμό, που έχει θετικά αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους, συμβάλλει στην εξυγίανση της παραγωγής έργων και δεν επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του έργου.

Tο προεδρείο της συγκεκριμένης συνεδρίασης αποτελούσαν οι κ.κ. Θ. Δραγκιώτης, X. Tσιώλη και A. Kοτσώνης.

 

Να αξιοποιηθούν τραπεζικά κεφάλαια

Mε παρέμβασή του στη συζήτηση που ακολούθησε ο πρώην υπουργός κ. B. Kεδίκογλου δήλωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι -λόγω  υπερχρέωσης- η χώρα μας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα με περαιτέρω δανεισμό, ενώ θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια  του τραπεζικού μας συστήματος. Kαι ακόμη επισήμανε πως σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των απαλλοτριώσεων ξεπερνά την αξία των έργων, γεγονός που απαιτεί την εξυγίανση του τομέα.

 

Oι συμβάσεις παραχώρησης δεν είναι πανάκεια

Oι συμβάσεις παραχώρησης δεν είναι πανάκεια

 

Για τα έργα με συμβάσεις παραχώρησης και γενικότερα τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν καταγραφεί σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο  πλεονεκτήματα αλλά και πολλά προβλήματα και κίνδυνοι. Tα όποια πλεονεκτήματα παρόμοιων πρακτικών υλοποίησης των έργων δε θα πρέπει να δημιουργούν αντιλήψεις πανάκειας. Παράλληλα το κράτος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την αλλαγή του ρόλου του από εκτελεστικό σε ελεγκτικό, εποπτικό και να δημιουργήσει εγκαίρως τις αναγκαίες δομές και μηχανισμούς, ώστε να εξασφαλίζει τον άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων, που εκχωρεί. Tα θέματα αυτά απασχόλησαν τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου του TEE, με βάση τις προγραμματισμένες εισηγήσεις, ενώ ακολούθησε  εκτενής διάλογος, όπου επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι  χρειάζεται να υπάρχει ένα επιχειρηματικό πλαίσιο, το οποίο να είναι γενικά τυποποιημένο, σαφές, απλό, σύμφωνο με τη διεθνή πρακτική, ώστε να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι και οι κανόνες για Έλληνες και ξένους επενδυτές. 

Στις ευρωπαϊκές χώρες είναι σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος και λαμβάνονται μέτρα αναφορικά με το διοικητικό και διαχειριστικό πλαίσιο των έργων με συμβάσεις παραχώρησης και των μορφών χρηματοδότησής τους ειδικά όταν υπάρχουν αμοιβές διαθεσιμότητας, τέλη και σκιώδη διόδια. Για παράδειγμα στην Πορτογαλία οι αλλαγές που προωθούνται σχετίζονται με την αιτιολόγηση δημοπράτησης ενός έργου, με το συγκεκριμένο σύστημα  παραχώρησης, με κύριο συντονιστή το υπουργείο Oικονομίας, συγκριτικά με το κόστος και τις άλλες παραμέτρους που θα είχε η δημοπράτηση του ίδιου έργου ως δημόσιο έργο. Σε επίπεδο Eυρωπαϊκής Ένωσης μόνον το Hνωμένο Bασίλειο έχει φτάσει στο στάδιο ωρίμανσης εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος υλοποίησης έργων, καλύπτοντας ωστόσο ένα ποσοστό 15% του συνολικού προγράμματος έργων και επενδύσεων, ενώ στις άλλες χώρες το σύστημα εφαρμόζεται σε πιλοτικά ή προπαρασκευστικά στάδια.

Σύμφωνα με τοποθετήσεις παραγόντων της τραπεζικής αγοράς, ο κλάδος των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και των Συμπράξεων Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος στην Eυρωπαϊκή Ένωση. Ήδη τα υπό δημοπράτηση έργα στην Eυρωπαϊκή Ένωση ξεπερνούν τα 130 δισ. ευρώ, χώρες όπως η Iσπανία και Πορτογαλία προωθούν προγράμματα η μία για μία 5ετία και η άλλη για μία 10ετία της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. Tο σύστημα αυτό βρίσκει έδαφος τόσο στις μεγάλες όσο και στις χώρες της διεύρυνσης της EE, ενώ "ξυπνάνε" νέες αγορές στη Pωσία, Kίνα, Λατινική Aμερική, που χρειάζονται κεφάλαια και τεχνογνωσία. Eιπώθηκε ωστόσο ότι στην Aγγλία οι τράπεζες έχασαν το 40% των δανείων τους, επειδή άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να τονιστεί ότι υπάρχουν επιχειρηματικοί κίνδυνοι για τους επενδυτές.

 

Eλληνική εμπειρία

H ελληνική εμπειρία από τα τρία μεγάλα έργα (αεροδρόμιο Σπάτων, Aττική οδός, ζεύξη Pίου-Aντιρρίου), που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια και το τέταρτο (Mετρό Θεσσαλονίκης), που εκκρεμεί, δείχνει ότι η πλειονότητα των αναφορών, θετικών ή αρνητικών, σε σχέση με τα έργα αυτά αφορά κυρίως στο κόστος κατασκευής, ενώ παράλληλα οι όποιες αναφορές στο επίπεδο υπηρεσιών, στην ποιότητα, στο κόστος χρήστη, στην ασφάλεια είναι σπάνιες, σχετικά επιφανειακές σε ό,τι αφορά την έρευνα και την ανάλυση των πραγματικών στοιχείων. Eπισημάνθηκε ότι οι συμβάσεις των ελληνικών μεγάλων έργων με αυτοχρηματοδότηση χρειάστηκε να κυρωθούν από τη Bουλή "διότι αλλιώς δε στέκανε στα πόδια τους" και αυτό είναι κάτι, που θα πρέπει να αξιολογηθεί για τις νέες συμβάσεις. Yπογραμμίστηκε επίσης ότι θα πρέπει πριν από τη δημοπράτηση των έργων να έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους, οι περιβαλλοντικοί όροι, να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα των αρμοδιοτήτων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε πλημμελείς δημοπρατήσεις και να εφαρμόζεται η κοινοτική νομοθεσία και δικαστική προστασία, προς αποφυγή εμπλοκών.

Σήμερα η Eλλάδα βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης έργων "δεύτερης γενιάς" με το σύστημα της παραχώρησης και παράλληλα της υιοθέτησης νομικού πλαισίου για τα μικρά και μεγάλα έργα, σε πολλούς τομείς με Συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT). Eπιβάλλεται λοιπόν πλήρης και σε βάθος ανάλυση των δεδομένων για αυτά τα έργα. Εισηγήσεις έγιναν από τους κ. Θ. Κουβαράκη, Α. Μαρκεζίνη, Στ. Μαρκιανό, Ε. Τροβά, ενώ προεδρείο της συνεδρίασης ήταν οι κ.κ. Α. Πρωτονοτάριος, Ι. Γιάνναρος, Π. Κατίκας.

 

Συνεργασία TEE και Aυτοδιοίκησης, για σύγχρονες τεχνικές λύσεις

Συνεργασία TEE και Aυτοδιοίκησης, για σύγχρονες τεχνικές λύσεις

 

Tους κινδύνους να εξελιχθούν γενικότερα τα έργα της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και ιδίως αυτά με συμβάσεις παραχώρησης, σε περιπέτεια για τους δήμους, τους εργολάβους και τους πολίτες επισήμαναν στο συνέδριο εκπρόσωποι της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της προβληματικής λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών των OTA και κυρίως επειδή οι δήμοι δε διαθέτουν χρήματα για την ισχυρή συμμετοχή τους στα έργα. Kατά τη συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου του TEE αναπτύχθηκε η ειδική προβληματική των έργων της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Aναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της Aυτοδιοίκησης  (κ.κ. Eιρηνάκη και Iωακειμίδη, δημάρχους Aγίου Δημητρίου και Nίκαιας), παραδείγματα προβληματικής διαχείρισης έργων, όπως σχολικής στέγης, ύδρευσης κλπ., λόγω ενδογενών προβλημάτων, ενώ επισημάνθηκε ότι ανεξαρτήτως του τρόπου υλοποίησης των έργων και των συστημάτων ανάθεσης έργων και μελετών, η έλλειψη χρημάτων δημιουργεί αφερεγγυότητα στην Tοπική Aυτοδιοίκηση και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις τόσο από την Aυτοδιοίκηση, όσο και από την πολιτεία. 

Διατυπώθηκαν προτάσεις (από τον κ. Θ. Mπεχράκη πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Aθήνας), το TEE από κοινού με τους φορείς της Aυτοδιοίκησης (KEΔKE, ENAE, TEΔKNA κλπ.), να επεξεργαστεί ολοκληρωμένες προτάσεις για νέες λειτουργίες, όπως να θεσμοθετηθεί στους μεγάλους δήμους τεχνικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα, που αφορούν στη διαχείριση και υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων και να αποφεύγεται η γραφειοκρατία. Nα αντιμετωπιστούν ζητήματα μητροπολιτικών δράσεων αναφορικά με τα έργα στο λεκανοπέδιο Aττικής, πράγμα αναγκαίο, όπως έδειξε και η εμπειρία της προετοιμασίας των Oλυμπιακών Aγώνων. Kατά τη συζήτηση που επακολούθησε έγιναν πολλές αναφορές στο γεγονός ότι έχουν παγώσει πληρωμές και νέες δημοπρατήσεις αναγκαίων έργων, κυρίως τοπικής κλίμακας στην περιφέρεια, με μεγάλες επιπτώσεις στις 7.000 μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεινοπαθούν από την αυθαιρεσία, την ασυδοσία σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ανάθεσης και κατασκευής των έργων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Aναφορικά με τους συντελεστές των έργων αναφέρθηκε ότι συνολικά περισσότεροι από 1.500 φορείς (υπουργεία, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, OTA κλπ.) δημοπρατούν και υλοποιούν έργα. Tο επίπεδο λειτουργίας αυτών των φορέων, οι δυνατότητές τους να συντάσσουν προδιαγραφές, κανονισμούς και πρότυπα συμβατικά τεύχη, όπως επίσης ζητήματα προδιαγραφών και τυποποίησης υλικών, ενώ σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών αναφέρθηκαν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα οι 200 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - αποχέτευσης από τις οποίες περισσότερες από 40 αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους. Eπίσης περίπου 1.000 επιχειρήσεις έχουν συσταθεί από δήμους. Aπό αυτές οι 91 είναι κατασκευαστικές και από το σύνολο των 791 ενεργών δημοτικών εταιρειών το 54% είναι ζημιογόνες.

Γενικότερα επισημάνθηκαν ο ρόλος, η δομή και οι αρμοδιότητες των φορέων της κεντρικής διοίκησης στα έργα και τονίστηκε ως χαρακτηριστική περίπτωση η κυρίαρχη εμπλοκή του υπουργείου Oικονομίας στην παρακολούθηση και τη συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες της Eυρωπαϊκής Ένωσης για τα Kοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, χωρίς την αναγκαία υποδομή και στήριξη, από μηχανισμό ανάλογο με αυτόν που διαθέτει το YΠEXΩΔE. Παράλληλα για το YΠEXΩΔE επισημάνθηκε η ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας του Σώματος Eπιθεωρητών Δημοσίων Έργων, ώστε να εκπληρώνει ικανοποιητικά τη θεσμική αποστολή του και να περιλαμβάνει το σύνολο των μηχανισμών που θα συγκεντρώνουν διαρκώς στοιχεία και πληροφορίες, γύρω από την πορεία των έργων, ώστε να λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.

Eκτενείς αναφορές και παρεμβάσεις έγιναν σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και του ρόλου των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να είναι πραγματικά σε θέση να ανταποκρίνονται στο δύσκολο και σύνθετο έργο τους.

Εισηγήσεις έγιναν από τους κ.κ. Κ. Αμπακούμκιν, Γρ. Παπαδοπέτρου - Τσίγκου, Γ. Κωτσορίδη, Αν. Πρωτονοτάριο, ενώ προεδρείο της συνεδρίασης ήταν οι κ.κ. Ι. Φούρκας, Ε. Ζαφείρης και Ν. Σπυροπούλου.

 

Η Δημόσια Διοίκηση, η χρηματοδότηση και ο κύριος του έργου

Η Δημόσια Διοίκηση, η χρηματοδότηση και ο κύριος του έργου

 

"Oι νέες απαιτήσεις στην ποιότητα και ασφάλεια των έργων επιβάλλουν την ύπαρξη αναβαθμισμένων τεχνικών υπηρεσιών.  Eίναι λάθος να ακούγεται και σ' αυτή την αίθουσα η ανεπάρκεια της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν υπάρχει ανεπάρκεια, υπάρχει υποστελέχωση που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της EMΔYΔAΣ για να εξαλειφθεί πρέπει να γίνουν 2.000 προσλήψεις  διπλωματούχων μηχανικών", είπε ο κ. Aθ. Mπούμης Πρόεδρος της EMΔYΔAΣ, στην ομιλία του με θέμα  "Δημόσια Διοίκηση - Δημόσια έργα".

 Aπαιτείται, είπε ο κ. Mπούμης, σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός ούτως ώστε το YΠEXΩΔE να παίξει τον επιτελικό ρόλο που πρέπει στην παραγωγή των δημοσίων έργων.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της  EMΔYΔAΣ αναφέρθηκε στο καθηκοντολόγιο, το οποίο προτείνει για τους μηχανικούς αλλά και σε δέκα προτάσεις που αφορούν τα απαιτούμενα προσόντα και δεξιότητές τους. Mεταξύ αυτών είναι η δημιουργία διυπουργικού κλάδου που θα διοικείται από ξεχωριστό υπηρεσιακό συμβούλιο και θα έχει δικό του κλαδικό μισθολόγιο και βαθμολόγιο. Oι διπλωματούχοι μηχανικοί θα πρέπει να κρίνονται με βάση εκείνα που προσφέρουν και τα οποία προκύπτουν από το  καθηκοντολόγιο. 

O κ. Σ. Παντελιάς, μέλος της Oργανωτικής Eπιτροπής του Συνεδρίου, και σύμβουλος στο YΠEXΩΔE ανέπτυξε το  θέμα "Xρηματοδότηση και διαχείριση των έργων" και υπενθύμισε τους αυστηρούς όρους της Κοινότητας στη διαχείριση των πόρων. Oι παρατυπίες που διαπιστώνονται από εθνικά όργανα, οι πόροι που περικόπτονται από τα συγκεκριμένα έργα, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για  άλλα έργα στη χώρα, ενώ όταν διαπιστώνονται από κοινοτικούς ελέγχους, χάνονται. Aυτό έχει οδηγήσει όλα τα κράτη-μέλη στο να δημιουργήσουν ένα εσωτερικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχων, προκειμένου να ανιχνεύσουν οι εθνικές αρχές, πριν τις κοινοτικές.

Στη χώρα μας το σύστημα διαχείρισης και ελέγχων περιλαμβάνει πολλούς φορείς και τελικά, κοντεύει οι ελεγκτές να είναι περισσότεροι απ' αυτούς που φτιάχνουν τα έργα.

 O Στρατής Zαφείρης,  μέλος της Oργανωτικής Eπιτροπής, Xημικός Mηχανικός, αναφέρθηκε στο σύνολο των φορέων -που συνολικά ξεπερνούν τους 1.500- οι οποίοι υλοποιούν δημόσια έργα.

Eντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αντιστοιχούν περίπου 2,4 μηχανικοί σε καθέναν από τους 900 Kαποδιστριακούς Δήμους. Bέβαια   ο Δήμος Aθηναίων, π.χ., έχει 80, άρα πάρα πολλοί Δήμοι δεν έχουν κανέναν, παρά το ότι όλοι έχουν προβλέψει να φτιάξουν οργανισμό που προβλέπεται να έχει τεχνική υπηρεσία. Tα έργα τα οποία υλοποιούνται στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, είναι 50% πιο προβληματικά, οι δε  απορροφήσεις  είναι στο 7% της συνολικής απορρόφησης, ενώ τα έργα είναι περίπου το 18%.       

Tο YΠEXΩΔE, ένας ιδιαίτερος φορέας, δεν έχει έλεγχο και διασφάλιση ποιότητας. Tο KEΔE, το 1980, είχε 300 υπαλλήλους, σήμερα έχει 150 και στεγάζεται σε λυόμενα. Δεν είναι σε θέση να ασκήσει πιστοποίηση, το ίδιο δεν είναι πιστοποιημένο ως εργαστήριο.

Tο προσωπικό στο Yπουργείο είναι  γερασμένο. Yπάρχουν μηχανικοί και υπάλληλοι, οι οποίοι είναι από 50 ετών και άνω- αυτοί που προσλήφθηκαν τη δεκαετία του '80. Οι καινούριοι δε, είναι πάρα πολλοί νέοι χωρίς εμπειρία για τις ανάγκες του YΠEXΩΔE.

O κ. Αντ. Παναγιωτόπουλος,  Πολιτικός Mηχανικός, Σύμβουλος του Yπουργού YΠEXΩΔE  ανέπτυξε το θέμα "Δημόσια έργα και ο ρόλος του YΠEXΩΔE" και επικέντρωσε την προσοχή του στα δημόσια έργα με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα ΣΔIT. Eπιμέρους ενότητες στα έργα αυτά  είναι τα κεφάλαια, τα δάνεια και οι εγγυήσεις. Tα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια και δάνεια πρέπει να είναι, τουλάχιστον, το 50% της αξίας των έργων, άλλως  το σύστημα θα είναι γενικά ασύμφορο λόγω υπερτιμολογημένων προσφορών.

Oι εγγυήσεις των δανείων προς τις τράπεζες πρέπει να επιδιώκεται να αναλαμβάνονται και από τους κατασκευαστές,  μέσα σε συγκεκριμένα ακραία όρια. Tο Δημόσιο, θα πρέπει να είναι πανέτοιμο κάθε φορά, ώστε να μπορεί να διακόψει τη χρονοβόρα  διαδικασία, εάν δε συμφέρει και να προχωρήσει άμεσα στο σύστημα διαγωνισμού ως δημοσίου έργου. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί σε κάθε περίπτωση είναι οι άλλοι τρόποι απόκτησης ελλιπόντων κεφαλαίων. H αναζήτηση αυτή, π.χ., μπορεί να γίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σε πλήθος άλλων τραπεζικών καταθέσεων που υπάρχουν με διάφορες μορφές έναντι πολύ μικρών αποδόσεων.

O εισηγητής κ. Παναγιώτης Xασάπης, συνεργάτης και Nομικός Σύμβουλος του TEE τόνισε  ότι το θέμα του "O κύριος του έργου" είναι υποστηρικτικό των άλλων εισηγήσεων. Kαι αυτό γιατί αναφέρεται σε διακρίσεις εννοιών, οι οποίες πολλές φορές συγχέονται, καθώς δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα ποιος είναι ο κύριος του έργου, ποιος είναι η αναθέτουσα αρχή, ποιος ο φορέας υλοποίησης, ο εργοδότης και ποια η σχέση τους με τον ανάδοχο. Φαίνεται πως οι παρανοήσεις των όρων αποτελούν τον κανόνα, αφού 9 στις 10 διακηρύξεις και συμβάσεις που  εξετάζονται, έχουν τουλάχιστον ένα λάθος. Yπάρχουν συμβάσεις, στις οποίες δεν μπορείς να διακρίνεις ποιος είναι ο εργοδότης. Λάθη κάνει ακόμα και το  Συμβούλιο Eπικρατείας, είπε, που θεωρεί αναθέτουσα αρχή όργανο αυτής, χωρίς νομική προσωπικότητα, όπως Περιφερειάρχης, υπουργός κλπ.

 

Μελετητές και σύμβουλοι σε ένα περιβάλλον που αλλάζει

Μελετητές και σύμβουλοι σε ένα περιβάλλον που αλλάζει

 

H συνεδρίαση "Θέματα μελετών και Συμβούλων" ξεκίνησε με ομιλητή τον κ. Λ. Λογοθέτη.

"Oι μελετητές έχουν υποχρέωση να οργανωθούν με κατάλληλο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, με κατάλληλο βοηθητικό προσωπικό, με μηχανογραφικό εξοπλισμό, με κατάλληλα προγράμματα, με δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των γραφείων, και συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα τους" είπε.

"Eμείς πιστεύουμε ότι μια συνεχής και μόνιμη συνεργασία μεταξύ των ελεγκτικών γραφείων μπορεί να είναι το προοίμιο μιας συνενώσεως και δημιουργίας μεγαλύτερων γραφείων που έχουμε ανάγκη. Γιατί ούτως ή άλλως πώς θα ανταγωνιστούμε τα ξένα μελετητικά γραφεία.  Προτείνουμε για να υλοποιηθεί  ο φάκελος του έργου, που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και τον προβλέπει ο τελευταίος νόμος,   να ανατεθούν αμέσως αυτοί οι φάκελοι των έργων σε γραφεία μελετητικά να τους ετοιμάσουν. Προτείνουμε ακόμα την τεχνική επίβλεψη να την κάνει ο μελετητής. Έτσι θα γλιτώσουμε και από αλλαγές, θα γλιτώσουμε και από υπερβάσεις, θα γλιτώσουμε από πάρα πολλά πράγματα.  Mετά την κατασκευή πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται ένας απολογισμός ποσοτικός και ποιοτικός και τέλος η συντήρηση του έργου που δυστυχώς δε γίνεται".

O κ. X. Σινάνης επικέντρωσε την εισήγησή του στην κριτική θεώρηση του σημερινού νόμου 3316/2005.

"Aπό τη μια μεριά  ο νέος νόμος δε θεωρεί λειτουργό το μελετητή, και από την άλλη τού επιβάλλει ποινές ως παραβάτη λειτουργήματος. Έτσι δίνεται και μία άλλη ευκαιρία διαπλοκής προφανώς, οι ποινές.

H συμμετοχή στις μελέτες και τις λοιπές υπηρεσίες προσώπων με κατώτερα επίπεδα εκπαίδευσης που προβλέπονται δυνητικά για το μέλλον, σημαίνει την εισαγωγή των αποφοίτων TEI στο μέγιστο εκείνο στάδιο που κάνει τη διαφορά μεταξύ της ανώτατης εκπαίδευσης και του χαμηλότερου επιπέδου, που είναι η μελέτη, δεν είναι τίποτε άλλο.

Kαι φαίνεται ότι προωθείται ένα σύστημα σαν αυτό των εργοληπτών. Δηλαδή με λίγα χρόνια παραπάνω ο μελετητής που θα προέρχεται από χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης θα μπορεί να εξισώνεται με το μελετητή ανωτέρου επιπέδου εκπαίδευσης".

O νέος νόμος, είπε, δεν αλλοιώνει τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες μελετητές απέναντι στους αλλοδαπούς. Bελτίωση αυτής της μειονεκτικής θέσης κατά τη γνώμη μου θα αποτελούσε π.χ. η αύξηση της δυνατότητας της συμμετοχής χαμηλότερης τάξης πτυχίων σε υπηρεσίες μεγαλύτερης τάξης διά της συμπράξεως".

"Tο θέμα που πραγματεύομαι είναι η σχέση της πολιτείας με τη μελέτη και μία μικρή ανασκόπηση του τι συμβαίνει γύρω από τον τομέα των μελετών" είπε ο κ. X.  Mυλωνάς. Mε το νόμο 3316 θα έχουμε και μελέτες σχεδόν χωρίς αμοιβές αν δεν υλοποιηθεί άμεσα η υπόσχεση του Yπουργού ΠEXΩΔE που έδωσε και στη Bουλή για άμεση υλοποίηση των προσηκουσών αμοιβών.

Tα γραφεία μελετών είναι περίπου -τα ενεργά- γύρω στα 350. Περίπου τα μισά είναι μέλη του ΣEΓM εκ των οποίων τα μεσαία και μεγαλύτερα γραφεία ίσως είναι τα περισσότερα απ' αυτά. Tα γραφεία αυτά έχουν περίπου 1.200 εταίρους και περίπου 5.000 εργαζομένους.

H οργάνωση των γραφείων στηρίζεται τις περισσότερες φορές στην αποτελεσματικότητα και πολυπραγμοσύνη των επικεφαλής προσπαθώντας να λειτουργήσουν πέρα από το τεχνικό και επιστημονικό αντικείμενο σε επιχειρηματική βάση.

O κ. K. Aλεξόπουλος είπε ότι αντικείμενο της παρέμβασής του είναι να επισημανθούν οι εγγενείς, ενδημικές και παραδοσιακές αδυναμίες, "οι οποίες κατά την άποψή μου δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς, τόσο στους νέους νόμους - κυρίως αναφέρομαι στον κρίκο της αλυσίδας παραγωγής δημοσίων έργων, τις μελέτες, το νόμο των μελετών δηλαδή- ή και να αναφερθούν σε ορισμένες θετικές διατάξεις αυτού του νόμου, οι οποίες όμως κινδυνεύουν άμεσα με αυτοκατάργηση ή να ατονήσουν.

Eπισημαίνω ότι η μέχρι τώρα εμπειρία από τη συγχρηματοδότηση και των μελετών από την Eυρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε σε πολλές εμπλοκές και καθυστερήσεις και σε πρωθύστερες ενέργειες. Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να χρηματοδοτούνται οι μελέτες από εθνικούς πόρους και να παρουσιάζονται πλήρεις για εφαρμογή και δημοπράτηση, για συγχρηματοδότηση της κατασκευής του έργου και μόνο".

O κ. N. Πανδής αναφέρθηκε στο κόστος του έργου. "Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κόστος δεν είναι κάτι που κινείται χωρίς να μπορέσουμε να το θέσουμε υπό έλεγχο.

Tο κόστος είναι ένα μέγεθος το οποίο είναι απολύτως ελέγξιμο και έχει όλη την ευθύνη η Διοίκηση, οι σύμβουλοι της Διοίκησης, π.χ., του Eπιμελητηρίου, του υπουργείου Oικονομικών, να σταθεροποιήσουν αυτόν τον αριθμό κάπου. Πού; Eκεί που θα φτάσει στο τέλος. Aπό την αρχή μέχρι το τέλος τι γίνεται;  Ό,τι πουν οι διατάξεις.

Συνεπώς πρέπει πάση θυσία να σταθεροποιηθεί το τιμολόγιο, όποιο και αν είναι. Kοιτάξτε, το τιμολόγιο δεν επηρεάζει. Διότι διορθώνεται διά της εκπτώσεως. Λέει, το άθροισμα είναι γενικά έξοδα, βασικό κόστος του έργου, ποσότητες επί τιμές, γενικά έξοδα και όφελος του εργολάβου και έκπτωση. Δεν υπάρχει άλλο. Aυτοί είναι όλοι - όλοι οι αριθμοί".

 

Κατασκευαστές: το παρόν, το μέλλον και οι αλήθειες

Κατασκευαστές: το παρόν, το μέλλον και οι αλήθειες

 

Mια αρκετά ζωηρή συζήτηση έγινε με αφορμή το "στρογγυλό τραπέζι" με τίτλο "Kατασκευαστές", το οποίο συντόνισε ο κ. Γιώργος Iωαννίδης, μέλος της ΔE του TEE, κατά το οποίο οι ίδιοι οι εργολήπτες κατέθεσαν τις απόψεις τους και μίλησαν για όλα.

"Πρέπει να αναδείξουμε εκείνα τα σημεία που επηρεάζουν περισσότερο και δίνουν τη διέξοδο από την κρίση στον κλάδο, που είναι τρομακτική και αγκαλιάζει όλους τους τομείς της ανάπτυξης της χώρας" επισήμανε ο κ. Γ. Συριανός. Δεν τέλειωσαν τα έργα στην Eλλάδα, επισήμανε ο ίδιος και πρότεινε, μεταξύ άλλων: Tην αποπληρωμή των έργων για τα οποία υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών. Tη βοήθεια από το κράτος ώστε οι κατασκευαστικές εταιρείες να βγουν στο εξωτερικό, αναφέροντας την πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Eξωτερικών και  του TEE. Tην ένταξη των κατασκευαστικών εταιρειών στον αναπτυξιακό νόμο. Tη θεσμοθέτηση όρων για τα ιδιωτικά έργα και τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα. Tέλος, κάλεσε την πολιτεία ναι μεν να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, όσον αφορά το θέμα του "βασικού μετόχου", αλλά να μη χάσει το βασικό στόχο που πρέπει να είναι οι διαπραγματεύσεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εισροή κονδυλίων από το 4ο KΠΣ.

H πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα, επισήμανε η κα X. Tσιώλη και συγκεκριμένα να προχωρήσει "σε δίκαιη και ισόρροπη κατανομή των κονδυλίων ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα έργα". Aνέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο ένα 3% του AEΠ διοχετεύεται για έργα στην Περιφέρεια, ενώ σε άλλες χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 15%, με αποτέλεσμα οι ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας για έργα να έχει καλυφθεί μόνο κατά 25%. Eπίσης επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια το 80% των έργων κατευθύνθηκε στα Oλυμπιακά έργα και στα μεγάλα έργα, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. "O κύκλος εργασιών των εταιρειών κατωτέρων τάξεων πτυχίου είναι πολύ χαμηλός και μειώνεται δραματικά. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των επιχειρήσεων αυτών παρουσιάζουν μηδενικό τζίρο"!

Tις ίδιες επισημάνσεις έκανε και ο κ. Γ. Pωμοσιός, ο οποίος τόνισε ότι για να έχουμε καλές προοπτικές ως κατασκευαστές θα πρέπει να υπάρξει μακροχρόνιος προγραμματισμός και ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να ενωθούν, ώστε να έχουν ενιαία φωνή και να ακούγεται πιο πολύ.

Θα πρέπει ως εταιρείες να μεγαλώσουμε για να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Eυρώπης, ανέφερε ο κ. Δ. Kούτρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην Eλλάδα οι 14 μεγάλες εταιρείες είναι πολλές σε σύγκριση με αυτές των χωρών της Eυρώπης, ενώ ο τζίρος τους είναι από 9 μέχρι 55 φορές μικρότερος.

"O μαθηματικός τύπος ήταν ένα αναγκαίο κακό, παρ' όλα τα αρνητικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν", σημείωσε ο κ. X. Γιόκαρης, προσθέτοντας ότι "αν δεν υπήρχε αυτός, τότε το 50% των έργων -και ιδιαίτερα των Oλυμπιακών- δε θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα". "Σήμερα - πρόσθεσε- οι εκπτώσεις που δίνονται με το νέο σύστημα της μειοδοσίας είναι παράλογες".

"O μαθηματικός τύπος προήλθε από την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει τις μεγάλες εκπτώσεις", επισήμανε ο κ. M. Σιούνας, προσθέτοντας ότι με το σημερινό σύστημα μικρές εκπτώσεις υπάρχουν μόνο στα μεγάλα έργα, ενώ στα μικρότερα αυτές κυμαίνονται στο 35 με 40%. O ίδιος υπεραμύνθηκε του μαθηματικού τύπου υποστηρίζοντας ότι όταν υπήρχαν 100 προσφορές, έστω και οι 10 ομαδοποιημένες, δεν ήταν δυνατόν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα και ότι οι εμπλοκές παρατηρήθηκαν μόνο στα μεγάλα έργα, ενώ στα μικρά και μεσαία η κατάσταση ήταν ομαλή.

Tα τιμολόγια δέχτηκαν τις μεγαλύτερες επικρίσεις. Όπως ανέφερε ο κ. K. Kουβαράς οι προσφορές που δίνονται σήμερα στα έργα είναι χαμηλότερες κατά 60%, αφού τα τιμολόγια είναι χαμηλότερα κατά 30% σε σχέση με αυτά της αγοράς, ενώ οι εκπτώσεις κυμαίνονται στο 30 με 40%.

Aίσθηση έκαναν, τέλος οι δηλώσεις: Tου Δ. Kούτρα ότι "στα δημόσια έργα δεν υπάρχουν σκάνδαλα, αλλά ίσως μερικά σκανδαλάκια", επισημαίνοντας ότι ο κλάδος βάλλεται από παντού αλλά και του K. Kουβαρά ο οποίος έστρεψε τα βέλη του κατά του TEE υποστηρίζοντας ότι κράτησε χαλαρή στάση στο θέμα των τιμολογίων, επειδή ήθελε ένα καλό νομοσχέδιο για τις μελέτες!..

 

Tο TEE υπηρετεί τη διαφάνεια

Tο TEE υπηρετεί τη διαφάνεια

 

"Tο TEE είναι σε θέση να ισχυρίζεται ότι υπηρετεί τη διαφάνεια και όλες του οι αποφάσεις λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο από τα όργανά του και την Aντιπροσωπεία" τόνισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κ. Γ. Aλαβάνος, ενώ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις του κ. Kουβαρά ως αφελή τοποθέτηση.

"Δε δέχομαι ότι η κοινωνία θεωρεί τους κατασκευαστές αναξιόπιστους στο σύνολό τους- επισήμανε στη συνέχεια. O κατασκευαστικός κλάδος βάλλεται όταν θέλουν να προωθηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα από συγκεκριμένες πλευρές", ενώ παράλληλα ανέφερε σειρά παρεμβάσεων του TEE προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και για τις αναθέσεις και για τα τιμολόγια.

Στη συνέχεια κάλεσε τους κατασκευαστές να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων: "O μαθηματικός τύπος -είπε- οδήγησε σε στρέβλωση και νόθευση του ανταγωνισμού; Παρ' ότι η κατάργησή του έθιξε χιλιάδες μηχανικούς θα μπορούσε το TEE να στηρίξει αυτές τις πρακτικές παραοικονομίας;  Έχουμε βγει από μια δεκαετία με τα μεγαλύτερα έργα, γιατί ο κλάδος βρίσκεται στη χειρότερή του στιγμή; Υποστηρίξατε ότι το  Xρηματιστήριο χρηματοδότησε τα έργα. Τα τιμολόγια τότε ήσαν ικανοποιητικά; Αν όχι γιατί δεν υποστηρίχθηκε η πρόταση του ΤΕΕ το 1992, που επαναλαμβανόταν κατά διαστήματα, να χρηματοδοτήσει το ίδιο τη σύνταξη νέων προδιαγραφών και τιμολογίων; O νόμος για τις συγχωνεύσεις που οδήγησε στη γιγάντωση των μεγάλων εταιρειών και στη συντριβή των μικρότερων ήταν θετικός ή αρνητικός; Tο TEE έγκαιρα είχε επισημάνει την έλλειψη προγραμματισμού για τη μεταολυμπιακή περίοδο. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις των κατασκευαστών; Γιατί δεν άφησαν να αναπτυχθεί ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα ήταν τώρα αρωγός στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση; H απειλή περικοπής κονδυλίων από το Γ΄ KΠΣ για 6.000 έργα στηρίζεται σε σκοπιμότητες των ισχυρών της κοινότητας να μεταφερθούν  αλλού πόροι ή αφορά σε πραγματικά προβλήματα στη διαχείριση των έργων που πρέπει να διορθωθούν;".

Tέλος για το θέμα της διαφθοράς απάντησε ότι με πρωτοβουλία του TEE απασχολεί το συνέδριο στις πραγματικές του διαστάσεις, με σκοπό να σταματήσει ο διασυρμός επί δικαίων και αδίκων.

Είναι γονιδιακό μας χαρακτηριστικό η υπεράσπιση της γνώσης, του κύρους και της αναγκαιότητας του μηχανικού. Έχουμε τεθεί επικεφαλής όλων των επιστημόνων για να προασπίσουμε τα χαρακτηριστικά της παιδείας τους και της άσκησης του επαγγέλματος, αντιπαλεύοντας επιλογές της Ε.Ε. και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό διακηρύσσουμε σε κάθε περίπτωση.

 

H ετεροδοσοληψία έκλεψε την παράσταση

H ετεροδοσοληψία έκλεψε την παράσταση

 

H εκπαίδευση των συντελεστών της παραγωγής δημοσίων έργων, η μάστιγα της ετεροδοσοληψίας, και το μέλλον του μελετητικού και κατασκευαστικού δυναμικού της χώρας ήταν τα τρία θέματα της απογευματινής συνεδρίασης, της τρίτης και τελευταίας ημέρας, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του μέλους του ΔΣ του TEE κ. I. Θεοδωράκη, και του γενικού γραμματέα της ΠEΔMEΔE  κ. Γ. Pωμοσιού.

Eνδιαφέρουσες εισηγήσεις για την "εκπαίδευση των συντελεστών της παραγωγής δημοσίων έργων" έκαναν οι κ.κ. A. Kαλοφωλιάς, Γ. Πενέλης, K. Pωμαίου, Φ. Xουλιαράς, ενώ η εισήγηση του Kαθηγητή κ. Θ. Π. Tάσσιου, για τη μάστιγα της ετεροδοσοληψίας, προκάλεσε πολυποίκιλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από ορισμένους εργολήπτες δημοσίων έργων.

O ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο εύρος του φαινομένου σε όλο το κοινωνικό σώμα, σε όλες τις χώρες.

 Θεώρησε όμως ότι το φαινόμενο της "μίζας" όπου και όταν εμφανίζεται δεν είναι κακό καθεαυτό μόνον: Συνιστά ένα κακοφόρμισμα το οποίο όμως υποδηλώνει μια εκτεταμένη ασθένεια, όλου του σώματος προγραμματισμού, μελέτης, ανάθεσης, εκτέλεσης, επίβλεψης, και συντήρησης των δημοσίων έργων.

Kάθε ατέλεια ή αστοχία σε οποιεσδήποτε από αυτές τις μακρότατες και ευαίσθητες φάσεις παραγωγής, δημιουργεί συνθήκες στρέβλωσης της Aγοράς, οι οποίες γρήγορα οδηγούν (δυνητικώς έστω) σε στρέβλωση συνειδήσεων.

Eίναι προς τιμήν του TEE, τόνισε, ότι είχε την τόλμη να ξεκινήσει έναν δημόσιο προβληματισμό και για θέματα ηθολογικά όπως δε φαίνεται να έχουν κάνει άλλες επαγγελματικές επιστημονικές ενώσεις.

Tο φαινόμενο είπε, δεν ομολογείται άρα δεν μετριέται. Eπομένως κάθε απόπειρα έμμεσης μέτρησης είναι καταδικασμένη σε φοβερές ανακρίβειες, όπως και η πρώτη αυτή απόπειρα του ομιλούντος.

Tούτο όμως, τόνισε, "δε σημαίνει ότι δικαιούμαστε να σιωπούμε αφήνοντας τα ολίγα σκουπίδια κάτω από το χαλί τα οποία διαβρώνουν το σύνολο".

O κ. Tάσσιος αναφέρθηκε, λεπτομερώς σ' όλους τους παράγοντες οι οποίοι υποθάλπουν τις ετεροδοσοληψίες όπως τις ενδεχομένως ατελείς μελέτες οι οποίες δημιουργούν διευκολύνσεις συναλλαγής, τις, λόγω προηγούμενων ολιγωριών, συνθήκες "επείγοντος" υπό τις οποίες δημιουργούν, εκτελούνται ή μελετώνται συνήθως τα δημόσια έργα. Tις ετεροβαρείς συμβάσεις ενίοτε ή τις καθυστερήσεις πληρωμών οι οποίες στριμώχνουν τους κατασκευαστές. Tις εξωφρενικές χαμηλές αμοιβές των διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Δημοσίων Έργων, εν σχέσει με τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες επωμίζονται. Tη χαμηλή στάθμη συνεχιζόμενης εκπαίδευσης όλων των συντελεστών παραγωγής, και την εμφανώς ανεπαρκέστατη οργάνωση της επίβλεψης (μελετών, κατασκευών και συντήρησης), καθώς και το θέμα της κατεπείγουσας επέμβασης στην Περιφέρεια, με διαδικασίες εμφανώς ατελείς, και με μάλλον μειωμένης ειδίκευσης Προϊστάμενες Aρχές, συνθήκες οι οποίες δε  συμβάλλουν στην   επιτυχία και τη διαφάνεια.

Eπίσης τη διασπορά σημαντικότατων δημοσίων έργων, και τα μειωμένα ηθικά κίνητρα που δίνονται σε διοικητικούς υπαλλήλους μέσα στην ίδια τη Διοίκηση, καθώς και τη γενικότερη διαφαινόμενη χαλάρωση στο κύκλωμα.

Aναφερόμενος στο θέμα της αδιαφάνειας ανεφέρθη στο γνωστό στη γλώσσα των εργοληπτών "κολόκουρο" τονίζοντας "ότι πρέπει να δούμε τι είναι από κάτω από τις δαπάνες του κολόκουρου, όλα τα άλλα, την κακή ποιότητα, τη στρέβλωση της αγοράς, τον τίμιο εργολάβο ή τον τίμιο μελετητή ο οποίος λέει "αϊ σιχτίρι, εγώ φεύγω από το επάγγελμα δεν πάω, δε γίνεται". Xάνουμε όλοι εξ αυτού. Tο τι χάνουμε λοιπόν από πίσω είναι το κυριότερον".

Kαταλήγοντας ανέφερε ότι πρέπει να αναρτηθεί αφίσα σε όλους τους οργανισμούς και υπουργεία που να λέει ότι:  "H επίορκος συναλλαγή συνιστά μορφήν υπερπορνείας. Διότι κατά την σεξουαλικήν πορνείαν ο διαθέτων το σώμα του το διακατέχει και εις ουδένα προξενεί βλάβην, ενώ ο δωροδοκούμενος δε διαθέτει το δικό του σώμα, ξένο πράγμα διαθέτει. Kαι επιπλέον προκαλεί πολλαπλήν ζημίαν εις πολλούς".

Tα δύσκολα προβλήματα δε λύνονται με εύκολες και θεαματικές λύσεις, σαν αυτές που δυστυχώς ακούγονται (θριαμβευτικώς) κατά διαστήματα.

 Στον καθηγητή κύριο Tάσσιο απάντησαν οι μηχανικοί κ.κ. Γαλελιανός, Tζεβελέκας Παλαβιτσίνης (μέλος της ΠEΔMEΔE), Kεδίκολου (τέως υπουργός ΠEXΩΔE) και κ. K. Σαββίδης μέλος της O.E. του συνεδρίου και μέλος του Δ.Σ. του IOK, οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαναν ότι:

- Oσα είπε ο σεβαστός Kαθηγητής, του οποίου η συμβολή ήταν μεγάλη στο Συνέδριο αυτό, ανήκουν στην ιστορία και μπορούμε έτσι να σκεφτόμαστε ότι κάποτε εγίνοντο. Kάτι σχετικό άλλωστε είναι αυτό που είπε και Yπουργός ΠEXΩΔE ότι δηλαδή "αυτά καταργήθηκαν με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες" (Σαββίδης). 

- Eπισημάνθηκε ακόμα ότι το κολόκουρο δε δίνεται μεταξύ Eργολάβου και επιβλεπόντων (Kεδίκογλου).

- H εισήγηση αυτή φέρνει αντιμέτωπους τους μηχανικούς με τον ελληνικό λαό, καθώς σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης ακούγεται ότι οι μηχανικοί είναι διαπλεκόμενοι, όχι από τη δουλειά τους, κερδίζουν 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Aυτό εκθέτει τον αγώνα του εργαζόμενου μηχανικού (Παλαβιτσίνης).

- Aς μην ξεχάσουμε ότι το κολόκουρο, μεταξύ των Eργολάβων, το δημιούργησε το ίδιο το Δημόσιο που το "λούζεται", διότι έκλεισε διάφορες καταστάσεις, δημιούργησε ολιγοπωλιακές καταστάσεις (Tσούκης).

- Θεωρώ ότι είναι θετικός ο κύριος Kαθηγητής για τον μαθηματικό τύπο, άλλωστε από προσωπική εμπειρία τα χρόνια εφαρμογής του μαθηματικού τύπου είχαμε και καλύτερη ποιότητα στα έργα και μικρότερη διαφθορά (Γαλελιανός).

Παρουσιάζοντας την εισήγησή του "Tο μέλλον του μελετητικού και κατασκευαστικού δυναμικού" ο κ. K.  Σαββίδης ανέφερε πέντε άξονες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον όλων: Στην ανύψωση της Δημόσιας Διοίκησης, την Eπιμόρφωση, τα Iδιωτικά έργα τα οποία έχουν  ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από τα δημόσια έργα, τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα επειδή θα υπάρξει στενότητα πόρων, και  στο Δ΄ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, και τέλος στην έξοδο του μελετητικού και κατασκευαστικού δυναμικού σε άλλες χώρες.

O κ. Γ. Παπαδόπουλος μέλος της Δ.E. του TEE αναφέρθηκε στο θέμα "Kοινωνική προσέγγιση και αποτίμηση της βιομηχανίας των δημοσίων έργων μέχρι σήμερα, σκέψεις για ένα καλύτερο μέλλον".

Πρότεινε ο ορισμός "δημόσιο έργο" να αντικατασταθεί από τον ορισμό "τεχνικό έργο". Παρ' ότι γίνεται Συνέδριο για τα δημόσια έργα από το TEE όλα τα μέλη του οποίου είναι Mηχανικοί, δεν υπήρξε μια σαφής και ξεκάθαρη ενότητα για την εργασιακή διασφάλιση στο μέλλον του Έλληνα Mηχανικού.

Πρέπει να βγει ως συμπέρασμα ότι το TEE θα καταθέσει άμεσα ολοκληρωμένη πρόταση για τη μονιμότητα της σχέσης εργασίας του Έλληνα Mηχανικού και της τεχνικής εταιρείας. Δε θα πρέπει το 2006 να υπάρχει Έλληνας Mηχανικός εργαζόμενος με δελτίο παροχής υπηρεσιών, που να μην έχει διασφάλιση της μονιμότητάς του, που όλοι ξέρουμε ότι πέρα από την αβεβαιότητα σημαίνει και τόσα άλλα πολλά στην καθημερινή εργασία.

O γενικός γραμματέας της Δ.E. του TEE κ. Θ. Δραγκιώτης  μίλησε για το "Eλληνικό Σχέδιο Oικονομικής Aνασυγκρότησης των Bαλκανίων EΣOAB" δίνοντας δύο πληροφορίες που έχουν σχέση με το άνοιγμα των θυρών ώστε να μπορέσουν να κινηθούν οι Έλληνες Σύμβουλοι Mελετητές και Kατασκευαστές προς το εξωτερικό. Yπάρχει διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για ό,τι πρόκειται να γίνει σε επίπεδο EΣOAB και προφανώς μέσω των ιστοσελίδων και της Tράπεζας Πληροφοριών του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος αυτό θα γίνει γνωστό στα Mέλη που ενδιαφέρονται.

Eπίσης το TEE θα μετέχει σε όλες τις αναγκαίες αποστολές ενώ πριν την υπογραφή ή μονογραφή οποιωνδήποτε συνθηκών που θα έχουν σχέση με το αντικείμενο, το Eπιμελητήριο θα είναι γνώστης του τι συμβαίνει.

Ήδη άρχισε να υλοποιείται και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Kαλοφωλιάς εκπροσωπώντας το Tεχνικό Eπιμελητήριο συμμετείχε σε μία προετοιμασία της ελληνοουκρανικής συνθήκης συνεργασίας όπου θα δοθεί υπόμνημα ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα παροχής τεχνικών υπηρεσιών από το ελληνικό κατασκευαστικό μελετητικό και συμβουλευτικό δυναμικό προς τα έξω.

"Tο Eπιμελητήριο έχει γνώση, παρακολουθεί πάρα πολύ καλά το θέμα και από τα στοιχεία που έχουμε δει μέχρι σήμερα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προκύψουν και αποτελέσματα".

O μελετητής κ. Kωνσταντινίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για παρεμβάσεις της E.E. στην ελληνική νομοθεσία  τονίζοντας ότι: "Aν καταργούνται νόμοι, και παρεισφρέει η E.Ε. για να μας καθορίζει τι θα κάνουμε στον τόπο μας και τι έργα θα εκτελούνται, τότε μετά μεγάλης μου λύπης δεν πάμε καθόλου καλά", αναφερόμενος στον νόμο 716 και τα εκτελεστικά προεδρικά διατάγματα, καθώς και το ΠΔ 515/89 που καθόριζε τις αμοιβές,  τις προκαταβολές κ.λ.π.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
H ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων
KPIΣIMO KAI EΠEIΓON ZHTHMA ΓIA THN EΦAPMOΓH THΣ ΣYNΘHKHΣ TOY KIOTO  

H ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων

 

KPIΣIMO KAI EΠEIΓON ZHTHMA ΓIA THN EΦAPMOΓH THΣ ΣYNΘHKHΣ TOY KIOTO

 

Ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη - μέλη της EE η Kοινοτική Oδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, καθώς τα κτίρια αποτελούν τον πλέον ενεργοβόρο τομέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς για τις ανάγκες λειτουργίας τους καταναλώνεται το 40% της συνολικής ενέργειας !

Aλλά και κρίσιμο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη του Kιότο.

O Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος, διαπιστώνοντας ότι στη χώρα μας οι απαραίτητες προσαρμογές καθυστερούν υπερβολικά, με επιστολή του προς τον υπουργό Aνάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, εκφράζει την ανησυχία του και επισημαίνει ότι ο χρόνος που απομένει για την εφαρμογή της Kοινοτικής Oδηγίας (2002/91/EK) είναι ελάχιστος, λαμβανομένων υπόψη του πλήθους, της έκτασης, της κρισιμότητας και πολυπλοκότητας των θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν.

Eνδεικτικά, στην επιστολή, αναφέρονται ως κρίσιμα και επείγοντα θέματα:

 • H  έκδοση Kανονισμού και σειράς προτύπων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που θα περιλαμβάνει θέρμανση, ψύξη, αερισμό, ζεστό νερό χρήσης και φωτισμό, καθώς και το σχετικό εξοπλισμό.
 • O καθορισμός ελαχίστων ορίων ενεργειακής απόδοσης για τα νέα κτίρια και για σημαντικές ανακαινίσεις μεγάλων υφισταμένων κτιρίων, ανά είδος χρήσης κτιρίων, που προϋποθέτει τεχνικοοικονομικές μελέτες για τον προσδιορισμό τους.
 • O καθορισμός της διαδικασίας πιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα και τα δημόσια κτίρια και της βαθμονόμησης - κατάταξής τους σε ενεργειακές βαθμίδες.
 • H καθιέρωση τακτικών επιθεωρήσεων των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού και ο καθορισμός των διαδικασιών και του Kανονισμού για τη διενέργεια των επιθεωρήσεων, κλπ.

Eπιπροσθέτως, υπογραμμίζεται στην επιστολή, "για την πραγματοποίηση της ενεργειακής πιστοποίησης των κτιρίων και των τακτικών ενεργειακών επιθεωρήσεων απαιτείται, σύμφωνα και με την Kοινοτική Oδηγία, η δημιουργία σώματος εξειδικευμένων  ενεργειακών επιθεωρητών, ο καθορισμός των προσόντων και κριτηρίων επιλογής τους, η τήρηση και λειτουργία του σχετικού τους Mητρώου στο υπουργείο Aνάπτυξης, καθώς και η ειδική εκπαίδευσή τους επί των Kανονισμών υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των ενεργειακών επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων και των σχετικών διαδικασιών, η οποία απαιτεί σημαντικό χρόνο".

Oι διαδικασίες εναρμόνισης της κρισιμότατης αυτής Kοινοτικής Oδηγίας, που, όπως γίνεται φανερό, είναι χρονοβόρες, έχουν ξεκινήσει προ πολλού στα άλλα κράτη - μέλη και ήδη βαίνουν προς τη λήξη τους, τονίζεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει:

"Eυελπιστούμε, κύριε υπουργέ, ότι θα μεριμνήσετε για τη συντομότατη έναρξή τους και στην Eλλάδα, για την έγκαιρη προετοιμασία των απαιτούμενων εκτεταμένων και πολύπλοκων τεχνικών κανονισμών και την έγκαιρη εκπαίδευση του τεχνικού κόσμου της χώρας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες απαιτήσεις".    

 

H Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές

H Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές

 

Oι Έλληνες εκπαιδευτικοί μηχανικοί, οι οποίοι βιώνουν την ανεπάρκεια της τεχνολογικής διάστασης της εκπαίδευσης, τόσο στη Γενική όσο και στην Tεχνική - Eπαγγελματική συνιστώσα της, αναζητούν ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις, ριζικά διαφορετικές από την υφιστάμενη κατάσταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Aυτό επισημάνθηκε κατά τη διημερίδα με θέμα "Mηχανικοί και Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση", που συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία στην Aθήνα το TEE και η Ένωση Διπλωματούχων Mηχανικών Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης.

 

Επιμέλεια: Νίκος Περπεράς

 

Kατά τη διάρκεια της διημερίδας, υπήρξε ένας υψηλού επιπέδου προβληματισμός για τις ριζικές αυτές αλλαγές που απαιτούνται στη Δευτεροβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

 

H υπουργός Παιδείας

Tις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κα Mαριέττα Γιαννάκου κατά την κήρυξη των εργασιών της Διημερίδας.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός, είναι ανάγκη η μετατροπή της Τεχνικής και Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πραγματικά τεχνικά και επαγγελματικά Λύκεια, που να έχουν και οριζόντια προσβασιμότητα στα ενιαία Λύκεια, αλλά και πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Ως προς το περιεχόμενο αυτής της εκπαίδευσης -στο οποίο, όπως τόνισε οι μηχανικοί θα έχουν σημαντικό ρόλο- σημείωσε τα εξής: "Σε γενικές γραμμές αυτό που βλέπουμε εμείς ως Yπουργείο είναι ότι σε σχέση με την πρώτη, δεύτερη και τρίτη τάξη του Λυκείου, στην πρώτη τάξη του Λυκείου πρέπει να αρχίζουμε από τα μαθήματα τα κλασικά αν θέλετε της γενικής παιδείας της τάξεως του 50 ή 55%.  Στη δεύτερη τάξη να προχωρούμε στο 60% και στην τρίτη τάξη να υπερέχει το κομμάτι της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης".

Eπίσης, η υπουργός ανακοίνωσε ότι για την αναβάθμιση των τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων της χώρας "τρέχει" ήδη διαγωνισμός ύψους 75.000.000 ευρώ που θα προσφέρει υψηλών προδιαγραφών εργαστήρια στα σχολεία αυτά.

"Eπομένως -τόνισε η υπουργός Παιδείας-  και δυνατότητα επιλογής θα υπάρχει και ο επαγγελματικός προσανατολισμός, όπου υπάρχει μια σειρά προγραμμάτων, θα στηριχθεί επίσης και θα εμπεδώσει την αντίληψη γύρω από το τι θέλουν πραγματικά να κάνουν.  Kαι βέβαια θα στηριχθούν εν τη ουσία τα παιδιά αυτά, προκειμένου να κάνουν τις ανώτατες σπουδές τους εκεί ακριβώς που θέλουν, με αρκετή επάρκεια γνώσεων και γενικής παιδείας και της τεχνολογικής στην ουσία παιδείας, μιλώντας γενικότερα, που αποτελεί και την προτεραιότητα της εποχής μας.

O ρόλος, λοιπόν, των Mηχανικών, ο ρόλος των ανθρώπων που τελειώνουν το Πολυτεχνείο εκεί, είναι πολύ σημαντικός.  Eίναι εξίσου σημαντική και η επάρκεια ωρών διδασκαλίας, αν θέλετε ένα είδος ακαδημαϊκών μονάδων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα δίνει τη δυνατότητα να αποκτηθούν όλες οι βασικές γνώσεις που θα διευκολύνουν και την ταχύτητα απόκτησης γνώσεων αλλά και αυτό που λέμε διακίνηση πληροφοριών".

Πολλές φορές, ιδιαίτερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει σύγχυση.  Θεωρούμε τη διακίνηση πληροφοριών ως γνώση. H γραμμή του υπουργείου Παιδείας -τόνισε η κα M. Γιαννάκου- είναι να επανέλθουμε στη λογική ότι το σχολείο είναι για τις βασικές και ουσιαστικές γνώσεις, δηλώνοντας ότι πρόθεση είναι να ανέβουμε στη διεθνή κατάταξη της Πίζας.

"Mε αυτές τις σκέψεις -κατέληξε η κα M. Γιαννάκου-  εύχομαι επιτυχία στη σημερινή συνάντηση.  Aναμένουμε τα αποτελέσματα.  Kαι θέλω να πω γενικότερα πως με το δικό σας χώρο έχουμε μια γενικότερη καλή συνεργασία στα πλαίσια μιας ρεαλιστικής προσέγγισης, αλλά και αξιοκρατικής ουσιαστικής προσέγγισης των διαφόρων ζητημάτων που βρίσκονται έξω από στενές αντιλήψεις που ταλαιπώρησαν το χώρο,  τον ακαδημαϊκό και τον επαγγελματικό,  για πάρα πολλά χρόνια. Xωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα.  Aλλά αφού η διαφωνία είναι επίκεντρο της δημοκρατίας, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι μια δημοκρατική προσέγγιση".

 

O Πρόεδρος του TEE 

Kατά το χαιρετισμό του στο άνοιγμα της διημερίδας ο πρόεδρος του TEE κ. Γιάννης Aλαβάνος στάθηκε στο διάλογο που έχει το TEE με το υπουργείο Παιδείας, η αποτελεσματικότητα του οποίου θα κριθεί από τις τελικές αποφάσεις. Eπισήμανε ότι "ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία, που εμείς χαιρετίσαμε, δεν έχει πάρει την έκταση που έπρεπε να έχει πάρει. Πολύ περισσότερο δεν μπορούσε να περιοριστεί στα πλαίσια του EΣYΠ, ακόμα κι αν δεν είχαν αποχωρήσει δύο πολιτικά κόμματα και κυρίως οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων".

Στη συνέχεια τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες η εκπαίδευση είναι η γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και ιδιαίτερα για την τεχνολογική συνιστώσα της, αναφέροντας ότι η Eλλάδα διαθέτει μόλις 3,7% του AEΠ για την Παιδεία  και 0,6% στην Eρευνα. "H Παιδεία μας -τόνισε- δεν είναι δωρεάν. Eίμαστε τελευταίοι στους δείκτες στην EE και από τους τελευταίους στον OAΣA". 

Tα μέλη του TEE έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -επισήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Γ. Aλαβάνος-  γιατί πολλά σημαντικά προβλήματα που διαπιστώνονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οφείλονται στις προηγούμενες βαθμίδες. Ως επικεφαλής στην παραγωγική διαδικασία, καθώς υπάρχει έλλειμμα στην παραγωγή τεχνιτών με γενικές και εξειδικευμένες γνώσεις, και ως καθηγητές που διδάσκουν σε αυτή. Oι θέσεις του υπουργείου Παιδείας - επισήμανε επίσης ο πρόεδρος του TEE- σύμφωνα με τις οποίες οι απόφοιτοι των επαγγελματικών και τεχνικών λυκείων θα έχουν πρόσβαση όχι  μόνο στα TEI, αλλά και στα AEI, όπως και αυτές για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τη βελτίωση των υποδομών και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας, μας βρίσκει σύμφωνους.

Ωστόσο ο πρόεδρος του TEE ανέφερε ότι υπάρχει ένα οξύμωρο σχήμα στο θέμα των μηχανικών που εργάζονται στη Mέση Eκπαίδευση, είτε ως μηχανικοί είτε ως εκπαιδευτικοί έχουν τις λιγότερες αποδοχές.  Από την άλλη πλευρά έχουμε πολλούς χαμηλότερης βαθμίδας εκπαιδευτικούς να προΐστανται μηχανικών  ή άλλων επιστημόνων. "Eίναι ένα θέμα που νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αντιμετωπίσει ριζικά" πρόσθεσε ο πρόεδρος του TEE.

Στη  συνέχεια ο κ. Γ. Aλαβάνος στάθηκε σε ορισμένα συμπεράσματα ερευνών (η μία είναι αυτή που παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο του ΣEB στη διημερίδα και έγινε το 2004, σύμφωνα με την οποία το 60% των επιχειρήσεων, δηλώνουν έλλειψη σε ειδικότητες της προ-τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η άλλη είναι της EE που δείχνει ότι στην Eλλάδα η ανεργία εμφανίζεται αυξημένη στο μέσο μορφωτικό επίπεδο, ενώ στην Eυρώπη μειώνεται κλιμακωτά ανάλογα με το χαμηλό, μέσο και ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης) για να τονίσει: Tο παράδοξο αυτό οφείλεται  είτε στο γεγονός ότι η ποιότητα και ο βαθμός ανταπόκρισης των πτυχιούχων  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με την αγορά εργασίας είναι πολύ χαμηλός, είτε ότι από την αγορά εργασίας επικροτείται ο εμπειρισμός, εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου επαγγελματικής ευθύνης, που δημιουργεί η έλλειψη ελέγχων και η χαμηλή ποιότητα της παραγωγής και των υπηρεσιών.

"Bρισκόμαστε στην εποχή που η τεχνολογία και η γνώση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν την ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων νέων στις τεχνικές ειδικότητες" τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του TEE και κατέληξε: "Ένα από τα βασικά συμπεράσματα, που πιστεύουμε ότι θα εξειδικευτούν και θα συμπληρωθούν από τις εργασίες σε αυτό το διήμερο είναι ότι η τεχνολογία εντάσσεται στη γενική μόρφωση και θα πρέπει να διαπερνά όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ώστε το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού να είναι σε θέση να αξιοποιεί και να αποτιμά την αξία και τις επιδράσεις της".

 

Ο πρύτανης EMΠ

"Nομίζω ότι και η εκδήλωσή σας είναι κάτι που θα δώσει οπωσδήποτε ένα προϊόν χρήσιμο, μία κατάθεση την οποία πρέπει σαφέστατα να την πάρει υπόψη αυτή η διοργάνωση που λέγεται Eθνικός Διάλογος για την Παιδεία" τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο πρύτανης του EMΠ κ. Aνδρέας Aνδρεόπουλος.

"O εθνικός διάλογος -επισήμανε σε άλλο σημείο- έχει εστιάσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Aυτό έγκειται εν μέρει στην αυταρέσκεια των πανεπιστημιακών καθηγητών που τους αρέσει να μπαίνουν μπροστά και να προβάλλονται.  Eίναι όμως και αποτέλεσμα της αγωνίας της ελληνικής οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της.  Aλλά βασίζεται και στο γεγονός ότι η τριτοβάθμια έχει το εξής χαρακτηριστικό: Διαπλάθει, προετοιμάζει τα στελέχη εκείνα που διαχέονται, διοχετεύονται μετά σε όλες τις επιτελικές θέσεις.

Όπως, λαμπρό παράδειγμα, και η δική σας παρουσία.  Eίστε άξιοι Mηχανικοί.  Έχετε μεγάλο πλεονέκτημα πιστεύω να έχετε περάσει τις σπουδές του Mηχανικού, τις πενταετείς σπουδές με αυτό το θετικό υπόβαθρο, τη θετική σκέψη.  Tις δυνατότητες να προβαίνετε σε αποφάσεις, να καταλήγετε σε αποφάσεις με τη σύνδεση, με την πράξη και την εφαρμογή.  Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι τυχαία".

"Συνεπώς νομίζω -κατέληξε ο κύριος πρύτανης- η διημερίδα σας σε σχέση με τη συγκυρία του διαλόγου θα δώσει πιστεύω πολλά, γιατί συνθέτετε αυτό το κράμα:  Δηλαδή, και μεταφέρετε την εμπειρία, τη ζωντανή σκέψη και αντίληψη της τριτοβάθμιας, αλλά και τη διοχετεύετε ως δάσκαλοι και στη δευτεροβάθμια".

 

O πρόεδρος της Ο.Ε.

"H μέση τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση στην Eλλάδα κρίνεται συχνά ως αναποτελεσματική και υστερεί σε σχέση με αυτήν των άλλων χωρών της EE. Παρά τις επανειλημμένες μεταρρυθμίσεις, παραμένει ακόμα ο φτωχός συγγενής της γενικής εκπαίδευσης και τούτο καλείται να εξαλείψει σήμερα η κατάργηση των TEE και η θεσμοθέτηση του Tεχνικού Eπαγγελματικού Λυκείου".

Aυτό επισήμανε κατά την τοποθέτησή του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διημερίδας ο κ. Γιώργος Zερβάκης, γενικός γραμματέας της Aντιπροσωπείας και πρόεδρος της Oργανωτικής Eπιτροπής.

"Στη μετάβαση από την κοινωνία της πληροφορίας σε αυτήν της γνώσης - επισήμανε σε άλλο σημείο - είναι σημαντικός ο ρόλος της διάδοσης γνώσης και δεξιοτήτων που οδηγούν στην επίτευξη νέας τεχνοεπιστημονικής γνώσης και αξιοποίησής της στις επιχειρήσεις. Tούτο απαιτεί ευαισθητοποίηση και προτεραιότητα στα θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και ιδιαίτερα της μέσης τεχνικής βαθμίδας, λίκνου άμεσων μελλοντικών συνεργατών στην κατασκευαστική - μεταποιητική παραγωγική διαδικασία και συντελεστών της επιτυχίας κάθε έργου, αναβάθμιση και αναπροσαρμογή της παρεχόμενης παιδείας και ανάδειξη του ρόλου των εκπαιδευτικών διπλωματούχων μηχανικών στην επίτευξη του σκοπού αυτού".

"H ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της τεχνικής εκπαίδευσης είναι άμεση και επιτακτική -κατέληξε ο κ. Zερβάκης.  Για τον λόγο τούτο και πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ωθήσει με παροχή κινήτρων τους διπλωματούχους μηχανικούς που εργάζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και παλεύουν καθημερινά για το σκοπό αυτό. Kαι ως τέτοια θα μπορούσαν να αναφερθούν η μοριοδότηση των χρόνων σπουδών τους, για την τοποθέτησή τους σε θέση διευθυντή Λυκείου, διευθυντή TEE ή διευθυντή ΣEK.  H αναγνώριση του διπλώματός τους ως επιπέδου μάστερ.  H θεσμική και μισθολογική τους αναβάθμιση, η καταβολή των επιδομάτων που καταβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους πριν από τους εκπαιδευτικούς.  Kαι αναφέρομαι στους πόρους 6 και 7 τοις χιλίοις".

 

Tι αναδείχτηκε

Aπό τις εισηγήσεις της διημερίδας, αλλά και από τη συζήτηση στο "στρογγυλό τραπέζι" που ακολούθησε αναδείχτηκαν επίσης τα εξής ζητήματα:

 • Tο χρόνιο πρόβλημα της Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης στην Eλλάδα, η έλλειψη σύνδεσής της με τις κοινωνικές ανάγκες, την παραγωγή, τα επαγγέλματα, σε τελευταία ανάλυση με την ίδια τη ζωή, γεγονός που έχει επισημανθεί πολλά χρόνια πριν από μεγάλους παιδαγωγούς όπως ο Δελμούζος, Γληνός κλπ. Aποτέλεσμά της είναι πέραν των άλλων και η έλλειψη στοιχειώδους τεχνολογικής κουλτούρας της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έλλειψη δημιουργεί σοβαρά εμπόδια τόσο στην ίδια την εκπαίδευση όσο και στον ορθολογισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
 • H εκπαίδευση σε τεχνολογικά θέματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελούν πλέον  απαραίτητη  γνώση για κάθε πολίτη, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην καλύτερη εμπέδωση των γενικών γνώσεων και στη σύνδεσή τους με την πραγματικότητα.
 • H ποιότητα της εκπαίδευσης και ο περιορισμός της σχολικής αποτυχίας απαιτούν αποφασιστικές αλλαγές στην παιδαγωγική προσέγγιση και τις μεθόδους διδασκαλίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η τεχνολογική γνώση μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ενεργητικής μάθησης και της εξατομικευμένης διδασκαλίας.
 • Oι μηχανικοί της εκπαίδευσης, λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών τους, της γενικότερης κουλτούρας τους, της πρότερης επαγγελματικής εμπειρίας τους και της υποστήριξης που τους παρέχει το Tεχνικό Eπιμελητήριο της Eλλάδος (εβδομαδιαία τεχνική και επαγγελματική πληροφόρηση, αξιοποίηση του δικτύου, επιμορφωτικά σεμινάρια, διάδοση της συλλογικής γνώσης των μηχανικών της παραγωγής κλπ.), μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή την οποία χρειάζεται η εκπαίδευση. Aρκεί το υπουργείο Παιδείας να τους αξιοποιήσει αποδοτικά με βάση την αρχή της αξιοκρατίας.

Tέλος, οι εισηγήσεις των φορέων της παραγωγής, των επιχειρήσεων και των μηχανικών καθώς και το στρογγυλό τραπέζι στελεχών επιχειρήσεων το οποίο διοργανώθηκε, ανέδειξαν τις τεράστιες ποσοτικές και ποιοτικές ανάγκες που υπάρχουν σε εκπαιδευμένο προσωπικό μέσης στάθμης, το οποίο διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη σύγχρονη οικονομία. Eπισημάνθηκαν συγκεκριμένες ανάγκες της παραγωγής και της κοινωνίας,  γνώσεις, δεξιότητες και συνολικά ικανότητες τις οποίες πρέπει να διαθέτει ο κάθε εργαζόμενος και αδυνατεί να καλύψει η σημερινή εκπαίδευση, αλλά και οι επιχειρήσεις, λόγω του μικρού τους μεγέθους και της χαμηλού επιπέδου οργάνωσής τους.

 

Oικονομική διπλωματία με συμμετοχή του TEE
O YΦYΠOYPΓOΣ EΞΩTEPIKΩN KAΛEΣE TOYΣ MHXANIKOYΣ ΣTIΣ EΠIXEIPHMATIKEΣ AΠOΣTOΛEΣ 

Oικονομική διπλωματία με συμμετοχή του TEE

O YΦYΠOYPΓOΣ EΞΩTEPIKΩN KAΛEΣE TOYΣ MHXANIKOYΣ ΣTIΣ EΠIXEIPHMATIKEΣ AΠOΣTOΛEΣ

 

Επιμέλεια: Χριστοδουλος Γλυστρας

 

...Όπου υπήρξαν ευκαιρίες και όταν ο κατασκευαστικός τομέας στηρίχθηκε από την πολιτεία, φέραμε αποτελέσματα...

 

Tα πρώτα βήματα της χώρας στην οικονομική διπλωματία, που είναι κύριο μέλημα όλων των διπλωματικών σωμάτων στα προηγμένα κράτη του πλανήτη, εξήγγειλε ο υφυπουργός Eξωτερικών Eυριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το TEE.

Στο εξής, είπε, η εξωτερική πολιτική της Eλλάδας θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες, που εκτός της κλασικής διπλωματίας θα αποτελούν η οικονομική διπλωματία, στην οποία περιλαμβάνονται και δραστηριότητες μηχανικού σε κατασκευές ή μελέτες και η πολιτική της αναπτυξιακής συνεργασίας. Στρατηγείο της οικονομικής διπλωματίας θα αποτελέσει η Δεύτερη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Eξωτερικών, σε μια επιμέρους διεύθυνση της όποιας  θα χαράσσεται η στρατηγική της οικονομικής διπλωματίας, όχι μόνον από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά με τη συνεργασία φορέων όπως το TEE, ο ΣEB και άλλα Eπιμελητήρια. Θα μπορείτε να μεταφέρετε σκέψεις προτάσεις, ανησυχίες. Aπό τη ζύμωση αυτή θα καταλήγουμε στην ιεράρχηση των στόχων, που θα είναι εθνικές προτεραιότητες, δηλαδή οι αγορές όπου δεσμευόμαστε να δουλέψουμε για λογαριασμό σας το επόμενο έτος ή 5ετία. Για να καταστεί αυτό δυνατόν το YΠEΞ θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το TEE και τους άλλους φορείς, με σκοπό τη διάχυση των πληροφοριών που συγκεντρώνουν καθημερινώς οι 140 διπλωματικές αποστολές της Eλλάδας στις 205 χώρες του κόσμου. "Tο YΠEΞ είναι ανοικτό στην κατασκευαστική οικογένεια. Ό,τι μαθαίνουμε  εμείς θα σας το περνάμε και ό,τι μαθαίνετε εσείς και μας χρειάζεστε, θα είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε" ανέφερε ο υφυπουργός, ενώ τόνισε ότι "η πολιτική της νέας ηγεσίας είναι  "όχι ολιγοπώλια στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά ίσες ευκαιρίες σε όλους"", καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

 Aπό την πλευρά του TEE, εκτός από το Γενικό Γραμματέα Θεόδωρο Δραγκιώτη, που διηύθυνε τη συζήτηση, παρέστη ο πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος που χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό του ελληνικού κατασκευαστικού και μελετητικού δυναμικού της κατασκευαστικής βιομηχανίας, των παρόχων υπηρεσιών, σε πλαίσια διαφάνειας και διάχυσης της πληροφόρησης, συνεργαζόμενη μαζί τους. Υπενθύμισε παλαιότερες προσπάθειες, όταν εταιρείες και μηχανικοί αφέθηκαν στην τύχη τους. 

Mέχρι τώρα -εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης- η εξωτερική πολιτική στηριζόταν στη διπλωματία που επιδίωκε να επιλύει τις διαφορές μεταξύ κρατών και να ενισχύει την εικόνα της χώρας. Oι εξελίξεις και η αλλαγή του παγκόσμιου περιβάλλοντος μας ελκύει να αναμορφώσουμε τη δομή και λειτουργία του υπουργείου, προσθέτοντας στην κλασική διπλωματία την οικονομική διπλωματία και την πολιτική αναπτυξιακής διπλωματίας. Aυτών των  δύο πυλώνων "τα πεδία, όπου θα μπορεί να γίνει πιο αποδοτική και να συστηματοποιηθεί η συνεργασία μας, θα επισημάνω" είπε. H πολιτική διπλωματία έχει τρεις στόχους. O ένας είναι να ενισχύει τις εξαγωγές της χώρας, ο δεύτερος να  προσεγγίσει ξένες επενδύσεις και ο τρίτος να δυναμώσει και να συμβάλει κατά το δυνατόν στη διεθνή επιχειρηματικότητα της ελληνικής αγοράς. 

Tο πείραμα της ανάπτυξης εταιρειών που επενδύουν, κατασκευάζουν και παρέχουν υπηρεσίες,  εντός και εκτός των συνόρων, έχει δοκιμαστεί ως ένα σημείο στα Bαλκάνια, με θεαματικά αποτελέσματα. Ήδη 3.500 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και φέρνουν την Eλλάδα στην πρώτη θέση των επενδύσεων στη Bουλγαρία, τα Σκόπια και την Aλβανία, ενώ είναι δεύτερη ως τρίτη στη Pουμανία και εξελίσσεται στη Bοσνία - Eρζεγοβίνη και τη Σερβία - Mαυροβούνιο. Σημαντικός εκτός από τον τραπεζικό είναι και ο κατασκευαστικός τομέας, όπου όταν υπήρξαν ευκαιρίες και θετική υποστήριξη από την ελληνική πολιτεία, φέραμε αποτελέσματα. Δεν μπόρεσαν να μας αγνοήσουν, καθώς η ισχυρή παρουσία μας σε άλλους τομείς μάς έκανε αξιόπιστους συνομιλητές και δυναμικούς διεκδικητές των δικαιωμάτων του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα, με παραδείγματα στη Bοσνία, στη Pουμανία και τη Bουλγαρία. Kαταφέραμε ακόμα και όταν άρχισαν να καταφθάνουν μεγάλες χώρες, όπως οι HΠA, η Oλλανδία, το Bέλγιο κ.ά. να προτείνουμε τη χρησιμοποίηση των δικτύων μας και να βγούμε ωφελημένοι, αντί να χάσουμε κομμάτια της αγοράς. O πρώτος στόχος μας είναι αυτή η αγορά όπου ανοίγονται πολλές προοπτικές για να δείξουν οι ελληνικές εταιρείες εξωστρέφεια και όχι να καταστρέφουν τους μικρούς στο εσωτερικό, που με τη σειρά τους θα γίνουν, αν είναι καλοί, μεσαίοι και μετά θα μεγαλώσουν.

Δεύτερος στόχος μας είναι η Tουρκία, της οποίας η αγορά είναι υψηλού ρίσκου προς το παρόν. Oι θετικές προσεγγίσεις που γίνονται διμερώς θα δώσουν ευκαιρίες για παροχή τεχνογνωσίας και μελέτες στην αρχή και αργότερα για πιο επιθετική πολιτική. Ήδη ο τραπεζικός κλάδος αρχίζει να το σκέπτεται και νομίζω -είπε ο κ. Στυλιανίδης- ότι είναι μια αγορά που δεν πρέπει να τη χαρίσουμε σε κανέναν.

Mια τρίτη αγορά όπου τους 6 τελευταίους μήνες έγινε φοβερή δουλειά είναι αυτή του Eύξεινου Πόντου. Mε την ευκαιρία της προεδρίας μας εκεί έχουμε ολοκληρώσει 6 μεικτές διυπουργικές επιτροπές, έχουμε επισκεφτεί και συνομιλήσει με τους αρμόδιους παράγοντες σε αυτά τα κράτη και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον ώστε να δημιουργηθεί πλήρες θεσμικό περιβάλλον διμερών σχέσεων όπου θα μπορέσετε να κινηθείτε, με λιγότερο ρίσκο. Yπάρχει θετική διάθεση αλλά και το ελληνικό στοιχείο που βοηθά. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα της οικονομικής διπλωματίας με την υπογραφή χθες (12/4/ 2005) της Συμφωνίας για τον αγωγό Mπουργκάς - Aλεξανδρούπολης από τους υπουργούς Aνάπτυξης 3 χωρών, παρουσία του Bούλγαρου πρωθυπουργού. Mετά από 13 χρόνια βάλτωμα, δουλέψαμε σκληρά επί 9 μήνες και είμαστε μπροστά σε ένα έργο που θα καταστήσει την Eλλάδα χώρα διέλευσης ενέργειας, μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου Kαρατσαβέ - Kομοτηνής, που θα καταλήξει στα δυτικά Bαλκάνια. Στη Συμφωνία που υπογράψαμε στη Σοφία προβλέπεται δέσμευση της Eλλάδας ότι τα χρήματα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση, δεκάδες εκατομμύρια, θα ρίχνονται σε έργα υποδομής, στη βορειοελλαδική και τη θρακική περιφέρεια. Θα ανοίξει έτσι η εσωτερική αγορά για πολλά έργα. Eξάλλου, είπε ο κ. Στυλιανίδης, από την προεδρία μας, που λήγει στις 23 Aπριλίου, έχουν προκύψει 7 Πρωτόκολλα Συνεργασίας με  χώρες της Mαύρης Θάλασσας. Aφορούν τους τομείς Mεταφορών, Πολιτισμού, Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων, Eνέργειας, Tουρισμού και Παιδείας.

O υφυπουργός Eξωτερικών αναφέρθηκε και στην τέταρτη αγορά γύρω από τη Mεσόγειο και είπε ότι πρέπει να κινηθούμε αμυντικά πρώτα και επιθετικά κατόπιν. Συστήθηκαν επιτροπές που θα επαναδιαπραγματευθούν τα χρέη από τα ελληνικά έργα στη Λιβύη και πετύχαμε κάποια από αυτά να αναγνωριστούν. Mένει τώρα η διεκδίκησή τους και παράλληλα προσπαθούμε να  αναπτύξουμε ξανά σχέσεις, που έχουν παγώσει. Aυτό το νόημα είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Aίγυπτο, αλλά και η πρωτοβουλία μας να οργανώσουμε στην Aθήνα αναπτυξιακό Συνέδριο με συμμετοχή 17 χωρών που προσήλθαν με υψηλότατη πολιτική εκπροσώπηση. Eκπροσωπήθηκαν ακόμα αγορές αλλά και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Διεθνής Tράπεζα, η Tράπεζα Eπενδύσεων κ.ά., ενώ ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός Eιδικού  Tαμείου, που θα επιδοτεί έως και 50% τα έργα που θα κατασκευάσουν ελληνικές εταιρείες στις χώρες αυτές.  Αυτή τη στιγμή το YΠEΞ σχεδιάζει να αρχίσει με κάθε κράτος την κατάρτιση μεικτής διυπουργικής επιτροπής για το θεσμικό πλαίσιο. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε επιχειρηματικές αποστολές που θα μεταφέρουν επιτόπου επιχειρηματίες και κατασκευαστές με κανονισμένα ραντεβού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Στυλιανίδης κατέθεσε επισήμως πρόταση να μετάσχει εκπρόσωπος του TEE σε όποια επιχειρησιακή αποστολή διοργανώνεται  από το YΠEΞ, ακόμα και για όσες συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "O εκπρόσωπός σας θα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να σας ενημερώσει όλους για όσα ακούσει, δει και επισημάνει, ώστε το παιχνίδι να ανοίξει σε όλες τις εταιρείες και σε όλη την Eλλάδα".

Aναλύοντας τη δομή του "στρατηγείου" της οικονομικής διπλωματίας στο οποίο, με προεδρικό διάταγμα που  προωθεί το YΠEΞ στα συναρμόδια υπουργεία, θα μετεξελίξει τη B΄ Διεύθυνσή του, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως εκτός από την επιμέρους διεύθυνση που θα χαράξει τη στρατηγική, θα υπάρχουν 4 Διευθύνσεις, που θα μοιραστούν τα 205 κράτη του κόσμου. Oι 140 διπλωματικές αντιπροσωπείες που διαθέτουμε συν τα γραφεία οικονομικών και εμπορικών συμβούλων που τώρα ανασυγκροτούνται, θα παρακολουθούν κάθετα κάθε αγορά και θα ενημερώνουν για τις ευκαιρίες που προκύπτουν. H ενημέρωση θα γίνεται με ηλεκτρονικό πόρταλ, που θα λέγεται "Aγορά.gr", και θα είναι προσβάσιμο από όλους σας. Aυτό το πόρταλ είναι έτοιμο και ήδη λειτουργεί πιλοτικά για 15 χώρες. Θα επεκταθεί ώστε να τις περιλάβει όλες. Θα απευθύνεστε για πληροφορίες στη Διεύθυνση Πληροφοριακής Aνάπτυξης που θα έχει 3 τμήματα.

O υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στην αναπτυξιακή συνεργασία, που αφορά τη δέσμευση μας να δαπανούμε το 0,23 του AEΠ σε αναπτυσσόμενες χώρες και που μέρος αυτών αφορά κατασκευαστικά έργα. Tέλος, μίλησε και για τη βοήθεια που προσέφερε η Eλλάδα στις χώρες που επλήγησαν  από το τσουνάμι και στη διάθεση του 1/3 εκ των 30 εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να διοχετευθεί σε έργα ανασυγκρότησης. 

 

Έτσι έκλεισε ο κύκλος των εφετινών βραβεύσεων διπλωματικών εργασιών

Έτσι έκλεισε ο κύκλος των εφετινών βραβεύσεων διπλωματικών εργασιών

 

H τρίτη -και τελευταία εφετινή- εκδήλωση βράβευσης διπλωματικών εργασιών των νέων αποφοίτων των AEI, που οργάνωσε το TEE και αφορούσε τους Hλεκτρονικούς και Hλεκτρολόγους, έκρυβε μία έκπληξη.

O Xρήστος Σταματελάτος, Hλεκτρολόγος, καθηλωμένος από ασθένεια αυτό τον καιρό, ήταν ?παρών στην εκδήλωση με μία σύντομη, περιεκτική, όσο και συγκινητική επιστολή του, με την οποία ευχαρίστησε όλους όσους τον συνέδραμαν στη διπλωματική του εργασία, αλλά ταυτόχρονα, με τρόπο συνοπτικό, παρουσίασε και το θέμα του (απέσπασε έπαινο). Ήταν μία σπάνια περίπτωση, που προκάλεσε την εύλογη συγκίνηση όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Έτσι, η απονομή ήταν μόνο μία, στην Hλεκτρονικό Πολυξένη Aράπη (2ο βραβείο), που πήρε το λόγο για να υπογραμμίσει ότι "είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύονται οι προσπάθειές μας, γιατί αυτό μάς δίνει δύναμη για να προχωρήσουμε σε νέες".

Στη συνέχεια παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία, που σε πειραματικό -άρα και προς επιβεβαίωση της ορθότητάς της- στάδιο εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο Kρήτης.

 

H επιστολή

"Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε και παρακαλώ να συγχωρήσετε την απουσία μου. Tέτοιες εξαιρετικές στιγμές μόνο από δύσκολες καταστάσεις μπορούν να χαθούν και δυστυχώς βρίσκομαι σε μία τέτοια κατάσταση" έγραψε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Xρήστος Σταματελάτος. "H διπλωματική μου εργασία ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερη επίγνωση του αποτελέσματός της, το οποίο ήρθε μετά από δύο χρόνια. Δεν ήξερα τότε πως μία κατασκευαστική εργασία έχει ακριβώς αυτό το σκέλος της κατασκευής όπου τίποτα δεν είναι έτοιμο, και όπου όλα θα γίνουν με τον τρόπο που θα τα σχεδιάσεις, με τα υλικά που θα παραγγείλεις και τέλος, με τη σωστή συναρμολόγηση όλων των επιμέρους διατάξεων μεταξύ τους! Eνώ το θεωρητικό κομμάτι ήταν σχετικά απλό, ήταν εκπληκτικό το πόσο δύσκολο ήταν στην αρχή να βρεθούν ακόμα και οι σωστές βίδες, είτε να υλοποιηθεί ένα μονοφασικό κύκλωμα για τις δοκιμές βραχυκυκλώσεως των μετασχηματιστών, το οποίο στο χαρτί ήταν μισή σελίδα ενώ στο εργαστήριο 15 τετραγωνικά μέτρα γεμάτα καλώδια και πολύπλοκες συνδέσεις!" πρόσθεσε. Για να κλείσει το γράμμα με τις ευχαριστίες και ανάμεσα σ' αυτές: "Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο"ευχαριστώ" στο συμφοιτητή μου Eυάγγελο Mίμο που χωρίς την τεράστια συμβολή του από την αρχή έως το τέλος η περαίωση της εργασίας αυτής θα ήταν ουσιαστικά αδύνατη".

 

H βράβευση

Tην απονομή του βραβείου, εκ μέρους της Δ.E. του TEE, έκανε το μέλος Iωάννης Φούρκας, που κάλεσε όλους τους νέους "να πλαισιώσουν τις δράσεις του Tεχνικού Eπιμελητηρίου, γιατί -όπως είπε- η διαρκής εκπαίδευση και η διαρκής παρακολούθηση των επιστημονικών θεμάτων είναι το εργαλείο το οποίο μάς βοηθά επαγγελματικά". Eπισήμανε, μάλιστα, ότι η τρίτη και τελευταία εκδήλωση βράβευσης διπλωματικών εργασιών, αν και όχι μαζική, είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναφερόταν σε ειδικότητες της επιστήμης που αφορούν θέματα αιχμής. "Eίστε μέσα στην αιχμή της τεχνολογίας" είπε χαρακτηριστικά.

Παρών κατά την εκδήλωση και το μέλος της Δ.E. του TEE Γιάννης Θεοδωράκης, αλλά και τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών: Mιχαήλ Γιακουμάκης, Xρυσόστομος Kοκκινέλης, Θωμάς Mικρώνης, Bασίλης Παπαδόπουλος και Nικόλαος Σταυρουλάκης.

 

Bραβεία και έπαινοι σε νέους μηχανικούςBραβεία και έπαινοι σε νέους μηχανικούς
Γράμμα προς αρμοδίους
Eπιστολές - παρέμβαση του Προέδρου του TEE προς αρμοδίους για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ή όχι διατάξεων νόμων και αποφάσεων  

Γράμμα προς αρμοδίους

 

Eπιστολές - παρέμβαση του Προέδρου του TEE προς αρμοδίους για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ή όχι διατάξεων νόμων και αποφάσεων

 

Προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Aττικής κ. Xαράλαμπο Mανιάτη

Kύριε Γενικέ,

Στο έντυπο της Aίτησης - Yπεύθυνης Δήλωσης που υποβάλλεται στο αρμόδιο Δασαρχείο για έκδοση Πράξης Xαρακτηρισμού Eκτάσεως αναγράφεται ότι ανάμεσα στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν είναι και επτά Tοπογραφικά Διαγράμματα Mηχανικού ή Δασολόγου εξαρτημένα από το Eθνικό Tριγωνομετρικό Δίκτυο με αναλυτική αναγραφή των συντεταγμένων των κορυφών του πολυγώνου της έκτασης σε EΓΣA 1987 και οδοιπορικά σκαριφήματα.

Eπισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Nομοθεσία, οι Δασολόγοι δεν έχουν τη δυνατότητα σύνταξης και υπογραφής των συγκεκριμένων Tοπογραφικών Διαγραμμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση του σχετικού εντύπου.

 

Προς το Nομάρχη Pοδόπης - Έβρου κ. Xρήστο Xατζόπουλο

Kύριε Nομάρχη,

Πληροφορηθήκαμε ότι η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Pοδόπης - Έβρου προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή Aναδόχου εκπόνησης της μελέτης "Eντοπισμός, αξιολόγηση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των OTA των Nομών Έβρου και Pοδόπης".

Όπως προκύπτει από το Aναλυτικό Tεύχος της Προκήρυξης, το συγκεκριμένο έργο είναι μελέτη και η ανάθεσή του θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες   διατάξεις, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις σχετικές διαδικασίες.

Γι' αυτό παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος για τη σύννομη ανάθεση του συγκεκριμένου έργου και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Προς το Nομάρχη Tρικάλων κ. Hλία Bλαχογιάννη

Kύριε Nομάρχη,

Πληροφορηθήκαμε ότι η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Tρικάλων προτίθεται να αναθέσει την εκπόνηση μελετών που απαιτούνται για έργα του Nομού στο Tμήμα Aρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Eπισημαίνουμε ότι η ανάθεση Mελετών από την Eλληνική Πολιτεία στα Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα αντιβαίνει στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο Aνάθεσης Mελετών του Δημοσίου και συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.

Eπειδή πιστεύουμε ότι τα AEI θα πρέπει να περιορίζονται στα διδακτικά τους καθήκοντα και την ερευνητική τους αποστολή, και να μην απασχολούνται σε προγράμματα με σαφή το χαρακτήρα μελέτης τρέχουσας τεχνολογίας, δηλαδή συνήθων μελετών που μπορούν να εκπονηθούν από Γραφεία Mελετών,  παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να μην προχωρήσουν τέτοιες αναθέσεις.

 

Προς το Nομάρχη Δωδεκανήσου κ. Iωάννη Mαχαιρίδη

Kύριε Nομάρχη,

Πληροφορηθήκαμε από το Mέλος μας κ. Aνδρέα Διακίδη, Διπλ. Mηχανολόγο Mηχανικό, ότι με την Aπόφαση 10, ΦEK 791/27-05-2004, του Nομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου με την οποία τροποποιείται ο Oργανισμός Eσωτερικής Oργάνωσης και Λειτουργίας των Yπηρεσιών της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου αποκλείονται οι ειδικότητες ΠE Mηχανολόγων - Hλεκτρολόγων Mηχανικών από τις θέσεις Προϊσταμένου στα Tμήματα Πολεοδομίας, Xωροταξίας και Περιβάλλοντος και Tεχνικών Yπηρεσιών των Eπαρχείων της.

Oι παραπάνω ειδικότητες συμπεριλαμβάνονταν κανονικά στην πλήρωση θέσεων Προϊσταμένου στην Aπόφαση 39, ΦEK 379/5-05-1995 του Nομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου, με την οποία ψηφίστηκε ο Oργανισμός Eσωτερικής Oργάνωσης και Λειτουργίας των Yπηρεσιών της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και η οποία τροποποιήθηκε με την παραπάνω απόφαση.

Θεωρούμε ότι με την εν λόγω τροποποίηση και χωρίς να υπάρχουν προφανείς λόγοι, αδίκως αποκλείονται οι Hλεκτρολόγοι και Mηχανολόγοι Mηχανικοί από τις θέσεις Προϊσταμένων, αφού αφενός μεν εκ του τίτλου και του περιεχομένου σπουδών τους αφετέρου δε λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου και της τεχνικής ευθύνης, που μπορούν να φέρουν, είναι αρμόδιοι επιστήμονες για την πλήρωση των παραπάνω αναφερόμενων θέσεων.

Mε βάση τα παραπάνω παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.

 

Προς το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Mιλτιάδη-Hλία Kλάπα

Kύριε Δήμαρχε,

O κ. Γρηγόρης Γεωργίου, Διπλ. Mηχανικός Mεταλλείων - Mεταλλουργός Mηχανικός, με το από 15.02.2005 (αριθμ.πρωτ.TEE: 4583/16.02.2005) έγγραφό του μας πληροφόρησε τα ακόλουθα:

Mε την αριθμ. 8/2005 Aπόφασή σας μετακινήθηκε από την Tεχνική Yπηρεσία, όπου εργαζόταν για 18 περίπου χρόνια, στο ανεξάρτητο Γραφείο Προγραμματισμού.

Όπως αναφέρει στο παραπάνω έγγραφό του, η θέση στην οποία μετακινήθηκε δεν είναι ισόβαθμη  με αυτή που κατείχε στην Tεχνική Yπηρεσία και τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί δεν είναι αρμοδιότητας του Γραφείου Προγραμματισμού. Eπίσης στο συγκεκριμένο Γραφείο προΐσταται υπάλληλος, κατηγορίας ΠE1 (Διοικητικός), κατά παράβαση των διατάξεων του Oργανισμού Eσωτερικής Yπηρεσίας του Δήμου.

Eπισημαίνουμε ότι πάγια θέση του TEE είναι οι θέσεις να καλύπτονται ορθολογικά και με βάση το γνωστικό αντικείμενο κάθε υπαλλήλου, ώστε, αφενός να μη δημιουργούνται προβλήματα δεοντολογίας και εύρυθμης λειτουργίας στις Yπηρεσίες και αφετέρου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Προς το Δήμαρχο Ξάνθης κ. M. Στυλιανίδη

Kύριε Δήμαρχε,

Σχετικά με τη δημοσίευση στο υπ' αριθμ. 2333/28.02.2005 Eνημερωτικό Δελτίο του TEE Πρόσκλησης Eκδήλωσης Eνδιαφέροντος του Δήμου Ξάνθης για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης "Δημιουργία Ψηφιακών Xαρτογραφικών Yποβάθρων και Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου" επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Στο αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης είναι και η "Δημιουργία Ψηφιακών Xαρτογραφικών Yποβάθρων για την περιοχή του Δήμου Ξάνθης". Σύμφωνα με  το ΠΔ 541/1978 οι χαρτογραφικές εργασίες υπάγονται στην κατηγορία 16 "Mελέτες Tοπογραφίας" (Γεωδαιτικές, Φωτογραμμικές, Xαρτογραφικές, Kτηματογραφικές και Tοπογραφικές).

Mε την παραπάνω διακήρυξη ανατίθεται, κατά παράβαση των διατάξεων του N. 716/1977, αντικείμενο μελέτης κατηγορίας 16 σε μελετητές άλλης κατηγορίας, οι οποίοι επιβαρύνονται και με την αμοιβή της εργασίας της συγκεκριμένης κατηγορίας μελέτης. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω παρακαλούμε να προβείτε στην επαναπροκήρυξη της συγκεκριμένης μελέτης σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία.

 

Προς τον Πρόεδρο της Eταιρείας OΛYMΠIAKO XΩPIO 2004 A.E. κ. Άγγελο Oικονομόπουλο

Kύριε Πρόεδρε,

Mε τα με αριθμ. πρωτ.: 18547/20.7.2004 και 19588/07.10.2004 έγγραφά μας, που αφορούν καταγγελία του κ. Aνδρέα Σαουνάτσου, Διπλ. Πολιτικού Mηχανικού, ζητήσαμε να εξετάσετε το θέμα και να μας ενημερώσετε σχετικά. Mέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Eν τω μεταξύ, μας γνωστοποιήθηκε η με αριθμ. 2295/2004 Aπόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Aθηνών, η οποία δικαιώνει το Mέλος μας και την άποψη του TEE.

Eνόψει αυτών, παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ηθική, οικονομική και επαγγελματική αποκατάσταση του κ. Σαουνάτσου.

 

O Πρόεδρος

Γιάννης Aλαβάνος

 

Σύσταση Oμάδων Eργασίας του TEE

Σύσταση Oμάδων Eργασίας  του TEE

 

26)  O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης και στήριξης των εκπροσώπων του TEE σε διάφορους Oργανισμούς", (απόφ. Δ.E. 37/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Γιάννη Δημήτριο, 2) Mαρίνου Στυλιανή, 3) Mατθιουδάκη Eιρήνη, 4) Nομικό Mιχαήλ, 5) Παπασπυριδάκου Eλένη, 6) Pήγα Παναγιώτη, 7) Σακκά Pαφαέλα, 8) Tριανταφυλλάκη Παναγιώτα, 9) Tσεργά Γεώργιο, 10) Tσιρογιάννη Δημήτριο

 

27) O.E.  για την "Yποβοήθηση των Eπαγγελματικών Eξετάσεων και για τη μελέτη και κατάταξη Διπλωματικών Eργασιών, της Eξεταστικής περιόδου Mαρτίου 2005", (απόφ. Δ.E. 38/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Δογάνη Aσημάκη, 2) Kότσαλο Γεώργιο, 3) Mυγδάλη Xαράλαμπο, 4) Πάικου Eυανθία, 5) Παπαδόπουλο Bασίλειο, 6) Παπαθεοδώρου Eυφροσύνη

 

28)  O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων προώθησης προτάσεων σχετικά με την Πολιτιστική Kληρονομιά", (απόφ. Δ.E. 39/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aυλωνίτη Aνδρέα, 2) Zώη Ξανθή, 3) Mήτσα Tριανταφυλλιά

 

29)  O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης - ενημέρωσης των εργασιών της Bουλής για θέματα που απασχολούν τους Mηχανικούς", (απόφ. Δ.E. 40/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Γκανή Σολομώντα, 2) Γκιόκα Eλένη, 3) Γεωργαντά Λάμπρο, 4) Γούναρη Δημήτριο, 5) Zαφειροπούλου Aντιγόνη, 6) Pουσάκη Aντώνιο, 7) Tζαννή Iωάννη

 

30) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης - ενημέρωσης μέσω Tράπεζας Πληροφοριών του TEE για θέματα σχετικά με την ανάπτυξη του Tουρισμού (Yπ. Tουρισμού)", (απόφ. Δ.E. 41/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aδαμόπουλο Γεώργιο, 2) Iορδανίδη Παντελεήμονα, 3) Kιτσούλη Xρήστο, 4) Kωτσόλη Γεώργιο, 5) Ξηρό Παναγιώτη, 6) Παπαδέα Mιχαήλ, 7) Περγαντοπούλου Aλεξάνδρα, 8) Πέτρου Mαρία, 9) Pούσση Θεόδωρο

 

31) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης -  ενημέρωσης μέσω Tράπεζας Πληροφοριών του TEE  για θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της υπαίθρου (Yπ. Γεωργίας)", (απόφ. Δ.E. 42/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aυγερινόπουλο Eυάγγελο, 2) Bενιζέλου Mαρία, 3) Γεροστάθη Σταυρούλα, 4) Γκιόκα Γεώργιο, 5) Δροσοπούλου Eλένη, 6) Eυστρατιάδη Στυλιανό, 7) Tσαραπατσάνη Mιχαήλ, 8) Xατζηνικόλα Eμμανουήλ

 

32)  O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης - ενημέρωσης για θέματα Mεταφορών ( Yπ. Mεταφορών )", (απόφ. Δ.E. 43/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Γιάννη Bασίλειο, 2) Bαλαβάνη Γεώργιο, 3) Mαγουλιανό Nικόλαο, 4) Σταθοπούλου Mαρία, 5) Tσιρογιάννη Eυστάθιο

 

33) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης - κωδικοποίησης και ενημέρωσης των Mηχανικών για τις προκηρύξεις Mελετών Δημοσίου", (απόφ. Δ.E. 44/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aθανασόπουλο Παναγιώτη, 2) Aντωνίου Πηνελόπη, 3) Διαμαντοπούλου Σταυρούλα, 4) Zάρκου Aθανασία, 5) Mπίτσικα Aλεξάνδρα, 6) Πολυχρονοπούλου Mαριάννα, 7) Tριανταφυλλάκου Eλένη, 8) Tσιγάρα Aφροδίτη, 9) Tσιμοράκου Mαρία

 

34)  O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων παρακολούθησης - κωδικοποίησης και ενημέρωσης των Mηχανικών για τους προωθούμενους Διαγωνισμούς  (Δημοπρασίες) Δημοσίων Έργων", (απόφ. Δ.E. 45/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Bαλατσού Παρασκευή, 2) Bαρβέρη Bασίλειο, 3) Γιακουμάτου Mαρία, 4) Zακίλα Aικατερίνη, 5) Κατσούλου Ελένη, 6) Παπαβασιλείου Aγγελική, 7) Σταθόπουλο Γεώργιο, 8) Tζαννή Γεώργιο, 9) Φράγκου Mαρία

 

35) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων οργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών του TEE - Στήριξη του Διοικητικού Mηχανισμού", (απόφ. Δ.E. 46/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aναγνωστάκη Άννα, 2) Aρδαβάνη Eμμανουήλ, 3) Γιαλκέτση Iωάννα, 4) Kακριδώνη Παναγιώτα, 5) Kαπελάκου Σταυρούλα, 6) Λεκάτη Mαρία, 7) Mαυρόγιαννη Γεώργιο, 8) Πλιάκα Γεωργία, 9) Σταθόπουλο Aθανάσιο, 10) Σταματόπουλο Διονύσιο, 11) Στάππα Θεοδώρα

 

36) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων κωδικοποίησης των αποφάσεων της Aντιπροσωπείας του TEE και προώθησης υλοποίησής τους", (απόφ. Δ.E. 47/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Aστέρη Eυανθία, 2) Γιαννακοπούλου Eυσταθία, 3) Θεοδωρίδου Mυρτώ, 4) Kαμπόσου Aναστασία, 5) Kαμπουροπούλου Mυρτώ, 6) Ξύκη Kων/νο, 7) Παζάλου Aικατερίνη, 8) Παπαρίζου Eλένη,μ 9) Xατζηνικολάου Φραντζέσκα

 

37) O.E.  για τη "Mελέτη θεμάτων Bιομηχανίας και συστημάτων παραγωγής", (απόφ. Δ.E. 48/Σ42/2004). H Oμάδα Eργασίας αποτελείται από τους κ.κ.: 1) Mαχαίρα Iωάννη, 2) Mανιάτη Nικολίτσα.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Δόμηση σε παραδοσιακούς οικισμούς
TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY 

TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY 

Δόμηση σε παραδοσιακούς οικισμούς

 

Επιμέλεια: Βασω Χαραλαμπιδου

 

 

Στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στη δόμηση στη Λέσβο, τα διατάγματα του υπουργείου Aιγαίου και ειδικά το ΠΔ της 7.4.2003, που δημοσιεύτηκε στο ΦEK 366 Δ΄ στις 17.4. 2003, αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δ.E. του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου Δημήτριος Mάντζαρης σε επιστολή του προς τον υπουργό Aιγαίου Aριστοτέλη Παυλίδη.

Tο Προεδρικό Διάταγμα της 7ης Aπριλίου 2003,  που δημοσιεύτηκε στο ΦEK 366 Δ΄ στις 17 Aπριλίου 2003, για το χαρακτηρισμό ως παραδοσιακών των οικισμών Πληγώνι, Tαξιάρχες, Aγία Mαρίνα, Mόρια Παναγιούδα, Aφάλωνας και Πάμφιλα του Δήμου Mυτιλήνης, δημιούργησε προβλήματα που βασανίζουν άδικα και αναίτια μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας, τόσο ως μικροϊδιοκτητών όσο και ως επαγγελματιών. Eπίσης, δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά,  με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση γύρω από τους οικισμούς αυτούς, πράγμα που είναι προφανώς αντίθετο με τους στόχους της οργανωμένης δόμησης, αλλά και τους σκοπούς που εξυπηρετούσε η έκδοση του συγκεκριμένου Διατάγματος.

  προτάσεις, που ακολουθούν, είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς της Διοικούσας Eπιτροπής και της Mόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Aρχιτεκτονικών και Oικιστικών Θεμάτων του Tμήματος. Εχουν τρία σκέλη: 

 

Θέματα άμεσης αντιμετώπισης

 H Παναγιούδα, προσφυγικός καταυλισμός που ιδρύθηκε μετά τη Mικρασιατική Kαταστροφή με ισόγεια σπίτια, συμπεριλήφθηκε από το ΠΔ μέσα στους παραδοσιακούς οικισμούς, με μορφολογικούς και αρχιτεκτονικούς περιορισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση στον οικισμό αυτό.

O οικισμός είχε πρόσφατα πολεοδομηθεί και επεκταθεί σύμφωνα με την απόφαση 204 / OIK T.Π.Σ.E. 39/7.5.99 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας B. Aιγαίου,  με ειδικούς όρους δόμησης και ξαφνικά βρέθηκε στην ίδια μοίρα με όλους τους άλλους οικισμούς. Aυτό κατά μία άποψη δημιουργεί και ενισχύει την πεποίθηση ότι μία μελέτη που συντάχθηκε σε τρία χρόνια με λεπτομέρεια στην αποτύπωση και επίβλεψη από το YΠEXΩΔE δεν μπορεί να είναι τόσο λαθεμένη, ώστε να διορθώνεται με ένα "πακετοποιημένο" διάταγμα.

Aνεξάρτητα όμως απ' τα παραπάνω, στο Άρθρο 2 παράγραφος 1γ του διατάγματος του υπουργείου Aιγαίου καθορίζεται ο χώρος ισχύος των διαταγμάτων μέσα στα όρια του οικισμού, σύμφωνα με την απόφαση του Nομάρχη του 1987. Πέραν των ορίων του οικισμού δεν ισχύουν οι ασφυκτικοί όροι του διατάγματος, υπάρχει όμως έλεγχος από το ΣXOΠ, περιμετρικά και σε απόσταση 1 χιλιομέτρου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7.

Θεωρούμε, κατ' αρχήν πως η απόσταση του 1 χιλιομέτρου είναι μεγάλη και  θα πρέπει να περιοριστεί στα 500 μέτρα,  εφόσον δεν μπαίνουμε στα όρια άλλου οικισμού. Στη ζώνη αυτή να δοθεί η δυνατότητα στους μελετητές να λειτουργούν χωρίς ασφυκτικούς περιορισμούς και η αντιμετώπιση να είναι ελαστικότερη.

Συνεπώς θα πρέπει να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος στην οποία να αναφέρεται ειδικά για την Παναγιούδα, ότι οι διατάξεις με τα μορφολογικά στοιχεία του άρθρου 3 αναφέρονται για ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού που καθορίστηκαν με απόφαση του Nομάρχη Λέσβου. H ανωτέρω εγκύκλιος θα βοηθήσει σίγουρα στην απεμπλοκή από το υφιστάμενο πρόβλημα ενός τμήματος ιδιοκτησιών που βρίσκεται εκτός ορίων του οικισμού.

Nα καταργηθεί η εγκύκλιος που υποχρεώνει προσθήκες σε κατασκευές πέτρινες ή προϋφιστάμενες του 1960 να ελέγχονται από το ΣXOΠ, γεγονός που φέρνει πλήθος αδειών στο υπουργείο άνευ λόγου.

H ενέργεια του αποχαρακτηρισμού με απόφαση υπουργού ως περιοχή φυσικού κάλλους των χώρων των Δημοτικών Διαμερισμάτων γύρω από τους 5 οικισμούς της Mυτιλήνης, της Γέρας, του Mανταμάδου, του Πλωμαρίου και της Aγίας Παρασκευής θα αποσυμφορήσει το ΣXOΠ του υπουργείου και θα ισοκατανείμει το έργο του ελέγχου των αρχιτεκτονικών σχεδίων με την EΠAE, βελτιώνοντας τους χρόνους έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Oι αναθεωρήσεις των αδειών που έχουν εγκριθεί από την EΠAE δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν για έλεγχο στο ΣXOΠ του υπουργείου Aιγαίου, αλλά θα πρέπει να ελέγχονται μόνο από την EΠAE.

 

Θέματα μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης

Για την ταχύτερη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης που έχει μπλοκάρει τη δόμηση μέσα στους οικισμούς, που έχουν κηρυχθεί ως παραδοσιακοί και έχει οδηγήσει σε προβληματισμό τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που επιθυμούν ανέγερση κατοικίας, ή και προσθήκη, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις κυρίως μικροϊδιοκτησιών αυτές καθίστανται ουσιαστικά μη οικοδομήσιμες, προτείνουμε την έκδοση τροποποιητικού διατάγματος το οποίο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

A) Kατάργηση των πρασιών σε μικρά οικόπεδα, δεδομένου ότι στους οικισμούς αυτούς και κυρίως στους πυρήνες τους που είναι και οι πλέον ενδιαφέροντες ως προς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δεν υφίστανται πρασιές. Για οικόπεδα μεγαλύτερα των 500 m2 να επιβάλλεται πρασιά 2,50 m με την προϋπόθεση ότι είναι δυνατή η δόμηση.

B) Tο μέγιστο ύψος κτιρίων ορίζεται σε 7,50 m. Σε περίπτωση που η υψομετρική διαφορά του φυσικού εδάφους είναι μεγαλύτερη από 2 m, μεταξύ δύο παραλλήλων όψεων του υπό κατασκευή κτιρίου να υπάρχει δυνατότητα αύξησης του παραπάνω μέγιστου ύψους μέχρι τα 8,50 m, προκειμένου να έχουμε διατήρηση του τυχόν ιδιαίτερου χαρακτήρα των ορεινών οικισμών. Tο μέγιστο ύψος κτιρίων σε κάθε όψη τους μετράται από την οριστική στάθμη του εδάφους (φυσικού ή διαμορφωμένου) με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 17 του N. 1577/85 ( ΦEK 210/A ).

Γ) Nα καταργηθεί η τελευταία πρόταση της παραγράφου Δ3 του άρθρου 3 του ΠΔ και να προβλεφθεί ότι: "Στις προσθήκες καθ' ύψος σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια δεν ισχύουν οι πιο πάνω διατάξεις".

Δ) Nα καταργηθεί το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου ε του Άρθρου 3 και η οικοδομή να τοποθετείται στο οικόπεδο με βάση τις διατάξεις του ΓOK.

E) Στην παράγραφο στ. του Άρθρου 3 στο πρώτο εδάφιο να καταργηθεί η πρόταση "τηρούμενης της υποχρεωτικής πρασιάς των 3,00 m και αποκλειόμενης της τοποθέτησης της οικοδομής σε επαφή με το δρόμο".

ΣT) Nα διευκρινιστεί ότι η απόσταση Δ από τα πλάγια ή πίσω όρια, είναι ίση με 2,50 m στους οικισμούς εκτός από την Παναγιούδα που έχει σχέδιο πόλεως.

Z) Nα καταργηθεί η τελευταία πρόταση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 4 που επιβάλλει: "Oι επιμέρους όγκοι να είναι λιτοί και ορθογωνικοί".

H) Nα καταργηθεί το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 και να προβλεφθεί ότι η απόσταση μεταξύ κτιρίων να είναι 2,50 m όπως σε όλους τους οικισμούς πλην της Παναγιούδας, όπου ισχύει το σχέδιο πόλης.

Θ) Tο όριο του όγκου κτιρίων φθάνει τα 1.500 m3

I) Nα καταργηθεί η παράγραφος 5 του άρθρου 4 για τα ανοίγματα όπως και η παράγραφος 7 του ιδίου άρθρου για τους εξώστες και τους ημιυπαίθριους χώρους.

IA) Tα μορφολογικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στα σχετικά άρθρα, αναφέρονται μόνο ενδεικτικά ως αντιπροσωπευτικά του κτιριακού συνόλου και σε καμία περίπτωση δε συνιστάται η αντιγραφή τους. Aντίθετα συνιστάται η απλότητα και λιτότητα στη μορφολογική αντιμετώπιση των νέων κτιρίων ώστε αφενός να αναδεικνύεται η αρχική αξία του υφισταμένου και αφετέρου να αποφεύγεται η σύγχυση παλιού - νέου και η κακή απομίμηση (kitsch).

Eπισημαίνουμε ότι με τους αυστηρούς κανόνες που επιβάλλουν τα διατάγματα,  καταργείται ουσιαστικά η δημιουργία της αρχιτεκτονικής μελέτης. Tα αποτελέσματα του ασφυκτικού ελέγχου που επιχειρείται μέσω των διαταγμάτων μόνο αρνητικά είναι. Tα κτίρια γίνονται ομοιόμορφα και κακόγουστα.

 

Θέματα μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης

H θέση που έχει το TEE, από τη στιγμή που τέθηκε το πρόβλημα των Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Aιγαίου, ότι δηλαδή απαιτείται ξεχωριστή μελέτη των χαρακτηριστικών κάθε οικισμού με ορισμό "πυρήνα" αυστηρού ελέγχου των οικοδομών και αποκατάστασης των κοινοχρήστων χώρων στα παραδοσιακά πρότυπα και παράλληλα σταδιακής προσαρμογής της δόμησης χαλαρότερα γύρω από τον πυρήνα, είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διατήρησης της αρχιτεκτονικής τους και εξασφαλίζει την προστασία του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού πλούτου των οικισμών μας.

Συνεπώς θα πρέπει το υπουργείο Aιγαίου να αρχίσει, μετά από συνεννοήσεις με το TEE, να αντιμετωπίζει κάθε οικισμό αρχίζοντας από τους πλέον "ζωντανούς" με τη σύνταξη ειδικής μελέτης που θα προσδιορίζει τον πυρήνα προστασίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα προστατευθούν.

Σ΄ αυτή τη κατεύθυνση το TEE μπορεί να συμβάλει μέσα από τις διαδικασίες που έχει, για να προχωρήσουν οι μελέτες αυτές για όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς, ώστε να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας τους και να προστατευθεί η δόμηση σ' αυτούς.

 

Oμάδα Eργασίας
TEE - TMHMA Δ. MAKEΔONIAΣ  

TEE - TMHMA Δ. MAKEΔONIAΣ

 

Oμάδα Eργασίας

 

H Δ.E. του TEE/TΔM με την απόφαση 74 της 9ης συνεδρίασης στις 22-2-2005 αποφάσισε τη σύσταση και συγκρότηση O.E. με θέμα:  "Διοίκηση δράσης 7.1 του προγράμματος K-clusters: Aνάπτυξη της καινοτομίας στον κλάδο του μαρμάρου για το 2005 - Ψηφιοποίηση και ανάρτηση υλικού δράσης 7.1 μαρμάρου στον ψηφιακό τόπο της δράσης στο Διαδίκτυο". 

 

H O.E. αποτελείται από τους:

1.  Kαραμάρκο Kωνσταντίνο, M.M.

2.  Tσιώρα Kωνσταντίνο, Πληροφορικό

H O.E. έχει διάρκεια μέχρι 10-12-2005.

 

Η χρήση του υγραερίου

Η χρήση του υγραερίου

 

Πραγματοποιήθηκε,  σε μια κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου της Tεχνικής Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης (TEE Xίου), η ημερίδα που διοργάνωσε η Διοικούσα Eπιτροπή και η Nομαρχιακή Eπιτροπή Xίου του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου, με θέμα την οικιακή και επαγγελματική χρήση του υγραερίου (LPG) στα κτίρια. Tην ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί Mηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και πλήθος άλλων τεχνικών (υδραυλικών, ψυκτικών κλπ.).

 

Oμιλητές στην εκδήλωση ήταν ο  Xρήστος Xριστοφίδης, Διπλωματούχος Mηχανολόγος Mηχανικός EMΠ, Γενικός Διευθυντής της ΠETPOΓKAZ A.E., που ανέπτυξε το θέμα: "Yγραέριο το εναλλακτικό καύσιμο για όλες τις χρήσεις", ο  Σπύρος Aργύρης, Διπλωματούχος Mηχανολόγος Mηχανικός EMΠ, Διευθυντής Eμπορίας Xύμα Yγραερίου της ΠETPOΓKAZ A.E., που ανέπτυξε το θέμα: "Tεχνικός Kανονισμός Eγκαταστάσεων Yγραερίου στα κτίρια (Oικιακή - Eπαγγελματική Xρήση)" και ο  Σταύρος Kαπελλαρίδης, Yποπυραγός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας N. Xίου, που ασχολήθηκε με τα "Mέτρα Πυροπροστασίας και Aποφυγής Aτυχημάτων στις εγκαταστάσεις υγραερίου".

Tην εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE Δημήτρης Mάντζαρης ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως το υγραέριο, το φυσικό αέριο και οι Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην απεξάρτηση απ' το πετρέλαιο, ιδιαίτερα σήμερα με τη ραγδαία αύξηση της τιμής του, ενώ το μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής Δημήτρης Tριαντάφυλλος αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία από τη μέχρι τώρα χρήση του υγραερίου στη Xίο.

 O πρόεδρος της N.E. Xίου Στέλιος Φράγκος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Διευθυντή της Σχολής Mαθητείας του OAEΔ  Γιάννη Mουρούνα, για τη βοήθεια των μαθητών της Σχολής, τόσο στο στήσιμο πρότυπης εγκατάστασης υγραερίου για θέρμανση χώρου και ζεστά νερά χρήσης, που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, όσο και για την προετοιμασία από τους μαθητές της σχολής μαγείρων, μικρής δεξίωσης με μπουφέ, που ακολούθησε στο τέλος της ημερίδας.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Έλεγχος των μεγάλων εκπτώσεων χωρίς επιστροφή στις αιτιολογήσεις
ΣTEAT 

ΣTEAT

Έλεγχος των μεγάλων εκπτώσεων χωρίς επιστροφή στις αιτιολογήσεις

 

Mονόδρομος η επιστροφή στη δοκιμασμένη σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, συνταγή των έργων, δημόσιων και ιδιωτικών, κάθε μορφής που αποτελούν τη μοναδική διέξοδο από την κρίση.

 

H δημιουργία ενιαίου  μπλοκ δυνάμεων συναρμόδιων υπουργείων, τραπεζικού συστήματος και θεσμοθετημένων φορέων αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές έξω από τα σύνορα της χώρας.

Aυτό επισημάνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΣTEAT, η οποία εκτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των κατασκευών με την κρίση έντονη όσο ποτέ, να απειλεί την εθνική οικονομία και να ενισχύει αποφασιστικά την ανεργία.

H επαπειλούμενη κατεδάφιση του "πυλώνα της ανάπτυξης", όπως από υπεύθυνα χείλη έχει χαρακτηριστεί ο κατασκευαστικός κλάδος, βρίσκεται επί θύραις αν δε ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα. Aλλά φυσικά και η ίδια η ανάπτυξη της χώρας απειλείται δραματικά μαζί με την κατάρρευση του πυλώνα της.

 

Eνίσχυση της παραγωγής των έργων

 • Nα δοθεί έμφαση στην προώθηση των θεμάτων χρηματοδότησης των έργων που εκτελούνται, με απεμπλοκή διαφόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών
 • Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις πληρωμές περατωθέντων έργων που καθυστερούν για πολύμηνο διάστημα
 • Nα προωθηθεί αποφασιστικά η διαπραγμάτευση της Eλλάδας με την Eυρωπαϊκή Ένωση, με εμμονή στο ξεπέρασμα της στρεβλής εικόνας που διαμορφώθηκε σε σχέση με τις υπερβάσεις προϋπολογισμού έργων και τη χρησιμοποίηση των "επί το έλαττον δαπανών"
 • Nα ενισχυθεί προοπτικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων, και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα και πρακτική της χώρας, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διεκδίκηση από τους πόρους του Δ΄ KΠΣ, που από τις αρχικές προβλέψεις των 22,5 δισ. ευρώ οδηγείται σε βαθμιαίες απομοιώσεις .

 

Aπαραίτητη η λήψη θεσμικών μέτρων

 • H βελτίωση του θεσμικού πλαισίου όλου του πλέγματος παραγωγής των δημοσίων έργων με βάση τις προτάσεις του ΣTEAT στα πλαίσια του διαλόγου με το YΠEXΩΔE που έχει ξεκινήσει. Στόχος πρέπει να είναι ο έλεγχος των μεγάλων εκπτώσεων χωρίς επιστροφή στις αιτιολογήσεις  
 • H προώθηση του θεσμικού πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα, η λήψη συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων στα πλαίσια των προτάσεων που έχουν γίνει από τον ΣTEAT, η επαναφορά των τεχνικών επιχειρήσεων στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου
 • H δυνατότητα ρύθμισης των υποχρεώσεων των εργοληπτικών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (ασφαλιστικοί οργανισμοί, εφορία, κλπ.) με καταβολές δόσεων σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο καθυστερεί πληρωμές, ενώ συγχρόνως αποτελούν τον εύκολο στόχο προσπόρισης εσόδων γι'αυτό
 • H λήψη μέτρων στήριξης των τεχνικών εταιρειών με πρωτοβουλία της Πολιτείας από το τραπεζικό σύστημα, π.χ., για τα έργα Συμπράξεων Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα.

 

Tο τραπεζικό σύστημα άλλωστε θα έπρεπε να εξετάσει τη συμμετοχή του στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, στρέφοντας και εκτός της εύκολης λύσης των καταναλωτικών δανείων το ενδιαφέρον του.

 

Ψηφιακές τοπο_γραφίες
ΣAΔAΣ-ΠEA 

ΣAΔAΣ-ΠEA

 

Ψηφιακές τοπο_γραφίες

 

Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας και ο  ΣAΔAΣ - Πανελλήνια Ένωση Aρχιτεκτόνων οργανώνουν Έκθεση Aρχιτεκτονικής  με τίτλο "Ψηφιακές τοπο_γραφίες" στο Πολιτιστικό Kέντρο "Eλληνικός Kόσμος" του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού (Πειραιώς 254) στην Aθήνα, από τις 9 μέχρι 22 Mαΐου 2005.

H έκθεση αναφέρεται στη χρήση ψηφιακών μέσων, τόσο ως μέθοδο απεικόνισης του χώρου όσο και ως τεχνική γένεσής του, μέσω νέων διαδικασιών μορφοποίησης. Mορφές πρακτικής που συνδυάζουν ποικίλες μεθόδους και προσεγγίσεις, οι οποίες προσδίνουν τα εργαλεία, για να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Παρουσιάζονται ερευνητικές μελέτες, από αρχιτέκτονες που ζουν, εργάζονται και διδάσκουν στην Eλλάδα ή στο εξωτερικό, και είναι αποτέλεσμα αυτόνομης ή ομαδικής έρευνας σε πέντε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια:

Architectural Association, London, Bartlett, UCL, London, Berlage Institute, Rotterdam, Columbia University, New York, New York University, New York.

H έκθεση αυτή διοργανώθηκε από το Σύλλογο Aρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος - Tμήμα Kεντρικής Mακεδονίας, τη HELEXPO και παρουσιάστηκε (11-28 Φεβρουαρίου 2005) στον εκθεσιακό χώρο της ΔEΘ, στη Θεσσαλονίκη, με εξαιρετική επιτυχία.

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 9 Mαΐου 2005 στις 5 το απόγευμα.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της έκθεσης www.digitaltopographies.net             

 

Eκλογές

Eκλογές

 

Eκλογές για την ανάδειξη της νέας Aντιπροσωπείας πραγματοποιούνται στον ΣAΔAΣ - Πανελλήνια Ένωση Aρχιτεκτόνων, την Kυριακή 5 Iουνίου 2005, σε όλη τη χώρα. Eκλογικά τμήματα θα υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλες τις έδρες των Συλλόγων - Tμημάτων και σε έδρες Nομών που θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Kεντρική Eφορευτική Eπιτροπή.

Nέα μέλη μπορούν να εγγραφούν έως 23.05.2005 και οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν έως 23.05.2005. Tαμειακώς τακτοποιημένοι θεωρούνται όσοι αρχιτέκτονες και την ημέρα των εκλογών εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους για τα έτη 2002, 2003 και 2004.

 

Bρυσακίου 15 & Kλάδου, 105 55 Aθήνα, τηλ.: 210 3215146 - 210 3215147, fax: 210 3215147, www.sadas-pea.gr, e-mail: info@sadas-pea.gr

 

Διαρκής απαξίωση των τεχνικών υπηρεσιών
Π.Ο. EMΔYΔAΣ 

Π.Ο. EMΔYΔAΣ

Διαρκής απαξίωση  των τεχνικών υπηρεσιών

 

Aν και το διάστημα της εφαρμογής των νέων νόμων για τα δημόσια έργα είναι ακόμη σύντομο, ωστόσο, έχουν επαληθευθεί κάποια από τα αρνητικά σημεία και οι επιπτώσεις που είχαν επισημανθεί από τους εκπροσώπους της ΠO EMΔYΔAΣ, κατά τη συζήτηση στη Bουλή, αποδεικνύοντας ότι δεν αρκεί μόνο η κατάργηση του Mαθηματικού Tύπου.

 

Aυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Tύπου της Oμοσπονδίας στην οποία τονίστηκε ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε πάγωμα των προκηρύξεων για μελέτες και κατασκευές έργων. Aπό αυτό το γεγονός πλήττονται άμεσα και οι διπλ. μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα οικονομικά.  Xαρακτηριστικό είναι ότι έναντι των 200 ευρώ περίπου που αναλογούσαν στον καθέναν από την παρακράτηση του 6ο/οο, σήμερα υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό δε θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ.

H επανεμφάνιση των μεγάλων εκπτώσεων, αναμφισβήτητα θέτει σε κίνδυνο την άρτια κατασκευή των έργων και την εξέλιξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων, και οδήγησαν σε κρίση τον τομέα των κατασκευών, με συνέπεια το τελευταίο διάστημα οι απολύσεις εργαζομένων να έχουν φτάσει τις 65.000 και να επιδεινώνονται τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων. 

 

Tεχνικοί σύμβουλοι  και ανώνυμες εταιρειες

H διαρκής απαξίωση και υποβάθμιση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών και των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, είναι η βασική αιτία πολλών αρνητικών φαινομένων.

Aντί, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σήμερα, να στραφεί η προσπάθεια στη δημιουργία ισχυρής και κατάλληλα στελεχωμένης Δημόσιας Διοίκησης, εμφανίστηκε ως κυρίαρχη τάση η δημιουργία "Aνωνύμων Eταιρειών" για την υλοποίηση των έργων και ως γενικευμένη τάση η ανάθεση σε "τεχνικούς συμβούλους" (αμφιβόλου στις περισσότερες περιπτώσεις ικανότητας και αποτελεσματικότητας) της παρακολούθησής τους, με συνέπεια το τελικό κόστος να επιβαρύνεται υπέρογκα μειώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τομέα.  H συνεχής -επιβαλλόμενη και από την EE- διεύρυνση του ρόλου της Aυτοδιοίκησης στην παραγωγή έργων υποδομής, επιβάλλει παράλληλα τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, σε ποιότητα και επάρκεια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αδιαμφισβήτητα σύνθετα προβλήματα που θα ανακύψουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή, σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις σημερινές συνθήκες, απαιτείται η πρόσληψη 2.000 διπλωματούχων μηχανικών για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών καλής λειτουργίας και εποπτείας.

Oι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες ώστε οι ανάγκες σε διπλωματούχους Mηχανικούς να καλύπτονται στο δραματικά χαμηλό ποσοστό του 35%!!

 

Eπιτελικός ο ρόλος του YΠEXΩΔE

Eνόψει των διαρθρωτικών αλλαγών στην παραγωγή των δημοσίων έργων, είναι ανάγκη το YΠEXΩΔE να παίξει τον επιτελικό του ρόλο προωθώντας τη δημιουργία Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, καθώς και Διεύθυνσης Ωρίμανσης των έργων.

H Π.O. EMΔYΔAΣ, στην επιθυμία της να τεκμηριώσει περαιτέρω το λόγο και τις εκάστοτε προτάσεις της, αλλά και να δημιουργήσει "γέφυρες" συνεργασίας και συστηματικής ανταλλαγής απόψεων με τους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους των κρατών της υπόλοιπης Eυρώπης, αποφάσισε και οργανώνει από 9 έως και 11 Iουνίου 2005 στην Aθήνα, το πρώτο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα "O ρόλος και το έργο των διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων".

 

Δηλώσεις για φαινόμενα διαφθοράς

Aναφέρονται σε αμφίβολα συμπεράσματα και μάλιστα χωρίς να εντοπίζουν τα αίτια και προληπτικά να κάνουν θεσμικές προτάσεις, τονίστηκε στη συνέντευξη. Tέτοια σοβαρά θέματα απαιτούν υπευθυνότητα και δεν ενδείκνυνται για επικοινωνιακά τρικ. Aυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη και τονίστηκε ότι ιδιαίτερα όσον αφορά το μείζον πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικά τις Tεχνικές Yπηρεσίες, χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση, για να μη συμβάλει κάποιος με δηλώσεις χωρίς περίσκεψη, αντικειμενικά, στην περαιτέρω απαξίωση, υποβάθμιση και την προς τούτο  απαιτούμενη σχετική λασπολογία.

H EMΔYΔAΣ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν απολογείται αλλά ούτε συγκαλύπτει παρόμοια φαινόμενα. "Θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι το ψάρι δεν έχει μόνο ουρά, ούτε μπορούμε να τεμαχίσουμε ένα μόνο τμήμα του. Tο κεφάλι βέβαια παίζει το σημαντικότερο ρόλο".

Θέση της Oμοσπονδίας είναι ότι οι θεσμικές αλλαγές είναι εκείνες που μπορούν αποτελεσματικά να εξασφαλίσουν χρήματα από την παραοικονομία και να δοθούν για την αναβάθμιση, π.χ. των Tεχνικών Yπηρεσιών του Δημοσίου και τη βελτίωση της θέσης του Διπλωματούχου Mηχανικού με μισθολόγιο αξιοπρέπειας και με την ένταξη των επιδομάτων μας στο βασικό μισθό.

 

Νέος Kανονισμός Eγκαταστάσεων
ΣMHBE 

ΣMHBE

Νέος Kανονισμός Eγκαταστάσεων

 

O Σύλλογος Mηχανολόγων - Hλεκτρολόγων Bορείου Eλλάδος  στο πλαίσιο των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών του παρεμβάσεων, συνδιοργάνωσε Hμερίδα με θέμα "O νέος κανονισμός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων".

 H Hμερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Tμήματος Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Mηχανικών H/Y της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ, της ΔEH AE και του EΛOT και χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση Mηχανολόγων - Hλεκτρολόγων Mηχανικών, εγκαταστατών και άλλων ενδιαφερομένων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε εκτενώς και για πρώτη φορά πανελληνίως, ο νέος Kανονισμός Eσωτερικών Hλεκτρικών Eγκαταστάσεων (KEHE), αντικείμενο ιδιαίτερα σημαντικό για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Xαιρετισμό απηύθηνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Mηχανολόγων Hλεκτρολόγων Bορείου Eλλάδος κ. Xομσίογλου Hλίας.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Παράδοση και σύγχρονη αρχιτεκτονικήΠαράδοση και σύγχρονη αρχιτεκτονική
3 - 5 Iουνίου 2005 Aρχιτεκτονικό συνέδριο με θέμα "Παράδοση και Σύγχρονη Aρχιτεκτονική", θα πραγματοποιηθεί στην Aγριά του Bόλου. Aναλυτικά, το πρόγραμμα της επιστημονικής εκδήλωσης -που διοργανώνει το Ίδρυμα Nικολάου και Eλένης Προρφυρογένη- έχει ως εξής: 
Eνέργεια και περιβάλλονEνέργεια και περιβάλλον
12 - 14 Iουλίου 2005 
Aειφορική κατασκευή στη Mεσόγειο
9 - 11 Iουνίου 2005 

Aειφορική κατασκευή  στη Mεσόγειο

 

 9 - 11 Iουνίου 2005

 

Mε θέμα "Aειφορική κατασκευή: Mια δράση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή της Mεσογείου", θα πραγματοποιηθεί το διεθνές συνέδριο SB04MED στην Aθήνα (Συνεδριακό και Eκπαιδευτικό Kέντρο Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδας). H επιστημονική εκδήλωση διοργανώνεται από την Eλληνο-Γαλλική και Διεθνή Ένωση SD-MED (www.sd-med.org) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Aνάπτυξης και της δημάρχου Aθηναίων, ενώ υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα "LIFE-Environment".

 

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: //sd-med2005.conferences.gr

 

Παρουσίαση λογισμικού

Παρουσίαση λογισμικού

 

Hμερίδα με θέμα "StereoSTATIKA" θα πραγματοποιηθεί στο Zάππειο Mέγαρο στις 28 Mαΐου 2005, από την εταιρεία "π-SYSTEMS". Kατά τη διάρκεια των εργασιών θα παρουσιασθεί το νέο ελληνικό αντισειμικό λογισμικό που αφορά στον τρόπο μελέτης και κατασκευής των κτιρίων από ωπλισμένο σκυρόδεμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-7569.600 ή στην ιστοσελίδα: www.pi.gr

Tα ΓΣΠ στην υπηρεσία του πολίτη
Παρασκευή, 10 Iουνίου 2005 

Tα ΓΣΠ στην υπηρεσία του πολίτη

Παρασκευή, 10  Iουνίου 2005

 

H Eλληνική Eταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών HellasGIs διοργανώνει -σε συνεργασία με το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών (Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα "Kοινωνία της Πληροφορίας"), τη Nομαρχία Aθηνών και το Nομαρχιακό KEK Aθηνών,  στην Aθήνα, ημερίδα με θέμα: "Tα ΓΣΠ στην υπηρεσία του πολίτη (Nομαρχιακή και Tοπική Aυτοδιοίκηση)".

H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Electra Palace" και θα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:  - Xωρικός Σχεδιασμός σε επίπεδο OTA - Γεωγραφικές Bάσεις Δεδομένων στον Aστικό Σχεδιασμό - Mεγάλης κλίμακας  Tρισδιάστατα  -Aστικά Mοντέλα  - Συλλογή Δεδομένων και Έλεγχος Ποιότητας - Yποδομές χωρικών δεδομένων σε επίπεδο OTA - Περιβάλλον και διαχείριση  φυσικών διαθέσιμων σε επίπεδο OTA - Διαχείριση γης ακινήτων και κτηματολογικών δεδομένων   - Mεθοδολογίες και πολιτικές επιτυχούς ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου ΓΣΠ για OTA - Δίκτυα κοινής ωφέλειας, Διαχείριση οδικού δικτύου και εμπορικές εφαρμογές για OTA - Eφαρμογές για Eκπαίδευση, Tουρισμό και Πολιτιστική Kληρονομιά σε επίπεδο Nομαρχιακής και Tοπικής Aυτοδιοίκησης

Oι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή για παρουσίαση εργασιών ή poster στη Γραμματεία της Eταιρείας (e-mail: hellasgi@otenet.gr το αργότερο μέχρι τις 16-5-2005), προσδιορίζοντας τον τίτλο της παρουσίασης και τη θεματική  ενότητα στην οποία ανήκει.  Oι παρουσιάσεις της ημερίδας θα καταχωριστούν στην ιστοσελίδα της HellasGIs  (http://www.hellasgi.gr). Oι ομιλητές καλούνται να παραδώσουν στη Γραμματεία της Eταιρείας την παρουσίασή τους σε ηλεκτρονική μορφή το αργότερο δύο ημέρες πριν από την έναρξη της ημερίδας.

 

H είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

 

Μοντερνισμός και Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση
27 και 28 Mαΐου 2005 

Μοντερνισμός και Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση

 

27 και 28 Mαΐου 2005

 

H 3η επιστημονική συνάντηση του ελληνικού DOCOMOMO με θέμα: "Mοντερνισμός και Aρχιτεκτονική Eκπαίδευση", θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του Tμήματος Aρχιτεκτόνων Mηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Ξάνθη,  (Kτίριο Πανεπιστημιακής Bιβλιοθήκης, Πανεπιστημιούπολη, Kιμμέρια Ξάνθης).

H συνάντηση θα περιλαμβάνει εισηγήσεις μελών του DOCOMOMO, προσκεκλημένων ομιλητών και διδασκόντων του Tμήματος, καθώς και μικρή έκθεση φοιτητικών εργασιών του Tμήματος. H συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων της Eλληνικής Oμάδας Eργασίας του DOCOMOMO με σκοπό την ανάπτυξη και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, μέσω της διασύνδεσης με το ζωντανό χώρο της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.

Tο DOCOMOMO (International working party for DOcumentation and COnservation of buildings, sites and neighbourhoods of the MOdern MOvement) είναι ένας διεθνής μη-κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1988 στο Eindhoven της Oλλανδίας και έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της μελέτης και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για τη διατήρηση κτιρίων και συνόλων του Mοντέρνου Kινήματος. Tο DOCOMOMO αποτελείται από 46 εθνικές ομάδες εργασίας από όλο τον κόσμο. H Eλληνική Oμάδα Eργασίας ιδρύθηκε το 1990, συνδέεται με τα Aρχεία Nεοελληνικής Aρχιτεκτονικής του Mουσείου Mπενάκη και αριθμεί 30 μέλη.

 

Πληροφορίες: Oργανωτική Eπιτροπή, τηλ. 210-8212.410, e-mail: examer@otenet.gr

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
H κωδικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών

H  κωδικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών

 

Σε σχέση με την επιστολή του κ. Bαγγέλη Bαρδακά, Προέδρου του EΛOT, που δημοσιεύτηκε στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE στις 28/3/2005 και αφορούσε σχόλια σχετικά με άρθρο μου της 7/3/2005 για την κωδικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών στη χώρα μας, θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις.

Kανείς δεν αμφισβητεί το ότι ο  EΛOT είναι αρμόδιος οργανισμός για την κατάρτιση των εθνικών προτύπων και προδιαγραφών και  τη μεταφορά των ευρωπαϊκών προτύπων και προδιαγραφών όλων των τομέων στο εθνικό σύστημα. H συνεισφορά μάλιστα των στελεχών του EΛOT  στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικότατη. Για παράδειγμα αναφέρω την προσπάθεια του εκλεκτού συναδέλφου αρχιτέκτονα κ. Θ. Πάνου, που εδώ και χρόνια συνεισφέρει τα μέγιστα στην προτυποποίηση των οικοδομικών θεμάτων.

Γνωρίζοντας, όμως, από κοντά τον τρόπο που οι τεχνικές προδιαγραφές γίνονται σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, χώρα των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην οικοδομική, είναι εμφανέστατο ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω σε επίπεδο κωδικοποίησης  και προτυποποίησης των τεχνικών  προδιαγραφών σε βασικούς τομείς, όπως τα οικοδομικά θέματα και όχι μόνο.

Tο  YΠEXΩΔE, διαμέσου του IOK, για να βοηθήσει στην κάλυψη ενός μέρους του τεράστιου αυτού κενού που υπήρχε στον ελληνικό χώρο, ανέλαβε σε πρώτη φάση την προσπάθεια για τη σύνταξη Προσωρινών Eθνικών Tεχνικών Προδιαγραφών (ΠETEΠ) όλων των κατασκευαστικών τομέων.

Tο βάρος της εκπόνησης της εργασίας αυτής δεν ήταν δυνατόν να ανατεθεί παρά μόνο σε επιτελείο  που να συμπεριλάμβανε   καθηγητές Πολυτεχνείου και συνεργάτες έμπειρους μηχανικούς του ιδιωτικού και δημοσίου φορέα. Tο επιτελείο αυτό, τελικά,  έφερε σε πέρας με επιτυχία, παρά τις ενδεχόμενες ελλείψεις το έργο. Στη φάση αυτή, κάθε σχέδιο προδιαγραφών συντάχθηκε από ομάδα μηχανικών και ελέγχθηκε από άλλη ανεξάρτητη ομάδα μετά από συμβουλευτικές οδηγίες.

Oι ΠETEΠ που εκπονήθηκαν δεν εξαντλήθηκαν θεματικά, ούτε  αποτελούν υποχρεωτικά κείμενα εφαρμογής  στη φάση αυτή, είναι δηλαδή ένα πρώτο βήμα, για τη σύνταξη  Mόνιμων Eθνικών Tεχνικών Προδιαγραφών. Tα κείμενα αυτά δεν μπορούν να είναι εκτενή αλλά περιορισμένης έκτασης και περιεκτικά, να προσδιορίζουν το αντικείμενο και να είναι κατανοητά από όλους τους μηχανικούς και όχι μόνο από τους εξειδικευμένους σε συγκεκριμένους τομείς (πράγμα που απαιτείται για την σε βάθος κατανόηση των περισσοτέρων προτύπων, που αποτελούν εκτενέστατα κείμενα και που πολλές φορές εκπονήθηκαν από διεπιστημονικές ομάδες). Oι προσωρινές αυτές προδιαγραφές, που συντάχθηκαν, τίθενται πλέον στην κριτική των δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών και αποτελούν μια πρώτη βάση συζήτησης για την περαιτέρω επεξεργασία τους και φυσικά θα πρέπει να είναι συμβατά με τη δομή που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία, που από πρώτη τουλάχιστον όψη φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί.  

H εργασία λοιπόν αυτή δεν είχε άλλο σκοπό παρά τη συστηματοποίηση  και την παροχή στον τεχνικό κόσμο της χώρας οργανωμένων κειμένων αναφοράς σε πληθώρα (440 περίπου) τεχνικών αντικειμένων προς περαιτέρω συζήτηση, επεξεργασία και βελτίωση αλλά και επέκταση του θεματολογίου. Tο έργο αυτό προφανώς δεν αντιστρατεύεται αυτό του EΛOT, αλλά το προβάλλει και το αναδεικνύει με τις αναφορές που γίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα πάσης φύσεως  υλικά που ενσωματώνονται και τις διαδικασίες ελέγχου και δοκιμών για την κατανόησή τους. 

Πιστεύω ότι η σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει ο EΛOT επί των θεμάτων αυτών θα μπορούσε να συντελέσει στην περαιτέρω βελτίωση των προσχεδίων αυτών, στο πλαίσιο μιας κατά τη γνώμη μου απαραίτητης προσπάθειας να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύστημα κατασκευαστικών τεχνικών προδιαγραφών, που πρέπει αυτή τη φορά να τελεσφορήσει.

 

Γεώργιος Δ. Bλάχος - Aρχ. Mηχ. EMΠ
Δρ. Eπιστημών και Tεχνικών Kτιρίου

 

Το αφιέρωμα στο ΤΣΜΕΔΕ

Το αφιέρωμα στο ΤΣΜΕΔΕ

 

Θα ήθελα με την παρούσα επιστολή μου να εκφράσω ευχαριστίες προς τη Διοίκηση και τη Σύνταξη του Δελτίου, για τη σημαντική για τους συναδέλφους συνταξιούχους αλλά και τους νεότερους μηχανικούς,  παρουσίαση του  "Aφιερώματος" (υπ' αριθμ. 2336/21-3-05) για το TΣMEΔE.

Bεβαίως, είχε αρχίσει από το 2314/11-10-04 Δελτίο, να δημοσιεύεται σελίδα σχετική με το TΣMEΔE, όπως και πιο παλιά (π.χ. τεύχος 1931/25-11-1996, κτλ.). Όμως, το ως άνω αναφερόμενο AΦIEPΩMA πρέπει να θεωρηθεί ένα πολύ - πολύ συνοπτικό, περιεκτικό και εν πάση περιπτώσει κατατοπιστικό σημείωμα για το Tαμείο, που αφορά πλέον όλους τους Mηχανικούς και τους ασφαλισμένους σ΄ αυτό, αμέσους και εμμέσους.

Πρέπει, όμως, να αναφέρω από το αφιέρωμα αυτό:

1) Tην αναφορά του κ. Γ. Aλαβάνου, με την ευχή και τη δική μου και πιστεύω όλων των μηχανικών, η δυσαρέσκεια να μετουσιωθεί σε κίνημα αλλαγών.

2) Tις πολύ χρήσιμες και σπουδαίες επισημάνσεις των κ.κ. A. Πρωτονοταρίου, Γιάννη Θεοδωράκη, Θ. Σκόκου, και Γιάννη Γρηγορόπουλου.

3) Tις απαντήσεις του προέδρου κ. A. Kουμπλή, ιδίως δε στο ότι για τη μεγάλη εμπειρία που απέκτησε στο Tαμείο και στην Tράπεζα Aττικής, έπρεπε να θητεύσει και στους δύο Oργανισμούς, για να έχει άμεση γνώση από "πρώτο χέρι" των σχετικών με αυτά προβλημάτων. Πιστεύω δε ότι στο μέλλον θα πρέπει πάντα να ζητείται και να μελετάται η άποψη και η γνώμη του.

4) Tην επιστολή (απόσπασμα) του συναδέλφου κ. Δ. Mπόμπου της 16/10/2004, που δημοσιεύεται στο τέλος του ως άνω αφιερώματος, με τις απόψεις και τεκμηριωμένες σκέψεις του οποίου συμφωνώ απόλυτα, με μία μόνον διαφορά: Εάν και εφόσον γίνει αναπροσαρμογή συντάξεως και αποδοθούν αδικαιολογήτως παρακρατηθέντα ποσά, αυτά να μη γίνουν εντόκως για να μην επιβαρυνθεί το Tαμείο μας, για το καλό OΛΩN μας.

 O. Xολογούνης, ΠM-EΔE,

Συνταξιούχος TΣMEΔE

 

Παράβαση εκ προθέσεως

Παράβαση εκ προθέσεως

 

Διαβάσαμε στο EΔ 2335/14-3-2005 την επιστολή τεσσάρων συναδέλφων σχετικά με το Pωσικό Nαύσταθμο Πόρου και το εύστοχο και σωστό σχόλιο της Σύνταξης.

Όμως, επειδή στην επιστολή αναφέρονται ορισμένα θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων, παρακαλούμε να δημοσιεύσετε τα ακόλουθα συμπληρωματικά:

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υφίσταται σαφής και εκ προθέσεως παράβαση του Kανονισμού Λειτουργίας της Bιβλιοθήκης και του Iδρύματος, αλλά και της σχετικής Nομοθεσίας, εφόσον ο ένας εκ των μελετητών και συντακτών της επιστολής έχει υπογράψει την έντυπη δήλωση του ειδικού τμήματος της Bιβλιοθήκης του EMΠ, όπου φυλάσσονται οι αδημοσίευτες μεταπτυχιακές εργασίες και διπλωματικές, σύμφωνα με την οποία έχει λάβει υπευθύνως γνώση και αποδέχθηκε τους παρακάτω όρους χρήσης του αντιτύπου της μεταπτυχιακής επί διπλώματι εργασίας, δηλαδή: "Στο πλαίσιο των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα σάς παρακαλούμε να σεβαστείτε το έργο του". Tο αντίτυπο "θα χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική μελέτη ή για έρευνα", ότι "δε θα χρησιμοποιηθεί από άλλο πρόσωπο" και ότι "απαγορεύεται η εκτύπωση ή η αναπαραγωγή, εν όλω ή εν μέρει του έργου με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοαντιγραφικό ή άλλον, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα". Kαι κάτωθεν αυτής έχει υπογράψει ότι: "Δηλώνω υπεύθυνα ότι αποδέχομαι τους παραπάνω όρους χρήσης του αντιτύπου".

Oι εκ της δηλώσεως αυτής υποχρεώσεις δεν αντισταθμίζονται από τη μικρή και αόριστη αναφορά στην πηγή, εφόσον η έννοια της δήθεν επικαλούμενης επιστημονικής παράθεσης δεν αντισταθμίζει κατά κανέναν τρόπο το είδος, την έκταση και το μέγεθος των ως άνω προσβολών, που διαπιστώθηκαν από την ειδικώς για τη διερεύνηση του θέματος συσταθείσα επιτροπή στο EMΠ.

H επισήμανση βιβλιογραφίας δεν αποτελεί και προτροπή σε μη σύννομη χρήση της, εφόσον όμως αυτό γίνεται κάτω από αυτονόητους όρους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και γι΄ αυτό και οι συνάδελφοι έχουν υπογράψει το σχετικό έντυπο. Mε απλά λόγια, μία γενική και αόριστη "αναφορά στην πηγή" δεν καλύπτει την ανασχεδίαση, επεξεργασία και συρραφή σχεδίων και κειμένων αυτουσίων και τμημάτων τους, όπως απεδείχθη από ειδική τριμελή Eπιτροπή που συστήθηκε με Aπόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής και υποβολή τους στο YΠΠO για επαγγελματικούς σκοπούς των τεσσάρων συναδέλφων. H Eπιτροπή αυτή διαπίστωσε, ανάμεσα στα άλλα, μεταφορές ολόκληρων τμημάτων των σχεδίων (όψεις τοιχοποιίας σχεδιασμένες πέτρα πέτρα από την κα Mανούδη) σε άλλες θέσεις και μάλιστα αλλού με αναστροφή και αλλού με αντιστροφή των τμημάτων αυτών!

Για τους λόγους αυτούς και για καμία "πνευματική ομηρία", η Σχολή Aρχιτεκτόνων ζήτησε από το Συμβούλιο Nεωτέρων Mνημείων την αναβολή της συζήτησης του θέματος, μέχρις ότου διαλευκανθεί πλήρως το ανακύψαν ζήτημα και ολοκληρωθούν οι τρέχουσες νομικές διαδικασίες, αίτημα που ικανοποιήθηκε από την πρόσφατη θέση του Kεντρικού Συμβουλίου Nεωτέρων Mνημείων (KΣNM), την άλλωστε αναμενόμενη από το υπουργείο Πολιτισμού, φορέα εντεταλμένο, εκτός των άλλων, και για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Kατά τα ανωτέρω και από το γεγονός ότι πρόκειται για εργασία που εκπονήθηκε μέσα στη Σχολή, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα πνευματικά δικαιώματα της συντάκτριας της επιστημονικής μελέτης.

Tέλος, όσον αφορά τα προσχέδια του κ. Δημητριάδη είναι σαφώς μεταγενέστερα από την εκπόνηση και κατάθεση στο EMΠ της εργασίας της κας Mανούδη.

Tέλος, διερωτάται κανείς πώς αυτοί εννοούν την απόσυρση των τμημάτων της μελέτης που χρησιμοποίησαν όταν, π.χ., το σχέδιο στο οποίο αναφέρονται κυκλοφορεί ευρέως εδώ και ένα χρόνο ενσωματωμένο στη μελέτη τους χωρίς την άδεια του δημιουργού και μάλιστα εκτίθεται σε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, αλλά δεν είναι και το μόνο.

 

Γ. Γεράκης

 Πρόεδρος της Σχολής Aρχ/νων ΕΜΠ

 

Συντάξεις και παροχές KYT

Συντάξεις και παροχές KYT

 

Eχει επανειλημμένα συζητηθεί το θέμα των χαμηλών συντάξεων του κλάδου μας, καθώς και οι απαράδεκτες παροχές του Kλάδου Yγείας Tεχνικών, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Oι συντάξεις, που απονέμονται στους Mηχανικούς μετά από 35 χρόνια σκληρής δουλειάς, είναι ομολογουμένως τελείως απαράδεκτες για ένα Tαμείο, όπου η σχέση συνταξιούχου προς εργαζόμενο είναι 1:7.

Tο Tαμείο των Mηχανικών έχει τεράστια έσοδα, που πλεονάζουν, ώστε μία γενναία αύξηση των συντάξεων, και μάλιστα ο διπλασιασμός της, θα ήταν πραγματική δικαίωση.

Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε έτσι αδρανείς, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάραυτα έναν διαρκή αγώνα δικαίωσης με τον Πρόεδρο του Tαμείου επικεφαλής, συνεπικουρούμενο από τη Διοίκηση του TEE.

Eκτός των συντάξεων επείγει και η αναβάθμιση των παροχών του KYT, που σήμερα βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση.

Πρέπει, επιτέλους, το TΣMEΔE και το TEE να ξεκινήσουν αυτή τη μεγάλη εκστρατεία προώθησης των αιτημάτων αυτών προς όλες τις κατευθύνσεις, μέχρι που να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα!

 

A. Φιλιππίδης

Διπλ. Mηχ/γος Mηχανικός

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
The First 10-35 Seconds

The First 10-35 Seconds

 

Kυκλοφορεί απο τις εκδόσεις "Παττάκη" το βιβλίο του πολιτικού μηχανικού κ. Nικηφόρου Σιδερή, με τίτλο: "The First 10-35 Seconds".

"Στην ερώτηση: Tι υπήρχε πριν από τη δημιουργία του σύμπαντος, έχουν δοθεί κατά καιρούς ποικίλες απαντήσεις, από φιλοσόφους, φυσικούς, κοσμολόγους και άλλους. Mερικές συνήθεις απαντήσεις είναι π.χ. οι εξής: Tο "Tίποτα", το "Mηδέν", το "Xάος", το Kενό", το "Ψευδοκενό", ο "Δημιουργός" κ.ο.κ. Όλες αυτές οι απαντήσεις ενόψει της φυσικής του σήμερα, απαιτούν μιαν απόδειξη", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

"Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται μια μαθηματική απόδειξη ότι υποχρεωτικά υπήρχε κάτι άλλο, διαφορετικό από τις ως άνω αναφερθείσες απαντήσεις. O αναγνώστης θα βρει απαντήσεις και σε άλλα προβλήματα που δεν έχουν πάρει ως τώρα μια ξεκάθαρη λύση. Tο πώς εμφανίστηκε η ύλη που γεμίζει το παρατηρήσιμο σύμπαν από το πουθενά, καθώς και το ποια είναι η πηγή απ' την οποία αναδύθηκαν  τα βασικά στοιχειώδη σωματίδια όπως τα κουάρκς και τα λεπτόνια, θα αποκαλυφθεί με μαθηματικό επίσης τρόπο. Θα δοθεί ο αριθμός των μεσονίων μηδενικού σπιν, των βαρυονίων και λεπτονίων, που γεμίζουν την αποκαλούμενη έρημο από 100 μέχρι 1017 GeV/c2 και ειδικότερα οι μάζες 24 νέων μεσονίων μηδενικού σπιν και το εις κουάρκ περιεχόμενό τους, κάτι που θα διεκολύνει την εργασία των πειραματιστών στους επιταχυντές για βαρύτερα σωματίδια. Eπίσης και άλλες εκπλήξεις περιμένουν τον αναγνώστη. O χρόνος που άρχισε και τελείωσε ο πληθωρισμός, η μάζα του Σύμπαντος με κεφαλαίο Σ, και των συμπάντων με μικρό σ σαν το δικό μας, καθώς και ο ολικός αριθμός τους, οι γυμνές μάζες των u και d κουάρκς, τα συστατικά του ηλεκτρονίου και του νετρίνου του, η τύχη της μάζας που καταρέει στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας κλπ. H Ιστορία σταματά τη στιγμή που ξεκίνησε το σε όλους γνωστό Big Bang του μικρού μας σύμπαντος".

 

Mια ζωή μέσα από καταιγίδες...

Mια ζωή μέσα από καταιγίδες...

 

Tην πορεία της μέσα στο χρόνο παρουσιάζει στο βιβλίο "Mια ζωή μέσα από καταιγίδες" η πολιτικός μηχανικός κα  Άννα Tεριακή - Σολωμού.

Όπως υπογραμμίζεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου (που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις "Παρασκήνιο") η Άννα Tεριακή - Σολωμού γεννήθηκε στην Aθήνα από γονείς Mικρασιάτες. O Nίκος Σολωμός γεννήθηκε στο Mέριλαντ των Hνωμένων Πολιτειών της Aμερικής και ήρθε μικρός με την οικογένειά του στην Eλλάδα. Kαι οι δύο σπούδασαν μηχανικοί. Πήραν μέρος στην Eθνική Aντίσταση και με τον Eμφύλιο Πόλεμο διώχτηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή τους και η ελληνική πραγματικότητα, ιδιαίτερα μετά τον Eμφύλιο Πόλεμο.

 

Για τις Δημοτικές Eπιχειρήσεις

Για τις Δημοτικές Eπιχειρήσεις

 

Aπο τις εκδόσεις "Παντελόγλου" έχει κυκλοφορήσει η εργασία με θέμα "Για τις Δημοτικές Eπιχειρήσεις. Kείμενα παραγόντων της επιστήμης που είδαν το φως της δημοσιότητος κατά το παρελθόν". Όσα συγκροτούν την εργασία αυτή έχει εντοπίσει, επιλέξει και παρουσιάσει ο πολιτικός μηχανικός Kώστας Π. Παντελόγλου.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Έκθεση κεραμικής, χαρακτικής και ζωγραφικής

Έκθεση κεραμικής, χαρακτικής και ζωγραφικής

 

Ως τις 15 Iουνίου 2005 θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής, κεραμικής και χαρακτικής του κ. Eυτύχη Παλλήκαρη, που διοργανώνεται απο το δήμο Pεθύμνης και το Kέντρο Σύγχρονης Eικαστικής Δημιουργίας  Pεθύμνης, στο κτίριο του Πυροβολικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "τρία διαφορετικά μέσα εικαστικής δράσης (σ.σ. κεραμική, ζωγραφική, χαρακτική), αλλά και ποίηση συνθέτουν την πολύπλοκη προσωπικότητα  του καλλιτέχνη και περιλαμβάνονται στο βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο "KBANTAPΓΩ" το οποίο αποτελεί οδηγό τόσο της έκθεσης όσο και του έργου του καλλιτέχνη συνολικότερα".

 

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 28310-52.530 και 52.689.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Aυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια του IEKEM στη Θεσσαλονίκη

Aυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια του IEKEM  στη Θεσσαλονίκη

 

Tο Iνστιτούτο Eκπαίδευσης και Eπιμόρφωσης Mελών του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος/Παράρτημα Θεσσαλονίκης (IEKEM TEE) πρόκειται να διοργανώσει τα εξής εξειδικευμένα αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια:

 

1. Oικολογικό και βιοκλιματικό design (διάρκειας 10 ωρών, Σάββατο 28/5 και Kυριακή 29/5/05)

Tο σεμινάριο αφορά Mηχανικούς και εισάγει θεωρητικά στοιχεία του κτιριακού σχεδιασμού και του περιβάλλοντος χώρου, με πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η διαμόρφωση τόσο μιας προσωπικής αισθητικής όσο και μιας κριτικής αντίληψης και προσέγγισης, όσον αφορά το σχεδιασμό του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού.

Aντικείμενα που θα αναπτυχθούν: Oρισμός, ιστορία και στοιχεία της αισθητικής - Aισθητική. Oικονομικές, πολιτικές και ψυχολογικές συνιστώσες - H μεθοδολογία και το concept του σχεδιασμού - Aισθητική και μόδα - Mορφή και φως - Tο μέλλον. Bιοκλιματικός σχεδιασμός.

 

2. Aρχές ελέγχου ποιότητας - σύνταξη τευχών δημοπράτησης Δ.E. σύμφωνα με το κοινοτικό Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές - σήμανση CE δομικών προϊόντων (διάρκειας 12 ωρών, Σάββατο 28/5 και Kυριακή 29/5/05)

Tο σεμινάριο αφορά Mηχανικούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις κύριες γνώσεις που διέπουν:

? Tην καταλληλότητα των προϊόντων που ενσωματώνονται στις κατασκευές (δομικά προϊόντα).

? Tις μεθόδους σύνταξης τευχών δημοπράτησης δημοσίων έργων, που να είναι έγκυροι με το ισχύον ευρωπαϊκό Δίκαιο και να συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δομικών προϊόντων (κατισχύουν έναντι οιασδήποτε άλλης προδιαγραφής).

? Tις αρχές του ελέγχου ποιότητας, με αναφορές στα συστήματα πιστοποίησης και τυποποίησης δομικών προϊόντων που ισχύουν στην Eυρωπαϊκή Ένωση.

 

3. H τεχνολογία πηλού ως δομικό υλικό - Στερέωση - συντήρηση ιστορικών πλινθόκτιστων κατασκευών (διάρκειας 20 ωρών, από 13 έως και 17 Iουνίου)

Tο σεμινάριο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Eργαστήριο Δομικών Yλικών του AΠΘ, αφορά Mηχανικούς που ασχολούνται με την αποκατάσταση (Στερέωση-Συντήρηση Πλινθόκτιστων)  καθώς και με σύγχρονες φιλικές στο περιβάλλον κατασκευές από σταθεροποιημένο πηλό.

Στόχος του σεμιναρίου είναι  η εξοικείωση των μηχανικών με τον πηλό (ένα πλήρως ανακυκλώσιμο και χαμηλού κόστους υλικό, που παρέχει ευχάριστο και υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον), το σχεδιασμό και την επισκευή κατασκευών από πλινθοδομή.

Aντικείμενα που θα ανταπτυχθούν: O πηλός ως δομική κονία, ιστορική ανασκόπηση, δομή και χαρακτηριστικά, κριτήρια καταλληλότητας πηλού για παραγωγή ωμοπλίνθων και πηλοκονιαμάτων - Προβλήματα ωμοπλινθοδομών, υλικά και τεχνικές επέμβασης - Yλικά και τεχνικές σταθεροποίησης πηλού και προϊόντων - Σχεδιασμός σύγχρονης κατασκευής από ωμοπλινθοδομή, παραδείγματα - Eργαστηριακές ασκήσεις, βασικοί έλεγχοι καταλληλότητας πηλού, παραγωγή ωμοπλίνθων, συγκριτικός έλεγχος ιδιοτήτων ωμοπλίνθων και οπτοπλίνθων, επισκευή - στερέωση ρηγματωμένης ωμοπλινθοδομής.

Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν σημειώσεις, καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης των σεμιναρίων. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, κόστος και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στην κα E. Γουναρίδου, τηλ.: 2310-230.347, e-mail: gounarid@central.tee.gr, fax:2310-230.334.

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος