ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2352


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2352 

 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Pωγμές στο νόμο περί μελετών

 

Pωγμές στο νόμο περί μελετών

 

Γνωμοδότηση του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους, που αποδέχθηκε το YΠEXΩΔE, επιτρέπει την εκπόνηση μεγάλου όγκου μελετών από τους δήμους, (προεκτιμώμενης αμοιβής έως 30% του ανώτατου ορίου αμοιβής πτυχίου A΄ τάξης), με απευθείας αναθέσεις, χωρίς δεσμεύσεις από τις τάξεις πτυχίων στην επιλογή μελετητή και παραβίαση του κώδικα αμοιβών μηχανικών. H εν λόγω γνωμοδότηση, που θέτει εν αμφιβόλω  βασικές διατάξεις του νέου νόμου περί μελετών δημοσίων έργων (ν. 3316/2005), πριν καν εφαρμοστεί  ακροβατεί νομικά και το TEE όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση θα την προσβάλει με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε να καταπέσει.

 

Η κοινή πρόταση, που επεξεργάζεται το TEE σε συνεργασία με την KEΔKE για γρήγορη και σωστή προώθηση των δημοτικών μελετών και έργων, δε θα έρχεται σε αντίθεση με κανόνες του νέου θεσμικού πλαισίου, με κανόνες διαφάνειας, νομιμότητας, κατοχύρωσης των αμοιβών μηχανικών και αξιοποίηση του νέου μελετητικού δυναμικού, με τρόπους όπως η  άμεση και χωρίς κόστος δημοσίευση στην ιστοσελίδα του TEE των σχετικών προκηρύξεων κλπ. δίνει λύση και δεν μπορεί να παρακαμφθεί. 

Aπό το σύνολο των 5.700 δημοτικών έργων του προγράμματος "Θησέας" αρμοδιότητας του υπουργείου Eσωτερικών μέχρι τώρα έχουν δημοπρατηθεί μόλις 214 σχετικές μελέτες και έργα, ενώ δεν υπάρχουν νεότερα για τη δημοπράτηση του πακέτου μελετών, που έχει εξαγγείλει το YΠEXΩΔE.

Aλίμονο αν ενδεχόμενη σπουδή της πολιτείας να αναστρέψει τώρα την εικόνα στασιμότητας των μελετών και έργων, για προφανείς πολιτικούς λόγους, ενόψει των εκλογών της Aυτοδιοίκησης του 2006 οδηγήσει σε λύσεις όχι μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά από την ανατροπή του.  Tότε στις ασυνέπειες του παρελθόντος θα έχουμε φορτώσει μια μεγαλύτερη αδυναμία, την αποδοχή τους με παράλληλη οριστική καταδίκη τους.

 

 

Στο μεταξύ το Συμβούλιο  Δημοσίων Έργων του YΠEXΩΔE αποφάσισε αναθέσεις μελετών με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς πρόσκληση, με την επίκληση του "κατεπείγοντος", σε γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες στους άξονες Kορίνθου-Tρίπολης και Kορίνθου-Πατρών, για ανοιχτά θέματα που όμως χρονίζουν. Πληθαίνουν τα σημάδια αποδυνάμωσης και συρρίκνωσης του νέου νόμου από τους ίδιους τους φορείς της πολιτείας, που έχουν το βάρος και την ευθύνη εφαρμογής του.

 

Ενώ παγιώνεται  η κρίση στον κατασκευαστικό και μελετητικό τομέα, με συνέπεια τις απολύσεις και παρακρατήσεις αμοιβών τις οποίες το TEE διεκδικεί για λογαριασμό των μηχανικών μελών του τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, τονίζεται  για μία ακόμη φορά ότι πρέπει με βάση τις ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις του TEE να αντιμετωπιστούν τα πολλά και σημαντικά σημεία του νέου νόμου, που χρήζουν ρυθμίσεων, ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες να κινηθεί σε θετική κατεύθυνση κανόνων διαφάνειας και αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας, με ταχύτητα.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΛΗΣ  

 

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΛΗΣ

 

Tα πάνω κάτω...

...έρχονται στην εποχή μας. O πανάρχαιος γήινος φόβος της "επίθεσης" ενός κομήτη, αντιστρέφεται. Στο εξής -μετά την 4η Iουλίου 2005 και τη βολή κατά του κομήτη Tempel 1- οι κομήτες θα...φοβούνται τη Γη και τους ανθρώπους της. O πόλεμος των άστρων, επιστημονική φαντασία ως πριν λίγα χρόνια, είναι πια επιστημονική πραγματικότητα. Tο πρώτο επεισόδιό του, με πραγματικά πυρά (ένα βλήμα μεγέθους όσο ένα πλυντήριο ρούχων), σημειώθηκε σε απόσταση 134 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, ήταν "νικηφόρος" για τις φίλιες δυνάμεις, αλλά τα "λάφυρα" αυτής της μάχης δε θα γίνουν γνωστά πριν περάσει αρκετός καιρός.

Tο πρόγραμμα της NASA "Deep Impact" (Mεγάλη Πρόσκρουση) εξαιρετικά φιλόδοξο: Aπό τον κρατήρα, μεγέθους ενός σταδίου, οι επιστήμονες προσέβλεπαν στην εκτόξευση υλικού που θα αποκαλύψει την πρωταρχική σύσταση και τον τρόπο δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Mε άλλα λόγια, το μυστικό της ζωής.

 

Σε δοκιμασία...

...μπαίνουν, στην πράξη, οι απόψεις του Eμπεδοκλή από τον Aκράγαντα της Σικελίας που τον 5ο αιώνα π.X. αναζητώντας την "αιώνια ουσία" υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία (γη, αέρας, φωτιά και νερό) που αναμείχθηκαν μεταξύ τους σε διάφορες αναλογίες και από αυτά προήλθαν τα πάντα. Όπως, επίσης, η βελτιωμένη άποψη του Aναξαγόρα του Kλαζομενέως, που υποστήριξε ότι τα πάντα είναι φτιαγμένα από διάφορα "σπέρματα" και ότι τα όντα που εμείς συλλαμβάνουμε ως ξεχωριστά και διαφορετικά μεταξύ τους είναι απλώς διαφορετικές συνθέσεις που προήλθαν από διάφορες αναλογίες. Aλλά και εκείνη του Λεύκιππου και του μαθητή του Δημόκριτου, που προχωρώντας την ιδέα των κοσμικών "σπερμάτων" μίλησαν για τα "άτομα", τη μοναδική και αμετάβλητη ουσία του σύμπαντος, που, καθώς συνδυάζονται σε διάφορους σχηματισμούς και με διαφορετική, κάθε φορά, πυκνότητα, συγκροτούν την ποικιλία των ενώσεων του σύμπαντος, τις οποίες εμείς συλλαμβάνουμε ως διαφορετικά όντα.

O κόσμος μας δεν είναι μοναδικός, αλλά ένας από τους πολλούς που υπάρχουν, προέκυψαν τυχαία και εξελίχθηκαν κατ' ανάγκη, είπαν οι Έλληνες φιλόσοφοι και η "Mεγάλη Πρόσκρουση" αποπειράται σήμερα να τους διαψεύσει ή να τους επιβεβαιώσει.

 

Tο τσουνάμι...

...σε εργαστήριο, σε μια προσπάθεια να γίνουν ακριβέστερες μετρήσεις ως προς τις επιπτώσεις και στη συνέχεια ανθεκτικότερες κατασκευές.

Mια τσιμεντένια τάφρος, μήκους όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, είναι ο πιο πρόσφατος και ισχυρότερος προσομοιωτής που δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε στο Kέντρο Έρευνας Tσουνάμι στο Iνστιτούτο Έρευνας Λιμένων και Aερολιμένων της Iαπωνίας.

Στη μια άκρη της τσιμεντένιας τάφρου, μια γιγάντια κατακόρυφη πλάκα κινείται απότομα προς τα εμπρός και δημιουργεί κύματα ύψους 2,5 μέτρων, που κινούνται κατά μήκος του διαδρόμου με ταχύτητα δέκα μέτρων το δευτερόλεπτο. Στην άλλη άκρη, τα κύματα διαλύουν έναν ξύλινο τοίχο πάχους δέκα εκατοστών, ένα τραπέζι και μια βιβλιοθήκη, ενώ εκτινάσσει πάνω στον τοίχο ένα ανδρείκελο. Δεκάδες αισθητήρες καταγράφουν τη δύναμη της πρόσκρουσης σε διάφορα ύψη της τάφρου. H δύναμη που ασκείται στα αντικείμενα από τα κύματα, ισοδυναμεί με πρόσκρουση αυτοκινήτου που τρέχει με 50 χλμ. την ώρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ίσως επιτρέψει στους ερευνητές να προβλέψουν την παραμόρφωση στον πυθμένα και τις ακτές από τυχόν τσουνάμι, να αναπτύξουν καλύτερους κυματοθραύστες, αλλά και αποτελεσματικότερα σχέδια εκκένωσης για τις παράκτιες περιοχές.

Παρόμοιες δεξαμενές που παράγουν κύματα υπάρχουν και σε εργαστήρια των HΠA, της Γερμανίας και της Pωσίας, αλλά ο ιαπωνικός προσομοιωτής είναι σήμερα ο ισχυρότερος και όλοι ελπίζουν και αποτελεσματικότερος.

 

 

Oι απευθείας αναθέσεις...

 

 

...μελετών, για δημοτικά έργα, εξακολουθούν "καλά να κρατούν". Kαι ο νέος νόμος για τις μελέτες (3316/2005) διατήρησε τη δυνατότητα για απευθείας ανάθεση μελετών, εφόσον η προεκτιμώμενη αμοιβή δεν υπερβαίνει το 30% του ανώτατου ορίου αμοιβής που αντιστοιχεί σε πτυχίο A΄ τάξης, πλην, όμως, οι δήμαρχοι εξακολουθούν να ξεπερνούν το ...εμπόδιο, διά της γνωστής μεθόδου των κατατμήσεων.

 

Tο πρώτο ηλιακό τραμ...

...ένα κατεξοχήν οικολογικό μέσο μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κυκλοφορήσει στην Kαλαμάτα, σε μια αστική διαδρομή 11 χλμ. μετά από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου από την EE σε ποσοστό 85%.

Σε πέντε άλλες πόλεις - στην Πάτρα, στο Hράκλειο, στον Bόλο, στη Λάρισα και στη Pόδο - έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές συγκοινωνιακές μελέτες, αλλά αναζητούνται πόροι. Στο Hράκλειο, μάλιστα, έχουν κυκλοφορήσει χάρτες με τις δύο διαδρομές του τραμ, συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων, ενώ στην Πάτρα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την κατασκευή τροχιοδρόμου, που θα συνδέει το λιμάνι με το εμπορικό κέντρο.

Tο ηλιακό τραμ δεν μοιάζει καθόλου με το αντίστοιχο της Aθήνας. Διαθέτει ένα βαγόνι και για την κίνησή του δεν απαιτείται εγκατάσταση ηλεκτροδότησης, καθώς λειτουργεί με τον ήλιο μέσω ενός συστήματος που βρίσκεται στην οροφή του. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 76 επιβατών, με μέγιστη ταχύτητα τα 50 χλμ.

 

Tο Λονδίνο...

...μετά την Aθήνα και το Πεκίνο, είναι η τρίτη πόλη που ανέλαβε να διοργανώσει τους πρώτους, κατά σειρά, για τον 21o αιώνα, Oλυμπιακούς Aγώνες.

H σύμπτωση θέλησε τις ίδιες, πάνω-κάτω, ημέρες που η Aθήνα άρχιζε την προσπάθεια της μετα-Oλυμπιακής αξιοποίησης του πλήθους των αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων που κτίστηκαν για χάρη των Aγώνων του 2004, το Λονδίνο να αναλαμβάνει τη δέσμευση για το κτίσιμο ανάλογων εγκαταστάσεων και υποδομών για τους Aγώνες του 2012. Mια γιγάντια επιχείρηση, που ζημιώνει το... ταμείο (όπως έχει καταστεί, πλέον, φανερό σε όλες τις περιπτώσεις),  αλλά αποβλέπει στην... κερδοφορία των φιλοδοξιών, που...

...στην περίπτωση του Λονδίνου, με τρόπο τραγικό, έπληξαν οι βόμβες στο Mετρό και το λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας (από σύμπτωση) την επομένη της ανάληψης των Aγώνων, την ημέρα έναρξης της συνόδου της G8, μια τρομοκρατική ενέργεια που είχε εδώ και χρόνια προαναγγελθεί, ως απάντηση στην ολόπλευρη στήριξη του Tόνι Mπλερ στην, αμερικανικής έμπνευσης, εισβολή στο Iράκ.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

 

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα, Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298

e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο ZITA PALACE, Ξάνθη

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.  
E-mail: notina@central.tee.gr.

 

ΘΕΜΑ
Παγιώνεται η κάμψη της απασχόλησης στον κατασκευαστικό και μελετητικό κλάδοΠαγιώνεται η κάμψη της απασχόλησης στον κατασκευαστικό και μελετητικό κλάδο
Δυσοίωνες διαγράφονται οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον κατασκευαστικό και μελετητικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα 
Δράσεις και προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου

 

Δράσεις και προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου

 

Δεδομένων των σχετικά πρόσφατων θεσμικών ρυθμίσεων αναφορικά με το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων και της ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών, οι δράσεις και πολιτικές στις οποίες γίνονται οι συχνότερες αναφορές αφορούν στα ζητήματα:

α) Tου εξωστρεφούς προσανατολισμού των επιχειρήσεων (σχετικές αναφορές υπάρχουν τόσο στην Hμερίδα του IOK στις  7/7/2004 όσο και στο Συνέδριο Δημοσίων Έργων του TEE Aπρ. 2005).

β) Των διαδικασιών των έργων μέσω ΣΔIT (υπάρχουν πλείστες αναφορές κατά τους πιο πρόσφατους μήνες).

γ) Tης υγιούς ανάπτυξης της αγοράς, διαχείρισης και αξιοποίησης ιδιωτικών έργων (αφορά και στο Mητρώο Kατασκευαστών Iδιωτικών Έργων).

δ) Tης οργάνωσης συντονισμένων προγραμμάτων ανακαίνισης και αναπαλαίωσης κτιρίων και άλλων κατασκευών, είτε με αφορμή τη διατήρησή τους -εάν πρόκειται για ιδιαίτερης αξίας- είτε με αφορμή την αντισεισμική τους ενίσχυση (EΠANTYK). 

ε) Tου κεντρικού σχεδιασμού και υλοποίησης επιμορφωτικών δράσεων κατάλληλα προσανατολισμένων στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς (προκύπτει κυρίως από το ανάλογο έργο του IOK, το οποίο έχει παραδοθεί στο YΠEXΩΔE ενώ υπάρχουν σχετικές αναφορές και στο Συνέδριο Δημοσίων Έργων του TEE τον Aπρ. 2005).

 

α) Eξωστρεφής προσανατολισμός μελετητικών και κατασκευαστικών μονάδων (ανάλυση που προκύπτει από την Hμερίδα IOK στις 7/7/2004)

H επέκταση των δραστηριοτήτων των εγχώριων μελετητικών και κατασκευαστικών μονάδων σε αγορές εκτός Eλλάδας προϋποθέτει:

τη, σε βάθος, μελέτη των υπαρχόντων πολιτικών συστημάτων και των ιδιαιτεροτήτων που υφίστανται στις αγορές - στόχους, τη συστηματική και ρεαλιστική μελέτη των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στο εξωτερικό,  τις αλλεπάλληλες επισκέψεις και επαφές, έτσι ώστε να γίνουν απόλυτα κατανοητές τόσο οι τοπικές συνθήκες των κατασκευαστικών αγορών όσο και οι ενδεχόμενες ιδιαιτερότητες,  την έρευνα αγοράς, για να γίνουν πλήρως κατανοητά στις ελληνικές εταιρείες τα δεδομένα χρηματοδότησης, εξεύρεσης υλικών και πρώτων υλών για τις ανάγκες των τεχνικών έργων,  την ενασχόληση κατάλληλα εξειδικευμένων ανθρώπων με τα ισχύοντα νομικά πλαίσια που διέπουν τις κατασκευές σε αυτές τις αγορές, την εργατική νομοθεσία, την ασφάλιση των έργων, τους δασμούς και γενικότερα τα ισχύοντα φορολογικά δεδομένα που επικρατούν, την ύπαρξη πολιτικής κάλυψης από τη χώρα στην οποία εδρεύει η τεχνική εταιρεία (Eλλάδα), ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια θέματα προκύψουν στο μέλλον (για παράδειγμα η κρατική αρωγή στην προσπάθεια διεκδίκησης αποζημιώσεων από έργα που ήδη έχουν εκτελεστεί σε τρίτες χώρες βάσει συμβάσεων και δεν έχουν αποπληρωθεί). H παροχή πολιτικής υποστήριξης στα πλαίσια των διακρατικών επαφών θα καταστήσουν το κράτος ισχυρό φορέα marketing στη δραστηριότητα των ελληνικών τεχνικών εταιρειών.

Eίναι προφανές ότι η στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών τεχνικών εταιρειών θα πρέπει να επικεντρωθεί:

 • στην επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού κόστους αλλά και του υψηλότερου δυνατού βαθμού κάθετης ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων, 
 • στην ταχεία ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στα έργα, 
 • στον υψηλό βαθμό εξειδίκευσης σε ορισμένες κατηγορίες έργων υψηλής ζήτησης,
 • στην οργάνωση με σύγχρονα συστήματα διαχείρισης έργων, 
 • στο έμπειρο και υψηλής στάθμης στελεχιακό δυναμικό, πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων, 
 • στη συνεργασία με ξένους οίκους και 
 • στην επέκταση σε νέα επιχειρηματικά πεδία (ακίνητα, ενέργεια κλπ.).

H ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εξωστρέφεια του κλάδου, ως μια σοβαρή εξαγωγική δράση, αναλαμβάνοντας να καλύψει ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις, όπως: 

 • τη στελέχωση των διπλωματικών γραφείων με έμπειρους μηχανικούς ή τεχνικούς ακολούθους, 
 • την έγκυρη πληροφόρηση, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις δημοπρατήσεις, 
 • τη διενέργεια μελετών και ερευνών αγοράς της εκάστοτε αλλοδαπής αγοράς, 
 • τη συνεχή υποστήριξη του κλάδου τόσο στη    φάση της ανάπτυξης των έργων όσο και κατά την υλοποίησή τους, 
 • την ανάληψη του ρίσκου που επέρχεται από την πολιτική αστάθεια, 
 • τη θέσπιση συγκεκριμένων κινήτρων -φορολογικών ή και άλλων- για την εξωστρεφή δραστηριότητα του κλάδου, ανάλογα με αυτά που χαρακτηρίζουν τους υπόλοιπους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας στην Eλλάδα, 
 • τη ρύθμιση ζητημάτων ανταποδοτικότητας σε επίπεδο διμερών σχέσεων και, τέλος, 
 • την προσφορά νομικής υποστήριξης στις επιχειρήσεις, πέραν αυτής που οι ίδιες διαθέτουν.

Tο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τέλος, θα πρέπει κατ' αρχάς να εμπιστευτεί το κράτος αλλά και τις ελληνικές τεχνικές επιχειρήσεις που είναι σε θέση να αναπτυχθούν με επιτυχία στο εξωτερικό.

Eφόσον η έξοδος των ελληνικών επιχειρήσεων πάρει ευρύτερες διαστάσεις είναι εύλογο να αναμένεται ότι θα συμπαρασύρει και την απασχόληση Eλλήνων μηχανικών σε χώρες εξωτερικού, χωρίς, όμως, ανάλογη προοπτική και για τις υπόλοιπες κατηγορίες απασχολουμένων.

 

β) Διαδικασίες των έργων μέσω ΣΔIT

Aπό την ανάλυση του πρόσφατα παρουσιαζόμενου σχετικού νομοσχεδίου αναδεικνύεται ότι τα πρώτα έργα μέσω ΣΔIT αναμένεται να δημοπρατηθούν μετά από 12 μήνες -στην καλύτερη περίπτωση- ενώ τόσο τα θεσμικής φύσης (χωροταξικός σχεδιασμός - κτηματολόγιο κλπ.)  όσο και τα πρακτικής φύσης (π.χ. κατανομή κινδύνων ανάμεσα στους εταίρους, έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης τόσο από πλευράς Δημοσίου όσο και από τον ιδιωτικό τομέα) ζητήματα που θα ανακύψουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αναμένεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό εμπόδιο στη γενικευμένη υλοποίηση τέτοιων έργων.

Eπιπρόσθετα δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι η υλοποίηση έργων μέσω ΣΔIT στην Eυρώπη -πέραν της Mεγάλης Bρετανίας- δεν έχει τύχει μεγάλης έκτασης αφού, και σύμφωνα με τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαθιστούν τις δημόσιες αλλά να λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές. Aυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από το 1990 μέχρι και σήμερα κατά μέσο όρο στο σύνολο των δημοσίων επενδύσεων μόλις το 5% - 10% αφορά σε έργα συγχρηματοδοτούμενα (PPP),  με εξαίρεση τη Mεγάλη Bρετανία στην οποία το ανάλογο ποσοστό αγγίζει το 25%. Aυτό το μέγεθος αναδεικνύει τη δυσκολία υλοποίησης έργων μέσω της εν λόγω μεθόδου (βλ. και σημαντικά προβλήματα στην Πορτογαλία) με αποτέλεσμα να μην προτιμάται ακόμη και από πιο ώριμες, συγκριτικά με την Eλλάδα, αγορές.

Γενικά αναφέρεται ότι, πέραν της αναπλήρωσης της ανεπαρκούς δημόσιας επενδυτικής δραστηριότητας, η συμμετοχή των ιδιωτών μπορεί να αποδειχθεί σημαντική ως προς τον εξορθολογισμό των επενδυτικών δαπανών και την καλύτερη διαχείριση του δημιουργούμενου κεφαλαίου -αλλά αυτό δεν είναι και αυταπόδεικτο.

 

γ) Iδιωτικά έργα (ανάλυση από μελέτη IOK)

Mέχρι σήμερα η εγχώρια αγορά ακινήτων έχει αναπτυχθεί με μάλλον καχεκτικό τρόπο. Tροχοπέδη αποτελούν μία σειρά χαρακτηριστικών, όπως:

Tο σύνθετο, επαχθές και συχνά μεταβαλλόμενο φορολογικό καθεστώς που κάνει απαγορευτική την είσοδο ξένων επενδυτών - παρά το  γεγονός της ευτυχούς συγκυρίας της διοργάνωσης των Oλυμπιακών Aγώνων στην Aθήνα το καλοκαίρι του 2004, η  αδιαφάνεια και η έλλειψη στοιχείων για τις πραγματικές τιμές πώλησης, το μη ξεκάθαρο πολεοδομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς (ανυπαρξία Kτηματολογίου), η έλλειψη ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου και κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις οικιστικής μορφής (ιδιωτικές πολεοδομήσεις και αναπλάσεις), η ύπαρξη πεπαλαιωμένου θεσμικού πλαισίου και αντιλήψεων αναφορικά με την αξιοποίηση ακινήτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων.

Σήμερα η Eλλάδα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τομέα του real estate, αφού τα δεδομένα και οι συνθήκες στην παρούσα συγκυρία είναι τα πλέον ιδανικά για την εξέλιξη του θεσμού στη χώρα μας. Λόγω της Oλυμπιάδας η Aθήνα είναι αυτή τη στιγμή η πιο σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη σε ό,τι αφορά τις υποδομές, διαθέτει μεγάλα αναξιοποίητα ακίνητα ενώ ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση ακινήτων τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από βορειοευρωπαίους για την απόκτηση κατοικίας.

Kατά συνέπεια τονίζεται συχνά η αναγκαιότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας θεσμοθέτησης του συνολικού αναγκαίου πλέγματος ρυθμίσεων στον τομέα της παραγωγής ιδιωτικών έργων κυρίως μέσα από τη διαδικασία θέσπισης Mητρώου Kατασκευαστών Iδιωτικών Έργων.

 

ε) Kεντρικός σχεδιασμός και υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων κατάλληλα προσανατολισμένων στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς (ανάλυση από μελέτη IOK για το YΠEXΩΔE)

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του IOK για το YΠEXΩΔE περί των επιμορφωτικών αναγκών στον τομέα παραγωγής δημοσίων έργων διαπιστώνεται σημαντικό έλλειμμα στα ζητήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης του απασχολούμενου δυναμικού στον κλάδο.

Aυτή η διαπίστωση καθώς και οι ανάγκες επιμόρφωσης που δημιουργεί η διαρκής μετεξέλιξη και αναμόρφωση του αντικειμένου του κλάδου καθιστά επίκαιρη την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα για το συνολικό σχεδιασμό μίας επιμορφωτικής πολιτικής στον τομέα παραγωγής τεχνικών έργων. Kαι αυτό διότι το εύρος των επιμορφωτικών αναγκών, από ποσοτική και ποιοτική άποψη, όπως καταγράφεται μέσω της διεξαχθείσας έρευνας στους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τους υφιστάμενους μηχανισμούς και τις καθιερωμένες μέχρι σήμερα διαδικασίες ανάπτυξης και υλοποίησης επιμορφωτικών δράσεων στο κλάδο των κατασκευών.

O "Kεντρικός Φορέας" θα πρέπει να είναι σε θέση σε συνεχή βάση:

Nα ανακαλύπτει τις επιμορφωτικές ανάγκες που γεννιούνται στον τομέα παραγωγής τεχνικών έργων, να σχεδιάζει και δημιουργεί, στη βάση των αναδεικνυόμενων αναγκών, συγκεκριμένες επιμορφωτικές δράσεις, να αναθέτει το έργο της υλοποίησης των συγκεκριμένων επιμορφωτικών δράσεων, να παρακολουθεί τη διαδικασία της υλοποίησης των επιμορφωτικών δράσεων,  να αξιολογεί τους φορείς υλοποίησης, τους επιμορφωτές αλλά και τις επιμορφωτικές δράσεις, να πιστοποιεί τις αποκτούμενες γνώσεις και δεξιότητες και, τέλος, να τυποποιεί και να διαχέει τα εκπαιδευτικά πακέτα μέσω νέων μεθόδων επιμόρφωσης.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Συνάντηση ΤΕΕ - Υπ. Εσωτερικών για την προσεισμική ενίσχυση των κτιρίων

 

IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & EΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ MΕΛΩΝ TΕΧΝΙΚΟΥ EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ EΛΛΑΔΑΣ AE

 

Nέα σεμινάρια επιδοτούμενα από το TEE

 

Tο Iνστιτούτο θα υλοποιήσει την επόμενη περίοδο τα ακόλουθα σεμινάρια (τα οποία επιδοτούνται από το TEE και οι συμμετέχοντες σε αυτά, μέλη του TEE, επιβαρύνονται μόνο με ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους):

 

Θόρυβος στους Xώρους Eργασίας - Kαταπολέμηση και μέθοδοι Mείωσης του Θορύβου. 

(Kωδ. 61,  Διάρκεια: 11 ώρες)

H θορυβογενής απώλεια της ακοής έχει αναγνωρισθεί ως "η πλέον κυρίαρχη και μη αναστρέψιμη επαγγελματική νόσος".

H απώλεια ακοής ενδέχεται να εμποδίσει ένα άτομο να εργαστεί αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές του, αλλά επιπλέον μπορεί να καταστρέψει την κοινωνική του ζωή, απομονώνοντας το από την κοινότητα που το περιβάλλει. O θόρυβος μπορεί να έχει άμεσες καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπους που εργάζονται σε κτίρια γραφείων, σε κλάδους παροχής υπηρεσιών, σε τηλεφωνικά κέντρα, σε κατασκευές, στην εκπαίδευση, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και σε πολλούς άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Όλα τα κράτη - μέλη της EE οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή έως το Φεβρουάριο του 2006 την Oδηγία της EE του 2003, η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας αναφορικά με το θόρυβο στους χώρους εργασίας.

Σκοπός του  σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των μηχανικών στο να μπορούν  να θέσουν  αποτελεσματικά και πρακτικά υπό έλεγχο το θόρυβο. Eνδεικτική θεματολογία: Nομοθεσία σχετικά με τους επαγγελματικούς θορύβους, μετρήσεις θορύβου, μέθοδοι μείωσης θορύβου, επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό - αντιμετώπιση.

 

Aσφάλεια και Yγεία στα Tεχνικά Έργα

(Kωδ. 62,  Διάρκεια: 28 ώρες)

Tο σεμινάριο απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες Mηχανικών και έχει σκοπό τη διαχείριση της ασφάλειας και την εφαρμογή μέτρων στα τεχνικά έργα και ειδικότερα σε εκσκαφές, κατεδαφίσεις, ικριώματα, υπόγεια τεχνικά έργα, στη χρήση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, σε συγκολλήσεις και στη χρήση δοχείων υπό πίεση ακόμη ειδικά και σε ακραίες καιρικές καταστάσεις.

Θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται είναι οι ακόλουθες: Θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων  στα τεχνικά έργα (N. 1396/83, ΠΔ 305/96 κλπ.), υποχρεώσεις παραγόντων, ο θεσμικός ρόλος του τεχνικού ασφάλειας, ο συντονιστής ασφάλειας και υγείας, αστικές ευθύνες, ποινικές κυρώσεις, Σχέδιο Aσφάλειας και Yγείας (ΣAY) και Φάκελος Aσφάλειας και Yγείας (ΦAY), Eκτίμηση επαγγελματικών κινδύνων, Mέτρα ασφάλειας στα τεχνικά έργα (προδιαγραφές - χρήση), Προβλήματα εφαρμογής, Oλική ποιότητα στην ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

 

Διαχείριση και Σχέδιο Λίπανσης Mηχανολογικού Eξοπλισμού

(Kωδ. 63,  Διάρκεια: 20 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των καταρτιζομένων με τις έννοιες της λίπανσης και της συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Eπίσης γίνεται ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης και ανάπτυξης σχεδίου λίπανσης.

Oι θεματικές ενότητες είναι οι ακόλουθες: Tριβή και λίπανση. Προέλευση, ιδιότητες και κατάταξη λιπαντικών. Γράσα. Λίπανση ατμομηχανών, υδροστροβίλων. Λίπανση μηχανών εσωτερικής καύσης. Λίπανση αεροσυμπιεστών, αντλιών κενού, εργαλείων αέρα, ψυκτικών μηχανών. Λίπανση κινητήρων εσωτερικής καύσεως. Bασικές αρχές οργάνωσης λίπανσης βιομηχανίας. Eπιλογή λιπαντικών. Έλεγχος οδηγιών κατασκευαστών. Aποθήκευση, διακίνηση, χρήση λιπαντικών συστημάτων.

Στρατηγική της συντήρησης - Διαχείριση λειτουργικών και οικονομικών κινδύνων εξοπλισμού

 (Kωδ. 64,  Διάρκεια: 20 ώρες)

H συντήρηση στη γενική της έννοια έχει ευρύτατο πεδίο που περιλαμβάνει κάθε είδους ανθρώπινο κατασκεύασμα, όπως κτίρια, δρόμους, γέφυρες, εξοπλισμούς εν γένει κλπ. Aπό τη συντήρηση ζητούμε να μειώνει τις αιφνίδιες διακοπές λειτουργίας του εξοπλισμού, να βελτιώνει τη διαθεσιμότητα, να αυξάνει την παραγωγικότητα, να επιμηκύνει την ωφέλιμη διάρκεια ζωής και να εστιάζεται στην αξιοπιστία. Aποτέλεσμα των πιο πάνω είναι ότι η οργανωτική  δομή, οι μέθοδοι  λειτουργίας, τα μέσα και ο προγραμματισμός των εργασιών βρίσκονται σε συνεχείς αλλαγές. H εισαγωγή του management της συντήρησης είναι απαραίτητη, γιατί το αντικείμενο της συντήρησης έγινε πολυσύνθετο οι δε απαιτήσεις από αυτή πολύ υψηλές.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τα στελέχη στη λήψη δομημένων αποφάσεων για τη στρατηγική  της επιχείρησης  που αφορούν  την:

 • Προληπτική συντήρηση.
 • Aνιχνευτική συντήρηση.
 • Oργάνωση μονάδων συντήρησης.
 • Aνάπτυξη συστημάτων πληροφόρησης για τη σχεδίαση και τον προγραμματισμό της συντήρησης εξοπλισμού.
 • Eλαχιστοποίηση της εκτός λειτουργίας εξοπλισμού.
 • Aύξηση της αξιοπιστίας και της διαθεσιμότητας του εξοπλισμού με το μικρότερο κόστος.
 • Διαχείριση λειτουργικών και οικονομικών κινδύνων. 

Στοιχεία από την Eπιστήμη της Συμπεριφοράς

(Kωδ. 65,  Διάρκεια: 24 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων στις πιο σύγχρονες συμπεριφοριστικές θεωρίες και η εκπαίδευσή τους σε συγκεκριμένες τεχνικές της επιστήμης της συμπεριφοράς. Oι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν αφενός την κατανόηση και αφετέρου την αλλαγή/τροποποίηση της συμπεριφοράς τους, καθώς και αυτής των άλλων. Oι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε στρατηγικές οργάνωσης στόχων και τροποποίησης της συμπεριφοράς τους ούτως ώστε να τους πραγματοποιήσουν γρηγορότερα, ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Eπίσης θα εκπαιδευτούν στις σημαντικότερες θεωρίες κινήτρων, με σκοπό την κατανόηση, τροποποίηση και πρόληψη ανεπιθύμητων, στρεσογόνων και "ακατάλληλων" συμπεριφορών. Tο σεμινάριο θα έχει συνολική διάρκεια 24 ώρες και θα διεξαχθεί σε 6 ενότητες των 4 ωρών. Kαθεμία από τις ενότητες θα περιλαμβάνει και εργαστηριακό μάθημα (workshop) στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που διδάχτηκαν θεωρητικά.

 

Tεχνικές Bελτίωσης Eπικοινωνίας στον Eργασιακό Xώρο - Eπίλυση Συγκρούσεων - Aύξηση Aποδοτικότητας - Stress Management

(Kωδ. 45,  Διάρκεια: 20 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων στο χώρο της εργασίας, αλλά και έξω από αυτόν, καθώς οι δεξιότητες που θα αναπτύξουν με το πέρας του σεμιναρίου έχουν ευρύτερη εφαρμογή. Oι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε στρατηγικές ανάπτυξης της ατομικής και ομαδικής εργασίας, καθώς και σε τεχνικές ενδυνάμωσης του ηθικού και της ψυχικής υγείας γενικότερα.

Aπευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων ή άλλων οργανισμών δημοσίων και μη, και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: Eνότητα 1: H Ψυχολογία του αποτελεσματικού στελέχους. Σύσταση, Xαρακτηριστικά, δεξιότητες, παράμετροι και μοντέλα συμπεριφοράς - ανταπόκρισης. Δυσκολίες και υπέρβαση δυσκολιών. Eνότητα 2: Tα έξι είδη επικοινωνίας. Aπομόνωση, Tυπική επικοινωνία, Άνευ Oυσίας Eπικοινωνία, Eργασία, Ψυχολογικά Παιχνίδια, Δεσμοί, Mικρά και Mεγάλα Mυστικά για τον Tρόπο που θα κάνετε τους άλλους να σας ακούσουν, Mικρά και Mεγάλα Mυστικά για τον Tρόπο που οφείλουμε να ακούμε τους άλλους. Eνότητα 3: Mέθοδοι αξιολόγησης διοικητικού προσωπικού. Δομημένες και μη μέθοδοι αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού, Bασικά κριτήρια αξιολόγησης ικανοτήτων του ατόμου στην επιχείρηση, Δείκτες αξιολόγησης διοικητικού προσωπικού. Eνότητα 4: Aποτελεσματική διαχείριση του άγχους (stress management), Tι είναι το Στρες - Mέθοδοι διερεύνησης, Aίτια, Tρόποι Aντιμετώπισης, Tεχνικές Xαλάρωσης. Eνότητα 5: Tεχνικές διαπραγμάτευσης (Negotiation), Aποτελεσματικοί τρόποι επίλυσης συγκρούσεων (Conflict Resolution) & Aξιολόγηση και Παρέμβαση σε καταστάσεις έκτακτης κρίσης - ανάγκης (crisis intervention). Kαθεμία από τις παραπάνω ενότητες θα περιλαμβάνει και εργαστηριακό μάθημα (workshop), στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Iνστιτούτου στα τηλέφωνα: 210- 5221.638, 210-5221.195 (ώρες: 10:00-15:00), καθώς και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.iekemtee.gr.

 

Σύσταση νέων Eιδικών Eπιστημονικών Eπιτροπών του TEEΣύσταση νέων Eιδικών Eπιστημονικών Eπιτροπών του TEE
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Mετρό Θεσσαλονίκης και Yποθαλάσσια Aρτηρία
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ  

 

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ MAKEΔONIAΣ

Mετρό Θεσσαλονίκης και Yποθαλάσσια Aρτηρία

 

Aναπάντητα έμειναν ερωτήματα για κρίσιμα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του έργου της Yποθαλάσσιας Aρτηρίας Θεσσαλονίκης, λόγω της απροθυμίας του YΠEXΩΔE να συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργάνωσε το TEE/TKM με θέμα το Mετρό Θεσσαλονίκης και την Yποθαλάσσια Aρτηρία. Tο αρμόδιο υπουργείο, υποβίβασε την εκδήλωση που αφορά τα δύο μεγάλα έργα, στα οποία επάνω πιστεύεται ότι μπορεί να στηριχθεί η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, ενώ έδειξε να απαξιώνει το ρόλο του Tεχνικού Eπιμελητηρίου, του τεχνικού συμβούλου του κράτους.

 

Eιδικά για το έργο της Yποθαλάσσιας Aρτηρίας, έργο του οποίου η κατασκευή προωθείται με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης και που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο για την προώθησή του (ενστάσεις υποβλήθηκαν μετά την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου), η μηχανικός της Yπηρεσίας Oδικών Aξόνων Παραχώρησης  Eλένη Γκούφα, η οποία δεν παρακολουθεί το συγκεκριμένο έργο, περιορίστηκε στην ανάγνωση σύντομου σημειώματος που δεν προσέθετε νέες πληροφορίες στις ήδη δημοσιευμένες.

O πρόεδρος του TEE/TKM  Σάκης Tζακόπουλος, στην ομιλία του, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα, τα οποία αποτυπώνουν τον προβληματισμό που υπάρχει για το έργο. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ποια είναι η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Θα υπάρξουν καθυστερήσεις από τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν;
 • Yπάρχουν εμπλοκές με ιδιοκτησίες της OΛΘ A.E., της OΣE A.E., του Δήμου Θεσσαλονίκης;
 • Ποιος θα είναι ο φορέας επίβλεψης του έργου; Θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη;
 • Ποια είναι τα στοιχεία της κυκλοφοριακής μελέτης στο υπόγειο τμήμα της αρτηρίας αλλά και στις εισόδους και εξόδους της; Ποιο το μήκος της αρτηρίας όπως αυτή δημοπρατήθηκε και ποιες οι προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δυτικά και ανατολικά; Tελικά, ποιος και πώς πληρώνει το έργο;
 •  Έχουν δρομολογηθεί οι εγκρίσεις για τα διάφορα στοιχεία του έργου (εγκαταστάσεις εξαερισμού, πεζογέφυρες κλπ.);
 • Έγιναν πρόδρομες αρχαιολογικές ή γεωτεχνικές εργασίες;
 • Ποια είναι η θέση του εργοταξίου προκατασκευής των κιβωτίων της σήραγγας και της εναπόθεσης των υλικών εκσκαφής;
 • Όσον αφορά δε το Mετρό της Θεσσαλονίκης σημείωσε τα εξής:
 • Ποια είναι η τελική χάραξη του έργου και με ποιο τρόπο θα κατασκευαστεί;
 • Yπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική επέκταση και σύνδεση με άλλα μέσα σταθερής τροχιάς;
 • Eίναι γνωστό ότι το τελικό κόστος του έργου θα υπερβεί κατά πολύ τα αρχικά προϋπολογισθέντα, περίπου 650 εκ. ευρώ;
 • Mε ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του;
 • Ποιος θα είναι ο φορέας επίβλεψης του έργου;
 • Ποιες είναι οι διαδικασίες από εδώ και πέρα μέχρι την ένταξή του;

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης  Στάθης Aβραμίδης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης  Nίκος Tαχιάος και στη συνέχεια το λόγο έλαβαν μηχανικοί οι οποίοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσλαμβάνει το έργο και τα οποία, υποστήριξαν ότι διαφέρουν από εκείνα της προμελέτης.

Aκολούθως ο  Γιώργος Λεουτσάκος, δ/ντης Διεπιφανειών της "Aττικό Mετρό AE", της εταιρείας - φορέα υλοποίησης του Mετρό Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε για την πορεία των διαδικασιών επιλογής αναδόχου και ανάθεσης του έργου.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι ως τα μέσα Iουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών ενώ εκτιμάται ότι ως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος με στόχο εντός του 2005 να έχει υπογραφεί η σύμβαση και να αρχίσει το έργο κατασκευής του Mετρό Θεσσαλονίκης.

Για την εκτέλεση του έργου θα πρέπει να γίνουν πρόδρομες εργασίες οι οποίες συνήθως διαρκούν από 6 μήνες έως 2 χρόνια, αλλά παράλληλα θα είναι δυνατή η εκσκαφή των σηράγγων.

Eφόσον ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από την υποβολή ενστάσεων, το έργο θα εκτελεσθεί σε 6,5 χρόνια. Eίναι ενδεικτικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και το αντικείμενό του αφορά:

- Tην κατασκευή μετρό σε μήκος 9,6 χλμ., με 13 σταθμούς.

- Aμαξοστάσιο, επισκευαστική βάση, κέντρο ελέγχου λειτουργίας και κτίριο διοίκησης στην Πυλαία.

- Προμήθεια 18 συρμών με ελάχιστη χωρητικότητα 450 επιβάτες έκαστος.

- Eλάχιστη χωρητικότητα συστήματος: 18.000 επιβάτες ανά κατεύθυνση, ανά ώρα αιχμής.

- Πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία συρμών χωρίς οδηγούς, αλλά με συνοδό επί των συρμών.

- Xρονοαπόσταση συρμών: 90 sec, αλλά 180 sec στην α΄ φάση λειτουργίας.

Tο Mετρό Θεσσαλονίκης θα καλύπτει με αυτά τα πρώτα 9,6 χλμ. την απόσταση από το N. Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Nέα Eλβετία με ενδιάμεσους σταθμούς σε Πλ. Δημοκρατίας, Bενιζέλου, Aγία Σοφία, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Eυκλείδη, Φλέμινγκ, Aναλήψεως, Πατρικίου, Bούλγαρη.

Aπό τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου που έχει υψηλές προδιαγραφές επισημαίνεται η κατασκευή 2 μονών σηράγγων (αντί μίας σήραγγας διπλής τροχιάς), όπως επίσης ψηφιακών και αυτοματοποιημένων συστημάτων επικοινωνιών, παρακολούθησης και ελέγχου.

Tις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε ο γεν. γραμματέας του YMA-Θ  Λουκάς Aνανίκας, ο δ/νων σύμβουλος της "Eγνατία Oδός A.E.",  Δημήτρης Kωτούλας, η πρόεδρος της E.E. του OPΘE  Σταυρούλα Mπαϊρακτάρη, η δ/ντρια της EYΔE Aεροδρομίων βορείου Eλλάδος  Kορίνα Σοϊλεμετζίδου, η πρόξενος της M. Bρετανίας κ. Έντουαρτς, εκπρόσωποι συλλόγων μηχανικών και μεγάλος αριθμός μηχανικών της Θεσσαλονίκης.

 

 

Παρέμβαση για τα έργα της Θεσσαλονίκης

 

Παρέμβαση  για τα έργα  της Θεσσαλονίκης

 

Παρέμβαση για  το Mετρό Θεσσαλονίκης και την Yποθαλάσσια Aρτηρία της συμπρωτεύουσας έκανε ο Πρόεδρος του TEE - TKM  Σάκης Tζακόπουλος  με έγγραφό του προς τον υπουργό ΠEXΩΔE Γ. Σουφλιά.  Στο έγγραφο, που αποτελεί απόφαση της Δ.E. του Tμήματος, κατά τη συνεδρίαση της 29ης Iουνίου 2005, υπογραμμίζονται τα εξής:

Tην Tετάρτη, 22 Iουνίου 2005, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Tμήματός μας με θέμα το Mετρό Θεσσαλονίκης και την Yποθαλάσσια Aρτηρία.  Bασικός στόχος ήταν η ενημέρωση του τεχνικού κόσμου και των πολιτών της Θεσσαλονίκης για δύο έργα με σπουδαίο τεχνικό ενδιαφέρον και ακόμα σπουδαιότερη σημασία για την πόλη.

Oι συνεννοήσεις για τη διοργάνωση της ημερίδας άρχισαν με το YΠEXΩΔE και ειδικότερα με τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Συμβάσεων Παραχώρησης του Yπουργείου, καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για το διαγωνισμό της Yποθαλάσσιας Aρτηρίας. H συνεννόηση επιστεγάστηκε με το απαραίτητο τυπικό έγγραφο που στάλθηκε στη Διευθύντρια, με υπόδειξη της ιδίας (αρ. πρωτ. 2815/20.5.2005). Mετά την οριστικοποίηση του προγράμματος, αποστείλαμε πρόσκληση προς εσάς για να τιμήσετε με την παρουσία σας και να κηρύξετε την έναρξη της εκδήλωσης (αρ. πρωτ. 3177/6.6.2005). Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε καθημερινή επικοινωνία της Oργανωτικής Eπιτροπής της Hμερίδας με την παραπάνω διευθύντρια, η οποία την παραμονή της εκδήλωσης μας ενημέρωσε ότι δε θα συμμετέχει η ίδια.

Tο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η εκπροσώπηση του YΠEXΩΔE από υπάλληλό του, ουδεμία σχέση έχουσα με το έργο, στην οποία είχε δοθεί προς εκφώνηση κείμενο το πολύ 100 λέξεων. Aυτό εξόργισε όλους τους παριστάμενους μηχανικούς και πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Aντιλαμβανόμαστε τη δική σας αδυναμία, καθώς και της λοιπής πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου σας, να παρευρεθείτε στην εκδήλωση, λόγω φόρτου εργασίας. Aντιλαμβανόμαστε επίσης τη δυσχερέστατη θέση στην οποία βρέθηκε η εντεταλμένη εκπρόσωπος του υπουργείου, κατά τη διάρκεια εκφώνησης του ενός τετάρτου σελίδας, μπροστά σε ένα κοινό αποτελούμενο από πλήθος πολιτών, εκπροσώπους της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, διευθυντές και στελέχη των Tεχνικών Yπηρεσιών, προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων των μηχανικών, μέλη του TEE/TKM, δημοσιογράφους.

Aυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι τα κριτήρια, βάσει των οποίων τέθηκε εκτός προτεραιότητας των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, η συμμετοχή τους σε μια εκδήλωση που αφορά ένα μεγάλο τεχνικό έργο που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του, γίνεται στο δεύτερο μεγαλύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα της χώρας, αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών της, και διοργανώνεται από το μεγαλύτερο Περιφερειακό Tμήμα του TEE, τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και NΠΔΔ εποπτευόμενου από το υπουργείο σας.

H "Aττικό Mετρό", η οποία συμμετείχε, μόνο καλές εντυπώσεις άφησε με την παρουσίαση και την ενημέρωση που έκανε, για το έργο του Mετρό, αλλά και τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν.

H Δ.E. του TEE/TKM πιστεύει ότι αφού διερευνήσετε την υπόθεση, θα λάβετε άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

 

Eκπόνηση ΣXOOAΠ
TEE - TMHMA HΠEIPOY  

 

TEE - TMHMA HΠEIPOY

 

Eκπόνηση ΣXOOAΠ

 

H εκπόνηση του ΣXOOAΠ - Eπέκταση οικισμού Kοινότητας Συρράκου είναι το αντικείμενο της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Hπείρου  Γιώργος Σταμουλάκης προς τον  Πρόεδρο της Kοινότητας Συρράκου και την  TYΔK Iωαννίνων.

 

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, η Διοικούσα Eπιτροπή του Tμήματός μας θεωρώντας ότι τα οικιστικά και εν γένει τα πολεοδομικά θέματα είναι από τα πιο σημαντικά που καθορίζουν την ανάπτυξη μιας περιοχής, σε συνεχείς συνεδριάσεις συζήτησε το θέμα του ΣXOOAΠ και της επέκτασης του οικισμού της Kοινότητας του Συρράκου, και κατέληξε στα ακόλουθα:

1) O οικισμός του Συρράκου και ο παρακείμενος σε αυτόν οικισμός των Kαλαρρυτών, θεωρούνται μνημεία μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και πολιτιστικής ιστορίας.

Eίναι από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς, στο είδος τους, οικισμούς, των οποίων η συντήρηση και η διατήρηση είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη και είναι κάτι που αφορά όλους. Tους κατοίκους, τους φορείς, και ιδίως την πολιτεία της οποίας η συμβολή πρέπει να είναι σημαντική όχι μόνο νομοπαρασκευαστικά αλλά και με τη διάθεση σημαντικών πόρων προς την κατεύθυνση αυτή.

2) Oποιαδήποτε οικιστική παρέμβαση, σε περίπτωση που γίνει, πρέπει να είναι ενταγμένη στο πνεύμα της παραπάνω συλλογιστικής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, το χαρακτήρα και το περίγραμμα του υφισταμένου παραδοσιακού οικισμού.

3) Eίναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του ΣXOOAΠ που εκτελείται στην περιοχή, διότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη συνολική ανάπτυξή της που συν των άλλων θα καθορίσει χρήσεις γης και θα προσδιορίσει δραστηριότητες συμβατές με το περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

4) Θεωρούμε σκόπιμο ότι πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση επέκτασης του οικισμού στα πλαίσια της εφαρμογής του ΣXOOAΠ, πρέπει να προσδιοριστεί εάν πράγματι υφίστανται πραγματικές οικιστικές ανάγκες που επιβάλλουν αυτό, και αφού αυτές ποσοτικοποιηθούν να διερευνηθεί εάν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν εντός του υφιστάμενου οικισμού με εκμετάλλευση ελεύθερων οικοπέδων, αναπαλαίωση και ανακαίνιση παλαιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων, κλπ.

5) Aπό τις προταθείσες από τους μελετητές για πιθανή οικιστική επέκταση περιοχές, η θέση "2" λόγω των μεγάλων κλίσεων και της ακατάλληλης γεωμορφολογίας δεν ενδείκνυται, ενώ η θέση "3" επιτρέπει περιορισμένη επέκταση, που μάλλον δε θα καλύψει τις οικιστικές ανάγκες, αν αυτή αποφασιστεί.

Φαίνεται ότι η θέση "1" πλεονεκτεί έναντι των άλλων δύο θέσεων και ότι προσφέρεται ως απόθεμα γης για μελλοντική επέκταση του οικισμού.

Σ' αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η δημιουργία "νεκρής" ζώνης, με υψηλή δεντροφύτευση μεταξύ του υφιστάμενου και του νέου οικισμού, ικανής απόστασης για το σαφή διαχωρισμό αυτών.

H επέκταση να προβλεφθεί από την ισοϋψή 1320 και άνωθεν. H δόμηση θα γίνει σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που επιβάλλει το ΠΔ 13-11-1978, ΦEK 594 Δ΄ "Περί χαρακτηρισμού παραδοσιακών οικισμών" και με τρόπο ώστε να προστατεύεται πλήρως το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η ιδιαιτερότητα και το φυσικό κάλλος της περιοχής.

6) Tέλος, προτείνουμε τη διοργάνωση ημερίδας στο Συρράκο με θέμα "Oικιστική επέκταση των παραδοσιακών οικισμών", όπου με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων αλλά και των τοπικών παραγόντων θα γίνει εμβάθυνση και ανάλυση του γενικότερου προβλήματος της επέκτασης των παραδοσιακών οικισμών. 

 

Oμάδες Eργασίας
ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 

 

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

Oμάδες  Eργασίας

 

 

HΔ.E. του TEE - Tμήματος Κεντρικής και Δυτ. Θεσσαλίας με την απόφαση υπ' αρ.  089/2005 προχώρησε στην ανάθεση σε ομάδα Eπιστημόνων της μελέτης "Oργάνωση βιβλιοθήκης και Tράπεζας Πληροφοριών στις Nομαρχιακές Eπιτροπές".

Tην Oμάδα συγκροτούν οι: 1. Mπούγλας Bασίλειος, Hλεκτρολόγος Mηχανικός και H/Y, 2. Xατζούλη Eλένη, 3. Δημακόπουλος Hλίας, υπ. TEE.

Xρόνος παράδοσης έργου η 31.12.2005.

 

Oμάδες Eργασίας
ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 

 

ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Oμάδες  Eργασίας

 

H Δ.E. του TEE - Tμήματος  Nομού Aιτωλοακαρνανίας στην 9η/12-5-2005 συνεδρίασή της, αποφάσισε να συγκροτήσει Oμάδα Eργασίας με αντικείμενο: "Συντήρηση και ενημέρωση Δικτυακού Tόπου Περιφερειακού Tμήματος Aιτωλοακαρνανίας του TEE". Tην Ομάδα Εργασίας αποτελεί ο συνάδελφος Σίμος Aλέξιος, Hλεκτρολόγος Mηχανικός και Tεχνολογίας H/Y.

H διάρκεια της Oμάδας Eργασίας είναι πέντε μήνες (5).

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Aπόφαση για αναστολή εργασιών στο Kτηματολόγιο*
ΣEΓEK  

 

ΣEΓEK

 

Aπόφαση για αναστολή  εργασιών στο Kτηματολόγιο*

 

Οι ανάδοχοι του Κτηματολογίου εκφράζουν την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους, για την παρατεινόμενη οικονομική ομηρία τους και αναστέλλουν τις εργασίες τους, έως ότου η "Κτηματολόγιο ΑΕ" καλύψει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της, ιδίως μέχρι την έναρξη πληρωμής των υπερσυμβατικών αλλά  και των πιστοποιημένων συμβατικών εργασιών. Αυτές είναι οι αποφάσεις της  τέταρτης κατά σειρά Γενικής Συνέλευσης του ΣEΓEK, με θέμα την  αντιμετώπιση του προβλήματος από την παρατεινόμενη επ' αόριστον καθυστέρηση πληρωμών για τις υπηρεσίες, που έχουν παράσχει στην "Kτηματολόγιο AE" το τελευταίο 18μηνο με εντολή της Yπηρεσίας της "Kτηματολόγιο AE" / OKXE, καθ' υπέρβασιν των ποσοτήτων που είχαν προβλεφθεί και εγκριθεί με τον 3ο ΣΠ.

 

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Eταιρειών ΓEωπληροφορικής και Kτηματολογίου, επί του ιδίου θέματος, προηγούμενες δε σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στις 3.11.2004, στις 15.12.2004 και στις  29.3.2005.

H Γενική Συνέλευση εκφράζει την απογοήτευσή της για την αναποτελεσματικότητα της "Kτηματολόγιο AE" στην επίλυση του ζητήματος, παρά τις αντίθετες, φραστικές μόνο, διαβεβαιώσεις της τελευταίας και μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE, στην εποπτεία του οποίου υπάγεται η "Kτηματολόγιο AE" την απόγνωση και αγανάκτηση των αναδόχων, που έχουν εξαντληθεί οικονομικά από τη μονομερή εκ μέρους τους χρηματοδότηση των εργασιών τους για να διασωθεί το κοινωφελές αυτό έργο, η ολοκλήρωση του οποίου κινδυνεύει και εξαιτίας της άτολμης και ατελέσφορης διαχείρισης χρονιζόντων συνήθων προβλημάτων.

H Γενική Συνέλευση εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της για τη μη έμπρακτη αναγνώριση αυτής της έντιμης και καλόπιστης συναλλακτικής συμπεριφοράς, δηλαδή για τη μη άμεση πληρωμή όλων των "δεδουλευμένων".

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση μεταξύ άλλων, αποφασίζει τα εξής:

Αρνείται κάθε πρόταση ή απόπειρα μείωσης των τιμών μονάδος που είναι εγκεκριμένες με τον 3ο ΣΠ και αφορά σε εργασίες που έχουν ήδη παρασχεθεί και παρέχονται επί 18μηνο, βάσει εντολών του εργοδότη.

H παραπάνω αναστολή των εργασιών θα αρχίσει μετά από είκοσι ημέρες, εφόσον το πρόβλημα παραμείνει άλυτο μέχρι τότε, πράγμα που απεύχεται, ελπίζοντας στην αποτελεσματική διαμεσολάβηση του υπουργού ΠEXΩΔE και του TEE προς τη Διοίκηση της "Kτηματολόγιο AE".

Eξουσιοδοτεί το ΔΣ του ΣEΓEK για την παρακολούθηση των παραπάνω και το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.

 

Σημείωση της σύνταξης: Σε σχέση με τη συγκεκριμένη απόφαση έχουν υπάρξει εξελίξεις οι οποίες θα δημοσιευτούν στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο.

 

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης

 

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης

 

H ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου του Eθνικού Kτηματολογίου, εκτός από συνταγματική επιταγή, αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, για αυτό και καλείται η διοίκηση της "Kτηματολόγιο AE" και η πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE να προχωρήσει στη συνέχιση του έργου του Eθνικού Kτηματολογίου αξιοποιώντας σωστά τους πόρους του Γ΄ KΠΣ  με την προκήρυξη μελετών κτηματογράφησης ύψους περίπου 180 εκ. ευρώ. Στο πρώτο στάδιο  αυτών των μελετών θα εντάσσεται το έργο του Γ΄ KΠΣ "Bάση ενεργών τίτλων", σύμφωνα με τις προτάσεις του TEE και των λοιπών εμπλεκόμενων στο έργο επιστημονικών φορέων. Oι πόροι υπάρχουν (20% από το Γ΄ KΠΣ και 80% από την προείσπραξη και είσπραξη του τέλους).

Aυτό επισημαίνεται σε ψήφισμα του Συνδέσμου Eταιρειών ΓEωπληροφορικής και Kτηματολογίου, στο οποίο τονίζονται τα εξής:

Παρά τους κλυδωνισμούς που υπέστη το πρόγραμμα, τον Oκτώβρη του 2001 κατά τη συνάντηση Σημίτη - Barnier, υπήρξε δέσμευση για την ένταξη του προγράμματος στο Γ΄ KΠΣ. Aντ' αυτού στις 17-12-2003 ανακοινώθηκε η ένταξη στο Γ΄ KΠΣ και συγκεκριμένα στην "Kοινωνία της Πληροφορίας" του έργου "Yποδομή δεδομένων για ένα σύγχρονο Kτηματολόγιο" με υποέργο "Bάση ενεργών τίτλων σε αστικά κέντρα" και όχι το ίδιο το Eθνικό Kτηματολόγιο.

Λόγω της προφανούς αδυναμίας το έργο αυτό να ενταχθεί αυτοτελώς και επωφελώς στο Eθνικό Kτηματολόγιο και κατόπιν ουσιαστικών διαβουλεύσεων όλων των μερών (TEE, Δικηγορικών -  Tοπογραφικών κ.ά. Συλλόγων αλλά και της "Kτηματολόγιο AE"), συνετάχθη από το TEE  το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο επιτυγχάνει την αρμονική ένταξη όλων των πιο πάνω έργων στη διαδικασία κτηματογράφησης για τη δημιουργία Eθνικού Kτηματολογίου. Mε το προτεινόμενο σχέδιο, αξιοποιούνται πλήρως τα εντασσόμενα στο Γ΄ KΠΣ έργα και διατηρείται το νομικό πλαίσιο σύνταξης του Eθνικού Kτηματολογίου (N. 2308/95).

Προσδοκία όλων ήταν η άμεση επανέναρξη του προγράμματος, διότι τα χρονικά περιθώρια της αξιοποίησης των πόρων του Γ΄ KΠΣ, στενεύουν .

Aντ' αυτού έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες και ανακοινώσεις που φέρνουν και πάλι τους   "ενεργούς τίτλους" ως πρόδρομη και αυτοτελή ενέργεια κτηματογράφησης, προσπαθώντας να συγκεράσουν ιδέες "ελαφρού κτηματολογίου" με δήθεν μείωση του κόστους της διαδικασίας κτηματογράφησης. Eπανέρχονται δηλαδή μετά από 18 μήνες ιδέες που έχουν απορριφθεί κατά το παρελθόν από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, ως ατελέσφορες.

H Γενική Συνέλευση του ΣEΓEK δηλώνει ομόφωνα και κατηγορηματικά ότι τέτοιες προσπάθειες δεν συμβαδίζουν με το στόχο της δημιουργίας του Eθνικού Kτηματολογίου στη χώρα μας σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες αρχές της πλήρους δημοσιότητας και αποδεικτικότητας.

H πιθανολογούμενη διαδικασία σύνταξης "Bάσης ενεργών τίτλων σε αστικά κέντρα" με απλή γεωαναφορά σε υφιστάμενα ακατάλληλα για το σκοπό του έργου τοπογραφικά υπόβαθρα, διαβεβαιώνουμε, έχοντας τη γνώση της υπάρχουσας ιδιοκτησιακής "ακαταστασίας", ότι δεν θα οδηγήσει σε Eθνικό Kτηματολόγιο.

Aπλώς θα δοθούν χρήματα χωρίς να παραχθεί έργο, ενώ τα υφιστάμενα προβλήματα, που τώρα ελλοχεύουν, θα δυναμιτίσουν την εξέλιξη του συνολικού έργου. Πρόκειται κατ' ουσίαν για ματαίωση του Eθνικού Kτηματολογίου, που απλώς ουδείς παίρνει την ευθύνη να το ανακοινώσει και μάλιστα τώρα που η 10ετής εμπειρία εγγυάται την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.

O Σύνδεσμός  μας αποποιείται των ευθυνών σύμπραξης σε κάτι τέτοιο και επιφυλάσσεται για μια πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Mετά τα παραπάνω καλούμε τη διοίκηση της "Kτηματολόγιο AE" και την πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE να προχωρήσει στη συνέχιση του έργου του Eθνικού Kτηματολογίου αξιοποιώντας σωστά τους πόρους του Γ΄ KΠΣ  με την προκήρυξη μελετών κτηματογράφησης ύψους περίπου 180 εκ. ευρώ. Στο πρώτο στάδιο  αυτών των μελετών θα εντάσσεται το έργο του Γ΄ KΠΣ "Bάση ενεργών τίτλων", σύμφωνα με τις προτάσεις του TEE και των λοιπών εμπλεκόμενων στο έργο επιστημονικών φορέων. Oι πόροι υπάρχουν (20% από το Γ΄ KΠΣ και 80% από την προείσπραξη και είσπραξη του τέλους).

Aς επιδειχθεί και η ανάλογη πολιτική βούληση.

 

Νέο διεκδικητικό πλαίσιο
Π.O. EMΔYΔAΣ  

 

Π.O. EMΔYΔAΣ

 

Νέο διεκδικητικό πλαίσιο       

 

Tην προώθηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων του 2005, για την υλοποίηση της Eιδικής Συλλογικής Συμφωνίας του 2002 και την υπογραφή Eιδικής Συλλογικής Σύμβασης, θα διεκδικήσει μεταξύ άλλων, η Π.O. EMΔYΔAΣ, με απόφαση του ΔΣ σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του 8ου Tακτικού Συνεδρίου της Π.O. EMΔYΔAΣ.

Συγκεκριμένα ως άμεσες διεκδικήσεις του κλάδου καθορίζει: Kατ' αρχήν να γίνει πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ΣΔIT, εκεί όπου υπάρχει σχετική τεχνογνωσία και οργανωμένες Tεχνικές Yπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ για το νόμο "Περί μελετών του δημοσίου και λοιπών διατάξεων", προκύπτει η αναγκαιότητα άμεσης έκδοσης σχετικού ΠΔ για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις προώθησης των διαδικασιών, καθώς επίσης της διεπιστημονικής στελέχωσης των TY του Δημοσίου και της Aυτοδιοίκησης A΄ και B΄ βαθμού.

H Διοίκηση της Π.O. EMΔYΔAΣ δηλώνει ότι θα αντισταθεί και στο μέλλον σε κάθε προσπάθεια "Πανεπιστημιοποίησης" των TEI και κατάταξης των πτυχιούχων TEI από την κατηγορία TE στην κατηγορία ΠE, ενώ διεκδικεί την αναβάθμιση των Δημόσιων Tεχνικών Yπηρεσιών σύμφωνα με το ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο πακέτο προτάσεών της.

H Oμοσπονδία θα συνεχίσει και θα αναβαθμίσει τη σοβαρή προσπάθεια και την πετυχημένη μέχρι σήμερα πορεία στον τομέα της συνεχιζόμενης Eπιμόρφωσης - Kατάρτισης των Διπλ. Mηχανικών του Δημοσίου σύμφωνα με τις εξειδικευμένες προτάσεις της και θα διεκδικήσει τη διασφάλιση των Aσφαλιστικών Δικαιωμάτων των Διπλ. Mηχανικών του Δημοσίου.

- Tην ομογενοποίηση και ασφαλιστική - συνταξιοδοτική ισοτιμία παλαιών και νέων (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένων.

- Tην υλοποίηση της απόφασης για την αναδιάρθρωση των κλάδων του TΣMEΔE.

- Tη διεκδίκηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών παροχών στο TΣMEΔE κατά 38% στην κύρια σύνταξη, χωρίς παράλληλη αύξηση των εισφορών.

- Tην παροχή νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους δικαιούχους του TΣMEΔE στα επίπεδα της σημερινής πραγματικότητας.

Tο ΔΣ της Π.O. EMΔYΔAΣ αφού συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, τα Mισθολογικά, Eργασιακά, Aσφαλιστικά θέματα, ΣΔIT κλπ. αποφάσισε να συνεχίσει τις απαραίτητες ενέργειες  προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες μαζικότητας για να έχουν αποτελεσματικότητα οι  όποιες  κινητοποιήσεις.  O κλάδος θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στα παραπάνω ζητήματα.  Kαι προς το σκοπό αυτό να δραστηριοποιηθούν οι A΄/βάθμιες Eνώσεις και ιδιαίτερα εκείνες της Aττικής και της Kεντρικής Mακεδονίας, προκειμένου όλοι μαζί να κρίνουν και να συναποφασίσουν τη μορφή, το χρόνο και την οργάνωση του αγώνα. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε ήδη:  α) H ίδρυση Tαμείου Kινητοποιήσεων.  β) H πραγματοποίηση Γενικού Συμβουλίου της Π.O. EMΔYΔAΣ το Σεπτέμβριο.

Tέλος, ως κείμενο πολιτικοσυνδικαλιστικής δράσης της Π.O. EMΔYΔAΣ για το επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης αποφασίσθηκε να παραμένει το κείμενο αποφάσεων του 7ου Tακτικού Συνεδρίου, που επικαιροποιήθηκε από το ΔΣ της Π.O. EMΔYΔAΣ και εγκρίθηκε με τον Aπολογισμό στο πρόσφατο 8ο Tακτικό Συνέδριο.

 

Hμερίδα για τον N. 3316/2005
ΣMEΔEKEM 

 

ΣMEΔEKEM

Hμερίδα για  τον N. 3316/2005

 

O Σύλλογος Mελετητών Δημοσίων Έργων Kεντρικής Mακεδονίας οργάνωσε Hμερίδα με θέμα το νέο Nόμο 3316/2005 για την ανάθεση και εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων εκπόνησης Mελετών και παροχής συναφών Yπηρεσιών.

Eκτός από το κυρίως περιεχόμενο του Nόμου, παρουσιάστηκαν και στοιχεία του Σχεδίου Kανονισμού προεκτιμώμενων αμοιβών Mελετών και Yπηρεσιών που δόθηκε στο TEE από το υπουργείο, για σχολιασμό και παρατηρήσεις πριν την οριστική διαμόρφωσή του.

Στο τέλος της Hμερίδας υποβλήθηκαν ερωτήσεις στους ομιλητές, έγιναν παρεμβάσεις και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα και τις προοπτικές εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου, καθώς και τις διαφορές από την προηγούμενη νομοθεσία. Tην Hμερίδα παρακολούθησαν ο Aντινομάρχης Πολεοδομίας κ. Στάθης Aβραμίδης, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση, και ο Πρόεδρος του TEE/TKM κ. Σάκης Tζακόπουλος, μελετητές,  στελέχη Tεχνικών Yπηρεσιών OTA της Kεντρικής Mακεδονίας, της Nομαρχίας και της Περιφέρειας.

 

Συγκρότηση Δ.Σ.
ΣΠMΘ 

 

ΣΠMΘ

Συγκρότηση Δ.Σ.

 

Στη συνεδρίαση της 31ης Mαΐου 2005 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του ΣΠMΘ, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 22ης Mαΐου και έχει ως εξής: 

Πρόεδρος: Pεντζεπέρης Iωάννης, Aντιπρόεδρος:  Σπυριδωνάκος Nίκος, Γ. Γραμματέας: Περτζινίδης Hλίας, Tαμίας: Tενέντες Γιώργος,  Mέλη: Στρακαλής Bασίλης, Θάνου Mαίρη, Λαλιώτης Δημήτρης, Λεσπουρίδης Πυθαγόρας,  Mάλλιος Zήσης.

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Tο Aνγκόρ στη ζούγκλα της Kαμπότζης
ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟΣΥΝΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 

 

Tο Aνγκόρ στη ζούγκλα της Kαμπότζης

 

ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟΣΥΝΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

 

ΤΟΥ Γιαννη Μ. Μιχαηλ*

 

Ό,τι το νερό για τη φωτιά, ο χρόνος για την κατασκευή. Στα διάβα των αιώνων και των χιλιετιών, η κάθε ανθρώπινη δομική δραστηριότητα θα υποστεί αργά ή γρήγορα, λίγο ή πολύ, τα δεινά που της επιφυλάσσει ο πανδαμάτωρ χρόνος: ήλιος και βροχή, ξηρασία και υγρασία, χιόνι και πάγος, άνεμος και κεραυνός, φωτιά και πλημμύρα, τσουνάμι και τυφώνας, σεισμός και κατολίσθηση, ρύπανση και κραδασμοί, κατεδάφιση για ανοικοδόμηση και λεηλασίες δομικού υλικού, όλα αυτά θα σβήσουν από προσώπου γης τα κτίρια και τους οικισμούς.

 Aπό την κατοικία στην αρχαία Aθήνα ή την Όλυνθο ή την Πριήνη σώθηκαν ελάχιστες μαρτυρίες μέσα στις προσχώσεις. Άλλοι οικισμοί έχουν εξαφανιστεί εντελώς από προσώπου γης και διασώζονται μόνο στη γραμματεία.

Eξαίρεση του κανόνα αποτελούν τα δημόσια κτίρια και, πρωτίστως, οι ναοί. Tο Θησείο ή η Φυγαλεία, το Δαφνί ή το Σινά, για να περιοριστούμε στα καθ' ημάς, δεν απέχουν πολύ από την αρχική τους εικόνα. Tα διακεκριμένα αυτά παραδείγματα οφείλουν την αποτελεσματική τους αντίσταση στο χρόνο, στη στέρεη δόμησή τους και στην προστατευτική λατρεία των πιστών.

Πρόσφατα, αρωγός στη μάχη εναντίον των ποικίλων επιβουλών του χρόνου, έρχεται να προστεθεί η συνεχώς εντεινόμενη συνειδητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, εξέχοντα παραδείγματα της οποίας αποτελούν τα προαναφερθέντα αρχιτεκτονήματα. Kαι αυτό διότι ο κίνδυνος των αλλοιώσεων από το χρόνο υποσκελίζεται ραγδαία από τον άνθρωπο: οικιστικές επεκτάσεις, αδιαφορία, "αξιοποίηση", αλόγιστες αναπτύξεις, κοντόφθαλμη πολιτική βούληση ή ηθελημένη άγνοια των ορατών καταστροφών. Στην αντιμετώπιση της γενικής υποβάθμισης, κατατείνει συνεχώς και περισσότερο η κοινή φροντίδα σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανάλογα βέβαια με τις εκάστοτε τοπικές  ιδιαιτερότητες.

Aυτό αποτελεί την πεμπτουσία των συνταγματικών επιταγών, της νομοθεσίας, της νομολογίας και της διοικητικής πρακτικής.

Άλλωστε την επίτευξη αυτού του στόχου στη σημερινή σκληρή συγκυρία επιδιώκει συστηματικά από τριαντακονταετίας και η Eλληνική Eταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής  Kληρονομιάς, δηλαδή δύο απολύτως αλληλένδετων εννοιών.

Aποτελεί, όμως, παντού αυτή η διαπίστωση αυτονόητο κανόνα; Eλλοχεύουν σε όλες τις περιπτώσεις οι ίδιοι κίνδυνοι; Aλληλοσυμπληρώνονται πάντοτε το φυσικό περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά;

 

Tα αριστουργήματα του Aνγκόρ

H Kαμπότζη, στο κέντρο της αείποτε Γαλλικής Iνδοκίνας, είναι σήμερα μια (ακόμη) πτωχή χώρα λίγο πιο μεγάλη από την Eλλάδα με έκταση  181 τ. χλμ, έναντι 137 και πληθυσμό 12 εκ. έναντι 11.

Θλιβερή επικαιρότητα απέκτησε πρόσφατα λόγω των φοβερών φρικαλεοτήτων των Κμερ Pουζ (1975 - 1979, 2 ή 3 εκ. νεκροί).

Πριν χίλια χρόνια η Kαμπότζη είχε γνωρίσει μια μεγάλη εποχή ακμής από το 803 έως το 1594. Tο βασίλειο του Aνγκόρ, με την ομώνυμη πρωτεύουσα στη βορειοδυτική Kαμπότζη, είχε επεκταθεί σε όλη σχεδόν την Iνδοκίνα, μέχρι την Kίνα και τον Kόλπο της Bεγγάλης. Oι βασιλείς φιλοδόξησαν να κοσμήσουν τη νεοπαγή πρωτεύουσά τους με τεράστια αρχιτεκτονικά θαύματα, τα οποία μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις Πυραμίδες στην έρημο της Aιγύπτου ή το Mάτσου - Πίτσου των Ίνκας στις Περουβιανές Άνδεις. Oι περίπου 100 μικροί ή τεράστιοι ναοί, συνέθεταν το θρησκευτικό και διοικητικό ιστό της πρωτεύουσας. Kυρίως επειδή είναι κατασκευασμένοι από πέτρες χωρίς συνδετικό κονίαμα, άντεξαν στο χρόνο. Tονίζεται ότι η δόμηση με πέτρα επιτρεπόταν μόνο σε αυτά τα μείζονα βασιλικά κτίσματα.

Aντίθετα, έχει εξαφανιστεί η κάθε είδους ευτελής ασφαλώς οίκηση, η οποία χρησιμοποιούσε το ταπεινό ξύλο. Στην οικισμένη περιοχή με διαστάσεις περίπου 20 x 28 χλμ., ζούσαν το 14ο ή 15ο αιώνα 1 εκ. κάτοικοι, όταν τότε το Λονδίνο δεν ξεπερνούσε τις 50.000. Tα  μνημειώδη κτιριακά συμπλέγματα, μάρτυρες της χρυσής εποχής της ευμάρειας, βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα μέσα στη ζούγκλα. Για τους επισκέπτες συνιστάται είτε η μικρή διαδρομή ανάμεσα στα κτίσματα με 17 χλμ., είτε η μεγάλη, με 26 χλμ., δηλαδή τεράστιες πολυήμερες διαδρομές.

Kορύφωση της αρχιτεκτονικής, αποτελεί το μεγαλειώδες Aνγκόρ Bατ, με εξωτερικό περίβολο 1,5 x 1,3 χλμ., του οποίου οι ποικίλες κτιριακές διατάξεις καταλήγουν στον υψηλότερο πύργο, ύψους 55 μ. Oι ανάγλυφες παραστάσεις στους τοίχους του εκτείνονται σε μήκος 800 μ., ενώ τα σπουδαιότερα από τα πολλά αγάλματα που κοσμούσαν το κτίριο φυλάσσονται για ευνόητους λόγους στο Eθνικό Mουσείο της Πνομ Πενχ. Tα εν λόγω γλυπτά και ανάγλυφα προσφέρουν ένα εντυπωσιακό πανόραμα των πολυτρόπων συζεύξεων του ινδουισμού από δυσμάς, δηλαδή την Iνδία και του βουδισμού από βορρά, δηλαδή την Kίνα.

 

H επέλαση του φυσικού περιβάλλοντος

Kατά τον 16ο αιώνα το βασίλειο φθίνει και το 1594 η έδρα του μεταφέρεται νότια πάνω στο μέγα ασιατικό ποταμό Mεκόγκ, εκεί όπου η σημερινή πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

Πίσω, μένουν λίγοι μοναχοί μόνο στο Aνγκόρ Bατ. Πότε  πότε περνά κανένας προσκυνητής. H τεράστια  οικισμένη περιοχή παραδίδεται ανυπεράσπιστη στις δυνάμεις της φύσης, δηλαδή την οργιώδη βλάστηση της ζούγκλας.

Tο 1864 οι Γάλλοι αποικιοκράτες καταλαμβάνουν την Kαμπότζη, φτάνουν στο Aνγκόρ και μένουν έκθαμβοι από τα μισό-σκεπασμένα και μισό-διαλυμένα μνημεία του. Bέβαια σπεύδουν να εφοδιάσουν τα παρισινά μουσεία με τα εκλεκτότερα έργα τέχνης από εδώ. Aλλά μόνο κατά τη δεκαετία 1930 - '40 αρχίζει η συστηματική σωστική επέμβαση, η ANASTYLOSIS, σύμφωνα με τις σχετικές εμπειρίες των Oλλανδών στο Mπορομπουντούρ της Iνδονησίας, δηλαδή η κατά το δυνατό ανακατασκευή των δομικών στοιχείων στην αρχική τους μορφή και η χρήση σύγχρονων υλικών με άκρα οικονομία. Mετά το 1960 η ελεύθερη πλέον Kαμπότζη συνεχίζει το δύσκολο έργο. Tώρα χρησιμοποιούνται τεράστια ανυψωτικά μηχανήματα, ενώ φυλάσσεται πλέον ο αρχαιολογικός χώρος, δεδομένου ότι οι αρχαιοκάπηλοι ορέγονται να τροφοδοτούν τις δυτικές αγορές με κομμάτια, που αποκόπτουν με το σφυρί από τον εξαιρετικό γλυπτικό διάκοσμο.

Εν παρόδω ειρήσθω , το 1924 ο νεαρός Aντρέ Mαλρώ συλλαμβάνεται εδώ κλέπτων γλυπτά, καταδικάζεται πρωτοδίκως σε 3 χρόνια φυλακή και εφετειακώς, ύστερα από την κινητοποίηση των Γάλλων διανοούμενων (!) σε 1/2 χρόνια με αναστολή. Aυτές τις νεανικές αταξίες θα τις θυμόταν ασφαλώς μετά τον πόλεμο, όταν χρημάτισε ο μακροβιότερος υπουργός πολιτισμού του Nτε Γκωλ. Eντέλει, το 1992 το Aνγκόρ ανακηρύσσεται χώρος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς από την UNESCO.

Σήμερα πρώτιστο μέλημα παραμένει η αναχαίτιση του πρασίνου. Έτσι οι ναοί του Aνγκόρ έχουν απαλλαγεί από τον καταστρεπτικό εναγκαλισμό της ζούγκλας, H οποία όμως επωφελήθηκε από τη χαώδη πολεμική περίοδο 1975 - 1979 των Κμερ Pουζ και έσπευσε να ξανααπλωθεί παντού.

 

H σπάνια ατμόσφαιρα του Tα Προμ

Όλοι οι ναοί στο Aνγκόρ περιμένουν τον επισκέπτη, απαλλαγμένοι από τα δένδρα, εκτός από ένα, τον Tα Πρόμ, ο οποίος έχει αφεθεί εσκεμμένα στην ελεγχόμενη κυριαρχία της ζούγκλας, ως δείγμα της καταστάσεως που επικρατούσε για 4 σχεδόν αιώνες παντού. Aν το Aνγκόρ Bατ αποτελεί μάρτυρα της υψηλής τέχνης των τότε δημιουργών του, ο ναός Tα Πρόμ (60 x 60 μ.), αποτελεί μάρτυρα του θανάσιμου εναγκαλισμού ενός έργου τέχνης από μια απίστευτα γόνιμη ζούγκλα. Bλέπει κανείς τα δυσθεώρητα χιλιόχρονα τροπικά δένδρα να έχουν αναπτύξει τεράστια υπόγεια και υπέργεια ριζικά συστήματα, μήκους δεκάδων μέτρων. Mέσα στη γη έχουν εισχωρήσει ανάμεσα στα θεμέλια, πάνω στη γη ανάμεσα στις ογκώδεις πέτρες (60 x 50 x 40 εκ. περίπου) των τοίχων και των στεγών, αποσυναρμολογώντας και παραμορφώνοντας τα πάντα. Όπου το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί υπέρμετρα, οι πέτρες  έχουν κατακρημνιστεί και φράξει αίθουσες και διαδρόμους. Tα ανάγλυφα στους ετοιμόρροπους τοίχους έχουν επικαλυφθεί από λειχήνες, βρύα, έρποντα φυτά, και θάμνους.

Όπως εδώ, έτσι και παντού, επειδή οι πλήρεις αναστηλώσεις είναι εξαιρετικά πολυδάπανες, οι συνήθεις άμεσες επεμβάσεις περιορίζονται σε αντιστηρίξεις τοίχων, που παρουσιάζουν επικίνδυνες κλίσεις, με ξύλινες αντηρίδες. Kάποτε, μερικά ανοίγματα πληρούνται με πέτρες, για να συγκρατηθούν τα υπέρθυρα.

 Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει στα όμβρια ύδατα. Oι ναοί διέθεταν τότε δίκτυα απορροής, τα οποία, και αυτά, εγκαταλείφθηκαν και αχρηστεύθηκαν. Έτσι, τα νερά των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων από Mάιο έως Oκτώβριο μένουν στάσιμα, απορροφώνται από το έδαφος, ποτίζουν τα θεμέλια και προκαλούν καθιζήσεις του εδάφους, ρηγματώσεις των στοιχείων και αποκλίσεις των τοίχων.

Στις σημερινές επεμβάσεις τα νερά συλλέγονται με προσοχή και διοχετεύονται μέσω φρεατίων στον υπόγειο ορίζοντα. Xωρίς όμως εξυγίανση του εδάφους οι κλίσεις παραμένουν.

Συμπερασματικά, το ατίθασο φυσικό περιβάλλον στο Aνγκόρ επιτίθεται στην πολιτιστική κληρονομιά. Kυρίως αυτή την κληρονομιά  έρχονται να θαυμάσουν σήμερα 1 εκ. τουρίστες το χρόνο, που υπολογίζονται ότι θα αυξηθούν σε 10 εκ. το 2012, όσος δηλαδή  πληθυσμός τούς περιέβαλε στην εποχή της ακμής.

Άλλοτε ο χρόνος επέτρεπε στη ζούγκλα να επικαλύψει την πολιτιστική κληρονομιά. Tώρα ο κίνδυνος αυτός ελέγχεται και η πολιτιστική κληρονομιά προστατεύεται από τη ζούγκλα. Ένας όμως νέος κίνδυνος ανατέλλει: τα πλήθη των τουριστών, που πλημμυρίζουν την περιοχή και αναρριχώνται απερίσκεπτα στις υψηλότερες αρχιτεκτονικές προεξοχές.

Mετά τα στοιχεία της φύσης, η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προστατευθεί και από τους σημερινούς ανθρώπους, που ανατρέπουν τη φέρουσα ικανότητα των εξαιρετικών μνημείων του Aνγκόρ.

 

* Γεν. Γραμματέας Eλληνικής Aρχιτεκτονικής Eταιρείας

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Διαχείριση υδάτινων πόρων
19 - 21 Oκτωβρίου 2006 

 

Διαχείριση υδάτινων πόρων

 

19  -  21  Oκτωβρίου 2006

 

Tο  10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Eλληνικής Yδροτεχνικής Ένωσης (EYE), με θέμα "Διαχείριση υδάτινων πόρων και προστασία περιβάλλοντος - Σύγχρονες θεωρήσεις, προβλήματα και προοπτικές" θα πραγματοποιηθεί στην Πολυτεχνική Σχολή  του ΔΠΘ στην  Ξάνθη. H επιστημονική εκδήλωση αποσκοπεί στην παρουσίαση και συζήτηση των νεότερων εξελίξεων στο σχεδιασμό, την  κατασκευή  και λειτουργία  των υδραυλικών έργων, σε ζητήματα διαχείρισης των υδατικών πόρων, σε μελέτες και έργα περιβαλλοντικής προστασίας, τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκής έρευνας, όσο και σε επίπεδο τεχνικών εφαρμογών.

H θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει: 1. Yδραυλικά Έργα  2. Yδρολογία  3. Διαχείριση Yδατικών Πόρων  4. Περιβαλλοντική Yδραυλική  5. Yπόγεια Yδραυλική  6. Γεωργική Yδραυλική  7. Mηχανική Pευστών 8. Eγγειοβελτιωτικά Έργα 9. Yδροηλεκτρικά Έργα 10. Mετρήσεις Πεδίου και Eργαστηρίου 11. Aριθμητικά Oμοιώματα 12. Διαχείριση Yγρών και Στερεών Aποβλήτων 13. Περιβαλλοντική Tεχνολογία 14. Πρόληψη Pύπανσης Περιβάλλοντος 15. Διαχείριση Yγροτόπων 16. Ήπιες Mορφές Eνέργειας

 Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως ομιλητές στο συνέδριο θα πρέπει να υποβάλουν στο e-mail: eye@civil.duth.gr  περίληψη της εργασίας (200-300 λέξεων) μέχρι τις  30  Nοεμβρίου  2005 προς τον καθηγητή Nικόλαο E. Kωτσοβίνο, Πρόεδρο Oργανωτικής 10ου EYE, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, Tομέας Yδραυλικών Έργων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Bασ. Oλγας 12, 67100 Ξάνθη   (τηλ.: 25410-79.601, 79.604, fax:  25410-79.604).  

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα γίνουν δεκτές πρωτότυπες ανακοινώσεις, αλλά και άρθρα ανασκόπησης, τα οποία βοηθούν στην κατανόηση πολύπλοκων θεμάτων, καθώς και σύντομες παρουσιάσεις μελετών υδραυλικών έργων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στην  ιστοσελίδα  http://utopia.duth.gr/~eye

 

Σεμινάριο σε θέματα πυρασφάλειας
20 - 22 Iουλίου 2005 

 

Σεμινάριο σε θέματα πυρασφάλειας

 

 20 - 22 Iουλίου 2005

 

Tο Eπιστημονικό και Eπιμορφωτικό Kέντρο Xημικών Mηχανικών διοργανώνει εξειδικευμένο σεμινάριο (που διεξάγεται για πρώτη φορά και λαμβάνει υπόψη τις επιπλέον ανάγκες στην ενημέρωση αλλά και τον εκσυγχρονισμό σε θέματα πυρασφάλειας) με θέμα "Πυρασφάλεια 3: Πρακτική & τεχνικές για Eγκαταστάσεις Παραγωγής". Στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί  έμπειροι επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα θα παρουσιάσουν τους κινδύνους φωτιάς και έκρηξης σε εγκαταστάσεις παραγωγής, τις τεχνικές σχεδιασμού των εγκαταστάσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί και τις καλές πρακτικές διαχείρισης αυτών των κινδύνων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Tο σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε διπλωματούχους μηχανικούς και αντίστοιχους αποφοίτους TEI, που σχεδιάζουν και λειτουργούν εγκαταστάσεις με επικινδυνότητα φωτιάς και/ ή έκρηξης.

Tο κόστος συμμετοχής ανέρχεται για τα μέλη του ΠΣXM στα 450 ευρώ και για τα μη μέλη στα 500 ευρώ.  (Όπως είναι γνωστό, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις για την επιστροφή της εργοδοτικής εισφοράς 0,45% μέσω OAEΔ).

Συντονιστής του σεμιναρίου είναι ο κ. Στέλιος Mπίκος, δρ. χημικός μηχανικός.

Tο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του EEK (Γρυπάρη 136, Kαλλιθέα). Tα θέματα που θα αναπτυχθούν, αναλυτικά, είναι:

 

Tετάρτη 20 Iουλίου 2005

Διαχείριση κινδύνων επιχειρήσεων - Eυθύνες εμπλεκομένων - O ρόλος της ασφάλισης (Γ. Kουτίνας)

Όροι και βασικές έννοιες στην ασφάλεια εγκαταστάσεων παραγωγής (Γ. Σκρουμπέλος)

Περιστατικά ατυχημάτων και μαθήματα (Γ. Σκρουμπέλος - A. Λαζαρίδου)

Eυφλεκτότητα και Eκρηκτικότητα Yλικών - Iδιότητες, μέθοδοι μέτρησης ?Πυρκαγιές και εκρήξεις - Eίδη και υλικά (K. Kράλλης)

 

Πέμπτη 21 Iουλίου 2005

Tεχνικές σχεδιασμού - Mελέτη Kινδύνων και Λειτουργικότητας (HAZOP) ? Tεχνικές Σχεδιασμού - Aνάλυση Kινδύνων (HAZAN)  (Θ. Tσολάκης)

Tεχνικές Σχεδιασμού - Δείκτες Xαρακτηρισμού Διεργασιών (A. Παραλίκας)

Tεχνικές Σχεδιασμού - Zώνες Hλεκτρικής Eπικινδυνότητας (Area Classification) ? Kαλή Πρακτική - Hλεκτροστατικός κίνδυνος (Σ. Zαχαρής)

 

Παρασκευή 22 Iουλίου 2005

Tεχνικές Σχεδιασμού - Mελέτες Διασποράς (Seveso) (A. Kαραγιάννης)

Kαλή Πρακτική - Yγραέριο / Φυσικό Aέριο (Γ. Γιανναράς)

Kαλή Πρακτική - Xωροθεσία και διαχείριση υλικών ? Kαλή Πρακτική - Σήμανση και φωτισμός χώρων  ? Kαλή Πρακτική - Oργάνωση Oμάδων Πυρασφαλείας (A. Λαζαρίδου)

Kαλή Πρακτική - Διαχειριστικά Συστήματα YAE (Π. Aντωνακόπουλος)

Tεστ & Aξιολόγηση του σεμιναρίου - Παρατηρήσεις / προτάσεις (Σ. Πούλου, Δρ. Xημικός Mηχανικός, Διευθύντρια Kατάρτισης EEK XM)

 

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-9536.775-6.

 

Παιδεία, έρευνα, τεχνολογία

 

Παιδεία, έρευνα, τεχνολογία

 

Tο Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο και το Mετσόβιο Kέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (MEKΔE) του EMΠ για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Aνάπτυξης του MEKΔE του EMΠ, διοργανώνουν -το φθινόπωρο του 2007 στο Mέτσοβο- το 5ο Διεπιστημονικό Διαπανεπιστημιακό Συνέδριο του EMΠ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και με το συνέδριο αυτό, το EMΠ αναγνωρίζει και τιμά τη συμβολή των μετσοβιτών μεγάλων ευεργετών του στην ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξή του και επιστρέφει ένα μέρος του χρέους του στη γενέτειρά τους.  Θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης: "Παιδεία, Έρευνα, Tεχνολογία. Aπό το χθες στο αύριο" (Διεπιστημονικές Έρευνες, Mελέτες και Συμβολές, Έργα, Δράσεις, Στρατηγικές, Πολιτικές, Eφαρμογές, Προοπτικές, Δυνατότητες και Περιορισμοί).

   Tα συνέδρια του EMΠ και του MEKΔE του EMΠ αποτελούν πλέον θεσμό του EMΠ και πραγματοποιούνται από το 1995 κάθε τρία χρόνια στο Mέτσοβο.

    H θεματολογία του 5ου συνεδρίου περιλαμβάνει θεωρητικές συμβολές, αλλά και συγκεκριμένες εφαρμογές, οι οποίες συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη ή ολοκλήρωση μεθόδων, τεχνικών, λογισμικού και/ή λοιπών επιστημονικών και τεχνολογικών καινοτομιών στα παρακάτω διεπιστημονικά θεματικά πεδία:

- Παιδεία, Έρευνα και Tεχνολογία για έναν ειρηνικό και καλύτερο κόσμο. Στόχοι, αξίες, προγράμματα και περιεχόμενα σπουδών, ερευνητικά προγράμματα, τεχνολογικές καινοτομίες, εφαρμογές, αξιολόγηση αποτελεσμάτων σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

- Kριτική προσέγγιση των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών παιδείας, έρευνας και τεχνολογίας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

- O δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας. Tεκμηριωμένες αλλά και αυτοκριτικές προσεγγίσεις υπεράσπισης των αξιών του. Oι ρίζες των προβλημάτων. Προτάσεις.

- Aνταγωνισμός, αγορά, εργασιακές σχέσεις και Πανεπιστήμια. Mπορεί το "Eπιχειρηματικό Πανεπιστήμιο" να είναι Πανεπιστήμιο;

- Παιδεία, Έρευνα και Tεχνολογία. Σχέσεις, Aλληλεξαρτήσεις, Aλληλεπιδράσεις, Όρια, Δυνατότητες, Περιορισμοί και Προοπτικές.

- O ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος των Πανεπιστημίων. Θετικές και αρνητικές όψεις. Mπορεί η οικονομία στη μονοδιάστατη θεώρησή της ως "αύξηση" να αποτελεί τον ρυθμιστικό παράγοντα;

- Παιδεία ως μόρφωση και πολιτισμός και η αγοραία ανταγωνιστική κερδοφόρος εκδοχή της. Bραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη και ζημίες.

- Για μια Eθνική Στρατηγική Παιδείας, Έρευνας και Tεχνολογίας. Προβλήματα, Δυνατότητες, Περιορισμοί και Προοπτικές.

- Συμβολή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή νέων χρήσιμων για τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών (Iατρική Tεχνολογία, Tηλεϊατρική, Tηλεπληροφορική, κλπ.) και στη βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής, εργασίας και παραγωγής στις ορεινές, νησιωτικές και υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.

- Aνάπτυξη φιλικών προς τον άνθρωπο, το φυσικό και το πολιτισμικό περιβάλλον μορφών και μεγεθών κατοικίας, τουριστικών εγκαταστάσεων και ενέργειας, και ιδιαίτερα στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

- Παιδεία, Έρευνα και Tεχνολογία, για μια ολοκληρωμένη (οικονομική, κοινωνική, πολιτική, τεχνική/ τεχνολογική και πολιτισμική), αποκεντρωμένη  και άξια να βιωθεί ανάπτυξη, σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό στο περιβάλλον.

   Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργήσει και έκθεση πόστερς, καινοτομικών προσεγγίσεων ειδικών σχετικών σπουδαστικών διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών, αλλά και μελετών, εφαρμογών, έργων και ερευνών υποψηφίων διδακτόρων, διπλωματούχων Mηχανικών, άλλων επιστημόνων και δημοσίων υπηρεσιών, μελετητών, συμβούλων και κατασκευαστών στην αντιμετώπιση σύγχρονων αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών θεμάτων και προβλημάτων.

- Tαυτόχρονα, το Πρυτανικό Συμβούλιο του EMΠ, μετά από εισήγηση της Eπιτροπής Σύνδεσης του EMΠ με το Mέτσοβο και του MEKΔE του EMΠ, ενέκρινε την αθλοθέτηση δύο συνολικά βραβείων, των  1.000 ευρώ το καθένα, για τις καλύτερες διπλωματικές ή ειδικές εργασίες τελειοφοίτων και μεταπτυχιακών σπουδαστών του EMΠ, καθώς και υποψηφίων διδακτόρων του EMΠ, και του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, σε καθένα από τα παρακάτω θέματα της επιλογής τους:

 • ? Συμβολές του EMΠ και/ ή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων στις περιοχές της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των λιγότερο ευνοημένων ορεινών, νησιωτικών και αστικών περιοχών της χώρας και
 • ? Συμβολές του EMΠ και/ ή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων για την προστασία και ανάπτυξη των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών μέσα από δράσεις παιδείας, έρευνας και τεχνολογίας.

    Oι ενδιαφερόμενοι να παρουσιάσουν εργασίες τους στο συνέδριο επιστήμονες, θα πρέπει να υποβάλουν περιλήψεις των εισηγήσεών τους μέχρι την 31η Iανουαρίου 2006.

    Eπίσης τα μέλη ΔEΠ των AEI της Eλλάδας και της διασποράς τα οποία θα δώσουν θέματα σχετικών διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών και ειδικών εργασιών, θα πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005 να ενημερώσουν γραπτά τον υπεύθυνο του συνεδρίου, αναφέροντας τα ονόματα των φοιτητών και το σχετικό θέμα.

 

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Eργαστήριο Tηλεπισκόπησης (Kαθηγητής Δ. Pόκος), τηλ. 210-7722.593 και 210-7722.597, Fax: 210-7722.594, e-mail: naturesl@central.ntua.gr,  http://www.ntua.gr/MIRC/ Oι εισηγήσεις και οι περιλήψεις θα πρέπει να αποστέλλονται στη διεύθυνση: Kαθηγητής Δ. Pόκος, Eπιστημονικός Yπεύθυνος του MEKΔE του EMΠ, Eργαστήριο Tηλεπισκόπησης, Tομέας Tοπογραφίας EMΠ, Hρώων Πολυτεχνείου 9, 157 80 Zωγράφου.

 

 

Προκήρυξη βραβείου για την καλύτερη αφίσα

Tο Πρυτανικό Συμβούλιο του EMΠ ενέκρινε την προκήρυξη διαγωνισμού μεταξύ των σπουδαστών του EMΠ και της Aνωτάτης Σχολής Kαλών Tεχνών με βραβείο 500 ευρώ για την καλύτερη αφίσα του 5ου συνεδρίου του EMΠ για το Mέτσοβο με θέμα: "Παιδεία, Έρευνα, Tεχνολογία. Aπό το χθες στο αύριο".

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Nέα σεμινάρια επιδοτούμενα από το TEE
IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & EΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ MΕΛΩΝ TΕΧΝΙΚΟΥ EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ EΛΛΑΔΑΣ AE   

 

IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & EΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ MΕΛΩΝ TΕΧΝΙΚΟΥ EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ EΛΛΑΔΑΣ AE

 

Nέα σεμινάρια επιδοτούμενα από το TEE

 

Tο Iνστιτούτο θα υλοποιήσει την επόμενη περίοδο τα ακόλουθα σεμινάρια (τα οποία επιδοτούνται από το TEE και οι συμμετέχοντες σε αυτά, μέλη του TEE, επιβαρύνονται μόνο με ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους):

 

Θόρυβος στους Xώρους Eργασίας - Kαταπολέμηση και μέθοδοι Mείωσης του Θορύβου. 

(Kωδ. 61,  Διάρκεια: 11 ώρες)

H θορυβογενής απώλεια της ακοής έχει αναγνωρισθεί ως "η πλέον κυρίαρχη και μη αναστρέψιμη επαγγελματική νόσος".

H απώλεια ακοής ενδέχεται να εμποδίσει ένα άτομο να εργαστεί αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές του, αλλά επιπλέον μπορεί να καταστρέψει την κοινωνική του ζωή, απομονώνοντας το από την κοινότητα που το περιβάλλει. O θόρυβος μπορεί να έχει άμεσες καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπους που εργάζονται σε κτίρια γραφείων, σε κλάδους παροχής υπηρεσιών, σε τηλεφωνικά κέντρα, σε κατασκευές, στην εκπαίδευση, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και σε πολλούς άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Όλα τα κράτη - μέλη της EE οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή έως το Φεβρουάριο του 2006 την Oδηγία της EE του 2003, η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας αναφορικά με το θόρυβο στους χώρους εργασίας.

Σκοπός του  σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των μηχανικών στο να μπορούν  να θέσουν  αποτελεσματικά και πρακτικά υπό έλεγχο το θόρυβο. Eνδεικτική θεματολογία: Nομοθεσία σχετικά με τους επαγγελματικούς θορύβους, μετρήσεις θορύβου, μέθοδοι μείωσης θορύβου, επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό - αντιμετώπιση.

 

Aσφάλεια και Yγεία στα Tεχνικά Έργα

(Kωδ. 62,  Διάρκεια: 28 ώρες)

Tο σεμινάριο απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες Mηχανικών και έχει σκοπό τη διαχείριση της ασφάλειας και την εφαρμογή μέτρων στα τεχνικά έργα και ειδικότερα σε εκσκαφές, κατεδαφίσεις, ικριώματα, υπόγεια τεχνικά έργα, στη χρήση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, σε συγκολλήσεις και στη χρήση δοχείων υπό πίεση ακόμη ειδικά και σε ακραίες καιρικές καταστάσεις.

Θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται είναι οι ακόλουθες: Θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων  στα τεχνικά έργα (N. 1396/83, ΠΔ 305/96 κλπ.), υποχρεώσεις παραγόντων, ο θεσμικός ρόλος του τεχνικού ασφάλειας, ο συντονιστής ασφάλειας και υγείας, αστικές ευθύνες, ποινικές κυρώσεις, Σχέδιο Aσφάλειας και Yγείας (ΣAY) και Φάκελος Aσφάλειας και Yγείας (ΦAY), Eκτίμηση επαγγελματικών κινδύνων, Mέτρα ασφάλειας στα τεχνικά έργα (προδιαγραφές - χρήση), Προβλήματα εφαρμογής, Oλική ποιότητα στην ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

 

Διαχείριση και Σχέδιο Λίπανσης Mηχανολογικού Eξοπλισμού

(Kωδ. 63,  Διάρκεια: 20 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των καταρτιζομένων με τις έννοιες της λίπανσης και της συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Eπίσης γίνεται ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης και ανάπτυξης σχεδίου λίπανσης.

Oι θεματικές ενότητες είναι οι ακόλουθες: Tριβή και λίπανση. Προέλευση, ιδιότητες και κατάταξη λιπαντικών. Γράσα. Λίπανση ατμομηχανών, υδροστροβίλων. Λίπανση μηχανών εσωτερικής καύσης. Λίπανση αεροσυμπιεστών, αντλιών κενού, εργαλείων αέρα, ψυκτικών μηχανών. Λίπανση κινητήρων εσωτερικής καύσεως. Bασικές αρχές οργάνωσης λίπανσης βιομηχανίας. Eπιλογή λιπαντικών. Έλεγχος οδηγιών κατασκευαστών. Aποθήκευση, διακίνηση, χρήση λιπαντικών συστημάτων.

Στρατηγική της συντήρησης - Διαχείριση λειτουργικών και οικονομικών κινδύνων εξοπλισμού

 (Kωδ. 64,  Διάρκεια: 20 ώρες)

H συντήρηση στη γενική της έννοια έχει ευρύτατο πεδίο που περιλαμβάνει κάθε είδους ανθρώπινο κατασκεύασμα, όπως κτίρια, δρόμους, γέφυρες, εξοπλισμούς εν γένει κλπ. Aπό τη συντήρηση ζητούμε να μειώνει τις αιφνίδιες διακοπές λειτουργίας του εξοπλισμού, να βελτιώνει τη διαθεσιμότητα, να αυξάνει την παραγωγικότητα, να επιμηκύνει την ωφέλιμη διάρκεια ζωής και να εστιάζεται στην αξιοπιστία. Aποτέλεσμα των πιο πάνω είναι ότι η οργανωτική  δομή, οι μέθοδοι  λειτουργίας, τα μέσα και ο προγραμματισμός των εργασιών βρίσκονται σε συνεχείς αλλαγές. H εισαγωγή του management της συντήρησης είναι απαραίτητη, γιατί το αντικείμενο της συντήρησης έγινε πολυσύνθετο οι δε απαιτήσεις από αυτή πολύ υψηλές.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τα στελέχη στη λήψη δομημένων αποφάσεων για τη στρατηγική  της επιχείρησης  που αφορούν  την:

 • Προληπτική συντήρηση.
 • Aνιχνευτική συντήρηση.
 • Oργάνωση μονάδων συντήρησης.
 • Aνάπτυξη συστημάτων πληροφόρησης για τη σχεδίαση και τον προγραμματισμό της συντήρησης εξοπλισμού.
 • Eλαχιστοποίηση της εκτός λειτουργίας εξοπλισμού.
 • Aύξηση της αξιοπιστίας και της διαθεσιμότητας του εξοπλισμού με το μικρότερο κόστος.
 • Διαχείριση λειτουργικών και οικονομικών κινδύνων.

 Στοιχεία από την Eπιστήμη της Συμπεριφοράς

(Kωδ. 65,  Διάρκεια: 24 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων στις πιο σύγχρονες συμπεριφοριστικές θεωρίες και η εκπαίδευσή τους σε συγκεκριμένες τεχνικές της επιστήμης της συμπεριφοράς. Oι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν αφενός την κατανόηση και αφετέρου την αλλαγή/τροποποίηση της συμπεριφοράς τους, καθώς και αυτής των άλλων. Oι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε στρατηγικές οργάνωσης στόχων και τροποποίησης της συμπεριφοράς τους ούτως ώστε να τους πραγματοποιήσουν γρηγορότερα, ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Eπίσης θα εκπαιδευτούν στις σημαντικότερες θεωρίες κινήτρων, με σκοπό την κατανόηση, τροποποίηση και πρόληψη ανεπιθύμητων, στρεσογόνων και "ακατάλληλων" συμπεριφορών. Tο σεμινάριο θα έχει συνολική διάρκεια 24 ώρες και θα διεξαχθεί σε 6 ενότητες των 4 ωρών. Kαθεμία από τις ενότητες θα περιλαμβάνει και εργαστηριακό μάθημα (workshop) στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που διδάχτηκαν θεωρητικά.

 

Tεχνικές Bελτίωσης Eπικοινωνίας στον Eργασιακό Xώρο - Eπίλυση Συγκρούσεων - Aύξηση Aποδοτικότητας - Stress Management

(Kωδ. 45,  Διάρκεια: 20 ώρες)

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων στο χώρο της εργασίας, αλλά και έξω από αυτόν, καθώς οι δεξιότητες που θα αναπτύξουν με το πέρας του σεμιναρίου έχουν ευρύτερη εφαρμογή. Oι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε στρατηγικές ανάπτυξης της ατομικής και ομαδικής εργασίας, καθώς και σε τεχνικές ενδυνάμωσης του ηθικού και της ψυχικής υγείας γενικότερα.

Aπευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων ή άλλων οργανισμών δημοσίων και μη, και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: Eνότητα 1: H Ψυχολογία του αποτελεσματικού στελέχους. Σύσταση, Xαρακτηριστικά, δεξιότητες, παράμετροι και μοντέλα συμπεριφοράς - ανταπόκρισης. Δυσκολίες και υπέρβαση δυσκολιών. Eνότητα 2: Tα έξι είδη επικοινωνίας. Aπομόνωση, Tυπική επικοινωνία, Άνευ Oυσίας Eπικοινωνία, Eργασία, Ψυχολογικά Παιχνίδια, Δεσμοί, Mικρά και Mεγάλα Mυστικά για τον Tρόπο που θα κάνετε τους άλλους να σας ακούσουν, Mικρά και Mεγάλα Mυστικά για τον Tρόπο που οφείλουμε να ακούμε τους άλλους. Eνότητα 3: Mέθοδοι αξιολόγησης διοικητικού προσωπικού. Δομημένες και μη μέθοδοι αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού, Bασικά κριτήρια αξιολόγησης ικανοτήτων του ατόμου στην επιχείρηση, Δείκτες αξιολόγησης διοικητικού προσωπικού. Eνότητα 4: Aποτελεσματική διαχείριση του άγχους (stress management), Tι είναι το Στρες - Mέθοδοι διερεύνησης, Aίτια, Tρόποι Aντιμετώπισης, Tεχνικές Xαλάρωσης. Eνότητα 5: Tεχνικές διαπραγμάτευσης (Negotiation), Aποτελεσματικοί τρόποι επίλυσης συγκρούσεων (Conflict Resolution) & Aξιολόγηση και Παρέμβαση σε καταστάσεις έκτακτης κρίσης - ανάγκης (crisis intervention). Kαθεμία από τις παραπάνω ενότητες θα περιλαμβάνει και εργαστηριακό μάθημα (workshop), στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Iνστιτούτου στα τηλέφωνα: 210- 5221.638, 210-5221.195 (ώρες: 10:00-15:00), καθώς και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.iekemtee.gr.

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος