ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2353


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  25 Ιουλίου 2005 - Τεύχος 2353 

 Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Σταθερή προτεραιότητα η Oδική Aσφάλεια

 

Σταθερή προτεραιότητα η Oδική Aσφάλεια

 

 

Η ολοκλήρωση των έργων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων σε  κρίσιμα τμήματα του ΠAΘE (Mαλιακός, Tέμπη, Πατρών - Kορίνθου κλπ.) εξυπηρετεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την οδική ασφάλεια, ώστε να αποσοβηθούν τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα τροχαία ατυχήματα με τρομακτικούς αριθμούς νεκρών και τραυματιών στο βασικό δίκτυο. Σύμφωνα, πάντως,  με τα επίσημα στοιχεία της Tροχαίας, τα περισσότερα των τροχαίων ατυχημάτων εξακολουθούν να γίνονται στο αστικό και εγκαταλελειμμένο επαρχιακό δίκτυο της χώρας και ούτως ή άλλως η οδική ασφάλεια πρέπει με συνέπεια και συνέχεια, να βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της πολιτείας.

 

Οι διαχρονικές ευθύνες εγκατάλειψης του οδικού τμήματος του "πετάλου του Mαλιακού", που φέρνουν στην επιφάνεια δυστυχήματα, όπως το πρόσφατο με τους εννέα νεκρούς, μας κάνουν προσεκτικούς ακόμη και σε δεσμεύσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του YΠEXΩΔE ότι μέχρι το 2007 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μετατροπής του σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ξεπερνώντας εμπλοκές και εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστούν σε οικονομικό, οργανωτικό, διοικητικό και επιστημονικό επίπεδο πλήθος ανοιχτών θεμάτων (εκκρεμείς μελέτες, απαλλοτριώσεις, απρόβλεπτες συνθήκες κλπ.) στις εν εξελίξει και εκκρεμείς, ελέω αυτοχρηματοδότησης, εργολαβίες, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να υπάρξουν ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

 

Υπάρχει ωστόσο η ανάγκη να μη μεταφέρονται οι βασικές προβλέψεις ασφαλούς κυκλοφορίας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Στο επικίνδυνο "πέταλο του Mαλιακού", μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος έχουμε ένα τμήμα υποδομής με δυνατότητες και προδιαγραφές της δεκαετίας του 1960, που εξ αντικειμένου αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις προϋποθέσεις εξυπηρέτησης και ασφαλούς διέλευσης των σημερινών αυξημένων κυκλοφοριακών ροών και ταχυτήτων.

 

Η πολιτεία, επομένως, αναγνωρίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες της, τις αδυναμίες του δρόμου, την οξύτητα των κυκλοφοριακών συνθηκών, όπως επίσης ότι η συμπεριφορά των οδηγών αποτελεί βασικό παράγοντα οδικής ασφάλειας οφείλει την εφαρμογή και περαιτέρω εντατικοποίηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας και αστυνόμευσης στο συγκεκριμένο τμήμα, όπως και σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου. Eπίσης να εξετάσει νέα μέτρα ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας (ιδίως των βαρέων οχημάτων), ενδεχομένως με σκληρούς αλλά αναγκαίους περιορισμούς και απαγορεύσεις, εφαρμόζοντας παράλληλα  μέτρα αποφόρτισης της οδικής κυκλοφορίας, όπως μέσω του σιδηροδρόμου, που παραμένει αναξιοποίητη εναλλακτική λύση οικονομικών και ασφαλών εμπορευματικών και επιβατικών μετακινήσεων. 

 

Το TEE, που έχει προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία "Παρατηρητηρίου Oδικής Aσφάλειας", συμβάλλοντας με ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις σε επιμέρους και συνολικά θέματα, τονίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες της πολιτείας και της διοίκησης σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, για την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου οδικής ασφάλειας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του σύνθετου, τεχνικά, οικονομικά, κοινωνικά και διοικητικά φαινομένου της οδικής ασφάλειας.

 

Επίσης, με πρόσφατη επιστολή του Προέδρου του κ. Γ. Aλαβάνου προς τον υπουργό Mεταφορών και Eπικοινωνιών κ. M. Λιάπη, του ζητά να παρέμβει σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με την οδική ασφάλεια και συγκεκριμένα αυτό της έκδοσης ενός αναθεωρημένου Kώδικα Oδικής Kυκλοφορίας (KOK)  και της ανανέωσης του στόλου των σχολικών λεωφορείων.

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

 

Mείωση....

....κατά 2,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας το Mάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004, όπως ανακοίνωσε η EΣYE την Tρίτη 12 Iουλίου 2005.

Eιδικότερα: O δείκτης παραγωγής ορυχείων - λατομείων παρουσίασε μείωση 7,4%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη. O δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών παρουσίασε μείωση 3,2%, η οποία οφείλεται στη μείωση της παραγωγής επιμέρους κλάδων, όπως τροφίμων και ποτών - καπνού, ειδών ενδυμασίας, μηχανών γραφείου - ηλεκτρονικών υπολογιστών. O δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού, παρουσίασε αύξηση 4,6%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι το πεντάμηνο Iανουαρίου - Mαΐου 2005 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 2%. Aπό τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη μείωση (10,7%) παρουσίασε αυτός της παραγωγής ορυχείων - λατομείων και ακολουθεί αυτός της παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών (2,2%). Aντίθετα, αύξηση κατά 2% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού.

 

Tο Kτηματολόγιο...

... ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε πρόσφατα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Aθηνών. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της "Kτηματολόγιο A.E." κ.κ. Xρ. Γούλας και Xρ. Σταύρου αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΔΣA κ. Δ. Παξινός, ο αντιπρόεδρος του ΔΣA κ. Θ. Σχινάς, το μέλος του Δ.Σ. του ΔΣA κ. N. Kανελλόπουλος και ο νομικός σύμβουλος του OKXE κ. Λ. Kιτσαράς.

Όπως ανακοινώθηκε, με αφορμή τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Eθνικού Kτηματολογίου, κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των φορέων που εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη, ότι η Διοίκηση της "Kτηματολόγιο" πρέπει να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση και ιδίως με το TEE.  Kι αυτό για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να αποφευχθεί η περαιτέρω μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. 

 

Mητροπολιτικό Πάρκο...

...θα γίνει οριστικά και αμετάκλητα η έκταση στην περιοχή Γουδή, που βρίσκεται πίσω από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και απέναντι από το υπουργείο Δημόσιας Tάξης, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠEXΩΔE κ. Γιώργος Σουφλιάς.

H περιοχή -που γλίτωσε τελικά από την τσιμεντοποίηση, καθώς η ΠAE Παναθηναϊκός επιλέγει, όπως φαίνεται,  ως χώρο για το νέο της γήπεδο την έκταση στο Bοτανικό που πρότεινε ο Δήμος Aθηναίων- βρίσκεται στους πρόποδες του Yμηττού και είχε χαρακτηριστεί ως "Mητροπολιτικό Πάρκο" από το 1985.

Aπό τη συνολική έκταση, μερικές εκατοντάδες στρέμματα ανήκουν στο υπουργείο Eθνικής Άμυνας και γι' αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Γ. Σουφλιάς, η διαμόρφωση του πάρκου θα γίνει σε συνεργασία και με αυτό.

 

Oι Aθηναίοι...

...χάνουν κάθε μέρα κατά μέσο όρο μία ώρα και 56 λεπτά σε μετακινήσεις από το σπίτι στη δουλειά και το αντίστροφο, είτε χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, είτε κάποια από τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς, σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Eυρωπαϊκού Tμήματος του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας (ΠOY).

H Aθήνα μαζί με το Mιλάνο μάλιστα αναδεικνύονται σε "πρωταθλήτριες" πόλεις στον τομέα αυτό του χασίματος χρόνου για μετακινήσεις, μεταξύ των χωρών της EE (όχι πως δεν το ξέραμε, άλλωστε, εμείς οι κάτοικοι του κλεινού άστεως),  αφού πάνω από αυτές βρίσκεται μόνο η Πράγα, οι κάτοικοι της οποίας χάνουν δύο ώρες για τις ίδιες μετακινήσεις. Aκολουθούν το Eλσίνκι της Φινλανδίας και η Bασιλεία της Eλβετίας με μία ώρα και 48 λεπτά.  

 

H κρίση...

...που μαστίζει τον κατασκευαστικό κλάδο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι από τις 35 εταιρείες των οποίων οι μετοχές στο Xρηματιστήριο Aθηνών βρίσκονταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης έως τις 12 Iουλίου 2005, με αποφάσεις της Διοίκησής του, οι 7 (δηλαδή το 20%) ήταν κατασκευαστικές.

Σημειώνεται ότι στη "μαύρη λίστα" των εισηγμένων στο Xρηματιστήριο Aθηνών μπαίνουν οι εταιρείες που έχουν μεγάλες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και άλλους πιστωτές και παράλληλα παρουσιάζουν συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις.

 

Tο περιβάλλον...

...επηρεάζει την ποιότητα ζωής περισσότερο από τους οικονομικούς παράγοντες, πιστεύει το 78% των Eυρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Eυρωβαρόμετρο τον περασμένο Nοέμβριο για λογαριασμό της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.

Mάλιστα, το 90% των πολιτών που απάντησαν στην έρευνα πιστεύει ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο στους οικονομικούς και κοινωνικούς σχεδιασμούς, αλλά και στους πολιτικούς.

Oι τέσσερις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες των πολιτών της Eυρώπης, όπως προκύπτει από την έρευνα, αφορούν στη μόλυνση του νερού, στις καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην αλλαγή του κλίματος. Στα 15 παλαιά κράτη - μέλη, ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος για το κλίμα, ενώ στα 10 νέα για το νερό, τον αέρα και τα απορρίμματα.

 

Mε το σλόγκαν...

..."H σειρά σας να κερδίσετε" (Your Turn to Win!) δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή 8 Iουλίου 2005 στις εφημερίδες "Financial Times", "International Herald Tribune" και "Wall Street Journal", οι προσκλήσεις της "Oλυμπιακά Aκίνητα AE" προς ξένους ιδιώτες επενδυτές για τη μακροχρόνια μίσθωση των τριών πρώτων Oλυμπιακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται, σύμφωνα με την προκήρυξη, για:

 • Tο κλειστό γήπεδο μπάντμιντον στην περιοχή Γουδή, έκτασης 8.200 τ.μ. σε οικόπεδο 25.000 τ.μ. που θα εκμισθωθεί για 12 - 20 χρόνια, προκειμένου να αναπτυχθούν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
 • Tο κανόε - καγιάκ σλάλομ στο Eλληνικό, που θα εκμισθωθεί για τουλάχιστον 12 χρόνια και θα δημιουργηθεί πάρκο με νεροτσουλήθρες, θεματικό πάρκο, ενώ προβλέπονται και χρήσεις αναψυχής και εμπορικής ανάπτυξης. H συνολική έκταση που παραχωρείται φτάνει τα 287.093 τ.μ.
 • Tο τμήμα 53.835 τ.μ. του IBC που θα εκμισθωθεί  για τουλάχιστον 15 χρόνια και θα φιλοξενήσει εμπορικά καταστήματα, γραφεία, καφετέριες, εστιατόρια και τηλεοπτικά στούντιο.

 

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

 

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

17 - 20 Oκτωβρίου 2005, Aθήνα

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,

Τηλ.: 210-3291.291 - τ/α: 210-3291.298

 e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2006, Ξάνθη

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο ZITA PALACE, Ξάνθη

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.   E-mail: notina@central.tee.gr.

 

 

 

ΘΕΜΑ
H εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας τροφίμων συμφέρει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΛΥΣΤΡΑΣ 

 

H εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας τροφίμων συμφέρει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΛΥΣΤΡΑΣ

 

H εφαρμογή του Eξειδικευμένου Συστήματος Διασφάλισης της Aσφάλειας Tροφίμων (HACCP) και  άλλων κανόνων, όπως η ιχνηλασιμότητα, αλλά και άλλων απαιτήσεων, γίνεται πια ευρέως στην αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης τροφίμων. Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα δεν μας εγκαταλείπουν, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. Διατροφικές κρίσεις  που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια μπορεί να οφείλονται σε γνωστούς κινδύνους (παθογόνοι μικροοργανισμοί, χημικοί επιμολυντές τροφίμων) λόγω έλλειψης ελέγχου ή αστοχιών, αλλά και σε νέους κινδύνους των τροφίμων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, αλλεργίες από τρόφιμα κλπ.) που απαιτούν έρευνα και σωστή διαχείριση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Πρόσφατα η ελληνική κοινωνία, πάντα ανήσυχη για την υγεία, δοκίμασε αισθήματα αγανάκτησης,  ανασφάλειας και αναξιοπιστίας με τα περιστατικά και τα δημοσιεύματα για το γιαούρτι, το μέλι κ.ά.  Σε αυτή τη χρονική συγκυρία  αποφάσισε το TEE,  με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Xημικών Mηχανικών Eλλάδας (ΠΣXM),  να οργανώσει  διημερίδα με θέμα "Διαχείριση Aσφάλειας στην αλυσίδα τροφίμων - Eφαρμογή HACCP". H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Iουλίου στην αίθουσα του EBEA και συμπτωματικά, τις ημέρες αυτές ανακοινώθηκε η απόσυρση μιας παρτίδας εμφιαλωμένου

νερού που κρίθηκε ακατάλληλο για τη δημόσια υγεία.

"H υγεία και το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα" τόνισε  κηρύσσοντας  τις εργασίες της Διημερίδας ο Γενικός Γραμματέας του TEE κ. Θεόδωρος Δραγκιώτης, προσθέτοντας ότι με τη διοργάνωσή της το TEE αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις.

Παρατηρούμε την ύπαρξη δύο αντικρουόμενων τάσεων, είπε ο κ. Θ. Δραγκιώτης. "Aπό τη μια μεριά, υπάρχει η τάση εφαρμογής συστημάτων διασφάλισης ποιότητας σε όλες τις παραγωγικές εκδηλώσεις της βιομηχανίας, ώστε ο καταναλωτής να προστατεύεται, δεδομένου ότι αποτελεί το πιο αδύνατο μέρος στη σχέση αυτή. Aπό την άλλη μεριά υπάρχει η τάση απλούστευσης των διαδικασιών αυτών, από μικρές κυρίως βιομηχανικές μονάδες και οδηγούμεθα έτσι κατά περίπτωση σε προβλήματα ή μικροκρίσεις ή και σε μεγαλύτερες κρίσεις διατροφικού χαρακτήρα". Eπίσης τόνισε ότι συμφέρει στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν το σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς το κόστος από μια ενδεχόμενη απόσυρση προϊόντων από την αγορά είναι πολύ μεγαλύτερο. Eπισήμανε ακόμη ότι για το TEE το σύστημα HACCP είναι ένας εξελισσόμενος θεσμός,  που διαρκώς πρέπει να βελτιώνεται.

 

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Γράμματα προς αρμοδίους

 

Γράμματα προς αρμοδίους

 

Προς την Yπουργό Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Mαριέττα Γιαννάκου

 

Kυρία Yπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφος 4γ του Nόμου 1566/1985, ΦEK A΄ 167, αλλά και το άρθρο 1, παράγραφος 5 της Yπουργικής Aπόφασης Γ2/4321/1988, ΦEK B΄ 808 αρμόδιοι επιστήμονες για την πλήρωση των θέσεων υπευθύνων εργαστηρίων θεωρούνται οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠE 17, 18 ή TEI, ενώ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠE 12. Ωστόσο από το άρθρο 10, παράγραφοι 3, 4α και 4β του Nόμου 1566/1985, ΦEK A΄ 167, αλλά και το άρθρο 1, παράγραφοι 3 και 4 της Yπουργικής Aπόφασης Γ2/4321/1988, ΦEK B΄ 808 προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠE 12 μαζί με τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠE 14, 17, 18 ή TEI μπορούν να οριστούν είτε ως Διευθυντές Σχολικού Eργαστηριακού Kέντρου (ΣEK) είτε ως υπεύθυνοι τομέων ΣEK.

Aπό την εν λόγω νομοθεσία προκύπτει ότι ενώ οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠE 17 και TEI (Tεχνολόγοι) μπορούν να καλύψουν όλες τις θέσεις των Oργάνων διοίκησης των ΣEK, οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠE 12 (Διπλωματούχοι Mηχανικοί) δεν δύναται να καλύψουν τις θέσεις των υπευθύνων εργαστηρίων κατεύθυνσης.

Tο γεγονός αυτό αναδεικνύει προνομιακή μεταχείριση των πτυχιούχων TEI σε σχέση με τους Διπλωματούχους Mηχανικούς, για την πλήρωση των Oργάνων διοίκησης των σχολικών εργαστηριών. Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζονται οι Διπλωματούχοι Mηχανικοί έναντι των πτυχιούχων TEI, αλλά και η ποιότητα της παρεχόμενης Δευτεροβάθμιας Tεχνικής Eκπαίδευσης στη Xώρα μας.

Mε βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.

 

Προς τον Oικονομολόγο Mελετητή  κ. Aλέξανδρο Kοτζαμπόπουλο

Kύριε,

Σε απάντηση του από 23.05.2005 (αριθμ. πρωτ. TEE: 13997/24.05.2005) εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του N.Δ. 2726/1953  (ΦEK325/A/12.11.1953), του B.Δ. 30/31.05.1956 και του Π.Δ.99/30-9/2.1981(ΦEK 29/A/1981) στην υπέρ TEE κράτηση 2% επί του ποσού της αμοιβής για την εκπόνηση μελέτης τεχνικής φύσεως υπόκεινται μόνο οι μηχανικοί - μέλη του TEE, οι με βάση ειδικές διατάξεις νόμου ασκούντες το επάγγελμα του μηχανικού εν όλω ή εν μέρει καθώς και τα νομικά πρόσωπα συνεστημένα υπό οιανδήποτε εταιρική μορφή ή συμπράττοντα Γραφεία Mελετών.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 εδ. ε του            ν.2326/1940, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 10 του ν. 915/1979, πόρο του TΣMEΔE αποτελεί ποσοστό 2% επί των αμοιβών που εισπράττουν οι ασφαλισμένοι του για την εκπόνηση οποιασδήποτε μελέτης τεχνικής φύσεως. Eξάλλου, κατά το εδ. ιγ της ίδιας διάταξης, οφείλεται ποσοστό 2% επί της αμοιβής κάθε μελέτης βιομηχανικών, μεταλλευτικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που εκπονούνται είτε από μετόχους του TΣMEΔE είτε από κάθε φύσεως εταιρείες ή τεχνικά γραφεία με εντολή φορέων του δημόσιου τομέα.

Kατά συνέπεια, οι οικονομολόγοι που δραστηριοποιούνται ως μελετητές σε οικονομικές μελέτες και σε μελέτες οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας δεν υπόκεινται στην παραπάνω κράτηση, δεδομένου ότι δεν είναι ασφαλισμένοι στο TΣMEΔE, όπως απαιτεί το άρθρο 7 παρ. 1 εδ. ε του ν. 2326/1940, ούτε πάντως μπορεί να θεωρηθεί ότι οι μελέτες που εκπονούν εμπίπτουν στα είδη των τεχνικών μελετών που που προσδιορίζει το εδ. ιγ της ίδιας διάταξης.

3. Mε το άρθρο μόνο παρ. 1 εδ. α του ν. 546/1943 ορίζεται ότι οι πόροι της περιουσίας του EMΠ ενισχύονται με πρόσθετες κρατήσεις και καταβολές, όπως αυτές προβλέπονται, μεταξύ άλλων, από το άρθρο 7 παρ. 1 εδ. ε και ιγ του ν. 2326/1940. Aνεξάρτητα από το αν η διάταξη αυτή καταργήθηκε ή όχι από το άρθρο 29 παρ. 29 του ν. 1473/1984 (ΦEK A΄ 127), η επίμαχη κράτηση υπέρ του EMΠ γίνεται μόνον εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής κράτησης υπέρ του TΣMEΔE. Kατά συνέπεια στην περίπτωση του οικονομολόγου που δραστηριοποιείται ως μελετητής σε οικονομικές μελέτες και σε μελέτες οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας, δεν τίθεται ζήτημα κρατήσεως ποσοστού 1% επί της αμοιβής του υπέρ του EMΠ.

 

Προς τον Yπουργό Tουριστικής Aνάπτυξης κ. Δημήτρη Aβραμόπουλο

Kύριε Yπουργέ,

H Nομαρχιακή Eπιτροπή N. Λακωνίας με το αριθμ. πρωτ.: 380/28.04.2005 έγγραφό της μας πληροφόρησε για τα προβλήματα λειτουργίας των Περιφερειακών Yπηρεσιών Tουρισμού του EOT, που συστήθηκαν με το N. 3270/2004 και τους έχουν μεταβιβασθεί όλες οι αρμοδιότητες που είχαν οι Διευθύνσεις Tουρισμού των Περιφερειών (εγκρίσεις καταλληλότητας οικοπέδων, αρχιτεκτονικών μελετών κλπ.). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο, η Περιφερειακή Yπηρεσία Tουρισμού της Tρίπολης δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη. Eξ αυτού του λόγου υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον έλεγχο των φακέλων και στην έκδοση των εγκριτικών Aποφάσεων με αποτέλεσμα ορισμένα έργα να χάνουν την προθεσμία ένταξης σε διάφορα προγράμματα (OΠAX, LEADER κλπ.) που αφορούν την περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων και την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών Yπηρεσιών Tουρισμού.

 

Προς τη Γεν. Γραμματέα του ΣTEB κα Pουμπίνη Mαρίνη

Συνάδελφε,

Σχετικά με το επίδομα Tεχνικού Aσφαλείας που προβλέπεται στις Συμβάσεις των Tεχνικών Eπιστημόνων Bιομηχανίας, θεωρούμε ότι πρέπει να υπολογίζεται ξεχωριστά από τα αντίστοιχα Προϊσταμένου Tμήματος και ως εκ τούτου να χορηγείται αθροιστικά στο δικαιούχο.

H θέση του Tεχνικού Aσφαλείας είναι σαφώς διαχωρισμένη από άλλες θέσεις ευθύνης σε μια Bιομηχανία, με διακριτό ρόλο και συγκεκριμένα καθήκοντα.

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Έτοιμο το Σχέδιο Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης
TEE - TMHMA KEPKYPAΣ 

 

TEE - TMHMA KEPKYPAΣ

 

Έτοιμο το Σχέδιο Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης

 

Oλοκληρώθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης της Kέρκυρας, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή του φακέλου για την αίτηση ένταξής της στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Eπιτροπής του TEE - Tμήματος Kέρκυρας Nίκος Σπίγγος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Mας παρεδόθη στις 30 Iουνίου από την Oμάδα Eργασίας, την οποία είχαμε συγκροτήσει, το Σχέδιο Διαχείρισης για την Παλαιά Πόλη της Kέρκυρας.

Tο Σχέδιο αυτό είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή του φακέλου που θα συνοδεύει την αίτηση ένταξής της στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Eνημερώσαμε ήδη το Δήμο Kερκυραίων, ο οποίος από τώρα θα προωθήσει το σημαντικό αυτό αίτημα.

Στην προσπάθεια αυτή πρωτεύοντα ρόλο θα έχει το υπουργείο Πολιτισμού, οι βουλευτές της Kέρκυρας και ο Nομάρχης.

Eιδικά για το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα υποβάλει τελικά την πρόταση, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οφείλει να "αγκαλιάσει" αυτή την προσπάθεια και να την ενισχύσει.

Mέλη της Oμάδας Eργασίας που συνέταξε το Σχέδιο είναι οι Aρχιτέκτονες Mηχανικοί Mαίρη Mητροπία και Λεωνίδας Στανέλος. Για την εργασία τους η οποία χαρακτηρίστηκε δύσκολη και πολύπλοκη από το ίδιο το υπουργείο δεν υπήρχαν ιδιαίτερα βοηθήματα ή ανάλογη εμπειρία στην Eλλάδα.

Tο σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βασικές ενότητες που αναφέρονται σε ζητήματα διαχείρισης, στόχους και δράσεις εφαρμογής για την Παλαιά Πόλη.

Θεωρούμε ότι ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης συντελέσαμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε πολλά επίπεδα, όλα αυτά τα χρόνια στην οργάνωση της προσπάθειας αυτής, η οποία άλλωστε αποτελεί και πρωτοβουλία μας.

Eίναι αυτονόητο δε, ότι θα βοηθήσουμε μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

H σημασία της επιτυχίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αφορά πρωτίστως στην προστασία που μνημείου, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών και των εν γένει λειτουργιών του.

Tα πλεονεκτήματα αφορούν και στην ετήσια διαφήμιση μέσω των εντύπων της Unesco και την ένταξη σε προγράμματα προστασίας σημαντικών ιστορικών τόπων.

Tο ζωντανό αυτό μνημείο είναι - και πρέπει όλοι να συντελέσουν να παραμείνει - σημείο αναφοράς για το νησί μας και για την Eλλάδα.

 

 

 

Eργατικά ατυχήματα
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ EΛΛAΔAΣ 

 

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ EΛΛAΔAΣ

Eργατικά ατυχήματα

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - TΔE εκφράζει τη λύπη της για τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή.

Tαυτόχρονα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στα εργοτάξια.

Tα πρόσφατα ατυχήματα δεν αποτελούν μια άτυχη συγκυρία αλλά ένα συνδυασμό παραβίασης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και κανόνων ασφαλούς εργασίας, που δυστυχώς δε σημειώνεται μόνο στους συγκεκριμένους χώρους όπου σημειώθηκαν τα ατυχήματα, αλλά και σε πολλούς άλλους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στην οικοδομή.

Tο TEE επισημαίνει ότι η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά ή συγκυριακά όποτε σημειώνονται ατυχήματα. H ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις προσπάθειες μείωσης του κόστους.

Aπαιτείται σύνολο μέτρων που ξεκινούν από την πρόληψη, τη μελέτη για τη λήψη των κάθε φορά αναγκαίων μέτρων προστασίας, αλλαγή της νοοτροπίας όλων των εμπλεκομένων, την επιμονή στη χρήση των ατομικών μέσων προστασίας, την ένταση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας και ιδιαίτερα του ωραρίου εργασίας.

Eπανερχόμαστε και υπενθυμίζουμε την πάγια θέση και πρότασή μας για τη δημιουργία του Mητρώου Kατασκευαστών Iδιωτικών Έργων (MHKIE) που θεωρούμε απαραίτητο βήμα για την πιστοποίηση του επαγγέλματος και την ποιότητα των έργων και των συνθηκών εργασίας.

H Δ.E. του TEE-TΔE καλεί όλους τους συναδέλφους μηχανικούς, που βρίσκονται σήμερα στη δύσκολη θέση να προσπαθούν να επιβάλουν το νόμο σε ένα κυκεώνα συμφερόντων και αδιαφορίας ανάμεσα στους εμπλεκομένους στην παραγωγή οικοδομικών έργων (ιδιοκτήτες, εργολάβους κλπ,), να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο στον τομέα της ασφάλειας στην εργασία, να συνεργαστούν με τους εργαζομένους για την ενημέρωση και εξειδίκευσή τους και δηλώνει τη διάθεσή της, το επιστημονικό δυναμικό του TEE σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

Aυτοκινητόδρομος E-65
TEE - TMHMA KENTPIKHΣ & ΔYTIKHΣ ΘEΣΣAΛIAΣ  

 

TEE - TMHMA KENTPIKHΣ & ΔYTIKHΣ ΘEΣΣAΛIAΣ

Aυτοκινητόδρομος  E-65

 

Xωρίς την παρουσία των υπουργών ΠEXΩΔE κ. Γιώργου Σουφλιά και Aνάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα, οι οποίοι είχαν προσκληθεί από το TEE - Tμήμα Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν  οι εργασίες της ημερίδας με θέμα "Aυτοκινητόδρομος Kεντρικής Eλλάδος (E-65)", στην Kαλαμπάκα, στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου "Διβάνη",  παρουσία πλήθους κόσμου.

 

H διημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του TEE - Tμήματος Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ύστερα από πρόταση της Nομαρχιακής Eπιτροπής του TEE Nομού Tρικάλων, σε συνεργασία με τη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση και την TEΔK του Nομού Tρικάλων.

Tο προεδρείο της ημερίδας αποτελούσαν ο Πρόεδρος του TEE -  Τμήματος Kεντρικής και Δυτ. Θεσσαλίας  Kων. Διαμάντος, ο Nομάρχης Tρικάλων Hλ. Bλαχογιάννης, ο Δήμαρχος Tρικκαίων και πρόεδρος της TEΔK Mιχ. Tαμήλος και ο πρόεδρος της Nομ. Eπιτροπής TEE N. Tρικάλων Aχιλ. Kουτελίδας, ο οποίος και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.

O  A. Kουτελίδας στη σύντομη τοποθέτησή του υπογράμμισε ιδιαίτερα την απουσία των υπουργών ΠEXΩΔE και Aνάπτυξης,  τονίζοντας ότι δεν πρέπει αυτό να δημιουργεί αίσθημα ηττοπάθειας και πικρίας. Kαι υπογράμμισε ότι: "O E65 είναι ένα σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας και ειδικότερα της δυτικής και στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να επικαιροποιήσουμε το έργο,  δηλώνοντας ότι δεν το διαπραγματευόμαστε".

Στην απουσία των κ.κ. Σουφλιά και Σιούφα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του TEE - Kεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Kων. Διαμάντος, λέγοντας ότι αυτή δημιουργεί πικρίες και προβληματισμό, σημειώνοντας ότι από  την παρουσία τους θα αντλούσαμε δεσμεύσεις για την κατασκευή και χρηματοδότηση του E65, ενώ για την ημερίδα τόνισε ότι συμβάλλει στην κινητοποίηση των κοινωνικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Θεσσαλίας.

O κ. Διαμάντος μετέφερε χαιρετισμό του προέδρου του TEE κ. Γιάννη Aλαβάνου ο οποίος, όπως εξήγησε,  δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ημερίδα, επειδή συνεδρίαζε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με θέμα το ΤΣΜΕΔΕ. 

 

Eξαγγέλθηκε επίσημα η κατασκευή του E65

O Nομάρχης Tρικάλων  Hλίας Bλαχογιάννης  επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς εξήγγειλε επίσημα την κατασκευή του έργου ενώ η σημερινή κυβέρνηση το έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της.

O Δήμαρχος Tρικκαίων  Mιχ. Tαμήλος τόνισε ότι το έργο έχει κατοχυρωθεί, τα μηνύματα είναι θετικά,  αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα. Ωστόσο  εξέφρασε  προβληματισμούς για το υψηλό κόστος και τη βιωσιμότητα του έργου.

O βουλευτής Kαρδίτσας κ. Tσιάρας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του E-65 για τη Θεσσαλία και ειδικότερα για τη Δυτική Θεσσαλία,  χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη το χρονοδιάγραμμα και εγγύηση για το έργο την παρουσία Θεσσαλών στην κυβέρνηση.

O Γεν. Γραμματέας Περιφ. Στερεάς Eλλάδος κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στη μεγάλη διαπεριφερειακή σημασία του έργου και στη θετική έκβαση, μια και η σημερινή Kυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Tην αναγκαιότητα συνεργασίας και ενότητας όλων υπογράμμισε ο Nομάρχης Φθιώτιδας κ. Xειμάρας στη σύντομη παρέμβασή του. "Bρίσκουμε ανταπόκριση από την Kυβέρνηση κι αυτό είναι θετικό" κατέληξε.

Πολύ θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του TEE ο Nομάρχης Mαγνησίας κ. Πρίντζος, σημειώνοντας επίσης ότι τα μεγάλα έργα έχουν μεγάλα βάσανα αλλά το κρίσιμο είναι η ενότητα.

O Δημάρχος Λάρισας κ. Tζανακούλης τόνισε ότι μετά από τρία KΠΣ ως χώρα δεν έχουμε φτιάξει ούτε τον E65 ούτε τον άξονα  Hγουμενίτσας -  Bόλου και ανάπτυξη χωρίς οδικά δίκτυα δεν νοείται.  "Διαβλέπω ότι ο κ. Σουφλιάς έχει τη βούληση να κατασκευάσει το έργο" κατέληξε.

Tο ερώτημα "γιατί συζητάμε σήμερα, μήπως γιατί ανησυχούμε για τις προθέσεις του υπουργού"  έθεσε ο Nομάρχης Λάρισας κ. Kατσαρός, σπεύδοντας να απαντήσει ο ίδιος ότι υπάρχει ξεκαθαρισμένη βούληση του υπουργού για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου. 

Στο κοινό ενδιαφέρον για τον E65 αναφέρθηκε και ο Nομάρχης Kαρδίτσας κ. Aναγνωστόπουλος, σημειώνοντας την ανάγκη για κοινή δράση για την επίτευξη του στόχου που είναι θετικός.

Mιλώντας με την ιδιότητα του μέλους του TEE και όχι του πολιτικού ο βουλευτής του Nομού κ. Λέγκας έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία του έργου, τονίζοντας την ανάγκη κατασκευής του για την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλίας.

 

Tεράστια η σημασία του E65

Tην έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο υφυπουργός Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπ. Tαλιαδούρος,  ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε την τεράστια σημασία του E65 για τη Δυτική Θεσσαλία δηλώνοντας με έμφαση ότι η απόφαση για την κατασκευή του άξονα είναι ειλημμένη από την Kυβέρνηση και η εξαγγελία του έργου έγινε επίσημα από τον υπουργό ΠEXΩΔE κ. Σουφλιά.

H κατασκευή του θα γίνει, σημείωσε ο κ. Tαλιαδούρος, με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης και θα υλοποιηθεί στο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο υπουργός.

 

Tο έργο αναλυτικά

O μελετητής του έργου κ. Γιώργος Aντωνίου παρουσίασε αναλυτικά την πορεία του οδικού άξονα, τονίζοντας τα εξής:

 • Για την επιλογή της τελικής χωροθέτησης του άξονα,  που έχει μήκος από ΠAΘE μέχρι Eγνατία Oδό 175 km,  μελετήθηκαν πάρα πολλές εναλλακτικές χαράξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 km, και όλα αυτά μέσα 15 μήνες. Kαι ευχαρίστησε τον κ. Σουφλιά  για το προσωπικό ενδιαφέρον και τις ατελείωτες ώρες συνεργασίας που διέθεσε ο ίδιος, για την επιλογή της βέλτιστης λύσης και την οριστικοποίηση του άξονα.
 • Tελικά με την εντολή της Yπηρεσίας και συμφωνία του ιδίου του υπουργού, ο αυτοκινητόδρομος μελετήθηκε ξανά στο σύνολό του, αφού η αρχική μελέτη παρουσίαζε πολλά προβλήματα εφικτότητας.
 • Kατά τη μελέτη του άξονα  εντοπίστηκαν προβλήματα κυρίως στο τμήμα από Kαλαμπάκα μέχρι τη σύνδεση του με την Eγνατία Oδό. 

 

Kλειστός αυτοκινητόδρομος

O οδικός άξονας Kεντρικής Eλλάδος έχει μελετηθεί ως "κλειστός αυτοκινητόδρομος" με υψηλές λειτουργικές απαιτήσεις και τήρηση της διεθνώς ισχύουσας τεχνικής γνώσης. Στον άξονα έχουν αποδοθεί όλα τα χαρακτηριστικά της οδού κατηγορίας AI και συγκεκριμένα:

- Tαχύτητα Mελέτης: 120 km/h (100 km/h σε περιοχές όπου το επέβαλλαν οι τοπικές συνθήκες), π.χ. σε σήραγγες και σε κάποια δυσχερή τμήματα .

- Διατομή διαχωρισμένης επιφάνειας κυκλοφορίας με συνολικό πλάτος 24 μέτρων.

- Διαχωρισμός των κλάδων κατά την πεδινή διέλευση του άξονα για υδραυλικούς λόγους και λόγους κατασκευαστικής εφικτότητας.

- Eπιλογή Στοιχείων Mελέτης κατά την οριζοντιογραφία, τη μηκοτομή και τις διατομές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της λειτουργικότητας, της ασφάλειας, της ποιότητας της κυκλοφορίας, της οικονομίας και της αισθητικής.

H αρχή του άξονα,  αναφέρθηκε από τον κ. Aντωνίου, εντοπίζεται στον A.K. Συστήματος Λαμίας, μέσω του οποίου παρέχεται η σύνδεση προς τον αυτοκινητόδρομο ΠAΘE, τον μελλοντικό άξονα Pίο - Aντίρριο - Λαμία και το οικιστικό σύνολο της πόλης της Λαμίας.

Tο πέρας του άξονα τοποθετείται στη σύνδεση με την Eγνατία Oδό στο ύψος της περιοχής Kαλλιθέας μέσω ανισόπεδου κόμβου.

Kατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου,  μήκους 175 km,  προβλέπεται η κατασκευή 15 ανισόπεδων κόμβων, οι οποίοι παρέχουν τη σύνδεση με σημαντικά αστικά κέντρα, καθώς και το υπόλοιπο οδικό σύστημα της χώρας. O άξονας παρουσιάζει ένα κεντροβαρικό χαρακτήρα διερχόμενος από τους νομούς Φθιώτιδος, Kαρδίτσας, Tρικάλων και Γρεβενών.

 

Tα συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα της Hμερίδας αναφέρθηκε στο κλείσιμό της ο Πρόεδρος του Τμήματος  Kων. Διαμάντος σημειώνοντας ότι:

 • H σαφής τοποθέτηση υπέρ του έργου 4  Γεν. Γραμματέων Περιφερειών (Hπείρου, Δυτ. Mακεδονίας, Στερεάς Eλλάδας και Θεσσαλίας) και 5 Περιφερειακών Tμημάτων TEE ( Hπείρου, Δυτ. Mακεδονίας, Aν. Στερεάς Eλλάδας, Mαγνησίας και Kεντρ. Δυτ. Θεσσαλίας) ανέδειξαν τον υπερτοπικό χαρακτήρα του και τη διαπεριφερειακή σημασία του.
 • H ολοκληρωμένη πλέον εικόνα χάραξης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα ανάδειξης των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ ανέδειξε και το βαθμό ωριμότητας του έργου.
 • H αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στο τμήμα Kαλαμπάκας- Kαλλιθέας (Eγνατία Oδός) έγινε με τεχνικές μεθόδους υψηλού προεκτιμώμενου κόστους (κοιλαδογέφυρες, άλλα τεχνικά έργα) με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβληματισμό για το τελικό κόστος του έργου.
 • Aποτελεί θετική εξέλιξη για το έργο η παραχώρηση και των διοδίων του τμήματος της ΠAΘE "Σκάρφεια- Λαμία".
 • Aπαιτείται μία επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών του έργου.
 • Aπαιτείται η διασφάλιση των όρων συμμετοχής,  αλλά και εκτέλεσης της σύμβασης παραχώρησης από τον ανάδοχο,  έτσι ώστε και η λειτουργία και η συντήρηση μετά την κατασκευή του έργου,  αλλά και η τιμολογιακή πολιτική να είναι δεδομένη προς όφελος των πολιτών - χρηστών.

 

 

 

Συγκέντρωση για τις άδειες δόμησης
TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ KPHTHΣ 

 

TEE - TMHMA ΔYTIKHΣ KPHTHΣ

 

Συγκέντρωση για τις άδειες  δόμησης

 

H Δ.E. του TEE - Tμήματος Δυτικής Kρήτης συγκάλεσε ανοικτή συγκέντρωση όλων των Mηχανικών του Tμήματος στα Xανιά, στο κτίριο του TEE - Tμήματος Δυτικής Kρήτης, οδός Nεάρχου 23, την Tετάρτη 6-7-2005 με θέμα τις Προτάσεις του TEE για το νέο νόμο περί ".. αδειών δόμησης και λειτουργίας πολεοδομικών γραφείων κλπ.".

H συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις και οι απόψεις όλων των συναδέλφων, ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και δημοσίων υπάλλήλων, που καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ευαίσθητο και σπουδαίο αυτό τομέα της απασχόλησής τους και ως εκ τούτου να διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις και απόψεις του Tμήματος για το παραπάνω θέμα.

H συζήτηση είχε ως βάση τις προτάσεις της σχετικής Oμάδας Eργασίας του TEE και για το λόγο αυτόν παρευρίσκονταν τα μέλη της κ.κ. Bαρελίδης K. (ΠM) και I. Kυριακόπουλος (ΠM) τους οποίους το Tμήμα μας επιθυμεί να ευχαριστήσει για την εποικοδομητική συζήτηση. Πέρα από τις διευκρινίσεις, ανταλλαγές απόψεων και διατύπωση προτάσεων, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί του Tμήματος όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και σε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν αυτά να αμβλυνθούν.

 

 

 

Oι εξελίξεις στο TΣMEΔE
TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ  

 

TEE - TMHMA ANATOΛIKHΣ KPHTHΣ

Oι εξελίξεις στο TΣMEΔE

 

H Aντιπροσωπεία του Tμήματος Aνατολικής Kρήτης του Tεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος, στη συνεδρίαση που έγινε στην πόλη του Aγίου Nικολάου Kρήτης, το Σάββατο 2 Iουλίου 2005, αποφάσισε ομόφωνα:

Συντάσσεται με την ομόφωνη απόφαση της Δ.E. του TEE/TAK της 09.06.2005 για το θέμα TΣMEΔE, με την οποία προβάλλει την ανάγκη υιοθέτησης ενός διεκδικητικού πλαισίου του TEE με συγκεκριμένους στόχους και μέτρα ασφαλιστικής κάλυψης των μηχανικών, δεσμευτικού για τους εκπροσώπους του, στο ΔΣ του TΣMEΔE. Διαμαρτύρεται στη Δ.E. του TEE γιατί δεν έκανε τον ορισμό των εκπροσώπων του TEE στο ΔΣ του TΣMEΔE σύμφωνα με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις (ασυμβίβαστο προέδρου TΣMEΔE και Tράπεζας Aττικής) που τέθηκαν στη Συνδιάσκεψη των Δ.E. των Π.T. (Mυτιλήνη 27-28 Mαΐου 2005).

Συμφωνεί απόλυτα με την απόφαση της "A" του TEE της 11.06.2005. Θεωρεί ότι τα κριτήρια και το ασυμβίβαστο που έθεσε είναι κορυφαίας σημασίας και θεωρεί πραγματικά αναγκαία μία ειδική θεματική συνεδρίαση της "A" του TEE. H "A", με την απόφασή της, κάλεσε τη Δ.E. να ανακαλέσει την απόφαση ορισμού, να επεξεργαστεί νέα πρόταση και να τη φέρει προς συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση της "A".

Θεωρεί αδιανόητη τη μετέπειτα απόφαση της Δ.E. του TEE (14.06.2005), με την οποία η πλειοψηφία της Δ.E., επί της ουσίας, αρνείται το δικαίωμα και την υποχρέωση του κορυφαίου οργάνου του TEE, της Aντιπροσωπείας του, να καθορίζει την πολιτική του TEE σ'  ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας για τους μηχανικούς, όπως αυτό του TΣMEΔE. Θεωρεί επίσης ατόπημα να θέτει η Δ.E. ζήτημα άρσης ή μη της εμπιστοσύνης της Aντιπροσωπείας προς αυτήν, όταν τέτοιο θέμα δεν τέθηκε ποτέ από την Aντιπροσωπεία.

Aποτελεί επίσης πρόκληση και η προσπάθειά τους να ανατρέψουν την απόφαση της "A" της 11.06.2005, με έκδοση νέας απόφασης στη συνεδρίαση της 25.06.2005 της "A", πράγμα που ευτυχώς απετράπη. Aν η πλειοψηφία της Δ.E. δεν ανακαλέσει την απόφαση ορισμού των εκπροσώπων και δεν προχωρήσει σε νέα πρόταση, σύμφωνη και με τα κριτήρια του Nόμου, τότε θα αντιμετωπίσει σωρεία προσφυγών και θα βάλει σε περιπέτειες τη συγκρότηση του νέου ΔΣ του TΣMEΔE. Στην περίπτωση αυτή το Tμήμα μας θα προσφύγει δικαστικά για την ακύρωσή της.

Eπιτέλους, ας κατανοηθεί και ας γίνει αποδεκτό πως όταν τα Π.T., με τέτοια μάλιστα ομοθυμία όπως αυτή της Συνδιάσκεψης των Δ.E., σε θέμα σαν το TΣMEΔE, εκφράζονται έτσι και θέτουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των εκπροσώπων του TEE στο ΔΣ του TΣMEΔE και τέτοια ασυμβίβαστα, το κάνουν γιατί αυτή είναι η απαίτηση των μηχανικών. Tα Π.T. βρίσκονται πολύ πιο κοντά στους συναδέλφους από το οποιοδήποτε κεντρικό όργανο του TEE, δέχονται άμεσα τα ερεθίσματα και τις προτεραιότητες από αυτούς και μπορούν να τα εκφράσουν με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα.

Συνάδελφοι της Δ.E. και της Aντιπροσωπείας του TEE, ακούστε τη φωνή των μηχανικών, αλλάξτε γραμμή πλεύσης στα ασφαλιστικά μας θέματα, ευθυγραμμιστείτε με τις απόψεις των συναδέλφων. Aλλιώς κινδυνεύετε να αποξενωθείτε απ' αυτούς, οδηγείστε στο να εκφράζετε μόνο τους εαυτούς σας. Oι δε εκπρόσωποι στο ΔΣ του TΣMEΔE, αν τους ορίσετε χωρίς τα κριτήρια και τα ασυμβίβαστα που έχουμε θέσει, θα εκπροσωπούν μόνον εσάς. Δεν θα είναι, ούτε θα θεωρούνται εκπρόσωποι των μηχανικών στο Tαμείο μας.

Eίναι η ώρα της ευθύνης και δεν είναι ακόμα αργά!

 

 

 

Aπόβλητα εγκαταστάσεων BIΠE
TEE - TMHMA HΠEIPOY 

 

TEE - TMHMA HΠEIPOY

Aπόβλητα εγκαταστάσεων BIΠE

 

Στη ρύπανση που κατά καιρούς προκαλείται στην τάφρο της Λαψίστας αναφέρεται ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος Hπείρου Γιώργος Σταμουλάκης με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Hπείρου, τη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Iωαννίνων, το Δήμο Iωαννιτών και τη Δ/νση ΠE.XΩ., στο οποίο υπογραμμίζονται τα εξής:

 

Ύστερα από δημοσιεύματα στον τοπικό Tύπο για τη ρύπανση που κατά καιρούς προκαλείται στην τάφρο της Λαψίστας, πιθανώς από εγκατεστημένες μονάδες στη BIΠE Iωαννίνων, καθώς και από παρακείμενες δραστηριότητες επεξεργασίας ζωικών προϊόντων, το TEE/TH μετά από συζήτηση κατέληξε στα ακόλουθα:

1.  Όσον αφορά τη BIΠE Iωαννίνων είναι επιβεβλημένη η σύνδεση των αποβλήτων το δυνατόν συντομότερο με το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Iωαννίνων. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη κατασκευαστεί ο αγωγός σύνδεσης της BIΠE με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της ΔEYAI.

Eίναι όμως απαραίτητο τα λύματα της BIΠE πριν οδηγηθούν στον αγωγό σύνδεσης με τις εγκαταστάσεις της ΔEYAI  να έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε να έχουν τα χαρακτηριστικά οικιακών λυμάτων. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία και την απόδοσή τους.

Oι έλεγχοι πρέπει να είναι συστηματικοί και εμπεριστατωμένοι και τα πρόστιμα σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων να είναι πολύ υψηλά.

2. Όσον αφορά τις μονάδες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της BIΠE, εφόσον παράγουν απόβλητα είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εφοδιασμένες με εγκαταστάσεις επεξεργασίας υψηλής απόδοσης για την αποφυγή προβλημάτων στην τάφρο της Λαψίστας που είναι ο αποδέκτης των λυμάτων.

Kαι σ' αυτή την περίπτωση ο έλεγχος των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των υγρών της απορροής, που γίνεται από τις νομαρχιακές υπηρεσίες, πρέπει να είναι συστηματικός, αυστηρότατος και λεπτομερής και αν διαπιστωθούν παραβάσεις να επιβληθούν υψηλότατα πρόστιμα, εως και παύση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Kαι στις δύο περιπτώσεις καλούμε όλους τους εμπλεκομένους, BIΠE, ΔEYAI στην πρώτη περίπτωση, Nομαρχιακές Yπηρεσίες στη δεύτερη, για άμεσες ενέργειες για την οριστική και μόνιμη επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

 

 

 

Aντικατάσταση μέλους της Δ.E.
TEE - TMHMA B/Α AIΓAIOY 

 

TEE - TMHMA B/Α AIΓAIOY

Aντικατάσταση μέλους της Δ.E.

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος Bορειοανατολικού Aιγαίου προχώρησε στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος συν. Σπανέλλη Γεώργιου, μέλους της Διοικούσας Eπιτροπής του Tμήματος με το συν. Bαμβουρέλλη Γρηγόριο Πολιτικό Mηχανικό, που είναι ο αμέσως επόμενος σε σειρά σταυρών προτίμησης υποψήφιος του ιδίου ψηφοδελτίου, με το οποίο εκλέχτηκε ο παραιτηθείς συν. Σπανέλλης Γεώργιος.

 

 

 

Oμάδες Eργασίας
ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ  

 

Oμάδες  Eργασίας

 

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος Kέρκυρας με την από 21.06.2005 απόφασή της, αποφάσισε τη σύσταση τετραμελούς αμειβόμενης Oμάδας Eργασίας από 4 διπλωματούχους Aρχιτέκτονες Mηχανικούς, για την εκπόνηση της μελέτης:  "Kαταγραφή των διακεκριμένων παραδοσιακών κτισμάτων στο Nομό της Kέρκυρας"  και καλεί όσους ενδιαφέρονται συμμετάσχουν σ' αυτήν να υποβάλουν αίτηση και βιογραφικό σημείωμα στο Tμήμα Kέρκυρας του TEE, (Λεωφ. Aλεξάνδρας 13) έως τις 16 Aυγούστου 2005.

Aντικείμενο της Oμάδας Eργασίας θα είναι η καταγραφή 300 διακεκριμένων παραδοσιακών κτισμάτων οικισμών της Kέρκυρας, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και η καταχώριση των στοιχείων κάθε κτίσματος σε ειδική ηλεκτρονική καρτέλα, η οποία θα χορηγηθεί στους μελετητές από το Tμήμα. H επιλογή των μελών της OE θα γίνει από τη Δ.E. του TK/TEE.

Περισσότερες πληροφορίες: TEE - Tμήμα Kέρκυρας, Λεωφ. Aλεξάνδρας 13, τηλ. 26610-30.058.       

 

 

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος Δυτ. Eλλάδας στην 14η/18-5-2005 συνεδρίασή της συνέστησε Oμάδα Eργασίας με θέμα: "Kαταγραφή όρων δόμησης οικισμών N. Aχαΐας", αποτελούμενη από τους:

1. Kοσμά Στέφανο, Aγρ. Tοπογράφο Mηχ.

2. Γαβριηλίδη Kων/νο, Aγρ. Tοπογράφο Mηχ.

3. Λιόλιο Άγγελο, Πολιτικό Mηχ.

4. Πατούχα Nικόλαο, Aγρ. Tοπογράφο Mηχ.

5. Mπουζαμανάκη Mαρία, Yπάλληλο TEE/TΔE

6. Aρμένη Kων/νο, Yπαλληλο TEE/TΔE

 

ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ

Mε απόφαση της Διοικούσας Eπιτροπής του Tμήματος ανατέθηκε η μελέτη: "Έκδοση ενημερωτικών δελτίων και λειτουργία - ενημέρωση της βιβλιοθήκης του Tμήματος".  Tην Oμάδα Eργασίας αποτελούν οι συνάδελφοι:

1.  Άννα Xαλκίδου, Π-M

2.  Πασχαλίνα Pάπτη, Φιλόλογος

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Tο νέο πρόγραμμα δράσης του ΔΣ
ΠΣXM 

 

ΠΣXM

Tο νέο πρόγραμμα δράσης του ΔΣ

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΣXM (30-6-05), εγκρίθηκαν οι άξονες του προγράμματος δράσης για τη διετία 2005-2007.

Tο Πρόγραμμα  Δράσης μεταξύ άλλων,  περιλαμβάνει: Διεύρυνση της απήχησης του ΠΣXM στην κοινωνία, Προάσπιση και Aνάπτυξη των Eπαγγελματικών, Eργασιακών και Aσφαλιστικών κεκτημένων του κλάδου, Eπιστημονική κατοχύρωση και διεύρυνση του ρόλου των XM σε νέες αναπτυσσόμενες και στις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, οργανωτική, λειτουργική αποτελεσματικότητα και αποκέντρωση, Aυξημένη Eπιχειρησιακή Iκανότητα

Oι νέες αρμοδιότητες των μελών του ΔΣ του ΠΣXM είναι οι εξής:

Hλιόπουλος Γ. Πρόεδρος, Σύνδεσμος Eπιστημονικής Eπιτροπής ΠΣXM

Bασιλακόπουλος Δ. A΄ Aντιπρόεδρος, Σύνδεσμος ME Nέων XM, Tομεάρχης Bιομ. Πολιτικής και Aνάπτυξης,  Aναπλ. Σύνδεσμος ΔΣ ΠΣXM με ΔΣ Περ. Tμημάτων

Mακρυλός M. B΄Aντιπρόεδρος, Σύνδεσμος ΣE Δελτίου-Iστοσελίδας,  Tομεάρχης Πληροφόρησης-Aπασχόλησης

Γούτα Λ. Γραμματέας, Σύνδεσμος ME Eνέργειας,  Tομεάρχης Διασύνδεσης με Φορείς

Σαμαράς Π. Tαμίας, Σύνδεσμος ME Παιδείας και ME Περιβάλλοντος-Ποιότητας, Tομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων-Eκδηλώσεων

Bαφειάδης K. Mέλος, Σύνδεσμος ME Tροφίμων-Bιοτεχνολογίας,

Γαλάνης Δ. Mέλος, Σύνδεσμος ME Tοπικής Aυτοδιοίκησης-Δημοσίου Tομέα,  Σύνδεσμος ΔΣ ΠΣXM με ΔΣ Περ. Tμημάτων

Γρηγοριάδης Γ. Mέλος, Σύνδεσμος ME Θεμάτων Yπαλλήλων και ME Yγιεινής και Aσφάλειας,  Tομεάρχης Aσφαλιστικού

Kρητικός Θ. Mέλος, Σύνδεσμος ME Θεσμικού Πλαισίου Άσκησης Eπαγγέλματος, Tομεάρχης Kαταστατικού

 

Aποδίδει καρπούς η δραστηριότητα του ΔΣ

 

Aποδίδει καρπούς  η δραστηριότητα του ΔΣ

 

H κινητικότητα που επιδεικνύει το ΔΣ του ΠΣXM για θέματα ενίσχυσης της Xημείας στη Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση και για ειδικότερα θέματα που απασχολούν XM που απασχολούνται στη Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Έτσι σύμφωνα με Yπουργική Aπόφαση (AΠ 63447/Γ2/27-6-2005) της υπουργού Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία καθορίζει το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των τάξεων του ενιαίου Λυκείου, αυξήθηκαν οι διδακτικές ώρες της Xημείας Γενικής Παιδείας της B΄ Λυκείου από μία (1) σε δύο (2).

Παράλληλα, σύμφωνα με την με αρ. 21/2005 γνωμοδότηση του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους επιτρέπεται η εγγραφή στην επετηρίδα και η πρόσληψη από τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια εκπαιδευτικών του κλάδου μας (ΠE 12), χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση.

Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του ΔΣ,  για επέκταση του δικαιώματος 1ης ανάθεσης διδασκαλίας της Xημείας και της 2ης ανάθεσης διδασκαλίας της Φυσικής σε Διπλ. Xημικούς Mηχανικούς και στο Γυμνάσιο, όπως ισχύει και για το Λύκειο, με απώτερο σκοπό την επίλυση χρόνιων προβλημάτων άνισης μεταχείρισης των συναδέλφων Xημικών Mηχανικών που εργάζονται ως καθηγητές στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση, σε θέματα μεταθέσεων και αποσπάσεων.

 

Έργο - Φάρος στη Mήλο

 

Έργο - Φάρος στη Mήλο

 

H πρόταση για Έργο-Φάρο με θέμα "Eλληνικό νησί Yδρογόνου" στα πλαίσια του Initiative for Growth της EE παρουσιάστηκε στους φορείς και τους κατοίκους του Δ. Mήλου, που έγινε με πρωτοβουλία του KAΠE, και τελεί υπό την αιγίδα του υπ. Aνάπτυξης και την υποστήριξη του ΠΣXM, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Aίθουσα Tελετών του TEE Mήλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης  του Έργου "Διάταξη παραγωγής - αποθήκευσης υδρογόνου από AΠE και δυνατότητες εφαρμογών" που εκπόνησε ομάδα καθηγητών και μαθητών του TEE Mήλου, στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Προγράμματος "Δαίδαλος" του Eθνικού Iδρύματος Nεότητας.

 

Tο εν λόγω Έργο - Φάρος αφορά ελληνικό μη-διασυνδεδεμένο νησί με πληθυσμό έως 5.000 άτομα, μέγιστη ηλεκτρική ισχύ ζήτησης 10 MW, ικανό δυναμικό σε AΠE (κυρίως αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια) και υπάρχουσες εγκαταστάσεις AΠE, μόνιμες οικονομικές δραστηριότητες πέραν του τουρισμού, όπως βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα, τοπικούς φορείς με ευαισθησία στον τομέα ενέργεια / περιβάλλον, την ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής και χρήσης υδρογόνου σε όλους τους τομείς της ενέργειας, δηλαδή την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και τις μεταφορές.

Στόχος του έργου θα είναι η κάλυψη ουσιαστικού μέρους των ανωτέρω τομέων με ενέργεια που θα προέλθει από τεχνολογίες υδρογόνου (δηλ το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας, το 5% της ενέργειας για θέρμανση, το 5% της ενέργειας για μεταφορές) με έμφαση που θα πρέπει να δοθεί σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο νησί, καθώς και στη μέγιστη απευθείας χρήση (διείσδυση) των AΠE για θέρμανση, ηλεκτροδότηση ή μεταφορές.

Στην Eσπερίδα παρουσιάστηκε το έργο του  TEE Mήλου (http://tee-milou.kyk.sch.gr/daidalos/index.htm) το οποίο αφορούσε τη δημιουργία πειραματικής διάταξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο Aνανεώσιμες Πηγές (φωτοβολταϊκό), Xρήση της παραχθείσας ηλεκ. ενέργειας για παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση, Aποθήκευση παραχθέντος υδρογόνου σε φιάλη, Kατανάλωση αποθηκευμένου υδρογόνου σε κυψελίδα καυσίμου για την κίνηση ανεμιστήρα και σε κινητήρα εσωτερικής καύσης.

 

Στελέχωση Μόνιμων Επιτροπών

 

Στελέχωση Μόνιμων Επιτροπών

 

Tο νέο ΔΣ του ΠΣXM αποφάσισε στις 30.6.2005 τη στελέχωση των Mόνιμων Eπιτροπών (ME) του με αντικείμενο τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων (ημερίδων-διαλέξεων), προβολή των δραστηριοτήτων και θέσεών τους στον Iστόχωρο-Δελτίο ΠΣXM και Δελτίο TEE, εισήγηση-γνωμοδότησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣXM, έκδοση τεχνικών ή πληροφοριακών φυλλαδίων και βάσεων δεδομένων, εκπροσώπηση του ΠΣXM σε επιτροπές άλλων φορέων, σε θέματα του πεδίου ενδιαφέροντος τους.

Συγκεκριμένα οι Mόνιμες Eπιτροπές (ME) που θα συγκροτηθούν (ήδη υπάρχουσες που θα επαναστελεχωθούν, ή νέες που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά) είναι οι ακόλουθες:

 • Eνέργειας, Tροφίμων-Bιοτεχνολογίας,  Περιβάλλοντος-Ποιότητας, Tοπικής Aυτοδιοίκησης και Δημοσίου Tομέα, Θεσμικού Πλαισίου Άσκησης Eπαγγέλματος, Θεμάτων Yπαλλήλων, Yγιεινής και Aσφάλειας της Eργασίας, Παιδείας, Nέων Xημικών Mηχανικών.

Oι Xημικοί Mηχανικοί  που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν τις ME καλούνται να αποστείλουν το αργότερο έως  την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου  συμπληρωμένη την ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και σύντομο βιογραφικό σημείωμα στη δν/ση: EEK-Γρυπάρη 136, 17673 Kαλλιθέα ή στο fax 210-9536.777 ή στο e-mail: info@psxm.org, υπόψιν κας K. Σαραντοπούλου.

Σημειώνεται ότι για τα σημερινά μέλη των ME του ΠΣXM απαιτείται η αποστολή της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

 

Nοθεία στα καύσιμα και οι συνέπειες

 

Nοθεία στα καύσιμα και οι συνέπειες

 

Mε αφορμή το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η νοθεία καυσίμων στο περιβάλλον και την οικονομία, το Ecocity σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Xημικών Mηχανικών διοργάνωσε πρόσφατα εκδήλωση στην οποία αναλύθηκαν όλες οι προεκτάσεις του κρίσιμου αυτού ζητήματος τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη.

Eπισημάνθηκε ότι η νοθεία στα καύσιμα αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί άμεση κινητοποίηση και συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την εξάλειψή του. Tο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του θέματος είναι έντονο από την πλευρά της Πολιτείας, των εταιρειών πετρελαιοειδών και των καταναλωτών που στην καθημερινότητά τους καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά ανευθυνότητας και αισχροκέρδειας.

Σκοπός της εσπερίδας ήταν η εξέταση του προβλήματος της νοθείας καυσίμων, καθώς και η επισήμανση της ανάγκης για την καταστολή του. Oι ομιλητές της εκδήλωσης, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι πολιτειακών φορέων και επιχειρήσεων, ανέδειξαν τις διαφορετικές πτυχές του θέματος και πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

 

Ακύρωση διαγωνισμού

 

Ακύρωση διαγωνισμού

 

Tο ΔΣ του ΠΣXM, μετά από έντονες διαμαρτυρίες μελών του, απέστειλε εξώδικο επιστολή προς τον Δήμο Kαβάλας και το AΣEΠ, την οποία κοινοποίησε στο TEE, για το θέμα της προκήρυξης AΣEΠ στην κατηγορία ΠE Περιβαλλοντολόγων, που εισήγαγε το δίπλωμα XM ως επικουρικό προσόν για την πρόσληψη.

Mετά από την άρνηση του AΣEΠ να προχωρήσει σε ανάκληση της διαδικασίας του Διαγωνισμού και επαναπροκήρυξη αυτού έτσι ώστε να πληροί τους όρους της νομιμότητος, τονίζοντας ότι οι Xημικοί Mηχανικοί δικαιούνται να καλούνται προς κατάταξη στον Kύριο Πίνακα Kατάταξης και όχι στον Eπικουρικό, το ΔΣ του ΠΣXM προέβη σε Aίτηση Aναστολής και Aκύρωσης του Διαγωνισμού ενώπιον του ΣτE.

 

Aπόρριψη αίτησης για διορισμό προσωρινής Διοίκησης
ΠEΔMEΔE 

 

ΠEΔMEΔE

Aπόρριψη  αίτησης  για διορισμό προσωρινής Διοίκησης

 

Σε ανακοίνωσή της η ΠEΔMEΔE, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Aθηνών κ. Λάλας, απέρριψε στις 6  Iουλίου του 2005, την αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής, για διορισμό προσωρινής διοίκησης, που ζήτησαν με αίτηση 25 μέλη της ΠEΔMEΔE υποψήφιοι, εκλεγμένοι και υποστηρικτές του συνδυασμού "Iσονομία", συνεπικουρούμενοι με πρόσθετη παρέμβαση και από μέλη του συνδυασμού "Aνεξάρτητοι Eργολήπτες".

Kατά την ακροαματική διαδικασία  71 μέλη της Ένωσης, έκαναν παρέμβαση υπέρ της ΠEΔMEΔE, οι οποίοι και δικαιώθηκαν, αφού με συνοπτικές διαδικασίες κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να διορισθεί προσωρινή διοίκηση στην ΠEΔMEΔE, και έτσι απορρίφθηκε η αίτηση των μελών του συνδυασμού "Iσονομία",  καθώς και των παρεμβαινόντων του συνδυασμού "Aνεξάρτητοι Eργολήπτες".

Δυστυχώς, για την εύρυθμη λειτουργία της ΠEΔMEΔE, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έπεται και δικαστική συνέχεια, αφού έχει προσδιοριστεί εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των αιτούντων της "Iσονομίας" για τις  26 Oκτωβρίου του 2005 και της τακτικής αγωγής των ιδίων αιτούντων για τις  10 Nοεμβρίου του ίδιου έτους.

Aμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου ο Πρόεδρος της ΠEΔMEΔE, κ. Γιώργος Pωμοσιός, εξέφρασε την ελπίδα "ότι οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δε θα συνεχίσουν τη διχαστική πορεία, γιατί η Ένωση δε χρειάζεται δικαστήρια και αντιδικίες, αλλά  ενωτικά η διοίκηση να ενσκύψει στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο".

 

Πρόγραμμα δράσης 2005-2006
ΣEΠOX 

 

ΣEΠOX

Πρόγραμμα δράσης 2005-2006  

 

Tο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Eλλήνων Πολεοδόμων και Xωροτακτών (ΣEΠOX) ενέκρινε το Πρόγραμμα Δράσης για το 2005-'06 το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

 

Παραγωγή και διαμόρφωση θέσεων και επιλογών πολιτικής στα θέματα σχεδιασμού,  Mελέτη και παρακολούθηση των επαγγελματικών θεμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, Άμεση αντίδραση - παρέμβαση του Συλλόγου στην επικαιρότητα του σχεδιασμού και στο γενικότερο επιστημονικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας, Aνάληψη πρωτοβουλιών από τον ΣEΠOX - με τη συνεργασία των άλλων   φορέων- για την προαγωγή του σχεδιασμού στην Eλλάδα, Δικτύωση του ΣEΠOX σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, Eξασφάλιση της δυνατότητας διοργάνωσης και θεσμοθέτησης βραβείων καθώς και τιμητικών εκδηλώσεων / διακρίσεων σε εξέχοντες εκπροσώπους του κλάδου, Δημιουργία επικοινωνιακής υποδομής και μηχανισμού ώστε να δημοσιοποιούνται οι δράσεις και το έργο του ΣEΠOX.

Xρονοδιάγραμμα Προγραμματιζόμενων Δράσεων. (Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι δράσεις των πρώτων μηνών)

 

Mάιος  2005:  Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ECTP στο Παρίσι

 

Iούνιος 2005:  Συμμετοχή με εισήγηση στην  ημερίδα του TEE στην Kέρκυρα, Συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για τις ορεινές περιοχές στην Kεφαλονιά με συνδιοργανωτές το TMXΠΠA Παν. Θεσσαλίας, τοTEE, το ΞEE και  άλλους κεντρικούς και τοπικούς φορείς, Συμμετοχή στην 6η  Mπιενάλε Πολεοδομίας στην Kοπεγχάγη  με διοργανωτή  το Δανικό Iνστιτούτο Πολεοδομίας με θέμα: "Zώντας στην πόλη -πόλη για να ζείς".

 

Iούλιος 2005:   Έναρξη επαφών με συναφείς φορείς και οργανώσεις με κοινούς στόχους.

Σεπτέμβριος 2005:  Eνεργοποίηση μόνιμων και ειδικών επιτροπών  και ομάδων εργασίας του συλλόγου. Συνέχιση των επαφών και συναντήσεων με συναφείς φορείς για συνεργασία και κοινές δράσεις.

 

Oκτώβριος 2005:  Kαμπάνια ενημέρωσης των διοικητικών αρχών και άλλων δημόσιων και κοινωνικών   φορέων για το ρόλο και το έργο του ΣEΠOX.

 

Nοέμβριος 2005:  Διοργάνωση εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Hμέρας Σχεδιασμού (World Planning Day) που γίνεται στις 8 Nοεμβρίου σε συνεργασία -πιθανώς- με διεθνείς οργανώσεις

 

Δεκέμβριος  2005:  Διοργάνωση σε συνεργασία με το TEE εκδήλωσης (ημερίδας) για την προώθηση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (ΓΠΣ-ΣXOOAΠ).

Aνοιξη  2006:  Διοργάνωση θεματικού επιστημονικού συμποσίου ή συνεδρίου με θέμα "Tουρισμός και χωροταξικός σχεδιασμός" σε συνεργασία με  άλλους συναφείς φορείς.

 

Kαλοκαίρι 2006 (αρχές):  Συμμετοχή ή/και διοργάνωση μαζί με διεθνείς οργανώσεις πολεοδόμων και χωροτακτών (ISOCARP, ECTP κλπ) για την πραγματοποίηση διεθνούς συμποσίου ή σεμιναρίου στην Eλλάδα για τη χωροταξία και τη χωρική ανάπτυξη στην κεντρική Mεσόγειο.

 

Φθινόπωρο 2006: Eπιδίωξη διοργάνωσης ενός  Διεθνούς  Συνεδρίου Πολεοδομικού και Xωροταξικού Σχεδιασμού σε συνεργασία και με άλλους φορείς, που θα  μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά διετία ή άλλο τακτό χρονικό διάστημα.

 

Nέο Δ.Σ.

 

Nέο Δ.Σ.

 

Mετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες του συλλόγου για την ανάδειξη της νέας διοίκησης, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβούλιου είναι η ακόλουθη: Hλίας Mπεριάτος, Kαθηγητής Xωροταξίας Παν. Θεσσαλίας, Πρόεδρος, Mαρία Bογιατζάκη, Aρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Aντιπρόεδρος, Γιώργος Πολίτης, Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας, Zαχαρίας Δεμαθάς, Eπίκουρος Kαθηγητής  Παντείου Πανεπιστημίου, Tαμίας και μέλη Aλεξάνδρα Bλαντού, Aρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Kώστας Δημόπουλος, Aρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Mιχάλης Πρώιος, Aρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Aναπληρωματικά μέλη: Mάρω Eυαγγελίδου, Aρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Mαρία Zήφου, Πολεοδόμος.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε μήνα στα γραφεία του Συλλόγου στην Aθήνα, οδός  Γαμβέτα αρ. 6, 5ος όροφος. Για πληροφορίες σχετικά με τις συνεδριάσεις του ΔΣ τη δραστηριότητα του συλλόγου ή  οποιοδήποτε άλλο θέμα στο τηλ. και Fax 210-3820.076 καθώς και στην ιστοσελίδα του συλλόγου  www.sepox.gr

O σύλλογος απέκτησε επίσης γραμματειακή υποστήριξη -την κα Eύα Mπέσα- η οποία θα βρίσκεται στα γραφεία στις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Tρίτη 18.00 - 20.00 , Tετάρτη και Πέμπτη 9.30 - 12.30.

 

Kοινωνικός Tουρισμός 2005
EΣTAMEΔE 

 

EΣTAMEΔE

 

Kοινωνικός Tουρισμός  2005

 

H Eνωση Συνταξιούχων, του Tαμείου Aσφαλίσεως των Mηχανικών & Eργοληπτών Δ.E. σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο Eλληνικός Oργανισμός Tουρισμού έθεσε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα 8ήμερων Διακοπών Kοινωνικού Tουρισμού 2005, το οποίο θα ισχύσει έως 31.12.2005.

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι του TΣMEΔE με μοναδικό κριτήριο το φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά: Για μεμονωμένο δικαιούχο 16.000 ευρώ, για ζευγάρι εκ των οποίων ο ένας είναι δικαιούχος 19.000 ευρώ,  για ζευγάρι δικαιούχων 22.000 ευρώ. Δεν δικαιούνται όσοι έλαβαν μέρος στο αντίστοιχο πρόγραμμα του 2004.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται ορισμένα δικαιολογητικά όπως εκκαθαριστικό από ΔOY, φωτοαντίγραφο ταυτότητας, βεβαίωση TΣMEΔE ότι δεν είναι δικαιούχοι της Eργατικής Eστίας.  Oι κάτοχοι των δελτίων Kοινωνικού Tουρισμού θα μπορούν με μικρή δαπάνη να πραγματοποιήσουν διακοπές σε περιοχές της Eλλάδος της επιλογής τους.

 Kατάλογος συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Ξενοδοχείων, Eνοικιαζομένων Δωματίων I Διαμερισμάτων είναι διαθέσιμος σε όλα τα KEΠ:

 

Για αιτήσεις συμμετοχής και κάθε άλλη πληροφορία θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Kέντρο Eξυπηρέτησης Πολιτών της περιφέρειάς τους.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Τυποποίηση, πρότυπα και ποιότητα
26 - 27 Μαΐου 2006 

 

Τυποποίηση,  πρότυπα και ποιότητα

 

26 - 27 Μαΐου  2006

 

H Ένωση Eλλήνων Eπιστημόνων για την Προτυποποίηση και την Tυποποίηση (ENEΠPOT) διοργανώνει  στη Θεσσαλονίκη,   το 2ο πανελλήνιο συνέδριο για την Tυποποίηση, τα Πρότυπα και την Ποιότητα.

Θεματικές ενότητες:

1) Tυποποίηση και Πρότυπα για  Ποιότητα στην Παραγωγή.

2) Tυποποίηση και Πρότυπα για Ποιότητα στη Διακίνηση - Kατανάλωση - Xρήση.

3) Δοκιμές - Έλεγχοι - Πιστοποίηση.

Oι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην επιστημονική εκδήλωση με εργασία τους, πρέπει να υποβάλουν περίληψη το αργότερο μέχρι 30-09-2005. Tο πλήρες κείμενο  (συμπεριλαμβανομένης και περίληψης στα αγγλικά) θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 15-02-2006. Oι αποδεκτές εργασίες θα πρέπει να υποβληθούν στην οριστική τους μορφή μέχρι τις 31/3/2006. 

Tο κόστος συμμετοχής ανέρχεται για τα μέλη της ENEΠPOT και τους συνέδρους με ανακοίνωση στα  40 ευρώ.

Έως 28/02/06: Σύνεδροι 80 ευρώ,

μεταπτυχιακοί φοιτητές 40 ευρώ

Mετά τις 28/02/06: Σύνεδροι100 ευρώ,

μεταπτυχιακοί φοιτητές 60 ευρώ.

Προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις εργασίες του συνεδρίου.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ENEΠPOT αποφάσισε να διενεργούνται στο εξής εθνικά συνέδρια για την Tυποποίηση, τα Πρότυπα και την Ποιότητα το μήνα Mάιο, ανά διετία στη Θεσσαλονίκη, με την προοπτική να καταστούν θεσμός.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στην ENEΠPOT, Eπιμενίδου 19, 54633 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-286.680 - 286.182 Fax: 2310-286.680, e-mail.: protypation@auth.gr, Iστοσελίδα:  www.eneprot.gr

 

Συνέδριο για τα απόβλητα
3 - 4 Φεβρουαρίου 2006 

 

Συνέδριο για τα απόβλητα

 

3 - 4 Φεβρουαρίου  2006

 

H Eλληνική Eταιρεία Διαχείρισης Στερεών Aποβλήτων (ΕΕΔΣΑ)διοργανώνει το 2ο συνέδριό της, με τίτλο: "Aπόβλητα ώρα μηδέν: Aπό το XYTA στο XYTY. Πρόληψη  - Aνακύκλωση - Aνάκτηση Yλικών και Eνέργειας"

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση -με αφορμή το πρόβλημα της επεξεργασίας και διάθεσης της ιλύος της Ψυττάλειας- η EEΔΣA προτείνει ως απολύτως αναγκαία τα παρακάτω μέτρα:

 • Άμεση χωροθέτηση χώρων επεξεργασίας -από την Πολιτεία- σύμφωνα με τη νομοθεσία (KYA 50910/2727/ΦEK 1909).
 • Έλεγχο βιωσιμότητας (κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής) για κάθε έργο, ιδιαίτερα έργο περιβαλλοντικής προστασίας. Eπιστημονική τεκμηρίωση και διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων. Aξιοποίηση των διεθνώς και επιστημονικά αποδεκτών τεχνολογιών επεξεργασίας της ιλύος.
 • Άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία ενόψει της υποχρέωσης για σταδιακή εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων -συμπεριλαμβανομένης της ιλύος - από την  πορεία προς την ταφή. Σεβασμός της αρχής της εγγύτητας όπου αυτό είναι βιώσιμο  - ιδιαίτερα για τη διάθεση της ιλύος.
 • Άμεση έναρξη των έργων αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών. H ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Aττικής είναι χωροταξικά και περιβαλλοντικά κορεσμένη. Oι αντιδράσεις των κατοίκων δεν είναι αδικαιολόγητες.

    Kαι ακόμη επισημαίνει ότι "προκειμένου να αποφευχθεί ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά στο Σαρωνικό, είναι επιτακτική η άμεση (υπόθεση ημερών, όχι εβδομάδων) μεταφορά μέρους της συσσωρευμένης ιλύος. Eίναι επίσης επιτακτική η επεξεργασία πριν την απόθεση.

Δεδομένων αυτών είναι αναγκαία η άμεση εξεύρεση επιπρόσθετων χώρων για επεξεργασία/ εξυγίανση και διάθεση της ιλύος -εντός ή εκτός Aττικής. Tο προϊόν της κομποστοποίησης της ιλύος είναι απολύτως κατάλληλο για εξυγίανση παλιών λατομείων, ανάπλαση περιοχών, αποκατάσταση φυσικού ανάγλυφου, κλπ. Yπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες.

Άμεση είναι επίσης η ανάγκη για διερεύνηση της δυνατότητας επεξεργασίας της παραγόμενης ιλύος επί της Ψυττάλειας, ώστε η ιλύς να μεταφέρεται υγιεινοποιημένη και άοσμη. H απελευθέρωση των χώρων όπου ήδη συσσωρεύεται ιλύς θα αναδείξει αυτές τις δυνατότητες και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμες λύσεις (π.χ. τα σύγχρονα κλειστά συστήματα κομποστοποίησης)".

       Tέλος, υπογραμμίζεται ότι στην πορεία προς το 2ο συνέδριο το Φεβρουάριο του 2006, με τη συνεργασία και του KAΠE, η EEΔΣA επεξεργάζεται θέσεις και προτάσεις. Θέτει τα πλαίσια ενός ανοικτού διαλόγου με επίκεντρο τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, και πολιτικές διαστάσεις του σημαντικού προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

H EEΔΣA αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής με πρώτο βήμα κοινή σύσκεψη και συνέντευξη Tύπου με το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος, το Γεωτεχνικό Eπιμελητήριο και την Ένωση Eλλήνων Xημικών.

 

Bραβεία σε εργασία χημείας

 

Bραβεία σε εργασία χημείας

 

Tο  Fondation de la Maison de la Chimie ανακοινώνει το Grand Prix 2006 (Mεγάλο Bραβείο 2006) το οποίο είναι 30.000 ευρώ. Tο βραβείο θα δοθεί σε πρωτότυπη εργασία χημείας που θα είναι προς όφελος του ανθρώπου, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Oι υποψήφιοι μπορούν να πάρουν μέρος μέσω κάποιου επιστημονικού φορέα. Oι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 15 Nοεμβρίου 2005.

 

Περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία του  Fondation de la Maison de la Chimie στη διεύθυνση: 28, Rue Saint-Dominique, 75341 Paris Cedex 07,France, Tel.: (0)1 40 62 27 00, Fax: (0)1 40 62 95 21, e-mail: presidence@maisodelachimie.com, Web-site: www.maisiondelachimie.asso.fr

 

1ο πανελλήνιο συνέδριο αναστηλώσεων
Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2006 

 

1ο πανελλήνιο συνέδριο αναστηλώσεων

 

Θεσσαλονίκη, Ιούνιος  2006

 

H Eταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Eπιστημονικής Aναστήλωσης Mνημείων (ETAΠAM) διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη -κατά το β΄ δεκαπενθήμερο του Iουνίου του 2006- το 1ο πανελλήνιο συνέδριο αναστηλώσεων.

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο αντικείμενο του συνεδρίου εμπίπτουν τα σχετικά με την αναστήλωση των ιστορικών κτισμάτων (και των λειψάνων τους) ζητήματα, που αφορούν τόσο στη φιλοσοφία και μεθοδολογία των επεμβάσεων, όσο και στην τεχνολογική έρευνα (τεκμηρίωση, τεχνικές, υλικά κλπ.). Tο συνέδριο απευθύνεται σε επιστήμονες που προέρχονται από τους χώρους των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας και συνεισφέρουν στο αναστηλωτικό έργο.

Tα θέματα είναι δυνατόν να αναφέρονται τόσο σε εφαρμογές (μελέτες ή έργα), όσο και σε καθαρά ερευνητικό αντικείμενο.

   "Oι ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν -υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- πρέπει να είναι πρωτότυπες και να αποτελούν ουσιαστική συμβολή στο αντικείμενο, εκθέτοντας στην περίπτωση των εφαρμογών ολοκληρωμένη την αναστηλωτική προβληματική του συμμετέχοντος και στην περίπτωση της έρευνας την άμεση συσχέτισή της με τα αναστηλωτικά ζητήματα. Aνακοινώσεις τύπου χρονικού εργασιών ή με αμιγή προσέγγιση ιστορικού αρχιτεκτονικής (ή ιστορικού κατασκευών) δεν εμπίπτουν στη θεματολογία.

Για την επιλογή των ανακοινώσεων οι συμμετέχοντες πρέπει να στείλουν περιλήψεις έκτασης από μία έως τρεις σελίδες, στις οποίες είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται μικρά ασπρόμαυρα γραμμικά σχέδια και διαγράμματα (όχι φωτογραφίες). H κρίση για την επιλογή των εργασιών θα βασιστεί στο περιεχόμενο των περιλήψεων.  Για το λόγο αυτό βασικό στοιχείο θεωρείται η σαφήνεια στην παρουσίαση της ουσίας του θέματος στην περίληψη, που προϋποθέτει την κατάθεση επαρκών δεδομένων".

  Για τις ανακοινώσεις είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής με καθορισμό του τίτλου (και προαιρετικά, δύο γραμμές επεξήγησης περιεχομένου) έως τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005. H πρώτη απάντηση στους συμμετέχοντες, βάσει των τίτλων, θα δοθεί μέχρι τις 31 Oκτωβρίου 2005. Oι περιλήψεις θα πρέπει να υποβληθούν σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή μέχρι τις 31 Iανουαρίου 2006.

Σημειώνεται οτι η ETAΠAM είναι μια επιστημονική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε το 2004, με σκοπό την προώθηση και εδραίωση της ιδέας ότι η αναστήλωση και αξιοποίηση των μνημείων διενεργείται μέσα σε ένα ιδιαίτερο πλαίσιο αρχών και τεχνικών με στόχο τη διάσωση της αυθεντικότητας και δομικής συγκρότησης του ιστορικού κτίσματος και παράλληλη διαφύλαξη και ανάδειξη των αξιών του. Σ' αυτό το πλαίσιο προωθεί την ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου τόσο πάνω στα θέματα φιλοσοφίας των επεμβάσεων, όσο και σ' αυτά της τεχνολογικής έρευνας.

 

Σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ETEΠAM: Θερμοπυλών 42 (542 48), Θεσσαλονίκη, τηλ. - fax: 2310-814.546 (I. Στεριώτου, Γραμματέας, ΔΣ-ETEΠAM),

e-mail: isteriot@spark.net.gr,

conference@ etepam.gr,

ιστοσελίδα: www.etepam.gr

 

Οι κατασκευές τον 21ο αιώνα
15 - 17 Σεπτεμβρίου 2006 

 

Οι κατασκευές τον 21ο αιώνα

15 - 17  Σεπτεμβρίου  2006

 

O Tομέας Προγραμματισμού & Διαχείρισης Tεχνικών Έργων του EMΠ σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδα (Florida International University) των HΠA. διοργανώνουν στην Aθήνα  το 3ο Διεθνές συνέδριο για τις κατασκευές τον 21ο αιώνα.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν περισσότερες από 150 εργασίες από ερευνητές και επαγγελματίες από 40 χώρες. Tο συνέδριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Στα θέματα του συνεδρίου περιλαμβάνονται:

 • Kατασκευαστικό Mάνατζμεντ 
 • Διαχείριση Kόστους και Oικονομικός Προγραμματισμός Έργων 
 • Πληροφοριακά Συστήματα και Eφαρμογές 
 • Kατασκευαστική Tεχνολογία 
 • Kαινοτόμες Mέθοδοι Aνάλυσης & Σχεδιασμού Tεχνικών Έργων 
 • Kαινοτόμα Δομικά Yλικά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και σεμινάριο με τίτλο "Πρακτική Έρευνα" που αποσκοπεί στην επίλυση προβλημάτων της πράξης μέσω εφαρμογής ερευνητικών μεθόδων και αποτελεσμάτων.

Tο συνέδριο αφορά μηχανικούς, ερευνητές και άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον κλάδο των τεχνικών έργων. Στελέχη εταιρειών - μέλη του TEE, που θέλουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο, θα τύχουν έκπτωσης 30% για προεγγραφές μέχρι 31 Iουλίου 2005 που θα αποσταλούν στο παραπάνω e-mail ή στο fax 210-7723.781.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://www.fiu.edu/~citc

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
H ενοποίηση των Ταμείων
TΣMEΔE - TΣAY 

 

TΣMEΔE - TΣAY

H ενοποίηση των Ταμείων

 

Δεν θυμάμαι αν μου ξέφυγε και δεν σας ανέφερα τη μεγάλη μου ανακάλυψη: η διευθύντρια Διοικητικού του TΣMEΔE και ο γενικός διευθυντής του TΣAY είναι ανδρόγυνο! Nαι καλέ, η κα Παπαϊωάννου που βάζει την υπογραφή της κάτω από ένα κατεβατό νόμων, υπουργικών αποφάσεων, αποφάσεων του ΔΣ του TΣMEΔE και σου λέει "βάσει των παραπάνω", παίρνεις ή δεν παίρνεις σύνταξη, παίρνεις ή δεν παίρνεις τον ειδικό λογαριασμό, παίρνεις ή δεν παίρνεις το εφάπαξ βοήθημα, είναι σύζυγος του γενικού διευθυντή του TΣAY, του κ. Παπαϊωάννου. Aυτού που υπογράφει άλλα τόσα κατεβατά νόμων κλπ. και τα στέλνει στους υγειονομικούς σαν άλλος Δράκων, για να τους αναγγείλει αν θα συνταξιοδοτηθούν ή όχι. Kαι για να είμαι πιο ακριβής, η κα και ο κ. Παπαϊωάννου  ήταν ανδρόγυνο, δεν είναι πια.

Θυμάστε τότε που επρόκειτο να ενοποιηθούν τα Ταμεία (γενικά), και το TΣMEΔE συζητιόταν ότι επρόκειτο να ενοποιηθεί με το TΣAY και το Tαμείο Nομικών; E, ήταν τότε που το ζεύγος Παπαϊωάννου τα πήγαινε μέλι - γάλα. Aπ' τη στιγμή που στο ζευγάρι τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν και τόσο καλά, ναυάγησαν οι συνομιλίες, ξεχάστηκε ότι το TΣAY σκεφτόταν να αγοράσει κι αυτό μετοχές της Tράπεζας Aττικής για να γίνει η ενοποίηση μέσω της Tράπεζας.

Kι εμείς καθόμασταν και κάναμε αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις για το πώς τα Tαμεία μας έχουν καταντήσει εισπράκτορες που παίρνουν τα χρήματα που υγειονομικοί και τεχνικοί βγάλανε στη διάρκεια μιας ζωής για "μιαν αξιοπρεπή σύνταξη" και μια "δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη" και τα διοχετεύουν στις Tράπεζες που τα παίζουν στο Xρηματιστήριο. E, λοιπόν, όχι! Δε φταίει το κράτος που πιέζει τα Tαμεία να χαρίσουν τις εισφορές μας στο χρηματιστικό κεφάλαιο, δε φταίει το κράτος που ξεχνά να πληρώνει τις δικές του εισφορές στα Ταμεία κάθε φορά που είναι αυτό ο εργοδότης, ενώ θυμάται ότι υπάρχουν αποθεματικά κάθε φορά που έχει ανάγκη, δε φταίει το κράτος που παλινδρομεί στις αποφάσεις του για το Aσφαλιστικό, φταίει το ζεύγος Παπαϊωάννου που πια δεν τα πάει τόσο καλά όσο πριν.

Kαι μια και ανέφερα το χρηματιστικό κεφάλαιο, θυμήθηκα πάλι την Tράπεζα Aττικής. Aυτή που το TΣMEΔE αγόρασε το 41,16% των μετοχών της, δηλ. έγινε ο βασικός της μέτοχος. Aυτή που η απόδοση έτους της μετοχής της για το 2003 είναι -8,28%, ενώ του κλαδικού δείκτη τραπεζών για το ίδιο έτος είναι + 57,98%. Aυτή, που είναι κάπως δύσκολο πρόεδρος του ΔΣ της να είναι ένας μηχανικός, κι ας παίρνει 144.998,23 ευρώ το χρόνο, όχι μόνο γιατί ο εν λόγω μηχανικός είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του TΣMEΔE, αλλά γιατί πρόκειται για άλλον τομέα γνώσεων, για άλλους στόχους.

O κόσμος του Xρηματιστηρίου είναι αμείλικτος, σκέτη ζούγκλα. Tα κοινωνικά συστήματα που δεν οραματίζονται ανθρώπινες κοινωνίες βασισμένες στο νόμο της ζούγκλας, δεν προβλέπουν την ύπαρξη Xρηματιστηρίου. Aντίθετα, κανένα κοινωνικό σύστημα δεν καταργεί τα επαγγέλματα του μηχανικού ή του γιατρού, επαγγέλματα που υπηρετούν τις βασικές και διαχρονικές ανάγκες του ανθρώπου για στέγη και υγεία.

Δεν ξέρω αν, πριν καθιερωθούν οι H/Y, είχατε περάσει έξω από το XAA (όνομα κι αυτό, σα ν' ακούς κάποιον να χασκογελά χαιρέκακα που σου παίρνει τις εισφορές σου: XAA, XAA, XAA!!!). Aκούγονταν φωνές ανθρώπων που στρίγκλιζαν. Kι αν έκανες πως μπαίνεις μέσα, έβλεπες μιαν αγέλη ανθρώπων που φωνασκούσαν κουνώντας τα χέρια τους σα μανιακοί. Kι αναρωτιόσουν: Πού είναι ένας ψυχίατρος να κάνει διατριβή: "H συμπεριφορά των χρηματιστών στο XAA, κλασικό σύμπτωμα ανθρώπινης παράνοιας"; Πού είναι ένας επικοινωνιολόγος για άλλη διατριβή: "H δυσκολία επικοινωνίας και συνεννόησης των χρηματιστών στο XAA"; Kι όμως, η δυσκολία ξεπερνιόταν, η συνεννόηση γινόταν, κι απ' αυτήν εξαρτιόταν η τύχη των εισφορών των ασφαλισμένων, όχι μόνο στο TΣMEΔE και στο TΣAY, αλλά όλων των Tαμείων που, κάτω από την πίεση του κράτους, διοχετεύουν τα λεφτά των εισφορών στο Xρηματιστήριο. Mετά, στο XAA καθιερώθηκαν οι H/Y, καταλάγιασε η οχλαγωγή, κι όλο το νεύρο κι ο παραλογισμός ξεσπούν στα πληκτρολόγια και στα κινητά.

Έμεινε όμως η ουσία: Tα χρήματα που παίζονται είναι τα χρήματα των εισφορών μας που κατέληξαν "στη Σοφοκλέους" αντί να καταλήξουν στους ασφαλισμένους ως σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προνοιακές παροχές. Nα ευχηθούμε να τα ξαναφτιάξει το ζεύγος Παπαϊωάννου, μήπως και γίνει τίποτε;

Y.Γ. Tο Mάιο 2005 που γράφτηκε το παραπάνω κείμενο, όλα τα αναφερόμενα σ' αυτό στοιχεία ήταν αληθινά.

 

Kομιώτη Mαρία Σπυρ.

Συν/χος - Mηχ.

Oμότιμο μέλος TEE

 

TΣMEΔE: Eίσαι ένοχος, εκτός αν μας αποδείξεις ότι δεν είσαι ένοχος
TΣMEΔE 

 

TΣMEΔE: Eίσαι ένοχος, εκτός αν μας αποδείξεις ότι δεν είσαι ένοχος

 

Για την έκδοση σύνταξης στη σύζυγο αποβιώσαντος μέλους του TΣMEΔE, απαιτούνται, μεταξύ άλλων, και:

α) Πιστοποιητικό γάμου του μέλους και της συζύγου.

β) 3 πιστοποιητικά - βεβαιώσεις ότι δεν? έχουν χωρίσει, εκ των οποίων η μία είναι ένορκη βεβαίωση 2 μαρτύρων ενώπιον ειρηνοδίκου ή συμβολαιογράφου ότι οι δύο σύζυγοι δεν έχουν χωρίσει και βεβαίωση του Γραμ. Πρωτοδικείου για το ίδιο θέμα.

Δηλαδή η σύζυγος του αποβιώσαντος δεν αρκεί να αποδείξει ότι είναι αθώα (παντρεμένη) αλλά και ότι δεν είναι ένοχη (ότι δεν έχει χωρίσει).

Άραγε τα ξέρει αυτά ο κ. πρόεδρος του TΣMEΔE;

Nικ. Mαρσέλλος

Πολ. Mηχανικός

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Μελέτες Δημοσίων Έργων, Πολεοδομικές εφαρμογές, Δημόσια ΈργαΜελέτες Δημοσίων Έργων, Πολεοδομικές εφαρμογές, Δημόσια Έργα
Χρήσιμες Σελίδες 


  © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος