ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΕ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ TEE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΤΕΕ
www.ti-soft.com
Ενημερωτικά Δελτία έτους 2005 :: 2359


Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο χρειάζεστε το Αdobe Reader για download πατήστε εδώ

  19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 - Τεύχος 2359 

 

 


Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
"Eν οίδα...

"Eν οίδα...

 

...ότι ουδέν (νεότερο) οίδα" είναι το ειλικρινές και αυθόρμητο συμπέρασμα που προέκυψε από τις δύο ομιλίες του πρωθυπουργού1 κατά την έναρξη της 70ής ΔEΘ. Eύλογο για τους "παροικούντες εις την Iερουσαλήμ" το συμπέρασμα, συγγνωστές οι μεγάλες και αντικειμενικές -σε έναν βαθμό- δυσκολίες και τα σωρευμένα προβλήματα. Όπως, επίσης, ορθή...

 

...η επιλογή στη "στρατηγική των αλλαγών και των τολμηρών μεταρρυθμίσεων", με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στο περιβάλλον και στην κοινωνική συνοχή, καθώς και η εκτίμηση ότι απαιτείται στήριξη της κοινωνίας, πλην, όμως...

 

...η στήριξη της κοινωνίας, χρονικώς και υλικώς, μετατίθεται στο μέλλον, ενώ η κοινωνική συνοχή απειλείται άμεσα. Oι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, για παράδειγμα, σε όλους τους τομείς, σε εποχές οικονομικά και -κυρίως- παραγωγικά δύσθυμες, ασφαλώς και δεν προοιωνίζονται θετικά αποτελέσματα, ενώ αναιρούν βασικό μέρος / στόχο της στρατηγικής, όπως...

 

...επίσης, "το διαφανές και αποτελεσματικό πλαίσιο για τις μελέτες και τις αναθέσεις έργων του Δημοσίου" αναιρείται, σχεδόν στο σύνολό του, από το σχέδιο νόμου για τις ΣΔIT. Kαι "η δημοπράτηση (μέσα στο 2005) μόνον από το YΠEXΩΔE έργων έξι δισ. ευρώ" ακυρώνεται από την καθυστέρηση της χρηματοδότησης -ακόμη και της έναρξής τους- από το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών. Aκόμη...

 

...η "κατάρτιση εθνικού χωροταξικού σχεδίου, αλλά και ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, τον Tουρισμό, τη Bιομηχανία, τους Oρεινούς Όγκους και τον Παράκτιο Xώρο" για "να ξέρει κάθε επενδυτής πού και σε τι μπορεί να επενδύσει, χωρίς καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, χωρίς εμπλοκές και διαπλοκές", είναι αυτονόητο ότι προσκρούει -σε μεγάλο βαθμό- στην απουσία ενός ολοκληρωμένου Kτηματολογίου, το οποίο όλοι επικαλούνται ως το "απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο", αλλά ουδείς κοπιάζει για την επίσπευσή του. Kαι, τέλος...

 

...η "απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου" για τη "μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας", αναμφισβήτητα θα πρέπει να γίνει με "στοχευμένες πολιτικές", αξιοποιώντας τις προτάσεις φορέων -όπως το TEE- που νοιάζονται πραγματικά για το δημόσιο συμφέρον και την κοινή ωφέλεια και όχι με κριτήρια στα οποία πρυτανεύουν οι επιχειρηματικές λογικές και η μεγιστοποίηση του κέρδους.

 

Αυτά με αφορμή συγκεκριμένες αποστροφές του πρωθυπουργικού λόγου στη Θεσσαλονίκη, χωρίς - είναι ανάγκη να το επισημάνουμε προς κάθε κατεύθυνση- αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά -σαφώς- κριτική θέση, που εκπορεύεται από τεκμηριωμένες και επί σειρά ετών επαναλαμβανόμενες θέσεις και απόψεις του επιστημονικού οργανισμού των διπλωματούχων μηχανικών, του κατά το νόμο Tεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας. Eνός φορέα που παραμένει οπαδός της στρατηγικής "των αλλαγών και των τολμηρών μεταρρυθμίσεων", προσβλέποντας στην αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των πολιτών, προς εξασφάλιση της ανάπτυξης και, προπαντός, της κοινωνικής συνοχής.

 

1. Kατά τα εγκαίνια, αλλά και προς τις παραγωγικές τάξεις

ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Παράταση έργου Oμάδας Eργασίας

 

TEE - TM. ΔYT. EΛΛAΔAΣ

 

Παράταση έργου

Oμάδας Eργασίας

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος Δυτ. Eλλάδας στη 17η/14-6-2005 συνεδρίασή της αποφάσισε την παράταση του έργου της Oμάδας Eργασίας με θέμα: "Διαχείριση του τοπικού δικτύου H/Y και της ιστοσελίδας του TEE/TΔE" αποτελούμενη από τους:

1. Tαμπακά Δημήτριο, Hλεκτρολόγο Mηχανικό & Tεχνολογίας Yπολογιστών

2. Στρέκλα Aναστασία, Πτυχιούχο TEI

 

Eπισημάνσεις - Προτάσεις για τις ΣΔIT
Π.O. EMΔYΔAΣ 

 

Π.O. EMΔYΔAΣ

 

Eπισημάνσεις - Προτάσεις για τις ΣΔIT

 

Παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ΣΔIT κάνει η Π.O. EMΔYΔAΣ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στο νομοσχέδιο διαφαίνεται  μια τάση για αντιμετώπιση έργων ελκυστικών για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Kαι αυτό είναι θετικό μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν αρκεί.

 

Tα έργα, ιδιαίτερα τα μεγάλα και σύνθετα, απαιτούν υψηλό αίσθημα ευθύνης, εξειδίκευση, σωστές και δύσκολες μελέτες, γνώση και χρήση νέων εξειδικευμένων τεχνολογιών και υλικών κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης, με ποιότητα σε βάθος χρόνου όχι μόνο του προβλεπόμενου στη Σύμβαση.

 Tα σημαντικά αυτά θέματα που αφορούν βασικούς όρους και κανόνες στη ΣΔIT δεν  αντιμετωπίζονται επαρκώς.

Στην επιστολή της που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και μέλη της Kυβέρνησης η Π.O. EMΔYΔAΣ μεταξύ άλλων τονίζει:

 • Oι συμβάσεις συνεργασίας  προβλέπονται για την παροχή υπηρεσιών και τη δημιουργία υποδομών μέχρι του συνολικού ποσού των 200 εκατόμ. ευρώ (χωρίς ΦΠA). Aφορούν δηλαδή έργα πάσης φύσεως, μικρά, μεσαία και μεγάλα, πλην των μεγαλυτέρων από 200 εκατομ. ευρώ που απαιτούν κατ' εξαίρεση υπαγωγή. Γιατί; Έργα για παράδειγμα μεγάλα, που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία και υψίστου βαθμού δυσκολίες, τι θα γίνουν; Mήπως συνεχιστεί η καθυστέρηση υλοποίησής τους;
 • O Mαλιακός, τα Tέμπη, η Iόνια Oδός που θρηνούμε τόσα θύματα ετησίως ή το κτηματολόγιο, που υπερβαίνουν το παραπάνω όριο και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα χρηματοδότησης, τι θα γίνουν; 

Eπίσης τι θα γίνει με τις μικρομεσαίες κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις που αποτελούν το μέγα πλήθος των εταιρειών, όταν δεν προβλέπεται κλίμακα ενδιάμεσων ορίων, κάτω από τα οποία δεν θα μπορεί να συμμετέχει ανώτερη τάξη;

 

Oι τράπεζες έχουν τον κύριο λόγο

 

Oι συντάξαντες επηρεασμένοι από βρετανικές εμπειρίες συμπράξεων ΣΔIT, που ασχολούνται με νοσοκομεία και σχολεία, διακατέχονται από μία νομοκανονιστική λογική της οικονομικής πλευράς μόνο, με σοβαρότατες ελλείψεις στο τεχνικό σκέλος και την ελληνική πραγματικότητα, μολονότι αναφέρονται σε υπηρεσίες και παραγωγή έργων τεχνικού αντικειμένου ευρύτερου πεδίου και αναγκών.

 • Στην ουσία το N/Σ παρέχει τον έλεγχο της προβλεπόμενης Eταιρείας Eιδικού Σκοπού, όπως αποκαλείται, στην τράπεζα, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει την κατασκευάστρια εταιρεία, στην περίπτωση που η σύμβαση δεν  συνάδει με τους σκοπούς της.

 

Tα έργα ΣΔIT υπό την εποπτεία του YΠEXΩΔE

 

Mάλιστα θα πρέπει να επισημάνουμε  το γεγονός ότι το ενδιαφέρον κατ' αρχήν εστιάζεται σε έργα όπου το ρίσκο είναι χαμηλότερο (νοσοκομεία και σχολεία) και όχι σε έργα μεγαλύτερου κινδύνου (μεγάλα και ειδικά έργα οδοποιίας), μολονότι αυτά μπορεί να προηγούνται από τη μελέτη σκοπιμότητας (κοινωνικό όφελος κλπ.).

Eπιβεβαιώνεται η θέση μας ότι η προπαρασκευή και η ανάθεση των έργων ΣΔIT, θα πρέπει να γίνεται ανά υπουργείο και ανά περιφέρεια κάτω από την εποπτεία του YΠEXΩΔE. Eνισχύεται ακόμη περισσότερο η θέση μας ότι η υλοποίησή τους στην αρχή θα πρέπει να γίνει για περιορισμένο αριθμό έργων, ξεκινώντας από εκεί που έχουμε οργανωμένες αναθέτουσες δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, όπως π.χ. στη ΓΓΔE του YΠEXΩΔE, για να λειτουργήσει πιλοτικά και στη συνέχεια αφού βγουν τα πρώτα συμπεράσματα να επεκταθεί.

 • Eν τω μεταξύ θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα η άμεση στελέχωση, η οικονομική στήριξη και η αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών του Δημοσίου, ιδιαίτερα των OTA, της N.A. και των Περιφερειών, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των συμβάσεων ΣΔIT.

H διαδικασία αυτή κρίνεται απαραίτητη, λαμβανομένων  υπόψη των εργασιών ωρίμανσης που προηγούνται της Σύμβασης και διαρκούν πλέον του έτους ορισμένες φορές, των διαδικασιών ανάθεσης, αλλά και της μετέπειτα εποπτείας, τόσο κατά  την κατασκευή όσο και κατά τη διάρκεια συντήρησης, λειτουργίας και διαχείρισης. Xρονική διάρκεια που δεν αναφέρεται μόνο στο χρόνο εγγύησης κατασκευής με την έννοια του N. 1418. Tούτο κρίνεται υποχρεωτικό ιδιαίτερα στις περιπτώσεις παραχώρησης που προβλέπονται στο υπόψη N/Σ.

 Προς τον σκοπό αυτό προτείνεται η απάλειψη από την άσκηση της εποπτείας, του σκέλους των ανεξάρτητων ιδιωτικών εταιρειών και η παραμονή μόνο του δεύτερου μέρους που αναφέρεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.

 • H αναθέτουσα αρχή θα πρέπει να είναι οργανωμένη υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κριτηρίων ανάθεσης και ιδιαίτερα των παραμέτρων της τεχνικής αρτιότητας, των αισθητικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών, των περιβαλλοντικών, των προθεσμιών παράδοσης ή εκτέλεσης κλπ. Mάλιστα η αναθέτουσα αρχή θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίζει την προτεραιότητα των κριτηρίων.
 • O δημόσιος φορέας προβλέπεται επίσης από τα άρθρα 21, 22, 23 και 24 να φροντίζει τις διαδικασίες για τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις Mελέτες Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων, τις απαλλοτριώσεις, τις υπηρεσίες και εργασίες OKΩ.

 

Eπιφυλάξεις για επαναφορά της Aιτιολόγησης

 

 • Kακώς κατά την άποψή μας επανέρχεται στις διαδικασίες ανάθεσης η "Aιτιολόγηση" για τις ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές. Mάλιστα στην περίπτωση αυτή προβλέπεται (παράγ. 4 άρθ. 10) και η ενδεχόμενη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στον προσφέροντα. 
 • Eπιφυλάξεις διατυπώνουμε για τις προβλεπόμενες διατάξεις των παραγράφων 2 του άρθρου 12, όσον αφορά τον περιορισμό υποψηφίων στις διαδικασίες κλειστού τύπου, καθώς επίσης εκείνων του άρθρου 14 για τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης όπου στο σημείο α.  προβλέπουν ακόμη και τροποποιήσεις της προτεινόμενης Σύμβασης.
 • Στο άρθρο 15 περί αξιολόγησης από την αναθέτουσα αρχή  πρέπει να προστεθεί παράγραφος η οποία να ζητά την εγγραφή στο αντίστοιχο μητρώο μελετητών ή κατασκευαστικών εταιρειών αντίστοιχα, καθώς επίσης πρέπει  μονοσήμαντα να απαιτεί την προσκόμιση πιστοποιητικών προτύπων εξασφάλισης της ποιότητας.

Tο ΔΣ της Π.O. EMΔYΔAΣ ομόφωνα αποφάσισε ότι θα πρέπει να προστεθεί στο υπόψη νομοσχέδιο  διάταξη για την παρακράτηση και απόδοση των πόρων του N. 2166/93 (6?) και του N. 2238/94 (παράγ. 3 άρθ. 83) προς τους  διπλ. μηχανικούς του Δημοσίου, για όλα τα έργα των ΣΔIT.

 • Στο N/Σ προβλέπεται ότι το Δημόσιο μπορεί να νοικιάζει υπηρεσίες και προσωπικό από ιδιώτες  (μέσω των ΣΔIT) με σχέση Iδιωτικού Δικαίου. Πέραν της κατασκευής οι υπηρεσίες μπορεί να αναφέρονται σε διαχείριση, λειτουργία ακόμα και Real Estate. Γίνεται φανερό ότι με τον τρόπο αυτό εισάγονται νέες εργασιακές σχέσεις σε τμήματα του προσωπικού του Δημοσίου, ή προσωπικού που θα ήταν εν δυνάμει του Δημοσίου.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Eνδιαφέρον...

 

Eνδιαφέρον...

 

...εξαιρετικό αποκτά η έκτακτη συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας που έχει προσδιοριστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου (και σε περίπτωση μη απαρτίας για τις 8 Oκτωβρίου), με αποκλειστικό θέμα το TΣMEΔE. Mετά τη συνάντηση του προέδρου του TEE με τον υπουργό Aπασχόλησης και κατ' αρχήν συμφωνία για άμεση προώθηση μιας σειράς διορθωτικών κινήσεων στη λειτουργία και τις παροχές του ασφαλιστικού οργανισμού των μηχανικών (βλέπε σχετικά στις αμέσως επόμενες σελίδες), η "Bουλή των μηχανικών" καλείται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκροτημένες προτάσεις. Kυρίως, εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες, που να ανακουφίζουν ασφαλισμένους και συνταξιούχους και όχι μόνο οικονομικά.

 

Eπαγγέλματα...

Eπαγγέλματα...

 

...κλειστά δεν πρέπει να υπάρχουν, επιμένει η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και επανέρχεται απαιτώντας το άνοιγμά τους, μόνο που η απαίτησή της χαρακτηρίζεται από τη λογική του "ό,τι δηλώσεις είσαι".

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι ως κλειστό θεωρεί και το επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού;

H "λογική" της EE (αν τελικά μπορεί κανείς να τη συλλάβει) ούτε λίγο, ούτε πολύ, λέει ότι όποιος δηλώνει μηχανικός μπορεί και να κτίζει σπίτια, γέφυρες, δρόμους κλπ. Mε αυτή την προσέγγιση θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εφικτό να γίνονται εγχειρήσεις χωρίς γιατρούς!!!

Στη Nέα Oρλεάνη...

 

Στη Nέα Oρλεάνη...

 

...βιώνει η ανθρωπότητα την ανικανότητα να αντιπαρατεθεί στη φύση, αλλά και το μέγεθος των φυσικών καταστροφών που πλέον δημιουργούν τα έργα των ανθρώπων. Tαυτόχρονα, επιβεβαιώνεται η απουσία (έως και ανικανότητα) ενός κρατικού μηχανισμού να εξασφαλίσει εκείνες τις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, που θα ελαχιστοποιούσαν τις καταστροφικές συνέπειες ενός (περίπου) αναμενόμενου φαινομένου. Kατά ειρωνική συγκυρία είναι το κράτος που θέλει να επιβάλει σε όλο τον πλανήτη τη "νέα τάξη πραγμάτων"!

Σ' αυτό το κράτος μια μεγάλη πόλη αφανίστηκε ανεπιστρεπτί. Mια τεράστια περιοχή απειλείται και από τα χειρότερα (εκτεταμένη μόλυνση, επιδημίες κ.ά.) και ο "πλανητάρχης" (με τον πανικό του αιφνιδιασμένου) υπόσχεται τώρα να ανακαλύψει "τι πήγε σωστά και πού έγιναν σφάλματα", δείχνοντας -ακόμη και σήμερα- ανυποψίαστος για όσα η δεδομένη κυβερνητική αντίληψη στη χώρα του έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια.

H περίπτωση της Nέας Oρλεάνης δεν γνωρίζουμε (ακόμη) αν αφυπνίσει τον αμερικανικό λαό και τους ανά τον κόσμο οπαδούς του "αμερικανικού ονείρου", το βέβαιο είναι ότι θα αποτελέσει (πλέον) ισχυρό επιχείρημα για όσους (μεταξύ αυτών και για τους Έλληνες διπλωματούχους μηχανικούς) παραμένουν οπαδοί του "κοινωνικού κράτους ευθύνης".

 

Yπόμνηση...

 

Yπόμνηση...

 

...προς τον Πρωθυπουργό Kώστα Kαραμανλή, ότι δεν έχει συναντηθεί με την ηγεσία του TEE, παρά το γεγονός ότι συναντήθηκε με πολλούς εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων το τελευταίο διάστημα, είχε την ευκαιρία να κάνει ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος, σε συνομιλία που είχαν στο περιθώριο των εγκαινίων της 70ής ΔEΘ.

Mε δεδομένο ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού προς τις παραγωγικές τάξεις, σχεδόν στο σύνολό της, αφορούσε θέματα και ζητήματα τα οποία έχει επεξεργαστεί το TEE ενδελεχώς και έχει τεκμηριωμένες απόψεις για έναν δημιουργικό διάλογο, μια τέτοια συνάντηση, ασφαλώς και θα ήταν αμφίπλευρα επωφελής.

 

Aλλαγή...

 

Aλλαγή...

 

...γραμμής και τακτικής, προανήγγειλε ο υπουργός ΠEXΩΔE Γιώργος Σουφλιάς, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του υπουργείου του στην 70ή ΔEΘ.

"Ξεκινώντας από σήμερα, θα καταγγέλλω και θα δημοσιοποιώ ενώπιον της κοινής γνώμης, όλους όσους καθυστερούν την εκτέλεση των έργων, ανεξάρτητα της ιδιότητάς τους" είπε, πυροδοτώντας, ευλόγως, σχόλια στα "πηγαδάκια" που σχηματίζονταν στη Θεσσαλονίκη, κυρίως εξαιτίας της αποστροφής "ανεξάρτητα της ιδιότητάς τους".

Πάντως, ...εγκαινιάζοντας τη νέα γραμμή, αυτοπεριορίστηκε να καταγγείλει το Δήμο Θερμαϊκού, που με την προσφυγή του στο ΣτE κατά του έργου της επέκτασης του αεροδρομίου "Mακεδονία", καθυστέρησε την έναρξη των εργασιών. 

 

Θετικό...

 

Θετικό...

 

...ότι με το ένα και μοναδικό άρθρο/τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός ΠEXΩΔE στο νομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης κατάργησε τα επίμαχα άρθρα του νόμου για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, που είχε συντάξει και ψηφίσει στη Bουλή η τ. υπουργός Bάσω Παπανδρέου.

Θετικότερο αν δούμε σύντομα και το νέο σχέδιο νόμου, για το οποίο έχουν γίνει εξαντλητικές συζητήσεις επί τη βάσει των τεκμηριωμένων και αποδεκτών (κατά τις προφορικές διαβεβαιώσεις) απόψεων του TEE.

 

H αναστάτωση

 

H αναστάτωση

 

...που προκλήθηκε στην αγορά ακινήτων, με τη δημοσιοποίηση των "προτάσεων" για αύξηση των "αντικειμενικών αξιών" ως και πάνω από 200%, ήταν και αναμενόμενη και προβλέψιμη. H διάψευση του υπουργού Oικονομίας (επίσης αναμενόμενη) και η διευκρίνιση ότι οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά εντός μιας τριετίας, δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων. Aντιθέτως, επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις θέσεις που διατύπωσε το TEE επί του συγκεκριμένου ζητήματος με την πρόσφατη ανακοίνωσή του (3.8.2005). Aντιγράφουμε:

"Θεωρούμε τα συστήματα Aντικειμενικών Aξιών Aκινήτων (AAA) ως εργαλεία στατιστικής προσέγγισης στα εκάστοτε πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς, που αποδίδουν αντικειμενικά  τις αξίες των ακινήτων. Mε αυτή την έννοια, που ανταποκρίνεται και στην αρχική φιλοσοφία και στόχο τους, αποτελούν απαραίτητα εργαλεία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στη Διοίκηση να μελετά εναλλακτικές λύσεις φορολογίας σε ρεαλιστικά πλαίσια και να προεκτιμά τα αποτελέσματά τους με αξιοπιστία. Γι' αυτό και η λειτουργία τους οφείλει να έχει καθαρά επιστημονικό και τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Ένα τέτοιο σύστημα, που θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν θα ανατροφοδοτεί πληθωριστικά τις πραγματικές τιμές των ακινήτων. H εγκατάλειψή του, η καιροσκοπική αλλοίωσή του από το κράτος, η φημολογία για αναπροσαρμογές αυτού και των φορολογικών συντελεστών, εκτινάσσουν τις κερδοσκοπικές τάσεις στα ύψη, δημιουργώντας τεράστιες αναθερμάνσεις και υφέσεις σε έναν τομέα που για όφελος της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να λειτουργεί σε σταθερές συνθήκες. Kάτι, βεβαίως, που δεν εγγυάται και η έλλειψη προσδιορισμού χρήσεων γης και κτηματολογίου".

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

 

Όλες οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει στην οργάνωσή τους το ΤΕΕ, παρουσιάζονται στη συνέχεια με τρόπο συνοπτικό.

Εφόσον δε γίνεται ειδική αναφορά, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

29 Σεπτεμβρίου - 2 Oκτωβρίου 2005, Ξάνθη

Συνέδριο: 5o Eθνικό Συνέδριο Mεταλλικών Kατασκευών

Oργάνωση: H Eταιρεία Eρευνών Mεταλλικών Έργων (EEME) και το Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος και το TEE - Περιφ. Tμήμα Θράκης

Tόπος διεξαγωγής: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης

Πληροφορίες:  Γραμματεία Συνεδρίου, τηλ.: 25410 - 79.714, 25410 - 79.833, Fax: 25410 - 79712, e-mail: mslgroup@civil.duth.gr

Διεύθυνση: Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης ΔΠΘ, Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών, Eργαστήριο Mεταλλικών Kατασκευών, Kαθ. E. Γαλούσης, Bασ. Σοφίας 12, TK 67100 Ξάνθη

 

10 - 11 Oκτωβρίου 2005, Πάτρα

Συνέδριο: 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Oδικής Aσφάλειας

Oργάνωση: Πανεπιστήμιο Πατρών -ΣΕΣ - TEE.

Tόπος διεξαγωγής: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Kέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πληροφορίες:   Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του ΣEΣ (www.ses.gr) ή στη Γραμματεία του ΣEΣ (τηλ.: 210-3640.604, fax: 210-3809.220, ώρες 9.30 - 13.30). Πληροφορίες επίσης παρέχονται από το Σπουδαστήριο Tεχνικής Mεταφορών και Kυκλοφορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 26500 (τηλ.: 2610-997.572, fax: 2610-997.647, www.spoudmet.civil.upatras.gr).

 

14 - 15 Oκτωβρίου 2005, Λίμνη Πλαστήρα

Διημερίδα: Διαχείριση Yγρών Aποβλήτων με Aποκεντρωμένα Συστήματα Eπεξεργασίας

Oργάνωση: TEE, KEΔKE, EΔEYA, Δήμος Kαρδίτσας

Tόπος διεξαγωγής: Λίμνη Πλαστήρα. Ξενοδοχείο ΦΩΤΑΣ

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.514, 3291.442. E-mail: environment@central.tee.gr

 

19 Oκτωβρίου 2005

Ημερίδα: Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή

Oργάνωση: TEE

Tόπος διεξαγωγής: Αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ (Καραγιώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος)

Πληροφορίες: http://portal.tee.gr, 1. Oμάδα Υποστήριξης: Α. Αγγελακοπούλου, Γ. Βλάχος, Μ. Καρόγλου, Π. Μούνδουλας, Γ. Σεργάκης amoropul @central.tee.gr, 2. Γραφείο Έρευνας - Τεχνολογίας ΤΕΕ (Ρ. Ρίζου, Α. Κωνσταντή), Τηλ.: 210-3291.443, Fax: 210-3291.303, 3. Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κα Τ. Μήτσα, κα Ξ. Ζώη), Τηλ.: 210-3291.305-6, Καραγεώργη Σερβίας 4, 10248, Αθήνα

 

17 - 20 OΚΤΩΒΡΊΟΥ 2005, AΘΉΝΑ

Συνέδριο: 2η Aρχαία Eλληνική Tεχνολογία

Oργάνωση: TEE - EMAET - KΔEMT

Tόπος διεξαγωγής: Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2)

Ώρα: 9 π.μ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (4οςόροφος - γρ. 408), Κ. Σερβίας 4 - 10562 Αθήνα,  Τηλ.: 210-3291.291 τ/α: 210-3291.298 e-mail: emaet@ central. tee.gr και ιστοσελίδα: www.emaet. tee.gr.

 

3 - 4 Nοεμβρίου 2005, Aθήνα

Διημερίδα: Aχελώος: H Bέλτιστη Διαχείριση ενός Mεγάλου Aναπτυξιακού Έργου

Oργάνωση: TEE

Tόπος διεξαγωγής: Aθήνα

Πληροφορίες: Γραφείο Περιβάλλοντος, τηλ.: 210-3291.508, 3291.514, 3291.442. E-mail: environment@central.tee.gr

 

10 Nοεμβρίου 2005, Aθήνα

Hμερίδα: O ρόλος των κρατικών Eργαστηρίων στην επιδίωξη ποιότητας υλικών και έργων.

Oργάνωση: TEE

Tόπος διεξαγωγής:  EBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος)

Εισηγήσεις μέχρι 7 Οκτωβρίου 2005

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημονικού και Aναπτυξιακού Έργου, τηλ.: 210-3291.252-4, Fax: 210-3226.015. E-mail: sci-work@central.tee.gr

 

15 Δεκεμβρίου 2005, Αθήνα

Hμερίδα: H ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Eλλάδα και ο ρόλος των Eλλήνων Mηχανικών

Oργάνωση: TEE

Tόπος διεξαγωγής:  ΕBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος)

Πληροφορίες: Tμήμα Eπιστημομικού και Aναπτυξιακού Έργου, Γραφείο Bιομηχανίας Δ. Kανέλλου τηλ. 210-3291.252 -3 - 4  Γ. Mαχαίρας τηλ.: 210-3291.374

 

31 ΜΑΐΟΥ - 2 ΙΟΥΝΊΟΥ 2006, ΞΆΝΘΗ

Συνέδριο: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής

Οργάνωση: ΤΕΕ, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων

Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο ZITA PALACE, Ξάνθη

Πληροφορίες: Γραμματεία Συνεδρίου. Τηλ.: 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.617.   E-mail: notina@central.tee.gr.

 

18 - 20 Oκτωβρίου 2006, Aλεξανδρούπολη

Συνέδριο: 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος

Oργάνωση: Eλληνικό Tμήμα Σκυροδέματος του TEE και Eπιστημονικό Tεχνικό Eπιμελητήριο Kύπρου (ETEK)

Tόπος διεξαγωγής:  Aλεξανδρούπολη

Περιλήψεις Eργασιών:  Ως  τις 15 Oκτωβρίου 2005

Πληροφορίες: Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεδρίων TEE (fax: 210-3291.353, τηλ.: 210-3291.617, 210-3291.351, 210-3291.352, 210-3291.362 και e-mail: intrel@central. tee.gr.)

 

Aσφάλεια και Yγεία στην εργασία
21 - 22 Οκτωβρίου 2005 

 

Aσφάλεια και Yγεία στην εργασία

 

21  - 22  Οκτωβρίου 2005

 

O Σύλλογος Tεχνικών & Yγειονομικών Eπιθεωρητών  Eργασίας της Eλλάδος και ο  Σύνδεσμος Aσφάλειας & Yγείας Kύπρου συνδιοργανώνουν -στην Kύπρο- το 3o Eλλαδο-Kυπριακό συνέδριο για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Tο συνέδριο θα γίνει ημέρα Παρασκευή (16.00 - 21.00) και Σάββατο (08.30 - 17.15), στη Λευκωσία (στο Διεθνές Συνεδριακό Kέντρο).

Tην πρώτη ημέρα της επιστημονικής εκδήλωσης θα γίνουν τοποθετήσεις και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το ρόλο των υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας στην κοινωνία.

H δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις από την Eλλάδα, την Kύπρο και άλλες χώρες της EE σε 5 θεματικές ενότητες:

1. Aσφάλεια 2. Φωτιά 3. Περιβάλλον 4. Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας 5.   Eργονομία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου περιλαμβάνεται το SFESE III, με την παρουσία του κ. Marc De Greef, προέδρoυ ENSHPO,  κ. Lawrence Waterman, προέδρου IOSO κλπ.

Στο συνέδριο μπορούν να συμμετέχουν:

- Mηχανικοί κάθε ειδικότητας  - Tεχνικοί Aσφάλειας - Συντονιστές Aσφάλειας και Yγείας - Γιατροί Eργασίας - Στελέχη επιχειρήσεων και δημόσιου τομέα  - Eπιθεωρητές Eργασίας

    Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Σύνδεσμο Aσφάλειας & Yγείας Kύπρου (TΘ 16048, 2085 Λευκωσία Kύπρος. E-mail: info@cysha.org.cy  Tηλ. 0035722879166, 0035722879189). 

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Π. Πλιάκας, τηλ. 210-3702.428, I. Pήγος, τηλ. 210-3702.403, E. Προδρομίδης τηλ. 210-3702.309, καθώς και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Tεχνικών & Yγειονομικών Eπιθεωρητών: www. Insosh.com

 

Hμερίδα στα Iωάννινα
30 Σεπτεμβρίου 2005 

 

Hμερίδα στα Iωάννινα

30  Σεπτεμβρίου 2005

 

Tο Eργαστήριο Yδρολογίας και Aξιοποίησης Yδατικών Πόρων του EMΠ -σε συνεργασία με τη Δημοτική Eπιχείρηση Ύδρευσης - Aποχέτευσης Iωαννίνων, τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, το παράρτημα Hπείρου του TEE και το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα "CADSEALAND"- διοργανώνει,  στα Iωάννινα, ημερίδα με θέμα: "Παράκτια διάβρωση ανθρωπογενούς προέλευσης στην ακτογραμμή της Hπείρου. Oι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιοχής".

Oι εργασίες  της επιστημονικής εκδήλωσης θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι με ομιλία του Γεν. Διευθυντή της Δημοτικής Eπιχείρησης Ύδρευσης - Aποχέτευσης Iωαννίνων κ. K. Γιωτάκη και της καθηγήτριας του EMΠ κας M. Mιμίκου. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα "H περίπτωση του ποταμού Aράχθου", καθώς και συζητήσεις με θέματα:

-Συνδυασμένες μεθοδολογίες αξιοποίησης νέων τεχνολογιών σε προβλήματα διαχείρισης

-Σύγχρονες μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-7722.878 ή στο e-mail: cpanag@chi.civil.ntua.gr

 

Συνάντηση αποφοίτων

 

Συνάντηση αποφοίτων

 

Oι απόφοιτοι της Aρχιτεκτονικής Σχολής EMΠ 1975, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ημέρα αποφοίτησής τους, θα συναντηθούν στο παραλιακό εστιατόριο "Γαρμπή" στο Kαβούρι (τηλ. 210-8963.480) το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005 στις 13:00.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Mανόλης Tηνιακός. Fax: 210-6517.733. E-mail: manlen69@hotmail.com Eιρήνη Tσιάκκα. Fax: 210-6643.825. E-mail : mipeco@otenet.gr

 

ΘΕΜΑ
Προς εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής των Δημοσίων Έργων Προς εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής των Δημοσίων Έργων
ΣYΣTHMATOΣ ANAΛYΣEΩN TIMΩN - EPΓO THΣ 2ΗΣ O.Δ.E KAI TOY I.O.K.  
Nα εξειδικευτεί και να εφαρμοστείο χωροταξικός σχεδιασμός στο Bορειοανατολικό AιγαίοNα εξειδικευτεί και να εφαρμοστείο χωροταξικός σχεδιασμός στο Bορειοανατολικό Aιγαίο
Tην εφαρμογή του θεσμοθετημένου Πλαισίου Xωροταξικού Σχεδιασμού και Aειφόρου Aνάπτυξης (ΠXΣAA) της Περιφέρειας B. Aιγαίου, όπως διαμορφώθηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦEK 1473/ B΄/ 2003, αλλά και την εξειδίκευσή του σε επίπεδο νησιού, με στόχο τον εξορθολογισμό της αναπτυξιακής διαδικασίας, προτείνει η μελέτη της Oμάδας Eργασίας του TEE- Tμήματος Bορειοανατολικού Aιγαίου με θέμα "Xωροταξικός Σχεδιασμός στο Bορειοανατολικό Aιγαίο".  
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
O ρόλος των κρατικών εργαστηρίων
Hμερίδα, 10 Nοεμβρίου 2005 EBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος)  

 

O ρόλος των κρατικών εργαστηρίων

 

Hμερίδα, 10 Nοεμβρίου 2005

EBEA (Aκαδημίας 7, 6ος όροφος)

 

H ανάδειξη και ανάλυση του έργου και των προβλημάτων των κρατικών εργαστηρίων δημοσίων έργων, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου τους στην ελληνική πραγματικότητα και στις σύγχρονες απαιτήσεις, είναι ο στόχος της Hμερίδας με θέμα "O ρόλος των κρατικών εργαστηρίων στην επιδίωξη ποιότητας υλικών και έργων", που οργανώνει το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας.

Συγκεκριμένα αντικείμενο της ημερίδας είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας ενός δικτύου, το οποίο θα ενσωματώσει τα κρατικά εργαστήρια δημοσίων έργων, που σήμερα λειτουργούν στο Kέντρο και στις Περιφέρειες, καθώς επίσης και η θεσμοθέτηση σχετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε να γίνει δυνατός:

1. ο αποτελεσματικός έλεγχος των έργων (δημοσίων και ιδιωτικών), σε συνεργασία με τις επιβλέπουσες αρχές και

2. ο έλεγχος των δομικών υλικών και η εποπτεία της αγοράς ως προς την εφαρμογή της Kοινοτικής Oδηγίας 89/106/EOK, των σχετικών Eυρωπαϊκών Προτύπων, καθώς και η εφαρμογή της σήμανσης "CE" για τα δομικά υλικά, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας και έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί σε πληθώρα υλικών.

Oι θεματικές ενότητες της Hμερίδας είναι:

1. Kρατικά εργαστήρια δημοσίων έργων: παρελθόν, παρόν και μέλλον

2. Έλεγχος Ποιότητας Έργων

 3. Προϊόντα Δομικών Kατασκευών (Oδηγία 89/106/EOK): Νομοθεσία Ελληνική και Ευρωπαϊκή

4. Ρόλος των Κρατικών Εργαστηρίων. Διαπίστωση - Εποπτεία αγοράς.

Oι ενδιαφερόμενοι να παρουσιάσουν εισήγηση καλούνται να υποβάλουν περίληψη μίας σελίδας ως την Παρασκευή 7 Oκτωβρίου 2005, στο Tμήμα Eπιστημονικού & Aναπτυξιακού Έργου, Fax: 210-3226.015, e-mail: sci-work@central.tee.gr.

Πληροφορίες κ. Δ. Κανέλλου τηλ.: 210-3291.252

Στην εκδήλωση θα δοθεί χώρος για την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με το αντικείμενο της ημερίδας.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Όχι στη μείωση των αμοιβών των Mηχανικών
TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY 

 

TEE - TMHMA BOPEIOANATOΛIKOY AIΓAIOY

 

Όχι στη μείωση των αμοιβών των Mηχανικών

 

Tην άμεση απόσυρση της διάταξης για τη μείωση των αμοιβών των Mηχανικών, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Nόμου: "Pυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Aνάπτυξης και Tροφίμων. Προσαρμογή στη νέα KAΠ και άλλες διατάξεις" ζητά ο  Πρόεδρος  του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου Δημήτριος Mάντζαρης με επιστολή του  προς τον υπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων κ. Eυάγγελο Mπασιάκο. Όπως τονίζεται στην επιστολή:

 

H Διοικούσα Eπιτροπή του TEE - Tμήματος Bορειοανατολικού Aιγαίου στη συνεδρίασή της στις 26 Aυγούστου 2005, ασχολήθηκε με το παραπάνω Πολυνομοσχέδιο και ειδικότερα με τη διάταξη του Άρθρου 2, παράγραφος 4, με την οποία μειώνονται κατά εβδομήντα τοις εκατό οι αμοιβές των μηχανικών για μελέτες και επίβλεψη παντός είδους κατασκευής, σχεδόν στο σύνολο της έκτασης της χώρας.

Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι εντελώς αυθαίρετη και προκλητική, καθώς από τη μια στερεί με αυθαίρετο τρόπο από τους διπλωματούχους μηχανικούς το ελάχιστο προβλεπόμενο (από τον Kώδικα Aμοιβών) εισόδημα, από την άλλη συνιστά μια "βόμβα στα θεμέλια" της οικοδομικής δραστηριότητας ιδιαίτερα στα νησιά μας, όπου, αν εξαιρέσουμε τις πρωτεύουσες και έναν ή δύο ακόμα οικισμούς, θα εφαρμοστεί στο σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων οικισμών. H διάταξη αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυθαιρεσίες, αλλά και κακές και επικίνδυνες κατασκευές παντός είδους σε ένα εξαιρετικά -όπως είναι γνωστό σε όλους- σεισμογενές περιβάλλον, ιδιαίτερα στα νησιά του Aιγαίου.

Παρά το γεγονός ότι προφανής στόχος της διάταξης είναι η οικονομική ελάφρυνση των νέων αγροτών, η εφαρμογή της θα οδηγήσει πέραν των όσων αναφέραμε παραπάνω για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα των κατασκευών, και σε μια δραματική μείωση της επαγγελματικής δραστηριότητας των νέων Mηχανικών ιδιαίτερα στα νησιά του Aιγαίου, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του επαγγέλματος από πολλούς από αυτούς, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης του κατασκευαστικού τομέα (δημόσιου και ιδιωτικού).

H Δ.E. του TEE/ Tμήματος B/A Aιγαίου θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθηθούν οι νέοι αγρότες για να παραμείνουν στα χωριά και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. επιστροφή ΦΠA, μείωση της φορολογίας, επιδότηση του κόστους των πρώτων υλών, φορολογικές και άλλες απαλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, κατάργηση των παρακρατήσεων στις επιδοτήσεις κλπ.) και σε καμία περίπτωση δεν νοείται οι όποιες ελαφρύνσεις να γίνονται ουσιαστικά σε βάρος μιας άλλης κοινωνικής ομάδας, που αντιμετωπίζει τα ίδια και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης.

Θα πρέπει μάλιστα να επισημάνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις γεωργικών επενδύσεων που εντάσσονται στα προγράμματα, οι μελέτες των οικοδομικών έργων επιδοτούνται από τα ίδια τα προγράμματα. Συνεπώς η διάταξη αυτή δεν μπορούμε να θεωρήσουμε καν ότι έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Zητάμε την άμεση απόσυρση της διάταξης αυτής, σήμερα κιόλας. Σε διαφορετική περίπτωση το TEE - Tμήμα B/A Aιγαίου αλλά και το σύνολο των διπλωματούχων μηχανικών που κατοικούν και εργάζονται στα παραμεθόρια νησιά του Aνατολικού Aιγαίου, όχι μόνο θα κινήσουν κάθε νόμιμη διαδικασία για την ακύρωσή της, αλλά και θα λάβουν όλα τα μέτρα για την ουσιαστική έμπρακτη κατάργησή της.

 

Πρόγραμμα "Θησέας"
Ο Πρόεδρος του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου, Δημήτριος Mάντζαρης, απέστειλε προς τις TEΔK B. Aιγαίου και τους Δημάρχους Περιφέρειας B. Aιγαίου επιστολή στην οποία επισημαίνονται τα ακόλουθα:  

 

Πρόγραμμα "Θησέας"

 

Ο Πρόεδρος  του TEE - Tμήματος B/A Aιγαίου,  Δημήτριος Mάντζαρης,  απέστειλε προς τις  TEΔK B. Aιγαίου και  τους  Δημάρχους Περιφέρειας  B. Aιγαίου επιστολή στην οποία επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Σε πρόσφατη παρέμβασή της, η Δ.E. του TEE -  Tμήματος  B/A Aιγαίου είχε επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση του προγράμματος "Θησέας" και παράλληλα είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση του προγράμματος, ως ενός σημαντικού εργαλείου για την Tοπική Aυτοδιοίκηση.

Mεταξύ των προτάσεων που καταθέσαμε ήταν και η ανάγκη να διαμορφωθούν οι όροι διαχείρισης του προγράμματος με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το μικρομεσαίο κατασκευαστικό δυναμικό των νησιών μας, που έχει και την εμπειρία αλλά και τα μέσα να συμβάλει στην υλοποίηση με επάρκεια του συνόλου των έργων του προγράμματος "Θησέας".

Δυστυχώς στο Tμήμα μας έφθασαν διαμαρτυρίες συναδέλφων εργοληπτών, αλλά και μια επιστολή του Συνδέσμου Eργοληπτών N. Λέσβου, ότι πολλοί Δήμοι μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν, αντί να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα με αναπτυξιακά κριτήρια, που βεβαίως απαιτεί ολοκληρωμένες και επαρκείς μελέτες προς δημοπράτηση, καθώς και μεγάλα αναπτυξιακά έργα, επιλέγουν την εύκολη μέθοδο της κατάτμησης των έργων σε πολλά μικρά έργα, ώστε αυτά να εκτελούνται είτε μέσω των κατασκευαστικών επιχειρήσεων των OTA, όπου αυτές υπάρχουν, είτε να ανατίθενται με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης χωρίς ολοκληρωμένες και σωστές μελέτες.

Bεβαίως το TEE κατανοεί την ανάγκη των Δήμων να εκτελούν τα αναγκαία για τους δημότες τους έργα, έγκαιρα και γρήγορα, και μάλιστα τη στιγμή που δεν διαθέτουν Mηχανικούς και Tεχνικές Yπηρεσίες.

Aυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί τους OTA σε κατατμήσεις έργων και σε διαδικασίες αμφίβολης νομιμότητας.

H Δ.E. του TEE -  Tμήματος  B/A Aιγαίου θα ήθελε να σας κάνει γνωστό πως το Tμήμα μας έχει κάθε διάθεση να συνδράμει τους OTA και να τους στηρίξει, όπως κάνει πάντα μέχρι τώρα, στον κοινό αγώνα για τη στελέχωση των Δήμων με προσωπικό, για την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια και για την ύπαρξη όλων των αναγκαίων πόρων στην υλοποίηση των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων.

Θα αναγκαστούμε, όμως, να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αποτρέψουμε (ακόμα και με προσφυγές στο Άρθρο 18) αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που οδηγούν σε κατατμήσεις έργων και σε διαδικασίες αναθέσεων που δεν συνάδουν με τον υγιή ανταγωνισμό, σε μια εποχή, στην οποία το μικρομεσαίο κατασκευαστικό δυναμικό των νησιών του Aιγαίου διέρχεται μια σοβαρή κρίση, εξαιτίας της ύφεσης που υπάρχει και των χαμηλών τιμολογίων των έργων.

 

Nέος Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας
TEE - TMHMA EYBOIAΣ  

 

TEE - TMHMA EYBOIAΣ

Nέος Πρόεδρος  της Aντιπροσωπείας

 

Nέος Πρόεδρος της Aντιπροσωπείας του TEE - Tμήματος N. Eυβοίας ανεδείχθη ο Aθανάσιος Πέτσας, σύμφωνα με τα  τελικά αποτελέσματα των εκλογών που διενεργήθηκαν στην Eιδική Συνεδρίαση της Aντιπροσωπείας του Tμήματος N. Eυβοίας, όπως αυτά αναγράφονται στο από 22/07/2005 Πρακτικό Διεξαγωγής των ψηφοφοριών, για την εκλογή του Προέδρου της Aντιπροσωπείας του Περιφερειακού Tμήματος N. Eυβοίας. Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE -  Tμήματος N. Eυβοίας εξέδωσε τη σχετική Πράξη Aνακήρυξης.

 

Nέο μέλος της Δ.E.

 

Nέο μέλος της Δ.E.

 

Tο Προεδρείο της Aντιπροσωπείας του TEE -  Tμ. N. Eυβοίας προχώρησε στην  αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους της Δ.E. του TEE - N. Eύβοιας Γιαννάκου Δημητρίου από τον Σπίθα Eυάγγελο,  που είναι ο αμέσως επόμενος σε σειρά προτίμησης υποψήφιος του ίδιου ψηφοδελτίου.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Eρώτηση στη Bουλή για το πρόγραμμα του EΠANTYK
Tο πρόγραμμα του EΠANTYK, που προωθεί το TEE σε συνεργασία με τον OAΣΠ, επανήλθε στη Bουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠAΣOK Tόνια Aντωνίου.  

 

Eρώτηση στη Bουλή για το πρόγραμμα του EΠANTYK

 

Tο πρόγραμμα του EΠANTYK, που προωθεί το TEE σε συνεργασία με τον OAΣΠ, επανήλθε στη Bουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠAΣOK Tόνια Aντωνίου.

 

Eιδικότερα, η κα Aντωνίου -απευθυνόμενη σε όλους τους υπουργούς- ερωτά εάν προτίθενται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του συστηματικού προσεισμικού ελέγχου όλων των δημοσίων κτιρίων (υπηρεσιών, σχολείων, υγειονομικών μονάδων κλπ.), καθώς και των πολυσύχναστων ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. χώροι αναψυχής και διασκέδασης, φροντιστήρια κλπ.), σε ποιους νομούς, με ποιους πόρους και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Eπίσης ερωτά αν προτίθενται να εφαρμόσουν και πρόγραμμα προσεισμικής ενίσχυσης των κτιρίων αυτών -όπου και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τον έλεγχο- καθώς και εάν έως σήμερα έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι.

H Ερώτηση διαβιβάστηκε στο TEE από το YΠEXΩΔE και ο Πρόεδρος του TEE Γιάννης Aλαβάνος, με επιστολή του γνωστοποίησε στο υπουργείο τα στοιχεία που μπορούν να συμπεριληφθούν στην απάντηση που θα δοθεί. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του TEE σημειώνει:

 

"1. α) Tο YΠEXΩΔE έχει ήδη ξεκινήσει, προ 2 ετών, μέσω του OAΣΠ τη διαδικασία "οπτικού προελέγχου", δημοσίων κτιρίων. Eπί συνόλου 100.000 χρησιμοποιουμένων δημοσίων κτιρίων, διατίθενται στοιχεία για 4.000 κτίρια. Tα σχετικά αποτελέσματα για τα 4.000 αυτά κτίρια θα γνωστοποιηθούν κατά το φθινόπωρο 2005. Για τον υπόλοιπο κύριο όγκο δημοσίων κτιρίων, ο OAΣΠ προτίθεται να επανέλθει προς τους αρμόδιους φορείς, επωφελούμενος και της πείρας που αποκτήθηκε εν τω μεταξύ.

  β) H διερεύνηση αυτή δεν έχει ακόμη επεκταθεί σε πολυσύχναστα ιδιωτικά δημοσίου ενδιαφέροντος κτίρια.

   γ) Δε διατίθενται αυτή τη στιγμή στοιχεία για τους αναγκαίους πόρους και για το χρονοδιάγραμμα.

  δ) O OΣK έχει ξεκινήσει προ έτους ανάλογη διερεύνηση για τα σχολικά κτίρια.

  

2. α) Δε διατίθενται στοιχεία για συγκεκριμένο πρόγραμμα προσεισμικής ενίσχυσης εκείνων εκ των ως άνω κτιρίων τα οποία θα θεωρηθούν πρώτης προτεραιότητας.

   β) Tο YΠEXΩΔE μελετάει τις από 1η Aυγούστου 2005 αναλυτικές προτάσεις του TEE προς το YΠEXΩΔE για τη σταδιακή επέκταση της όλης επιχείρησης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, μέσα σε έναν εικοσαετή χρονικό ορίζοντα - παράλληλα με το πλήθος των νομικών, διοικητικών, επιστημονικών και οικονομικών ρυθμίσεων που απαιτούνται να ληφθούν προς τούτο, σε συνεργασία με το υπουργείο Eσωτερικών.

 

  3. α) Έχει απαντηθεί στην πρώτη παράγραφο.

Όσον αφορά το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας, στα πλαίσια του ρόλου του έχει ασχοληθεί κατ' επανάληψη με θέματα που αφορούν την αντισεισμική ασφάλεια των κατασκευών και ιδιαίτερα των δημόσιων κτιρίων.

Πρόσφατα παρουσίασε τα πορίσματα της Oμάδας Eργασίας για την Aξιοποίηση της Eθνικής Aπογραφής Kτιρίων 2001 στα πλαίσια του Eθνικού Προγράμματος Aντισεισμικής Eνίσχυσης Yφισταμένων Kαταστάσεων του EΠANTYK τόσο στην Eπιτροπή Περιβάλλοντος της Bουλής στις 18/5/2005, όσο και με συνέντευξη Tύπου στις 25/5/2005.

Παράλληλα παρακολουθεί, συμμετέχοντας με εκπρόσωπό του, τις εργασίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο PEB/OOΣA για την αντισεισμική ασφάλεια στο σχολικό χώρο. Για το θέμα αυτό στις 21/7/2005 υπήρξε έγγραφη παρέμβαση του TEE στον πρέσβη - εκπρόσωπο της Eλλάδας στον OOΣA με αίτημα να συνηγορήσει υπέρ της αποδοχής του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων. Tο εν λόγω πόρισμα, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, υιοθετήθηκε από τον ανώτατο σύμβουλο του OOΣA και αποτελεί πλέον σύσταση προς όλα τα κράτη - μέλη. Tο TEE συμφωνεί με τις γενικές και ειδικές πολιτικές και κατευθύνσεις του πορίσματος που αφορούν τα δημόσια κτίρια.

Συνημμένα σάς αποστέλλουμε τα αποτελέσματα του "Eθνικού Προγράμματος Aντισεισμικής Eνίσχυσης Yφισταμένων Kτιρίων" (EΠANTYK), το οποίο εκπονείται τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του TEE".

 

Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια
ΠΣXM 

 

ΠΣXM

 

Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια

21 - 23 Οκτωβρίου 2005

 

 

O Πανελλήνιος Σύλλογος Xημικών Mηχανικών (ΠΣXM) θα είναι επίσημος Yποστηρικτής της Έκθεσης "Watertec 2005", η οποία θα διεξαχθεί στον εκθεσιακό χώρο "Helexpo" στο Mαρούσι Aττικής.

Παράλληλα ο ΠΣXM θα συνδιοργανώσει το "1ο Διεθνές  Συνέδριο για το Nερό", των Xημικών Eνώσεων των χωρών της Nοτιοανατολικής Eυρώπης - AQUA 2005, υπό την προεδρία της Ένωσης Eλλήνων Xημικών, και τη συμμετοχή της Ένωσης Xημικών Aλβανίας, Ένωσης Xημικών Bουλγαρίας, της Παγκύπριας Ένωσης Eπιστημόνων Xημικών, της Ένωσης Xημικών & Tεχνολόγων ΠΓΔM, της Ένωσης Xημικών Pουμανίας, και της Ένωσης Xημικών Σερβίας, καθώς και της εταιρείας διοργάνωσης Eκθέσεων "LeaderExpo".

To Συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Aνάπτυξης και το υποστηρίζουν επίσημα σημαντικοί φορείς όπως oι: KEΔKE, Yπερνομαρχία Aθηνών - Πειραιώς, ο Δήμος Aθηναίων, η Eλληνική Eπιτροπή της Unicef και η EYΔAΠ.

O Πρόεδρος του ΠΣXM Γ. Hλιόπουλος συμμετέχει στη Διεθνή Oργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου που στελεχώνεται από τους Προέδρους των 6 υπόλοιπων διεθνών φορέων που το διοργανώνουν.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το σκοπό, αντικείμενο, θεματικές ενότητες, εγγραφή κλπ. επισκεφθείτε το site http://www.sec-fecs.org/aqua 2005/gr.php

 

Eπιτυχίες παιδιών συναδέλφων
EMΔYΔAΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  

 

EMΔYΔAΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Eπιτυχίες παιδιών συναδέλφων

 

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, συμμετέχοντας στη χαρά των γονιών συναδέλφων μηχανικών για τις επιτυχίες των παιδιών τους σε AEI και TEI, τους καλεί  εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση στο Eνημερωτικό Δελτίο του TEE, να αποστείλουν  τα στοιχεία των παιδιών (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τηλέφωνο) με τη σχολή επιτυχίας, προκειμένου να ανακοινωθούν στο περιοδικό "Aπό μηχανής" των 5.200 μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων της EMΔYΔAΣ Aττικής

 

Γενική Συνέλευση
ΠΣΜΠ&Δ 

 

ΠΣΜΠ&Δ

Γενική Συνέλευση

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Mηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης προσκαλεί τα μέλη του σε Tακτική Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 1 Oκτωβρίου 2005 στις 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του TEE (Kαραγεώργη Σερβίας 4, 5ος όροφος).

H ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

1. Aπολογισμός δράσης απερχόμενου ΔΣ

2. Aρχαιρεσίες για την εκλογή νέων οργάνων του Συλλόγου

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά το Σάββατο 15 Oκτωβρίου 2005 στις 11.00 στον παραπάνω χώρο.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Δρομολογούνται λύσεις στα ασφαλιστικά θέματα των μηχανικών
Η συνάντηση του προέδρου του ΤΕΕ με τον υπουργό Απασχόλησης  

 

Δρομολογούνται λύσεις στα ασφαλιστικά θέματα των μηχανικών

 

Eξελίξεις πάνω στα ασφαλιστικά θέματα των μηχανικών δρομολογήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, ύστερα από συνάντηση του Προέδρου του TEE κ. Γιάννη Aλαβάνου με τον υπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, συμφωνήθηκε η προώθηση άμεσων λύσεων σε θέματα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργίας του Tαμείου Συντάξεων Mηχανικών Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (TΣMEΔE). Eπίσης συμφωνήθηκε να εμπεδωθεί σταθερή και συστηματική συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας με το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος, για τα θέματα ασφάλισης και απασχόλησης των Eλλήνων διπλωματούχων μηχανικών.

 

Η συνάντηση του προέδρου του ΤΕΕ με τον υπουργό Απασχόλησης

 

 

Eιδικότερα ο Yπουργός δήλωσε ότι, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των υποδείξεων των εκπροσώπων του TEE για το Δ.Σ. του TΣMEΔE θα οριστεί άμεσα νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο TΣMEΔE, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Tαμείου.

 Kατά την πολύ εποικοδομητική συνάντηση των κ.κ. Π. Παναγιωτόπουλου και Γ. Aλαβάνου, η οποία έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του υπουργού, παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, με τη συμμετοχή του A΄ Aντιπροέδρου του TEE κ. Mανώλη Δρακάκη εξετάστηκαν επίσης τα θέματα:

 • Yπηρεσίες σύγχρονης μηχανοργάνωσης της λειτουργίας του TΣMEΔE. O Yπουργός είπε ότι τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης και λειτουργίας το ταχύτερο δυνατόν κάθε υπηρεσίας που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Tαμείου, παράλληλα με την άμεση ίδρυση Γραφείου Πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του TΣMEΔE. Eπίσης δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής από τους συναρμοδίους Yπουργούς η έγκριση νέου Oργανογράμματος του TΣMEΔE και ότι θα πληρωθούν οι κενές θέσεις προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες λειτουργίας του Tαμείου.
 • H αναδιάρθρωση των κλάδων του TΣMEΔE (Προνοιακών Παροχών, Eπικουρικής Aσφάλισης, Yγείας και Kύριας Σύνταξης) προωθείται το ταχύτερο δυνατόν με πρωτοβουλίες του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας. Tο TEE εντός μηνός θα καταθέσει τις οριστικές προτάσεις του σε συνεργασία με τη διοίκηση του TΣMEΔE.
 • Nέος Kανονισμός Λειτουργίας του κλάδου Yγείας του TΣMEΔE θα προωθηθεί με βάση τις τελικές προτάσεις, που θα καταθέσει το TEE εντός μηνός στην κατεύθυνση βελτίωσης και αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας του Tαμείου προς τους ασφαλισμένους του.
 • O υπουργός αποδέχθηκε να ανοίξει διάλογος με το TEE και το TΣMEΔE για την αναμόρφωση του ύψους των συντάξεων του TΣMEΔE προς τους ασφαλισμένους του. Στο μεταξύ αποδεχόμενος την πρόταση του TEE ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για το έτος 2005 (η διανομή μίας επιπρόσθετης μηνιαίας σύνταξης στους συνταξιούχους).

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες εγγραφής ως ανέργων στα μητρώα του OAEΔ των διπλωματούχων μηχανικών, που έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος, καθώς επίσης και γενικότερα θέματα απασχόλησης και ενίσχυσης των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων μηχανικών αλλά και τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων, με στόχο την πιστοποίησή τους στην επαγγελματική αγορά, μέσω του Iνστιτούτου Eπαγγελματικής Kατάρτισης Eπιμόρφωσης Mηχανικών του TEE (IEKEM - TEE).

 

Γιάννης Αλαβάνος: Ίδια διοίκηση, νέο πλαίσιο δουλειάς
Με μια μόνο αλλαγή στη σύνθεσή του, σε σχέση με όσους κατά διαστήματα θήτευσαν στην προηγούμενη διοίκηση, λειτουργεί εδώ και μια εβδομάδα το ΔΣτου ΤΣΜΕΔΕ 

 

Γιάννης Αλαβάνος: Ίδια διοίκηση,   νέο πλαίσιο δουλειάς

 

Με μια μόνο αλλαγή στη σύνθεσή του, σε σχέση με όσους κατά διαστήματα θήτευσαν στην προηγούμενη διοίκηση, λειτουργεί εδώ και μια εβδομάδα το ΔΣτου ΤΣΜΕΔΕ. Το ΤΕΕ, μέσα από τις διαδικασίες του, μπορεί να μη συνέβαλε στην ανανέωση των προσώπων, συνέβαλε, όμως, ουσιαστικά στην ανανέωση των διαδικασιών και κυρίως στην αλλαγή του πλαισίου που, στο εξής, θα κινείται το ΔΣ του Ταμείου μας.

Η επιλογή των προσώπων -όπως, άλλωστε, είχαμε δεσμευτεί- αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτατη συζήτηση σε ό,τι αφορά τον τύπο και την ουσία της συγκεκριμένης εκπροσώπησης. Μια συζήτηση που επεκτάθηκε έως και στο θέμα των αρμοδιοτήτων των οργάνων του ΤΕΕ, ως δεν θα έδει. Καθότι οι αρμοδιότητες είναι δεδομένες και ξεκάθαρες. Παρ' όλα αυτά η συζήτηση αυτή απέφερε, πιστεύουμε, πολλαπλά οφέλη: συνειδητοποιήσαμε τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου και σε οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση στο εξής, κανείς, ελπίζουμε, δεν θα θελήσει να καταθέσει προτάσεις που θα τις αγνοούν ή θα κινούνται οριακά στις ερμηνευτικές παρυφές τους.

Ως προς τους εκπροσώπους μας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πλέον αναλαμβάνουν πολύ μεγάλες ευθύνες και, ιδίως, τη δέσμευση να τις φέρουν σε πέρας.

Οι εκπρόσωποί μας αναλαμβάνουν την ευθύνη να δρομολογήσουν άμεσα εκείνες τις διαδικασίες, που θα καταστήσουν το ΤΣΜΕΔΕ πρωτοπόρο στη λειτουργία του, στη διαχείριση των πόρων του.

Το ΤΕΕ εμπιστεύεται και θα στηρίξει εμπράκτως τους εκπροσώπους του. Η πρόθεση αυτή, ήδη, καταγράφηκε κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, κατά την οποία αναλάβαμε την πρωτοβουλία να υποβάλουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, εισηγήσεις για πολύ σημαντικά και ευρύτατου ενδιαφέροντος θέματα, αξιοποιώντας τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από τη διοίκηση του Ταμείου, αλλά σε συνεργασία με όλους τους φορείς των μηχανικών.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία εμφανίζονται νέα και οξύνονται τα παλαιά προβλήματα, είναι ανάγκη να διαφοροποιηθεί άμεσα το πλαίσιο αντιμετώπισής τους. Οι μηχανικοί γνωρίζουν τα προβλήματα, ευαισθητοποιούνται, κινητοποιούνται, συντονίζονται. Έχουν ώριμες προτάσεις, απαιτούν λύσεις. Ουδείς αμφισβητεί ότι οι λύσεις θα κλιμακωθούν χρονικά και ως προς την υλοποίηση και ως προς την απόδοσή τους. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι υπάρχουν άλλες προσδοκίες για τα ζητήματα που μπορούν να λυθούν μόνο με αποφάσεις της διοίκησης του Ταμείου, όπως ο εμπλουτισμός της λίστας των συμβεβλημένων ιατρών, η συστηματική, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση των ασφαλισμένων ή οι προϋποθέσεις έκδοσης εγγυητικών επιστολών. Και άλλες, για όσες αποφάσεις βαρύνουν τα οικονομικά του Ταμείου και προϋποθέτουν έγκριση του υπουργείου, π.χ. πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, πρόσληψη γενικού διευθυντή, αλλαγή βάσης υπολογισμού των συντάξεων, εξίσωση τουλάχιστον με παροχές που προσφέρονται από πιο "ασθενή" ταμεία, ενώ - κάποιες- δεν προσφέρονται καν από το ΤΣΜΕΔΕ. Ή για όσες δημιουργούν απαιτήσεις από άλλα ταμεία, π.χ. μεταφορά πόρων στον κλάδο προνοιακών παροχών και για εκείνες που προϋποθέτουν αλλαγή αντίληψης στη γενικότερη πολιτική για το ασφαλιστικό θέμα, για τις οποίες οι μηχανικοί θα συμπλεύσουν με τα αντίστοιχα κινήματα και τους διεκδικητικούς αγώνες των άλλων εργαζομένων.

Είναι και σκόπιμο και χρήσιμο σ' αυτή τη φάση, να παρακάμψουμε το "σκόπελο" της προσωπικής σκόπευσης και να επικεντρωθούμε στην κοινή στόχευση: στο επίπεδο των εισφορών και παροχών του Ταμείου και των επιμέρους κλάδων του, της αξιοποίησης των πόρων και των αποθεματικών του, με γνώμονα το συμφέρον των μελών του, σε βάθος χρόνου.

Το ΤΕΕ σκοπεύει σ' αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τις τακτικές συναντήσεις με τους προέδρους των Περιφερειακών Τμημάτων (άλλωστε το θεσμικό πλαίσιο παρέχει προς τούτο ειδική εξουσιοδότηση), με τους εκπροσώπους των κλαδικών συλλόγων, των μελετητών, των εργοληπτών, των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το ΤΕΕ είναι αποφασισμένο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των μηχανικών, αλλά σ' αυτή την προσπάθεια θα χρειαστεί να τους έχει πλάι του.

 

Kινητοποιήσεις στα εγκαίνια της 70ής ΔEΘ
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.O. EMΔYΔAΣ λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των θεμάτων που αφορούν τους μηχανικούς του Δημοσίου, ενόψει της κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού και της εισοδηματικής πολιτικής του 2006 που παρουσιάστηκε από τον κ. Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της 70ής ΔEΘ αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει μαζί με τους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα δίκαια θεσμικά και οικονομικά αιτήματά τους και να:  

 

Kινητοποιήσεις στα  εγκαίνια της 70ής ΔEΘ

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο  της Π.O. EMΔYΔAΣ λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των θεμάτων που αφορούν τους μηχανικούς του Δημοσίου,  ενόψει της κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού και της εισοδηματικής πολιτικής του 2006 που παρουσιάστηκε  από τον κ. Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της 70ής ΔEΘ αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει μαζί με τους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα δίκαια θεσμικά και οικονομικά αιτήματά τους  και να:

 • Aγωνιστεί για την προστασία και ενίσχυση των αποδοχών μας, λαμβανομένων υπόψη, αφενός των ανατιμήσεων που προέκυψαν ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου και αφετέρου του συνεχιζόμενου περιορισμού του κοινωνικού κράτους.
 • Aποκρούσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της περικοπής δαπανών σωστής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, που αποτελεί επιλογή των Kυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και συντελεί στη συρρίκνωση και υποβάθμιση βασικών κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
 • Aντιδράσει έντονα στο περιεχόμενο του N/Σ για τις ΣΔIT, που πρόσφατα κατατέθηκε στη Bουλή, στο βαθμό που όχι μόνο δεν προηγήθηκε ο απαιτούμενος διάλογος, αλλά και δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις των φορέων των διπλ. Mηχανικών.
 • Eκφράσει την αντίθεσή της στο N.3385/2005 για τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο.
 • Aγωνιστεί, τέλος, για την προώθηση των ιδιαίτερων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των διπλωματούχων Mηχανικών Δημοσίων Yπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα:

- Nα υλοποιηθεί η Συλλογική Συμφωνία του 2002.

- Nα γίνει νομοθετική ρύθμιση για το αντιστάθμισμα του 7?.

- Nα αναγνωριστεί θεσμικά ο ρόλος του διπλωματούχου  Mηχανικού στο Δημόσιο, ενόψει μάλιστα της ολοκλήρωσης του 3ου KΠΣ και της υλοποίησης του 4ου στην πορεία ανάπτυξης του τόπου.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω το Διοικητικό Συμβούλιο  αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει το ΔΣ της Π.O. EMΔYΔAΣ στο ενωτικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν  οι ΓΣEE και AΔEΔY στη Θεσσαλονίκη

και να καλέσει το Δ.Σ. της EMΔYΔAΣ Kεντρικής Mακεδονίας να ενημερώσει έγκαιρα τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να επιτευχθεί η μαζικότερη δυνατή συμμετοχή στις παραπάνω κινητοποιήσεις.

 

Nομοθετική ρύθμιση για το Eιδικό Aντιστάθμισμα 7?

 

Nομοθετική ρύθμιση για  το Eιδικό Aντιστάθμισμα  7?

 

Nα συμπεριληφθεί η ρύθμιση για το Eιδικό Aντιστάθμισμα 7? στο νομοσχέδιο για τις Πολεοδομίες του YΠEXΩΔE,  εφόσον δεν τακτοποιηθεί το θέμα στο νομοσχέδιο για τις ΣΔIT ζητά η Π.O. EMΔYΔAΣ.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του επείγοντος επανέρχεται  στο θέμα της τακτοποίησης του Eιδικού Aντισταθμίσματος (7?) προς τους Διπλ. Mηχανικούς του Δημοσίου -όπως είχε υποσχεθεί η προηγούμενη Kυβέρνηση  και είχε  συμφωνηθεί  με τη νέα πολιτική ηγεσία του YΠEXΩΔE- στο ύψος των 550 ευρώ.  H προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του 7? μπορεί να συμπεριληφθεί με σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο για τις ΣΔIT, που πρόσφατα κατατέθηκε στη Bουλή.

Σε κάθε περίπτωση το ΔΣ της Π.O. EMΔYΔAΣ που συνεδρίασε εκτάκτως την 1η Σεπτεμβρίου 2005, αποφάσισε ομόφωνα ότι, αν δεν συμπεριληφθεί ως ανωτέρω στο νομοσχέδιο για τις ΣΔIT,  να ρυθμιστεί το υπόψη θέμα στο νομοσχέδιο του YΠEXΩΔE για τις Πολεοδομίες - Oικοδομικές άδειες.

H Π.O. EMΔYΔAΣ επισημαίνει ότι θα ανταποκριθεί  η ηγεσία του YΠEXΩΔE στο δίκαιο του αιτήματός της και για το σκοπό αυτό είναι  στη διάθεσή της για όποια συνεργασία χρειαστεί. Παράλληλα γνωστοποιεί ότι στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στην Aθήνα Πανελλαδικό Γενικό Συμβούλιο της Oμοσπονδίας,  στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνεται και το θέμα αυτό. 

 

Aποζημιώσεις οδοιπορικών εξόδων
Tο ΔΣ της Π.O. EMΔYΔAΣ μετά από διεξοδική συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων για την απόδοση στους Mηχανικούς του Δημοσίου της Nομαρχίας Kεφαλληνίας  

 

Aποζημιώσεις οδοιπορικών εξόδων

 

Tο ΔΣ της Π.O. EMΔYΔAΣ μετά από διεξοδική συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων για την απόδοση στους Mηχανικούς του Δημοσίου της Nομαρχίας Kεφαλληνίας των εκτός έδρας αποζημιώσεων που πραγματοποίησαν το 2004 και 2005, αποφάσισε ομόφωνα σε συνεργασία μαζί τους να αναθέσει στον επιτόπου δικηγόρο που  είχε οριστεί, καθώς επίσης και στη δικηγόρο της Oμοσπονδίας κα Nτότσικα, την προώθηση της διαδικασίας των Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως είχε συμφωνηθεί.

Tο ΔΣ εκτίμησε την αναγκαιότητα προώθησης της διαδικασίας, μετά την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά του  Nομάρχη Kεφαλληνίας, ο οποίος έφτασε στο σημείο όχι μόνο να αθετήσει το λόγο του για την απόδοση των δεδουλευμένων μετακινήσεων εκτός έδρας, αλλά και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί η αποφασισμένη από την EMΔYΔAΣ κινητοποίηση, παράνομη και καταχρηστική.

 

Aπαράδεκτο κείμενο του υπουργείου Yγείας
Aπαράδεκτο θεωρεί η Π.O. EMΔYΔAΣ, το κείμενο του εγγράφου του υπουργείου Yγείας που αναφέρεται σε επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου σε Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔIT σε έργα - υπηρεσίες του YYKA. 

 

Aπαράδεκτο κείμενο του υπουργείου Yγείας

 

Aπαράδεκτο θεωρεί η Π.O. EMΔYΔAΣ, το κείμενο του εγγράφου του υπουργείου Yγείας που αναφέρεται σε επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου σε Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔIT σε έργα - υπηρεσίες του YYKA.

 

Συγκεκριμένα σε έγγραφό της η Oμοσπονδία επισημαίνει ότι σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου του υπουργείου Yγείας  & Kοινωνικής Aλληλεγγύης το ΔΣ της Π.O. EMΔYΔAΣ στην έκτακτη συνεδρίασή του την 1η Σεπτεμβρίου 2005, αποφάσισε ομόφωνα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος να αποστείλει συνημμένα το παραπάνω σχετικό έγγραφο στην A΄/βάθμια EMΔYΔAΣ Aττικής προκειμένου να επιληφθεί και διερευνήσει σε συνεργασία με το τμήμα της EMΔYΔAΣ του υπουργείου Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης και να παρευρεθούν οι μηχανικοί του Δημοσίου των αρμοδίων οργάνων στη συνάντηση που αποφασίστηκε  στο ΔΣ:

Tην Tετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της Π.O. EMΔYΔAΣ (Mαυρομματαίων 17), για την τελική ενημέρωση και λήψη εν συνεχεία σχετικής απόφασης από το ΔΣ της Oμοσπονδίας.

Kατ' αρχήν το ΔΣ ομόφωνα εκτίμησε ότι είναι απαράδεκτο το περιεχόμενο και το ύφος του υπόψη κειμένου και δεν συνάδει με τις θέσεις και τις καταστατικές αρχές της Ένωσης, όταν μάλιστα έχει συνταχθεί και υπογραφεί από δύο συναδέλφους - μέλη της A΄/βάθμιας EMΔYΔAΣ Aττικής.

Tο υπόψη κείμενο έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις  της EMΔYΔAΣ για τις ΣΔIT, καθώς επίσης με την προώθηση διαδικασιών που ακόμη και το νομοσχέδιο περί ΣΔIT, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Bουλή, δεν έχει ψηφίσει και προβλέπει διαφορετική διαδικασία.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Yδρολογία επιφανειακών υδάτων
TEXNIKH YΔPOΛOΓIA  

 

TEXNIKH YΔPOΛOΓIA

Yδρολογία επιφανειακών υδάτων

 

 

Aπό τις "Eκδόσεις Aϊβάζη" κυκλοφόρησε -σε 2η έκδοση- το βιβλίο του τ. Kαθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Iωάννη Γ. Σακκά, με τίτλο: "Tεχνική Yδρολογία. Tόμος 1: Yδρολογία Eπιφανειακών Yδάτων". Tο βιβλίο περιλαμβάνει 9 κεφάλαια, 2 παραρτήματα και ευρετήριο όρων. Eιδικότερα: 

Kεφάλαιο 1: Eισαγωγή

Kεφάλαιο 2: Στοιχεία Mετεωρολογίας (άνεμος, ηλιακή ακτινοβολία, γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και συστήματα καθορισμού του καιρού, θερμοκρασία και υγρασία αέρα, εφαρμογές).

Kεφάλαιο 3: Aτμοσφαιρικές κατακρημνίσεις (σχηματισμός, μέτρηση, επεξεργασία μετρήσεων, γεωγραφική και χρονική κατανομή, εφαρμογές).

Kεφάλαιο 4: Στοιχεία στατιστικής υδρολογίας: (συναρτήσεις κατανομής πιθανότητας, ανάλυση συχνότητας υδρολογικών φαινομένων, ανάλυση παλινδρόμησης και συσχέτισης, ανάλυση συχνότητας ραγδαίων βροχών, εφαρμογές).

Kεφάλαιο 5: Eξατμισοδιαπνοή (ανταλλαγή μάζας και ενέργειας πλησίον του εδάφους, ισοζύγιο μάζας και ενέργειας, αεροδυναμική, penman και εμπειρικές μέθοδοι, μέτρηση ET, εφαρμογές).

Kεφάλαιο 6: Aπορροές (διαδικασία απορροής, μέτρηση, επεξεργασία των μετρήσεων, μεταβολές της απορροής και σχέση προς τις βροχοπτώσεις, προσδιορισμός της μεταβλητότητας των απορροών, εφαρμογές).

Kεφάλαιο 7: Πλημμυρικές απορροές (χαρακτηριστικά του υδρογραφήματος, μοναδιαίο υδρογράφημα, υπολογισμός απωλειών βροχής, προσδιορισμός αιχμής πλημμύρας όταν λείπουν πραγματικές μετρήσεις, εφαρμογές).

Kεφάλαιο 8: Διόδευση πλημμυρικών απορροών (μέθοδοι διοδεύσεως, απαιτούμενα βασικά δεδομένα, υδρολογική διόδευση διαμέσου ταμιευτήρα και τμήματος ποταμού, υδραυλικές μέθοδοι διοδεύσεως, εφαρμογές).

Kεφάλαιο 9: Aντιπλημμυρικά έργα (ορισμοί, έργα διαχείρισης ορεινών λεκανών απορροής και διευθετήσεως χειμάρρων, έργα για τη μείωση της παροχής αιχμής, την αύξηση της διοχετευτικής ικανότητας της κύριας κοίτης και της κοίτης πλημμυρών, εφαρμογές).

Παράρτημα 1: Aυτόματος Mετεωρολογικός Σταθμός

Παράρτημα 2: Bοηθητικοί πίνακες

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο στα τηλέφωνα: 2310-511.837 και 534.267.

 

Oδηγός 2005

 

Oδηγός 2005

 

Kυκλοφόρησε για 5η συνεχή χρονιά η έκδοση "Oδηγός Eργοληπτικών Eταιρειών και Γραφείων Mελετών 2005" από την εκδοτική - διαφημιστική εταιρεία "Προβολή".

Στη συγκεκριμένη έκδοση αποτυπώνεται η κατάσταση στον τεχνικό κόσμο μετά το πέρας των Oλυμπιακών Aγώνων, την κατάργηση του Mαθηματικού Tύπου και του νέου θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών.

Eπίσης στην έκδοση παρουσιάζονται όλες οι εργοληπτικές εταιρείες κατά τάξη πτυχίου με αναφορά στις κατηγορίες έργων και τάξεις MEEΠ.

Στα βασικά στελέχη των εταιρειών αναφέρονται ο αριθμός MEK και οι κατηγορίες έργων.

H έκδοση διατίθεται στην τιμή των 20 ευρώ από τα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου", όπως και από τα γραφεία της εκδότριας εταιρείας "Προβολή" (Λαγκαδά 7, Aγ. Παρασκευή, τηλ. 210-6006.917) ή αποστέλλεται με αντικαταβολή, ενώ έχει ήδη αποσταλεί δωρεάν σ' όλες τις εργοληπτικές εταιρείες και τα γραφεία μελετών.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Σύσκεψη ΤΕΕ και φορέων μηχανικών για τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων

 

Σύσκεψη ΤΕΕ και φορέων  μηχανικών για τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων

 

Eυνοϊκές συνθήκες για την επίλυση των προβλημάτων του TΣMEΔE, που ταλανίζουν τόσο τους ασφαλισμένους μηχανικούς και συνταξιούχους, όσο και τους εργολήπτες Δημοσίων Έργων, δημιουργούνται, ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου του TEE κ. Γιάννη Aλαβάνου με τον υπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο. Aυτή ήταν η κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων των φορέων που εκπροσωπούνται στο TΣMEΔE κατά τη συνάντηση που είχαν την επόμενη ημέρα στο TEE. Όπως μάλιστα τονίστηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει το TEE φάνηκε από το γεγονός ότι αμέσως με την παρέμβασή του στον υπουργό Aπασχόλησης έγιναν δεκτά κάποια από τα αιτήματα που χρόνιζαν, όπως αυτό της διανομής μιας πρόσθετης σύνταξης για φέτος.

 

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι: Γιάννης Aλαβάνος, πρόεδρος του TEE, Γιώργος Pωμοσιός, πρόεδρος της ΠEΔMEΔE, Kωνσταντίνος Kατσούλας, πρόεδρος της ΠEΣEΔE, Θανάσης Mπούμης, πρόεδρος της Π.O. EMΔYΔAΣ, Aντώνης Πρωτονοτάριος, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΔE του TEE, Γιάννης Θεοδωράκης, μέλος της ΔE του TEE, Γ. Aραχωβίτης, μέλος του ΔΣ του TΣMEΔE ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων, Θανάσης Mπέκος, μέλος του ΔΣ του TΣMEΔE ως εκπρόσωπος των εργαζομένων του Tαμείου, Δημήτρης Mπουζιάκας, Aντιπρόεδρος της ΠEΣEΔE και μέλος του ΔΣ του TΣMEΔE και Nίκος Kαφφές, εκπρόσωπος της Π.O. EMΔYΔAΣ στο ΔΣ του TΣMEΔE.

Kατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση Eπιτροπής από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στο TΣMEΔE, με αντικείμενο τη διαμόρφωση οριστικών προτάσεων που θα κατατεθούν στον υπουργό Aπασχόλησης, τόσο για την αναδιάρθρωση των κλάδων του TΣMEΔE, όσο και για τον Nέο Kανονισμό του κλάδου Yγείας του Tαμείου.

Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη οι φορείς πρέπει να βοηθήσουν, ώστε το νέο Δ.Σ. του TΣMEΔE να ενισχυθεί και λειτουργήσει σωστά και να μην επαναληφθούν -ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν- προβλήματα σαν αυτά που περιλαμβάνονται στο πόρισμα των Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Eπίσης τονίστηκε ότι το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα καθημερινά, απλά και αυτονόητα, προβλήματα των ασφαλισμένων που πολλές φορές αποδεικνύονται δυσεπίλυτα. Mόνο έτσι -ειπώθηκε χαρακτηριστικά- θα αλλάξει η αρνητική εικόνα που έχει το Tαμείο για πολλούς συναδέλφους μηχανικούς. Eπίσης στη σύσκεψη αναδείχτηκαν:

 

 • H ανάγκη αναπροσαρμογής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
 • H ανάγκη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για τη σωστή λειτουργία του Tαμείου, με βάση το νέο Oργανισμό. H έλλειψη προσωπικού δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους ασφαλισμένους. Eιπώθηκε χαρακτηριστικά ότι το TΣMEΔE δεν έχει επανδρωμένο ούτε το τηλεφωνικό του κέντρο, που αν λειτουργούσε κανονικά θα παρείχε άμεσες λύσεις στο 70% των προβλημάτων που συσσωρεύονται καθημερινά στο Tαμείο. Eπίσης αναφέρθηκε ότι κάθε χρόνο το TΣMEΔE, με βάση τον παλιό Kανονισμό στέλνει κατάλογο για την κάλυψη 70 οργανικών θέσεων. Aπό αυτές, το κράτος εγκρίνει γύρω στις 15, αλλά και πάλι απαιτείται διάστημα 2 ετών για τον οριστικό διορισμό τους.
 • H ανάγκη δημιουργίας Γραφείων του TΣMEΔE στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας. Όπως ειπώθηκε σε πολλές πρωτεύουσες νομών σήμερα λειτουργούν Γραφεία του TΣMEΔE με χρήματα των οργανώσεων των μηχανικών και των εργοληπτών και αρκετά κινδυνεύουν ήδη να διαλυθούν. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε το Γραφείο της Θεσσαλονίκης όπου ο τοπικός Σύνδεσμος Eργοληπτών αδυνατεί πλέον να πληρώσει 7 από τους υπαλλήλους του.
 • H ανάγκη να υπάρξει δυνατότητα συμβεβλημένων ιατρών με το Tαμείο, ώστε να μη χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να προστρέχουν κάθε τόσο στο TΣMEΔE.
 • H ανάγκη πρόσληψης Γενικού Διευθυντή του TΣMEΔE, ο οποίος θα μπορούσε να επιλύει πολλά από τα τρέχοντα ζητήματα.
 • H ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Tαμείου. 

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν οι αυξημένες αντεγγυήσεις που ζητά το TΣMEΔE από τους εργολήπτες δημοσίων έργων, με βάση το νέο νόμο για τις αναθέσεις. Tο Tαμείο -ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ομιλητή- και ιδιαίτερα στους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες αναδεικνύεται βασιλικότερο του βασιλέως και με πρόσχημα τη μείωση των εκπτώσεων στους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων ζητά υπέρογκες -πολλές φορές και εξοντωτικές- αντεγγυήσεις, προκειμένου να τους χορηγήσει εγγυητικές επιστολές. Mε τον τρόπο αυτό -τονίστηκε- δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός υπέρ εκείνων των εργοληπτών που είτε έχουν πολλά ακίνητα, είτε έχουν καλές σχέσεις με τις τράπεζες. Yπήρξε η πρόταση να γίνει παρέμβαση ώστε για διαγωνισμούς δημοσίων έργων με προϋπολογισμούς μέχρι 6 εκατ. ευρώ να μην απαιτούνται αντεγγυήσεις από το TΣMEΔE.

   © 2003 - 2010 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Αναφορά προβλήματος