ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ & Λ. ΜΑΒΙΛΗ 6,    30100      ΑΓΡΙΝΙΟ

Τηλ:  (26410)  55755 , 56789      Fax:  31506

 

Αγρίνιο 06/07/2007

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη Γεώργιο και στην Γραμματεία Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου  έστειλε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Παπαναστασίου Γεώργιος, σχετικά με την πρόταση της ΛΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών    Αρχαιοτήτων , για επέκταση των ορίων του αρχαιολογικού χώρου  Παλαιάς και Νέας Πλευρώνας  στη θέση Μεσόκαμπος του Δήμου Μεσολογγίου. Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:

 

«Το Τ.Ε.Ε. Αιτωλ/νίας , αφού έλαβε γνώση τα με υπ’  αριθμ. Φ777/Γ/ΛΣΤ/916 ,  Φ777/Γ/ΛΣΤ/917 έγγραφα της ΛΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών  Αρχαιοτήτων, στα οποίο γίνεται προσπάθεια κήρυξης  αρκετών δεκάδων στρεμμάτων της ευρύτερης περιοχής της  Ι.Π.  Μεσολογγίου σε ζώνες αρχαιολογικής προστασίας Α’ και  Β’ , επισημαίνει τα εξής :

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι σε μεγάλη έκταση δομημένη με κατοικίες , βιοτεχνικές και  βιομηχανικές εγκαταστάσεις ( παραγωγή  και συσκευασία άλατος, παραγωγή σκυροδέματος και ασφαλτικού υλικού , επεξεργασία ελαιοπυρήνα, βιοτεχνία ξυλείας  Χαρέλος , κ.λ.π) . Είναι δε  το μόνο σημείο της πόλης , στο οποίο υπάρχει διέξοδος επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεδομένου του αποκλεισμού άλλων περιοχών από τις συνθήκες RAMSAR  και  NATURA.

Εκτός των ήδη υπαρχόντων βιοτεχνικών και  βιομηχανικών εγκαταστάσεων , που δίνουν μεγάλη οικονομική ανάσα σε μια περιοχή που σύμφωνα με τα στοιχεία της  EUROSTAT  , είναι προτελευταία σε ανάπτυξη,  υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων .

Για τους παραπάνω λόγους , η Δημοτική  Αρχή  έχει δρομολογήσει μελέτες για τις χρήσεις γης και την ένταξη της περιοχής στον Επιχειρηματικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου.

Η αναστολή των παραπάνω  δραστηριοτήτων, καταδικάζει την πόλη σε οικονομικό μαρασμό γιατί οδηγεί στη μετοίκηση των επιχειρήσεων  σε άλλα σημεία του Νομού ή και σε άλλους Νομούς.

Επίσης κάποια σημεία της περιοχής αυτής είναι ήδη χαρακτηρισμένα σαν οικισμός και υπάρχουν μελέτες από τη Δημοτική  Αρχή  για έργα υποδομής .

 

Το Τ.Ε.Ε Αιτωλ/νίας σε καμία περίπτωση  δεν είναι αντίθετο στην προστασία της Αρχαιολογικής  μας Κληρονομιάς. Αντιθέτως  συντάσσεται υπέρ της προσπάθειας ανάδειξης των μνημείων μας. Είμαστε σύμφωνοι με οποιαδήποτε ήπια λύση,  που θα περιλαμβάνει μικρής ακτίνας ζώνες  προστασίας γύρω από τα  συγκεκριμένα μνημεία , εντάσσοντας τα και αναδεικνύοντας τα μέσα στην σύγχρονη κοινωνική ζωή του τόπου ( με βάση το μοντέλο ένταξης σημαντικών μνημείων μέσα στον σύγχρονο πυρήνα πολλών ελληνικών πόλεων ) , χωρίς την οριστική ανακοπή της οποιασδήποτε αναπτυξιακής δραστηριότητας που δημιουργεί αρνητικό κλίμα και ομαδικές αντιδράσεις.

Επίσης θεωρούμε ότι τέτοιας κλίμακας σχεδιασμοί , που επηρεάζουν το μέλλον μιας ολόκληρης πόλης , δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μελέτης μόνο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία , αλλά αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και δημόσιας διαβούλευσης  όλων των ενδιαφερομένων φορέων με ενημέρωση και υποβολή προτάσεων.

Συντασσόμενοι  με τις προσπάθειες του Δήμου Μεσολογγίου και όλων των φορέων της πόλης,  παρακαλούμε να μην υιοθετηθεί η καταδικαστική σε αφανισμό της πόλης του Μεσολογγίου, απόφαση της ΛΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών  Αρχαιοτήτων».